فهرست مطالب

نشریه مرمت و معماری ایران
پیاپی 27 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید یوسف احمدی، محمود قلعه نویی*، بهادر زمانی صفحات 1-18

     دل بستگی به مکان، پیوند عاطفی است که میان شخص و محیط فیزیکی پیرامون او برقرار می شود. با وجود گذشت بیش از چهل سال از مطالعات انجام شده در زمینه دل بستگی، هنوز علت و نحوه شکل گیری این ارتباط و عوامل فیزیکی موثر بر آن مشخص نیست. خصوصیات و ویژگی های مکان در دو بعد اجتماعی و فیزیکی، بر شکل گیری این فرآیند تاثیرگذار هستند. خصوصیات اجتماعی، بر تداوم و تقویت ارتباط احساسی میان بومیان با مکان و خصوصیات فیزیکی، بر جذب و پیدایش اولیه فرآیند تعامل میان تازه واردان و مکان، موثر هستند. این تحقیق با مرور ادبیات و متون حوزه روان شناسی محیط، جغرافیای انسانی، جامعه شناسی و مکان با استفاده از روش تحقیق ترکیبی و بهره گیری از راهبردهای پژوهش چند موردی همگام با شناسایی عوامل فیزیکی پیش بینی کننده، با استفاده از پیمایش و نظرسنجی در قالب سه پرسش نامه مجزا با استناد بر فرآیندی گونه شناسانه، به شناسایی فضاهای عمومی شهری اصفهان با بیشترین تعداد بازدیدکننده تازه وارد به منظور بررسی عوامل فیزیکی موثر بر جذب و حضور مجدد تازه واردان پرداخته است. نتایج این نظرسنجی حاکی از آن هستند که تازه واردان به واسطه عوامل فیزیکی با بعد معماری به فضای شهری عمومی جذب شده؛ لیکن عوامل فیزیکی بعد شهری، منجر به حضور مجدد آنها در طول زمان و شکل گیری سطوح اولیه دل بستگی بر اساس مدل ارایه شده می شوند. مدل تبیین یافته بر اساس نتایج این تحقیق، سه سطح پیش دل بستگی، دل بستگی در حال شکل گیری و دل بستگی را در طول زمان و بر اساس حضور مجدد تازه وارد و مدت زمان ارتباط او با مکان معرفی می کند. تازه واردان به واسطه عوامل فیزیکی معماری همچون؛ رنگ، بافت، نمای ساختمان ها، مقیاس و نور شب، به فضاهای شهری اصفهان جذب شده و به واسطه عناصر فیزیکی شهری شامل؛ کف سازی، مبلمان، کاربری های موجود، ابعاد فضا، پاکیزگی و دسترسی، به حضور مجدد در فضا ترغیب می شوند. حضور مجدد تازه وارد در طول زمان، به شکل گیری سطح سوم که ایجاد ارتباط احساسی میان شخص و فضای شهری است، خواهد انجامید.

    کلیدواژگان: فضای شهری، عوامل فیزیکی، دل بستگی به مکان، تازه واردان، اصفهان
  • آرزو حسینی*، مجید صالحی نیا، مینو شفایی، بهرام صالح صدق پور صفحات 19-32

