فهرست مطالب

نشریه دانشگاه علوم پزشکی البرز
سال یازدهم شماره 2 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/20
  • تعداد عناوین: 15
|
  • ندا سلطان نژاد*، امیرحسین عبدی دورباشی، میترا رحیم زاده، لیلا خیرخواه، اسماعیل زینعلی، جواد قربانی صفحات 121-128
    زمینه و هدف

     در سال های اخیرشاهد افزایش ابتلا به بیماری دیابت و میزان بستری در بیمارستان ها به دلیل زخم های دیابت می باشیم و تمایل به استفاده از داروهای گیاهی و روش های سنتی در درمان بیماری ها رو به افزایش می باشد. در این مطالعه به بررسی کارایی استفاده ازگرده زنبور عسل به عنوان یک مکمل غذایی در تسریع بهبود زخم های فشاری بیماران دیابتی می پردازیم.

    مواد و روش ها

     این پژوهش یک مطالعه کارآزمایی بالینی  یک سو کور بوده و در این پژوهش 84 بیماردیابتی مبتلا به زخم فشاری مراجعه کننده به کلینیک های زخم شهر کرج زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی البرز به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. در هر دو گروه مداخله و شاهد بصورت هفتگی پس از انجام مراقبت های روتین و پانسمان زخم، پگ های مشابه (در گروه مداخله از گرده زنبور عسل و در گروه شاهد از گرد نخود آسیاب شده) تحویل داده شد. به مراجعه کنندگان آموزش داده شد که بصورت روزانه 1 قاشق چایخوری در نصف فنجان آب یا شیر حل کرده و تا 3 بار در روز بصورت خوراکی قبل از غذا استفاده شود. در هر دو گروه مراقبت های روتین بصورت یکسان و زیر نظر کارشناس زخم انجام شده و پرسشنامه استاندارد PUSH بصورت دوبار در هفته و به مدت 12 هفته جهت ارزیابی روند بهبود زخم تکمیل شد.

    یافته ها

    دو گروه در متغیرهای دموگرافیک (سن، جنس، تحصیلات، وضعیت تاهل ، بیماری زمینه ای،  شاخص توده بدنی، میزان قند ناشتا، مقدارهموگلوبین  و اندازه و وسعت زخم) مشابه و تفاوت معنی داری نداشتند. مقایسه نمره پوش در هر دو گروه نشان از پایینتر بودن نمره فوق در پایان جلسات6، 12، 18 در گروه مداخله نسبت به گروه شاهد، ولی در جلسه آخر یعنی جلسه 24 در گروه شاهد پایینتر از گروه مداخله بود، اما اختلاف معنی داری نبود.

    نتیجه گیری

    استفاده از گرده زنبور عسل به عنوان مکمل غذایی در تسریع بهبودی زخم های فشاری در بیماران دیابتی ثابت نشد. در هر حال به انجام مطالعات بیشتر و گسترده تر نیاز است.

    کلیدواژگان: گرده زنبور عسل، زخم دیابتی، بهبود زخم
  • مهناز جمعی، راضیه علی پور آفتابی، محمدرضا علائی، زهرا چاوش زاده، مهدی موسویان، شهاب نوریان، فاطمه آقامهدی، غلامرضا عزیزی * صفحات 129-137
    زمینه و اهداف

    بیماری های خودایمن، اختلالات مزمنی هستند که در اثر نقص تولرانس ایمونولوژیک نسبت به آنتی ژن های خودی ایجاد می شوند. بیماری های خودایمن برخلاف تصور نادر نیستند و در جوامع گوناگون الگوهای مختلفی را نشان می دهند. در مطالعه حاضر، به بررسی شیوع بیماری های خودایمن در بیماران ایرانی مبتلا به بیماری های غدد و متابولیسم و همچنین الگوی هم زمانی انواع خودایمنی ها در این بیماران پرداختیم.

    مواد و روش ها

    بطور کلی تعداد 45 کودک مبتلا به خودایمنی متعدد شناسایی شدند و اطلاعات دموگرافیک و بالینی آن ها وارد پرسشنامه شد. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SPSS انجام شد و P value کمتر از  05/0معیار معناداری در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    جنسیت بیماران متشکل از 15 (%3/33) بیمار مذکر و 30 (%7/66) بیمار مونث بود. بیشتر بیماران قومیت فارس (% 2/51) و آذری (39%) داشتند و مابقی، بیماران کرد (%3/7) و بلوچ (%4/2) بودند. میانه (IQR) سن زمان مطالعه 12 (14-8) سال بود. میانه (IQR) سن شروع اولین بیماری خودایمن در میان بیماران 6 (9-3/3) سال بود. بیشتر بیماران (5%/58) متولد از والدین غیرمنسوب بودند و سابقه خانوادگی بیماری خودایمن در 23 (%8/54) بیمار وجود داشت. 38 بیمار (%4/84) دارای دو خودایمنی بودند، 5 (%1/11) بیمار دارای سه بیماری خودایمن و 1 (%2/2) بیمار دارای چهار بیماری خودایمن با تشخیص قطعی بودند. شایع ترین بیماری های خودایمن در بین تمامی بیماران به ترتیب دیابت نوع یک در 39 بیمار (%7/86)، سلیاک در 29 بیمار (%4/64) و تیروییدیت خودایمن در 20 بیمار (%4/44) بود. بیشترین هم پوشانی بین بیماری های خودایمن بین دیابت نوع یک و سلیاک در 25 بیمار (%6/55) و سپس بین دیابت نوع یک و تیروییدیت خودایمن در 15 بیمار (%3/33) و بین سلیاک و تیروییدیت خودایمن در 7 بیمار (%6/15) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر شایع ترین بیماری خودایمن در بین تمامی بیماران، دیابت نوع یک در 39 بیمار (%7/86) بود و بیشترین هم پوشانی بین بیماری های خودایمن بین دیابت نوع یک و سلیاک در 25 بیمار (%6/55) مشاهده شد. این یافته می تواند به اهمیت فالوآپ بیماران مبتلا به دیابت نوع یک از نظر بیماری سلیاک دلالت کند که منجر به تشخیص سریعتر و جلوگیری از عوارض بلندمدت می شود.

    کلیدواژگان: خودایمنی متعدد، دیابت نوع یک، تیروئیدیت خودایمن، سلیاک
  • ستاره ثاقب، حمیده شجری*، احمد شجری صفحات 138-146
    زمینه و هدف

    سایز بدن  هنگام تولد نوزاد معیاری جهت ارزیابی رشد داخل رحمی بوده و در سلامت آینده فرد اهمیت بسزایی دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی نوسانات فصلی اندازه های آنتروپومتریک در نوزادان ایرانی متولد شده در بیمارستان شریعتی در سال 1394-1393 انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه گذشته نگر، اطلاعات 2034 تولد تک قلو که حداقل سن حاملگی 37 هفته داشته و هیچ ناهنجاری و بیماری در نوزاد یا مادر وجود نداشته ، از پرونده های موجود در بیمارستان شریعتی استخراج شده است که شامل جنس نوزاد، شیوه زایمان، ماه تولد،دور سر و دور سینه هنگام تولد بوده است.

    یافته ها

    51 %  از نوزادان مورد مطالعه پسر بوده و 34% طی زایمان  طبیعی متولد شده بودند. بررسی های آماری تفاوت معنی داری بین وزن تولد در فصول مختلف نشان نداد (p=0.285). بیشترین میانگین قد زمان تولد در پاییز و کمترین در تابستان مشاهده شد که این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود (p=0.013). همچنین اختلاف مشاهده شده در دور سر زمان تولد بین فصول مختلف از نظر آماری معنی دار بود (p=0.027). اختلاف مشاهده شده در میانگین دور سینه زمان تولد بین فصول قابل توجه بوده و بیشترین و کمترین میزان به ترتیب در پاییز و بهار مشاهده شد (p=0.002).

