فهرست مطالب

جامعه، فرهنگ، رسانه - پیاپی 40 (پاییز 1400)

فصلنامه جامعه، فرهنگ، رسانه
پیاپی 40 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیده راضیه یاسینی* صفحات 11-44

    در ایران پس از انقلاب اسلامی؛ مطبوعات هنری، بخشی از جریان اندیشه ورزی تخصصی هنر را برعهده گرفتند. هنر ‏دینی معاصر ‏نیز موضوع اصلی برخی مجلاتی بود که درصدد برساخت مفاهیم ثانویه ای از مفهوم هنر دینی بودند. این ‏مقاله با توجه به اهمیت ‏کارکرد این مجلات از منظر هنری و مطبوعاتی، سه مجله هنر دینی، رواق هنر و اندیشه و عصر ‏آدینه را برای پاسخ به این پرسش ‏که از هنر دینی معاصر، چه انگاره ای برساخته شد، مطالعه کرده است. با توجه به ‏تعاریف هنر دینی در منظر سنت گرایان و ‏حکمای و فقهای مسلمان، مقاله نسبت مقولات برساخته را با آنها سنجیده است. ‏همچنین در رویکرد نظری از منظر ارتباطی، ‏نسبت جریان اندیشه ورز مجلات را در باب کارکرد هنر دینی معاصر، با ‏نظریات گلوله جادویی و مخاطب فعال مطالعه نموده است. ‏تحقیق در این مقاله، به روش تحلیل مضامین مجلات مذکور ‏انجام شد. نتایج نشان داد که این مطبوعات، مفهومی از هنر دینی ‏معاصر را، قریب به دیدگاه های نهاد روحانیت در خصوص دین برساختند، ‏در حالی که اندیشه ورزی بنیادین مبتنی بر مبادی سنتی ‏فلسفی و حکمی هنر دینی، قوام و دوام نیافت. ‏در این پارادایم به هنر از دیدگاهی کارکردگرا نگریسته و هنر، با توجه کامل به سینما، به مثابه ابزار، وسیله و رسانه ای برای ‏تبلیغ ‏دین شناخته شد که از منظر اثربخشی ارتباط با مخاطبان آن، متکی به نظریه گلوله جادویی بوده و نقش فعال ‏مخاطبان در ارتباط ‏با رسانه، نادیده انگاشته شده است. ‏

    کلیدواژگان: هنر، رسانه، هنر دینی معاصر، مطبوعات هنری
  • عبدالله بیچرانلو*، معصومه شمس صفحات 45-70

    این پژوهش به منظور فهم بهتر فرهنگ هواداری از چهره های مشهور جهانی در میان هواداران ایرانی آن ها انجام شده است. به منظور تحدید موضوع، بر نگرش های صاحبان صفحات ایرانی هواداری از دو سلبریتی فوتبالیست جهانی (رونالدو و مسی) در اینستاگرام تمرکز شده است. در تبیین مبانی نظری، رویکردهای مختلف به شهرت جهانی، هویت هواداران، جماعت های هواداری و جهان- محلی شدن طرح شده است. به منظور فهم نگرش های هواداران، با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، با 7 نفر از مدیران صفحات مذکور مصاحبه شده است. تحلیل مضمون این مصاحبه ها 5 مضمون اصلی را نشان می دهد: «شیفتگی فراوان هواداران ایرانی در قبال سلبریتی جهانی»، «صرف زمان زیاد برای هواداری از سلبریتی جهانی»، «تاثیرگذاری سلبریتی جهانی در زندگی واقعی و روزمره ی هواداران ایرانی»، «تعلق خاطر هواداران ایرانی به همه ی هواداران سلبریتی و ایجاد روابط دوستی جدید» و «ماهیت جهان-محلی صفحات هواداری و تعاملات هواداران». به نظر می رسد کنش ها و تعاملات هواداران مصاحبه شده، ماهیتی جهانی-محلی دارد؛ یعنی هواداری سرسختانه از یک سلبریتی جهانی یا تمایل به یادگیری زبان او و نیز تعامل با سایر هواداران از ملیت های مختلف، دلالت بر رسوخ ابعاد جهانی فرهنگ هواداری در میان هواداران ایرانی دارد. در مقابل، هویت ایرانی هواداران و صفحات هواداری، نظردادن به زبان فارسی در صفحه ی سلبریتی خارجی و نیز تعاملات دوستانه ی جدید با سایر هواداران ایرانی در فضای مجازی، خصلت هایی ملی یا محلی به این نوع هواداری بخشیده است. هواداری از این دو سلبریتی ورزشی جهانی، با عبور از فیلتر رویکرد هواداران ایرانی، ماهیت ایرانی پیدا کرده، و جهانی بودن، هویت ایرانی هواداران را کاملا محو نکرده است.

