فهرست مطالب

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی دلشاد نوقابی، محمدحسین بیاضی*، علیرضا رجایی صفحات 5-16
    زمینه و هدف

    سندرم متابولیک یکی از بزرگترین مشکلات بالقوه بهداشت عمومی در جهان و عامل خطر ابتلا به بیماری های غیر واگیر بخصوص بیماری های قلبی عروقی و دیابت است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آموزش خود مدیریتی مبتنی بر درمان شناختی رفتاری گروهی بر اجزای سندرم متابولیک بزرگسالان مبتلا انجام شد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر یک کارآزمایی بالینی تصادفی بود. جامعه پژوهش، بزرگسالان 30 تا 70 ساله مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت شهر گناباد بودند. حجم نمونه تعداد 80  فرد بزرگسال مبتلا به سندرم متابولیک بوده که به طور تصادفی به دو گروه 40 نفره مداخله و کنترل تخصیص یافتند. اندازه گیری محیط دور کمر، مقدار فشار خون سیتولیک و دیاستولیک، قند خون ناشتا، تری گلیسیرید خون و لیپوپروتیین با دانسیته بالا در دو مرحله قبل از مداخله و سه ماه بعد از پایان مداخله انجام و ثبت شد. جلسات آموزشی طی 8 جلسه جهت گروه مداخله اجرا گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمونهای کای اسکویر، تی زوجی، تی مستقل و تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش خودمدیریتی مبتنی بر درمان شناختی رفتاری گروهی در مبتلایان به سندرم متابولیک به ترتیب بیشترین اثر معنی دار بر اجزای سندرم متابولیک شامل کاهش قند خون ناشتا با اندازه اثر 0/23، کاهش مقدار تری گلیسیرید با 0/19، افزایش مقدار HDL با 0/12، کاهش فشار خون سیستولیک با 0/15 و کاهش محیط دور کمر با 0/10 بوده است (0/05>P)، اما بر کاهش فشار خون دیاستولیک تاثیر نداشته است (0/05<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی آموزش خود مدیریتی مبتنی بر درمان شناختی رفتاری گروهی بر بهبود مقادیر اجزای سندرم متابولیک پیشنهاد می گردد با انجام مداخلات آموزشی اثربخش مانند آموزش خود مدیریتی مبتنی بر درمان شناختی رفتاری، ریسک ابتلا به بیماری های غیر واگیر را کاهش داد.

    کلیدواژگان: خودمدیریتی، درمان شناختی رفتاری گروهی، سندرم متابولیک
  • مونا خالدنژاد، لیلی صالحی*، سارا پاشنگ، عباس مقیم بیگی، عاطفه نژادمحمد نامقی صفحات 17-30
    زمینه و اهداف

    از روش های موثر در غربالگری سرطان دهانه رحم، آزمایش پاپ اسمیر است. متاسفانه بسیاری از زنان از انجام آن سر باز می زنند. این پژوهش، با هدف بررسی مداخله آموزشی مبتنی بر نظریه انگیزش محافظت بسط یافته بر رفتار غربالگری سرطان دهانه رحم اجرا شد.

    مواد و روش ها

    پژوهشی نیمه تجربی ، بین 200 نفر از زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر کرج اجرا شد (هرگروه 100نفر، تخصیص افراد در هر گروه بصورت تصادفی). ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد انگیزش محافظت شامل متغیرهای جمعیت شناختی، سازه های نظریه انگیزش محافظت و پرسشنامه محقق ساخته حمایت اجتماعی عاطفی بود. گروه ها قبل، بعد و 6 ماه پس از مداخله آن را تکمیل کردند. 8 جلسه آموزش با روش های سخنرانی، بحث گروهی و ایفای نقش مبتنی بر الگو ، برای گروه آزمون اجرا شد. تحلیل داده ها با نرم افزار24SPSS  و آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و کای اسکویر انجام شد.

