فهرست مطالب

مجله الجمعیه العلمیه الایرانیه للغه العربیه و آدابها، فصلیه علمیه محکمه
سال هفدهم شماره 4 (پیاپی 61، شتاء 2021)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا رحیم پور*، احمد پاشازانوس صفحات 1-22

    تحلیل الخطاب النقدی من إحدی الطرق لتحلیل الخطب والکلام الذی رایده نورمان فیرکلاف؛ فهو فرع من فروع علم اللغه الذی یوظف اللغه عملا جماعیا، له علاقه وثیقه بالقوه والایدیولوجیه فی المستویات الثلاثه وهی الوصف والتفسیر والتبیین. ثمره التحلیل هی انها تزیل ستار الحقایق امام المتلقی الواعی وتفتح له النوافذ لفهم النصوص الافضل وحکمها الانصف. فی هذا المنهج تری ان النصوص فی خدمه العلاقات الاجتماعیه والسیاسیه والثقافیه. إن الغرض الرییسی من هذه الدراسه، هو دراسه النص لقدیم من المنظور الحداثی، وهو تحلیل الخطاب النقدی. یعتمد المقال علی المنهج الوصفی - التحلیلی. وبمنهج فیرکلاف یسلط الضوء علی خطب هاشم بن عبد مناف فی مستوی الوصف حول السمات اللغویه للخطب مثل الجمل ودور الکلمات، ومن ثم کیفیه الانعکاس لمفاهیم القوه الإیدیولوجیه للترکیبات النحویه. یواکب فی مستوی التفسیر السیاق ونوعیه الخطاب لهاشم، وفی مستوی التبیین تنعکس ایدیولوجیته الخاصه وقوته وسلطته الناعمه انعکاسا علی الشارع الجاهلی فی المستویین، الإقلیمی والدولی، فهو یقصد حفظ کیانه.

    کلیدواژگان: الخطاب النقدی لفیرکلاف، الخطبه، هاشم بن عبد مناف
  • جاسم نگارش، صادق ابراهیمی کاوری*، سهاد جادری صفحات 23-46

    المدینه الفاسده او الدیستوبیا هی عباره عن تنحی الإنسان عن مبادی الاخلاق وضیاعه واندثاره فی التعصبات والرذایل، وارتبطت معانی هذه المدینه بالادب والسیاسه والفلسفه البشریه وقد شرقت شمسها وبانت معالمها بوضوح من بدایات عصر النهضه الاوروبیه حینما سیطر الإنسان المعاصر علی الطبیعه واختلق قوانین اجتماعیه وسیاسیه للسلطه. ولا شک ان هناک علاقات بین هذه التعاریف والمجتمع العربی عامه والعراقی خاصه. ارتبطت الروایه العراقیه الحدیثه ارتباطا وثیقا بالادب الدیستوبی، وما یحدث من تحولات فی الواقع العراقی، واندثار منظومه من القیم، واستفحال لوجوه الفساد، وسلطه الخوف من الحاضر والآتی؛ سنان انطون من الرواییین العراقیین الذین التفتوا إلی هذه المدینه فی روایاتهم وقد ظهرت بصورتها الشامله. هذا البحث وفق المنهج التوصیفی-التحلیلی یهدف إلی الکشف عن سمات الدیستوبیا وإیضاح مدلولاتها ودوالها التی تم استدعاوها فی روایه "یا مریم" للروایی العراقی سنان انطون، وکما ظهرت لنا النتایج بان الروایی بنی هذه المدینه حسب التطرف الإیدیولوجی من البعث حتی المتطرفین الانتحاریین، ثم رکز علی الموت غیر الطبیعی سیما فی الحروب والإعدامات، والاغتیالات، وایضا عبر عن دمار البییه والتراث العراقی حیث دمرتها الحرب وکثرتها، واهم موضوع تطرق إلیه الروایی هی الطایفیه المتشدده فی العراق والمجازر التی حصلت من الطایفیه.

