فهرست مطالب

طب پیشگیری - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1400)

مجله طب پیشگیری
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 24، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/14
  • تعداد عناوین: 9
|
  • رضا زارعی، امید رحمانیان، محسن حیدری* صفحات 5-12
    هدف

    رنگ های آزو به دلیل استفاده فراوان در صنایع مختلف و همچنین به دلیل سمیت خطر بالقوه ای برای محیط زیست دارند. لذا حذف موثر این آلاینده از محیط ضروری به نظر می رسد. هدف این مطالعه جهت بررسی فرایند فنتون هتروژن با ذرات آهن صفر ظرفیتی در حذف یک رنگ آزو انجام شده است.

    روش ها

    مطالعه تجربی حاضر در سال 1398 در مقیاس آزمایشگاهی و در راکتوری با جریان منقطع انجام شد. در این مطالعه کارایی فرآیند شبه فنتون هتروژن در شرایط بهره برداری مختلف (pH، زمان تماس، غلظت پراکسید هیدروژن و غلظت رنگ) بر حذف رنگ آزو ارزیابی شد. غلظت رنگ مورد مطالعه با استفاده از اسپکتروفتومتر سنجش گردید و در نهایت داده های حاصله با استفاده از نرم افزار Excel آنالیز شدند.

    نتایج

    نتایج این مطالعه نشان داد که فرآیند شبه فنتون هتروژن در حضور ذرات آهن صفر ظرفیتی می تواند 3/97 درصد رنگ آزو با غلظت 50 میلی گرم بر لیتر را در pH اولیه 6، غلظت پراکسید هیدروژن 6 میلی مول بر لیتر و دوز ذرات آهن 5/0 گرم بر لیتر در طی 10 دقیقه زمان تماس حذف کند.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه مشخص گردید که رنگ آزو را می توان بطور موثری به روش فنتون هتروژن از محیط آبی حذف کرد. بنابراین، استفاده از ذرات آهن صفرظرفیتی در فرآیند فنتون جهت حذف موثر آلاینده های آلی بخصوص رنگ ها از محیط آبی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: تصفیه آب، رنگ زدایی آب، ترکیبات آزو، ترکیبات آهن
  • ونوس وثوقی رهبری، سید وحید احمدی طباطبایی، لیلی مازار، محمد اسدپور* صفحات 14-23
    هدف

    سرطان دهانه قابل پیشگیری می باشد. این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر مدل فرا نظریه ای بر انجام آزمایش پاپ اسمیر انجام گرفت.

    روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی در سال 1395 روی 70 نفر از زنان واجد شرایط چترود که به روش نمونه گیری تصادفی ساده در دو گروه مداخله و کنترل انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته بود. برنامه آموزشی طی 8 جلسه به صورت سخنرانی، بحث گروهی، نمایش فیلم و پرسش و پاسخ برای گروه مداخله اجرا، داده ها با استفاده از آزمون های مجذور کای، تی زوجی و تی مستقل در نرم افزار SPSS نسخه 16 تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که گروه مداخله و کنترل از نظر متغیرهای جمعیت شناختی تفاوت معنی دار آماری نداشتند. قبل از مداخله آموزشی اختلاف معنی دار آماری بین مراحل تغییر (094/0=-value p)، نمره موانع درک شده (23/0= P-value) دو گروه مداخله و کنترل وجود نداشت، بعد از مداخله آموزشی با 001/0< P-value این اختلاف معنی دار بود. همچنین آزمون تی زوجی تفاوت معنی داری بین نمره موانع و منافع درک شده و خودکارآمدی قبل و بعد از مداخله آموزشی در گروه مداخله نشان داد(001/0P-value <) ولی در گروه کنترل این اختلاف معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

     نتایج مطالعه نشاندهنده تاثیر مداخله آموزشی بر مراحل تغییر رفتار، توازن تصمیم گیری، خودکارآمدی، انجام رفتار بر اساس سازه های مدل فرانظری و ارتقای رفتار انجام پاپ اسمیر، بوده است.

