فهرست مطالب

فصلنامه فرایند مدیریت و توسعه
سال سی و چهارم شماره 3 (پیاپی 117، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/09
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا معمارزاده طهران، سهراب رستمی کیا، میترا محمدزاده کلاتی* صفحات 3-21
    هدف

    سازمان ‏های دولتی شهروندمحور تجلی رویکرد خدمات دولتی نوین هستند. شهروندمحوری کانون رویکرد خدمات دولتی نوین ‎است و رویکرد خدمات دولتی نوین، در عمل شهروندمحوری سازمان‏های عمومی را طلب می ‎کند. هدف این پژوهش، تدوین الگوی شهروندمحوری در بخش دولتی ایران با رویکرد خدمات دولتی نوین است.

    طرح پژوهش/ روش‎شناسی/ رویکرد

     برای این منظور با استفاده از روش نظریه زمینه ‏ای ابعاد اصلی موضوع محوری پژوهش شناسایی شده ‏اند. جامعه آماری پژوهش مدیران سازمان امور مالیاتی کشور در سطح شهر تهران است. روش نمونه ‏گیری از نوع هدفمند و حجم نمونه پژوهش شامل دوازده نفر است. روش جمع‏ آوری داده ‏های پژوهش مصاحبه و ابزار تحلیل داده‏های جمع ‏آوری‏شده نرم‏افزار MaxQDA است. 

    یافته‎ ها

    بر اساس یافته‏ های پژوهش، مقوله‏های محوری شهروندمحوری در بخش دولتی ایران شامل مشارکت شهروندی، شفافیت تصمیم‏گیری، و پاسخگویی است. همچنین، یافته ‏های پژوهش نشان می‏دهد که حاکمیت قانون، ثبات سیاسی، و ثبات مدیریتی از عوامل موثر بر استقرار سازمان‏ های دولتی شهروندمحور هستند و استقرار سازمان‏ های دولتی شهروندمحور دارای پیامدهای امنیتی و اقتصادی است.

    ارزش/ اصالت پژوهش

    در این پژوهش الگوی جدیدی از شهروندمحوری در بخش دولتی ایران با رویکرد خدمات دولتی نوین متناسب با وضعیت سازمان‎ های دولتی در جمهوری اسلامی ایران معرفی شده است.

    پیشنهادهای اجرایی

    بر اساس الگوی شناسایی‎ شده استقرار شهروندمحوری در سازمان‏ های دولتی ایران منوط به سرمایه‎گذاری در زیرساخت‎ های الکترونیک و توسعه دولت الکترونیک است.

    کلیدواژگان: شهروندمحوری، رویکرد خدمات دولتی نوین، مدیریت دولتی، بخش دولتی، پارادایم
  • روشنک کاظم زاده، احمد ودادی*، کاوه تیمورنژاد صفحات 23-52
    هدف

    در راستای اهمیت رفتار سازمانی در کارکنان سازمان ‏های دولتی، به‏ویژه کارکنان شاغل در بخش بهداشت، درمان و آموزش پزشکی که سهم بزرگی از ارایه خدمات دولت به مردم را بر عهده دارند، و با توجه به اهمیت مضاعف خدمات رسانی این بخش در دوره پاندمی کرونا و فشار سنگین کاری و روانی که بر کارکنان این سازمان ها وارد شده است، هدف این پژوهش ارایه مدل پیشایندها و پسایندهای انواع رفتارهای ضدشهروندی سازمانی در خصوص مدیران زن دانشگاه های علوم پزشکی تهران با رویکردی کاربردی برای پیشگیری و کنترل رفتارهای ضدشهروندی سازمانی به منظور ارایه خدمات شایسته تر است. 

    طرح پژوهش/ روش‏شناسی/ رویکرد

     پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی و از نوع پژوهش های کیفی و اکتشافی است که با تکیه بر رویکرد تحلیل مضمون انجام شده است. ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختارمند با مدیران زن دانشگاه علوم پزشکی تهران به تعداد 14 نفر با روش نمونه گیری گلوله برفی و هدفمند است.

