فهرست مطالب

حقوق خصوصی - پیاپی 39 (پاییز و زمستان 1400)

مجله حقوق خصوصی
پیاپی 39 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/14
  • تعداد عناوین: 14
|
  • احمد حاجی ده آبادی* صفحات 251-275
    در اکثر کتاب های فقهی در مبحث غصب و قصاص و دیات از دو نهاد مباشرت و تسبیب بحث شده و احکامی آمده است مثل اینکه در اجتماع سبب و مباشر مباشر ضامن است، مگر اینکه سبب اقوی باشد. این دو نهاد در قوانین نیز منعکس شده است. پیرامون تعریف این دو و اقسام تسبیب و... بحث های زیادی شده است. در این میان برخی فقیهان بر آن اند که چون این دو واژه در قرآن و روایات به کار نرفته است و میان فقها در تعریف و مصادیق این دو اختلاف است، بحث از تسبیب و مباشرت زاید و لغوی  است و آنچه مهم است استناد تلف و جنایت به دیگری است؛ خواه به مباشرت باشد خواه به تسبیب. در این نوشتار به بررسی تفاوت های علمی و عملی که ممکن است میان این دو نهاد باشد و ارزیابی آن ها پرداخته می شود. اگر این تفاوت ها اثبات شود، تاسیس این دو نهاد و بحث از مباحث پیرامون این دو ضروری است؛ وگرنه باید با فقیهانی هم عقیده شد که بحث از این دو را زاید و آنچه لازم است را انتساب تلف یا جنایت به متلف یا جانی می دانند.
    کلیدواژگان: اتلاف، استناد، تسبیب، تقصیر، مباشرت
  • زینب شعبانی*، محمود حکمت نیا صفحات 277-296
    عنصر کلیدی در تشخیص نقض آثار ادبی و هنری بررسی میزان شباهت‏های میان آثار مورد مناقشه است. اما در خصوص آثار مبین واقعیت، که به طور عمده متشکل از واقعیات غیرقابل حمایت هستند، دادگاه‏هایی که با پرونده‏های نقض این آثار سروکار داشته اند می‏انگارند با توجه ‏به اینکه شیوه‏های بیان ایده واقعی محدودند ممکن است به نظر برسد هر گونه بیان بعدی آن ایده اساسا مشابه کلماتی است که پدید‏آورنده نخست برای بیان ایده استفاده کرده است. در چنین مواردی، یک نظریه به خصوص وارد تحلیل می‏شود: ادغام ایده و بیان. به موجب این نظریه زمانی که ایده فقط به شیوه ای خاص می‏تواند بیان شود بیان قابل حمایت نیست. این نظریه ارتباطی ویژه با آثار بیان کننده واقعیت دارد. زیرا روش های محدودی برای بیان واقعیت ها، که خود قابل حمایت نیستند، وجود دارد. این مسئله موجب طرح این سوال اساسی می‏شود که با توجه به این ماهیت خاص و نقش پر‏رنگ نظریه ادغام در استثنا کردن شباهت‏ها نقض آثار مبین واقعیت در چه شرایطی تحقق می‏یابد؟ نظر به نامشخص بودن وضعیت حقوق ایران در این زمینه، پژوهشگران در پژوهش حاضر با به‏کارگیری روش توصیفی تحلیلی در بررسی عملکرد قضات در پرونده‏های نقض مصادیق مختلف آثار بیانگر واقعیت درصدد پاسخ‏گویی به این سوال برآمدند و نتیجه گرفتند این آثار معیار نقض متفاوتی می‏پذیرند، چنان که تنها شباهت نزدیک به یکسان شدن آثار وقوع نقض را اثبات می‏کند.
    کلیدواژگان: آثار مبین واقعیت، شباهت اساسی، مالکیت ادبی و هنری، نظریه ادغام
  • عبدالحسین شیروی*، سمین عباسی صفحات 297-318
    در نتیجه تغییر سیاست‏ها و قوانین و گسترش حمایت‏های قانونی از مالکیت‏ فکری، مبتکران با موانعی جهت همکاری با همتایان خود در کشورهای دیگر، از جمله کسب رضایت ذی نفعان و نامشخص بودن وضعیت حقوقی، روبه رو شدند. در این تحقیق طرق رفع موانع همکاری‏های علمی بین‏المللی ناشی از قواعد حقوق مالکیت فکری مطرح و این نتیجه حاصل شد که راه حل های متنوعی در این خصوص پیشنهاد شده که مهم تر‏ین آن ها تلفیق ابزار‏های پیشرفته فنی، مانند قرارداد‏های هوشمند با مبانی مالکیت سنتی، بوده ‏است که می‏تواند راهنما‏ی خوبی برای همکاری هر چه بیشتر حقوق و راه‏حل‏های سنتی و فناوری برای کاهش موانع همکاری به حساب آید.
