فهرست مطالب

بسپارش - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1400)

فصلنامه بسپارش
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 41، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدسروش آبزن*، رامین میرزایی، شروین احمدی صفحات 3-15

    آمیخته سازی پلیمرها از جمله روش های سودمند برای توسعه مواد پلیمری با خواص بهبودیافته یا ایجاد خواص ویژه در پلیمرهاست. آمیخته برخی از پلیمرها به طور کامل یا جزیی امتزاج پذیر است، اما آمیخته بسیاری از آن ها امتزاج ناپذیر بوده و ریزساختار آمیخته ناشی از وزن مولکولی زیاد و برهم کنش های نامطلوب، چندفازی خواهد بود. پژوهش های گسترده ای در زمینه توسعه رویکرد های سازگار سازی آمیخته ها انجام شده است. اصلاح سطحی پلیمرها، افزودن کوپلیمر های قطعه ای، سازگار سازی واکنشی، شبکه ای کردن، شبکه های درهم نفوذکرده و اخیرا افزودن پرکننده ها در ابعاد میکرو و نانو از جمله روش هایی است که برای بهبود سازگاری آمیخته ها استفاده می شود. کاهش مدول و خواص وابسته به آن، هنگام افزودن سازگارکننده های پلیمری موجب شده است تا توجه پژوهشگران بیش از پیش به سوی نانوذرات و اثر سازگارسازی آن ها معطوف شود. سازوکارهای سازگارسازی آمیخته های پلیمری با استفاده از نانوذرات را می توان بر اساس محل قرارگیری آن ها در آمیخته به دو حالت تقسیم کرد. نخست، نانوذرات در فاز ماتریس با تشکیل شبکه سه بعدی و افزایش گرانروی، تنش بیشتری به فاز پراکنده وارد می کنند، اندازه نواحی پراکنش را کاهش می دهند و در ادامه موجب کاهش پدیده ادغام نواحی پراکنش می شوند. در حالت دوم، نانوذرات با قرارگیری در سطح مشترک میان فازهای ماتریس و پراکنده، موجب کاهش تنش بین سطحی و افزایش چسبندگی در سطح مشترک می شوند. همچنین در این حالت نیز از ادغام قطره های فاز پراکنده جلوگیری می کنند. در این مقاله، اثر سازگارسازی نانوذرات در آمیخته های پلیمری، سازوکارها و عوامل ساختاری موثر بر آن بحث می شود.

    کلیدواژگان: آمیخته های پلیمری، سازگارسازی، نانوذرات، مرزمشترک، شبکه سه بعدی
  • فرناز السادات فتاحی* صفحات 16-30

    پزشکی بازساختی حوزه رو به رشدی برای ترمیم بافت های آسیب دیده بدن موجود زنده است و امروزه به عنوان درمانی نوین، مطرح شده است. بدین منظور، زیست مواد پلیمری (داربست ها) و یاخته های زنده استفاده می شوند. هدف از این کار، بررسی کاربرد داربست های زیست فعال پلی لاکتیک اسید در بازسازی بافت های مختلف است. پلی لاکتیک اسید زیست پلیمری سنتزی است که در سال های اخیر به عنوان پیشنهاد مهمی در تولید داربست های مهندسی بافت مطرح شده است. این پلیمر ماده ای زیست سازگار، زیست تخریب پذیر و زیست جذب پذیر است که در بدن موجود زنده به طور کامل آبکافت می شود و به مولکول های آب و کربن دی ا کسید تجزیه می شود. تولید داربست های زیست فعال پلی لاکتیک اسید که پس از کاشت درون تنی، قابلیت ایجاد پیوند شیمیایی با یاخته های بدن میزبان را دارند، روش بسیار نوینی در یاخته درمانی محسوب می شود. این روش اثر بسزایی بر روند و سرعت ترمیم انواع بافت های مختلف مانند بافت های مجرای ادرار، دیواره شکم، قلب، قرنیه چشم، مثانه، عروق، تاندون، غضروف، پوست، عصب و استخوان و نیز رباط پیرادندانی دارد. در این مقاله، جدیدترین و برجسته ترین پژوهش های دانشمندان بالینی جهان در سال های 2020 و 2021، به منظور تولید داربست های زیست فعال پلی لاکتیک اسید برای بازسازی بافت های بدن به طور خلاصه مرور می شود.

