فهرست مطالب

جغرافیا و توسعه - پیاپی 66 (بهار 1401)

مجله جغرافیا و توسعه
پیاپی 66 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسن بهنام مرشدی، صفر قائدرحمتی*، عبدالرضا رکن الدین افتخاری، ابوالفضل مشکینی صفحات 1-33

    این پژوهش، با بهره گیری از تیوری تولید فضا و حق به شهر هنری لوفور و نیز الگوی برنامه ریزی مشارکتی و پرهیز از تفاسیر و تحلیل های تقلیل گرایان؛ در تلاش برای رسیدن به الگوی مطلوب تولید و بازتولید فضاهای شهری با تاکید بر یکی از عظیم ترین، سرمایه برترین و پر چالش ترین فضاهای شهری یعنی مجتمع های بزرگ تجاری یا مگامال های کلانشهر تهران است. الگویی که بازی گرفتن و مشارکت شهروندان را اصل اساسی خود در سیاست گذاری شهری قرار داده و ندای اجتماعی بودن فضا و سازمان دهی شدن زندگی افراد را بر مبنای انتزاعاتی چون طرح و نقشه، موسسات مالی، نظام مهندسی و... می دهد. به بیانی دیگر، در این گفتار نگارندگان، علاوه بر تحلیل مفهوم حق به شهر و ابعاد آن و نیز ارتباط مفهومی آن با جریان تولید و بازتولید فضا در شهر، در پی این سوال است که شهر مطلوب، به عنوان عرصه ی عمل، برای شهروندان و کنشگران فعال کدام است؟ و فرایند دستیابی به حق در این عرصه، چگونه است؟. راهبرد غالب در این پژوهش بر اساس مساله تعریف شده در ذهن پژوهشگر، راهبرد کیفی بوده و روش تحقیق نیز توصیفی- تحلیلی است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که حق به شهر لوفور آزادی شهروندان برای مشارکت در استفاده و تولید فضای شهری بوده و بنابراین تولید فضا از طریق کنش اجتماعی را نمی توان بدون مشارکت شهروندان در آن تصور کرد. ازاین رو هدف بنیادین مشارکت، بازپس گیری توان تصمیم گیری توسط مردم از نهاد قدرت است و به همین دلیل می توان معادلات مشارکت را به مثابه معادلات جابجایی قدرت میان نهادها و مردم در نظر گرفت. به بیانی دیگر باید از طریق پیگیری مداوم حق به شهر، در برابر هژمونی تولید فضای سرمایه دارانه ایستادگی و راهبردی رهایی بخش اتخاذ کرد.

    کلیدواژگان: تولید فضا، حق به شهر، الگوی برنامه ریزی مشارکتی، مجتمع های بزرگ تجاری (مگامال)، کلانشهر تهران
  • مونا ولدی، امیر صفاری*، امیر کرم، عبرت محمدیان صفحات 35-54

    ژیومورفولوژی دانشی برآمده از جغرافیا و انسان از مولفه های شکل دهنده آن است و نمی تواند فارغ از آن تلقی شود. مهمترین ویژگی انسان را باید در شناخت شناسی و قابلیت های شناختی وی قلمداد کرد. در ژیومورفولوژی شناختی، شناخت انسان در قلمرو بیولوژیک آنچنان که در باستان شناسی و زیست شناسی بر آن تاکید می شود نیست بلکه بر مفهوم «انسان» تاکید دارد. خرد عاطفی انسان از تجربه ای که «مکان» در اختیار او قرار می دهد به عنوان دستاویزی برای «آغازگاه» سازمندی اجتماعی خود بهره می گیرد. بنا به عقیده ورف همانند زبان و فرهنگ مکان، نیز منطق فکری و چهارچوب فهمی ساکنان خود را در مقیاسی خاص شکل می دهد. این پژوهش با استفاده از داده هایی مانند نقشه های توپوگرافی و زمین شناسی، مدل ارتفاع رقومی(DEM)، داده ها و اطلاعات تپه های باستانی و داده های شهر و روستاها سعی دارد نظریه تکاملی مارکس و گوردن چایلد در مورد سازمندی های اجتماعی را با مطالعه نگاره دهلران رد یا تایید کند. این پژوهش در دیدگاه تاویلی با روش پدیدارشناسی تحلیل و با روش گرندد تیوری انجام شد. گزاره های زیر از نظریه «شناخت شناسی مکانی» در نگاره دهلران با روش گردندد تیوری بدست آمده است:: 1- سازمندهای اجتماعی در ایران از نظریه مارکس و گوردن چایلد پیروی نمی کنند و با هویت مکانی یا تغییر نسبت ها در فضا رابطه مستقیمی دارند.2- سازمندی اجتماعی بر اساس هویت مکانی و خرد عاطفی انسان با یک آغازگاه شکل می گیرد.3- سازمندی های روستاشهری، سازمندی روستایی، سازمندی روان و نیمه روان در کنار هم دیده می شوند و هیچ یک تکامل یافته دیگری نیست.

