فهرست مطالب

پژوهش های هستی شناختی - پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه پژوهش های هستی شناختی
پیاپی 20 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/16
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حمزه نادعلی زاده*، احد فرامرز قراملکی صفحات 375-397

    ترکیب امکان خاص از دو امکان عام از مواضع مشکل در فلسفه اسلامی تلقی شده است. جنبه نخست، تبیین چگونگی ساخت مفهوم امکان خاص و مشکله دوم نتایج حاصل از تبیین های ارایه شده است. اشکال اول آنکه اگر امکان خاص از دو امکان عام حاصل شود، قضایای امکانیه به دو قضیه تحلیل می شوند. اشکال دوم اینکه اگر امکان خاص از امکان عام حاصل شود، به تبع امکان عام، نسبتش با موضوع خود مجازی می شود درحالیکه نسبت امکان خاص به ماهیت، نسبتی حقیقی است. همچنین سلبی بودن معنای امکان خاص سبب می گردد تا کاربست امکان در قضایای ممکنه ایجابی با ایراد روبرو گردد. در این مقاله با مطالعه ای بین رشته ای و با استفاده از نظریه آمیختگی مفهومی روشن گردید که در ساخت امکان خاص، برخی از مولفه های معنایی امکان عام به فضای امکان خاص منتقل می شود و برخی از مولفه ها و لوازم به فضای آمیخته فرا افکنده نمی شوند. از یکسو آمیختگی مفهومی با ادغام سلوب، آن ها را به سلب واحد تبدیل می کند. از دیگرسو به دلیل کارکرد خاص آمیختگی مفهومی، مجازی بودن نسبت در امکان عام، به امکان خاص منتقل نمی شود و بدین ترتیب نسبت امکان خاص به موضوع خویش حقیقی است. با ایجاد معنایی ایجابی در فضای آمیخته امکان خاص، اشکال دیگر مبنی بر سلبی بودن امکان خاص - نیزمرتفع می گردد.

    کلیدواژگان: امکان عام، امکان خاص، آمیختگی مفهومی، معنای نوظهور
  • نادر شکراللهی، علی الله بداشتی، مظاهر جوادی نیا* صفحات 399-429

    رجبعلی تبریزی یکی از نظریه پردازان الهیات تنزیهی می باشد. وی بر این باورست که همه اوصاف خداوند، جنبه سلبی دارند و تنها از نوعی تنزیه حکایت می کنند و ارجاع اوصاف الهی به سلب مقابل آن است.مبنای این دیدگاه بر اساس آموزه های اصالت ماهیت و اشتراک لفظی وجود و تفسیرها و برداشت های ظاهری و قشری ازآیات وروایات می باشد ورگه های فکری مکتب نوع افلاطونی نیز درآن مشاهده می شود.حکیم بسیاری از امهات حکمت متعالیه، همچون، اصالت وجود و لوازم آن،بالاخص، عینیت ذات وصفات الهی را،در سه بعد هستی شناختی،معرفت شناسی و معناشناسی انکار کرده است. حکیم در استدلال های خود در بعد هستی شناسی و معنا شناسی دچار خلط مفهوم و مصداق شده است . نگارنده بر اساس اصالت وجود و اشتراک معنوی وجود و تشکیک خاصی وجود و اصولی همچون قاعده بسیط الحقیقه و حیثیت تقییدیه اندماجی و قاعده معطی الشی دیدگاه های حکیم را نقد کرده است.

    کلیدواژگان: الهیات تنزیهی، رجبعلی تبریزی، حکمت متعالیه، قاعده الواحد، عینیت ذات با صفات
  • ندا محجل*، محمود صوفیانی، محمد اصغری صفحات 431-453

    در این مقاله سعی داریم نشان دهیم که در پدیدارشناسی مرلوپونتی بدن به مثابه سوژه بدنمند به واسطه نحوه های وجودی خاص خودش، از لحاظ هستی شناختی، رابطه ای وجودی با جهان دارد. برای تبیین این موضوع لازم است ماهیت ادراک را بشناسیم که ذاتا با بدن و در نتیجه با جهان ارتباط وجودی دارد و نیز برای فهم رابطه وجودی بدن با جهان لازم است ماهیت نظرگاه بدنی را که بیانگر در-جهان-بودن جسمانی سوژه است را نیز تحلیل نماییم. به طور کلی مرلوپونتی با انتقاد از ثنویت روح و جسم دکارتی در سنت فلسفی و تقلیل روح یا سوژه به ساحت اندیشه، می کوشد با نفی این ثنویت هم بدنمندی سوژه را به اثبات برساند و هم نشان دهد که سوژه بدنمند از سنخ یا گوشت جهان طبیعی است و از اینرو رابطه آن با جهان رابطه ای طبیعی و وجودی است. این پرسش که بدن و جهان در فلسفه مرلوپونتی چه رابطه ای دارند یقینا جواب این پرسش معرفت شناختی یا روان شناختی نخواهد بود بلکه اگزیستانسیالیستی خواهد بود و این پاسخ از یک منظر خلاء معرفتی است که این مقاله در مرلوپونتی پژوهشی به دنبال پر کردن آن است. بنابراین، مرلوپونتی با طرح مفاهیمی مثل سوژه بدنمند، گوشت، نظرگاه بدنی، در جهان بودن و غیره در صدد آن است که به نحو هستی شناختی نشان دهد که ما روابط پیچیده ای با جهان داریم و بدون فهم این روابط نمی توان شناختی از خود و جهان داشت.

