فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جامعه شناسی معاصر
سال دهم شماره 19 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امید قادرزاده* صفحات 9-41

    سرمایه اجتماعی یک سازه نظری و سیاستی به شمار می رود و به میانجی سنجش سرمایه اجتماعی به مثابه نبض سنجی اجتماعی می توان جهت و آهنگ تغییرات جامعه در ساحت های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی و نیز پیامدهای سیاست گذاری عمومی و اجتماعی را شناسایی و تحلیل نمود. پژوهش حاضر با هدف واکاوی وضعیت سرمایه اجتماعی در بین نمونه ای از شهروندان استان کردستان به انجام رسیده است. این پژوهش به روش پیمایش و با استفاده از ابزار پرسش نامه درمورد 1007 نفر از شهروندان استان کردستان در بازه سنی20 تا 54 سال انجام گرفت. شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای بوده است. برمبنای یافته ها، میانگین شاخص ترکیبی سرمایه اجتماعی در سطح متوسط ارزیابی می شود. کم و کیف سرمایه اجتماعی، به ویژه در بعد سرمایه اجتماعی کلان پایین است و این مساله نشان از زوال اعتماد عمومی به اهمیت و موفقیت عملکرد نهادها در حوزه های چهارگانه اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی است. نوع غالب سرمایه اجتماعی در استان کردستان، سرمایه اجتماعی خرد است و سرمایه اجتماعی میانی در سطح متوسط قرار دارد. براساس نتایج تحلیل واریانس، میانگین سرمایه اجتماعی بر حسب جنسیت، رده سنی، وضع تاهل، سواد، وضع فعالیت پاسخ گویان تفاوت می پذیرد. در بخش پایانی پژوهش، با نظر به مختصات سرمایه اجتماعی، آسیب ها و مخاطرات، راهبردها، برنامه ها و مجریان ارتقای سرمایه اجتماعی در کردستان ارایه شده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی از آینده، اعتماد سازمانی، سرمایه اجتماعی، عدالت اجتماعی، مشارکت اجتماعی، کردستان
  • مجید موحدمجد*، حسن خشنود، زهرا معاون صفحات 43-70

    فساد به معنای تبدیل روابط اجتماعی به مبادله ای سودمندانه و درعین حال تبعیض آمیز است که طی آن اهداف عام جای خود را به اهداف خاص می دهد و مقام، منصب، رابطه گرایی، رانت خواری جایگزین قانون گرایی، امانت داری، شایسته سالاری، شرافت می شود. در این تحقیق به بررسی وضعیت فساد در مطبوعات ایران پرداخته ایم. در این تحقیق چهار روزنامه شرق، روزنامه اعتماد، روزنامه کیهان، روزنامه وطن امروز ازطریق روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. هرکدام از روزنامه های انتخاب شده داری گفتمان متفاوتی هستند به گونه ای که هرکدام از آن ها بادید متفاوت فساد را بازتاب می دهند و سعی شده است با انتخاب این روزنامه ها تاحدود زیادی جریان های سیاسی و گفتمان های مختلف پوشش داده شود. در مراجعه به هر روزنامه، به طور خاص به دهه 90 نظر شده و این بازه زمانی مورد بررسی قرار گرفته است؛ زیرا مطالب مربوط به فساد در این بازه زمانی و در این روزنامه ها برجسته تر از قبل بوده است.با استفاده از نمونه گیری هدفمند و هم چنین نمونه گیری معیار، متون، گزارش ها، مقالاتی انتخاب شده اند که دارای بیشترین اطلاعات و معیارهای محقق در موضوع موردمطالعه هستند و تلاش خواهد شد تا تنوع نمونه نیز به خوبی رعایت و حفظ شود. برای پاسخ گویی به پرسش های پژوهش، از روش های تحلیل متنی«فرکلاف» استفاده شده است. با استفاده از روش فرکلاف به نقش ساختارها در بازتاب فساد و ایدیولوژی های پنهان ازلحاظ زبان شناسی و متنی پرداخته شده است. براساس یافته ها، به طورکلی روزنامه ها به جای این که به بررسی ساختاری مساله فساد و دادن راه کار برای حل مساله بپردازند، درگیر افشاگری فساد و انتساب این فسادها به دوره مدیریت گفتمان مخالف هستند و یک نوع گفتمان سخن پراکنی در مطبوعات حاکم است.

    کلیدواژگان: بینامتنیت، شفافیت، فساد، گفتمان انتقادی، مطبوعاتی
  • مجتبی سلطانیان، لیلا هاشمیان* صفحات 71-88