    کلیدواژگان: مداخله آموزشی، مدل فرانظری، پاپ اسمیر، زنان، خانه بهداشت
  • مرضیه بلجی کنگرلو، مصطفی نائبی طاهری، علیرضا دهدشتی*، فرین فاطمی، عباس بشارت زاده صفحات 25-34
    هدف

    صنایع فولاد از جمله پر مخاطره ترین صنایع محسوب می شوند. امروزه ارزیابی خطرات به منظور کنترل آن ها برای حفظ سلامت نیروی کار از اهمیت بالایی برخوردار است . این مطالعه با هدف ارزیابی ریسک مخاطرات 24 نوع فعالیت مختلف تعمیر کاران مکانیکی تجهیزات در فرایند فولاد سازی با استفاده از روش تجزیه و تحلیل ایمنی شغلی اجرا شده است.

    روش ها

    پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی و به صورت مقطعی در سال 1399 بر روی 20 نفر از تعمیر کاران صنعت فولاد که به صورت سر شماری انتخاب شدند انجام گرفت.  شناسایی خطرات بالقوه و ارزیابی ریسک هر یک از فعالیت های تعمیر کاران مکانیکی با توجه به رویکردهای استاندارد MIL-STD  صورت گرفت. تکمیل فرم های آنالیز ایمنی شغلی (JSA)  از طریق مشاهده مستقیم فعالیت های اپرا تور و مصاحبه هر شغل شناسایی شد. داده ها با استفاده از شیوه های آمار توصیفی و تحلیلی، بررسی و راهکار های کنترلی پیشنهاد گردید.

    نتایج

    در مجموع 271 خطر شناسایی شد. نتایج نشان داد که 1/5 درصد از ریسک های شناسایی شده در سطح شدید، 4/32 درصد در سطح نسبتا شدید، 45 درصد در سطح متوسط و 7/17 درصد در سطح پایین قرار داشتند. بیش از یک سوم ریسک های شناسایی شده در محدوده غیرقابل قبول قرارگرفتند. بیشترین عدد اولویت خطر برابر 3 با فراوانی 14 و مربوط به خطر مواجهه با سروصدای بالاتر از 100 دسی بل بود.

    نتیجه گیری

    براساس شناسایی فعالیت های مخاطره آمیز کارگران تعمیر و نگهداری، اولویت اقدامات کنترلی باید در استفاده از وسایل حفاظت فردی، آموزش ایمنی، استفاده از مجوز ایمنی کار و انجام نظارت و بازرسی منظم از تجهیزات برای جلوگیری و کاهش خطرات مربوط اختصاص داده شود.

    کلیدواژگان: آنالیز ایمنی، ارزیابی ریسک، فولاد
  • مریم کریمی جابری، زهرا کریمی جابری، محسن اسدی لاری، حمید سلیمانی دودران، عبدالحسین مدنی * صفحات 36-44
    هدف

    تعیین میزان بقای بیماران مبتلابه سرطان یکی از روش هایی است که از طریق آن می توان به گسترش بهتر خدمات پیشگیری و درمانی و اجرای برنامه های غربالگری سرطان کمک کرد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین میزان بقاء سرطان پستان و بررسی عوامل موثر بر آن می باشد.

    روش ها

    در مرکز ثبت سرطان معاونت بهداشتی استان هرمزگان تعداد 212 نفر با تشخیص اولیه سرطان پستان، ثبت شده بود. از روش کاپلان - مایر برای تعیین میزان بقا و تعیین عوامل خطر موثر بر بقا از مدل رگرسیونی مخاطرات متناسب کاکس استفاده شد. جهت انجام کلیه آزمون ها، میزان خطا 5 درصد در نظر گرفته شد. تجزیه وتحلیل داده ها توسط نرم افزار spss (نسخه 19) انجام شد.