    کلیدواژگان: بدن، جهان، رابطه وجودی، نظرگاه بدنی و مرلوپونتی
  • سیده رقیه موسوی*، منصور ایمانپور، غلامحسین احمدی آهنگر، حسن فتحی صفحات 455-480

    ماده اولی یکی از ارکان فلسفه اسلامی است که در بسیاری از مسایل مهم هستی شناسی و معرفت شناسی آن، نقش سازنده ای دارد، لیکن هویت هیولا در حکمت متعالیه با چالش ها و ابهاماتی مواجه شده و همواره مورد اختلاف مفسرین حکمت متعالیه از جمله شارحان معاصر واقع شده است. اکنون پرسش این است که آیا از نظر شارحان معاصر، ماده اولی با همان تفسیر ارسطویی و مشایی همچنان مورد قبول این متفکران است یا تفسیر دیگری از آن ارایه شده است؟ و اگر هم اسمی و نامی از آن به میان می آید تنها اشتراک لفظی با تعبیر مصطلح و ارسطویی دارد؟ پاسخ این است که بر اساس رویکرد توصیفی- تحلیلی می توان گفت که ماده اولی، بر پایه مبانی فلسفه صدرایی به ویژه نظریه تحول و اشتداد وجودی، دیگر همان ماده المواد مرسوم و مشهور در بستر تاریخی و ارسطویی نیست و مفهوم ماده به عنوان یک مفهوم انتزاعی و معقول ثانی فلسفی از مقایسه وجود ضعیف در حال استکمال با مرتبه بعدی آن، انتزاع و حاصل می شود. تعبیرات صریحی نیز (مبتنی بر مبانی حکمت متعالیه) در آثار خود ملاصدرا و شارحان و مفسران آثار او وجود دارد که بر نفی هیولا به عنوان یک جوهر مستعد (مشایی) دلالت دارد و ماجرای حرکت را بر اساس تحول و شکوفایی وجود ضعیف و رقیقه تبیین می کند. تشریح و تبیین این نکته بنیادی، همان وظیفه ای است که این مقاله بر عهده گرفته است.

    کلیدواژگان: هیولای اولی، ماده المواد، شارحان معاصر، حکمت متعالیه
  • سید محمد حسن موسوی فر، محمد محمدرضایی* صفحات 481-499

    اندیشه و گفتگو درباره خدا، جزء موضوعاتی است که از ابتدای تاملات بشری جایگاه ممتازی داشته است. بسیاری از مسایلی که در مورد خداوند مطرح می شود متوقف بر چگونگی تصور خداست. تصور فلاسفه از خدای متعال با تصور عرفا نسبت به خدا متفاوت است. در نگاه فیلسوفانی که قایل به کثرات متباین هستند، ذات حق تعالی حقیقت بشرط لا است و در نگاه فیلسوفانی که قایل به وحدت تشکیکی وجود هستند، خدای سبحان حقیقت لابشرط قسمی است. در حالی که در نگاه عارفان ذات خدای سبحان حقیقت لابشرط مقسمی، مطلق از حد، و بریی از هر گونه قید حتی قید اطلاق است. خدای تصور شده نزد آن فیلسوفان تنها تعینی از تعینات حقیقت مطلقه حق تعالی و مقید به قید اطلاق است. سوال پژوهش این است که رویکرد علامه طباطبایی نسبت به خدا رویکردی عرفانی یا فلسفی؟ یا یکی را دقیق و دیگری را دقیق تر می داند؟ در این پژوهش روشن می شود که ایشان با عبور از «تشکیک در وجود» به «تشکیک در مظاهر» نه تنها رویکرد عرفانی دارند بلکه رویکرد عرفانی را دقیق تر از رویکرد فیلسوفانه می بیند.

    کلیدواژگان: ذات خدا، تصور، عارفانه، فیلسوفانه، لابشرط مقسمی، علامه طباطبایی
  • عین الله خادمی صفحات 501-529

    پرسش اصلی این پژوهش این است که دیدگاه ابوالحسن عامری درباره امکان چیست؟ با روش توصیفی و تحلیلی پیرامون این پرسش اصلی به کندوکاو پرداختیم. از جهت تاریخی بحث جهات مثل سایر مباحث منطقی، از ارسطو آغاز شد. او جهات را به چهار قسم واجب، ممتنع، محتمل و ممکن تقسیم کرد، اما فیلسوفان مسلمان از جمله عامری، بحث مواد و جهات را به سه قسم واجب، ممتنع و ممکن تقسیم کرده اند. عامری در برخی مواضع، مقسم این سه قسم را مقدرات و در برخی دیگر از مواضع، حیثیت عقلی قرار داد. او روابط میان حوادث عالم طبیعت و عقل را به اقسام مختلفی تقسیم کرده و بر این باور است که میان امکان و واجب تقابل وجود دارد و امکان را به سه قسم طبیعی، تقلبی و نادر تقسیم کرده است و سپس در توضیح هریک از این اقسام، از حوادث روزانه زندگی بهره گرفته است. عامری در مباحثش، درباره امکان با امور عادی، پیوند میان نظر و عمل، زیاد توجه کرده است و شاید یک عامل عمده طرح بحث او درباره امکان، به مبارزه با جبرگرایی برگردد. در تاریخ فلسفه به اصطلاحات مجعول او درباره امکان، توجه چندانی نشده است.

