فهرست مطالب

ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی - سال یازدهم شماره 43 (زمستان 1400)

فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی
سال یازدهم شماره 43 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • امیر خلیلی، فرشته کردستانی*، یلدا دلگشایی، علی حسینی خواه صفحات 1-23
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی، تبیین ابعاد، مولفه ها و شاخص های عملکرد پژوهشی اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران انجام شد.

    روش

    پژوهش با رویکرد کیفی، به روش تحلیل مضمون انجام شد. نمونه گیری به صورت هدفمند، و مصاحبه با خبرگان تا حصول اشباع نظری استمرار یافت. برای تعیین چارچوب منطقی از داده ها، مراحل شناسایی، یادداشت برداری و طبقه بندی مفاهیم انجام شد. دسته ها بازبینی و موارد تکراری حذف، موارد مشابه ادغام و ابعاد موضوع مشخص و سطح بندی شدند. روش تجزیه وتحلیل داده ها با تکنیک تحلیل مضمون از کدگذاری باز، محوری و انتخابی انجام شد. سپس به منظور سنجش اعتبار مدل، با ده نفر از خبرگان هیات علمی در قالب یک گروه کانونی در ابعاد، مولفه ها و شاخص های مدل، هم اندیشی و توافق صورت گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد، مدل استخراج شده دارای 9 بعد، 25 مولفه و تعداد 80 شاخص برای ارزیابی عملکرد پژوهشی اعضای هیات علمی است. نتایج نشان داد شاخص های خلاقیت، ابتکار و نوآوری جزء مولفه ها و ویژگی های شخصیتی است و در بعد فردی قرار دارد.

    نتیجه گیری

    مدل ارایه شده می تواند در ارزیابی عملکرد پژوهشی اعضای هییت علمی دانشگاه آزاد اسلامی و رفع مشکلات و موانع احتمالی موجود و ارتقای خلاقیت و ابتکار آن مطلوب باشد.

    کلیدواژگان: اعضاءهئیت علمی دانشگاه آزاد اسلامی، عملکرد پژوهشی، شاخص های خلاقیت و ابتکار، تحلیل مضمون
  • رضا سپهوند، محسن عارف نژاد، فریبرز فتحی چگنی* صفحات 25-53
    زمینه

    سازمان ها برای ادامه حیات خود و باقی ماندن در عرصه رقابت نیازمند کارکنانی خلاق و نوآور هستند که پاسخگوی چالش های محیط اطراف خود باشند. در این بین عوامل مختلفی خلاقیت کارکنان را تحت تاثیر قرار می دهند که رهبری ماکیاولیستی و خستگی عاطفی از جمله آنها هستند.

    هدف

    هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش میانجی خستگی عاطفی در رابطه بین رهبری ماکیاولیستی و خلاقیت کارکنان در دانشگاه لرستان بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی است و در زمره پژوهش های توصیفی-پیمایشی قرار می گیرد، از نظر فلسفه پژوهشی قیاسی است که بر مبنای پارادایم اثبات گرایی انجام شده و از نظر شاخص زمانی از پژوهش های مقطعی به شمار می آید. جامعه آماری پژوهش 440 نفر از کارکنان دانشگاه لرستان بوده که براساس جدول مورگان از میان آنها نمونه ای به حجم 205 نفر به روش تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه رهبری ماکیاولیستی داهلینگ و همکاران (2009)، خلاقیت وانگ و همکاران (2013) و خستگی عاطفی ماسلاچ و جکسون (1981) استفاده گردیده که پایایی آنها به وسیله ی آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که رهبری ماکیاولیستی رابطه منفی و معناداری با خلاقیت کارکنان و رابطه مثبت و معناداری با خستگی عاطفی دارد، خستگی عاطفی نیز رابطه منفی و معنی داری با خلاقیت کارکنان دارد، همچنین رهبری ماکیاولیستی از طریق خستگی عاطفی رابطه منفی و معنی داری با خلاقیت کارکنان دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج کلی پژوهش نشان دهنده این است که رهبران ماکیاولی با ترجیح دادن منافع شخصی خود بر منافع سازمانی و استفاده ابزاری از کارکنان برای رسیدن به اهداف خود باعث افزایش استرس و خستگی عاطفی کارکنان شده که به تبع آن خلاقیت کارکنان کاهش می باید.

