فهرست مطالب

نشریه جامعه شناسی سیاسی انقلاب اسلامی
سال دوم شماره 2 (پیاپی 6، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرانک سیدی صفحات 7-28

    مقاله حاضر به بررسی و تبیین مشارکت سیاسی اجتماعی زنان به صورت مقایسه ای می پردازد. با این رویکرد، که زنان به عنوان فاعلان وگنشگران جامعه هستند، می توان اهداف عام وخاصی را برای مقاله درنظر گرفت، که از اصلی ترین اهداف این مقاله، پاسخ به پرسمان های مشارکت زنان است. توسعه مشارکت زنان و تحولات حاصل از آن در چند دهه گذشته پرسمان هایی را بازتولید کرده است. در این بررسی باروش کتابخانه ای و اسنادی و با رویکرد تحلیلی - توصیفی و استنتاجی تلاش شده پاسخ به پرسمان ها براساس گفتمان های موجود مورد واکاوی قرار گیرد. نتایج حاکی از آن است، درقبل از انقلاب مشارکت سیاسی زنان در نتیجه گفتمان های ناشی از ستیز بین مشروطه و مشروعه (مشروطیت) یا بین سنت ومدرنیته (پهلوی) قرار داشت و در بعد از انقلاب نیز ستیز بین برابری و نابرابری حاکم می گردد. با توجه به تاثیر ایدیولوژی در معنا و مسیر گفتمان، با تغییر ایدیولوژی به ترتیبی که از گفتمان سنتی به مدرن وسپس سازندگی و تکنوکرات می رسیم، به تدریج آشنایی بیشتر با حقوق شهروندی صورت گرفته و مشارکت با مطالبه گری جدی توام شده و تنوع مطالبات ایجاد می گردد و زمینه برای بازگشت به خویشتن خویش و آزادی درونی و نوآوری و خلاقیت فراهم می گردد.

    کلیدواژگان: پرسمان، گفتمان، زنان، مشارکت سیاسی، انقلاب اسلامی
  • محمدجواد خوب پور، محمدباقر مکرمی پور* صفحات 29-50

    در پژوهش حاضر در پی پاسخ به این سوال هستیم که مولفه های مردم سالاری دینی انقلاب اسلامی ایران چه نقشی در افزایش مشارکت سیاسی با تاکید بر دو مولفه حقوق مردم و حاکمیت قانون داشته است؟ در پاسخ به این سوال این فرضیه که مولفه های مردم سالاری دینی انقلاب اسلامی همچون شناسایی حقوق مردم و حاکمیت قانون موجب افزایش مشارکت سیاسی مردم گردیده است، اما بین این مولفه ها در افزایش مشارکت سیاسی تفاوت وجود دارد، مورد واکاوی قرار می گیرد. چارچوب نظری این پژوهش براساس ترکیبی از نظریه های غربی و اسلامی در خصوص نقش مولفه ها در افزایش مشارکت سیاسی شکل گرفته و در راستای این چارچوب، اطلاعات و داده ها به روش کیفی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و اسنادی جمع آوری و به شیوه توصیفی-تحلیلی، بررسی و تحلیل گردید. نتایج پژوهش نشان داد که هر یک از مولفه های مردم سالاری دینی انقلاب اسلامی به نحوی موجب افزایش مشارکت سیاسی در نظام جمهوری اسلامی گردیده است، اما بین این مولفه ها در افزایش مشارکت سیاسی در دوره های زمانی مختلف شدت و ضعف وجود داشته است. همچنین باید گفت که مولفه حقوق مردم بیشتر از مولفه حاکمیت قانون بر افزایش مشارکت سیاسی تاثیرگذار بوده است. با توجه به یافته ها، می توان نتیجه گیری نمود که باید در خصوص متن قوانین، اقدامات بیشتری در جهت بهبود و ضعیت این مولفه ها صورت گیرد، چرا که این مولفه ها می توانند زمینه هایی را فراهم نمایند که موجب افزایش یا کاهش مشارکت سیاسی مردم گردند.

