فهرست مطالب

پژوهشنامه بازرگانی
پیاپی 100 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حمید لعل خضری*، احمد جعفری صمیمی صفحات 1-24

    با توجه به تغییرات نرخ ارز در اثر سیاست های ارزی مختلف در سال های اخیر، بررسی اثر تکانه های ارزی بر تقاضای پول در ایران می تواند نتایج مفیدی را در بر داشته باشد. لذا در این پژوهش به بررسی تقارن یا عدم تقارن اثر تکانه های مثبت و منفی نرخ ارز بر تابع تقاضای پول با استفاده از الگوی وقفه های توزیعی خودرگسیونی غیرخطی با توجه به داده های فصلی موجود تا سال 1396 پرداخته شده است. برای این منظور، ابتدا با استفاده از آزمون هم جمعی کرانه ها که توسط پسران و همکاران (2001) ارایه شده است، وجود رابطه تعادلی بلندمدت بررسی و تایید گردید. نتایج حاصل از الگو نشان می دهد که متغیرهای تولید ناخالص داخلی بدون نفت و نسیت کسری بودجه دولت به تولید ناخالص داخلی بر تقاضای پول تاثیر مثبت و نرخ تورم تاثیر منفی دارد. در ادامه با توجه به نتایج به دست آمده از آزمون والد، سطح تکانه های مثبت و منفی نرخ ارز بر تقاضای پول در کوتاه مدت نامتقارن اما در بلندمدت متقارن است. همچنین با مقایسه میزان اثرات تکانه های مثبت و منفی نرخ ارز بر تقاضای پول می توان این نتیجه را گرفت که اثر مثبت تکانه کاهش نرخ ارز بر تقاضای حجم پول بیش تر از اثر منفی تکانه افزایش نرخ ارز است.

    کلیدواژگان: الگوی غیرخطی خودرگرسیونی با وقفه های توزیعی، تکانه های نرخ ارز، تابع تقاضای پول، نامتقارن
  • جلال سلطان احمدی*، راضیه تقی زادگان، ابراهیم تقی زاده صفحات 25-51
    بروز عدم توازن قراردادی در قدرت معاملاتی یک طرف را ضعیف و دیگری را قوی می نماید. عواملی چون نابرابری سطح وابستگی، دانش، انحصار و شرایط اضطراری یک طرف معامله، موجب عدم توازن در انعقاد قرارداد و چانه زنی در عوضین یا شروط و مفاد قرارداد می شود. مسئله این تحقیق تاثیر نابرابری و عدم توازن بر قرارداد و بررسی راه حل های ارایه شده در این زمینه است. طبق نظریه سنتی آزادی قراردادی، اکراه و اشتباه و گاه تدلیس عیوب اراده تلقی می شوند؛ سو استفاده از اضطرار نیز به صورت محدود مطرح است؛ اما در سایر موارد مطابق با اصل حاکمیت اراده توجهی به توازن قدرت متعاملین نمی گردد. عدالت حقوقی ایجاب می کند برای مقابله با این نوع نابرابری ها راه کار مناسبی ارایه گردد، زیرا اصل آزادی قراردادی نباید موجب نابودی طرف های ضعیف گردد. در حقوق کشور های دیگر نظیر آمریکا و فرانسه تیوری هایی مطرح گردیده است که برخی از آنها توسط حقوق دان های داخلی نیز پیشنهاد شده و در نتیجه راه کار بطلان شروط تحمیلی یا غیر معقول را ارایه می دهند. اما هدف این پژوهش به کار گیری روشی است که ضمن حمایت از طرف ضعیف، در راه حفظ اصل ثبات و لزوم معاملات قدم بر دارد تا از این حیث رونق تجارت و انگیزه کسب دانش و تخصص نیز از بین نرود. بهره گیری از تیوری تقلید معامله درجهت این هدف کارآمد خواهد بود. این تیوری ترکیبی از وضعیت شخصی طرف ها و لحاظ قدرت و ضعف معاملاتی آنها و رویه متعارف و معقول معاملات مشابه در جامعه و انصاف و عدالت است.
    کلیدواژگان: قرارداد، قدرت معاملاتی، طرف ضعیف، چانهزنی، تقلید معامله
  • ابوالفضل شاه آبادی*، بهناز خوش طینت، مریم ابراهیمی، علی مرادی صفحات 53-77
    آزادسازی تجاری تدریجی در کشورهای درحال توسعه می تواند به تخصیص بهینه منابع، افزایش بازده فزاینده به مقیاس، انتقال دانش و فناوری و تسهیل واردات کالاهای واسطه ای و سرمایه ای کمک کند و موجبات افزایش رشد اقتصادی را فراهم کند. بنابراین، شناسایی عوامل اثرگذار بر آزادسازی تجاری در کشورهای درحال توسعه ضروری می باشد. در این راستا، تحقیق حاضر، تاثیر شاخص های توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان فناوری برتر را بر آزادسازی تجاری در دو گروه از کشورهای منتخب درحال توسعه آسیایی عضو سازمان همکاری اسلامی و کشورهای منتخب توسعه یافته اروپایی عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه طی دوره 2017-2009 بررسی نموده است. برای این منظور، مدل تحقیق با استفاده از داده های تابلویی و به روش گشتاورهای تعمیم یافته برآورد گردید. نتایج نشان داد، تاثیر متغیرهای دسترسی، مصرف و مهارت استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات بر آزادسازی تجاری در هر دو گروه از کشورهای منتخب مثبت و معنادار است. همچنین، تاثیر متغیرهای کنترلی جهانی شدن سیاسی و نوآوری بر آزادسازی تجاری در هر دو گروه از کشورهای منتخب مثبت و معنادار و تاثیر نرخ ارز واقعی بر آزادسازی تجاری در هر دو گروه از کشورهای منتخب منفی و معنادار است.
    کلیدواژگان: آزادسازی تجاری، فناوری اطلاعات و ارتباطات، نرخ ارز
  • روح الله عرب*، منصوره آخوندرادکانی، محمد غلامرضاپور صفحات 79-103