    کلیدواژگان: امکان طبیعی، تقلبی، نادر، ابوالحسن عامری
  • محمدرضا ارشادی نیا صفحات 531-558

    اصالت وجود از محوری ترین اصول هستی شناخت در حکمت متعالیه و عرفان نظری است. مخالفان و معارضان در رویارویی با وحدت وجود طرق گوناگونی را پیموده اند. معارضه با اصول زیربنایی به نظر آنان کارسازترین گزیر بوده و اصالت وجود از این رهگذر تامین کننده اغراض آنان است. حکیم سبزواری چهار دلیل بر اصالت وجود بر محور وحدت گرایی در هستی شناسی اقامه کرده، که از سوی آن مخالفان، با اتهام دور و مصادره به مطلوب مخدوش انگاشته شده است. برخی از دانش پژوهان نیز به حمایت از این شبهه برخاسته و اتهامات معارضان را تام پنداشته اند. منشا بروز این شبهه به شمار آوردن این ادله، در تراز ادله مستقیم بوده است. شارحان و مدرسان حکمت متعالیه این ادله را با توجه به اعمال روش خلف در آنها، تام دانسته اند. تامل و دقت کافی در صورت منطقی و محتوای استدلال ها، نشان می دهد این ادله مستحکم و متین است و مفاد آنها وافی به مقصود بوده و شبهه دور و مصادره به مطلوب هرگز روایی ندارد.

    کلیدواژگان: اصالت وجود، اصالت ماهیت، توحید ذاتی، توحید صفاتی، توحید فعلی
  • علی سنایی*، سمیه خادمی صفحات 559-586

    در این نوشتار رویکرد ماریون به هستی شناسی آکویناس بررسی می شود. ماریون با بررسی مبانی رویکرد تشابهی آکویناس در الهیات عرفانی دیونوسیوس مجعول نشان می دهد که آکویناس انتوتیولوژیست نیست. ماریون علاوه بر این رویکرد سلبی، از پدیدارشناسی عشق به عنوان بدیل ایجابی برای ارتباط با خداوند استفاده می کند. به نظر او تجربه عاشقانه، آیکون یا تمثال ارتباط با خداوند است. او انکشاف الهی را محل تلاقی «پدیده اشباع شده»  و آیکون می داند. در تشابه (آنالوژی) به تفاوت مطلق وجود خداوند و مخلوقات و عدم اشتراک معنوی وجود پی می بریم ولی عشق در مورد خداوند و انسان ها از اشتراک معنوی برخوردار است. ماریون علاوه بر تحلیل پدیدارشناسانه عشق به عنوان زمینه ای برای فهم ارتباط خدا با جهان و انسان، از وجه نفس الامری و آفرینندگی عشق نیز غافل نیست. او معتقد است که برخلاف نگرش هایدگر، ندا یا دعوت «رویداد از آن خود کننده» ناظر به وجه سوبژکتیو آن است. درواقع ماریون به جای اینکه هستی را امری غیر شخصی بداند، حقیقت هستی را سوژه ای متعالی می انگارد که آدمی را به سوی خود فرامی خواند. الهیات ماریون می تواند برای فلاسفه دین تحلیلی که به دنبال آرمان ضرورت، کلیت و عینیت هستند و از تجربه شهودی و اخلاقی دین غفلت می کنند، منشاء بینشی نوین باشد.

    کلیدواژگان: ماریون، الهیات عرفانی، دیونوسیوس مجعول، آکویناس، پدیدارشناسی عشق
  • خسرو محسنی نسب*، رضا رسولی شربیانی، علیرضا پارسا، محمدرضا مرادی صفحات 587-614

    در نظام الهیاتی ابن سینا، موضوع مربوط به «وجود واجب تعالی» در دو بخش الهیات بالمعنی الاعم و الهیات بالمعنی الاخص بررسی و تبیین شده است. ابن سینا در امور عامه، احکام «موجود بما هو موجود» اعم از واجب و ممکنات را تبیین کرده و در مبحث الهیات بالمعنی الاخص نیز، به صورت مبسوط و مستوفی به اثبات واجب تعالی و بیان صفات و افعال او پرداخته است. در بررسی دیدگاه های شیخ الرییس در هر دو موضع است که میزان سازگاری و ناسازگاری نظام الهیاتی او قابل رصد، تحلیل و نقد می باشد. نظام الهیاتی سینوی، علی رغم توفیقاتی که در اثباب واجب الوجود و احکام تقسیمی «موجود بما هو موجود» داشته، به دلیل عدم ارتقاء از «وحدت تشکیکی عام» به «وحدت تشکیکی خاص» در تبیین مسایل «وجود» و «وحدت» واجب تعالی در دو قلمرو «مفهوم» و «حقیقت مصداق» با چالش های جدی مواجه گردیده است. این مقاله، با رویکرد تحلیلی- انتقادی و با تمرکز بر عناوینی نظیر «نحوه وجود واجب تعالی» و رابطه «انیت و ماهیت» او، نشان می دهد که بین اجزاء درونی نظام مذکور در محدوده موضوع مقاله ناسازگاری هایی وجود دارد و در نتیجه باید اذعان نمود که در این نظام الهیاتی وفاق و سازگاری صددرصدی مشاهده نمی گردد.