    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، تکامل، دهلران، ژئومورفولوژی شناختی، سازمندی اجتماعی
  • شهلا اقتداربختیاری، زهرا سادات سعیده زرآبادی*، حمید ماجدی صفحات 55-80

    درک رابطه میان ساختارفضایی سکونتگاه های انسانی وزندگی اجتماعی ساکنان، یکی ازچالش های اساسی پژوهشگران شهری است. یکی از مهمترین ساختارهای فضایی شهری، عرصه های همگانی می باشد. عرصه ی همگانی معمولا برای استفاده آزاد عموم افرادجامعه ایجاد می شود. همه حق دسترسی و استفاده از عرصه ی همگانی را دارند. عرصه های همگانی یک مکان عمومی، جهت تعاملات اجتماعی می باشند. وحیات اجتماعی شهر را به وجود آورده اند، موضوعی که بسیار حایز اهمیت است امنیت وحس امنیت شهروندان در عرصه های همگانی می باشد. بدون شک بدون ایجاد امنیت، عرصه های همگانی کارایی خودرا از دست خواهند داد. روش انجام پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی وبه لحاظ هدف کاربردی است. ابزار کلی مورد استفاده برای گردآوری اطلاعات شامل مطالعات کتابخانه ای و تکمیل پرسشنامه توسط شهروندان محله دوهزار است که این پرسشنامه متناسب با نوع اطلاعات موردنظر و براساس طیف لیکرت طراحی شده است. جامعه آماری این تحقیق عبارت اند از شهروندان محله دوهزار (کوی ملت) بندرعباس، نمونه آماری تحقیق 376 نفر از ساکنان محله است که با استفاده از فرمول کوکران محاسبه و انتخاب شدند، همچنین روش توزیع پرسشنامه تصادفی ساده است. در تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر و نرم افزار  SPSS و AMOS  صورت گرفته شده است. نتایج نشان دادکه تاثیرگذارترین مولفه برامنیت، شاخص شبکه حرکت ودسترسی می باشدوکمترین میزان تاثیرگذاری را کیفیت دسترسی دارد. با توجه به یافته های پژوهش پنج رویکرد مقیاس وفرم فضا، شبکه حرکت ودسترسی، آسایش محیطی، کیفیت دسترسی وکیفیت فعالیت ها وکاربری زمین موجب ارتقاء امنیت درعرصه های همگانی می شوند.

    کلیدواژگان: ریخت شناسی، عرصه های همگانی، امنیت شهری، تحلیل مسیر، شهربندرعباس
  • ساناز سعیدی مفرد*، مهدی آسیایی، فاطمه گهرخواه صفحات 81-105

    پژوهش حاضر با هدف پهنه بندی خطر وقوع سیل در شهرستان تربت حیدریه با تاکید بر نقاط شهری و روستایی در سال 1399 انجام پذیرفته است. این نوع پژوهش از نوع کاربردی - توسعه ای می باشد که در آن از منطق فازی، تحلیل سلسله مراتبی و سامانه اطلاعات حغرافیایی استفاده شده است . در این پژوهش هشت معیار شیب، فاصله از رودخانه، ارتفاع، زمین شناسی، کاربری اراضی، بارش، تراکم زهکشی و پوشش گیاهی مورد بررسی قرار گرفته اند. لازم به ذکر است جهت پهنه بندی خطر وقوع سیل در شهرستان تربت حیدریه براساس معیارهای فوق ابتدا لایه های نتخاب شده در محیط Arc GIS تبدیل رستر سازی شده و سپس با استفاده از توابع عضویت فازی، فازی و در نهایت نقشه های فازی شده لایه ها به دست آمده است. در ادامه نیز با کمک نرم افزار EXCEL فرآیند AHP (مقایسه زوجی معیارها نسبت به یکدیگر) انجام و سپس وزن نهایی معیارها با لایه های فازی شده ترکیب و در نهایت نقشه های به دست آمده با عملگرهای فازی منطبق و نقشه پهنه بندی استخراج گردیده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که متغییرهای اصلی و موثر در ایجاد سیل در منطقه مورد مطالعه متغیرهای شیب با ضریب وزنی 306/0 و بارش با ضریب وزنی 175/0 می باشد. البته متغییر پوشش گیاهی با ضریب وزنی 040/0 از کمترین تاثیر در منطقه مورد مطالعه برخوردار می باشند. بنابراین می توان نتیجه گرفت که، شهرستان تربت حیدریه با توجه به نقشه کلاسه بندی خطر سیل خیزی در منطقه با خطر خیلی زیاد است، لذا باید به عملیات آبخیزداری در سطح شهرستان توجه بیشتری شود. همچنین لازم به ذکر است شهر تربت حیدریه در محدوده خطر خیلی کم قرار گرفته و به لحاظ سکونتگاه های روستایی نیز اکثر آبادیهای این شهرستان در پهنه با خطر آسیب پذیری خیلی کم و زیاد قرار دارند.

    کلیدواژگان: مخاطرات طبیعی، پهنه بندی، سیل، منطق فازی، تربت حیدریه
  • منیژه کیانی پور، ابوالفضل مسعودیان*، حسین عساکره صفحات 107-129

    در این پژوهش ، از داده های نم ویژه، مولفه مداری و نصف النهاری جریان باد در تراز 850 هکتوپاسکال، همچنین از داده های روزانه آب بارش پذیر سنجنده مودیس آکوا در بازه زمانی 15 ساله (2017-2002) استفاده شد؛ سپس در طول این دوره روزهایی که متوسط آب بارش پذیر آن ها دو انحراف معیار از میانگین دوره فاصله داشت انتخاب و برای این روزها و دو روز قبل از آن شار رطوبت بدست آمد.یافته ها نشان می دهد در روزهایی که متوسط آب بارش پذیر بالا است (تیر و مرداد)، کرانه های دریای خزر بویژه در بخش های جنوب غربی آن و شمال غرب کشور شار رطوبت نیز بیشینه است. جریانات شمال شرقی و شرقی که در نتیجه استقرار یک کم فشار در شمال شرق دریای خزر از روی دریای خزر می گذرند، با ترابرد رطوبت به کرانه های خزر و شمال غرب وقوع بیشینه ی آب بارش پذیر را باعث می شوند. استقرار پرفشار جنب حاره بر روی دریای عرب از یک سو و یک کم فشار حرارتی بر جنوب شرق عربستان، شار رطوبت را از دریای عرب، خلیج عدن، دریای عمان و خلیج فارس به سوی کرانه های جنوبی و جنوب غرب کشور افزایش داده و در نتیجه مقدار آب بارش پذیر نیز افزایش می یابد. در پاره ای از موارد مشاهده شد، جریاناتی که از شمال شرق و جنوب وارد کشور می شوند در دشت لوت و کویر مرکزی همگرا شده و رطوبت جو این نواحی را نیز افزایش می دهند.بر اساس نتایج بدست آمده، حضور کم فشار در غرب قزاقستان و استقرار پرفشار در دریای عرب و کم فشار در شرق عربستان نقش کلیدی در فرارفت رطوبت به ایران و افزایش رطوبت جو آن دارند.

