فهرست مطالب

سخن تاریخ - پیاپی 35 (پاییز 1400)

نشریه سخن تاریخ
پیاپی 35 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا یوسفی*، سعاد سادات موسوی صفحات 8-23

    حضرت حمزه (ع)، سیدالشهدا، عموی نبی مکرم (ص)، یکی از شخصیت های مهم صدر اسلام است که با وجود دلاوری ها و جان فشانی های بسیار، آن گونه که شایسته مقام اوست، جایگاه رفیعش در شعر فارسی انعکاس نیافت. از میان خیل انبوه شاعران فارسی گو، گروهی تنها به شجاعت حضرتش توجه کرده اند و برخی نیز ، تنها از نظرگاه عرفانی به موضوع شهادت جانسوز ایشان نگریسته اند. این جستار برآن است ضمن بررسی جایگاه حضرت حمزه از دیدگاه های گوناگون در شعر شاعران فارسی زبان، ابعاد عرفانی شخصیت ایشان را از منظر دو شاعر عارف، سنایی غزنوی (470- 529 ه.ق) و مولوی (604-672 ه. قب)، واکاوی کند. دستاورد پژوهش آن است که  سنایی  در حدیقه و دیوان اشعار خود و مولوی در دیوان شمس و مثنوی معنوی،  در مقایسه با دیگر شاعران، بیشترین اشارات را به حضرت حمزه (ع) دارند. سنایی ضمن آنکه واقعه جانسوز شهادت حضرت حمزه  را با بیانی حسرت آلود و عاطفی بیان می کند، شرط پذیرش نماز را به تاسی از حضرت حمزه ، بریدن از خود و تمام تعلقات دنیوی می داند. در جهان بینی عرفانی مولانا ، توجه به واقعه شهادت حضرت حمزه، راهی است برای بیان مسایلی همچون اهمیت فنای صوفیانه، موت اختیاری و مرجح دانستن عشق بر شجاعت.

    کلیدواژگان: حمزه سید الشهدا(ع)، شعر فارسی، دیدگاه عرفانی، موت اختیاری، عشق، شجاعت
  • محمدامین سعادتمهر*، رضا مهرآفرین، مریم یاغی زهی، زهرا نصراللهی صفحات 24-51

    اعراب در زمان جاهلیت و چه در صدر اسلام از فنون ضرب سکه اطلاعی نداشتند، اما به مناسبت تجارت و موقعیت تجاری شهر مکه، سکه را در نظام اقتصادی خود پذیرفته بودند و از درهم های نقره ساسانی، سلیدوس های طلا و فلیس های مسین بیزانسی استفاده می کردند؛ تا اینکه با گشایش سرزمین های ایران و بخش های از امپراطوری بیزانس، به فناوری ضرب سکه نیز دست یافتند و به واسطه مردمان آن سرزمین ها به ضرب سکه پرداختند. امروزه نخستین درهم های اسلامی را عرب-ساسانی نام گذارده اند که از منظر پژوهش جایگاه بالایی دارد. سکه شناسی سکه های عرب-ساسانی، می تواند نقطه عطفی در سکه شناسی سکه های ساسانی و اسلامی باشد که با مطالعه آنها اطلاعات بسیاری در مورد روند فتوحات، فاتحان و حکمرانان، جغرافیای سیاسی و اداری، و... به دست می آید؛ اما مساله کانونی این پژوهش، مطالعه سیر تحولی ضرب این سکه ها از آغازین لحظه ها تا واپسین روزها بوده است که با بررسی دقیق ویژگی های این سکه ها مانند نوع خط به کار برده شده، نقوش، تاریخ ها، ضرابخانه ها، و نام حاکمان صاحب سکه صورت می پذیرد. در نتیجه مشخص گشت که در بدو گشایش ایران، سکه هایی با تاریخ آخرین سال حکومت یزدگردسوم ساسانی، یعنی سال بیست یزدگردی (31ه.ق.)، عینا به ضرب رسیده است و پس از آن عبارت های کوفی پیرامون آن اضافه گشته است؛ پس از مدتی نیز نام خسرو بر جای یزدگرد نقش می بندد. نخستین سکه ها با نام حاکمان عرب، در زمان عبدالله بن عامر، پس از آن معاویه بن ابی سفیان و دیگر حاکمان به خط پهلوی (و برخی کوفی) ضرب گردید. در این سکه ها همچنان نقوش به مانند سکه های ساسانی بوده، اما در مواردی ویژه، همانند برخی از سکه های عبدالعزیزبن عبدالله بن عامر، عبدالملک بن مروان، بشربن مروان، و یزیدبن مهلب تغییر و نوآوری در پشت سکه ها دیده می شود. مدتی پس از روی کار آمدن عبدالملک بن مروان سیاست های مالی جدیدی اعمال شد و سکه های با وزن و شکل جدید، ضرب گردید. اما همچنان سکه های عرب-ساسانی در چرخه اقتصادی استفاده می شد

