فهرست مطالب

حسابداری دولتی - سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1400)

نشریه حسابداری دولتی
سال هشتم شماره 1 (پیاپی 15، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/09
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محسن برزوزاده زواره*، محمد مرادی، عباس نرگسیان صفحات 9-28
    موضوع و هدف مقاله

    خزانه داری کل از مراکز مهمی است که می تواند کارآمدی مدیریت مالی دولت را افزایش دهد و از هدررفت منابع مالی بخش عمومی جلوگیری کند. هدف از این مقاله، طراحی چارچوبی منسجم و فراگیر برای بهبود مدیریت منابع مالی خزانه داری کل کشور است.

    روش پژوهش

    رویکرد پژوهش کیفی است و داده های لازم به دو روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده اند. نخست، آثار پژوهشی و اسناد گردآوری و تحلیل و سپس، نظر یک گروه کانونی درباره تحلیل ها ضبط و واکاوی شده اند. برای تحلیل داده ها از” تحلیل تم“بهره برداری شده است.

    یافته های پژوهش

     پس از تحلیل داده ها، 94 کد اولیه در زمینه نقاط قابل بهبود وضعیت موجود مدیریت منابع مالی خزانه داری کل شناسایی شدند، 50 کد در بخش قوانین و مقررات و 44 کد هم در بخش فرایندها. این کدها، سرانجام، در شش بعد دسته بندی شدند: مدیریت بودجه (12 کد)، مدیریت منابع عمومی (11 کد)، مدیریت حساب های بانکی (13 کد)، مدیریت هزینه (14 کد)، مدیریت حسابداری و گزارشگری مالی (11 کد)، مدیریت حسابرسی و نظارت مالی (17 کد).

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

     خزانه داری کل کشور نقشی کلیدی در بهبود مدیریت منابع مالی دولت در بخش عمومی دارد و ناکارآمدی آن چالش برانگیز خواهد بود. چارچوب پیشنهادی این پژوهش نخستین چارچوب منسجم برای بهبود وضعیت موجود است و می تواند به کار سیاست گذاران این نهاد بیاید.

    کلیدواژگان: خزانه داری کل، مدیریت مالی، مدیریت بودجه، بخش عمومی، ایران
  • محمدرضا عباسی استمال، مهدی زینالی*، رسول برادران حسن زاده، یونس بادآورنهندی صفحات 29-52
    موضوع و هدف مقاله

    با عنایت به اهمیت مسئله توسعه پایدار، هدف پژوهش حاضر، تحلیل شکاف فازی و شناسایی عوامل افشاء اطلاعات مربوط به حسابداری توسعه پایدار، که در سال 1398 انجام‌ شده است.

    روش پژوهش

     روش پژوهش، ترکیبی از نوع متوالی- اکتشافی و هدف آن کاربردی است. با استفاده از روش تحلیل محتوا، متغیرهای اولیه، شناسایی شد؛ غربال شاخص‌ها با استفاده از تکنیک دلفی فازی و سپس به تحلیل شکاف فازی وضعیت متغیرها در شرکت‌های فعال بنا بر نظر خبرگان پرداخته شد.

    یافته‌های پژوهش

     60 شاخص در قالب 4 بعد شامل عوامل زیست‌محیطی، اجتماعی، اقتصادی و راهبری، شناسایی شد. نتایج نشان می‌دهد که در تمامی موارد بین انتظارات با وضعیت مطلوب، فاصله معناداری وجود دارد. نتیجه ارزیابی اهمیت و عملکرد نیز نشان داد، شاخص‌ها در محدوده ”‌‌حیطه ضعف“‌‌ قرار دارند و از اهمیت بالا و عملکرد پایین برخوردارند.

    نتیجه‌‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

    نتایج این پژوهش بیانگر این است که با افشاء شاخص‌های اطلاعات مربوط به حسابداری توسعه پایدار، مدیران و سیاست‌گذاران امور شرکتی می‌توانند با تدوین سیاست‌ها و رهنمودهایی مناسب در حوزه حسابداری توسعه پایدار و افشای هر چه بیشتر آنها در گزارش‌های مالی، اطلاعات شفاف‌تری را در اختیار ذی‌نفعان قرار دهند، که درنهایت باعث عملکرد پایدار شرکت‌ها در بلندمدت شود.

    کلیدواژگان: حسابداری، توسعه پایدار، افشاء اطلاعات، تحلیل محتوا، شکاف فازی
  • مهرداد جباری، عباسعلی پورآقاجان*، محمدمهدی عباسیان صفحات 53-66
    موضوع و هدف مقاله

     با توجه به استفاده کنندگان از گزارش مالی صورت های مالی در بخش عمومی و نیازهای اطلاعاتی آنان، پژوهش حاضر تعمیم پذیری سه بخش اصلی صورت جریان وجوه نقد در بخش خصوصی را به واحدهای گزارشگر بخش عمومی مورد بررسی قرار داده است.