    کلیدواژگان: مردم سالاری دینی، حقوق مردم، حاکمیت قانون، مشارکت سیاسی
  • سعید چهرآزاد* صفحات 51-79

    در ایران هنگامه ای که از تحریم سخن به میان می آید، ذهن همگان متوجه تحریم های بین المللی علیه برنامه اتمی کشور می شود. اما واقعیت این است که جمهوری اسلامی از سال 1358، همواره با شدت و ضعف مختلف در معرض انواع تحریم های اقتصادی، نظامی و فشارهای دیپلماتیک کشورهای غربی و شورای امنیت سازمان ملل بوده است. تحریم های آمریکا علیه ایران بعد از تسخیر سفارتخانه آن کشور در تهران (در آبان 1358) شروع شد و تا به امروز بدون وقفه ادامه داشته است. تحریم های آمریکا و دیگر کشورهای غربی به بهانه های مختلف از جمله مبارزه با تروریسم، نقض حقوق بشر، فعالیت های غیرمجاز هسته ای، ساخت و پرتاب موشک های بالستیک و مداخله نظامی ایران در کشورهای دیگر اعمال شده است. این مقاله با مفروض گرفتن تصاعدی بودن تحریم های بین المللی با محوریت ایالات متحده آمریکا با بهره گیری از روش تحلیلی-توصیفی به دنبال پاسخ به این سوال است که "تحریم های ضد ایرانی" چگونه از منظر جامعه شناسی سیاسی دچار دگردیسی شده است؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که تحریم های بین المللی علیه ایران با استفاده از کارکردهای نظامی، امنیتی، سیاسی، ژیواکونومیکی و ژیوکالچری آن، به مرور زمان دچار تحول و تطور ماهوی گشته است.

    کلیدواژگان: سیاست تحریم، تبارشناسی، جامعه شناسی سیاسی، تراگذرنده گی، ایران
  • علیرضا زارعی محمودآبادی*، مهناز فرهمند صفحات 81-102
    بررسی قلمرو دین و نقش اجتماعی آن، از دیرباز در حوزه های مختلف علمی در کانون توجه بوده است. عرفی شدن یکی از مفاهیم مهم در عرصه جامعه شناسی دین است. برخی چنین استدلال می کنند که عرفی شدن آینده  حتمی تمامی جوامع در حال توسعه است. در ایران نیز که دارای ساختاری درهم تنیده با دین است، این بحث همواره اهمیت اساسی داشته است. در این مقاله، با استفاده از روش اسنادی، روند شکل گیری و نتایج عرفی شدن در دوره سلسله پهلوی و دوران بعد از پیروزی انقلاب اسلامی بررسی شد. نتایج حاکی از توجه زیاد حکومت پهلوی به سیاست عرفی شدن و تلاش برای گسترش آن در تمام حوزه ها است که در نهایت شاهد شکست سیاست های عرفی شدن و پیدایش جنبش انقلابی از درون اعتراضات مردمی مبتنی بر گفتمان اسلامی هستیم. در دوران پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز باتوجه به عمق و دلبستگی ایرانیان به دین و اسلام، شاهد یک مسیر تلفیق در جامعه هستیم که راه حل آن، تلاش در جهت تلفیق نظری و عملی دین و وضعیت مدرن است.
    کلیدواژگان: دین، عرفی شدن، انقلاب اسلامی، رضاشاه، محمدرضا شاه
  • محمود علی پورگرجی*، عبدالمجید سیفی، نادیا سامری صفحات 103-119
    با اینکه شیعیان بزرگ ترین گروه جمعیتی عراق را تشکیل می دهند، به دلیل سیاست های تمرکزگرایانه حزب بعث در انزوا و محرومیت بودند. رخداد انقلاب اسلامی ایران تاثیری عمیق در شیعیان عراق بر جای گذاشت؛ و سبب ایجاد سازمان های مخالف و انقلابی شیعه در برابر رژیم بعث گردید؛ هر چند این تهدید از سوی حزب بعث، سیاست های ضدشیعی بعث را شدت داد، اما گفتمان شیعی عراق در سال 1979 توانست با تاثیرپذیری از انقلاب اسلامی ایران فعال شوند. پژوهش حاضر با روش توصیفی -تحلیلی درپی پاسخ گویی به این پرسش است که چگونه قدرت سیاسی شیعیان عراق با تاثیرپذیری از انقلاب اسلامی ایران، دچار دگردیسی شده است؟ فرضیه ای که مقاله حاضر از معبر آن به مساله می پردازد این است که «جنبش شیعی در عراق با الهام از انقلاب اسلامی ایران توانست گفتمان جدیدی را ایجاد کند که منجر به دگردیسی قدرت در عراق شد». یافته های پژوهش حکایت از آن دارد که جنبش شیعی عراق برای خروج از انزوا و تاثیرگذاری در سه مرحله انقلاب 1958، شکست کودتای حزب بعث (1963) و انتفاضه صفر 1977 پدیدار شد؛ اما شکل گیری گفتمان نوین شیعی عراق با تاثیرپذیری از انقلاب اسلامی ایران از طریق فعال شدن پایگاه روحانیت شیعی و گروه های مخالف بود.
    کلیدواژگان: حزب الدعوه، حزب بعث، قدرت شیعی، گفتمان شیعی
  • مریم رحمانی* صفحات 121-145
    انقلاب اسلامی ایران که پدیده ای نادر محسوب می شود، موضوع تحقیقات و پژوهش های بی شماری بوده و یکی از اشکال مهم این تحقیقات که با توجه به تحولات اخیر جهان و منطقه، از اهمیت بیشتری برخوردار است، بررسی بازتاب های این انقلاب می باشد که پیرامون آن کارهایی نیز در سطح بین المللی و منطقه ای انجام شده، در این مقاله هم بر آنیم تا برای یافتن ظرفیت ها و ابعاد جدید و ناگفته ی گفتمان انقلاب اسلامی ایران در مناطق مختلف، به مدد تیوری پخش، با روش تبیینی-تحلیلی نحوه تاثیرگذاری انقلاب اسلامی ایران، بر کشور عربستان- یکی از کشورهای مهم و نفت خیز منطقه که خاستگاه دین اسلام و محل انجام فریضه حج و نیز شاه کلید کشورهای عرب منطقه می باشد را بررسی کنیم. بی شک یافتن این ابعاد گامیست در جهت حل مشکلات جهان اسلام و شیعیان، که می تواند پاسخگوی بسیاری از مسایل امروز دنیای اسلام و منطقه نیز باشد. فرضیه ای که در این نوشتار درصدد پردازش آن هستیم این است که؛ پیروزی انقلاب اسلامی ایران، ابتدا، توسط دو نوع پخش: جابجایی و سلسله مراتبی بر مناطق شیعه نشین عربستان تاثیر داشته و موجب انسجام، پویایی، فعال و انقلابی شدن گفتمان سیاسی شیعه، در آن مناطق و شکل گیری گفتمان مقاومت شده، سپس ازآنجا به وسیله پخش سرایتی یا واگیردار بر سایر مناطق عربستان تاثیر داشته و خرده گفتمان های اعتراضی را پدید آورده که نتیجه آن بیداری مردم عربستان می باشد.
    کلیدواژگان: گفتمان انقلاب اسلامی ایران، پخش، عربستان
|
  • Frank Saidy Pages 7-28

