فهرست مطالب

پژوهش سیاست نظری - پیاپی 30 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه پژوهش سیاست نظری
پیاپی 30 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/23
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدعلی توانا *، خلیل الله سردارنیا صفحات 1-27

    پارادایم کوهن و برنامه پژوهش علمی لاکاتوش، به‌عنوان دو سنت روش‌شناسی رقیب، نگرشی‌های نو در تاریخ علم و معرفت/ حقیقت ایجاد کردند. این مقاله می‌کوشد میان روش‌شناسی این دو مورخ علم با سیاست نظری پیوند برقرار کند و این پرسش‌ها را طرح می‌کند: روش‌شناسی کوهن و لاکاتوش، حاوی چه نظم سیاسی‌اند؟ آیا این نظم‌های سیاسی، منعطف هستند یا سخت؟و چگونه تغییر می‌کنند؟ این مقاله بر اساس اصل سازگاری (سازگاری نتایج با اصول اولیه) می‌کوشد تا بدین پرسش ها، پاسخ دهد. این مقاله نشان می‌دهد که نظم سیاسی کوهنی و لاکاتوشی، هر دو بر اساس رقابت و منازعه شکل می‌گیرند؛ اما به محض تثبیت، هر دو به یک نظم سخت تا نیمه سخت بدل می‌شوند: یعنی اولی تکثر و تغییرات (اصلاحات) را صرفا در چهارچوب پارادایم مسلط می‌پذیرد و دومی صرفا در امور حاشیه‌ای که خطری برای هسته سخت قدرت نداشته باشد با وجود این، تغییر انقلابی در نظم سیاسی کوهنی، اندکی راحت تر از نظم سیاسی لاکاتوشی اتفاق می‌افتد. زیرا روش‌شناسی نسبی گرایانه کوهن می‌پذیرد که هیچ نظم ذاتی وجود ندارد؛ پس در وضعیت بحرانی یعنی از دست رفتن کارآمدی و اجماع نخبگان، می‌توان به سوی یک نظم جدید حرکت کرد. اما روش‌شناسی تاریخ گرای لاکاتوشی، یک نظم محافظه گراتر را ایجاد می‌کند؛ زیرا تاکید دارد که باید به هسته سخت نظم سیاسی فرصت داد تا تمامی ظرفیت‌‌های خود را در بستر تاریخ آشکار نماید و صرفا در صورت تولید نکردن محتوای تجربی و نظری، می‌تواند جای خود را به یک نظم سیاسی جدید دهد. در کل هر دو نظم دگراندیش ستیز هستند.

    کلیدواژگان: روش شناسی، کوهن، لاکاتوش، پارادایم و برنامه های پژوهش علمی
  • سید جلال دهقانی فیروزآبادی، هرمز جعفری* صفحات 29-56

    کشورها به عنوان مهم ترین بازیگران عرصه روابط بین الملل، کشورها به عنوان بازیگرانی عاقل و خردمند، نظام بین الملل به عنوان تعیین کننده رفتار کشورها و داده های سیاست بین الملل، نظام بین الملل به عنوان سیستمی فاقد اقتدار مرکزی و در نهایت قایل شدن هویت مستقل برای نهادهای بین المللی، پنج مفروضه اصلی نظریه نهادگرایی نولیبرال است که مورد نقد دیگر نظریه‌پردازان مکاتب نظری روابط بین الملل قرار گرفته است. پرسشی که در این زمینه مطرح می شود این است که با توجه به میزان تاثیرگذاری و قدرت تبیین یک نظریه، واکنش متفکران و مکاتب فکری مختلف در علم روابط بین الملل به مفروض های هستی شناسانه نظریه نهادگرایی نیولیبرال چگونه بوده است؟ چنین به نظر می‌رسد که تمرکز نظریه های جریان اصلی روابط بین الملل بر نقد جنبه های کارکردی مفروض های هستی شناختی نظریه نهادگرایی نیو لیبرال و تمرکز نظریه های اجتماعی بر نقد هر دو بعد هستی شناختی و کارکردی مفروض های آن قرار دارد.

