فهرست مطالب

مدیریت دولتی - پیاپی 48 (زمستان 1400)

فصلنامه مدیریت دولتی
پیاپی 48 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • آرین قلی پور * صفحات 593-596
  • حمیدرضا نعمت الهی، امین امیری، حیدر احمدی* صفحات 597-626
    هدف

    هدف از اجرای این پژوهش، شناسایی عناصر و مولفه های سرمایه اجتماعی در مدیریت بحران کرونا است.

    روش

    پژوهش حاضر از دیدگاه پارادایم تفسیری، از نظر رویکرد استقرایی، از جنبه روش کیفی، از منظر زمان تک مقطعی و از لحاظ هدف تبیینی است. مشارکت کنندگان پژوهش، خبرگان حوزه علوم اجتماعی بودند که به روش نمونه گیری قضاوتی هدفمند انتخاب شدند. برای دستیابی به اشباع نظری با 11 نفر مصاحبه به عمل آمد. به منظور گردآوری داده ها، از مطالعه متون و مصاحبه نیمه ساختاریافته و برای کدگذاری داده ها، از تکنیک تحلیل تم استفاده شد.

    یافته ها:

    نتایج نشان داد که اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، آگاهی بخشی، عوامل اقتصادی، زیرساخت های نرم و مسایل ساختاری دولت و زیرمجموعه های آن ها، در سرمایه اجتماعی موردنیاز برای مقابله با بحران کرونا و مدیریت این بحران نقش مهمی دارد.

    نتیجه گیری:

     نقش سرمایه اجتماعی در تهدیدهای در حال تحول پویا، همیشه منفی یا مثبت نیست، پس باید رفتار مردم تغییر کند. تمهیدهایی که دولت ها از لحاظ قانونی، زیرساختی، اقتصادی و سیاسی در نظر می گیرند، در کنار اعتماد مردم به این تصمیم ها و افزایش سطح آگاهی مردم، تاثیرهای مخرب این قبیل بحران ها را کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: اپیدمی کرونا، سرمایه اجتماعی، مدیریت اجتماعی، مدیریت بحران
  • زهرا سادات صدوق، سید مهدی شریفی*، سمیه لبافی صفحات 627-647
    هدف

    توسعه رسانه های اجتماعی، ارتباط با مخاطبان سازمان های رسانه ای را تسهیل و امکان مشارکت آن ها در فرایند مدیریت شهرت را ایجاد کرده است. بی توجهی بخش خبر سازمان صداوسیما به کاربران در رسانه های اجتماعی که در توسعه یا تهدید شهرت سازمان تاثیر دارد، چالش هایی را در مدیریت شهرت این سازمان ایجاد کرده است. در این پژوهش به دنبال امکان سنجی استفاده از داده های رسانه های اجتماعی (توییتر) در توسعه مدل شهرت بخش خبر سازمان صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران بوده ایم.

    روش

    پژوهش با رویکرد کیفی و با استفاده از روش دلفی در سه مرحله اجرا شد. مشارکت کنندگان به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند که 16 نفر متشکل از سردبیران، خبرنگاران، مدیران و تحلیلگران رسانه های اجتماعی بودند.

    یافته ها: 

    الگوی به دست آمده 21 عنصر را دربرمی گیرد که در قالب سه بعد پیش نیازهای سازمانی، مدیریت شهرت و درگیرسازی ذی نفعان است. بعد اول شامل عناصری مانند تغییر سیاست های بخش خبری به منظور استفاده از توییتر برای مدیریت شهرت، ایجاد مرکز رصد و تحلیل داده های توییتر، تدوین برنامه های راهبردی مدیریت شهرت، جذب کارکنان جوان و خلاق و...؛ بعد دوم شامل سه عنصر جمع آوری داده، تحلیل داده ها و اقدام و بعد سوم نیز شامل عناصری مانند حضور رسمی سردبیران و خبرنگاران در توییتر، شناسایی و دسته بندی ذی نفعان و... است. این مدل می تواند شکاف موجود در رابطه با چگونگی استفاده از داده های رسانه های اجتماعی برای توسعه شهرت سازمان را پر کند.