    کلیدواژگان: رهبری ماکیاولیستی، خستگی عاطفی، خلاقیت، دانشگاه لرستان
  • سجاد نعمتی یار عزیز*، نورالدین میرزایی، رسول داودی صفحات 55-82
    زمینه

    خلاقیت یکی از ویژگی های مهم رفتار انسان است که بر رشد فردی و اجتماعی فرد تاثیرگذار بوده و نقش بسزایی در توسعه و پیشرفت جامعه دارا است.  

    هدف

    پژوهش حاضر بررسی عوامل آموزشی موثر بر رشد خلاقیت در بین دانش آموزان دوره متوسطه مدارس شهرستان تکاب اجرا شد. 

    روش

    در این پژوهش با روش توصیفی از نوع پیماشی اجرا شد. نمونه آماری شامل کلیه دبیران، مدیران و اعضای آموزش و پروش دوره متوسطه 221 نفر که حجم نمونه براساس فرمول کوکران 136 و روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای طبقه ای متناسب با حجم نمونه انجام گرفت. داده های به دست آمده به روش آزمون تحلیل عاملی مورد ارزیابی قرار گرفت.   

    یافته ها

    نتایج به دست آمده حاکی از این مطلب بود که عملکرد تحصیلی و حافظه فعال با میانجی گری فراشناخت، شناخت و بعد عاطفی تاثیر مثبت و معناداری بر رشد خلاقیت دانش آموزان دارند. همچنین نتایج تجزیه و تحلیل عملکرد تحصیلی به صورت مستقیم 193/0- و حافظه فعال 168/0- با میانجی گری فراشناخت، شناخت و بعد عاطفی به ترتیب 0.318، 0.147 و 0.369 است.

    نتیجه گیری

    عملکرد تحصیلی و حافظه فعال به صورت مستقیم دارای تاثیرگذاری ضعیف و معکوس بوده در حالی که با میانجی گری متغیرهای فراشناخت، شناخت و بعد عاطفی دارای تاثیرگذاری مثبت است.

    کلیدواژگان: رشد خلاقیت، عملکرد تحصیلی، حافظه فعال، دانش آموزان دوره متوسطه
  • اکرم السادات حسینی، مجید ضرغام حاجبی*، نادر منیرپور، عباس حبیب زاده صفحات 83-111
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی برازش مدل رابطه بین دینداری و تعالی پس از ضربه با نقش میانجی خلاقیت و سبک تفکر در جانبازان بود..

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است. نمونه مورد مطالعه 362 جانباز بود که به روش تصادفی ساده از جانبازان (25 تا70 درصد) بنیاد شهید و امور ایثارگران شهرستان‏های استان تهران در سال (1399) انتخاب شدند. برای جمع ‏آوری داده‏ها از پرسشنامه ‏های تعالی پس از ضربه تدسچی و کالهون (2011)، دینداری آلپورت و راس(1950)، خلاقیت تورنس (1966) و سبک تفکر استرنبرگ و واگنر (1979) استفاده شد.. داده‏ها با استفاده از روش تحلیل مسیر و نرم افزار SPSS25 و Amos24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ‏ها

     نتایح تحلیل مسیر نشان داد که دینداری بر سبک تفکر، خلاقیت و تعالی پس از ضربه؛ سبک تفکر بر خلاقیت؛ خلاقیت و سبک تفکر بر تعالی پس از ضربه اثرات مستقیم و معنادار داشته است.. همچنین دینداری از طریق نقش واسطه‏ای خلاقیت، اثر غیر مستقیم مثبت و معناداری بر تعالی پس از ضربه جانبازان دارد.