    کلیدواژگان: فرهنگ هواداری، جهانی شدن، سلبریتی، هویت، اینستاگرام
  • محمدتقی عباسی شوازی*، فرشاد کرمی، پروین عباسی آتشگاه صفحات 71-89

    بخشی از چالش های خانواده معاصر به رابطه بین والدین و فرزندان مربوط است و تعامل اعضا خانواده امروزه بیش از هر زمان دیگری از رسانه ها و به طور خاص تکنولوژی های نوین ارتباطی متاثر شده است. تحقیق حاضر کوششی در جهت شناخت تاثیر استفاده از تکنولوژی های نوین ارتباطی بر روابط والدین و فرزندان در بین دانش آموزان شهر شیراز می باشد. این مطالعه به روش کمی و با تکنیک پیمایش صورت گرفته است. جامعه آماری آن را دانش آموزان دبیرستانی مناطق ده گانه شهر شیراز تشکیل داده اند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای، تعداد 400 دانش آموز به عنوان افراد نمونه انتخاب گردیدند. روابط خانوادگی در این تحقیق در سه بعد روابط چهره به چهره، روابط صمیمانه و روابط حمایتی مورد سنجش قرار گرفته اند. نتایج تحقیق حاکی از آن است که رابطه منفی و معنادار بین متغیرهای میزان استفاده از اینترنت و ارتباط چهره به چهره (223/0-)، صمیمیت در ارتباط (155/0-) و روابط حمایتی (160/0-) وجود دارد، اما یافته ها ارتباط معناداری بین نوع استفاده از تکنولوژی های نوین ارتباطی (تعاملی و غیر تعاملی) و ابعاد روابط والدین فرزندی نشان نداده است. نتایج مطالعه حاکی از کاهش ابعاد متفاوت رابطه والد-فرزندی است، با اختصاص زمان بیشتر به رسانه های نوین، زمان کمتری برای تعمیق بخشیدن به ارتباط والد-فرزندی وجود دارد.

    کلیدواژگان: روابط والدین-فرزندی، تکنولوژی های نوین ارتباطی، روابط حمایتی، روابط چهره به چهره، صمیمیت
  • محمد گنجی*، محسن نیازی، اباذر اشتری مهرجردی، امین حیدریان صفحات 91-116

    امروزه جهانی شدن رسانه ها علاوه بر فرصت های ویژه ای که برای جوامع فراهم نموده، بر پیچیدگی و فشردگی ارتباطات میان فردی و میان فرهنگی افزوده و تغییراتی را در فرهنگ زندگی افراد جامعه و هویت آنان موجب شده است. از آن جا که وجه غالب این رسانه ها، حوزه ی فرهنگ است، در نتیجه از قدرت و شدت بیشتری در شکل بخشیدن به هویت فرهنگی مخاطبان خود برخوردارند. پژوهش حاضر، به تاثیر رسانه های ارتباط جمعی جهانی نظیر اینترنت و تلویزیون ماهواره ای بر هویت فرهنگی دانشجویان دانشگاه کاشان می پردازد. مباحث نظری این مطالعه مبتنی بر دیدگاه های مارک پاستر، استوارت هال و جان تاملینسون درباره ی رسانه های نوین ارتباطی، جهانی شدن و هویت فرهنگی است. روش تجربی این پژوهش از نوع پیمایش بوده و جامعه ی آماری آن دانشجویان دانشگاه کاشان در سال تحصیلی 94-93 می باشد. حجم نمونه ی آماری نیز با استفاده از فرمول کوکران، 250 نفر برآورد شده است. نتایج به دست آمده بیان گر آن است که بین متغیرهای «مدت و میزان استفاده از اینترنت»، «مدت و میزان استفاده از تلویزیون ماهواره ای»، «استفاده از منابع علمی (فارسی) اینترنت» و «استفاده از برنامه های گوناگون تلویزیون ماهواره ای» با «هویت فرهنگی دانشجویان» ارتباط معناداری وجود دارد. همچنین در تحلیل چندمتغیره، به ترتیب «استفاده ی از منابع علمی (فارسی) اینترنت»، «مدت و میزان استفاده از اینترنت» و «مدت و میزان استفاده از تلویزیون ماهواره ای» بیشترین تاثیر خالص را بر «هویت فرهنگی دانشجویان» داشته اند.

    کلیدواژگان: هویت فرهنگی، اینترنت، تلویزیون ماهواره ای، منابع علمی اینترنت، دانشجویان
  • مرتضی توکلی، محمدرضا رسولی* صفحات 117-153

