فهرست مطالب

مطالعات انقلاب اسلامی - پیاپی 65 (تابستان 1400)

فصلنامه مطالعات انقلاب اسلامی
پیاپی 65 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/17
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عباس شفیعی* صفحات 7-27

    این پژوهش درصدد تحلیل اصول و راهبردهای رهبری آیت الله خامنه ای (دام عزه) با روشی توصیفی تحلیلی است که در آن برای جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل گفتمان انتقادی بهره گرفته است؛ نتایج تحقیق نشان می دهد معظم له در رهبری خود دارای اصول مهمی در ابعاد رهبری نرم و رهبری سخت است؛ مهم ترین اصول در رهبری نرم، دربرگیرنده مواردی همچون اسلامیت، آرمان خواهی و نظام سازی با تمدن سازی اسلامی است؛ افزون بر این، اصولی نیز در رهبری سخت همچون امنیت و اقتدار اسلامی، تمامیت ارضی، حفظ ثبات و صلح منطقه ای و جهانی مورد توجه قرار گرفته است؛ در کنار این اصول، ایشان دارای راهبردهای نرم همچون تزریق معنویت و خداگرایی، دشمن شناسی و بصیرت افزایی، تصویرسازی قدرت بازدارندگی، دانش توام با تهذیب و اخلاق و دعوت هوشمند وجدان های بی آلایش جهانی و همچنین راهبردهای سخت مانند استکبارستیزی، ایجاد عمق راهبردی و اقتصاد مقاومتی است.

    کلیدواژگان: رهبری معنوی هوشمند، اصول رهبری، راهبردهای رهبری، آیت الله خامنه ای
  • غلامحسن محرمی، مهدی تابنده* صفحات 29-61

    رویکرد تحلیل محتوای دکترینال و استراتژیک تاریخ به عنوان یکی از روش های تحلیل، کمتر در تاریخ مورد استفاده بوده است. در این پژوهش سعی شده است با استفاده از قابلیت های فراوان این رویکرد و بر اساس روش تحلیل کیفی، کتاب انسان 250ساله حضرت آیت الله خامنه ای را که در خصوص تحلیل های تاریخ صدر اسلام و تاریخ امامت است مورد سنجش قرار گیرد. این پژوهش سه رهاورد داشت. نخست اینکه قابلیت استفاده از این رویکرد در تحلیل تاریخ و توان مدل سازی تاریخی توسط آنرا به اثبات رساند. دوم میزان تسلط بالای رهبر انقلاب در هر سه حوزه تاریخ، دکترینولوژی و علوم استراتژیک آشکار گردید و سوم دکترین ها، استراتژی ها، تاکتیک ها و تکنیک های ایمه^ برای تشکیل حکومت و یا دفاع و گسترش آن از دیدگاه رهبر انقلاب در چارچوب کتاب بیان گردید.

    کلیدواژگان: تحلیل تاریخ، تحلیل دکترینال، تحلیل استراتژیک، انسان 250ساله، آیت الله خامنه ای (مدظله العالی)
  • محمد ابراهیمی، علی محسنی*، عباس برجویی فرد صفحات 63-83

    بحران ژیوپلیتیکی سوریه، یکی از مهم ترین چالش های امنیتی است، که طی یک دهه اخیر منطقه خاورمیانه را تحت تاثیر قرار داده است. با توجه به اهمیت این مسیله، پژوهش حاضر به دنبال پاسخ به این سوال است که منازعات بحران ژیوپلیتیکی سوریه چه تاثیری بر امنیت ملی جمهوری اسلامی داشته است؟ فرضیه مقاله گویای آن است که، بحران سوریه ابعادی فراتر از نارضایتی سیاسی و چالش های قومی، مذهبی داشته و ریشه در دخالت منفی و رقابت های ژیوپلیتیکی قدرت منطقه ای و فرامنطقه ای دارد. با اتکای بر نظریه موازنه تهدید، نتایج پژوهش حاکی از تهدیدهای ژیوپلیتیکی جمهوری اسلامی در حوزه های نظامی، سیاسی، فرهنگی ، اجتماعی و اقتصادی است و پیامدهایی همچون افزایش تهدیدات قومیتی و فرقه گرایی در کشور، ظهور و تقویت گروه های تروریستی تکفیری در ایران، افزایش تهدیدات مرزی، افزایش حضور قدرت های فرامنطقه ای، تغییر موازنه قوای منطقه ای، تضعیف محور مقاومت دارد.

