فهرست مطالب

نشریه رهیافت فرهنگ دینی
پیاپی 10 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لاله افتخاری* صفحات 6-28
    در طول دوره های مختلف، زنان نقش تاثیرگذار و تاریخ سازی در پیشرفت جوامع و یا عقب ماندگی آن داشته اند و تلاش آنان در عرصه های اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اجتماعی گاه به صورت چشم گیری تاثیرگذار بوده است. ازجمله این اقدامات، فعالیت آنان در بخش میراث ناملموس است؛ میراثی که هرچند کمتر مورد توجه قرار می گیرد اما ماندگاری، تاثیرگذاری و قابلیت تعمیم و تکثیر آن بدان جهت که عمدتا از جنس نرم است بیش از میراث های ملموس است. یکی از مصادیق بی بدیل میراث معنوی، آیین سوگواری و عزاداری حسینی (ع) است که دستاورد روایتگری، بصیرت بخشی و روشنگری بازماندگان جریان عاشورا به ویژه کاروان سالار آنان حضرت زینب کبری (س) است که حاصل آن آیین ماندگار عزاداری حسینی در محرم، صفر و به ویژه در پیاده روی ده ها میلیونی اربعین است. آیینی که تمامی ویژگی های میراث معنوی در حوزه های سه گانه رفتارها، نمادها و آیین ها را در برمی گیرد و جنبه های هنری، سنت ها، آداب و رسوم را در قالب بیان و زبان شامل می گردد؛ اما به رغم آنکه در رابطه با زینب کبری و شخصیت ایشان پژوهش های بسیاری انجام شده است، تاکنون در رابطه با نقش حضرت به ویژه صبر و ایستادگی ایشان در ایجاد عزاداری حسینی به عنوان بزرگ ترین میراث معنوی جهان، پژوهشی انجام نگرفته است. لذا این مقاله بر آن است تا با روش تحلیلی -اسنادی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اینترنتی صبر حضرت زینب در جریان نهضت حسینی را بررسی کند و مواضع صبر ایشان در سه حوزه صبر بر طاعت، صبر بر معصیت و صبر بر مصیبت را به تصویر کشیده به این سوال که نقش صبر حضرت زینب (س) در ایجاد عزاداری حسینی (ع) به عنوان بزرگ ترین میراث معنوی جهان چیست؟ پاسخ دهد.
    کلیدواژگان: عزاداری حسینی، زینب کبری، صبر، میراث معنوی
  • مرتضی رحیمی، سمانه بذرافکن* صفحات 29-43

    «ذکر خدا» به معنای یاد کردن خداوند، خواه با زبان باشد، خواه با قلب، خواه با هر دو، مصادیق گوناگونی دارد، که ازجمله آن ها عبارت اند از: قرآن ، پیامبر(ص) و دیگر معصومان(ع)، دعا، انواع نمازها و... . هدف از پژوهش حاضر تبیین نقش مصادیق گوناگون ذکر خدا در بهبودی بیماری ها، ازجمله کرونا است. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی انجام شده است. نتایج حاصل از پژوهش حاضر حاکی از آن است که همه ی مصادیق ذکر خداوند، در غلبه بر اضطراب و بیماری ها، ازجمله کرونا موثر هستند، زیرا تلاوت و استماع قرآن  در درمان بیماری های قلبی، روحی و جسمی مفید است. همچنین سخنان پیامبر(ص) درباره ذکر خدا و تفسیر قرآن  به تحقق آرامش کمک می کنند. زیارت مرقد پیامبر(ص) و دیگر معصومان(ع) نیز که با ذکر و یاد خدا همراه است، جلوی اضطراب های ناشی از بیماری ها را می گیرد. دعا نیز در ایجاد آرامش و غلبه بر اضطراب و دیگر مشکلات ناشی از بیماری ها بسیار مفید است، زیرا گذشته از مضامین ارزشمندی که دعاها دارند، با درخواست از خداوند همراه هستند. انواع نمازها، خواه واجب، خواه مستحب نیز در درمان بیماری های قلبی، مفید هستند و موجب آرامش و غلبه بر اضطراب و بیماری های جسمی می شوند. همه ی مصادیق ذکر خداوند، موجب آرامش و رضایتمندی و تقویت سیستم دفاعی بدن می شوند. جمع چندین مصداق ذکر باهم، ممکن است. مثلا زیارت مرقد پیامبر(ص) و دیگر معصومان(ع) ممکن است با خواندن نماز، تلاوت قرآن ، تسبیحات حضرت زهرا (س) و دعا همراه باشد.

