فهرست مطالب

پژوهش های قرآن و حدیث - سال پنجاه و چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

مجله پژوهش های قرآن و حدیث
سال پنجاه و چهارم شماره 2 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/17
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کاظم استادی* صفحات 269-293
    کتاب المسترشد که در ده های اخیر منتشر شده و در نوشته ها مورد استناد قرار گرفته، وضعیت مبهمی دارد؛ که دراین نوشتار، به این ابهامات پرداخته و برخی نتایج زیر حاصل شده: اسناد حدیثی شیعه منسوب به «محمدبن جریر طبری»، غالبا به طبری عامی مورخ، مربوط هستند؛ و تا قبل از قرن 6، هیچ نامی از «رستم طبری» در احادیث وجود ندارد؛ و البته، احادیث با نام «ابن رستم» در کتاب کنونی نیز، وجود ندارند. کتاب کنونی، از اواسط قرن 7 مورد استناد بوده؛ و اکنون ده نسخه خطی دارد؛ که همگی متاخر و بعد از قرن 11 و با منشا واحد هستند. با توجه به دلایلی، مولف کتاب کنونی، ابن رستم یا طبری نیست؛ و اساسا این کتاب، المسترشد نیست. یعنی، عبارت سند حدیث اول کتاب، برخی را به اشتباه انداخته که کتاب از طبری شیعی است؛ در صورتی که منظور از این نام، طبری عامی مورخ است. همچنین، شخص طبری غیرعامی، در منابع رجالی، مجهول است؛ و ترجمه ای پیرامون وی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: ابن رستم طبری، المسترشد، امامت، طبری، محمد بن جریر
  • نوروز امینی، محسن رفعت*، علی حسن نیا صفحات 295-320
    هویت قربانی ابراهیم، مسئله ای جدی در ادیان توحیدی است. ظواهر متون عهدینی، اسحاق را ذبیح می داند، اما در میان مسلمانان به دلیل اجمال آیات مربوط به داستان ذبح در قرآن، اختلاف هایی در تعیین ذبیح وجود دارد. دامنه این اختلافات در روایات فریقین، بیشتر است. بخشی از روایات فریقین، اسماعیل را ذبیح معرفی می کند وگروهی دیگر، اسحاق را. پژوهش حاضر، متون مرتبط با این موضوع، را در منابع اسلامی و عهدینی، با رویکردی تحلیلی انتقادی، از رهگذر تحلیل سندی و متنی روایات و متون نقلی عهدینی و اسلامی، ارزیابی می کند. یافته های تحقیق نشان می دهد با وجود صراحت بخش هایی از کتاب مقدس در تعیین ذبیح، شواهد درون متنی حاکی است، عبارت هایی که به نام ذبیح اشاره دارد، افزوده های تفسیری مفسران کتاب مقدس است. همچنین با وجود اختلاف در روایات اسلامی، تحلیل اسناد و ملاحظه شواهد درون متنی آیات قرآن و روایات اسلامی، حاکی از آن است که اسماعیل، نامزد قربانی ابراهیم بوده است.
    کلیدواژگان: اسحاق، اسماعیل، حضرت ابراهیم (ع)، ذبیح الله، نقد سند، نقد متن
  • محمد باقریان، رسول محمدجعفری* صفحات 321-342
    یکی از مسایل چالش انگیز در مطالعات قرآنی و حدیثی، روایاتی هستند که بر تحریف آیات قرآن اشاره دارند. از معروف ترین آن ها، روایاتی هستند که از قرآنی بودن آیه موسوم به «رجم» سخن می گویند. بسیاری از مفسران اهل سنت، ضمن گزارش و پذیرش این روایات، نظریه نسخ التلاوه را مطرح نمودند. یافته های پژوهش حاضر حکایت از آن دارند: 1. از مجموع 58 تفسیر اهل سنت که روایات را گزارش کرده اند، سه رویکرد وجود دارد: الف) نسخ تلاوت و عدم نسخ حکم: 40 تفسیر، ب) گزارش روایات بدون بیان نظر: 12 تفسیر؛ ج) تشکیک در صحت روایات: 6 تفسیر؛ 2. وجه مشترک اسناد همه روایات، ختم آن ها به صحابی است و احتمال اعمال نظر صحابه وجود دارد؛ 3. محتوای روایات آیه رجم با ادله قرآنی، روایی، فقهی، عقلی و ادبی در معرض نقد هستند؛ 4. به نظر می رسد روایات آیه رجم ریشه در تورات داشته و به مصادر اسلامی راه یافته است.
