فهرست مطالب

راهبرد مدیریت مالی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 36، بهار 1401)

مجله راهبرد مدیریت مالی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 36، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مسلم صداقتی*، محسن مهرآرا، رضا تهرانی، سید مجتبی میرلوحی صفحات 1-30

    پژوهش حاضر کارایی پرتفوی بهینه مبتنی بر ارزش در معرض خطر و پتانسیل مطلوب را با پرتفوی بهینه مبتنی بر مدل مارکویتز مقایسه می کند. هدف از انجام این پژوهش این است که ضمن انتخاب پرتفوی بهینه بر اساس مدل پیشنهادی در سه سناریوی سرمایه گذار 1- پتانسیل پذیر و ریسک گریز 2- پتانسیل خنثی و ریسک گریز 3- پتانسیل گریز و ریسک گریز ؛ کارایی آنها را با پرتفوی بهینه مبتنی بر مدل مارکویتز مقایسه نماید.برای این منظور بازده ماهانه 50 شرکت فعالتر بورس اوراق بهادار تهران را طی دوره هفت ساله 91-97 محاسبه نمودیم .از معیار ارزش در معرض خطر (سنجه ریسک نامطلوب) و کوواریانس جزء با لا (سنجه پتانسیل مطلوب) استفاده کرده و از اطلاعات چهار سال برای ساخت مدل وتعیین مرز کارا با استفاده از نرم افزار متلب و گمز اقدام نمودیم بگونه ای که در هر دوره با توجه به بازده ماه جدید و حذف قدیمی ترین بازده ماهانه ساخت مدل و تعیین مرز کارا به روز رسانی شده و این عمل برای 36 ماه داده ی تست مدل تکرار گردید. برای تعیین توزیع بازده دارایی ها و محاسبات آماری پارامترهای مدل ازجمله واریانس و واریانس شرطی بازده از نرم افزار Eviews استفاده شده است . جهت حل مساله درجه دو مدل مارکویتز از نرم افزار MATLAB و جهت حل برنامه ریزی غیر خطی مدل پیشنهادی از نرم افزار GAMS و به منظور آزمون فرضیه ها و مقایسه نتایج دو مدل از روش مطالعات طولی با اندازه گیری مکرر به کمک نرم افزار آماری SPSS استفاده شده است. نتایج نشان می دهد روزآمد سازی مدل ، مرز کار و همچنین استفاده از معیار ارزش در معرض خطر و توجه به گرایش های سرمایه گذار از نظر تمایل به پتانسیل های مطلوب و ریسک گریزی منجر به بهبود کارایی پرتفوی بهینه می شود.

    کلیدواژگان: ارزش در معرض خطر، پتانسیل مطلوب، روزآمد سازی مرز کارا، کارایی پرتفوی
  • مریم دولو*، احمد خلج صفحات 31-52

    فراواکنشی سرمایه گذاران یکی از مهم ترین سوگیری های رفتاری است که ممکن است بازده سهام را تحت تاثیر قراردهد و بدین ترتیب از قابلیت قیمت گذاری برخودار است. فراواکنشی سرمایه گذاران همچنین می تواند منجر به افزایش حجم معاملات گردد. بنابراین می توان برای اندازه گیری فراواکنشی سرمایه گذاران از معیاری مبتنی بر حجم معاملات و علامت بازده سهام استفاده کرد. در این پژوهش فراواکنشی سرمایه گذاران با استفاده از معیار حجم علامت دار (معیار فراواکنشی مستمر) اندازه گیری و رابطه آن با بازده سهام در بورس اوراق بهادار تهران با استفاده از رگرسیون فاما-مکبث (1973) بررسی می شود. همچنین با به کارگیری روش مطالعه پرتفوی معناداری آماری بازده راهبرد خرید و فروش مبتنی بر فراواکنشی سرمایه گذاران مورد بررسی قرار می گیرد. بدین منظور شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1388 الی 1397 بررسی شده اند. دوره ی پژوهش 102 ماه را در برمی گیرد و به طور میانگین 241 شرکت در هرماه بررسی شده اند. نتایج نشان می دهد فراواکنشی سرمایه گذاران بر بازده سهام در بورس اوراق بهادار تهران تاثیرگذار است. همچنین بازده راهبرد خرید و فروش مبتنی بر فراواکنشی سرمایه گذاران برای دوره تشکیل 12 ماه و دوره نگهداری 6، 9 و 12 ماه مثبت و از نظر آماری معنادار است.