    یکی از شاخه های جامعه شناسی زبان، زبان شناسی جنسیت است که به بررسی تاثیر جنسیت نویسنده بر محتوای اثر می پردازد. زبان از عناصر بنیادی در داستان نویسی به شمار می رود. یکی از مباحث مهم در بررسی زبان، توجه به جنسیت و رابطه آن با زبان اثر است. بسیاری از پژوهشگران معتقدند میان زبان و نوشتار زنان و مردان تفاوت بسیاری وجود دارد. در این مقاله، به شیوه استقرایی و تحلیلی زبان زنانه و مردانه در مجموعه آثار «گلی ترقی» براساس نظریه های زبان شناسان اجتماعی و ازمنظر دستور زبان مقایسه شده است، تا میزان تاثیر جنسیت نویسنده بر زبان داستان و سطح موفقیت او در ایجاد زبانی متناسب با جنسیت شخصیت های هم جنس و غیرهم جنس ، ارزیابی شود. برای این منظور، زبان زنانه و مردانه در حیطه دستور زبان براساس متغیرهای پیش رو مورد بررسی قرار گرفت؛ واژگان ازقبیل: دش واژه ها و رنگ واژه ها، و جملات ازقبیل: تعدیل کننده ها و تصدیق گرها. یافته ها نشان می دهد، زبان شخصیت ها تحت تاثیر جنسیت نویسنده قرار دارد و کلیشه های زبان زنانه در این اثر با بسامد بیشتری تکرار شده است. هم چنین براساس متغیرهای فوق مشخص شد، نویسنده از بسیاری جهات توانسته زبانی متناسب با جنسیت شخصیت ها به کار بگیرد. در   مواردی که تناسبی بین زبان و جنسیت، به ویژه در شخصیت های زن دیده نمی شود، بیشتر به دلیل روحیات نویسنده و تعمد اوست، که خواسته زنان را در برابر سلطه گری جامعه مردسالار حاکم فراهنجار نشان دهد.

    کلیدواژگان: گلی ترقی، رمان، جنسیت، زبان زنانه، زبان مردانه، لیکاف
  • زاهد اسدی، محمدجواد زاهدی*، علی ربیعی صفحات 89-115

    یکی از آرمان های انقلاب اسلامی تامین اجتماعی بوده و در قانون اساسی و سایر اسناد بالادستی گنجانده شده است، اما آن در نظم گفتمانی کارگزاران بعد از انقلاب (براساس اقتضایات نظری و عملی) با رویکردها و سیاست های مختلفی مفهوم سازی شده و دلالت های متفاوت و بعضا ناهم گون منجر به عدم تحقق کامل رفاه و تامین اجتماعی در کشور شده است. در همین راستا پژوهش حاضر، درصدد پاسخ گویی به این پرسش است که رفاه و تامین اجتماعی در چهار دولت بعد از انقلاب اسلامی (با گفتمان های مستضعفین، سازندگی، اصلاحات و عدالت محور) با چه دلالت های معنایی تثبیت و برجسته شده اند که نتیجه این چنینی را رقم زده است؟ برای پاسخ بدین پرسش با روش تحلیل گفتمان «لاکلاو و موفه» به تحلیل متون سخنرانی های مقامات عالی کشور خصوصا روسای جمهور، قوانین و مقررات مربوطه در هر گفتمان های سیاسی حاکم که همانا در هژمونی دولت ها به منصه ظهور رسیده اند، می پردازیم. یافته ها نشان می دهد که دولت مستضعفین به واسطه ایدیولوژی انقلاب اسلامی و جنگ، گروه های مستضعف را از حاشیه به متن کشاند و به این ترتیب گفتمان رفاه خود را با دال مرکزی «مستضعف محوری» مفصل بندی کرده است. دولت سازندگی کوشش کرد با «جبران کاستی های ناشی از توسعه اقتصادی» به عنوان دال مرکزی، گفتمان خود را مفصل بندی کند. دولت اصلاحات با توسل به اصل 29 قانون اساسی به ساختارشکنی از دال مرکزی گفتمان رفاه دولت سازندگی پرداخته و مفصل بندی گفتمان خود را با نشانه مرکزی «نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی» تشکیل داد. دولت عدالت محور نیز با تاکید بر عدالت توزیعی، مهرورزی و خدمت رسانی به اقشار فقیر و آباد کردن مناطق توسعه نیافته، گفتمان رفاه خود را با نشانه مرکزی «دسترسی یکسان آحاد مردم به حمایت های تامین اجتماعی» مفصل بندی کرده است. در نتیجه می توان گفت که روند گفتمان رفاه و تامین اجتماعی طی چهار دولت پس از انقلاب اسلامی بیانگر این است که هر یک از دولت ها، گفتمان رفاهی خود را ذیل دال مرکزی متفاوت ولی با دال های شناور گاه مشترک، مفصل بندی کرده اند. به این ترتیب بین دال مرکزی آن ها، گسست رخ داده و در نتیجه خط سیر متفاوت و گاه متضادی پیموده اند. این امر موجب شده آن ها تداوم بخش و مکمل یکدیگر نباشند، اما با وجود این، جنبه های گوناگون رفاه و تامین اجتماعی در هر دولت نسبت به دولت قبلی، بهبود نسبی یافته است.

