فهرست مطالب

فصلنامه علوم پیراپزشکی و توانبخشی
سال دهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/09
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا لطفی، حسن برمکی، محمد لطفی، حمید رضا کبروی، علیرضا شادمان، افسانه زینل زاده* صفحات 7-19
    هدف

    راه رفتن یکی از پایه ای ترین نیاز های زندگی روزمره ی کودک است. حذف راه رفتن از زندگی کودک منجر به بروز عوارض مختلفی می شود. بنابراین، همواره در فرآیند توانبخشی کودکان مبتلا به فلج مغزی، فاز راه اندازی و راه رفتن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. امروزه با پیشرفت فناوری های موجود در زمینه ی توانبخشی، استفاده از تجهیزات جدید با تکیه بر علم روز دنیا جهت تسریع فرآیند راه رفتن، بسیار ضروری خواهد بود. هدف از انجام مطالعه ی حاضر، بررسی اثربخشی سامانه هوشمند تعلیق وزن دینامیک بر بهبود توانایی عملکردی و راه رفتن در کودکان مبتلا به فلج مغزی و سایر بیماری های دستگاه عصبی است.

    روش بررسی

    یازده کودکان مبتلا به فلج مغزی، تاخیر رشد حرکتی و سایر بیماری های اکتسابی یا ژنتیکی دستگاه عصبی در مطالعه شرکت کردند. پیش از شروع مداخله، تست های عملکردی شامل پنج بار نشستن و بلندشدن بر روی صندلی،  بلندشدن از حالت نشسته راه رفتن و برگشتن، تست بالا و پایین رفتن از پله ها و مقیاس تعادلی برگ از شرکت کنندگان گرفته شد. این تست ها همچنین پس از پایان جلسات دهم و بیستم نیز از شرکت کنندگان اخذ شد. دوره ی تمرینات، شامل 20 جلسه بود که در 10 جلسه ی ابتدایی، تمرین های عمومی و در 10 جلسه ی پایانی، تمرین های پیشرفته انجام می گرفت. مدت زمان هر جلسه تمرین 20 دقیقه در نظر گرفته شد. تمرین ها به وسیله ی سامانه هوشمند تعلیق وزن دینامیک انجام می گرفت. داده ها با استفاده از آزمون های رتبه علامت دار ویلکاکسون و آزمون Marginal Homogeneity و با نرم افزار SPSS در سطح معناداری 1/0 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که اختلاف معنادار در مقیاس تعادلی برگ میان ارزیابی در نوبت اول و سوم  (P=0.003, m=12.364)، اول و دوم (P=0.003, m=8.636) و دوم و سوم (P=0.028, m=3.727) وجود دارد. در مورد تست های پنج بار نشستن و بلندشدن بر روی صندلی و بالا و پایین رفتن از پله ها اختلاف معنادار میان ارزیابی ها در نوبت اول و سوم و  اول و دوم وجود دارد اما برای تست بلندشدن از حالت نشسته راه رفتن و برگشتن، اختلاف معنادار تنها میان ارزیابی های نوبت اول و سوم وجود داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که تمرین های انجام گرفته با سامانه هوشمند تعلیق وزن دینامیک، موجب بهبود توانایی های عملکردی و راه رفتن در کودکان شده است.

    کلیدواژگان: سامانه هوشمند تعلیق وزن دینامیک، تعادل، راه رفتن، توانایی عملکردی، فلج مغزی، بیماری های نورولوژی
  • فوزیه الهماشی، ناهید خوشرفتار یزدی*، سید علی اکبر هاشمی جواهری، مریم باقری محمودی صفحات 20-29
    هدف

    فتق دیسک کمری یکی از انواع کمردرد است که می تواند باعث اسپاسم عضلات، تغییر در راه رفتن و در نهایت منجر به ناتوانی و افت کیفیت زندگی فرد شود. ماساژ از مداخله های موثر در کاهش درد در مبتلایان به کمر درد و فتق دیسک می باشد  بنابراین در این مطالعه تاثیر ماساژ حاد بر کاهش درد و به دنبال آن تغییرات فشار کف پایی در هر جلسه مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    در این مطالعه 14 زن مبتلا به کمردرد ناشی از فتق دیسک کمری با دامنه سنی 35 تا 45 با نمایه توده بدنی 25 تا 30 کیلوگرم بر متر مربع 5 جلسه ماساژ دریافت کردند و در پایان هر جلسه، فشار کف پایی و شدت درد ارزیابی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده کاهش معنادار در درد پس از پنج جلسه ماساژ بود (0/05>p). بین جلسات ماساژ نیز تفاوت متغیرها معنادار بود (0/05>p). میزان کاهش درد در جلسات اول بیشتر بود. فشار کف پایی در حین راه رفتن پس از پنج جلسه ماساژ فقط در پای راست بهبود معناداری داشت (0/05>p). اما تفاوت معناداری بین جلسات ماساژ در هیچ یک از پاها مشاهده نشد (0/05<p).

    نتیجه گیری

    یک جلسه ماساژ می تواند درد بیماران مبتلا به کمردرد ناشی از فتق دیسک کمری را بهبود بخشد، اما بر فشار کف پایی تاثیر معناداری ندارد. با اینحال 5 جلسه ماساژ احتمالا می تواند مکانیسم جبرانی ایجاد شده برای جلوگیری از درد را خنثی کند.

