فهرست مطالب

مجله تحقیق در علوم دندانپزشکی
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 71، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شهروز مومنی*، سید علی موسوی بفروئی صفحات 1-7
    سابقه و هدف

     خارج کردن دندان های عقل نهفته، رایج ترین جراحی دهان است. عوامل متعددی می توانند بر عوارض پس از این جراحی تاثیر بگذارند. هدف از این مطالعه، ارزیابی معیارهای رادیوگرافی و غیررادیوگرافی دندان عقل نهفته ی مندیبل و تعیین رابطه ی آن با عوارض پس از جراحی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع هم گروهی (Cohort) و آینده نگر بود. پژوهش در سال 1399 در کلینیک دندانپزشکی بیمارستان آیت الله صدوقی اصفهان و بر روی 53 بیمار جراحی دندان عقل نهفته ی مندیبل انجام شد. تاثیر مورفولوژی ریشه ها، شاخص پدرسون، رابطه ی دندان با کانال مندیبل، مشهود بودن دندان در دهان و تعداد دندان های جراحی شده بر عوارض جراحی شامل میزان و زمان شروع درد پس از عمل و طول مدت جراحی ارزیابی شد. داده ها با آزمون های آماری Spearman's correlation، Kruskal-Wallis، Fisher's exact و Mann-U- Whitney تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    رابطه ی موقعیت دندان مولر با طول مدت جراحی از نظر آماری معنادار بود)0/01>P)   همچنین رابطه ی عمق نسبی دندان، رابطه ی دندان با راموس و مورفولوژی ریشه با طول مدت جراحی از نظر آماری معنادار بود. (0/05>P)  . رابطه ی سن با اندازه ی درد پس از جراحی نیز معنادار بود  (0/05>P). رابطه ی شاخص پدرسون، جنسیت، تعداد دندان های جراحی شده، نمایان بودن دندان در دهان و رابطه ی دندان با کانال مندیبل، با متغیرهای سختی و عوارض جراحی ارتباط معنی داری نداشت. (0/05<P)

    نتیجه گیری

    موقعیت دندان مولر، رابطه ی دندان با راموس، عمق نسبی نهفتگی و مورفولوژی ریشه بر طول مدت جراحی تاثیر دارند و می توانند در مدل های پیش بینی عوارض استفاده شوند. جنسیت اثری بر عوارض جراحی ندارد و در مدل های پیش بینی عوارض کاربردی نخواهد داشت.کلمات کلیدی: دندان مولر سوم،  دندان نهفته، جراحی، رادیوگرافی دندانی

    کلیدواژگان: دندان مولر سوم، دندان نهفته، جراحی، رادیوگرافی دندانی
  • مهران نوربخش*، سامان کلانتری، آرش زربخش، نسیم کاشف، امیرعلی شیریان صفحات 8-20
    سابقه وهدف

    گلیز و پالیش دو روش کاهش خشونت سطحی و چسبندگی باکتریایی به سطوح سرامیکها میباشند. تحقیق حاضر با هدف تعیین اثرات پالیش و گلیز بر روی چسبندگی باکتریایی سه سرامیک جدید در شرایط آزمایشگاهی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی تعداد 72 نمونه از سرامیک های لیتیوم سیلیکات تقویت شده با زیرکونیا، لیتیوم دی سیلیکات و زیرکونیای مونولیتیک با دستگاه CAD/CAM تراش یافته و در کوره پخته شدند. نمونه ها با روش های پالیش(Suprinity)  یا گلیز آماده سازی شده(IPS)  و یا به عنوان گروه کنترل (Zolid)، آماده سازی نشدند. سوسپانسیون باکتری به چاهک های حاوی محیط  Tryptic Soy broth+ 2%/0 گلوکز تلقیح و نمونه های سرامیک درون چاهک ها قرار گرفتند. پلیت ها برای تولید بیوفیلم روی نمونه ها 48 ساعت در دمای C°37 انکوبه شدند. پس از شستشو، تثبیت بیوفیلم و تخلیه ی اتانول، ml1 رنگ کریستال ویوله 0/4% افزوده شد. به هر چاهک بعد از تخلیه ی رنگ و شستشو، 1 میلی لیتر  اسید استیک 30% اضافه شده و200 میلی لیتر  از محتویات چاهک ها به یک پلیت 96 خانه ای منتقل و با دستگاه Elisa Reader، میزان جذب نوری چاهک ها اندازه گیری شد. چسبندگی استرپتوکوک موتانس ها به نمونه های سرامیک با تصاویر میکروسکوپ الکترونی اندازه گیری شد. از آزمون آنالیز واریانس دوطرفه برای تعیین اثرات نوع سرامیک و روش آماده سازی روی مقادیر جذب استفاده شده و از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و Tukey برای مقایسات درون گروهی و مقایسات دو به دوی گروه ها استفاده شد.

