فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال سی‌ام شماره 1 (پیاپی 132، فروردین 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هانیه جلالی*، مهناز آذرنیا، فاطمه کمالی پور صفحات 1-10
    مقدمه

    افزایش تولید رادیکال های آزاد در تخمک ها به کاهش کیفیت باروری آن ها منجر می شود. مطالعات نشان داده است که در زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، سطح رادیکال های آزاد بافتی و سرمی افزایش می یابد.  Sirtuin-3در میتوکندری قرار دارد و نقش مهمی در مهار رادیکال های آزاد ایفا می کند؛ بنابراین، هدف از مطالعه حاضر بررسی بیان ژن Sirtuin-3 در تخمک موش های مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک بود.

    مواد و روش ها

    سندرم تخمدان پلی کیستیک توسط تزریق استرادیول والرات (40 میلی گرم بر کیلوگرم) در 6 موش نژاد NMRI با سن 6 هفته و وزن 5± 25 گرم ایجاد گردید و 6 موش نیز به عنوان گروه کنترل در نظر گرفته شد. به دنبال القای بیماری، بافت تخمدان توسط روش هیستوتکنیک بررسی گردید و سطح سرمی هورمون های جنسی با استفاده از کیت مخصوص الایزا تعیین شد. تخمک ها از تخمدان موش ها جمع آوری گردید و RNA آن ها توسط کیت مخصوص استخراج و به cDNA تبدیل شد و سپس Real Time PCR برای سنجش بیان ژن Sirtuin-3 صورت گرفت و ژن Gapdh به عنوان کنترل داخلی در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    در تخمدان موش های مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک، کیست های هیداتید تشکیل گردید و سطح هورمون FSH کاهش و سطح هورمون های LH و تستوسترون در مقایسه با گروه کنترل افزایش یافت (P<0.001). بیان ژن Sirtuin-3 در تخمک های جمع آوری شده از موش های بیمار نسبت به موش های سالم، به میزان 18/0 کاهش یافت (P<0.05).

    بحث و نتیجه گیری

    نتیجه تحقیق حاضر نشان داد که بیان ژن Sirtuin-3 در تخمک موش های مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک کاهش می یابد. بیان نادرست ژن Sirtuin-3 در تخمک می تواند به عنوان یکی از علل کاهش کیفیت باروری تخمک در بیماران مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک مطرح باشد.

    کلیدواژگان: استرس اکسیداتیو، تخمک، سندرم تخمدان پلی کیستیک، میتوکندری
  • علیرضا البرزی*، سمیه بهرامی، علیمرد حسن بگی صفحات 11-18
    مقدمه

    لینگواتولا سراتا یکی از انگل‌‌های مشترک میان انسان و حیوان (زیونوز) است. موارد متعددی از ابتلای انسان به آن از ایران و سایر کشورها گزارش‌شده است. گوسفندان و سگ‌‌سانان به ترتیب به‌‌عنوان میزبان واسط و اصلی، نقش مهمی در بقا و ابتلای انسان به انگل دارند. هدف این مطالعه ارزیابی آلودگی گره‌های لنفاوی در گوسفندان با توجه به عوامل میزبانی (سن و جنس)، ویژگی‌‌های گره‌‌های لنفاوی (رنگ و قوام) و نقش آن در ابتلای میزبان‌‌های متنوع آن است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش مقطعی، طی فروردین تا آبان‌ماه 1394، از گره‌های لنفاوی مزانتر تعداد 619 گوسفند کشتار‌‌شده در مراکز کشتارگاهی پنج منطقه مختلف استان ایلام، به‌صورت تصادفی نمونه‌گیری شد. نمونه‌های مثبت با جمع‌آوری نوچه‌های لینگواتولا سراتا تعیین گردید و با توجه عوامل، داده‌‌ها تجزیه‌وتحلیل آماری شد.

    یافته‌ ها

     از مجموع 619 نمونه، 99 مورد (16 درصد) به نوچه لینگواتولا سراتا آلوده بودند. بیشترین شیوع در گوسفندان منطقه جنوبی شامل آبدانان، دره‌شهر و دهلران (0/19 درصد)، کمترین آن در منطقه شرقی (7/11 درصد) شامل شیروان، سیروان و چرداول بود. شیوع آلودگی در 203 راس ماده با 52 مورد آلوده (6/25 درصد)، بیشتر از 416 راس نر با 47 آلوده (3/11‌ درصد) بود. میان جنسیت، سن و شیوع آلودگی رابطه معنا‌‌داری دیده شد (P<0.05). بیشترین درصد آلودگی مربوط به سن 3≤ سال به میزان 4/23‌ درصد و کمترین آن مربوط به سن 1> سال (3/11 درصد) بود. بیشترین آلودگی در گره‌‌های ‌‌لنفاوی تیره و نرم به‌ترتیب با 3/54 درصد و 7/38 درصد، در مقایسه با گره‌‌های ‌‌لنفاوی طبیعی با 5/11 درصد و 4/10 درصد دیده شد. رابطه رنگ و قوام گره‌‌های ‌‌لنفاوی با میزان ابتلا معنا‌‌دار بود (P<0.05).

    بحث و نتیجه‌گیری

     با توجه به آلودگی بالای گوسفندان که بازتابی از آلودگی سگ‌‌های منطقه و خطر بالقوه برای انسان است، رعایت اصول پیشگیری و آموزش بهداشت، به‌ویژه استفاده نکردن از گره‌‌های لنفاوی آلوده برای تغذیه سگ‌ها، در کاهش آلودگی در میزبان‌ها ضروری است.