    کلیدواژگان: ماساژ، توزیع فشار کف پایی، ناتوانی عملکردی، شدت درد، فتق دیسک کمری
  • مجید میرزایی* صفحات 30-38
    هدف
    مطالعه دوزبانگی اغلب از مطالعه توانایی های زبان در تک زبانه ها جدا شده است. با این حال مطالعه مقایسه ای، نتایج بهتر و جامعی می تواند در اختیار ما قرار دهد. هدف از مطالعه حاضر، یافتن پایه ها و مقایسه توانایی عملکرد روانی معنایی در افراد سالم دوزبانه عرب-فارس و تک زبانه فارس ساکن اهواز می باشد.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر از نوع مقایسه ای-مقطعی روی 58 بزرگسال دوزبانه عرب-فارس و 60 تک زبانه فارس با محدوده سنی 20 تا 40 ساله به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. جهت مقایسه مهارت نامیدن در هر دو گروه دوزبانه و تک زبانه از تکلیف روانی معنایی استفاده گردید. در این تکلیف از فرد خواسته می شد اسامی مربوط به مقوله میوه ها و حیوانات را در مدت یک دقیقه نام ببرد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    همه متغیرها به جز متغیر تعداد میوه ها بین هر دو زبان عربی و فارسی افراد دوزبانه به لحاظ آماری تفاوت معناداری داشتند (0/05>p). تفاوت در زبان مادری نیز بین دو گروه مورد مطالعه در تمامی متغیرها از لحاظ آماری معنادار بود (0/05>p). تفاوت میانگین روانی معنایی به زبان فارسی بین افراد دوزبانه و تک زبانه نیز به جز در دو متغیر تعداد میوه و اندازه خوشه در مابقی متغیرها معنادار بود.
    نتیجه گیری
    افراد دوزبانه در زبان دومشان (فارسی) عملکرد بهتری داشتند. بین زبان مادری افراد دوزبانه و تک زبانه در روانی معنایی تفاوت قابل توجه بود، اما در زبان فارسی بین دو گروه در دو متغیر تعداد میوه و اندازه خوشه تفاوت مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: روانی کلامی، روانی معنایی، دوزبانه، تک زبانه، بزرگسال
  • کریم خلاقی، رضا رجبی، هومن مینونژاد*، معصومه شجاعی صفحات 39-53
    هدف

    اختلال حرکتی و انحرافات  اسکلتی عضلانی به ویژه در بین دانش آموزان می تواند یکی از مسایل مهم در سیستم سلامت کشور در نظر گرفته شود. لذا بررسی عوامل مرتبط با وضعیت بدنی و اختلالات حرکتی می تواند نقش مهمی در شناسایی و پیشگیری از مشکلات وضعیتی و حرکتی داشته باشد. 

    روش بررسی

    تحقیق حاضر از نوع توصیفی-همبستگی است. در این تحقیق 340 دانش آموز پسر با میانگین سن 0/9±8/2 سال، میانگین وزن 6/6±26/4 کیلوگرم، میانگین قد 9/10±125/9 سانتی متر، میانگین شاخص توده بدنی 2/9±16/3 به صورت در دسترس انتخاب شدند. برای  ارزیابی تعادل (ایستاوپویا) ااز دو آیتم ایستادن و راه رفتن روی چوب موازنه آزمون تبحر حرکتی  برونینکس- اوزر تسکی فرم کوتاه استفاده شد. مولفه های وضعیت بدنی شامل سربه جلو (فتوگرافی)، شانه گرد (فتوگرافی)، شانه نابرابر (اینکلاینومتر)، اسکلیوز (فتوگرافی)، کایفوز (خط کش منعطف)، لوردوز (خط کش منعطف)، لگن نابرابر (اینکلاینومتر) و وضعیت زانو ها (کولیس استخوان) و کف پا (شاخص استاهلی) بودندکه با ابزار های استاندارد و معتبر مورد اندازه گیری قرار گرفتند.  به منظور تعیین میزان ارتباط از روش همبستگی اسپیرمن با توجه به عدم نرمال بودن توزیع داده ها استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج توصیفی شیوع ناهنجاری های وضعیتی در  اسکولیوز غیر ساختاری 55/6 درصد، سر به جلو 48/3 درصد، کف پای صاف چپ 71/2 درصد بیشترین و هایپر کایفوزیس 3 درصد وزانوی پرانتزی 3/8 درصد کمترین مقدار را نشان داد. نتایج بررسی رابطه بین متغیرها  نشان داد تعادل ایستا با میانگین (5/2±7/2) ثانیه با  شاخص وضعیت  بدنی میزان افتادگی شانه چپ با میانگین)1/02 ±0/38(درجه در میان دانش آموزان 10-7 ساله پسر همبستگی مثبت (0/155=r)و با مقدار افتادگی شانه راست با میانگین (1/5±0/86) درجه همبستگی منفی (0/192-=r) وجود دارد. در دیگر شاخص ها رابطه معنا داری مشاهده نشد. همچنین  تعادل پویا با میانگین (1/15±5/45) ثانیه با مقدار  زاویه کایفوز با میانگین (11/6±30/34) درجه (0/108-=r) و افتادگی شانه راست با میانگین (1/5±0/86) درجه (0/119-=r) و اندازه انحراف زانوی به داخل با میانگین (2/1±1/18) سانتی متر (0/173-=r) در میان دانش آموزان 10-7 ساله پسر همبستگی منفی دارند. در دیگر شاخص ها رابطه معناداری مشاهده نشد بین نمره تعادل کل (مجموع تعادل ایستا و پویا) و مقدار  افتادگی شانه راست (0/185- =r) همبستگی منفی و مقدار  افتادگی شانه چپ (0/146=r) همبستگی مثبت وجود دارد در دیگر شاخص ها رابطه معنا داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاضر حاکی از ارتباط بین شاخص های میزان افتادگی شانه راست و چپ با تعادل ایستا، میزان انحراف زانو به داخل، میزان زاویه کایفوز و میزان افتادگی شانه راست با تعادل پویا  و میزان افتادگی شانه راست و چپ با تعادل کل در کودکان 7 تا 10 ساله پسر می باشد. در نتیجه می توان استنباط کرد که تعادل به عنوان یکی از مهارت های بنیادی مهم در کودکان که وابسته به قدرت و انعطاف پذیری عضلات بدن می باشد با  بروز تغییرات در راستای بدنی در ارتباط بوده و وضعیت بدنی و تعادل  می توانند در یکدیگر تاثیرگذار باشند بنابراین باتوجه به ماهیت تحقیق حاضر هنوز نمی توان درباره منشا تغییر و اینکه کدام مورد باعث تغییر و عامل اصلی می باشد نتیجه گیری کرد و لذا نیاز به تحقیقات بیشتر در این خصوص می باشد.

