فهرست مطالب

نشریه تحلیل بازار سرمایه
پیاپی 3 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا حسینی معصوم*، علی تقوی مقدم صفحات 1-24
    موضوع حضور زنان و نقش آفرینی این قشر در عرصه ی مسایل اقتصادی یکی از نقاط موردبحث در جامعه بوده است. هدف اصلی این پژوهش، بررسی نقش حضور زنان در هییت مدیره شرکت های عضو بورس اوراق بهادار تهران و تاثیر آن بر رابطه بین مسیولیت پذیری اجتماعی و مدیریت سود در این شرکت ها می باشد. در این پژوهش اطلاعات مربوط به 131 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طول سال های 1389 تا 1398 گردآوری شده است. مسیولیت اجتماعی با بررسی ابعاد مشارکت اجتماعی، روابط کارکنان، عملکرد محیط زیستی و ویژگی محصولات اندازه گیری شده است. نتایج آزمون فرضیه ها نشان می دهند که بین حضور زنان در هییت مدیره با مدیریت سود و همچنین بین مسیولیت اجتماعی و مدیریت سود رابطه منفی و معناداری دارد اما حضور زنان در هییت مدیره بر رابطه مسیولیت اجتماعی و مدیریت سود اثر معناداری ندارد. نتایج کلی حاصل از تحقیق بیانگر آن است که در شرکت هایی که حضور زنان در هییت مدیره پررنگ تر است مدیریت سود کمتری وجود دارد از طرفی با توجه به اینکه زنان کمی در هییت مدیره شرکت ها هستند، حضور آن ها نتوانسته است بر رابطه مسیولیت اجتماعی و مدیریت سود اثر معناداری داشته باشد.
    کلیدواژگان: حضور زنان در هیئت مدیره، مسئولیت پذیری اجتماعی، مدیریت سود
  • روح الله عرب*، شیرین پناهی اروانق، کلثوم صوفی شیخ، محمد غلامرضاپور صفحات 25-48

    لحن گزارشگری مالی، به عنوان یکی از جنبه های مهم اطلاعات کیفی گزارش های مالی توسط نسبت واژه های مثبت و منفی که در گزارش های مالی سالانه موجود است، مشخص می شود که می تواند از عوامل تاثیرگذار برای حسابرس به عنوان عاملی برای ارزیابی ریسک شرکت صاحبکار در نظر گفته شود و بر حق الزحمه حسابرسی اثرگذار باشد. ضمن اینکه، بر اساس نظریه های همسویی و سنگربندی، مالکیت خانوادگی ممکن است از طریق کاهش عدم تقارن اطلاعاتی و هزینه های نمایندگی منجر به کاهش حق الزحمه حسابرسی شود، یا از طریق سوءاستفاده مالی و گزارشگری مالی متقلبانه منجر به افزایش حق الزحمه حسابرسی گردد. از این رو هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه لحن خوشبینانه گزارشگری مالی و حق الزحمه حسابرسی و مطالعه اثر تعدیل کنندگی مالکیت خانوادگی بر این رابطه با توجه به نظریه های همسویی و سنگربندی می باشد. برای دستیابی به هدف پژوهش حاضر از اطلاعات مالی 88 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله زمانی بین سال های 1391 تا 1398 انجام شده است. نتایج حاصل از آزمون های آماری پژوهش نشان می دهد که لحن خوشبینانه گزارشگری مالی منجر به کاهش میزان حق الزحمه حسابرسی می گردد. علاوه بر این، نتایج نشان داد، مطابق با نظریه همسویی مالکیت خانوادگی رابطه بین لحن خوشبینانه گزارشگری مالی و حق الزحمه حسابرسی را تعدیل و تشدید می نماید.