    نتیجه گیری

    طی این مطالعه مشخص شد، سایزهای بدنی زمان تولد در متولدین نیمه گرم سال کمترین و نیمه سرد سال بیشترین میزان را داراست.

    کلیدواژگان: فصل، آنتروپومتریک، نوزاد، نوسانات، دمای محیط
  • محمدرضا مصدق، سارا جهانگیری*، مژگان بهاری، آمنه رضایی اول، زهرا سپهری صفحات 147-152
    زمینه و هدف

    همودیالیز می تواند عوارض نامطلوبی از قبیل افزایش فسفر خون را در بیماران به دنبال داشته باشد.  با توجه به آنکه همودیالیز در برداشت فسفر خون بیماران دیالیزی تاثیر چندانی ندارد و به جهت افزایش کیفیت زندگی در این بیماران؛ این مطالعه با هدف بررسی میزان بروز هیپرفسفاتمی و راهکارهای کاهش بروز آن در کودکان تحت همودیالیز انجام شد.

    مواد و روش ها

    این پژوهش به صورت توصیفی _ مقطعی بر روی 30 کودک تحت همودیالیز بیمارستان فوق تخصصی کودکان دکتر شیخ مشهد، انجام شد. میزان بروز هیپرفسفاتمی از طریق آزمایش خون بیماران بدست آمد. داده ها با استفاده از پرسشنامه جمع آوری و بوسیله نرم افزارSPSS  تجزیه و تحلیل گردید.

    یافته ها

    دراین مطالعه 30 کودک مورد مطالعه قرار گرفتند؛ که 7/36% را دختر و 3/63% را پسر تشکیل می دادند. 7/86% به مدت 3 جلسه در هفته تحت همودیالیز قرار گرفتند. میانگین غلظت سرمی فسفر در سه ماهه ابتدایی سال 97، 8/6 میلی گرم در دسی لیتر و سه ماهه دوم سال 97، 35 میلی گرم در دسی لیتر می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج در سه ماهه دوم سال 97، میانگین غلظت سرمی فسفر خون کودکان تحت همودیالیز نسبت به مدت مشابه سه ماهه ابتدایی سال97 به میزان 2/28 میلی گرم در دسی لیتر  افزایش داشته است این درحالی است که حاصلضرب کلسیم و فسفر که اهمیت بیشتری دارد پس از انجام اقدامات اصلاحی به میزان 4/3 میلی گرم در دسی کاهش داشته است؛ بنابراین می توان با رعایت رژیم غذایی در این تا حدودی از افزایش فسفر خون جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: هیپرفسفاتمی، همودیالیز، اطفال
  • صلاح الدین دلشاد، ناصر پیری * صفحات 153-160
    زمینه و هدف

    بی اختیاری مدفوعی یکی از عوارض وخیم عمل آنورکتوپلاستی در کودکان دچار مقعد بسته به شمار می آید. جابجایی کامل رکتوم و نقص موضعی حلقوی عضله اسفنکتر دو دلیل اصلی در پیدایش بی اختیاری مدفوع در افرادی که تحت عمل جراحی آنورکتوپلاستی قرار گرفته اند می باشد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی گزارش موارد (Case-Series) بین سالهای1394 تا 1399 در بیمارستان مریم کرج انجام شد. اطلاعات مورد نیاز مطالعه به وسیله چک لیستی که توسط محقق طراحی شده بود جمع آوری شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 23 آنالیز شد. از تحلیل توصیفی برای آنالیز متغیرهای کیفی و برای متغیرهای کمی از شاخص میانگین و انحراف معیار استفاده شد.

    یافته ها

    میانگین سن بیماران 65/9 سال با انحراف معیار 45/7 (33-2 سال) بود. شایعترین عارضه جانبی بعد از عمل اسفنکتروپلاستی برای درمان بی اختیاری مدفوع متعاقب عمل آنورکتوپلاستی در بیماران آنوس بسته، تنگی آنوس می باشد. میزان موفقیت جراحی در بهبود بیماران دچار بی اختیاری مدفوعی پس از 6 ماه، 74% و پس از 2 سال به طور متوسط 89% می باشد.

    نتیجه گیری

    بیشترین علت بی اختیاری مدفوعی متعاقب عمل آنورکتوپلاستی، جابجایی عضلات رکتوم و قرار نگرفتن آنورکتوم در میان عضله اسفنکتر و همچنین نقص حلقوی اسفنکتر مقعد می باشد. در بیمارانی که قبلا تحت عمل آنورکتوپلاستی برای مقعد بسته قرار گرفته بودند، اکثرا نقص حلقوی اسفنکتر در ساعت 12 و 6 بوده است (قسمت قدامی و خلفی اسفنکتر) که لازم است جراحان در ترمیم این نقاط بهنگام انجام عمل آنورکتوپلاستی دقت بیشتری اعمال نمایند.

    کلیدواژگان: اسفنکتروپلاستی، ناهنجاری آنوس بسته، تنگی آنوس
  • خدیجه زمانلو*، کریم عسگری مبارکه، رضا کاظمی صفحات 161-169
    زمینه و هدف

    بیماران مصروع و دو قطبی با داروهای ضد تشنج تحت درمان قرار می گیرند و این از آن روست که اختلال های صرعی و دوقطبی از نظر عصب شناختی، الکتروفیزیولوژی و شیمیایی با سازوکارهای متشابهی توصیف می شوند. با اینحال صرع و تشنج در زیر گروه بیماریهای مغز و اعصاب، و اختلال دوقطبی در زیرگروه اختلال های روان پزشکی طبقه بندی می شوند. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر والپروات سدیم به عنوان یک داروی ضد تشنج از نظر ویژگی های الکتروفیزیولوژیک انجام شده است و پژوهشگر کوشیده است تا آثار این گروه از داروها را بر علایم الکتروفیزیولوژیک و همچنین میزان افسردگی بیماران گفته شده مورد کاوش قرار دهد.

    مواد و روش ها

      پژوهش حاضر به روش نیمه تجربی و روی بیماران مبتلا به اختلال دوقطبی و بیماران مبتلا به صرع لوب تامپورال که افسردگی آنان توسط پرسشنامه افسردگی بک اندازه گیری شده، انجام شده است. بیماران در فاصله فروردین تا اسفندماه سال 1395 به مراکز  روانپزشکی و کلینیک های مغز واعصاب در شهرهای تهران و اردیبل مراجعه کرده و بطور یکسان تحت درمان با والپروات سدیم قرار داشته اند. حجم نمونه در هر گروه 40 نفر بوده و پیش از آغاز دارودرمانی و یکماه پس از آن از بیماران الکتروآنسفالوگرافی و تست افسردگی به عمل آمده است. داده ها با استفاده از شاخصهای آماری توصیفی(میانگین و انحراف استاندارد) و استنباطی(تحلیل کوواریانس یک راهه آنکوا) و با بهره گیری از نرم افزار SPSS21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. ضمنا برای کلیه فرضیه ها سطح معنی داری 05/0 = a در نظر گرفته شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که استفاده از والپروات سدیم بین دو گروه آزمایش وگروه کنترل از لحاظ مصرف داروی ضد تشنج تفاوت معنی داری وجود دارد  این دارو سبب تغییر ویژگی های الکتروآنسفالوگرام بیماران مبتلا به صرع و اختلال دو قطبی گردیده، و در هر گروه باعث کاهش چشمگیر الگوی بیمارگونه EEG  شده است(میزان تاثیر 233/0می باشد). همچنین والپروات سدیم باعث کاهش میزان افسردگی بیماران گردید(008/0 = p و 695/3= F). 