    رشد روزافزون جمعیت شهرها از یک سو و افزایش قیمت زمین از سوی دیگر، موجب ایجاد محیط های مسکونی پرتراکم شده است. زندگی در چنین فضاهایی، اثرات منفی بر سلامت فردی و اجتماعی ساکنان گذاشته است. کودکان به عنوان آسیب پذیرترین گروه جامعه، در مقابل دگرگونی محیط فیزیکی و اجتماعی، در معرض خطر بیشتری قرار دارند. بیشتر پژوهش های اخیر، بر ویژگی های زمین های بازی شهری تمرکز دارند؛ در حالی که کمبود زمین بازی در مجتمع مسکونی، لزوم توجه به طراحی عرصه میانی مجتمع مسکونی برای بازی کودکان را تایید کرده است. بر این اساس، مقاله حاضر به دنبال دست یابی به مدل انگیزش بازی کودک در عرصه میانی مجتمع مسکونی با استفاده از رویکرد ترکیبی است. مبانی نظری پژوهش با رویکردی کیفی و با هدف جستجوی ویژگی های کالبدی- عملکردی و شناختی- رفتاری موثر در ایجاد و افزایش انگیزش بازی کودک تدوین شده اند و چگونگی تاثیر هر یک از این ویژگی ها از تبدیل داده های کیفی به کمی حاصل شده است. در این راستا، با به کارگیری روش پیمایشی بر مبنای تکنیک دلفی، پس از ساخت و اعتباریابی ابزار تحقیق، در آغاز، نگرش 20 متخصص و در ادامه 100 نفر از متخصصین مورد پرسش قرار گرفت. در نهایت، شش عامل موثر بر انگیزش بازی کودک شامل؛ نظارت پذیری، خوانایی محیط کودک محور، عوامل محرک طبیعی، تعاملات اجتماعی (نسلی- بین نسلی)، سرزندگی محیط و نیز تحریک حواس به روش تحلیل عاملی (نرم افزار SPSS23) استخراج شدند. در ادامه، بر اساس ارتباط متغیرهای مذکور، مدلی فرضی به کمک نرم افزار "ایموس 23" پیشنهاد شد و سپس رابطه و میزان تاثیر عوامل بر یکدیگر به روش تحلیل مسیر به دست آمد و در نهایت، مدل فرضی پیشنهادی اصلاح شد. بر اساس تحلیل مدل به دست آمده، روابط متغیرهای پژوهش تفسیر شد؛ بررسی اثرات مستقیم و غیرمستقیم عوامل مذکور، نشان دهنده رابطه میان ویژگی های شناختی- رفتاری و ویژگی های کالبدی- عملکردی است که می تواند در قابلیت بازی انگیزی عرصه میانی مجتمع های مسکونی موثر افتد. در پایان، مدل نهایی رابطه بین متغیرهای کالبدی- عملکردی و متغیرهای شناختی- رفتاری ارایه شد.

    کلیدواژگان: کودک، انگیزش بازی، مدل علی، متغیرهای کالبدی- عملکردی، عرصه میانی مجتمع مسکونی
  • مهرداد قیومی بیدهندی*، مونا بلوری بزاز صفحات 33-46

    در عالمی که فردوسی در شاهنامه تصویر کرده است، معماری (به معنای ساختن مکان زندگی انسان) جایگاه مهمی دارد. در این عالم، معماری بر دو نوع است؛ معماری برآمده از هنر و معماری برآمده از جادویی. معنای هنر در شاهنامه با معنای امروزی این واژه تفاوت دارد. هنر، خاستگاهی ایزدی دارد و با نیکویی پیوسته است. در برابر آن، جادویی است که بدهنری و بددانشی و اهریمنی است. معماری هنر صفت های بهشتی دارد؛ دل آرا و جاودانه است. معماری جادویی صفت های دوزخی دارد و جای ماندن آدمیان و نیکوان نیست. معماری هنر بهترین شیوه شاهان فرهمند است و با آن، فر و گوهر خود را نشان می دهند و آبادانی و نیکویی می گسترند. برخی از آنان، به پیغام سروش ایزدی، شهرهای جاودانه می سازند که جای جاودانان نجات دهنده جهان است.در گزارش شاهنامه از سرگذشت ایرانیان، معماری و هنر در گذر روزگار سیری فروکاهنده دارند. در آغاز این روزگار، در زمان چهار پیامبر پادشاه نخستین، هنر متصل به وحی خداوند است و هنرآموزان هنر را از ایزد و سروش فرامی گیرند و می گسترند و به دیگران می آموزند. اما با فرو افتادن جمشید و فراز آمدن ضحاک، که هنر خوار شد جادویی ارجمند، رفته رفته از حضور و شمار و تاثیر فرهمندان می کاهد. فرهمندان همچنان در میان اند و هنرهای جاودانه می کنند؛ اما پیوند با آسمان در آموختن هنر به قوت و کثرت پیشین نیست. حتی شاهان شهرها و بناهای مقدس را نه به پیام ایزدی، بلکه با تکیه بر مهارت و دانش برترین هنرمندان و دانشمندان جهان می سازند.معماری در شاهنامه، از آسمان و آسمانیان تا زمین و قعر زمین و پیوستگان خاک را در بر می گیرد. معماری در شاهنامه، آشکار و نهان، دیدنی و نادیدنی، خوب و بد، مینوی و اهریمنی است. نیکوان و هنرمندان و فرهمندان، معماری جاودانه می کنند و بدان و ددمنشان و دیوان، معماری جادوانه.