    کلیدواژگان: ابداعات، بازار‏های بین‏المللی، قرارداد‏های هوشمند، مالکیت، هزینه مبادلاتی، همکاری‏های علمی
  • محمد ساردوئی نسب، مهدی بالوی، علی مشهدی، الهام حسنی* صفحات 319-341
    گرایش صنایع آلاینده به خودتنظیمی زیست محیطی، به منزله یک ابزار نوین و داوطلبانه قاعده گذاری، امروزه با عدم کارایی مقررات رسمی دولتی و نقاط ضعف آن در بهبود وضعیت محیط زیست افزایش یافته است و صنعت نفت و گاز نیز از این امر مستثنا نیست. هدف از این پژوهش تبیین خودتنظیمی زیست محیطی شرکت های نفتی به منزله یکی از انواع خودتنظیمی زیست محیطی و بررسی ابزارهایی است که شرکت ها به صورت کاملا مستقل یا با همکاری دولت ها سعی در قاعده مندسازی فعالیت های خود از منظر زیست محیطی دارند. همچنین اقداماتی که نهادهای بین المللی حرفه ای و عمومی، دولت ها، و سایر ذی نفعان در حمایت و هدایت شرکت ها انجام می دهند بیان می شود. یافته های پژوهش حاکی از آن است که شرکت های نفتی در صورت پذیرش مسیولیت و استفاده از ابزارهای خودتنظیمی و همچنین داشتن ناظری مانند انجمن های صنعتی، که فعالیت های شرکت را مطابق با قواعد تهیه شده ارزیابی کند، می تواند باعث بهبود وضعیت محیط زیست و صنعت نفت شود.
    کلیدواژگان: استانداردگذاری، کد رفتاری، مسئولیت اجتماعی شرکت ها
  • احمد امیری، حسن بادینی، حجت مبین* صفحات 343-370
    در حقوق ایران، مسیولیت مدنی و جبران ضررهای ناشی از آسیب‏های روانی، به دلیل ناملموس بودن، کمتر مورد توجه قرار گرفته است. لیکن در حقوق انگلستان ضررهای ناشی از آسیب‏های روانی در خصوص زیان‏دیدگان اولیه و ثانویه با شرایطی قابل مطالبه دانسته شده است. در این نوشتار به روش تحلیلی و با تطبیق با حقوق انگلستان به دنبال یافتن پاسخ این پرسش هستیم که ضررهای ناشی از آسیب‏های روانی با چه معیاری قابل مطالبه است. در حقوق انگلستان با تاکید بر معیار نوعی، در خصوص زیان‏دیدگان اولیه، بیشتر بر «وجود رابطه منطقی بین آسیب روانی و خطر ایجادشده» تاکید می‏شود و در مواردی «قابلیت پیش‏بینی خطر» و وجود «یک ترس منطقی در خواهان» نیز شرط دانسته شده است. در خصوص قربانیان ثانویه نیز معیارهای «قابلیت پیش‏بینی»، «صمیمیت»، «مجاورت»، و «ناگهانی بودن» پیشنهاد شده است. در فقه و حقوق ایران معیار اصلی تشخیص خسارت قابل جبران یک معیار مختلط، یعنی «قابلیت پیش‏بینی ضرر با توجه به وضعیت خاص زیان‏دیده»، است که در احراز آن به «جدی بودن و مستمر بودن ضرر» و «وجود رابطه قوی عاطفی» نیز توجه می‏شود.
    کلیدواژگان: آسیب روانی، زیان‏دیدگان اولیه، زیان‏دیدگان ثانویه، مسئولیت مدنی
  • مهدی حقیقیان*، میرشهبیز شافع صفحات 371-391
    رابطه خصوصی به هر نوع رابطه کتبی یا شفاهی اطلاق می شود که بدون حضور و اطلاع طرف دیگر دعوا بین داور و یکی از طرفین پرونده برقرار می شود. در این فرایند یکی از طرفین دعوا، بدون اینکه طرف مقابل او اطلاعی از این رابطه داشته باشد، به صورت پنهانی در خصوص موضوع اختلاف، ادله، اسناد، مدارک، و جزییات پرونده با داور مذاکره می کند. در مواردی همان طرف به جای گفت وگوی مستقیم در خصوص دعوا سعی می کند با توسل به شکل خاصی از روابط داور را تحت تاثیر قرار دهد تا از این طریق بتواند تمایل و گرایش شخصی درونی داور را به سمت خود جلب کند. رابطه پنهانی در داوری خلاف اصل رسیدگی برابر و عادلانه است و به صورت مشخص استقلال و بی طرفی داور را از بین می برد. داوری که با یکی از طرفین وارد رابطه پنهانی شده باشد قابل اعتماد نیست و طبعا اعتبار رایی که از این فرایند صادر شده باشد نیز محل تردید قرار می گیرد. با این حال در خصوص میزان و سطح رابطه و محتوای ارتباط خصوصی اختلافانی وجود دارد. مقاله پیش رو به دنبال بررسی دقیق ارکان ارتباط خصوصی، مفهوم، و در نهایت نتایج حاصل از آن در داوری تجاری بین المللی است.