    کلیدواژگان: ابن سینا، توحید، خداشناسی، الهیات بالمعنی الاعم، الهیات بالمعنی الاخص، واجب الوجود
  • بیان کریمی*، سید مصطفی شهرآیینی، کیوان بلندهمتان صفحات 615-642

    آیزیا برلین و دیوید وست از جمله فیلسوفان سیاسی هستند که به تحلیل مفهوم آزادی مثبت در اندیشه اسپینوزا پرداخته اند. آن ها در تلاش برای تبیین معنای آزادی مثبت در اندیشه اسپینوزا تفاسیر و بینش های متفاوتی را اتخاذ کرده اند و به نتایج متفاوتی هم رسیده اند. برلین در مقاله دو مفهوم از آزادی، رساله الهی سیاسی اسپینوزا را منشا دفاع از اصالت اقتدار و نادیده گرفتن آزادی های فردی قلمداد می کند. در حالی که وست با نگرشی جامع تر به دفاع از اندیشه سیاسی اسپینوزا برخاسته است، و با تحلیل وسیع تری از ابعاد مفهوم آزادی مثبت (هستی شناختی، اخلاقی و سیاسی) در اندیشه اسپینوزا معتقد است که لزوما آزادی مثبت به اقتدارگرایی مستبدانه ای منجر نمی شود که برلین عموما آن را به نظریه های سیاسی عقل گرایانی چون افلاطون، فیشته و هگل نسبت می دهد. پرسش های راهبر ما در این مقاله عبارتند از: خوانش اسپینوزا از آزادی چگونه منجر به دو رهیافت و نتیجه متفاوت از سوی برلین و وست شده است؟ تا چه حد نقدهای برلین به آزادی مثبت اسپینوزا مبنی بر وجوه مقتدرانه آن وارد است؟ وست چگونه بر اساس مبانی هستی شناختی و اخلاقی در اندیشه اسپینوزا، آزادی مثبت را  نه در مقابل آزادی منفی، بلکه مکمل آن می داند؟ پیشنهاد نهایی این است که اگرچه خوانش برلین درباره آزادی مثبت در اندیشه اسپینوزا از برخی وجوه صادق است، اما از رویکردی تقلیل گرایانه برخوردار است که در آن تنها بر برخی از مواضع اسپینوزا در رساله الهی سیاسی تمرکز دارد. این در حالی است که خوانش وست به دلیل توجه به ابعاد مختلف اخلاقی، هستی شناختی و سیاسی واقع بینانه تر و جامع تر است.

    کلیدواژگان: آزادی مثبت، اسپینوزا، اقتدارگرایی، برلین، عقل گرایی، وست، هستی شناسی
  • مهران نجفی*، عبدالرسول کشفی صفحات 643-669

    ادوارد جاناتان لو (Lowe, Edward Jonathan) که یکی از فیلسوفان بریتانیایی عصر حاضر است که تحقیقات گسترده ای روی کلی ها انجام داده است. وی دیدگاه های نام گرایی، شباهت انگاری، تروپیزم و نظریه کلاف را مورد نقد قرار می دهد و در مقابل واقع گرایی را مبنای خوبی برای توجیه پدیده های جهان و قانون طبیعت می داند. از نظر لو کلی ها در عین وابستگی به افرادشان، اموری انتزاعی هستند، یعنی به قلمرو خارج از زمان و مکان تعلق دارند. از نگاه وی همراهی کلی با مصادیقش در زمان و مکان، مستلزم توالی فاسدی مانند اتصاف امر واحد به صفات متضاد است، لذا کلی ها نباید در زمان و مکان حضور داشته باشند. نگارندگان این مقاله، جاناتان لو را در تبیین نحوه وجود کلی ها و جایگاه آن ها ناموفق می دانند. هرچند که او می کوشد از طرفی با نام گرایی و از سوی دیگر با مثل افلاطونی مخالفت ورزد اما انتزاعی دانستن کلی ها مستلزم یکی از این دو نظریه است. نگارندگان بر این باورند که امور کلی در ضمن زمان و مکان افراد حاضر هستند و اشکال هایی که متوجه حضور کلی ها در زمان و مکان است، ناشی از خلط احکام جزیی ها با کلی ها است.

    کلیدواژگان: جاناتان لو، کلی ها، واقع گرایی، نام گرایی، شباهت، انتزاعی
  • رضا دارینی، رسول رضوی*، محمد رنجبر حسینی، سید عیسی مسترحمی صفحات 671-699

    علم هییت قدیم که به دلیل شهرت بطلمیوس، با نام هییت بطلمیوسی نیز از آن یاد می شود، از دو بخش هییت ریاضی و هییت فیزیک تشکیل شده است. طرح مباحثی مانند ازلی بودن افلاک، کروی بودن آسمان، امتناع خرق و التیام افلاک و بحث امتناع خلا در عالم افلاک، دربخش هییت فیزیک باعث شده بود تا آموزه های دینی همچون اصل وجود عالم دیگر، معاد جسمانی، مکان بهشت و جهنم و فرجام دنیا به چالش کشیده شود؛ بنابراین ضروری بود که مکاتب کلامی و متکلمان مسلمان دیدگاه خود درباره تطبیق یا عدم تطبیق دیدگاه این هییت با آموزه های اسلامی درباره مباحث عالم آخرت را اعلام کنند. پژوهش حاضر با تبارشناسی میان رشته ای و با رویکردی تاریخی به روابط دوعلم هییت قدیم و کلام اسلامی پرداخته و با روش توصیفی-تحلیلی، به تبیین چگونگی مواجهه متکلمان امامیه با هییت فیزیک قدیم در مسایل مربوط به عالم آخرت پرداخته و به این نتیجه رسیده است که متکلمان امامیه با توجه به رویکرد فلسفی یا غیر فلسفی خود، در برابر این چالش یکی از سه نوع مواجهه یعنی سکوت، قبول چالش و دفاع از عقاید دینی و استفاده از داده های هییت برای توجیه آموزه های کلامی را برگزیده اند.