    تاثیر رسانه ها بر واقعیتهای اجتماعی، امری پذیرفته شده است و با توجه به افزایش کمی و تاثیر کیفی رسانه ها، شناخت تاثیر مصرف رسانه ای بر سبک زندگی، به عنوان یکی از محوری ترین مباحث حوزه سبک زندگی، بیش از گذشته اهمیت مییابد. هدف این پژوهش طراحی مدل کیفی مولفه های الگوی مصرف رسانه ای و تاثیر آن بر سبک زندگی خانواده ایرانی میباشد. با توجه به هدف پژوهش نوع تحقیق از نظر هدف توسعه ای و روش پژوهش علی است. روش نمونه گیری کیفی در این پیمایش هدفمند می باشد. جهت مطالعه موضوع این پژوهش با استفاده از نظریات مطرح در سبک زندگی و مصرف رسانه ای به مدل ابتدایی از پژوهش دست یافته و پس از بررسی نظریات و ادبیات پژوهش اقدام به مصاحبه با 10 نفر از اساتید و صاحب نظران در زمینه فرهنگ، رسانه و سبک زندگی کرده و بعد از تحلیل مصاحبه ها به روش کیفی مدل جامع پژوهش به دست آمد. بر اساس نتایج، متغیرهای اصلی و فرعی پژوهش مورد بررسی قرار گرفتند و از نظر مفهوم و شاخص های به دست آمده از مصاحبه ها دسته بندی شدند. با توجه به تحلیل های کیفی صورت گرفته متغیر هویت اجتماعی به شاخص اصلی سبک زندگی و متغیرهای مصرف فرهنگی و هویت فرهنگی نیز به شاخص اصلی الگوی مصرف رسانه ای در مدل نهایی اضافه شدند.

    کلیدواژگان: الگوی مصرف، رسانه، سبک زندگی، خانواده، تهران
  • علی حسینی*، جهانبخش خرمی صفحات 155-185

    هرمنوتیک علمی است که قدمتی به درازای تاریخ بشریت دارد، چرا که با فهم و تفسیر و قضاوت در زندگی روزمره انسانها جاری است. پیش فرض ها که همان دانسته ها و تجربه ها و زیست جهان انسانها از گذشته تا حال است یکی از ارکان اصلی در هرمنوتیک گادامر می باشد. به طور کلی عناصر و کلید واژگان هرمنوتیک فلسفی گادامرکه همان فهم فهم است ؛ ماهیت شناسی و پدیدار شناسی فهم به جای معرفت شناسی ، روشمند نبودن فهم ، حادثه و رخداد بودن فهم ، تاریخمندی ، زمانمندی ، زبان ، تولیدی بودن نه باز تولید، پیش فرض ها ، کاربردی بودن و اطلاق فهم ، افق و توافق ، نسبیت فهم(پلورالیسم معنایی)، بازی ، دیالوگ و گفتگو ، دیالکتیک ، عمل پیش افکنی ، دوری بودن فهم و میزان گشودگی را شامل می گردد. گادامر به پیروی از هایدگر فهم را حالت بنیادین دازاین(وجود انسان) می داند. و به جای دوگانه سوژه-ابژه ، طرحواره سوژه-سوژه را مطرح می کند. چرا که گادامر اعتقاد دارد مقوله هایی مثل فهم و انسان و تاریخ و به طور کلی علوم انسانی را نمی شود با روش دکارتی سوژه-ابژه در علوم طبیعی مقایسه کرد وکشف نمود بلکه ، چون جنس علوم انسانی متفاوت از علوم طبیعی است -یعنی سیال بودن و غیر چارچوب مند بودن - بنابراین روش معمول به کار گرفته شده در علوم طبیعی را نمی توان در علوم انسانی به کار برد، چون اساسا کارایی ندارد، بلکه ناروش دیالکتیک باید برای واقعه فهم بکار رود.

    کلیدواژگان: گادامر، هرمنوتیک، پیش فرض، فهم، زندگی روزمره
  • علی جعفری* صفحات 187-209

    شبکه های اجتماعی مجازی، نسل جدیدی از وب سایت های اینترنتی هستند. که نوجوآنان و جوآنان به خاطر داشتن روحیه تنوع طلبی، خلاقیت، گرایش به برقراری ارتباط با دیگران، حس کنجکاوی و علاقه به داشتن زندگی متفاوت به عضویت در شبکه های اجتماعی گرایش بیشتری دارند. شبکه های اجتماعی مثل شمشیر دولبه اند، اگر از آن ها درست استفاده نشود، بیشترین آسیب را به کاربران خواهند رساند. هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه بین استفاده از شبکه های اجتماعی و سلامت روان دانش آموزان دختر دوره ی دوم متوسطه اردبیل بود. جامعه آماری این تحقیق، شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه اردبیل که در سال تحصیلی95-96 مشغول به تحصیل بودند. نمونه تحقیق شامل 384 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران و به شیوه تصادفی خوشه ای انتخاب گردید و برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته میزان استفاده از شبکه های اجتماعی و پرسشنامه سلامت عمومی گلدبرگ بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که بین استفاده از شبکه های اجتماعی و سلامت روان (مشکلات جسمانی، اضطراب، اختلال در کارکرد اجتماعی و افسردگی) دانش آموزان دختر دوره ی دوم متوسطه اردبیل رابطه معنی داری وجود دارد. لذا استفاده زیاد از شبکه های اجتماعی سبب تنبلی های جسمی، تقویت کم تحرکی و کاهش روابط با دیگران در دنیای واقعی و در نتیجه انزوای اجتماعی و افسردگی می شود.