    کلیدواژگان: لحن خوشبینانه، مالکیت خانوادگی، حق الزحمه حسابرسی، نظریه همسویی، نظریه سنگربندی
  • مصطفی سیاحی* صفحات 49-68
    تغییراتی که در سالهای اخیر رخ داده است، موجب افزایش استقلال حسابرسان در رو در رویی با مدیریت شده است. یکی از این تغییرات، گسترش استفاده از کمیته های حسابرسی در شرکت هاست.در این مقاله وضعیت همپوشانی کمیته های تخصصی هیات مدیره را مورد بررسی قرار گرفته و میزان تاثیرگذاری آنها را بر حق الزحمه حسابرسی شرکت ها ارزیابی شده است. سوال اصلی این تخقیق این بوده است که آیا بین حق الزحمه حسابرسی و همپوشانی کمیته حسابرسی رابطه معناداری وجود دارد یا خیر.نتایج به دست آمده نشان داد که تاثیر همپوشانی کمیته های حسابرسی و کمیته حقوق و مزایا و تخصص اعضای کمیته حسابرسی بر حق الزحمه حسابرسی معکوس و معنادار بوده است. به عبارت دقیق تر افزایش همپوشانی کمیته های های تخصصی هیات مدیره باعث کاهش میزان حق الزحمه حسابرسی خواهد شد؛ از طرفی افزایش تخصص اعضای کمیته حسابرسی باعث افزایش میزان حق الزحمه حسابرسی می گردد.
    کلیدواژگان: حق الزحمه حسابرسی، کمیته های تخصصی هیات مدیره، همپوشانی
  • رضا صالحی، الله کرم صالحی* صفحات 69-100
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر عدم اطمینان اقتصادی و تحریم های اقتصادی بر خطر سقوط قیمت سهام در بورس اوراق بهادار تهران طی بازه زمانی 1392 تا 1398 با استفاده از اطلاعات 119 شرکت منتخب پرداخته است. نتایج فرضیه های پژوهش نشان داد بین تحریم های اقتصادی و خطر سقوط قیمت سهام رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. به عبارتی در شرایطی که کشور با تحریم های اقتصادی مواجه هست، بالتبع هزینه های شرکت ها از جمله هزینه های تولید، دستمزد، بهای تمام شده محصولات و... افزایش می یابد که در این شرایط ممکن است مدیران اخبار اقتصادی نامطلوب ناشی از این عوامل را تا مدتی مخفی نگه دارند و این مساله منجر به افزایش سقوط قیمت سهام می شود. همچنین نتایج نشان داد در شرایط عدم اطمینان اقتصادی خطر سقوط قیمت سهام افزایش یافته و معیارهای عدم اطمینان اقتصادی رابطه مثبت و معناداری با خطر سقوط قیمت سهام دارند. به عبارتی در شرایطی که عدم اطمینان اقتصادی ناشی از افزایش نرخ ارز، تورم و کاهش رشد اقتصادی وجود دشته باشد مدیران شرکت ها برای حفظ شغل و اعتبار حرفه ای خود ترجیح می دهند تا اخبار بد و منفی ناشی از این شرایط (مانند افزایش مواد اولیه، بهای تمام شده محصول، کاهش فروش، سود و نقدینگی) را از دید سهامداران و سرمایه گذاران مخفی نمایند که این مساله در نهایت منجر به افزایش سقوط قیمت سهام می-شود.
    کلیدواژگان: عدم اطمینان اقتصادی، تحریم های اقتصادی، خطر سقوط قیمت سهام
  • امیر شمس*، علی تقوی مقدم صفحات 101-123
    در طول سال های اخیر، سرمایه فکری به عنوان یک عامل اساسی جهت تعیین عملکرد مالی موردتوجه قرارگرفته است. همچنین سرمایه فکری می تواند بر کیفیت تولیدات شرکت تاثیرگذار باشد و با افزایش سهم بازار شرکت، سودآوری شرکت را افزایش دهد. از سویی، مدیران باثبات توانایی بیشتری برای سرمایه گذاری مطلوب تر در دارایی های فکری دارند که این می تواند سودآوری شرکت را بهبود بخشند. هدف اصلی این پژوهش، بررسی تاثیر تعدیل گر دوره تصدی مدیرعامل بر رابطه بین سرمایه فکری و عملکرد مالی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر پس از اعمال برخی از محدودیت های موجود در این تحقیق، متشکل از 140 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی سال های 1392 تا 1398 می باشد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل رگرسیون خطی چندگانه بر اساس داده های تابلویی استفاده گردیده است. نتایج حاصل از پژوهش حاکی از این است که بین سرمایه فکری و عملکرد شرکت رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. در حقیقت، در شرکت هایی که سرمایه فکری بیشتر بوده است، عملکرد مالی شرکت بالاتر بوده است. یافته های پژوهش نشان داد که دوره تصدی مدیرعامل اثر مثبتی بر رابطه بین سرمایه فکری و عملکرد شرکت داشته است. به عبارتی، در شرکت هایی که مدیرعامل آن ها از ثبات بیشتری برخوردار بوده اند، ارتباط سرمایه فکری و عملکرد شرکت تقویت می شود.
    کلیدواژگان: عملکرد شرکت، سرمایه فکری، دوره تصدی مدیرعامل
  • اکبر کریم زاده، نادر رضایی*، زهره حاجیها، رسول عبدی صفحات 124-151