    کلیدواژگان: گفتمان، رفاه، تامین اجتماعی، دولت، انقلاب اسلامی
  • رضا همتی*، محمدامین محمدی صفحات 117-145

    روند جابه جایی و جذب دانشجویان خارجی به عنوان شاخص اصلی جهانی شدن و بین المللی شدن آموزش عالی حاکی از افزایش تعداد دانشجویانی است که در یکی دو دهه اخیر برای تحصیل به کشورهای دیگر می روند. با توجه منافع و پیامدهای مثبت عدیده جذب دانشجویان خارجی، رقابت جهانی درمیان دانشگاه ها برای جذب دانشجویان خارجی به واسطه افزایش کیفیت زندگی دانشگاهی و رضایتمندی دانشجویان از جنبه های آموزشی، اجتماعی و خدمات و امکانات دانشگاهی در جریان است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی میزان کیفیت زندگی دانشگاهی دانشجویان خارجی دانشگاه اصفهان و تبیین برخی از عوامل دانشگاهی موثر بر آن بود. این پژوهش به صورت پیمایشی درمیان همه دانشجویان خارجی صورت گرفت که طی سال 1398 در دانشگاه اصفهان مشغول به تحصیل بودند. یافته های پژوهش حکایت از رضایت نسبی دانشجویان خارجی از ابعاد آموزشی، اجتماعی و خدمات و امکانات دانشگاه اصفهان داشت. علاوه بر این، نتایج نشان داد که موفقیت تحصیلی، ارتباطات دانشگاهی، انگیزه تحصیلی و فرسودگی تحصیلی به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بر کیفیت زندگی دانشگاهی دانشجویان خارجی تاثیر دارند. در پایان نیز پیشنهادهایی به لحاظ سیاست گذاری در این زمینه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی دانشگاهی، رضایت کلی از زندگی دانشگاهی، موفقیت تحصیلی، انگیزه تحصیلی، فرسودگی تحصیلی، ارتباطات دانشگاهی
  • جابر مولائی، علی حسین حسین زاده*، حسین ملتفت صفحات 147-176

    در این پژوهش با روش کیفی و رویکرد نظریه بنیادی سیر کاهش تعاملات و ارتباطات بین اعضای خانواده و بین خانواده ها ایرانی در چهار دهه گذشته تاکنون مطالعه شده است. روش نمونه گیری، هدفمند و با راهبرد نمونه گیری نظری انجام شده و روش جمع آوری داده ها نیز مصاحبه عمیق با 20 نفر از مشارکت کنندگان که شامل مردان و زنان و هم چنین متخصصان حوزه خانواده شهر دره شهر بوده است. یافته های به دست آمده با استفاده از نظریه بنیادی متشکل از مقوله هسته، یعنی فرسایش سرمایه اجتماعی درون و بین خانواده ها است که دارای پنج مقوله اصلی «کاهش شبکه های سرمایه اجتماعی بین طایفه و خویشاوندی»، «تعاملات ذره واره بین همسایگان»، «تعاملات سرد هم محله ها»، «روابط اتمیستی همشهریان» و «کاهش تعاملات بین اعضای خانواده» است. نظریه بنیادی حاصله، در قالب یک الگوی پارادایمی شامل سه بعد شرایط، تعاملات و پیامدها ارایه شده است. درنهایت خانواده ها باید هم روابط و تعاملات چهره به چهره و هم روابط مجازی با هم داشته باشند تا سرمایه اجتماعی آن ها تقویت شده و دچار فرسایش نشود.

    کلیدواژگان: کاهش تعاملات، خانواده، نظریه بنیادی، روش تحقیق کیفی، دره شهر
  • محمدعلی مومبینی، علی ربانی خوراسگانی*، وحید قاسمی، علیرضا زهیری صفحات 177-199

    محققان و پژوهشگران ایرانی در حوزه مطالعات کمی با رویکردهای تحلیلی گوناگونی به تحلیل هویت ملی در جامعه ایران و چالش ها و مشکلات آن پرداخته اند. پژوهش حاضر در تلاش است با استفاده از روش مرور نظام مند به واکاوی ویژگی های توصیفی، روش شناختی و تحلیلی و ارزیابی انتقادی مقالات علمی-پژوهشی مبتنی بر روش کمی با موضوع هویت ملی در جامعه ایران در بازه زمانی 1377 تا 1398 بپردازد و تصویر کامل و جامعی از عوامل و متغیرهای موثر بر هویت ملی در جامعه ایران و چالش ها و مشکلات آن در مقالات علمی-پژوهشی مبتنی بر روش کمی ارایه نماید و کمبودها و کاستی های آن ها را موردبررسی قرار دهد. روش پژوهش حاضر، مرور نظام مند می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد مقالات انتخاب شده باوجود نتایج و دستاوردهای قابل ملاحظه و قابل کاربرد با خلا ها و کاستی های عدیده ای در حوزه روش شناختی چون: تقلیل گرایی و دشواری مقایسه پذیری و در حوزه تحلیلی چون: کلی نگری در مقابل جزیی نگری، تقلیل گرایی در مقابل جامع گرایی، کاهش گرایی تحلیلی چالش ها و مشکلات ابعاد مختلف هویت ملی، کاهش گرایی تحلیلی چالش ها و مشکلات رابطه هویت ملی و هویت های جمعی مواجه می باشند.

