فهرست مطالب

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال هشتم شماره 1 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/17
  • تعداد عناوین: 14
|
  • محسن نوبخت*، عباس عباسپور، مرتضی طاهری، حسین عبدالهی، علی خورسندی طاسکوه صفحات 9-24

    تحقیق حاضر بر اساس نظریه وضع سیاست شکل گرفته و هدف از آن تحلیل لایه به لایه علت های وضع سیاست در مدارس ابتدایی ایران جهت طراحی سناریوهای بدیل است. برای رسیدن به این هدف از روش تحلیل لایه ای علی استفاده شده است. با این روش، پدیده وضع سیاست در چهار لایه مورد تحلیل و تعمیق قرار گرفت. یافته ها در سطح لیتانی نشان می دهد دانش آموزان ایرانی طی دو دهه گذشته نتوانسته اند در آزمون های بین المللی میانگین جهانی را کسب کنند. درسطح سیستم اجتماعی، عوامل انسانی و بافتارهای فرهنگی، اقتصادی و سیاسی نقش مهمی در وضع سیاست دارند که مورد توجه قرار نمی گیرند. در لایه جهان بینی و گفتمانی، پارادایم تقلیل گرایی در سیاستگذاری حاکم است. در سطح اسطوره ها و استعاره ها، سیاستگذاری؛ استعاره متعارف و زایایی است که نقش بسزایی در اجرای خطی سیاست ها دارد. بر اساس تحلیل و تعمیق لایه های چهارگانه فوق، سناریوهای بدیل وضع سیاست برای هر لایه طراحی و ارایه گردید.

    کلیدواژگان: سیاست آموزشی، تفسیر و بازگردانی سیاست، آینده پژوهی، نظریه وضع سیاست، ایران
  • حمیدرضا ملک محمدی، مجتبی نیک فرجام* صفحات 25-39

    در سال های اخیر بحث توسعه و اجرای سیاست ها در سواحل مکران در جنوب و جنوب شرقی ایران در دستور کار دولت های مختلف قرار گرفته است، اما روند اجرای سیاست ها بسیار کند بوده، به نحوی که به گواه آمار رسمی می توان از آن با عنوان بحران یاد کرد. سوال کانونی این پژوهش این است که چرا علی رغم اهمیت بسیار بالای این منطقه در مناسبات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی، و وجود اراده سیاسی اعلامی، اجرای سیاست ها در این منطقه راهبردی با شکست همراه بوده است؟ پژوهش حاضر با بهره گیری از ادبیات نظری مرتبط با اجراپژوهی در سیاستگذاری عمومی و  اجرای سیاست ها در مناطق آزاد موفق، بر پایه مصاحبه با خبرگان و روش تحلیل مضمون، عمده ترین دلایل شکست سیاست ها را استخراج نموده و راهکارهای سیاستی را ارایه می دهد. یافته های پژوهش نشان می دهد که مهم ترین دلایل شکست سیاست ها در این منطقه راهبردی را می توان ذیل سه مضمون اصلی ساختارمحور، آرمان محور و اندیشه محور و نه مضمون فرعی دسته بندی کرد.

    کلیدواژگان: سواحل مکران، سیاستگذاری عمومی، اجراپژوهی، مناطق آزاد، تحلیل مضمون
  • اسماعیل ذاکری مهابادی، محمدرضا یزدانی زازرانی*، حنانه محمدی کنگرانی صفحات 41-56

    مدیریت منابع آب در فلات مرکزی ایران و حوضه آبریز زاینده رود به عنوان تنها رودخانه دایمی این فلات، با چالش های جدی مواجه شده که زندگی و معیشت بخش زیادی از ساکنین و بهره برداران را با دشواری مواجه نموده است. پژوهش حاضر، با هدف شناسایی و تبیین عوامل موثر بر بروز بحران در حوضه آبریز زاینده رود از منظر ذی نفعان شهرستان های غربی استان اصفهان انجام شده است. این پژوهش از طریق مصاحبه های عمیق و نیمه ساختارمند با 51 نفر از ذی نفعان در شهرستان های غربی استان بر اساس روش تحلیل مضمون انجام گرفته است. در تجزیه و تحلیل مضمون ها، 15 مفهوم اولیه و سپس 4 مقوله اصلی که بیان گر مقوله هسته هستند، استخراج گردید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که  مفهوم هسته که همان علل شکل گیری بحران آب در شهرستان های مذکور می باشد، تحت تاثیر چهار دسته از علل سیاسی، قانونی، اقلیمی و قومی- فرهنگی بروز یافته است.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری، حوضه آبریز زاینده رود، حکمرانی آب، ذینفعان، شهرستان های غربی استان اصفهان
  • سعیده سادات آهنگری*، زهره بشارتی راد، سینا لاله صفحات 57-73