    کلیدواژگان: حکمت معماری ایرانی، معماری و ادبیات، شاهنامه فردوسی
  • مهدی اخترکاوان*، اصغر محمد مرادی صفحات 47-64

    توجه به موضوعات مرتبط با ارزیابی، تصمیم گیری و انتخاب، امروزه یکی از مسایل مورد مناقشه بوده و در اغلب موارد نه تنها به تمامی عوامل موثر در ارزیابی و انتخاب توجه نمی شود، بلکه مجموعه عوامل و متغیرهای در نظر گرفته شده، مورد اتفاق نظر متخصصین و صاحب نظران نیز قرار ندارند. از این جهت، در این تحقیق، به موضوع شناسایی عوامل و متغیرهای موثر در افزایش بهره وری در حوزه مرمت و استفاده مجدد از بناهای تاریخی پرداخته شده و پژوهش بر پایه این سوال شکل گرفته است که به منظور افزایش بهره وری در ارزیابی و انتخاب پروژه های مرمتی و استفاده مجدد از بناهای تاریخی ایران، به چه عواملی باید توجه نمود و درجه اهمیت هر کدام از عوامل چگونه است؟بر این اساس، هدف از انجام تحقیق حاضر، شناسایی عوامل و متغیرهای موثر در ارزیابی و انتخاب پروژه های مرمتی و استفاده مجدد از بناهای تاریخی با رویکرد افزایش بهره وری و تعیین درجه اهمیت آنها در نظر گرفته شد. در این پژوهش با بهره گیری از روش انجام تحقیق پیمایشی و از طریق تهیه پرسش نامه، دیدگاه ها و نظریات متخصصین و صاحب نظران در ارتباط با موضوع تحقیق جمع آوری شدند و پس از انجام اعتبارسنجی های لازم با استفاده از روش تحلیل عاملی، این امکان فراهم شد تا متغیرها و عوامل موثر در افزایش بهره وری در حوزه مرمت و استفاده مجدد از بناهای تاریخی ایران (با کاربری مسکونی دوره قاجار) استخراج شوند. هر عامل بسته به وسعت و اهمیت خود متشکل از چندین متغیر مستقل دیگر به دست آمد و درجه اهمیت هر کدام مشخص شد. بررسی نتایج استخراج شده از پرسش نامه تحقیق و تجزیه و تحلیل به عمل آمده از آنها، هشت عامل (مفهوم) اصلی را در ارتباط با افزایش بهره وری در بناهای تاریخی به این شرح مشخص ساخت؛ 1. حفاظت از ارزش ها، 2. مدیریت بهر ه برداری، 3. پشتیبانی، 4. تعیین کاربری (احیا)، 5. اصول عمومی حفاظت، 6. مراقبت و نگهداری، 7. سازگارسازی و 8. اجرا (مرمت). در این میان، عامل حفاظت از ارزش ها، بیشترین درجه اهمیت را در بین عوامل شناسایی شده به دست آورد و در نهایت با به دست آمدن ضریب پایایی هر کدام از عوامل، این امکان فراهم شد تا در ارزیابی و انتخاب پروژه های مرمتی و افزایش بهره وری در آنها، مجموع عوامل مورد اتفاق نظر متخصصین به دست آورده شوند.