    امروزه جلب رضایت مشتری در رسیدن سازمان ها به اهدافشان، نقش اساسی ایفا می کند. مشتریان عمده، از مهمترین دارایی های سازمان ها به حساب می آیند. میزان اعتبار پرداختی به مشتریان می تواند از عوامل اثرگذار بر جلب رضایت مشتری باشد. لذا، هدف پژوهش حاضر، بررسی رابطه بین تمرکز مشتری و اعتبار تجاری پرداختی به مشتریان و مطالعه اثر تعدیلی ریسک عملیاتی و اهرم مالی در این رابطه در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از اطلاعات مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در فاصله زمانی بین سال های 1392 تا 1396 استفاده شده است، به طوری که پس از اعمال محدودیت های موردنظر در این پژوهش، نمونه نهایی متشکل از 88 شرکت انتخاب گردید. پس از اندازه گیری متغیرهای پژوهش از تجزیه تحلیل رگرسیون خطی چند متغیره، برای آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شد. آزمون فرضیه ها نیز با استفاده از نرم افزار اقتصادسنجی Eviews و تکنیک های آماری داده های تلفیقی صورت پذیرفته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که تمرکز مشتری، اعتبار تجاری پرداختی به مشتریان را افزایش می دهد. علاوه بر این، نتایج نشان می دهد که در شرکت هایی با ریسک عملیاتی  بالاتر، تمرکز مشتری تاثیر بیشتری بر اعتبار تجاری پرداختی به مشتریان  دارد و در شرکت هایی با اهرم مالی  بالاتر، تمرکز مشتری تاثیر بیشتری بر اعتبار تجاری پرداختی به مشتریان  دارد.