    در این پژوهش، اقدامات و سیاست های 10 کشور با موفقیت نسبی بیشتر و کمتر در مدیریت بحران کووید-19 در بازه زمانی ژانویه تا دسامبر 2020، با رویکرد مدیریت تاب آوری ملی و استفاده از روش فراترکیب بررسی شده است. بررسی نحوه مواجهه ایران با ویروس کووید-19 نیز از دیدگاه خبرگان این حوزه و همچنین با بررسی سیاست های مقابله با بیماری در کشور از طریق تهیه روزشمار و نگاشت اقدامات انجام شده روی منحنی روند بیماری در کشور و تجزیه و تحلیل اقدامات انجام شده در طول مدت بررسی با رویکرد مدیریت تاب آوری ملی صورت گرفته است.  با استفاده از تجارب سایر کشورها و درس آموزی از نحوه برخورد  کشور با بیماری کووید-19، الگوی سیاستی پیشنهادی برای مواجهه با بیماری های همه گیر نوظهور با رویکرد تاب آوری ملی ارایه شده است.

  • محمدحسین بادامچی* صفحات 75-87

    علی رغم گذشت بیش از هفتاد سال از آغاز برنامه ریزی رسمی در ایران، اصطلاح «برنامه ریزی» همچنان بصورتی مطلق، مجرد، تخصصی، پوزیتیویستی، غیرقابل خدشه و بی نیاز از مباحثات نظری به کار می رود و حال آنکه بررسی تحولات معرفتی این حوزه بویژه در آمریکا و اروپا از پایان پارادایم پوزیتیویستی-تکنوکراتیک برنامه ریزی و ظهور حوزه معرفتی میان رشته ای و بسیار پویایی به نام «نظریه برنامه ریزی» در پنجاه سال اخیر حکایت دارد. در این مقاله نشان داده می شود که صدای فروپاشی برنامه ریزی عقلانی-تکنوکراتیک و ظهور رشته نوینی به نام نظریه برنامه ریزی در ایران شنیده نشده است. تنها استثنا رشته برنامه ریزی شهری است که در یک سوءتفاهم، تحولات جدید را نه شیفت پارادایمی در «نظریه برنامه ریزی» بلکه صرفا «نظریات جدیدی در برنامه ریزی شهری» تلقی کرده است. در نهایت، خطوط کلی افق جایگزین و ناآشنای برنامه ریزی نااقلیدسی که گفتمانهای مختلف برنامه ریزی بدیل در سه دهه اخیر درون آن حرکت می کنند معرفی شده و پس از تاملی از منظر جامعه شناسی برنامه ریزی درباره دلایل این عقب ماندگی نظری و تاریخی، توصیه های سیاستی در جهت تحول نظری و حرفه ای در برنامه ریزی ایرانی ارایه می گردد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی، نظریه برنامه ریزی، تکنوکراسی، جامعه شناسی برنامه ریزی، برنامه ریزی نااقلیدسی
  • سید یاسر جلالی* صفحات 89-104

    این پژوهش به مطالعه ناسازگاری سیاست های فرهنگی حوزه زنان و جوانان با نگرش های مخاطبان و زمینه های شکل‏ گیری آنها در ایران می ‎پردازد و می ‎کوشد نشان دهد که سوگیری های مستتر در این سیاست ها، با نگرش ها و سبک های زندگی کدام خرده فرهنگها و گروه ها هم راستاست. مقایسه میان مرجعیت رسمی فرهنگ و مرجعیت های غیررسمی جامعه، وجود ناسازگاری را بین سیاست ها و نگرش های مخاطبان در سه موضوع منتخب پژوهش یعنی «پوشش زنان»، «سبک زندگی» و «سبک ازدواج» نشان می ‎دهد. در سیاست ها، بر نوعی سبک زندگی سنتی تاکید شده و دیگر سبک های زندگی موجود در جامعه نادیده گرفته شده است. ناسازگاری ‎های شناسایی ‎شده را می‏توان متاثر از ساختار سیاستگذاری فرهنگی، بسته بودن ایتلاف ها و سلطه مرجعیت خارج از حوزه فرهنگ دانست که سیاستگذار فرهنگی را وامی دارد جامعه هدف ویژه ای را انتخاب کند.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری فرهنگی، ناسازگاری، زنان، جوانان، رویکردهای تفسیری، سبک زندگی
  • سید عطاءلله سینائی، پویان کیانی*، مریم نفیسی مقدم صفحات 105-116