    کلیدواژگان: نظریه های روابط بین الملل، نهادگرایی نولیبرال، ساختارگرایی، آنارشی و نهادهای بین المللی
  • اکبر ساوری، سمانه رحمتی فر *، شهرام زرنشان صفحات 57-74

    هدف از پژوهش حاضر، تبیین مولفه های حکمرانی خوب به عنوان شاخص های اصول دموکراسی به قصد پایان دادن به تشتت آرا در فهم دموکراسی از منظر رویه عملی حقوق بین الملل است. حکمرانی خوب، یکی از تجویزات نهادهای بین المللی برای نظام های ملی و دموکراسی، یکی از آمال دیرین اجتماعی ملت‌هاست. روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی با رویکرد تبارشناسانه است؛ به این ترتیب که پس از توصیف دمکراسی و حکمرانی خوب، با لحاظ تاریخ این دو در حقوق بین الملل، از طریق روش مقایسه تطبیقی، مولفه های حکمرانی خوب به عنوان اصول دموکراسی سنجیده می شود. نتیجه پژوهش نشان می دهد که مولفه های حکمرانی خوب، قابلیت تبدیل شدن به شاخص های اصول دموکراسی را دارد و با عینیت بخشیدن به دموکراسی، سنجش میزان مشروعیت دموکراتیک دولت ها از منظر حقوق بین الملل را ممکن می سازد؛ به نحوی که از حیث حقوق بین الملل دولت مشروع، دولت دمکراتیک است و دموکراسی به معنای غلبه حکمرانی خوب بر تمام مناسبات شهروندان و دولت است.

    کلیدواژگان: حقوق بشر بین الملل، مشارکت، شفافیت، نظارت همگانی و حاکمیت قانون
  • ماهره کوهنورد، احمد بستانی* صفحات 75-97

    انقلاب اسلامی ایران، جنبشی مبتنی بر ایدیولوژی دینی بود و یکی از مهم ترین اهداف آن، مقابله با فرایند سکولاریزاسیون حاکم بر جامعه و برقراری حکومتی دینی بود. با وجود این بعد از انقلاب، فرایند افسون زدایی هم در ابعاد نظری و هم در وجوه عملی جامعه و سیاست تشدید شده است. هرچند اصطلاح افسون‌زدایی در آثار ماکس وبر، برای توصیف روند مدرن شدن و عقلانی شدن جوامع غربی به کار رفته، با این حال در این مقاله نشان خواهیم داد که در ایران پس از انقلاب، این فرایند الزاما و همواره با عقلانی تر و علمی تر شدن فرایندها همراه نبوده است. مقاله حاضر، این ایده را پی می گیرد که کاربست سیاسی و اجتماعی دین چگونه و براساس چه فرایندی به افسون‌زدایی از سیاست و اجتماع می انجامد. برای توضیح این فرایند بر این نکته تاکید خواهیم کرد که ایدیولوژیک شدن دین مستلزم تبدیل آموزه های دینی و شرعی به ساختار دنیوی و تبعیت از منطق مناسبات عرفی است و از همین روی در شرایط خاصی دین ایدیولوژیک می تواند فرایند افسون‌زدایی را تسریع کند.

    کلیدواژگان: ایدئولوژیک شدن دین، سکولاریزاسیون، افسون زدایی، اسلام و انقلاب اسلامی ایران
  • جواد محلوجی، حسین مسعودنیا *، مسعود شهرام نیا صفحات 99-125

    فهم و تحلیل روابط دولت و مجلس در جمهوری اسلامی ایران در سال های اخیر در کانون توجه سیاست مداران، روزنامه نگاران و محققان قرارگرفته است. از آنجا که واقعیت ها خود سخن نمی گویند و نیاز به تفسیر و سازمان دهی دارند، مقاله بر آن است تا تکیه گاهی نظری برای این منظور فراهم آورد. نقطه عزیمت بحث، نظریه نهادگرایی تاریخی و تنقیح جایگاه آن در میان نظریه های مختلف در حوزه علوم سیاسی است. پس پرسش این است که نهادگرایی تاریخی چه فرصت و یا بصیرتی را برای جمع‌آوری داده ها و چه ابزاری برای تحلیل آنها در اختیار پژوهشگران این حوزه قرار می دهد؟ پس از آنکه امکان های روشی موجود در نظریه نهادگرایی تاریخی برای تحلیل روابط دولت و مجلس استخراج شد، در قسمت دوم، مقاله می کوشد نقشه راهنمایی برای جمع آوری و تحلیل داده ها در موضوع روابط دولت و مجلس در سال های پس از بازنگری در قانون اساسی ارایه نماید.