    نتیجه

    تعبیر فقهاء از دستورات پزشکان به عنوان«اوامر ارشادی» نشان می دهد که دستورات پزشکان درباره ی بیماری ها، به ویژه بیماری های نوظهوری همچون کرونا مهم هستند. مصادیق گوناگون یاد خدا نیز می توانند در بهبودی از بیماری ها، ازجمله کرونا به پزشکان و بیماران کمک کنند.

    کلیدواژگان: آموزه های قرآنی، شفاء، دعا، کرونا، بیماری، ذکر، نماز
  • فریده مجیدی خامنه* صفحات 44-62

    مقاله حاضر با هدف تبیین تاثیر دین و باورهای معنوی بر نحوه مراقبت از سالمندان مبتلا به آلزایمر که در منزل توسط فرزندان شان پرستاری شده و فشار و بار مراقبتی زیادی را تحمل می کنند و چگونگی افزایش تاب آوری در ایشان، تدوین شده است. این پژوهش رویکردی پدیدارشناسانه با تمرکز بر روش ون منن را اتخاذ نموده است و نمونه موردی، مراقبین خانوادگی مشارکت کننده ساکن تهران می باشند و یافته ها که شامل واحدهای معنایی، مضامین فرعی و مضامین اصلی هستند از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته و عمیق بدست آمده و مورد تحلیل و بررسی قرار گرفته اند. نتایج بررسی، بیانگرنقش قدرتمند آموزه های دینی در توانمندسازی مراقبین خانوادگی برای رویارویی با مشکلات مراقبت سنگین و جانکاه از بیماران مبتلا به آلزایمر است.

    کلیدواژگان: دین، خودکارآمدی، بار مراقبت، مراقبین خانوادگی، آلزایمر
  • حسین جلائی نوبری* صفحات 63-90

    مقاله پیش رو با روش توصیفی و تبیینی و تحلیلی مقایسه ای به بررسی دو خطبه منزل و شقشقیه می پردازد. رهبری و امامت در امت اسلامی از مسایلی است که جزو اصول اعتقادی شیعه و از مهم ترین علل موفقیت مسلمانان در طول تاریخ بوده است. دو خطبه شقشقیه و منزل بر محور حکومت و رهبری در اسلام می پردازند و ویژگی های حاکم و امام و ویژگی های حکومت اسلامی را بیان می کنند. این دو خطبه با بیان بدعت ها و اشتباهاتی که در زمان سه خلیفه ابوبکر و عمر و عثمان رخ داده را یادآور می شوند و اینکه حکومت اسلامی بر پایه امامت از اهداف دین اسلام بوده و تبعیت از آن تضمین کننده سعادت جامعه هست. در این تحقیق ضمن اشاره به موارد فوق خطبه منزل و شقشقیه، نکات مشترک آن ها استخراج و ویژگی های حاکم و حکومت در اسلام تبیین و در پنج محور بیان کرده است.

    کلیدواژگان: خطبه، حضرت علی، شقشقیه، حضرت زهرا، حکام، حکومت اسلامی
  • غلامحسن حسین زاده شانه چی* صفحات 91-107

    صفویان که با داعیه حمایت از مذهب تشیع حکومت خود را آغاز کردند از روش های گوناگون برای ترویج و فراگیر کردن آن استفاده کردند که یکی از آن ها حمایت مادی و معنوی از نویسندگان و مترجمانی بود که با تدوین کتاب های ارزشمند و نیز ترجمه آثار دانشمندان گذشته به زبان فارسی نقش به سزایی می توانستند در تبیین مذهب تشیع داشته باشند. از میان مترجمان متعددی که در عصر صفوی به این مهم پرداختند علی بن حسن زواره ای به سبب تنوع و تعدد آثارش چهره ممتازی به شمار می رود. این مقاله با هدف بازنمایی سهم اندیشمندان شیعی در تبیین اصول مذهب تشیع ، به شیوه کتابخانه ای و با روش توصیفی - تحلیلی ، به بررسی عملکردها و دستاوردهای علی بن حسن زواره ای پرداخته است. علی زواره ای تحصیلات خود را نزد شماری از عالمان مشهور عصر صفوی به پایان برد و تحت حمایت شاه طهماسب آثار خود را پدید آورد که متاسفانه  برخی از آثار او از میان رفته و امروزه نسخه ای از آن ها موجود نمی باشد. نتایح تحقیق حاکی از این است که علی بن حسن زواره ای در کار ترجمه، به سراغ شماری از کتاب های بنیادی و مشهور در موضوعات تفسیر قرآن  و امامت از نویسندگان بزرگ شیعه همچون شیخ صدوق، طبرسی، ابن طاووس و... رفت و همچنین به کتاب های اصیل در فرهنگ تشیع مانند صحیفه سجادیه و نهج البلاغه توجه داشت. طبعا ترجمه این آثار به جهت بهره مندی از محتوای ارزشمند و اعتبار نویسندگانشان در تبیین اصول و مبانی مذهب تشیع برای فارس زبانان تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: صفویه، تشیع، تالیفات، ترجمه، علی زواره ای
  • علیرضا باوندیان* صفحات 108-132