    کلیدواژگان: ابطال رای، استقلال، بی طرفی، رابطه پنهانی
  • محمد رستمی*، بهرام تقی پور، علیرضا صالحی فر، حسین داودی بیرق صفحات 393-416
    داوری به منزله یکی از روش های حل اختلاف مورد حمایت قانون گذاران است. با این حال، در برخی موارد به جهت محافظت از صلاحیت انحصاری دادگاه های ملی در برخی امور مهم مقید به رعایت شرایطی است. بی شک، مهم ترین شرط داوری پذیری است که سنگ بنای رسیدگی داوری شناخته می شود؛ طوری که نادیده گرفتن آن ممکن است جریان داوری را در هر مرحله‏ای متاثر سازد. از اختلافات محل طرح مسئله داوری‏پذیری اختلافات داخلی شرکت های تجاری است. پیچیدگی روابط ارکان شرکت و وجود ذی نفعان متعدد در برخی موارد به گونه‏ای است که داوری‏پذیری اختلافات بروزیافته را با ابهاماتی مواجه می‏کند. با این حال، با وجود اهمیتی که داوری‎پذیری اختلافات داخلی شرکت های تجاری دارد، در حقوق ایران، وضعیت حقوقی آن چندان روشن نیست؛ حال آنکه در بسیاری از کشورها قواعد مشخصی در این زمینه وجود دارد. در این نوشتار، به روش تطبیقی، داوری پذیری اختلافات داخلی شرکت ها بررسی شد و یافته‏ها نشان داد برخلاف برخی کشورها، که رویه قضایی داوری پذیری اختلافات داخلی‏ شرکت‏ها را شناسایی و موانع آن را تبیین کرده است، در حقوق ایران، قانون گذار فقط در خصوص شرکت های تعاونی ارجاع به داوری را الزامی دانسته و در خصوص سایر شرکت ها مقرره صریح و مشخصی ندارد.
    کلیدواژگان: اشخاص ثالث، داوری پذیری، دعوای مشتق، سهامداران، نظم عمومی
  • علی ساعتچی* صفحات 417-438
    یکی از سوالات بنیادین در ارتباط با تحلیل حقوق قراردادی در عرصه حقوق مالکیت فکری، وضعیت قرارداد لیسانس فضولی است به این معنا در صورتی که لیسانس‏دهنده در زمان اعطای حق بهره برداری به لیسانس‏گیرنده مالک حقوق مالکیت فکری نباشد و یا اختیار انعقاد قرارداد را نداشته باشد، از حیث حقوقی، قرارداد یادشده چه وضعیتی دارد؟ در پاسخ به سوال طرح شده میان دکترین مالکیت فکری سه دیدگاه قابل طرح است. برخی بطلان  قرارداد را مناسب دانسته‏اند. زیرا در فرض فضولی بودن قرارداد، تنها چنین وضعیتی، حقوق انحصاری دارنده مالکیت فکری را حفظ می‏کند. در مقابل، گروه دیگر، مطابق قواعد عمومی حاکم بر قراردادها قایل به عدم نفوذ قرارداد لیسانس هستند. با این حال، برخی از دکترین داخلی، با این استدلال که اولا به دلیل وجود تعارض با مبانی حقوق اختراعات و دوم تحلیل مبتنی بر نظام ثبت اسناد و نهایتا حمایت از دارنده با حسن نیت و با تاکید بر تحلیل های اقتصادی، قایل به دیدگاه صحت هستند. نوشته حاضر با روش توصیفی و تحلیلی به بررسی و نقد دلایل بطلان و نظریه صحت به این نتیجه رسیده است که وضعیت عدم نفوذ در پاره‏ای از موارد مطابقت بیشتری با قواعد حقوقی حاکم بر لیسانس دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل اقتصادی، لیسانس فضولی، مبانی نظام اختراعات، نظام ثبت اسناد، وضعیت قرارداد
  • نسرین طباطبایی حصاری*، سروش صفی زاده صفحات 439-465
    ثبت املاک به عنوان نظام تثبیت مالکیت های غیرمنقول همواره در معرض خطاهایی قرار دارد که اگر منتهی به ثبت اشتباه در دفتر املاک شود اشتباهات سیستمی را تشکیل می دهد و می تواند اشخاص ثالث را متضرر کند. در مقررات ثبت املاک 2002 انگلستان و اصلاحات بعدی آن، رژیم حقوقی ویژه ای در جبران خسارات ناشی از اشتباهات سیستمی به رسمیت شناخته است. لیکن در حقوق ایران حتی اصل مسیولیت دولت با تردید مواجه است. بر این اساس، این پرسش مطرح می شود که مسیولیت دولت در جبران خسارات ناشی از اشتباهات سیستمی ثبت املاک چه مبنایی دارد و رژیم حقوقی حاکم بر این مسیولیت مدنی در نظام ثبت املاک انگلستان و ایران به چه ترتیبی است. این پژوهش با رویکردی توصیفی تحلیلی به این نتیجه رسید که مسیولیت دولت در این حوزه مبتنی بر نظریه تضمین در مسیولیت مدنی است. همچنین در حقوق انگلستان اصل بر جلوگیری از بطلان مالکیت ثبتی ولو به اشتباه است و متضرران از اشتباه حق مطالبه قیمت ملک را دارند؛ درحالی که بررسی حقوق ایران نشان می دهد مالک ثبتی در عمل چندان مورد حمایت نیست و متضرر از اشتباه سیستمی می تواند مستقیم علیه وی اقامه دعوا کند.