    یافته ها

    در مراحل قبل و بعد از مداخله میانگین نمرات سازه های حساسیت درک شده از28/3±07/8 به99/1±83/11، شدت درک شده از 46/3±64/12به 85/2±19/15، کارآیی پاسخ از37/5±66/12به 6/3±06/16، خودکارآمدی ادراک شده از 38/5±94/25 به 68/4±68/29، حمایت اجتماعی عاطفی از 16/7±01/27 به  76/5±46/31 و قصد از 14/2±01/11 به 65/1±42/13 افزایش داشت که از نظر آماری معناداربود (05/0>p). میانگین نمره ترس از29/2±37/10 به 76/2±54/5 و هزینه پاسخ از13/2±62/6 به 69/1±97/3 کاهش یافت که از نظر آماری معنادار بود (05/0>p). در گروه کنترل اختلاف معناداری دیده نشد. انجام پاپ اسمیر بعد از مداخله در پس آزمون و پیگیری در گروه آزمون افزایش آماری معنی داری داشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    براساس نتایج، می توان از نظریه انگیزش محافظت و سازه حمایت اجتماعی عاطفی به ‎عنوان چارچوبی در طراحی برنامه‎های آموزشی برای ارتقای رفتار غربالگری سرطان دهانه رحم استفاده کرد.

    کلیدواژگان: نظریه انگیزش محافظت، غربالگری، سرطان دهانه رحم، حمایت اجتماعی عاطفی
  • شهناز قلاوندی، فاطمه زارعی*، علیرضا حیدرنیا، محمود طاووسی صفحات 31-42
    زمینه و هدف

    این مطالعه با هدف ترجمه و روانسنجی مقیاس خودکارآمدی غربالگری سرطان  دهانه رحم انجام شد.

    مواد و روش ها

    ابتدا نسخه فارسی مقیاس خودکارآمدی غربالگری سرطان دهانه رحم در زنان با روش ترجمه و باز ترجمه تهیه شد. روایی پرسشنامه از طریق روایی صوری(کیفی و کمی)، روایی محتوا (کیفی و کمی) و روایی سازه (تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی) در 400 زن مورد بررسی قرار گرفت. پایایی پرسشنامه به روش آزمون-بازآزمون (محاسبه ضریب همبستگی درون طبقه ای) و نیز بررسی همبستگی درونی (محاسبه ضریب آلفا-کرونباخ) تعیین شد. تحلیل های آماری توسط نرم افزارهای SPSS24 و lisrel  8/8 انجام پذیرفت.

    یافته ها

    طیف مقادیرمحاسبه شده برای نسبت و شاخص روایی محتوای گویه های مورد بررسی به ترتیب (00/1-92/0) و  (1/00-0/92) و میزان امتیازهای تاثیرآن ها همه از 1/5 بالاتر بود. طیف ضریب همبستگی درون طبقه ای و ضریب آزمون آلفای کرونباخ پرسشنامه به ترتیب(0/97- 0/84) و (0/85- 0/66) محاسبه شد.نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی سه عامل "اطمینان به کنترل موانع محسوس"،" اطمینان به پیروی از دستور العمل اجرا "و" اطمینان به کنترل موانع نامحسوس"بود. مدل برازش یافته بر اساس این سه عامل  58/29 درصدکل واریانس خودکارآمدی در انجام پاپ اسمیر را تبیین کرد. در تحلیل عاملی تاییدی الگوی حاصل از سه عامل فوق دارای برازش مطلوب بود (0/810= RMSEA ، 0/91=CFI ، 0/96= GFI ، 3/3=X2/df).

    نتیجه گیری

    نسخه فارسی مقیاس خودکارآمدی سرطان دهانه رحم با 8 سوال و سه عامل یک ابزار معتبر و پایا است و می تواند جهت سنجش خودکارآمدی زنان ایرانی واجد شرایط انجام تست پاپ اسمیر مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: روان سنجی، ابزار، تحلیل عاملی، خودکارآمدی، سرطان دهانه رحم
  • زینب منصوری، مهنوش رئیسی، مرضیه محمودی، همام الدین جوادزاده* صفحات 43-57
    هدف