    یافته ها

      در سرامیک Zolid، چسبندگی باکتریال در روش گلیز به طور معنی داری بیشتر از پالیش بوده (0/005=p) و نیز در روش گلیز، میزان چسبندگی باکتریال در نمونه های Zolid به طور معنی داری بیشتر از سرامیک های Suprinity (0/01=p) و IPS.Emax (0/009=p) بوده است. در سایر موارد، تفاوت های معنی داری بین سرامیک ها و روش های آماده سازی دیده نشد.

    نتیجه گیری

    فقط در سرامیک Zolid، روش آماده سازی اثرات معنی داری بر چسبندگی باکتریال داشته و بجزء نمونه های پالیش شده سرامیک Zolid، تمام سرامیک ها در آماده سازی با روش های متفاوت شواهدی از چسبندگی باکتریال را نشان دادند.

    کلیدواژگان: چسبندگی باکتریال، پالیش، گلیز، جذب نوری، استرپتوکوک موتانس
  • امیرحسین یاوری، مهرداد برکتین*، شیرین زهرا فرهاد، شمیم کیائی صفحات 21-27
    سابقه و هدف

    پریودنتیت مزمن توسط کمپلکسی از میکروارگانیسم های پریوپاتوژن ایجاد می شود که برخی از گونه های باکتریایی بیشتر با فاز فعال بیماری مرتبط هستند. هدف از این مطالعه  بررسی تاثیر ماده ضد حساسیتvoco bifluoride 10  وMI paste  بر روی سه نوع از باکتری های پریوپاتوژن بود.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه تجربی آزمایشگاهی، از نمونه های کشت شده سه نوع باکتری A.a (Aggregatibacter actinomycetemcomitans)، Porphyromonas gingivalis)P.g) وP.I (Prevotella intermedia) در محیط آزمایشگاهی استفاده شد. از هریک از ترکیبات voco bifluoride 10و MI paste ،  3دیسک تهیه شد پس از خشک شدن و استریل شدن دیسک ها، عملیات کنترل کیفی دیسک ها انجام گرفت و در محیط های مناسب، کشت داده شده و دردمای 37 درجه سانتیگراد به مدت 48 ساعت قرار گرفتند. با توجه به هاله اطراف هر دیسک و اندازه گیری آن، رشد یا عدم رشد باکتری ها بررسی شد. داده ها با استفاده از آزمون های t-testو two way ANOVA تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین میانگین قطر هاله عدم رشد هر سه نوع باکتریA.a ، P.g  و  P.i و گروه کنترل تحت تاثیر voco bifluoride 10و MI تفاوت معنادار وجود نداشت (0/05 < P). میانگین قطر هاله عدم رشد باکتری ها در مجاورت ماده MI paste کمتر از قطر هاله عدم رشد باکتری در مجاورت مادهvoco bifluoride 10 بود ولی این تفاوت از لحاظ آماری معنادار نبود(0/05 < P).

    نتیجه گیری

      استفاده از  voco bifluoride 10 و MI paste بر قطر هاله عدم رشد باکتری های پریوپاتوژن تاثیری ندارند

    کلیدواژگان: حساسیت عاجی، Aggregatibacter actinomycetemcomitans، Porphyromonas gingivalis، Prevotella intermedia، MI Paste
  • الهام زاجکانی*، زهرا عبدی، حبیب ضیغمی صفحات 28-36
    سابقه و هدف

    بیماری های دهان به ویژه پوسیدگی های دندانی، هنوز هم در اکثر کشورهای در حال توسعه شیوع دارد که هزینه زیادی را برای بیمار و سیستم درمانی به همراه دارد. یکی از روش های مهم در کاهش هزینه ها، پیشگیری در ایجاد پوسیدگی است. لذا این تحقیق با هدف بررسی اثر دهانشویه کلرهگزیدین و فلوراید در مقایسه با دهانشویه ترکیبی نانوسیل D1+F بر روی استرپتوکوکوس موتانس در محیط آزمایشگاهی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه آزمایشگاهی، از روش چاهک پلیت جهت بررسی قطر هاله عدم رشد دهانشویه ها (کلرهگزیدین 0/2%، فلوراید 0/05%، نانوسیل D1+F) استفاده شد. سپس MIC (حداقل غلظت مهارکنندگی) و MBC (حداقل غلظت کشندگی) دهانشویه ها با روش میکرودایلوشن ارزیابی شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج روش چاهک پلیت، قطر هاله عدم رشد برای دهانشویه های فلوراید، کلرهگزیدین و نانوسیل به ترتیب 9، 18 و 32 میلی متر بود. مقادیر MIC برای دهانشویه فلوراید 125 میلی گرم بر میلی لیتر ، دهانشویه کلرهگزیدین 3/9 میلی گرم بر میلی لیتر و برای دهانشویه نانوسیل D1+F نیز 1/95 میلی گرم بر میلی لیتر بود. مقادیر MIC و MBC برای هر دهانشویه با هم برابر بود.

    نتیجه گیری

    بر طبق نتایج مطالعه حاضر، دهانشویه نانوسیل D1+F نسبت به کلرهگزیدین 0/2 درصد و فلوراید 0/05 درصد دارای اثرات ضد میکروبی قوی تری بر روی استرپتوکوکوس موتانس بود.