    نتیجه ‏گیری

     دینداری به همراه خلاقیت بر تعالی پس از ضربه در افراد مبتلا به تروما تاثیر زیادی دارد. به عبارتی، افرادی که از دینداری بالاتری برخوردارند، دینداری بر خلاقیت آنها تاثیر می‏گذارد و این افراد برای بازگشت به شرایط ایده آل، به کمک توانایی ها و امکانات خود به بازسازی ذهنی و روانی اقدام می نمایند؛ بنابراین تعالی پس از ضربه قابل پیش‏بینی است.واژه ‏های کلیدی: تروما، تعالی پس از ضربه، دین‏داری، خلاقیت، سبک تفکر.

    کلیدواژگان: تروما، تعالی پس از ضربه، دین داری، خلاقیت، سبک تفکر
  • پویا نماینده، بهروز زارعی*، عباس خمسه صفحات 113-138
    زمینه

    تاکنون عوامل اثرگذار بر اکوسیستم نوآوری صنعت فناوری ارتباطات به شکلی نظام یافته و مستقل از اکوسیستم نوآوری صنعت فناوری اطلاعات، در قالب یک مدل کمی مورد تحلیل قرار نگرفته است.

    هدف

    شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر اکوسیستم نوآوری صنعت فناوری ارتباطات ایران و بررسی میزان تاثیر هر یک بر مدل نهایی اکوسیستم جهت استفاده نهادهای حاکمیتی وفعالان صنفی این صنعت است.

    روش

    پژوهش از حیث هدف کاربردی و از حیث روش توصیفی پیمایشی است. گروه خبرگان این پژوهش به صورت هدفمند از میان مدیران اصلی و مدیران کلیدی شرکتهای خصوصی و نهادهای حاکمیتی صنعت فناوری ارتباطات ایران انتخاب شده اند. به منظور شناسایی عوامل موثر بر اکوسیستم نوآوری، از روش دلفی فازی (FDM) در سه مرحله بهره گرفته شده است. همچنین تجزیه و تحلیل داده ها و بررسی اعتبار و برازش مدل پژوهش و تحلیل سوالات، به ترتیب از طریق تحلیل عاملی تاییدی و معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار AMOS انجام شده است.

    یافته ها

    یافته های این پژوهش نشان می دهد عوامل نهادی، مدیریت نوآوری، کسب و کار، ملی و منطقه ای، علم و فناوری، و مالی و اقتصادی تاثیر معناداری بر مدل اکوسیستم نوآوری صنعت فناوری ارتباطات دارند. مدل نهایی ارایه شده نیز دارای برازشی مناسب است.

    نتیجه گیری

    تحلیل ضرایب تعیین نشان می دهد عامل مدیریت نوآوری بیشترین تاثیر وعامل ملی و منطقه ای کمترین تاثیر را بر مدل اکوسیستم نوآوری صنعت فناوری ارتباطات دارا هستند. پیشنهاد می شود ضمن مد نظر قرار دادن اولویت بندی عوامل تاثیرگذار بر مدل اکوسیستم، به دلیل پویایی صنعت و فناوری، تاسیس رصدخانه علم و فناوری ICT با هدف کمک به اکوسیستم نوآوری دانش بنیان و پیش بینی روندهای علم و فناوری این صنعت در دستور کار نهادهای ذیربط قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اکوسیستم نوآوری، مدیریت نوآوری، فناوری ارتباطات، معادلات ساختاری
  • نیلوفر ربیعی فرادنبه، لیلا مقتدایی*، عبدالرسول جمشیدیان صفحات 139-166
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین رهبری تحول آفرین و اشتیاق شغلی با نقش میانجی خلاقیت هیجانی در بین معلمان مدارس ابتدایی بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی است که جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه معلمان مدارس ابتدایی در سال تحصیلی 99-1398 که از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم تعداد 191 نفر انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه رهبری تحول آفرین (باس و آولیو، 1985) ، اشتیاق شغلی (شوفلی، 2001) و خلاقیت هیجانی (آوریل، 1996) بود. پایایی آنها براساس ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 0.90، 0.78 و 0.70 محاسبه شده است. تجزیه و تحلیل داده ها در دو سطح آمار توصیفی و آمار استنباطی صورت گرفت و جهت تجزیه و تحلیل فرضیه ها از روش تحلیل مدل سازی معادلات ساختاری و از نرم افزار SPSS 22 و Smart-PLS استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که نقش خلاقیت هیجانی به عنوان میانجی بین رهبری تحول آفرین و اشتیاق شغلی تایید شد. بین مولفه های رهبری تحول آفرین با اشتیاق شغلی رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد. و همچنین بین مولفه های رهبری تحول افرین (ترغیب ذهنی، نفوذ آرمانی، انگیزش الهام بخش و ملاحظه فردی) و خلاقیت هیجانی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. P<0/01.