    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، دنیای مجازی، سلامت روان، افسردگی، اضطراب
  • یونس اکبری*، علی حاتمی صفحات 211-225

    در دوران قرنطینه کرونا بر اساس گزارش های درج شده در خبرگزارهای مختلف آمار اختلاف بین زوجین افزایش یافته است. از زوایه دید رویکرد ارزشها در جامعه شناسی دو منظر برای تبیین بروز درگیری و اختلاف بین زوجین وجود که یکی بر تضاد ارزشهای زن و مرد تاکید دارد و دیگری بر سرعت بالای تغییرات هنجاری که امکان جایگزین هنجار مناسب را در جامعه میسر نمی سازد. به نظر نگارنده رویکرد سومی هم می تواند وجود داشته باشد و آن توافق ارزشی است که مشابهت ارزشی زن و مرد باعث بروز اختلاف و تعارض بین آنها در نهاد خانواده می شود. این مشابهت در ارزشها به داشتن ارزشهای مدرنیته در ذهن زن و مرد بر میگردد. درست است که در اینجا زن و مرد دارای ارزشی مشابه هستند ولی ارزش برآمده از مدرنیته بر آزادی خواهی، خودمحوری، حق طلبی و برابری خواهی و انفراد و تک روی و استقلال تاکید دارد که با ارزشهای نهاد خانواده که نهادی جمعی است که بر تکلیف محوری و تقسیم نقش جنسی و مسیولیت پذیری جمعی و جمعگرایی تاکید دارد، در تعارض است. در این وضعیت زوجین بامشابهت ارزشی توان تحمل ارزشهای نهاد خانواده که نهادی جمعگرا و سنتی است را ندارند و در نتیجه با یکدیگر دچار اختلاف و تعارض می شوند.

    کلیدواژگان: کرونا، ارزشها، خانواده، مدرنیته، سنت
  • مجید فولادیان*، نجمه جامی، مهدی کلاهی صفحات 227-251

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی زمینه ها و بسترهای محرک حیوان آزاری صورت پذیرفت. حیوان آزاری از مصادیق بارز کنش های انحرافی در جامعه می باشد. در کشورهای توسعه‏یافته به دلیل اهمیت فرهنگ و اخلاق زیست محیطی بر داشتن جامعه ای سالم این رفتار جرم تلقی شده و برای آن مجازات در نظر گرفته می شود زیرا این نوع خشونت‏ها در صورت عدم پیگیری و درمان می تواند فجایع انسانی، گسترش خشونت، افزایش میزان جرایم و ناامنی در جامعه را به دنبال داشته باشد. باتوجه به اهمیت موضوع، در این تحقیق برای تببین پدیده حیوان آزاری از نظریات حوزه جامعه شناسی انحرافات استفاده گردید و به دلیل عدم وجود آمار رسمی در حوزه حیوان آزاری، ابتدا دو گروه حیوان آزار و غیرحیوان آزار توسط محققین شناسایی و تفکیک و سپس با استفاده از روش علی-مقایسه ای علل محرک این پدیده تبیین گردید.جامعه آماری پژوهش، دانش آموزان دبستان پسرانه بعثت واقع در منطقه حاشیه نشین نجف در شهر مشهد بودند.جمع آوری داده با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته صورت پذیرفت.بر مبنای نتایج بدست آمده از آزمون یو مان ویتنی حاکی از این بود که بین دو گروه مذکور در شاخص های تحصیلات والدین، حس بی قدرتی، احساس ناکامی، تبعیض اجتماعی، خشونت خانگی، خطرپذیری، داغ ننگ، دلبستگی به والدین، طرداجتماعی، مسیولیت پذیری، گذران فراغت، محرومیت نسبی و همسالان نابهنجار تفاوت معناداری وجود دارد و میان دوشاخص خشونت در مدرسه و شغل والدین تفاوت معناداری مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: انحراف اجتماعی، خشونت، حیوان آزاری، اخلاق زیست محیطی
  • سعید گودرزی* صفحات 253-280

    چکیدهامروزه در کنار سرمایه ی انسانی و اقتصادی، سرمایه ی دیگری به نام سرمایه ی اجتماعی مطرح است و گسترش روش ها و راهکارهای حفظ و نگهداری و یا تقویت آن مورد توجه صاحب نظران و دانشمندانی چون کلمن، پاتنام، بوردیو، فوکویاما، ارو، بیکر و... قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی مصرف رسانه ای با سرمایه ی اجتماعی در بین جمعیت فعال (15تا 64 ساله) استان همدان با روش توصیفی از نوع پیمایشی انجام گرفته است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه ی محقق ساخته بوده است. جامعه ی آماری این تحقیق را کلیه ی افراد 64-15 ساله ی استان همدان تشکیل می دادند، که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای، تعداد 384 نفر از آن ها به عنوان نمونه انتخاب شدند. در مجموع می توان گفت سرمایه ی اجتماعی جمعیت فعال استان همدان در حد متوسط بوده است، چرا که میانگین سرمایه ی اجتماعی پاسخگویان نمره ی 3 (از دامنه ی نمره ی 5-1) بوده است. میانگین میزان مصرف رسانه ای توسط پاسخگویان در طول هفته هم برابر 31/40 ساعت بوده است. همچنین یافته ها نشان داده بین متغیرهای مستقل جنسیت، سن، تحصیلات، محل سکونت، وضعیت تاهل و میزان مصرف رسانه ای با متغیر وابسته ی سرمایه ی اجتماعی رابطه وجود دارد. اما بین متغیر مستقل طبقه ی اقتصادی- اجتماعی با متغیر وابسته ی سرمایه ی اجتماعی رابطه وجود ندارد.