    کلیدواژگان: استرپتوکوکوس موتانس، پوسیدگی دندان، دهانشویه، فلوراید
  • صابر بابا زاده، طاهره نصرت زهی*، سپیده بنارودی صفحات 37-49
    سابقه و هدف

    امروزه استفاده از تکنولوژی دیجیتال  در آموزش دندانپزشکی افزایشیافته است. رشد و تکوین الگوهای آموزشی نشان می دهد تغییر رویکرد آموزش از شیوه های سنتی به شیوه های الکترونیکی و آموزش مجازی حایز اهمیت است. از این رو مطالعه ی حاضر را با هدف بررسی عوامل تاثیرگذار بر کیفیتیادگیری و آموزش بصورت مجازی از منظر  دانشجویان دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی زاهدان (یک مطالعه کیفی) به انجام رساندیم.

    مواد و روش ها

    جهت انجام این  مطالعه ی کیفی از نوع پدیدارشناسانه  با 5 1دانشجوی دندانپزشکیمصاحبه ی نیمه ساختاریافته صورت  گرفت که مصاحبه ها تا رسیدن به حد اشباع ادامه پیدا کرد . تمامی مصاحبه ها جهت کدگذاری و استخراج مفاهیم از حالت صوتی به نوشتاری پیاده گردید. جهت آنالیز مصاحبه ها از نرم افزار MAXQDA2018 نیز استفاده شد.

    یافته ها

    مضامین اصلی شامل « مزایای آموزش حضوری» ، « محدودیت های آموزش حضوری»، «روش های یادگیری آموزش مجازی»، « مزایای آموزش مجازی»، « معایب آموزش مجازی»، «محدودیت های آموزش مجازی»، « پیشنهادات برای بهبود آموزش مجازی » و « تفاوت آزمون حضوری و مجازی » بودند. مضامین اصلی "مزایا و معایب آموزش مجازی" و "پیشنهادات جهت بهبود آن" بیشتر مورد تاکید قرار گرفته بودند، زیرا دارای بیشترین زیرمضمون ها بودند.

    نتیجه گیری

    بنابر نظر دانشجویان، نگاه کلی نسبت به آموزش مجازی مثبت بوده و با وجود معایبی که برای آن ذکر شد، آموزش به صورت مجازی موثر و مفید ارزیابی شد. نظرات دانشجویان همچنین نشان داد مضامین اصلی "مزایا و معایب آموزش مجازی" و "پیشنهادات جهت بهبود آن" بیشتر مورد تاکید قرار گرفته بودند، از طرفی تقویت نقاط قوت در آموزش مجازی، برطرف کردن نقاط ضعف آن و اعمال پیشنهادات به ارتقای کیفیت یادگیری و آموزش به صورت مجازی منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، یادگیری مجازی، دانشجویان دندانپزشکی، مطالعه ی کیفی
  • نجمه علوی، دنیا صدری، مائده قربان پور* صفحات 50-57
    سابقه و هدف

    دوره دانشجویی بهترین زمان برای یادگیری اصول اخلاق حرفه ای و مهارت به کار بستن آن است که نتیجه آن برقراری ارتباط صحیح با بیماران می باشد. درخصوص میزان آگاهی دانشجویان دندانپزشکی از اصول اخلاقی مطالعات اندکی صورت گرفته است. این پژوهش به منظور بررسی میزان آگاهی دانشجویان سال آخر رشته دندانپزشکی دانشگاه آزاد اسلامی تهران در مورد اصول اخلاق حرفه ای در سال 1399 انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی  بوده که به روش سرشماری بر روی 150 نفر از دانشجویان ترم 11 و 12 دندانپزشکی با استفاده از پرسشنامه روا و پایا شده و با توجه به اصول اخلاقی ADA انجام شد. در نهایت داده های حاصل از پرسشنامه شامل سن، جنس، معدل کل، تعداد واحد گذرانده، و ترم تحصیلی وارد نرم افزار SPSS 24 شده و با استفاده از آزمون های Mann- U- Whitney و Multiple regression analysis مورد تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    در این مطالعه 150 دانشجو (61 مرد و 89 زن) شرکت داشتند. 71 دانشجو (47/4%) در ترم 11 و 79 دانشجو در ترم 12 (52/7%) تحصیلی بودند. میانگین سنی دانشجویان 24/68 سال و میانگین معدل کل دانشجویان  16/28 بود. پس از تکمیل پرسشنامه ها، میانگین نمره آگاهی از اصول اخلاقی ADA برابر 9/95 (%55/8) بدست آمد. میانگین نمره آگاهی از اصول اخلاقی در زنان کمی بیشتر از مردان بود که از لحاظ آماری معنی دار نبود. هیچ ارتباط معنی داری بین نمره اصول اخلاقی و هیچکدام از متغیرهای سن، جنسیت، تعداد واحد های گذرانده، معدل کل و ترم تحصیلی وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    میزان آگاهی دانشجویان دندانپزشکی نسبت به اصول اخلاق حرفه ای، در حد متوسط می باشد و این آگاهی ارتباطی با وضعیت تحصیلی و خصوصیات دموگرافیک آنها ندارد.