    روش پژوهش

     جامعه آماری این پژوهش ذیحسابان و معاونین ذیحساب دستگاه های اجرایی و اساتید دانشگاه بوده که با نمونه گیری به روش منظم نمونه مربوطه انتخاب گردید. داده ها، از طریق مطالعه کتابخانه ای و بررسی های میدانی، از طریق پرسشنامه ای در قالب 17 سوال (گویه) داده های مربوط به سه فرضیه پژوهش را جمع آوری نموده و با استفاده از آزمون های آماری فرضیات پژوهش آزمون گردید.

    یافته های پژوهش

    نتایج نشان می دهد که از نظر پاسخ دهندگان 3 طبقه اصلی (بخش عملیاتی، سرمایه گذاری و تامین مالی) صورت جریان وجوه نقد بخش خصوصی برای واحدهای گزارشگر بخش عمومی نیز قابلیت استفاده و تعمیم دارد.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

    با توجه به نتایج، طبقات اصلی صورت جریان وجوه نقد طبق استانداردهای ملی به واحدهای گزارشگر بخش عمومی نیز قابلیت تعمیم داشته، که می تواند توسط مراجع  در تدوین استاندارد مربوط در بخش عمومی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: جریان وجه نقد، فعالیت های عملیاتی، فعالیت های سرمایه گذاری، فعالیت های تامین مالی، بخش عمومی
  • اصغر عزیزی، علی اصغر انواری رستمی*، رسول عبدی، نادر رضایی صفحات 67-80
    موضوع و هدف مقاله

     امروزه ‌تکنیک‌های حسابداری مدیریت، اطلاعات ارزشمند و مورد نیاز مدیران ‌سازمان‌ها را فراهم می‌نمایند و انتظار می‌رود که بر ‌سیستم‌های کنترل مدیریت موثر واقع شوند. هدف اصلی این پژوهش، ارایه مدلی است که بتواند تاثیر ‌به‌کارگیری ‌تکنیک‌های مختلف حسابداری مدیریت برکارایی ‌سیستم‌های کنترل مدیریتی ‌شرکت‌ها را به خوبی تبیین نماید.

    روش پژوهش

    جامعه آماری این پژوهش، کلیه ‌شرکت‌های فعال در بورس اوراق بهادار تهران که سهامدار عمده آنها دولت بوده و یا وابسته به دولت می‌باشند در سال 1398 و نمونه آماری 140 شرکت می‌باشد. ابزار ‌اندازه‌گیری پژوهش نیز پرسشنامه بوده است. برای آزمون فرضیه‌های پژوهش از تحلیل همبستگی و تحلیل علیت (تحلیل مسیر) استفاده شده است.

    یافته‌های پژوهش

    یافته‌های پژوهش نشان داد که میزان استفاده از ‌تکنیک‌های حسابداری مدیریت توسط ‌شرکت‌ها اختلاف ‌معنی‌داری دارد و اینکه ‌تکنیک‌های مختلف حسابداری مدیریت تاثیر یکسانی بر کارایی ‌سیستم‌های کنترل مدیریت ندارند.

    نتیجه‌‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

     براساس این پژوهش با بهبود ‌تکنیک‌های حسابداری مدیریت، کارایی ‌سیستم‌های کنترل مدیریت نیز ارتقاء خواهد یافت. همچنین ‌تکنیک‌های موجود در طبقه کاهش اتلاف منابع بیشترین تاثیر مستقیم بر کارایی سیستم کنترل مدیریت را داشته و سایر ‌تکنیک‌ها به ترتیب منابع ‌تامین اطلاعات برای ‌برنامه‌ریزی و کنترل مدیریتی و خلق ارزش‌ها می‌باشند.

    کلیدواژگان: تکنیک های حسابداری مدیریت، کارایی، سیستم های کنترل مدیریت
  • فرشید احمدی فارسانی*، شکرالله خواجوی صفحات 81-96
    موضوع و هدف مقاله

    کیفیت حسابرسی حسابرسان دیوان محاسبات از اهمیت خاصی برخوردار بوده و افزایش آن منجر به بهبود عملکرد دولت می‌شود. توسل به انجام امور غیرحرفه‌ای یکی از رایج‌ترین روش‌های مقابله با فشار بودجه زمانی در حسابرسی می‌باشد. این رفتارها و گرایشات که معلول فشار بودجه زمانی می‌باشند به طور مستقیم و یا غیرمستقیم بر کیفیت کار حسابرسی تاثیر می‌گذارد. حسابرسان برای بهبود کارایی خود تحت فشار بودجه زمانی از روش‌های متفاوتی استفاده می‌نمایند. پژوهش حاضر یک سوگیری را تحت عنوان انگیزش کارایی که حسابرسان به منظور بهبود کارایی خود استفاده می‌کنند، بیان نموده است.

    روش پژوهش

     این پژوهش از نوع پیمایشی و ابزار پژوهش پرسشنامه می‌باشد. نمونه مورد آزمون شامل 380 نفر از حسابرسان دیوان محاسبات کشور می‌باشد که با تجربیات متفاوت به ارزیابی اثربخشی سیستم کنترل داخلی صاحبکار به عنوان یکی از مراحل حسابرسی تحت فشار بودجه زمانی زیاد و کم پرداختند.

