فهرست مطالب

مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات - سال سی و سوم شماره 1 (پیاپی 129، بهار 1401)

نشریه مطالعات کتابداری و سازماندهی اطلاعات
سال سی و سوم شماره 1 (پیاپی 129، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا نیکدل، فهیمه باب الحوائجی*، نجلا حریری صفحات 3-19
    هدف

    ارایه الگوی اطلاع رسانی و اطلاع دهی برای آشنایی جامعه ایران با مخاطرات طبیعی مانند زلزله.

    روش

    پرسش نامه محقق ساخته بین 184 نفر از مدیران ارشد جمعیت هلال احمر ایران، که به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند، توزیع شد. شاخص های این پرسش نامه از 114 منبع منتشرشده بین سال های 1990 تا 2021 به دست آمده و با استفاده از روش فراترکیبی و تایید خبرگان تدوین شده است. 138 پرسش نامه تکمیل و دریافت شده است. روش آماری مبتنی بر مدل سازی و تحلیل مسیر براساس معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار اسمارت پی.ال.اس. بود. در مدل از شاخص میانگین واریانس استخراج شده یا روایی هم گرا استفاده شده است. در این پژوهش برای ازبین بردن خطاهای اندازه گیری از روش پایایی ترکیبی استفاده شده است.

    یافته ها

    فرایند اطلاع رسانی در سه بخش (اطلاع رسانان، ابزار و رسانه ها، محتوای پیام اطلاع دهی) بررسی شده است. معیارهای اطلاع رسانان شامل سازمان های مدیریت در سطح کشور، سازمان های مدیریت در سطح محلی، جامعه مدنی و بخش خصوصی است. معیارهای ابزار و رسانه ها شامل انتشارات، عملکرد هنری، بازی ها و مسابقات، مواد صوتی و تصویری، منابع وب، رسانه های اجتماعی، سامانه های اطلاعات جغرافیایی و برنامه کتاب درسی است. معیارهای محتوای پیام اطلاع دهی شامل فردی و خانوادگی، سازمان های حاکمیت ملی و محلی با بررسی جامع مخاطره زلزله در سه موقعیت پیش از بحران، حین بحران و پس از بحران، براساس تحلیل عاملی اکتشافی بررسی شده است و درنهایت 34 شاخص در بخش اطلاع رسانان، 41 شاخص در بخش ابزار و رسانه ها و 56 شاخص در بخش محتوای پیام اطلاع دهی تایید شد.

    نتیجه گیری

    در بخش اطلاع رسانان نهاد ریاست جمهوری، وزارت کشور، وزارت راه و شهرسازی، وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، سازمان شهرداری ها و دهیاری ها، سازمان صداوسیما، جمعیت هلال احمر، فرمانداری، نمایندگان مردم در مجلس، اعضای شورای شهر و شهرداری، روسای ادارات محلی، معتمدان محلی، سازمان های مردم نهاد، شورایاران در تمام موقعیت های بحران تایید قرار گرفته اند، در بخش ابزار و رسانه ها، هوش مصنوعی و فضای ابری، پیام رسان ها) تلگرام، واتساپ،...)، نرم افزارهای کاربردی (اپلیکیشن ها)، سیستم های اطلاعاتی زلزله نگاری، سامانه های اطلاعات جغرافیایی(جی.آی.اس.)، نقشه ها و تصاویر ماهواره ای، سیستم های هشدار در هر سه موقعیت بحران تایید شده اند. در محتوای پیام اطلاع دهی زلزله در معیار فردی و خانوادگی (تهیه کیف اضطراری 0/746 در پیش ازبحران، تعامل با سایر افراد محل سکونت 0/915 در حین بحران، مهارت های زندگی و حل مسئله 0/910 پس از بحران) تایید شده اند و در معیار سازمان های مدیریت ملی و محلی (بررسی مشاغل و معیشت جامعه 0/655 در پیش از بحران، سازمان دهی سازمان های مردم نهاد 721/ 0در حین بحران و ارزیابی هشدار اولیه 0/743 پس از بحران) تایید شده اند.