    کلیدواژگان: فراواکنشی سرمایه گذاران، معیار فراواکنشی مستمر، راهبرد خرید و فروش مبتنی بر فراواکنشی سرمایه گذاران
  • ثمینه قاسمی فر، ابوالفضل شاه آبادی*، شمس الله شیرین بخش، اعظم احمدیان، میرحسین موسوی صفحات 53-74

    به دنبال پیامدهای بحران های مالی اخیر، اندازه گیری، تجزیه و تحلیل و درک ریسک سیستمی سیستم مالی در مطالعات اقتصادی جدید اهمیت بسزایی پیدا کرده است. استرس سیستمیک ، صورت دیگر ریسک سیستمیک است که محقق شده است. هدف این پژوهش کمی سازی استرس سیستمیک و استرس مالی با مشخص کردن بازیگر اصلی به عنوان منشا اصلی استرس مالی است. در این مطالعه شاخص استرس سیستمیک و استرس مالی پویای اقتصاد ایران به صورت ماهانه از دی ماه 1387 تا دی ماه 1398 با رویکرد EWMA و روش تحلیل عاملی پویا برآورد شده است. شاخص استرس سیستمیک به دو صورت بازگشتی با در نظر گرفتن زمان واقعی و غیر بازگشتی (شاخص استرس سیستمیک معمول) تخمین زده شده است. از دستاوردهای مهم این پژوهش انطباق زمانی با یک یا دو وقفه بین بیشترین مقادیر استرس مالی با بحران های اقتصاد ایران است. به طوری که نوسانات شاخص استرس مالی در سال های 1392 و 1397، بحران های مالی در این سال ها را به خوبی نمایش می دهد. از دیگر نتایج پژوهش این است که نوسانات بازار سهام و بخش بانکی و ارزی به عنوان مهمترین عامل ایجاد کننده استرس در شاخص استرس مالی شناسایی می شوند.

    کلیدواژگان: ریسک سیستمیک، استرس سیستمیک، روش تحلیل عاملی پویا، استرس بازگشتی، زمان واقعی
  • ابوالفضل شفیعی، محسن دستگیر* صفحات 75-90

    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین رشد دارایی ها و ریسک سقوط آتی قیمت سهام با توجه به اثرات تعدیل گر مشکلات نمایندگی و محافظه کاری حسابداری است. جهت آزمون فرضیه های پژوهش، تعداد 102 شرکت از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی سال های 96-1390 مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور آزمون فرضیه های پژوهش از الگوی رگرسیون چند متغیره مبتنی بر داده های ترکیبی استفاده شده است. نتایج حاصل از برآورد مدل پژوهش حاکی از آن است که رشد دارایی ها برریسک سقوط آتی قیمت سهام تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین یافته های پژوهش نشان داد جریان نقد آزاد تاثیر رشد دارایی ها بر ریسک سقوط آتی قیمت سهام را افزایش می یابد. علاوه بر این محافظه کاری حسابداری بر رابطه رشد دارایی ها و ریسک سقوط آتی قیمت تاثیر معناداری ندارد. همچنین یافته های پژوهش نشان داد جریان نقد آزاد تاثیر رشد دارایی ها بر ریسک سقوط آتی قیمت سهام را افزایش می یابد. علاوه بر این محافظه کاری حسابداری بر رابطه رشد دارایی ها و ریسک سقوط آتی قیمت تاثیر معناداری ندارد.