    کلیدواژگان: آیه رجم، تحریف قرآن، تورات، مفسران اهل سنت، نقد سندی، نقد محتوایی
  • حسین جدی* صفحات 343-365

    به رغم آنکه در دو دهه اخیر، نظر و نظریه های مختلفی، پیرامون ابعاد زبان قرآنی، مطرح شده، اما مهم ترین چالش روش شناختی این دیدگاه ها، انگاره تک بعدی بر چگونگی مطالعه آن است. این مقاله، با اتخاذ رویکردی تحلیلی و با الهام گیری از نگرش سیستمی، نوع مطالعه «زبان قرآنی» را به مثابه یک «سیستم»، پیشنهاد و ضرورتی اجتناب ناپذیر می داند. گستره مطالعه سیستمی به ساختار زبان قرآنی، با عطف نظر به مرزشناسی مفهومی میان«سیستم» و «زیرسیستم ها» از یک سو، و روابط گوناگون مصداقی آن ها از سویی دیگر، در ابعاد «کلان متن»؛ «سوره ها»؛ «آیه ها»؛ «جمله ها» و «واژگان» قابل گسترش است. تلفیق عناصر و روش های مختلف زبانی در کاربست های قرآنی، اساسا بیانگر یک «نظام فکری شبکه ای- سیستمی» است که در کنار التزام به درهم تنیدگی اجزای آن، از «وحدت سیستمی» نیز برخوردارند. ارتقای مطالعه ی زبان قرآنی به مثابه «سیستم»، نه تنها موجب «روشمندسازی فهم صحیح و جامع» نسبت به مفاهیم و آیه های قرآنی در آوردگاه تفسیری می شود بلکه امکان انعطاف و بازتولید معنای نوینی را از درون خود بافت زبانی آن، به ارمغان می آورد.

    کلیدواژگان: زبان سیستمی قرآن، زیر سیستم های قرآنی، ساختار زبان، سیستم، شبکه های قرآنی
  • حسن خرقانی* صفحات 367-391
    قرآن کریم افزون بر آنکه آموزه های الهی در معارف دینی را به بشر می آموزد، حقایق و اسرار عالم هستی را نیز باز می گوید و این امر «اعجاز علمی قرآن» را شکل می دهد و نشانه وحیانی بودن آن است. سوره تکویر از نخستین سوره های نازله است که در آن فضای رو به روشنایی جاهلیت، همگام با تبیین رستاخیز و حسابرسی، از امور کیهانی سخن می گوید و حوادث پایان هستی را  به تصویر می کشد. آیات این سوره، نمونه هایی گویا و باشکوه از رازگویی قرآن است، اما قابلیت انطباق آن ها با پدیده هایی از عصر حاضر برخی را به تفسیرهای نادرست کشانده است. این مقاله با روشی توصیفی تحلیلی و با توجه به دیدگاه های قرآن پژوهان، لغت دانان و سیاق سوره، به بیان تفسیر درست آیات علمی سوره تکویر پرداخته و تفسیرهای نادرست را به نقد کشیده و اثبات کرده است، این تفسیرها با شانیت و سیاق قرآن کریم و تعبیرات به کار رفته در آیات سازگار نیستند.