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش حاضر حاکی از تاثیر داروی ضد تشنج والپروات سدیم در کاهش امواج مغزی غیر عادی وکاهش میزان افسردگی در هر دو گروه بیماران مصروع و دوقطبی بوده است. ضمنا روشن شد که بیماران دوقطبی دارای فعالیت الکتروفیزیولوژیک بیشتری در نیمکره راست مغز خود هستند.این نتایج به نوعی از فرضیه فروزش حمایت می کنند.

    کلیدواژگان: افسردگی، الکتروآنسفالوگرام، بیمار صرعی، بیمار دوقطبی، والپروات سدیم
  • روح انگیز نشیبی*، فاطمه احمدی، فاطمه درفشان صفحات 170-178
    زمینه و اهداف

    تهاجم میکروارگانیسم ها به خون و انتشار آنها به بخش های مختلف بدن می تواند موجب اخلال در عملکرد ارگان های حیاتی و حتی مرگ شود. مطالعه حاضر با هدف بررسی نمونه های کشت خون مثبت از بیماران مشکوک به بیماری های عفونی بستری در بیمارستان امام خمینی(ره) اهواز طی سالهای 95-92 انجام شد.

    مواد و روش ها

    باکتری های جدا شده از کشت خون بیماران با استفاده از روش های استاندارد شناسایی شدند. تست تعیین حساسیت آنتی بیوتیکی باکتری ها به آنتی بیوتیک های منتخب با روش دیسک دیفیوژن بر اساس توصیه های Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) انجام گرفت . داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 22  محاسبه و جدول توزیع فراوانی رسم شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد 6/6% از کشت های خون مثبت بود. از باکتری های جداشده 5/63% گرم مثبت و 5/36% گرم منفی بودند. شایع ترین میکروارگانیسم ها به ترتیب Staphylococcus coagulase negative  (85/%49)،  Klebsiella pneumonia  (46/%9)،  Acinetobacter baumannii  (33/%8) و           Staphylococcus aureus  (77/%7) بودند. ارگانیسم های گرم مثبت بیشترین مقاومت را نسبت به Ampicillin ، Ceftriaxone ، Erythromycin و Cefazolin داشتند. بیشترین مقاومت ارگانیسم های گرم منفی نسبت به  Cefazolin ،  Ceftriaxone و cefepime  وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با تجویز مناسب آنتی بیوتیک ها، منطبق با نتایج دقیق آنتی بیوگرام و به همراه رعایت اصول بهداشتی در بخشهای مختلف بیمارستان، مخصوصا در بخش  نوزادان، می توان نسبت به درمان صحیح بیماران و کاهش هزینه های درمانی اقدام نمود.

    کلیدواژگان: کشت خون، مقاومت دارویی، میکروبیال، اهواز
  • طاهره عارفی راد، نادر شاکری*، خسرو ابراهیم، انسیه نسلی اصفهانی صفحات 179-186
    زمینه و هدف

    بیماری دیابت از مهمترین مشکلات سلامت در سراسر جهان می باشد و کنترل عوامل خطر و عوارض آن بسیار حایز اهمیت است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر تمرین تناوبی بر برخی فاکتورهای التهابی در بیماران دیابتی نوع 2 انجام شده است.

    مواد و روش ها 

    در این کارآزمایی تصادفی شده، تعداد 30 زن مبتلا به دیابت نوع 2 بصورت تصادفی به دو گروه تخصیص یافتند و در گروه مداخله تمرین تناوبی شامل 18 جلسه در 6 هفته (3 جلسه در هفته) اجرا شد و گروه کنترل فقط در برنامه روتین خود قرار داشتند.  اندازه گیری فاکتورهای التهابی در مراحل قبل و بعد از مداخله انجام شد.

    یافته ها

    میزان اینترلوکین-10 در گروه مداخله به میزان 96/0 کاهش و در گروه کنترل 35/0پس از اجرای تمرین تناوبی افزایش نشان داد که این تفاوت بین دو گروه از نظر آماری معنادار بود (P:0.015). میزان اینترلوکین-6 و CRP در اندازه گیری های قبل و بعد دو گروه اختلاف معناداری را نشان نداد (P>0.05).

    نتیجه گیری

    تمرین تناوبی می تواند در کاهش برخی فاکتورهای التهابی موثر باشد و با توجه به اینکه این فاکتورها بر روند بیماری و عوارض همراه با دیابت تاثیر دارند استفاده از این نوع تمرین ها می تواند برای کنترل بیماری و عوارض آن مفید باشد. بررسی های بیشتر در زمینه تمرین تناوبی و اثرات آن بر فاکتورهای التهابی مختلف مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی، فاکتورهای التهابی، دیابت
  • فروزان برارپور، فرشته کردستانی*، معصومه آباد، یلدا دلگشایی صفحات 187-196
    زمینه و هدف

    امروزه موضوع توانمندسازی کارکنان در کانون توجه قرار دارد زیرا کارکنان توانمند، ماهر و با انگیزه بهتر خواهند توانست خود را با تغییرات وفق داده هم چنین رفتارهای توانمند در بیمارستان ها می تواند منجر به پیشرفت در مراقبت های بهداشتی درمانی گردد.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضرکاربردی، از نظر نوع داده کمی و از نظر روش پیمایشی، مقطعی است که باهدف اعتباربخشی  الگوی توانمندسازی ماماهای شاغل در بخش زایمان بیمارستان های آموزشی تهران انجام شد. جهت اعتباربخشی20 نفر از متخصصان و خبرگان  زنان و مامایی و مدیریت آموزشی به شیوه نمونه گیری هدفمند و 135نفر از ماماهای شاغل در بخش زایمان مراکز آموزشی درمانی شهر تهران به شیوه خوشه ای طبقه ای تصادفی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته برگرفته از نظریه استراوس و کربین در مقیاس 5 درجه ای لیکرت بود. برای اعتباربخشی الگو از نرم افزار 22 spss  و آزمون های آمار استنباطیt  تک نمونه برای آزمودن فرضیه برابری میانگین نمونه با میانگین جامعه با توزیع نرمال  استفاده شد.

    نتایج

    در اعتباربخشی الگو از نظر خبرگان با استفاده از آزمون t تک نمونه میانگین مولفه های تطبیق، قابلیت فهم، قابلیت تعمیم و کنترل با میانگین جامعه  به ترتیب با میانگین 55/4، 55/4، 45/4و 60/4 بالاتر از حد وسط بوده (میانگین 3)و بیانگر اعتبار درونی الگو از نظر خبرگان بوده است. هم چنین از نظر ماماها مولفه های تطبیق، قابلیت فهم، قابلیت تعمیم و کنترل به ترتیب با میانگین 21/4، 23/4، 03/4و 05/4 بالاتر از حد وسط بوده است و بیانگر اعتبار درونی الگو از نظر کاربران می باشد.

    نتیجه گیری

    الگو از نظر خبرگان و کاربران دارای اعتبار بوده و قابلیت بکارگیری در بخش های زایمان بیمارستان های آموزشی را دارد.