    The present article examines and explains the socio-political participation of women in a comparative way. With this approach, that women are the actors and agents of society, general and specific goals can be considered for the article, which is one of the main goals of this article, answering questions about women's participation. The development of women's participation and the resulting developments over the past few decades have reproduced questions. In this study, using a library and documentary method and with an analytical-descriptive and inferential approach, the answers to the questions are tried to be analyzed based on the existing discourses. The results show that before the revolution, women's political participation was the result of discourses resulting from the conflict between the constitution and legitimacy (constitutionalism) or between tradition and modernity (Pahlavi), and after the revolution, the struggle between equality and inequality prevailed. Given the impact of ideology on the meaning and direction of discourse, with the change of ideology in the order from traditional to modern and then constructive and technocratic discourse, gradually more familiarity with citizenship rights and participation with serious demands and diversity of demands And provides the ground for a return to self and inner freedom and innovation and creativity.

    Keywords: Questions, Discourse, Women, political participation, the Islamic revolution
  • MohammadJavad Khobpour, MohammadBaqer Makramipour * Pages 29-50

    In the present study, we seek to answer the question that what role did the components of religious democracy in the Islamic Revolution of Iran play in increasing political participation by emphasizing the two components of people's rights and the rule of law? In response to this question, the hypothesis that the components of religious democracy of the Islamic Revolution such as the recognition of people's rights and the rule of law have increased political participation, but there is a difference between these components in increasing political participation, is examined. The theoretical framework of this research is based on a combination of Western and Islamic theories about the role of components in increasing political participation. In line with this framework, information and data are collected qualitatively using library and documentary sources and descriptively. Analytically, reviewed and analyzed. The results showed that each of the components of the religious democracy of the Islamic Revolution has somehow increased political participation in the Islamic Republic, but between these components there has been intensity and weakness in increasing political participation in different periods. It should also be noted that the component of people's rights has been more effective in increasing political participation than the component of the rule of law. Based on the findings, it can be concluded that more measures should be taken to improve the status of these components regarding the text of the laws, because these components can provide grounds that increase or decrease the political participation of the people.