    کلیدواژگان: بحران ژئوپلیتیکی، امنیت ملی، سوریه، جمهوری اسلامی، موازنه تهدید
  • امیرمحسن عرفان* صفحات 85-109

    جستاری که در پی می آید تلاشی در بازنمود چالش ها و موانع مهندسی فرهنگی در عرصه انسجام و وحدت در جهان اسلام است. این مقاله با روش توصیفی تحلیلی سامان یافته، و بر حسب دستاورد یا نتیجه تحقیق از نوع توسعه ای کاربردی و از لحاظ هدف تحقیق از نوع اکتشافی و به لحاظ نوع داده های مورد استفاده، یک تحقیق کیفی است. نتایج حاصل از تحلیل و ترکیب داده های جمع آوری شده نشان می دهد که «تعارضات ایدیولوژیک فرهنگی»، و «چندفرهنگی گرایی در جهان اسلام»، «شکاف بین تغییرها و تدبیرهای فرهنگی»، «حاکمیت ساختار قومی و قبیله ای» «فقدان درک مشترک فرهنگی از وحدت و انسجام»، «حاکمیت نگرش امنیتی به مطالبات قومی و مذهبی» از جمله موارد مهم در چالش های فراروی جمهوری اسلامی در مهندسی فرهنگی وحدت و انسجام در جهان اسلام است. این پژوهه «امکان پذیری رویارویی با چالش ها» را یکی از مهم ترین برون دادهای بازنمایی این چالش ها می داند.

    کلیدواژگان: وحدت، انسجام، مهندسی فرهنگی، جمهوری اسلامی، چالش
  • مجتبی عطارزاده*، بهمن کهن ترابی، علیرضا گلشنی صفحات 111-126

    یکی از مهمترین گفتمان های غرب ستیزی در ایران، گفتمان جریان حامیان هایدگر است. پژوهش حاضر با روش تحلیل محتوایی، محورهای اصلی آرای متفکران این گفتمان را مورد بررسی قرار می دهد. نظریه پردازان این گفتمان ابتدا به نفی مبانی معرفت شناسی غربی و ارایه تفسیری مناسب با زمینه های دینی جامعه ایران پرداخته و رهایی از بحران های موجود در غرب را در دوری جستن از ایدیولوژی های غربی و برقراری یک انقلاب دینی می دانند. اما در مرحله ایجابی در ارایه یک الگوی عملی و بدیل توفیق چندانی به دست نیاوردند.

    کلیدواژگان: مدرنیته، انقلاب اسلامی، غرب زدگی، هایدگر، فردید
  • حسن کاظمی*، سید علی اصغر میرخلیلی صفحات 127-146

    پژوهش حاضر به بررسی چرایی ورود تشکل مذهبی «جامعه تعلیمات اسلامی» به عنوان یکی از گروه های مذهبی پیشرو در زمینه پذیرش آموزش نوین بعد از سقوط رضاشاه می پردازد. یافته های پژوهش نشان می دهد این تشکل مذهبی با توجه به روند تحولات اجتماعی و لزوم حضور موثر در جامعه و ایجاد توانایی در مواجهه اصولی و مناسب با تهدیداتی که از ناحیه جریان های فکری منسوب به کمونیسم و ناسیونالیسم و همین طور القایات فرق ضاله مانند بهاییت می شد، با درک اهمیت پذیرش آموزش نوین، سیاست طرد و نفی آموزش جدید را که تا این زمان سیاست رایج مذهبی ها بود، کنار گذاشته و با ساخت مدارس جدید و توسعه آنها، خود را پیشرو و الهام بخش یک حرکت و رویکرد جدید در فضای آموزشی کشور در میان مذهبی ها قرار می دهد. این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی و اسنادی- کتابخانه ای این مسئله را بررسی کرده است.