    کلیدواژگان: اعتباربخشی، توانمندسازی، مامایی، بخش زایمان، الگو، بیمارستان های آموزشی
  • زینب رضائی، مختار مختاری*، مهرداد شریعتی صفحات 197-206
    زمینه و هدف

    دیابت نوعی بیماری متابولیکی است که با هیپوگلیسمی ، هیپولیپیدی و اختلال عملکرد کبد مرتبط می باشد. این مطالعه با هدف ارزیابی اثرات عصاره هیدروالکلی سیاه دانه و عسل (دوسین) بر میزان آنزیم های کبدی (AST,ALT,ALP) در موش های صحرایی دیابتی شده با استرپتوزوتوسین انجام شده است.

    مواد و روش ها 

    70 سر موش صحرایی نر بالغ با وزن تقریبی 220-200 گرم ، به 7 گروه تقسیم شدند: گروه کنترل :هیچ دارویی دریافت نکرد. گروه شاهد فقط حلال عصاره دریافت کرد . .گروه های تجربی  1 و 2: حیوانات این گروه به ترتیب g/kg 4و2عصاره هیدروالکلی سیاه دانه و عسل (دوسین) دریافت کردند، گروه تجربی 3 شاهد دیابتی : حیوانات این گروه mg/kg70 استرپتوزوتوسین به صورت درون صفاقی دریافت کردند، گروه های تجربی 5و4: حیوانات این گروه ابتدا استرپتوزوتوسین و سپس g/kg4و2  عصاره دریافت کردند. تیمار  به مدت 21 روز انجام شد و در پایان دوره آزمایش نمونه های خونی جمع آوری و سطح سرمی آنزیم های کبدی(AST,ALT,ALP)  اندازه گیری شد .

    یافته ها

      نتایج نشان میدهد میزان آنزیم های AST و ALP به ترتیب در گروه های تجربی 5و4در مقایسه با گروه تجربی 3(شاهد دیابتی) و در  گروه های تجربی 1و 2 در مقایسه با گروه های  کنترل و شاهد  در سطح 05/0>pکاهش معنی داری را نشان می دهند .درگروه تجربی 3(شاهد دیابتی) میزان آنریم های AST و ALP ،  افزایش معنی داری نسبت به گروه های  کنترل و شاهد  نشان داد..

    نتیجه

    این تحقیق نشان داد عصاره هیدروالکلی سیاه دانه و عسل (دوسین)  احتمالا به دلیل داشتن خاصیت آنتی اکسیدانی اثرات مخرب دیابت برتغییر در میزان  آنزیم های کبدی را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: سیاهدانه، عسل، AST، ALT، ALP، استرپتوزوتوسین، رت
  • رضا کاظم پور، امیر میرزایی * صفحات 207-218
    زمینه و هدف

    کلبسیلا پنومونیه یکی از مهمترین پاتوژن های فرصت طلب بیمارستانی است که به دلیل تشکیل بیوفیلم به بسیاری از آنتی بیوتیک ها مقاوم شده است. هدف از این مطالعه، سنتز نانوذرات مس با استفاده از عصاره گیاه درمنه، بررسی اثرات ضدمیکروبی و ضدبیوفیلمی آن علیه سویه های کلبسیلا پنومونیه می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی، تعداد 100 نمونه بالینی از بیمارستان های مختلف شهر تهران جمع آوری شد. با استفاده از روش های میکروبیولوژی سویه های کلبسیلا پنومونیه از نمونه های بالینی جداسازی شد. سنتز نانوذرات مس با استفاده از عصاره گیاه درمنه انجام گردید و خصوصیات آن توسط روش های میکروسکوپ الکترونی نگاره (SEM)، میکروسکوپ الکترونی گذاره (TEM) و بلورنگاری پرتوی ایکس (XRD) بررسی گردید. اثرات ضدمیکروبی و ضدبیوفیلمی نانوذرات مس و میزان تاثیر آن بر روی بیان ژن بیوفیلم mrkA در سویه های کلبسیلا پنومونیه توسط روش Real-Time PCR بررسی شد.

    یافته ها

    تعداد 20 سویه کلبسیلا پنومونیه از میان 100 نمونه بالینی جداسازی شد. نتایج SEM، TEM و XRD نشان داد که نانوذرات مس سنتز شده دارای شکل ظاهری کروی و اندازه کمتر از 100 نانومتر داشتند. نانوذرات مس دارای اثرات ضدمیکروبی و ضدبیوفیلمی معناداری بودند و می توانند میزان بیان ژن بیوفیلم mrkA را به طور معناداری کاهش بدهد
    (p <0.05). 

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که نانوذرات مس سنتز شده دارای اثرات ضدمیکروبی و ضدبیوفیلمی معناداری بوده و بنابراین می توان از این نانوذره به عنوان کاندید دارویی در مطالعات آینده استفاده نمود.

    کلیدواژگان: کلبسیلا پنومونیه، نانوذرات مس، اثرات ضدمیکروبی، ضدبیوفیلمی، بیان ژن بیوفیلم
  • احسان استبرقی، مجید صادق پور*، امیر مهربانی، ساره معتمدی حور صفحات 219-228
    زمینه و هدف

    استفاده از خواص ضد میکروبی گیاهان دارویی ها تواند مشکلات رایج در بکارگیری از آنتی بیوتیک ها را بر طرف کند. هدف از انجام این مطالعه، ارزیابی خاصیت ضد باکتریایی عصاره هیدروالکلی پونه کوهی بر روی باکتریهای پاتوژن به روش میکروپلیت در شرایط آزمایشگاهی می باشد.

    مواد و روش ها

    پس از جمع آوری پونه کوهی آنها را در مکانی به دور از نورخورشید در سایه برای مدت 72-48 ساعت خشک کرده و عصاره گیری به روش خیساندن(ماسیراسیونMaceration)صورت گرفت، سپس فعالیت ضد باکتریایی به روش (میکرودایلوشن) بر اساس میزان کدورت حاصل با غلظت 100درصد، میزان حداقل غلظت(رقت) مهارکننده MIC در محیط مولر هینتون براث ارزیابی گردید.

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون میکرودایلوشن نشان داد که حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره بر اشریشیاکلی در گوده اول (lµ50)، حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره بر سالمونلا تایفی موریوم در گوده اول(lµ50)، حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره بر کلبسیلا پنومونیه در گوده دوم(lµ25)، حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره بر سودوموناس آیروژینوزا در گوده ششم(lµ56/1)، حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره بر باسیلوس سریوس در گوده هشتم(lµ39/0)، حداقل غلظت مهارکنندگی عصاره بر استافیلوکوک اوریوس در گوده دهم(بدون رشد) را نشان داد.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده نشان داد که اسانس پونه کوهی دارای خاصیت ضدباکتریایی می باشد و می تواند به عنوان یک منبع ارزان و در دسترس برای کاربردهای درمانی در برخی از عفونتهای باکتریایی مورد استفاده قرار گیرد. به عبارتی از پونه کوهی می توان به عنوان جایگزین مناسب آنتی بیوتیک های صناعی و نگهدارنده مواد غذایی جهت مقابله با باکتریها درنظر گرفته شود. البته اثرات این عصاره ها باید در محیط in vivo  و  in vitro  به دقت بررسی شوند.

