فهرست مطالب

راهبردهای نو در روانشناسی و علوم تربیتی - پیاپی 12 (زمستان 1400)

مجله راهبردهای نو در روانشناسی و علوم تربیتی
پیاپی 12 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/21
  • تعداد عناوین: 18
|
  • طاهره اسدیان * صفحات 1-11

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه شبکه های اجتماعی با میزان طلاق و رضایت زناشویی بود. روش پژوهش تحقیق حاضر، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانشجویان متاهل 25-40 ساله دانشگاه پیام نور بود. براساس روش نمونه گیری تصادفی ساده در مجموع 50 نفر به صورت تصادفی انتخاب و در این پژوهش شرکت نمودند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه رضایتمندی زناشویی انریچ و پرسشنامه شبکه های اجتماعی محقق ساخته استفاده شد. روش تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش بر اساس آمار توصیفی-استنباطی بوده است. براساس نتایج حاصله می توان گفت که پژوهش در سطح 0.95 معنادار می باشد. یعنی افزایش استفاده از شبکه های اجتماعی باعث کاهش میزان رضایت زناشویی و افزایش طلاق بین زوجین می شود.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، طلاق، رضایت زناشویی
  • شادی وفادار * صفحات 12-23

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان پذیرش و تعهد به‌صورت آنلاین بر تحمل ابهام و اضطراب مرگ در دوران قرنطینه ناشی از بیماری کرونا بود. تحقیق حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی است. پژوهش حاضر، با طرح پیش آزمون – پس آزمون بود که از طرح پژوهشی نیمه آزمایشی استفاده شد. جامعه پژوهش حاضر کلیه افرادی بودند که در خلال دوره پاندمیک کرونا دچار مشکلات روان‌شناختی ناشی از بیماری شده بودند. نمونه پژوهش متشکل از 30 نفر از افراد درگیر کرونا در استان آذربایجان غربی بود که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به‌صورت تصادفی به دو گروه کنترل و آزمایش گمارش شده بودند. اعضای نمونه در 2 مرحله‌ی پیش‌آزمون و پس‌آزمون به پرسشنامه‌های اضطراب مرگ تمپلر (1970) و مقیاس تحمل ابهام مک لین (1993) پاسخ دادند. نتایج به‌وسیله‌ی نرم‌افزار spss ورژن 24 تجزیه‌وتحلیل شد. نتایج آنکووا نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به‌صورت آنلاین بر تحمل ابهام و اضطراب مرگ در دوره‌ی پاندمیک کرونا موثر بوده است. لذا از این روش درمانی می‌توان در جهت کاهش مشکلات روان‌شناختی در این دوران بهره برد.

    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، آنلاین، تحمل ابهام، اصطراب مرگ، کرونا
  • نجف طهماسبی پور*، صادق نصری، عبدالکریم محمدی صفحات 24-34

    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه تاب‌آوری و خودپنداره تحصیلی با مطلوبیت اجتماعی دانش‌آموزان پسر دوره دوم متوسطه بود. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از حیث اجرا جزء پژوهش‌های توصیفی از نوع همبستگی بوده که در آن محقق به بررسی رابطه میان متغیرها پرداخته است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش‌آموزان پسر پایه دهم نظری شهرستان گنبدکاووس با تعداد 1750 نفر بود که از میان آن‌ها تعداد 390 نفر با استفاده از روش کلاین به‌عنوان حجم نمونه مشخص شدند. از نمونه‌گیری خوشه‌ای چندمرحله‌ای جهت تعیین نمونه موردپژوهش استفاده شد. ابزار گردآوری داده‌ها، پرسشنامه‌های خودپنداره لی یوووانگ (2005)، مقیاس تاب‌آوری کونور و دیویدسون (2003) و مطلوبیت اجتماعی کراون ومارلو (1996) بود. برای توصیف داده‌ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، انحراف استاندارد و نمودار) و در بخش استنباط آماری از آزمون رگرسیون استفاده شد. نتایج یافته نشان داد تاب‌آوری و خودپنداره تحصیلی با مطلوبیت اجتماعی رابطه مثبت و معناداری دارند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، خودپنداره تحصیلی، مطلوبیت اجتماعی
  • امیرمحمد پهلونژاد *، فرشاد بهاری، علی صاحبی صفحات 35-46

    هدف پژوهش حاضر تعیین اثربخشی و پایداری واقعیت درمانی نوین گروهی (بر اساس تیوری انتخاب) بر میزان تعارض زناشویی و ابعاد آن بود. طرح پژوهش حاضر شبه آزمایشی همراه با پیش‌آزمون، پس‌آزمون، پیگیری و گروه گواه بود. داده‌ها با استفاده از تحلیل کوواریانس یک و چندمتغیره تجزیه‌وتحلیل شد. جامعه آماری این طرح شامل کارمندان بانک سامان در تهران به همراه همسرانشان بوده است. تعداد 20 نفر از کارکنان بانک سامان به همراه همسرانشان (درمجموع 20 زوج) در این طرح به روش نمونه‌گیری در دسترس و جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش پرسشنامه تعارض زناشویی MCQ ساخته براتی و ثنایی بود. مداخله شامل هشت جلسه واقعیت درمانی نوین گروهی بر اساس استاندارد موسسه گلاسر بود که طی هشت هفته و هر جلسه سه‌ساعته اجرا شد. نتایج نشان داد که دو گروه آزمایش و گواه در پس‌آزمون در مقیاس کل تعارض زناشویی تفاوت معنادار نشان ندادند؛ اما در خرده مقیاس‌های کاهش رابطه جنسی و کاهش رابطه خانوادگی با خویشاوندان همسر و دوستان موثر بوده و تفاوت معنادار بوده. همچنین دو گروه آزمایش و گواه در مرحله پیگیری در خرده مقیاس‌های کاهش همکاری زناشویی، کاهش رابطه جنسی، افزایش واکنش‌های هیجانی و کاهش رابطه خانوادگی با خویشاوندان همسر و دوستان تفاوت معنادار نشان دادند. با توجه به محدودیت‌ها و یافته‌های این پژوهش، پیشنهاد می‌شود در پژوهش‌های مشابه بعدی حجم نمونه و زمان مداخله افزایش یابد تا با توجه به عامل زمان در یادگیری که در این پژوهش به‌خوبی خود را در مرحله پیگیری نشان داد، افزایش اثربخشی در مرحله پس‌آزمون نیز معنی‌دار شود. همچنین پیشنهاد می‌شود از این رویکرد برای آموزش و مشاوره پیش از ازدواج نیز استفاده شود.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، تعارض زناشویی، زوجین
  • داود کاظمی فرد *، فرزانه میکائیلی منیع، علی عیسی زادگان صفحات 47-61

    پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه‌ی باورهای معرفت‌شناختی علمی، انگیزه یادگیری (سطحی و عمقی) با تصورات از یادگیری انجام گردید. تعداد 339 نفر از دانشجویان رشته‌های علوم پایه دانشگاه ارومیه به روش نمونه‌گیری طبقه‌ای انتخاب شدند. تعداد کل این جامعه 2926 بودند. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. مقیاس باورهای معرفت‌شناختی علمی (SEBs)، مقیاس انگیزه یادگیری (MLS) و تصورات از یادگیری (COLS) جهت جمع‌آوری داده‌های پژوهش مورداستفاده قرار گرفت. داده‌های پژوهش با استفاده ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد بین باورهای معرفت‌شناختی علمی با بعد سازندگی تصورات از یادگیری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد، اما بین باورهای معرفت‌شناختی علمی بعد غیر مولد بودن (تکثیر) تصورات از یادگیری رابطه معناداری یافت نشد. علاوه بر این، بین بعد غیر مولد بودن (تکثیر) تصورات از یادگیری باانگیزه‌یادگیری رابطه مفاهیم علوم باانگیزه‌یادگیری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز حاکی از نقش معنادار باورهای معرفت‌شناختی علمی در پیش‌بینی تصورات از یادگیری بود، اما انگیزه یادگیری قدرت پیش‌بینی تصورات از یادگیری را نداشت. همچنین، نتایج این مطالعه نشان داد که باورهای معرفت‌شناختی علمی از طریق تصورات از یادگیری، در انگیزه یادگیری دانشجویان برای یادگیری علمی نقش مهمی را ایفا می‌کند.

    کلیدواژگان: باورهای معرفت شناختی علمی، انگیزه یادگیری، تصورات از یادگیری، دانشجویان
  • صدیقه طاهری خوشدونی، سید علی موسوی اصل * صفحات 62-73

    دوران نوجوانی یکی از مهم‌ترین مراحل زندگی در رشد و تکامل جسمی، روانی و اجتماعی فرد می باشد؛ این دوره، با نوعی سردرگمی همراه با کاهش عزت‌نفس، خودکم بینی و خودپنداره منفی همراه است که سبب کاهش فعالیت‌های طبیعی و تعاملات اجتماعی می‌شود و مسایلی همچون خود آسیبی و بزهکاری را به همراه دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر درمان فراشناخت بر افزایش عزت‌نفس و کاهش علایم خود آسیبی در نوجوانان بزهکار بوده است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر اجرا، جزء طرح‌های نیمه آزمایشی از نوع پیش‌آزمون -پس‌آزمون با گروه کنترل می باشد. جامعه موردنظر، شامل کلیه پسران نوجوان بزهکار 14 تا 18 سال کانون‌های اصلاح و تربیت شهر اراک بوده است. بدین منظور 40 نفر از این پسران به‌عنوان نمونه به‌صورت هدفمند، انتخاب و به‌صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 20 نفر) قرار گرفتند و پرسشنامه 58 ماده‌ای عزت‌نفس کوپر اسمیت و پرسشنامه خود آسیبی سانسون را تکمیل کردند. سپس گروه آزمایش به مدت 8 روز، جلسه درمان فراشناخت را تجربه کردند و گروه گواه هیچ آموزشی دریافت نکردند. در آخر از هر دو گروه، پس‌آزمون عزت‌نفس و خود آسیبی بر اساس همان دو پرسشنامه گرفته شد و نتایج با یکدیگر مقایسه گردید. داده‌ها با استفاده از آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس) مورد تجزیه‌وتحلیل قرار گرفت. یافته‌ها نشان داد میانگین نمرات عزت‌نفس و خود آسیبی گروه آزمایش در پس‌آزمون نسبت به گروه گواه تفاوت معناداری دارد. بر اساس نتایج این مطالعه، درمان فراشناخت بر افزایش عزت‌نفس و کاهش علایم خود آسیبی موثر بوده است.

    کلیدواژگان: درمان فراشناخت، عزت نفس، خود آسیبی، نوجوانان بزهکار
  • مسعود نجاری *، علی خضرنژاد، اسعد خضرنژاد، زینب قادر دوست صفحات 74-83

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه آموزشی سازگاری اجتماعی بر رفتارهای خودشکن تحصیلی در دانش آموزان پسر انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی دانش آموزان مشغول به تحصیل پسر دوره دوم متوسطه شهر بوکان در سال تحصیلی 1399-1398 بود که از طریق روش نمونه‌گیری در دسترس از بین داوطلبان واجد شرایط تعداد 30 نفر وارد مطالعه شده و به‌صورت تصادفی در دو گروه 15 ‌نفره آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزار اندازه‌گیری در این پژوهش مقیاس رفتار و شناخت خودشکن (کانینگهام، 2007) بود. دانش‌آموزان گروه آزمایش 10 جلسه 90 دقیقه‌ای و به مدت 5 هفته متوالی (هر هفته 2 جلسه) تحت آموزش برنامه سازگاری اجتماعی نجاری و همکاران (1397) قرار گرفتند و گروه گواه هیچ مداخله‌ای دریافت نکرد. تجزیه‌وتحلیل داده‌های آماری با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره و با نرم‌افزار SPSS نسخه 23 صورت گرفت. سطح معناداری آزمون‌ها 0/05 در نظر گرفته شد. یافته‌ها نشان داد که بعد از مداخله، اثر برنامه‌ی آموزش سازگاری اجتماعی بر رفتارهای خودشکن تحصیلی دانش آموزان پسر معنادار بود. بر اساس نتایج پژوهش می‌توان گفت آموزش برنامه سازگاری اجتماعی بر رفتارهای خودشکن تحصیلی دانش آموزان پسر اثربخش بود و پیشنهاد می‌شود که برنامه‌ی مذکور در دستور کار متولیان آموزش‌وپرورش برای کاهش رفتارهای خودشکن و رفع مشکلات ناسازگاری دانش آموزان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: برنامه آموزشی سازگاری اجتماعی، رفتارهای خودشکن تحصیلی، دانش آموزان پسر، بوکان
  • سمیه آورند * صفحات 84-95