    کلیدواژگان: رشد دارایی ها، ریسک سقوط قیمت سهام، مشکلات نمایندگی، محافظه کاری حسابداری
  • علی نمکی، عزت الله عباسیان، الهه شفیعی* صفحات 91-112

    امروزه با درهم تنیدگی بازارهای مالی، استفاده از ایده سیستم های پیچیده جهت تحلیل بازار بسیار مورد توجه قرار گرفته است. از طرفی با گسترش تعاملات بین بازارها، شرکت ها و نهادهای مالی، مفهوم ریسک سیستمی و همچنین تاثیر ساختار شبکه مالی بر میزان ریسک سیستمی اجزای آن، از موارد مهم برای سیاست گزاران، قانون گذاران، سرمایه گذاران و... از حیث کنترل و مدیریت ریسک بوده و حایز اهمیت است. این پژوهش، به تجزیه و تحلیل ساختار توپولوژی محلی موسسات مالی در شبکه مالی بر میزان ریسک سیستمی بیست شرکت فعالتر بورس اوراق بهادار تهران از ابتدای سال 1393 تا پایان سال 1397، با بکارگیری سنجه ارزش در معرض خطر شرطی تفاضلی (CoVaR∆) می پردازد. ابتدا برای محاسبه ماتریس همبستگی شرطی، از مدل GARCH چند متغیره همبستگی شرطی پویا (DCC-MVGARCH)، استفاده و درخت مینیمم پوشا (MST) ایجاد می شود. سپس به محاسبه خصوصیات توپولوژی شبکه موسسات مالی در شبکه مالی مورد نظر و بررسی روابط میان خصوصیات و ریسک سیستمی پرداخته می شود. با کمی سازی رابطه بین ساختار توپولوژی محلی و میزان ریسک سیستمی با تحلیل رگرسیون داده های پانلی، می توان دریافت که رابطه معناداری میان مرکزیت نزدیکی گره، قدرت گره و درجه گره با ارزش در معرض خطر شرطی تفاضلی و بنابراین میزان ریسک سیستمی وجود دارد. بررسی ها نشان می دهد که موسسات مالی با مرکزیت نزدیکی بیشتر، میزان ریسک سیستمی بیشتری دارند و همچنین موسسات مالی با قدرت گره کمتر و درجه گره کوچکتر، میزان بیشتری از ریسک سیستمی را دارا هستند. اما با داده های مورد بررسی در این پژوهش، رابطه معنادار میان مرکزیت بینابینی گره و میزان ریسک سیستمی موسسات یافت نشد.

    کلیدواژگان: میزان ریسک سیستمی، همبستگی شرطی پویا، شبکه های پیچیده، درخت مینیمم پوشا
  • سید کاظم ابراهیمی، علی بهرامی نسب، نرگس محرابی هشتچین* صفحات 113-132

    جدید-این پژوهش با هدف بررسی اثر ارتباطات سیاسی بر محدودیت مالی و ریسک درماندگی مالی و همچنین اثر ارتباطات سیاسی بر رابطه میان محدودیت مالی و ریسک درماندگی مالی با بازده غیرعادی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انجام گرفته است. نمونه آماری مورد مطالعه، شامل 162 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادارتهران، طی سال های 1391- 1397 است. دراین پژوهش از الگوی رگرسیون خطی چند متغیره استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که ارتباطات سیاسی اثر منفی و معناداری بر محدودیت مالی و ریسک درماندگی مالی دارد؛ همچنین ارتباطات سیاسی شدت رابطه منفی میان محدودیت مالی با بازده غیرعادی را تقویت می کند، در واقع شرکت هایی که دچار محدودیت مالی اند و همزمان از ارتباطات سیاسی بهره مند هستند، نسبت به شرکت های فاقد ارتباطات سیاسی که از محدودیت مالی رنج می برند، بازده غیرعادی کمتری دارند. همچنین ارتباطات سیاسی، جهت رابطه منفی میان ریسک درماندگی مالی و بازده غیرعادی را به مثبت تغییر می دهد؛ به عبارت دیگر، شرکت هایی که دچار درماندگی مالی اند و در عین حال دارای رتباطات سیاسی هستند، بازده غیرعادی بیشتری نسبت به شرکت های فاقد ارتباطات سیاسی که دچار درماندگی مالی هستند، دارند.