    کلیدواژگان: نهادگرایی، نهادگرایی جدید، نهادگرایی تاریخی، دولت و مجلس
  • فرامرز میرزازاده احمدبیگلو* صفحات 127-154

    پسامدرنیسم با بن‌فکنی همه بنیان‌ها و روایت‌های کلان، شرایطی را به‌وجود آورده است که در آن کثرت‌گرایی و تعدد، مبنای اتخاذ سیاست‌هاست. در حالی که عده‌ای از اندیشمندان از امتناع شکل‌گیری سیاست در فضای پسامدرنی صحبت کرده‌ و فقدان مبنا را برای پایه‌گذاری نظریه سیاسی نامناسب دانسته‌اند، عده‌ای دیگر درصدد بوده‌اند تا سیاست متناسب با این فضا را هم از لحاظ نظری و هم از جنبه عملی بنیان نهند. از جمله این افراد، «ویلیام کونولی» است که با ابداع مفاهیمی چون کثرت‌گرایی چندبعدی، سیاست مبتنی بر هستی‌شناسی، سیاست برآمدن، تفاهم انتقادی و احترام مجادله‌ای، سیاست در شرایط پسامدرن را تبیین نموده و متناسب با تعدد، تکثر، پراکندگی و تفاوت هویت‌ها، راه‌کار عملی پیش نهاده است. دموکراسی مجادله‌ای، که البته بانیان و طرفداران دیگری چون شانتال موفه، دیوید اوون و جیمز تولی را نیز همراه خود دارد، راه‌کاری است که به عنوان راهکار عملی بدیل به جای دموکراسی رای‌زنانه پیشنهاد شده و امکان زندگی سیاسی شمول‌گرا، اقتضایی و مسیولیت‌پذیری را همراه با منازعه احترام‌انگیز هویت‌های جدید، شگفت‌انگیز، پیش‌بینی ناپذیر، متفاوت و حتی متناقض مورد توجه قرار داده است. عدم قطعیت، پیش‌بینی‌ناپذیری، کنار هم نهادن عقاید الهی و الحادی در شرایط تکثر هویت‌های جنسیتی، زبانی، نژادی و فرهنگی از مولفه‌هایی است که کونولی در سیاست پسامدرنی مورد توجه و تبیین قرار داده است.

    کلیدواژگان: پسامدرنیسم، کونولی، دموکراسی مجادله ای، کثرت گرایی چندبعدی و سیاست برآمدن
  • علی رنجبرکی صفحات 155-183

    در این مقاله به تبیین وضعیت توسعه گرایی حاکمیت سیاسی در دوره جمهوری اسلامی ایران با استفاده از نظریه تحلیل نهادی دسترسی باز و محدود «داگلاس نورث» پرداخته شده است. براساس نظریه نورث، نخبگان و حاکمان سیاسی (ایتلاف حاکم) در یک جامعه، دو شیوه برای شکل دهی نظم اجتماعی و کنترل خشونت پیش رو دارند. از یکسو نظام دسترسی باز که قواعد و قوانین غیرشخصی، حاکمیت قانون و رانت جویی مولد که تضمین کننده دسترسی همگانی به منابع و دارایی‌های جامعه است و از سوی دیگر نظام دسترسی محدود که به دنبال ایجاد روابط و قواعد شخصی و اختصاصی، شبکه‌های مراد- مریدی و رانت جویی غیرمولد و محدود کردن دسترسی سایرین به منابع و دارایی‌های جامعه است. شواهد تجربی نشان می‌دهد که نظام‌های دسترسی باز، دستیابی به توسعه اقتصادی را تضمین و تسریع می‌کنند. نظام‌های دسترسی محدود به دلیل اینکه توسعه اقتصادی در تضاد با منافع شخصی و گروهی ایتلاف حاکم است، ماهیتا توسعه خواه نیستند. از این رو حاکمیت سیاسی، تلاش جدی برای رفع مسایل و نواقص مبتلا به در مسیر توسعه اقتصادی نمی کند. در ایران با شکل گیری انقلاب اسلامی، زمینه بازشدن بیشتر نظام دسترسی اجتماعی فراهم آمد. اما به مرور با رخ دادن اتفاقات مختلف داخلی و خارجی، حاکمیت سیاسی به محدود نمودن نظام اجتماعی کشور، تغییر رویه داد. این امر سبب شد که گروه خاصی از جریان اسلام‌گرا (راست سنتی و اصول گرا) به ایتلاف مسلط کشور تبدیل شود و با استفاده از راهبردها و سیاست‌های مختلف در تلاش باشد تا دسترسی خود را به منابع قدرت و دارایی‌های کشور به صورت متمرکز و انحصاری افزایش دهد. در این شرایط نهادی، رفتار حاکمان سیاسی کشور به گونه‌ای شکل می‌گیرد که هدف اصلی آنها، حفظ نظام سیاسی فعلی به منظور تضمین قدرت انحصاری و متمرکز و دسترسی حداکثری به منابع و دارایی‌های کشور است. افزایش و تخصیص رانت‌های غیر مولد ناشی از درآمدهای نفتی و انحصارهای دولتی به گروه‌های وابسته به ایتلاف حاکم، گسترش شبکه‌های مراد-مریدی، ایجاد روابط و سازمان‌های شخصی و اختصاصی و محدود کردن مشارکت و دسترسی سایر گروه ها به منابع اقتصادی و سیاسی کشور از جمله راهبردهای ایتلاف مسلط برای حفظ و تداوم قدرت متمرکز خود در نظام اجتماعی کشور است. این راهبردها، مانع تداوم و تسریع توسعه اقتصادی در کشور هستند. بنابراین رفتار و برنامه‌های حاکمان سیاسی توسعه‌گرا نیست.