    یافته ها

     شبکه مضامین توسعه ‏یافته دارای 226 مضمون پایه، 9 مضمون فراگیر، و 3 مضمون سازمان‏ دهنده است. پیشایندهای رفتارهای ضدشهروندی سازمان علیه مدیران زن مضامینی چون عوامل شغلی، رفتارها و جهت گیری های مدیران؛ و عوامل سطوح مدیریتی، عوامل ساختاری سازمانی، و عوامل فرهنگی اجتماعی اقتصادی است. همچنین، پسایندهای رفتارهای ضدشهروندی سازمان علیه مدیران زن مضامینی چون کاهش سرمایه انسانی اجتماعی، کاهش عملکرد، و کاهش اعتبار سازمان است.

    ارزش/ اصالت پژوهش

     ارزش دانش‏افزایی این پژوهش در ارایه یک مدل کاملا جدید از پیشایندها و پسایندهای رفتارهای ضدشهروندی سازمانی در سازمان های درمانی کشور ایران است. از یک‏سو، تاکنون در پژوهش ‏های داخلی چنین الگویی ارایه نشده است، و از دیگر سو، رویکرد جهت دار این مدل بر تجربیات مدیران زن در بخش های درمانی استوار است.

    کلیدواژگان: رفتارهای ضد شهروندی سازمانی، دانشگاه علوم پزشکی تهران، مدیران زن، تحلیل مضمون، رفتارهای غیرمولد سازمانی
  • مسعود ناظری*، اکبر حسن پور، سعید جعفری نیا، یوسف وکیلی صفحات 53-86
    هدف

    قلدری محل کار یکی از انواع رفتارهای انحرافی است که هزینه های مادی و معنوی زیادی را به بانک ها تحمیل می کند، اما تاکنون هیچ مدلی برای مدیریت آن ارایه نشده؛ بنابراین هدف پژوهش حاضر طراحی چارچوب مدیریت قلدری محل کار در صنعت بانکداری است.

    روش شناسی/ رویکرد

    مطالعه حاضر نوعی پژوهش کیفی بوده که از رویکرد نظام مند نظریه داده بنیاد برای انجام آن استفاده شده است. داده ها از طریق مصاحبه های عمیق و نیمه ساختاریافته با مدیران صنعت بانکداری جمع آوری، که بعد از مصاحبه با هفدهمین مدیر، به طور کامل از اشباع نظری و کفایت داده ها اطمینان حاصل شد.

    یافته ها

    پس از تحلیل داده ها با استفاده از فرآیند کدگذاری، 350 کد، 60 مفهوم و 6 مقوله حاصل شد. یافته ها نشان از شکل گیری چارچوب پژوهش حول پدیده محوری قلدری (آزار و رنجش مداوم) دارد، که شامل عوامل زمینه ای (ویژگی های شغلی- واکنش به قلدری و شدت آن- ویژگی جمعیت شناختی کارکنان)، عوامل علی (محیط مستعد قلدری)، عوامل مداخله گر (شخصیت- ارکان اجتماعی- نظام آموزشی- شرایط خانوادگی)، راهبردها (توسعه فرهنگ کارمند مدار- تدوین قوانین ضد قلدری- مدیریت اثربخش منابع انسانی) و پیامدها (فردی- سازمانی- اجتماعی) می باشد.

    ارزش/ اصالت پژوهش

    در این پژوهش علاوه بر شناخت پیشایندها و پیامدهای قلدری محل کار در فرهنگ حاضر، اهمیت جامعه در شکل گیری قلدری و تاثیر متقابل آن بر جامعه مشخص شد. همچنین مطالعه حاضر، عامل مهم در فرآیند قلدری را درک قربانی از این رفتار می داند.

    پیشنهادهای اجرایی/ پژوهشی

     پیشنهاد می شود از راهبردهای مطالعه حاضر، شامل تدوین قوانین ضد قلدری، توسعه فرهنگ کارمندمدار و مدیریت اثربخش منابع انسانی، به منظور کاهش پدیده قلدری و اثرات آن در صنعت بانکداری استفاده گردد.