    کلیدواژگان: ارتباطات سیاسی، محدودیت مالی، ریسک درماندگی مالی، بازده غیرعادی
  • رامین صادقیان*، لیلا قائمی فر صفحات 133-156

    هدف مقاله حاضر، شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر حضور بازیگران نوظهور در بازارهای مالی ایران است. در بحران مالی ایجاد شده از سال 1396، افراد عام در کناربازیگران سه گانه (دولت،بانک مرکزی ودلالان) به عنوان چهارمین بازیگر، به بازار های مالی وارد شده و بیشترین تاثیر را در ایجاد التهاب و گسترش محیطی آن داشته اند.در این مقاله با استفاده از نظرات تعداد 85 نفر از خبرگان اقتصادی و پیاده سازی تحلیل عاملی اکتشافی، پارامترهای موثر بر حضور بازیگران نوظهور در چهار معیار"قوانین و مقررات"،"عوامل روانی"، " عملکرد و واکنش بازار"و "آگاهی های مالی" دسته بندی گردیده است. در این مطالعه با استفاده از طیف مقایسات زوجی با بهره مندی از نظرات 15 نفر از خبرگان و با پیاده سازی فرایند هایDANP و VIKOR،مشخص شده است که معیارهای «عوامل روانی»، «عملکرد و واکنش بازار»، «قوانین و مقررات» و«آگاهی های مالی» به ترتیب در حضور بازیگران نوظهور بازارهای مالی تاثیرگذار می باشند. به عبارت دیگر، عوامل روانی ناشی از اطلاعات غیر واقعی برای رشد تقاضای کاذب و همچنین شوک های انقباضی و انبساطی بازار، بیش از هر پارامتری در ورود لجام گسیخته بازیگران چهارم به بازار های مالی اثرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: بازیگران نوظهور، قوانین ومقررات مالی، عوامل روانی، عملکرد و واکنش بازار، دانش مالی
  • عباس قدرتی زوارم، کاوه آذین فر*، سید علی نبوی چاشمی، ایمان داداشی صفحات 134-156

    با توجه به آنکه سطح هورمون تستوسترون تاثیرات قابل توجهی بر تصمیمات مدیران مالی شرکت ها به همراه داشته، لذا هرچه سطوح هورمون تستوسترون مدیرعامل بالاتر باشد، مدیران از سیاست های تهاجمی بهره خواهند برد. بنابراین، سطح هورمون تستوسترون مدیران ممکن است در تصمیمات مرتبط با سرمایه گذاری های شرکت نقش اساسی داشته باشد. لذا برپایه این استدلال، هدف از پژوهش حاضر تاثیر نسبت پهنا به بلندای چهره مدیرعامل، به عنوان یکی از معیارهای سنجش سطح تستوسترون بر تصمیمات مالی مدیران شرکت مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور، نمونه ای متشکل از 63 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1392 تا 1396 انتخاب گردید و با بهره گیری از الگوی رگرسیون چندمتغیره مورد آزمون قرار گرفت. نتایج فرضیه اول نشان داد که میزان بالای هورمون تستوسترون مدیرعامل، باعث افزایش تصمیمات سرمایه گذاری کمتر از حد مدیران در راستای سرمایه گذاری های مناسب و کارا در شرکت می شود. همچنین، نتیجه فرضیه دوم حاکی از آن است که میزان بالای هورمون تستوسترون مدیرعامل، باعث افزایش اهرم مالی در فرصت های سرمایه گذاری کمتر از حد می گردد.