     اعتبار تجاری یکی از عناصر مهم تامین مالی کوتاه مدت برای شرکت ها می باشد. با فراهم آوردن اعتبار تجاری، شرکت های فروشنده خود را در معرض خطر قرار می دهند، زیرا این احتمال وجود دارد که خریدار از منابع به درستی استفاده نکند. همچنین، افزایش رقابت در بازارهای داخلی و جهانی شرکت ها را ملزم کرده تا رفتار هزینه های خود را بهتر بشناسند. از این رو، در این پژوهش، تاثیر تعدیل کنندگی مسایل نمایندگی بر رابطه بین اعتبار تجاری و چسبندگی هزینه ها در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بررسی شده است. برای این منظور اطلاعات صورت های مالی 167 شرکت در دوره زمانی 1389 الی 1398 گردآوری شده است. این پژوهش جزء پژوهش های کمی و روش پژوهش از نوع همبستگی بوده و تجزیه و تحلیل رگرسیون چندگانه با استفاده از داده های ترکیبی به کار رفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد که با استفاده از هر سه معیار اعتبار تجاری، بین اعتبار تجاری و چسبندگی هزینه ها رابطه معناداری وجود ندارد. افزون بر این، نتایج نشان می دهد که از بین شاخص های مسایل نمایندگی، تاثیر مخارج سرمایه ای بر رابطه بین معیار سوم اعتبار تجاری (نسبت حسابهای پرداختنی بر خرید) و چسبندگی هزینه ها تایید می شود. اما شواهد لازم دال بر تاثیر نسبت تحصیل سهام بر رابطه بین معیار اول اعتبار تجاری (نسبت حساب های پرداختنی بر بهای تمام شده کالای فروش رفته) و معیار دوم اعتبار تجاری (نسبت حساب های پرداختنی تقسیم بر فروش) و چسبندگی هزینه ها یافت نشد.

    کلیدواژگان: اعتبار تجاری، چسبندگی هزینه ها، مخارج سرمایه ای، مسائل نمایندگی
  • سید حسین احمدی لنگری*، علی خوزین صفحات 152-188
    اهمیت دسترسی به انواع خدمات مالی در سطح جامعه بر فعالان اقتصادی پنهان نیست و از دیرباز تاکنون فعالیت های بشری به نحوی در ارتباط تنگاتنگ با فعالیت های اجتماعی بوده بطوریکه در سال های گذشته مسیولیت پذیری اجتماعی بانک ها و گزارشگری آن، اهمیت زیادی پیدا کرده است. بسیاری از کشورها این مفهوم را به منظور مقابله با مشکلات مربوط به بیکاری، فقر، آلودگی و سایر مشکلات اجتماعی مورد توجه قرار داده اند و از طریق اجرای فعالیت های اجتماعی به نحو مطلوب و متنوع، پاسخگوی گروه های مختلف خارجی بوده اند. براساس مسیولیت پذیری اجتماعی، بانک ها متعهد می شوند فعالیت های خود را به نفع کل جامعه انجام داده و رضایتمندی آنان را کسب نمایند. پژوهش حاضر به تاثیر مسیولیت اجتماعی شرکت (CSR) بر عملکرد مالی (FP)، ثبات مالی (FS) و شمول مالی (FI) در بخش بانکی ایران، با تمرکز بر داده های 17 بانک در طی 5 سال برای دوره مالی 1395- 1399 توسط برنامه SPSS نسخه 22 با سه فرضیه مطرح شده مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که مسیولیت اجتماعی شرکت ها بر عملکرد مالی و ثبات مالی تاثیر مثبت و معناداری دارد اما رابطه مسیولیت اجتماعی شرکت ها بر شمول مالی تاثیر مثبت و معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکت ها، عملکرد مالی، ثبات مالی، شمول مالی
  • هادی عموزاد* صفحات 189-216

     در پژوهش حاضر به بررسی ارتباط بین سطح حاکمیت شرکتی با سطح سرمایه گذاری و نرخ رشد شرکت ها پرداخته شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 5 ساله بین سال های 1394 الی 1398 بود که با استفاده از روش نمونه گیری حذف سیستماتیک، تعداد 174 شرکت (در مجموع 870 سال-شرکت) به عنوان نمونه آماری انتخاب و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی با طراحی پس رویدادی و از نظر روش استنتاج از جمله پژوهش های توصیفی - استقرایی می باشد که برای تحلیل فرضیه ها از مدل های رگرسیونی چندمتغیره با استفاده از نرم افزار Eviews8 بهره گرفته شد. نتایج بررسی مدل های رگرسیونی نشان می دهد سطح حاکمیت شرکتی دارای ارتباط معناداری با سطح سرمایه گذاری و نرخ رشد تولید ناخالص داخلی کشور می باشد. اما در مورد شاخص های در نظر گرفته شده برای حاکمیت شرکتی نتایج متفاوتی به دست آمد.