    کلیدواژگان: تعادل ایستا، تعادل پویا، وضعیت بدنی، مهارت بنیادی، دانش آموز
  • الهه فتحی آذر، حجت الله حقگو*، مسعود نصرت آبادی، محمد صیاد نصیری، سمانه حسین زاده صفحات 54-66
    هدف

    اسکیزوفرنی یکی از ناتوان کننده ترین اختلالات روان شناختی و یکی از شایع ترین سایکوزها (Psychosis) می باشد. سطح عملکرد این بیماران می تواند تحت تاثیر اختلالات شناختی و به خصوص حافظه دیداری- فضایی قرار گیرد. توانبخشی شناختی می تواند به بهبود عملکردهای شناختی کمک کند. همچنین به نظر می رسد تحریک الکتریکی مغز (Transcranial Direct Current Stimulation; TDCS) نیز می تواند حافظه فعال این بیماران را افزایش دهد. در این مطالعه قصد داریم به بررسی اثر کاردرمانی به همراه TDCS بر عملکرد حافظه دیداری- فضایی و یادگیری دیداری در این گروه از بیماران بپردازیم.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع مطالعه مداخله ای به صورت کارآزمایی بالینی با طرح پیش آزمون- پس آزمون دو گروهی و دو سو کور می باشد. در این پژوهش 24 نفر به روش نمونه گیری غیر احتمالی در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. مداخله به صورت 12 جلسه 20 دقیقه ای برگزار شد. الکترود آند در منطقه F3 یا همان DLPFC چپ و الکترود کاتد روی منطقه سوپرا اوربیتال (Supra Orbital) سمت مقابل قرار داده شد. تمام شرکت کنندگان هر جلسه 3 تمرین شناختی  مربوط به حافظه دیداری - فضایی انجام دادند و همچنین به مدت 30 دقیقه خدمات کاردرمانی روانی- اجتماعی دریافت کردند. عملکرد حافظه دیداری - فضایی  بیماران به  وسیله دو آزمون حافظه شناسایی فضایی (Spatial Recognition Memory; SRM) و یادگیری وابسته زوجی (Paired Associate Learning; PAL)، مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که استفاده از تحریک الکتریکی مغز به همراه تمرینات شناختی و خدمات کاردرمانی می تواند باعث افزایش معنادار (0/05>p) عملکرد حافظه دیداری- فضایی و همچنین یادگیری دیداری شود. نتایج SRM (p=0/004) بعد از مداخله بین دو گروه تفاوت معنادار داشت. نتایج تست PAL (p=0/01) نیز بعد از مداخله معنادار شد.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه مشخص شد که در صورت همراهی تحریک الکتریکی با تمرینات شناختی و کاردرمانی، می توان در مدت کوتاهی عملکرد حافظه دیداری- فضایی و یادگیری دیداری را تقویت نمود.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، حافظه دیداری- فضایی، کاردرمانی، اختلالات شناختی، توانبخشی، تحریک الکتریکی مغز
  • آزاده عسگرپور، علی یلفانی*، زهرا رئیسی صفحات 67-78
    هدف

    بهبود کنترل پاسچر (Postural Control)  به عنوان یک توانایی اساسی عملکردی برای انجام فعالیت های روزمره زندگی ضروری است. خستگی عضلانی، اطلاعات رسیده از منابع حسی به مغز را مختل، کنترل پاسچر را تحت تاثیر و تعادل را کاهش می دهد. با توجه به نقش اساسی پا به عنوان نقطه اصلی برخورد میان زمین و بدن، هرگونه مداخله ی خارجی موثر بر پا، می تواند تعادل را تحت تاثیر خود قرار دهد. هدف از تحقیق حاضر تاثیر آنی تیپینگ مچ پا بر توانایی حفظ تعادل ایستا و پویا با و بدون ورودی بینایی قبل و بعد از خستگی بود.

    روش بررسی

    جامعه آماری پژوهش حاضر دانشجویان دختر دانشگاه بوعلی سینا بودند. پس از اعلام فراخوان مطالعه، با توجه به معیارهای ورود و خروج، 20 داوطلب زن به عنوان نمونه آماری وارد مطالعه شدند. معیارهای ورود به پژوهش عبارت بودند از: برتر بودن پای راست، عدم ابتلا به ناهنجاری های (Deformitry) بارز در اندام تحتانی و برخورداری از ارتفاع نرمال ناویکولار. مداخلات به کار رفته در مطالعه حاضر شامل اعمال کینزیوتیپ به روش بسکت ویو (Basket Weave) در مچ پا و ایجاد خستگی توسط پروتکل خستگی بروس بود. تعادل ایستا و پویای آزمودنی ها قبل و بعداز تیپینگ در زمان های با و بدون خستگی با استفاده از دستگاه تعادل سنج بایودکس مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه های تکراری در سطح معناداری (0/05>p) با استفاده از نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    اثر زمان (با و بدون خستگی) و وضعیت (با و بدون کینزیوتیپ) در هیچ یک از متغیرهای مورد بررسی معنادار نبود (0/05≤p). همچنین اثر متقابل زمان و وضعیت در بهبود تعادل ایستا در وضعیت چشم باز (0/13=p) و چشم بسته (0/297 =p) و تعادل پویا (0/738=p) قبل و بعد از اعمال پروتکل خستگی تفاوت معناداری نشان نداد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، تیپینگ مچ پا قبل و بعد از اعمال پروتکل خستگی در افراد سالم منجر به بهبود تعادل ایستا و پویا نگردید. به نظر می رسد انجام مطالعات تکمیلی بیشتری در این زمینه مورد نیاز است که به ما نشان دهد آیا تیپینگ موجب افزایش توانایی کنترل پاسچر می شود یا بیشتر نقش دارونما دارد.