    یافته ها

     نتایج نشان می دهد که میزان بقای پنج ساله در بیماران مبتلابه سرطان پستان 2/80 درصد می باشد. خطر مرگ در افرادی که در مراحل ابتدایی سرطان تشخیص داده شده اند، نسبت به افرادی که در مراحل پیشرفته تشخیص داده شده اند، کمتر (482/0-097/0CI: 22/0HR=) می باشد. خطر مرگ در افراد با تحصیلات 8 کلاس و کمتر (753/0-094/0, CI: 27/0=(HR و در افراد با تحصیلات بیش از هشت کلاس 254/0 (664/0-097/0, CI: 36/0=(HR می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه توصیه به اجرای، برنامه های غربالگری و تشخیص زودتر بیماری در زنان با سطح تحصیلات پایین به صورت گسترده به ویژه در اولین سطح نظام بهداشتی و ارجاع سریع و به موقع افراد مشکوک ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، برآورد بقاء، آزمون لگ -رتبه، مدل مخاطرات متناسب کاکس
  • فریده دانش نیا، کبری حاجی علیزاده*، صدیقه عابدینی صفحات 45-54
    هدف

    بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید به دلیل درگیری با روند درمانی و همچنین مزمن بودن علایم بیماری دارای کیفیت زندگی و خودکارآمدی آسیب پذیر هستند. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید صورت پذیرفت.

    روش ها

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید مراجعه کننده به مراکز روماتولوژی شهر اصفهان سال 1398 بود. در این پژوهش تعداد 30 بیمار با روش نمونه گیری هدفمند دردو  گروه های مداخله و کنترل  انتخاب شدند. گروه مداخله درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی را طی دو ماه دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه کیفیت زندگی (ویر و شربورن) و خودکارآمدی (شواتزر و جروسلم) بود. داده ها به شیوه تحلیل کواریانس با استفاده از نرم افزار آماری SPSS23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج نشان داد که آموزش درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید تاثیر معنادار داشته  (001/0>p) و توانسته منجر به افزایش کیفیت زندگی و خودکارآمدی این بیماران شود.

    نتیجه گیری

     بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی با بهره گیری از تکنیک های نگرش ذهن آگاهانه، فعالیت های ذهن آگاهانه، پرداختن به احساسات و هیجانات مشکل ساز و تمرینات تنفس برای مدیریت خشم می تواند به عنوان یک مداخله موثر جهت بهبود کیفیت زندگی و خودکارآمدی بیماران مبتلا به آرتریت روماتویید مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، خودکارآمدی، آرتریت روماتوئید
  • کاووس دیندارلو، حمیده شیخ محمدی، حمزه علی جمالی* صفحات 56-67
    هدف

    نیترات به دلیل حلالیت بالا در آب، باعث آلودگی منابع آب زیرزمینی و تهدیدی جدی برای سلامتی انسان ها شده و موجب اوتروفیکاسیون در منابع آب می گردد. این مطالعه با هدف بهینه سازی استفاده از پامیس اصلاح شده در حذف نیترات از آب انجام شد.

    روش ها

     این مطالعه تجربی در سال 1398 در مقیاس آزمایشگاهی و با طراحی آزمایشات به روش باکس بنکن انجام شد. متغیرهای مورد مطالعه شامل (4-2) pH، غلظت اولیه نیترات (mg/L100-50)، زمان تماس (min45-15) و دوز پامیس (gr/L5/1-5/0) اصلاح شده در سه سطح بود. در مجموع تعداد 29 آزمایش طراحی و اجرا شد. طراحی آزمایشات و آنالیز نتایج با استفاده از نرم افزارDesign Expert   انجام شد. کلیه آزمایش ها در آزمایشگاه دانشکده بهداشت قزوین طبق دستورالعمل آخرین ویرایش کتاب روش های استاندارد برای آزمایشات آب و فاضلاب انجام شدند.

    نتایج

    نتایج نشان داد که معادله چند جمله ای درجه دوم بر داده های آزمایشی برازش خوبی دارد. اثرات درجه اول هر چهار متغیر شامل pH، غلظت اولیه نیترات، زمان تماس و پامیس اصلاح شده و همچنین اثرات متقابل و اثرات درجه دوم هر یک از آن ها بر کارایی حذف نیترات از آب معنی دار بود (P-Value<0.05). نتایج بهینه سازی عددی نشان داد که شرایط بهینه شامل pH برابر 01/2، غلظت اولیه نیترات 45/70 میلی گرم در لیتر، زمان واکنش 98/44 دقیقه و دوز پامیس اصلاح شده 21/1 گرم در لیتر بود. در این شرایط راندمان حذف نیترات، میزان مطلوبیت مدل و R2 پیش بینی شده به ترتیب برابر با 66/89 درصد، 100 درصد و 82/0 بود.