    کلیدواژگان: علم هیئت، فیزیک هیئت قدیم، متکلمان امامیه، عالم آخرت، خلا، خرق و التیام افلاک
  • روح الله شاکری زواردهی*، احمد ولیعی ابرقویی صفحات 701-717

    شناخت جوهره انسان و نحوه خلقت آن برای فهم بهتر از خود، امری ضروری و گریزناپذیر می باشد. ازاین رو مساله اصلی این نوشتار بیان چگونگی شکل گیری و ایجاد انسان به نحو عام و جوهر و حقیقت آن به نحو خاص در قرآن کریم و حکمت متعالیه می باشد. با بررسی صورت گرفته شده به روش اسنادی تحلیلی و براساس بررسی گزاره های ناظر به این موضوع در این دو نظام معرفتی، مشخص می شود که با وجود آن که نظرگاه قرآن کریم در این مساله صرفا بررسی هستی شناسانه نبوده است؛ بین گزارش های قرآن کریم و حکمت متعالیه نقاط مشترکی وجود دارد. لیکن از منظر واقع نمایی گزاره ها، گزارش های قرآن کریم عمدتا ناظر به بیان چیستی و بیان مراحل این تکون انسان بوده و حکمت متعالیه اهتمام خود را به چگونگی این تکون معطوف نموده است. همچنین در بیان مراحل تکون نیز حکمت متعالیه این مراحل را به صورت کلان و با رویکرد تحلیلی عقلی به این امر می پردازد لیکن قرآن کریم به صورت مصداقی و عینی از منظری شهودی و الهی این مراحل را گزارش می نماید. ازاین رو با بررسی تطبیقی گزاره های این دو نظام معرفتی، و با استمداد از قرآن کریم؛ می توان به یک نظر گاه جامع و در عین حال دقیق در پاسخ به این مساله دست پیدا کرد تا از این رهگذر شمای کاملی از نحوه تکون انسان بدست آید.

    کلیدواژگان: قرآن کریم، حکمت متعالیه، تکون انسان، نفس، روح، حرکت جوهری
  • رمضان مهدوی آزادبنی*، محمود دیانی، آیناز بخشی آجقان بخشی آجقان صفحات 729-755

    شیوه های کسب معرفت خدا همواره از دغدغه های فیلسوفان بوده است. در فلسفه اسلامی ابن سینا در آثار خود معرفت خداوند را مورد بررسی قرار می دهد و بخصوص در کتاب اشارات شیوه متفاوتی را در باره معرفت خداوند ارایه می نماید به نحوی که خود در نمط چهارم فصل بیست و نهم بدان عنوان صدیقین می دهد. هدف پژوهش حاضر دفاع از شیوه صدیقین سینوی است که به اشتباه به برهان صدیقین معروف گشته است. پرسشی که در این پژوهش بدان پاسخ داده می شود این است آیا  روش جدیدی را که ابن سینا درباره معرفت واجب  در کتاب الاشارات و التنبیهات معرفی نموده است از خطای استنباط مصداق از مفهوم رنج می برد؟ در این رابطه نویسنده با تکیه بر آثار ابن سینا ضمن ارایه تقریری شهودگرایانه نشان خواهد داد که ابن سینا در تحلیل شهودی هستی ، وجود واجب را به عنوان نتیجه تحلیل خود  نشان می دهد و در این طریق او دچار خطای استنباط مصداق شی از مفهوم ، نمی گردد. همچنین آشکار می گردد که  ابن سینا در تحلیل شهودی خود بی واسطه و بدون نیاز به مقدمات معرفت هستی واجب را نشان می دهد. نتیجه و دستاورد پژوهش حاضر، این است که ارزش فلسفی شیوه ای - شیوه صدیقین -که ابن سینا در کتاب اشارات در رابطه با معرفت واجب ارایه نموده است درقالب تفکر فلسفی که با تکیه بر مفاهیم نظری مدعیات ،  مورد تحلیل قرار داده می شود شیوه ای معتبر است. و در چهارچوب مفاهیم نظری گامی موفق و رو به جلو بوده است.

    کلیدواژگان: ابن سینا، صدیقین، خدا، شهودگرایی
|
  • Hamzeh Nadalizadeh *, Ahad Faramarz Gharamaleki Pages 375-397

    The combination of specific possibility and two common possibilities has been considered as difficult positions in Islamic philosophy. The first aspect is explaining how to construct the concept of special possibility and the second problem is the results of the presented explanations. The first problem is that if a particular possibility is derived from two common possibilities, the possibility theorems are analyzed into two theorems. The second problem is that if a particular possibility is derived from a common possibility, then, in relation to the common possibility, its relation to the subject itself becomes virtual, while the relation of a particular possibility to nature is a real relation. The negativity of the meaning of a particular possibility also causes the application of the possibility in possible positive cases to be challenged. In this paper, through interdisciplinary studies and using the theory of blending, it became clear that in the construction of special possibility, some semantic components of common possibility are transferred to the space of special possibility and some components and accessories are not thrown into the mixed space. On the one hand, the conceptual blending with the integration of the slabs turns them into a single stripping. On the other hand, due to the special function of conceptual blending, the virtualness of the relation in the common possibility is not transferred to the specific possibility, and thus the relation of the special possibility to its subject is real. By creating a positive meaning in the mixed space of a particular possibility, other forms - based on the negativity of the particular possibility - are also eliminated.