    کلیدواژگان: بناهای تاریخی، افزایش بهره وری، مرمت، استفاده مجدد، تحلیل عاملی
  • بهزاد وثیق*، زهرا امینی فارسانی، حسین ناصری صفحات 65-78

    کاروانسراها از جنبه کارکردی، جایگاه مهمی در تاریخ معماری ایران دارند و عمده تحقیقات، معطوف به ویژگی های عملکردی آنها بوده است. با این حال، این گروه از بناها نیز حاوی خصوصیات زیبایی شناسانه است. سنجش زیبایی در دو بعد حجم کلی ساختمان و تزیینات در کاروانسراها قابل بررسی است. در این راستا، پژوهش حاضر به مقایسه تطبیقی تناسبات حاکم بر کاروانسراهای حیاط دار مناطق مرکزی ایران در دوره های صفویه و قاجاریه پرداخته است. در این مقاله، گردآوری داد ه ها از طریق اسناد کتابخانه ای و اسنادی صورت گرفته و تحلیل داده ها با استفاده از روش های تحلیل آماری و نرم افزار های آماری SPSS و R انجام شده است؛ بدین صورت که برای بررسی فرضیه سنجه تشابه تناسبات حاکم بر کاروانسراهای حیاط دار مناطق مرکزی ایران در دوره های صفویه و قاجاریه، 12 نمونه از دوره قاجاریه و 12 نمونه از دوره صفویه به روش نمونه گیری خوشه ای از نقاط مختلف انتخاب شده و پس از اندازه گیری ابعاد هر کدام از نمونه ها، نرمال بودن داده ها با استفاده از آزمون کولموگروف-اسمیرنف مورد تایید واقع شد. در ادامه با توجه به نرمال بودن داده ها، از آزمون لون و t با دو نمونه مستقل، برای بررسی نهایی فرضیه های پژوهش استفاده شده است. پس از انجام آزمون های مذکور، با توجه به اینکه میزان سطح معناداری برای متغیرها و تناسبات مورد بررسی در سطح اطمینان95  %، از 05/ بیشتر بوده، لذا فرضیه تشابه تناسبات حاکم بر کاروانسراهای حیاط دار مناطق مرکزی ایران در دوره های صفویه و قاجاریه مورد قبول واقع شده است. یافته ها نشان می دهند که در شکل یابی کاروانسراهای صفوی و قاجار، تداوم و پیوستگی در تناسبات کالبدی دیده می شود.

    کلیدواژگان: تناسبات معماری، کاروانسرا، صفویه، قاجاریه، نرم افزار های SPSS و R
  • آرزو مرادی سراج، رضا باباخانی* صفحات 79-94

    این پژوهش با واکاوی مفهوم و رویکردهای آموزشی و ارتباط میان نحوه و سلسله مراتب آموزشی در هر یک از دوره های صفوی و قاجار با کالبد و ساختار شکلی مدارس، نقش هر یک از این عوامل اعم از شیوه ها، رشته ها و شرایط حاکم بر نظام آموزشی در تغییر کالبد مدارس را بررسی می نماید. در واقع هدف از واکاوی، بررسی چگونگی تاثیر تغییرات در نحوه آموزش و اثربخشی آن بر فرم مدارس است. اما برای دست یابی به این امر، نیاز به استفاده از روش های ترکیبی پژوهش به صورت کمی و کیفی است که در فرآیند بررسی کیفی، از تحقیقات کتابخانه ای و میدانی و در قسمت کمی، از رابطه ریاضی و برنامه نویسی به زبان پایتون و الگوریتم های پردازش تصویر استفاده شده تا دقت و فراوانی در تحلیل اطلاعات رعایت شود.  اکنون نتایج به دست آمده در فرآیند تشابه سنجی، ابتدا بر این پایه استوار هستند که برخی از مدارس دوره صفوی، تشابه فراوانی را از نظر شکلی با مدارس قاجار دارند. اما این احتمال هم می رود مدارسی که در دوره قاجار دسته بندی شده، در حقیقت در دوره صفوی بنا شده اند و ثبت آنها در دوره قاجار به صورت قطعی قابل قبول نباشد. همچنین، پلان مدرسه دارالفنون که از نظر آموزشی در آن زمان دارای بیشترین تحول در نظام آموزشی نسبت به مدارس دوره های ماقبل خود است، به همان میزان تحول و تفاوت را در ساختار پلان با دوره های ماقبل خود دارد؛ یعنی تغییر در ساختار مدارس از این دوره به بعد و تفکیک مدارس دینی و علمی نشان می دهد که محتوای آموزشی توانسته در تغییر ساختار شکلی پلان ها تاثیر به سزایی داشته باشد.