    کلیدواژگان: آب بارش پذیر، شار رطوبت، مودیس، ایران
  • صوفیا عباسی، سید مهدی میردامادی*، مریم امیدی نجف آبادی، سید جمال فرج الله حسینی صفحات 131-160

    امروزه کارآفرینی اکوتوریسم با ایجاد فرصت های شغلی مبتنی بر استفاده از منابع محلی به صورت پایدار و تاکید بر توسعه درونی روستا به عنوان راهبردی برای رشد پایدار روستایی مطرح می گردد. بنابراین هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی توسعه کارآفرینی اکوتوریسم روستایی در شهرستان دزفول است. این پژوهش از نوع کیفی و از نظر روش اجرا، آمیزه ای از تحلیل محتوای کیفی و تکنیک دلفی است. در ابتدا با بهره گیری از مبانی نظری و پیشینه تحقیق با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی به استخراج مفاهیم پرداخته شد. سپس با استفاده از تکنیک دلفی و بهره گیری از نظرات خبرگان درباره این شاخص ها اجماع حاصل شد. پنل دلفی متشکل از 30 نفر از خبرگان دانشگاهی، سازمانی و محلی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند به شیوه گلوله برفی انتخاب شدند. پس از انجام سه راند دلفی، خبرگان بر 87 شاخص در قالب 11 مولفه به اتفاق نظر دست یافتند و مدل توسعه کارآفرینی اکوتوریسم روستایی در شهرستان دزفول به تایید نظری رسید. نتایج نشان می دهد که ترکیب مسیولیت اجتماعی، مسیولیت زیست محیطی، رشد و توسعه از طریق اکوتوریسم و نوآوری ها و خلاقیت های اکوتوریسم، توسعه کارآفرینی اکوتوریسم روستایی را فراهم می آورند. همچنین عامل کالبدی زیرساختی، عامل اقتصادی، عامل آموزشی و اطلاع رسانی، عامل نهادی، عامل زیست محیطی، عامل اجتماعی فرهنگی و عامل فردی به عنوان مهم ترین عوامل موثر بر توسعه کارآفرینی اکوتوریسم روستایی شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، اکوتوریسم، گردشگری روستایی، تکنیک دلفی
  • غلامحسن جعفری*، کژال غفوری صفحات 161-176

    هندسه فرکتال ابزار مناسبی برای بررسی و شناخت رفتار پیچیده رودخانه است. مهم ترین ویژگی فرکتال، بعد آن است. هدف این مقاله تعیین بعد فرکتال و تحلیل آن با استفاده از تیوری هندسه فرکتال در زیرحوضه های واحد زمین ساختی زاگرس در غرب و جنوب غربی ایران است. برای بررسی بعد فرکتال واحد ژیومورفیک زاگرس، ابتدا لایه رودخانه‏های اصلی و آبراهه‏ها از 30*30 DEM مستخرج از ماهواره‏ی SRTM تهیه گردید. کل واحد ژیومورفیک ابتدا به یازده حوضه آبی حله، جراحی و زهره، کل مهران، کرخه، کارون، طشتک بختگان، مرزی غرب، مند، ابرقو- سیرجان، بندرعباس سدیچ، گاوخونی و هامون جازموریان تقسیم شد. سپس این حوضه های آبی به 272 زیرحوضه تقسیم شد. در گام بعدی رتبه بندی آبراهه ها به روش هورتن و استرالر انجام گرفت؛ به کمک طول شاخه ها و نسبت انشعاب، بعد فرکتال تمامی زیرحوضه ها محاسبه شد. بعد فرکتال 30 زیرحوضه در این واحد مورفوتکتونیک 1-0 (02/11%)، 185 زیرحوضه 2-1 (01/68%) و 57 حوضه بیشتر از 2 (95/20%) برآورد گردید. تجزیه و تحلیل بعد فرکتال بین 2-1 زیرحوضه ها با رتبه نهایی هفت، در غالب زیرحوضه ها، نشان می دهد که این واحد زمین ساخت ازنظر حوضه ای به تکامل رسیده است و درصد کم تری از زیرحوضه ها، بعد فرکتال کمتر از یک و بیشتر از 2 دارند. بعد فرکتال کمتر از 1 و بیش از 2 می تواند انعکاسی از وضعیت تکتونیک و لیتولوژی زیرحوضه ها باشد که مانع از به تعادل رسیدن بعد فرکتال زیرحوضه ها، در سطح یا خط شده اند. تجزیه و تحلیل نهایی زیرحوضه ها در واحد زمین ساختی زاگرس نشان می دهد که نمی توان رابطه معنی داری بین بعد فرکتالی و خصوصیات فیزیوگرافی زیرحوضه ها برآورد نمود.