    Keywords: Common Possibility, Special Possibility, Conceptual Blending, Emerging Meaning
  • Nader Shokrollahi, Ali Bedashti, Mazaher Javadinya * Pages 399-429

    Rajabali Tabrizi is one of the theorists of purification theology. He believes that all the attributes of God have a negative aspect and indicate only a kind of purification and referring the divine attributes to negation is the opposite. The basis of this view is the teachings of nature objectivity and verbal sharing of existence and interpretations of verses and narrations and the intellectual roots of  the Platonic school are also observed in it. He has denied many aspects  of transcendent  wisdom, such as the origin of existence and its accessories, in particular, the objectivity of the essence of divine attributes, in three dimensions: ontological, epistemological and semantic. Analysis and critique of the ontological and semantic dimension of Hakim Tabrizi's purification theology based on Sadra's philosophy Hakim, in his arguments about ontology and semantics, has made a mistake and presented mixed concepts and examples. The author has criticized the views of the sage on the basis of the principality of existence and univocal of existence and a special skepticism of existence and principles such as the simplicity of truth and the status of imitation and the rule of Mu'ati al-Shi.

    Keywords: Purification Theology, Rajabali Tabrizi, Transcendent Wisdom, Rule of Unity, Objectivity of Essence With Attributes
  • Neda Mohajel *, Mahmoud Sufiani, Muhammad Asgahri Pages 431-453

    In this article, we try to show that in Merleau-Ponty's phenomenology, the body as a bodily subject has an ontological relationship with the world due to its own existential modes. To explain this, it is necessary to know the nature of perception, which is inherently existentially related to the body and consequently to the world. Show me. In general, Merleau-Ponty, by criticizing the duality of Descartes' soul and body in the philosophical tradition and reducing the soul or subject to the realm of thought, tries to prove the corporeality of the subject and to show that the corporeal subject is of the type or flesh of the natural world. And therefore its relation to the world is a natural and existential relation. Thus, by proposing concepts such as the bodily subject, the flesh, the bodily view, being in the world, etc., Merleau-Ponty seeks to show ontologically that we have complex relations with the world, and without understanding these relations one cannot know He had himself and the world.

    Keywords: Body, World, Existential Relationship, Body View, Flesh, Merleau-Pont
  • Sayyede Roghaye Mosavi *, Mansour Imanpour, Ghulam Hossein Ahmadi Ahanghar, Hassan Fathi Pages 455-480

    Prime matter is one of Principles Islamic philosophy that it has a constructive role on many its important issues. But it has always been disputed by commentators on transcendent theosophy, including contemporary commentators in transcendent theosophy, due the ambiguities that exist in prime matter's identity. Since many epistemological and ontological issues of Islamic philosophy are based on the acceptance of prime matter. Therefore, it seems that the way interprets prime matter subconsciously will spread to those issues as well and it will affect them. Sadra's philosophy, on the other hand, is a philosophical system based on certain principles such as the Existence, the simplicity of existence, the gradation in being, and substantial motion. it seems necessary to determine the identity of matter according to the principles of Sadra's philosophy. present study, it was obtained  by descriptive-analytical method that according to Sadra's philosophical principles, in the view of contemporary commentators on transcendent theosophy, prime matter is not the same as conventional substances and only the name of it remains and, it is interpreted and delivered in abstract concept comparison with the weak being completed with its next stage.

    Keywords: Prime Matter, Contemporary Commentators, Transcendent Theosophy
  • Sayed Mohammadhassan Mousavifar, Mohammad Mohammad Rezai * Pages 481-499

    Thinking and talking about God is one of the topics that has had a prominent place since the beginning of human reflection. Many of the issues raised about God depend on how we imagine God. Philosophers 'perception of God Almighty is different from mystics' perception of God. In the view of philosophers who believe in external multiplicities, the essence of the Supreme Being is conditioned by no condition, and in the view of philosophers who believe in the skeptical unicity of gradation, God Almighty is unconditioned. Whereas, in the view of mystics, the essence of God .Almighty is non-conditional as the source of division, absolute, and free from any constraint, even an absolute constraint. The God imagined by those philosophers is only a determination of the absolute truth of the Supreme Being and bound by the Absolute. The research question is whether Allameh Tabatabai's approach to God is a mystical or philosophical approach? Or does he know one as accurate and the other as more accurate? In this research, it becomes clear that by passing from "gradation of being" to "gradation of epiphanic forms", he not only has a mystical approach, but also sees the mystical approach more precisely than the philosophical approach.