    کلیدواژگان: آگاهی، علم اخلاق، اخلاق حرفه ای، دانشجویان دندانپزشکی
  • احسان رضایی استبرقی*، مهسا امینی، سیده الناز موسوی زاده، ماندانا خطیبی صفحات 58-67
    سابقه و هدف

    با توجه به شیوع نسبتا زیاد بیماریهای سیستمیک ، اهمیت این بیماریها در مدیریت بیمار ، برنامه ریزی درمانی و نتایج درمان ؛ همچنین اختلاف در میزان بروز بیماری های گزارش شده و تغییر در فراوانی بیماریها در طول زمان  ، پژوهش حاضر با هدف تعیین فراوانی بیماری های سیستمیک و عوامل مرتبط در مراجعین به بخش بیماری های دهان و فک وصورت دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاداسلامی تهران بین سالهای 99-1396 صورت گرفت .

    مواد و روش ها

      در این مطالعه توصیفی- مقطعی و گذشته نگر،1699 پرونده  به صورت تصادفی انتخاب شد و مورد بررسی قرار گرفت. عوامل مرتبط شامل سن، جنس، محل تولد، وضعیت تاهل، شغل، بارداری، مصرف دخانیات؛ مصرف دارو ، سابقه بستری در بیمارستان ؛ سابقه بیماری خاص در اقوام درجه یک و  نوع بیماری های سیستمیک از پرونده ها استخراج و ثبت شد. بیماران از نظر متغیر های مذکور طبقه بندی شده و فراوانی هر طبقه محاسبه  شد. آزمونهای اماری chi2، Anova-binary logestic regression جهت تحلیل یافته ها استفاده شد.

    یافته ها

    از  1699بیمار مراجعه کننده، بیماری های سیستمیک در 717 نفر (42/2 درصد) گزارش شد. شایع ترین بیماری های   سیستمیک  به ترتیب  فشار خون  (19/1 %)، دیابت (14/4%)، بیماری های گوارشی (10/7%) و  کم شیوع ترین به ترتیب تب روماتیسمی، سابقه شیمی درمانی و رادیوتراپی و اندوکاردیت باکتریال می باشند. بین سن(0/0001 >P)، وضعیت تاهل، مصرف دارو، مصرف سیگار، سابقه بستری در بیمارستان با بروز بیماری سیسمتیک ارتباط معنادار وجود داشت (0/0001>P) بین بیماری سیستمتیک و سابقه بیماری در اقدام درجه 1 ارتباط معنادار وجود داشت. (0/003>P)

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد حدود نیمی از مراجعین به دانشکده دندانپزشکی دچاربیماری سیستمیک می باشند.این امر بر اهمیت اخذ تاریخچه صحیح و دقیق جهت ارایه کم خطر ترین و مناسب ترین درمان دندانپزشکی برای بیماران تاکید مینماید.

    کلیدواژگان: فراوانی، بیماری های سیستمیک، عوامل مرتبط
  • آرش فرزان*، کتایون خالقی، مینا محبیان، نیما معتمد، محمد جداخانلو صفحات 68-75
    سابقه و هدف

    عوامل مختلفی در حین پروسه های دندانپزشکی باعث ایجاد آسیب به چشم دندانپزشک، پرسنل و بیماران می شوند. به دلیل حضور عوامل میکروبی در بزاق به خصوص در همه گیری بیماری هایی مثل  ضروری است تا محافظت از چشم ها مورد توجه قرار گیرد. لذا هدف از این مطالعه بررسی آگاهی و عملکرد دندانپزشکان نسبت به استفاده از عینک محافظ برای پیشگیری از صدمات چشمی در دندانپزشکان، پرسنل مطب و بیماران می باشد.

    مواد و روش ها

    مطالعه توصیفی و مقطعی حاضر برروی تعداد 114 نفر از دندانپزشکان عمومی و متخصص شهر زنجان در سال 1399 انجام شد. سیوالات در دو حیطه آگاهی و عملکرد طراحی شدند و پس از بررسی پایایی و روایی پرسشنامه در اختیار شرکت کنندگان قرار گرفت. جهت تحلیل یافته ها از آزمون های Mann-U-Withny   و Kolmogorov-smirnov  استفاده شد.

    یافته ها

    میزان آگاهی دندانپزشکان در خصوص استفاده از عینک محافظ جهت پیشگیری از صدمات چشمی 28/92±60/37  و میزان عملکرد ایشان 26/93±40/48 بود و علی رغم بالا بودن آگاهی و عملکرد دندانپزشکان متخصص در این زمینه بین ایشان و دندانپزشکان عمومی تفاوت معنی داری دیده نشد. به ترتیب (0/09=P) و (0/06=P)

    نتیجه گیری

    آگاهی دندانپزشکان متخصص در مورد استفاده از عینک محافظ و عملکرد آنها نسبت به دندانپزشکان عمومی در وضعیت بهتری بوده و نیاز به آموزش بیشتر در زمینه آگاهی در رابطه با صدمات چشمی و استفاده از عینک محافظ احساس می شود.