    شهرنشینی و ساختار صنعتی دو سیستم توسعه اقتصادی هستند که یکدیگر را متاثر و ارتقا می دهند. توسعه سریع اولی به تعدیل مداوم دومی کمک می کند و ارتقاء و بهینه سازی دومی باعث تحریک بی وقفه اولی می شود. این مطالعه ابتدا با استفاده از رویکرد منطق فازی، در دوره 1398-1390 برای استان های ایران، شاخصی از توسعه صنعتی به دست می دهد. نتایج نشان می دهد که گروه استان های تهران، اصفهان و آذربایجان شرقی و گروه  استان های کردستان، ایلام و خراسان جنوبی به ترتیب بالاترین و پایین ترین سطح توسعه صنعتی در دوره مذکور را داشته اند. در ادامه به بررسی اثر توسعه صنعتی بر شهرنشینی با استفاده از رگرسیون کوانتایل پرداخته شده است. نتایج نشان داد که در تمامی دهک های شهرنشینی، توسعه صنعتی تاثیر مثبتی بر شهرنشینی دارد، اما در سطوح بالا، تاثیر این عامل بر شهرنشینی کمتر از سطوح پایین شهرنشینی است. تاثیر نرخ بیکاری بر شهرنشینی نیز مثبت است اما با افزایش سطح شهرنشینی، این تاثیر افزایش پیدا می کند. تولید ناخالص داخلی سرانه نیز بر شهرنشینی تاثیر مثبتی دارد اما با حرکت به سمت سطوح بالای شهرنشینی این اثر ابتدا افزایش می یابد و سپس کاهش پیدا می کند.

    کلیدواژگان: توسعه صنعتی، شهرنشینی، منطق فازی، رگرسیون کوانتایل، ایران
  • مهدی قدمی، مرتضی موسی خانی*، سید مهدی الوانی صفحات 117-132

    امروزه شبکه ها ابزاری برای همکاری بخش های مختلف جامعه می باشند. با به کارگیری شبکه ها می توان همه ذینفعان را در فرآیند خط مشی گذاری مشارکت داد. دیجیتالی شدن اقتصاد به طور عام و صنعت بانکداری به طور خاص، یکی از پدیده های عصر حاضر است. این پژوهش با هدف طراحی الگوی شبکه ای برای خط مشی گذاری در حوزه بانکداری دیجیتال در ایران انجام شده است.پژوهش حاضر توصیفی- اکتشافی و ابزار گردآوری داده، مصاحبه های نیمه ساختاریافته بوده و برای تحلیل داده ها از تکنیک تحلیل مضمون بهره گرفته شده است. جامعه پژوهش، خبرگان خط مشی گذاری اقتصادی و بانکی کشور به ویژه بانکداری دیجیتال بوده و نمونه پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده است. در نهایت، الگویی طراحی گردیده که شامل ضرورت ها و دلایل، درون دادها، بازیگران، عوامل موثر بر روابط هم افزا و پیامدهای خط مشی گذاری شبکه ای در بانکداری دیجیتال می باشد.

    کلیدواژگان: اقتصاد هوشمند، بانکداری دیجیتال، خط مشی گذاری شبکه ای، بازیگران خط مشی گذاری بانکداری دیجیتال
  • مجید وحید* صفحات 133-138

    از مقایسه دیگر کشورها با ایران می توان به کارآمدی دولت در شماری سامان ها و خلل در کارکردهای آن و به تبع آسیب به کارآمدی آن در ایران پی برد. عرصه سیاستگذاری عمومی، ضمن فارغ کردن مشاهده کننده از قضاوت ارزشی و نیز رهاکردن او از بار اتهام وابستگی و دلدادگی به خارج، این امکان را به او می دهد تا روشن کند که دولت ایران در شماری از مهم ترین عرصه های سیاستگذاری عمومی از اقتصاد گرفته تا آموزش و فرهنگ و از این ها گرفته تا صنعت، کشاورزی و محیط زیست با چالش ها و بحران های عمیقی مواجه است. پژوهشی که پیشتر نگارنده و همکارانی از کشور فرانسه انجام داده به کار مقایسه نظام و زمان سیاستگذاری عمومی در ج. ا. ایران، ج. فرانسه و ایالات متحده آمریکا آمده است. دولت های دو کشور اخیر در تمام عرصه های مذکور از دولت ایران کارآمدترند. این مقاله مجال بحث در چرایی این وضع است و پیشنهاد نویسنده این است که میان این وضع و سطح سیاسی بودن مردم در این سه کشور نسبت مستقیم وجود دارد و کارآمدی دولت وابسته به میزان درگیری شهروندان با امر سیاست است و ترجیح امر عمومی و مصالح آن بر امر خصوصی و منافع آن. به رغم این که مردم ایران بسیار سیاسی پنداشته می شوند، آنان به معنای مندرج در این مقاله، چندان سیاسی نیستند و چنین نبودنشان سبب ناکارآمدی، ثقل و خودبزرگ بینی سیاست و دولت در ایران شده است. شاخص ه ایی یاری گر ما در حمایت از مدعایمان خواهند بود که ذکر و بحثشان در این نوشته خواهد رفت.