    کلیدواژگان: پونه کوهی، باکتری های پاتوژن، عصاره، میکرودایلوشن
  • فاطمه مروج، محمد زیبایی، مجتبی احمدی نژاد، فرزانه فیروزه*، علی برادران باقری، حمید حسینی، فاطمه بخشی پور صفحات 229-240
    زمینه و هدف

    بیماری کیست هیداتید (اکاینوکوکوزیس) توسط گونه های مختلفی از انگل جنس اکاینوکوکوس ایجاد می گردد. این بیماری در بسیاری از کشورهایی که دامداری در آنجا رواج دارد، شایع می باشد. درمان اصلی بیماری بر اساس جراحی بوده که به همراه یک درمان دارویی کمکی انجام می شود. استفاده از عوامل موثر کشنده پروتواسکولکس های (Protoscolicidal) انگل در حین عمل به منظور کاهش میزان عود بیماری ضرورت دارد. هدف از انجام مطالعه حاضر ارزیابی اثرات پروتواسکولکس کشی نانوپارتیکل اکسیدنقره، عصاره های متانولی و استنی گیاه گال قلقاف با توجه به اثرات ضد میکروبی متنوع گیاه در شرایط برون تنی (In vitro)، بر روی پروتواسکولکس های کیست هیداتید می باشد.

    مواد و روش ها 

    پروتواسکولکس های اکاینوکوکوس گرانولوزوس از 60 عدد کبد گوسفندان آلوده به کیست هیداتید جمع آوری شد. مایع موجود درون کیست با استفاده از سرنگ تخلیه و پس از سانتریفیوژ تغلیظ گردید. تاثیر کشندگی گروه نرمال سالین 9/0 درصد و گروه های اول، دوم و سوم به ترتیب با رقت های 1/0، 01/0 و 001/0  درصد نانوپارتیکل های اکسید نقره و عصاره های متانولی و استونی گال قلقاف و ادغام آن ها بر پروتواسکولکس های کیست هیداتید در زمان های مواجهه 1، 5، 10، و 20 دقیقه تعیین شد. پس از جمع آوری داده ها، تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گردید.

    نتایج

    در میان عصاره های آزمون شده، به ترتیب رقت 1/0 درصد نانوپارتیکل اکسید نقره در 20 دقیقه و ادغام نانوپارتیکل اکسیدنقره و عصاره متانولی گال قلقاف در مدت زمان 20 دقیقه بیشترین اثر کشندگی را بر پروتواسکولکس ها داشت. هم چنین کمترین اثر کشندگی در رقت 001/0 نانوپارتیکل عصاره استنی گال قلقاف در زمان 1 دقیقه بدست آمد.

    نتیجه گیری

    یافته های بررسی حاضر نشان می دهد عصاره های متانولی و استنی گال قلقاف پس از ادغام با نانوپارتیکل اکسیدنقره به خصوص عصاره متانولی می توانند به عنوان یک عامل کشنده پروتواسکولکس مناسب در زمان جراحی کیست هیداتید به کمک روش جراحی پایر (PAIR; Puncture, Aspiration, Injection, and Re-aspiration of protoscolices) مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: عصاره گیاهی، گال قلقاف، نانوپارتیکل ها، اکسید نقره، پروتواسکولکس کش، اکاینوکوکوس گرانولوزوس
  • مهشید صفارپور*، نیلوفر علایی الموتی صفحات 241-255
    زمینه و هدف

     هدف اصلی این گزارش، بررسی مروری وضعیت ارایه خدمات دندانپزشکی در دنیا و ایران از نظر سیاست ها، دسترسی به خدمات و هزینه ها است.

    مواد و روش ها

    در این گزارش با بهره گیری از اطلاعات موجود و مرتبط با وضعیت خدمات دندانپزشکی در ایران همچون گزارش ها و نتایج مربوط به مطالعات مهم کشوری از جمله هزینه درآمد خانوار، مطالعات بهره مندی از این خدمات و... به صورت جامع، سیستم ارایه خدمات دندانپزشکی در ایران ارایه شده و به بررسی نقاط ضعف و قوت این سیستم پرداخته شده است.

    یافته ها

     نتایج این گزارش نشان می دهد که سیاستگذاران بهداشت باید راه حل هایی برای کاهش نابرابری در استفاده از خدمات دندانپزشکی ارایه دهند. نقش بیمه های سلامت برای کاهش نابرابری بسیار مهم است و بیمه های درمانی باید پوشش خدمات دندانپزشکی را افزایش دهند. نیاز به اصلاح سیستم های بیمه برای تشویق رویکرد پیشگیرانه در ارایه خدمات بهداشت دهان و دندان دیده می شود. تنظیم مجدد خدمات بهداشت دهان و دندان به سمت پیشگیری، لازم است.  نیاز به پژوهش های بیشتردر زمینه تدوین استانداردهای ارتقای کیفیت دندانپزشکی عمومی جمهوری اسلامی ایران با نگاه به سطح استانداردهای جهانی و تطبیق مناسب با شرایط و سیاست های سلامت کشور و با حداکثر رسانی مشارکت و مقبولیت اجرایی آن، حس می شود.

    نتیجه گیری

     با در نظر گرفتن در دسترس بودن روش های قوی مبتنی بر شواهد و اقدامات بهتر برای پوسیدگی دندان و پیشگیری از بیماری های پریودنتال انتظار می رود همه افراد، به ویژه گروه های هدف اولویت بندی شده در ایران، بیشترین سود را برای سال های آینده داشته باشند.

    کلیدواژگان: خدمات دندانپزشکی، سیاست های دولت، دسترسی به خدمات، نظام سلامت کشور
  • هادی منتظرلطف الهی، معصومه قسمتی * صفحات 256-260

    تشنج پارشیال کمپلکس، به عنوان یک تشنج کانونی با اختلال آگاهی شناخته شناخته می شود. بعد از سال اول زندگی، تشنج پارشیال کمپلکس شایع ترین نوع تشنج در بیماران مبتلا به صرع است.به دست آوردن شرح حال دقیق بیمار و اعضای خانواده از مهم ترین اقداماتی است که برای تشخیص تشنج باید انجام شود. علایم روان پریشی و اضطراب در افراد ممکن است نتیجه تشنج باشد ولی این مورد خیلی نادر است. پسر 7 ساله ای با شکایت از ترس، گریه، فریاد و احساس مرگ قریب الوقوع و کاهش هوشیاری به اورژانس بیمارستان ما مراجعه کرد. علایم بیمار از دو سال پیش شروع شده بود و با تشخیص ADHD و اختلال اضطرابی تحت درمان با رسپیریدون و ریتالین قرار گرفته بود. آزمایشات آزمایشگاهی بیمار قابل توجه نبود. MRI مغز با پروتکل تشنج و بدون هیچ یافته پاتولوژیک انجام شد. سپس نوار مغزی برای بیمار انجام شد که تشنج فوکال با اختلال سطح هشیاری را تایید کرد. برای بیمار کاربامازپین و فنی تویین تجویز شد و ریسپریدون قطع شد.

    کلیدواژگان: مغز و اعصاب، اطفال، تشنج، تشنج پارشیال کمپلکس
|
  • Neda Soltannejad*, Amir Hossein Abdi Dorbashi, Mitra Rahimzadeh, Leila Kheirkhah, Esmaeil Zeinali, Javad Gorbani Pages 121-128
    Introduction

    In recent years, there has been significant increase in the number of diabetic patients, the rate of hospitalization and non-traumatic lower limb amputation. The last two mentioned are known as the major complications of diabetes.  In addition to it, there has been a considerable tendency among the medical therapist in applying  apitherapy a branch of alternative medicine that deals with natural agents containing effective chemical compounds in this specialized field. Following what was explained we decided to reexamine the effects of Bee pollen as a natural support to promote the process of diabetic pressure ulcer healing.

    Method

    This study is a one-blinded clinical trial study included 84 diabetic patients suffering from diabetic ulcers. These patients were referred to the wound clinics under supervision of Alborz University of medical sciences in Karaj. The study group was divided into two groups: experimental group (E.G), the patients who were given Bee pollen and control group (C.G.), those whom were given placebo .patient educated to solve one tea spoon powder in milk or water  three times a day and drink, preferably before meals. Equal care was provided to all patients by wound experts over a twelve week period of time. During this time the PUSH questionnaire was completed for each patient by wound experts twice weekly.