    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، نرخ سرمایه گذاری، تولید ناخالص داخلی
|
  • Mohamadreza Hoseinimasoom *, Ali Taghavi Moghadam Pages 1-24
    The issue of women's economic presence and the role-playing of this group in the field of issues has been one of the topics of discussion in society. The main purpose of this study is to investigate the role of women in the board of directors of member companies of the Tehran Stock Exchange and its effect on the relationship between social responsibility and earnings management in these companies. In this study, information about 131 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2010 to 2019 has been collected. Social responsibility is measured by examining the dimensions of social participation, employee relationships, environmental performance, and product characteristics. The results of hypothesis testing show that there is a negative and significant relationship between social responsibility and earnings management. But there is no significant relationship between the presence of women in the board of directors and earnings management. Also, the presence of women in the board of directors does not have a significant effect on the relationship between social responsibility and earnings management. The overall results of the study indicate that although corporate social responsibility has reduced earnings management but in companies where the presence of women on the board is more prominent, there is no less earnings management. On the other hand, given that there are few women on the board of directors of companies their presence has not been able to have a significant effect on the relationship between social responsibility and earnings management.
    Keywords: Female directors, Corporate Social Responsibility, Accrual-based earnings management
  • Roohollah Arab *, Shirin Panahi Arvanagh, Kolsoom Soofi Sheykh, Mohammad Gholamrezapoor Pages 25-48

    The tone of financial reporting, as one of the important aspects of quality information of financial reports is determined by the ratio of positive and negative words in the annual financial reports, which can be considered as influential factors for the auditor as a factor to assess the risk of the owner and affect the audit fee. According to theories of alignment and entrenchment, family ownership may reduce audit fees by reducing information asymmetry and agency costs, or by increasing audit fees through financial misuse and fraudulent financial reporting. Therefore, the aim of the present study is to investigate the relationship between the financial reporting optimistic tone and audit fees and to study the moderating effect of family ownership on this relationship with respect to theories of alignment and entrenchment. To achieve the purpose of this study, the financial information of 88 companies listed on the Tehran Stock Exchange in the period between 2012 and 2019 has been done. The results of statistical tests of the research show that the financial reporting optimistic tone leads to a reduction in audit fees. In addition, the results showed that, in accordance with the alignment theory, family ownership it moderates and intensifies the relationship between the financial reporting optimistic tone and audit fee.

    Keywords: Optimistic Tone, Family Ownership, audit fee, Alignment Theory, Entrenchment Theory
  • Mostafa Sayyahi * Pages 49-68
    Changes that have taken place in recent years have increased the independence of auditors in the face of management. One of these changes is the expansion of the use of audit committees in companies.In this article, the situation of overlap of specialized committees of the board of directors is examined and their impact on the audit fee of companies is evaluated. The main question of this study was whether there is a significant relationship between the audit fee and the overlap of the audit committee.The results showed that the effect of the overlap of the audit committees and the salary and benefits committee and the expertise of the members of the audit committee on the audit fee was inverse and significant. In other words, increasing the overlap of the specialized committees of the board of directors will reduce the amount of auditing fees; On the other hand, increasing the expertise of the members of the audit committee increases the amount of audit fees.
    Keywords: audit fees, Specialized committees of the board of directors, Overlap
  • Reza Salehi, Allah Karam Salehi * Pages 69-100
    This study examines the impact of economic uncertainty and economic sanctions on stock price crash risk in the Tehran Stock Exchange during 2014 to 2020 using data from 119 selected companies. The results show that there is a positive and significant relationship between economic sanctions and stock price crash risk. In other words, in a situation where the country is facing economic sanctions, consequently, the costs of companies, including production, wages, and product costs, etc., increase, that in these circumstances, managers may keep the unfavorable economic news caused by these factors hidden for some time, and this will lead to an increase in the stock price crash. The results also showed that in case of economic uncertainty, stock price crash risk increased and the criteria of economic uncertainty have a positive and significant relationship with the stock price crash risk. In other words, in a situation where there is economic uncertainty due to rising exchange, inflation rates and slowing economic growth, firm managers prefer to maintain their jobs and professional reputation, hide the bad and negative news caused by these conditions (such as rising raw materials, cost of goods, declining sales, profits, and liquidity) from the view of shareholders and investors, which ultimately leads to an increase in the stock price crash.
    Keywords: Economic uncertainty, Economic Sanctions, stock price Crash risk
  • Amir Shams *, Ali Taghavi Moghaddam Pages 101-123
    In recent years, intellectual capital has been considered as a key factor in determining financial performance. Intellectual capital can also affect the quality of the company's products and increase the company's profitability by increasing the company's market share. On the other hand, stable managers have a greater ability to invest more optimally in intellectual assets, which can improve the company's profitability. The main purpose of this study is to investigate the moderating effect of CEO tenure on the relationship between intellectual capital and financial performance in companies listed on the Tehran Stock Exchange. The statistical population of the present study, after applying some of the limitations in this study, consists of 140 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2013 to 2019. To test the research hypotheses, multiple linear regression model based on panel data has been used. The results of the research indicate that there is a positive and significant relationship between intellectual capital and company performance. In fact, in companies with more intellectual capital, the financial performance of the company has been higher. Findings showed that the term of office of the CEO had a positive effect on the relationship between intellectual capital and company performance. In other words, in companies whose CEOs have been more stable, the relationship between intellectual capital and company performance is strengthened.
    Keywords: company performance, Intellectual Capital, CEO tenure
  • Akbar Karimzadeh, Nader Rezaei *, Zohreh Hajiha, Rasoul Abdi Pages 124-151