    کلیدواژگان: سیاست، دولت، ایران، مسئله کارآمدی
  • حسن راعی، جواد نظری، مرتضی سرزهی، عباس ملکی* صفحات 139-154

    هدف پژوهش حاضر، طراحی سناریوهایی در باب صادرات گاز طبیعی کشور تا سال 2050 با استفاده از نظر نخبگان و روش مورد استفاده در پژوهش، ترکیب روش دلفی و روش تحلیل اثرات متقابل می باشد. کشورهای هدف علاقمند هستند که مبدا تامین گاز طبیعی خود را به منابع ثابت و ویژه محدود نکنند؛ بنابراین از دیرباز توجه ویژه ای به ایران داشته اند. از این رو مطالعه وضعیت آینده صادرات گاز طبیعی ایران حایز اهمیت است. سه عامل جدا افتادگی ایران از سیستم تجارت و مالی جهان، نفوذ سیاسی کشورهای قدرتمند در کشور هدف و وضعیت منابع گاز طبیعی، تولید و توسعه آن ها در کشورهای هدف به عنوان عوامل موثر کلیدی بدست آمده و بر اساس روندهای آینده این سه عامل، چهار سناریوی سازگار صادرات گاز طبیعی شناسایی گردیدند. در نهایت پس از تشریح هرکدام از این سناریوها، توصیه های سیاستی برای رسیدن به یک وضعیت مناسب در صادرات گاز طبیعی ایران مطرح شده است.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی انرژی، گاز طبیعی، تحلیل اثرات متقابل، روش دلفی، ایران
  • زهرا قموشی، جواد پورکریمی* صفحات 155-165

    هدف پژوهش حاضر، ارایه چارچوب نظام مند از عوامل موثر بر تحولات حکمرانی آموزش عالی می باشد. روش پژوهش، کیفی و از نوع فراترکیب می باشد و برای گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه، کلیه منابع علمی مرتبط با موضوع عوامل موثر بر تحول حکمرانی آموزش عالی (بین سال های 1390 تا 1400 همچنین 2000 تا 2020) می باشد. در نتیجه، 2 بعد اصلی الزامات داخلی و الزامات خارجی تحول حکمرانی آموزش عالی شناسایی شد که هر یک دربردارنده مولفه هایی است. الزامات خارجی شامل تحولات حاکمیتی از جمله تحولات جهانی شدن و تحولات قدرت و سیاست، تحولات زیرساختی از جمله تحولات اقتصادی، تحولات در عرصه مدیریتی، تحولات نرم افزاری از جمله تحولات اجتماعی، تحولات فناوری و تحولات طبیعت شامل تحولات اقلیمی است. الزامات داخلی نیز شامل 2 عامل درون سیستمی (چالش های درون دانشگاهی، استقلال دانشگاهی، توسعه کمی و کیفی آموزش عالی) و برون سیستمی آموزش عالی (مشارکت ذی نفعان و تحولات اجتماعی) است.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، حکمرانی آموزش عالی، تحولات حکمرانی آموزش عالی، فراترکیب
  • جعفر حسن رضائی* صفحات 167-179

    هدف این مطالعه مقایسه سیاست ها و راهبردهای بین المللی سازی آموزش عالی ایران با برخی کشورهای پیشرو است که بر پایه الگوی میل و به صورت مقایسه ای انجام گرفت. نمونه کشورهای پیشرو به صورت هدفمند و با توجه به اسناد موجود و در دسترس گزینش شدند. نتایج این پژوهش نشان داد کشورهای مورد مطالعه در «دستیابی به کیفیت بالای آموزشی و پژوهشی»، «بهره مندی از سودهای اقتصادی»، «تنوع و فهم فرهنگی»، «دستیابی به استانداردهای بالا و قدرت تحقیقاتی» و «دیپلماسی دانش» توافق ندارند. همه کشورهای مورد مطالعه در راهبردهای «مشارکت در پروژه های تحقیقاتی» و «تبادل استاد و دانشجو» توافق دارند. از آنجاییکه چالش اصلی بین المللی سازی آموزش عالی ایران، عدم تعیین سیاست مشخص و هدفمند در سطح کلان سیاستگذاری می باشد، لذا پیشنهاد می شود در جهت تعیین سیاست های روشن و راهبرنده مطالعات و اقدامات جدی انجام پذیرد تا بتوان بواسطه آن راهبردهای مناسبی اتخاذ نمود.