    کلیدواژگان: ایلام، زئونوز، گره های لنفاوی، گوسفند، لینگواتولا سراتا
  • هادی قربانی، محمدعلی ابراهیمی سعادتلو، ابوالفضل حاجی بمانی شورکی* صفحات 19-28
    مقدمه

    سیس پلاتین ازجمله داروهای شیمی درمانی است؛ اما استفاده از آن به علت عوارض جانبی ازجمله تداخل در فرایند اسپرماتوژنز محدودشده است. از سویی، کندر آثار بهبودی بر دستگاه تولیدمثل دارد؛ بنابراین، هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر حمایتی عصاره آبی کندر بر میزان سمیت سلولی سیس پلاتین روی شاخص های اسپرم در موش سوری بود.

    مواد و روش ها

    برای انجام این مطالعه، 32 سر موش سوری به طور تصادفی به 4 گروه 8 تایی تقسیم شدند: گروه اول گروه کنترل بود که تنها محلول نرمال سالین به مدت 35 روز دریافت کرد؛ به گروه دوم، تنها عصاره آبی کندر با دوز 500 میلی گرم/کیلوگرم به مدت 35 روز گاواژ داده و به گروه سوم، داروی سیس پلاتین با دوز 5/5 میلی گرم/کیلوگرم به روش داخل صفاقی تزریق و به گروه چهارم داروی سیس پلاتین به همراه عصاره آبی کندر با همان دوزها داده شد. روز بعد از آخرین تزریق، وزن بدن و بیضه، تعداد، تحرک، میزان زنده ماندن و مورفولوژی اسپرم ها ارزیابی گردید.

    یافته ها

     سیس پلاتین به تنهایی موجب کاهش تحرک، زنده مانی و مورفولوژی طبیعی اسپرم ها در مقایسه با گروه کنترل شد (0.001>P)؛ اما سیس پلاتین به همراه کندر و گروه کندر به تنهایی باعث افزایش تحرک، غلظت و زنده مانی و کاهش اسپرم های غیرطبیعی در مقایسه با گروه سیس پلاتین گردید (0.001>P).

    بحث و نتیجه گیری

     نتایج این مطالعه نشان داد که سیس پلاتین موجب کاهش کیفیت اسپرم می شود و با دادن کندر، آثار سمی سیس پلاتین روی اسپرم کاهش می یابد و باعث بهبودی شاخص های اسپرم می گردد؛ درنتیجه، استفاده از عصاره آبی کندر به منظور کاهش آثار سمی سیس پلاتین و بهبود کیفی مولفه های کیفی اسپرم سودمند است.

    کلیدواژگان: اسپرم، سیس پلاتین، کندر، موش سوری
  • سمیه مقدم، اسمائیل بابایی* صفحات 29-41
    مقدمه

    lncRNAها و miRNAها دسته‌ای از RNAهای غیرکدکننده هستند که نقش و عملکردهای مهمی در تنظیم بیان ژن‌ها و فرایندهای اصلی بیولوژیکی ازجمله تکثیر سلولی، آپوپتوز و تمایز دارند. lncRNAها می‌توانند به‌طور بالقوه روی miRNAها، در جهت همسو و یا معکوس بر فعالیتشان تاثیر بگذارند تا از این طریق، نقش تنظیم‌کنندگی آن‌ها را تعدیل کنند. در این مطالعه، شبکه‌های ژنی mRNA-miRNA-lncRNA با استفاده از برنامه‌های آنلاین برای سه مارکر مسیر اکتودرمی (BMP4,NOG,FGF8) در سلول‌های بنیادی جنینی موشی ترسیم شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع تیوریکال بیوانفورماتیکی است و micRNAهای هدف ژن‌های BMP4، NOG و FGF8 توسط پایگاه‌های داده‌ای MirWalk و TARGETSCAN استخراج و بررسی گردید تا درنهایت، بتوان miRNAهای مشترک این 3 ژن را تهیه کرد؛ سپس از پایگاه داده‌ای DIANA-Tools، lncRNAهای هدف برای miRNAهای مشترک به‌دست آمد.

    یافته‌ ها

     ژن‌های mmu-miR-92a-2-5p، mmu-miR-129b-5p، mmu-miR-130b-5p، mmu-miR-692، mmu-miR-7009-3P، mmu-miR-7116-3p و mmu-miR-7689-3p ممکن است بر فعالیت lncRNAهای Kcnq1ot1، Gm26812، Gm4117، Gm11837.4930423MO2Rik، Malat1، Gm12594، Gm3414.5830444B04Rik، Gm2464 و NEAT1 اثر بگذارند.

    بحث و نتیجه‌گیری

     با توجه به ارتباط متقابل lncRNA، miRNA و mRNA، مطالعه ما یک نقش جدید از lncRNAها را برای تحقیقات آینده و مطالعات تجربی درباره مسیر تمایز اکتودرمی و سازوکار‌های مولکولی فراهم می‌کند.

    کلیدواژگان: بیوانفورماتیک، سامانه بیولوژی، BMP4، FGF8 اکتودرم، RNAهای غیرکدکننده
  • فاطمه مرجانی*، نادر رهنما، مسعود اعتمادی فر صفحات 42-54
    مقدمه

    مولتیپل اسکلروزیس (MS)، بیماری خودایمنی، التهابی و مزمن است که تحت تاثیر ضایعات تخریب میلین در جسم سفید مغز، طناب نخاعی و اعصاب بینایی بروز می کند. عمده ترین عوارض این بیماری خستگی، گرفتگی عضلات، لرزش، نداشتن تعادل و اختلال در راه رفتن است؛ بنابراین، هدف از این مطالعه مقایسه تاثیر تمرینات منتخب TRX و ایروفیتنس بر تعادل و حس عمقی بیماران مبتلا به ام اس بود.