    کلیدواژگان: تعادل ایستا، تعادل پویا، خستگی، کنزیوتیپ
  • محمدباقر شمسی، مریم میرزایی، محمدرضا پوراحمدی* صفحات 79-90
    هدف

    مطالعه کارآزمایی بالینی حاضر با هدف مقایسه تاثیر تمرینات کششی ایستا و تمرینات قدرتی در طول بلند عضله همسترینگ کوتاه شده بر تغییرات فعالیت الکتریکی عضلات پاراورتبرال ناحیه پشت در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن انجام شد.

    روش بررسی

    چهل و پنج بیمار مبتلا به کمردرد مزمن از طریق نمونه گیری در دسترس در کلینیک ویژه دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، انتخاب شدند. نمونه ها علاوه بر دریافت درمان مرسوم فیزیوتراپی برای کمردرد، به طور تصادفی در 3 گروه تمرینات کششی (15 نفر)، تمرینات قدرتی در طول بلند عضله (15 نفر) و گروه شاهد بدون مداخله اضافی فقط درمان مرسوم فیزیوتراپی (15 نفر) قرار گرفتند. مداخلات درمانی به مدت 4 هفته، 3روز در هفته و مجموعا در 12 جلسه انجام گردید. طول عضله همسترینگ با روش نوریس (ران در وضعیت عمودی و تلاش بیمار برای راست کردن مفصل زانو) با گونیامتر اندازه گیری شد. اطلاعات الکترومایوگرافی از عضلات پاراورتبرال بیماران در حین خم کردن زانو در مقابل نیروی کش ورزشی، قبل و بعد از مداخله ثبت شد.

    یافته ها

    طبق نتایج  آنالیز واریانس با اندازه های تکراری، اثر درون گروهی، اثر تعاملی زمان و گروه و همچنین اثر بین گروهی میانگین فعالیت الکترومیوگرافی نرمالایز شده عضلات پشت لانجیسموس و ایلیوکستالیس (Longissimus,  Iliocostalis)  معنادار نبود (0/05<p). برای متغیرهای درد و ناتوانی فقط اثر اصلی درون گروهی معنی دار بود (0/05>p). اثرات بین گروهی و تعاملی برای این متغیرها معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه، هیچ یک از تمرینات اصلاحی کشش ایستا و تمرینات قدرتی عضله همسترینگ در طول بلند، تغییر معنی داری در فعالیت الکترومیوگرافیک عضلات پاراورتبرال نمونه ها ایجاد ننمودند.

    کلیدواژگان: عضلات همسترینگ، کمردرد، الکترومایوگرافی
  • فائزه قاسمیان مقدم، محمدرضا امیر سیف الدینی*، وحید روح الهی صفحات 91-99
    هدف

    حفظ تعادل یکی از مهمترین پارامترهای یک جسم سالم می باشد. هر فرد که با مشکلاتی در رابطه با تعادل مواجه است، به طریقی تلاش می کند تا بتواند تعادل از دست رفته خود را برگرداند یا آن را ارتقاء بخشد، بنابراین هدف از این تحقیق تاثیر 8 هفته تمرینات منتخب ثبات مرکزی یوگا بر تعادل ایستا و نیمه پویا با چشمان باز و بسته در دانشجویان دختر دانشگاه شهید باهنر کرمان می‏باشد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی،که جامعه آماری آن دانشجویان دختر دانشگاه شهید باهنر کرمان می ‏باشد و نمونه آماری آن 20 نفر از جامعه آماری مدنظر است که به صورت نمونه گیری دسترس انتخاب شده اند.از تمام آزمودنی‏ها پیش آزمون (سنجش تعادل ایستا و نیمه پویا با چشمان باز و بسته با دستگاه تعادل سنج بایودکس) گرفته شد سپس به مدت 8 هفته به اجرای تمرینات منتخب یوگا مشغول شدند و پس از آن پس آزمون به عمل آمد.جهت تجزیه و تحلیل داده‏ های پژوهش از روش آماری تی وابسته در سطح معنی داری (0/05≥p) در نرم افزار 24spss استفاده شد. 

    یافته ها

    یافته‏ های پژوهش بیانگر آن بود که بین میانگین های پیش آزمون و پس آزمون تفاوت معناداری برای متغیرهای تعادل ایستا با چشمان باز0/001=p  و با چشمان بسته0/001=p؛ تعادل نیمه پویا خلفی - قدامی با چشمان باز 0/013=p و با چشمان بسته 0/004=p؛ تعادل نیمه پویا خلفی- داخلی با چشمان باز 0/001=p و با چشمان بسته 0/007=p؛ تعادل نیمه پوبا خلفی - خارجی با چشمان باز 0/001=p و با چشمان بسته 0/007=p وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته‏ های برآمده از تحقیق حاضر، می توان نتیجه گرفت که این تمرینات احتمالا تاثیرات مثبتی بر ‏ تعادل نیمه پویا در همه جهات و تعادل ایستا با چشمان باز و بسته داشته باشد.

    کلیدواژگان: تعادل نیمه پویا، تعادل ایستا، بایودکس، یوگا، دختران
  • مائده فانی*، علی قنبری صفحات 100-113
    هدف

    وضعیت مناسب استخوان کتف در طی حرکات اندام فوقانی ضرورت دارد. وضعیت نامناسب این استخوان می تواند در بروز اختلالات عملکردی شانه و در نتیجه ایجاد درد نقش داشته باشد. بنابراین، آگاهی از روش های ارزیابی وضعیت استخوان کتف از اهمیت ویژه برخوردار است. هدف از انجام مطالعه ی حاضر، مروری بر روش های ارزیابی بالینی و آزمایشگاهی استخوان کتف در مطالعات مختلف است.  