    کلیدواژگان: پلی لاکتیک اسید، پزشکی بازساختی، داربست زیست فعال، کاشت درون تنی، ماتریس طبیعی برون یاخته ای
  • سهیلا قاسمی، میلاد قزلسفلو* صفحات 31-38
    موضوع دارورسانی، حوزه پژوهشی درخور توجه است، زیرا سالانه زندگی میلیون ها بیمار را تحت تاثیر قرار می دهد. هرچند، عوامل دارویی را می توان با روش های مختلف تجویز کرد. اثربخشی سامانه دارورسانی به طور مستقیم با روش تجویز آن ارتباط دارد. پلی یورتان ها از مهم ترین دسته های پلیمر هستند که به دلیل سازگاری استثنایی، خواص مکانیکی و قابلیت انعطاف پذیری، نقش اساسی در توسعه بسیاری از وسایل مختلف زیست پزشکی دارند. پلی یورتان ها با واکنش ایزوسیانات ها و دی ال ها برای تولید پلیمرهایی با پیوند یورتان (-NH-COO-) در زنجیر اصلی آن ها تشکیل می شوند و این پیوند مشابه پیوندهای پپتیدی در ساختار پروتیین هاست. همچنین به دلیل این شباهت، آن ها به عنوان بخشی از بدن انسان مانند غشای دیالیز، بالن های درون آیورت، دریچه های قلب، داربست های موقت و کاشت سینه استفاده شده اند. انواع زیادی از قطعه های ساختاری پلی یورتان در دسترس است که موجب می شود تا خواص شیمیایی و فیزیکی این پلیمرها متناسب با کاربردهای هدف آ ن ها، به ویژه در زمینه های پزشکی و دارویی، تغییر کند. در این مقاله، سنتز و خواص پلی یورتان، ساختار، پایداری گرمایی، سختی، مقاومت به حلال، دارورسانی، خواص مکانیکی و همچنین زیست تخریب پذیری و زیست سازگاری آن با تاکید ویژه بر کاربرد این پلیمر در دارورسانی واپاییده و تحویل به بافت هدف، بررسی شده است.
    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: پلی اورتان، زیست سازگاری، زیست تخریب پذیری، دارورسانی، سیستم تحویل هوشمند
  • مریم کاشی* صفحات 39-50
    از اهداف مهم صنعت داروسازی، افزایش اثربخشی درمانی داروها در بیماران و کاهش عوارض جانبی آن است. در راستای دست یابی به این اهداف، باید تجویز دارو برای هر بیمار به طور اختصاصی و متناسب با اطلاعات ژنتیکی آن فرد انجام گیرد. زیرا، در هر فرد مقدار جذب دارو، مدت زمان رسیدن دارو به بافت هدف و اثرگذاری دارو بر بیمار متفاوت است. این موضوع به خوبی اهمیت پزشکی شخصی سازی شده را نشان می دهد. دارودرمانی در پزشکی شخصی راحتی و سازگاری بیمار را به دنبال دارد. تهیه داروهای شخصی سازی شده با فناوری چاپ سه بعدی امکان پذیر بوده که در سال های اخیر توجه زیادی به آن معطوف شده است. با استفاده از این فناوری، امکان طراحی و ساخت داروهایی با اشکال مختلف در بستر پلیمری برای پذیرش کودکان و امکان طراحی و بارگذاری چند دارو در یک دز دارویی با هدف راحتی سالمندان وجود دارد. همچنین با استفاده از این فناوری، الگوی رهایش دارو را می توان با تغییر در ضخامت یا نوع لایه پلیمری تنظیم کرد. نیم رخ رهایش دارو را می توان به گونه ای طراحی کرد که هر دارو سینتیک رهایش ویژه خود را داشته باشد. در این مقاله، پس از توضیح اهمیت دارورسانی شخصی سازی شده، به تعدادی از داروهای کپسول دارشده در حامل های پلیمری پرداخته می شود. سپس، برخی از انواع سامانه های دارورسانی نوین مانند زخم پوش ها و میکروسرنگ های تولید شده با این فناوری در سال های اخیر، بررسی می شوند.
    کلیدواژگان: پزشکی شخصی، زخم پوش ها، میکروسرنگ ها، سینتیک رهایش دارو، مدل سازی رسوبی ذوب شده
  • علی اکبر یوسفی*، محمدعلی م نکویی، امیرحسین برنجچی، مقصود امیری صفحات 51-64