    کلیدواژگان: تمرکز مشتری، اعتبار تجاری، ریسک عملیاتی، اهرم مالی
  • سید محمدرضا داودی*، سمیه سازگاری صفحات 105-130

    پایداری در زنجیره تامین به عنوان بخش جدید چندی است که توجه محققین حوزه مدیریت زنجیره تامین را به خود معطوف ساخته است. علاوه بر حوزه دانشگاهی، جوامع، دولت ها، کسب و کارها، آژانس های بین المللی و سازمان های غیرانتفاعی به طور فزآینده ای به این موضوع پرداخته اند، لذا این پژوهش در پی آن است که به بررسی موانع اجرای شیوه های مدیریت زنجیره تامین  پایدار در کارخانه کشتی سازی بوشهر با استفاده از روش دیمتبل و ANP فازی بپردازد. با استفاده از روش پرسشنامه ای از میان 50 نفر خبرگان بخش زنجیره تامین شرکت کشتی سازی بوشهر 30 نفر به عنوان نمونه شناسایی شد که 20 نفر پرسشنامه را کامل کردند و با استفاده از روش دیمتل فازی، الگویی نظام مند برای بررسی تاثیر گذاری شاخص ها ارایه گردید. در مرحله بعد با استفاده از تکنیک ANP فازی به رتبه بندی موانع مورد مطالعه پرداخته شده است. نرخ سازگاری مقایسه های انجام شده 019/0 به دست آمده است که کوچکتر از 1/0 می باشد، بنابراین می توان به مقایسه های انجام شده اعتماد کرد. بر اساس نتایج پژوهش بعد دانش و پشتیبانی بیشترین اثر گذاری را داشته و در مرحله رتبه بندی نیز هزینه پایداری و شرایط اقتصادی با 124/0 در اولویت نخست و عدم تخصص فنی با 099/0 در اولویت دوم قرار دارد. عدم آموزش درباره زنجیره تامین پایدار با وزن 081/0 سومین شاخص با اهمیت است. با توجه به نتایج می توان گفت که باید از یادگیری در زنجیره تامین با توجه به بعد دانش از طریق همکاری با یکدیگر استفاده شود.

    کلیدواژگان: زنجیرهتامین پایدار، دیمتل فازی، ANP فازی، صنایع دریایی
  • رضا معبودی*، سید علیرضا رضایی صفحات 131-158
    یکی از رایج ترین طرق حل و فصل اختلافات، داوری است و داوری بر خط یک روش نوظهور در این حوزه می باشد. ویژگی های خاص این روش داوری، باعث طرح مباحث حقوقی بسیاری شده است. با توجه به فقدان محل فیزیکی در داوری های برخط، نحوه تعیین مقر در این نوع داوری ها موضوعی است که باید مورد بررسی قرار گیرد که با درنظرگرفتن آثار حقوقی مهم مقر در فرایند داوری، تعیین آن حایز اهمیت می باشد. سوال اساسی پژوهش حاضر آن است که چه شخصی و با چه معیاری می تواند مقر داوری را در چنین داوری هایی تعیین نماید؟ در پاسخ اجمالا مقاله به این نتیجه نایل شده که در صورت تعیین مقر داوری توسط طرفین دعوا، وفق نظریه محل زدایی مطلق، توافق طرفین معتبر بوده و عدم وجود مکان فیزیکی در داوری های برخط ایجاد مشکل نمی کند. در صورت عدم انتخاب مقر داوری توسط طرفین، داور بایستی مقر را انتخاب نماید. معیارهای مختلفی در این خصوص مورد بحث قرار گرفته است اما به نظر می رسد  معیارهای مناسب بودن مقر از لحاظ حقوقی، قانون شکلی حاکم بر فرایند داوری و دادگاه صالح انتخابی توسط طرفین جهت نظارت بر داوری، بیشتر می توانند در کشف اراده ضمنی طرفین در این خصوص راهگشا باشند. علی رغم پیشنهاد معیارهای مذکور، تحلیل و یافته های مقاله حاضر نشان می دهد که تقنین صریح توسط قانون گذار در خصوص این مسئله ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: داوری آنلاین، تعیین مقر داوری، نظریه محلزدایی
  • ملیحه معصومی، جواد بهنامیان* صفحات 159-197