    مواد و روش ها

    تعداد 30 نفر از زنان مبتلا به ام اس مراجعه کننده به انجمن MS اصفهان، در دامنه سنی 50-20 سال و با نمره مقیاس ناتوانی گسترش یافته (EDSS) 4-1، به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه تمرینات منتخب TRX (15 نفر) و ایروفیتنس (15 نفر) تقسیم شدند. آزمودنی های دو گروه برای مدت 8 هفته، هر هفته 3 جلسه و هر جلسه 60 دقیقه، تمرینات TRX و ایروفیتنس انجام دادند. تعادل و حس عمقی مچ پا به ترتیب از طریق آزمون تعادلی لک لک و دستگاه ایزوکنتیک اندازه گیری شد. در تجزیه وتحلیل داده ها، از آزمون های تی همبسته و تی مستقل استفاده گردید (P<0.05).

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان داد که تمرینات منتخب TRX و ایروفیتنس موجب بهبودی معناداری بر تعادل و حس عمقی مچ پای بیماران مبتلا به ام اس شد (P<0.05). در مقایسه میان تمرینی، تمرینات TRX نسبت به تمرینات ایروفیتنس، تاثیر معنادارتری (P<0.01) بر تعادل و حس عمقی مچ پای بیماران مبتلا به ام اس داشت (P<0.05).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد که تمرینات منتخب TRX و ایروفیتنس، تعادل و حس عمقی مچ پای بیماران مبتلا به ام اس را بهبود می بخشد؛ بنابراین، انجام این تمرینات به عنوان یک مداخله تمرینی برای بهبود تعادل و حس عمقی مچ پای افراد مبتلا به ام اس توصیه می شود.

    کلیدواژگان: ام اس، ایروفیتنس، حس عمقی، TRX
  • علیا مشیری، جواد ساجدیان فرد*، سعید حسین زاده، کاوه رحیمی، سعیده احمدی جوکانی صفحات 55-64
    مقدمه

    CGRP و rCT در نواحی کنترل درد نزولی نقش دارند. هدف از این مطالعه بررسی اثر تجویز داخل بطن مغزی CGRP و rCT بر بیان mRNA  پپتیدهای CGRP و rCT در ناحیه PAG، در موش های صحرایی دیابتی در آزمون فرمالین است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه، از 24 سر موش صحرایی نر نژاد اسپراگ داولی در چهار گروه (N=6) استفاده شد. برای القای دیابت از داروی استرپتوزوتوسین با دوز mg/kg 45 به صورت داخل صفاقی استفاده گردید. پپتیدهای CGRP  و یا rCT  با دوز  nmol 5/1 با حجم 5 میکرولیتر روزانه و به مدت 7 روز به صورت داخل بطن مغزی تزریق شد. رفتارهای مرتبط با درد در آزمون فرمالین تا دقیقه 60 در گروه های مطالعه شده ثبت گردید؛ همچنین ناحیه PAG به منظور ارزیابی تغییر میزان بیان mRNA پپتیدهای CGRP و rCT  برداشته شد.

    یافته ها

    تزریق داخل بطن مغزی CGRP و یا rCT در موش های صحرایی دیابتی، موجب کاهش درد در فاز حاد و میانی آزمون فرمالین گردید. علاوه بر این، تجویز CGRP داخل بطن مغز موجب افزایش بیان mRNA مربوط به CGRP در ناحیه PAG شد؛ اما تجویز rCT داخل بطن مغز موجب افزایش بیان mRNA مربوط به هر دو پپتید CGRP و rCT، پس از گذشت  هفت روز در ناحیه PAG گردید.

    بحث و نتیجه گیری

     تزریق داخل بطن مغزی پپتیدهای CGRP  و rCT، درد  ناشی از تزریق فرمالین در موش های صحرایی نمونه تجربی دیابت قندی القاشده توسط استرپتوزوتوسین را احتمالا به واسطه تغییر در بیان mRNA مربوط به هر دو پپتید کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: دیابت، CGRP، rCT، ضد دردی، mRNA
  • الهام رمضان زاده، سلمان نیک فرجام*، معصومه نامدار، فاطمه نجاتی فر صفحات 65-73
    مقدمه

    سطوح فاکتور رشد فیبروبلاست 23 (FGF23) و مارکرهای التهابی معمولا در ESRD افزایش می یابد و هریک با نتایج بالینی نامطلوب همراه است. این مطالعه این فرضیه را آزمایش می کند که FGF23 به طور مستقل، با پروتیین واکنشی C در ESRD مرتبط است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی روی 254 بیمار ESRD تحت درمان با همودیالیز انجام شده است. روش نمونه گیری به صورت تمام شماری بوده است، بدین صورت که همه بیماران ESRD تحت همودیالیز در مرکز همودیالیز بیمارستان رازی در شهر رشت، در سال 1396 وارد مطالعه شدند. برای تجزیه تحلیل داده ها از آزمون شاپیرو ویلک، ضریب همبستگی اسپیرمن و رگرسیون خطی استفاده گردید و تجزیه تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS vol.26 انجام شد.