    کلیدواژگان: ابزار اطلاع رسانی، اطلاع رسانان، اطلاع رسانی، محتوای پیام، مخاطرات طبیعی
  • ناهید سلیمانی، علی منصوری*، احمد شعبانی، سید علی سیادت صفحات 20-39
    هدف

    به منظور توسعه خدمات کتابخانه های دانشگاهی و ارایه خدمات نوین با عنوان «مدیریت داده های پژوهشی» برای کمک به اعضای هییت علمی و پژوهشگران در مدیریت داده های پژوهشی خود و بهره مندی از داده های پژوهشی دیگران، این مقاله به دنبال شناسایی مولفه های مدیریت داده های پژوهشی در کتابخانه های دانشگاهی است. از نتیجه پژوهش می توان به منزله مدلی برای پیاده سازی مدیریت داده های پژوهشی به طور نظام مند و موثر استفاده کرد.

    روش

    این پژوهش در دو مرحله انجام شد. گام نخست تحلیل محتوای کیفی برای شناسایی مولفه های مدیریت داده های پژوهشی بود. در گام دوم با استفاده از مولفه های شناسایی شده پرسش نامه ای تهیه و در دو دور دلفی بین 20 نفر از متخصصان ایرانی در این زمینه برای اعتبارسنجی و پالایش توزیع شد. برای اطمینان از پایایی پرسش نامه و همسانی درونی پرسش ها، ضریب آلفای کرونباخ با نتیجه 0/97 محاسبه شد.

    یافته ها

    در گام نخست 69 مولفه برای شش مرحله فرایند مدیریت داده های پژوهشی شناسایی شد: 1) برنامه ریزی؛ 2) اصول اخلاقی و قانونی؛ 3) سازمان دهی، مستندسازی، تولید فراداده؛ 4) ذخیره سازی و تهیه نسخه پشتیبان؛ 5) نگه داری، حفاظت، و حذف داده ها؛ و 6) اشتراک گذاری، و انتشار داده ها . سپس متخصصان دو مرحله جدید 1) آموزش و مشاوره و 2) فنی را به شش مرحله قبلی افزودند. همچنین برخی از مولفه ها حذف، اصلاح، ادغام و جابه جا شدند و درنهایت بر 56 مولفه در هشت مرحله تاکید شد.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوای کیفی، روش دلفی، کتابخانه های دانشگاهی، مدیریت داده های پژوهشی، مولفه های مدیریت داده های پژوهشی
  • مریم کهزادی طهنه، عاطفه زارعی*، فخرالدین معروفی، بهروز بیات صفحات 40-71
    هدف

    بررسی دیدگاه خبرگان درخصوص مولفه های مدیریت راهبردی کتابخانه های عمومی ایران. یافته ها می تواند به ارایه خدمات کارآمد و دستیابی به اهداف و چشم انداز کتابخانه های عمومی کمک کند و ابزار مناسبی برای عملیاتی کردن مدیریت راهبردی کتابخانه های عمومی باشد.

    روش

    با استفاده از تکنیک دلفی، نظر 20 نفر از متخصصان مدیریت راهبردی و علوم اطلاعات، که به صورت هدفمند در سه نوبت انتخاب شدند، به دست آمد. برای بررسی نرمال بودن داده های فردی از آزمون شاپیرو - ویلک استفاده شد. داده ها با سطح معنی داری کمتر از آلفا 0/05 و با اطمینان 0/95 ناپارامتریک (غیرنرمال) بودند. با توجه به کیفیت و توالی طیف لیکرت و موارد ناپارامتریک، از آزمون های دوجمله ای ناپارامتریک استفاده شد که در جدول نتایج آزمون دوجمله ای، نسبت داده ها در دو گروه مشخص شده است. همچنین اگر سطح معنی داری به دست آمده کمتر از آلفای 0/05 بود، با اطمینان 0/95 معنی دار درنظر گرفته شد. سطح معنی داری بیشتر از آلفا 0/05 با اطمینان 0/95 معنی دار نبود و حذف شد. همچنین برای تعیین میزان هماهنگی بین دیدگاه های بیان شده از آزمون کندال استفاده شد. این ضریب با علامت w نشان داده می شود؛ یعنی مقداری بین 0 تا 1. اگر ضریب کندال صفر بود، به معنای نبود توافق کامل و اگر یک بود، به معنای توافق مطلق بود.