    حمل و نقل کالا از نقاط عرضه به مشتریان مختلف، یک وظیفه مهم در زنجیره تامین است. در این حوزه، مسئله مسیریابی وسایل نقلیه از اهمیت ویژه ای برخودار است. در این مقاله مسئله مسیریابی وسایل نقلیه با در نظر گرفتن پنجره های زمانی با استفاده از مفهوم ناهمگونی ارایه شده است. در اینجا مفهوم ناهمگنی وسایل نقلیه مربوط به مالکیت ناوگان است و زمانی رخ می دهد که ناوگان خصوصی کافی در دسترس نبوده و شرکت مجبور به اجاره برخی وسایل نقلیه از سایر شرکت های باربری باشد. علاوه براین، برخلاف تلاش های قبلی، مدل پیشنهادی به دنبال حداقل سازی انرژی مصرفی است. در اینجا دو سناریو مورد بررسی قرار گرفته است و برای هریک یک مدل ریاضی چندهدفه پیشنهاد شده است. در سناریو اول، مسئله با در نظر گرفتن پنجره های زمانی بدون در نظر گرفتن مفهوم ناهمگنی و در سناریو دوم وجود وسایل نقلیه به صورت اجاره ای مورد توجه قرار گرفته است. بنابراین در سناریو دوم استراتژی تغییر ظرفیت ناوگان اجاره ای بر اساس مدل پیشنهادی مشخص خواهد شد. برای حل این مسیله، یک الگوریتم فراابتکاری ترکیبی بر مبنای الگوریتم های سیستم ایمنی مصنوعی بدن و ازدحام ماهی های مصنوعی پیشنهاد شده است. در نهایت نیز نتایج آن با نتایج حاصل از الگوریتم NSGAII روی مسایل با ابعاد مختلف مقایسه شده است. نتایج حاصل نشان می دهد که با در نظر گرفتن ناوگان اجاره ای در بخش عظیمی از هزینه ها و انرژی مصرفی صرفه جویی شده است. همچنین رویکرد پیشنهادی توانسته به عنوان یک سیستم تصمیم گیری پشتیبان برای بررسی استراتژی های ظرفیت شرکت های باربری مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مسئله مسیریابی وسایل نقلیه، پنجره زمانی، مصرف انرژی، ناوگان اجارهای، استراتژی ظرفیت
  • حسین ممتاز*، غلامرضا هاشم زاده، اصغر مشبکی اصفهانی، کیامرث فتحی هفشجانی صفحات 199-228

    در چند سال اخیر حل مسایل از طریق جمع سپاری یکی از رویکردهایی است که مورد توجه بسیاری از سازمان های بازرگانی قرار گرفته است. نتایج بررسی های صورت پذیرفته نشان می دهد جمع سپاری یکی از راه های موفقیت اقتصاد در دوران حاضر بوده که در توسعه محصول جدید، به عنوان یک نوآوری عملیاتی به منظور ارتقاء کیفیت محصولات جدید و گسترش فرآیند توسعه مد نظر است؛ با این وجود افزایش پیچیدگی در سطح سازمان ها بر مشکلات تصمیم گیری افزوده و کمتر به آن در جمع سپاری توجه شده است. هدف این پژوهش شناسایی و اولویت بندی (طبقه بندی) مولفه های جمع سپاری در سازمان های بازرگانی به هنگام پیچیدگی، با در نظر گرفتن قوانین فراکتال است. پژوهش حاضر میدانی، کمی، مقطعی و از نوع پژوهش اکتشافی است. جامعه آماری این پژوهش مدیران و کارکنان کسب وکار های فعال در حوزه جمع سپاری در ایران است که با کمک نمونه گیری قضاوتی پنج نفربه عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه بسته از نوع طیفی؛ دارای طیف پاسخ گویی رتبه ای بوده، که به منظور اولویت بندی مولفه ها در مقابل شاخص ها از روش های ماتریس ارزیابی(شامل: ماتریس ارزیابی اثرات سریع و ماتریس ایرانی) با کمک نرم افزار اکسل استفاده شد. نتایج این پژوهش نمایانگر آن است که از میان انواع مولفه های جمع سپاری با توجه به قوانین فراکتال ها، به منظور کنترل و در نظرگرفتن پیچیدگی در سازمان های بازرگانی بایستی به مولفه های: "استفاده از خرد جمعی، مشارکت داوطلبانه جمعیت، استفاده از فناوری اطلاعات" به عنوان مهمترین مولفه های جمع سپاری در سازمان های بازرگانی توجه ویژه ای کرد.