    نتیجه گیری

     با توجه به نتایج می توان از پامیس اصلاح شده با منیزیم برای حذف نیترات از آب استفاده نمود. اما بایستی توجه نمود که پس از تصفیه بایستی با یک ماده قلیاء مناسب pH آب حاصل اصلاح شود.

    کلیدواژگان: تصفیه آب، آب های زیرزمینی، حذف نیترات، پامیس اصلاح شده
  • فاطمه بنی اسدی، احمد برجعلی*، حمید پورشریفی، بهرام مفید صفحات 69-76
    هدف

     سرطان پروستات تاثیر منفی بر روی کیفیت زندگی دارد و استرس و اضطراب این تاثیر منفی را تشدید می نماید. تحقیق حاضر با هدف  تعیین  ازتباط کیفیت زندگی و ارتباط آن با  استرس، اضطراب و افسردگی در مبتلایان به سرطان پروستات  انجام شد.

    روش ها

    در این پژوهش توصیفی- تحلیلی تعداد 40 بیمار مبتلا به سرطان پروستات مراجعه کننده به بیمارستانهای شهید لبافی نژاد و شهدای تجریش شهر تهران به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به پرسشنامه کیفیت زندگی بیماران  و مقیاس اضطراب افسردگی بیمارستانی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از شاخصهای توصیفی و آزمون همبستگی  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین نمره کیفیت زندگی59/8  ± 70/50 ، استرس 13/4  ± 60/14،  اضطراب 12/4  ± 87/12  و افسردگی 18/3±52 /12 بود. بین متغیر های کیفیت زندگی  با  استرس (583/0-)  اضطراب (.312/0)  افسردگی (  329/0-) ارتباط آماری معنادار معکوسی مشاهده شد.

    نتیجه گیری

      اضطراب و افسردگی  کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان پروستات را کاهش میدهد به نظر میرسد در کنار درمانهای پزشکی، اجرای مداخله های روانشناختی مناسب به منظور افزایش کیفیت زندگی بیماران مبتلا به سرطان پروستات  موثر باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب، استرس، افسردگی، سرطان پروستات، کیفیت زندگی
  • عباس مولوی، حمید افشار زنجانی*، کبری حاجی علیزاده صفحات 78-86
    هدف

    تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی و بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع طرح های کاربردی و نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل  و پیگیری سه ماهه بود. جامعه آماری پژوهش، بیماران مبتلا به دیابت نوع دو جزیره کیش بود. نمونه پژوهش 40 نفر از بیماران دیابتی نوع دو بود که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با شیوه تصادفی سازی ساده در دو گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (20=n) و گروه کنترل (20=n) گماشته شدند. گروه ها پرسشنامه کیفیت زندگی و بهزیستی روان شناختی را تکمیل کردند. گروه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تحت آموزش قرار گرفت. از روش مانکوا و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد. تحلیل های آماری با نرم افزار SPSS.22 اجرا شد.

    نتایج

    نشان داد که تحلیل واریانس برای عامل درون گروهی (زمان) و عامل بین گروهی معنادار است. نتایج به آن معنی است که با در نظر گرفتن اثر گروه، اثر زمان نیز به تنهایی معنادار است. همچنین تعامل گروه و زمان نیز معنادار است (79/134=F، 38/1=df) که میزان تاثیر آن 78 درصد است. نتایج بیان گر آن است که تحلیل واریانس برای متغیر بهزیستی روان شناختی برای عامل درون گروهی (زمان) و بین گروهی و تعامل گروه و زمان نیز معنادار است.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر کیفیت زندگی و بهزیستی روان شناختی بیماران مبتلا به دیابت نوع دو موثر بود.

