فهرست مطالب

پژوهش های مالی و رفتاری در حسابداری - پیاپی 3 (زمستان 1400)

نشریه پژوهش های مالی و رفتاری در حسابداری
پیاپی 3 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد نظری پور*، بابک زکی زاده صفحات 1-22
    سرمایه گذاری مبتنی بر مسیولیت پذیری اجتماعی به معنای سرمایه گذاری در سهام شرکتهایی است که دارای کارکردهای اجتماعی مثبتی هستند. این نوع سرمایه گذاری مکانیزمی را در اختیار سرمایه گذاران قرار می دهد تا بتوانند تعادلی را بین اعتقادات و ارزشهای شخصی و اهداف سرمایه گذاری شان ایجاد نمایند. بنابراین هدف پژوهش حاضر تحلیل قصد سرمایه-گذاری مبتنی بر مسیولیت پذیری اجتماعی سرمایه گذاران حقیقی با استفاده از تیوری عمل منطقی بسط یافته می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر سرمایه گذاران حقیقی بورس اوراق بهادار تهران بوده و حجم نمونه نیز 385 نفر است. آزمون مدل مفهومی پژوهش با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و از طریق نرم افزار آموس نسخه 24 انجام شده است. همچنین از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی برای اطمینان از وجود حداقل های مورد نیاز برای انجام آزمون مدل مفهومی پژوهش استفاده شده است. طبق یافته های پژوهش متغیرهای نگرش، هنجارهای ذهنی، هنجارهای اخلاقی، دغدغه های زیست محیطی، سواد مالی و عملکرد مالی بر متغیر وابسته (نیت سرمایه گذاران نسبت به سرمایه گذاری مبتنی بر مسیولیت پذیری اجتماعی) دارای اثر مثبت و معناداری می باشند. همچنین متغیرهای عملکرد مالی و دغدغه های زیست محیطی به ترتیب دارای بیشترین و کمترین تاثیر بر متغیر وابسته هستند. از میان شش متغیر جمعیت شناختی (جنسیت، سن، تحصیلات، درآمد ماهیانه، شغل و تجربه بورسی) تنها متغیر سن بر روی متغیر وابسته تاثیرگذار است. بدین معنی که با افزایش سن سرمایه گذاران میزان تمایل آنها به سرمایه گذاری در سهام شرکتهای با مسیولیت اجتماعی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاران حقیقی، سرمایه گذاری مبتنی بر مسئولیت پذیری اجتماعی، تئوری عمل منطقی، هنجارهای اخلاقی
  • مژگان محمدی یزدی، فروغ حیرانی* صفحات 23-46
    قضاوت اخلاقی عامل اساسی در فرآیند تصمیم گیری اخلاقی است و مقدم بر قصد و رفتار اخلاقی است. به بیان دیگر، توانایی تشخیص و ارزیابی موقعیت های پیچیده اخلاقی در زمان تصمیم گیری، پیش نیاز رفتار اخلاقی است. در پژوهش های حوزه اخلاق، تاثیر جنسیت بر قضاوت اخلاقی، بیش از سایر متغیرها مطالعه شده است. از این رو هدف اصلی تحقیق حاضر، بررسی تاثیر متغیرهای تعاملات نوع کار، جنسیت و جذابیت ظاهری حسابرسان بر قضاوت و درک رفتارهای غیراخلاقی می باشد. جامعه مورد بررسی حسابداران و افراد غیرحسابدار شاغل در سازمان های دولتی و شرکت-های خصوصی بوده که با توجه به عدم دسترسی دقیق به آمار جامعه مذکور، از فرمول کوکران به تعیین نمونه اقدام گردید و در نهایت تعداد نمونه 384 نفر انتخاب شد. به منظور آزمون فرضیه ها رگرسیون خطی تک متغیره و نیز آزمون t مورد استفاده قرار گرفته است. همچنین برای طبقه بندی و تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای EXCEL وSPSS استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان می دهد که قضاوت کارهای غیرقانونی در مردان بیشتر از زنان بوده است. از طرفی جنسیت در قضاوت رفتارهای غیراخلاقی تاثیر معناداری نداشته است. همچنین با افزایش سطح جذابیت، میزان قضاوت کارهای غیرقانونی کاهش می یابد. از طرفی جنسیت در درک کارهای غیرقانونی تاثیر معناداری داشته است.
    کلیدواژگان: رفتار غیر اخلاقی حسابرسان، جذابیت ظاهری، جنسیت، قضاوت رفتار غیر اخلاقی
  • وحید بخردی نسب* صفحات 47-70
    تمایل هشداردهی حسابرسان مستقل یک حرکت از سوی حسابرسان مستقل است، که به منظور آشکارسازی تخلفات و گزارش آن به واحدهای نظارتی جهت رفع اعمال خلاف قانون انجام می شود. ولی نداشتن انگیزه و تمایل به افشای گزارش اشتباهات کشف شده از سوی حسابرسان مستقل و عدم تمایل هشداردهی در بین آن ها، می طلبد تا به واسطه این امر در پژوهش حاضر بر فرآیند تصمیم گیری اخلاقی تمرکز نمود، تا حسابرسان مستقل ترغیب شده و سعی بر تمایل هشداردهی داشته باشند. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و تلفیقی از روش های پیمایشی مقطعی و همبستگی است. جامعه آماری موسسات حسابرسی معتمد بورس اوراق بهادار تهران و نمونه پژوهش شامل 56 موسسه در سال 1399 که بر اساس در دسترس بودن انتخاب شده، می باشد. ابزار پژوهش پرسش نامه و سناریو است و فرضیه های پژوهش با استفاده از الگوی حداقل مربعات آزمون شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که حسابرسان تا چه حد خود را نمایندگان اخلاقی صاحبکار می دانند. به عبارتی شواهد پژوهش گویای این است که نگرش فرد نسبت به هشداردهی، پذیرش اخلاقی توسط دیگران و خود، ادراک فرد نسبت به کنترل رفتاری، تعهد نسبت به استقلال و مسیولیت فردی در گزارش دهی اثر مثبتی بر تمایل هشداردهی در حسابرسان مستقل دارد. ولی پیامدهای گزارش دهی برای فرد اثر منفی بر تمایل هشداردهی در حسابرسان مستقل دارد. همچنین حمایت-سازمانی، همبستگی گروهی، هنجارهای گروهی و وضعیت مسئله اخلاقی ارتباط بین ویژگی های فردی حسابرسان (نگرش، پذیرش اخلاقی، ادراک فرد نسبت به کنترل رفتاری، تعهد فرد به استقلال حسابرسی، مسیولیت فردی در گزارش دهی و پیامدهای گزارش دهی برای فرد) و تمایل فرد به هشداردهی حسابرسان مستقل را تعدیل می کند.
    کلیدواژگان: تئوری رفتار برنامه ریزی شده، تصمیم گیری اخلاقی، تمایل هشداردهی حسابرسان مستقل
  • سیده زهرا موسوی، زهرا هنرمندی*، سمیرا زارعی صفحات 71-88