    Keywords: Religious Democracy, people's rights, Rule of law, political participation
  • Chehrazad Saeed * Pages 51-79

    In Iran, when it comes to sanctions, everyone's mind is on international sanctions against the country's nuclear program. But the fact is that the Islamic Republic since 1979, has always been subject to various economic and military sanctions and diplomatic pressures of Western countries and the UN Security Council with different intensity and weakness. US sanctions against Iran began after the capture of its embassy in Tehran (November 1979) and have continued unabated to this day. US and other Western sanctions have been imposed on various pretexts, including the fight against terrorism, human rights abuses, illegal nuclear activities, the construction and launch of ballistic missiles, and Iran's military intervention in other countries. Assuming the exponential nature of US-centered international sanctions, this article uses a descriptive-analytical approach to answer the question of how "anti-Iranian sanctions" have been transformed from a sociological perspective. Findings show that international sanctions against Iran, using its military, security, political, geoeconomic and geocultural functions, have evolved over time.

    Keywords: Sanction policy, Genealogy, political sociology, Transcendence, Iran
  • Alireza Zarei Mahmoudabadi *, Mahnaz Farahmand Pages 81-102
    The study of the realm of religion and its social role has long been in the spotlight in various scientific fields. Secularization is one of the most important concepts in the field of sociology of religion. Some argue that secularization is the inevitable future of all developing societies. In Iran, which has a structure intertwined with religion, this issue has always been of fundamental importance. In this article, using the documentary method, the formation process and the results of secularization in the Pahlavi dynasty and the period after the victory of the Islamic Revolution were studied. The results show that the Pahlavi government paid much attention to the policy of secularization and tried to expand it in all areas, which ultimately saw the failure of secularization policies and the emergence of a revolutionary movement through popular protests based on Islamic discourse. In the period after the victory of the Islamic Revolution, due to the depth and attachment of Iranians to religion and Islam, we are witnessing an integration path in society, the solution of which is to try to integrate religion and the modern situation theoretically and practically.
    Keywords: religion, Secularization, Islamic Revolution, Reza Shah, Mohammad Reza Shah
  • Mahmoud Alipour Gorji *, Abdalmajid Seifi, Nadia Samari Pages 103-119
    Although Shiites make up Iraq's largest demographic group, they have been isolated and excluded by the Ba'athist's centralist policies. The event of the Islamic Revolution of Iran had a profound effect on the Shiites of Iraq; And led to the creation of Shiite opposition and revolutionary organizations against the Ba'athist regime; Although this threat from the Ba'ath party intensified Ba'athist anti-Shiite policies, the Iraqi Shiite discourse in 1979 was able to be activated by the influence of the Iranian Islamic Revolution. The present study uses a descriptive-analytical method to answer the question of how the political power of the Iraqi Shiites has been transformed by the influence of the Islamic Revolution of Iran? The hypothesis that this article addresses is that "the Shiite movement in Iraq, inspired by the Islamic Revolution of Iran, was able to create a new discourse that led to the transformation of power in Iraq." The findings of the study indicate that the Iraqi Shiite movement emerged to break out of isolation and influence the three phases of the 1958 revolution, the defeat of the Ba'athist coup (1963) and the 1977 zero intifada; But the formation of the new Iraqi Shiite discourse was influenced by the Islamic Revolution of Iran through the activation of the Shiite clergy base and opposition groups.
    Keywords: Dawa Party, Baath Party, Shiite Power, Shiite Discourse
  • Maryam Rahmani * Pages 121-145
    The Islamic Revolution of Iran, which is a rare phenomenon, has been the subject of numerous researches and studies, and one of the important forms of this research, which is more important considering the recent developments in the world and the region, is to study the reflections of this revolution. Internationally and regionally, in this article we also seek to find new and unspoken capacities and dimensions of the discourse of the Islamic Revolution of Iran in different regions, with the help of diffusion theory, with an explanatory-analytical method of the impact of the Islamic Revolution on Saudi Arabia - one of Examine the important and oil-rich countries of the region, which are the origin of Islam and the place of Hajj, as well as the key king of the Arab countries in the region. Undoubtedly, finding these dimensions is a step towards solving the problems of the Islamic world and the Shiites, which can also answer many of the problems of the Islamic world and the region today. The hypothesis we are trying to process in this paper is that; The victory of the Islamic Revolution of Iran, first, by two types of broadcasting: displacement and hierarchy has affected the Shiite areas of Saudi Arabia and led to the cohesion, dynamism, activation and revolutionization of Shiite political discourse in those areas and the formation of resistance discourse, then by broadcasting Or the contagion has affected other parts of Saudi Arabia and created protest sub-discourses that result in the awakening of the Saudi people.
    Keywords: Discourse of the Islamic Revolution of Iran, Broadcast, Saudi Arabia