    یافته‌های پژوهش

    نتایج نشان داد که افزایش فشار زمانی استفاده حسابرسان از سوگیری انگیزش کارایی را تشدید کرده، اما تجربه حسابرس این تمایل را تعدیل نموده است.

    نتیجه‌‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

    نتایج، اهمیت به‌کارگیری حسابرسان با تجربه را تحت فشار بودجه زمانی زیاد به منظور کاهش اثرات ناشی از به‌کارگیری سوگیری انگیزش کارایی، بیان می‌کند.

    کلیدواژگان: ارزیابی کنترلهای داخلی، فشار بودجه زمانی، تجربه، سوگیری انگیزش کارایی، دیوان محاسبات
  • عین الله زمانی اسکندری، محمدرضا مهربان پور*، آزیتا جهانشاد صفحات 97-114
    موضوع و هدف مقاله

    هدف از این پژوهش، شناسایی و ارزیابی پیشران‌های استراتژیک و آینده‌ساز در حوزه فرهنگی-اجتماعی نظام مالیاتی کشور است.

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر براساس نوع داده، ترکیبی؛ بر اساس هدف، کاربردی و از منظر جمع‌آوری داده، یک پژوهش توصیفی- پیمایشی است. پیشران‌های موثر بر نظام مالیاتی در حوزه فرهنگی- اجتماعی با استفاده از روش‌های پانل خبرگان، پرسشنامه باز، مصاحبه و دلفی فازی مثلثی شناسایی شد.

    یافته‌های پژوهش

    پیشران‌های زیر به عنوان پیشران‌های استراتژیک و آینده‌ساز در حوزه فرهنگی- اجتماعی نظام مالیاتی کشور شناسایی شد: 1. ایمان و اعتقاد مردم به پرداخت مالیات، 2. توجه به عدالت و انصاف، 3. استفاده مردم از خدمات متقابل، 4. تحول اساسی در چارچوب حاکمیتی، 5. شاخص‌های حکمرانی و 6. مشخص نمودن آثار پرداختی مالیات در جامعه. با توجه به نوع پراکنش در مرکز مختصات، مبین ناپایداری سیستم مورد پژوهش است.

    نتیجه‌‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

    ضرورت ایجاد مرکز آینده‌پژوهی در سازمان امور مالیاتی کشور به‌طور کلی و توجه به شاخص‌های حاکمیتی، حقوق شهروندی مالیاتی مودیان و حمایت حاکمیت از کلیت مالیات بدون سونگری می‌باشد.

    کلیدواژگان: آینده پژوهی، تحلیل اثرات متقابل، دلفی فازی، فرهنگی - اجتماعی، مالیات
  • امیرهادی معنوی مقدم*، محمدحسین قائمی، کیهان مهام صفحات 115-138
    موضوع و هدف مقاله

    بررسی و موشکافی آزمون‌های دوره‌های گذشته به کسب آگاهی مناسب از سرفصل‌ها، تعداد و ترکیب پرسش‌های مطرح از مباحث مختلف، تناوب و تکرار آنها می‌انجامد. پژوهش حاضر به بررسی، طبقه‌بندی و تحلیل چهار بخش اصلی آزمون حسابدار رسمی طی سال‌های 1381 تا 1398 می‌پردازد.

    روش پژوهش

    در این پژوهش برای بررسی موضوعات و مباحث مطرح شده در آزمون از روش تحلیل‌محتوا استفاده شده است.

    یافته‌های پژوهش

     نتایج پژوهش نشان می‌دهد که مهم‌ترین مباحث مورد پرسش در بخش حسابداری، استانداردهای 18، 2، 11، 16 و 20؛ در بخش حسابرسی، بخش‌های 599-500، 299-200، 399-300 و 799-700؛ استانداردهای 315، 530، 520، 705، 200، 240 و 600؛ در بخش قانون‌مالیات‌ها، قانون‌ مالیات‌های‌مستقیم (معافیت‌ها، هزینه‌های قابل‌قبول، استهلاک و مالیات ‌بر درآمد اشخاص حقوقی)؛ قانون مالیات ‌بر ارزش افزوده (معافیت‌ها، وظایف و تکالیف مودیان)؛ در بخش سایر قوانین، قانون تجارت (هییت‌مدیره، مجامع عمومی و تغییرات در سرمایه شرکت)؛ و قانون محاسبات عمومی کشور (مقررات متفرقه، اموال دولتی، هزینه‌ها و سایر پرداخت‌ها) هستند.

    نتیجه‌‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

    به‌منظور ارتقاء اثربخشی آزمون و استانداردسازی آن، با استفاده از تحلیل‌های صورت ‌گرفته و فرصت‌های بهبود شناسایی‌شده، آزمون به‌روزرسانی شود.