    یافته ها

     میانه سن بیماران 60 سال (49-69) و 9/57 درصد مرد و میانگین و میانه iFGF23 در بیماران به ترتیب 6/14±5/59 و 62 pg/ml (70-50)؛ همچنین میانه فاکتور CRP برابر با 4 mg/l (11-1) بود. درصد CRP مثبت در بیماران مطالعه شده 9/72 درصد، میانگین و انحراف معیار در موارد مثبت 82/8±94/12 به دست آمد. در تحلیل رگرسیون خطی چندگانه، پس از کنترل اثر متغیرهای مخدوش کننده (متغیر های فردی، مولفه های خونی و بیماری های زمینه ای) مشاهده شد که میان iFGF23 و CRP ارتباط مستقیم و معنا داری وجود دارد (P=0.010، β=0.129 ، CI=0.032-0.226).

    بحث و نتیجه گیری

     مطالعه حاضر نشان داد که افزایش سطح FGF23 به طور مستقل، با افزایش سطح CRP در بیماران مبتلا به ESRD ارتباط دارد. مطالعات آینده باید ارزیابی کنند که آیا التهاب ارتباط میان افزایش سطح FGF23 و پیامدهای بالینی نامطلوب در ESRD را تغییر می دهد یا خیر.

    کلیدواژگان: بیماران همودیالیزی، پروتئین واکنشی C، فاکتور رشد فیبروبلاست 23، مرحله آخر بیماری کلیوی
  • مریم واعظی، کورش امینی*، زینب قهرمانی صفحات 74-84
    مقدمه

    جو ایمنی یکی از عوامل رضایت پرستاران و درنتیجه، کیفیت مراقبت از بیماران است. این پژوهش با هدف تعیین جو ایمنی بخش های داخلی-جراحی بیمارستان های آموزشی استان زنجان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به صورت مقطعی، روی 247 نفر از پرستاران شاغل در پنج بیمارستان آموزشی زنجان در سال 1399 صورت گرفت. برای نمونه گیری، از روش نمونه گیری زمانی پواسون استفاده شد. اطلاعات با استفاده از پرسش نامه جمعیت شناختی و پرسش نامه استاندارد جو ایمنی پرستاران (سرسنگی 1393) جمع آوری گردید. مقیاس جو ایمنی ادراک پرستاران را در ابعاد آموزش پرستاری، ارتباط با پزشکان، ارتباط با پرستاران، نگرش سوپروایزرها، گزارش دهی خطاها و اشتباهات و فرسودگی شغلی می سنجد. داده های جمع آوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS vol.18 و آمارهای توصیفی و آزمون تی مستقل و انالیز واریانس یک طرفه و آزمون پیرسون تجزیه وتحلیل گردید.

    یافته ها

     میانگین کلی جو ایمنی پرستاران 53/0±12/3 از 5 بود. بیشترین میانگین جو ایمنی پرستار مربوط به ارتباط میان پرستاران (83/0±61/3) و سپس مربوط به بعد گزارش دهی (69/0±53/3) و کمترین میانگین به بعد فرسودگی (90/0±32/2) از نمره کل 5 مربوط بود. نمره کل جو ایمنی بر اساس پست سازمانی و شهر محل خدمت شرکت کننده، از لحاظ آماری متفاوت و معنادار بود، درحالی که ارتباط معناداری میان جنسیت، تاهل، تحصیلات، استخدام، نوع بخش، گروه سنی و سابقه کار با کل جو ایمنی پرستاران وجود نداشت.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد، جو ایمنی پرستاران شاغل در استان زنجان در سطح متوسط قرار دارد. فرسودگی تجمعی یکی از مولفه های جو ایمنی بود که در قیاس با سایر ابعاد، کمترین میانگین را داشت؛ این بدان معنا است که فرسودگی در میان پرستاران بررسی شده، شیوع یا شدت بالایی دارد؛ بنابراین لازم است اقداماتی برای بهبود جو ایمنی پرستاران به ویژه در زمینه فرسودگی تجمعی صورت گیرد.

    کلیدواژگان: بیمارستان های آموزشی، بخش های داخلی-جراحی، پرستاران، جو ایمنی زنجان
  • مهناز محمدی، امین طالبی بزمین آبادی*، فرید رحیمی، مژگان فروتن صفحات 85-94
    مقدمه

    در این مطالعه توصیفی- مقطعی، ارتباط میان حضور چهار باکتری (استافیلوکوکوس اوریوس، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، سودوموناس آیروژینوزا و استرپتوکوکوس سانگوییس) و بروز سوءهاضمه بررسی شد.

    مواد و روش ها

    در این تحقیق، 100 نمونه بیوپسی آنترال جداشده از مبتلایان به سوءهاضمه (N=50) و افراد بدون سوءهاضمه (N=50) که به بیمارستان های مهراد و لبافی نژاد تهران در سال 1397 مراجعه کرده بودند، جمع آوری و حضور گونه های باکتریایی استافیلوکوکوس اوریوس، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، سودوموناس آیروژینوزا و استرپتوکوکوس سانگوییس به روش PCR و به کمک پرایمر های اختصاصی nuc، PA431CF، iga و 16s-rRNA بررسی گردید. مجوز اخلاقی این طرح نیز با کد اخلاق IR.MODARES.REC.1397.241، پیش از انجام پژوهش با تایید کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه اخذ شد.