    یکی از موضوعات مهم در زمینه برنامه ریزی راهبردی  فرهنگی، به ویژه فرهنگ دینی، چگونگی استفاده از وجه ابداعی وجود انسان در راستای صیانت از ارزش های هویت فرهنگی است. ادبیات_به گواهی داده ها و اسناد تاریخی_ فراتر از جنبه های زیبایی شناختی و فنی آن به عنوان ظرفیتی موثر برای پاسداری، تبیین و ترویج مفاهیم فرهنگی هم به کار گرفته می شده است. به عنوان مثال در بین ادیبان مومن به حقانیت اسلام و طریق اولیاء دین چه بسیارند کسانی که از ادبیات، همانند یکی از ابرازهای دینی بهره های وافری برده اند. لذا آنان خود را صرفا ادیب در مقام اصطلاحی آن نمی دیدند؛ عزم آن ها بر صیانت ادبی از مرزهای اعتقادی بود. این تحقیق با هدف تبیین وجه صیانتی ادبیات، آثار «دعبل خزاعی» را همچون نمونه ای مصداقی و موفق در راستای بیان شیوه های نهادینه سازی و تداوم فرهنگ دینی، تحلیل و بررسی نموده و آن را به روش مطالعات بین رشته ای و بر پایه استدلال استقرایی (تجرید و تعمیم) مطالعه می کند. فرضیه اصلی این تحقیق آن است که آثار ادبی می توانند وجه عقلانی فرهنگ را مخیل ساخته و با زبان تصویر در نهاد مخاطبان خود تنفیذ نموده و بدین سان از مسیر پایدارسازی پیام، از ارزش های آن صیانت کنند.

    کلیدواژگان: ادبیات، شعر، صیانت فرهنگی، دعبل خزاعی
|
  • Laleh Eftekhari * Pages 6-28
    Throughout different periods, women have played an influential and historic role in the development of societies or their backwardness, and their efforts in the economic, political, cultural and social fields have sometimes been significant. Among these measures is their work in the intangible heritage sector; A heritage that, although less considered, but its durability, effectiveness and ability to generalize and reproduce because it is mainly made of soft material.It is more than a tangible legacy. One of the irreplaceable examples of it is the mourning and mourning ritual of Hosseini (AS) which is the result of narration, insight and enlightenment of the survivors of Ashura, especially their caravan leader Hazrat Zeinab Kobra (AS), which results in the lasting ritual of mourning Hosseini in Muharram, zero and especially on foot. It is forty tens of millions.A ritual that encompasses all the characteristics of the spiritual heritage in the three domains of behaviors, symbols, and rituals, and includes all aspects of art, traditions, customs, and in the form of expression and language; But despite the fact that a lot of research has been done about Zeinab Kobra and her personality, but so far no research has been done on the role of Hazrat, especially her patience and perseverance in creating Hosseini mourning as the greatest spiritual heritage in the world. Therefore, this article intends to study the patience of Hazrat Zeinab during the Hosseini movement through analytical-documentary method and using library and internet resources.
    Keywords: Hosseini mourning, Zeinab Kobra, Patience, spiritual heritage
  • Morteza Rahimi, Samaneh Bazrafkan * Pages 29-43

    The word healing is used against diseases and defects. The purpose of the present study, which has been done by descriptive and analytical methods, is to express the relationship between Quranic teachings, including prayer, and healing of mental and physical illnesses.From the present research, it is concluded that despite the important role of Quranic teachings in curing mental, intellectual and moral diseases, it is necessary to refer to physicians, therefore, jurists interpret physicians' orders as an example of guidance orders. And consider it necessary to observe them.Doctors' instructions are especially important for emerging patients, such as Corona, with whom the whole world is involved.Quranic teachings, such as prayer, remembrance of God, etc., also help speed up the healing of patients, including coronary patients.Because teachings, such as prayer and the like, calm patients and prevent patients from losing themselves.The importance of this becomes clearer when we see that some doctors who deny religion have believed in God in the context of the Corona crisis.