    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، مشارکت اجتماعی، اعتماد عمومی، اعتماد نهادی، مصرف رسانه ای
  • سید علی مرتضوی امامی زواره*، فهیمه الیکی صفحات 281-306

    هدف ازپژوهش حاضربررسی میزان تاثیر بیلبوردهای تبلیغاتی برمشارکت اجتماعی مردم می باشد.پژوهش از لحاظ روش پیمایشی واز نوع توصیفی-همبستگی میباشد. جامعه آماری کلیه مردم ساکن شهر تهران بالای 18 سال است. حجم نمونه ازحدود 8٬693٬706 نفر ساکن شهر تهران، به صورت روش نمونه گیری احتمالی و به گونه خوشه ای انتخاب شدند.آمار محاسبه شده طبق جدول مورگان 384 نفر بدست آمد این مقدار برای کاهش خطا به تعداد700 نفر افزایش یافت. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته در دو بخش، اطلاعات جمعیت شناختی پاسخگویان و سوالات اصلی شامل13گویه (مشارکت اجتماعی(با سه بعد)، نقش بیلبوردهای تبلیغاتی(در دو بعد) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها آزمون uمن-ویتنی و کروسکال والیس با استفاده از نرم افزارSPSS19 انجام شد. یافته ها نشان داد بین اعتماد اجتماعی و مشارکت اجتماعی درسطح معناداری (0/01>, r= 0/220 p) و بین آگاهی اجتماعی و مشارکت اجتماعی در سطح معناداری (0/01>, r=0/766 p) رابطه معنادار وجود دارد.میان احساس مسیولیت معنوی دربرابروقف بامشارکت اجتماعی در سطح(0/05< p)رابطه معنادار وجود ندارد. همچنین با توجه به مقدار (0/003= r و0/01<p)، بیلبوردهای تبلیغاتی بر مشارکت اجتماعی مردم درفعالیتهای امورخیریه تاثیر ندارد.همچنین نتایج نشان داد مقادیر یو در سطح معناداری (z=1/65) در عامل برآورد شده در حد مطلوبی نیست (0/32=sig) و معنادار نبوده و بین افراد نمونه و مشاکت اجتماعی با سازمان اوقاف و امور خیریه از نظر جنسیت تفاوت معناداری وجود ندارد و در نهایت بررسی یافته ها نشان می دهد مقادیر مربع کای کروسکال والیس (10/369=chisquar) در سطح معناداری(0/05>p) قرار دارند و بین افرادنمونه درمیزان مشارکت اجتماعی باسازمان اوقاف وامورخیریه ازنظرتحصیلات تفاوت معناداروجوددارد.

    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، آگاهی اجتماعی مردم، احساس مسئولیت معنوی، بیلبورد تبلیغاتی، سازمان اوقاف و امور خیریه
  • آرش حسن پور* صفحات 307-332

    مقوله ادبیات در آثار بوردیو ، جایگاه بسیار مهمی به خود اختصاص داده است: مفهوم میدان او برای اولین بار ‏درباره ادبیات به کار رفت. در حالی که جامع ترین و نظام مندترین، نظریه پردازی ‎اش درباره مفهوم میدان در کتاب ‏قواعد هنر ‏ دیده می شود؛ این کتاب به ادبیات و هنر می پردازد. به راستی چه تبیینی می توان برای ارتباط و ‏مناسبت این موارد با مطالعه نظری بوردیو در نظر گرفت؟ علاقه بوردیو به هنر و ادبیات در نگاه اول شاید تا ‏اندازه ای، تعجب آور و دور از ذهن به نظر برسد اگر جامعه شناسی فرهنگ بوردیو را در محدودترین و ‏سخت گیرانه ترین معنا، صرفا جنبه ای از مطالعه وسیع تر او درباره نظریه عام «جهان اجتماعی» قلمداد کند.‏در بخش اول این مقاله برای تبیین اینکه چرا بوردیو این موارد را انتخاب کرد‎ ‎و زمینه ملی و بین المللی را که از خلال آن، ‏نظریه اش ساخته شده است، بررسی خواهیم کرد. من نشان خواهم داد که در فضای روشنفکری فرانسه و به طور خاص در این ‏دوره، ادبیات، موضوع (پدیده) نظری محوری ای بوده است. در زمینه بین المللی نیز توجهی که به ادبیات مبذول می شود، از طریق ‏اهمیت پدیده ها به لحاظ نمادین در سنت نظری معاصر توجیه می شود.‏