    کلیدواژگان: پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی، بهزیستی روان شناختی، دیابت نوع دو
|
  • Reza Zarei, Omid Rahmanian, Mohsen Heidari Pages 5-12
    Introduction

    Azo dyes are considered a potential risk to the environment due to their widespread use in various industries as well as their toxicity. Therefore, effective removal of this pollutant from the environment seems to be necessary. The aim of this study was to investigate the process of heterogeneous Fenton with zero-valent iron particles in the removal of an azo dye.

    Methods

    The present experimental study was performed in 2019 in a laboratory scale in a batch reactor. In this study, the efficiency of heterogeneous Fenton-like process on azo dye removal was evaluated under different operating conditions (pH, contact time, hydrogen peroxide concentration, and dye concentration). The concentration of the studied dye was measured using a spectrophotometer.

    Results

    The results of this study showed that the heterogeneous Fenton-like process in the presence of zero-valent iron particles can remove 97.3% of azo dye with the intital concentration of 50 mg/L at an initial pH of 6, hydrogen peroxide concentration of 6 mmol/L, and Fe particles dose of 0.5 g/L within 10 min of contact time.

    Conclusion

    In this study, it was found that azo dye can be effectively removed from the aqueous solution by heterogeneous Fenton method. Therefore, applictaion of zero-valent iron particles in the Fenton process is recommended for the effective removal of organic pollutants, especially dyes, from the aquatic environment.

    Keywords: Water Treatment, Water Decolorization, Azo Compounds, Iron Compounds
  • Venus Vosoughirahbari, SeyedVahid Ahmadi Tabatabaei, Leili Mazar, Mohammad Asadpour Pages 14-23
    Introduction

    Cervical cancer is a preventable cancer. Pap smear test is one of the screening methods for cervical cancer. The aim of this study was to investigate the effect of educational intervention based on Trans-theoretical model on participation in Pap Smear test.

    Methods

    This quasi-experimental study was performed in 2016 on 70 eligible women in Chatroud who were assigned to the intervention and control groups by simple random sampling. The data collection tool was a confirmed researcher-made questionnaire which was completed before and two weeks after the educational intervention. The training program was performed in 8 sessions in the form of lectures, questions and answers, group discussions, and Showing videoes for the intervention group. Data were analyzed using chi-square, paired t-test, and independent t-test in SPSS software version 16.

    Results

    The results showed that the difference between intervention and control groups was not statistically significant in terms of demographic variables. Before the educational intervention, there was no statistically significant difference between the stages of change (P-Value=0.094) and the score of perceived barriers (P-Value=0.23) between the intervention and control groups, but after the educational intervention this difference was significant (P-Value<0.001). Paired t-test also showed a significant difference between the scores of perceived barriers and benefits and self-efficacy before and after the educational intervention in the intervention group (P-Value<0.001). Howevere, in the control group this difference was not significant. Prior to the educational intervention, only 9 Pap Smears were performed in the intervention group, which increased to 25 after the intervention. There was a statistically significant difference between the behavior of performing Pap Smear test (P-Value=0.002) in the two groups.

    Conclusion

    The results of this study showed the significant effect of educational intervention on the stages of behavior change, decision balance, self-efficacy, and behavior based on Tran’s theoretical model constructs and promotion of performing Pap Smear test behavior.

    Keywords: Educational Intervention, Trans-Theoretical Model, Pap Smear, Women
  • Marzieh Beljikangarlou, Mostafa Naebi Taheri, Alireza Dehdashti, Farin Fatemi, Beshart ZadehAbbas Pages 25-34
    Introduction

    Steel industries are considered as one of the most risky industries. Today, risk assessment is very   important in order to maintain the health of the workforce. This study assessed the risks related to various tasks in a steel industry using Job Safety Analysis (JSA) method.

    Methods

    This cross-sectional and descriptive-analytical study was conducted on 20 maintenance workers in a steel industry. MIL-STD standard was used to identify hazards and evaluate the risks related to the activities of maintenance workers. Job Safety Analysis (JSA) checklists were completed through direct observation and interview with operators. The data were analyzed by descriptive and analytical methods and control measures were suggested.