    کلیدواژگان: اشتباهات سیستمی، اصل تضمین، ثبت املاک، مسئولیت دولت، نظریه ضمان
  • سید محمدهادی قبولی درافشان* صفحات 467-485

    آشپزها با استفاده از انواع رسانه‏ها تلاش می‏کنند غذاهای مختلف با طرزتهیه و مواد تشکیل‏دهنده متنوع را به مخاطبان ارایه دهند. ابتکار در این بخش به قدری است که امروزه از هنر آشپزی سخن به میان می‏آید. همین امر سبب شده ‏است موضوع حمایت از ابتکارات غذایی، شامل دستورپخت و سفره‏آرایی، در قالب اعطای حقوق مالکیت ادبی و هنری به پدیدآورندگان آن ها مطرح شود. در امریکا، دعاوی اقامه‏شده برای حمایت از دستورپخت و شکل غذاها تا کنون با موفقیت همراه نبوده است؛ هرچند دادگاه‏ها امکان برخورداری این ابتکارات از کپی‏رایت را به طور کلی نفی نکرده‏اند. نتایج این تحقیق، که به شیوه توصیفی تحلیلی نگاشته شده است، نشان می‏دهد دستورپخت‏های فراتر از بیان ساده ترکیبات و روش تهیه غذا، که بیانگر هنر و ذوق و قریحه فرد باشد، به شرط تثبیت در حامل فیزیکی در حقوق امریکا و تجسم خارجی یافتن در حقوق ایران، حمایت‏پذیرند. البته، به دلیل حمایت‏ناپذیری ایده، منع دیگران از تهیه غذای موضوع دستورپخت ممکن نیست. شکل و شیوه ارایه غذاها نیز در صورت تحقق شرایط یادشده از حمایت برخوردار می‏شود. البته، شرط تثبیت در حامل فیزیکی بادوام حمایت از برخی سفره‏آرایی‏ها را در حقوق امریکا با مشکل مواجه می‏کند.

    کلیدواژگان: اصالت، تثبیت در حامل فیزیکی، حقوق مالکیت ادبی و هنری، دستورپخت، سفره‏آرایی
  • راحیل آذر، سید علی سید احمدی سجادی* صفحات 487-515
    بیماری های واگیردار از ادوار گذشته یکی از تهدیدکننده های اصلی سلامت بشر بودند. مصداق اخیر این نوع بیماری ها بیماری کروناست. این بیماری مشکلات فراوانی را در حوزه های مختلف به ویژه حوزه اقتصادی به وجود آورده است. قراردادها، به منزله مهم ترین ابزار رونق اقتصادی، نیز از تاثیر این حادثه شوم مستثنی نبوده اند؛ بدین صورت که شیوع با دامنه وسیع کرونا دولت ها را بر آن داشته مقرراتی را در زمینه های مختلف تصویب کنند. این مقررات، که با هدف جلوگیری از شیوع این بیماری تعیین شده، سبب اجرای با تاخیر تعهدات قراردادی، غیرممکن شدن عمل به تعهداتی که اجرای آن ها مقید به زمان بوده است، انتفای هدف در برخی از قرارداد ها، یا اجرای مشقت بار برخی از قرارداد ها شده است. این مشکلات اختلافات زیادی را به وجود آورده است. از طرفی، در هر نظام حقوقی مقرراتی پیش بینی شده که در صورت بروز این قبیل حوادث به کمک دادرسان و حقوقدانان و تجار بیایند و سبب جلوگیری از بروز اختلاف یا حل اختلاف شوند. در این پژوهش سعی بر آن است تا با تکیه بر اصول حاکم بر قرارداد به ویژه اصل ابقای قرارداد این راهکار های قانونی بررسی شوند.