    کلیدواژگان: آموزش عالی بین المللی، مطالعه مقایسه ای سیاست ها و استراتژی ها، آمریکا، انگلستان، استرالیا، آلمان
  • علیرضا سلطانی*، حسن دانایی فر صفحات 181-188

    سیاستگذاری و برنامه ریزی توسعه ای باید توانایی و قابلیت مواجه با پدیده های ناشناخته و احتمالی در عمل را داشته و با  ایجاد نوعی تعادل استراتژیک بین محیط برنامه ریزی، اهداف و خط مشی های تبین شده زمینه تحقق را فراهم سازد. سازواری(تناسب)، انسجام(بهم پیوستگی) و تاب آوری(انعطاف) در برنامه های توسعه را باید از ارکان اساسی برنامه ریزی اقتضایی دانست. سوال اصلی مقاله حاضر این است که کدامیک از برنامه های توسعه کشور(اول تا پنجم پس از پیروزی انقلاب)توانسته اند از منظر شاخص های سه گانه سیاستگذاری اقتضایی، اهداف تعیین شده خود را محقق سازند؟ بررسی صورت گرفته نشان دهنده این واقعیت است که علیرغم تاکیدات نظری برنامه های چهارم و پنجم بر ضرورت رعایت شاخص های سیاستگذاری اقتضایی و بومی سازی برنامه ریزی توسعه، برنامه سوم توسعه بهترین وضعیت را از لحاظ عملکردی و توجه به شاخص های اقتضایی در میان برنامه های پنجگانه توسعه داشته و برنامه های اول و دوم توسعه را غیراقتضایی ترین برنامه های توسعه بعد از انقلاب باید دانست. این مقاله از نظر روش شناسی با اتخاذ روش توصیفی و مقایسه ای و با بهره گیری از شیوه جمع آوری کتابخانه ای با دسترسی به منابع دست اول درجهت تقویت رویکرد راهبردی سیاستگذاری اقتضایی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری اقتضایی، شاخص سیاستگذاری، تاب آوری، انسجام، سازواری
  • کیانا کامیابی* صفحات 189-202

    مجله سیاستگذاری عمومی دانشگاه کمبریج یکی از مجلات مهم حوزه سیاستگذاری عمومی است که در جی سی آر JCR دارای ضریب تاثیر 2.513 می باشد و در پایگاه های معتبر نمایه سازی مجلات بین المللی از جمله الزویر و WOS نمایه شده است. این مجله عمدتا مقالاتی را منتشر می کند که نظریه ها، مفاهیم و روش های علوم اجتماعی را در موضوعات مهم سیاسی، اقتصادی و اجتماعی مرتبط با سیاست های عمومی به کار می گیرند. موضوعاتی متنوعی در این مقالات ارایه می شود از جمله مسایل زیست محیطی، اقتصاد سیاسی بین المللی، سلامت، سیاست ها و فرآیندهای نظارتی اتحادیه اروپا و... . داوران این مجله از بیش از دوازده رشته علوم اجتماعی و از سه قاره جهان هستند؛ از این رو دقت تحلیلی در ارجاع به زمینه و متن سیاست  ملی کشورهای مورد مطالعه را تضمین می کنند. در شماره 41 این مجله 9 مقاله منتشر شده است که به اختصار معرفی می گردند.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری عمومی، معرفی مقالات، مجله، تحلیل سیاست، مجله سیاستگذاری عمومی دانشگاه کمبریج
|
  • Mohsen Nobakht *, Abbas Abbaspour, Morteza Taheri, Hossein Abdollahi, Ali Khorsandi Taskooh Pages 9-24