    کلیدواژگان: بوردیو، ادبیات، میدان
|
  • Seyedeh Razieh Yasini * Pages 11-44

    The artistic Journals in post revolution Iran undertook a part of the specialized thought stream on art. contemporary religious art was main topic in some of journals intending to construct secondary concepts of religious art. By considering the importance of these journals function from the press and artistic view, this paper has studied three journals: Honare Dini, Ravaqe Honar and Andishe, & Asre Adine to respond this question: How these journals constructed the image of contemporary religious art. By considering the concepts of religious art in the viewpoints of traditionalists and Islamic scholars and jurisprudents, the paper evaluates the relation of constructed themes with those concepts. At reviewing the literature from communication view, the paper studies the relation of thought stream at journals on the function of contemporary religious art based on hypodermic needle model and Active Audience theory. The thematic analysis method was applied to analyze the mentioned journals. The results showed that these journals constructed a concept of contemporary religious art which was close to the viewpoints of clerics institution on religion while the thought stream inclined to traditional and philosophic viewpoints on religious art were not developed. In this thought paradigm, the art viewed in a functional viewpoint and the art was reduced mainly to cinema as a means and media to foster and propagate the religion. The cinema communication to its audiences was considered based on hypodermic needle model and Active Audience theory has been ignored.

    Keywords: art, Media, Contemporary Religious Art, art Journals
  • Abdollah Bicharanlou *, Masoomeh Shams Pages 45-70

    This study aims to investigate the culture of fandom for global celebrities among Iranian fans. The fan community is delimited to the fan page owners supporting two global football celebrities (Ronaldo and Messi) on Instagram. The literature review includes different approaches to global fame; fan identity, fan communities, and glocalization. 7page owners were chosen and interviewed via social networks. Thematic analysis shows 5 main dimensions: "great fascination of Iranian fans toward global celebrities", "Spending a lot of time to support global celebrities", "The influence of global celebrities on the daily life of Iranian fans", "a sense of proximity to all the fans and a tendency to create new friendships" and "The glocal nature of fan pages and fan interactions". As a result, the actions, interactions, and concerns of the interviewees appear to be glocal in nature. The stubborn support for a global celebrity or the desire to learn their language, as well as interaction with other fans from different nationalities indicates the penetration of the global dimension of the fan culture among Iranian fans. In contrast, the Iranian identity of the fans and fan pages, commenting in Persian on a foreign celebrity page, as well as establishing new friendly relations with other Iranian fans, have given national or local characteristics to this type of support. The fandom of the two global sport celebrities has acquired an Iranian nature by passing through the filter of the Iranian fans whose national identity has not been totally erased by the global forces.

    Keywords: Fan culture, globalization, Celebrity, identity, Instagram
  • Mohammad Taghi Abbasi Shavazi *, Farshad Karami, Parvin Abbasi-Atashgah Pages 71-89

    Part of the contemporary family's challenges relates to the parent-child relations, and the interaction of family members today is more than ever affected by the media and in particular by modern communication technologies. The present study is an attempt to understand the effect of using modern communication technologies on parenting and children relationships among students in Shiraz. The study was conducted quantitatively using a survey method. The statistical population of this study was high school students in Shiraz's 10 regions. Using a multi-stage random sampling method, 400 questionnaires were selected as sample and answered to the questionnaire. Family relations in this research have been evaluated in three dimensions of face-to-face relations, intimate relations and supportive relations. The results of the research indicate that there is a negative and significant relationship between Internet usage variables and face-to-face relations (-0/222), intimate relations (-0/155) and supportive relationships (-/160), but the findings did not show a significant relationship between the type of use of modern communication technologies (interactive and non-interactive) and the dimensions of parent-child relationships. The results of the study show that the different dimensions of parent-child relationship are reduced. By devoting more time to new media, there is less time to deepen the parent-child relationship.

    Keywords: parent-child relationships, New Communication Technologies, Supportive Relations, Face-To-Face Relations, intimacy
  • Mohammad Ganji *, Mohsen Niazi, Abazar Ashtari Mehrjerdi, Amin Heydarian Pages 91-116

    Today, in addition to special opportunities providing through globalization of media, it increases interpersonal and cross-cultural relations and makes changes in culture of people and in their identity. Because the dominant aspect of media is cultural area, as a result it involves more power and rate in forming cultural identity of its audience. The present study investigates the influence of Global Mass Media such as Internet and Satellite TV on Cultural Identity of students at Kashan University. The theoretical discussions are based on Mark Poster, Stuart Hall and John Tomlinson in New Communication Media, Globalization and Cultural Identity area. The empirical research method is Survey and statistical population is the students of Kashan University in 2014-2015. The statistical sample size by Cochran’s formula is evaluated about 250 persons. The obtained results indicate that there is significant relationship variable such as “Duration and extent of use of the Internet”, “Duration and extent of use of the Satellite TV”, “Using Scientific sources (in Persian) of Internet” and “Using various programs of Satellite TV” with “Cultural Identity of Students”. Also in multi variable analysis “Using Scientific sources (in Persian) of Internet”, “Duration and extent of use of the Internet” and “Duration and extent of use of the Satellite TV” have the most influence on “Cultural Identity of Students”, respectively.