    نتیجه گیری:

     عناصر احصا شده در این پژوهش، الگوی کاربست داده های رسانه اجتماعی توییتر در مدیریت شهرت بخش خبر سازمان صدا و سیما را تشکیل می دهد که در نتیجه به توسعه شهرت و ایجاد روابط پایدار با ذی نفعان سازمان منجر می شود.

    کلیدواژگان: بخش خبری سازمان صداوسیما، داده های رسانه های اجتماعی، شهرت سازمانی، مدیریت شهرت
  • محمدحسین عمرانی صباغی، محمد عطایی*، غلامرضا معمارزاده طهران، محمود مدیری صفحات 648-683
    هدف

    اعتماد اخیرا تبدیل به ابزار اصلی دستیابی به همکاری در روابط بین سازمانی و بین فردی شده و حجم سرمایه اجتماعی را افزایش می دهد. هدف پژوهش حاضر نیز طراحی مدل اعتماد تعالی بخش و ارایه الگویی توصیفی است که چگونگی شکل گیری اعتماد شهروندان نسبت به شهرداری تهران در حوزه معماری و شهرسازی را نمایش می دهد.

    روش

    به‏منظور تحقق این هدف ابتدا ابعاد مفهوم اعتماد تعالی بخش و عوامل موثر بر آن در شهرداری تهران از طریق مصاحبه، مطالعات کتابخانه ای و فیش برداری و تحلیل تم استخراج شد. سپس با به کارگیری روش دلفی و بهره گیری از نظرهای 29 نفر از خبرگان آشنا به موضوع تحقیق مهم‏ترین ابعاد اعتماد تعالی بخش و عوامل موثر بر آن در شهرداری تهران شناسایی شد.در این مرحله از روش نمونه‏گیری تصادفی (گلوله برفی)استفاده گردید. در مرحله بعد پس از تعیین حجم نمونه براساس جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی ساده 385 نفر از مراجعان بخش معماری و شهرسازی شهرداری تهران انتخاب شدند و ابعاد و عوامل شناسایی شده در قالب پرسش‏نامه ای در اختیار آن ها قرار گرفت. داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد

    یافته ها:

     در نهایت مدل عوامل موثر بر اعتماد تعالی بخش شامل 12 متغیر در دو بخش ابعاد اعتماد تعالی بخش (شامل اعتماد ابزاری و اعتماد ارزش گرایانه) و نیز عوامل موثر بر آن (شامل کیفیت خدمات الکترونیک، ارتباطات اداره امور عمومی، پاسخ‏گویی، سازگاری فرهنگی، مشروعیت، رسانه های اجتماعی آنلاین، مشارکت مدنی، سبک زندگی ایرانی- اسلامی، شفافیت و رضایتمندی شهروندان) طراحی شد

    نتیجه گیری: 

    نتایج نشان می دهد اعتماد تعالی بخش به نهاد شهرداری تابع محض نحوه عملکرد شهرداری ها نیست بلکه سایر عوامل زمینه ای و محیطی نیز می توانند در این معادله ایفای نقش کنند. لذا اشراف کلی شهرداری تهران به عوامل بسترساز و زمینه ای مذکور، مبنی بر تاثیر مولفه های راهبردی محیطی که نهادهای اجتماعی و سایر کنش گران در آن به فعالیت و تعامل با یکدیگر می پردازند، به‏منظور طراحی یک مدل نسبتا فراگیر در این حوزه، بهترین نتیجه ممکن را عاید شهرداری ها خواهد ساخت.

    کلیدواژگان: اعتماد تعالی بخش، اعتماد ابزاری، اعتماد ارزش گرایانه، شهرداری تهران، رضایتمندی شهروندان
  • حسن غفاری، باقر کرد*، نورمحمد یعقوبی، عبدالعلی کشته گر صفحات 684-705
    هدف

    در پژوهش حاضر، پیشایندها و پیامدهای استقرار حاکمیت داده های بزرگ در سازمان های دولتی بررسی و تبیین شده است.