    کلیدواژگان: الروایه العراقیه، الدیستوبیا، سنان انطون، روایه «یا مریم»
  • حمیده بامری، عبدالباسط عرب یوسف آبادی*، علی اصغر حبیبی صفحات 47-68

    إن قوام نظریه الاستلزام التخاطبی التی طرحها بول غرایس مبادی ترکز علی دراسه العلاقه بین اللغه ومتلقیها بکل ما تحویه من خصایص وممیزات. لخص غرایس هذه المبادی علی مبدا الکم، والکیف، والطریقه، والمناسبه، ویعتقد ان الکلام إذا کان موافقا لهذه المبادی فیطلق علی انه ملتزم بمبدا التعاون، وإن خالفها وفقا لاغراض بلاغیه خاصه فیسمی بعملیه خرق التعاون. تسعی هذه الدراسه وفقا للمنهج الوصفی-التحلیلی إلی الوقوف علی ظاهره الاستلزام التخاطبی وخرقه فی الکتابات الجداریه العربیه والفارسیه والتی ظهرت کفن جدید فی الآونه الاخیره فی المجتمع واکثر ما یتم فیها الانتقال من المعنی الصریح إلی المعنی المستلزم خطابیا. قام البحث بدراسه 400 کتابه جداریه عربیه وفارسیه من المنظور التداولی للکشف عن وجوه الالتقاء بین الثقافتین العربیه والفارسیه. اظهرت النتایج ان العدید من الکتابات الجداریه العربیه والفارسیه (%63 العربیه و %59 الفارسیه) خارق لمبادی التعاون الغرایسیه وان مبدا الطریقه اکثر مبادی التعاون خرقا للکتابات الجداریه (%91 العربیه و %87 الفارسیه)، والعله تکمن فی ان الکاتب علی الجدران اراد ان یوصل الرساله إلی متلقیه بصیغه إیحاییه لاجل بیان المعانی التی لایمکنه التصریح بها. فإن التشابه فی هذه النسبه للکتابات الجداریه العربیه والفارسیه یبین وجوها من التشابه بین الثقافتین العربیه والفارسیه.

    کلیدواژگان: الاستلزام التخاطبی، مبادئ الاستلزام الغرایسیه، الخرق، مبدا الطریقه، الکتابات الجداریه
  • محمدنبی احمدی*، ناهید پیشگام صفحات 69-90

    مولفه های مقاومت در ادبیات کودک، یکی از تاثیر گذارترین ژانر های ادبی هر فرهنگ و ملتی است. کودکان از آسیب پذیرترین اعضای هر جامعه ای به شمار می روند. به دلیل شرایط کنونی سوریه، کودکان سوری با بحران ها و تنش های اجتماعی بسیاری مواجه هستند؛ ازاین رو، ادبیات معاصر سوریه نیز به آن، گره خورده است و هر شاعر آزادی خواهی، مظلومیت کودکان را پیرنگ اشعار خویش قرار می دهد. حسین حبش، در زمره شاعران سوری است که قلب تپنده اش، تاخت وتاز بر روح و پیکره کودکان را تاب نیاورده و قلم در جوهر سرایش از آنان فروبرده است تا باز گوکننده این ظلم در اشعارش باشد. در این جستار، بر آنیم با روش توصیفی- تحلیلی به واکاوی انگاره های ذهنی کودک سوری، نسبت به جنگ و اثرات آن بر روح و روان وی در مجموعه شعری «ملاک طایر» با تکیه بر شاخص ترین مفاهیم مقاومت بپردازیم. یافته های پژوهش حاکی از آن است که شاعر، عنصر کودک و آثار روان سایی جنگ بر کودک را به هنرمندانه ترین شکل در شعر خود منعکس کرده است. وی با بهره گیری از اندیشه فرا زمانی و با جهشی که به سوی آینده داشته است، تصویر گر آینده روشن برای جامعه، با تکیه بر نسل آینده است. ره آورد دیگر جستار حاضر این است که شاعر در قالب الفاظ و مفاهیمی کنایی جراحت و زخم روحی و روانی که کودک بدان دچار شده را به تصویر کشیده است. دیگر اینکه، وی در ترسیم مظلومیت کودک و دنیای پاک کودکانه وی از بازی های نمادین و واژگونی تعبیر بهره جسته است و همچنین شخصیت های حاضر در شعر شاعر، مصداق خارجی آن ها بیشتر از غیر واقعی بودن آن هاست.