    کلیدواژگان: رفتار انحرافی، قلدری محل کار، نظریه داده بنیاد، صنعت بانکداری، آزار و رنجش مداوم
  • فرهاد علیپور، محمد رحیمیان*، عاطفه سدیری جوادی صفحات 87-112
    هدف

    بیگانه پنداری کارکنان نسبت به کار و خط مشی های کلان سازمان موجب ایجاد اخلال در اجرای اهداف و خط مشی های سازمان می گردد. هدف از انجام این پژوهش، بررسی بیگانه‏ پنداری نسبت به کار و بیگانه پنداری نسبت به خط مشی های سازمان و تاثیر آن بر نگرش ها و رفتارهای کارکنان است.

    طرح پژوهش/ روش‏ شناسی/ رویکرد

    این پژوهش از نظر ماهیت داده ها کمی است. نمونه آماری این پژوهش را 182 نفر از مدیران و کارکنان سازمان اداری و استخدامی کشور تشکیل می دهند. داده های این پژوهش از طریق پرسشنامه های استاندارد و به روش تصادفی ساده جمع‏ آوری شد و با استفاده از مدل معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته‏ ها

    بیگانه پنداری نسبت به کار و خط مشی بر نگرش و رفتارهای منفی کارکنان همچون تمایل به ترک خدمت و رفتارهای کاری انحرافی اثر مثبت و معنادار دارد و بر رفتارهای مثبت همچون تلاش و پشتکار اثر منفی ولی بی‏ معنا می‏ گذارد.

    ارزش/ اصالت پژوهش

    یافته های این پژوهش می تواند بر اجرای اثربخش تر خط مشی های سازمان اداری استخدامی کشور با تاکید بر بهبود نگرش ها و رفتارهای کارکنان نقش بسزایی داشته باشد. 

    کلیدواژگان: داوری، علی، و رضازاده، آرش (1393). مدلسازی معادلات ساختاری با نرم افزار SmartPLS3. انتشارات جهاد دانشگاهی
  • بهنام میری، وجه الله قربانی زاده*، میرعلی سیدنقوی صفحات 113-142
    هدف

    هدف این پژوهش، واکاوی تجربه کارکنان ترک خدمت‏ کرده یک سازمان دولتی در شهر تهران است.

    طرح پژوهش/ روش شناسی/ رویکرد

     نمونه آماری 10 نفر از کارکنان این سازمان است که در بازه سال های 1399-1395 به صورت داوطلبانه ترک خدمت کرده بوده اند. برای گردآوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ‏ساختاریافته، و برای تجزیه ‏وتحلیل داده ها از رویکرد پدیدارشناسی تجربی استفاده شده است.

    یافته ها

     پژوهشگران از طریق شناخت ادراک و نگرش کارکنان از پدیده ترک خدمت به این موارد پی بردند که افرادی که از سازمان ترک خدمت کرده بوده اند، از وظایف شغلی خود رضایت کافی نداشته و ترک خدمت آن ها از سازمان به ‏یکباره نبوده است، بلکه به صورت برنامه ریزی‏ شده انجام گرفته است. دوم این‏که، قوانین و مقررات بخش دولتی تا حدودی مانع استفاده از توانایی ها و تخصص آنان بوده است. سوم این‏که، ارتقای افراد به سمت های بالاتر بر مبنای ارزیابی عملکرد، شایستگی، و تجربه افراد نبوده، بلکه بستگی به روابط غیررسمی و دوستانه با افراد مهم سازمان داشته است. همچنین، یافته های پژوهش نشان می ‏دهد که ادراک کارکنان از ترک خدمت سازمان چندان هم منفی نبوده، بلکه در نظر آن ها این تجربه یکی از پدیده های مثبت در زندگی کاری آن ها بوده است. این تصمیم پیامدهای مثبتی مانند تعادل بین کار و زندگی، پیشرفت کاری، استفاده بهتر از توانایی ها و تخصص، یافتن شغلی با حقوق بیش‏تر، و آزادی از محدودیت های شغلی را به دنبال داشته است.