    کلیدواژگان: آزمون حسابدار رسمی، تحلیل محتوا، هیئت تشخیص صلاحیت حسابداران رسمی
  • فرهاد فضیلت*، شادی شاهوردیانی، هاشم ولی پور صفحات 139-152
    موضوع و هدف مقاله

     مطالعات انجام شده در زمینه اهداف استراتژیک توسعه‌ در نیم ‌قرن اخیر بیانگر این است که مسیولیت‌ و تعهد اجتماعی مبنای قضاوت در خصوص عملکرد دولت‌ها بوده است. لذا در پژوهش حاضر اثر مسیولیت اجتماعی بر ارتباط سرمایه‌گذاری و عملکرد در شرکت‌های دولتی مورد بررسی قرار گرفت.

    روش پژوهش

    در این پژوهش تعداد 125 شرکت از شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار مشتمل بر 31 شرکت دولتی به‌عنوان نمونه پژوهش انتخاب و اثر مسیولیت اجتماعی بر ارتباط متغیر‌های ذکر شده در دوره زمانی 1398-1392 مورد آزمون قرار گرفت. برای آزمون فرضیه‌ها از تحلیل رگرسیون به روش داده‌های ترکیبی استفاده شده است.

    یافته‌های پژوهش

     نتایج پژوهش نشان می‌دهد که بطور کلی مسیولیت اجتماعی بر ارتباط سرمایه‌گذاری و عملکرد اثر تعدیل‌کنندگی دارد، اما این اثر در شرکت‌های دولتی بهدلیل وجود سطح پایین‌تر مشکلات نمایندگی کمتر است.

    نتیجه‌‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

    با توجه به اینکه اثر منفی ایفای مسیولیت‌های اجتماعی بر عملکرد در شرکت‌های دولتی کمتر است، دولت می‌تواند با سرمایه‌گذاری در این حوزه اهداف توسعه اجتماعی را محقق کند.

    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکت ها، کارایی سرمایه گذاری، نظریه نمایندگی. شرکت دولتی
  • علیرضا آقانوری کوپایی، اوژن کریمی*، شهرام هاشم نیا صفحات 153-172
    موضوع و هدف مقاله

     پژوهش حاضر با هدف تدوین چارچوبی برای شناسایی چالش‌های ارز‌های مجازی در بازاریابی صنعت بانکداری ایران انجام گردید.

    روش پژوهش

     در مرحله کیفی از نظریه داده بنیاد استفاده گردید. نمونه‌گیری مرحله کیفی با روش در دسترس، شروع و سپس به روش گلوله برفی ادامه یافت. اشباع داده‌ها نیز در 16مصاحبه حاصل گردید. در مجموع 10 مقوله و 82 مفهوم شناسایی شدند. در مرحله کمی از روش تحلیل عاملی تاییدی مرحله اول و دوم مبتنی بر نرم‌افزار SPSS و مدل معادلات ساختاری استفاده گردید.

    یافته‌های پژوهش

    نتایج به‌دست آمده بیانگر آن بود که یافته‌های بخش کیفی کاملا مورد تایید کاربران قرار گرفته است. علاوه بر این نتایج نشان داد که شرایط علی بر مقوله اصلی تاثیر مثبت و معناداری دارد. مقوله اصلی بر راهبرد‌ها تاثیر مثبت و معناداری دارد. راهبرد‌ها بر پیامد‌ها تاثیر مثبت و معناداری دارد. شرایط مداخله‌گر بر پیامد‌ها تاثیر مثبت و معناداری دارد و در نهایت شرایط بستر بر پیامد‌ها تاثیر مثبت و معناداری دارد.

    نتیجه‌‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

    بر اساس نتایج به‌دست آمده با استفاده از رویکرد داده ‌بنیاد در این پژوهش، شرایط علی به‌عنوان یکی از ابعاد مهم ارزهای دیجیتال شناسایی شده است. شرایط علی شناسایی شده در این پژوهش ترکیبی از سه مقوله عوامل فناوری، اقتصادی، و نظارتی می‌باشد و به طور خاص عوامل نظارتی از لحاظ کاربردی دارای اهمیت زیادی هستند.

    کلیدواژگان: ارز مجازی، صنعت بانکداری، نظریه داده بنیاد
  • مسعود نیک اندیش*، محمدعلی مرادی، علی پایان صفحات 175-194
    موضوع و هدف مقاله

     در این پژوهش عوامل موثر بر تعدیل مالیات تشخیصی اشخاص حقوقی در نظام دادرسی مالیاتی از طریق رویکرد هوش مصنوعی قانون‌گرا باهدف کاهش اختلاف‌ مالیاتی و وصول به‌موقع مالیات‌ها مورد بررسی قرار گرفته است.