    روش بررسی

    کلیه ی مطالعات به زبان انگلیسی که از سال 1995 تا 2020 مرتبط با روش های ارزیابی استخوان کتف بودند با کلید واژه هایScapular kinematics, Scapular position, Scapular orientation, Clinical assessment, Evaluation, Assess, Measure Shoulder, از موتورجستجوگرهایGoogle, Google Scholar, PubMed, Science Direct انتخاب شدند. معیار ورود، مطالعاتی بود که در آن ها از روش های بالینی یا آزمایشگاهی برای ارزیابی وضعیت استاتیک یا دینامیک استخوان کتف استفاده شد.

    یافته ها

    تعداد 29 مطالعه یافت شد که 14 مورد آن مربوط به روش های ارزیابی بالینی استخوان کتف و 15 مورد آن مربوط به روش های ارزیابی آزمایشگاهی استخوان کتف بودند. در این مطالعه به تفصیل به معرفی و توضیح این روش ها، معایب و مزایای هر روش و نیز میزان تکرارپذیری هر کدام پرداخته شد.

    نتیجه گیری

    بر اساس مجموع یافته های این مطالعه، هر یک از روش های ارزیابی بالینی و آزمایشگاهی استخوان کتف دارای موارد کاربرد مختلف و نیز مزایا و معایبی است؛ لذا، به نظر می رسد نمی توان یکی از روش های فوق را به عنوان بهترین روش ارزیابی استخوان کتف معرفی کرد. پیشنهاد می شود انتخاب طریقه ی ارزیابی استخوان کتف، بر اساس هدف مطالعه، امکانات موجود، و توجه به نقاط قدرت و ضعف هر یک از شیوه های نام برده صورت بگیرد.

    کلیدواژگان: روش ها، ارزیابی، استخوان کتف، بالینی، آزمایشگاهی
  • علی عبداللهی نژاد، شهلا شریفی*، علیرضا درخشان، ماندانا نوربخش صفحات 114-131
    هدف

    مفاهیم مطرح شده در طب ایرانی، به عنوان یکی از سیستم های کل نگر در طب مکمل و جایگزین، دارای ارتباطی تنگاتنگ با سایر رشته های علوم می باشد. نهادینه سازی رویکرد سازمان بهداشت جهانی مبنی بر استفاده از ظرفیت مکاتب طب سنتی، مستلزم رویکرد آکادمیک میان رشته ای به این حوزه می باشد. در طب ایرانی تغییر کیفیت گرمی و سردی می تواند منجر به تغییر کیفیت در ویژگی های گفتاری گردد . یکی از مصداق های این تغییر کیفیات، تغییر دمای بیرونی ناشی از تفاوت های اقلیمی است. از آنجاکه براساس فرضیه طب ایرانی، ویژگی های اقلیمی می تواند بر کیفیت گرمی و سردی و در نتیجه میزان تبادل هوا ترویح و در نهایت بر کیفیات صوت و گفتار موثر باشد، پژوهش حاضر، با رویکردی قیاسی، تلاش دارد تا با یافتن شواهدی، به رد یا پذیرش این فرضیه بپردازد

    روش بررسی

    ابتدا کتب مرجع طب سنتی ایرانی شامل قانون، کامل الصناعه، ذخیره خوارزمشاهی مورد بررسی قرار گرفتند و مطالب مرتبط با موضوع گفتار و مزاج استخراج گردید. سپس جستجو در پایگاه های داده پزشکی و موتورهای جستجو از جمله PubMed و Google Scholar  و همچنین پایگاه های داده زبان شناسی صورت پذیرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل، نشان می دهد در شرایطی که طبق مبانی طب ایرانی منجر به افزایش کیفیت گرمی می شود، زبان های دارای واج های درون سوی مکیده و نچ آواها و همچنین حلقی های ناسوده و همخوان های واک دار نفس آلود تمرکز بیشتری دارند. علاوه بر این، گرایش بیشتر تمرکز طیف زبان های سرنمون هجاباز و زبان های دارای بیشتر ین بسامد واژه های منتهی به واج /h/ در مناطق گرم زمین می باشد. در طرف مقابل نیز، تمرکز طیف زبان های سرنمون هجابسته و زبان های دارای پدیده کامی شدگی در شرایط و مناطقی که منجر به افزایش کیفیت سردی می شود، بیشتر است.

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش در راستای تیوری اولیه مطرح شده مبنی بر تاثیر کیفیات گرمی و سردی به عنوان یک متغییر بیرونی بر ویژگی های گفتار می باشد. این نتایج، می تواند مویدی بر فرضیه پژوهش حاضر درمورد احتمال ارتباط ویژگی های گفتاری بر اساس کیفیات گرمی و سردی از دیدگاه طب ایرانی باشد هرچند عوامل مخدوشگر دیگری هستند که باید در مطالعات وسیع تر مورد ارزیابی قرار گیرند.

    کلیدواژگان: زبان شناسی، گفتار، طب ایرانی (طب سنتی)، گرمی، سردی، مزاج
|
  • R Lotfi, H Barmaki, M Lotfi, H.R Kobravi, A.R Shadman, A Zeinalzadeh * Pages 7-19
    Purpose

    Gait is one of the most basic necessities of a child's daily life. Elimination of gait from child’s life leads to various complications. Therefore, in the process of rehabilitation of children with cerebral palsy, gait phase is always of special importance. Today, with the advancement of existing technologies in the field of rehabilitation, the use of new equipments based on modern science to accelerate the process of walking will be very necessary. The purpose of the present study is to investigate the effectiveness of smart dynamic body-weight support system on functional performance and gait improvement in children with cerebral palsy or other neurological diseases.