    کلیدواژگان: جمعسپاری در سازمانهای بازرگانی، قوانینفراکتال، روشهای ماتریسارزیابی(AMM)
  • عباس کریمی*، مصطفی کوشکی صفحات 229-255

    جایگاه برتر اقتصادی، اجتماعی و یا فکری برخی بنگاه های اقتصادی موجب گردیده است که این اشخاص در قراردادهای خود با سایر بنگاه های اقتصادی، شروط و مفاد قرارداد مطلوب خود را بر آنها تحمیل نمایند. با توجه به وضعیت فوق، این مقاله در صدد پاسخ به این پرسش اصلی می باشد که در قراردادهای بین صاحبان حرف از منظر قانون و رویه قضایی یک شرط باید واجد چه اوصافی باشد تا تحمیلی تلقی گردد و مبنای مقابله با چنین شروطی چه می باشد. نتایج مقاله نشان می دهد که علیرغم طرح نظریه های نوظهوری همانند نظریه هزینه های معامله به عنوان مبنای مقابله با شروط تحمیلی، در نظام حقوقی ایران کماکان می توان استدلال نمود که مبنای مقابله با این شروط قاعده لاضرر است. به علاوه نظر به اصول مهمی نظیر آزادی رقابت و امنیت قراردادی، در قراردادهای بین صاحبان حرف برخورد با چنین شروطی از سخت گیری کمتر و ضمانت اجرای منعطف تری برخوردار می باشد که از این حیث قابل نقد بوده و قانونگذار می باید ضمن بیان مولفه های دقیقی برای احراز چنین شروطی، ضمانت اجرای قوی تری نظیر بطلان شروط تحمیلی را وضع نماید.

    کلیدواژگان: شروط تحمیلی، صاحبان حرف، قاعده لاضرر، نظریه هزینه های معامله، پایش قضایی شروط تحمیلی
  • میلاد سلطانی*، جواد شمسی، حسین حمدی صفحات 257-280
    لایحه جدید تجارت در ماده 479 امکان تشکیل شرکت تک عضوی را پذیرفته است. با وجود آن که اصل پذیرش این شرکت که با نیازهای تجاری و اقتصادی هماهنگ است، مورد تایید و حمایت می باشد، اما  مدونین لایحه در این راستا به نحو صحیح و جامع اقدام ننموده اند که این امر می تواند سبب ایجاد ابهاماتی در نحوه اداره این شرکت ها گردد. از آنجا که امروزه تلاش می شود مفهوم شرکت تک عضو در حقوق ایران به رسمیت شناخته شود، ضروری است که جهت موفقیت قانون جدید، میان منافع شرکت های تک عضو و حقوق طلبکاران تعادل برقرار گردد. اما در این خصوص ایرادات و کاستی های بسیاری وجود دارد و نظام قانونی و چارچوب مشخصی از تاسیس تا انحلال برای این شرکت پیش بینی نشده است. از این رو اهمیت تحقیق حاضر برخلاف آثار دیگران بررسی شرکت های تک عضوی در لایحه جدید تجارت و بیان نواقص آن خواهد بود. در این راستا بررسی تطبیقی و پیشرفت های کشورهای دیگر می تواند کاستی های لایحه را به شکل بهتری آشکار سازد. لذا تحقیق حاضر پیشنهاد می نماید که باید مقرراتی راجع به نگهداری سرمایه و تنظیم معاملات پیش بینی شود. علاوه بر صلاحیت شخصی شریک، از حیث موضوعی نیز شرکت تک عضو باید دارای محدودیت هایی باشد و انجام برخی فعالیت ها همچون بانکداری و بیمه در این قالب امکان پذیر نباشد
    کلیدواژگان: لایحه جدید تجارت، شرکتهای تکعضوی، نظریه قراردادی، شرکت با مسئولیت محدود
|
  • Hamid Lal-E-Khezri *, Ahmad Jafari Samimi Pages 1-24