    کلیدواژگان: مرور نظام مند، مقالات علمی-پژوهشی مبتنی بر روش کمی، هویت ملی، جامعه ایران
  • وکیل احمدی*، جلیل کریمی، پری شکری کاکاوندی صفحات 201-226

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش نوع نظام ارزشی افراد در مصرف کالاهای فرهنگی، در شهر کرمانشاه و در سال 1398 بوده است. روش انجام پژوهش، پیمایشی و روش گردآوری داده ها پرسش نامه بوده است. جامعه آماری این پژوهش، افراد 20 سال و بیشتر شهر کرمانشاه بوده است. حجم نمونه 350 نفر که با روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند. یافته ها نشان داده است که میزان مصرف فرهنگی در شهر کرمانشاه متوسط بوده است و پاسخ گویان مجرد، تحصیل کرده و ساکن در محلات متوسط مصرف فرهنگی بیشتری داشته اند. میانگین نمره نظام ارزشی اقتصادی و اجتماعی پاسخ گویان بیش از میانگین نمره نظام ارزشی سیاسی و مذهبی آنان بوده است. میانگین نمره نظام ارزشی اقتصادی و مصرف فرهنگی در زنان، افراد مجرد، محلات سطح متوسط و سنین پایین تر، بیشتر بوده و در محلات پایین شهر، افراد متاهل و سنین بالاتر، ارزش های اجتماعی بیشتر و مصرف فرهنگی کمتر بوده است. میزان مصرف فرهنگی افراد دارای نمره نظام ارزشی سیاسی و اقتصادی بالاتر، بیشتر بوده است. اما میزان مصرف فرهنگی در افرادی که نمره نظام ارزشی اجتماعی و مذهبی آنان بیشتر بوده، کمتر بوده است. از بین متغیرهای زمینه ای ، تحصیلات مهم ترین عامل موثر بر نوع نظام ارزشی و در نتیجه بر نوع و میزان مصرف فرهنگی افراد بوده است. براساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که نظام ارزشی افراد در میزان مصرف فرهنگی آنان نقش دارد.

    کلیدواژگان: کرمانشاه، مصرف فرهنگی، نظام ارزشی اجتماعی، نظام ارزشی اقتصادی، نظام ارزشی سیاسی، نظام ارزشی مذهبی
  • مریم شعبانی، محمود شارع پور* صفحات 227-249

    منظر هر شهری برون داد واقعیت های آن جامعه است؛ بدان معنی که مفهوم منظر، برون داد یک واقعیت اجتماعی است که ازسوی استفاده کنندگان از فضای شهر، به صورت پویایی مورد ادراک قرار می گیرد و به طور دایم بازتولید می شود. خیابان به عنوان یکی از عناصر مهم تشکیل دهنده فرم اصلی هر شهر و نماد فرهنگی و اجتماعی و برقرارکننده ارتباط فضایی و اتصال دهنده فعالیت های شهری می باشد. به دیگر سخن، خیابان ها فضاهایی برای منظرسازی شهری بوده و به عنوان بسترهای جریان ساز در بازتاب شیوه های معیشت ساکنین یک شهر، فضاهایی را تصویر می کنند که به صورت روزمره بیشترین حیات جمعی را در خود جای می دهد. با عنایت به اهمیت موضوع خیابان در مطالعات شهری ایران امروز به مثابه یک فضای اجتماعی و پررنگ بودن مباحثات منظر در این زمینه، در پاسخ به این پرسش های مهم که تا چه اندازه به این گونه مباحث در پژوهش ها توجه علمی اساسی شده و هم چنین سیر تحول و تطور فکری این گونه مباحث به چه سبک و سیاقی پیش می رود؟ باید یادآور شد که نتایج فراتحلیل پژوهش ها نشان می دهند که به موضوع مذکور طی ده سال اخیر توجه جدی شده است. هم چنین بررسی ها نشان می دهد که مطالعات شهری ایران با چرخش های فکری مهمی روبه روست که از دلایل چرایی آن می توان به توجه مجدد به بحث سیاست گذاری های مدیریت منظر، نگرش سیستمی به شهر و مهم تر از همه، کاربست محوری مفاهیمی که از جنس اجتماعی (مهم ترین آنان هویت، تعاملات اجتماعی، سرزندگی و حضور پذیری) هستند، اشاره نمود و همین امر حکایت از انعطاف پذیری نظام مطالعات شهری در ایران امروز در مباحث مرتبط با منظر خیابان دارد.

    کلیدواژگان: منظر شهری، خیابان، فضای اجتماعی
  • غلامرضا تبریزی، کیوان صالحی*، حسین کشاورز افشار، یاسر مدنی صفحات 251-293

    هویت زنان سرپرست خانوار در هر جامعه ای در قالب نقش های جنسیتی، اقتصادی، اجتماعی و فرزندپروری در دو عرصه خصوصی و عمومی تعریف می شود. هدف از مطالعه حاضر، واکاوی و بازنمایی تجربه زیسته این زنان در مناسبات خویش در دو عرصه خصوصی و عمومی آنان است. این پژوهش با رویکردی پدیدار شناسی انجام شد. میدان پژوهش، شهر مشهد و شرکت کنندگان زنان سرپرست خانوار در تابستان 1400بودند که با روش هدفمند از نوع ملاکی و با بیشینه پراکنش انتخاب شدند. داده ها با مصاحبه نیمه ساختارمند گردآوری شد و در اتمام 21مورد با اشباع نظری به پایان رسید. تحلیل روایت مشارکت کنندگان با روش کلایزی و نرم افزار MAXQDA نسخه 12 انجام شد. مرور مصاحبه ها، چهار مضمون اصلی نقش های خانوادگی، اجتماعی، ویژگی های زنانه و ارتقاء خودپنداره را آشکار ساخت. در ادراک زنان سرپرست خانوار، عرصه خصوصی، قلمروی خاص آنان محسوب می شود که با مضمون مراقبت و زنانگی گره خورده است. در این عرصه، مضامین خانه داری، رسیدگی به فرزندان و امور خانه پررنگ است. در عرصه عمومی این گونه زنان، به فعالیت های اقتصادی مشغولند. ناتوانی های مالی، شناختی، جسمی و عملکردی در این حوزه شناخته ترین عوامل تاثیر گذار در حضور کم رنگ تر آنان در فعالیت های عمومی است. پاردایم هایی ادراکی در این گونه از زنان از خود وجود دارد که می تواند موضوع تفکر و پژوهش در عرصه جنسیت، زنانگی و سرپرستی خانوار باشد.