    Result

    To match the research, we selected these two groups from similar demographic variables such as: age, gender, education, marital status, underlying disease, body mass index, fasting blood sugar, hemoglobin and the size of the wounds. Comparing the PUSH score at the end of sessions 6, 12, 18 resulted in lower scores in E.G., while at the last session of 24 the PUSH score in C.G. was reported lower than E.G.Yet, no significant difference between the two groups was founded.

    Discussion and Conclusion

    In this study, Bee pollen as a nutritional supplement in diabetic ulcer healing stimulation has not been proved. Hence, more studies are needed.

    Keywords: Bee pollen, Diabetic wound, Wound healing
  • Mahnaz Jamee, Raziyeh Alipour Aftabi, Mohammad Reza Alaei, Zahra Chavoshzadeh, Mehdi Moosavian, Shahab Noorian, Fatemeh Aghamahdi, Gholamreza Azizi* Pages 129-137
    Background

    Autoimmune diseases (ADs) are chronic conditions characterized by the loss of immunological tolerance to self-antigens. ADs are not rare and show variable patterns in different countries. In this study, we aim to investigate the prevalence of autoimmune disorders and pattern of polyautoimmunity among Iranian children with endocrinopathy.

    Methods

    Overall 45 patients with early-onset multiple autoimmune disorders were enrolled in the study and data was collected via a questionnaire. All statistical analyses were performed using SPSS software (v. 26.0, Chicago, IL). The statistical significance level was set at P < 0/05.

    Results

    Forty-five patients (15 [33/3%] male and 30 [66/7%] female) with early-onset polyautoimmunity were included in the study. The most prevalent ethnic groups were Persians (51/2%) and Azeris (39/0%). The median age at the time of evaluation and the onset of autoimmune symptoms were 12.0 and 6.0 years, respectively. Most patients (58/5%) were born to non-consanguineous parents. In 23 (54/8%) patients a positive family history of autoimmune disorder was reported. The autoimmune disorders mostly included insulin-dependent diabetes mellitus (IDDM) in 39 (86/7%) patients, celiac disease in 29 (64/4%) patients, and autoimmune thyroiditis in 20 (44/4%) patients. The most frequent overlap in autoimmune disorders was present between IDDM and celiac (n=25, 55/6%) and then IDDM and autoimmune thyroiditis (n=15, 33/3%).

    Conclusion

    In the current study, the most common autoimmune disorder was IDDM, which was mostly in overlap with celiac disease. This finding further highlights the importance of precise follow up of IDDM patients for celiac disease which can lead to earlier diagnosis and positively impact the evolution of complications.

    Keywords: Polyautoimmunity, IDDM, Autoimmune thyroiditis, Celiac disease
  • Setareh Sagheb, Hamideh Shajari *, Ahmad Shajari Pages 138-146
    Objective

    birth body size is an indicator of intrauterine growth and important in later health. this study was performed to assess seasonal variation of birth body size in a group of Iranian newborn.

    Patients and method

    in a retrospective design, Hospital records of 2034 of singleton newborn with gestational age >37 week and no malformation or neonatal disorder, was assessed sex delivery type birth month, birth weight, birth height, head and chest circumferences was extracted.

    Result

    1038 cases (51%)of neonates were male and 692 cases (34%) born in natural vaginal delivery. no significant difference was found in seasonal mean of birth weight (p=0.285) although most mean off birth weight was in Winter and least in summer. but peak of birth height was in fall and the least in summer (mean difference: 0.40; 95% CI:0.06-0.74; p=0.013). the difference between mean of birth head circumference was significant(p=0.027) and the most mean was in Winter and least in summer (mean difference : 0.24;95% CI:0.02-0.46; p=0.030). the difference between mean of birth chest circumference was significant and the most and least mean was in fall and spring; respectively (mean difference: 0.42;95% CI:0.12-0.71; p=0.002).

    conclusion

    birth body size is the least in newborn of  hot half of the year and most in cold holf of the year.

    Keywords: Season, Anthropometric, Newborn, Temperature, Variation
  • Mohammad Reza Mosaddegh, Sara Jahangiri *, Mozhgan Bahary, Amene Rezaeeaval, Zahra Sepehri Pages 147-152
    Background

    Hemodialysis can have adverse effects, such as increased blood phosphorus in these patients. Considering the fact that hemodialysis does not affect the blood phosphorus in dialysis patients and in order to improve the quality of life in these patients, this study was conducted to determine the incidence of hyperphosphatemia and its reduction strategies in children undergoing hemodialysis.

    Matherials and Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on 30 children undergoing hemodialysis in Sheikh's Children's Hospital in Mashhad. The incidence of hyperphosphatemia was measured by blood test of the patients. Data were collected using a questionnaire and analyzed by SPSS software.

    Results

    In this study, 30 children were studied; 36.7% were girls and 63.3% were boys. 86.7% were hemodialysis for 3 sessions per week. The mean serum concentration of phosphorus in the first three months of the year was 6.8 mg / dl and the second quarter of 97 was 35 mg / dL.

    Conclusion

    According to the results of the second quarter of 1997, the mean serum concentration of phosphorus in children undergoing hemodialysis increased by 28.2 mg / dl compared to the same period of the first month of the year. This is while the calcium and phosphorus product, which is more important, has been reduced by 3.4 mg / dl after corrective action; therefore, this diet can be partially offset by increasing the amount of phosphorus in the blood.

    Keywords: Hyperphosphatemia, Hemodialysis, Pediatrics
  • Salahedin Delshad, Naser Piri * Pages 153-160
    Background

    Fecal incontinence is one of the secondary and serious complications following anorectoplasty operation in the children with Imperforated Anus. Complete rectal dislocation and local spinal defect of the sphincter muscle are the main causes of fecal incontinence in people undergoing surgery for Imperforated Anus.

    Methods

    This retrospective descriptive Case-Series study was performed during 2015 to 2020 at Maryam hospital. Data were collected by a checklist that was designed by the research. The collected data were analyzed by SPSS software version 23. Descriptive analysis was used to analyze the qualitative variables while quantitative variables were summarized using mean and Standard Deviation (±SD). 

    Results

    The mean age of patients was 9.65 years and the standard deviation (±SD) was 7.45 (2-33 years). Fecal incontinence is the most common side effect after Sphincteroplasty for treatment of "Imperforated Anus" following anorectoplasty. The success rate of surgery in this study in the recovery of patients with fecal incontinence after anorectoplasty for patients with imperforated anus is 74% after 6 months and 89% after 2 years.

    Conclusion

    The most common causes of fecal incontinence following anorectoplasty were rectal displacement as well as ano-rectum misplacement between the sphincter muscle and annular sphincter defect. In patients with history of anorectoplasty, annular sphincter defects were most often seen at rejoins 12 and 6 o'clock (Superior and Inferior). It is necessary that surgeons pay more attention to repairing these points in order to prevent the incidence and recurrence of fecal incontinence.

    Keywords: Sphincteroplasty, Imperforated Anus, Anus Stenosis
  • Khadijeh Zamanloo*, Karim Asgari Mobarakeh, Reza Kazemi Pages 161-169
    Objective

    Patients with epilepsy and with bipolar mood disorder usually are treated with anticonvulsant drugs; and this is due to similar neurological, electrophysiological, and chemical mechanisms, by which both of the disorders can be described. However, these two types of disorders are classified differently under the titles of either neurological or psychiatric disorders. The aim of this study was to investigate the effect of “Sodium Valproate” as an anticonvulsive drug on the electrophysiological signs in the epileptic and bipolar patients.