    نتیجه گیری

    در 78 مولفه اساسی برای مدیریت راهبردی شناسایی و تصویب و در یک چارچوب ارایه شد. فرایند و چارچوب، درک عمیق تری از فرایند توسعه، اجرا و ارزیابی شناسایی می کنند.

    کلیدواژگان: کتابخانه های عمومی، مدیریت راهبردی، اجرای راهبرد، کنترل راهبرد، ارزیابی راهبرد، ایران
  • پیمانه صالحی* صفحات 72-90
    هدف

    بحث درباره اهمیت طرح های تاریخ شفاهی انجام شده در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برای اطمینان از درک عمیق تر از تاریخ کتابداری و اطلاع رسانی در ایران است. تحلیل روایات نشان می دهد که روحیه کتابداران حرفه ای پیشکسوت ایران تا چه اندازه در خدمت توسعه کتابداری نوین در کشور خود بوده است.

    روش

    داده هایی که استنباط ها برمبنای آن ها صورت گرفته است، از تحلیل دقیق محتوای مصاحبه هایی استخراج شده است که در فرایند چهار طرح تاریخ شفاهی تولید شده است.

    یافته ها

    چالش های پیش روی کتابداران حرفه ای اولیه ایران در فرایند استقرار، گسترش و شکوفایی کتابداری مدرن در ایران و گذار از کتابداری سنتی به مدرن بسیار زیاد بود. ویژگی های شخصیتی مانند نظم کاری و برنامه ریزی، و اشتیاق به کسب مهارت از همکاران آمریکایی به عنوان مشاور در غلبه بر چالش ها موثر بود.

    نتیجه گیری

    یافته ها نشان می دهد که چگونه تاریخ شفاهی می تواند جنبه های کمتر دیده شده تاریخ معاصر را روشن کند. طرح های تاریخ شفاهی باید در آموزش کتابداری و اطلاع رسانی تدریس شود تا دانشجویان بتوانند بینش عمیق تری از حرفه خود به دست آورند. مستندسازی تاریخ شفاهی کتابخانه های عمومی، مدرسه، دانشگاه و تخصصی برای ارتقای جایگاه اجتماعی این حرفه حایز اهمیت است. همچنین گزارش فعالیت های سازمان های مردم نهاد به منظور تقویت روحیه کار داوطلبانه در حوزه های کتاب، کتابداری و کتابخوانی در دستور کار علاقه مندان به تاریخ کتابداری و متولیان این حوزه قرار گیرد و فرهنگ مشارکت جمعی را تقویت کند.

    کلیدواژگان: کتابداری و اطلاع رسانی، تاریخ شفاهی، مصاحبه، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، کتابداران
  • بهناز جلالی، میترا قیاسی*، صفیه طهماسبی لیمونی صفحات 91-108
    هدف

    شناسایی وضعیت پژوهش های انجام شده در زمینه رفتار اطلاع یابی زندگی روزمره، تعیین شکاف(های) پژوهشی، تعیین مولفه ها و مولفه های فرعی مورد توجه، روش شناسی پژوهش ها و توزیع مکانی پژوهش هاست.

    روش پژوهش

    پژوهش از نظر هدف کاربردی، ومبتنی بر مرور نظام مند و براساس استاندارد پریزماست. پژوهش های مرتبط در 11 پایگاه ملی و 5 پایگاه اطلاعاتی خارجی بین سال های 1995 تا 2021 و در ایران 1391 تا 1399 جست وجو و استخراج شد. با درنظرگرفتن معیار های ورودی وخروجی، 25 منبع پژوهشی، اعم از مقاله پژوهشی نشریات و پایان نامه ها شناسایی و بررسی شدند.