    کلیدواژگان: تستوسترون مدیرعامل، تصمیمات مالی مدیران، ویژگی های زیستی
  • امین بابائی فلاح، مریم خلیلی عراقی*، هاشم نیکومرام صفحات 157-178

    بیشتر تحلیل گران در بررسی طرح ها و شرکت ها از نرخ تنزیلی استفاده می کنند که برگرفته از مدل CAPM است. بتای این مدل عموما نماینده ریسک ها و فرصت های آن صنعت است که تقریبا بدون هیچ توجهی به ریسک ها و فرصت های موجود در طرح یا شرکت مورد بررسی بدست آمده است. این بی توجهی به اندازه گیری صحیح ریسک موجب اندازه گیری اشتباه نرخ تنزیل و در نهایت ارزیابی نادرست و کاهش ارزش صاحبان سرمایه می گردد. در بسیاری از مواقع با اصلاح اثر فرصت ها و ریسک ها در بتای مورد استفاده، نتایج ارزیابی تفاوت چشم گیری خواهد داشت. هدف پژوهش حاضر، سنجش دقیق تر ریسک سیستماتیک طرح‎ها و شرکت ها با در نظر گرفتن ریسک و فرصت رشد آنها است. در این پژوهش با بکارگیری بازده ماهانه 10 ساله تمامی شرکت ها و صنایع بورسی و فرابورسی، بتای تعدیل شده مدل برناردو و همکاران برای تمامی صنایع محاسبه و به طور مجزا برای هر صنعت بتای فرصت رشد و بتای دارایی های موجود تخمین زده شد. سپس با ترکیب تیوری خاکستری، امکان بهبود مدل فوق بررسی گردید و بتای فرصت رشد و بتای دارایی های موجود خاکستری شده برای تمامی صنایع ارایه شد. در نهایت استواری متغیرهای مورد استفاده با آزمون های وو-هاوسمن و دوربین و قدرت متغیرها با استفاده از آزمون والد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج تحقیق نشانگر عملکرد بهتر مدل خاکستری شده برناردو و همکاران نسبت به مدل اصلی است. بتای محاسبه شده می تواند در سنجش دقیق تر ریسک شرکت ها و صنایع، محاسبه نرخ تنزیل شرکت ها، استارت آپ ها و پروژه ها و در نهایت ارزش گذاری آنها بکار گرفته شود.

    کلیدواژگان: اندازه گیری ریسک، بتای رشدی، بتای دارایی های موجود، بتای خاکستری شده، CAPM
  • ابراهیم نادری*، علی اسماعیل زاده مقری، نگار خسروی پور صفحات 179-198

    هدف از این مقاله بررسی رفتار اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام و عوامل تاثیرگذار بر آن است. اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام یکی از معیارهای ارزیابی ریسک نقدشوندگی سهام و انتخاب سهام در پرتفولیوی سرمایه‏گذاری است. لذا این پژوهش با برآورد اثر متغیرهای مالی شرکت‏ها بر مقدار اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام در قالب مدل یک مدل خطی داده‏های پانل، درصدد ارایه راهکاری جهت کاهش اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام پرتفولیوی سرمایه‏ گذاری است. بر این اساس، از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، 129 شرکت برای دوره زمانی 1386 تا 1396 انتخاب شده‏اند. نتایج پژوهش نشان‏ دهنده آن است که به ترتیب متغیرهای میانگین گردش روزانه سهام و رتبه نقدشوندگی شرکت بیشترین تاثیر معنی‏دار را بر اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام دارا بوده‏اند. همچنین بر اساس نتایج به‏دست آمده، فرضیه اول مبنی بر این‏که نوسان‏پذیری قیمت سهام اثر مثبت و معنی‏داری بر متغیر وابسته BAS دارد، تایید می‏گردد. از سوی دیگر، ضرایب درصد سهام در دست دارندگان بلوک سهام، تعداد سهام کل شرکت و اهرم مالی در مدل خطی، به لحاظ آماری معنی‏دار نبوده و رتبه نقدشوندگی دارایی ها نیز دارای بیشترین تاثیر بر متغیر وابسته BAS نیست و لذا فرضیه دوم پذیرفته نشده است. همچنین اثر متغیر اندازه شرکت (حجم دارایی‏های شرکت) به لحاظ آماری معنی‏دار نبوده و معادل صفر در نظر گرفته شده و بنابراین فرضیه سوم پذیرفته شده است.

