فهرست مطالب

نشریه معماری سبز
پیاپی 27 (زمستان 1400)

  • جلد اول
  • تاریخ انتشار: 1401/01/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم امان پور* صفحات 1-8

    امروزه در حوزه معماری، نگرش تفسیری سعی در بازنگری به تعریف مکان و ادراک جسمانی و احیای معنای مستتر در فضاهای انسان ساخت دارد. این مقاله به نقش بدن انسان در ادراک فضای خلق شده از منظر اندیشه های یوهانی پلاسما میپردازد. میزان حضور پذیری و ظرفیت و قابلیت تحرک پذیری بدن در فضای ساخته شده و نیز میزان تاثیرگذاری فضای پر و خالی بر ابعاد بدن مخاطب را میتوان از ویژگیهای اصلی معماری به شمار آورد. لذا ابتدا جایگاه پدیدارشناسی معماری را که به معنای نگریستن به معماری از درون تجربه آگاهانه است و به حضور وجودی انسان در جهان توجه دارد را مورد تدقیق قرار دادیم و سپس به موضوع ادراکات چند حسی در معماری که در فرایندهای پردازش ذهنی و بازنمایی، مهمترین نقش را ایفا میکند، پرداختیم. این تحقیق با تاکید بر وجه کیفی و توصیفی شناخت مکان با توجه به رویکردهای ارایه شده توسط یوهانی پالاسما و از منظر پدیدارشناسی ادراکات چند حسی در فضای زیستی انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: هویت، مکان، ادراکات چند حسی، پدیدارشناسی، یوهانی پالاسما
  • میترا چراغی* صفحات 9-14

    ایجاد بامهای سبز تلاشی در جهت پایدارتر ساختن شهرها، یکی از راه حل های مدرن برای مشکلات شهری و کاهش آلودگی هوا از طریق ایجاد فضای سبز می باشد. استفاده از فناوری معماری سبز که از تکنیک های پیشرفته فضای سبز است، به دلیل مزایایی چون کاهش آلودگی هوا، کاهش گرمایش جهانی، از بین رفتن جزیره حرارتی در شهر،کنترل میزان منواکسید کربن، کنترل هیدروکربن ها و افزایش سرانه فضای سبز است. مطالعات مختلف نشان دادند که استفاده از بام سبز نقش موثری در کاهش هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای به ویژه 11 ترکیب PAH گزارش شده توسط EPA دارد که در این مطالعه پس از بیان مقدماتی در زمینه هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای و بام سبز به معرفی گیاهان مناسب برای بام سبز با هدف کاهش هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، آلاینده های آلی، معماری سبز
  • فرناز صیامیان*، راحله رستمی صفحات 15-26

    طراحی و معماری مراکز درمانی به عنوان یک ضرورت در روند درمان مطرح میشود. همچنین بر اساس چنین پژوهشهایی میتوان الگویی مناسب جهت طراحی مراکز درمانی بر مبنای انعطاف پذیری بالا، صمیمیت و آرامش ارایه نمود که تضمینکننده تسریع روند درمان بیماران و ارتقای سالمتی افراد جامعه خواهد بود. عناصر کالبدی محیط بر رفتار انسان در محیط تاثیرگذار میباشند که این عناصر در محیطهای بیمارستانی اهمیت بیشتری دارند. عناصری از محیط ساخته شده که میتواند حس کنترل و رفاه بیمار را بهبود بخشد، تمرکز مطالعه خواهد بود. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر نور، صدا، رنگ، مبلمان و دیگر عناصر تاثیرگذار در طراحی داخلی بیمارستانها بر سلامت روان بیماران بود. روش تحقیق بکار گرفته در این نوشتار مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای است و رویکردی توصیفی دارد. نتایج نشان میدهد با بهره گیری از معماری داخلی فضاهای درمانی و توجه به محیط کالبدی میتوان به خلق فضاهایی مناسب و واجد ارزش فضایی پرداخت تا استرس و اضطراب بیماران را که ناشی از حضور در مراکز درمانی و یا بیماری است؛ کاهش داد و بر سالمت روان افراد تاثیر مثبت گذاشت و در جهت ارتقای سلامتی افراد که مهمترین هدف بیمارستانها است گام برداشت.

    کلیدواژگان: طراحی داخلی، سلامت روان، بیمارستان، روانشناسی محیط، محیط کالبدی
  • یاسر شهبازی*، فائزه پاک روان صفحات 27-32

    صنعت ساخت و ساز در پیش ساخته سازی نیازمند یک سازماندهی کارآمد و موثر برای فرآیند تولید و تکنیکهای نوآورانه ساخت و ساز برای رقابتی مفید در برابر رشد جهانی در قرن 21 است. مشکلات مرتبط با ساخت و ساز، مانند کاهش کیفیت و تولید، کمبود نیروی کار و ایمنی و شرایط بد کار، جستجوی راه حلهای نوآورانه را ایجاب میکند. یک راهحل استفاده از فناوری های نوآورانه تولید مانند اتوماسیون و رباتیک است که پتانسیل رشد در صنعت ساخت و ساز و تولید و ایمنی و کیفیت را دارد. بیشتر تحقیقات در زمینه رباتیک و اتوماسیون بر روی ارتقای سخت افزار و نرم افزار متمرکز شده است. این مقاله به کاربرد گسترده ربات در مونتاژ در محل و صنعت ساخت در پیش ساخته سازی مربوط می شود. هدف از این پژوهش شناسایی و تبیین موانع و مزایای روش های اتوماسیون و رباتیک در پیش ساخته سازی است که با بررسی و کاوش در ویژگیهای صنعت ساخت و فرآیند آن صورت میگیرد.