    ارزش/ اصالت

    این پژوهش سعی دارد با بکارگیری تجربیات کارکنان ترک خدمت‏ کرده، شناسایی عوامل مهم خروج ارادی کارکنان، و بازخورد نتایج به کارکنان باقی‏ مانده و مدیران سازمان‏ های دولتی، باعث افزایش تعهد آن ها نسبت به سازمان و همچنین کاهش تمایل آن ها نسبت به ترک خدمت از سازمان شود.

    پیشنهادهای اجرایی

     با توجه به این که کارکنان به‏ یکباره سازمان را ترک نکرده بودند و ترک خدمت آن ها به صورت برنامه ریزی شده بود، لازم است به صورت دوره ای عواملی که از دیدگاه کارکنان باعث کاهش انگیزه خدمت در سازمان می شود مورد بررسی قرار گیرد و برای اصلاح آن اقدام شود تا کارکنان در پی کاهش انگیزه خدمت، ذهنیت خروج را در خود پرورش ندهند.

    کلیدواژگان: سازمان دولتی، نگهداشت کارکنان، ترک خدمت کارکنان، ترک خدمت داوطلبانه، پدیدارشناسی
  • ایمان کارنما، ایمان داداشی*، محمود یحیی زاده فر، حمیدرضا غلام نیا روشن صفحات 143-167
    هدف

    هدف پژوهش حاضر شناسایی عوامل موثر بر حاکمیت سازمانی در دستگاه ‏های بخش عمومی دولت و بررسی میزان اهمیت و رتبه‏ بندی هر یک از این عوامل است.

    طرح پژوهش/ روش‏ شناسی/ رویکرد

    پژوهش حاضر اکتشافی است، و روش گردآوری اطلاعات از طریق مصاحبه و پرسشنامه‏ های توزیع‏ شده برگرفته از گزارش ‏های حسابرسی و تفریق بودجه سال‏های 1393-1398 دستگاه‏های دولتی است. بدین منظور، ضمن جمع ‏آوری نظرات 40 نفر از کارشناسان و صاحب ‏نظران، چهار مولفه شفافیت، پاسخگویی، کارایی و اثربخشی، و باز بودن به عنوان مولفه های تاثیرگذار حاکمیتی بخش عمومی کشور ایران گزینش شده ‏اند. جامعه آماری مورد مطالعه از میان مدیران و مسیولان دستگاه‏ های اجرایی مورد مطالعه است که با استفاده از تحلیل محتوا و نظر خبرگان و با استفاده از روش تحلیل سلسله ‏مراتبی فازی (AHP) مورد مقایسه قرار گرفته است. 

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که مولفه‏ های پاسخگویی و کارایی و اثربخشی دارای بالاترین درجه اولویت در مولفه های اصلی حاکمیت سازمانی در بخش دولتی ایران هستند.

    ارزش/ اصالت پژوهش

     در این پژوهش ضمن تبیین مدل جدید حاکمیت سازمانی بخش عمومی، به اولویت‏ بندی هر یک از این مولفه‏ ها در کشور پرداخته می ‏شود.

    کلیدواژگان: حاکمیت سازمانی بخش عمومی، پاسخگویی، کارایی و اثربخشی، شفافیت، باز بودن
  • رضا سپهوند، معصومه مومنی مفرد*، صابر تقی پور صفحات 169-188
    هدف

    ارتقاپذیری مفهومی راهبردی در توسعه سازمان های امروزی محسوب می شود، چرا که توان ارتقاپذیری می تواند نشانگر سرمایه های انسانی ارزشمند به عنوان مزایای رقابتی سازمان باشد. بر اساس این، پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل ارتقاپذیری مدیران به عنوان یکی از ارزشمندترین و راهبردی ترین سرمایه های انسانی در سازمان های دولتی انجام می‏ پذیرد.