    امروزه نیاز روزافزون به مصرف انرژی به دلیل توسعه جوامع انسانی، امری اجتناب ناپذیر است. با توجه به محدودیت منابع انرژی کره زمین و همچنین ایجاد آلودگی های زیست محیطی ناشی از مصرف سوخت های فسیلی، استفاده از انرژی خورشیدی به عنوان یک انرژی پاک ضرورتی انکارناپذیر است. استفاده از مبدل های فوتوولتایی (سلول های خورشیدی) از راهکارهای موثر برای استفاده بهینه از این منبع عظیم انرژی است. تاکنون پژوهش های متعددی درباره طراحی، ساخت و بهینه سازی سلول های خورشیدی انجام شده است. در حوزه بهینه سازی سلول های خورشیدی، روش های یادگیری ماشین یکی از رویکردهای مفید و مورد استفاده است. یادگیری ماشین به عنوان شاخه جدیدی از حوزه علوم دانشگاهی محسوب می شود که با پردازش داده های موجود، اطلاعات ارزشمند نوینی ارایه می دهد. زمینه های کاربرد یادگیری ماشین در طراحی و ساخت سلول های خورشیدی پلیمری به سه دسته کلی پیش بینی عملکرد سلول خورشیدی، انتخاب مواد مناسب و بهینه سازی فرایندهای ساخت تقسیم بندی شده است. در این نوشتار سعی شده است تا روش های یادگیری ماشین به طور اجمالی معرفی و در ادامه، کاربردهای آن در زمینه طراحی و ساخت سلول های خورشیدی توضیح داده شود. در این نوشتار، باتوجه به مطالعات بسیار انجام شده، مرور مقالات نمایه شده بین المللی معتبر به سال های 2020 و 2019 میلادی محدود شده است.

    کلیدواژگان: سلول خورشیدی آلی، بازده تبدیل انرژی، یادگیری ماشین، یادگیری نظارتی، یادگیری غیرنظارتی
  • محمدرضا کلائی*، محمدحسین کرمی صفحات 65-76

    مطالعه تخریب نانوکامپوزیت های اپوکسی بسیار مهم است، زیرا می تواند محدوده دمایی و طول عمر سامانه را مشخص کند. مدل سازی سینتیک تخریب به طور گسترده به ابزاری اساسی برای مهندسان تبدیل شده است که دوام گرمایی مواد را پیش از به کارگیری در صنعت پیش بینی می کند. این کار به کاهش هزینه ها و توسعه محصول، هزینه ساخت و زمان و ارتقای کیفیت محصول طراحی شده، منجر می شود. پراکنش و توزیع نانوذرات خاک رس در ماتریس رزین اپوکسی دو عامل مهم اثرگذار بر خواص فیزیکی و مکانیکی نانوکامپوزیت های اپوکسی هستند. همچنین، خواص سدی نانوذرات خاک رس یا سیلیکات لایه ای در برابر هیدروژن، اکسیژن و نوع ساختار آن می تواند باعث پایداری گرمایی رزین اپوکسی شود. اصلاح سطح نانوذرات خاک رس می تواند باعث تاخیر در واکنش تخریب نانوکامپوزیت های اپوکسی شود. درصد افزودن نانوذرات خاک رس به ماتریس رزین اپوکسی و نوع فرایند تولید آن، دو عامل مهم در بررسی سینتیک تخریب رزین اپوکسی با وجود نانوذرات خاک رس هستند. در این مقاله، اثر نانوذرات خاک رس اصلاح شده و نشده بر سینتیک تخریب رزین اپوکسی و مدل های متفاوت سینتیک تخریب، انرژی فعال سازی واکنش تخریب، تجزیه گرماوزن سنجی و درصد کاهش وزن بررسی و اثر انواع متفاوت نانوذرات خاک رس بر سینتیک تخریب رزین اپوکسی مرور شده است.