    Methods

    The study is a quasi-experimental one, in which 40 patients with temporal lobe epilepsy, and 40 patients with bipolar mood disorder were participated. The patients were selected accidentally from Paknejad clinic in Tehran, and Baryab psychiatric center in Ardabil, in 2016-2017. They were diagnosed by psychiatrist and were under the treatment by sodium valproate. Data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviations) and inferential (ANCOVA covariance analysis) and analyzed using SPSS21 software. Meanwhile, for all hypotheses, a significant level of α = 0.05 was considered.

    Results

    The findings showed that there was a significant difference in the use of sodium valproate between the two experimental and control groups regarding the use of anticonvulsant drugs. This drug has been shown to change the characteristics of the electroencephalograms in patients with epilepsy and bipolar disorder, and in each group, a significant reduction in the pattern The patient is EEG (the effect is 233.0). Also, sodium valproate reduced the level of depression in patients (P = 0.008 and F = 3.695).

    Conclusion

    The findings of this study indicate that anti-seizure effect of sodium valproate on reducing abnormal brain waves and decreasing the rate of depression in both epileptic and bipolar patients. Meanwhile, it became clear that bipolar patients have more electrophysiologic activity in the right hemisphere of their brain. These results support a kind of hypothesis of forgery.

    Keywords: Bipolar patient, EEG, Epileptic patient, Depression, Sodium valproate
  • Roohangiz Nashibi*, Fatemeh Ahmadi, Fatemeh Dorfeshan Pages 170-178
    Introduction

    The invasion of microorganisms into the bloodstream and spread to different parts of body can cause disruption the functions of vital organs and even death. This study aimed to evaluation of positive blood cultures in patients suspected to septicemia admitted to the Imam Khomeini Hospital in 2013-2016.

    Materials and Methods

      In this study, blood samples of patients were cultured and isolated bacteria were identified using standard methods. Antibacterial susceptibility testing of isolated bacteria to selected antibiotics was performed using disk diffusion method based on Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI) recommendations. Data were analyzed using SPSS 22 software and frequency distribution table.

    Results

    The results showed 6.6% of the blood cultures were positive for bacteria. Isolated bacteria were 63.5% gram-positive and 36.5% were gram-negative bacteria. In our study, the most common micro-organisms in general were as follows: Staphylococcus coagulase negative (49.85%), Klebsiella Pneumonia (9.46%), Acinetobacter baumannii (8.33%) and Staphylococcus aureus (7.77%).  Gram-positive organisms have the highest resistance to Ampicillin, Ceftriaxone, Erythromycin and Cefazolin. In general, there was the highest resistance of gram-negative organisms to Cefazolin, Ceftriaxone and cefepime.

    Conclusion

    With appropriate antibiotics prescription, according to exact results of antibiogram and with sanitation in various parts of hospital, especially the neonatal’s part, can be proceed accurate treatment and reduce health costs.

    Keywords: Blood Cultures, Drug Resistance, Microbial, Ahvaz
  • Tahereh Arefirad, Nader Shakeri, Khosro Ebrahim*, Ensieh Nasli-Esfahani Pages 179-186
    Introduction

    Diabetes is one of the most important health problems in the world, and controlling its risk factors and complications is very important. The aim of this study was to determine the effects of interval training on inflammatory markers among type II diabetic patients.

    Methods

    in this randomized controlled trial 30 eligible patients randomly allocated to one of two parallel groups. Fifteen patients received interval training exercise with 18 sessions (three sessions per week), and fifteen patients in control group had usual physical activity. The primary outcome was measured before and after the intervention.

    Results

    Interleukin-10 levels were significantly reduced (reduction: 0.96 pg/ml) in patients in the intervention group and increased (0.35 pg/ml) in control group, and this difference was statistically significantly between group (p: 0.015). The levels of interleukin-6 and CRP in the pre- and post-measurement measurements of the two groups did not show a significant difference (p>0.05).

    Conclusion

    Interval training exercise can be effective in reducing some inflammatory factors, and given that these factors affect the course of the disease and complications associated with diabetes, the use of this type of exercise can be useful for controlling the disease and its complications. More investigation in interval training exercise and its effects on various inflammatory factors are required.

    Keywords: Interval training, Inflammatory markers, Diabetes
  • Foroozan Bararpour, Fereshteh Kordestani, Massomeh Abad*, Yalda Delgoshaei Pages 187-196
    Introduction

    Today, the issue of staff empowerment is in the spotlight because capable, skilled and better motivated staff will be able to adapt to change. Also, capable behaviors in hospitals can lead to improvements in health care.

    Method

    The research was conducted to validate the model of empowerment of midwives working in the maternity ward of Tehran teaching hospitals. To validate 20 specialists and experts in gynecology and midwifery and educational management by purposeful sampling method and 135 midwives who working in the maternity ward of educational centers in The city of Tehran was selected by stratified random clustering. The data collection tool was Strauss and Karbin 5-point Likert questionnaire. SPSS 22 software and inferential statistical tests such as one-sample t were used to validate and evaluate the model.

    findings

    In model validation, the components of adaptability, comprehensibility, generalizability and control were above average with an average of 4/55, 4/55, 4/45 and 4/60, respectively, and expressed the internal validity of the model according to experts.Also, for midwives, the components of adaptability, comprehensibility, generalizability and control were above average with an average of 4/21, 4/23, 4/03 and
     4/05, respectively, and indicate the internal validity of the model from the users' point of view.

    Conclusion

    The model is valid for experts and users and can be used in maternity wards of teaching hospitals.

    Keywords: Validation, Empowerment, Midwifery, Maternity ward, model, Educational hospitals
  • Zeinab Rezaei, Mokhtar Mokhtari *, Mehrdad Shariati Pages 197-206
    Propose

    Diabetes is a metabolic disease associated with hypoglycemia, hypolipidemia, and liver dysfunction.The aim of this study was to evaluate the effects of hydroalcoholic extract of black seed and honey (dozin) on liver enzymes (AST, ALT, ALP) in streptozotocin-induced diabetic rats.

    Material

    70 adult male rats weighing approximately 220-200 g were divided into 7  groups: Control group: did not receive any medication. The sham  group received only solvent.  Experimental group 1 and 2: Animals in this group received 2 and 4 g / kg of hydroalcoholic extract of black seed and honey (dosin), respectively. Experimental group 3 received streptozotocin intraperitoneally as diabetic group : Animals in this group received 70 mg / kg of streptozotocin intraperitoneally, experimental group 4 and 5,  Animals in this group first received streptozotocin and then 2 and 4 g / kg of extracts. Rats  were treated for 21 days and at the end of the experimental period, blood samples were collected and serum levels of liver enzymes (AST, ALT, ALP) were measured.

    Findings

    The results show that the levels of AST and ALP enzymes in experimental groups 5 and 4, respectively, compared with experimental group 3 (diabetic group l) and in experimental groups 1 and 2, compared with control and sham groups, showed a significant decrease at the level of p <0.05. In experimental group 3 (diabetic group), the levels of AST and ALP enzymes showed a significant increase compared to control and sham groups.

    Conclusion

    This study showed that the hydroalcoholic extract of black seed and honey (dosine) probably improves the destructive effects of diabetes on changes in liver enzymes due to its antioxidant properties.

    Keywords: Sativa nigella, Honey, AST, ALT, ALP, Streptozotocin, Rat
  • Reza Kazempoor*, Amir Mirzaie Pages 207-218
    Background

    Klebsiella pneumoniae is one of the most important hospital opportunistic pathogens that have become resistant to many antibiotics due to biofilm formation. The aim of this study was to synthesize copper nanoparticles using Artemisia scoparia extract, to investigate its antimicrobial and anti-biofilm effects against K. pneumoniae strains.