    طرح پژوهش/ روش‏ شناسی/ رویکرد

    این پژوهش بر پایه پژوهش های آمیخته و به صورت کیفی و کمی صورت گرفته است. در بخش کیفی، جامعه آماری پژوهش را استادان دانشگاه در رشته های مدیریت منابع انسانی، مدیریت رفتار سازمانی، و مدیریت راهبردی و مدیران خبره سازمان های دولتی تشکیل می‏ دهند که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی و بر پایه اصل اشباع نظری، 16 نفر به عنوان نمونه پژوهش تعیین شده‏ اند. داده های مورد نیاز در این بخش با استفاده از مصاحبه نیمه‏ ساختاریافته جمع ‏آوری شده است. برای مدلسازی معیارهای ارتقاپذیری مدیران از روش ساختاری تفسیری بهره برده می ‏شود. در این بخش جامعه آماری را مدیران و خبرگان سازمان های دولتی شهر خرم آباد تشکیل می ‏دهند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 24 نفر از این جامعه به عنوان نمونه تعیین شده ‏اند. داده های مورد نیاز برای مدلسازی با استفاده از پرسشنامه مقایسات زوجی جمع آوری گردید.

    یافته ها

    یافته های پژوهش دربرگیرنده شاخص ها و مولفه های ارتقاپذیری مدیران و ارایه مدل ارتقاپذیری مدیران در سازمان های دولتی است. به این ترتیب، یافته های پژوهش مشتمل بر شناسایی 14 شاخص ارتقاپذیری مدیران در چهار سطح و در قالب مدل نهایی تشریح شده است.

    ارزش/ اصالت پژوهش

    این پژوهش علاوه بر کاهش شکاف نظری در حوزه مورد بررسی، با ارایه بستری مناسب سهم بسزایی در توسعه فعالیت پژوهشگران علاقه ‏مند به موضوع داشته است. همچنین، با توجه به نبود پژوهشی مشابه در این خصوص، نتایج حاصل از انجام این پژوهش می‏تواند علاوه بر کاهش اختلاف نظرهای موجود در ارتباط با شاخص های ارتقا پذیری، راهگشای مناسبی برای تدوین راهبردهای معطوف به مدیران در سازمان های دولتی باشد.

    کلیدواژگان: ارتقاء پذیری مدیران، سازمان های دولتی، رویکرد ساختاری تفسیری، سیستم های ارتقا، خرم آباد
|
  • Gholamreza Memarzadeh, Sohrab Rostami Kia, Mitra Mohamad Zadeh Kalati* Pages 3-21
    Purpose

    Citizen-centered government agencies are a prototype of new public service approach which, in effect, calls for citizenship orientation of state-owned agencies. This study aimes at developing a citizen-centered model in the Iranian public sector with a new public service approach. 

    Methodology

    To realize this purpose, the main themes of the main subject of the study were identified using the grounded theory method. The statistical population of the study was the managers of Tax Organization in Tehran. Based on purposeful sampling method, 12 subjects were  selected. Interviews were performed for data collection and to analyze data, MAXQDA Version 12 software was employed. 

    Findings

    According to the research findings, the central categories of citizen-centered theme in the public sector of Iran include citizen participation, decision-making transparency and accountability. The findings also show that the rule of law, political stability and management stability affect the establishment of citizen-centered governmental organizations and this, in turn, brings about security and economic consequences. 

    Originality

    This study presents a new citizen-centered model with a new approach for public sector in Iran. The model is appropriate for the nature of government organizations in the Islamic Republic of Iran.

    Implications

    According to the identified model, the establishment of citizen-centered approach in Iran’s government organizations depends on investment in e-infrastructure and development of e-government.

    Keywords: Citizen-Centered Policy, New Public Service Approach, Public Administration, Public Sector, Paradigm
  • Roshanak Kazemzadeh, Ahmad Vedadi *, Kaveh Teymournejad Pages 23-52
    Purpose

    Organizational behavior is of great importance regarding the state organizations personnel, particularly the hospital staff, who play a significant role in rendering service to people. Due to the stressful workload they have had during Covid-19 pandemic, this research is implemented to present a model of the antecedents and consequences of various organizational anti-citizenship behaviors against female managers in Tehran University of Medical Sciences. 