    کلیدواژگان: مدرسه تاریخی، کالبد، نظام آموزشی
|
  • Mahmoud Ghalehnoee*, Bahador Zamani Pages 1-18

    Place attachment is the emotional connection that develops between a person and thephysical environment around them. After more than forty years of research in the field ofplace attachment, the cause and effect as well as the physical factors that affect it have notbeen determined. The features and specifications of a place in both physical and socialdimensions have an influence on the development of this process. Social characteristicsaffect the continuity and strengthening of the emotional connection between the inhabitantsand the place, whereas physical characteristics affect the initial absorption and emergenceof the process of interaction between newcomers and the place. This study reviewspublications in the fields of environmental psychology, human geography, sociology andplace while identifying predictive physical factors, using surveys and questionnaires, thatis three questionnaires, and identifying Isfahan’s urban public spaces with the largestnumber of newcomers, in order to examine the physical factors affecting the attractionand reappearance of the newcomer. The results of this survey show that newcomers areattracted to a place by physical factors with an architectural dimension. However, thephysical factors with an urban dimension lead to their reappearance over time and theformation of the initial levels of attachment based on the proposed model. Based on theresults of this study the model indicates three levels of emerging attachment, attachmentover time, and complete attachment that are introduced considering the factors of timeand newcomer’s reappearance. Newcomers are attracted to the urban spaces of Isfahandue to physical factors with an architectural dimension such as color, texture, buildingfacades, scale and night light, while they are encouraged to return to the place by itsphysical attributes with urban dimensions such as flooring, furnishings, available uses,space dimensions, cleanliness and accessibility. The presence of newcomers during time,will result in the third level formation which is the emotional connection between betweenpeople and the urban space.

    Keywords: Urban space, Physical factors, Place attachment, Newcomers, Isfahan
  • Arezoo Hosseini*, Majid Salehinia, Minoo Shafaei, Bahram Saleh Sedghpour Pages 19-32

    The population growth of cities on the one hand and rising land prices on the other hand havecreated overcrowded residential environments. Living in such environments has had a negativeimpact on the individual and social health of residents. Children, as the most vulnerable groupin society, are at greater risk of being exposed to changes in physical and social environmentsthan the other groups. The literature review has shown that most recent research focuses onthe characteristics of urban playgrounds, while the lack of playgrounds in residential areas hasconfirmed the necessity of paying attention to design of the middle area in residential complexfor kids’ motivation to play. Hence, the present investigated effective factors that would influencekids’ motivation to play in the middle area of residential complexes adopting a mixed-methodapproach (quantitative & qualitative). Accordingly, the theoretical framework of the research hasbeen developed with a qualitative method and aimed at searching for skeletal-functional andcognitive-behavioral features effective on creating and enhancing kids’ motivation to play. Onthe other hand, the extent and quality of the impact of each component resulted in transformingof quantitative data into quantitative data. In this research, a survey based on the Delphi methodwas used. After the construction and validation of the instrument, 100 architects’ attitude wasexamined. Finally, seven factors affecting on kids’ motivation to play were extracted by usingfactor analysis. These factors were: controllability, child-centered legibility, natural stimulantfactors, social interactions (generational & cross-generational), vitality of environment, curiosityand also, sensory stimulation. Following that, a hypothetical model was proposed based on therelationship between these variables and then, the factors’ relationship type and extent of effect oneach other were obtained by path analysis. Finally, the proposed model was modified. Based onthe analysis of the model, the relationship of the variables under investigation were interpreted:the study of direct and indirect effects of these factors shows the relationship between cognitivebehavioralcharacteristics and physical-functional characteristics that can have an important roleon the environmental affordances for kids’ motivation to play. At the end, the final model forthe relationship between physical-functional variables and cognitive-behavioral variables waspresented.