    کلیدواژگان: بعد فرکتال، واحد مورفوتکتونیک، زاگرس، هورتن- استرالر، نسبت انشعاب
  • علی اکبر نجفی کانی*، ناهید عیسی نژاد صفحات 177-202

    امروزه یکی از الگوهای گردشگری در نواحی روستایی، گردشگری خانه های دوم است که اغلب در مناطق کوهستانی و خوش آب وهوا رواج دارند. این تحقیق به صورت کاربردی بوده و روش آن به صورت توصیفی- تحلیلی و میدانی است. جامعه آماری تحقیق حاضر خانوارهای روستایی ساکن در هشت روستای شهرستان بخش رودبار قصران است که براساس سرشماری سال 1395 برابر با 17419 نفر جمعیت می باشند. پس از شناسایی و طراحی شاخصها، پرسشنامه ای تنظیم شد که با استفاده از فرمول کوکران، 310 نفر از روستاییان به عنوان جامعه نمونه انتخاب شدند که با روش نمونه گیری تصادفی/ سیستماتیک، پرسشنامه ها بین آنها توزیع گردید و در نهایت با استفاده از آماره های فریدمن، رگرسیون لوجستیک و تحلیل خوشه ای در محیط نرم افزاری SPSS، داده ها مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمون فریدمن نشان می دهد که گردشگری روستایی در زمینه های مختلف کالبدی، اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی دارای تفاوت معناداری تا سطح اطمینان 99 درصدی هستند. نتایج رگرسیون لوجستیک با روش پیشرو گام به گام نیز نشان می دهد که متغیر میزان درآمد و هزینه خانوارهای روستایی تا سطح اطمینان 99 درصد در معادله رگرسیونی بررسی شدند و آماره والد سطح معناداری متغیرهای وارد شده در معادله رگرسیونی را نشان می دهند. براساس نتایج حاصل از آزمون تحلیل خوشه ای سلسله مراتبی روستاهای خوشه اول (روستاهای گرم آبدر، زایگان، لالان و آبنیک) و روستای خوشه دوم (روته) به ترتیب بالاترین رتبه را در زمینه توسعه گردشگری خانه های دوم به خود اختصاص دادند و روستاهای خوشه سوم (فردآباد و سنگ بن) و خوشه چهارم (لابارک)، اگرچه دارای جاذبه های گردشگری زیادی هستند، اما در مقایسه با روستاهای خوشه اول و دوم از سطح توسعه پایین-تری برخوردارند.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، خانه های دوم، توسعه گردشگری روستایی، مناطق ییلاقی، شهرستان شمیرانات
  • محمدحسن یزدانی*، ژیلا فرزانه سادات زارنجی، عطا غفاری گیلانده صفحات 203-226

    یکی از مهم ترین مشکلات و ابعاد پنهان طرح های مسکن مهر که در صورت عدم مدیریت این مشکلات می تواند باعث بروز مشکلات بسیاری به ساکنان این مساکن و هم چنین از بین رفتن این مجتمع ها شود، بحث مکان یابی سایت های مسکن مهر می-باشد. ازاین رو، هدف پژوهش حاضر، تحلیل و ارزیابی وضعیت مکان گزینی سایت های مسکن مهر شهر اردبیل به لحاظ مولفه های محیطی است. روش پژوهش، با توجه به هدف کاربردی و از لحاظ ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی است. معیارهای مورد بررسی، مشتمل بر 7 مولفه ی محیطی (معیار های شیب، خطوط گسل، سطح عمق آب های زیرزمینی، وضعیت خاک، زمین-شناسی، فاصله از مراکز شهری و شبکه های ارتباطی) می باشد. جهت استانداردسازی و ارزش گذاری نقشه های معیار، از روش منطق فازی استفاده گردید. به منظور وزن دهی نقشه های مذکور، روش تلفیقی CRITIC-AHP و جهت تحلیل تناسب مکانی اراضی موجود سایت های مسکن مهر تکنیک VIKOR به کار گرفته شده است. یافته ها نشان می دهد سایت مسکن مهر ولیعصر با امتیاز نهایی 29/0 دارای نزدیک ترین فاصله با وضعیت ایدیال و در عین حال دورترین فاصله با بدترین حالت می باشد. در مقابل، مسکن مهر میر اشرف با امتیاز نهایی 76/0 دارای دورترین فاصله از گزینه ایدیال مثبت و نزدیک ترین فاصله از گزینه ایدیال منفی می باشد. امتیاز نهایی محاسبه شده برای مسکن مهر پیله سحران نیز 56/0 است که وضعیت این گزینه را در مقایسه با سایر گزینه ها و گزینه مطلوب نشان می دهد. بدین ترتیب مشخص می شود که مسکن مهر میر اشرف دارای پایین ترین رتبه و دورترین فاصله از مکان گزینی مطلوب بوده و نیز دارای بدترین حالت در بین گزینه های مورد مطالعه می باشد..نتایج خروجی حاصل از تکنیک های به کار گرفته شده، نشان داد که از میان سایت های اختصاص یافته به مسکن مهر شهر اردبیل(سایت های پیله سحران، میر اشرف و شام اسبی)، سایت میر اشرف به لحاظ مولفه های محیطی در بدترین وضعیت قرار دارد. درمجموع با توجه به تحلیل های انجام گرفته می توان گفت که عملکرد سایت های اختصاص یافته به مسکن مهر شهر اردبیل تا حدی ناموفق بوده است.