    Methods

    In this experimental study, 100 clinical samples were collected from different hospitals in Tehran. K. pneumoniae strains were isolated from clinical specimens using microbiological methods. Subsequently, the synthesis of copper nanoparticles was performed by green synthesis method using A. scoparia extract and its properties were examined by scanning electron microscopy (SEM), transmitting electron microscopy (TEM) and X-ray diffraction (XRD) methods. The antimicrobial and anti-biofilm effects of the synthesized copper nanoparticles were investigated and the effect of copper nanoparticles on the expression of mrkA biofilm gene in K. pneumoniae strains was investigated by Real Time PCR.

    Results

    A total of 20 K. pneumoniae strains were isolated from 100 clinical specimens. SEM TEM and XRD results showed that the synthesized copper nanoparticles had a spherical shape and a size of less than 100 nm. The results showed that copper nanoparticles had significant antimicrobial and anti-biofilm effects against K. pneumoniae strains and copper nanoparticles could significantly reduce the expression of mrkA biofilm gene (p <0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that the synthesized copper nanoparticles have significant antimicrobial and anti-biofilm effects. Therefore, this nanoparticle can be used as a drug candidate in future studies.

    Keywords: Klebsiella pneumoniae, Copper nanoparticles, Antimicrobial effects, Anti-biofilm, Biofilm gene expression
  • Ehsan Estabarghi, Majid Sadeghpour, Amir Mehrabani*, Sara Motamedi Hoor Pages 219-228
    Background

    The use of antimicrobial properties of medicinal plants can solve the problems associated with the use of antibiotics. The aim of this study was to evaluate the antibacterial property of Oregano hydro alcoholic extract on pathogen bacteria by microplate in laboratory conditions.

    Purpose

    The aim of this study was to evaluate the antibacterial properties of hydro alcoholic extract of oregano on pathogenic bacteria by microplate method in vitro. 

    Methods

    After collecting oregano, they were dried in a place by sunlight and in shade for 48-48 hours, and extraction was carried out by maceration, in order to determine the amount of inhibition (dilution) inhibitor The Muller-Hinton broth was used. The turbidity rate was evaluated in the wells method (microdilution).

    Conclusion

    The results of microdilution test showed that the minimum inhibitory concentration of extract on Escherichia coli in the first (lµ50), the concentration of extract on salmonella typhimurium in the first (lµ50), the concentration of Klebsiella pneumonia in the second (lµ25) , Concentrations of Pseudomonas aeruginosa in the sixth poison (lµ1.56), concentration of Bacillus cereus in the eighth grade (lµ0.39), and the minimum concentration of Staphylococcus aureus in the tenth (without growth) strain.The results showed that Oregano essential oil has antibacterial properties and can be used as a cheap and available source for therapeutic applications in some bacterial infections. In other words, Oregano can be considered as an alternative to synthetic antibiotics to combat the isolates tested. Of course, all the effects of these extracts should be carefully investigated in vivo and in vitro.

    Keywords: Oregano, Pathogen bacteria, Extract, Microdilution
  • Fatemeh Moravej, Mohammad Zibaei*, Mojtaba Ahmadinejad, Farzaneh Firoozeh, Ali Baradaran Bagheri, Hamid Hosseini, Fatemeh Bakhshipour Pages 229-240
    Background

    Hydatid cyst disease (Echinococcosis) is caused by species of the parasite genus Echinococcus. The infection is present in many countries where animal husbandry is common. The treatment of the disease was based on surgery, which was accompanied by an adjunctive drug treatment. It is harmful to use the protoscolicidal effect of parasites during surgery to reduce the recurrence of the disease. The aim of this study was to confirm the protoscolicidal effect of nanoparticles of silver oxide, methanolic and acetonic extracts of Gal Ghalghaf due to the antimicrobial effects of plant in vitro on hydatid cyst protoscolices.

    Methods

    Echinococcus granulosus protoscolices were collected from 60 liver of sheep infected with hydatid cyst. The hydatid cyst fluid was drained using a syringe and concentrated after centrifugation. The lethal effect of normal saline group of 0.9% and the first, second and third groups with concentrations of 0.1, 0.01 and 0.001% of silver oxide nanoparticles and methanolic and acetone Gal Ghalghaf extracts and their integration on protoscolices, respectively. Hydatid cysts are determined at exposure times of 1, 5, 10, and 20 minutes. After data collection, the obtained data were analyzed using SPSS software.

    Results

    Among the examined extracts, the concentration of 0.1% nanoparticles of silver oxide in 20 minutes and the combination of nanoparticles of silver oxide and methanolic extract of Gal Ghalghaf in 20 minutes had the most protoscolicidal effects, respectively. Also, the lowest lethal effect was obtained at a concentration of 0.001 nanoparticles of acetonic extracts of Gal Ghalghaf at 1 minute.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that methanolic and acetonic extracts of Gal Ghalghaf after combining with silver oxide nanoparticles, especially methanolic extract, can be used as a suitable protoscolicidal agent during hydatid cyst surgery using PAIR (Puncture, Aspiration, Injection, and Re-aspiration of protoscolices).

    Keywords: Herbal extract, Ghalghaf Gall, Nanoparticles, Silver Oxide, Protoscolicidal, Echinococcus granulosus
  • Mahshid Saffarpour*, Niloufar Alaei Alamouti Pages 241-255
    Background

     The purpose of this report was to review the status of dental care provision in the world and Iran.

    Methods

     Using the available data and information related to the status of dental services in Iran, such as the results of important national studies, including household income cost, utilization studies, etc., the system of dental services provision in Iran was evaluated and the weaknesses and strengths of this system were investigated in a comprehensive manner.

    Results

      The role of medical insurance is very important in reducing inequality. The insurance system should be reformed to improve the coverage of dental services and encourage a preventive approach to oral health services. Further research is required to develop standards in order to promote the quality of dental practice in the Islamic Republic of Iran through using global standards and adapting these standards to the health conditions and policies of the country to maximize the participation of stakeholders and enhance the implementation acceptance. Considering the availability of evidence-based methods and better practices for dental caries and the prevention of periodontal diseases, it is expected that all individuals, especially the prioritized target groups in Iran, will benefit the most in the future.

    Conclusions

     With continued efforts in this area and considering the principles of autonomy and the right to choose as well as the importance of achieve the general policies of the system in this field, the access of all people in the country to safe, effective, and logical dental care should be facilitated.

    Keywords: Dental services, Government policy, Access to services, Health system of countries
  • Hadi Montazerlotfelahi, Masoumeh Ghesmati * Pages 256-260

    Complex partial seizures are known as focal seizures with impaired awareness. Excluding the first year of life, complex partial seizures are the most frequent type of seizures in patients with epilepsy. A detailed history of the patient and family members is a vital element in diagnosing seizures. Although rare, psychotic and anxiety symptoms in individuals may be the result of the seizure. A 7-year-old boy referred to our hospital emergency room complaining of fear, crying, screaming, and the imminent death sensation and decreased consciousness. The patient's symptoms started two years ago. He was treated with Risperidone and with the impression of ADHD and anxiety disorder. The patient's laboratory tests were unremarkable. A brain MRI was performed with a seizure protocol, with no pathological findings. EEG was then performed for the patient, which confirmed focal seizures with impaired awareness. The patient was prescribed carbamazepine and phenytoin, and Risperidone was stopped.

    Keywords: Neurology, Pediatrics, Seizure, Complex partial seizure