    کلیدواژگان: اعجاز علمی، خورشید و ستارگان، سوره تکویر، نقد دیدگاه های تفسیری
  • مرضیه شم آبادی، بی بی زینب حسیتی، علیه رضاداد* صفحات 393-423
    یکی از پرسش های بنیادین در دانش اصول فقه، امکان تقیه در بیان حکم شرعی توسط امام معصوم(ع) است. در این باره دیدگاه های مختلفی بین اصولیان مطرح شده است، در این پژوهش، دو روایت که تصریح بر إفتاء تقیه ای دارد و مهم ترین مبنای قایلان به صدور اخبار تقیه ای از زبان امام معصوم (ع) است، با روش تاریخ گذاری منبع و متن نقد می شود. تاریخ گذاری منبع و متن این دو روایت و مقایسه آن با روایتی مبسوط در همین موضوع، نشان گر درج اندیشه های غالیانه در این روایات با هدف نشر اباحی گری است. معناشناسی تاریخی واژگان إفتاء، تقیه، مسترشد و شاک، نشان گر ارتباط بخش مدرج این دو روایت با اندیشه های غالیان در قرن سوم هجری در عراق است. تحلیل کیفی و کمی این دو روایت به انضمام روایتی مفصل تر، که در واقع شرح و توضیح بخش مدرج دو روایت نخست، به شمار می آید. نشان می دهد، غرض اصلی در این سه روایت، بیان حکم شرعی نیست؛ بلکه هدف، بیان سری بودن طریقت و تناقض آن با ظاهر و عدم ثبات احکام شرعی به عنوان جزیی از ساختار انگاره اباحی گری در قرن سوم هجری است.
    کلیدواژگان: اباحی گری، احکام ظاهری، تقیه، غلو، فتوا، مسترشد
  • فاطمه علایی رحمانی، نجمه کاظمی*، فرشته معتمد صفحات 425-445
    متن کاوی سور قرآنی در جهت اخذ غرض سور، از جمله مباحث مهم در تفسیر آن ها بوده که از دیرباز مورد تحلیل و بررسی اندیشمندان اسلامی قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف کشف غرض سوره مبارکه احزاب سعی در ارایه سیاق درونی و تفهیم غرض اصلی سوره را داشته است. به منظور دست یافتن به این مهم، این پژوهش با روش تحلیلی-توصیفی با رویکرد کتابخانه ای به تبیین و تحلیل سیاق و ساختار محتوایی و مضامین درونی و ارکان آن به منظور کشف غرض کاربردی سوره پرداخته است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که سوره مبارکه احزاب با توجه به مدنی بودن آن در دو بعد شناختی و کاربردی، دارای غرض منحصر به فردی است؛ چرا که در مرحله مدنیت اسلام به مرحله ای رسیده که افراد نیازمند تقویت ایمان و نمود یافتن آن در اعمال خود و به عبارتی به دنبال اتخاذ راهکار برای مسئله و موضوعی هستند. لذا غرض از این مهم در بعد بنیادی و شناختی «خداشناسی در پرتو ایمان راسخ و تقوا محوری» و نیز در بعد عملی و کاربردی دارای غرض «اطاعت از خدا و رسول او (انجام اعمال صالح) و پیروی ننمودن از غیر حق» بوده است.
    کلیدواژگان: : اطاعت، ایمان، تقوا، خداشناسی، سوره احزاب، عمل صالح
  • زهرا کلباسی اشتری*، امیر احمدنژاد صفحات 447-465
    مقاتل بن سلیمان، متوفی در قرن دوم هجری، قدیمی ترین مفسری است که به صورت بسیار گسترده به بیان آیات مستثنا پرداخته؛ تا حدی که در قرون بعدی به عنوان یکی از راویان اصلی آیات مستثنا شهرت داشته است. او هیچ گاه نامی از مشایخ تفسیری اش به میان نیاورده و در شهرهای مختلف از جمله مرو و بصره زیسته است. از این رو بوم تفسیری، مشایخ و روش فراگیری او مبهم است. اما این پژوهش با تکیه بر قراین گوناگون، نخست، اثبات کرده که بوم تفسیری او عراق و به ویژه بصره است. دوم، او به روش غیرسماعی از اساتید مختلف تفسیر آموخته و به همین جهت نامی از آن ها نبرده است. سوم، در میان اساتید عراقی و حجازی، او در تفسیر بیش از همه تحت تاثیر قتاده و سپس کلبی بوده و اندیشه مستثنا ساختن آیات را نیز از آنان وام گرفته است. کاوش در روش مقاتل نشانگر آن است که او همواره با تکیه بر قراین خارجی، به ویژه اسباب نزول که اعتماد فراوانی به آن ها داشته و پیش فرض های نادرست تاریخی، به مستثنا بودن بسیاری از آیات حکم کرده است. چنان که با توجه به قراین، اندیشه نفی هرگونه ارتباط پیامبر با اهل کتاب در دوران مکه یا هجرت پیامبر پیش از مسلمانان به مدینه یا وقوع جهاد فقط در مدینه و رفتار تسامح آمیز با مشرکان فقط در دوران قبل از هجرت، مهمترین فرضیه های مقاتل بوده که آیات بسیاری را به سبب آن ها مستثنا کرده است.