    Considering the exchange rate changes due to different foreign exchange policies in recent years, the study of the effect of currency shocks on the demand for money in Iran can lead to useful results. Therefore, in this study, we investigate the symmetry or asymmetry of the effect of positive and negative exchange rate shocks on money demand function by using Nonlinear Autoregressive Distributed Lag model on the latest seasonal data up to year 1396. At first, the existence of long-term equilibrium relationship was examined using Pesaran Bound test and was confirmed. The results of the model show that Growth Domestic Production (GDP) and Ratio of government budget deficit to GDP have positive effect on money demand and inflation has negative effect on it. The results also indicate that GDP and the state budget deficit variables positive impact on the money demand and inflation has a negative impact. According to the results of the Wald test, the level of positive and negative shocks of exchange rate on money demand is asymmetric in the short run but symmetric in the long run. Also by comparing the positive and negative effects of exchange rate shocks on money demand, it can be concluded that the positive effect of exchange rate shocks on money demand is more than the negative effect of shocks on exchange rate.

    Keywords: Asymmetric, Exchange Rate Shocks, Money Demand Function, Nonlinear ARDL
  • JALAL SOLTANAHMADI *, Razieh Taghizadegan, Ebrahim Taghizadeh Pages 25-51
    Lack of balance in transaction power between contract parties leads to a relatively deep gap between them causing one party of the contract to be named as poor party and the other party as strong party. Inequality in dependency levels, knowledge and urgent conditions of poor party are among the factors that pave the way for lack of balance in power between poor and strong parties. Legal justice necessitates proper strategies to be presented to face with this kind of inequality. In Iran's Law, only  some have reached from title of misuse of urgency to solution of duress transactions, annulment. Moreover, a number of theories have been proposed in developed countries like United States and England, and some of them have been proposed by Iranian lawyers, which, present strategies for annulment of imposed or unreasonable terms. However, this study aims to apply a strategy which, in addition to supporting the poor party, takes a step to maintain the principle of transaction necessity, so that trade boom and motivation for gaining knowledge and specialty will not be disappeared. Exploiting Transaction Imitation Theory will be efficient with regard to this aim.
    Keywords: Contract, Transaction Power, Weak Party, Bargain, Transaction Imitation
  • Abolfazl Shahabadi *, Behnaz Khoshtinat, Maryam Ebrahimi, Ali Moradi Pages 53-77
    Trade liberalization in developing countries can help with optimal allocation of resources, increasing returns to scale, transfer of knowledge and technology, and can facilitate the imports of intermediate and capital goods, which will lead to increased economic growth. Therefore, it is necessary to identify the factors that affect trade openness in developing countries. In this regard, the present study tries to determine the impact of Information and Communication Technology (ICT) development indicators on trade liberalization in two groups of selected countries of Asian developing member of the Organization of Islamic Cooperation and EuropeanDeveloped members of the Organization for Economic Co-operation and Development during the period 2009-2017. For this purpose, the research model was estimated using panel data and the generalized method of moments. The results showed that the impact of access, use and skills of using ICT on the trade liberalization in both groups of selected countries is positive and meaningful. Also, accordings to the results, in both groups the effect of controlling variables including political globalization and innovation on the trade liberalization  is positive and meaningful and the effect of real exchange rate on is negative and meaningful.
    Keywords: Trade Liberalization, Information, Communication Technology, Exchange Rate
  • Roohollah Arab *, Mansoreh Akhondradkani, Mohammad Gholamrezapoor Pages 79-103

    Today, customer satisfaction plays an essential role in achieving organizational goals. Major customers are among the most important assets of organizations. The amount of credit paid to customers can be a factor in affecting customer satisfaction. The present study aims at investigating the association between customer concentration and trade credit with particular focus on the moderating role of operational risk and financial leverage, in the firms listed on the Tehran Stock Exchange. The research hypotheses were built on the financial information of 88 listed firms during the years 2013-2017, and then were tested using Eviews and multivariate regression model based on panel data. The results reveal that customer concentration improves trade credit offered to customers. Moreover, the findings indicate that customer concentration exerts greater influence on the trade credit paid to customers in the firms with higher operational risk, and exerts greater influence on the trade credit paid to customers in the firms with higher financial leverage.