    کلیدواژگان: حسین حبش، کودک و جنگ، شعر مقاومت، انگاره های ذهنی کودک
  • عبدالرزاق رحمانی*، شهلا جعفری صفحات 91-116

    باوجود تلاش های بسیار جهت آسان سازی قواعد زبان عربی، برخی از دانشجویان همچنان در این ماده درسی با مشکل مواجه می شوند؛ در این راستا به کارگیری راهبرد هوش های چندگانه در گسترش مهارت دانشجویان و جلوگیری از ضعف آنان ضروری به نظر می رسد. ازجمله این هوش ها، هوش هشت گانه گاردنر است که بر اساس آن یادگیری تنها از راه به کارگیری توانایی شناختی به دست نمی آید؛ بلکه در فرآیند یادگیری، انواع مختلف هوش در حکم مکمل یکدیگر هستند. با توجه به چالش بین زبان و منطق مبنی بر اینکه زبان و فکر هر دو مقوله ای یکسان هستند و یا اینکه تفکر و استدلال بر زبان برتری دارد، بر این اساس هدف از مقاله حاضر، بررسی رابطه هوش زبانی- کلامی و هوش منطقی-ریاضی و فهم قواعد زبان عربی است که با روش توصیفی- همبستگی انجام شده است. جامعه آماری این پژوهش، شامل همه (تعداد 52 نفر) دانشجویان کارشناسی زبان و ادبیات فارسی دانشگاه هرمزگان در نیمسال تحصیلی 99-1398 است. جمع آوری داده ها به وسیله پرسشنامه قواعد زبان عربی و نیز پرسشنامه هوش های چندگانه گاردنر در دو مولفه هوش زبانی- کلامی و هوش منطقی-ریاضی انجام شد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که همبستگی موجود بین هوش منطقی-ریاضی و هوش زبانی-کلامی با قواعد زبان عربی، میزان موفقیت دانشجویان را در درس مذکور تضمین می کند. بدین ترتیب بخشی از دلایل موفقیت یا شکست دانشجویان زبان و ادبیات فارسی دانشگاه هرمزگان در درس قواعد زبان عربی، پیوند بسیاری با درجه هوش آنان در هر یک از دو نوع هوش پیش گفته دارد که با ایجاد تناسب بین نوع هوش دانشجویان و مطالب درسی می توان کیفیت آن را بهبود بخشید.

    کلیدواژگان: هوش زبانی- کلامی، هوش منطقی- ریاضی، زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه هرمزگان، قواعد زبان عربی
  • مصطفی مهدوی آرا* صفحات 117-136

    «الایام» زندگینامه خودنوشت طه حسین، ادیب معاصر مصری است که در آن خاطرات دوران کودکی و نوجوانی خویش را روایت کرده است. واقع گرایی یا به عبارتی، گزارش عینی و واقعی رویدادها، یکی از مباحث مهم و دشوار در نگارش زندگینامه های خودنوشت است؛ "ژرژ مای" ناقد فرانسوی تلاش نموده است در کتاب خود «خود زندگینامه نویسی» ماهیت، ابعاد و مرزهای این نوع ادبی را مشخص نماید و مسایلی همچون انگیزه نویسنده از نوشتن زندگینامه و چگونگی فرایند نگارش آن را واکاوی نماید، تبیین این دو موضوع در زندگینامه های خودنوشت می تواند تا حدود زیادی میزان واقع گرایی نویسنده را در ثبت واقعیت های تاریخی مشخص نماید. این جستار بر آن است تا با روش توصیفی - تحلیلی، و با تکیه بر چارچوبی که"ژرژ مای" برای زندگینامه های خودنوشت تعیین کرده است، واقعیت های «الایام»، شامل تصاویری که طه حسین از کودکی خود و شخصیت های دیگر ارایه کرده وچگونگی پرداختن به حوادثی که اتفاق افتاده، موردبررسی قرار دهد و میزان پایبندی نویسنده را در بیان واقعیت ها، تبیین کند. نتایج حاصل از این تحقیق نشان می دهد گزارش طه حسین از شخصیت ها و واقعیت های تاریخی «الایام» متاثر از انگیزه وی و شیوه پرداخت خاطرات گذشته بوده است. در عین حال ارزش ادبی این اثر نه به انعکاس واقعیت های تاریخی بلکه واقعیت های ذهنی نویسنده است که وی را در برابر گذشته به انفعال وا داشته است.