    کلیدواژگان: : آیات مستثنا، اهل کتاب، بصره، قتاده، کلبی، مقاتل بن سلیمان
  • باب الله محمدی*، عزت الله مولائی نیا، محمدتقی دیاری بیدگلی، حسن رضایی هفتادر صفحات 467-485

    اعتقاد به وجود عالم برزخ یکی از اصول پذیرفته شده بیشتر مسلمانان است. برخی از آیات قرآن مانند؛ آیه 11 سوره غافر و آیه 154 سوره بقره به آن پرداخته اند، همچنین ایمه هدی (ع) نیر در احادیث خویش به این امر مهم اشاره کرده اند، با این وجود، برخی از فرق مسلمانان در این امر شبهه ایجاد کرده اند. قرآن بسندگان شبه قاره، یکی از فرقی است که جود برزخ را انکار کرده است. قرآنیان شبه قاره با ادله عقلی «1. نامشخص بودن ماهیت نفس انسان؛ 2. عدم آثار عذاب در جسد در داخل قبور» و نقلی «آیات؛ 11 و 46 سوره غافر و آیه 154 سوره بقره»، با روش تفسیری نامتداول از جمله؛ رای گرایی، تاویل و علم گرایی، به اثبات عدم وجود برزخ پرداخته اند. از این رو، تحقیق پیش رو بر آن شده، آراء قرآنیان شبه قاره را با روش توصیفی- انتقادی، حتی الامکان مورد ارزیابی قرار دهد.

    کلیدواژگان: جیراج پوری، سر سید احمدخان، شبه قاره هند، عالم برزخ، قرآنیان
  • ثمین محمودی، اعظم فرجامی*، روح الله بهرامی صفحات 487-507

    رجال شناسان اهل سنت، گاهی راویانی را به عنوان شیعی معرفی می کنند که رجال شناسان شیعه آنان را نمی شناسند یا مورد توجه جدی قرار نداده اند. به عبارت دیگر، آنان از نظر رجالی در منابع شیعی مهمل و مجهول هستند. منابع اهل سنت برخی از این افراد را از داعیان تشیع دانسته اند که در حوادث تاریخی نقش مهمی داشته اند. این راویان شیعی در منابع حدیثی عامه و منابع حدیثی شیعه امامیه یا زیدیه، درباره فضایل علی(ع) و سایر ایمه و گاه مسایل فقهی روایت دارند. این جستار پس از بررسی این افراد در منابع رجالی و حدیثی، ویژگی های شخصیتی و عقیدتی مشترک آن ها را مشخص کرده است که شامل اعتقاد به تشیع عام کوفی، وابستگی به غلو و تشیع سیاسی و ارتباط با تشیع کیسانی است. احتمال دارد نداشتن کتاب مستقل حدیثی، نقل نکردن از ایمه امامیه و تمایلات زیدی این رجال، سبب عدم توجه منابع رجالی شیعه امامی به این افراد شده است.