    کلیدواژگان: مکان گزینی، مولفه های محیطی، مسکن مهر اردبیل، تکنیکVIKOR
  • مجتبی آراسته*، ملیکا زارعی صفحات 227-253

    امروزه بنادر به عنوان پل ارتباطی مبادله کالا، در حمل و نقل دریایی و خشکی نقش قابل توجهی در ایجاد یکپارچگی در مناطق پسکرانه ای و برقراری توازن در زنجیره تامین کالا نقش مهمی را ایفا می کنند. در واقع، هر بندر دارای موقعیت جغرافیایی، تجهیزاتی و عملکردی متفاوتی می باشد و همین امر سبب تفاوت در سطح پیشرفت و توسعه بنادر و به طبع آن شهر ها و مناطق پسکرانه ای شده است. هدف از این پژوهش، شناخت، تحلیل و سطح بندی ظرفیت ، امکانات و توانمندی های شش بندر استان بوشهر (بوشهر، عسلویه، کنگان، گناوه، دیر و دیلم) است. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش توصیفی- تحلیلی با بهره گیری از منابع اسنادی و داده های میدانی است. به منظور وزن دهی و رتبه بندی به معیار ها و زیرمعیارها از مدلFAHP و برای رتبه بندی سطح توسعه یافتگی بنادر از مدل TOPSIS استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که بندر عسلویه در میان پنج بندر مورد مقایسه، به لحاظ معیارها و زیرمعیارهای مورد بررسی، در سطح اول توسعه یافتگی قرار دارد. بنابراین می توان گفت علی رغم آنکه بندر بوشهر قدیمی ترین بندر این استان به شمار می رود، بندر عسلویه توانسته است طی سال های اخیر از یک سو به دلیل توسعه میادین گازی و از سوی دیگر، ارتباط عملکردی موثر و کارآمد با کانون های پسکرانه ای، بیشترین سطح توسعه یافتگی را به خود اختصاص دهد. در عین حال این موضوع توانسته بر توسعه زیرساخت های بندر تجاری در کرانه ساحلی این شهرستان نیز اثرگذار باشد.

    کلیدواژگان: بندر، توسعه کرانه ساحلی، مدل FAHP، مدل TOPSIS، استان بوشهر
  • محمدتقی دستورانی*، محبوبه حاجی بیگلو، حسن شجاعی صفحات 255-282

    سد مخزنی کارده به منظور تامین بخشی از آب شرب شهر مشهد و همچنین آبیاری اراضی کشاورزیپایین‏دست حوزه با گنجایش حدود 38 میلیون متر مکعب احداث گردیده است. در حوزه آبخیز این سد 13 روستا، با 2 هزار و 400 نفر سکنه وجود دارد که می‏توانند در وضعیت سد و سلامت آب آن تاثیرگذار باشند.در تحقیق حاضر جهت برآورد سیلاب هر یک از زیرحوزه‏های مطالعاتی از روش‏های مستقیم و غیر مستقیم برآورد سیلاب استفاده گردید. با توجه به نتایجروش تحلیل منطقه‏ای و نزدیکی نتایج این روش به روش دیکن، و همچنین با توجه به بازدیدهای منطقه‏ای، روش دیکن منطقه‏ای سناریودوم به عنوان روش منتخب در نظر گرفته شد که در این روش از آمار سه ایستگاه جنگ، کوشک آباد و کارده برای کالیبراسیون ضریب دیکن استفاده گردید. در ادامه، بعد از تعیین ضریب زبری مانینگ، عملیات مدلسازی جریان به منظور استخراج پهنه سیلاب رودخانه در مدل هیدرولیکی HEC RAS انجام شد. پس از تعیین پهنه سیلاب مشخص شد که بیشترین مساحت اراضی باغات متصرف در بستر سیلاب رودخانه کارده به ترتیب در بازه‏های خرکت، بلغور، آل، سیچ و با مساحت‏های 8/240، 6/83، 50، 8/22 و 3/18 هکتار می‏باشند و بیشترین مساحت اراضی کشاورزی متصرف در بستر سیلاب رودخانه کارده به ترتیب در بازه‏های خرکت، گوش، بلغور، سیچ و آل با مساحت‏های 2/132، 5/17، 1/15، 5/5 و 8/0 هکتار می‏باشند. تغییرات کاربری موجود در بستر سیلاب از بالادست تا پایین‏دست رودخانه کارده می‏تواند بیانگر افزایش میزان ورود کودهای شیمیایی و سموم کشاورزی در اراضی زراعی و باغی ‏باشد که به عنوان یک خطر جدی در جهت ایجاد آلودگی و اثرات نامطلوب بر آب آشامیدنی در محل مخزن سد کارده محسوب می‏گردد. نتایج پایش کیفیت آب رودخانه کارده در روستای آل و مارشک نیز این موضوع را تایید می نماید.

    کلیدواژگان: بستر سیلاب رودخانه، برآورد سیلاب، مدل هیدرولیکی، کاربری‏ اراضی، پایش کیفیت آب
  • علیرضا عسگری سوادجانی، محمدرضا رضایی*، محمدحسین سرایی صفحات 283-305

    مزیت رقابتی، رویکردی مبتنی بر استراتژی بازاریابی است. دیدگاه شومپیتری در مزیت رقابتی، مبتنی بر خلاقیت و نوآوری می باشد. براین اساس می توان با ایجاد تغییرات خلاقانه و به کارگیری پارادایم تخریب خلاق، ایده های جدید را خلق و مورد بهره برداری قرار داده و آنها را به عنوان مهمترین عناصر در مزیت رقابتی مطرح نمود. با این وجود، پژوهش حاضر در نظر دارد تا با رویکرد تخریب خلاق به شناسایی عوامل مزیت ساز در بافت تاریخی شهر یزد بپردازد. لذا محققان از روش پژوهش کیفی با استراتژی تحلیل مضمونی استقرایی استفاده کرده اند. جامعه مورد مطالعه، افرادی با اطلاعات و تجارب مرتبط در زمینه گردشگری در محدوه مورد مطالعه بوده که با استفاده از روش غیراحتمالی و نمونه گیری قضاوتی انتخاب شدند. پس از انجام مصاحبه کیفی انفرادی و رسیدن به نقطه اشباع، 12 نفر از افراد واجد شرایط به عنوان نمونه انتخاب شدند. سپس کدهای استخراجی با استفاده از نرم افزار مکس کیو دی ای در مقوله های چهارگانه منابع و جاذبه ها، عوامل و منابع پشتیبان، مدیریت مقصد و عوامل تقویت کننده مورد دستبه بندی قرار گرفتند. براساس ارجاعت صورت گرفته عواملی چون شرایط موجود جهت جذب طبقه خلاق، وجود جاذبه های تاریخی و فرهنگی و حفظ هویت آنها، صنایع خلاق و تعامل و هم آفرینی در خلق ارزش ها، توجه به خلاقیت و نوآوری و توجه به تحقیق و توسعه به عنوان برترین مزایای رقابتی محدوده مورد مطالعه در مقایسه با رقبا تعیین گردید.