    یادگیری الکترونیکی به‌عنوان یکی از نسل‌های نوظهور آموزش از راه دور، به‌سرعت در اکثر نظام‌های آموزشی رشد و گسترش‌یافته است. امروزه، اینترنت بزرگ‌ترین شبکه در دنیا است که از هزاران شبکه کامپیوتری به هم متصل شده (ملی، محلی، تجاری و سازمانی) تشکیل می‌شود. یادگیری بر مبنای اینترنت، زیرمجموعه‌ی یادگیری بر خط است. در یادگیری بر مبنای کامپیوتر، یادگیرنده به شبکه متصل نبوده و مواد یادگیری بیشتر به‌صورت محلی تولید و توزیع می‌شوند؛ بنابراین یادگیری بر مبنای کامپیوتر زیرمجموعه یادگیری برخط نیست ولی ازآنجاکه به‌عنوان یک رسانه الکترونیکی فرایند یادگیری را تسهیل می‌کند جزء آموزش‌های الکترونیکی محسوب می‌شود. در این پژوهش بر آنیم تا به بررسی یادگیری الکترونیک بپردازیم و متغیرهایی چون یادگیری الکترونیک در آموزش عالی و یادگیری الکترونیک برای دانشجویان را بررسی کنیم. قطعا مطالعه این مقاله می‌تواند افق جدیدی را در زمینه یادگیری الکترونیکی پیش روی ما بگشاید.

    کلیدواژگان: یادگیری، الکترونیک، آموزش عالی، دانشجویان
  • وجیهه کریمی، فهیمه طاهری * صفحات 96-109

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه علی ادراک از محیط یادگیری بر خودکارآمدی تحصیلی با نقش میانجی درگیری تحصیلی در مقطع دوم متوسطه شهرستان مبارکه انجام گرفت. پژوهش حاضر از نوع همبستگی بوده و در قالب الگوی تحلیل مسیر، روابط علی میان متغیرهای پژوهش را موردبررسی قرارداد. حجم نمونه با فرمول کوکران285 نفر برآورد و با روش تصادفی خوشه‌ای انتخاب شدند. جمع‌آوری داده‌ها به کمک پرسشنامه‌های ادراک از محیط یادگیری (سویینی و سورنسن و کمیس، 1994)، خودکارآمدی شرر (1996) و درگیری تحصیلی ریو (2012) انجام شد. برای تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از روش همبستگی، معادلات ساختاری و رگرسیون میانجی استفاده شد. نتایج نشان داد، بین ادراک از محیط یادگیری با درگیری تحصیلی رابطه مستقیم معنادار، بین درگیری تحصیلی با خودکارآمدی رابطه مستقیم و بین ادراک از محیط یادگیری با خودکارآمدی رابطه غیرمستقیم وجود دارد. بر اساس نتایج درگیری تحصیلی در پیوند بین ادراک از محیط با خودکارآمدی نقش یک متغیر میانجی کامل را ایفا کرده است؛ بنابراین توجه به درگیری مثبت و سازنده عاطفی و شناختی فراگیران در محیط یادگیری تاثیری قابل‌توجه بر خودکارآمدی تحصیلی آن‌ها خواهد داشت.

    کلیدواژگان: ادراک از محیط یادگیری، درگیری تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی
  • محمدحسن عظیمی *، شهناز خادمی زاده، مریم خدری صفحات 110-117

    پژوهش حاضر با هدف سنجش خدمات جنبی تخصصی بخش کودک کتابخانه مرکزی استان خوزستان و ارزیابی تاثیر آن بر میزان وفاداری کاربران انجام‌شده است. این پژوهش با روش کمی و از طریق پرسشنامه محقق ساخته انجام‌شده است. جامعه پژوهش شامل کلیه کودکان عضو بخش کودک کتابخانه مرکزی استان خوزستان است که از بین ایشان 50 نفر به‌عنوان نمونه جهت شرکت در پژوهش انتخاب شدند. خدمات جنبی بخش کودک کتابخانه مرکزی خوزستان عبارت‌اند از: قصه خوانی، قصه-گویی، شاهنامه خوانی، معرفی و نقد کتاب، جمع‌خوانی، کاردستی، بازی گروهی، نشست کتاب‌خوان کتابخانه‌ای و مدرسه‌ای، حافظ‌خوانی، شعرخوانی، برپایی جشن های مناسبتی، کلاس های مشاوره و روان شناسی برای مادران کودکان عضو کتابخانه، تشکیل انجمن‌های علمی و ادبی، برپایی نمایشگاه‌های کتاب، عروسک‌سازی و عروسک‌گردانی، مسابقات کتاب‌خوانی و نقاشی، پاستیل سازی، نمایشگاه کتاب، برگزاری تیاترهای مناسبتی، پارچه‌نویسی و دعوت از نویسنده های کودک. همچنین نتایج پژوهش نشان می‌دهد که میزان رضایت از امکانات و خدمات بخش کودک بالا می‌باشد، کودکان نیز شرکت در برنامه‌های بخش کودک را به دوستانشان پیشنهاد می‌دهند و آن‌ها را به عضویت در این بخش تشویق می‌کنند و بین میزان رضایت کودکان از خدمات بخش کودک و میزان وفاداری ایشان به این بخش رابطه معنادار مثبت وجود دارد. در سال‌های اخیر، کتابخانه‌های عمومی توجه خاصی را به بخش‌ کودک و خدمات جنبی آن اختصاص داده‌اند. درنتیجه، نیاز به پژوهش جهت شناسایی تاثیر این خدمات جنبی بر ویژگی‌های روحی و روانی اعضای کودک و نوجوان، به‌منظور ارایه‌ راهکارهایی در زمینه افزایش سطح مطالعه و بهبود خدمات کتابخانه‌ها، بسیار ضروری به نظر می‌رسد.