    کلیدواژگان: وسایل حفاظت شخصی، کنترل عفونت دندان پزشکی
  • پریسا صداقتی، زهرا فدایی فرقان، میلاد فدایی ده چشمه* صفحات 76-87
    سابقه و هدف

    دندان پزشکان با توجه به ماهیت شغلی خود ممکن است در معرض ابتلا به اختلالات اسکلتی - عضلانی در نواحی فوقانی بدن باشند. هدف از مطالعه حاضر بررسی اختلالات اسکلتی - عضلانی ستون فقرات گردنی و اندام فوقانی دندان پزشکان با رویکرد مروری بر مطالعات بود.

    مواد و روش ها

    در این مقاله مروری سعی شد مطالعات انجام شده در زمینه موضوع تحقیق از سال 2000 تا ژوین 2021 جمع آوری شود. در همین راستا وب سایت های Google Scholar، PubMed، Science Direct، SID، ISC و Magiran مورد استفاده قرار گرفت و از کلیدواژه های مرتبط با موضوع نیز برای جستجوی مقالات استفاده شد.

    یافته ها

    با توجه به روش جستجو 140 مقاله یافت شد که با توجه به معیارهای ورود و خروج چکیده 45 مقاله مورد بررسی نهایی قرار گرفتند. در نهایت 29 مقاله بر اساس متن کامل و انطباق با معیارهای ورود و خروج در مطالعه حاضر گزارش شدند. بیشتر مطالعات ناحیه ستون فقرات گردنی را به عنوان شایع ترین نواحی درگیر گزارش کردند. تجربه بیش از نیمی از دندان پزشکان در ابتلا  به اختلالات اسکلتی عضلانی، بروز اختلالات بیشتر در زنان، تجربه حداقل یک اختلال در 12 ماه گذشته و همچنین از کارافتادگی موقت و عدم رسیدگی به فعالیت های روزمره به دلیل درد و اختلالات اسکلتی عضلانی از جمله نتایج مطالعات مورد بررسی بودند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد شایع ترین اختلالات اسکلتی - عضلانی در دندانپزشکان ناحیه گردن بوده و حدود نیمی از دندانپزشکان ناحیه گردن بوده و حدود نیمی از دندانپزشکان از اختلالات مربوط رنج می برند. شیوع این امر در زنان بیش از مردان بوده و افزایش ساعات کاری ارتباط مستقیم با بروز اختلالات عضلاتی- اسکلتی اندام فوقانی دارد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی - عضلانی، پاسچر، ستون فقرات گردنی، اندام فوقانی، وضعیت شغلی، دندان پزشک
  • مریم جلیلی صدرآباد*، فائزه قابل، محدثه داوری صفحات 88-92
    سابقه و هدف

    اپولیس فیشراتوم ، هایپرپلازی فیبروزه ی مخاطی است و عامل اصلی آن استفاده از پروتز نامناسب است. درمان این ضایعات ضروری است زیرا هرگونه تغییر در بافت طبیعی مخاط دهان باعث تجمع میکرو فلور فرصت طلب مانند،  کاندیدا آلبیکانس می شود. این مطالعه با هدف گزارش یک مشاهده جالب در مورد پاسخ این ضایعه به درمان دارویی انجام شد.

    معرفی مورد

    بیمار زن 62 ساله در حالی که از زخم طولانی مدت دهان رنج می برد به کلینیک دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی سمنان  مراجعه کرد. تشخیص اپولیس فیشوراتوم  براساس نمای  بالینی و همچنین ارتباط پروتز با ضایعه پیشنهاد شد.  برای بیمار سوسپانسیون 100000 واحد نیستاتین چهار بار در روز تجویز شد ، همچنین رعایت بهداشت دهان و خارج کردن دست دندان در مواقع غیر ضروری و شب ها توصیه شد. بیمار  3 هفته پیگیری شد و معاینه ی بالینی نشان داد که ضایعه فروکش کرده است.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد یک دوره درمان نیستاتین تراپی می تواند اثر قابل توجهی در کاهش حجم اپولیس فیشوراتوم داشته باشد.

    کلیدواژگان: اپولیس، دندان مصنوعی، کاندیدیازیس دهان، نیستاتین
|
  • Shahrooz Momeni*, Seyyed Ali Mousavi Bafrouei Pages 1-7
    Background and Aim

    Surgical extraction of mandibular third molar is the most prevalent oral surgery. Many factors can affect subsequent complications of it. This study aimed to assess radiographic and non-radiographic factors of impacted mandibular third molar and determine the relationship between these factors and surgical complications.