    کلیدواژگان: اختلاف قیمت پیشنهادی خرید و فروش سهام، قیمت سهام، مدل داده‏های پانل
|
  • Moslem Sedaghati *, Mohsen Mehrara, Reza Tehrani, Mojtaba Mirlohi Pages 1-30

    The present study compares the performance of optimal portfolio based on Value at Risk and Upside Risk with conventional models (the optimal portfolio based on Markowitz model). The purpose of this study is to select the optimal portfolio based on the proposed model in three scenarios: 1- potential and risk averse investor 2- neutral potential and risk averse 3- avertive potential and risk aversion; perform them with optimal portfolio Compare to the Markowitz model. For this aim, we calculated the monthly returns of 50 most active Tehran Stock Exchange companies over a seven-year period of 91-97. Used four years of data(91-94) to build the model and determine the efficient frontier. Use the criterion of value at risk as undesirable risk measure and covariance upper partial moment- CUPM as desirable potential measure. And this procedure was repeated for 36 months of model test data. To calculation of model parameters using Eviews11 software.To solve the Markowitz quadratic programming from MATLAB software and to solve the proposed nonlinear programming problem from GAMS software and to test the hypotheses and compare the results of the two models with longitudinal studies method with repeated measurements to SPSS software was used.The results show that  Updating the model, efficient frontier, as well as applying the criterion of value at risk and paying attention to investor orientations in terms of tendency to optimal potentials and risk aversion lead to optimized portfolio performance.

    Keywords: Value at Risk, Upside Risk, efficient frontier Update, Portfolio Performance
  • Maryam Davallou *, Ahmad Khalaj Pages 31-52

    Investors' overreaction is one of the most important behavioral biases which might affect stocks returns so they can be priced. Furthermore, investors' overreaction increases trading volume, therefore it can be captured by using a measure based on trading volume and return sign. In this paper, we use a measure of signed volume (Continuous Overreaction) for calculating investors' overreaction and its relation with stock return in Tehran Stock Exchange using Fama-Mcbeth's (1973) regression. Also, we survey the return statistical significance of a trading strategy based on continuous overreaction measures. For doing so, we study companies listed on TSE between 2009 to 2018. This period contains 102 months and, on average, 241 companies were studied. Our results show that investors' overreaction affects stock return in Tehran Stock Exchange. Also, the return of the trading strategy based on investors' overreaction is statistically significant for 12 months portfolio formation period and 6, 9, and 12 months holding periods

    Keywords: investors overreaction, continuous overreaction measure, trading strategy based on investors overreaction
  • Samineh Qasemifar, Abolfazl Shahabadi *, Shamsolah Shirinbakhsh, Azam Ahmadyan, MirHossein Mousavi Pages 53-74

    Following the consequences of the recent financial crisis, measuring, analyzing, and understanding the systemic risk of the financial system has become very important in new economic studies. Systemic stress is another form of systemic risk that has been occurred. The purpose of this paper is to quantify systemic stress and financial stress by identifying the main actor as the main source of financial stress. In this study, the systemic stress index and dynamic financial stress of Iran's economy are estimated monthly from January 2008 to January 2017 with the EWMA approach and dynamic factor analysis method. The systemic stress index is estimated to be non-recursive and real-time (the usual systemic stress index). One of the important achievements of this research is the one-lag and two-lag adaptation between the highest amounts of financial stress and the crises of Iran's economy. So that the fluctuations of the financial stress index of 2017 and 2012 show the financial crises in these years perfectly. Another result of the study shows that the stock market fluctuations and the banking and foreign exchange sector are the most important stressor in the financial stress index.

    Keywords: Systemic risk, Systemic Stress, Dynamic Factor Analysis method, Recursive Stress, Real-time
  • Abolfazl Shafie, Mohsen Dastgir * Pages 75-90

    purpose of this study is to investigate the relationship between asset growth and the future stock price crash risk concerning the moderating effects of agency problems and accounting conservatism. Method To test The the research hypotheses, 102 companies were examined among the companies listed on the Tehran Stock Exchange between 2010 to 2019. To test the research hypotheses, a multivariate regression model and panel data have been used. The results indicate that the growth of assets has a positive and significant effect on the future stock price crash risk. The findings also showed that the agency problem increases the impact of asset growth on the future stock price crash risk. In addition, accounting conservatism has no significant effect on the relationship between asset growth and the future stock price crash risk.