    یافته ها

    کانال های اطلاعاتی و ارتباطی، نیازهای اطلاعاتی، و چالش های دستیابی به اطلاعات مهم ترین مولفه ها بودند. زیرمولفه ها عبارت اند از: کتاب، مجله، روزنامه، رادیو، ماهواره، اینترنت، شبکه های اجتماعی مجازی، خانواده و اقوام، دوستان، بزرگان و شیوخ و ریش سفیدان و کتابخانه ها. مولفه های فرعی نیازهای اطلاعاتی عبارت اند از: آموزشی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، مذهبی، بهداشتی و درمانی، آب وهوا، حمل ونقل، ورزش و تغذیه، وآداب ورسوم. چالش های دستیابی به اطلاعات عبارت اند از: صعب العبوربودن راه ها و حمل ونقل، زیرساخت های ارتباطی و اطلاعاتی، نداشتن دسترسی به مراکز بهداشت و درمان، مشکلات زبانی، و سایر چالش ها. روش پیمایشی در ایران (57%) و جهان (55%) بیشترین و روش های پدیدارشناسی و قوم نگاری کمترین کاربرد را داشته اند. ابزار پرکاربرد پژوهش در ایران پرسش نامه و در جهان مصاحبه بوده است. جامعه  بررسی شده پژوهش ها در ایران عبارت اند از: اقوام و عشایر و ایل (42%)، اقلیت (14%)، معلمان، کارگران و سایر کارکنان (28%) و بزرگ سالان (14%)؛ اما پژوهشی درمورد کودکان، روحانیون، جوانان و نوجوانان، و سالمندان یافت نشد. جامعه بررسی شده پژوهش ها در جهان عبارت اند از: روحانیون (5%)، اقلیت ها و مهاجران (27%)، جوانان و نوجوانان (16%)، سالمندان (5%)، دانشجویان، معلمان، کارگران و سایر کارکنان (28%) و بزرگ سالان (27%) است. از نظر جغرافیایی بیشتر پژوهش ها در آمریکا و استرالیا انجام شده بود.

    نتیجه گیری

    توجه به رفتار اطلاع یابی زندگی روزمره در ادبیات پژوهشی سطح جهانی افزایش یافته است. هدف گستره وسیعی از مطالعات کانال های اطلاعاتی و ارتباطی مانند شبکه های اجتماعی مجازی، توجه به نیازهای اطلاعاتی اقلیت ها، گروه های قومی و تمرکز بیشتر بر متغیرهای فردی است. با این حال، تحقیقات کمی در مورد تاثیر سرمایه اجتماعی-اقتصادی، فرهنگی و مصرفی بر رفتار اطلاع یابی زندگی روزمره در عشایر، مهاجران و سایر گروه ها وجود دارد. در ایران منابع اطلاعاتی، ابزارها، فناوری ها و کتابخانه ها در رفع نیازهای اطلاعاتی ایلات و عشایر موفق نبوده اند. در سطح جهانی، بهره مندی از روش های تحقیق کیفی، نظریه پردازی در این حوزه را تسهیل کرده است، در حالی که در ایران تکیه بر تکنیک های کمی مانع از تولید نظریه ها شده است. همانطور که در تحقیقات خارج از ایران مشاهده می شود، با توجه به گستردگی، چندبعدی و پیچیدگی رفتار اطلاعاتی، لازم است کارشناسان رفتار اطلاع یابی به تحقیقات بیشتر ادامه دهند. زندگی روزمره در دوره کنونی منجر به انجام پروژه های تحقیقاتی کیفی و فردی با روش های ترکیبی می شود.

    کلیدواژگان: رفتار اطلاع یابی، زندگی روزمره، الیس، اقوام، قومیت
  • مینا رضایی دینانی، معصومه کربلا آقایی کامران*، وحیدرضا میرزاییان صفحات 107-124
    هدف

    مسئله اصلی در بازیابی موثر و کاربرمدار هم نویسه های تخصصی، توسعه فرایندی است که بازیابی اطلاعات نامرتبط را به حداقل برساند (ریزش کاذب= 0). در این مقاله سعی شده با به کارگیری رویکرد پیکره مدار با استفاده از برچسب گذاری معنایی، بازیابی مدارک حاوی هم نویسه های تخصصی ارزیابی و با راهبردهای موجود (بدون برچسب گذاری) مقایسه و یافته ها آشکار شود. هدف بهینه سازی کارایی نظام بازیابی اطلاعات در کاهش ریزش کاذب بازیابی متون علمی با استفاده از روش رفع ابهام معنایی از هم نویسه های تخصصی به کمک برچسب گذاری معنایی بوده است.