    کلیدواژگان: آموزش نوین، آموزش سنتی، جامعه تعلیمات اسلامی، تشکل مذهبی، دهه 1320
  • امید ایزانلو*، محمدجواد توکلی صفحات 147-170

    اقتصاد مقاومتی به دنبال افزایش قدرت اقتصادی کشور می باشد. مسئله اصلی در این تحقیق آن است که سیستم فرهنگ اقتصادی مطلوب در اقتصاد مقاومتی از چه سازوکارهایی برخوردار است؟ فرضیه پژوهش گویای این است که فرهنگ اقتصاد مطلوب ظرفیت آن را دارد که بتواند زمینه تحقق اقتصاد مقاومتی را فراهم سازد. به منظور اثبات این فرضیه با استفاده از روش سیستمی ضمن تبیین مولفه های اقتصاد عمومی و فرهنگ اقتصادی مطلوب در اقتصاد مقاومتی، به تبیین راهبردهای فرهنگ سازی اقتصادی و مکانیسم سیستمی، اثرگذاری این مولفه ها بر تحقق اقتصاد مقاومتی پرداخته شد. شواهد نظری و عملی حاکی از آن است که این فرهنگ منجر به هم افزایی رشد پویا و غیرشکننده، عدالت و حاکمیت ارزش های اسلامی می شود و از این رهگذر به افزایش درجه مقاومت اقتصادی کشور کمک می نماید.

    کلیدواژگان: نظریه سیستمی، فرهنگ اقتصادی، مولفه، راهبرد، برنامه هفتم توسعه
  • عبدالرحیم قاسمی نژاد*، رضا زمردی، عبدالکریم خیامی صفحات 171-195

    در چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی، وب سایت «رادیو فردا» به عنوان یکی از رسانه های جریان اصلی معارض و معاند با جمهوری اسلامی با هدف ارایه خوانش و روایت مطلوب خود از تاریخ انقلاب، مجموعه گفت وگوهایی با فعالان سیاسی و فرهنگی با عنوان «چهل سال، چهل گفت وگو» شکل داد. در این پژوهش تلاش اصلی متمرکز بر ادراک نحوه بازنمایی و چارچوب سازی رسانه ای رادیو فردا از تاریخ انقلاب اسلامی برای افکار عمومی بوده است. در مقام گردآوری داده، متن گفت وگوها جمع آوری شد و در چارچوب رویکرد تفسیری با بهره گیری از روش تحلیل مضمون، شبکه مفاهیم و مضامین مورد بررسی قرار گرفت. بررسی و تحلیل این مصاحبه ها نشان می دهد که بازنمایی و برساخت تصویری مطلوب از دوره حکمرانی پهلوی دوم به همراه ایجاد نگرش و تصویری سلطه طلب از انقلابیون و امام خمینی+ و سیاه نمایی از جمهوری اسلامی، مضمون اصلی حاکم بر این مصاحبه ها بوده و در نهایت وحدت اپوزیسیون نظام به عنوان ضرورتی اجتناب ناپذیر برای برون رفت از وضعیت موجود معرفی می شود.