    کلیدواژگان: زندگینامه خودنوشت، الایام، طه حسین، واقع گرایی، ژرژ مای
  • حمیدرضا میرحاجی* صفحات 137-158

    ابزار زبان و تکنیک های ارایه جمله که در قالب قواعد صرف و نحو انجام می گیرد ازجمله مهم ترین عناصر در فرآیند فهم متن به شمار می روند. آنآن که در این زمینه پایبند مطالعات سنتی هستند از صرف و نحو حداقل توانایی هایش را طلب می کنند و آنآن که دل درگرو مطالعات مدرن بسته اند، یا به طورکلی آن را به کنار می نهند و از دلالت های آن با بی توجهی عبور می کنند و یا تنها اجازه ورود سوسویی ضعیف از آن را در عرصه فهم متن می دهند! در این نوشتار از این می گوییم که ماهیت صرف و نحو با سنجگی و تحلیل درآمیخته است؛ تقلیل این پتانسیل و محدود کردنش به تعیین حرکت های إعرابی و یا تقویت مهارت های زبانی یعنی محروم کردن مخاطب از کارکرد اصلی این ابزار زبانی! با تغییر این رویکرد معرفتی، منابع آموزشی و روش تدریس و ارزیابی ها و انتظارات ما نیز از این ماده، دستخوش تغییر اساسی می شود. صرف و نحو یک شبکه به هم پیوسته است که در آن «معنی»، «مراد»، «مقام» و «متن» ستون های آن محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: صرف و نحو، سنجگی، توصیف، دلالت، آموزش شبکه ای
  • حسن گودرزی لمراسکی*، زهرا عموزاده آرائی صفحات 159-181

    برای ایجاد و بنای یک قصه یا داستان، ابتدا باید طرح و نقشه ای کلی از آن درنظر داشت؛ سپس سایر جزییات داستان در قالب طرحی از پیش تعیین شده، قرار داده می شوند، که پی رنگ نامیده می شود. پی رنگ از عناصر مهم و سازنده داستان است که بر چرایی داستان و وجود روابط علی و معلولی بین حوادث آن تاکید دارد. این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی بر آن است تا عناصر پی رنگ را در دو داستان شعری «مصرع بلبل» ابراهیم طوقان و «گل وبلبل» فریدون مشیری بررسی و تجزیه وتحلیل کرده و اثبات نماید که پی رنگ قوی و منسجم موجود در این اشعار، تاثیر زیادی در اوج گیری و عدم یکنواختی داستان دارد. شروع زیرکانه و سوال برانگیز داستان، استفاده به موقع از گره های موجود و در پی آن ایجاد کشمکش و در نهایت گره گشایی، موجب می گردد مخاطب سیری منظم و منسجم را در روند داستان احساس کند و هیچ گره و مسئله ای بی پاسخ گذاشته نشود. ضمن این که شخصیت و زاویه دید تاثیر بسزایی بر پی رنگ دارد، زیرا دانای کل بودن راوی و دادن اطلاعات ناقص و سرنخ هایی از وقایع پیش رو از جانب او، موجب می گردد اطلاعاتی که فرای دانسته های شخصیت، به مخاطب می دهد، مخاطب را در مقایسه با شخصیت های داستان، دچار تعلیق بیشتری کند.

    کلیدواژگان: پی رنگ، إبراهیم طوقان، فریدون مشیری، مصرع بلبل، گل وبلبل
|
  • Zahra Rahimpour*, Ahmad Pashazanu Pages 1-22

    Norman Fairclough is an emeritus Professor of Linguistics at Department of Linguistics and English Language at Lancaster University. He is one of the founders of critical discourse analysis as applied to social linguistics. This article examines Hashim ibn abd manafand his son 's sermons by Fairclough's Method. Those methods are: I. Describe II. Interpretation III. Explanation In this way we understand the text and Meta text. we can see by Fairclough's Method Social, political and cultural relations and the recipient sees their impact on the text or speech. It can be said that Hashim bin Abdul Manaf, the owner of “Elaf Quraish”, is strengthening his political leadership.