    کلیدواژگان: سکه شناسی، عرب-ساسانی، خلفای راشدین، امویان، عبدالله بن زبیر
  • محمدسعید نجاتی صفحات 52-71

    این مقاله، با روش تحلیل کتابخانه ای تاریخی، در پاسخ به این سوال نگاشته شده که یادکرد حمزه (ع) در کلام و سیره پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت (ع)، چه کارکردهایی داشته است؟ پاسخ به این سوال تحلیلی است و از زاویه ی کارکردهای اجتماعی، عاطفی، معرفتی-فرهنگی، سیاسی در عصر معصومان، در قالب های مختلفی چون اعطای لقب، ذکر فضایل، گریه و سوگواری، زیارت، تبرک جستن، یاد کردن به هنگام مصایب و شداید، استدلال به خویشاوندی با حمزه و افتخار به آن و... بیان شده که از نظر تحلیل و زاویه نگاه، منحصربه فرد و دارای دیدگاه جدیدی است.

    کلیدواژگان: حمزه سیدالشهدا، القاب حمزه، ذکر فضائل حمزه، حمزه در نگاه پیامبر، حمزه و اهل بیت(ع)
  • محمدحسین توکلیان*، حمیدرضا مطهری صفحات 72-93

    اندیشمندان بسیاری با توجه به معانی که از مدارا ارایه کرده اند، ساحت های مختلفی برای آن متصور شده اند. نوشتار حاضر با رویکرد سیره پژوهی و با بهره گیری از سیره امام علی در مدارا با مخالفان مدلی کامل از ساحت های مختلف مدارا را ارایه داده است. بر این اساس، مدارا در ساحت های عقیدتی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی، نظامی- امنیتی و قضایی مورد بررسی قرار گرفته است.ساختار این پژوهش بر اساس یافته های تاریخی و به صورت توصیفی- تحلیلی شکل گرفته است. نتیجه ای که از جمع بندی مطالب حاصل شده این است که در سیره علوی با اصل قرار دادن مدارا در ساحت های مختلف، خشونت و قاطعیت در مرحله بعدی قرار داشته است. از سوی دیگر، مدارا در هر ساحت با اهداف خاصی مانند لزوم همزیستی مسالمت آمیز، تالیف قلوب، در امان ماندن از شر طرف مقابل و مصلحت سنجی صورت گرفته است که ضرورت مدارا در آن ساحت را بیشتر می کند.

    کلیدواژگان: مدارا، رفق، تسامح، سیره علوی، امام علی (ع)
  • یدالله حاجی زاده* صفحات 94-111

    عدم باز پس گیری «فدک» توسط امام علی (ع) ابهام و سوالی است که همواره توسط برخی از مسلمانان اعم از شیعه و اهل سنت مطرح شده است. سوال از یک منظر بدین صورت است که امیرالمومنین (ع) علی رغم در دست داشتن حکومت از سال 35 تا 40 هجری، چرا فدک را که متعلق به حضرت زهرا (س) بود و حکومت آن را به ناحق از ایشان گرفته بود، باز پس نگرفت؟ در این نوشتار به منظور دست یابی به پاسخی درخور برای سوال مذکور، ضمن بهره گیری از منابع متقدم، از شیوه توصیفی و تحلیلی استفاده شده است. هر چند گفته شده زهد و بی اعتنایی به دنیا و یا باور به اینکه «چیزی که به ستم گرفته شده را نباید پس گرفت»، از علل عدم باز پس گیری فدک بوده، اما پژوهش دقیق تر در این زمینه نشان می دهد علل اصلی این گذشت، رحلت طرفین دعوا، رعایت مصالح جامعه نوپای اسلامی بوده است. علاوه بر این ها به جهت اعتباری که توده مردم برای احکام صادره توسط شیخین قایل بودند، امام به راحتی و بدون آسیب به اسلام یا جامعه اسلامی نمی توانست در این باره تغییرات اساسی ایجاد کند.