    کلیدواژگان: دولت توسعه گرا، نظریه تحلیل نهادی، دسترسی باز و محدود، کنترل خشونت، دوره جمهوری اسلامی ایران
  • علی اکبر اسدی کویجی، عباسعلی رهبر صفحات 185-216

    دکتر «نصر حامد ابوزید» از نواندیشان دینی است که در زمینه مسایل علوم قرآنی و سیاسی، دیدگاه های گاه متفاوت و چالش برانگیزی از آرای پیشینیان عرضه کرده است. این پژوهش در تلاش است تا در قالب تفسیر تاریخی و انتقادی اسکینر با بررسی زمینه‌های ایدیولوژیکی و عملی و ترفندهای زبانی مورد استعمال، به فهم اندیشه سیاسی و کشف کنش زبانی قصدمند نصر حامد ابوزید در طرح تفکیک نسبت و تعامل دین و سیاست بپردازد. آنچه برای نویسنده به عنوان یافته تحقیق مورد توجه قرار گرفت این بود که ابوزید با نقد اسلام سیاسی و گفتمان دینی سنتی جهت خروج مصر از مشکلات مترتب و نوسازی اجتماعی، تاسیس جامعه‌ای دموکراتیک را مدنظر داشت و آن را مترتب بر نوسازی دینی می‌دانست. از این رو در راستای مقابله با بنیان‌های اندیشه‌ای تاسیس و تقویت حکومت استبدادی (در مصر) به جدایی دین از سیاست رسید.

    کلیدواژگان: سیاست، دین، سکولاریسم، هرمنوتیک و نواندیشی دینی
  • مصطفی انصافی*، شجاع احمدوند صفحات 217-246

    در قرن بیستم با انتشار آثار ماکس وبر، اشمیت، لوویت، ووگلین و بلومنبرگ، علاقه‌ وافری برای کاوش در ریشه‌های الهیاتی مدرنیته و اندیشه سیاسی مدرن به وجود آمده بود و در همین راستا بسیاری از متون برجسته دوران اوان مدرنیته، موضوع تفسیر مجدد قرار گرفت. در این مقاله تلاش می‌شود تا ذیل پرداختن به بنیان‌های الهیاتی فیگور «کاته‌خون»، که برای نخستین بار در دومین نامه پولس به مسیحیان تسالونیکی از آن نام برده شده بود، اهمیت این مفهوم در تاریخ اندیشه سیاسی آشکار گردد. مفروض اصلی مقاله این است که اندیشه سیاسی مدرن همواره ریشه در الهیات مسیحی داشته و با سکولارسازی ایده‌های الهیاتی در تلاش برای ایجاد مشروعیت برای خود بوده است. در این میان تحت تاثیر کارل اشمیت و قرایت خاص و اقتدارگرایانه وی از مفهوم کاته‌خون، اغلب الهیات سیاسی را به معنای انسداد پروژه رهایی‌بخشی می‌دانند؛ اما آگامبن با اتکا به قرایت والتر بنیامین از الهیات سیاسی، با تفسیر مفهوم کاته‌خون ذیل مفهوم رستگاری، خوانشی رهایی‌بخش و رادیکال از این مفهوم ارایه می‌دهد که مسیر را برای صورت‌بندی دموکراتیک از الهیات سیاسی فراهم می‌کند.