    Keywords: Critical Discourse of Fairclough, Pre-Islamic Sermons, Hashem Ibn Abd Manaf
  • Jasem Negaresh, Sadegh Ebrahimi Cavari*, Sohad Jaderi Pages 23-46

    Reflect on writers’ intellectual traits, we see most of them in pursuit of a modern society in which they find themselves needless, or a society of peace and tranquility, but the reality is something other than what they wish for because turmoil and unrest fluctuates in their works and are driven by the sense of despair surrounding them, which is exactly the opposite of Utopia, and on the opposite side, dystopia was born, especially in the novel. From his childhood, Sinan Antoon opened his eyes to war, famine, boycott, and repression and his life has been filled with catastrophes. So, in his novel, dystopia is seen widely, and intensified after 2003 war because Iraq experienced an unimaginable destruction. In the novel Al-Fihris (Index), Sinan Antoon points to a corner of environmental devastation, alien domination, war, and abnormal death that the present study seeks to discover using an analytical descriptive.

    Keywords: contemporary Arabic literature, dystopia, turmoil, SinanAntoon
  • amideh Bameri, Abdulbasit Arab Yousefabadi, AliAsghar Habibi Pages 47-68

    The basis of the conversational coercion theory proposed by Paul Grace is principles that focus on studying the relationship between language and its recipient, with all the characteristics and characteristics contained in this relationship. Grace summarized these principles in four: the principle of quantity, quality, method, and occasion. And based on the Graysian perspective, if the speech takes into account the four principles, then it is called a process of requiring cooperation, and if it contradicts it according to special rhetorical purposes, then it is called a process of breaching cooperation. This study seeks to identify the phenomenon of conversational entailment and its breach in Arab and Persian mural writings, which have emerged as a new art in recent times in society and express the inner components of its author. the research examined 400Arab and Persian mural writings from a deliberative perspective to reveal the faces of cultural convergence between the Arab and Persian cultures. the results showed that a significant portion of Arab and Persian mural writings (Arabic %63 and Persian %59 ) violate the principles of graceful cooperation, and the reason is that the writer wanted to convey the message to his recipients in a suggestive form in order to indicate meanings that he cannot express. Thus, this level of similarity can indicate cultural similarities between Arabs and Iranians.

    Keywords: conversational evocation, principles of coercion, breach, tariqatprinciple, frescoes
  • Mohammadnabi Ahmadi, Nahid Pishgam Pages 69-90

    The components of resistance in children's literature are the most influential literary genre of any culture and nation. Children are one of the most vulnerable members of any society. Currently, due to the situation in Syria, Syrian children are facing many crises and social tensions; Hence, contemporary Syrian literature is also tied to it, and every poet puts freedom, resistance and oppression of children at the center of his poems. Hussein Habash is one of the Syrian poets whose beating heart could not stand the invasion of the souls and bodies of children, and he immersed the pen in the essence of his poetry to reflect this oppression in his poems. In this article, We intend to use a descriptive-analytical method to analyze the mental ideas of the Syrian child about the war and its effects on his soul and psyche in the collection of poems "Malak Tayer" based on the most characteristic concepts of resistance. The findings of the research indicate that the poet has reflected the element of child and the psychological effects of war on the child in the most artistic way in his poem, using the thought of time and with his leap towards the future. It illustrates a bright future for society by relying on the next generation. Another consequence of this article is that the poet depicts the psychological trauma that the child has suffered in the form of ironic words and concepts. Secondly, in depicting the oppression of the child and the pure world of children, he has used symbolic games and overturning the interpretation, and also the characters present in the poet's poetry are more of an external example than their unreality.

    Keywords: Resistance Literature, Hossein Habash, Child, War, Resistance Poetry, Child's mental ideas
  • Abdolrazagh Rahmani*, Shahla Jaafari Pages 91-116