    Results

    In total, 271 risks were identified. The results showed that identified risks were 5.1% at high, 32.4% at fairly high, 45% at moderate, and 17.7% at low level. More than one third of identified risks were considered to be unacceptable. The highest risk priority number was 3 with a frequency of 14 and related to the risk of exposure to noise above 100 decibels.

    Conclusion

    Based on the identification of hazardous activities of maintenance workers, priority should be given to control measures in the use of personal protective equipment, safety training, the use of occupational safety permits, and regular monitoring and inspection of equipment to prevent and reduce related risks.

    Keywords: Safety Analysis, Risk Assessment, Steel
  • Maryam Karimi Jaberi, Fayegheh Zareei, Zahra Karimi Jaberi, Mohsen Asadi Lari, Hamid Soleimani Dodran, Alaheh Salarpour, Abdolhossein Madani * Pages 36-44
    Introduction

    Determining the survival rate of cancer patients is a prerequisite for development of prevention and treatment services and implementation of cancer screening programs. The aim of this study was to determine the survival rate of breast cancer and to investigate the related factors.

    Methods

    In the Cancer Registration Center of Hormozgan Health Department, 212 people with initial diagnosis of breast cancer had been registered. The Kaplan-Meyer method was used to determine the survival rate and determine the related risk factors using Cox proportional hazard regression model. For all tests, the error rate was considered 5%. Data analysis was performed by SPSS software (version 19).

    Results

    The results showed that the five-year survival rate in patients with breast cancer is 80.2%. The risk of death is lower in people diagnosed in the early stages of cancer than in those diagnosed in the advanced stages (CI = 0.482-0.482: HR = 0.22). Risk of death in people with education of 8 classes and less was 0.267 (HR= 0.27, CI: 0.097-0.664) and in people with education of more than eight classes it was 0.254 (HR= 0.36, CI: 0.097-0.664).

    Conclusion

    According to the results of this study, implementation of screening program and early diagnosis of breast cancer in women with low levels of education, especially in the first level of the health system, is highly needed. In addition, prompt and timely referral of suspects is necessary.

    Keywords: Breast Cancer, Survival Estimation, Log-Rank Test, Cox Proportional Hazard Model
  • Farideh Daneshnia, Kobra Haji Alizadeh *, Sedighe Abedini Pages 45-54
    Introduction

    The patients with arthritis rheumatoid suffer from vulnerable quality of life and self-efficacy due to this chronic disease and being engaged in therapy processes. Therefore, the present study was conducted to investigate the effectiveness of mindfulness-based stress reduction therapy on quality of life and self-efficacy of the patients with arthritis rheumatoid.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design. The statistical population included the patients with arthritis rheumatoid who referred to rheumatology centers in Isfahan in 2019. Through purposive sampling method, 30 patients were selected and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received eight seventy-five-minutes sessions of mindfulness-based stress reduction therapy interventions. Data collection tools in the study were quality of life (Ware and Sherbourne, 1992) and self-efficacy (Schwarzer and Jerusalem, 1981) questionnaires. The data were analyzed by ANCOVA test using SPSS ver. 23 software.

    Results

    The results showed that mindfulness-based stress reduction therapy has significant effect on quality of life and self-efficacy of the patients with arthritis rheumatoid (P-Value<0.001) and succeeded in increasing their quality of life and self-efficacy.

    Conclusion

    According to the findings of the present study it can be concluded that mindfulness-based stress reduction therapy can be used as an efficient intervention to improve quality of life and self-efficacy of the patients with arthritis rheumatoid through employing mindful attitude techniques and mindful activities, addressing problem-making feelings and emotions, and using breathing practices to manage anger.

    Keywords: Quality of Life, Self Efficacy, Arthritis, Rheumatoid
  • Kavoos Dindarloo, Hamideh Sheikh Mohammadi, Hamzeh Ali Jamali* Pages 56-67
    Introduction

    Nitrate, due to its high solubility in water, causes pollution of groundwater resources, poses a serious threat to human health and causes eutrophication of water resources. The aim of this study was to optimize the use of modified pumice in the removal of nitrate from water.