    Methods

    Eleven children with cerebral palsy, motor delay, and other genetic or acquired neurological diseases were recruited for this study. Before starting an intervention, functional tests consisted of five-repetition sit-to-stand tests, Timed Up and Go Test, Lateral Step Up Test and Berg Balance Scale were taken from participants. The functional tests were taken from the participants at the end of the tenth and twentieth sessions. Training sessions were 20 which consisted of 10 general exercises sessions at first and 10 advanced exercises sessions at the end. The duration of each training session was 20 minutes. Exercises were carried out by smart dynamic body-weight support system. The data were analyzed via Wilcoxon signed-rank tests and Marginal Homogeneity test by SPSS software in 0.1 p-value.

    Results

    The results showed that the significant difference in Berg Balance Scale exists between first and third assessments (P=0.003, m=12.364), first and second (P=0.003, m=8.636) and also second and third (P=0.028, m=3.727). In 5×SS and TUDS tests the significant difference exists between first and third assessments and first and second times but in TUG test the only significant difference is between first and third times.

    Conclusion

    The results of study showed that the exercises which were carried out by smart dynamic body-weight support system have led to improvement in functional performance and gait in children.

    Keywords: Smart dynamic body-weight support system, Balance, Gait, Functional performance, Cerebral palsy, ‎Neurological disease
  • F Alhamashi, N Khoshraftar Yazdi *, A.A Hashemijavaheri, M Bagheri Mahmudi Pages 20-29
    Purpose

    Lumbar disc herniation is one type of low back pain, which can cause muscle spasm, change in walking and ultimately lead to disability and loss of quality of life in an individual. Massage is one of the effective interventions to reduce pain in patients with back pain and hernia. Therefore, in this study, the effect of acute massage on pain relief and subsequent changes in plantar pressure in each session was investigated.

    Methods

    In this study, 14 women with lumbar disc herniation ranging from 35 to 45 years with a BMI of 25 to 30, received 5 sessions of massage, and at the end of each session, the distribution of foot pressure and pain intensity were evaluated.

    Results

    The results showed a significant decrease in pain after 5 sessions of massage (p<0.05). Additionally, there was a significant difference between massage sessions (p<0.05). The amount of pain reduction was higher in first sessions. Foot pressure during walking after five sessions of massage had a significant improvement only in the right foot (p<0.05). However, there was no significant difference between massage sessions (p<0.05).

    Conclusions

    A massage session can improve pain relief in patients with low back pain caused by a lumbar disc herniation, but has no significant effect on plantar pressure. However, 5 sessions of massage can probably neutralize the compensatory mechanism created to prevent pain.

    Keywords: Massage, Foot pressure distribution, Functional disability, pain intensity, Lumbar disc herniation
  • M Mirzaee * Pages 30-38
    Purpose
    The study of bilingualism is often separated from the study of language abilities in monolinguals. However, a comparative study can provide better and more comprehensive results. The purpose of this study was to find the bases and compare the ability of semantic fluency function in healthy Arabic-Persian bilingual and Persian monolingual subjects.
    Methods
    This comparative cross-sectional study was performed on 58 Arabic-Persian bilingual and 60 Persian monolingual adults aged 20-40 years by Convenience sampling method. Semantic verbal fluency task was used to compare naming skill in both bilingual and monolingual groups. In this task, the subject was asked to name fruit and animal categories in one minute. Data were analyzed using SPSS software (version 22).
    Results
    All variables, apart from number of fruits, had significant difference between Arabic and Persian in bilinguals (P<0.05). The difference in mother language between the two groups was statistically significant in all semantic fluency tasks (P<0.05). The difference in mean semantic fluency in Persian language between bilingual and monolingual subjects was significant except for the two variables of fruit number and cluster size. 
    Conclusion
    Bilinguals performed better in their second (Persian) language. There was a significant difference between the mother language of bilinguals and monolinguals in semantic fluency. However, in Persian language there were no differences between the two groups in the two variables of fruit number and cluster size.
    Keywords: Verbal fluency, semantic fluency, bilingual, monolingual, Adult
  • K Khalaghi, R Rajabi, H Minoonejad *, M Shojaee Pages 39-53
    Purpose

    Motor failure and musculoskeletal deformities, particularly among the students, can be considered as one of the most important issues in the health system nationally. Therefore, examining the relationship between physical condition and motor disabilities can play an important role in preventing and managing the postural and motor control problems.

    Methods

    The present study was descriptive, relational, and predictive. Three hundred and forty students aged 7.51±0.96 years, weight 26.7±6.64 kg, height 125.98±9.10 cm, body mass 16.37±2.92 index) were selected based on the principle of availability. To assess the balance, (both static and dynamic) two tests were performed: standing and walking on wood. Posture condition components including forward head posture, round shoulder, uneven shoulder, scoliosis, kyphosis, lordosis, uneven pelvis, and knee and sole condition were also assessed. Since the normality of the data was not confirmed, Spearman test was used to analyse the data.