    کلیدواژگان: تشیع کوفی، راویان شیعه، رجال حدیث، منابع رجالی اهل سنت
  • شادی نفیسی، حسین رضایی* صفحات 509-526
    احمد بن علی بن کلثوم از مشایخ مشترک عیاشی و کشی و از راویان متهم به غلوی است که درباره او آراء رجالی مختلفی وجود دارد. این راوی از سوی شیخ طوسی متهم به غلو گردیده، درحالی که از سوی کشی توثیق شده است. در این تحقیق از طریق بررسی اقوال رجال شناسان درباره احمدبن علی بن کلثوم و واکاوی اسناد و مضمون روایاتش، به این نتیجه دست می یابیم که قراین موجود اتهام احمدبن علی بن کلثوم به غلو را تقویت می کند. ثانیا مقصود از واژه «القوم» در عبارت شیخ کشی درباره ابن کلثوم (کان من القوم)، با توجه به قراین موجود در کلام کشی، به معنای غالیان است. ثالثا تامل در روایات ابن کلثوم این نکته را خاطر نشان می سازد که سخنی که حاکی از اعتقادات غلوآمیز باشد، در روایات وی وجود ندارد و باید گفت که روایات غلوآمیز او، به فرض صحت انتساب او به غلو، به خوبی گزینش و پالایش شده اند. و رابعا از بین روایات باقی مانده از احمد بن علی بن کلثوم، فقط 3 مورد از روایات او دارای مویداتی است که بر صحت مضمون اخبار او دلالت دارد. مابقی روایات او متفرد بوده و این روایات، با توجه به اینکه همه مشایخ احمدبن علی بن کلثوم به واسطه اتهام به غلو یا تخلیط تضعیف شده یا مجهول می باشند، قابل پذیرش نیستند.
    کلیدواژگان: احمدبن علی بن کلثوم، اعتبارسنجی، توثیقات، روایات غلو
  • مهدی نوری افشان*، ابوالفضل خوش منش صفحات 527-547
    نفس شناسی پدیده ای است که قدمتی به طول تاریخ دارد. برخی بر این باور بودند که انسان جز همین ظاهر مشهود نیست و بعضی حقیقت اصلی انسان را جوهری بسیط و ذاتی مجرد می دانند که بدن تنها نقش مرکبی برای اوست. در زمینه بعد غیرمادی انسان، دانشمندان اسلامی از واژگانی چون «نفس»، «روح» و «قلب» استفاده می کنند. در قرآن اصطلاح نفس تنها در بعد غیرمادی انسان به کار نرفته است، بلکه همه وجود انسان اعم از بعد مادی و غیرمادی هردو را دربرمی گیرد. واژه روح نیز به معنای رایج امروزی آن نیست و از هم نشینی آن با واژه «امر» می توان دریافت که روح، سازوکار اجرایی، تنظیم کننده و جاری کننده امور عالم در مخلوقات و در واقع رابط میان امر و خلق است. با بررسی دقیق تمام آیات مربوط به قلب این نتیجه حاصل می شود که در قرآن کریم این قلب است که نماینده بعد غیرمادی انسان است و کنترل کننده قوای اوست.
    کلیدواژگان: امر، انسان، بعد غیرمادی، روح، قلب، نفس
|
  • Kazem Ostadi * Pages 269-293
    The book al-Mustarshid, which has been published in recent decades and referred in researches, has an unclear state. This paper concerns its ambiguous state, resulting that: Shiite hadith sanads (chains of transmitters) attributed to “Muhammad ibn Jarīr Tabarī” are often referred to Tabarī, the famous Sunni historian; i.e. the name “Rostam Tabarī” has not been traced in the hadiths until the sixth century. Also, there is no hadith related to “Ibn Rostam” in this book. The book has been cited since the mid-seventh century, and now has ten manuscripts which are all late belonging to the post-eleventh century with a single origin. For some reason, the author of this book neither is Ibn Rostam nor Tabarī. In addition, this book indeed is not al-Mustarshid. That is, the sanad phrase in the first hadith of the book has misled some that this book belongs to Shiite Tabarī, while it refers to Sunni historian Tabarī. Also, the Shiite Tabarī is unknown in the rijālī sources and there is no biography about him.
    Keywords: al-Mustarshid, Muhammad ibn Jarīr, Ibn Rustam Tabarī, Tabarī, Imamate
  • Norouz Amini, Mohsen Rafat *, Ali Hasannia Pages 295-320
    Identifying what was scarified by the Prophet Ibrahim (AS) is a serious issue in monotheistic religions. The Testaments apparently consider Isaac (AS) to be the sacrificed (zhabīh), while Muslims differ in defining it due to the ambiguity of the verses related to the story of the sacrifice (zhibh) in the Qur’an. The scope of this disagreement is even greater in the Shiite and Sunni narrations; Some Shiite and Sunni narrations introduce Ishmael (AS) as the sacrificed and another group as Isaac (AS). This research assesses the texts related to this issue in Islamic and Biblical sources, including those are directly or indirectly related to determining the sacrificed, with an analytical-critical approach through the sanad and textual analysis of the Islamic narrations and Biblical texts. Findings show that despite the Biblical explicit statements in determining the sacrificed, the in-text evidences suggest that the phrases referring to the name of the sacrificed are the interpretive additions of the commentators of the Bible. Additionally, despite the disagreement between Islamic narrations in determining the sacrificed, analyzing the sanads of narrations and considering the in-text evidences of the verses of the Qur’an and Islamic narrations prove that Ismael (AS) was the candidate for the Ibrahim’s sacrifice.