    کلیدواژگان: گردشگری، مزیت رقابتی، تخریب خلاق، بافت تاریخی، شهر یزد
|
  • Hassan Behnammorshedi, Safar Gaed Rahmati *, Rocnoldin Eftakhari, Abolfazl Meshkini Pages 1-33

    This research, using the theory of production of space and right to the artistic city of Lefebvre, as well as the model of participatory planning and avoiding the interpretations and analyzes of reductionists; In an effort to achieve the desired pattern of production and reproduction of urban spaces with emphasis on one of the largest, most capital and most challenging urban spaces, namely large commercial complexes or megaliths of the metropolis of Tehran. A model that makes citizen participation and participation as its basic principle in urban policy-making and calls for the sociality of space and the organization of people''s lives based on abstractions such as plans, financial institutions, engineering systems, and so on. In other words, in this speech, in addition to analyzing the concept of the right to the city and its dimensions, as well as its conceptual relationship with the flow of production and reproduction of space in the city, the authors seek the question of the desired city as a field of action for citizens and activists Which is active? And what is the process of achieving the right in this field? The dominant strategy in this research is a qualitative strategy based on the problem defined in the researcher''s mind and the research method is descriptive-analytical. The results of the research indicate that the right to the city of Lefebvre is the freedom of citizens to participate in the use and production of urban space, and therefore

    Keywords: Production of Space, Right to the City, Participatory Planning Model, Large Commercial Complexes (Megamall), Tehran Metropolis
  • Mona Valadi, Amir Safari *, Amir Karam, Ebrat Mohamadian Pages 35-54

    Geomorphology is a science based on Geography and human and its formative elements, and cannot be considered free from it. One of the most important features of human is epistemology and his cognitive ability. In cognitive - Geomorphology, human cognition in biological domain is not similar to what is emphasized in the Archaeology and Biology but emphasizes the concept of “human”. "emotional wisdom" of human uses the experience provided by "place" as a pretext for the "beginning" of his Social configuration. According to Whorf, place like the language and culture, shapes the intellectual logic and understanding of its inhabitants on a particular scale.Using data such as topographic and geological maps, digital elevation model (DEM), data from ancient hills, data of city and villages, tries to refute or confirm the evolutionary theory of Marx and Gordon Child on social configurations. The following statements have been obtained from the theory of "cognitive situation" in Dehloran Land–context by using the "Grounded theory" method 1- Social configurations in Iran do not follow the theory of Marx and Gordon Child and have a direct relationship with Space Identity or changing proportions in space. 2- 2- Social configurations are formed based on Space Identity and human emotional wisdom with a beginning.3- 3- Rural-urban, rural, mental and semi-mental configurations are seen together and none of them is evolved.

    Keywords: Cognitive Geomorphology, Dehloran, evolution, NoumenonologySocial configuration
  • Shahla Eghtedarbakhtiyari, Zahra sadat saeede Zarabadi *, Hamid Majedi Pages 55-80

    Understanding the relationship between human settlement's spatial structure and residents' social life is one of city researchers' major challenges. One of the most important spatial structures of a city is the public realm. Public realms are usually constructed for free usage of general society people. Everyone has the right to access and use public realms. A public place's public realms is a place for social interactions and creates the city's social life, an important factor is the public realm's security and how safe people feel in this space. It is no doubt that public realms would lose their efficiency. The present research's method is descriptive-analytical and has a practical purpose. The general tool for data gathering consists of library studies and questionnaire completion by the citizens of the Dohezar district. This questionnaire was designed proportional to the information type and based on the Likert Scale. This research's statistical population consists of Bandar Abbas Dohezar citizens, and the statistical sample consists of 376 residents that have been computed and chosen by the Cochran formula, and the questionnaire distribution method is simple random sampling. Path analysis method and soft wares SPSS and AMOS were used in data analysis. The results depict that the most influential component on security is the movement and access indicator, and the least influential is access quality. Considering the research results, five approaches of scale and spatial frame, movement and access network, environmental comfort, access quality, and activity and ground control caused security enhancement in the public realm.