    کلیدواژگان: زنان سرپرست خانوار، عرصه خصوصی، عرصه عمومی، مشهد، پدیدارنگاری
  • تکتم سالاری، بابک قربانی، مهدی کلاهی* صفحات 295-320

    چگونگی ارتباط بین انگیزه های محیط‏زیستی افراد در تعامل رفتاری آنان با محیط‏زیست، همیشه یکی از موضوعات مطرح در تعامل انسان با طبیعت است. به همین دلیل، پژوهش حاضر به بررسی عوامل تاثیرگذار بر رفتار مصرف کنندگان دوست دار محیط‏زیست می پردازد. جامعه آماری این پژوهش، اعضای سازمان های مردم نهاد دوست دار محیط‏زیست فعال در شهر مشهد است. جمع آوری داده ها با استفاده از پرسش نامه انجام شد که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. با استفاده از روش تحقیق توصیفی و پیمایشی، تعداد 404 نفر از آن اعضای سازمان های مردم نهاد محیط‏زیستی شهر مشهد با روش نمونه گیری تصادفی مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها ازطریق مدل سازی معادلات ساختاری و با استفاده از نرم افزار SPSS و AMO مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که انگیزه ها برروی رفتار مصرف کنندگان دوست دار محیط‏زیست اثر مثبت و معناداری دارد. در این بین، انگیزه های هنجاری، بیشترین تاثیر، ولی محدودیت ها برای انگیزه ها، کمترین تاثیر را برروی رفتار دارد. این یافته، اهمیت اولویت‏بندی سیاست‏گذاری را برجسته می‏سازد.

    کلیدواژگان: انگیزه هنجاری، انگیزه لذتی، انگیزه کسب منفعت، کنش گر محیط‏زیستی. سازمان مردم نهاد
  • فواد ظفرعبدالله زاده، محمدرضا رسولی*، طهمورث شیری صفحات 321-346

    رسانه های اجتماعی، ماهیتی جهانی دارند، از این باب در مطالعه حاضر، آن ها در چارچوب نظریه های جهانی شدن مورد تحلیل قرارگرفته اند. دو رویکرد کلی درمورد جهانی شدن وجود دارد. یک رویکرد معتقد به هم گونی کامل جهان است و رویکردی دیگر معتقد به چنین شدت و کیفیتی نیست. هدف تحقیق روشن ساختن این مهم است که در آینده، رسانه های اجتماعی در راستای کدام یک از این دو رویکرد در رابطه با هویت های قومی ایرانی تاثیرگذارتر هستند. روش تحقیق، دلفی است و در راستای این روش،  با استفاده از نمونه گیری هدفمند، 13 نفر از استادان رشته های جامعه شناسی، علوم ارتباطات اجتماعی و مردم شناسی در نمونه پژوهش قرار گرفته اند. از اعضای نمونه، مصاحبه حضوری صورت گرفته و در دو مرحله جداگانه، ازطریق ابزار پرسش نامه آراء و دیدگاه های آن ها جمع آوری شده است. نتایج پژوهش گویای آن است که در آینده، هویت های قومی ایرانی، تداوم می یابد و حتی از امکانات رسانه های اجتماعی برای طرح خود در سطح جهانی، استفاده خواهند کرد. رسانه های اجتماعی، سبب هم زیستی فرهنگی اقوام ایرانی با دیگری جهانی خواهند شد؛ درحالی که در ایجاد هویت های قومی جدایی طلب از دولت-ملت به دلیل عوامل سیاسی، اقتصادی و...  نقش چندانی نخواهند داشت؛ بنابراین برای انسجام ملی، ضروری است که سیاست فرهنگی وحدت در کثرت اتخاذ شود. انگیزه اقوام از تولید محتوای قومی در رسانه های اجتماعی، تا حدی به علت مقاومت در برابر فرهنگ جهانی است؛ اما این امر، مطلق نیست و آن ها با انگیزه لذت جویی هم از این رسانه ها استفاده خواهند کرد.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، رسانه های اجتماعی، هویت های قومی ایرانی، هم زیستی فرهنگی جدائی طلبی قومی
|
  • Omid Ghaderzadeh * Pages 9-41

    Social capital is considered as a theoretical and political structure and through the evaluation of social capital as a social pulse measurement, the direction and pace of changes in society in social, cultural, economic and political fields as well as the consequences of public and social policy can be identified and analyzed. The present study was conducted with the aim of investigating the situation of social capital among a sample of citizens of Kurdistan Province. This research was conducted by survey method and It has been done among the citizens of Kurdistan Province. This research was conducted through a survey method by using a questionnaire on 1007 citizens of Kurdistan province in the age range of 20 to 54 years. The sampling method was multi-stage cluster. Based on the findings, the average composite index of social capital is assessed at an average level. The scarcity of social capital is low, especially in the dimension of macro-social capital, and this indicates the decline of public confidence in the importance and success of the performance of institutions in the four economic, political, social and cultural spheres. The predominant type of social capital in Kurdistan Province is micro-social capital and the middle social capital is at a medium level. Based on the results of analysis of variance, the average social capital varies according to gender, age group, marital status, literacy, activity status of respondents. In the final part of the article, considering the characteristics of social capital, the harms and risks, strategies, programs and implementers of social capital promotion in Kurdistan are presented.