    Keywords: Asset growth, Future Stock Price Crash Risk, conservatism, Agency problem
  • Ali Namaki, Ezatollah Abbasian, Elahe Shafiei * Pages 91-112

    With the recent extension of markets and increasing financial interactions, institutions are affected by their systemic risk and the systemic risk of other institutions and markets. Also, by changing the structure and characteristics of institutions in their complex network, the Systemic risk contribution of these institutions will be different. It is important for lawmakers, investors, and others to control, manage and reduce systemic relationship between local topology structure and systemic risk contribution by panel data regression analysis, it found that there is a significant relationship between the change of Conditional Value-at-Risk (∆CoVaR) and the local topology structure such as node closeness centrality, node strength, and node degree. So, there is a significant relationship between systemic risk contribution and the local topology structure. The results show that there is a positive relationship between systemic risk contribution and node closeness centrality, so financial institutions with larger node closeness centrality have higher systemic risk contributions. Also, there is a negative relationship between systemic risk contribution and node strength and node degree. Therefore, financial institutions with greater node strength and larger node degrees have lower systemic risk contributions. But with the data analyzed in this study, no significant relationship is found between node betweenness centrality and systemic risk contributions.risk. The purpose of this paper is to analyze the structure of the financial institutions' local topology on their systemic risk contribution. The purpose of this study is to investigate the contribution of systemic risk, using Tehran stock exchange data (on twenty stock companies from March 2014 to March 2019) with the change of Conditional Value-at-Risk (∆CoVaR). Initially, a dynamic conditional correlation multivariate GARCH model (DCC-MVGARCH) is used to calculate the conditional correlation matrix and the minimum spanning tree (MST) is constructed. Then, the topology structure of the financial institutions' network and relationships between these characteristics and systemic risk is estimated. By quantifying the

    Keywords: Systemic risk contribution, DCC, Complex networks, Minimum spanning tree
  • Seyed Kazem Ebrahimi, Ali Bahrami Nasab, Narges Mehrabi Hastchin * Pages 113-132

    The purpose of this study is to investigate the effect of political connections on financial constraints and financial distress risk, as well as the effect of political connections on the relationship between financial constraint and financial distress risk with the abnormal return of accepted firms in Tehran Stock Exchange. The statistical sample includes 162 accepted firms in Tehran Stock Exchange between 1391-1397. In this study, a multivariate linear regression model is used. The results show that political connections have a negative and significant effect on financial constraints and financial distress risk. Also, it amplifies the intensity of the negative relationship between the financial constraint and the abnormal return. The firms that are suffering from a financial constraint, and at the same time, benefit from political connections have less abnormal returns than non-politically connected firms which are suffering from a financial constraint. Furthermore, it changes the direction of the relationship between financial distress risk and abnormal return from negative to positive. In other words, firms that are suffering from financial distress with political connections have more abnormal returns than non-politically connected firms which are suffering from financial distress.

    Keywords: Political connections, Financial Constraint, Financial Distress Risk, Abnormal return
  • Ramin Sadeghian *, Leila Ghaemi Far Pages 133-156

    The purpose of this study is to identify and prioritize the factors affecting the presence of emerging actors in the Iranian financial markets. In the financial crisis started in 1396, the general public, along with the three other actors (government, central bank, and dealers), as the fourth actor, entered the financial markets and had the most significant impact on causing inflammation and environmental expansion of the market. In this paper, using the opinions of 85 economic experts and implementing exploratory factor analysis, the effective parameters in the presence of emerging actors in the four criteria of "rules and regulations", "psychological factors", "market performance and response", and “financial awareness" category has been classified. In this study, using pairwise comparisons of 15 economic experts in monetary and financial policy institutions and implementing DANP and VIKOR processes, it was found that the criteria of "psychological factors", "market performance and reaction", "rules and regulations", and "financial awareness" are influential in the presence of emerging financial market players. In other words, the psychological factors resulting from unrealistic information for the growth of false demand and market contraction and expansion shocks have been more influential than any other parameter in the unbridled entry of fourth actors into the financial markets.