    یافته ها

    در این تحقیق، درمجموع 50 بیوپسی آنترال از مراجعه کنندگان دچار سوءهاضمه و 50 نمونه بیوپسی آنترال از افراد بدون سوءهاضمه طی عمل آندوسکوپی برداشته شد. میانگین سنی افراد 48 سال (دامنه سنی 16 تا 80 سال) و بیشترین رده سنی مربوط به گروه 46-26 (24 درصد) و کمترین میزان مربوط به گروه 26-16 سال (06/0 درصد) بود. دامنه سنی استفاده شده در این بررسی، توزیع جمعیتی نسبتا مناسبی داشت. بر اساس یافته های بررسی PCR، فراوانی استافیلوکوکوس اوریوس، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، سودوموناس آیروژینوزا و استرپتوکوکوس سانگوییس در میان 50 نفر مبتلا به سوءهاضمه به ترتیب 23 (46 درصد)، 3 (6 درصد)، 42 (84 درصد) و 0 (0 درصد) گزارش شده است. این مقادیر در گروه کنترل بررسی ما، به ترتیب معادل 19 (38 درصد)، 10 (20 درصد)، 45 (90 درصد) و 2 (4 درصد) مشخص گردیده است. بر اساس آنالیز آماری صورت گرفته، هیچ گونه رابطه معناداری میان حضور این 4 گونه باکتریایی و بروز سوءهاضمه مشاهده نشد (P>0.05).

    بحث و نتیجه گیری

    گونه های باکتری ساکن این ناحیه می تواند از تنوع بالایی برخوردار باشد و بنابراین، در کنار سایر عوامل اپی ژنتیکی درگیر، آنالیز عوامل محیطی نظیر تغذیه، سبک زندگی و نیز ژنتیک میزبان می تواند در افزایش دانش ما از این حوزه پیچیده موثر باشد.

    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس اورئوس، سودوموناس آئروژینوزا، میکروبیوتای معده، سوءهاضمه، کلونیزاسیون
  • مینو اسدی، فرانک هادی*، سید حسام الدین حجازی، فریده آذربانی صفحات 95-102
    مقدمه

    جنس Allium با بیش از 900 گونه مهم پرورشی و وحشی، به عنوان آنتی اکسیدان طبیعی و فعال زیستی، در صنعت داروسازی و غذایی کاربرد وسیعی دارد. در این پژوهش، تاثیر فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره آبی گیاه سیرموک و تاثیر آن بر مهار آنزیم استیل کولین استراز و بازیابی فعالیت آنزیم مهارشده بررسی شده است.

    مواد و روش ها

    پس از تهیه عصاره آبی سیرموک، ابتدا فعالیت آنتی اکسیدانی غلظت های 100، 500 و 1000 میکروگرم بر میلی لیتر از عصاره با استفاده از روش مهار رادیکال آزاد DPPH و سپس میزان فعالیت آنزیم استیل کولین استراز سرمی و فعال سازی مجدد آن پس از مهار توسط ارگانوفسفات دیازینون، در حضور غلظت های 100، 500 و 1000 میکروگرم بر میلی لیتر از عصاره با روش المن بررسی گردید.

    یافته ها

    غلظت مهار 50 درصد (IC50) از رادیکال های آزاد DPPH، 19/360 میکروگرم در میلی لیتر محاسبه شد. عصاره آبی سیرموک فعالیت استیل کولین استراز را مهار نکرد و به صورت وابسته به غلظت افزایش یافت؛ همچنین بازیابی دوباره فعالیت آنزیم مهارشده در مجاورت غلظت های مختلف عصاره آبی گیاه مشاهده گردید.

    بحث و نتیجه گیری

    عصاره آبی گیاه سیرموک فعالیت استیل کولین استراز را مهار نمی کند؛ اما قادر است آنزیم مهار شده توسط دیازینون را دوباره فعال نمایند. علت این تاثیر مثبت ممکن است به وجود فعالیت آنتی اکسیدانی بالا و حضور ترکیبات فنل و فلاونویید در عصاره مرتبط باشد.

    کلیدواژگان: آنتی استیل کولین استراز، ارگانوفسفره دیازینون، سیرموک (Allium canadenes)، فعالیت آنتی اکسیدانی
|
  • Hanieh Jalali*, Mahnaz Azarnia, Fatemeh Kamalipour Pages 1-10
    Introduction

    Increasing levels of free radicals in the ova reduce the quality of their fertilization. Investigations have revealed the elevated production of tissue and serum-free radicals in women with polycystic ovary syndrome. Sirtuin-3 is located in mitochondria and plays an important role in the deactivation of free radicals. This study aimed to investigate the expression of the Sirtuin-3 gene in the ova of polycystic ovary syndrome affected mice.

    Material & Methods

    Polycystic ovary syndrome was induced by the injection of estradiol valerate (40 mg/kg) in six NMRI mice (age: six weeks old; weight: 25±5); moreover, six mice were selected as a control group. Following the induction, the structure of the ovaries was examined using the histotechnique, and the serum levels of sex hormones were determined using ELISA. The ova were collected from the ovaries, and their RNA was extracted by a special kit and converted to cDNA. Real-Time PCR was performed to analyze the expression of Sirtuin-3, and the Gapdh gene was selected as an internal control.

    Findings

    In the mice with polycystic ovary syndrome, hydatid cysts were formed in the ovaries. Furthermore, serum FSH hormone levels decreased in the affected mice, while LH and testosterone levels elevated, compared to those in the control mice (P<0.001). The expression of Sirtuin-3 was reduced in the ova of mice with polycystic ovary syndrome, compared to that in healthy mice in the ratio of 0.18 (P<0.05).

    Discussion & Conclusion

    The result of the present study showed that the expression of the Sirtuin-3 gene was decreased in the ovum of mice with polycystic ovary syndrome. Moreover, the disrupted expression of the Sirtuin-3 in the ovum can be suggested as one of the causes of reduced quality of the ovum in patients with polycystic ovary syndrome.