    روش پژوهش

    داده‌های پژوهش از طریق بانک‌های اطلاعاتی سازمان امور مالیاتی و مراجعه به پرونده‌های مالیاتی مودیان، گردآوری ‌شده است. جامعه آماری پژوهش شامل آن دسته از اشخاص حقوقی خراسان جنوبی است که نسبت به ارایه اظهارنامه مالیاتی عملکرد خود اقدام نموده و مالیات آنها در مراجع حل اختلاف مالیاتی به قطعیت رسیده است. برای انتخاب نمونه از روش غربالگری استفاده گردید و با اعمال شرایط مزبور تعداد 162 شرکت، به‌عنوان نمونه نهایی انتخاب گردید.

    یافته‌های پژوهش

    طرح اختلاف مالیاتی به ترتیب ناشی از ”‌‌عدم رعایت آیین‌نامه تحریر دفاتر قانونی“‌‌، ”‌‌فقدان مدارک و شواهد موید در خصوص هزینه‌های ابرازی“‌‌ و ”‌‌مغایرت استانداردهای حسابداری با قوانین و مقررات مالیاتی“‌‌، بیشتر از سایر عوامل موجب تعدیل مالیات تشخیصی در نظام دادرسی مالیاتی می‌گردد.

    نتیجه‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

    بهره‌گیری از نتایج این پژوهش زمینه کاهش اختلاف‌های مطروحه در نظام دادرسی مالیاتی و نهایتا شناسایی صحیح و وصول به‌موقع درآمدهای مالیاتی را فراهم می‌آورد.

    کلیدواژگان: اختلاف مالیاتی، تعدیل مالیات، دادرسی مالیاتی، مالیات تشخیصی
  • سمیه حسینی عقدایی، حسن قدرتی*، حسین جباری، حسین پناهیان صفحات 195-212
    موضوع و هدف مقاله

    هدف این پژوهش ارایه مدل شفافیت مالی در شهرداری و ارگان‌های عمومی غیردولتی‌ می‌باشد.

    روش پژوهش

     با روش تحلیل ‌محتوا به بررسی متون و پژوهش‌های قبلی پرداخته شد و ‌مولفه‌های ‌موثر بر شفافیت استخراج گردید، در ادامه با استفاده از رویکرد معادلات ساختاری روش دلفی و استفاده از نظر خبرگان معیارهای مذکور مورد پایش قرار گرفت.

    یافته‌های پژوهش

     نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که با استفاده از ابعاد اجتماعی، سازمانی، اقتصادی و بعد سیاسی به همراه ‌مولفه‌ها و شاخصه‌های خود‌ می‌توان مدل مناسبی از شفافیت گزارشگری مالی ارایه نمود و همچنین تقویت هر بعد و هر عامل‌ می‌تواند گزارشگری مالی در شهرداری‌ها و ‌سازمان‌های عمومی را شفاف‌تر نماید.

    نتیجه‌‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

    ایجاد شفافیت مالی در دستگاه‌های عمومی غیردولتی نظیر شهرداری‌ها باید به صورت ریشه‌ای، قانون‌مند و با فرهنگ‌سازی صورت پذیرد. این پژوهش یکی از کم‌نظیرترین پژوهش‌ها در زمینه شفافیت مالی بوده و اولین پژوهش در این زمینه برای نهادهای عمومی در ارایه مدل شفافیت مالی‌ می‌باشد که به غنای ادبیات ‌پژوهش کمک نموده است.

    کلیدواژگان: شفافیت، گزارشگری مالی، شهرداری، نهاد های عمومی
  • افشین نخبه فلاح*، غلامرضا کردستانی، نظام الدین رحیمیان صفحات 213-240
    موضوع و هدف مقاله

     گزارش های حسابرسی عملکرد نقش مهمی را در اجرای مسیولیت پاسخگویی و شفافیت در بخش عمومی ایفاء می کند و از طریق ارایه رهنمود برای بهبود عملکرد و روش ها، دستیابی به اهداف را تسهیل می کند.

    روش پژوهش

    برای پاسخ به سوال پژوهش مبنی بر اینکه آیا بین اطلاعات مورد انتظار جهت ارایه در گزارش های حسابرسی عملکرد (سطح مطلوب) و اطلاعات ارایه شده در گزارش های حسابرسی عملکرد مورد عمل در بخش عمومی (وضع موجود) تفاوت معنیداری وجود دارد، یک طرح پیمایشی تدوین و بر مبنای تعداد 65 پرسشنامه که توسط صاحب نظران حوزه حسابرسی عملکرد تکمیل شد، تحلیل های لازم صورت گرفت.

    یافته های پژوهش

     یافته ها نشان می دهد بین وضع موجود و سطح مطلوب گزارش های حسابرسی عملکرد تفاوت معنی‏دار وجود دارد و ارایه اطلاعات مربوط به سه مولفه اساسی، توسعه پایدار و سیستم ها و کنترل ها در گزارشها به بهبود پاسخگویی در بخش عمومی کمک می کند.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

    ماهیت بخش عمومی ایجاب می کند که گزارش های حسابرسی عملکرد مفاهیمی فراتر از سه مولفه اساسی را شامل شود و انتظار می رود با بهبود گزارش های حسابرسی عملکرد، جایگاه حسابرسی عملکرد و به دنبال آن پاسخگویی در بخش عمومی ارتقاء یابد. این پژوهش به توسعه ادبیات حسابرسی عملکرد، شناخت حوزه های حسابرسی عملکرد و درک بهتر محتوای گزارش ها کمک می کند.