    کلیدواژگان: خدمات جنبی، بخش کودک، وفاداری، کتابخانه مرکزی
  • پروانه مهرجو * صفحات 118-128

    هدف این پژوهش بررسی و مطالعه انگیزش و تعهد سازمانی کارکنان اداره ورزش و جوانان استان هرمزگان و تعیین ارتباط بین آن‌ها می‌باشد. جامعه آماری تحقیق 144 نفر بود که با توجه به محدود بودن تعداد نفرات نمونه و جامعه برابر در نظر گرفته شد. اطلاعات از طریق پرسشنامه‌های استاندارد انگیزش با توجه به تیوری مک کللند که دارای پایایی81/0 و پرسشنامه تعهد سازمانی میرو و آلن با پایایی 0/8 جمع‌آوری گردید. جهت تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از نرم‌افزار آماری SPSS-20 و روش آماری کلوموگرف اسمیرنوف (KS) برای تعیین نرمال بودن داده‌ها که پیش فرضی جهت استفاده از آزمون آماری ضریب همبستگی پیرسون می‌باشد، استفاده شد. نتایج حاصل بیانگر وجود رابطه‌ی معنادار بین انگیزش و تعهد سازمانی کلیه کارکنان اداره کل ورزش و جوانان استان هرمزگان می‌باشد (0/05 > 0/001=P و 0/354 =r). به‌طورکلی با اندیشیدن و بکار بردن نظریه‌ها، می‌توان جهت بهبود و ارتقاء سطح انگیزش و تعهد سازمانی کارکنان اداره ورزش و جوانان هرمزگان کوشید.

    کلیدواژگان: انگیزش، تعهد سازمانی، کارکنان
  • توفیق البوغبیش *، همن پیرمردوند چگینی، هاجر کنعانی صفحات 129-139

    این پژوهش با هدف پیش بینی افکار خودکشی مردان حاضر در کمپ های ترک اعتیاد بر اساس احساس تنهایی و تنظیم شناختی هیجان انجام شد. پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود و جامعه آماری آن شامل مردان وابسته به مواد حاضر در کمپ های شهرستان شادگان استان خوزستان در سال 1399 بود که 120 مرد به‌صورت تصادفی انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها از پرسش نامه سنجش افکار خودکشی بک، پرسش نامه احساس تنهایی و مقیاس تنظیم شناختی هیجان استفاده شد. برای تحلیل داده ها از روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد. افکار خودکشی با احساس تنهایی رابطه مثبت و معنادار و با تنظیم شناختی هیجان رابطه منفی و معناداری داشت. احساس تنهایی و تنظیم شناختی هیجان توانستند 40/9 درصد از واریانس افکار خودکشی را به شکل معناداری پیش بینی کنند. بر اساس یافته های این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که مردان وابسته به مواد که احساس تنهایی می کنند و در تنظیم شناختی هیجان خود با دشواری هایی مواجه هستند، افکار خودکشی بیشتری تجربه می کنند و در معرض خطر خودکشی قرار دارند.

    کلیدواژگان: افکار خودکشی، احساس تنهایی، تنظیم شناختی هیجان، وابستگی به مواد
  • عسل بخشی * صفحات 140-147

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی طرحواره درمانی بر ارتقاء بهزیستی روانی، اجتماعی و هیجانی زوجین در آستانه طلاق بود. پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش‌آزمون - پس‌آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل زوجین در آستانه طلاق بود که از طرف دادگاه خانواده شهر رشت به بخش مشاوره دادگاه ارجاع داده شدند که از بین آن‌ها 40 نفر به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند و به‌طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند (20 نفر در هر گروه). داده‌ها با استفاده از پرسشنامه بهزیستی ذهنی جمع‌آوری گردید. طرحواره درمانی طی 7 جلسه اجرا شد، درحالی‌که گروه کنترل هیچ درمانی را دریافت ننمود. نتایج نشان داد که طرحواره درمانی در ارتقاء بهزیستی روانی، اجتماعی و هیجانی تاثیرگذار بود. براین اساس، به‌کارگیری این مداخله، می‌تواند برای ارتقاء بهزیستی زوجین در آستانه طلاق موثر باشد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، بهزیستی روانی، اجتماعی و هیجانی، زوجین
  • اسحق شیرین کام *، اکبر حبوک صفحات 148-162

    پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه سبک رهبری اصیل و تسهیم دانش با خلاقیت معلمان در مدارس ابتدایی شهر بندرعباس انجام شد. روش تحقیق حاضر ازنظر هدف کاربردی و ازنظر نحوه گردآوری داده‌ها توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق شامل کلیه دبیران مقطع ابتدایی شهر بندرعباس بوده است و تعداد آن‌ها برابر با 400 نفر هست. برای انتخاب نمونه از جدول مورگان استفاده شد و نمونه نهایی به تعداد 196 نفر که با روش نمونه‌گیری تصادفی ساده انتخاب شد. در این پژوهش به‌منظور گرداوری داده‌ها از سه پرسشنامه استاندارد خلاقیت رندسیپ (1379) و پرسشنامه تسهیم دانش چانگ، لیایو، لی، لو (2013) و پرسشنامه رهبری اصیل که مبتنی بر چارچوب پیشنهادی شاین (2006) بود، استفاده شد. جهت تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از روش آماری توصیفی و استنباطی استفاده شد. نتایج نشان داد که بین رهبری اصیل و تسهیم دانش با خلاقیت معلمان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و همچنین رهبری اصیل و تسهیم دانش پیش‌بینی کننده‌های خلاقیت معلمان می‌باشند.

    کلیدواژگان: رهبری اصیل، خلاقیت، تسهیم دانش، آموزش وپرورش
  • سحر شریف فر * صفحات 163-171

    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه بین هوش هیجانی و میزان عشق در دوران کرونا بود که با روش کمی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش، زنان و مردان متاهل و مجرد 20 تا 45 ساله با مدرک تحصیلی دیپلم تا دکتری در تهران، کرج، اصفهان، شیراز، مشهد و تبریز بود که تعداد 100 نفر زن و مرد به‌صورت در دسترس انتخاب شدند. روش جمع‌آوری اطلاعات غیر تصادفی از نوع در دسترس بود که به دلیل بیماری کرونا پرسشنامه‌ها از طریق سایت پرسال به‌صورت لینک طراحی و از طریق یکی از فضاهای مجازی توزیع گردید. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه رگه هوش هیجانی شوت و مقیاس عشق مثلثی استرنبرگ بود که در اختیار آزمودنی‌ها قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین هوش هیجانی و عشق رابطه معنادار وجود دارد.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، عشق، کرونا
  • تاثیر فضای مجازی بر سبک زندگی و هویت نوجوانان در دوران اپیدمی کرونا
    حدیث ربانی، فاطمه علی ابادی * صفحات 172-181