    Keywords: Mitochondria, Ovum, Oxidative stress, Polycystic ovarian syndrome
  • AliReza Alborzi*, Somayeh Bahrami, Alimard Hassanbegi Pages 11-18
    Introduction

    Linguatula Serrata is a zoonotic parasite. Several cases of human infection have been reported from Iran and other countries. Sheep and Canids, as the intermediate and definitive hosts, respectively, play an important role in the persistence of infection in humans. The present study aimed to evaluate the lymph node infection in the sheep with respect to host factors (age and gender), lymph nodes (color and consistency), and their role in the infection of various hosts.

    Material & Methods

    This cross-sectional study included the randomly selected samples of mesenteric lymph nodes from slaughtered sheep (n=619) of different areas of Ilam province, Iran, from April to November 2015. The positive samples were determined by collecting Linguatula Serrata nymphs. Following that, the obtained data were analyzed using statistical tests.

    Findings

    Out of 619 sheep samples, 99 (16%) samples were infected with Linguatula Serrata nymphs. The highest prevalence rates were observed in the southern areas, including Abdanan, Darreh Shahr, and Dehloran (19%). On the other hand, the lowest prevalence rates were in the eastern regions, including Shirvan, Sirvan, and Chardavol (11.7%). The infection prevalence rate in females was 25.6% (n=52 of 203) that was more than that in males (11.3%; n=47 of 416). There was a significant relationship among gender, age, and the prevalence rate of the infection (P<0.05). The highest and lowest infection rates were observed in the age groups of ≥3 (23.4%) and <1 (11.3%), respectively.  Furthermore, the maximum infection rates were noted in the dark and soft lymph ‌‌nodes, (54.3% and 38.7%, respectively), compared to normal ones (11.5%, and 10.4%, respectively). The color and consistency of the lymph nodes showed a significant relationship with the infection rate (P<0.05).

    Discussion & Conclusion

    Considering the high levels of infection in sheep, which is a reflection of dogs' infection in the area and the potential risk to humans, health education and observance of the principles of prevention, especially avoiding the use of infected lymph nodes to feed dogs, are essential to reduce the parasite infection in the hosts.

    Keywords: Ilam, Linguatula Serrata, Lymph node, Sheep, Zoonosis
  • Hadi Ghorbani, MohammadAli Ebrahimi Saadatlou, Abolfazl Hajibemani* Pages 19-28
    Introduction

    Cisplatin (CIS) is among the chemotherapeutic agent. However, its use is limited due to side effects, such as impairment in the spermatogenesis process. On the other hand, Boswellia Thurifera has protective effects on the reproductive system. Therefore, the present study aimed to investigate the protective effect of Boswellia Thurifera aqueous extract against cisplatin-induced cytotoxicity on sperm parameters in mice.

    Material & Methods

    In this experimental study, 32 male mice were divided into four groups (n=8). The first group (the control group) was given isotonic saline for 35 consecutive days. Boswellia thurifera aqueous extract was orally administered to the second group at the dose of 500 mg/kg/day for 35 consecutive days without CIS. The mice in the third group were treated with an intraperitoneal injection of CIS (5.5 mg/kg). Finally, the last group received CIS and Boswellia thurifera aqueous extract together at the same doses. On the next day, after the last injection, body and testis weight, as well as sperm count, motility, viability, and morphology were evaluated.

    Findings

    CIS alone led to a significant reduction in sperm motility, viability, and morphology, compared to the control group (P<0.001). However, CIS+Boswellia thurifera aqueous extract and Boswellia thurifera aqueous extract alone increased the sperm count, motility, and viability; moreover, they decreased the abnormal sperms, compared to the CIS group (P<0.001).

    Discussion & Conclusion

    The results of the current study demonstrated that CIS decreased sperm quality, and the coadministration of Boswellia thurifera aqueous extract reduced CIS-induced cytotoxicity and improved the sperm quality. In conclusion, the Boswellia thurifera aqueous extract is useful for the reduction of limitationthe toxic effects of CIS and improvement of the parameters of sperm quality.

    Keywords: Boswellia thurifera, Cisplatin, Mice, Sperm
  • Somayeh Moghaddam, Esmaeil Babaei* Pages 29-41
    Introduction

    Long non-coding RNAs (lncRNAs) and miRNAs belong to a class of non-coding RNAs (ncRNAs) that play important roles and functions in the regulation of the expression of genes in main biological processes, such as cell proliferation, apoptosis, and differentiation. LncRNAs can potentially affect miRNAs in the forms of cis/trans to modulate their regulatory role. In this study, mRNA, miRNA, and lncRNA gene networks were predicted by web-based programs for three ectodermal pathway markers (BMP4, NOG, FGF8) in the mouse embryonic stem cells.

    Material & Methods

    In this theoretical bioinformatics study, the miRNAs of the target genes (BMP4, NOG, and FGF8) were extracted and examined by MirWalk and TARGETSCAN databases to finally obtain the common miRNAs of these three genes. Following that, the target lncRNAs for common miRNAs were then extracted from the DIANA-Tool database.

    Findings

    MiRs mmu-miR-92a-2-5p, mmu-miR-129b-5p, mmu-miR-130b-5p, mmu-miR-692, mmu-miR-7009-3P, mmu-miR-7116-3p, and mmu-miR-7689-3p may affect the function of lncRNAs, including Kcnq1ot1, Gm26812, Gm4117, Gm11837, 4930423MO2Rik, Malat1, Gm12594, Gm3414, 5830444B04Rik, Gm2464, and NEAT1.