    Keywords: Customer Concentration, Trade Credit, Operational Risk, Financial Leverage
  • Sayyed MohammadReza Davoodi *, Somayeh Sazegari Pages 105-130

    Sustainability  is a relatively new and very influential subject that has attracted the attention of researchers in the field of supply chain management. In addition to the academic field, societies, governments, businesses, international agencies and nonprofit organizations are increasingly focusing on this issue.The present study seeks to investigate the barriers to implementation of sustainable supply chain management practices in Bushehr Shipbuilding Plant using fuzzy and nonlinear ANP methods. Using a questionnaire method, among 50 experts in the supply chain of Bushehr Shipbuilding Company, 30 individuals were identified as the sample of which 20 completed the questionnaire. then a fuzzy DEMATEL method was used to build a framework for evaluating the impact of indicators. In the next step, using the fuzzy ANP technique, the barriers were studied. The compatibility rate of the performed comparisons is 0.019, which is less than 0.1, and therefore it is possible to trust the comparisons. According to the results, the knowledge and support dimension have the highest impact, in the ranking stage, three highest pririties are respectively, sustanability cost and economics condition (weight 0.124), lack of technical expertise (weight 0.099), and lack of training (weight 0.081). Regarding the results, it can be recommended that in implementing sustainable supply chain management it is crucial to learn from the supply chain  (i.e knowledge dimension) through collaboration.

    Keywords: Sustainable Supply Chain, Fuzzy DEMATEL, Fuzzy ANP, Marine Industries
  • Reza Maboudi *, Seyed Alireza Rezaee Pages 131-158
    One of the most common methods in dispute resolutions is arbitration and online arbitration is an emerging method in this area. The specific features of this arbitration method have led to many legal debates. Due to the lack of physical location in online arbitration, the way of determining the seat of this type of arbitration should be analyzed. The seat of arbitration is fundamental in defining the legal framework for arbitral proceedings. The basic question of the present research is how and by what criterion the seat of arbitration in such type of arbitration can be determine? The article concludes that if the disputing parties determine seat of arbitration, the parties’ agreement is valid, according to absolute delocalization theory, in spite of the lack of physical location in online arbitration. If the seat is not clearly identified by the parties’ agreement, arbitrator must choose seat of arbitration. Various criteria have been studied in this regard, but it seems that suitability of national legal framework of seat, procedural governing law and party’s choice of judicial forum, are useful for detection of implicit parties’ intention. In spite of suggestion of the abovementioned criteria, the analyses and findings of this article show that explicit regulation by the legislator on this issue is essential
    Keywords: Determining Seat, Online Arbitration, Delocalization Theory
  • Malihe Masoumi, Javad Behnamian * Pages 159-197

    Carrying goods from points of supply to different customers is an important task in the supply chain. In this regard, the problem of vehicle routing is of particular importance. In this paper, the Vehicle Routing Problem with Time Windows (VRPTW) is presented using the concept of heterogeneities. The concept of heterogeneities is concerned with the ownership of fleet. Ownership heterogeneities occur when the private fleet is not sufficient and the company has to rent some vehicles from freight companies. Moreover, unlike prior attempts to minimize cost by minimizing overall traveling distance, the proposed model incorporates energy minimizing. In this paper, two different scenarios have been analyzed and for each of them a mathematical multi-objective model is proposed. The first scenario investigates VRPTW regardless of the concept of heterogeneity and in the second scenario, there are some rental vehicles provided by freight companies. In senario II, the number of these vehicles, the time of contract and generally their capacity must be specified. Therefore, the strategy of changing the capacity of the rental fleet is determined based on the proposed model. The proposed solution method of this paper is based on a hybrid artificial immune system, artificial fish swarm, and NSGAII. Metaheuristics finally, small and large-scale test problems are randomly generated, solved and compared by those algorithms. The computational results show that using rental fleet significantly saves costs and energy. Also, the proposed model can be used as a decision support system for carriers to investigate capacity strategies.