    Keywords: Essence of God, Philosophical, Mystical, Non-Conditional as the Source of Division, Allameh Tabatabai
  • Einoallah Khademi Pages 501-529

    The main question of this research is what is Abolhassan Ameri's view about possibility? We explored this main question with a descriptive and analytical method. Historically, the discussion of aspects, like other logical discussions, began with Aristotle. He divided the directions into four types - obligatory, abstinent, probable and possible - but Muslim philosophers, including Ameri, have divided the discussion of materials and directions into three types - obligatory, abstinent and possible. In some positions, Amiri placed the divider of these three categories as destiny, and in others as rational status. He divides the relations between the events of the natural world and reason into different types and believes that there is a confrontation between the possible and the obligatory and divides the possibility into three types - natural, fake and rare - and then in explaining each of these It has taken advantage of the daily events of life. In his discussions of possibility with ordinary things, the connection between thought and action, Ameri has paid much attention, and perhaps a major factor in his discussion of possibility goes back to the struggle against determinism. In the history of philosophy, little attention has been paid to his fictitious statements about possibility.

    Keywords: Natural Possibility, Fake, Rare, Abolhassan Ameri
  • Mohammad Reza Ershadinia Pages 531-558

    The primacy of existence is one of the most central principles of Ontological in Transcendental wisdom and Thoretical Mysticism. Theistic arguments for the primacy of existence and the evaluation of the fallacy of circle vicious circle and confiscation of the petitio principle. Opponents have opposed monotheistic in various ways. Opposition to the basic principles is, in their view, the most effective way, and the primacy of existence serves their purposes. Hakim Sabzevari has presented four reasons for the primacy of existence based on monotheistic in Ontology, by which the opponents have been accused of circle vicious and (begging the question) petitio principia. Some scholars have also come out in support of this fallacy and considered the accusations of the opponents to be complete. The source of this fallacy has been the counting of these evidences in the level of direct evidences. The commentators and teachers of Transcendental wisdom have considered these arguments to be complete due to the application of the method of absurdity in them. Adequate reflection on the logical form and content of the arguments shows that these arguments are strong and solid, and their contents are true to their purpose, and the fallacy of reasoning in a circle vicious and petitio principia is never valid.

    Keywords: Hakim Sabzevari, Primacy of Existence, Essentialism, The Unity of Divine Essecne, The Attributive Monotheism, The Unity of the Divine action
  • Ali Sanaee *, Sommaye Khademi Pages 559-586

    This paper examines Marion's approach to Aquinas ontology. Marion shows that Aquinas is not an onto-theologist by showing the similarity of Aquinas' analogy with the Apophatic theology of Pseudo-Dionysius. In addition to this negative approach, Marion uses the phenomenology of love as a positive alternative for communicating with God. In his opinion, the erotic experience is an icon or image of a relationship with God. He considers divine revelation as the intersection of saturated and iconic phenomena. In analogy, we realize the absolute difference between the existence of God (esse) and  creatures (being) and the non-univocity of being, but there is univocity between the "love to God" and "love to human beings”. In addition to the phenomenological analysis of love as a basis for understanding God's relationship with the world and man, Marion is not unaware of the creationary and realistic aspect of love. Marion argues that, contrary to Heidegger's view, the call or invitation to the “event of appropriation”(ereignis) is subjective. In fact, Marion, instead of considering  Being as an impersonal affair, sees it as a transcendent subject that calls man to himself. Marion's theology can be the source of new insights for analytic philosophers of religion who pursue the ideals of necessity, totality, and objectivity, and who neglect the intuitive and moral experience of religion.

    Keywords: Marion, Heidegger, Onto-Theology, Phenomenology of Love
  • Khosroo Mohseninasab *, Reza Rasooli Sharabiani, Alireza Parsa, Mohammad Reza Moradi Pages 587-614

    Avicenna's theological discipline as a subsystem of Avicennism emerged in two section (including: theology in general sense & theology in special sense). Avicenna fully and in detail explains the necessity of a divine existence with emphasis on monotheism. Exactly in such approach we can observe and analyze the degree of compatibility and incompatibility of Avicenna's theological system. It be founded that Avicenna's philosophy system despite the successes had achieved in proving almighty existing & Divisive rulings of "Exists as there is" donʼt had complete consistency and compatibility because of it's form of maximal pluralism and lack of promotion to the level of gradation of unity. It had serious challenges to explain about almighty existence and unity (in concept & the true example). In this article  using critical_analytical method with focus on subjects such as “necessity quality of Indispensable Being” and the ralation of his “ existence and essence “ we showed that Avicennism donʼt have complete coherency and compatibility in precinct of this article.

    Keywords: Avicenna, Monotheism, Theology, General Sense Theology, Special Sense Theology, Necessary Being or Indispensable Being (Wajib-al-wujud)
  • Bayan Karimi *, Seyed Mostafa Shahraeini, Keywan Bolandhematan Pages 615-642

    Berlin and West are the political philosophers who have analyzed the concept of positive freedom in Spinoza's thought. In trying to explain the meaning of positive freedom in Spinoza's thought, they have adopted different interpretations and insights and have reached different results. Berlin in his paper two concepts of freedom considers Spinoza's theological political treaties as root of the defense of the authoritarian and the disregard for individual liberties. While West has taken a more comprehensive approach to defending Spinoza's political thought, and with a broader analysis of the dimensions of the concept of positive freedom (ontological, ethical, and political) in Spinoza's thought, he believes that positive freedom does not necessarily lead to authoritarianism that Berlin attributes it to the political theories of rationalists such as Plato, Fichte and Hegel. In the present article, while explaining the arguments of these two thinkers about the concept of positive freedom, we will explain how true Berlin's accusations against Spinoza's political thought are. The final proposition is that Berlin's views on positive freedom stem from a reductionist approach and an incomplete reading of the concept of positive freedom in Spinoza's thought, focusing only on some of Spinoza's positions in the theological political treatise. However, the West reading is more realistic and comprehensive due to its attention to various ethical, ontological, and political dimensions.