    کاربرد فناوری اطلاعات و ارتباطات در جهان معاصر با سرعت فزاینده‌ای در حال گسترش است و پیامدهای مثبت و منفی آن به‌عنوآن‌یک پدیده نوین در اجتماعات انسانی موردتوجه قرارگرفته است. نقش‌های مثبت آن در توسعه اقتصادی و نقش‌های منفی آن در توسعه فرهنگی توسط صاحب‌نظران برجسته‌سازی می‌شود. با شیوع ویروس کرونا این راه ارتباطی بیش‌ازپیش نقش پررنگ‌تری در زندگی انسان‌ها پیداکرده و تاثیرات خود را بر روی اقشار جامعه نشان می‌دهد. پژوهش حاضر از نوع مطالعه مروری است که در جستجوی اولیه، تعداد 97 مقاله استخراج شد که پس از حذف موارد تکراری و ارزیابی عنوان و چکیده، 76 مقاله برگزیده شد. پس از برسی متن کامل مقالات درنهایت 45 مقاله شرایط لازم برای شرکت در مطالعه حاضر را دارا بودند. هدف از پژوهش، برسی تاثیر فضای مجازی بر سبک زندگی و هویت نوجوانان در دوران اپیدمی کرونا است.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، اپیدمی کرونا، سبک زندگی، هویت نوجوانان
  • آموزش الکترونیکی: پارادایمی نوین در کشورهای درحال توسعه دردوران پاندمی کرونا
    سیده معصومه احمدی، سیده خدیجه معافی مدنی، عباس پورحسین گیلاکجانی * صفحات 182-199

    بحران کرونا، کلیه نهادهای جامعه جهانی را با چالش‌های زیادی مواجه ساخته است. در طول تاریخ، بشر کوشیده راه‌حل مناسبی برای بحران‌های پیش‌آمده پیدا کند. آموزش الکترونیکی به‌عنوان پارادیمی نوین با هدف ادامه آموزش در طول همه‌گیری کرونا تعریف‌شده است. به نظر می‌رسد کشورهای توسعه‌یافته زیرساخت‌های فناوری لازم برای گذار از آموزش حضوری به دیجیتال را دارا هستند. ولی در مقابل، کشورهای درحال‌توسعه به‌طور کامل برای این انتقال آماده نیستند. هدف این پژوهش واکاوی پدیده آموزش الکترونیکی و بررسی چالش‌های راه‌اندازی و اجراء آن در بخش‌های مختلف دانشگاه در دوران کرونا با تمرکز بر کشورهای درحال‌توسعه است. مطالعه کیفی حاضر به روش تحلیل محتوای اسناد انجام شد. ابتدا با استفاده از کلمات کلیدی اختصاصی جستجوی جامع در بانک‌های اطلاعاتی معتبر انجام گردید. با مرور منابع الکترونیک، تمامی اسناد و مقالات موجود مرتبط با آموزش الکترونیک و بیماری کرونا، در بازه زمانی 2019 تا 2021 جستجو و جمع‌آوری شد. پس از غربالگری چندمرحله‌ای نهایتا 40 سند انتخاب و سپس تجزیه‌وتحلیل نهایی انجام گردید. درمجموع نتایج این پژوهش نشان داد که باوجوداینکه آموزش الکترونیک در شرایط پاندمی کمک شایانی در دستیابی به اهداف آموزشی نموده است ولی در جوامع درحال‌توسعه این روش آموزش با چالش‌های اساسی مواجه است و کاربران همچنان به آموزش حضوری تمایل دارند.

    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیک، آموزش عالی، کشورهای در حال توسعه، کرونا
  • بررسی رابطه اعتیاد به اینترنت، کیفیت خواب و احساس تنهایی و بحران هویت نوجوانان
    فرشته مباشری *، پریسا فرخ نژاد، احمد میر گل صفحات 200-210

    اعتیاد به اینترنت صرف‌نظر از این‌که آن را یک بیماری یا آسیب روانی یا معضل اجتماعی بدانیم پدیده‌ای است، مزمن، فراگیر و عودکننده که با صدمات جدی جسمانی، مالی، خانوادگی، اجتماعی و روانی همراه است. احساس تنهایی یک هیجان بنیادی و یکی از قوی‌ترین تجربه‌های انسانی است. این احساس به این دلیل اهمیت دارد که هم با حالات هیجانی افراد و هم با فقر اجتماعی، رفتار و سلامتی در افراد بالغ؛ نوجوان و کودک همبسته است. هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه اعتیاد به اینترنت، کیفیت خواب و احساس تنهایی و بحران هویت نوجوانان می‌باشد. جامعه آماری در این پژوهش کلیه دانش‌آموزان مقطع متوسطه دوم شهر فریمان در سال تحصیلی96-97 می‌باشد. تعداد 100 نفر دانش‌آموز مقطع متوسطه دوم به روش نمونه‌گیری خوشه‌ای انتخاب شد. طرح پژوهش حاضر از نوع همبستگی است. در بخش توصیفی داده‌ها از میانگین و انحراف استاندارد و در بخش استنباطی از ضریب همبستگی پیرسون استفاده شد؛ و درنهایت بین اعتیاد به اینترنت، کیفیت خواب و احساس تنهایی با بحران هویت نوجوانان رابطه معناداری و مستقیم به دست آمد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، اینترنت، احساس تنهایی، بحران هویت
|
  • Tahereh Asadian * Pages 1-11

    The purpose of this study was to investigate the relationship between social networks and divorce rates and marital satisfaction. The research method of the present study was descriptive-correlational. The statistical population of the study included all married students aged 40-25 years at Payame Noor University. Based on simple random sampling method, a total of 50 people were randomly selected and participated in this study. Enrich Marital Satisfaction Questionnaire and a researcher-made social network questionnaire were used to collect information. The method of data analysis in this study was based on descriptive-inferential statistics. Based on the results, it can be said that the research is significant at the level of 0.95. That is, increasing the use of social networks reduces the level of marital satisfaction and increases divorce between couples.