    Material and Methods

    This study has a prospective cohort design and was conducted on 53 patients who had indication of impacted mandibular third molar surgery, in 2020 at Shahid Sadoughi day clinic in Isfahan. the effect of root morphology, Pederson scale, mandibular canal relationship, tooth exposure, and number of operated teeth on surgical complications including pain onset and pain amount, and surgical duration was evaluated. the data was analyzed with Spearman's correlation coefficient, Kruskal–Wallis analysis, Fisher's exact test, and Mann–Whitney test (α<0/05).

    Results

    The relationship between molar position and surgical duration was statistically significant (p<0/01). the relationship between relative depth, ramus relationship, and root morphology, with surgical duration was also statistically significant (p<0/05). the relationship between age and post-surgical pain scale was also statistically significant (p<0/05). the relationship between Pederson scale, gender, number of extracted teeth, tooth exposure, and mandibular canal relationship with difficulty variables and surgical complications was not meaningful statistically (p>0/05).

    Conclusion

    Molar position, ramus relationship, relative depth, and root morphology affect surgical duration and could be used in predictive models. Gender doesn’t affect surgical complications and couldn’t be beneficial in predictive models.

    Keywords: Third Mollar, Impacted teeth, Surgery, Dental Radioloy
  • Mehran Nourbakhsh*, Saman Kalantari, Arash Zarbakhsh, Nasim Kashef Pages 8-20
    Background and Aim

    Polish and glaze are 2 methods to decrease roughness and bacterial adhesion to the ceramic surfaces. This in vitro study assessed the effect of polish and glaze on the bacterial adhesion of 3 ceramics.

    Materials and Methods

    In this in vitro trial, samples of zirconia-reinforced lithium silicate, lithium disilicate and monolithic zirconia ceramic specimens were milled by CAD/CAM device from the blocks and sintered in the oven. The specimens were polished, glazed or remained intact with no preparations as a control group. The specimens' surface roughness were assessed by a profilometer followed by exposing to streptococcus mutans bacterium. The bacterium suspension were inoculated in wells containing tryptic soy broth + 0.2% glucose and ceramic specimens were placed into the wells. The plates were incubated for 48 hours at 37C° to form biofilms on the specimens. After washing, biofilm fix and ethanol removal, 1ml 0.4% crystal violet dye were added. The dye was removed and after washing, 1mm 30% acetic acid was added and 200 µl of the wells containing were transferred to a 96-well plate.The observations of streptococcus mutans adhesion to ceramic specimens were done by SEM.  Two-way analysis of variance was used for evaluation of ceramic type and preparation effects and one-way variance and tukey tests were used for intragroup evaluations.

    Results

    In the Zolid ceramics, significantly higher bacterial adhesion were noted in the glazed than polished specimens (p=0.005). In the glazed specimens, significantly higher bacterial adhesion were noted in the Zolid ceramic than Suprinity (p=0.01) or IPS.Emax (p=0.009) ceramics.

    Conclusion

    Then, the surface preparation method showed significant effect on the bacterial adhesion only in Zolid ceramic. Except to polished Zolid ceramics, all ceramics and preparation techniques showed bacterial adhesion.

    Keywords: Bacterial adhesion, Polish, Glaze, Optical density, Streptocuccos mutans
  • Amirhossein Yavari, Mehrdad Barekatain*, Shirin Zahra Farhad, Shamim Kiaei Pages 21-27
    Background and Aim

    Chronic periodontitis is caused by a complex of periopathogenic microorganisms, some of which are more closely related to the active phase of the disease. The aim of this study was to investigate the antibacterial effect of two desensitizing agents voco bifluoride 10 and Mi paste on three common periopathogen bacteria

    Materials and methods

    In this experimental laboratory study, samples of three types of bacteria A.a (Aggregatibacter actinomycetemcomitans), Porphyromonas gingivalis (P.g) and P.I (Prevotella intermedia) were used. From each of the compounds of voco bifluoride 10 and MI paste, 3 disks were prepared. After drying and sterilizing the disks, the quality control operations of the disks were performed and cultured in suitable media and exposed to 37 ° C for 48 hours. According to the halo around each disk and its measurement, the growth or non-growth of bacteria was examined. Data were analyzed using t-test and two-way ANOVA

    Results

    There was no significant difference between the mean diameter of growth inhibition zone of all three types of bacteria A.a, P.g and P.i and the control group under the influence of voco bifluoride 10 and MI (P >0.05). The mean diameter of bacterial growth in the vicinity of MI paste was less than the diameter of bacterial growth in the vicinity of voco bifluoride 10, but this difference was not statistically significant (P >0.05).

    Conclusion

    The use of voco bifluoride 10 and MI paste have no effect on the diameter of the growth inhibition zone of periopathogenic bacteria.

    Keywords: Dentin Sensitivity, Aggregatibacter actinomycetemcomitans, Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, MI Paste
  • Elham Zajkani*, Zahra Abdi, Habib Zeighami Pages 28-36
    Background & Aim

    Oral diseases, especially dental caries, are still prevalent in the most developing countries which cost a lot for patients and the health care system. One of the most important ways to reduce costs is to prevent caries. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effect of chlorhexidine and fluoride mouthwashes in comparison with Nanosil D1+F combined mouthwash on Streptococcus mutans in vitro.