    Keywords: Morphology, Public Realms, Urban Security, path analysis, Bandar Abbas City
  • Sanaz Saeedi *, Mehdi Asiaei, Fatemeh Goharkhah Pages 81-105

    The aim of this study was to zoning the risk of floods in Torbat Heydariyeh with emphasis on urban and rural areas in2020.This research is an applied type in which fuzzy logic,analytical hierarchy system and gratitude information system have been used.In this study, slope,distance from river,elevation,geology,landuse,precipitation, drainage density and vegetation were investigated.It should be noted that in order zoning the risk of flood occurrence in Torbat Heydariyeh,based on the above criteria,first the layers in Arc GIS environment have been converted and then using fuzzy,fuzzy membership functions and finally fuzzy maps of the layers have been obtained.Then,with the help of EXCEL software,the AHP process was performed and then the final weight of the criteria was combined with fuzzy layers and finally the obtained maps were matched with fuzzy operators and the zoning map was extracted.The results show that the main variables affecting flooding in the study area are slope variables with a weight coefficient of 0.306and precipitation with a weight coefficient of 0.175.Of course,vegetation variable with a weight coefficient of 0.040has the least effect on the study area.Therefore,it can be concluded that Torbat Heydariyeh is very high risk according to the classification map of flood risk in the region,so more attention should be paid to watershed management operations in the city.It should also be noted that the Torbat Heydariyeh is located in very low risk area and in terms of rural settlements,most of the villages of this city are located in the area with very low and high risk of vulnerability.

    Keywords: Natural Hazards, zoning, Flood, Fuzzy logic, Torbat Heydariyeh
  • Manizheh Kianipour, Abolfazl Masoodian *, Hossein Asakereh Pages 107-129

    In this study, the specific humidity, zonal, and meridional wind components data at 850 hPa and PW(PW) data of Modis Aqua for 15-year period (2002-2017) were used; Then, the days that the average amount of PW was 2 standard deviations from the mean were selected and moisture flux was calculated for these days and two days ago. The results showed when the average PW is high (July and August), southwestern parts of the Caspian Sea coasts and northwest of the country, moisture flux is maximum. The northeast and east currents, which pass through the Caspian Sea due to the low pressure in the northeast of the Caspian Sea, cause the maximum PW to occur with the transfer of moisture to the Caspian Sea and northwest. Sub Tropical high pressure over the Arabian Sea and a thermal low pressure over the southeast of Arabian Peninsula, increases moisture flux from the Arabian Sea, the Aden Gulf, the Oman Sea and the Persian Gulf to the country's southern and southwestern coasts, as a result, the amount of PW is also increased. Occasionally, currents entering to the country from the northeast and south converge on the Lut and Central Desert Plains; and increase the atmospheric moisture.Based on the results, the presence of low pressure over the western Kazakhstan and high pressure over the Arabian Sea and low pressure in eastern Arabian Peninsula, play key roles in moisture penetration into Iran and increasing atmospheric moisture.

    Keywords: Precipitable Water, moisture flux, MODIS, Iran
  • Soofia Abbasi, S.Mehdi Mirdamadi *, Maryam Omidi Najaf Abadi, Seyed Jamal Farajollah Hosseini Pages 131-160

    Today, ecotourism entrepreneurship is presented as a strategy for sustainable rural development by creating job opportunities based on the use of local resources in a sustainable way and emphasizing on the internal development of the village. Therefore, the purpose of this study is to design a model for rural ecotourism entrepreneurship development in Dezful township. This research is of qualitative type and in terms of implementation method, it is a mixture of qualitative content analysis and Delphi technique. At first, concepts were extracted using theoretical foundations and research background using qualitative content analysis method. Then, using the Delphi technique and the opinions of experts about these indicators, a consensus was reached. The Delphi panel consisted of 30 academics, organizational, and local experts selected by snowball sampling. After three rounds of Delphi, experts agreed on 87 indicators in the form of 11 components and the rural ecotourism entrepreneurship development model in Dezful township was theoretically approved. The results show that the combination of social responsibility, environmental responsibility, growth and development through ecotourism and ecotourism innovations and creativity provide the development of rural ecotourism entrepreneurship. Also, physical-infrastructural factor, economic factor, educational and information factor, institutional factor, environmental factor, socio-cultural factor and individual factor were identified as the most important factors affecting the development of rural ecotourism entrepreneurship.

    Keywords: Entrepreneurship, Ecotourism, Rural tourism, Delphi technique
  • GholamHassan Jafari *, Kazhal Qafoori Pages 161-176

    Fractal geometry is a suitable instrument for studying and understanding the complex behavior of a river. The most important feature of the fractal is its dimension. The purpose of this essay is to evaluate the fractal dimension on a large scale in the morphotectonic unit of Zagros and its analysis using fractal geometry theory and Horton-Strahler ranking.For this purpose the waterways were ranked by Horton and Strahler method. It seems that the fractal dimension less than 1 and more than 2 is due to the tectonics and lithology of the sub-basin, which has caused the sub-basins not to reach balance in terms of fractal dimension at the surface or line.Of course, this does not mean that the fractal dimension follows the basin lithology in an abstract way, but it indicates that the spatial distribution of lithology in a basin along with morphotectonic evidence such as faults can get the fractal dimension of the basin out of balance. An exact connection cannot be estimated between the fractal dimension and the physiographic characteristics of the sub-basins of the Zagros morphotectonic unit.

    Keywords: Fractal dimension, Morphotectonic Unit, Zagros, Horton-Strahler, Bifurcation ratio
  • Aliakbar Najafikani *, Nahid Isanejad Pages 177-202

    The statistical population of the present study is rural households living in eight villages of Rudbar-e Qasran District, which is equal to 17,419 people according to the 2016 census. After identifying and designing the indicators, a questionnaire was prepared by using Cochran's formula, 310 villagers were selected as the sample population that by using random / systematic sampling method, the questionnaires were distributed among them and finally with using Friedman statistics, logistic regression and cluster analysis in SPSS software environment, the data were analyzed. The results of Friedman test illustrate that rural tourism in different physical, economic, social and cultural fields have a significant difference up to 99% confidence level. The results of logistic regression by using the forward selection method also illustrate that the variables of income and expenditure of rural households up to 99% confidence in the regression equation were examined and Wald Statistics represent the meaningful level of the variables in the regression equation. According to the results of the hierarchical cluster analysis test, the villages of the first cluster (Garmabdar, Zayegan, Lalan and Ab Nik villages) and the village of the second cluster (Ruteh) have the highest rank in the field of development of second homes tourism, respectively. The villages of the third cluster (Fard Abad and Sang Bon) and the fourth cluster (Labark), although they have many tourist attractions, they have a lower level of development in comparison to the villages of the first and second clusters.