    کلیدواژگان: رادیو فردا، انقلاب اسلامی، جریان اصلی، حکومت پهلوی
  • کمال اکبری*، یعقوب حاجی پور صفحات 197-217

    ایالات متحده در راستای اهداف استثماری خود در آمریکای جنوبی به دنبال سلطه رسانه ای، فرهنگی و سیاسی است. جمهوری اسلامی نیز بر اساس اهداف متعالی و هماهنگ با ملت ها ودولت های منطقه در پی مقابله با نفوذ رسانه ای و تربیت نیروهایی با تفکر انقلابی است. سوال اصلی پژوهش این است که برای صدور انقلاب اسلامی و مقابله با آمریکا در آمریکای جنوبی، نظام جمهوری اسلامی چه راهبردها و راهکارهای رسانه ای بکار گرفته است؟ محققان از طریق روش مصاحبه با کارشناسان رسانه ای، سیاسی و دیپلمات در منطقه آمریکای جنوبی این مسیر را پیموده اند و دریافتند با توجه به دوری جغرافیایی و حس ناسیونالیستی فعال در این منطقه، صدور یا تقویت گفتمان با مدیریت از دور، گزینه مناسبی است. برای این راهبرد تقویت گروه های سیاسی ضدآمریکایی به وسیله رسانه، بیان اهداف استعماری ایالات متحده در قالب تولیدات رسانه ای، تولید محتوا از سرگذشت و تاریخ چپاول ایالات متحده در این منطقه، تولید محتوا برای بازگرداندن اعتمادبه نفس ملی، برندسازی افراد مخالف با سیاست های ایالات متحده و شبکه سازی گروه های مخالف جهت انتشار تولیدات رسانه ای، پیشنهاد کارشناسان می باشد.

    کلیدواژگان: راهبرد، نفوذ، امریکای جنوبی، صدور انقلاب، رسانه
  • اسماعیل بیدار*، محمدعلی لیالی صفحات 219-237

    وحدت سیاسی مسلمانان از دغدغه های مصلحان از جمله، حضرت امام خمینی(ره) بوده است. چرا که موجب افزایش قدرت و ارتقای جایگاه مسلمانان در نظام بین الملل می شود. از طرفی با توجه به سیستم دولت- ملت حاکم بر جهان، «منافع ملی» اصول راهنمای دولت ها در روابط بین الملل انگاشته شده و وانمود می شود تشکیل امت واحده اسلامی با منافع ملی کشورهای اسلامی در تضاد است. هدف پژوهش حاضر بررسی جایگاه امت واحده اسلامی، منافع ملی و رابطه بین منافع ملی و تشکیل امت واحده اسلامی در اندیشه امام خمینی(ره) می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد دو مفهوم امت واحده اسلامی و منافع ملی افزون بر آن که با یکدیگر پیوستگی و ارتباط عمیقی دارند. ضامن حفظ منافع ملی کشورهای اسلامی نیز می باشد.

    کلیدواژگان: منافع ملی، اندیشه امام خمینی، دولت ملت، امت واحده اسلامی
|
  • Abbas Shafiee* Pages 7-27

    This research seeks to analyze the principles and strategies of leadership of Ayatollah Khamenei (daama izzuh) with a descriptive-analytical method in which he the library method and critical discourse analysis method have been used to collect information and to analyze the data respectively; The results of the research show that the great leader has important principles in his soft and hard fields of leadership. The most important principles in soft leadership include such things as Islamism, idealism and systematization with Islamic civilization; In addition, principles such as Islamic security and authority, territorial integrity, maintaining regional and global stability, and peace have been considered; In addition to these principles, he has soft strategies such as injecting spirituality and theism, insightful view of hostility, of the world, of depicting the power of deterrence, knowledge combined with self-purity and morality, and intelligent invitation to the pure consciences of the world, as well as hard strategies such as opposing arrogance, strategic depth and resistance economics.