    Keywords: Prophet Ibrahim, Zabīhullāh, Ismail, Isaac, Sanad Critique, Text Critique
  • Mohammad Bagherian, Rasul Mohammad-Jafari * Pages 321-342
    One of the most challenging issues in Qur’anic and hadith studies is concerned with the narrations that refer to the distortion of Qur’anic verses. Among them one may points to the famous narrations speaking of the Qur’anic “Rajm (shooting)” verse. Reporting and accepting these narrations, many Sunni exegetes proposed the theory of Naskh al-Talāwah (abrogation of reading). Findings of this research show that: 1) Among 58 Sunni exegeses that have reported the narrations there are three approaches: a- abrogation of reading and non-abrogation of the command: 40 exegeses, b- reporting narrations without comments: 12 ones, c- doubt in the authenticity of the narrations: 6 ones. 2) The common feature of the sanads of all narrations is that they end with Companions, i.e. there is a possibility of applying Companions’ opinions. 3) The content of the narrations of the Rajm verse is criticized by Qur’anic, narrative, jurisprudential, intellectual and literary arguments. 4) It seems that the narrations of the verse are rooted in the Torah, which have found their way to Islamic sources as well.
    Keywords: Rajm Verse, Qur’an Distortion, Sunni Exegetes, Sanad Critique, Content Critique, Torah
  • Hossein Jeddi * Pages 343-365

    Although various theories have been developed about the dimensions of the Qur’anic Language in last two decades, the most significant methodological challenge of these theories is one-dimensional aspect of studying the Qur’an. Using analytical and systematic approach, this article tries to conceptualize a new form for studying “Qur’anic language” as a “system” that is an inevitable necessity. Having regard to conceptual distinguish between systems and subsystems from one hand, and different objective relationships from another hand, systematic studying of Qur’anic language can be extended to “macro texts”, “surahs”, “verses”, “sentences” and “vocabularies”. The combination of different elements and linguistic methods in Qur’anic contexts basically indicates “an intellectual networking-systemic” as well as its components’ interrelationships that at the same time maintains its systematic unity. Promoting the study of Qur’anic language to a system, with regard to interpreting concepts and Qur’anic verses, not only make its correct and comprehensive understanding systematic, but also can create flexibility as well as new meaning from its own linguistic context.

    Keywords: Language Structure, System, Qur’anic Subsystems, Qur’anic System Language, Qur’anic Networks
  • Hasan Kharaghani * Pages 367-391
    In addition to teaching divine guides in religious teachings to human beings, the Holy Qur’an also reveals the truths and secrets of the Universe. This forms the “scientific miracle of the Qur’an” and is a sign of its revelation. Surah Al-Takwīr is one of the first revealed surahs in which a sphere towards the enlightenment at the Ignorance Age along with explaining the Resurrection and Reckoning Day are referred. It speaks of cosmic affairs and depicts the events of the end of the Universe too. These verses are illustrative and glorious examples of the mystery of the Qur’an, while the adaptability of these verses to the modern phenomena has been led to misinterpretations. Applying the descriptive-analytical method based on the views of Qur’anic scholars, lexicographers and the context of the surah, this paper expresses the correct interpretations of the scientific verses of this surah and then criticizes misinterpretations. It proves that such interpretations are not compatible with the dignity and the context of the Holy Qur’an and the statements in the verses.