    روش

    پژوهش حاضر مبتنی بر رویکرد آمیخته است و به صورت تحلیل کیفی و کمی و در چارچوب رهیافت قیاسی استقرایی ترسیم شده است. در مرحله کیفی، با استفاده از روش تحلیل مضمون مبتنی بر تحلیل، به تشریح و ترکیب متون پرداخته شد، سپس به منظور استخراج و دسته بندی مضامین، مصاحبه عمیق برگزار شد. نرم افزار استفاده شده در مرحله کیفی، Nvivo 12 بود و از تحلیل کاپای کوهن و ضریب CVR برای بررسی روایی و پایایی بخش کیفی استفاده شد. در مرحله کمی، به کمک روش دلفی فازی، تاییدپذیری پیشایندها و پیامدهای استقرار حاکمیت داده های بزرگ بررسی شد. جامعه آماری پژوهش حاضر در مرحله کیفی، 12 نفر از خبرگان سازمانی و دانشگاهی و در مرحله کمی، 21 نفر از خبرگان مربوطه بود.

    یافته ها: 

    پس از تحلیل متون و انجام مصاحبه، 48 مضمون پایه شناسایی شد. سپس با اعمال نظرها و تعدیل های پیشنهادی خبرگان، تعداد 36 مضمون نهایی، شامل 24 پیشایند و 12 پیامد گروه بندی شدند. برای بررسی تاییدپذیری مضامین شناسایی شده، روش دلفی فازی در دو مرحله به اجرا درآمد و با بررسی مقادیر میانگین فازی زدایی شده مراحل اول و دوم، پیشایندها و پیامدها به تایید رسید.

    نتیجه گیری: 

    عملکرد سازمان های دولتی در زمینه تصمیم گیری آگاهانه، برنامه ریزی و تحلیل های استراتژیک، گسترش حاکمیت خوب و شفافیت اداری، تا حد زیادی به داده های فراوانی وابسته است که از محیط درون و بیرون سازمان جمع آوری می شود و باید پردازش و ایمن سازی شود؛ امری که در سازمان ها و نهادهای دولتی ما چندان در کانون توجه قرار نگرفته است و نیاز به استقرار حاکمیت داده های بزرگ در این سازمان ها را ضروری می کند. این مهم، بر شناخت ظرفیت ها و توانمندی های سازمان، پیشران ها و سازوکارهای حاکمیتی مبتنی است و بر نتایج استقرار حاکمیت داده های بزرگ تاکید دارد.

    کلیدواژگان: داده های بزرگ، حاکمیت داده های بزرگ، پیشایندها، پیامدها، روش شناسی آمیخته
  • احمد کیخا* صفحات 706-737
    هدف

    هدف از پژوهش پیش رو، شناسایی مولفه های بودجه ریزی عملکردمحور در دانشگاه ها است.

    روش

    این پژوهش کیفی با استفاده از راهبرد فراترکیب مبتنی بر تحلیل مضمون تدوین شده است؛ بدین ترتیب که پس از جست وجوی کلیدواژه های تخصصی پژوهش در پایگاه های معتبر ملی و بین المللی در بازه زمانی 2000 تا 2021 و 1380 تا1400، در نهایت 62 پژوهش برای تحلیل مضمون انتخاب و از اطلاعات آن ها استفاده شد.

    یافته ها:

     برای بودجه ریزی عملکردمحور در دانشگاه ها، مولفه های 12گانه ای در قالب مضامین پیش سازمان دهنده اولیه؛ حکمرانی خوب در دانشگاه، قوانین و مقررات دانشگاهی، سازوکارهای تخصیص عملکردمحور، سازوکارهای تامین مالی عملکردمحور، یکپارچه سازی منابع مالی، نظام آموزشی و پژوهش کارآمد، سازوکارهای انگیزشی و حمایتی، سرمایه های انسانی، نظارت و ارزشیابی موثر، حسابداری اطلاعات، فرهنگ دانشگاهی و فضاسازی رقابتی دسته بندی شدند. علاوه بر این، 25 مضمون پیش سازمان دهنده ثانویه نیز شناسایی شد. با ترسیم ماتریس مضامین، مولفه های شناسایی شده رتبه بندی شدند.

    نتیجه گیری:

     بی گمان، بودجه ریزی عملکردمحور بهینه ترین سازوکار تخصیص منابع مالی دانشگاه ها در شرایط کنونی است. در این پژوهش، ضمن بازشناسی بودجه ریزی عملکردمحور از انواع دیگر بودجه ریزی در دانشگاه، مولفه های اصلی آن نیز بر اساس مطالعات استخراج و دسته بندی شد.