    در این مطالعه اثر مداخله مبتنی بر الگوی باور سلامت به دو روش آموزش غیرحضوری تحت وب و کتابچه بر انجام ماموگرافی در زنان 40 سال وبالاتر شهر بوشهر انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه یک پژوهش نیمه تجربی است که بر رو ی 126 نفر از زنان 40 سال و بالاتر (سه گروه 42 نفره) تحت پوشش سه مرکز خدمات جامع سلامت شهر بوشهر که بصورت تصادفی انتخاب شدند، صورت گرفت. محتوای آموزشی مبتنی بر سازه های الگوی باور سلامت به صورت کتابچه برای یک گروه و به صورت چندرسانه ای تحت وب برای گروه دیگر ارایه شد. نمونه ها توسط پرسشنامه محقق ساخته قبل و دو ماه بعد از مداخله آموزشی مورد ارزیابی قرار گرفتند. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آزمون کای دو، تحلیل واریانس اندازه های تکرار شده و آزمون تی مستقل، در نرم افزار آماری SPSS ویرایش 22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که پس از آموزش میانگین نمره آگاهی در هر دو گروه مداخله نسبت به گروه کنترل افزایش یافت. سازه های منافع، حساسیت، شدت درک شده و انگیزش سلامت نیز پس از آموزش در گروه مداخله چندرسانه ای تحت وب به طور معناداری افزایش یافتند اما در گروه کتابچه و کنترل تغییر معناداری در این سازه ها مشاهده نشد. موانع درک شده نیز در گروه تحت وب پس از آموزش کاهش یافت. انجام ماموگرافی در افراد گروه مداخله مبتنی بر وب پس از آموزش به طور معناداری نسبت به گروه کتابچه و کنترل بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مداخله آموزشی مبتنی بر سازه های روانشناختی و تحت وب می تواند در بهبود باورهای زنان در خصوص رفتار ماموگرافی و ارتقاء رفتار آنها مفید واقع شود. به نظر می رسد استفاده از آموزش چندرسانه ای تحت وب نسبت به روش  کتابچه پذیرش و اثربخشی بیشتری داشته باشد.

    کلیدواژگان: ماموگرافی، سرطان پستان، الگوی باور سلامت، مداخله آموزشی، مبتنی بر وب
  • سیما سادات حجازی، میمنت حسینی*، عباس عبادی، حمید علوی مجد صفحات 58-69
    زمینه و هدف

    دانش محدودی در خصوص انگیزه های ارایه یا عدم ارایه ی مراقبت در مراقبت کنندگان خانوادگی به بیماران وجود دارد. هدف این مطالعه شناسایی انگیزه های ارایه مراقبت در مراقبت کنندگان خانوادگی بیماران تحت درمان با همودیالیز بوده است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ی کیفی به شیوه ی تحلیل محتوای قراردادی انجام شد. پانزده مراقبت کننده خانوادگی بیمار تحت درمان با همودیالیز با نمونه گیری مبتنی بر هدف با حداکثر تنوع وارد مطالعه شدند. محیط پژوهش، بخش های همودیالیز بیمارستان های آموزشی شهر تهران بود. جمع آوری داده با استفاده مصاحبه نیمه ساختار یافته صورت گرفت و تا رسیدن به اشباع داده ادامه یافت. تحلیل داده به شیوه تحلیل محتوای قراردادی انجام و بدین منظور از نرم افزار MAXQDA نسخه 10 بهره گرفته شد. جهت تعیین صحت و اعتبار یافته ها معیارهای مقبولیت، قابلیت اعتماد، قابلیت انتقال و تایید، مد نظر قرار داده شدند. 

    یافته ها

    پانزده مراقبت کننده خانوادگی (12زن و سه مرد)، مورد مصاحبه قرار گرفتند که اکثریت آن ها (هشت نفر) همسر بیمار بودند. در مجموع، 200 کد، 12 زیرطبقه، چهار طبقه کلی و دو طبقه ی اصلی استخراج شد. طبقات اصلی شامل انگیزه های اجتماعی (طبقات کلی شامل ارایه مراقبت تحت تاثیر نرم ها و فرهنگ و ارایه مراقبت تحت تاثیر نفوذ اجتماعی) و انگیزه های درونی (طبقات کلی شامل انگیزه معنوی مذهبی و انگیزه اخلاقی عاطفی) بودند.