    کلیدواژگان: اصل ابقای قرارداد، بیماری های واگیردار، قرارداد، کرونا ویروس، نقض قرارداد
  • مصطفی شاهبازی* صفحات 517-539
    قاعده حقوقی در تولید ثروت و رفاه اجتماعی موثر است؛ به گونه ای که هر قاعده حقوقی که موجب اتلاف منابع شود باید مورد بازبینی قرار گیرد. یکی از کارکردهای تحلیل اقتصادی حقوق ارزیابی کارآیی قواعد حقوقی و تعیین کارآمدترین آن هاست. به عبارت دیگر، تحلیل اقتصادی حقوق عبارت است از به کارگیری نظریه های علم اقتصاد، خاصه کارآیی، به منزله مبنای قواعد حقوقی به منظور ارزیابی این قواعد و عنداللزوم اصلاح آن ها. حقوق و اقتصاد در زمینه این مهم از قواعد اقتصادی، خاصه اقتصاد خرد، بهره می گیرند و با لحاظ نظریه «قیمت نقض تعهد» ضمانت اجرای بهینه را معین می کنند. تحلیل اقتصادی حقوق همچنین در پی آن است تا با ارزان ترین قاعده حقوقی به ارزش مورد نظر دست یابد که در مباحث اقتصادی از آن تحت عنوان نظریه «هزینه اجتماعی» یاد می شود. در فرایند تحقیق حاضر، که به روش توصیفی تحلیلی انجام شد، این برآیند به دست آمد که حق حبس نه تنها از لحاظ حقوقی در رسیدن به اهداف خود ناکام مانده، بلکه از لحاظ اقتصادی سبب اتلاف منابع، افزایش هزینه های معاملاتی، و افزایش دعاوی شده است تا آنجا که بعضا زمینه از بین رفتن قرارداد یا اهداف آن را ایجاد کرده است.
    کلیدواژگان: پارتو، پازنر، حق حبس، کارآیی، کالدور هیکس
  • مجتبی قاسمی، صبا صدیقی صفایی* صفحات 541-560
    تحلیل اقتصادی حقوق قراردادها یکی از مطالعات گسترده بین‏رشته‏ای حقوق و اقتصاد است. نظریه‏پردازان این حوزه با کمک گرفتن از آموزه‏های علم اقتصاد به تجزیه وتحلیل قواعد و مقررات حاکم بر حقوق قراردادها می‏پردازند. تیوری قراردادها، به عنوان یکی از نظریات مطرح در علم حقوق و اقتصاد، خود، ریشه در آموزه‏های اقتصاد اطلاعات دارد. در حقیقت، ناقص و نامتقارن بودن اطلاعات طرفین یک قرارداد همواره مانعی بر سر راه مبادلات داوطلبانه حقوقی کنشگران اقتصادی در بازار به شمار رفته است. از آنجا که در رویکرد اقتصادی مبادله به منزله افزایش کارایی و اضافه رفاه اجتماعی است، به کارگیری راه‏حل‏های ارایه شده در اقتصاد اطلاعات می‏تواند این دسته از موانع اطلاعاتی موجود بر سر راه طرفین یک قرارداد را برطرف سازد. در همین زمینه، در این مطالعه سعی شد با استفاده از آموزه‏های اقتصاد خرد، به ویژه نظریه بازی و قالب رابطه اصیل نماینده، رفتار طرفین یک قرارداد در مواجهه با نقص اطلاعاتی بررسی شود. با توجه به کاربرد تحلیل اقتصادی اطلاعات در حوزه حقوق قراردادها، به نظر می‏رسد استفاده از یافته‏های اقتصاد اطلاعات با اثرگذاری بر انگیزه طرفین یک قرارداد آن‏ها را به دستیابی به راه‏حلی مشترک جهت کاستن از نقص اطلاعاتی موجود سوق می‏دهد.
    کلیدواژگان: اقتصاد اطلاعات، تحلیل اقتصادی حقوق قراردادها، عدم تقارن اطلاعاتی، نظریه بازی
  • علی نظری، عباس میرشکاری* صفحات 561-591

    استفاده از نشانه‏ های هویتی اشخاص مشهور در بازی های رایانه ای سبب افزایش جذابیت بازی می شود و تاثیر زیادی بر جلب مخاطب دارد. برای همین، شرکت های بازی ساز تمایل زیادی برای استفاده از اینان در بازی ها دارند. در فرضی که از پیش اذنی برای استفاده از نشانه‏های هویتی اشخاص مشهور در بازی گرفته نشده باشد، نظام های حقوقی مورد مطالعه تردیدی در لزوم حمایت از شخص مشهور ندارند. با این حال، راه کارهای حمایت از حقوق اشخاص مشهور متفاوت است. در امریکا از نهاد حق جلوت، در انگلیس از نهاد پسینگ آف، و در فرانسه و آلمان از حقوق شخصیت استفاده می شود. طبیعتا، شرایط و آثار هر یک از این نهادها با یک دیگر متفاوت است که در این نوشتار به آن پرداخته می شود. در قوانین ایران، نص ویژه ای به این موضوع اختصاص نیافته است. با این حال به نظر می‏رسد در فرضی که استفاده از شهرت دیگری سبب لطمه به شخصیت او شود می‏توان با استناد به نهاد حقوق شخصیت مطالبه غرامت کرد. همچنین، در فرضی که استفاده از شهرت دیگری سبب افزایش فروش بازی شده باشد شرکت بازی ساز مکلف خواهد بود به میزان سودی که از این محل به دست آورده به شخص مشهور غرامت بپردازد.