    کلیدواژگان: بودجه ریزی عملکردمحور، تخصیص منابع مالی، بودجه دانشگاه، منابع مالی دانشگاه
  • منوچهر انصاری*، اکبر خلیلی صفحات 738-765
    هدف

    توجه به صنعت توریسم به عنوان یکی از منابع درآمدی و توریسم پایدار با تمرکز بر سه حوزه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی ضروری به نظر می رسد. بر این اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر، طراحی بسته خط مشی برای دستیابی به توسعه پایدار توریسم در ایران است. نتایج این پژوهش می تواند به بهبود عملکرد صنعت توریسم، به ویژه توریسم درمانی ایران از جامعه محلی تا سطوح ملی همراه با حفظ سرمایه های ارزشمند کشور کمک کند.

    روش

    در این پژوهش از روش کیفی استفاده شده است؛ زیرا این روش به وقایع، افراد و موضوعات، رویکرد تفسیری و طبیعی دارد. استراتژی پژوهش، مطالعه چندموردی اکتشافی است. پس از انجام مصاحبه با مشارکت کنندگان این پژوهش که 12 نفر از ذی نفعان حوزه توریسم بودند و با استفاده از مدل پنج مرحله ای یین برای تحلیل داده های گردآوری شده، ابعاد بسته خط مشی توسعه توریسم پایدار به دست آمد که استراتژی ها، اهداف کوتاه مدت، اهداف بلندمدت و چالش ها را شامل می شود.

    یافته ها: 

    مضامین استراتژی ها شامل حمایت ملی، حمایت بین المللی و ابتکارهای بین المللی است. مضامین اهداف کوتاه مدت، ترویج توریسم محلی، توسعه فرهنگی آموزشی، بازاریابی داخلی و خارجی را شامل می شود. مضامین اهداف بلندمدت، توسعه اقتصادی پایدار، خلق درآمد، توسعه زیرساخت ها است و در نهایت مضامین چالش ها شامل، هزینه گران سفر، کیفیت پایین خدمات، پاندمی کرونا و عدم حمایت از کسب وکارهای محلی است.

    نتیجه گیری: 

    این مطالعه نشان داد که شرکت کنندگان به سه حوزه اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی توجه داشتند. شرکت کنندگان همچنین از دولت و سایر بخش های مرتبط خواستند تا از طریق سرمایه گذاری اصولی، به فرهنگ سازی و آموزش در جهت ارتقای توریسم درمانی و حفظ و حراست از منابع طبیعی تلاش کنند. توجه به آنچه شرکت کنندگان مطرح کردند و به کارگیری بسته خط مشی به دست آمده در این پژوهش، می‏تواند مدیران و سرمایه گذاران دولتی و خصوصی را در حفظ منابع ارزشمند طبیعی، به ویژه چشمه های آب گرم و توسعه صنعت توریسم یاری کند.

    کلیدواژگان: استراتژی، توریسم پایدار، توریسم درمانی، خط مشی
  • حسن بودلایی*، محمدحسین کناررودی، حامد عبادی، اکبر بهمنی صفحات 766-785
    هدف

    دیجیتالی شدن و چابکی، ویژگی اقتصاد گیگ است، از این رو، ضرورت پرداختن به تحول دیجیتال و چابکی سازمانی، در بخش دولتی هم پای بخش خصوصی آشکار شده است؛ اما سوال بسیار مهم این است که بخش دولتی تا چه حد خود را برای تحول دیجیتال، به عنوان رهیافتی نوین در جهت اعتلای قابلیت های سازمان های عمومی، به ویژه برای مدیریت کارکنان آماده کرده است؟ هدف از اجرای این پژوهش کیفی، ارایه مدل دیجیتال مدیریت منابع انسانی در بخش دولتی با هدف ایجاد تناسب با عصر دیجیتال است.

    روش

    به منظور اجرای پژوهش، از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 36 نفر از خبرگان بخش منابع انسانی در شبکه بانک های دولتی (8 بانک) و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، داده ها گردآوری شد.

    یافته ها: 

    یافته های پژوهش حاضر به تشکیل 4 مضمون فراگیر انجامید که عبارت‏اند از: معماری دیجیتال، اکوسیستم دیجیتال، پیشرانه های مدیریت دیجیتال منابع انسانی و پیامدهای مدیریت دیجیتال منابع انسانی.