    Keywords: Surah Al-Takwīr, scientific miracle, Critique of Exegetical Views, Sun, Stars
  • Shamabadi, Marziyeh, Bibi Zeinab Hosseini, Alieh Rezadad * Pages 393-423
    One of the most fundamental questions in Usūl al-Fiqh is if it is possible to exert taqīya in making religious laws from Infallible imams (AS). Usūlī scholars are different concerning this matter. Here, two hadiths that refer to the exertion of taqīya in making religious laws, which have been used as the most important documents by the advocates of such exertion from the Infallible Imams (AS), are analyzed while using the method of dating source and text. Dating the source and the text of these two hadiths and comparing them with a related detailed hadith indicate that the exaggerators (ghulāt) inserted their ideas into these hadiths for distributing libertinism (ibāhah). The historical etymology of the terms, 'iftā', taqīya, mustarshid and shakk proves that the interpolated (mudarraj) part of two hadiths are connected to the ideas of Iraqi exaggerators during the 3rd century AH. A qualitative and quantitative analysis of these two hadiths as well as a more detailed hadith, which in fact explains the interpolated part of two hadiths, indicate that the main purpose of these three hadiths was not to express a religious law, but to show the secret nature of the process, its contradiction with the appearance of religious laws, and instability of the religious laws as the very structure of libertinism in the 3rd century AH.
    Keywords: Fatwā’, Taqīya, Exaggeration, Mustarshid, Apparent Laws, Ibāhah
  • Fateme Alaei, Najme Kazemi *, Fereshte Motamed Pages 425-445
    One of the main methods in the interpretation of the Holy Qur’an, being discussed and analyzed by Muslim commentators throughout history, is exploring the texts of chapters to discover their main theme. This paper aims to explore the main theme of Surah Al-Ahzāb for revealing its intra- textual context. Based on the descriptive-analytical method and as a library research, the paper clarifies and analyzes the context, the content structure, the internal motifs, and the main parts of the Surah to discover its practical aim. Findings show that Surah Al-Ahzāb cognitively and functionally has a particular purpose, due to its being Madanī. The reason is that in the civilized stage, Islam reached a position where people needed to strengthen their faith and manifested it in their actions. That is, they sought to find a solution to a particular issue. Therefore, the fundamental and cognitive purpose is “theology in the light of firm faith and piety” and the practical and functional purpose is “obeying God and His Messenger (doing righteous deeds) and not following the evil”.
    Keywords: Surah Al-Ahzāb, Theology, piety, Righteous deed, Faith, Obedience
  • Zahra Kalbasi *, Amir Ahmadnezhad Pages 447-465
    Muqātil ibn Sulaymān (d. 2nd century AH) is the oldest commentator who extensively quoted exceptional verses, so that he became known as one of the main narrators of such verses in next centuries. He did not mention his exegetical masters while living in different cities such as Marv and Basra. As a result, his interpretive school, masters, and method of learning are ambiguous. Based on various evidence, this research proves that his original interpretive school was in Iraq, especially Basra. Moreover, he did not learn interpretations from his masters in an auricular way; therefore, he did not mention their names. In addition, among the Iraqi and Hejazi masters, he mostly was influenced by Qatada and then Kalbī in his commentary, and so he received the idea of excepting verses from them. The discovery of Muqātil’s method shows that he always issued fatwā on the exception of many verses, relying on external evidence, especially the causes of revelation in which he had great confidence, and incorrect historical presuppositions. According to the evidence, the idea of   denying any connection between the Prophet (PBUH) and the People of the Book during Mecca era, the migration of the Prophet (PBUH) to Medina before Muslims, the occurrence of jihad only in Medina, and the tolerant dealing with polytheists only before the migration were the most important hypotheses of Muqātil, through which he excepted many verses.
    Keywords: Muqātil ibn Sulaymān, Exceptional Verses, Basra, Qatada, Kalbī, People of the Book
  • Babollah Mohammadi *, Ezatollah Molaei Nia, Mohammad Taghi Diari Bidgoli, Hasan Rezaee Haftadur Pages 467-485

    Belief in the Purgatory is one of the accepted principles of most Muslims. Some Qur’anic verses such as Surah Al-Ghāfir/11 and Surah Al-Baqarah/154 deal with this issue. Also, the Infallible Imams (AS) mentioned this important matter in their sayings. However, some Islamic sects have cast doubt on it; The Qur’anists of the Indian Continent are among those who denied the existence of the Purgatory. They proved their idea of the non-existence of Purgatory through rational arguments of “1. uncertainty of the nature of the human soul, 2. the lack of torment’s signs on the body laid in the grave” and narrative evidences of the verses “Surah Al-Ghāfir/11 and 46 and Surah Al-Baqarah/154" with an unusual exegetical method, including self-idea, interpretation (ta’wīl), and scientism. This paper intends to evaluate the views of the subcontinental Qur’anists based on a descriptive-critical method, as much as possible.