    نتیجه گیری

    برای بهره گیری از ظرفیت های ارزشمند مراقبت کنندگان خانوادگی، باید به انگیزه های اجتماعی و درونی آن ها در ارایه مراقبت توجه شود. یافته های این مطالعه می تواند جهت برنامه ریزی های آینده برای تقویت انگیزه های درونی و بهبود و هدایت انگیزه های بیرونی مراقبت کنندگان کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: مراقبت کننده، مراقبت، همودیالیز، انگیزه، پژوهش کیفی، تحلیل محتوا
  • فرحناز خواجه نصیری، الهام حکم آبادی، محبوبه لطفی، سهیلا دبیران، شهلا خسروی*، نسیبه شریفی صفحات 70-79
    زمینه و هدف

    شیوه زندگی ارتقا دهنده سلامت یک عامل ضروری برای کاهش مشکلات بهداشتی مرتبط و افزایش کیفیت زندگی است. این مطالعه با هدف تعیین سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت و عوامل پیش بینی کننده مرتبط، در کارکنان شرکت دخانیات انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر به صورت مقطعی(توصیفی تحلیلی) بر روی 283 کارمند یک شرکت دخانیات در شهر تهران انجام شد. تمامی کارکنان شرکت دخانیات شانس ورود به مطالعه را داشتند و پس از لحاظ نمودن معیارهای ورود و خروج، شرکت کنندگان واجد شرایط وارد مطالعه شدند و افرادی که رضایت نامه کتبی را امضا کردند مورد پژوهش قرار گرفتند. داده ها از طریق پرسشنامه ویژگی های اجتماعی-جمعیت شناختی و پرسشنامه سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت جمع آوری شدند و توسط نرم افزار SPSS نسخه 19(IBM SPSS Statistics 19.0) تجزیه و تحلیل شدند. 0/05> P، معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره کل سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت، 21/17±131/53 بود. پایین ترین و بالاترین میانگین امتیاز به ترتیب مربوط به خرده مقیاس های فعالیت بدنی 5/46±18/50 و رشد معنوی 5/03±25/61 بود. نتایج آنالیز به روش مدل خطی عمومی تعدیل شده  نشان داد که متغیرهای سطح تحصیلات، سیگار کشیدن و سابقه کار، پیش بینی کننده های سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت هستند. بطوریکه رفتارهای ارتقادهنده سلامت در افراد سیگاری به نسبت غیرسیگاری 6 برابر کمتر((فاصله اطمینان: 0/42تا 13/15-)6/79-:OR) ، به ازای افزایش یک سال در سابقه کار 7/7 درصد رفتارهای ارتقادهنده سلامت بیشتر ((فاصله اطمینان: 1/46 تا 0/90)0/77:OR) و در افراد بی سواد به نسبت افراد دانشگاهی بسیار پایین بود((فاصله اطمینان: 1/53 تا 117/70-)59/61-:OR:).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیرات برخی از عوامل فردی مانند سطح تحصیلات، سابقه کار و استعمال سیگار بر سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت، می توان چنین نتیجه گرفت که برنامه های آموزشی برای افزایش آگاهی از سبک زندگی و تاثیرات آن بر سلامت جسمی و روانی افراد و همچنین اجرای برنامه- های آموزش سلامت با تمرکز بر افزایش فعالیت های بدنی در بین کارکنان ضروری است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی ارتقا دهنده سلامت، دخانیات، سبک زندگی سالم
  • اکبر جوان بی پروا، سید مرتضی حسینی شکوه*، احسان تیمورزاده صفحات 80-92
    زمینه و هدف

    استانداردهای ارتقاء سلامت برای برآورده کردن نیازهای جسمانی، روحی و اجتماعی بیماران، کارکنان و جامعه شکل گرفته اند. این مطالعه با هدف بررسی آمادگی استقرار استانداردهای بیمارستان های ارتقاء دهنده سلامت در مراکز درمانی نظامی از نظر پرستاران انجام شد.

    مواد و روش ها

    مطالعه به روش توصیفی- تحلیلی و مقطعی در سال 1398 انجام گرفت. 400 نفر از کارکنان پرستاری سه بیمارستان منتخب نظامی شهر تهران به روش سهیمه ای و تصادفی ساده انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با پرسشنامه ی تاییدشده سازمان جهانی بهداشت در خصوص استانداردهای بیمارستان های ارتقاء دهنده سلامت بود. داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون آنالیز واریانس یک طرفه با سطح اطمینان 95 درصد تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره در محورهای پنجگانه سیاست مدیریت، ارزیابی بیمار، اطلاع رسانی و مداخلات بیمار، محیط کاری سالم، تداوم و همکاری و کل محورها به ترتیب 8/23±38/71، 4/61±17/37، 10/99±16/3، 53/48±32/8 و 10/30±41/55 و 29/13±146/26 بود. اختلاف میانگین نمره برای تمام محورها و دو محور سیاست مدیریت و ارزیابی بیمار از نظر آماری معنی دار نبود(0/05>p). اختلاف میانگین نمره برای سه محور اطلاع رسانی و مداخلات بیمار، ایجاد محیط کاری سالم، تداوم و همکاری از نظر آماری معنی دار بود(0/05>p).