    نتیجه گیری: 

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مدیریت دیجیتال منابع انسانی در بخش دولتی، به منظور تحول به سمت چابک سازی در اقتصاد گیگ، امری ضروری و حتمی است و مدیریت دیجیتال منابع انسانی، به عنوان نوعی استراتژی نوآورانه و اجتناب ناپذیر، باید در کانون توجه سازمان های دولتی قرار گیرد؛ زیرا چابکی شبکه بانکداری در بخش دولتی را ارتقا می دهد و تحول و گذار به اقتصاد دیجیتالی را تسهیل می کند.

    کلیدواژگان: معماری دیجیتال، اکوسیستم دیجیتال، پیشرانه های مدیریت دیجیتال منابع انسانی، پیامدهای مدیریت منابع انسانی دیجیتال، بخش دولتی
|
  • Aryan Gholipour Pages 593-596
  • Hamidreza Nematollahi, Amin Amiri, Haidar Ahmadi * Pages 597-626
    Objective

    The purpose of this study is to identify the elements and components of social capital in managing the Covid-19 pandemic crisis.

    Methods

    The present study is cross-sectional, inductive, qualitative, and explanatory research. Its 11 participants included social science experts who were selected through purposive judgment sampling. In order to collect data, semi-structured texts and interviews were used and thematic analysis was used to code the gathered qualitative data.

    Results

    The results showed that social trust, social participation, awareness, economic factors, soft infrastructure, and structural issues of the government, and its subdivisions have an important role in the social capital required to manage the Coronavirus crisis.

    Conclusion

    The role of social capital in the dynamic evolving threats, according to the findings of the present study, is not always negative or positive; therefore, the behavior of the people must be changed. Also, the governments’ legal, infrastructural, economic, and political measures, along with the increase in public confidence and awareness in such decisions can reduce the destructive effects of the crises.

    Keywords: Corona Epidemic, Crisis Management, Social capital, Social Management
  • Zahra Sadat Sadough, Seyed Mahdi Sharifi *, Somayeh Labafi Pages 627-647
    Objective

    Reputation management in media organizations is not possible without the engagement of stakeholders. Audiences, as the main stakeholders of the media, can develop the reputation of media and positively intervene in issues that threaten its reputation. The emergence of social media has facilitated relationships with the audience in media organizations and made it possible for them to participate in the reputation management process. The inattention of the IRIB News Agency as a media organization to social media, which can be effective in developing or threatening the organization's reputation, has created challenges in the organization's reputation management. The present study aims to evaluate the feasibility of using social media data (Twitter) in developing the reputation model of the IRIB News Agency.

    Methods

    To reach the set goals, this study was conducted with a qualitative approach and using the Delphi method in three stages. Selected by the purposive sampling method, the participants included 16 editors, journalists, managers, and social media analysts.

    Results

    The developed model included 21 elements in the form of three dimensions of organizational prerequisites, reputation management, and stakeholders’ engagement. The first dimension included elements such as changing the policies of the news departments to use Twitter data for reputation management, establishing a monitoring center and analysis of Twitter data, developing strategic plans for reputation management, training editors to build effective relationships with users on Twitter, creating a sustainable competitive advantage based on attracting young and creative employees in the news sector and etc. The second dimension included the three elements of data collection, data analysis, and action. The third dimension included elements such as the official presence of editors and reporters on Twitter, identifying and categorizing stakeholders, and responding appropriately to the tweets of different stakeholders.

    Conclusion

    IRIB News Agency can use its users' data on social media, especially Twitter, to develop its reputation and protect itself against threats. The presented model shows that the IRIB News Agency needs to create organizational prerequisites in this regard. This model can fill the gap in how to use social media data to develop an organization's reputation. This model in the dimension of reputation management shows that this News Agency cannot use these opportunities to develop its reputation without considering its audience on Twitter and examining their attitudes and needs by using user-generated data collection and then data analysis. Finally, engaging the audience through Twitter and communicating with them based on identifying needs through data analysis, leads to increased reputation. Responding to users and selecting hot topics through user comments on Twitter can lead to increased popularity. Managing stakeholder relationships, like a face-to-face relationship, helps engage stakeholders. Each of the three dimensions of organizational prerequisites, reputation management, and stakeholder engagement affects the other two and can enhance their elements. Ultimately, stakeholder engagement leads to fame of media, and having stable relationships with the audience promotes the reputation of the organization and protects against risks and threats.