    Keywords: Kids, Motivation to play, Causal model, Physical-Functional variables, Middle area of the residential complex
  • Mehrdad Qayyoomi Bidhendi*, Mona Bolouri Bazzaz Pages 33-46

    In the world that is depicted by Ferdowsi in Shahnama, architecture (building a placefor human’s living) has a paramount position. In this world, architecture is of two kinds: thearchitecture that has its roots in art, and the architecture that stems from magic. The meaning of art(hunar) in Shahnama is different from its meaning today. Art in Shahnama has a divine origin andis connected with goodness and virtue. Contrasted to art, is magic which is related to indecent andevil. Architecture based on art has heavenly attributes: it is enchanting and eternal; Architecture ofmagic has infernal attributes and thus, is not proper for the living of humans and the good people.Engaging in “the architecture of art” is the best path for the charismatic kings to follow; it isthrough such art that they display their divine grace and decency, and manage to promote abadani(prosperity) and goodness in the world. Some of these kings, following the message of the divinemessenger, build eternal cities which is home to those eternal human beings who are supposed tobe the future saviors of the world. In Shahnama’s narration of Iranian history, architecture and arthave a declining trend in the course of time. At the beginning of time, in the era of the first fourking-prophets, art is related with God’s revelations, and art practitioners learn about art throughthe agency of the divine messengers, which later on they spread and teach to others. But with thefalling of Jamshid and rise of Zahhak “all virtue despises, and magic esteems” and that is whenwe witness the gradual diminishing of the presence, number, and impact of charismatic humanbeings enjoyed by the divine grace. Although the charismatic human beings are still among peopleand engage in eternal art, their association with the divine in learning and teaching art is not aspowerful and abundant as it used to be. Even when the kings set off to build cities and sacredconstructions, it’s no more based on divine messages, but only based on the skill and knowledgeof the world’s best artists and scholars.Architecture in Shahnama covers that which is in theheavens and those residing in it to the architecture on the earth or even below, and those whojoined it. Architecture in Shahnama is both apparent and hidden, visible and invisible, good andbad, heavenly and devilish. The eternal architecture gets built by artists and charismatics, and themagical architecture gets built by the vicious and devils.

    Keywords: Architecture, Art, Eternal Architecture, Magical architecture, Shahnama of Ferdowsi
  • Mahdi Akhtarkavan*, Asghar Mohammad Moradi Pages 47-64

    Paying attention to issues related to evaluation, decision making and selection has beenone of the most controversial topics today, and in most cases, not only all the factorsinfluencing the evaluation and selection are not considered, but also the set of factors andvariables considered are not agreed upon by experts. Hence, in this research the issueof identifying factors and variables effective in increasing productivity in the field ofrestoration and reuse of historic buildings has been addressed, and the research is basedon the question that what factors should be considered in order to increase productivityin the evaluation and selection of restoration projects and reuse of historical houses inIran and how important is each of the factors? According to this, the purpose of theresearch is identifying effective variables in evaluating and selectiong restoration projectsand reuse of historic houses with the approach of increasing efficiency and determiningdegree of importance in restoration and reuse of historical houses. In this manuscriptby taking advantage of survey research and through the preparation of questionnaire,experts’ views and opinions on the subject were collected and after doing the validationby factor analysis method, the variables were allowed to be extracted entitled “EffectiveFactors of increasing efficiency and Restoration of Iran Houses”. Each factor was derivedfrom several independent variables and was ranked depending on their significance. Theresults of the questionnaire analysis revealed eight main factors associated with increasingefficiency in houses including: “Protecting Values”, “Efficiency Management”, “Support”,“Uses Determination (Revival)”, “General principles of protection”, “Maintenance”,“Adaptation”, “Execution (Restoration)”. Among the factors determined, “ProtectingValues” gained the most importance. Finally, by obtaining the reliability coefficient ofeach of the factors, it was possible to evaluate and select the restoration projects andincrease their productivity and obtain the total factors agreed upon by the experts.