    کلیدواژگان: نانوذرات خاک رس، نانوذرات خاک رس اصلاح شده، رزین اپوکسی، سینتیک تخریب، مدل سازی
  • صفحات 77-85
|
  • MohammadSoroush Abzan *, Ramin Mirzaee, Shervin Ahmadi Pages 3-15

    Blending of polymers is one of the useful methods for developing polymeric materials with improved properties or creating special properties in polymers. The mixture of some polymers is completely or partially miscible, but the mixture of many polymers is immiscible and their microsructure will be multiphase due to high molecular weight and undesirable interactions. Extensive research has been conducted on the development of  blend compatibilization approaches. Surface modifcation of polymers, addition of block copolymers, reactive compatibilization, crosslinking, interpenetrating networks, and more recently the addition of fllers in the micro and nano dimensions are some of the methods used to improve the compatibility of mixtures. The reduction of modulus and its related properties, when adding polymeric compatibilizers has caused researchers to pay more attention to nanoparticles and their compatibility effect. Compatibility mechanisms of polymer blends using nanoparticles can be divided into two modes based on their location in the blend. Firs, nanoparticles in the matrix phase, by forming a three-dimensional network and increasing the viscosity, apply more sress to the dispersed phase, reduce the size of the dispersed regions, and then reduce the coalescence phenomena of dispersed particles. In the second case, the nanoparticles, by locating at the interface between the matrix and dispersed phases reduce the interfacial sress and increase the interfacial adhesion. Also, in this case, they prevent the integration of scattered phase droplets. In this paper, the effect of nanoparticle compatibility on polymer blends, mechanisms, and the afecting sructural factors are reviewed

    Keywords: polymer blends, Compatibilization, nanoparticles, interface, 3D network
  • Farnaz Sadat Fattahi * Pages 16-30

    Reconsructive medicine is a growing feld for repairing damaged tissues in living organisms and is now proposed as a new treatment. For this purpose, polymeric biomaterials (scafolds) and living cells are used. The aim of this sudy was to invesigate the application of bioactive polylactic acid scafolds in the regeneration of various tissues.  Polylactic acid is a synthetic biopolymer that has been proposed in recent years as an important proposal in the production of tissue engineering scafolds. This polymer is a biocompatible, biodegradable and biosorbable material that is completely hydrolyzed in the living organisms and decomposed into water and carbon dioxide molecules. Production of bioactive polylactic acid scafolds that are able to chemically bond with hos cells after in vivo implantation is a very new method in cell therapy. This method has a great impact on the process and speed of repair of various tissues such as urethral tissue, abdominal wall tissue, periodontal ligament, heart tissue, corneal tissue, bladder tissue, vascular tissue, tendon tissue, cartilage tissue, skin tissue, nerve tissue, and bone tissue. In this article, the lates and mos prominent research of clinical scientiss in the world in 2020 and 2021, in order to produce bioactive polylactic acid scafolds for regeneration of body tissues is briefy reviewed.