    نتیجه گیری

     این پژوهش نشان داد که بین مولفه های رهبری تحول آفرین (نفوذ آرمانی، انگیزش الهام بخش، ترغیب ذهنی و ملاحظه فردی) و اشتیاق شغلی و خلاقیت هیجانی معلمان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. بنابر این اگر مدیران استراتژیهای رهبری تحول آفرین را به عنوان یک الزام بر سبک رهبری خود در نظر گیرند، از این طریق می توانند معلمان را به گونه ای نسبت به کارشان مشتاق کنند که در هر سطحی با آن ارتباط برقرار کرده و یک احساس اشتیاق و تمایل شغلی در آنها پدیدار گردد و از طرفی با تایید نقش خلاقیت هیجانی به عنوان متغیر میانجی پیشنهاد می گردد که به منظور افزایش اشتیاق شغلی معلمان مدارس ابتدایی خلاقیت هیجانی آنان را ارتقاء دهند.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، اشتیاق شغلی، خلاقیت هیجانی، معلمان مدارس ابتدایی
  • افسانه خدایاری مقدم، پریسا تجلی*، مژگان سپاه منصور صفحات 167-188
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر تدوین برنامه آموزش ضرب المثل انگلیسی مبتنی برکاریکاتور و تعیین اثربخشی آن بر خلاقیت یادگیرندگان بود.

    روش

    روش پژوهش آمیخته اکتشافی(کیفی- کمی) بود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل متخصصان آموزش زبان انگلیسی و متخصصان روان شناسی در منطقه ی سه شهر تهران در سال 1398 بود که 10نفر از آنان به روش گلوله ی برفی به عنوان نمونه انتخاب شدند و در بخش کمی نیز شامل تمامی یادگیرندگان زبان انگلیسی در موسسه آموزش زبان انگلیسی امیر واقع در منطقه ی سه شهر تهران در سال 1398 بود که30 نفر از آنان به شیوه ی نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل جایگزین شدند و گروه آزمایش10 جلسه تحت آموزش ضرب المثل های انگلیسی با استفاده از کاریکاتور و اسلاید آموزشی قرار گرفتند در حالیکه برای گروه کنترل آموزش بدون کاریکاتور و اسلاید صورت گرفت. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های محقق ساخته برای ارزیابی اعتبار بسته ی آموزشی و پرسشنامه تفکر خلاق تورنس(1972) بود.

    یافته ها

     با محاسبه ی شاخص های CVR و CVI اعتبار بسته آموزشی تایید شد. تحلیل واریانس دوعاملی آمیخته نیز نشان داد که برنامه آموزش ضرب المثل های انگلیسی با کاریکاتور بر خلاقیت موثر بوده و این تاثیرات طی زمان پایدار بوده است (0.05>p).

    نتیجه گیری

     برنامه آموزش ضرب المثل های انگلیسی مبتنی برکاریکاتور بر خلاقیت یادگیرندگان زبان انگلیسی تاثیر دارد.کلیدواژه ها: برنامه آموزش ضرب المثل های انگلیسی، کاریکاتور و خلاقیت.

    کلیدواژگان: ضرب المثل انگلیسی، کاریکاتور، خلاقیت
  • فاطمه متولی جعفرآبادی، علی یزدخواستی*، زهرا صادقی آرانی صفحات 189-222
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل فردی موثر بر خلاقیت در سازمان های ایرانی انجام شده است.