    Keywords: Smart Spiritual Leadership, Principles of Leadership, Leadership Strategies, Ayatollah Khamenei
  • GholamHassan Moharrami, Mahdi Tabandeh* Pages 29-61

    The doctrinal and strategic content analysis approach of history as one of the methods of analysis has been less used in history. In this research, using the many capabilities of this approach and based on the method of qualitative analysis, Ayatollah Khamenei`s book of "250-year-old man", which is about the analysis of the early history of Islam and the history of the Imamate has been evaluated. This study was followed by three results. First, it demonstrates the applicability of this approach to the analysis of history and the power of historical modeling. Second, the high level of dominance of the Supreme Leader in all three areas of history, doctrine and strategic sciences was revealed, and third, the doctrines, strategies, tactics and techniques of the Imams (as) to form a government or defend and expand it from the perspective of the Supreme Leader were expressed in the book.

    Keywords: History Analysis, Doctrinal Analysis, Strategic Analysis, 250-Year-Old Man, Ayatollah Khamenei
  • Mohammad Ebrahimi, Ali Mohseni*, Abbas Barjooeefard Pages 63-83

    The Syrian geopolitical crisis is one of the most important security challenges that has affected the Middle East over the past decade. Given the importance of this issue, the present study seeks to answer the question: how have the conflicts of the Syrian geopolitical crisis affected the national security of the Islamic Republic? The article hypothesizes that the Syrian crisis has dimensions beyond political dissatisfaction and ethnic and religious challenges, and is rooted in negative interference and geopolitical rivalries for regional and supra-regional power. Relying on the theory of threat balance, the results indicate the geopolitical threats of the Islamic Republic in the military, political, cultural, social and economic fields and consequences such as increasing ethnic and sectarian threats in the country, the emergence and strengthening of takfiri terrorist groups in Iran, increasing border threats, increasing the presence of supra-regional powers, changing the balance of regional powers and weakening the axis of resistance.

    Keywords: Geopolitical Crisis, National Security, Syria, Islamic Republic, Threat Balance
  • Amirmohsen Erfan* Pages 85-109

    The following paper is an attempt to represent the challenges and obstacles of cultural engineering in the field of cohesion and unity in the Islamic world. This article, organized by descriptive-analytical method, and in terms of achievement or result is a research of development-applied type and in terms of research purpose is exploratory type and in terms of type of data used is a qualified one. The results of analyzing and combining the collected data show that "cultural ideological conflicts", "multiculturalism in the Islamic world", "gap between cultural changes and tactics", "sovereignty of ethnic and tribal structure", "lack of common cultural understanding of unity and cohesion", "the rule of security attitude to ethnic and religious demands" may be regarded as the important issues in the challenges facing the Islamic Republic in the cultural engineering of unity and cohesion in the Islamic world. This study considers the "feasibility of facing challenges" as one of the most important outputs of representing these challenges.

    Keywords: Unity, Cohesion, Cultural Engineering, Islamic Republic, Challenge
  • Mojtaba Attarzadeh*, Bahman Kohan Torabi, Alireza Golshani Pages 111-126

    One of the most important anti-Western discourses in Iran is the discourse of Heidegger's supporters. The present study examines the main axes of the thinkers of this discourse by the method of content analysis. The theorists of this discourse first reject the foundations of Western epistemology and offer an appropriate interpretation to the religious contexts of Iranian society and consider the liberation from the crises in the West in avoiding Western ideologies and establishing a religious revolution. But in the positive stage, they did not succeed much in presenting a practical and alternative model.

    Keywords: Modernity, Islamic Revolution, Westoxication, Heidegger, Fardid
  • Hassan Kazemi*, Seyyed AliAsghar Mirkhalili Pages 127-146

    The present study investigates the why of the entrance of religious organization "Islamic Education Society" as one of the leading religious groups in the field of accepting new education after the fall of Reza Shah. Findings show that this religious organization with regard to the process of social change and the need for effective presence in society and the ability to face principled and appropriate threats to the currents of thought attributed to communism and nationalism, as well as the induction of heresy such as the Baha'is, understanding the importance of accepting new education, abandoning the policy of rejecting new education, which until now was the common policy of religious people, and by building new schools and developing them, pioneered and inspired a new movement and approach in the country's educational space among religious people. puts. This research has investigated this issue with descriptive-analytical and documentary-library methods.