    Material and Methods

    In this experimental study, well diffusion method was used to evaluate the diameter of the growth inhibition zone of the mouthwashes (chlorhexidine 0.2%, fluoride 0.05%, nanosil D1+F). Then, MIC (minimum inhibitory concentration) and MBC (minimum bactericidal concentration) of the mouthwashes were evaluated by the standard microdilution method.

    Results

    Based on the results of the well diffusion method, the diameter of the growth inhibition zone for fluoride, chlorhexidine, and nanosil mouthwashes was 9, 18 and 32 mm, respectively. MIC values were 125 mg/ml for fluoride mouthwash, 3.9 mg/ml for chlorhexidine mouthwash and 1.95 mg/ml for nanosil D1+F mouthwash. The MIC and MBC values were the same for each mouthwash.

    Conclusion

    According to the results of the present study, Nanosil D1+F mouthwash had stronger antimicrobial effects on Streptococcus mutans than chlorhexidine 0.2% and fluoride 0.05%.

    Keywords: Streptococcus mutans, dental caries, mouthwash, fluoride
  • Saber Babazadeh, Tahereh Nosratzehi*, Sepideh Banaroodi Pages 37-49
    Background & Aim

    Nowadays the use of digital technology in dental education hasdramatically increased. The growth and development of educational models shows that it is important to change the approach of education from traditional methods to electronic methods and virtual education. We conducted the present study in aims of investigating the effective factors on the quality of virtual learning from the perspective of dental students of Zahedan University of Medical Sciences.

    Material and Methods

    In this phenomenological qualitative study,a total of 15 semi-structured interviews were conducted until reaching the saturation point. All recorded interviews were transcribed and important phrases were extracted. MAXqda 2018 software was also used to analyze the interviews.

    Results

    Main themes include "Advantages of face-to-face education", "Limitations of face-to-face education", "Virtual education learning methods", "Advantages of e-learning", and "Disadvantages of e-learning "," E-learning limitations and Suggestions". The main themes of "advantages and disadvantages of e-learning" and "Suggestions for improving E-learning" were emphasized because they had the highest number of sub-themes.

    Conclusion

    According to the obtained data, the general view of virtual education was positive and despite the mentioned disadvantages, virtual education was considered effective and useful. The students' perspective also showed that the main themes of "advantages and disadvantages of e-learning" and "suggestions for its improvement" were emphasized. Reinforcement of positive point, fixing the defects can improve the virtual education.

    Keywords: Virtual education, virtual learning, dental students, qualitative study
  • Najmeh Alavi, Donia Sadri, Maedeh Ghorbanpour* Pages 50-57
    Background and  Aims

    Student course is the best time to learn the principles and methods of applying professional ethics, which results in establishing proper communication with patients. However, few studies have been conducted on the level of knowledge of dental students about ethical principles. This study was conducted to investigate the knowledge of last year dental students of the Islamic Azad University of Tehran about the principles of professional ethics in 1399.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical cross-sectional study was performed by census method on 150 students of 11th and 12th semesters of dentistry using a valid and reliable questionnaire and according to the ethical principles of ADA. Finally, the data including age, gender, semester, average grade point, and average score of professional ethics were imported into SPSS 24 software and were analyzed using Mann-U- Whitney and multiple regression test. A significance level of 0.05 was considered for all analyzes.

    Results

    150 students (61 men and 89 women) participated in this study. 71 students (47.4%) were in the 11th semester and 79 students were in the 12th semester (52.7%). The average age of students was 24.68 years and the average grade point of all students was 16.28. After completing the questionnaires, the average score of knowledge of professional ethics was 9.95 (55.2%). The mean score of knowledge of professional ethics in women was slightly higher than men, which was not statistically significant. There was no significant relationship between the ethics score and none of the variables of age, gender, number of credits passed, total grade point average and semester.

    Conclusion

    The level of knowledge among dental students towards the principles of professional ethics is moderate and this knowledge is not related to demographic characteristics and educational status of the students.

    Keywords: Dentistry students, Ethics, Knowledge, Professional ethics
  • Mahsa Amini, Sseyedeh Elnaz Mousavizadeh, Mandana Khatibi Pages 58-67
    Background and Aims

    By considering  the relatively high prevalence of systemic diseases, the importance of these diseases in patient management, treatment planning, and treatment outcomes, the controversy in the reported incidence rates, and changes in the frequency of diseases over time, The aim of this study was to determine the frequency of systemic diseases and related factors in patients referred to the Department of Oral and Maxillofacial Diseases, School of Dentistry, Islamic Azad University of Tehran, between 2017 and 2020.

    Material and Methods

    In this descriptive cross-sectional and retrospective study, 1699 records of patients referred to the Department of Oral and Maxillofacial Diseases department  between 2017-2020, which were in the archives of the faculty, were reviewed. Data were recorded in Information forms included :age, sex, place of birth, marital status, occupation, pregnancy, smoking , drug use, history of hospitalization , history of specific illness in first-degree relatives , history and type of systemic diseases. Patients were classified according to the mentioned variables and the frequency of each class was calculated. Data were analyzed by spss11 and statistical tests were used are: chi2- Anova- Binary logestic regression.