    روش

    این پژوهش از نوع فراتحلیل است. بدین منظور از نرم افزار CAM2 استفاده شده است. در جستجو اولیه با معیارهای ورود سال پژوهش و زبان پژوهش از پایگاه های داده مورد بررسی 1687 سند مرتبط با موضوع یافت گردید. پس از آن، با معیارهای درون گنجی 77 پژوهش گزینش و در فرایند فراتحلیل وارد شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان میدهد که در سطح اطمینان 95 درصد عوامل فردی تاثیر معناداری بر خلاقیت سازمانی داشته و توانسته 467/0 درصد از تغییرات خلاقیت سازمانی را تبیین کند. همچنین، نتایج آزمون ناهمگونی نشان دهنده آن است که بین مطالعات صورت گرفته مورد بررسی ناهمگنی وجود دارد که به همین جهت از اندازه اثر تصادفی استفاده شده است. نمودار قیفی نیز حاکی از آن است که خطای استاندارد پایین و سوگیری نسبتا کم است، درواقع بیانگر توزیع نرمال و تصادفی است و خطای مشاهده شده نیز ناشی از انواع اریب احتمالی می باشند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش از بین عوامل فردی موثر بر خلاقیت در سازمان استقلال با اندازه اثر (714/0)، احساس موثر بودن با اندازه اثر (660/0)، احساس معناداری با اندازه اثر (647/0) و استراتژی های تفکر سازنده با اندازه اثر (749/0) بیشترین اندازه اثر و رابطه معنادار را با خلاقیت سازمانی داشته اند.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، خلاقیت، خلاقیت سازمانی، رفتار خلاقانه، عوامل فردی
  • امیرمسعود رستمی، حسن احدی، خدیجه ابوالمعالی، فریبرز درتاج صفحات 223-243
    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش صلح بر افزایش خوش بینی و امید در دانش-آموزان پسر دوره متوسطه اول انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر به روش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و در نظر گرفتن یک گروه آزمایش و یک گروه کنترل با پیگیری دو ماهه انجام شد. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان پسر دوره اول متوسطه منطقه 3 شهر تهران تشکیل داده اند و 60 نفر نمونه با جایگزینی تصادفی و براساس معیارهای ورود و خروج با روش نمونه گیری داوطلبانه در 2 گروه 30 نفره انتخاب شده اند. ابزارهای گردآوری داده ها، پرسشنامه سرمایه روانشناختی لوتانز (2007) بود. برنامه مداخله آموزش صلح شامل 8 جلسه 120 دقیقه ای طی 8 هفته مداوم، به صورت حضوری پس از تعطیلی مدرسه اجرا شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر (طرح آمیخته) استفاده گردید.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که اجرای آموزش صلح در مقایسه با گروه کنترل مولفه های خوش بینی و امید را در دانش آموزان به صورت معنادار تحت تاثیر قرار داده و نتایج تحلیل چندمتغیر نشان می دهد که بین اثربخشی آموزش صلح و مولفه های امید و خوش بینی در سطح 0.01 معنادار است.

    نتیجه گیری

    بنابراین می توان نتیجه گرفت که آموزش صلح به دانش آموزان، امید و خوش بینی را در آنان به صورت پایدار افزایش می دهد.

    کلیدواژگان: آموزش صلح، امید، خوش بینی و دانش آموزان
|
  • Amir Khalili, Fereshteh Kordestani *, Yalda Delgoshaei, Ali Hosseini Khah Pages 1-23
    Objective

    The aim of this study was to identify, explain the dimensions, components and indicators of research performance of faculty members of the Islamic Azad University of Tehran.

    Method

    The research was conducted with a qualitative approach, using content analysis method. Purposeful sampling, and interviews with experts continued until theoretical saturation was achieved. To determine the logical framework of the data, the steps of identification, note-taking and classification of concepts were performed. Categories were reviewed and duplicates were deleted, similar items were merged, and subject dimensions were identified and leveled. Data analysis method was performed by thematic analysis technique of open, axial and selective coding. Then, in order to assess the validity of the model, an agreement was reached with ten faculty experts in the form of a focus group on the dimensions, components and indicators of the model.

    Results

    The results showed that the extracted model has 9 dimensions, 25 components and 80 indicators to evaluate the research performance of faculty members. The results showed that the indicators of creativity, initiative and innovation are among the components and characteristics of personality and are in the individual dimension.