    The present study is based on the theory of policy enactment and its purpose is to analyze layer by layer the reasons for policy enactment in Iranian primary schools to design alternative scenarios. To achieve this goal, the method of causal layer analysis has been used. In this way, the phenomenon of policy enactment was analyzed and deepened in four layers. The study population in this study are actors who are involved in the enactment of qualitative-descriptive evaluation policy. To find the participants, non-random snowball sampling method was used. MAXQDA 2018 software was also used for data analysis. Results at the Lithuanian level, Iranian students have failed to achieve a global average in international exams over the past two decades. At the level of the social system, human factors and cultural, economic and political contexts play an important role in policy enactment, which is not taken into account. At the worldview and discourse level, the paradigm of reductionism prevails in policy-making. At the level of myths and metaphors, policy-making is a conventional and generative metaphor that plays an important role in the linear implementation of policies. Based on the analysis and deepening of the four layers above, alternative policy enactment scenarios were designed and presented for each layer. Language does not just describe reality; Rather, it shapes reality. The use of the metaphor of development and policy enactment in language can play an important role in the success of policies. Thus, the adoption of politics is a complex, creative, intertwined, contextual and political process in which language and metaphor play a vital role but have received less attention.

    Keywords: Sociology of education, Educational Policy, Interpretation, Translation of Policy, Futures Studies, Theory of Policy Enactment
  • Hamidreza Malekmohammadi, Mojtaba Nikfarjam * Pages 25-39

    For more than a decade, the issue of policy implementation on the Makran coast has been on the agenda of various governments, but unfortunately the policy implementation process has been very slow, which can be described as a crisis. The central question of this research is why, despite the great importance of this region in economic, social, and political relations, and the existence of political will, the implementation of policies in this strategic region has been accompanied by failure and even failure? The present study, with the help of theoretical and scientific literature related to implementation and implementation of policies in free zones, and based on interviews and content analysis methods, extracts the main reasons for policy failure and provides policy solutions. The results of the studies conducted in this study show that the most important reasons for the failure of policies in this strategic area can be classified into three main themes (structure-oriented, ideal-oriented and thought-oriented) and 9 sub-themes.

    Keywords: Makran Beaches, Public Policy, Implementation Research, Free Zones, Content Analysis
  • Esmaeil Zaker Mahabadi, Mohammad Reza Yazdani Zazerani *, Hannaneh Mohammadi Kangarani Pages 41-56

    Water resources management in the Central Plateau of Iran and Zayandeh-Rud River basin, as the only permanent river of this plateau, has faced serious challenges which has challenged the lives and livelihoods of most residents and beneficiaries.The aim of this study was to identify and explain the causes of the crisis in the Water Policies of Zayandeh-Rud River Basin from the perspective of beneficiaries in the western townships of Isfahan province. The reseerch method of the styudy was qualitative type and by the Thematic analysis approach. In this study, data were collected through in-depth and semi-structured interviews and have been done with 51 beneficiaries in Falavarjan, Mobarakeh, Shahin Shahr and Maymeh, Khomeini Shahr, Lenjan, Chadegan, Fereydunshahr, Fereidan and Buin cities.In this study, first 195 causes announced by the participants were investigated and after removing similarities and repetitions, they were counted in the form of 76 basic concepts and analysed relying on the data encoding process in the Thematic analysis, in the open laying stage, were obtained 15 main concepts from these concepts. The findings of this study indicate that the concept (core) of the nucleus, which is the cause of the water crisis in these cities, has emerged under the influence of four categories of political, legal, climatic and ethnic-cultural causes.

    Keywords: Public Policy, Zayandeh-Rud River Basin, Water governance, Thematic analysis, Western Townshipes of Isfahan Province
  • Saiedeh Sadat Ahangari *, Zohreh Besharati Rad, Sina Laleh Pages 57-73

    Among all crises in the contemporary world, the novel Coronavirus’s outbreak has been the greatest and most severe shock societies in an international scope have had to endure. The outbreak of this virus has been a phenomenon effects and consequences of which spared nearly no society, organization, or person. The governments’ approach in tackling COVID-19 ranges from complete inaction, to reaction (which itself breaks down to quick or delayed reaction), and an active, forward-looking, and prospective approach. Resilience management is an active and prospective approach in confronting uncertainties. This study analyzes the actions and policies of 10 countries who were relative more or less successful than others in terms of their COVID-19 crisis management between January and December 2020. This paper takes a national resilience management approach and uses Meta synthesis, expert opinions on Iran’s confrontation with the COVID-19 phenomenon, and other countries’ experiences to suggest a policy model for confrontation with novel pandemics with a national resilience approach.