    Keywords: Cultural Identity, Internet, Satellite TV, Scientific sources of Internet, Students
  • Morteza Tavakoli, Mohamadreza Rasouli * Pages 117-153

    The impact of media on social realities has been accepted. Due to the quantitative increase and the quality of the media, recognizing the impact of media consumption on lifestyle as one of the most important issues in the field of lightness, More important than the past. The purpose of this research is to design a qualitative model of components of the media consumption pattern and its impact on the style of the Iranian family. Regarding the purpose of the research, the research type is causal for the purpose of development and research method. Qualitative sampling method is targeted at this scroll. In order to study the subject of this research, using the ideas of lifestyle and consumerism, the original model of research has been achieved. After reviewing the theories and literature of the research, interviewed 10 professors and experts in the field of culture, Media and style, and after analyzing the interviews, the qualitative method of the comprehensive research model was obtained. Based on the results, the main and the secondary variables of the research were examined and categorized in terms of the concept and indicators derived from the interviews.

    Keywords: pattern of consumption, Media, Lifestyle, Family, Tehran
  • Ali Hoseini *, Jehanbakhsh Khorami Pages 155-185

    Assumptions, which are the same as knowledge, experience, and human biography from the past to the present, are one of the main pillars of Gadamer hermeneutics. In general, the elements and key words of Gadamerke's philosophical hermeneutics are the same as understanding; The nature and phenomenology of understanding instead of epistemology, the methodical nature of understanding, the event and occurrence of understanding, historicity, temporality, language, productivity, not reproduction, presuppositions, applicability and application of understanding, horizon and agreement, relativity of understanding ( Includes semantic pluralism, play, dialogue, dialectics, the act of anticipation, distance of understanding, and degree of openness. Following Heidegger, Gadamer considers understanding to be the fundamental state of Dasein (human existence). And instead of the subject-object duality, it introduces the subject-subject schema. Because Gadamer believes that categories such as understanding, man, history, and the humanities in general cannot be compared and discovered with the Cartesian method of object-object in the natural sciences, but because the humanities are different from the natural sciences, that is, fluid. And non-framing - so the usual method used in the natural sciences cannot be used in the humanities, because it is essentially ineffective, but the dialectical ambiguity must be applied to the event of understanding. Also, according to Gadamer, presuppositions that play a colorful role in everyday life should be understood and communicated through dialectical dialogue so that we do not suffer from hasty judgments and prejudices. Gadamer,

    Keywords: Gadamer, Hermeneutics, Default, understanding, everyday life
  • Ali Jafari * Pages 187-209

    are more inclined to membership in social networks because of the spirit of diversity, creativity, tendency to communicate with others, curiosity and the interest in having different lives. Social networks are like a double sword, if they are not used properly, they will cause the most harm to users. Therefore, the purpose of the present study was to investigate the relationship between the use of social networks and mental health of female secondary school students in Ardebil. The statistical population of this research includes all female students of Ardebil Second Grade Secondary School who are studying in the academic year of 2016-17. The research sample consisted of 384 people who were selected by cluster random sampling. For data collection, a researcher-made questionnaire on the use of social networks and general health of Goldberg was used. the results showed that there was a significant relationship between using social networks and mental health (physical problems, anxiety, social function disorder and depression. There is a significant relationship between female students of Ardebil secondary school. Therefore, the high use of social networks causes physical laziness, low mobility and reduced relationships with others in the real world, resulting in social isolation and depression.

    Keywords: social network, Virtual world, mental health, depression, anxiety
  • Younes Akbari *, Ali Hatami Pages 211-225

    During the Coronavirus quarantine, according to reports in various news agencies, the number of disputes between couples has increased. In order to explain this situation, the research findings show that the current trend is the result of value and attitude changes in Iranian society over the past decades. From the perspective of values approach in sociology, there are two perspectives to explain the occurrence of conflicts and differences between couples, one emphasizing the conflict of values between men and women and the other on the high speed of normative changes that do not allow a suitable norm in society. According to the author, there can be a third approach and it is the value agreement that the similarity of values between men and women causes differences and conflicts between them in the family institution. This similarity in values goes back to having the values of modernity in the minds of men and women. It is true that men and women have the same value here, but the value of modernity emphasizes freedom, self-centeredness, Righteousness and equality, and individuality, monotheism and independenc which is in conflict with the values of the family institution, which is a collective institution that emphasizes the Task-oriented and division of sexual role and collective responsibility and collectivism. In this situation, couples with similar values are not able to tolerate the values of the family institution, which is a collective and traditional institution, and as a result, they are in conflict with each other.