    Conclusion

    The proposed model can be desirable in evaluating the research performance of faculty members of the Islamic Azad University and eliminating possible problems and obstacles and promoting its creativity and initiative

    Keywords: Islamic Azad University faculty members, research performance, indicators of creativity, initiative, Content Analysis
  • Reza Sepahvand, Mohsen Aref Negad, Fariborz Fathi Chegeni * Pages 25-53
    Context

     Organizations need creative and innovative employees to meet the challenges of their environment in order to survive and stay competitive. In the meantime, various factors affect the employees' creativity, including Machiavellian leadership and emotional exhaustion.

    Objective

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of emotional exhaustion in the relationship between Machiavellian leadership and employees' creativity at Lorestan University.Research

    method

    The present descriptive-exploratory research is applied in terms of purpose and is based on the deductive research and positivism paradigm in term of philosophy. The statistical population of the study was 440 employees of Lorestan University. Based on Morgan's table, a sample of 205 people was selected by stratified random sampling. In order to measure the variables of the research, the (Dahling et al’s, 2009) Machiavellian leadership Questionnaire, (Wang et al’s, 2013), creativity Questionnaire and the (Maslach & Jackson’s , 1981) emotional exhaustion Questionnaire were used and Their reliability was confirmed by Cronbach's alpha. For data analysis, structural equations modeling and PLS software have been used.

    Findings

    Findings show that Machiavellian leadership has a negative and significant relationship with employees' creativity and a positive and significant relationship with emotional exhaustion, emotional exhaustion has a negative and significant relationship with employees' creativity, also Machiavellian leadership has a significant negative relationship with employees' creativity through emotional exhaustion.

    Conclusion

    The overall results of the study show that Machiavelli leaders by increasing their personal interests over organizational interests and using tools as employees to achieve their goals increase employee stress and emotional fatigue, which in turn reduces employees' creativity.

    Keywords: Machiavellian leadership, Emotional Exhaustion, Creativity, Lorestan University
  • Sajad Nemati *, Noredin Mirzai, Rasol Davodi Pages 55-82

    Creativity as a valuable educational goal or goal is never achieved in a vacuum, but its achievement and manifestation in various fields requires the preparation of a set of basic contexts and conditions, and considering the problems and bottlenecks in our educational system in There is a background for the growth and emergence of creativity in educational centers. This study seeks to analyze the role and position of effective factors in the growth of creativity of high school students. This research is a descriptive survey in terms of practical purpose and method and nature of data collection. Data collection included Torrance Spatial Visual Processing Questionnaire (1979), Pham and Taylor Students' Academic Performance Questionnaire; 1999, Cornwald Active Memory Questionnaire (1995), Metacognitive Questionnaire by Wells in 1997, Phillips Social Support Questionnaire 1986, in which convergent validity and reliability were calculated using Cronbach's alpha coefficient. The statistical population of this study included all teachers, principals and members of secondary education. The sample size was based on Cochran's formula 136 and the stratified cluster random sampling method was proportional to the sample size. The method was data analysis and structural equation modeling. . In order to collect information, library and field methods such as questionnaires were used. In order to investigate the effect of academic performance and working memory mediated by metacognition, cognition and emotional dimension on the growth of creativity of high school students was used. The results showed that academic performance and working memory mediated by metacognition, cognition and emotional dimension have a positive and significant effect on the growth of creativity of high school students. The results also showed that the analysis of academic performance was directly 0.09 and mediated by metacognition, cognition and emotional dimension respectively 0.594, 0.194 and 0.260, working memory directly by 0.081 and mediated by Metacognition, cognition and emotional dimension explain 0.606, 0.254 and 0.209, respectively.

    Keywords: Creativity growth, Academic Performance, working memory, high school students
  • Akram Sadat Hosseini, Majid Zargham Hajebi *, Nader Monirpoor, Abbas Habibzadeh Pages 83-111
    Objective

    The aim of this study was to investigate the fit of the model of the relationship between religiosity and excellence after trauma with the mediating role of creativity and thinking style in veterans.