    کلیدواژگان: پیش ساخته سازی، ربات، مزایا، معایب، صنعت ساخت
  • حمیدرضا عرفانی*، فاطمه احمدی صفحات 33-42

    معماری زمینه گرا رویکردی است، مبتنی بر ظرفیتهای بالقوه موجود و تاکید بر این نکته که به جای توجه صرف به استانداردهای برگرفته از رهیافتهای نوگرا که ناشی از دیدگاهی خطی است، از دیدگاه جامع نگر به طراحی نگریسته شود. در این پژوهش به بعد کالبدی از ابعاد رویکرد زمینه گرایی پرداخته گردید. این معماری با تاکید بر زمینه گرایی اشاره به ایجاد نوعی هماهنگی و یکپارچگی بین بنا و محیط پیرامون خود دارد که در جنبه های فیزیکی، منظر و فرمال خود قابل رویت است. هدف از این پژوهش کاربست تئوری زمینه گرایی در طراحی بیمارستان از یک سو در جهت کمک به بهبود درمان بیماران و از سوی دیگر ارتقاء منظر شهری میباشد. روش پژوهش از نوع توصیفی بوده و به صورت مطالعات کتابخانه ای انجام گرفته است. نتایج نشان داد، تاثیرات شاخصهای به دست آمده از پژوهش شامل پوشش گیاهی، رنگ، کاربری، ترکیب احجام، فرم و شکل داخل محیط درونی بیمارستان و روابط فضایی مناسب میتواند تا حدودی از تنشها و اضطراب بیماران کم کند. از سوی دیگر کاربست شاخصهای بهدست آمده از پژوهش شامل اقلیم، جنس مصالح، لفافه فضایی، تراکم، نوع اتصال به زمین، توپوگرافی، جهت گیری، خط آسمان در طراحی بیمارستان، میتواند در ارتقاء کیفیت منظر شهری موثر واقع گردد.

    کلیدواژگان: معماری زمینه گرا، طراحی، منظر شهری، بیمارستان
  • حسن جبر، سجاد رضایی* صفحات 43-54

    طراحی ساختمانهایی که ویژگی صرفه جویی در انرژی و همچنین حفاظت منابع طبیعی را در خود داشته باشند، در زمره اصلیترین مسئولیتهای معماران قرار میگیرد. آتریوم به عنوان یک میانجی اتلاف گرما از فضاهای مجاور را کاهش میدهد و همچنین برای فضاهای مجاور گرما تولید میکند. حیاط مرکزی عنصری است که در بهبود شرایط آسایش در مناطق گرم و خشک نقش موثری را ایفا کرده است. فضای باز حیاط مرکزی با محوریت خود، ابعاد معین جهت گیری و مکان یابی هدفمند عنصری تعیین کننده در بهرهمندی انرژیهای اقلیمی بوده است، اما امروزه با توجه به محدودیت های موجود در شهرهای بزرگ شاهد کاهش سهم فضای باز جهت ایجاد آسایش حرارتی در معماری معاصر هستیم. لذا با تاکید به نقش سنتی حضور حیاط در زندگی ایرانی، در این مقاله به امکان احیای این عنصر با در نظر گرفتن هندسه های مختلف و همچنین عملکرد آن به عنوان آتریوم در ساختمانهای آموزشی پرداخته میشود لذا در این راستا یک ساختمان آموزشی در برنامه شبیه سازی انرژی پلاس شبیه سازی شد. نتایج بدست آمده نشان داد که ترکیب حیاط مرکزی و آتریوم تاثیر بسزایی در کاهش مصرف انرژی بویژه در ماه های گرم سال دارد. همچنین مشخص شد که اگر در معماری حیاط مرکزی و آتریوم از هندسه مستطیل استفاده شود کاهش مصرف انرژی بمراتب بیشتری نسبت به سایر فرم ها بهمراه دارد.

    کلیدواژگان: معماری پایدار، توسعه پایدار، کاهش مصرف انرژی، آتریوم، حیاط مرکزی
  • مینا هژبریان* صفحات 55-68

    در عصر ما رشد بالای شهرنشینی و شلوغی و ازدحام بیش ازحد جمعیت و مشکلات ناشی از کمبود فضاهای گردشگری طبیعی چارهای جز مراجعه به مناطق بکر و دست نخورده را برای شهروندان ندارد. در این راستا کشورها برای حل این معضل، ایجاد کسبوکارهای کوچک گردشگری را در مناطق سنتی و بافتهای سنتی روستایی پیشنهاد داده اند که اکثر آنها به صورت خانوادگی اداره میشوند. کشور ایران با توجه به تنوع اقلیمی، محیط مناسبی برای ایجاد این نوع کسب و کار دارد و در چند سال اخیر، ایجاد مجموعه بومگردی مسئله مهم محافل گردشگری بوده است که همچنان در قالب کارکردی موثر از نظر دستاندرکاران این حوزه غافل مانده است. لذا سوال اصلی تحقیق بدین گونه است که؛ چگونه عوامل زمینهای بستر طبیعی شهر میتواند در کیفیت بخشی طراحی مجموعه تفریحی -بومگردی موثر باشد؟ و در این راستا نتایج تحقیق حاکی از آن است که با ورود گردشگران نیازها و امکانات رفاهی آنان نیز به عنوان نیاز با خود حمل میشود و در این راستا جنبه های خدماتی و سرویسدهی آنان نیز گسترش یافته و الگوی اقتصاد شهری و روستایی در پیامد آن شکل میگیرد.

    کلیدواژگان: گردشگری، بوم گردی، زمینه گرایی، طراحی معماری