    Keywords: Emerging Actors, Financial Rules, Regulations, Psychological factors, Market Performance, Response, Financial Awareness
  • Abbas Ghodratizoeram, Kaveh Azinfar *, Seyyed Ali Nabavi Chashmi, Iman Dadashi Pages 134-156

    Since the testosterone level has a significant impact on the corporate finance managers' decisions, the higher level of testosterone in the CEO, the managers will benefit from the more aggressive policies. Therefore, the testosterone level in managers may play a key role in decisions related to corporate investments. According to this argument, the purpose of the study is to investigate the effect of the head-to-face ratio of the CEO as one of the testing criteria of testosterone levels on the financial decisions of the corporates' managers. For this purpose, a sample consisting of 63 corporates listed in the Tehran Stock Exchange was selected in 2013-2017 and was tested using a logistic regression model. The results of the first hypothesis showed that a high level of testosterone had led to an increase in the investment decisions less than the managers' capacity in line with appropriate and efficient investments in the corporate. Also, the results of the second hypothesis suggested that the high level of testosterone in the CEO had led to an increase in financial leverage over the investment opportunities.

    Keywords: Testosterone of CEO, Manager Financial Decisions, Biological Attributes
  • Amin Babaei Falah, Maryam Khalili Araghi *, Hashem Nikoomaram Pages 157-178

    When investigating projects and companies for investment purposes, most analysts use a discount rate that is derived from CAPM model. The calculated beta of this model is usually a representor of risks and opportunities of the relative industry but has almost no attention to risks and opportunities of the project or firm that is being investigated. This ignorance to risk measurement could make a poor discount rate which would lead to incorrect evaluation and reduction of Equity value. In most cases, correcting for risks and opportunities of beta, would make a big difference in the results. The goal of this paper is to provide a more accurate measurement of systematic risk of investment projects by considering it's relative risks and opportunities.In this research the adjusted beta from the model of Bernardo and others was calculated using 10 years of monthly return of all companies listed in Tehran Stock Exchange and Iran Farabourse. Then by mixing Grey Theory with the model, we tried improving the mentioned model. The grey beta of growth opportunities and grey beta of existing assets was calculated for all firms. Finally, to test the variables, some robustness checks was performed using Durbin test and Wu-Housman test. The results shows better performance of Grey BCG model. The calculated beta could be used to improve risk measurement of industries and firms. It also could help discount rate calculation and valuation of companies, projects and startups.

    Keywords: Risk Measurement, Growth Beta, Existing Assets Beta, Grey Beta, CAPM
  • Ebrahim Naderi *, Ali Esmaeilzadeh Makhari, Negar Khosravipour Pages 179-198

    This paper investigates the behavior of the differences between bid and ask prices and spread and the factors affecting them. The bid and ask price differences are one of the criteria for assessing the liquidity risk of stocks and the selection of stocks in the investment portfolio. Therefore, this study seeks to provide a solution to reduce the bid-ask price differences in an investment portfolio, by estimating the effect of companies' financial variables on the amount of the bid and ask price differences in the form of the linear Panel Data model. Accordingly, among the companies listed on the Tehran Stock Exchange, 129 companies have been selected for the period 1386-1396. The findings show that the Average Daily Stock Turnover and Liquidity Rating of the company, respectively, had the most significant effect on the bid and ask price differences of stocks. Also, based on our results, the first hypothesis, that stock price volatility has a positive and significant effect on the dependent variable BAS, is confirmed. On the other hand, coefficients of stock percentage in stock block holders, total company shares, and financial leverage in the linear model are not statistically significant, and asset liquidity rating does not have the greatest impact on the BAS dependent variable. So, the second hypothesis is not accepted. Also, the effect of the variable of company size (volume of company's assets) was not statistically significant and was considered equal to zero. Therefore, the third hypothesis was accepted.

    Keywords: Stocks Price Bid-Ask Spread, Stocks Price, and Panel Data Model