    نتیجه گیری

    آمادگی لازم برای استقرار استاندارهای بیمارستان های ارتقاء دهنده سلامت در مراکز درمانی نظامی از نظر کارکنان پرستاری وجود دارد، چراکه این بیمارستان ها برنامه ریزی مناسبی در این زمینه داشته اند. به منظور ارتقاء آمادگی جهت اجرای استانداردها در بیمارستان ها، لازم است توجه به سه محور ایجاد محیط کاری سالم، ارزیابی بیمار و تداوم و همکاری در اولویت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارتقاء سلامت، بیمارستان، پرستار، آموزش بهداشت
  • فاطمه زارع، علی رمضانخانی، محتشم غفاری، سودابه یارمحمدی* صفحات 93-108
    زمینه و هدف

    بیماری التهابی روده(IBD)، یک بیماری مزمن عود کننده و غیرقابل درمان است . هدف از این مطالعه بررسی اثربخشی مداخلاتی است که از ابعاد توانمندسازی جهت بهبود پیامدهای بیماران التهابی روده استفاده کرده اند.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مرور نظام مند بود. در پایگاه های PubMed, Web of Science, Scopus و Embase  از سال 2000 تا 2021 کلیدواژه های خود مراقبتی یا توانمند سازی، خودکارآمدی یا خود مدیریتی، خود کنترلی یا اعتماد به نفس یا خود تعیین کننده، بیماری التهابی روده یا IBD یا بیماری کرون یا کولیت اولسروز جستجو شد. دو محقق به طور جداگانه جستجو و غربالگری را انجام دادند.

    یافته ها

     در نهایت، 13 مقاله وارد مطالعه شدند. اکثر مداخلات با هدف افزایش آگاهی بیماران در خصوص عملکرد بیماری و پیشگیری از عود آن، افزایش مهارت های خودمدیریتی، خودمراقبتی و کنترل استرس  از طریق مشاوره، سخنرانی، مواد آموزشی نوشتاری، تلفن و کامپیوتر انجام شده بود. بیشترین پیامدهای مداخلات کاهش اضطراب، کاهش مشکلات مرتبط با بیماری ، کاهش ویزیت و افزایش کیفیت زندگی بود. 

    نتیجه گیری

    مداخلات آموزشی مبتنی بر ابعاد توانمندسازی بر بهبود پیامدهای بیماران التهابی روده می تواند موثر باشد. انجام اینگونه مداخلات می تواند تاثیرات بالینی و یا روانشناختی مثبتی در بیماران داشته باشد و منجر به افزایش کیفیت زندگی بیماران گردد. بیشترین استراتژی های مورد استفاده، آموزش مهارت های خودمدیریتی و غلبه بر اضطراب و استرس بود.

    کلیدواژگان: توانمند سازی، مداخله آموزشی، بیماران التهابی روده، آموزش بهداشت، ارتقای سلامت
|
  • Ali Delshad Noghabi, Mohammad Hossien Bayazi*, Alireza Rajaei Pages 5-16
    Background and Objective

    Metabolic syndrome is one of the biggest potential public health problems in the world and a risk factor for non-communicable diseases, especially cardiovascular disease and diabetes. The aim of this study was to determine the effect of self-management training based on cognitive-behavioral group therapy on the components of metabolic syndrome in adults.

    Materials and Methods

    The present study was a randomized clinical trial. The sample size consisted of 80 adults 30 to 70 years old with metabolic syndrome who were randomly assigned to intervention and control with 40 adult in each group. Measurement of waist circumference, systolic and diastolic blood pressure, fasting blood sugar, blood triglycerides and high-density lipoprotein were performed and recorded in two stages before the intervention and three months after the intervention. Training sessions were conducted in 8 sessions for the intervention group. Data were analyzed with descriptive statistics and Chi-square, independent t-test and analysis of covariance.