    Keywords: social networks, divorce, marital satisfaction
  • shadi vafadar * Pages 12-23

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of online acceptance and commitment therapy on tolerating the ambiguity and anxiety of death during quarantine due to Corona Virus disease. The present research is applied in terms of purpose. The present study was a quasi-experimental research design with a pretest-posttest design. The study population consisted of all individuals who had suffered from psychological problems caused by the disease during the corona pandemic period. The research sample consisted of 30 individuals involved in coronation in West Azerbaijan province who were selected by available sampling method and randomly assigned to the control and experimental groups. Sample members answered Templer (1970) and McLean (1993) Ambiguity Tolerance Anxiety Questionnaire in two stages of pre-test and post-test. The results were analyzed by Spss software version 24. ANKOVA results showed that online acceptance and commitment therapy was effective in tolerating ambiguity (P = 0.000 / F = 67.199) and death anxiety (P = 0.0008 = F.142.902) during the corona pandemic period. Therefore, this treatment can be used to reduce psychological problems in this period.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Online, Ambiguity Tolerance, Death Anxiety, Corona
  • Najaf Tahmasbipour *, Sadegh Nasri, abdalkarim Mohamady Pages 24-34

    The aim of this study was to investigate the relationship between resilience and academic self-concept with social desirability of secondary high school male students. The statistical population of this study consisted of 1750 male students in Gonbad Kavous city, among whom 390 were identified as the sample size using Klein method. Multistage cluster sampling was used to determine the sample. This research was applied in terms of purpose and in terms of implementation was a descriptive correlational research in which the researcher investigated the relationship between variables. Data collection tools were Li yuvo wang Self-Concept Questionnaire (2005), Conor and Davidson Resilience Scale (2003) and Crown and Marlowe\'s Social Desirability Questionnaire (1996). To describe the data, descriptive statistics (frequency, percentage, standard deviation and graphs) and regression test were used in the statistical inference section. The results showed that resilience and academic self-concept have a positive and significant relationship with social desirability.

    Keywords: Resilience, Academic self-concept, social desirability
  • Amir Mohammad Pahlavnejad *, Farshad Bahari, Ali Sahebi Pages 35-46

    This research was aimed to study the effectiveness of group new reality therapy (based on choice theory) on couples’ conflict and its dimensions. The research was a semi-experimental design with pre-post and follow-up test with control group. The data were analyzed using univariate and multivariate covariance analysis test . The statistical population included the Saman Bank employees and their spouses. The sampling method was convenient. Twenty couples from Saman Bank were volunteered and were randomly replaced in two experimental and control groups. The tool used in this research was Marital Conflict Questionnaire (MCQ) developed by Barati and Sanaie. The intervention consisted of eight three-hours group new reality therapy sessions based on principles of William Glasser institute. The findings revealed that no significant difference between the two mentioned groups in marital conflict in post test stage. However there was a significant difference in two sub-scales: decreased sexual relationship and decreased family relations with their spouse’s relatives and friends. Moreover, in follow up stage there was significant diference between experimental and control in marital conflict and its subscales of decreased marital cooperation, decreased sexual relationship, increased emotional reactions and decreased family relations with their spouse’s relatives and friends. Based on the limitations and findings of this research, it is recommended that number of samples and length of interventions increase significantly. This fact helps the efficiency to be promoted as the time factor showed its vital role in learning and persistency which was revealed in follow-up stage. It is also recomended to use this approach for pre-marital training and counseling.

    Keywords: reality therapy, Marital conflict
  • davud kazemi fard *, Farzaneh Mikaeili Manie, Ali Issazadegan Pages 47-61

    The current study aimed to investigate the relationship between scientific epistemological beliefs, motivation of learning (surface - deep) and conception of learning. A total of 339 students of basic during the academic year 2015-2016 at Urmia University, Iran, were selected through stratified random sampling for this study. The present study is descriptive and correlational. The total number of the population consisted of 2926 students. The following questionnaires were used in order to collect the data: Scientific Epistemological Beliefs Scale (SEBs), Motivation Learning Scale (MLS) and Conceptions of Learning (COLS). Pearson coefficient and regression were used to analyze the data. The results indicated that there is a positive and meaningful relationship between scientific epistemological beliefs and constructive conception of learning. However, there was not any significant relationship between scientific epistemological beliefs and reproduced conception of learning. Nor was there any significant relationship between reproduced conception of learning and motivation of learning. Nevertheless, a positive and meaningful relationship was observed between science constructive learning and motivation of learning. Besides, regression analysis results indicated that scientific epistemological beliefs play a meaningful role in predicting the conception of learning. However, motivation of learning did not predict the conception of learning. The results of this study showed that scientific epistemological beliefs through conception of learning play a important role in students\' motivation of learning.

    Keywords: scientific epistemological beliefs, motivation of learning, conception of learning science, students
  • Sedigheh Taheri Khooshdooni, Seyed Ali Mousavi Asl * Pages 62-73

    Adolescence is one of the most important stages of life in the physical, mental and social development of a person; This period is accompanied by a kind of confusion with a decrease in self-esteem, low self-esteem and negative self-concept, which leads to a decrease in natural activities and social interactions, and leads to issues such as self-harm and delinquency. The aim of the present study was to investigate the effect of metacognitive therapy on increasing self-esteem and reducing self-harm symptoms in delinquent adolescents. This research is applied in terms of purpose and in terms of implementation, it is one of the semi-experimental projects of the pre-test type - after the test with the control group. The community in question included all juvenile delinquent boys aged 14 to 18 from the Arak Correctional Center. To this end, 40 of these boys were randomly selected and randomly assigned to two experimental and control groups (each group of 20 people) and completed a 58-item CooperSmith self-esteem questionnaire and a Sanson self-harm questionnaire. The experimental group then underwent a metacognitive therapy session for 8 days and the control group received no training. Finally, the self-esteem and self-harm tests were taken from both groups based on the same two questionnaires and the results were compared. Data were analyzed using descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (ANCOVA analysis of covariance). The results showed that the mean scores of self-esteem and self-harm of the experimental group in the post-test were significantly different from the control group. Based on the results of this study, metacognitive therapy has been effective in increasing self-esteem and reducing self-harm symptoms.