    Trade credit is an important element of short-term financing for companies. By providing trade credit, companies are putting themselves at risk because it is likely that the buyer will not use the resources properly. Also, increasing competition in domestic and global markets has required companies to better identify their cost behaviour. Therefore, in this study, the moderating effect of agency problem on the relationship between trade credit and cost stickiness on the Listed Firms in Tehran Stock Exchange has been investigated. For this purpose, the financial statements of 167 companies in the period 2010 to 2019 have been collected. This research is a quantitative research and the research method is correlational and multiple regression analysis with combined data was used to test the hypotheses. The results show that using all three criteria of trade credit, there is no significant relationship between trade credit and cost stickiness. In addition, the results show that among the indicators of agency problem, the effect of capital expenditures on the relationship between the third criterion of trade credit (ratio of accounts payable to purchases) and cost stickiness is confirmed. However, no evidence was found for the effect of acquisition ratio on the relationship between the first criterion of trade credit (ratio of accounts payable to cost of goods sold) and the second criterion of trade credit (ratio of accounts payable divided by sales) and cost stickiness.

    Keywords: Agency problem, Capital expenditures, Cost stickiness, Trade credit
  • Seyed Hossein Ahmadi Langari *, Ali Khozein Pages 152-188
    The importance of access to financial services at the community level is not hidden from economic actors, and for a long time now, human activities have been closely related to social activities, so that in recent years, social responsibility of banks and its reporting has become very important. Many countries have considered this concept in order to deal with the problems related to unemployment, poverty, pollution and other social problems, and through the implementation of social activities in a desirable and diverse way, have responded to various foreign groups. Based on social responsibility, banks are committed to carry out their activities for the benefit of society as a whole and to gain their satisfaction. The present study on the impact of corporate social responsibility (CSR) on financial performance (FP), financial stability (FS) and financial inclusion (FI) in the Iranian banking sector, focusing on data from 17 banks over 5 years for the financial period 2016-2020 Was tested by SPSS version 22 with three hypotheses. The results of this study showed that corporate social responsibility has a positive and significant effect on financial performance and financial stability, but the relationship between corporate social responsibility does not have a positive and significant effect on financial inclusion.
    Keywords: Corporate Social Responsibility, Financial Performance, Financial stability, Financial inclusion
  • Hadi Amouzad * Pages 189-216

     The present study investigated the relationship between the level of corporate governance with the level of investment and the growth rate of companies. The statistical population of the present study includs all companies listed on Tehran Stock Exchange in a 5 year - period during 2015 to 2019. Using systematic removal sampling method, a total of 174 companies (including a total of 870 years-companies) selected and analyzed as the statistical sample. The present study is applied in terms of purpose with post-event design and a descriptive-inductive study in terms of inference method. Multivariate regression models were used to analyze the research hypotheses using Eviews8 software. The results of regression models show that the level of corporate governance has a significant relationship with the level of investment and the growth rate of GDP. However it is needed to mention that different results were obtained for the indicators intended for corporate governance.

    Keywords: Corporate Governance, investment rate, GDP