    Results

    The results showed that self-management training based on group cognitive-behavioral therapy in adult with metabolic syndrome had the most significant effect on the components of the metabolic syndrome, including reduction of fasting blood sugar with an effect size of 0.28, reduction of triglyceride with 0.19, increase of HDL with 0.12, decrease of systolic blood pressure 0.15 and decrease of waist circumference with 0.10 (P <0.05), But it did not significantly reduce diastolic blood pressure (P <0.05).

    Conclusion

    Considering the effectiveness of self-management training based on cognitive behavioral group therapy on improving the components of metabolic syndrome, it is suggested that the identification of adults with metabolic syndrome be considered and effective educational interventions such as self-management training based on cognitive behavioral therapy while controlling the components of this risky syndrome and self-care of metabolic syndrome in adults, reduced the risk of non-communicable diseases morbidity.

    Keywords: Self-Management, Cognitive Behavioral Group Therapy, Metabolic Syndrome
  • Mona Khalednejad, Leili Salehi*, Sara Pashang, Abbas Moghimbeigi, Atefeh Nezhadmohamadnameghi Pages 17-30
    Background

    A Pap smear test is one of the most effective procedures utilized for cervical cancer (CC) screening purposes. Nevertheless, many women do not like to do such a test. The present study aimed to monitor the impact of an educational intervention developed based on the expanded Protection Motivation Theory (PMT) on CC screening behavior.

    Methods

    A quasi-experiment was conducted on 200 women referred to Karaj health centers, Iran. The participants were randomized into experimental and control groups. The data was collected by a Standardized questionnaire including demographic characteristics, the constructs of the PMT, and a self-administered Emotional Social- Support questionnaire (ESS). They filled the questionnaire before, after, and at 6-months follow-up. Eight educational sessions based on the model were held for the experimental group via lecture, group discussions and role play. The data were analyzed by SPSS (Ver. 24) and repeated measures ANOVA and Chi-square test.

    Results

    In the pre- intervention and post-intervention stages, the mean score of perceived susceptibility from 8/07±3/28 to 11/83±1/99, perceived severity from 12/64±3/46 to 15/19± 2/85,response efficacy from 12/66±5/37 to 16/06±3/6, self-efficacy from 25/94±5/38 to 29/68±4/68,emotional social support from 27/01±7/16 to 31/46±5/76 and intention from 11/01±2/14 to 13/42±1/65 increased and this difference was statistically significant (p<0/05). The mean score of fear from 10/37±2/29 to 5/54±2/76 and response cost from 6/62±2/13 to 3/97±1/69 decreased and that was statistically significant (p<0/05). No significant difference was observed in the control group. Besides, the Pap smear test was increased after the educational intervention in the post-test and follow-up in the experimental group (p<0/05).

    Conclusion

    Based on the findings, PMT and ESS can be used as a framework for designing educational programs to promote CC screening behavior.

    Keywords: Protection Motivation Theory, Screening, Cervical Cancer, Emotional Social Support
  • Shahnaz Ghalavandi, Fatemeh Zarei*, Alireza Heidarnia, Mahmoud Tavousi Pages 31-42
    Background and Objective

    The aim of this study was to translate and psychometrics the Cervical Cancer Screening Self-Efficacy Scale.

    Materials and Methods

    A standard forward-backward translation method was used to develop the Persian version of the cervical cancer screening self-efficacy scale. The validity of the questionnaire was assessed through face validity (qualitative and quantitative), content validity (qualitative and quantitative) and construct validity (exploratory and confirmatory factor analysis) in 400 women. The reliability of the questionnaire was determined by test-retest method (calculation of intra-class correlation coefficient) and also internal correlation (calculation of Cronbach-alpha coefficient). Statistical analyzes were performed by SPSS24 and lisrel 8.8 software.

    Results

    The range of calculated CVR and CVI of scale items was (0.92-1.00) and (0.92-1.00) impact score of all items was more than 1.5. The range of Cronbach's alpha and ICC were calculated for the reliability of scale items respectively (0.66 – 0.85) and (0.846- 0.977). The three factors of "Confidence in controlling tangible barriers of Pap Smear test ", "Confidence in following Pap Smear test Instructions" and "Confidence in controlling intangible barriers of PAPS". In confirmatory factor analysis the fitted model based on these factors explained 58.29%of the self-efficacy in performing Pap Smear test. These factors confirmed by CFA (X2/df =3.3, CFI=0.91, GFI= 0.96, RMESA=0.081).