    کلیدواژگان: اشخاص مشهور، بازی‏های رایانه ‏ای، بهره‏برداری، شهرت
|
  • Ahmad Hajidehabadi * Pages 251-275
    In most juridical books and under “usurpation”, “retaliation” and “blood-money” chapters, jurisprudents have spoken of the two institution of “perpetration” and “causation” and enacted some rules, for example if both cause and the actual perpetrator exist, the actual perpetrator is responsible unless in cases in which cause is stronger. The two have been reflected in laws as well. Regarding perpetration, causation, and types of perpetration and etc., many discussions have been made in juridical and legal books. Some scholars such as Muhaqqiq Najafi (author of Jawahir al-Kalam) and Muhaqqiq Maraghi (author of ‘Anawin), however, are of the opinion that, since the terms “cause” and “the actual perpetrator” have not been used in hadiths and there is controversy between jurisprudents about definitions and instances of the two terms, discussion about causation and perpetration is a superfluous and verbal one and what is of importance is attributing damage or crime to someone, whether he is the actual perpetrator or cause. The present article studies and evaluates the scientific and practical differences which may be between the two institutions. Evidently, if it is proved that there are such differences then establishment of these two institutions and discussing about them are required. Otherwise, one has to accept the opinion of the author of Jawahir al-Kalam and the author of ‘Anawin according to whom discussing about the two is a superfluous one.
    Keywords: perpetration, Causation, attribution, Fault, Simple Mistake, paternal relatives
  • Zeinab Shabani *, Mahmoud Hekmatnia Pages 277-296
    The key element in identifying infringements of literary and artistic works is to examine the extent of similarities between the works in question. But in the case of factual works that consist mainly of unprotected facts, the courts dealing with infringement cases of such works suggest that, given that the ways in which a factual idea can be expressed are limited, any subsequent expression of that idea may seem substantially similar to the words used by the first author to express the idea. In such cases, a special doctrine enters the analysis - the merger of idea with expression. According to this doctrine, expression can not be protected when the idea can only be expressed in a certain way. The doctrine has a special connection to factual works; because there are limited ways to express facts that are not per se protected. This raises the fundamental question that considering this particular nature and the prominent role of merger doctrine in excluding similarities, in what circumstances does the infringement of factual works take place? Due to the unclear status of Iranian law in this regard, the present study seeks to answer this question by using a descriptive-analytical method in examining the performance of judges in infringement cases of various instances of factual works and concludes that these works accept a different standard for infringement, as only a very close similarity, verging on the identical will constitute an infringement.
    Keywords: Literary, Artistic Property, Factual Works, Substantial Similarity, Merger Doctrine
  • Abdolhossein Shiravi *, Simin Abbasi Pages 297-318
    Due to policies and laws changes and territorial legal protections expansion, researchers have encountered obstacles to collaborate with other researchers in other countries including regarding stakeholders’ satisfactions and the vague legal status. In the research, an attempt was made to analyze the required measures for removal of international scientific collaborations obstacles. The most important solution in this area so far were combining advanced technical tools such as smart contracts with the principles of property to reduce transaction costs which can be a good guidance practices to cooperation as much as possible between law, traditional solutions and technology to reduce transaction cost.
    Keywords: International Markets, Invention, Property, Scientific Collaborations, Smart Contracts, Transaction cost
  • Mohammad Sardoei Nasab, Mahdi Balavi, Ali Mashhadi, Elham Hassani * Pages 319-341
    The trend of pollutant industries as a new and voluntary regulatory tool has increased due to ineffectiveness governmental regulations and their weaknesses in improving the environment. The oil and gas industry is no exception. the aim of this study is to explain the environmental issues of petroleum companies as one of the most environmental and environmental issues that companies are fully independent or they attempt in cooperation with the government to regulate their activities from the environmental point of view. In addition, the measures taken by international and international law, government and other stakeholders in the support and leadership of the companies will be mentioned. The research findings indicate that petroleum companies will be able to improve the environment and oil industry subject to acceptance of responsibility and the use of self-regulatory instruments as well as an observer such as the industrial community that meets the company's activities in accordance with the set-out rules.
    Keywords: Corporate social responsibility, Code of conduct, Standardization
  • Ahmad Amiri, Hasan Badini, Hojjat Mobayen * Pages 343-370
    In Iran law, civil liability and compensation for damages caused by psychological injuries have received less attention due to their intangibility. But, in English law, damages resulting from psychological injuries to primary and secondary victims are deemed to be claimable under certain conditions. In this article, in an analytical method and in comparison, with English law, we seek to find the answer to the question of what criteria for damages caused by mental injuries can be claimed. In English law with stress on an objective criterion, on primary victims, places more emphasis on "the existence of a rational relationship between psychological damage and the risk created" and in some cases "the predictability of the risk" and the existence of a "reasonable fear in the claimant" is also considered a condition. Criteria for "predictability", "intimacy", "proximity" and "suddenness" have also been suggested for secondary victims. In Iran jurisprudence and law, the main criterion for determining compensable damage is the mixed criterion means "the ability to predict the loss according to the specific situation of the injured party", which also emphasizes the "seriousness and continuity of the loss" and "the existence of a strong emotional relationship".