    Keywords: Quranic trainings, Recovery, Dua disease remembrance, Salah
  • Farideh Majidi Khameneh * Pages 44-62

    The aim of this article is to explain the effect of spiritual beliefs and religious teachings on how to care for the elderly with Alzheimer's disease who are cared for at home by their children and endure a lot of stress and how to increase resilience.This study has taken a phenomenological approach focusing on Van Menen method and the case study is the participating family caregivers living in Tehran and the findings which include semantic units, sub-themes and main themes through semi-structured and in-depth interviews have been obtained and analyzed. The importance of the issue is that due to various factors such as rising life expectancy, improving health and growth of health services and technology and birth control policy, the growth rate of the elderly population has increased and since many older people are still in Iran is cared for with its family and at home, the need for this research to examine the role of religion and spiritual beliefs as one of the main institutions of any society in increasing self-efficacy and reducing the burden of caring for their children becomes clear. The results indicate the strong role of religious teachings in empowering family caregivers to deal with the problems of intensive care of Alzheimer's patients.

    Keywords: religion, self-efficacy, care burden, family caregivers, Alzheimer's
  • Hossein Jalaei Nobari * Pages 63-90

    The present article examines the two sermons of Manzel and Shaqqaqiyyah with a descriptive and explanatory method and with a comparative method. Leadership and Imamate in the Islamic Ummah is one of the issues that has been one of the principles of Shiite religion and one of the most important reasons for Muslim success throughout history. The two sermons of Shaqqaqiyya and Manzl focus on the government and leadership in Islam and express the characteristics of the ruler and the Imam and the characteristics of the Islamic government. These two Babian sermons remind of the innovations and mistakes that took place during the time of the three caliphs Abu Bakr, Umar and Uthman, and that the Islamic government based on Imamate is one of the goals of Islam and following it guarantees the well-being of society. The above-mentioned sermons of Manzel and Shaqqaqiyah are compared in several axes and their common points are expressed in order to achieve the final goal of the research which is the characteristics of the ruler and government in Islam by comparing the two sermons.

    Keywords: sermon, Shaqqaqiya, visitation, rulers, Islamic Government
  • Pages 91-107

    The Safavids, who began their rule by claiming to support the Shiite religion, used various methods to promote and spread Shiism, one of which was the material and spiritual support of writers and translators by compiling valuable books and translating the works of scholars. In the past, they could have played an important role in promoting religion in Persian.Among the many translators who dealt with this issue in the Safavid era, Ali ibn Hassan Zawarai is considered a distinguished figure due to the variety and multiplicity of his works. A study of his scientific life and works as an example of the prolific translators of this era leads us to his role in promoting the Shiite religion.Ali Zavarei completed his education with a number of famous scholars of the Safavid era and published his works under the support of Shah Tahmasb. While translating, he went to a number of fundamental and famous books on the topics of Qur'anic exegesis and Imamate from great Shiite writers such as Sheikh Saduq, Tabarsi, Ibn Tawus, etc.

    Keywords: Safavid, Shiism, translation, Ali Zavarei
  • Alireza Bavandian * Pages 108-132

    One of our most important issues in strategic cultural planning; How to use the innovative aspect of human existence in order to protect the values ​​of cultural identity. Literature - as evidenced by historical data and documents - beyond its aesthetic and technical aspects was also used as an effective capacity to preserve, explain and promote cultural concepts. For example, among the writers who believe in the legitimacy of Islam and the way of the religious leaders, how many have used literature as a tool in religious expressions. Therefore, they did not consider themselves merely literate - in its idiomatic status. Their determination was to protect literary boundaries of belief. In order to explain the preservation aspect of literature, this study has used Abol Khazaei's works as an example to explore it through interdisciplinary studies based on inductive reasoning (abstraction and generalization). The prevailing hypothesis of this research is that literary works can be the rational aspect of culture. Imagine and enforce the image of their audience in the language of images and thus protect the values ​​of the message from the path of stabilization.

    Keywords: Literature, poetry, cultural protection, Da'bal Khazaei