    Methods

    This experimental study was performed in 2020 on laboratory scale. The experiments were designed using the Box-Benken method. The studied variables included pH (2-4), initial nitrate concentration (50-100 mg/L), contact time (15-45 min) and pumice dose (0.5 - 1.5 gr/L) at three levels. Thus, a total of 29 experiments were designed and performed. Experimental design and statistical analysis were performed using Design Expert 7.0 software. All examinations were performed according to the instructions provided in the latest edition of the Standard Methods for the Examinations of Water and Wastewater.

    Results

    The results showed that the quadratic polynomial equation fitted well with the experimental data. Also, the liner effects of all four variables (including pH, initial nitrate concentration, contact time and modified pumice dose), as well as interactions effects and quadratic effects of each variable on the nitrate removal efficiency from water were significant (P-Value <0.05). The results of numerical optimization showed that the optinal conditions included pH of 2.01, initial nitrate concentration of 70.45 mg/L, reaction time of 44.98 min, and modified pumice dose of 1.21 gr/L. Under these conditions, nitrate removal efficiency, model desirability, and predicted R2 were 89.66%, 100% and 0.82, respectively.

    Conclusion

    According to the results, magnesium-modified pumice can be applied to remove nitrate from water. However, it should be mentioned that the pH of the water, after purification, must be modified with a suitable alkaline substance.

    Keywords: Water Treatment, Groundwaters, Nitrate Removal, Modified Pumice
  • Fatemeh Baniasadi, Ahmad Borjali*, Hamdi Poursharifi, Bahram Mofid Pages 69-76
    Introduction

    Prostate cancer has a negative impact on quality of life and stress and risk can exacerbate this negative impact. The aim of this study was to determine the relationship between quality of life and its relationship with stress, anxiety, and depression in patients with prostate cancer.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, 100 patients with prostate cancer referred to Shahid Labbafinejad and Shahid Tajrish hospitals in Tehran were selected by convenience sampling method and completed the patients' quality of life questionnaire and hospital depression anxiety scale. Data were analyzed using SPSS software. 

    Results

    The mean scores of quality of life, stress, anxiety, and depression were 50.70±8.59, 14.60±4.13, 12.87±4.12, and 12.52±3.18, respectively. There was a statistically significant inverse relationship between quality of life and stress (-0.53), anxiety (0.312), and depression (-0.329).

    Conclusion

    Anxiety and depression reduce the quality of life of patients with prostate cancer. In addition to medical treatments, it seems that, beside medical treatment, the implementation of appropriate psychological interventions is necessary to increase the quality of life of patients with prostate cancer.

    Keywords: Anxiety, Stress, Depression, Prostate Cancer, Quality of Life
  • Abas Molavi, Hamid Afshar Zanjani*, Kobra Haji Alizadeh Pages 78-86
    Introduction

    The aim of this study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment based therapy on quality of life and psychological well-being in patients with type 2 diabetes.

    Methods

    The present study was of applied and semi-experimental type with three-month follow-up which conducted in 2020. The statistical population of this study included patients with type 2 diabetes referring to kish island medical centers. The sample consisted of 40 patients with type 2 diabetes who were selected by available sampling method and were assigned into two groups of acceptance and commitment therapy (n=20) and control (n=20). Participants completed Reef's Quality of Life and Psychological Well-Being Questionnaire. Acceptance and commitment therapy was performed in 8 sessions of 90 minutes and once a week for two months. Mancova method and analysis of variance with repeated measurements were used to analyze the data. Statistical analysis was performed using SPSS software.

    Results

    The findings of this study showed that acceptance and commitment therapy was effective in improving the quality of life (P-Value<0.01) and psychological well-being (P-Value<0.01). The effectiveness of acceptance and commitment therapy remained lasting after three months of follow-up.

    Conclusion

    Acceptance and commitment based therapy can be used to increase the quality of life and psychological well-being of patients with type 2 diabetes.

    Keywords: Acceptance AndCommitment Therapy, Quality of Life, Psychological Well-Being, Type 2 Diabetes