    Keywords: IRIB News Agency, Organizational reputation, Reputation Management, Social Media Data
  • MohammadHosein Omrani Sabaghi, Mohammad Ataee *, Gholamreza Memarzadeh Tehran, Mahmood Modiri Pages 648-683
    Objective

    Trust recently has become the main tool in achieving collaboration in the inter-organizational and inter-individual and it’s raising the volume of social capital. The purpose of this study is to design a model of transcendent trust in Tehran Municipality and develop a descriptive paradigm that reveals how to form citizens' trust in corresponding Tehran Municipality in the architecture and urban development area.

    Methods

    To achieve the study purpose, first of all, the dimensions and the influencing factors on transcendent trust in Tehran Municipality is determined by studying the documents and literature study, survey by questionnaire and interview of 29 people in elite group. In this stage the Snowballing sampling was used. Meanwhile, Delphi technique used in two stages to obtain the most important dimensions and influencing factors. Next, after determining the sample size based on Krejcie & Morgan table and simple random sampling, 385 subjects, who had visited Tehran’s Architecture and urban development sector, were selected to take part in the study and provide a response to the questionnaire. The data analysis process is done by theme method and structural equation modeling (PLS software).

    Results

    Finally the model of effective factors on transcendent trust formed with 12 latent variables in two-part of dimensions of transcendent trust (including Instrumental trust and Axiological trust) and the effective items on it (including E-services quality, Public Administration Communication, Accountability, Cultural compatibility, Legitimacy, Online social media, Civil partnership, Iranian-Islamic lifestyle, Transparency, and Citizens' satisfaction

    Conclusion

    The finding revealed that transcendent trust totally hasn’t taking from Municipality performance. Indeed, there are some concept and environmental factors which play a vital role in this function. . So the full awareness of Municipality of Tehran that affecting of Environmental Strategic factors that interacting to each other, has the best possible result for Municipalities.

    Keywords: Transcendent trust, Instrumental trust, Axiological trust, Tehran Municipality, Citizens' satisfaction
  • Hassan Ghaffari, Baqer Kord *, NourMohannad Yaghoubi, AbdolAli Keshtegar Pages 684-705
    Objective

    In the present study, an attempt has been made to examine and explain the factors and outcomes of establishing big data governance in governmental organizations.

    Methods

    A mixed-methods study was chosen as the design for this research and the two main types of analysis typically used were quantitative (deductive) and qualitative (inductive). In the qualitative stage, the method of thematic analysis, based on analysis, description, and composition of texts was discussed, and then in-depth interviews were conducted to extract and categorize the topics. The software used in the quality phase was Nvivo 12. Kappa-Cohen analysis and CVR coefficient were also applied to evaluate the validity and reliability of the qualitative part of the study. In the quantitative part, the fuzzy Delphi method was used to examine the verifiability of the factors and the outcomes of establishing big data governance. The statistical population of the present study in the qualitative stage included 12 organizational and academic experts while the quantitative stage included 21 affiliated experts.

    Results

    After analysing the texts and conducting the interview, 48 basic themes were identified. Then, by applying the opinions and modifications expressed by the experts, 36 final themes (24 factors and 12 outcomes) were grouped. To check the verifiability of the identified themes, the fuzzy Delphi method was employed in two stages. Examining the values of the fuzzy-deactivated mean of the first and second stages, the aforementioned preconditions and consequences were confirmed.

    Conclusion

    The performance of public organizations in making informed decisions, planning and strategic analysis, expanding good governance, and administrative transparency highly relies on the large amount of data they collect, process, and secure from within and outside the organizational environment. The issue has not received proper attention in Iranian public organizations and institutions. Accordingly, it is vital to establish big data governance in these organizations, which depends on recognizing the capacities and capabilities of the organization, drivers, and governance mechanisms and highlights the significance of the obtained results of establishing big data governance.

    Keywords: Big data, Big data governance, Factors, outcomes, Mixed Methodology
  • Ahmad Keykha * Pages 706-737
    Objective

    The purpose of the present research is to identify the components of performance-based budgeting at universities.