    Results

    Among 1699 patients, Systemic diseases were reported in 717 patients (42.2%). The most common systemic diseases are hypertension (19.1%), diabetes (14.4%), gastrointestinal diseases (10.7%) and the least common systemic diseases are rheumatic fever, history of chemotherapy and radiotherapy and endocarditis.The relationship  Between age, marital status, drug use, smoking, history of hospitalization were significant and having first-degree relatives with a history of underlying diseases with systemic diseases was statistically significant. (P=0.003)

    Conclusion

     The results of the present study showed that relatively remarkebale percentag of our sample sizes which reffered to dental school, sufferd from systemic diseases.this mater emphasis on exact and correct history taking to achive the best and low risk patient's treatment.

    Keywords: Frequency, systemic diseases, related factors
  • Arash Farzan*, Katayoun Khaleghi, Mina Mohebian, Nima Motamed, Mohammad Jodakhanloo Pages 68-75
    Background and Aim

      Various factors cause damage to the eyes of dentists, staff and patients during dental procedures. Due to the presence of microbial agents in saliva, it is necessary to pay attention to eye protection. However, according to studies, only 62-52% of dentists use personal protective equipment. Therefore, this study aimed to evaluate the knowledge and practice of dentists regarding the use of goggles to prevent eye injuries in dentists, office staff and patients.

    Material and Methods

    The present cross-sectional study was designed and performed on 114 general and specialist dentists in Zanjan in 1399. The questions were designed in two areas of knowledge and practice, and after reviewing the reliability and validity of the questionnaire were provided to the participants. Related to statistrial analyzing fo data, Mann-U-Whitney and kolmogoro-smirnov tests were approached.

    Results

    Frequency of dentist’s knowledge and theire performance were 60.37±28.92 and 40.26±48.93, respectively Statistical analysis showed that despite the high knowledge and practice of specialists in all cases compared to general dentists; there was no significant difference between the two groups in the use of goggles to prevent eye injuries of dentists, office staff, patients (p> 0.05 ).

    Conclusion

    In general, the knowledge of specialist dentists about the use of protective glasses and their performance is better than general dentists and there is a need for further education in the field of eye injuries and the use of protective glasses.

    Keywords: Personal Protective Equipment, Dental Infection Controls
  • Parisa Sedaghati, Zahra Fadaei Forghan, Milad Fadaei Dehcheshmeh* Pages 76-87
    Background and Aim

    Due to their occupational nature, dentists may be prone to musculoskeletal disorders in the upper body. The aim of the present study was to study of musculoskeletal disorders of the cervical spine and upper extremity in dentists with a review approach.

    Material and Methods

    In this review article, an attempt was made to collect studies conducted on the subject of research from 2000 to June 2021. The websites Google Scholar, PubMed, Science Direct, SID, ISC and Magiran were used and keywords related to the topic were used to search for articles. 

    Results

    According to the search method, 140 articles were found, which were finalized, according to the inclusion and exclusion criteria abstract of 45 articles. Finally, 29 articles were reported based on the full text and compliance with inclusion and exclusion criteria in the present study. Most studies have reported the cervical spine as the most common area. Other results were included more than half of Dentists experience musculoskeletal disorders, more among women than men, at least one disorder in the last 12 months, as well as temporary disability and lack of daily activities due to pain and musculoskeletal disorders.

    Conclusion

    In general, the knowledge of specialist dentists about the use of protective glasses and their performance is better than general dentists and there is a need for further education in the field of eye injuries and the use of protective glasses.

    Keywords: Musculoskeletal Disorders, Posture, Cervical Spine, Upper Extremity, Occupational Status, Dentist
  • Maryam Jalili Sadrabad*, Faezeh Qabel, Mohaddeseh Davari Pages 88-92
    Background and Aim

    Epulis Fissuratum (EF) is a hyperplasia of mucosal fibrosis and its main cause is the use of improper prosthesis. Treatment of these lesions is necessary because any change in the natural tissue of the oral mucosa causes the accumulation of opportunistic microflora, such as Candida albicans. Therefore, this study aimed to report an interesting observation about the EF response to drug therapy.

    Case Report

    A 62-year-old female patient referred to the Dental Clinic of Semnan University of Medical Sciences (SUMS) while suffering from a long-term mouth ulcer.Diagnosis of EF was suggested based on the clinical appearance as well as the association of the prosthesis with the lesion. Therefore, gargling a suspension of 100,000 units of nystatin four times a day was also prescribed, and oral hygiene by removing the prosthesis was recommended, in unnecessary times and at night.Subsequently, in follow-up sessions, a gradual improvement was observed unitl the disease was completely eliminated .

    Conclusion

    It seems,  Regarding the relationship between EF and the accumulation of microorganisms, a cours of drug treatment might be notable effect on reduction size of EF.

    Keywords: Epulis, Denture, Oral candidiasis, Nystatin