    روش

    پژوهش به دلیل ماهیتش به روش تجربی انجام شد. روش تجربی از روش های سه گانه رفع ابهام معنایی (بانظارت، نیمه نظارتی و بدون نظارت) بوده و روشی بانظارت به شمار می رود. جامعه پژوهش را 442 مقاله علمی در دو گروه گواه و آزمون تشکیل دادند. گروه گواه (پایه) شامل 221 متن کامل مقاله بدون برچسب و گروه تجربی (آزمون) شامل همان 221 مقاله، اما دارای برچسب بود که 46 هم نویسه تخصصی آن ها به روش دستی برچسب گذاری شد و در نظام بازیابی پیشنهادی قرارگرفتند و برای بررسی کارآیی برچسب ها در رفع ابهام معنایی، از هم نویسه های تخصصی و کاهش ریزش کاذب آزموده شدند.

    یافته ها

    بازیابی در مقاله های گروه گواه به دلیل ابهام معنایی هم نویسه های تخصصی، با ریزش کاذب همراه بود؛ درحالی که برچسب گذاری هم نویسه های تخصصی در متن کامل مقاله های گروه تجربی، تاثیر مستقیمی در کاهش ریزش کاذب داشت. سطح معنی داری آزمون رتبه های علامت دار ویلکاکسون (0/0001 = P، 5/909- = Z) نشان داد که میزان ریزش کاذب نتایج بازیابی بعد از به کارگیری پیکره تخصصی برچسب گذاری شده در نظام بازیابی اطلاعات به نسبت قبل، تفاوت معنا داری داشت. بررسی رتبه های منفی و مثبت نشان داد که میزان ریزش کاذب نتایج بازیابی بعد از به کارگیری پیکره تخصصی برچسب گذاری شده به میزان معنا داری کاهش یافته است.

    نتیجه گیری

    حد ریزش کاذب در یافته های پژوهش، گواه عملکرد قابل قبول برچسب گذاری در رفع ابهام معنایی هم نویسه های تخصصی است. همچنین بیانگر نقش موثر آن در بهینه سازی نظام بازیابی اطلاعات برای به حداقل رساندن ریزش کاذب نتایج است. بنابراین، رویکرد پیکره مدار نظام بازیابی اطلاعات، ضمن فراهم آوردن بستر بازیابی تمام متن، زمینه جلوگیری از ریزش کاذب و صرفه جویی در وقت و انرژی کاربران را فراهم خواهد کرد. گفتنی است برای رفع ابهام معنایی هم نویسه های تخصصی، برچسب ها منابع ارزشمندی اند، اما این مستلزم بهره مندی از مجموعه آموزش باکیفیت است. نتایج پژوهش نشان می دهد که داده های آموزشی، که به خوبی ساختاربندی شده باشند، نقش بسیار مهمی در بهبود رفع ابهام معنایی هم نویسه های تخصصی ایفا می کنند. این پژوهش به صورت تجربی و تحلیلی نشان داد که رویکرد پیکره مدار در مقایسه با جست وجوی مبتنی بر کلیدواژه، به طور معنا داری سطح ایده آلی از ریزش کاذب را به دست می دهد. روش به کاررفته برای رفع ابهام معنایی هم نویسه های تخصصی در همه زبان ها کاربرد دارد.