    Results

    Descriptive results showed the prevalence of postural abnormalities in nonstructural scoliosis 55.6%, forward head 48.3%, left flat foot 71.2%, highest and hyperphysiosis 3% and knee brace 3.8% show the lowest value. The results showed the relationship between the variables as static balance with mean (5.7 ± 2.2) seconds with left shoulder prolapse with mean (.38 ±1.02) degree among 7-10 year old male students had a positive correlation (r=.155) and a negative correlation (r=.192) between the degree of sagging of the right shoulder (0.86 ± 1.5). There were not any other significant differences to report. Also dynamic balance with the average (5.45 ± 1.15) seconds and score (r=-.108) score with kyphosis angle value with average (30.34 ± 11.64) degrees and right shoulder sagging with average (0.86± 1.5) degree and score (r=.119) and cruciate knee with a mean (1.18 ± 2.11) cm had a negative correlation (r=.173) between 7-10 year old male students. There is a negative correlation between the overall balance (sum of static and dynamic balance) score and the mean points of right shoulder sagging (r=-.185) and there was a positive with the amount of left shoulder sagging (r=.146). There was not any other significant differences in other indexes

    Conclusion

    The results indicated a relationship between physical condition in different parts of the body with basic static and dynamic balance skills of 7 to 10 year old boys. It can be said that balance as one of the most important basic skills in children that depends on the strength and flexibility of the body muscles with changes in the correct direction of the spine, knees and shoulders, the ratio of strength and flexibility is disturbed and possibly the basic skill of balance changes. The research proposal to correctional and motor development specialists is to pay simultaneous attention to physical condition and basic skills in correctional programs and physical development. The results of the present study indicated the relationship between right and left shoulder sagging with static balance, knee deviation inward, kyphosis angle and right shoulder prolapse with dynamic balance and right and left shoulder prolapse with total balance in children 7 to 10-year-old boys. As a result, it can be inferred that balance as one of the most important basic skills in children, which depends on the strength and flexibility of the body muscles, is associated with changes in body orientation and body position and balance can affect each other. It is not yet possible to conclude about the origin of change and to specify which the cause of change and the main factors are, and therefore more research is needed in this regard.

    Keywords: Static balance, Dynamic Balance, Body posture, Basic skills, Students
  • E Fathi Azar, H Haghgoo *, M Nosratabadi, M Sayadnasiri, S Hosseinzadeh Pages 54-66
    Purpose

    Schizophrenia is one of the most debilitating psychological disorders and one of the most common psychoses. The level of performance of these patients can be affected by cognitive disorders and especially visual-spatial memory. Cognitive rehabilitation can help improve cognitive functions. It also seems that electrical brain stimulation via transcranial direct current stimulation (TDCS) can increase the working memory of these patients. In this study, we intend to investigate the effect of occupational therapy with TDCS on visual-spatial memory function and visual learning in this group of patients.

    Methods

    The present study is an interventional study in the form of a clinical trial with a double blind, pretest-posttest design. 24 people were selected by convenient non probability sampling method and randomly assigned into the control/intervention group. The intervention was conducted in 12 sessions of 20 minutes. The anode electrode was placed on the left F3 or left Dorsolateral Prefrontal Cortex (DLPFC) region and the cathode electrode was placed in the supraorbital region on the opposite side. All participants performed 3 cognitive tasks related to visual-spatial memory in each session and also received psychosocial occupational therapy services for 30 minutes. Participants' visual-spatial memory and learning were assessed by Spatial Recognition Memory (SRM) and Paired Associate Learning (PAL).

    Results

    The results of the study showed that the application of electrical brain stimulation along with cognitive tasks and occupational therapy services can significantly increase (p<0.05) visual-spatial memory as well as visual learning. The results of SRM (P=0.004) test after the intervention were significantly different between the two groups. The results of PAL test (p=0.01) were also significant after the intervention.

    Conclusion

    The present study has found that if electrical stimulation is accompanied by cognitive tasks and occupational therapy, the function of visual-spatial memory and visual learning can be strengthened in a short time.

    Keywords: Schizophrenia, Visuospatial memory, Occupational Therapy, Cognitive dysfunctions, Rehabilitation, Brain ‎electrical stimulation
  • A Asgarpoor, A Yalfani *, Z Raisi Pages 67-78
    Purpose

    Improving postural control is essential as a basic functional ability to perform daily life activities. Muscle fatigue disrupts information received from sensory input to the brain, affects postural control, and reduces balance. Regarding the fundamental role of the foot as the principal point of contact between land and body, any external intervention that affecting the foot can therefore affect the balance. The aim of the present study was to evaluate the immediate effect of ankle taping on the ability to maintain static and dynamic balances with and without visual input before and after fatigue.

    Methods

    The statistical population of the present study was female colleague students of Bu-Ali Sina University. 20 female volunteers were enrolled in this study as a study population according to the inclusion and exclusion criteria. Criteria for inclusion in the study were: the right foot was the dominant foot, no obvious deformities in the lower extremities and normal navicular height. The interventions used in the present study included the application of Kinesiotape by basket weave method in the ankle and the creation of fatigue by the Bruce fatigue protocol. The static and dynamic balance of the subjects before and after taping with and without visual information were examined before and after fatigue using a Biodex balance system. Data were analyzed using repeated-measures ANOVA test (p<0.05) using SPSS software.

    Results

    The effect of time (with and without fatigue) and condition (with and without Kinesiotape) was not significant in any of the studied variables (p≥0.05). Also, the interaction of time and position in improving static balance in open eye (p=0.13) and closed eye (p=0.297) and dynamic balance (p = 0.738) before and after fatigue protocol did not showed a significant difference.

    Conclusion

    According to the results, ankle taping before and after the application of fatigue protocol in healthy individuals did not lead to improved static and dynamic balance. It seems that more studies are needed to show whether taping increases the ability to control the posture or it is more of a placebo role.

    Keywords: Static balance, Dynamic Balance, Fatigue, kinesio tape
  • M.B Shamsi, M Mirzaei, M.R Pourahmadi * Pages 79-90
    Purpose

    This randomized clinical trial study was performed to compare the effect of static stretching exercises and strengthening exercises in lengthened position of shortened hamstring muscles on changes in electrical activity (EMG) of the paravertebral muscles in the back of patients with chronic low back pain.

    Methods

    Forty-five patients with chronic low back pain were selected for this clinical trial through sampling available in the outpatient clinic of Kermanshah University of Medical Sciences. In addition to receiving conventional physiotherapy treatment for low back pain, all samples were randomly allocated into 3 groups: stretching exercises (n=15), strengthening exercises in muscle lengthened position (n=15) and the control group without additional intervention (n=15). Therapeutic interventions were performed for 4 weeks, 3 days a week and for a total of 12 sessions. Hamstring muscle length was measured by Norris test (thigh in vertical position and the patient tried to straighten the knee joint) with a goniometer. Electromyography information was recorded from the lumbar muscles of the patients during knee flexion against an elastic band.