    کلیدواژگان: گزارش حسابرسی عملکرد، پاسخگویی، توسعه پایدار، سیستم ها و کنترل ها
|
  • Mohsen Borzoozadeh Zavareh *, Mohammad Moradi, Abbas Nargesian Pages 9-28
    Subject and Purpose of the Article

     General Treasury Administration is one of the key units that can increase the efficiency of government financial management. The purpose of this study is to design a framework for improving the financial management of the General Treasury Administration in Iran.

    Research Method

    This study has adopted the qualitative approach and the required data have been collected trough library research and field study. First, the academic literature and regulations are collected and analyzed, and then, the opinions of a focus group on the analysis are synthesized. The theme analysis method has been used to analyze the data.

    Research Findings

    After analyzing the data, 94 initial codes were identified for improving the current situation of the General Treasury Administration's financial management, 50 codes in the rules and regulations section and 44 codes in the processes section. These codes were eventually categorized into six dimensions: budget management (12 codes), public resource management (11 codes), bank account management (13 codes), cost management (14 codes), accounting management, and finance reporting (11 codes), audit management and financial supervision (17 codes).

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge

    The General Treasury Administration has a key role in improving the financial management of the government in the public sector. The  proposed framework of this research is the first tool for improving the current state and can help policy-makers in this center.

    Keywords: General Treasury Administration, Financial management, Budget Management, Public sector, Iran
  • Mohammadreza Abbasi Astamal, Mehdi Zeinali *, Rasoul Baradaran Hassanzadeh, Yones Badavar Nahandi Pages 29-52
    Subject and Purpose of the Article

     Considering the importance of the issue of sustainable development, the purpose of this study is to analyze the fuzzy gap and identify the factors of disclosure of information related to sustainable development accounting, which was conducted in 2019.

    Research Method

    The research method is a combination of sequential-exploratory type and its purpose is applied. Using content analysis method, the initial variables were identified, Screening of indicators was done using fuzzy Delphi technique and then fuzzy gap analysis of the status of variables in active companies according to experts.

    Research Findings

    60 indicators were identified in the form of 4 dimensions including environmental, social, economic and leadership factors. The results show that in all cases there is a significant gap between expectations and the desired situation. The results of the evaluation of importance and performance also showed that the indicators are in the “‌‌weakness area”‌‌ and have high importance and low performance.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge

    The results of this study indicate that by disclosing information indicators related to sustainable development accounting, managers and policy makers of corporate affairs can formulate policies and guidelines in the field of sustainable development accounting and disclose them as much as possible in financial statements, provide more transparent information to stakeholders. were eventually causes performance to be stable in the long run.

    Keywords: Accounting, Sustainable Development, Information Disclosure, content analysis, Fuzzy Gap
  • Mehrdad Jabary, Abbas Pooraghajan *, MohammadMehdi Abbasian Pages 53-66
    Subject and Purpose of the Article

     According to the users of financial reporting of financial statements in the public sector and their information needs, the present study has examined the generalizability of the three main parts of the cash flow statement in the private sector to the reporting units of the public sector.

    Research Method

    The statistical population of this study was financial controllers of executive agencies and their deputies and university professors who were selected by regular sampling of the relevant sample. Data were collected through a library study and field surveys, through a questionnaire in the form of 17 questions (items), data related to the three research hypotheses and the research hypotheses were tested using statistical tests.

    Research Findings

    The results show that from the respondents' point of view, the three main categories (operational sector, investment and financing) of the private sector cash flow statement can also be used and generalized for public sector reporting units.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge

    According to the results, the main classes of cash flow statements according to national standards can be generalized to public sector reporting units, which can be used by the competent authorities in developing the relevant standard in the public sector.

    Keywords: Keywords Cash Flow, Operational Activities, Investment Activities, Financing Activities, Public sector
  • Asghar Aizizi, AliAsghar Anvary Rostamy *, Rasool Abdi, Nader Rezaei Pages 67-80
    Subject and Purpose of the Article

     Today, management accounting techniques provide the valuable information needed by managers of organizations and are expected to be effective on management control systems. The main purpose of this study is to provide a model that can explain the impact of different management accounting techniques on the performance of management control systems of companies.

    Research Method

    The statistical population of this study is all companies active in the Tehran Stock Exchange whose major shareholders are the government or are affiliated with the government in 2019 and the statistical sample is 140 companies. The research measurement tool was a questionnaire. Correlation analysis and causality analysis (path analysis) have been used to test the research hypotheses.