    Method

    The present study is descriptive and correlational. The study sample was 362 veterans who were selected by simple random method from veterans (25 to 70%) of the Martyrs and Veterans Affairs Foundation of the cities of Tehran province in (1399). Data were collected using questionnaires of excellence after Tedچیi and Calhoun (2011), Allport and Ross religiosity (1950), Torrance creativity (1966) and Sternberg and Wagner (1979) thinking style. Data were analyzed using path analysis and SPSS25 and Amos24 software.

    Results

    The results of path analysis showed that religiosity on thinking style, creativity and excellence after trauma; Thinking style on creativity; Creativity and thinking style have had direct and significant effects on post-traumatic excellence.
    Religiosity also has a positive and significant indirect effect on post-traumatic excellence through the mediating role of creativity.

    Conclusion

    Religiosity along with creativity has a great effect on post-traumatic excellence in people with trauma. In other words, people with higher religiosity, religiosity affects their creativity And these people, in order to return to ideal conditions, with the help of their abilities and facilities, undertake mental and psychological reconstruction; Thus excellence is predictable after impact.

    Keywords: Trauma, post-traumatic growth, Religiosity, Creativity, Thinking Style
  • Pooya Namaayande, Behrouz Zarei *, Abbas Khamseh Pages 113-138
    Background

    Till now, the elements influencing the communication technology sector's innovation ecosystem have not been explored in a systematic and independent way in the form of a quantitative model, independent of the information technology industry innovation ecosystem.

    Objective

    To identify and prioritize the factors affecting the Iranian communication technology sector's innovation ecosystem, as well as to examine the influence of each on the final model of the ecosystem for use by government institutions and industry activists in this industry.

    Method

    In terms of purpose, the research employs a survey as a descriptive method. The experts in this study were carefully chosen from among the top executives and senior managers of private enterprises and governmental bodies in the Iranian communication technology industry. The fuzzy Delphi method (FDM) approach was used in three steps to discover the elements influencing the innovation ecosystem. In addition, data analysis, validation, and fit of the research model, as well as question analysis, were carried out using AMOS software's confirmatory factor analysis and structural equations, respectively.

    Findings

    This study's findings reveal that institutional factors, innovation management, business, national and regional, science and technology, and financial and economic variables all have a substantial influence on the communication technology industry's innovation ecosystem model. The final model offered is also well-fitting.

    Conclusion

    The analysis of coefficients of determination reveals that the innovation management component has the most influence, while the national and regional variables have the least impact on the CT industry's innovation ecosystem model. It is suggested that, due to the dynamics of industry and technology, the prioritization of factors affecting the ecosystem model be considered, as well as the establishment of an ICT Science and Technology Observatory with the goal of assisting the knowledge-based innovation ecosystem and predicting science and technology trends on the agenda of relevant institutions.

    Keywords: Innovation ecosystem, Innovation management, communication technology, structural equation modeling
  • Niloofar Rabiee, Leila Moghtadaie *, Abdolrasoul Jamshidian Pages 139-166
    Field and objective

    The purpose of the present study was to investigate the relationship between transformational leadership and job engagement with the mediating role of emotional creativity among elementary school teachers.

    Methodology

    This research was descriptive-correlational in terms of method. The statistical population of the study included all elementary school teachers in 2019-2020, and the statistical sample (191 people) was selected through stratified random sampling method. The data collecting instruments were Bass’s (1985) transformational Leadership questionnaire (α=0/90), Schaufeli’s (2001) job engagement scale (α=0/78), and Averil’s (1996) emotional creativity questionnaire (α=0/70). The data were analyzed at two levels of descriptive and inferential statistics, and structural equation modeling analysis and SPSS 22 were used to analyze the hypotheses.

    Findings

    Findings indicated the role of emotional creativity as a mediator between transformational leadership and job engagement. There was a positive and significant relationship between the components of transformational leadership (inspirational motivation, intellectual stimulation, idealized influence & individual consideration) and job engagement. Also, there was a positive and significant relationship between the components of transformational leadership (inspirational motivation, intellectual stimulation, idealized influence & individual consideration) and emotional creativity (P<0/01).