    رفتار اخلاقی به عنوان یکی از شرط های بقای حرفه حسابرسی داخلی در نظر گرفته می شود. تصمیم هایی که ازنظر اخلاقی ابهام داشته باشند، باعث می شوند محیط گزارشگری مالی دچار اشتباه شود. این مطالعه، عوامل اخلاقی گزارشگری اجرایی حسابرسی داخلی که توصیف کننده روابط حسابرس داخلی با مقامات سازمان هستند را مشخص می کند. برای این منظور، از مدل تفکر فرایند اخلاقی استفاده شده که در آن، تاثیر سه فاکتور اخلاقی ادراکات، اطلاعات، قضاوت بر تصمیم گیری در خصوص گزارش دهی حسابرس داخلی بررسی می شود. ابزار پژوهش، پرسشنامه ای بوده که پس از بومی سازی، در سال 1399 میان افراد جامعه آماری توزیع و جمع آوری گردید. جامعه آماری تحقیق حسابرسان عضو انجمن حسابرسان داخلی ایران شامل 417 نفر بودند که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 200 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. درنهایت از طریق معادلات ساختاری به تحلیل پاسخ ها پرداخته شد، نتایج تحقیق نشان از رابطه دوسویه بین درک حسابرس داخلی از فعالیت های مدیریت و استفاده از فناوری اطلاعات توسط حسابرس داخلی و همچنین رابطه یک سویه میان درک حسابرس داخلی از فعالیت های مدیریت با قضاوت و تصمیم گیری، تکنولوژی با قضاوت و قضاوت با تصمیم گیری دارد و ارتباط قضاوت با تصمیم گیری از سایر ارتباطات قوی تر است.