    Research Findings

    Findings showed that the use of management accounting techniques by companies has significant differences and that different management accounting techniques do not have the same effect on the performance of management control systems.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge

    According to this research, with the improvement of management accounting techniques, the efficiency of management control systems will also be improved. Also, the techniques available in the resource reduction category have the most direct impact on the efficiency of the management control system, and the other techniques are sources of      information, planning, management control, and value creation, respectively.

    Keywords: Management accounting techniques, Efficiency, management control systems
  • Farshid Ahmadi Farsani *, Shokrollah Khajavi Pages 81-96
    Subject and Purpose of the Article

     The audit quality of the Auditors of the Supreme Audit Court is of particular importance and its enhancement will improve the performance of the government. Recourse to non-professional affairs is one of the most common ways to deal with time budget pressure in auditing. These behaviors and trends that are the result of time budget pressure directly or indirectly affect the quality of audit work. Auditors use different methods to improve their performance under time budget pressure. The present study describes a bias in performance motivation that auditors use to improve their performance.

    Research Method

    This research is a survey type and the research tool is a questionnaire. The tested sample includes 380 auditors of the Court of Audit who with different experiences evaluated the effectiveness of the client's internal control system as one of the auditing steps under high and low time budget pressure.

    Research Findings

    The results showed that increasing the time pressure on auditors for using the motivation assessment leads to an increase in performance, and an auditor's experience also has a direct relation with this trend. The results show that less experienced auditors, under high time budget pressure, have reported negative  information about controls as less relevant.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge

    The results highlight the importance of employing experienced auditors under high time budget pressures to reduce the effects of using performance motivation assessments.

    Keywords: Internal Control Evaluation, Time Budget Pressure, experience, Efficiency Motivated Bias
  • Einollah Zamani Eskandari, Mohammadreza Mehrabanpour *, Azita Jahanshad Pages 97-114
    Subject and Purpose of the Article

    The purpose of this study is to identify and evaluate the effective drivers in the socio-cultural field of the country's tax system.

    Research Method

    The present study is based on data type, Hybrid; by purpose, Practical and from the perspective of data collection, it is a descriptive- survey research. The drivers of the country's tax system in the socio-cultural field were identified using the methods of the panel of experts, open questionnaire, interview and fuzzy triangular Delphi.

    Research Findings

    The following drivers were identified as effective drivers in the socio-cultural sphere of the country's tax system: 1. People's faith and belief in paying taxes, 2. Attention to justice and fairness, 3. People's use of reciprocal services, 4. Fundamental change in the framework Sovereignty, 5. Indicators of governance, and  6. Determining the effects of paying taxes in the society were identified. Which according to the type of distribution in the center of coordinates, indicates the instability and non-inferiority of the system under study.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge

    It is necessary to establish a  futures research center in the country's tax affairs organization in general and to pay attention to the governance indicators, taxpayers' tax citizenship rights, and the government's support for the general tax-free tax.

    Keywords: Futures Studies, Cross-impact analysis, Delphi-Fuzzy, Socio-Cultural, tax
  • Amirhadi Manavi Moghadam *, MohammadHossein Ghaemi, Keyhan Maham Pages 115-138
    Subject and Purpose of the Article

    Examining and scrutinizing the exams of the previous periods leads to gaining proper knowledge of the topics, number and combination of questions from different topics, their frequency and repetition. The present study examines, classifies and analyzes the four main sections of the exam during the years 2002 to 2019.

    Research Method

    In this research, content analysis method has been used to examine the topics and subjects raised in the exam.

    Research Findings

    The results show that the most important issues in question in the accounting sector are standards 18, 2, 11, 16 and 20; In the auditing department, sections 599-500, 299-200, 399-300 and 799-700; standards 315, 530, 520, 705, 200, 240 and 600; In the section on tax law, the law on direct taxes (exemptions, eligible costs, depreciation and income tax for legal entities); VAT Law (Exemptions, Duties and Duties of Taxpayers); In the section of other laws, commercial law (board of directors, general assemblies and changes in the company's capital); and the general accounting law of the country (miscellaneous regulations, government property, expenses and other payments).

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge

    In order to increase the effectiveness of the exam and its standardization, the exam should be updated using the content analyzes performed in this research and the identified  improvement opportunities.

    Keywords: Certified Public Accountant Exam, content analysis, Board of Certification of CPAs
  • Farhad Fazilat *, Shadi Shahverdiani, Hashem Vali Pour Pages 139-152
    Subject and Purpose of the Article

    Studies on strategic development goals in the last half century indicate that social responsibility and commitment have been the basis for judging the performance of governments. Therefore, in the present study, the effect of social responsibility on the relationship between investment and performance in state-owned Enterprises was investigated.

    Research Method

    In this research, 125 companies from the listed companies in the stock exchange including 31 public companies were selected as the research sample and the effect of social responsibility on the relationship between the mentioned variables during the period 2013-2019 was tested. To test the hypotheses, regression analysis by panel data method has been used.

    Research Findings

    The results show that in  general, social responsibility has a moderating effect on the relationship between investment and corporate performance. However, this effect is less common in state-owned enterprises due to lower levels of agency problems.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge

    Considering that the negative effect of social responsibilities on performance in state-owned enterprises is less, the government can achieve social development goals by investing in this sector.