    Keywords: Associate Professor, Department of Sociology, Faculty of Humanities, Social Sciences, University of Kurdistan, Sanandaj, Iran
  • Majid Movahedmajd *, Hasan Khoshnod, Zahra Moaven Pages 43-70

    Corruption means the transformation of social relations into beneficial yet discriminatory exchanges in which general goals give way to specific goals, and status, position, relativism, and rent-seeking replace legalism, fidelity, meritocracy, and honor. In this study, we have examined the situation of corruption in the Iranian press. In this study, four newspapers, Shargh, Etemad, Kayhan, and Vatan-e Emrooz, were selected through purposive sampling. Each of the selected newspapers has a different discourse, each of which reflects a different perspective on corruption, and an attempt has been made to cover a wide range of political currents and discourses by selecting these newspapers. Four newspapers, Vatan-e Emrooz, Shargh, Etemad and Kayhan, have been used to do the work, and each of these dailies has selected a number of texts based on theoretical examples as examples to analyze and interpret the issue of corruption. In referring to each newspaper, special attention has been paid to the 90s and this period has been examined; Because the issues related to corruption have been more prominent in this period and in these newspapers than before. Using purposive sampling as well as standard sampling, only texts, reports, articles have been selected that have the most information and criteria of the researcher in the subject under study. An attempt was made to observe and preserve the diversity of the sample. To answer the research questions, “Fairclough” textual analysis methods have been used. Using Fairclough method, the role of structures in reflecting corruption and hidden ideologies has been studied linguistically and textually. According to the findings, in general, newspapers, instead of structurally examining the issue of corruption and providing solutions to solve the problem, have engaged in exposing corruption and attributing these corruptions to a period when the management of opposition discourse prevails and there is a kind of discourse in the press.

    Keywords: Intertextuality, transparency, Corruption, Critical Discourse, Press, Iran
  • Mojtaba Soltanian, Leila Hashemian * Pages 71-88

    One of the branches of sociolinguistics is gender linguistics, which examines the effect of the author’s gender on the content of the work. In this article, inductive and analytical methods of feminine and masculine language in the collection of Goli Taraghi’s works are compared based on the theories of social linguists and from the perspective of grammar, in order to evaluate the effect of the author’s gender on the story language and his/her level of success in creating a language appropriate to the gender of homosexual and heterosexual characters. For this purpose, female and male languages in the field of grammar were examined based on the following variables; Vocabulary such as: taboo words and color words, and sentences such as: modifiers and verifiers. The findings show that characters’ language is influenced by the author’s gender, and the clichés of feminine language are repeated more frequently in this work. Based on the above variables it was also determined that the author was able to use a language appropriate to the gender of the characters in many ways. In cases where there is no proportion between language and gender, especially in female characters, it is largely because of the author’s spirit and intent, to show the desire of women against the domination of a patriarchal ruling society.

    Keywords: Goli Taraqi, Character, Female Language, Male Language, Lakoff
  • Zahed Asadi, Mohammad Javad Zahedi *, Ali Rabiei Pages 89-115

    One of the ideals of the Islamic Revolution is social security and it is included in the constitution and other upstream documents, but it is conceptualized in the discourse order of agents after the Islamic Revolution (based on theoretical and practical requirements) with different approaches and policies. Different and sometimes heterogeneous has led to the complete lack of welfare and social security in the country. In this regard, the present study seeks to answer the question that welfare and social security in the four governments after the Islamic Revolution (with the discourses of the Oppressed, Construction, Reform and Justice) have been established and highlighted by what semantic implications that have led to such results? To answer this question we used the Laclau and Mouffe discourse analysis method to analyze the texts of speeches of high officials, especially presidents, the relevant laws and regulations in each of the ruling political discourses that have emerged in the hegemony of governments. The analyzed texts also include the speeches of high-ranking officials, especially the presidents, the law on development programs, the practical actions, and the regulations and reports of the Ministry of Welfare and Social Security in the period of each government. Due to the ideology of the Islamic Revolution and the war, the Opressed-Oriented Government pushed the oppressed groups from the margins to the center, thus articulating its welfare discourse with the nodal point of the “centrally oppressed”.The Constructive Government sought to articulate its discourse by “compensating for the shortcomings of economic development” as the nodal point. The Reformist Government, using Article 29 of the Constitution, deconstructed the nodal point of the constructive government welfare discourse and articulated its discourse with the nodal point of a “comprehensive welfare and social security system.”The Justice-Oriented Government has also articulated its welfare discourse with the nodal point of “equal access of individuals to social security protections” by emphasizing distributive justice, compassion and service to the poor and the development of underdeveloped areas. The trend of welfare and social security discourse during the four governments after the Islamic Revolution in Iran indicates that each government has articulated its welfare discourse under a different nodal point but with common floating Singnifiers. In this way, a rupture occurred between their nodal points, resulting in a different and sometimes contradictory trajectory. As a result, they are not complementary to each other, but nevertheless, the various aspects of welfare and social security in each government have improved compared to the previous one.