  • Mohammad Hossein Badamchi * Pages 75-87

    More than 70 years after official initiation of planning in Iran, the term and the profession of “Planning”, still premised as absolute, abstract, disciplinary, positive, undiscussable, needless of deliberation and reflectivity, while reviewing the intellectual changes of the issue, especially in US and Europe implies to the End of Positivistic- Technocratic Paradigm of planning and emergence of the new field of “theory of planning” in recent 50 years. Through qualitative meta analysis of the most important recently-published books and essays about planning and near fields like development and policy in Persian, this article shows that the blast of the collapse of rational-technocratic planning and emergence of “theory of planning” didn’t reach to Iranian knowledge of planning yet. The only exception is discipline of “Urban Planning” which misunderstands the deep paradigm shift in “theory of planning” with new narrow changes in “theories in urban planning area”. In conclusion after sketching the overall horizon of alternative Non-Euclidian Mode of Planning and discussing some causes and contexts of this theoretical-historical lag from sociology of planning perspective, various strategic recommendations to compensate the regression is being presented.

    Keywords: Planning, Theory of Planning, Technocracy, Sociology of Planning, Non-Euclidian Planning
  • Yaser Jalali * Pages 89-104

    In this article, I interrogate inconsistencies between values and attitudes implicit in the existing Iranian cultural policies regarding women and the youth and those of policies’ stakeholders. My work is theoretically inspired by the framework of the cognitive and interpretive approaches in public policy, alongside sociological concepts such as lifestyle. The research techniques include qualitative content analysis of policy documents, secondary data analysis of the national surveys to investigate attitudes of the society, and semi-structured interviews with policymakers.Comparing ‘formal cultural referential’ in the policies with the’ society informal referentials’ shows an inconsistency in the selected themes of the research, including women’s dress code, lifestyles and marriage styles. In policies, only a specific traditional lifestyle is promoted, and the diverse range of lifestyles in society is neglected. These inconsistencies could be considered as being affected by the structure of the cultural policymaking in the country and domination of the referential outside the cultural realm.

    Keywords: cultural policy, Inconsistency, The Women, The Youth, Cognitive Approaches, Lifestyle
  • Seyed Ataollah Sinaei, Pouyan Kiani *, Maryam Nafisi Moghadam Pages 105-116

    Urbanization and industrial structure are two systems of economic development that influence each other. The rapid progress of urbanization helps to promote industrial development and vice versa. In this study, first, an index for industrial development has been constructed using the fuzzy logic approach for the period 2012-2020 for the provinces of Iran. The results show that Tehran, Isfahan, and East Azerbaijan have the highest industrial development, respectively, and Kurdistan, Ilam, and South Khorasan have the lowest level of industrial development in the period, respectively. In the following, we investigate the effect of industrial development on urbanization using quantitative regression. The results show that industrial development has a positive effect on urbanization. But at high levels of urbanization, this effect is less than low levels of urbanization. The effect of the unemployment rate and GDP per capita on urbanization is also positive. Also, the effect of the unemployment rate is higher in provinces with high urbanization.

  • Mehdi Ghadami, Morteza Mousakhani *, Sayyed Mehdi Alwani, hamidreza yazdani Pages 117-132

    Networks are considered as tools of collaboration between different sections of society. Using networks, all stakeholders can be involved in the policy-making process. The digitalization of the economy in general and the banking industry in particular, is among the phenomena of the present age. The study aims at designing a network model for digital banking in Iran. This study is a descriptive-exploratory one, using semi-structured interviews as data collection tool. Theme analysis technique has been used to analyze the data. The research population is economic and banking policy-making experts, especially digital banking specialists in Iran, and the research sample has been selected using purposive sampling method. Finally, a model has been designed that includes the necessities, inputs, actors, factors affecting synergistic relationships and the impacts of network policy-making in digital banking. This model can be considered as a platform used for solving many current problems, including the indetermination of digital banking executives, the multiplicity of digital banking policy makers, etc.

    Keywords: Public Policy Making, Smart Economy, Digital Banking, Network Policy Making, Digital Banking Policy Making Actors
  • Majid Vahid * Pages 133-138

    The Iranian government is faced with important challenges and crises in different areas of public policy making such as economic, cultural, educational, environmental and industrial issues.In this article, we will discuss why these issues exist in Iran today and we will propose that there is a direct link between the involvement of people in politics and the efficiency of governmental policies.Even though Iranians believe that they are very political, in reality they are not as defined in this specific article. This leads governmental authorities to behave inefficiently or to suffer from megalomania.We will bring forth arguments that will support and defend our hypothesis in this article.