    Conclusion

      Psychometric of Persian version of the cervical cancer screening self-efficacy scale with 8 items and 3 domains has proper validity and reliability to evaluate the cervical cancer screening self-efficacy in females.

    Keywords: Psychometrics, Tools, Factor Analysis, Self-efficacy, Scale, Cervical cancer
  • Zeynab Mansouri, Mahnoush Reisi, Marzieh Mahmoodi, Homamodin Javadzade* Pages 43-57
    Introduction

    This study was conducted with the aim of comparision study of the effect of educational intervention based on health belief model using two methods of web-based multimedia education and booklet on adherence to mammography in women 40 years and older in Bushehr.

    Methods

    This study is a quasi-experimental study that was performed on 126 women 40 years and older (three groups, each consisting of 42 people). Educational content was designed based on the Health Belief Model. Data gathered by questionnaire before and two months after the educational intervention and, were analyzed using chi-square test and repeated measures analysis of variance in SPSS v.22.

    Results

    after Intervention, comparison of the three groups showed that the mean score of knowledge in both Web-Based and booklet groups increased compared to the control group. Perceived benefit, susceptibility, perceived severity and health motivation also increased significantly after intervention in the web-based intervention group, but no significant change was observed in control groups. Perceived barriers also decreased in the web-based group after intervention. Adhering to mammography in the web-based intervention after training was significantly higher than the booklet and control group.

    Conclusion

    The results of this study showed that educational intervention based on psychological structures and web-based can be useful in improving women's beliefs about mammography behavior and promoting their behavior. It seems that the use of web-based teaching methods is more acceptable and effective than previous methods such as booklets. Therefore, designing studies using modern web-based educational methods is suggested.

    Keywords: Mammography, Breast Cancer, Health Belief Pattern, Educational Intervention, Web-Based
  • Sima Sadat Hejazi, Meimanat Hosseini*, Abbas Ebadi, Hamid Alavi Majd Pages 58-69
    Background and Objective

    There is little knowledge about the underlying motivations that cause caregivers to care for the patient or not. This study aimed to identify the motivations of providing care in family caregivers of hemodialysis patients

    Materials and Methods

    This qualitative study was conducted using the conventional content analysis method. Fifteen family caregivers of hemodialysis patients were enrolled in the study via purposive with a maximum variation sampling method. The setting was hemodialysis wards of Tehran teaching hospitals. Data were collected via semi-structured interviews. The analysis was performed using conventional content analysis with MAXQDA version 10. To ensure the trustworthiness of the data, the criteria of Credibility, Dependability, Transferability, and Confirmability were taken into account

    Results

    Fifteen participants (eight women and three men) were interviewed. The majority (eight of them) were spouses. Totally 200 codes, 12 subcategories, four generic categories, and two main categories were extracted. The main categories included Social Motivation (including two generic categories: providing care influenced by norms and culture and providing care inspired by social influence) and Internal motivation (including two generic categories: religious-spiritual motivation to provide care and emotional-moral motivation to provide care).

    Conclusions

    To benefit from the valuable capabilities of family caregivers, must pay attention to their social and internal motivations in providing care.  The findings of this study can be helpful for future planning to strengthen internal motivations and improve and guide the external motivations of caregivers.

    Keywords: Caregivers, Caregiving, Hemodialysis, Motivation, Qualitative Research, Content Analysis
  • Farahnaz Khajehnasiri, Elham Hokmabadi, Mahbobeh Lotfi, Soheila Dabiran, Shahlla Khosravi*, Nasibeh Sharifi Pages 70-79
    Background and Objective

    A health-promoting lifestyle is an essential factor in reducing related health problems and increasing the quality of life. The aim of this study was to determine the health-promoting lifestyle and related predictors in the employees of Tobacco Company.

    Materials and Methods

    The present study was a cross-sectional (descriptive-analytical) that performed on 283 employees of a tobacco company in Tehran. All employees of the tobacco company had a chance to enter the study and after considering the inclusion and exclusion criteria, eligible participants entered the study and those who signed the written consent were investigated. Data were collected through a socio-demographic characteristics questionnaire and a health-promoting lifestyle questionnaire and were analyzed by SPSS software version 19 (IBM SPSS Statistics 19.0). P<0.05 was considered significant.