    Keywords: poly(lactic acid), reconstructive medicine, bioactive scaffold, in vivo implantation, extracellular natural matrix
  • Soheila Ghasemi, Milad Ghezelsofloo * Pages 31-38
    The feld of drug delivery is a very hot research area as it afects the life of millions of patients every year. Although pharmaceutical agents can be adminisrated in diferent ways, the efectiveness of certain drug delivery sysem (DDS) is directly related to the method of their adminisration. Polyurethanes are one of the mos important classes of polymers, that play an essential role in the development of many diferent biomedical devices due to their exceptional compatibility, mechanical properties and fexibility. Polyurethanes are formed by the reaction reviewed of isocyanates and diols to produce urethane-bonded polymers (-NH-COO-) in their main chain, which is similar to the peptide bonds in the sructure of proteins. Because of this similarity, they have also been used as part of the human body, such as dialysis membranes, intra-aortic balloons, heart valves, temporary scafolds and breas implants. There are many types of polyurethane sructural blocks available that allow the chemical and physical properties of polyurethane to be tailored to their intended applications, especially in the medical and pharmaceutical felds. In this paper, the synthesis and properties of polyurethane, sructure, thermal sability, hardness, solvent resisance, drug delivery, mechanical properties as well as biodegradability and biocompatibility with special emphasis on the application of the polymer in controlled release of drugs and delivery to the target tissue were.
    Keywords: polyurethane, biocompatibility, biodegradability, drug delivery, Intelligent delivery system
  • Maryam Kashi * Pages 39-50
    One of the important goals of the pharmaceutical indusry is to increase the therapeutic efectiveness of drugs for  patients and reduce their side efects. In order to fulfll these targets, the drugs should be prescribed to each patient individually and in accordance with the patient's genetic information, because in each patient, the amount of drug absorption, the time that drug reaches the target tissue and the efect of drug on the patient's organ are diferent. This clearly shows the importance of personalized medicine. Medication in personalized medicine leads to patient comfort and adaptation. The production of personalized drugs with 3D printing technology has been possible, which has  received a lot of attention in recent years. Using this technology, it is possible to design and made drugs with diferent shapes and color for children and load some drugs in one dosage (polypill) for elderly people. Also, using this  technology, the drug release pattern can be adjused by changing the thickness or type of polymer layer. The drug  release profle can be designed in such a way that each drug in polypill has special release pattern. In this article, after explaining the importance of personalized drug delivery, some encapsulated drugs in polymeric carriers are discussed. Then, some new drug delivery sysems, such as wound dressings and microsyringes produced with this technology in recent years, are briefy reviewed.
    Keywords: Personalized medicine, wound dressing, microsyringe, Drug release kinetics, fused deposition molding
  • AliAkbar Yousefi *, MohammadAli M Nekouei, AmirHossein Brendjchi, Maghsoud Amiri Pages 51-64

    Today, the growing need for energy due to the development of human societies is inevitable. Given the limited energy resources of the planet as well as the environmental pollution caused by the consumption of fossil fuels, the use of solar energy as a clean energy is an undeniable necessity. The use of photovoltaic converters, i.e. solar cells, is one of the efective solutions for the optimal use of this huge source of energy. So far, several sudies have been conducted on the design, manufacture and optimization of solar cells. One of the mos invaluable approaches is machine learning methods. Machine learning is considered as a new branch of academic science that provides valuable new information by processing exising data. Areas of application of machine learning in the design and manufacture of polymer solar cells are divided into three general categories: predicting the solar cells efciency, selecting appropriate materials, and optimizing the manufacturing process. In this article, we have tried to briefy introduce the machine learning methods and then explain their applications in the feld of designing and manufacturing solar cells. Due to several research activities, this article is limited to peer-reviewed articles in the years 2019 and 2020.

    Keywords: organic solar cell, power conversion effciency, Machine learning, Supervised learning, Unsupervised learning
  • Mohammadreza Kalaee *, Mohammadhossein Karami Pages 65-76

    The sudy of degradation kinetics of epoxy nanocomposites is very important because it can determine the temperature range and service life of the sysem. Degradation kinetics modeling has become widely used as an essential tool for engineers to predict the thermal durability of materials before their usage in indusry, leading to reduced coss and product development, manufacturing coss, time and quality of the designed product. Dispersion and disribution of clay nanoparticles in epoxy resin matrix are two important factors in the physical and mechanical properties of epoxy nanocomposites. Also, the inhibitory properties of clay nanoparticles or layered silicates agains hydrogen and oxygen, as well as the type of sructure can cause thermal sability of epoxy resin. Surface modifcation of the clay nanoparticles could play a delaying role in the degradation reaction of epoxy nanocomposites. The content of the added clay nanoparticles and the type of production process  are two important factors in invesigating the degradation kinetics of epoxy resin in the presence of clay nanoparticles. In this paper, the efect of modifed and unmodifed clay nanoparticles on the degradation kinetics of epoxy resin and diferent models of degradation kinetics, activation energy, thermogravimetric analysis and weight loss percentage and the efect of diferent types of clay nanoparticles on the degradation kinetics of epoxy resin are reviewed.

    Keywords: clay nanoparticles, modifed clay nanoparticles, epoxy resin, Degradation Kinetics, modeling
  • Pages 77-85