    Keywords: Coronavirus, values, Family, modernity, Tradition
  • Najmeh Jami, Mahdi Kolahi Pages 227-251

    The aim of this study was to identify the motivating grounds and contexts of animal abuse. Animal abuse is a clear example of deviant actions in society. In developed countries, due to the importance of culture and environmental ethics, this behavior is considered a crime and a punishment is considered for having healthy societies, because this type of violence, if not followed up and treated, can increase human catastrophes, violence, and increase. The rate of crime and insecurity in society to follow. Due to the importance of the subject, in this study to explain the phenomenon of animal abuse, theories in the field of sociology of deviations were used and due to the lack of official statistics in the field of animal abuse, first two groups of animal abuse and non-animal abuse were identified and separated by researchers. The causal method of this phenomenon was explained by causal-comparative method. The statistical population of the study was Besat boys primary school students located in the suburbs of Najaf in Mashhad. Data collection was done using a researcher-made questionnaire. Based on the results obtained from The Uman-Whitney test showed that between the two groups in the indicators of parental education, feelings of powerlessness, feelings of failure, social discrimination, domestic violence, risk-taking, stigma, attachment to parents, social exclusion, responsibility, leisure, relative deprivation and There is a significant difference between abnormal peers and there is no significant difference between the two indicators of school violence and parents' occupation.

    Keywords: social deviance, Violence, animal abuse, Environmental ethics
  • Saeid Goudarzi * Pages 253-280

    ABSTRACTToday, along with human and economic capital, there is another capital called social capital, and the extend of methods and solutions of maintain or strengthening it has attracted the attention of scholars such as Coleman, Putnam, Bourdieu, Fukuyama, Arrow, Baker and… The purpose of this study was to investigate the relationship between media consumption and social capital among active population (15-64 years old) in Hamedan province by descriptive survey method. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire. The statistical population of this research consisted of all 15-64 year olds in Hamedan province. Using cluster sampling, 384 of them were selected as sample. In general, it can be said that the social capital of active population in Hamedan province was moderate, because the average social capital of respondents was 3 (from the range of 1-5). The mean media consumption by respondents during the week was 40.31. The findings also show that there is a relationship between the independent variables of gender, age, education, place of residence, marital status and media consumption with the dependent variable of social capital. However, there is no relationship between the independent variable of socio-economic class and the dependent variable of social capital.

    Keywords: Social Capital, Social participation, public trust, Institutional Trust, Media consumption
  • Sedali Mortazaviemamizavare *, Fahime Oleiki Pages 281-306

    The purpose of this study was to investigate the effect of billboards on social participation.The research is in terms of survey method and descriptive - correlation method. The statistical population of all people living in Tehran is over 18 years old. Sample size of 8, 693, 706 people in Tehran were selected by probabilistic sampling and cluster sampling. The calculated statistics, according to the Morgan table, reached 384 people, which increased to 700, to reduce the error. Data gathering tool was a researcher-made questionnaire in two parts, demographic information of the respondents and the main questions including 13 items (social participation (with three dimensions), the role of advertising billboards (in two dimensions)). Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests were used for data analysis using SPSS19 software.Results indicated that there was a significant difference between social trust and social participation (P <0.01). There was a significant relationship between social awareness of people and social participation (r = 0.7, p < 0.01). D. And there is no significant relationship between the sense of spiritual responsibility towards endowment and social participation at the level of (p <0.05). The results also showed that the values of yo at the significant level of z= 1.65 in the estimated factor were not desirable (sig = 0.32) and were not significant between the sample and social participation with the endowment and charity organization. There was no significant difference between the sexes and finally the results showed that the chi-square values (chisquar = 10.369) were at the significant level of (p <0.05 )and between There is a significant difference in the level of social participation with the Endowment and Charity Organization in terms of education

    Keywords: Social Partnership, People's Social Awareness, Spiritual Responsibility, Advertising Billboard, Endowment, Charity
  • Arash Hasanpour * Pages 307-332

    LITERATURE HOLDS a very important place in Pierre Bourdieu’swork: his notion of field was first applied to literature, while the mostcomplete and systematic presentation of his theory of fields is to befound in The Rules of Art, a work devoted to art and literature. What explanationcan be given for the relevance of these objects to Bourdieu’s theoreticalwork? His interest in art and literature may appear somewhatsurprising and improbable at first sight when one considers that for Bourdieuthe sociology of culture, in the strictest sense of the term, was just one aspectof a much vaster project: a general theory of the ‘social world’.In order to explain Bourdieu’s choice of object, in the first part of thisarticle I will consider the national and international context within whichhis theory has been built. I will show that in the French intellectual space,particularly in that period, literature was a central theoretical object. In theinternational context, the attention paid to literature was justified by theimportance given to the symbolic phenomena in the main contemporarytheoretical traditions.

    Keywords: Bourdieu, Literature, field theory