    Keywords: Vehicle Routing Problem, Time Window, Energy Consumption, Rental Fleet, Capacity Strategy
  • Hossein Momtaz *, Gholamreza Hashemzadeh, Asghar Moshabaki, Kiamars Fathi Hafshejani Pages 199-228

    In recent years, problem-solving through crowdsourcing is one of the approaches that has been considered by many business organizations. The results of the studies show that crowdsourcing is one of the ways to succeed in economics in the present era. it is considered in the development of new products, as an operational innovation to improve the quality of the products and to expand the development process; However, increasing complexity at the organizational level has added to the problem of decision-making and less attention has been paid to crowdsourcing.The purpose of this study is to identify and prioritize (classify) the components of crowdsourcing in business organizations with Considering fractal rules in times of complexity. The present study is field, quantitative, cross-sectional and exploratory research.The statistical population of this study is managers and employees of active businesses in the field of crowdsourcing in Iran, which were selected 5 people as a sample with the help of judging sampling.Data Gathering Tools close Questionnaire of spectral type; It has a range of ranking responses, which in order to prioritize the components against the indicators of the evaluation matrix methods (including the Rapid Impact Assessment Matrix and the Iranian matrix) were used with the help of Excel software. The results of this study show that among the types of aggregation components according to the rules of fractals, in order to control and consider complexity in commercial organizations, should be paid special attention to the components of "collective use, voluntary population participation, use of information technology" as the most important components of business organization.

    Keywords: Crowdsourcing in Business Organizations, Fractal Rules, Evaluation Matrix Methods (AMM)
  • Abbas Karimi *, Mostafa Kooshki Pages 229-255

    The economic, social, psychological or intellectual superiority of some business enterprises has led them to impose their own favorite terms and conditions on the other enterprises. Therefore, this article intends to answer these main questions. From the point of view of law and judicial precedent, what are qualifications needs for the  terms between businesses to be considered unfair and what is the basis that justified control of unfair terms? The results of the research reveals that despite the advent of new theories such as the theory of transaction costs as a basis for dealing with unfair terms, it can still be argued that in the Iranian legal system, the basis for dealing with such terms is “No Loss Principle”. In addition, Couse of important principles such as freedom of competition and contractual security, there is less rigidity and more flexible enforcing guarantee in contracts between the businesses to such terms, which can be criticized. Thus, the and the legislator not only must provide more precise components to recognition of such terms, but also establish more strict enforcement guarantees such as annulation of those terms

    Keywords: Unfair Terms, Businesses, No Loss Principle, Transaction Costs Theory, Judicial Control of Unfair Terms
  • Milad Soltani *, Javad Shamsi, Hossain Hamdi Pages 257-280
    The new trade bill has accepted the possibility of forming a single-member company. in Article 479 Although acceptance of this type of lies company, which is coordinated with commercial and economic needs, is approved and supported, but, the writers of the bill have not acted correctly and comprehensively on this issue, which can cause ambiguities in how to run these companies. As efforts are being made to recognize single-member companie in Iranian law, it is essential to compromise between the interests of single-member companies and the rights of creditors for the new law to succeed. Currently there are many shortcomings in  this regards, as there is no legal system or a specific framework to cover the whole life cycle of such companies from the establishment to the dissolution. Thus, the importance of the present study, unlike the other reseachers, is that it examines the subject of  single-member companies in the new trade bill and discusses the related shortcomings.in doing so, studying the experiences of other countries and the basics of commercial law can better reveal the flaws in the bill. Therefore, the present study suggests that regulations related to capital maintenance and transactions regulation should be provided. In addition to the personal competence of the partner, the single member company must have limitations in their scope of activities and they must not be allowed in banking and insurance sectors.
    Keywords: New Trade Bill, Single, Member Companies, Contract Theory, Limited Liability Company