    Results

    The mean, standard deviation of the total health-promoting lifestyle score was 131.53±21.17. The lowest and highest mean scores were related to the subscales of physical activity 18.50±5.46 and spiritual growth 25.61±5.03, respectively. Modified GLM results showed that smoking and work experience variables were predictors of health-promoting behaviors. So that health-promoting behaviors in smokers are 6 times less than non-smokers (OR: 6.79, CI95%: -13.15—0.42), for one year increase in work experience, 7.7% more health-promoting behaviors (OR: 0.77, CI95%: 0.09—1.46) and in illiterate people was very low compared to academics (OR: -59.61, CI95%: -117.70—1.53).

    Conclusion

    Considering the effects of some individual factors such as work experience and smoking on health-promoting lifestyle, we can conclude that educational programs to increase lifestyle awareness and its effects on physical and mental health as well as program implementation - Health education programs focus on increasing physical activity among employees are essential.

    Keywords: Health-promoting lifestyle, Tobacco, Healthy Lifestyle
  • Akbar Javan Biparva, Sayyed, Morteza Hossein, Shokouh*, Ehsan Teymourzadeh Pages 80-92
    Background and Objective

    Health promotion standards are designed to meet the physical, mental and social needs of patients, staff and the community. So, this study aim was investigated the preparedness to implementation of health promotion hospital(HPH) standards from nurses’ perspective in the military hospitals.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical and cross-sectional study was conducted in 2019. 400 nursing staff of three selected military hospitals in Tehran selected by quota and simple random sampling. The data collection tool was a valid and reliable questionnaire of the WHO regarding HPH standards in 5 dimensions. The data were analyzed by SPSS 22 using ANOVA test at 95% CI. 

    Results

    The mean and standard deviation score for the management policy, patient evaluation, patient information, and interventions, providing a healthy workplace, continuity, and cooperation, and the total score were (38.71 ± 8.23), (17.37 ± 4.61), (16.3 ± 10.99), (32.8 ± 53.58), (41.55 ± 10.30) and (146.26 ± 29.13), respectively. The mean differences for the total score and two dimensions of patient management, and evaluation policy were not statistically significant (p> 0.05). The mean differences for the three dimensions of information and patient interventions, creating a healthy work environment, continuity and cooperation were statistically significant (p <0.05).

    Conclusion

    There was necessary preparation to establish the HPH standards in military healthcare centers from nurses’ perspective. These hospitals have proper planning in this field. To improve the preparedness of HPH standard implementation, it is essential to be given priority to the three dimensions of creating a healthy work environment, patient evaluation, and continuity and cooperation.

    Keywords: Health promotion, hospitals, Nurse, health education
  • Fatemeh Zare, Ali Ramezankhani, Mohtasham Ghaffari, Soudabeh Yarmohammadi* Pages 93-108
    Background and Objective

    Inflammatory bowel disease (IBD) is a recursive chronic disease with no definitive cure. This study was conducted to explore the effectiveness of interventions that aimed to empower patients to improve the consequences of IBD. 

    Materials and Methods

    In a systematic review, we searched PubMed, Web of Science, Scopus, and Embase databases, from 2000 to May 2021, using "self-care OR empower", "self-efficacy OR self-management", "self-control OR self-confidence OR self-determination", "inflammatory bowel disease OR IBD OR Crohn disease OR ulcerative colitis" as keywords. Two reviewers separately performed the search, screening of the studies. 

    Results

    In total, 13 papers were finally included in the study. Most of the interventions aimed to increase patients’ awareness of the effects of the disease and how to prevent its recurrence, foster self-management, self-care, and stress management skills. The majority of interventions were made through consultation, lecture, textual educational material, telephone calls, and computer-based communication. The most prevalent positive effects of the interventions were reduced anxiety, fewer problems with the disease, fewer visits to the hospital, and increase the quality of life. 

    Conclusion

    the educational interventions based on empowerment can be effective in improving the adverse effects of IBD. These interventions can positively affect patients’ clinical and psychological health and can also increase the quality of life. The most prevalent strategies used were self-management skills and anxiety/stress management strategies.

    Keywords: Empowerment, Educational Intervention, Inflammatory Bowel Disease, Health Education, Health Promotion