    کلیدواژگان: کاته خون، الهیات سیاسی، مدرنیته، هابز، اشمیت و آگامبن
  • نعیم شرافت، ولی الله برزگر کلیشمی، محمدرضا جلالی، سید عبدالامیر نبوی صفحات 247-278

    این جستار با پذیرش فرضیه آشفتگی روح و ذهن عقل عربی در انقلاب‌های ناسیونالیستی کشورهای عربی، در پی آن است تا رفتارها و کنش‌های انسان ملی‌گرای عربی در مواجهه با دیگری‌های گفتمان انقلابی ناسیونالیسم عربی ناصری در فیلم‌های چهارگانه اتوبیوگرافی «یوسف شاهین» -کارگردان مصری- مبتنی بر روش تحلیل گفتمان و در چهارچوب نظری روان شناسی سوژه «ژاک لکان» مورد واکاوی و تحلیل قرار دهد. جوان روشن فکر انقلابی دهه‌های پنجاه و شصت میلادی مصر به دلیل خلا‌های ایدیولوژیک و هویتی ناشی از قرن‌ها سلطه نظام‌های فراملی و نیابتی، جذب دال‌های گفتمان ناسیونالیسم ناصری می‌شود؛ گفتمانی که در ابتدای امر به عنوان یک امر نامتناهی (امر واقع) و تجلی آرمان‌شهر و محل تحقق امیال سرکوب‌شده انسان ‌عربی (سوژه) تصور می‌شد، اما به مرور، تناقض‌ها و تضادهای شعار و عمل این گفتمان برای همگان شناخته شد و به عنوان یک گفتمان و امر تحمیلی (ساحت نمادین) از سوی دیکتاتوری نوظهور ناسیونالیسم عربی مورد پذیرش اجباری قرار گرفت. جوان روشن فکر انقلابی که زمانی شیفته و فدایی این گفتمان بود، پس از مشاهده شکست و تحقیر ناسیونالیسم عربی در جنگ با اسراییل و رسوایی مالی و اخلاقی فرماندهان آن، دچار دردها و حسرت‌های (ژوییسانس) زیادی می‌شود که به دلیل شیفتگی به این گفتمان، آنها را مخفی می کند و پس از مدتی همچون پدر خود (گفتمان ناصری)، دچار استبداد مشابهی می‌شود. پرسش اساسی این پژوهش، چرایی تغییر رفتار روشن فکران انقلابی مصری از آزادی‌خواهی به استبداد است.

    کلیدواژگان: ناسیونالیسم ناصری، گفتمان ناسیونالیسم، انسان ملی گرای عربی، روانشناسی لکان و روان شناسی ناسیونالیسم
  • شروین مقیمی زنجانی صفحات 279-306

    فلسفه مدرن به یک معنای بسیار مهم، خصم فلسفه قدمایی بود و برای پیروزی در این نبرد می‌بایست دایره عمل خود را از حدود «شناخت» امر خوب و امر بد، به سطح وسیع‌تر «چگونگی رسیدن به» امر خوب و پرهیز از امر بد، بسط می‌داد. فلسفه مدرن و به تبع آن، فلسفه سیاسی مدرن لاجرم می‌بایست زمینه را برای یقینیاتی جدید فراهم می‌آورد و این کوشش برای غلبه بر الهیات-سیاسی وحیانی پیش از او، به عنوان جدی‌ترین چالش بر سر راه تجدد، امری ضروری محسوب می‌شد. بدین ترتیب فلسفه سیاسی جدید، وظیفه طراحی و تدوین این الهیات جدید را که متضمن موضوعات جدیدی برای یقین انسان‌ها بود، موضوعاتی که قرار بود جای موضوعات قدیمی را در ساحت عقل سلیم بگیرد، بر عهده گرفت. ما در این مقاله برآنیم تا تاملات سه تن از مهم ترین فیلسوفان سیاسی مدرن اولیه را از منظر کوشششان برای تدوین الهیات مورد بحث، از نظر بگذرانیم. به زعم ما هر یک از این سه، وجهی از این الهیات را بسط دادند که در نهایت به پشتوانه‌ای اقناعی برای رژیم‌های لیبرال‌دموکراتیک تبدیل شد. «ماکیاولی» بر ضعیف‌شدن انسان به واسطه تبعیت از اخلاق مسیحی و تن‌ دردادن به اصل رستگاری نفس به عنوان وهمی که راه را بر رستگاری میهن بسته است، تاکید نمود. «هابز» بر بلایایی مثل جنگ و کشتار و ناامنی از یکسو و واماندن از رفاه و برآوردن امیال طبیعی بدن که رفته رفته قرار بود ذیل مفهوم خوشی، جای سعادت را در معنای قدمایی آن بگیرد، متمرکز شد. و در نهایت «اسپینوزا» در رساله الهیاتی- سیاسی که می‌توان از آن با عنوان انجیل لیبرال-دموکراسی سخن گفت، بر رد مداخله الهیات وحیانی در امر سیاست و تاکید بر حق طبیعی انسانی به مثابه یک ضرورت طبیعی تاکید نمود.