    کلیدواژگان: حضرت فاطمه(س)، فدک، امام علی(ع)، بازپس گیری، ابوبکر
  • اسدالله رحیمی صفحات 112-133

    یکی از شخصیت های مهم و تاثیرگذار صدر اسلام که نقش بزرگی در حمایت از پیامبر اکرم (ص) داشت، حضرت حمزه بن عبدالمطلب بود. ایشان پس از سال ها مجاهدت و تلاش در راه دفاع از اسلام و مسلمانان، سرانجام در جنگ احد به شهادت رسید و فقدان او داغ عمیقی در دل رسول خدا (ص) باقی گذاشت.پژوهش حاضر به بررسی بازتاب «مثله شدن» حضرت حمزه (ع) در تاریخ پرداخته است؛ رفتاری که از سوی هند دختر عتبه و همسر ابوسفیان با بدن بی جان او در جنگ احد انجام شد. سوالی که این مقاله با استفاده از روش توصیف و تحلیل تاریخی، در صدد ارایه ی پاسخ آن است، عبارت از آن است که: بازتاب مثله شدن حضرت حمزه در تاریخ چگونه بوده است؟یافته های این تحقیق نشان می دهد که عمل مثله، واکنش های شدیدی را از سوی پیامبر اکرم (ص) و اصحاب ایشان برانگیخت؛ تا جایی که آن حضرت، هند را به دلیل ارتکاب این عمل زشت، «آکله الاکباد» (جگرخوار) نامید و زان پس این عنوان، تبدیل به نام  مشهور او در تاریخ گردید.در گذر تاریخ، این عمل شنیع دو بازتاب متفاوت در میان فرزندان هند (برخی حاکمان بنی امیه) و دیگر مسلمانان درپی داشت. معاویه و یزید رفتار هند را الگوی خود قرار دادند و به عنوان یک فرهنگ به ترویج آن پرداختند؛ اما دیگر مسلمانان رفتار جنایت آمیز هند را تقبیح کردند و آن را به عنوان یک نقطه ی سیاه و عمل ننگین در زندگی او و دودمانش سینه به سینه نقل و در تاریخ ثبت کردند.

    کلیدواژگان: حمزه (ع)، مثله شدن، هند جگرخوار، بنی امیه
  • هادی یعقوب زاده*، نعمت الله صفری فروشانی صفحات 134-154

    همتایی حمزه بن عبدالمطلب (د. 3ق) و جعفر بن ابی طالب (د. 8ق)، در روایات اهل بیت (ع)، بیانگر مقام و منزلت ایشان و نیز نقش و جایگاهی است که در صدر اسلام داشته اند. از سوی دیگر، یادکرد حضرت علی (ع)، از حمزه (س) و جعفر (س) در مساله خلافت مبتنی بر اینکه اگر این دو تن بودند خلافت مسیر دیگری را طی می کرد، بیانگر امکان تاثیرگذاری ایشان بر جامعه است. از این رو، چرایی همتایی حمزه (س) و جعفر (س) در کلام اهل بیت (ع) پرسشی است که نوشتار حاضر به آن خواهد پرداخت. به همین منظور، داده های مرتبط با مساله پژوهش گردآوری و به روش تحلیل محتوایی تبیین گردید. برآیند این پژوهش آن است که حمزه (س) و جعفر (س) به دلیل داشتن مولفه هایی همچون ایمان صادقانه، ولایت پذیری، عنصر قدرت و منطق، بهره مندی از شجاعت و دلاوری، دارا بودن جایگاه و موقعیت اجتماعی، قابلیت تاثیرگذاری در مسایل مهم جامعه را داشتند. همچنان که وجود این دو می توانست در مساله خلافت تاثیرگذار باشد، نبود ایشان نیز از جمله عوامل بازماندن حضرت علی (ع) از نیل به خلافت دانسته شده است.