    Results

    Analysis of repeated measures showed that there was a non-significant difference between time, group, and time and group in the EMG activity of the back muscles (langismus and iliocostalis) (p>0.05) and only the time factor had a significant effect on pain and disability.

    Conclusion

    None of the static stretching exercise and hamstring muscle strengthening exercises in lengthened position did not cause a significant change in the electromyographic activity of the paravertebral muscles of the patients.

    Keywords: Hamstring Muscles, Low back pain, Electromyography
  • F Ghasemian Moghddam, M.R Amirseyfaddini *, V Rouhollahi Pages 91-99
    Purpose

    Maintaining balance is one of the most important parameters of a healthy body. Anyone experiencing balance issues is somehow trying to recover or upgrade their lost balance. Therefore, the purpose of this study was to investigate the effect of 8 weeks exercises on central yoga stabilization on static and semi-dynamic balance with open and closed eyes in female students of Shahid Bahonar University of Kerman.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted on female students of Shahid Bahonar University of Kerman. The statistical sample consists of 20 individuals from the statistical population who were selected by available sampling. Pre-test (static and semi-dynamic balance with open and closed eyes with biodex balancer) was taken from all subjects. Then they practiced yoga for 8 weeks and then took the post-test. Data analysis was performed by dependent t-test at the significant level (p≤0.05) in SPSS software (version 24).

    Results

    Findings showed that there was a significant difference between pre-test and post-test means for static balance variables with open eyes p=0.001 and with closed eyes p=0.001; Posterior-anterior semi-dynamic balance with open eyes p=0.013 and with closed eyes p=0.004; Posterior-internal semi-dynamic balance with open eyes p=0.001 and with closed eyes p=0.007; There was a posterior-external half-pubic balance with open eyes p = 0.001 and with closed eyes p=0.007.

    Conclusion

    Based on the findings of the present study, it can be concluded that these exercises may have positive effects on semi-dynamic balance in all directions and static balance with eyes open and closed.

    Keywords: Semi-dynamic balance, Static balance, Biodex, Yoga, Girls
  • M Fani *, A Ghanbary Pages 100-113
    Purpose

    Proper scapular position is essential during upper limb movements. Improper positioning of this bone can play a role in the development of shoulder dysfunction and consequent pain. Therefore, knowledge about the methods of assessing the scapular position is an important issue. The aim of this study was to review the clinical and laboratory evaluation methods of scapula in different studies.

    Methods

    All studies in English language that were related to scapular position assessment methods from 1995 to 2020 were searched in Google, Google Scholar, PubMed, and Science Direct with the keywords Scapular kinematics, Scapular position, Scapular orientation, Clinical assessment, Evaluation, Assess, Measure, and Shoulder. Inclusion criteria were studies in which clinical or laboratory methods were used to assess the static or dynamic scapular position.

    Results

    A total of 29 studies were found; 14 studies were related to clinical methods of scapular assessment, and 15 studies were related to laboratory methods of scapular assessment. These methods were introduced and explained in the present study. Also, the reliability, advantages and disadvantages of each method was described.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, each of the methods of clinical and laboratory evaluation of the scapula has different applications as well as advantages and disadvantages; Therefore, one of the above methods cannot be introduced as the best method of scapular bone evaluation. It is suggested that the choice of scapular evaluation method be based on the purpose of the study, available facilities, and attention to the strengths and weaknesses of each of the mentioned methods.

    Keywords: Methods, Assessment, Scapula, Clinical, Laboratory
  • A Abdolahinejad, Sh Sharifi *, A.R Derakhshan, M Nourbakhsh Pages 114-131
    Purpose

    The concepts presented in Persian medicine, as one of the holistic theories in complementary and alternative medicine, are closely related to other fields of sciences. Institutionalizing the World Health Organization's approach to the application of traditional medical schools requires an interdisciplinary academic approach. In Persian medicine, changing the quality of warmth and coldness can lead to a change in the quality of speech characteristics. One case of this quality change is the change in outside temperature due to climatic differences. Since according to the hypothesis of Persian medicine, climatic characteristics can affect the quality of warmth and coldness and consequently the rate of air exchange (Tarvih) and ultimately the qualities of sound and speech, the present study, with an inductive approach, tries to find evidence to refute or accept this hypothesis.

    Methods

    First, the reference books of Persian medicine, including Qanoun, Kamel al-Sena'a at-Tibbia and Zakhirih- e- Kharazm- Shahi were surveyed and materials related to the subject of speech and the quality of warmth and coldness were extracted. Then, Medical databases and search engines, including PubMed and Google Scholar, as well as linguistic databases were investigated.

    Results

    The results show that in situations that according to the principles of Persian medicine lead to an increase in the quality of warmth, languages ​​with implosive consonants and clicks, as well as pharyngeal approximants and breathy voiced consonants are more concentrated. In addition, there is a greater tendency of concentration of the prototype of open-syllable languages and the languages with highest frequency of words ending to /h/ phoneme in warm areas. On the other hand, the focus of the prototype of the spectrum of close-syllable languages and the languages with the phenomenon of palatalization is more in the conditions and areas that lead to an increase in the quality of coldness.

    Conclusion

    The findings of this study are in line with the initial theory believing the qualities of warmth and coldness as external variables can influence speech characteristics. These results can be a confirmation on the hypothesis of the present study about the possibility of the relationship between speech characteristics and qualities of warmth and coldness from the perspective of Persian medicine, although there are other confounding factors that should be evaluated in larger studies.

    Keywords: Linguistics, Speech, Persian Medicine, Mizaj