    کلیدواژگان: لیبرال دموکراسی، الهیات سیاسی، ماکیاولی، هابز و اسپینوزا
  • آزاده شعبانی*، عباس منوچهری صفحات 307-334

    یکی از مسایل بنیادین جوامع مدرن، مسئله «بیگانگی» است. از این ‌رو تحلیل و تبیین این مسئله در مطالعات بسیاری از اندیشمندان، ظهور و بروز دارد. «هانا آرنت» از جمله اندیشمندان سیاسی است که از یکسو، بیگانگی انسان مدرن را در مطالعات خود مورد توجه قرار داده است و از سوی دیگر، مفهوم شهروندی به معنای کلاسیک آن را که در پیوند با عمل است، مورد بازخوانی و تبیین قرار داده است. در این مقاله، پس از تبیین دو مفهوم «ازجهان بیگانگی» و «شهروندی» نزد هانا آرنت، کوشش می‌شود به این پرسش پاسخ داده شود که آیا می‌توان تیوری شهروندی آرنت را به‌عنوان بدیلی برای وضعیت از جهان بیگانگی انسان مدرن در نظر گرفت؟ همچنین این ادعا تبیین می‌شود که در تقابل با بیگانگی انسان جامعهمدرن، وضعیت انسانی مطلوب آرنت در قالب شاخص‌های شهروندی قابلیت تحقق دارد.

    کلیدواژگان: از خود بیگانگی، شهروندی، هانا آرنت، از جهان بیگانگی و عمل
|
  • mohamadali tavana* Pages 1-27

    Kuhn's paradigm and Lakatos's scientific research program, as two competing methodological traditions, created new perspectives on the history of science and knowledge/truth. This article tries to bridge the methodology of these two historians of science to theoretical politics, and raises the following questions: What political order does Kuhn and Lakatos's methodology imply? Is this political order hard (rigid) or soft (flexible)? How do these political orders change? This article tries to answer these questions based on the principle of compatibility (compatibility of results with basic principles). This article shows that the Kuhnian and Lakatosian's political order are both based on competition and conflict; But once established, they create a hard to semi-rigid order, the former accepting pluralism and change (reform) only within the framework of the hegemonic paradigm, and the latter merely on marginal issues that are not dangerous to the hard core of power. Nevertheless, the revolution in Kuhnian's political order is a little easier than Lakatosian's. Kuhn's relativistic methodology accepts that there is no superior substantive order; Thus, in a critical situation, that is, the loss of efficiency and the consensus of the elites, we can move towards a new order. But Lakatosian's historiographical methodology creates a more conservative order; Because he emphasizes that the hard core of the political order must be given the opportunity to reveal all its potential in the context of history, and it can only give way to a new political order if it does not produce empirical and theoretical content. In general, these orders are anti-dissident.

    Keywords: Methodology, Kuhn, Lakatos, Paradigm, Political Order
  • Sayed Jalal Dehghani Firozabadi, Hormoz Jafari * Pages 29-56

    States as the main player in international relations, States as rational players, International System as the determinant of states behaviors, international system as an anarchic system, and considering independent nature for international institutions are the international institutionalism’ hypotheses that have been under critics by other IR Theory’s scholars. Given the explaining ability of the theory, how various schools of IR have appraised the ontological premises of Neo-Liberal Institutionalism? It seems that the mainstream theories of IR have criticized the functional part of the ontological premises of Neo-Liberal Institutionalism, while social theories have a criticism regarding its both functional and ontological angles.