    Keywords: Modern Education, Traditional Education, Islamic Education Society, Religious Organization, 1320s
  • Omid Izanloo*, MohammadJavad Tavakoli Pages 147-170

    The resistance economy seeks to increase the country's economic power. The main issue of the research follows as: what mechanisms does the system of optimal economic culture have in a resistance economy? The research hypothesis indicates that the culture of a favorable economy has the capacity to provide the ground for the realization of a resistance economy. In order to prove this hypothesis, using the systematic method, while explaining the components of public economy and the desired economic culture in the resistance economy, the economic culture-building strategies and systemic mechanism, the effect of these components on the realization of the resistance economy were explained. Theoretical and practical evidence suggests that this culture leads to the enhancement of dynamic and unbreakable growth, justice and the rule of Islamic values, and thus helps to increase the degree of economic resistance of the country.

    Keywords: Systemtemic Theory, Economic Culture, Component, Strategy, Seventh Development Plan
  • Abdolrahim Ghasemi Nejad*, Reza Zomordi, AbdulKarim Khayami Pages 171-195

    On the 40th anniversary of the Islamic Revolution, Radio Farda website, as one of the oppsite  mainstream media against the Islamic Republic, with the aim of presenting its arbitrary reading and narration of the history of the Islamic Revolution, performed a series of dialogues with political and cultural activists entitled as "forty years, forty dialogues". In this research, the main effort has been focused on understanding how Radio Farda is representing and framing the history of the Islamic Revolution to public opinion. In the position of data collection, the text of the conversations was collected and in the framework of the interpretive approach, using the method of content analysis, the network of concepts and themes was examined. The analysis of these interviews shows that the arbitrary imagery representation and construction of the second Pahlavi period, along with an inverse introduction of the revolutionaries and Imam Khomeini and the denigration of the Islamic Republic, formed the main theme of these interviews and ultimately the unity of the opposition of the IRI was introduced as an inevitable necessity for getting out of the current situation.

    Keywords: Radio Farda, Islamic Revolution, Mainstream, Pahlavi Government
  • Kamal Akbari*, Yaghoub Hajipour Pages 197-217

    The United States, pursuiting its exploitative goals, seeks media, cultural, and political dominance in South America. The Islamic Republic also, following its seeks lofty goals in full coordination with the nations and governments of the region, encounters the influence of the media and to train forces with revolutionary thinking. The main question of the research is: what strategies and media strategies has the Islamic Republic used to export the Islamic Revolution and confront the United States in South America? Researchers have followed this path through interviews with media, political, and diplomatic experts in the South American region and found that, given the geographical remoteness and sense of nationalism active in the region, issuing or strengthening a discourse with remote management may be taken as a viable option. To this end, the media strengthens anti-American political groups through the media, articulating the colonial goals of the United States in the form of media production, producing content from the history and plunder of the United States in the region, producing content to restore national self-confidence, supporting those opposed to US policies and networking of opposite groups to produce media products have suggested by experts.

    Keywords: Strategy, Influence, South America, Export, Media
  • Esmaeil Bidar*, MohammadAli Layali Pages 219-237

    The political unity of Muslims has been one of the concerns of reformers, including Imam Khomeini. Because it increases the power and promotes the position of Muslims in the international system. On the other hand, according to the nation-state system governing the world, "national interests" are considered the guiding principles of states in international relations and it is pretended that the formation of a single Islamic nation is in conflict with the national interests of Islamic countries. The purpose of this study is to investigate the position of the single Islamic nation, national interests and the relationship between national interests and the formation of a single Islamic nation in Imam Khomeini's thought. The research findings show that the two concepts of a single Islamic nation and national interests are in addition to being deeply connected and related to each other. It also guarantees the protection of the national interests of Islamic countries.

    Keywords: National Interests, Imam Khomeini's Thought, State-Nation, Single Islamic Nation