    کلیدواژگان: همتایی حمزه(س) و جعفر(س)، حضرت علی(ع)، ایمان، قدرت، منطق، خلافت
|
  • MohammadReza Yousefi *, Sa’Ad Sadat Moosavi Pages 8-23

    Hazrat Hamza (AS), Sayyid al-Shuhada, uncle of the Holy Prophet (PBUH), is one of the most important personalities of the beginning of Islam that despite his many heroic deeds and sacrifices, his high position in Persian poetry was not reflected as he deserves. Of the many Persian-speaking poets, only a few have paid attention to his courage and Only a few poets have looked at the subject of his martyrdom from a mystical point of view. This article aims to examine the position of Hazrat Hamza from different perspectives in the poetry of Persian language poets, also investigate the mystical dimensions of his personality from the perspective of two mystic poets, Sanai Ghaznavi (470-529 AH) and Rumi (604-672 AH). Sanai, while expressing the tragic event of the martyrdom of Hazrat Hamza with a regretful and emotional expression, considers the condition of accepting the prayer as the following of Hazrat Hamza, cutting themselves off and all worldly belongings. In Rumi's mystical worldview, paying attention to the fact of the martyrdom of Hazrat Hamza is a way to express issues such as the importance of Sufi annihilation, voluntary death, and preferring love over courage.

    Keywords: Hamzeh Seyyed Al-Shuhada (AS), Persian poetry, mystical view, voluntary death, love, Courage
  • MuhammadAmin Saadat Mehr *, Reza Mehrafarin, Maryam Yaghezahi, Zahra Nasolahi Pages 24-51

    Arabs did not know the techniques of coin minting at the time of Jahiliyah and at the beginning of Islam, but they accepted the coin in their economic system due to the trade and business position of the city of Mecca, And used the Sassanid silver dirhams, gold solidus and Byzantine copper follies Until the conquest of the lands of Iran and parts of the Byzantine Empire, they also acquired coin minting technology and minted coins by the peoples of those lands. Today, the first Islamic dirhams have been named Arab-Sassanid, which has a high status in terms of research. The numismatics of Arab-Sassanid coins can be a turning point in the coinage of Sassanid and Islamic coins, which, with their study, a lot of information about the process of conquests, conquerors and rulers, political and administrative geography, and … will be gained. But the focal point of this study was to study the evolution of minting these coins from the early moments to the last days, by carefully examining the characteristics of these coins, such as the type of scripts, motifs, dates, mint names and the names of the rulers. As a result, it became clear that at the beginning of the conquest of Iran, some coins were minted with the date of last year of Yazdgird III -the last Sasanian king-, 20 Yazdgirdi (AH 31). After that, the Kufic phraseswere added around it; after some time, Yazdgird's name changed to Khosrow's name. The firstcoins with Arabic names were minted, during the reign of Abdullah ibn Amir, Muawiyah bin Abi-Sufyan and other rulers in Pahlaviscripts (some in Kufic scripts).In these coins, the motifs were still like Sassanid coins,

    Keywords: Numismatics, Arabs-Sassanids, Rashidun Caliphs, Umayyads, ‘Abd Allah ibn al-Zubayr
  • MohammadSaeed Nejati Pages 52-71

    This article, uses the method of libraries and historical analysis in response to the question that what were the functions of Hamza's mention in the words and manners of the Holy Prophet and his family? is written. The answer to this analytical question and from the perspective of social functions; Emotional; Cultural-epistemological and political in the age of the Infallibles, these notes are in various forms, giving titles, mentioning virtues, crying and mourning, pilgrimage, blessing, remembering in times of suffering and hardship, arguing for kinship with Hamza and being proud of it, and so on Which is unique in terms of analysis and perspective and has a new comment.