    Keywords: Politics, Government, Policy Inefficiency in Iran
  • Hasan Raei, Javad Nazari, Morteza Sarzehi, Abbas Maleki * Pages 139-154

    According to the forecasts of reputable international centers, natural gas will play the most effective role in the future of world energy. Because Iran has one of the largest natural gas reserves in the world; This energy source can be considered as the main advantage of Iran in the domestic and international arena. In the meantime, one of the options facing the country is the export of this energy source. Considering that the export of natural gas, in addition to economic benefits, has many political-security benefits for the country; Determining the goals and scenarios for the advancement of natural gas exports has always been one of the main issues facing the country's energy sector. Target countries are interested in not limiting the source of their natural gas supply to fixed and specific sources; Therefore, they have long paid special attention to Iran. Therefore, it is important to study the future status of Iran's natural gas exports. The purpose of this study is to design scenarios for the country's natural gas exports until 2050 using the opinion of the elite and the method used in the research is a combination of the Delphi method and interaction analysis method. The three factors of Iran's isolation from the world trade and financial system, the political influence of powerful countries in the target country and the status of natural gas resources, their production and development in the target countries have been identified as key factors and based on future trends Three key effective factors, four compatible natural gas export scenarios were identified. Finally, after explaining each of these scenarios, policy recommendations have been made to achieve a favorable situation in Iran's natural gas exports.

    Keywords: Future Studies in Energy, natural gas, Iran, Cross Impact Analysis, Delphi method
  • Zahra Ghamooshi, Javad Pourkarimi * Pages 155-165

    The purpose of this study is to provide a systematic framework of factors changing the governance of higher education. The method of this research was qualitative and meta-synthesis and the library method is used  for collecting data the research community was scintific resources related to the factors changing the governance of higher education. The study population is all scientific sources related to the subject of factors factors changing the governance of higher education (between 1390 to 1400 and 2000 to 2020). Keywords: Factors Affecting Higher Education Governance, Higher Education Governance Changing, University Governance, University Generation from Internal Databases of the scientific information database (SID), Noormags, Magiran, The Comprehensive Human Resources Portal (Ensani), Tehran University's thesis and ganj-beta, and foreign databases such as Scholar.google, Elsevier, Proquest have been used  about 20 years ago. By reviewing 17 sources from 1501 primary sources, the two main dimensions of internal requirements and external requirements of factors changing the governance of higher education were identified, each of which includes components: external requirements including governance changes including globalization, power and policy changes. ; Infrastructural developments, including economic developments, managerial developments; Software developments including social developments, technological developments; Nature changes include climate change. Internal requirements are also divided into two factors intra -systemic (university challenges, academic independence, quantitative and qualitative development of higher education) and extra-systemic higher education (stakeholder participation and social change). Accordingly, in creating change and revolution in higher education, these factors should be considered and on the other hand, in analyzing issues in the field of higher education governance, the impact of these factors should not be overlooked.

    Keywords: Governance, Higher Education, Changins in Higher Education Governance, Meta-synthesis
  • Jafar Hassan Rezai * Pages 167-179

    Due to the globalization the emphasis on international cooperation of HEIs has become necessary and the international aspect of HE requires scientific study. The purpose of this study was to compare the policies and strategies of internationalization of Iranian HE with some leading countries. This study was a comparative study based on the Mill's model. Sample countries were purposefully selected according to the available documents.  The results showed that all countries don't agree on “achieving high quality of education and research", " earning economic benefits", "cultural diversity and understanding", "achieving high standards and research power" and "knowledge diplomacy". All countries agree on "participation in research projects" and "teacher-student exchange". Since the main challenge of internationalization of HE in Iran is the lack of clear and purposeful policy at the policy-making level, it is suggested that serious studies and actions should be taken to determine, clear and leading policies So that appropriate strategies can be adopted through it.

    Keywords: International Higher Education, Comparative Study of Policies, Strategies, USA, uk, Australia
  • kiana kamyabi * Pages 189-202

    Journal of Public Policy of Cambridge University is one of the important journals in the field of public policy, which has an impact factor of 2.513 in the JCR and is indexed in reputable indexing databases of international journals including Elsevier and WOS. The journal mainly publishes articles that apply social science theories, concepts, and methods to important political, economic, and social issues related to public policy. A variety of topics are presented in these articles, including environmental issues, international political economy, health, EU regulatory policies and processes, etc. The reviewers of this journal are from more than twelve disciplines of social sciences and from three continents of the world. Thus, they guarantee analytical accuracy in referring to the context of the national policy of the studied countries. In issue 41 of this magazine, 9 articles have been published that are briefly reviewed.

    Keywords: Public Policy, Articles Introduction, Policy Analysis, Journal of Public Policy of Cambridge University