    کلیدواژگان: هم نویسه های تخصصی، برچسب گذاری معنایی، ریزش کاذب، پیکره متنی، رفع ابهام معنایی
|
  • Zahra Nikdel, Fahima Babalhavaeji *, Najla Hariri Pages 3-19
    Purpose

    To provide a model for natural hazards information for urban areas in Iran such as earthquakes

    Method

    A researcher-made questionnaire was circulated among184 senior managers of the Iranian Red Crescent Society selected by purposive sampling. Items of the questionnaire obtained from 114 sources published between 1990 and 2021, and compiled using meta-combination method and expert approval.138 questionnaires were completed and received. The statistical method was modeling and path analysis based on structural equations using SMART (PLS) software. To determine the validity of the model, the extracted Average Variance Extracted (AVE) or convergent validity were calculated. Combined reliability method has been used to eliminate measurement errors.

    Finding

    The information process is examined in three sections (ie. informants, tools & media, and message content). Informants consist of management organizations at national and local levels, as well as the civil society and the private sector. Tools and media consist of publications, art performance, games and competitions, audio and video materials, web resources, social media, GIS, and textbooks. Message content include individuals and families, national and local government organizations with a comprehensive study of earthquake risk in three pre-crisis, during crisis and post-crisis situations, based on exploratory factor analysis. Finally, 34 indicators in the section Informants, 41 indicators in the tools and media section and 57 indicators in the content of the information message section approved.

    Conclusion

    With regard to the informants section, Presidential Institution, Ministries of Interior, Roads and Urban Development, Communications and Information Technology, Municipalities and Villages Organization, Radio and Television Organization, Red Crescent Society, Governors Offices, MPs, city and municipal council members, heads of local departments, prominent locals, non-governmental organizations, and councilors approved in all crises. With regard to tools and media, artificial intelligence and cloud space, messengers (Telegram, WhatsApp, etc.), applications, seismic information systems, Geographical Information Systems (GIS), maps and satellite imagery, warning systems have been approved in three crisis situations. Content was agreed to include emergency bag before crisis occurs (0.746), interaction with people during the crisis (0.915), life skills and problem solving (0.910) after the crisis. With regard to the criteria of national and local management organizations (survey of jobs and livelihood of the community 0.655 before the crisis, organization of NGOs during the crisis and 0.721 post-crisis initial warning assessment) approved.

    Keywords: Information Tools, Informants, Information, Message Content, Natural Hazards
  • Nahid Soleymani, Ali Mansouri *, Ahmad Shabani, Ali Seyadat Pages 20-39
    Purpose

    In order to develop the services of academic libraries and provide new services called Research Data Management (RDM) for helping faculty members and researchers in managing their own research data and benefiting from the research data of others, this article seeks to identify the components of RDM in academic libraries. The outcome can be used as a model for implementing RDM in a systematic and effective way.

    Methods

    This research was carried out in two steps. The first step was a qualitative content analysis to identify components of RDM. In the second step using the identified compontents, a questionnaire was composed and circulated in two Delphi rounds among 20 Iranian experts in the field for validation and refinement. To ensure the reliability of the questionnaire and the internal consistency of questions, Cronbach's alpha coefficient was calculated with a result of 0.97.

    Findings

    In the first step 69 components were identified for 6 steps of RDM process, 1) planning; 2) ethical and legal issues; 3) organizing, documenting, generating metadata, 4) storing and backing up, 5) preserving, protecting, deleting data, 6) sharing, and dissemination. Participants added two new steps 1) education and counseling and 2) technical to the previous 6 steps. Also, some components were removed, modified, merged, and moved, and finally 56 components were emphasized in 8 stages.

    Conclusion

    All identified components are important in the management of research data in academic libraries. In addition, the results showed that the two components of "formulation and development of research data management plan" and "generating metadata to data and files" are of particular importance. Developing data management plan helps individuals and research institutes estimate the material and human resources needed for projects in advance. Also, generating metadata by increasing percision, makes search, retrieval, discovery, access, and reuse of data by other researchers. Academic libraries should consider this in research data management activities.

    Keywords: Qualitative Content Analysis, Delphi method, Academic libraries, Research data management, research data management components
  • Maryam Kohzadi Tahneh, Atefeh Zarei *, Fakhradin Maroofi, Behrooz Bayat Pages 40-71
    Purpose

    To explore the views of experts regarding the components of strategic management in public libraries in Iran. Findings can help provide efficient services and achieve the goals and vision of public libraries and be a good tool for operationalizing the strategic management of public libraries.