    Conclusion

    This study showed that there was a significant positive relationship between the components of transformational leadership and teachers' job engagement and emotional creativity. According to this finding, if managers see transformational leadership strategies as a requirement on their leadership style, they can make teachers enthusiastic about their work. On the other hand, by confirming the role of emotional creativity as a mediating variable, it is suggested that in order to increase the job engagement of elementary school teachers, managers can promote their emotional creativity.

    Keywords: Transformational Leadership, job engagement, Emotional Creativity, Elementary School Teachers
  • Afsaneh Khodayari Moghadam, Parisa Tajalli *, Mozghan Sepahmansour Pages 167-188

    The purpose of this study was to design English proverbs training program based on caricature and determine its effectiveness on creativity.

    Method

    The research method was Exploratory mix(qualitative-quantitative). The statistical population in the qualitative section included English language teaching specialists and psychologists located in the third district of Tehran in 2018, 10 of whom were selected as a sample by snowball method, and in the quantitative section included all English language learners in Amir English Language Teaching Institute located in the third district of Tehran in 2018 that 30 of them were selected by available sampling method and were randomly assigned to two groups of 15 people, Experiment and Control. Experiment group were trained in English proverbs using cartoons and slides for 10 session, while for control group it was done without cartoons and slides. The research instruments included researcher-made questionnaires to assess the validity of the educational package and Torrance Test of Creative Thinking (1972).

    Results

    The validity of the training package was confirmed by calculating the CVR and CVI indices. Mixed two-factor analysis of variance also showed that the program of teaching English proverbs with caricatures had an effect on creativity and this effect was stable over time(p<0.05).

    Conclusion

    Caricature -based English proverbs training program has an effect on the creativity of English learners. Keywords: English proverbs training program, caricature and creativity.

    Keywords: English proverb, caricature, Creativity
  • Fateme Motavalli, Ali Yazkasti *, Zahra Sadeqiarani Pages 189-222
    Objective

    The aim of this study is investigation the individual factors affecting creativity in Iranian organizations by meta-analysis.

    Method

    The present study is a meta-analysis. CAM2 software has been used for this purpose. In the initial search with the inclusion criteria of the research year and the language, 1687 related documents were found from the studied databases. After that, 77 researches were selected and entered into the meta-analysis process.

    Findings

    The findings show that at the 95% confidence level, individual factors have a significant effect on organizational creativity and have been able to explain 0.467% of changes in organizational creativity. Also, the results of the heterogeneity test indicate that there is a heterogeneity between the studies, which is why the random effect size has been used. The funnel diagram also indicates that the standard error is low and the bias is relatively low, in fact, it indicates a normal and random distribution, and the observed error is due to possible oblique types.

    Conclusion

    According to the research findings, among the individual factors affecting creativity in Organization Independence with effect size (0.714), feeling of effectiveness with effect size (0.660), significant feeling with effect size (0.647) And constructive thinking strategies with effect size (0.749) had the highest effect size and a significant relationship with organizational creativity.

    Keywords: meta-analysis, Creativity, Organizational Creativity, creative behavior, Individual Factors
  • Amirmasoud Rostami, Hasan Ahadi, Khadijeh Abolmaali, Fariborz Dortaj Pages 223-243
    Purpose

    The aim of this study was to determine the effectiveness of peace education on increasing optimism and hope in junior high school male students.

    Methodology

    The present study method was performed. is using quasi-experimental method with pretest-posttest design by considering one experimental group and one control group with two-month follow-up. The statistical population of the study included male first-grade high school students in District 3 of Tehran. A total of 60 samples were randomly selected and according to the inclusion and exclusion criteria, they were voluntarily assigned into two groups of experimental and control (30 in each group). The data collection tools included Luthans (2007) Psychological Capital Scale. The peace education intervention program was implemented in eight 120-minute successive sessions based on the developed protocol in person After school closure. To analyze the data, the analysis of variance with repeated measures (mixed design) was used.

    Results

    Results revealed that implementation of peace education in comparison with the control group significantly affected the components of hope and optimism in students and the results of multivariate analysis showed that the effectiveness of peace education and the components of hope and optimism at the 0.01 level .

    Conclusion

    Thus, it can be concluded that providing peace education to students leads to sustainable increase in their hope and optimism.

    Keywords: hope, optimism. peace education, students