    کلیدواژگان: مدل تفکر فرایند اخلاقی، عوامل اخلاقی، گزارش حسابرسی داخلی
  • حسین اسلامی مفیدآبادی*، آزاده فولادی، صدیقه طوطیان اصفهانی صفحات 89-114
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر ویژگی های مالی رفتاری برتصمیمات سرمایه گذاری با در نظر گرفتن نقش میانجی ویژگی های فردی و عمومی سرمایه گذاران در بورس اوراق بهادار تهران است. جامعه آماری این پژوهش شامل سرمایه گذاران فعال در بورس اوراق بهادار تهران است. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران384 نفر به دست آمده است. به منظور سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه با 43 گویه و ابعاد تورش های رفتاری سرمایه گذاران، تصمیم به سرمایه گذاری در معادلات سهام، ویژگی های فردی و عمومی سرمایه گذاران استفاده شده است. پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی و از نظر هدف نیز کاربردی است. به منظور بررسی و آزمون فرضیه های پژوهش از فنون آمار توصیفی، استنباطی و روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان داد که تورش های رفتاری سرمایه گذاران با نقش میانجی ویژگی های فردی وعمومی سرمایه گذاران بر تصمیم به سرمایه گذاری در سهام تاثیر معناداری دارد. تورش های قضاوت با نقش میانجی ویژگی های فردی و عمومی سرمایه گذران بر تصمیم به سرمایه گذاران در سهام تاثیر معناداری دارد. همچنین، تورش های ترجیحی با نقش میانجی ویژگی های فردی و عمومی سرمایه گذاران بر تصمیم به سرمایه گذاری در سهام تاثیر معناداری دارد. با این وجود، تورش های رفتاری سرمایه گذاران بر تصمیم به سرمایه گذاری در سهام تاثیر معناداری ندارد. ولی ویژگی های فردی و عمومی سرمایه گذاران بر تصمیم به سرمایه گذاری در سهام تاثیر معناداری دارد.
    کلیدواژگان: مالی رفتاری، تصمیمات سرمایه گذاری، ویژگی های عمومی و فردی سرمایه گذاران
  • زهرا محمدپور*، داود کیاکجوری صفحات 115-136

    کارکنانی که کنش حسابگرانه دارند به دنبال سرمایه گذاری بر روابطی هستند که از طریق برنامه ریزی های درست و از پیش تعیین شده و کاملا فرصت طلبانه بستری را برای درخواستهای قانونی و غیر قانونی خود فراهم آورند. این کارکنان کاملا حسابگرانه افراد هدف خود را وامدار خویش می سازند تا در مواقع نیاز از این سرمایه گذاری بیشترین بهره را ببرند. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر تیوری رفتار برنامه ریزی شده و رفتار فرصت طلبانه بر کنش حسابگرانه کارکنان (حسابداران) است. بدین منظور از مقالات فارسی و لاتین که به روش گلوله برفی انتخاب شدنداستفاده شد که بعد از اشباع نظری تحلیل محتوای متنی صورت پذیرفت. سپس داده های حاصله توسط پرسشنامه در اختیار خبرگان قرار گرفت و بعد از سه دور دلفی کیفی و شناسایی زیرمعیارهای مربوطه وسپس با استفاده از تکنیک فرایند تحلیل شبکه ای و دیمتل به بررسی روابط درونی و اولویت بندی پرداخته شد. بر اساس نتایج بدست آمده معیار" رفتاربرنامه ریزی شده"با وزن نرمال شده 0472/0 در اولویت اول و معیار "رفتار فرصت طلبانه" با وزن نرمال شده 0296/0 در اولویت دوم قرار دارد. بدین صورت معیار رفتاربرنامه ریزی شده از میزان تاثیرگذاری بیشتری بر کنش حسابگرانه کارکنان برخوردار است.

    کلیدواژگان: تئوری رفتار برنامه ریزی شده، رفتار فرصت طلبانه، کنش حسابگرانه، کارکنان، حسابداران
  • محمدابراهیم سماوی*، هاشم نیکومرام، مهدی معدنچی زاج، احمد یعقوب نژاد صفحات 137-154

    رفتار توده وار یا رمه ای یکی از مهم ترین سوگیری های رفتاری است که در بازارهای مالی وجود دارد و از عوامل شکل دهنده بحران های مالی است. با توجه به اینکه رفتار رمه ای به صورت مستقیم بر قیمت اثر می گذارد، از این رو پیش بینی قیمت بر اساس داده های قیمتی گذشته نشان از وجود رفتار رمه ای در بازار دارد. این مقاله با هدف بررسی وجود رفتار رمه ای در بورس اوراق بهادار تهران مدلی زمان متغیر غیرخطی نوینی به نام امتیاز خود رگرسیونی تعمیم یافته (GAS) ارایه کرده و با مدل-های غیرخطی سنتی GARCH و AR نیز قیاس شده است. در راستای پیش بینی بازدهی شاخص بورس اوراق بهادار تهران جهت تشخیص وجود رفتار رمه ای، از داده های قیمتی طی بازه 1390 الی 1399 استفاده شده است. توان و دقت پیش بینی توزیع بازدهی مدل نوین GAS با نتایج مدل های غیرخطی GARCH و AR در داده های درون و برون نمونه ای جهت تشخیص وجود رفتار رمه ای قیاس شده است. نتایج پژوهش در آزمون های درون و برون نمونه ای نشان دهنده دقت بالاتر مدل نوین GAS نسبت به مدل های سنتی GARCH و AR در پیش بینی توزیع بازدهی روزانه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران بوده و همچنین وجود رفتار رمه ای در بازار سرمایه ایران تایید شده است.