    Keywords: discourse, Welfare, social security, Government, Islamic Revolution
  • Reza Hemmati *, Mohammad Amin Mohammadi Pages 117-145

    The trend of transferring and attracting foreign students as the main key of globalization and internationalization of higher education indicates an increase in the number of students who go to study in other countries in the last two decade. Due to the many benefits and positive consequences of attracting foreign students, there is a global competition among universities to attract foreign students by increasing the quality of college life and student satisfaction in terms of educational, social, services and facilities. The purpose of the present study was to investigate the quality of university life of foreign students at the University of Isfahan and explain some determinants. This research was conducted as a survey using a questionnaire among all foreign students of the University of Isfahan. The findings indicated the relative (moderate to high) satisfaction of foreign students with the educational, social and services and facilities of the University of Isfahan. Also, the results confirmed the relationship among academic, social and facilities dimensions and their effect on overall satisfaction with the quality of university life and student life satisfaction. In addition, findings showed that academic success and academic communication directly, and academic motivation and burnout indirectly affect the foreign student’s quality of college life. More attention should be paid to cultural and social activities such as extracurricular activities inside the university or outside the university in the form of recreational camps and visits to cultural, artistic, tourism centers, improving the facilities granted.

    Keywords: quality of university life, overall satisfaction with academic life, academic success, academic motivation, academic burnout
  • Jaber Moulaie, Ali Hussein Hosseinzade *, Hossein Moltafet Pages 147-176

    In this study, the course of reducing interactions and communication between family members and between Iranian families in the last four decades has been studied with a qualitative method and fundamental theory approach. Sampling method is purposeful and performed with theoretical sampling strategy and method of data collection was in-depth interviews with 20 participants, including men and women, as well as family experts in Darrehshahr. The findings have been obtained using the fundamental theory consisting of the core category of erosion of social capital within and between families. It has five main categories: “reduction of social capital networks between clans and relatives”, “microscopic interactions between neighbors”, “cold interactions of neighbors”, “atomic relations of citizens” and “reduction of interactions between family members”. The resulting Grounded Theory is presented in the form of a paradigm model including three dimensions of conditions, interactions and consequences. Ultimately, families need to have both face-to-face and virtual relationships, so that their social capital is strengthened and not eroded.

    Keywords: Reduction of interactions, family, Grounded Theory, qualitative research method, DarrehShahr
  • Mohammad Ali Mombeini, Ali Rabbani-Khorasgani *, Vahid Ghasemi, Alireza Zahiri Pages 177-199

    Iranian researchers in the field of quantitative studies have analyzed national identity in Iranian society and its challenges and problems using various analytical approaches. The present study tries to analyze the descriptive, methodological and analytical features and critical evaluation of scientific-research articles based on quantitative methods on the subject of national identity in Iranian society in the period 1998 to 2019 using a systematic review method and a complete and comprehensive picture of factors and variables affecting national identity in Iranian society and its challenges and problems in scientific-research articles based on quantitative methods and examine their shortcomings and shortcomings. The method of the present research is systematic review. The results of the research show that although the selected articles have had significant results and achievements and are applicable, nevertheless they are many gaps and shortcomings in the field of methodology such as reductionism and difficulty of comparability and in the field of analysis such as generalization versus partiality, reductionism versus holisticism, analytical reductionism of the challenges and problems of different dimensions of national identity, analytical reductionism of the challenges and problems of the relationship between national identity and collective identities.

    Keywords: Systematic Review, Scientific-Research Articles Based On Quantitative Methods, national identity, Iranian Society
  • Vakil Ahmadi *, Jalil Karimi, Pari Shokri Kakavandi Pages 201-226

    The purpose of this study was to investigate the role of the value system of individuals in the consumption of cultural goods in Kermanshah during 2020. The research method was of the survey type and data collection was based on a questionnaire. The statistical population of this study included people aged 20 years and older in Kermanshah. The sample size is 350 people who have been selected by multi-stage cluster sampling method. Findings have shown that the amount of cultural consumption in Kermanshah has been moderate and the respondents single, educated and living in moderate neigh-borhoods have more cultural consumption. The average score of the economic and so-cial value system of the respondents was higher than the average score of their political and religious value system. The average score of economic value system and cultural consumption was higher among women, single people, middle-class neighborhoods and younger ages, and in lower neighborhoods, married people and older people, higher so-cial values and lower cultural consumption. The level of cultural consumption of people with higher political and economic value system scores was higher. But the rate of cul-tural consumption was lower among people whose social and religious value system scores were higher. Among the contextual variables, education was the most important factor affecting the type of value system and consequently the type and amount of cul-tural consumption of individuals. Based on the research findings, it can be concluded that the value system of individuals has a role in their cultural consumption.