    Keywords: metacognitive treatment, self-esteem, self-harm, delinquent adolescents
  • masoud najari *, Ali KHezrnezhad, Asaad KHezrnezhad, Zeynab GHaderdost Pages 74-83

    The aim of this study was to determine the effectiveness of social adjustment training program on academic self-defeating behaviors in boy students. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design with control group. The statistical population included all boy high school students in bokan who are studying in the academic year 2019-2020. 30 people were selected through available sampling method and randomly divided into two experimental groups (15 people) and Witnesses (15 people) were included. The measurement tool in this study was the Self-Breaking Behaviors Scale (Cunningham,2007). The students in the experimental group underwent 10 sessions of 90 minutes for 5 consecutive weeks (2 sessions per week) under the training of Najari et al. (2018) and the control group did not receive any intervention. The obtained data were analyzed using univariate analysis of covariance and the data were analyzed by SPSS software and a significance level of 0.05 was used for all statistical tests. Findings showed that after the intervention, the effect of social adjustment training program on self-defeating academic behaviors (p = 0.034) was significant for male students. Based on the research results, it can be said that teaching social adjustment program was effective on self-defeating academic behaviors of male students. It is suggested that this program be included in the agenda of education authorities to reduce self-defeating behaviors and eliminate problems of student incompatibility.

    Keywords: social adjustment training program, Academic self-defeating behaviors, boy students, Bokan
  • Somayeh avarand * Pages 84-95

    Abstract E-learning, as one of the emerging generations of distance learning, has grown rapidly in most educational systems. Today, the Internet is the largest network in the world, consisting of thousands of interconnected computer networks (national, local, commercial, and corporate). Internet-based learning is a subset of online learning. In computer-based learning, the learner is not networked and most learning materials are produced and distributed locally. Therefore, computer-based learning is not a subset of online learning, but as an electronic medium that facilitates the learning process, it is part of e-learning. In this study, we intend to examine e-learning and examine variables such as e-learning in higher education and e-learning for students. Certainly, reading this article can open a new horizon in the field of e-learning.

    Keywords: learning, electronics, higher education, students
  • Vajiheh karimi, Fahimeh Taheri * Pages 96-109

    The aim of this study was to determine the causal relationship between perception of the learning environment on academic self-efficacy with the role of mediator academic engagement of female high school students in Mobarakeh. Current study was the correlation type and in format of path analysis pattern, examined causal relationship between research variables. Sample size with Cochran formula 285 people estimated and were selected by cluster random sampling method collecting data with help questionnaire perception of the learning environment (Sweeney, Sorensen & Kemis, 1994), self -efficacy (Scherer, 1996), academic engagement (Reeva, 2013) responded. To analyze data from correlation and structural equations and mediation regression were used. The result showed, between perception of learning environment and academic engagement there is a significant direct relationship (β-0/618). Between academic engagement and academic self-efficacy direct relationship (β-0/469) and between perception of learning environment and self-efficacy there is an indirect relationship (P>0/05). Based on the result academic engagement in the link between perception of learning environment has played the role of a complete mediator variable.

    Keywords: perception of learning environment, academic engagement, academic self-efficacy
  • MohammadHassan Azimi *, Shahnaz Khademizadeh, Maryam Khedri Pages 110-117

    The aim of this study was to evaluate the specialized ancillary services of the children section of the Central Library of Khuzestan Province and to evaluate its effect on the level of user loyalty. This research has been done with a quantitative method and through a researcher-made questionnaire. The study population included all children members of the children\'s section of the Central Library of Khuzestan Province, from which 50 people were selected as a sample to participate in the study. The ancillary services of the children section of Khuzestan Central Library are: storytelling, storytelling, Shahnameh reading, book introduction and critique, group reading, handicrafts, group play, library and school book reading meeting, memory reading, poetry reading, organizing celebrations Occasions, counseling and psychology classes for mothers of children members of the library, formation of scientific and literary associations, holding book exhibitions, puppetry and puppetry, book reading and painting competitions, pastel making, book fairs, holding appropriate theaters, textiles and inviting authors Children. The research results also show that the level of satisfaction with the facilities and services of the children\'s ward is high. Children also recommend participating in children\'s ward programs to their friends and encourage them to join this ward. There is a significant positive relationship between their loyalty to this section. In recent years, public libraries have paid special attention to the child sector and its ancillary services. As a result, the need for research to identify the impact of these ancillary services on the psychological characteristics of children and adolescents, in order to provide solutions to increase the level of study and improve library services, is very necessary.

    Keywords: Ancillary services, child section, loyalty, central library
  • parvaneh mehrjoo * Pages 118-128

    The main purpose of this research study staff motivation and organizational commitment sports and youth province and the relationship between them. This study has a statistical population of 144 members, Due to the small size of the population, the sample was decided to include all the members of the population. Information consists of the standard theory of motivation with regard to Mac Kllyland the reliability of 0.81 and organizational commitment questionnaire Meyer & Allen reliability 0.8 were collected. For data analysis, SPSS version 20 statistical software and statistical methods Kolmogrov- Smirnov (KS) normality of the data to determine the default is to use the Pearson correlation test was used. The results indicate a significant relationship between motivation and organizational commitment of all employees of the department of sports and youth of Hormozgan province (r=-0.354 & p=0.001<0.05). Generally, applying the theories discussed may help improve and enhance motivation and organizational commitment among the staff of the department of sports and youth of Hormozgan province tried.

    Keywords: Motivation, organizational commitment, Staff
  • tofiq alboqbeysh *, Bahman Pirmardvand Chegini, hajar kanani Pages 129-139

    The aim of this study was to predict suicidal ideation of men in addiction treatment camps based on loneliness and cognitive emotion regulation. The present study was descriptive correlational study and its statistical population included men dependent on drug in the camps of Shadegan city in Khuzestan province in 2020, of whom 120 people were randomly selected. The Beck scales of suicide ideation, the loneliness questionnaire and the cognitive emotion regulation questionnaire were used to collect data. Pearson correlation and regression methods were used to analyze the data. Suicidal ideation had a positive and significant relationship with loneliness and a negative and significant relationship with cognitive emotion regulation. Loneliness and cognitive emotion regulation were able to significantly predict 40.9% of the variance of suicidal ideation. Based on the findings of this study, it can be concluded that drug-dependent males who feel lonely and have difficulty in cognitive regulation of their emotions, experience more suicidal idation and are at risk for suicide.