    Methods

    This qualitative research has been designed using a Meta-synthesis strategy based on thematic analysis. Therefore, after searching for specialized research keywords in reputable national and international databases in the time intervals between March 2000 and March 2021, 62 pieces of research were selected for performing the thematic analysis.

    Results

    To set the performance-based budgeting at universities, 12 components in the form of primary pre-organizing themes were categorized as the following: good governance at universities, university rules and regulations, performance-based allocation mechanisms, performance-based financing mechanisms, integration of financial resources, efficient education and research system, incentive and support mechanisms, human capitals, effective monitoring and evaluation, information accounting, academic culture, and creation of the competitive environment. In addition, 25 secondary pre-organizing themes were identified. By drawing a matrix of themes, the identified components were then ranked.

    Conclusion

    Undoubtedly, performance-based budgeting is presently the most optimal mechanism for allocating financial resources to universities. In this study, performance-based budgeting was distinguished from other types of budgeting at universities and its main components were extracted and categorized based on the selected studies.

    Keywords: Performance-based budgeting, financial resource allocation, university budget, University financial resource
  • Manouchehr Ansari *, Akbar Khalili Pages 738-765
    Objective

    As one of the sources of income and sustainable tourism, the tourism industry focuses on economic, social, and environmental issues. Accordingly, the main objective of this study was to design a policy package to achieve sustainable tourism development in Iran. The findings of this study can help with improving the tourism industry's performance, especially therapeutic tourism in Iran from local communities to the national level as well as the development of tourism by preserving the valuable assets of the country.

    Methods

    The qualitative research method was used due to its interpretive and natural approach to events, people, and topics. The research strategy was an exploratory multiple case study. After interviewing the participants in this study, who were 12 stakeholders of the industry and using the five-stage Yin model to analyze the collected data, the dimensions of the policy package of sustainable tourism development including strategies, short-term goals, long-term goals, and challenges were achieved.

    Results

    Strategy themes included national support, national initiatives, and international initiatives. Themes of short-term goals included promotion of local tourism, cultural-educational development, internal and external marketing. Themes of long-term goals included sustainable economic development, revenue generation, and infrastructure development. Themes of challenges included the high cost of travel, low quality of service, Covid-19 pandemic, and lack of support for local businesses.

    Conclusion

    This study showed that the participants paid attention to economic, social, and environmental factors. The participants also required the government and other related sectors to promote medical tourism and to preserve and protect natural resources through principled investing, culturalization, and education. Paying attention to the issues mentioned by the participants and applying the policy package obtained in this research can help public and private managers and investors to preserve valuable natural resources, especially hot springs, and to develop the tourism industry.

    Keywords: Policy, Strategy, Sustainable Tourism, Therapeutic Tourism
  • Hasan Boudlaie *, Mohammadhosein Kenarroodi, Hamed Ebadi, Akbar Bahmani Pages 766-785
    Objective

    Digitalization and agility are the dominant features of the gig economy. Therefore, it is crucial to consider digital transformation and organizational agility in both the public and private sectors. The level of preparedness of the public sector for the digital transformation as a new approach to employee management and enhancement of the capabilities of public sector organizations is also of high significance. This relatively new concept includes the use of web-based technologies to optimize processes and create better results in human resource management (HRM). The purpose of the present qualitative research was to present a model for digital HRM in the public sector to fit in the digital era.

    Methods

    Qualitative research method was used to conduct the present study. To achieve the research objective, data was collected through semi-structured interviews with 36 human resource experts in the public banking network (including 8 banks), who were selected using the purposive sampling method.

    Results

    The findings of this study consisted of 4 comprehensive themes, 15 organizing themes, and 58 basic themes, which were obtained in three stages of coding. The comprehensive themes were digital architecture, digital ecosystem, the drivers of digital HRM, and the digital HRM outcomes.

    Conclusion

    The obtained results indicated that the public sector requires digital HRM to create agility in the gig economy. As an innovative and inevitable strategy, public sector organizations need digital HRM to improve their agility of the public sector banking network and facilitate the transformation and the transition to the digital economy. Unfortunately, there is currently a major weakness in the knowledge and practice of digital HRM in the public sector. The present study considered this issue and some new concepts that have not been mentioned in the existing literature.

    Keywords: Digital architecture, digital ecosystem, drivers of digital HRM, digital HRM outcomes, Public Sector