    Keywords: civil liability, Psychological Injury, Primary Victims, secondary victims
  • Mahdi Haghighian *, Mir Shahbiz Shafe Pages 371-391
    Ex parte communication is any oral or written or any kind of communication with arbitrators in absence of the opposite party, which occurs unilaterally. In this process one of the dispute party engages hidden communication with arbitrator (Ex-parte communication) and negotiates with arbitrator about dispute, documents, evidences, details and any other related issue to the current case. In some cases instead of direct communication, the party attempts to use different means in order to impress arbitrator and therefore attracts his intention and bias to himself. Ex-parte communication is clearly against arbitrator's independence and impartiality. the arbitrator which engages ex parte communication in clearly unreliable and untrustworthy and therefore the arbitration process and its verdict will become doubtable. But there are some differences in lawyers opinions about the exact meaning of ex parte communication and its content. This article is trying to consider ex parte communication, the exact meaning of that and its content, its organs and at the end considering its effect on arbitration and the arbitral verdict.
    Keywords: ex parte communication, independence, impartiality, nullification of verdict
  • Mohammad Rostami *, Bahram Taghipour, Alireza Salehifar, Hosein Davoodi Beiragh Pages 393-416
    Arbitration is one of the methods of resolving disputes supported by legislators; however, in some cases it is subject to certain conditions in order to protect the exclusive jurisdiction of national courts in certain matters. Undoubtedly, the most important clause is arbitrability, which is known as the cornerstone of arbitration; ignoring it may affect the arbitration process at any stage. One of the disputes arising from the issue of arbitration is the internal disputes of commercial companies. The complexity of the relationship between the elements of the company and the existence of multiple stakeholders, in some cases, is such that the arbitrability of the disputes arises with ambiguity. However, despite the importance of arbitration of internal disputes of commercial companies, in the Iranian legal system, its legal status is not very clear; however, in many countries, there are specific rules in this area. Therefore, the present article comparatively examines the arbitrability of companies’ internal disputes and its findings show that, unlike some countries where the jurisprudence has identified the arbitrability of companies’ internal disputes and explained its obstacles, in the Iranian legal system, the legislator only requires referrals to arbitration for co-operatives and does not have explicit rules for other companies.
    Keywords: Arbitration, Public Policy, third parties, Derivative actions, shareholders
  • Ali Saatchi * Pages 417-438
    One of the fundamental questions related to the analysis of intellectual property contract law is the status of the unauthorized license agreement. If the licensor granting the exploitation right to the licensee is not the owner of the intellectual property rights, what is the legal status of this contract? To answer to the question, there are three doctrines. Some of them recognize the non-nullity of the license agreement because, in case of an unauthorized contract, the nullity could maintain the owner's exclusive rights. Another group, according to the general rules of contracts, supports the invalidity of the contract. However, some doctrines recognize the validity of a contract. Their arguments are based on innovation and creativity in intellectual property, conflicting with the principles of patents, and protecting the owner who has the good faith with an emphasis on economic analysis. Thus, they conclude that the unauthorized license contract is concluded correctly. Therefore, the owner could not nullify the contract. The present article criticizes the situation of nullity and invalidity. It analyses and criticizes the invalidity and nullity and concludes that the situation of invalidity is more in line with the legal rules of the domestic system.
    Keywords: Unauthorized Contract, situation of contract, Fundamentals of the Patent System, Document registration system, Economic Analysis
  • Nasrin Tabatabai Hesari *, Soroush Safizade Pages 439-465
    Land Registration as a system of consolidation of land ownership is always subject to errors that, if they lead to incorrect registration in the real estate registry, constitute Systemic Errors and can harm third parties. In England Land Registration act 2002 and its subsequent amendments, a special legal regime has been recognized to compensate for systematic errors; However, in Iranian law, even the liability itself is questionable. Based on this, the question arises as to what is the basis of the government's responsibility to compensate for the damages caused by systemic errors in land registration? And what is the legal regime governing this civil liability in the land registration system of England and Iran? This study with a descriptive-analytical approach has concluded that government responsibility in this area is based on the theory of guarantee in Tort Law. Also, in English law, the principle is to prevent the invalidity of the registered ownership, even if it is wrong and the injured parties of the mistake have the right to claim land price. While a review of Iranian law shows that the registered owner is not well supported in practice and the injured party of a systemic error can sue him directly.