    Keywords: Suicidal ideation, Loneliness, Cognitive emotion regulation, Substance dependence
  • Asal Bakhshi * Pages 140-147

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of schema therapy on Social, Emotional and Psychological Well-Being among Couples on the Brink of Divorce. This study was a Quasi-experimental study with a pre-test and post-test design. The statistical population of this study included all Couples on the Brink of Divorce who were referred to the court counseling department by the rasht City Family Court, of which 40 were selected by available sampling and were randomly divided into experimental and control groups (20 persons in each group). The data were collected through the Well-being Inventory. The schema therapy was conducted during 7 sessions in the experimental groups, while the control group did not receive. The results showed that schema therapy had a effect on the improvement of Social, Emotional and Psychological well-being . Accordingly, These intervention might be effective for enhancing the well-being in Couples on the Brink of Divorce.

    Keywords: Schema therapy, social, emotional, psychological well-Being, couples
  • eshagh shirinkam *, akbar habook Pages 148-162

    The aim of this study was to investigate the relationship between original leadership style and knowledge sharing with teachers\' creativity in primary schools in Bandar Abbas. The present research method is applied in terms of purpose and descriptive-survey correlation in terms of data collection. The statistical population of this study included all primary school teachers in Bandar Abbas and their number is equal to 400 people. Morgan table was used to select the sample and the final sample of 196 people was selected by simple random sampling. In this study, in order to collect data, three standard questionnaires of Rendering Creativity (2000), and Knowledge Sharing Questionnaire of Chang, Liao, Li, Lu (2013) and the Original Leadership Questionnaire, which was based on the framework proposed by Shine (2006), were used. It was approved by experts and its reliability was calculated using Cronbach\'s alpha for three questionnaires: 81%, 84% and 85%, respectively. Descriptive statistics (mean, median, frequency and frequency percentage) and inferential statistics (sample t-test, Pearson and regression) were used to analyze the data. The results showed that there is a positive and significant relationship between genuine leadership and knowledge sharing with teachers \'creativity and also genuine leadership and knowledge sharing are predictors of teachers\' creativity.

    Keywords: Genuine leadership, creativity, knowledge sharing, education
  • sahar shariffar * Pages 163-171

    The purpose of this study was to investigate the relationship between emotional intelligence and the amount of love in the corona, which was done with a quantitative correlation method. The statistical population of this study was married and single men and women aged 20 to 45 years with a university degree in Tehran, Karaj, Isfahan, Shiraz, Mashhad and Tabriz, in which 100 men and women were selected. . The method of collecting non-random information was of the available type, which due to Coronaviruses, the questionnaire was designed as a link through Persal site and distributed through virtual space. The research instruments included the Emotional Intelligence Trait Questionnaire and the Sternberg Triangular Love Scale, Which was provided to the subjects. The statistical method was Pearson correlation, which according to the significance level score is 0.011, and this number was less than 0.05 so the null hypothesis is rejected and the absurd hypothesis is confirmed. As a result the relationship with 95% confidence has become significant.

    Keywords: emotional intelligence . love .Coronaviruses
  • The Impact of Cyberspace on Adolescent Lifestyle and Identity during the Corona Epidemic
    hadis rabani, fatemeh aliabadi * Pages 172-181

    The application of information and communication technology in the contemporary world is expanding rapidly and its positive and negative consequences have been considered as a new phenomenon in human societies.Its positive roles in economic development and its negative roles in cultural development are highlighted by experts. With the outbreak of coronavirus, this way of communication finds an increasingly colorful role in human life and shows its effects on sections of society.The present study is a review study in which 97 articles were extracted in the initial search, which after selecting duplicates and evaluating the title and abstract, 76 articles were selected. After reviewing the full text of the articles, finally 45 articles had the necessary conditions to participate in the present study. The purpose of this study is to investigate the impact of cyberspace on lifestyle and identity of adolescents during the corona epidemic.

    Keywords: Cyberspace, Corona epidemic, lifestyle, adolescent identity
  • E-learning: A new paradigm in developing countries during the Corona pandemic
    Seyedeh Masoumeh Ahmadi, Seyedeh Kadijeh Maafi Madani, Abbas Pourhosein Gilakjani * Pages 182-199

    The Corona crisis has posed many challenges to all institutions of the international community. Throughout history, human beings have tried to find a suitable solution to the crises that have occurred. E-learning has been defined as a new paradigm aimed at continuing education during the COVID-19 epidemic. Developed countries seem to have the necessary technological infrastructure to transition from face-to-face to digital education. In contrast, developing countries are not fully prepared for this transition. The purpose of this study is to investigate the phenomenon of e-learning and to examine the challenges of setting up and implementing it in different parts of the university during the Corona period with a focus on developing countries. The present qualitative study was performed by document content analysis method. First, a comprehensive search of PubMed, Web of Science and Scopus databases was performed using specific keywords. By reviewing electronic resources, all available documents and articles related to e-learning and coronary heart disease were searched and collected in the period 2019 to 2021. After multi-stage screening, 40 documents were finally selected and then final analysis was performed. In general, the results of this study showed that although e-learning in pandemic conditions has helped a lot in achieving educational goals, but in developing societies this method of education faces major challenges and users still tend to face-to-face training.

    Keywords: Corona, e-learning, higher education, developing countries
  • Study of the relationship between Internet addiction, sleep quality and loneliness and identity crisis of adolescents
    fereshteh mobashery *, parisa farrokh nezhad, Ahmed Mir Gol Pages 200-210

    Internet addiction is a phenomenon, chronic, traumatic and traumatic, with serious physical, financial, family, social and psychological harm, regardless of whether it is a disease or a psychological disorder or social dilemma. Loneliness is a fundamental thrill and one of the strongest human experiences. This feeling is important because it correlates both with the emotional state of people and with social poverty, behavior and health in adults, adolescents and children. The purpose of this study was to investigate the relationship between addiction to the Internet, quality of sleep and loneliness and the identity crisis of adolescents in the population of this study. All secondary school students in Fariman city in the academic year 2014-2014. 100 high school students were selected by available sampling method. The design of this research is correlational. In the descriptive part of the data, the standard and standard deviation of the data and the inferential part of Pearson correlation coefficient and regression were used. Finally, there was a meaningful and direct relationship between addiction to the Internet, quality of sleep and loneliness with the identity crisis of adolescents.

    Keywords: Addiction, Internet, Loneliness, Identity crisis