    کلیدواژگان: پیش بینی توزیع بازدهی، رفتار رمه ای، مالی رفتاری، مدلسازی مالی، مدل امتیاز خود رگرسیونی تعمیم یافته
|
  • Mohammad Nazaripour *, Babak Zakizadeh Pages 1-22
    Socially responsible investment (SRI) means investing in the stocks of companies that have positive social functions. SRI provides a mechanism for investors to align personal values with investment objectives. Therefore the purpose of this study is to analyze individual investors’ intention towards socially responsible investment using the extended theory of reasoned action. The population of this study is individual investors of Tehran Stock Exchange and the sample size is 385 people. The conceptual model was tested using structural equation modeling and through Amos software version 24. Exploratory and confirmatory factor analysis have also been used to ensure the existence of the minimum requirements to test the conceptual model. According to the research findings, the variables of attitude, subjective norms, moral norms, environmental concerns, financial literacy and financial performance have a positive and significant effect on the dependent variable (investors' intention towards SRI). Financial performance and environmental concerns variables have the highest and lowest effects on the dependent variable, respectively. Of the six demographic variables (gender, age, education, monthly income, occupation, and experience), only the age variable affects the dependent variable. This means that with getting older, the investors' willingness to invest in socially responsible companies increases.
    Keywords: individual Investors, Socially Responsible Investment, theory of reasoned action, Moral Norms
  • Mojgan Mohammadi Yazdi, Forough Heyrani * Pages 23-46
    Ethical judgment is a fundamental factor in the moral decision-making process and precedes moral intent and behavior. In other words, the ability to recognize and evaluate complex ethical situations when making decisions is a prerequisite for ethical behavior. In ethics research, the effect of gender on moral judgment has been studied more than other variables. Therefore, the main purpose of the present study is to investigate the effect of variables of work type, gender and apparent attractiveness of auditors on judging and understanding immoral behaviors. The study population was accountants and non-accountants working in organizations and companies. Due to the lack of accurate access to the statistics of the community, Cochran's formula was used to determine the sample and finally 384 people were selected. Univariate linear regression and t-test were used in order to test the hypotheses. EXCEL and SPSS software were also used to classify and analyze the data. The results show that men were more likely to judge illegal acts than women. On the other hand, gender has not had a significant effect on judging immoral behaviors. Also, as the level of attractiveness increases, the rate of judging illegal acts decreases.
    Keywords: Auditors' immoral behavior, physical attractiveness, gender, judging immoral behavior
  • Vahid Bekhradi Nasab * Pages 47-70
    The desire to "Whistle-Blowing" the independent auditor is a move by independent auditors to detect violations and report them to oversight bodies for remedial action. However, the lack of motivation and willingness to disclose the report of errors discovered by independent auditors and the lack of willingness to Whistle-Blowing among them, requires that in the present study to focus on the ethical decision-making process, so that auditors Be encouraged independently and try to be alert. This research is purposeful, applied and a combination of cross-sectional and correlational survey methods. The statistical population of the trusted auditing firms of Tehran Stock Exchange and the research sample includes 56 firms in2020that were selected based on availability. The research tool is a questionnaire and a scenario and the research hypotheses have been tested using the least squares model. The results of the study show the extent to which auditors consider themselves to be the ethical representatives of the client. In other words, research evidence suggests that an individual's attitude toward Whistle-Blowing, ethical acceptance by others and oneself, one's perception of behavioral control, commitment to independence, and individual responsibility in reporting have a positive effect on the willingness to Whistle-Blowing independent auditors. But the consequences of reporting for the individual have a negative effect on the willingness to Whistle-Blowing independent auditors. Also, organizational support, correlation, group, group norms, and ethical status. Relationship between individual characteristics of auditors and the individual's willingness to Whistle-Blowing independent auditors.
    Keywords: Planned Behavior Theory, Ethical Decision Making, Independent Auditors' Whistle-Blowing Tendency
  • Seyedeh Zahra Mousavi, Zahra Honarmandi *, Samira Zarei Pages 71-88