    Keywords: Historical houses, Increasing efficiency, Restoration, Conservation, Reuse, Factor analysis method
  • Behzad Vasigh*, Zahra Amini Farsani, Hosein Naseri Pages 65-78

    Due to the type of function, caravanserais are considered as important buildings in Iranianarchitecture. Research has mostly examined their functional features but caravanserais alsohave aesthetic aspects. Aesthetic analysis can be examined in two aspects: the body of thebuilding and their decoration. As such, based on the importance of caravanserai architecturein the history of Iran, it is necessary to be aware of the developments related to the proportionsof these building in different historical periods. In this regard, in order to find out the evolutionof proportions of Iranian caravanserais, the proportions of caravanserais in the central parts ofIran during the Safavid and Qajar eras have been compared. In this research, data collectionwas conducted through library research as well as examining numerous articles publishedin scientific journals, and data analysis was performed using statistical analysis methods,adopting R and SPSS software. In order to investigate the hypothesis of similarity ordissimilarity of the proportions of caravanserais in central areas of Iran during the Safavid andQajar eras, 12 samples from the Qajar era and 12 samples from the Safavid era were selectedby cluster sampling from different locations. After measuring the dimensions of each sample,the normality of the data was evaluated using Kolmogorov-Smirnov test. Finally, the datawere verified to be normal. Then, due to the normality of the data, a parametric statistical test(Levene’s Test for Equality of Variances and t-test) was used to finalize the test hypotheses. Atthe end, after performing the aforementioned test, considering that the significance level forthe variables and proportions examined at the confidence level of %95, was more than .05, thehypothesis of similarity of proportions of central Iranian caravanserais during the Safavid andQajar eras was accepted. Based on the obtained results and considering that numerous textsand articles refer to the Safavid era as the golden age of the establishment of caravanserais inIran, during the Qajar era, the construction of caravanserais in the central regions of Iran alsoutilized the same pattern of proportions used in Safavid caravanserais.

    Keywords: Architecture proportions, Caravanserai, Qajar era, Safavid era, SPSS, R software
  • Arezoo Moradi, Reza Babakhani* Pages 79-94

    This study examines the concept and educational approaches and the relationshipbetween the mode and the hierarchy of education in each of the Safavid and Qajar periodsand the physical structure and structure of the schools, the role of each of these factors,including the styles, disciplines and conditions governing the educational system in theschool physical changes of different periods. In fact, the purpose of this analysis is tosee the effect of these changes on the method of education and the form of schools.But this requires the use of quantitative and qualitative research methods while in thequalitative review process, library and field research are used, and in the quantitativesection, the mathematical relationship between artificial intelligence and programmingin Python language and Image processing algorithms have been used to ensure relativeaccuracy and fluency in information analysis. As such, the results of the similarityprocess were primarily based on the assumption that the Norieh Safavid School is verysimilar in pictorial aspect to the Qajar schools. But it is also possible that the schoolsthat were categorized in the Qajar period were in fact constructed in the Safavid periodand the registration in the Qajar period was not definitively acceptable. Furthermore, theDarolfonoon school plan differs greatly from the structure of the earlier school curricula.Changes in the structure of schools from this period onwards as well as the separation ofreligious and scientific schools show that educational content has had a significant impacton the alteration of the formal structure of curriculum

    Keywords: Historical school, Body, Educational system