    Methods

    Delphi technique was employed to obtain the opinions of 20 strategic management and information science specialsists selected purposefully in three rounds. Shapiro-Wilk test was used to check normality of individual data. With a significance level of less than 0.05 alpha, with 0.95 confidence, the data were non-parametric (not normal). Due to the quality and sequence of the Likert spectrum and non-parametric items, non-parametric binomial tests were used which are specified in the table of results of the binomial test of the data ratio in the two groups. Also, if the significance level obtained was less than 0.05 alpha, it as considered significant with 0.95 confidence. Significance level greater than 0.05 alpha, was not significant with 0.95 confidence and was removed. Kendall test was also used to determine the degree of coordination between views expressed. Such coefficient is denoted by the symbol w, meaning a value between 0 and 1. If the Kendall coefficient was zero, it meant complete disagreement, and if it was one, it meant absolute agreement.

    Findings

    Out of 99 components of strategic management, 78 were approved . Out of 41 components related to the development of strategic plans, 11 existed in the mission of the Public Library Foundation, 8 related to the environmenta scanning (ie. opportunities and threats), 15 reflecting internal factors (ie. strengths and weaknesses), and 7 related to the selection of appropriate strategies. Outo of 25 components related to the implementation, 12 related to operational plans, marketing, financial and accounting, research&development, information technology, and 13 focused on management issues. Components of control and evaluation of strategic plans also included 12 components, including control and evaluation of internal and external factors. Panelists agreed control and evaluation is highly imporntant in th eprocess.

    Conclusion

    Seventy-eight basic components for strategic management were identified and approved and presented in a framework. The process and framework shows a deeper understanding of the strategic management system in public libraries. Public library administrators should identify gaps and shortcomings in strategic plans in the process of development, implementation, and evaluation.

    Keywords: Public libraries, Strategic Management, Strategy Implementation, Strategy Control, Strategy Evaluation, Iran
  • Peymaneh Salehi * Pages 72-90
    Purpose

    To discuss the importance of oral history projects undertaken at the NLAI for securing a deeper understanding of the history of LIS in Iran. Analysis of the narratives shows that how the morale of the pioneer Iranian professional librarians has served the development of modern librarianship in their country.

    Method

    The data based on which inferences are made were extracted through careful analysis of the content of the interviews carried out in the process of six oral history projects.

    Findings

    The challenges faced by early Iranian professional librarians in the process of the establishment, expansion and flourishing of modern librarianship in Iran, and transition from traditional to modern librarianship were many. Personality traits like work discipline, planning, and passion for acquiring skills from American colleagues (then working in Iran as consutants and educators) were instrumental in overcoming challenges.

    Conclusion

    Findings demonstrate how oral history can shed light on less seen aspects of contemporary history. Oral history projects need to be taught in LIS education to enable students to gain a deeper insight of their profession. Documenting oral history of public, school, university and specialized libraries is important for improving social status of the profession. Also, reporting activities of non-governmental organizations (NGOs) in order to strengthen the spirit of volunteer work in the fields of book, librarianship, and book reading should be on the agenda of those interested in the history of librarianship and trustees in this field to strengthen the culture of collective participation

    Keywords: Library, information science, Oral History, Interview, National Archives, Library of Iran, Librarians
  • Behnaz Jalalie, Mitra Ghiasi *, Safiyeh Tahmasebi Limooni Pages 91-108
    Purpose

    Examining previous research in the field of information-seeking regarding daily rapid access behavior patterns, determining the research gaps, components and sub-components of interest, research methodology and spatial distribution of the existing body of research.

    Methods

    This systematic review is based on Prism standard. The related research were probed and extracted from 11 national databases from 2012 to 2020 and 5 none-Iranian from 1995 until 2021. Considering the input and output criteria, 25 research sources, including journal articles and dissertations, were identified.