    Keywords: Rural tourism, Second homes, Rural Tourism development, Country regions, Shemiranat Township
  • MohamadHasan Yazdani *, Jila Farzaneh Sadat Zarangi, Ata Ghafarigilandeh Pages 203-226

    One of the most important housing projects that otherwise hidden aspects of the management of can cause a lot of problems to the residents of the housing, the housing site is the location. So,this paper is to analyze the status of locating housing sites in Ardabil in terms of environmental factors.The method, according to the purpose and nature of the analytical method. Evaluation criteria include environmental 7 factors (criteria dip, fault lines, the depth of ground water, soil, geology, distance from urban centers and networks) are. In order to standardize and benchmark valuation maps, fuzzy logic techniques were used. In order to weigh the map, CRITIC-AHP integrated method for analyzing whether the existing land area of housing used taken VIKOR. The findings show that the housing site Valieasr with a final score of 0.29 with close to ideal conditions. In contrast, Mehr housing Myrashrf with a final score of 0.76 has a farthest distance from the ideal option positive. The final score is calculated for Mehr housing Pile shran also 0.56, the status of this option compared with other options and shows the desired option. Thus, it appears that Mehr housing Myrashrf, with the lowest and farthest from locating desirable and is also the worst among the options studied. It should be noted that priority is shown, depending on the criteria used their weight is obtained. The results output, that the sites dedicated to housing Ardabil ,due to environmental conditions in the worst situation is Mir Ashrf site.

    Keywords: localization, environmental conditions, housing Ardebil, techniques VIKOR
  • Mojtaba Arasteh *, Melika Zarei Pages 227-253

    Today, ports, as a communication bridge for the exchange of goods, play an important role in sea and land transport in creating integration in the post-colonial regions and establishing balance in the supply chain. In fact, each port has a different geographical location, equipment and function, and this has led to increased inequality in the development of ports and, by nature, cities and regions. The purpose of this study is to evaluate, identify and analyze the geographical facilities and capabilities of the ports of Bushehr province in order to develop the backward regions of this province. The research method in this research is descriptive-analytical using documentary sources, library. In order to weight and rank the criteria and sub-criteria, fuzzy AHP and TOPSIS models have been used. After a general review and comparison of criteria and sub-criteria, six ports of Bushehr, Assaluyeh, Kangan, Genaveh, Dayyer and Deylam in this province were selected from among the ports of Bushehr province which are located in the Persian Gulf. Findings show that Assaluyeh port is among the five ports compared in terms of criteria and sub-criteria in the first place. Therefore, it was selected as the most suitable port in the development of the southern regions of Bushehr province.

    Keywords: port, Coastal Development, Fuzzy AHP, TOPSIS, Bushehr province
  • MohammadTaghi Dastorani *, Mahbobeh Hajibigloo, Hasan Shojaee Pages 255-282

    The effects of magnetic water were examined in terms of leaf area, special leaf area, and some of the physiographic indicators such as relative water capacity and foliar chlorophyll content (SPAD) in three species endemic to arid environments namely Nitraria, Haloxylon, and Atriplex. In addition to the factors mentioned, acidity (pH) and electrical conductivity (EC) were also measured. This research was conducted in a completely randomized block design with three replications. Data analysis was carried out via the analysis of variance using MSTAT software. The aim of this study was to investigate the effect of magnetic water on water use efficiency, rehabilitation of land, and the propagation of vegetation cover in arid areas, along with the introduction of a new Water Magnifier Device. The results showed that species irrigated with magnetic water, had better performance in terms of the growth indices. Leaf development was increased by 121.74, leaf area by 108.97 mm2, special leaf area by 3803.74 mm2.gr, RWC by 9.81%, and SPAD by 15.79. Water magnetization process also reduced pH to 5.0 and EC to 3.0 µmhos.cm-1.

    Keywords: River flooding bed, flood estimation, Hydraulic model, Land Use, Water quality monitoring
  • Alireza Asgari Savadjani, Mohamadreza Rezaei *, MohahmmadHossein Saraei Pages 283-305

    Today, the tourism industry is changing rapidly, and as a result, the needs of tourists have also changed. In this age, creativity and innovation are considered as an important feature and the main need of service and tourism centers. The importance of employing creative manpower for tourism centers and organizations is not hidden and can play an important role in their success. Creative workforce leads to new ideas and solutions and improves the performance of goals. As a result, given the issues and problems facing the industry, the need for a creativity-based paradigm, along with the replacement of new products, processes, markets and methods, monopoly interests and the created competitive advantage seems necessary. In this paradigm of "creative destruction", Joseph Schumpeter, as the driving force of economic development, uses resources, knowledge and skills in new ways to solve existing problems or obstacles and by forming new types of demand and support resources to meet them. Promotes opportunities for creativity and entrepreneurship. Therefore, creative destruction can facilitate the transition from old and inefficient tourism systems to new paradigms and be used as a need of the tourism industry or a tool to meet its needs. This can occur in a variety of ways and can change the performance of tourism and related organizations. Accordingly, according to Schumpeter theory, the role of creative and entrepreneurial force is not limited to creating new job opportunities, but with the existing structure, thinking, mobility and culture, engage in creative destruction to prepare the ground for

    Keywords: Tourism, Competitive Advantage, creative destruction, Historical Texture, Yazd