    Methodology

    With regard to the purpose, this research was applied; its approach was both qualitative and exploratory, while it used thematic analysis method. The Data collection tool was semi-structured interviews with a sample of 14 female managers of Tehran University of Medical Sciences, who were selected through snowball sampling method. 

    Findings

    The network of themes developed in this research contains 226 basic items, 9 comprehensive items and 3 organizing items. The precedents of the organization's anti-citizenship behaviors against female managers include themes such as job factors, behaviors and mindset of managers; together with managerial levels, structural-organizational and socio-cultural-economic factors. Also, the consequences of the organization's anti-citizenship behaviors against female managers are the themes which include reduction in human-social capital, performance and organization's credibility. 

    Originality

     The enriching value of this research lies in presenting a completely new model including antecedents and consequences of organizational anti-citizenship behaviors in medical organizations. On the one hand, such a model has not been presented in domestic research so far, and on the other, the directional approach of this model is based on the experiences of female managers in the medical field.

    Keywords: Organizational Anti-Citizenship Behaviors, Tehran University of Medical Sciences, Female Managers, Thematic Analysis, Non-Productive Behaviors
  • Masoud Nazeri*, Akbar Hassanpoor, Saeed Jafariniya, Yoosof Vakili Pages 53-86
    Purpose

    Workplace bullying in banks is a deviant behavior which has imposed huge physical and intangible costs on them; however, no model has ever been provided to manage it. This study is implemented to design a framework for workplace bullying management in the banking industry.

    Methodology

    The present study was of qualitative nature and used the systematic approach of grounded theory. Data were collected through in-depth and semi-structured interviews with the banking managers. After interviewing the seventeenth manager, theoretical saturation was reached.

    Findings

    With the analysis of data, 350 codes, 60 concepts and 6 categories were obtained. The final framework was formed based on the central phenomenon of workplace bullying (persistent harassment) which includes the following factors: a. contextual factors (job characteristics, reaction to bullying, demographic characteristics), b. causal factors (fit environment for bullying), c. mediating factors (personality, social elements, educational system, family conditions), d. strategies (developing employee-oriented culture, enacting anti-bullying laws, effective human resource management), and e. consequences (individual, organizational, social). 

    Originality

    In addition to recognizing the antecedents and consequences of workplace bullying in the current culture, the important role of society in the formation of bullying and its interaction with the society is identified. Also, according to the findings, the victim's perception of the bullying process is considered to be a significant factor.

    Implications

    In order to control the bullying phenomenon and weaken its effects on the banking industry, it is suggested that this industry applies such strategies as anti-bullying laws, employee-oriented culture and effective human resource management, which were presented in this research.

    Keywords: Deviant Behavior, Workplace Bullying, Grounded Theory, Banking Industry, Persistent Harassment
  • Farhad Alipoor, Mohammad Rahimian*, Atefeh Sodeiri Javadi Pages 87-112
    Purpose

    Employees’ self-alienation toward work and organization’s grand policies disrupts the implementation of policies and reaching goals. This study intended to investigate into self-alienation toward work and policies and how it affects the employees’ attitudes and behaviors.

    Methodology

    The approach of this research is quantitative. The sample size, determined by simple random sampling method, was comprised of 182 managerial and non-managerial members of the State Administrative and Employment Organization. Data were collected through standard questionnaires and were analyzed by structural equation modeling.

    Findings

    The impact of employees’ self-alienation towards work and organization’s policies on such behaviors as willingness to quit job and deviant work behavior is positive and significant. However, it has negative and non-significant effect on desirable behaviors like hard work and perseverance.

    Originality

     The findings of this research can play a determining role in effective implementation of policies at this organization by emphasizing the improvement of employees’ attitudes and behaviors.

    Keywords: Self-alienation towards Work, Self-alienation towards Policies, Perseverance, Willingness to Leave Job, Deviant Work Behaviors, Structural Equation Modeling
  • Behnam Miri, Vajhollah Ghorbanizadeh*, Mirali Seyed Naghavi Pages 113-142
    Purpose

    This study aims at investigating the experiences of employees who have left their jobs in a state-owned organization in the city of Tehran.