    Keywords: : Hamzeh Seyed Al-Shohada, Titles of Hamza, Mentioning the virtues of Hamza, Hamza in the eyes of the Prophet, Hamza, the Ahl al-Bayt (PBUH)
  • MohammadHossein Tavakolian *, Hamidreza Motahari Pages 72-93

    Many thinkers, according to the definitions of lenity that they have provided ,have identified area for lenity. The present article has provided a complete model of different areas of lenity by conduct searching approach and by using of life conduct of Imam Ali in lenity with the opponents. Accordingly, lenity has been examined in the ideological, political, social, cultural, economic, military-security and judicial areas. The structure of this research is based on historical findings and is described descriptively-analytically. The conclusion drawn from the summary of the material is that in the Alawite conduct by putting the principle of lenity in different areas, violence and determination were at the next stage. On the other hand, lenity in every area has been achieved with specific goals such as the need for peaceful coexistence, composing hearts, being safe of evil from the other side, and expediency, which increases the need for lenity in that area.

    Keywords: Lenity, Alawite conduct, Imam Ali, Area
  • Yadollah Hajizadeh * Pages 94-111

    Imam Ali (AS) 's refusal to reclaim "Fadak" is an ambiguity and a question that has always been asked by some Muslims, including Shiites and Sunnis. The question from one point of view is that the Amir al-Mu'minin (AS), despite being in power from 35 to 40 AH, why did not take back Fadak, which belonged to Hazrat Zahra (AS) and the government had unjustly taken it from him. ? In this article, in order to obtain an appropriate answer to the question, while using earlier sources, a descriptive and analytical method has been used. Although asceticism and disregard for the world or the belief that "something that has been wronged should not be taken back" have been said to be among the reasons for Fadak not being taken back, closer research shows that the main reasons for this passing are the death of both parties. Fighting and observing the interests of the fledgling Islamic society.

    Keywords: Hazrat Fatemeh (PBUH), Fadak, Imam Ali (PBUH), recapture, Abu Bakr
  • Asadullah Rahimi Pages 112-133

    One of the important and influential personalities of the beginning of Islam who played a great role in supporting the Holy Prophet (PBUH) was Hazrat Hamza bin Abdulmutallab. After years of struggle and effort to defend Islam and Muslims, he was finally martyred in the battle of Uhud and his absence left a deep scar in the heart of the Prophet (PBUH). The present study examines the reflection of the "mutilation" of Hazrat Hamza (AS) in history. The manner of Hind, Utbah's daughter and Abu Sufyan's wife conducted with his lifeless body in the battle of Uhud. The question that this article seeks to provide an answer using descriptive and historical analysis method is: How has been the reflection of Hazrat Hamza in history? The findings of this study show that the act of mutilation provoked strong reactions from the Holy Prophet (PBUH) and his companions; To the extent that he called Hind "Akla al-Akbad" (liver-eater) because of committing this ugly act, and later this title became her famous name in history. Throughout history, this heinous act has had two different reflections on the descendants of Hind (some of the Umayyad’s rulers) and other Muslims. Mu'awiyah and Yazid modeled the behavior of Hind and promoted it as a culture. But other Muslims denounced Hind’s criminal behavior and quoted it as a black mark and a shameful act in the life of her and her dynasty and recorded it in history.

    Keywords: Hamza (AS), mutilation, liver-eating Hind, Bani-Umayyah
  • Hadi Yaghoubzadeh *, NeMatallah Safari Forushani Pages 134-154

    The counterparts of Hamzah ibn Abd al-Muttalib (d. 3 AH) and Ja'far ibn Abi Talib (d. 8 AH), in the narrations of the Ahl al-Bayt (as), indicate their position and status, as well as their role and position in the early days of Islam. On the other hand, Imam Ali's (as) mention of Hamza (as) and Ja'far (as) in the issue of caliphate that if they were, the caliphate would have taken a different path, indicates the possibility of their influence on society. Therefore, why Hamza (PBUH) and Ja'far (PBUH) are similar in the words of Ahl al-Bayt (PBUH) is a question that this article will address. For this purpose, data related to the research question were collected and explained by content analysis method. The result of this research is that Hamza (PBUH) and Jafar (PBUH) due to components such as sincere faith, guardianship, element of power and logic, benefiting from courage and bravery, having a social status, had the ability to influence In matters of society. Just as the existence of these two could have been influential in the issue of the caliphate, their absence has also been considered as one of the factors that prevented Imam Ali (as) from the caliphate.

    Keywords: Hamzeh (PBUH), Jafar (PBUH)’s counterpart, Hazrat Ali (AS), faith, Power, logic, caliphate