    Findings

    Information and communication channels, information needs, and challenges in accessing information are the most important issues addressed. The sub-components of the investigated topics included books, magazines, newspapers, radio, satellite, internet, virtual social networks, family, relatives, friends, elders and libraries. Information needs included education, culture, economy, society, religion, health, climate, transportation, sports, nutrition, and customs. Challenges in accessing information involved inaccessibility of transportation systems, communication and information infrastructure, health centers, as well as language problems. The research literarure empolyed both quantitative and qualitative with more attention to ethnography. Also, questionnaires, interviews and observations were used. The study population in Iran are Tribes (42%), minorities (14%), teachers and other employees (28%), adults (14%); unfortunately, no study on children, clerics, youth and adolescents, and the elderly is available. The study population in the world are clergy (5%), minorities and immigrants (27%), youth and adolescents (16%), the elderly (5%), students, teachers, workers and other staff (28%) and adults (27%). Research has been conducted in Iran, Australia, USA, New Zealand, Spain, China (Taiwan), Africa (Nigeria), Canada, Pakistan, and Finland.

    Conclusion

    Attention to information behavior of everyday lifein the research literaure has intensified globaly. A wide range of studies have tageted information and communication channels, such as virtual social networks, paying attention to the information needs of minorities, ethnic groups, and focusing more on individual variables. However, there is little research addressing the impact of socio-economic, cultural and consumption capital on the everyday life information seeking on nomads, immigrants and other groups. In Iran, information resources, tools, technologies, and libraries have not been successful in meeting information needs of tribes and nomads. At the global level, benefiting from qualitative research methodologies has facilitated theorising in the field, whereas in Iran relying on quantitative techniques has prevented generating theories. As can be seen in research outside of Iran, due to the extensive, multidimensionality and complexity of information behavior, it is necessary for information seeking behavior experts to continue further investigation. Everyday life in the current period leads towards qualitative and individual research projects with mixed methods.

    Keywords: information-seeking behavior, Everyday life, ELIS, Ethnicities, Minorities
  • Mina Rezaei Dinani, Masoumeh Karbala Aghaei Kamran *, Vahidreza Mirzaeian Pages 107-124
    Purpose

    The key problem in achieving efficient and user friendly retrieval when specialized homographs are searched is the development of a search mechanism to guarantee delivery of minimal irrelevant information (false drop=0). This paper has solved the problem through the implementation of a corpus-based approach using semantic tagging. The aim has been to optimize information retrieval system’s performance using semantic tagging of specialized homographs to decrease false drop.

    Method

    This research was conducted experimentally and employed one of the three methods of word sense disambiguation. The research sample consisted of 442 scientific articles of two groups ie, experimental group and the control group. The control group had 221 full-text articles without tags and the experimental group included the same number articles, but manually tagged and placed in the proposed retrieval system to measure the effectiveness of tags in disambiguating specialized homographs and decreasing false drop.

    Findings

    While retrieval in the control group was with false drops due to the semantic ambiguity of specialized homographs, tagging specialized homographs in the full text of articles in the experimental group had a direct effect on decreasing false drop. The level of significance of the Wilcoxon signed-rank test (P = 0.0001, Z = -5.909) showed that the rate of false drop of retrieval results after using the tagged specialized corpus in the information retrieval system was significantly different. Assessment of negative and positive rankings showed that the rate of false drop of the results after using the tagged specialized text corpus decreased significantly and reached its minimum level of 0.

    Conclusion

    The rate of false drop in the research findings is an evidence of acceptable tagging effectiveness in Sense Disambiguation of specialized homographs and its effective role in optimizing the information retrieval system to minimize false drop of the results.  Accordingly, the corpus-based approach of the information retrieval system, while providing an opportunity for full-text retrieval could prevent false drop and save the user time and energy. Semantic tags are valuable for disambiguation of specialized homographs, but require high quality training data. Overall, the results show that well-structured training data can play a very important role to improve disambiguation. This research experimentally and analytically reveals that this approach, compared to keyword search, achieves a significantly better degree of false drop. The technique employed can be applied to the problem of information retrieval in all languages.

    Keywords: specialized homographs, Sense Tagging, false drop, text corpus, Sense Disambiguation