    Keywords: Land Registration, Systemic Errors, Government Liability, Theory of Guarantee, Insurance Principle
  • Sayyed MohammadHadi Ghabooli Dorafshan * Pages 467-485

    Chefs attempt to present different foods with a variety of recipes and ingredients to their audience using all types of media. Creativity, in this sector, is to the extent that nowadays people talk about the cooking art. This has led the issue of protecting culinary creations including recipes and food plating through literary and artistic rights, to arise. In the U.S, the actions already brought to protect recipes and food presentations have failed, although courts have not, as a general rule, refused the possibility of these creations to be copyrighted. The results of this descriptive-analytical article show that recipes going beyond mere listing of a food ingredients and its preparation method which indicate the person’s art, taste and talent are protectable provided that they are fixed in a tangible medium in the American law and expressed in Iranian law. However, since ideas are not protectable, third parties may not be prevented from cooking the food explained in recipes. The form of food and way of its presentation, where the above said conditions are met, would be protected too. Indeed, the requirement to be fixed in a stable tangible medium makes it difficult to protect some food presentations in U.S law.

    Keywords: Recipe, Food Presentation, Literary, Artistic Law, Originality, fixation in a tangible medium
  • Rahil Azar, Seyyed Ali Seyyed Ahmadi Sajjadi * Pages 487-515
    Epidemic diseases have always been one of the major threats to human health; a recent example of this type of disease is Covid-19. This disease has created many problems in various fields, especially in the economic field; Contracts, as an essential tool of economic prosperity, were no exception to the impact of this ominous event. The widespread of the Covid-19 has led governments to adopt rules and regulations in various fields. These rules, which prevent the spread of the disease, cause the implementation of contractual obligations with long delays, the impossibility of fulfilling obligations that have been limited in time, and the cancellation of the purpose in some contracts or complex implementation. Such problems have caused much controversy. On the other hand, in every legal system, there are provisions in such incidents to the aid of judges, lawyers, and business people and to prevent or resolve disputes. This research attempts to review these legal solutions based on the contract principles, especially the principle of favor contracts.
    Keywords: Contract, Contract Breach, Epidemic diseases, corona-virus, the principle of permanence of contract
  • Mostafa Shahbazi * Pages 517-539
    The rule of law is effective in the production of wealth and social welfare, so that any rule of law that causes a waste of resources must be reviewed. One of the functions of legal economic analysis is to evaluate the effectiveness of legal rules and determine the most efficient ones. In other words, the economic analysis of law is the application of theories of economics, especially "efficiency" as the basis of legal rules in order to evaluate these rules and, if necessary, correct them. In line with this, law and economics use economic rules, especially microeconomics, and determine the guarantee of optimal implementation in terms of the theory of "price of breach of obligation". Economic analysis of law also seeks to achieve the most valuable legal rule, the value that is referred to in the economic literature as the theory of "social cost". In the present research process, which uses a descriptive-analytical method, it is concluded that the right of lien has not only failed to achieve its goals legally, but also economically, has caused a waste of resources, increased transaction costs and increased lawsuits. It goes so far as to sometimes lead to the termination of the contract or its goals.
    Keywords: Lien, Efficiency, Pareto, Caldor-Hicks, Posner
  • Mojtaba Ghasemi, Saba Sedighi Safaei * Pages 541-560
    Economic analysis of contract law is one of the most extensive interdisciplinary studies between Law and Economics. Theorists of this area analyze the regulations ruling contract law with the help of instructions in economics. Contract theory, as one of the theories in Law and Economics, is rooted in the teachings of “Information Economics”. In fact, imperfect and asymmetric information of the parties of a contract has always been considered as an obstacle to the legal and voluntary exchanges of economic agents in the market. Since in the economic approach, the exchange is an increase in efficiency and social surplus, applying the solutions presented in “Information Economics” can remove these information barriers that stand in the way of the parties of a contract. In this regard, this study has attempted using Microeconomics teachings especially Game Theory and Principal-Agent model to investigate contract parties’ behavior facing information imperfection. Given the application of economic analysis of information in the field of contract law, it seems that the use of Information Economics’ findings by influencing the motivation of the parties to a contract, leads them to reach a common solution to reduce existing information imperfection.
    Keywords: Economic Analysis of Contract law, Information Economics, Information Asymmetry, Game theory
  • Ali Nazari, Abbas Mirshekari * Pages 561-591

    The use of the identities of celebrities in video games has increased the attraction of the game and has a great impact on attracting audiences. That is why gaming companies are so keen using them in games. Assuming that permission to use celebrities in the game has not already been obtained, the legal systems in question have no doubt about the need to protect the celebrity. However, there are different ways to protect the rights of celebrities. In the United States, the institution of the right of publicity, in Britain, the institution of the Passing-off and in France and Germany the right of personality is used. Naturally, the conditions and effects of each of these institutions are different, which is discussed in this article. In the Iranian legal system, in the legislative system, there is no special text dedicated to this issue. However, it seems that if the use of another reputation causes damage to his personality, compensation can be claimed by invoking the institution of personality rights. Also, in case the use of another reputation has increased the sales of the game, the game company will be obliged to compensate the celebrity for the amount of profit earned from this place.

    Keywords: Exploiting, Fame, Celebrities, Videogames