    Ethical conduct is considered as one of the conditions for the survival of the internal audit profession. Decisions that are ethically ambiguous can lead to financial reporting errors. This study is the ethical factors of internal audit executive reporting that describes the internal auditor's relationship with the organization. For this purpose, the ethical method thinking model is used in which the three ethical factors of perceptions, information, and judgment based on decision-making in internal audit reporting are examined. The research tool was a questionnaire that was distributed and collected among the statistical population in 1399 after localization. The statistical population of the auditors' research was 417 members of the Iranian Association of Internal Auditors, and 200 people were selected as a statistical sample using Cochran's formula. Finally, the responses were analyzed through structural equations. The results show a two-way relationship between the internal auditor's perception of management activities and the use of information technology by the internal auditor, as well as a one-way relationship between the internal auditor's perception of management activities and judgment. Decision-making has technology with judgment and judgment with decision-making, and the relationship between judgment and decision-making is stronger than other relationships.

    Keywords: Ethical Process Thinking Model, . Ethical factors, Internal Audit Report
  • Hossein Eslami Mofid Abadi *, Azadeh Fooladi, Sedigheh Tootian Esfahani Pages 89-114
    The main purpose of this study was to investigate the effect of financial and behavioral characteristics on investment decisions by considering the mediating role of individual and general characteristics of investors in the Tehran Stock Exchange. The statistical population of this study includes active investors in Tehran Stock Exchange. The sample size obtained using the formula is 384 Cochrane. In order to measure the research variables, a questionnaire with 43 items and the dimensions of investors' behavioral biases, the decision to invest in stock equations, individual and general characteristics of investors have been used. The present study was descriptive-survey and applied in terms of purpose.In order to test and test the research hypotheses, descriptive and inferential statistical techniques and structural equation modeling methods have been used.Findings of this research showed that investors' behavioral biases have a significant effect on the decision to invest in stocks by mediating the individual and general characteristics of investors. Judgment biases have a significant effect on the decision of investors in stocks by mediating the individual and general characteristics of investors. Also, preferential bias has a significant effect on the decision to invest in stocks with the mediating role of individual and general characteristics of investors. However, the behavioral biases of investors do not have a significant effect on the decision to invest in stocks. But the individual and general characteristics of investors have a significant effect on the decision to invest in stocks.
    Keywords: Behavioral Finance, Investment decisions, General, Individual Characteristics of Investors
  • Zahra Mohammadpour *, Davood Kiakojori Pages 115-136

    Employees who are accounting action seek to invest in relationships that, through well-planned and fully opportunistic planning, provide a platform for their legal and illegal requests. These fully accountable employees lend to their target individuals to get the most out of this investment when needed. The purpose of this study is to investigate the effect of the theory of planned behavior and opportunistic behavior on the accounting action performance of employees (accountants). For this purpose, Persian and Latin articles that were selected by snowball method were used. After theoretical saturation, textual content analysis was performed. Then, the obtained data were provided to the experts by a questionnaire, and after three rounds of qualitative Delphi and identification of relevant sub-criteria, and then using network analysis technique and Dematel, internal relationships and prioritization were examined. Based on the results, the criterion of "planned behavior" with a normalized weight of 0.0472 is in the first priority and the criterion of "opportunistic behavior" with a normalized weight of 0.0296 is in the second priority.

    Keywords: Theory of planned behavior, opportunistic behavior, Accounting Action, Employees, accountants
  • MohammadEbrahim Samavi *, Hashem Nikoomaram, Mahdi Madanchi Zaj, Ahmad Yaghobnezhad Pages 137-154

    Herd behavior is one of the most important behavioral biases in financial markets and is one of the determinants of financial crises. Given that herd behavior directly affects price, presenting a model based solely on past prices, with good predictability, indicates the existence of market herd behavior. This article aims to investigate the existence of herd behavior in Tehran Stock Exchange and presents a new nonlinear variable time model called Generalized Autoregressive Score (GAS) and has been compared with traditional GARCH and AR nonlinear models. in order to predict the distribution of return of the total index of the stock exchange during the period 2010 to 2020. The results of modeling for the asset by the new GAS model are compared with the results of the GARCH and AR models and their performance is tested for inside and outside the sample. ample in the internal and external tests show that the new GAS model is more accurate than the traditional GARCH and AR models in predicting the daily return distribution of the total index of the Tehran Stock Exchange and also the presence of herd behavior in Iran's capital market has been approved.

    Keywords: Predicting Distribution of Return, herd behavior, Behavioral Finance, Financial Modeling, Generalized Autoregressive Score Model