    Despite many efforts to simplify the Arabic language's grammar, some students still face challenges in this subject; In this regard, the use of multiple intelligences strategy in developing students' skills and preventing their weakness seems necessary. One of these bits of intelligence is Gardner's theory of multiple intelligences, according to which learning is not achieved only through cognitive ability; while, in the learning process, different types of intelligence complement each other. As for the challenge between language and logic that language and thought are both equal or that thinking and reasoning are superior to language, the present article has been conducted to investigate the relationship between linguistic- verbal intelligence and logical-mathematical intelligence with understanding the grammar of Arabic language. This study's statistical population includes all undergraduate students of the Persian language and literature University of Hormozgan (52 people), who in the second semester of the academic year (1398-99) were taking the course of the grammar of Arabic language. The method of the research is descriptive-correlational. Data were collected using Gardner Multiple Intelligences Questionnaire in two components of linguistic-verbal intelligence and logical-mathematical intelligence, and students' final score was used as a tool to understand the grammar of the Arabic language. The results show that the correlation between logical-mathematical intelligence and linguistic-verbal intelligence with the Arabic language's grammar guarantees the success of students in this course. Thus, part of the reasons for the success or failure of Persian language and literature students in the course of the grammar of Arabic language in University of Hormozgan has a lot to do with their degree of intelligence in each of the two types of intelligence which have been mentioned, which by making the balance between the type of students' intelligence and the curriculum, its quality can be improved.

    Keywords: Linguistic-Verbal Intelligence, Logical-Mathematical Intelligence, Persian Language, Literature, University of Hormozgan, grammar of ArabicLanguage
  • Mostafa Mahdavi Ara Pages 117-136

    Al-Ayyam" is the autobiography of Taha Hussein, the contemporary Egyptian scholar, in which he has narrated his childhood and adolescence. Realism, or in other words, the objective and real account of events, is among the most important and difficult topics in writing autobiographies. The French critic George May has attempted to define the nature, dimensions and boundaries of this type of literature in his book "Writing Autobiography" and to explore issues such as the author's motivation for writing a biography and the writing process. Explaining these two subjects in autobiographies can largely determine the author's level of realism in recording historical facts. Based on the framework set by George May for autobiographies, this paper seeks to describe the realities of "Al-Ayyam" in a descriptive-analytical manner, including descriptions presented by Taha Hussein of his and others' childhood, examining the events that occurred and explaining the author's commitment to stating the facts. The results of this research show that Taha Hussein's account of characters and historical events of "Al-Ayyam" has been influenced by his incentive and the way he deals with memories of the past. At the same time, the literary value of this famous work is not due to the reflection of historical facts but because of author's mental realities that make him passive in the face of the past.

    Keywords: Autobiography, Al-Ayyam, Taha Hussein, objectivity, George May
  • Hamidreza Mirhaji Pages 137-158

    The language tool and sentence construction techniques resting upon the morphosyntactic rules are among the key elements in the text comprehension process. The proponents of traditional studies in this regard demand the minimum capabilities of morphosyntax, while the adherents of modern studies either abandon it entirely and overlook its significations, or just assign it a very trivial role in the text comprehension process! This study posits that morphosyntax is, by its very nature, intermixed with assessment and analysis; thus, reducing this potential and limiting it to determination of diacritic marks or improvement of language skills means depriving the audience of the main function of this language tool! A change in this epistemological approach will lead to a fundamental change in our educational resources, teaching methods, and evaluations and expectations of this material. Morphosyntax is an interconnected network with "meaning", "signified", "position" and "text" as its pillars.

    Keywords: Morphosyntax, Assessment, Description, Signification, Network education
  • Hasan Goodarzi lemraski, Zahra amoozade arayi Pages 159-181

    To create and build a short or long story, must first draw a sketch and then put the rest of the details of the story into a predetermined plot.This design or plan is called plot.The plot is one of the most important and constructive elements of the story that emphasizes the argument of the story and the causation between its events.This descriptive-analytic study aims to analyze the plot of the story in the two poem stories “Masra’e Bolbol” by Ebrahim Toqan and “Gol & Bolbol” by Fereydoon Moshiri and to prove that the strong and coherent plot in the story which are present in these poems, has a huge impact on the climax and lack of uniformity of the story.The subtle and questionable start of the story, the timely use of existing complications, and the subsequent conflict, and ultimately the solving of the complications, make the audience feel a regular and coherent line in the story and there is no complication and issue left unsolved.the character and viewing angle have a huge impact on the plot, because third person narration and the incomplete information and clues of events ahead of him which happened by himself , gives information that are beyond the knowledge of the character to the audience and make the audience more hang up in contrast with the character of the story.

    Keywords: the plot, Ebrahim Toqan, Fereydoon Moshiri, Masra’e Bolbol, Gol & Bolbol