    Keywords: IR Theories, Institutionalism, Structuralism, Anarchy, International Institutions
  • Akbar Savari, Samaneh Rahmatifar *, Shahram zarneshan Pages 57-74

    The purpose of this study is to explain the components of good governance as indicators of democracy in order to end the divergence of views in understanding democracy from the perspective of the Practical procedure of international law. Good governance is one of the prescriptions of international institutions for national systems and democracy is one of the long-standing social aspirations of nations. The research method is descriptive-analytical with a genealogical approach; In this way, after describing democracy and good governance, in terms of their history in international law, the components of good governance as the principles of democracy are measured through the comparative method. The result shows that the components of good governance have the potential to become indicators of the principles of democracy and, by objectifying democracy, make it possible to measure the degree of democratic legitimacy of states in terms of international law; Thus, in international law, a legitimate state is a democratic state, and democracy means the domination of good governance over all relations between citizens and the state.

    Keywords: International human rights, participation, transparency, public oversight, the rule of law
  • Mahereh Kuohnavard, ahmad bostani * Pages 75-97

    The Islamic Revolution of Iran was a movement based on religious ideology, and one of its most important goals was to confront the process of secularization in society and establish a religious government. However, after the revolution, the process of disenchantment intensified both in the theoretical dimension and in the practical aspects of society and politics. Although the term disenchantment is used in Max Weber's works to describe the modernization and rationalization of Western societies, in this article, we will show that in post-revolutionary Iran, this process has not necessarily always been associated with more rational and scientific processes. Therefore, the present article aims to discuss the process through which the political and social application of religion would lead to the disenchantment of politics and society. To explain this process, we will emphasize that the Ideologization of religion requires the transformation of Sharia and religious teachings into a secular structure and adherence to the logic of temporal relations. Therefore, in certain circumstances, the ideological conception of religion can accelerate the process of disenchantment.

    Keywords: Ideologization of religion, Secularization, Disenchantment, Political Islam, the Islamic Revolution of Iran
  • Javad Mahlooji, Hossein Masoudnia *, masoud shahramnia Pages 99-125

    Understanding and analyzing the relationship between government and parliament in the Islamic Republic of Iran has been the focus of politicians, journalists, and researchers in recent years. Since facts do not speak for themselves and need to be interpreted and organized, the article seeks to provide a theoretical basis for this purpose. The starting point of the discussion is the theory of historical institutionalism and the refinement of its position among various theories in the field of political science. The question, then, is what opportunities or insights does historical institutionalism provide for researchers in this field, and what tools for analyzing them? After extracting the methodic possibilities in the theory of historical institutionalism for analyzing the relationship between government and parliament, in the second part, the article tries to provide a guide map for collecting and analyzing data on the relationship between government and parliament in the years after reviewing the constitution.

    Keywords: Institutionalism, New Institutionalism, Historical Institutionalism, Government, Parliament
  • Faramarz Mirzazadeh AhmadBiglou * Pages 127-154

    Postmodernism, by deconstructing all the foundations and meta-narratives, has created a situation in which pluralism is the basis for policy-making. While some scholars have spoken of the refusal to form politics in the postmodern space, and have considered the lack of a basis for establishing political theory inappropriate, others have sought to establish a policy appropriate to this space, both theoretically and practically. Among them is "William Connolly", who, by inventing concepts such as multidimensional pluralism, onto-politics, politics of becoming, critical responsiveness, and agonistic respect, explained postmodern politics, and proportionate with multiplicity, pluralism, dispersion, and diversity of identities has proposed a practical solution. Agonistic democracy, which of course includes other founders and proponents such as Chantal Mouffe, David Owen, and James Tully, is a viable alternative to deliberative democracy and attends it as an inclusive, contingent, and accountable political life, by respectful contestation of wonderful, different and even contradictory new identities. Uncertainty, unpredictability, juxtaposition of divine and atheistic beliefs in the context of the multiplicity of gender, linguistic, racial and cultural identities are some of the components that Connolly has considered and explained in postmodern politics.