    Discussion & Conclusion

    Due to the mutual relationships among lncRNA, miRNA, and mRNA, our results provided a novel perspective on lncRNAs for future research and experimental studies on ectodermal differentiation pathways and molecular mechanisms.

    Keywords: Bioinformatics, Biological system, BM4, Ectoderm, FGF8, Non-coding RNAs
  • Fatemeh Marjani*, Nader Rahnama, Masood Etemadifar Pages 42-54
    Introduction

    Multiple sclerosis (MS) is a chronic, autoimmune, inflammatory nervous system disease, which is emerged under the influence of the loss of myelin in the white matter of the brain, spinal cord, and optic nerves. The most complications in MS include tiredness, muscle cramp, tremor, unsteady gait, and inability to move. This study aimed to compare the effect of selected exercises with TRX and aerofitness on balance and proprioception in patients with MS.

    Material & Methods

    A total of 30 women with MS referred to the Isfahan MS association in the age range of 20-50 years with an extended disability scale score of 1-4 were purposefully selected and randomly assigned into two selected groups of TRX exercises (n=15) and aerofitness (n=15). The subjects in both groups performed TRX and aerofitness exercises for eight weeks, three sessions per week (60 min per session). Balance and ankle proprioception were measured by the stork balance test and isokinetic device, respectively. Paired and independent t-tests were used to analyze the data (P<0.05).

    Findings

    The results showed that the selected exercises with TRX and aerofitness increased balance and ankle proprioception significantly in the patients with MS (P<0.05). Regarding the comparison between TRX and aerofitness, it was shown that TRX (P<0.01) had a more significant effect, compared to aerofitness exercises (P<0.05).

    Discussion & Conclusion

    The results showed that the selected exercises with TRX and aerofitness improved balance and ankle proprioception in patients with MS. Therefore, it is recommended to perform these exercises as a training intervention to improve the balance and ankle proprioception in people with MS.

    Keywords: Aerofitness, Multiple sclerosis, Proprioception, TRX
  • Olya Moshiri, Javad Sajedianfard*, Saeid Hosseinzadeh, Kaveh Rahimi, Saeedeh Ahmadi Jokani Pages 55-64
    Introduction

    CGRP and rCT are involved in descending pain control areas. This study aimed to evaluate the effect of intracerebroventricular administration (ICV) of CGRP and rCT on mRNA expression of CGRP and rCT peptides in the Periaqueductal Gray Area (PAG) of the diabetic rats in the formalin test.

    Material & Methods

    This study investigated 24 male Sprague-Dawley rats in four groups (n=6). To induce diabetes, streptozotocin at a dose of 45 mg/kg was used intraperitoneally. CGRP or rCT peptides at a dose of 1.5 nmol with a volume of 5 μl were ICV injected daily for seven days. Pain-related behaviors were recorded in the formalin test for up to 60 min in the study groups. The PAG was then removed to assess the changes made in the mRNA expression of the CGRP and rCT.

    Findings

    ICV injection of CGRP or rCT in diabetic rats reduced pain in the acute and middle phases of the formalin test. In addition, ICV administration of CGRP increased CGRP mRNA expression in the PAG. However, ICV administration of rCT increased the mRNA expression of both CGRP and rCT peptides after seven days in the PAG.

    Discussion & Conclusion

    ICV injection of CGRP and rCT peptides reduced the pain of formalin injection in rats in the experimental model of streptozotocin-induced diabetes mellitus, possibly by altering the mRNA expression of both peptides.

    Keywords: Analgesia, CGRP, Diabetes, mRNA, rCT
  • Elham Ramezanzade, Salman Nikfarjam*, Masoomeh Namdar, Fatemeh Nejatifar Pages 65-73
    Introduction

    Fibroblast growth factor 23 (FGF23) levels and inflammatory markers are usually elevated in End-Stage Renal Disease ESRD, and each is associated with adverse clinical outcomes. This study aimed to investigate the hypothesis that FGF23 was independently associated with C-reactive protein in ESRD.

    Material & Methods

    This cross-sectional study was performed on 254 ESRD patients undergoing hemodialysis. The sampling method was census so that all ESRD patients undergoing hemodialysis in the hemodialysis center of Razi Hospital, Rasht, Iran, in 2017, were included in the study. Data analysis was performed using SPSS software (version 26) through the Shapiro-Wilk test, Spearman correlation multiplication, and linear regression.

    Findings

    The median age of the patients was 60 years (age range: 49-69), and 57.9% of the cases were male. The mean and median amount of iFGF23 in patients were 59.5±14.6 and 62 pg/ml (50-70), respectively. Moreover, the median amount of CRP factor was 4 mg/l (1-11). The percentage of positive CRP in the studied patients was 72.9%, while the mean amount and standard deviation in the positive cases were 12.94±8.82. In multiple linear regression analysis, after controlling the effect of confounding variables (individual variables, blood parameters, and underlying diseases), there was a direct and significant relationship between iFGF23 and CRP (P=0.010, 𝜷=0.129, CI=0.032-0.226).

    Discussion & Conclusion

    The present study showed that increased FGF23 levels are independently associated with increased CRP levels in patients with ESRD. Future studies should evaluate whether inflammation alters the association between elevated FGF23 levels and adverse clinical outcomes in ESRD.

    Keywords: C-reactive protein, End-stage renal disease, Fibroblast growth factor-23, Hemodialysis patients
  • Maryam Vaezi, Kourosh Amini*, Zeinab Ghahremani Pages 74-84
    Introduction

    Safety climate is one of the factors related to nurses' satisfaction, and therefore, quality of patient care. This study aimed to determine the safety climate in medical-surgical units of teaching hospitals in Zanjan, Iran.