    Keywords: Purgatory, Indian Subcontinental Qur’anists, Jiraj Puri, Sir Seyed Ahmad Khan
  • Samin Bahrami, Azam Farjami * Pages 487-507

    Sunni Rijālīes sometimes refer to some Shiite narrators whom Shiite Rijālīes do not know or have not taken seriously. In other words, they are ambiguous or unknown in Shiite sources. Sunni sources have identified some of them as Shiite leaders who played an important role in historical events. In Sunni hadith sources and Imami or Zaydi hadith sources, these Shiite narrators narrate about the virtues of Ali (AS) and other Imams (AS) and sometimes on jurisprudential issues. Having identified these narrators in Rijāl and hadith sources, this research has recognized their common personality and ideological characteristics, including belief in Kufī general Shiism, dependence on exaggeration (ghuluw) and political Shiism, and connection to Kaysānīs. It is possible that the lack of an independent hadith book, the lack of quotations from the Imams, and their Zaidi tendencies have caused the Imamī Rijālī sources not to pay attention to them.

    Keywords: : Kufī Shiism, Shiite Narrators, Hadith Rijāl, Sunni Rijāl Sources
  • Shadi Nafisi, Hossein Rezaee * Pages 509-526
    Ahmad ibn Ali ibn Kulthūm is a common master of Ayāshī and Kashshī and an accused narrator of exaggeration (ghuluw) about whom there are different rijāl opinions. He was accused of exaggeration by Sheikh Tūsī, while was authenticated by Kashshī. Examining of Rijāli scholars’ views about Ahmad ibn Ali ibn Kulthūm and analyzing the sands and the content of his narrations, this study concludes that the available evidence strengthen the accusation of Ahmad ibn Ali ibn Kulthūm of exaggeration. In addition, the meaning of the word “Al-Qawm” in the phrase of Sheikh Kashshī about Ibn Kulthūm (kān min al-qawm), according to the evidence in Kashshī’s saying, means exaggerators. Also, a reflection on the narrations of Ibn Kulthūm points out that there is no word in his narrations that indicates to the exaggeration belief, and even it should be said that his exaggerated narrations, assuming his true attribution to exaggeration, have been well selected and refined. Moreover, among the narrations attributed to Ahmad ibn Ali ibn ibn Kulthūm, only 3 ones have confirmations that indicate to the accurate content of his news. The rest of his narrations are single (mufrad). These narrations are not acceptable, considering that all masters of Ahmad ibn Ali ibn Kulthūm have been weakened or unknown due to their accusation of exaggeration or confusion.
    Keywords: Ahmad Ibn Ali Ibn Kulthūm, Exaggeration, Authenticities, Evaluating Narrations
  • Mahdi Nouriafshan *, Abolfazl Khoshmanesh Pages 527-547
    Self-consciousness is a phenomenon that has a long history. Some believe that man is nothing but this mere visible appearance while the others consider the basic truth of man to be an indivisible abstract essence of which the body plays the role of a carrier. In the context of the immaterial dimension of man, Islamic scholars use the words “nafs” (self), “rūh” (soul) and “qalb” (heart). In the Qur’an, the term ‘nafs’ does not refer only to the human immaterial dimension but rather it encompasses the totality of man, i.e. both material and immaterial. ‘Rūh’ also doesn’t denote to its modern usage but its occurrence beside the word “amr” (command) shows that rūh is the executive mechanism, regulates and directs the affairs of the universe in creatures and is in fact the link between the command and the creation. Carefully examining all the Qur’anic verses related to qalb, it is concluded that qalb represents the immaterial dimension of man and controls his powers.
    Keywords: Nafs, Rūh, 'Amr, Qalb, Immaterial Dimension, Man