    Methodology

    The sample of this study consisted of 10 members of this organization who have left it voluntarily between 2016 and 2020 and semi-structured interviews were used to collect data. To analyze data, the experimental phenomenological approach of Moss Takas was applied.

    Findings

    Through studying the attitude of the employees towards the turnover phenomenon researchers found out that those who left their organizations didn't have job satisfaction and their turnover has not  been a sudden decision. Second, the rules and regulations of the governmental sector have been an obstacle for employees in using their full potential. Third, employees promotion has not been based on people's performance, competency and experience but rather it has been based on their informal and friendly relationship with the Heads of the organization. Research findings show that employees’perceptions of leaving the organization are not highly negative. In fact, they viewed this experience as a positive phenomenon 
    in their career lives that entailed positive implications such as work-life balance, work progress, better use of their capabilities and expertise, finding 
    a job with better compensation, and more work independence. 

    Value

     This research presents the experiences of employees who left service and identifies the important factors of this voluntary turnover. Besides, it provides feedback for the current employees and managers so that willingness to leave service may decrease.Implications: Given the fact that employees did not leave the rganizations all at once and their departure was pre-planned, it is necessary to periodically examine the factors that reduce motivation to serve in the organization from the perspective of employees and to take action to bring about corrections.

    Keywords: Public Organization, Employee Retention, Employee Turnover, Voluntary Turnover, Phenomenology
  • Iman Karnama, Iman Dadashi*, Mahmoud Yahyazadefar, Hamidreza Gholamnia Roshan Pages 143-167
    Purpose

    The present study identifies the factors affecting organizational governance in public sector agencies and ranks them according to their importance.

    Methodology

    The study was exploratory, and the data collection method included interviews and questionnaires. The sources of questions were audit reports and budget deductions of the state agencies from 2014 to 2019. Based on the interviews with 40 experts, such items as transparency, accountability, efficiency, effectiveness, and openness were selected as influential components of public sector governance in Iran. The statistical sample who answered the questionnaires consisted of managers of the agencies. Also, the analytic hierarchy process (AHP) method was used to analyze the data.

    Findings

    Results indicate that out of the selected components, accountability, efficiency and effectiveness have the highest degree of priority in organizational governance in the public sector of Iran. 

    Value

     In addition to explaining a new model for corporate governance in the public sector, this research prioritizes the components of corporate governance.

    Keywords: Public Sector Governance, Accountability, Effectiveness, Efficiency, Transparency, Openness
  • Reza Sepahvand, Masoome Momeni Mofrad*, Saber Taghipour Pages 169-188
    Purpose

    Eligibility for promotion is a strategic concept in the development of today's organizations, because it signifies and highlights the existence of valuable human capital, and at the same time, causes the organization’s competitive advantage. Accordingly, the present study is conducted with the aim of designing a promotability model for managers, who are considered to be one of the most valuable and strategic group of human capital in state-owned organizations.

    Methodology

    As a mixed research, it was both qualitative and quantitative. In the qualitative part, the statistical population consisted of university professors in the fields of human resource management, organizational behavior management and strategic management, as well as expert managers of governmental organizations. Using the snowball sampling method and based on the principle of theoretical saturation, 16 subjects were selected. The required data in this section were collected by applying semi structured interviews. Interpretive structural method was used for the modeling of managers’ promotion criteria. In this section, the statistical population consisted of managers and experts of governmental organizations in Khoramabad, 24 of whom were selected as a sample through targeted sampling method. Data required for modeling were collected by pairwise comparison questionnaires.

    Findings

    The research findings include indicators and components of a model for managers’ promotion. Thus, the model contains 14 indicators which fall into 4 levels. 

    Originality

     In addition to reducing the theoretical gap in the field under study, this study has provided a significant contribution and context for other researches to follow and develop it. Also, due to the lack of any similar study in the field, the results of this study, in addition to reducing the existing disagreement regarding promotion indicators, can be an appropriate device to develop strategies focusing on managers in governmental organizations.

    Keywords: Promotability of Managers, State-Owned Organizations, Interpretive Structural Approach, Promotion Systems, Khoramabad