    Keywords: corporate social responsibility, investment efficiency, agency theory. state-owned companies
  • Alireza Aghanoori Kopaei, Ozhan Karimi *, Shahram Hashemnia Pages 153-172
    Subject and Purpose of the Article

    The aim of this study was to develop a framework for identifying the challenges of virtual currencies in the marketing of the Iranian banking industry.

    Research Method

    In the qualitative stage, the foundation data theory was used. Qualitative stage sampling started with the available method and then continued with the snowball method. Data saturation was also obtained in 16 interviews. A total of 10 categories and 82 concepts were identified. In the quantitative stage, the first and second confirmatory factor analysis methods based on SPSS software and structural equation modeling were used.

    Research Findings

    The results showed that the findings of the quality department have been fully confirmed by users. In addition, the results showed that causal conditions have a positive and significant effect on the main category. The main category has a positive and significant effect on strategies. Strategies have a positive and significant effect on outcomes. The interventionist conditions have a positive and significant effect on the consequences and finally the bed conditions have a positive and significant effect on the consequences.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge

     Based on the results obtained using the data-based approach in this study, causal conditions have been identified as one of the important dimensions of digital currencies. The causal conditions identified in this study are a combination of three categories of technological, economic, and regulatory factors, and in particular, regulatory factors are of great importance in terms of application.

    Keywords: Virtual Currency, Banking Industry, Foundation Data Theory
  • MASOUD NIKANDISH *, Mohamadali Moradi, Ali Payan Pages 175-194
    Subject and Purpose of the Article

     In this research, the factors affecting the adjustment of the diagnostic tax of legal entities in the tax litigation system have been studied through the legal-oriented artificial intelligence approach in order to reduce the tax dispute and timely collection of taxes.

    Research Method

    The research data has been collected through the databases of the Tax Affairs Organization and referring to the taxpayers' tax files. The statistical population of the study  includes those Legal entities of South Khorasan that have submitted their performance tax returns and their taxes have been finalized in the tax  dispute resolution authorities. Screening method was used to select the sample and 162 companies were selected as the final sample by applying the mentioned conditions.

    Research Findings

    Tax disputes, due to “non-compliance with the rules of writing of legal offices”‌‌, “‌‌lack of evidence of reported expenses”‌‌ and “‌‌inconsistency of accounting standards with tax laws”‌‌, respectively, more than other factors, cause the correction of diagnostic tax.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge

     Utilizing the results of this research provides the basis for reducing the disputes in the tax litigation system and ultimately the correct identification and timely collection of tax revenues.

    Keywords: Tax Dispute, Tax Adjustment, Tax Litigation, Diagnostic Tax
  • Somayeh Hosseini Aghdaei, Hassan Ghodrati *, Hossein Jabbary, Hossein Panahian Pages 195-212
    Subject and Purpose of the Article

    The purpose of this study is to present a model of factors affecting financial transparency in municipalities and public non-governmental organizations.

    Research Method

    In this regard, content texts and previous researches were reviewed by content analysis method and the components affecting transparency were extracted. Then, using the Delphi approach and the opinion of experts, the mentioned criteria were monitored.

    Research Findings

    The results showed that by using the social, organizational, economic and political dimensions along with its components and characteristics, a suitable model of financial reporting transparency can be presented and also strengthen each dimension and each factor. It can make financial reporting more transparent in    municipalities and public organizations.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge

    Creating financial transparency in public non-governmental organizations such as municipalities should be done in a radical, legal and cultural way. This research is one of the rarest researches in the field of financial transparency and is the first research in this field for the general public in presenting a financial transparency model that has contributed to the richness of the research literature.

    Keywords: Transparency, Financial Reporting, municipality, Public Institutions
  • Afshin Nokhbeh Fallah *, Gholamreza Kordestani, Nezamoddin Rahimian Pages 213-240
    Subject and Purpose of the Article

    Performance audit reports play an important role in fulfilling the responsibility of accountability and transparency in the public sector and facilitate the achievement of goals by providing guidelines for improving performance and methods.

    Research Method

    To answer the research question as to whether there is a significant difference between the information expected to be presented in performance audit reports (desired level) and the information provided in performance audit reports in the public sector (current situation), A survey plan was developed and the necessary analyzes were performed based on 65 questionnaires that were completed by experts in the field of performance auditing.

    Research Findings

    The results indicated that there is a significant difference between the current and desirable situation in performance audit reports and respondents believe that presenting information on three key elements and sustainable development and systems and controls in reports will contribute to improve public sector accountability.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge

     The nature of the public sector require that performance audit reports include concepts beyond the three key elements and it is expected that with the improvement of performance audit reports, the position of performance auditing and accountability in the public sector will be   improved. This research helps to develop performance audit literature and better understand the content of reports.

    Keywords: Performance Auditing Report, Accountability, Sustainable Development, Systems, Controls