    Keywords: Kermanshah, cultural consumption, social value system, economic value system, Po-litical Value System, Religious Value System
  • Maryam Shaebani, Mahmoud Sharepour * Pages 227-249

    The perspective of any city is the output of the realities of that society; This means that the concept of landscape is the output of a social reality that is dynamically perceived by users of urban space and is constantly reproduced. The street as one of the important elements constituting the main form of any city and a cultural and social symbol and establishing a spatial connection and connecting urban activities. In other words, the streets are spaces for urban landscaping and, as flowing beds in the reflection of the livelihoods of the inhabitants of a city, depict the spaces that accommodate the most collective life on a daily basis. Considering the importance of the issue of streets in ur-ban studies in Iran today as a social space and regarding to the richness of landscape debates in this field, and in response to these important questions to “what extent such debates have received basic scientific attention in research as well as evolution?”, and “what is the style and context of such discussions?” it should be noted that the results of meta-analysis of research show that the issue has received serious attention in the last ten years. Studies also show that urban studies in Iran is facing significant intellectual turnovers, which can be attributed to the re-consideration of landscape management policies, a systemic approach to the city and, most importantly, the central application of concepts that are of a social nature (the most important of them are identity, social interactions, vitality, presence); This indicates the flexibility of the urban studies sys-tem in Iran today in discussions related to street landscape.

    Keywords: urban landscape, street, social space
  • Golamreza Tabrizi Kahoo, Keyvan Salehi *, Hossein Keshavarz Afshar, Yaser Madani Pages 251-293
    Background and Aim

    The identity of a woman, including female-headed households in any society, is defined in terms of gender, economic and parenting roles in both the pri-vate and public spheres by the symbolic order that governs society. The purpose of this study is to analyze and represent the lived experience of these women in their private and public spheres.

    Method

    This research was conducted using a qualitative approach and descriptive phenomenological method. The research area was Mashhad and the par-ticipants were female-headed households in the summer of 2021 who were selected by a purposeful method of criterion type with maximum distribution. Data were collected by semi-structured interview method and the interview ended with theoretical saturation at the end of the 21st case. At the end of the interview, the data were implemented and read, and then the analysis of the participants’ narrative was performed through the Co-laizzi method and MAXQDA version 12 qualitative content analysis software.

    Findings

    Consecutive reviews of interviews and continuous comparison of data revealed the four main themes of family, social maps, feminine characteristics and self-concept promo-tion. The results show that in the perception of women heads of households, the private sphere is their special domain and is tied to the concept of care and empowerment. In this area, responsibilities such as housekeeping, childcare and housework are promi-nent. In the public and social spheres, such women are engaged in economic activities. However, financial, cognitive, physical and functional disabilities in this area are the most well-known influencing factors in their lesser presence in public activities. Con-clusion: There are perceptual dualities in this type of women that can be the subject of thinking and research in the field of gender, femininity and head of household.

    Keywords: Female-Headed Households, Privates’ Sphere, public sphere, Mashhad, Phenomenolo-gy
  • Toktam Salari, Babak Ghorbani, Mahdi Kolahi * Pages 295-320

    Manner of relationships between individuals’ environmental motivations and their be-havior in interaction with the environment is always one of the questions towards hu-man-nature interaction. The present research purposely examines factors influencing the behavior of pro-environmental consumers. The statistical population of the research includes members of pro-environmental NGOs in Mashhad, Iran. Data collection was performed using a questionnaire with approved reliability and validity. Using descrip-tive and survey research methods, 404 of environmentally friendly members of the NGOs living in Mashhad were surveyed by random sampling method. Data were ana-lyzed by structural equation modeling and by using SPSS and AMO software. The re-sults showed that motivations have a positive and significant effect on behaviors of en-vironmentally friendly consumers. Among these, although normative motivations have the greatest impact on the behaviors, constraints on motivations have the least impact. This finding highlights the importance of policy prioritization.

    Keywords: Normative Motivation, Pleasure Motivation, Benefit Motivation, Limits to Motivation, Environmental Proactive, Non-Governmental Organization
  • Foad Zafarabdollahzadeh, Mohammadreza Rasouli *, Tahmoures Shiri Pages 321-346

    Social media is global in nature, so in the present study, they have been analyzed in the context of theories of globalization. There are two general approaches to globalization. One approach believes in the complete homogeneity of the world and another approach does not believe in such intensity and quality. The purpose of this research is to clarify the importance of which of the two approaches social media will be more effective in relation to Iranian ethnic identities in the future. The research method is Delphi. In line with this method, thirteen professors of sociology, social communication sciences and anthropology have been included in the research sample using purposive sampling. Sample members were interviewed in person and in two separate stages, their opinions and views were collected through a questionnaire. The results of the research show that in the future, Iranian ethnic identities will continue and will even use the facilities of social media for their global design. Social media will promote the cultural coexistence of Iranian ethnic groups with the rest of the world. While they will not play much role in creating separatist ethnic identities from the nation-state due to political, economic, etc. factors. Therefore, for national cohesion, it is necessary to adopt the cultural policy of unity in plurality. Ethnic motivation for producing ethnic content on social media is partly due to resistance to global culture; But this is not absolute, and they will use these media for pleasure.

    Keywords: globalization, Social Media, Iranian ethnic identities, cultural coexistence, ethnic separatism