    Keywords: Spinoza, Berlin, West, Positive Freedom
  • Mehran Najafi *, Abdorasool Kashfi Pages 643-669

    The universals are one of the controversial topics that have attracted philosophers’ attention since Aristotle’s discussion. E. J. Lowe is an Aristotelian Philosopher who has worked on universals. This article tries to perform a critical analysis of Aristotelian universals from E.J.Lowe's viewpoint. We will explain Lowe’s argument in favor of Realism will be analyzed. Illustrating weaknesses of opposite theories, he rejects all possibilities but Realist’s claim. Lowe believes that his view is able to provide a powerful explanatory framework for natural law. Without universals, Lowe holds, natural events are nothing but permanent regularities that originate from accidental generalization. So universals play a key role in his ontological system and only with the aid of them natural laws are justifiable. Propositions of natural laws deal with nature of entities, namely universals, whereas particulars instances by themselves are not able to establish a firm basis for natural laws owing to the fact that particulars refers to existent state of affairs. Following Aristotle, Lowe argues that Immanent universals are more reasonable. He holds that universals are abstract (by abstract, he means the entities that don’t have spatiotemporal features) because he thinks that concreteness of universals has some contradictory results (concrete entity is not abstract). We will consider strengths and weaknesses existing in his ideas. Authors believe that universal thanks to their different nature could be (and actually are) concrete.

    Keywords: E. J. Lowe, Universal, Realism, nominalism, Abstract
  • Reza Darini, Rasul Razavi *, Mohammad Ranjbarhosseini, Isa Mostarhami Pages 671-699

    Ancient astronomy, also known as Ptolemy because of Ptolemy's fame, consists of two parts: mathematical astronomy and physical astronomy. Discussions such as the primordial nature of the heavens, the sphericity of the sky, the refusal of the heavens to heal, and the discussion of the refusal of a vacuum in the astronomical universe led to religious teachings such as the principle of another universe, the physical resurrection, heaven and hell, Challenge the world. Therefore, it was necessary for Muslim theological schools and theologians to express their views on whether or not the board's views were in line with Islamic teachings on the issues of the Hereafter. The present study deals with the relationship between the two sciences of ancient astronomy and Islamic theology with interdisciplinary genealogy and historical context. According to their philosophical or non-philosophical approach, they have chosen one of the three types of confrontation against this challenge: silence or accepting the challenge and defending religious beliefs or have chosen to use astronomical data to justify theological teachings.

    Keywords: Astronomy of Physics, Imami Theologians, the World of the Hereafter, Emptiness, Splitting, Clinging of the Heavens
  • Ruhollah Shakerizvardehi *, Ahmad Walie Abarqawi Pages 701-717

    Knowing the essence of man and how he was created is necessary and inevitable for a better understanding of himself. Therefore, the main issue of this article is to express how human beings are formed in general and in essence, and its truth in particular in the Holy Qur'an and transcendent wisdom. By examining the documentary-analytical method and by examining the propositions related to this issue in these two epistemological systems, it is clear that although the view of the Holy Quran on this issue has not been merely an ontological study; There are similarities between the reports of the Holy Quran and the transcendent wisdom. However, from the point of view of the realism of the propositions, the reports of the Holy Qur'an are mainly aimed at expressing what and the stages of this human movement, and the transcendent wisdom has focused its attention on how this movement occurs. Also, in expressing the stages of creation, the transcendent wisdom deals with these stages in a macro way and with an analytical-rational approach, but the Holy Qur'an reports these stages in an objective and objective way from an intuitive and divine point of view. Hence, by comparative study of the propositions of these two epistemological systems, and with the help of the Holy Quran; A comprehensive and at the same time accurate point of view can be obtained in answering this question in order to get a complete picture of how human beings move.

    Keywords: Holy Quran, Transcendent Wisdom, Human Movement, Soul, Spirit, Substantial Motion
  • Ramezan Mahdavi Azadboni *, Mahmood Dayyani, Ainaz Bakhshi Ajgan Pages 729-755

    Philosophical knowledge regarding God always was among main concern for philosophers. In Islamic philosophy the great philosopher, Avicenna has presented in his latest book Al- Esharat a unique way to display how we can come to know the existence of God. Calling this particular way as Seddigin his new approach provoked many discussions. Many thinkers have accepted his new way while putting forward some critiques against his approach. The aim in this research is to deal with Avicenna`s new approach and the writer attempt to defend Avicenna`s new approach by fulminating it on the basis of intuition. The question that is answered in this research is whether the new method that Ibn Sina has introduced about the God in the aforementioned book suffers from the error of inferring an example from the concept? In this regard, relying on the works of Ibn Sina, while presenting an intuitive account, the author will show that Ibn Sina in the intuitive analysis of existence shows the necessary being as the result of his analysis, and in this way he does not make the mistake of inferring an instance of the object from the concept. The result of this research is that the philosophical value of the method that Ibn Sina has presented in this book in relation to the knowledge of God is valid in the form of philosophical thinking and relying on theoretical concepts and has been a successful step within the framework of theoretical concepts.

    Keywords: Avicenna, Seddigin, Argument, God, intuition