    Material & Methods

    This cross-sectional study was conducted on 247 nurses working in five teaching hospitals in Zanjan, Iran, in 2021.  Participants were selected by the Poisson sampling method. The required data were collected using a demographic characteristics form and the standard nurses' safety climate questionnaire by Sarsangi et al. (2015). This scale measures the nurses' perceptions regarding the dimensions of nursing education, communication with physicians, communication with nurses, supervisors' attitudes, reporting errors, and burnout. The obtained data were analyzed in SPSS software (version 18) through descriptive statistics, independent t-test, one-way ANOVA, and Pearson correlation coefficient.

    Findings

    The total mean score of safety climate was 3.12±0.53 out of 5. The highest mean safety climate scores were related to the ‘communication between nurses’ (3.61±0.83), followed by ‘reporting errors ‘(3.53±0.69). The lowest mean score was related to ‘burnout‘(2.32±0.90) out of 5. The total score of safety climate was statistically different and significant based on the organizational position and city in which the participants were working. However, the total mean score of safety climate showed no significant relationship with gender, marital status, education, employment, ward, age, and work experience.

    Discussion & Conclusion

    This study showed the moderate level of safety climate of nurses working in Zanjan, Iran. Cumulative burnout was one of the components of the safety climate that obtained the lowest mean score, compared to other dimensions. In other words, burnout was highly prevalent among the nurses in this study. Therefore, it is necessary to improve the safety climate of nurses, especially in the cumulative burnout dimension.

    Keywords: Medical-surgical units, Nurses, Safety climate, Teaching hospitals
  • Mahnaz Mohammadi, Amin Talebi Bezmin Abadi*, Farid Rahimi, Mojgan Forootan Pages 85-94
    Introduction

    This descriptive cross-sectional study examined the association between the presence of four non-Helicobacter-pylori bacterial species (e.g., Staphylococcus aureus, Lactobacillus acidophilus, Pseudomonas aeruginosa, and Streptococcus sanguis) and dyspepsia.

    Material & Methods

    This study included a total of 100 antral biopsy samples isolated from dyspeptic (n=50) or non-dyspeptic (healthy control) (n=50) patients referred to Mehrad and Labafinejad Hospitals, Tehran, Iran, in 2018. Following that, the presence of Staphylococcus aureus, Lactobacillus acidophilus, Pseudomonas aeruginosa, and Streptococcus sanguis was investigated by PCR and using their respective primers, including nuc, PA431CF, iga, and 16s rRNA.

    Findings

    In this study, a total of 50 antral biopsies were isolated from patients with dyspepsia, and 50 antral biopsy specimens were isolated from individuals without dyspepsia during endoscopy. The mean age of the subjects was 48 years (age range: 16-80 years); moreover, the highest age group belonged to the group of 26-46 (24%) years, and the lowest age belonged to the group of 16-26 years (0.06%). The age ranges used in this study had a relatively good population distribution. According to the results of the PCR test, the prevalence rates of Staphylococcus aureus, Lactobacillus acidophilus, Pseudomonas aeruginosa, and Streptococcus sanguis in dyspeptic patients (n=50) were 23 (46%), 3 (6%), 42 (84%), and 0 (0 %), respectively. Moreover, the corresponding prevalence values were 19 (38%), 10 (20%), 45 (90%), and 2 (4%) among the non-dyspeptic control individuals. The presence of these bacteria showed no statistically significant association with the incidence of dyspepsia (P˃0.05).

    Discussion & Conclusion

    Bacterial species living in this area can be highly diverse, and therefore, in addition to other epigenetic involved factors, the studying of other factors, such as environment, nutrition, lifestyle, and the host's genetic, will increase our understanding of the pathogenesis of this complex disorder

    Keywords: Colonization, Dyspepsia, Gastric microbiota, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus
  • Mino Asadi, Faranak Hadi*, Seyed Hesamuddin Hejazi, Farideh Azarbani Pages 95-102
    Introduction

    Allium genus with more than 900 important breeding and wild species, as a natural and bioactive antioxidant, is widely used in the pharmaceutical and food industries. This study aimed to investigate the effect of antioxidant activity of aqueous extract of Allium canadense and its effect on the inhibition of acetylcholinesterase enzyme and recovery of the inhibited enzyme activity.

    Material & Methods

    After the preparation of Allium canadense aqueous extract, the antioxidant activity of the extract at the concentrations of 100, 500, and 1000 μg/ml was investigated using DPPH free radical scavenging method. Following that, the activity of serum acetylcholinesterase and its reactivation after inhibition by organophosphate diazinon was evaluated at the concentrations of 100, 500, and 1000 μg/ml of the extract by the Ellman method.

    Findings

    Inhibition concentration of 50% (IC50) of free radicals of DPPH was 360/19 μg/ml.   Aqueous extract of Allium canadense did not inhibit acetylcholinesterase activity and was added to the concentration dependently. The regeneration of the inhibited enzymes activity was also observed in the vicinity of different concentrations of the aqueous extract of the plant.

    Discussion & Conclusion

    The aqueous extract of Allium canadense does not inhibit acetylcholinesterase activity; however, it can reactivate the enzyme inhibited by diazinon. The reason for this positive effect may be related to the high antioxidant activity in the extract.

    Keywords: Allium canadense, Anti-acetylcholinesterase, Antioxidant activity, Aqueous extract, Organophosphate diazinon