    Keywords: Politics, Postmodernism, Connolly, Agonistic Democracy, Multidimensional Pluralism, Politics of Becoming
  • Ali Ranjbarki* Pages 155-183

    This article explains the developmentalist status of political rule in the period of the Islamic Republic of Iran using the institutional theory of open and limited access "Douglas North". According to North, the elites and political rulers (ruling coalition) in a society have two ways of forming social order and controlling violence. On the one hand, the open access system, which has impersonal rules and regulations, the rule of law and productive rent-seeking, which guarantees public access to society's resources and assets. And, on the other hand, the limited access system, which seeks to establish personal and private relationships and rules, sheikh and disciple (Murid &Morad) networks, unproductive rent-seeking and restricting the access of others to the resources and assets of society. Empirical evidence shows that open access systems guarantee and accelerate the achievement of economic development. Restricted access systems are not inherently developmental because economic development conflicts with the personal and group interests of the ruling coalition. Hence, political rule does not make a serious effort to address the problems and shortcomings in the path of economic development. In Iran, with the formation of the Islamic Revolution, the ground was opened for further opening of the social access system. But over time, with the occurrence of various internal and external events, political rule tended to limit the country's social system. This led to a special group of Islamists (traditional and fundamentalist right) becoming the dominant coalition of the country and using various strategies and policies to try to gain access to the sources of power and assets of the country in a centralized and exclusive way. Under these institutional conditions, the behavior of the country's political rulers is shaped in such a way that their main goal is to maintain the current political system in order to guarantee monopoly and centralized power and maximum access to the country's resources and assets. Therefore, increasing and allocating unproductive rents from oil revenues and government monopolies to groups affiliated with the ruling coalition, establishing personal and private relations and organizations, and restricting the participation and access of other groups to the economic and political resources of the country are the dominant coalition strategies. These strategies hinder the continuation and acceleration of economic development in the country. Thus, the behavior and plans of political rulers are not developmental.

    Keywords: Developmentalist Government, Institutional Analysis Theory, Open, Restricted Access, Violence Control, Islamic Republic of Iran
  • aliakbar asadi kaviji, Abbasali Rahbar Pages 185-216

    Nasr Hamed Abu Zayd is one of the religious intellectuals who has offered sometimes differentand challenging views on the issues of Quranic and political sciences from the views of her predecessors. This article, In the form of Skinner's historical and critical interpretation, tries to understand and discover the intentional linguistic action of Nasr Hamed Abu Zayd in the plan of separating the relation and interaction of religion and politics by examining the ideological and practical contexts and linguistic tricks used. The findings show that Abu Zayd, criticizing political Islam and traditional religious discourse to get Egypt out of social problems and modernization, sees the solution in establishing a democratic society, which is itself a consequence of religious modernization. Hence, he considered the separation of religion from politics in order to counter the foundations of the idea of establishing and strengthening an authoritarian government (in Egypt).

    Keywords: Politics, Religion, Secularism, Hermeneutics, Religious Intellectualism
  • mostafa ensafi*, Shoja Ahmadvand Pages 217-246

    In the twentieth century, with the publication of the works of Max Weber, Schmitt, Löwith, Voegelin, and Blumenberg, there was a great deal of interest in exploring the theological roots of modernity and modern political thought, and many of the leading texts of the early modern period were reinterpreted. This article seeks to highlight the importance of this concept in the history of political thought by addressing the theological foundations of the figure of "Katechon", first mentioned in Paul's Second Epistle to the Thessalonians. The main premise of the article is that modern political thought has always been rooted in Christian theology and has sought to legitimize itself by secularizing theological ideas. In the meantime, under the influence of Karl Schmitt and his particular and authoritarian reading of the concept of Katechon, political theology is often seen as blocking the project of liberation, but thinkers such as Agamben interpret the concept of Katechon under the concept of salvation. It paves the way for the democratic formulation of political theology.

    Keywords: katechon, Political theology, Hobbes, Schmitt, Agamben
  • Naeem Sherafat*, Valiollah Barzegar Klishomi, MohammadReza Jalali, Seyed Abdul Amir Nabavi Pages 247-278

    This article, by accepting the hypothesis of confusion of the soul and mind of the Arab intellect in the nationalist revolutions of the Arab countries, seeks to analyze the behaviors and actions of the Arab nationalist man in the face of others in the revolutionary discourse of Nasserism. Arab nationalism in the four autobiographical films of Egyptian director Youssef Shahin Based on the method of discourse analysis and in the theoretical framework of Jacques Lacan's subject psychology. The young revolutionary intellectual of Egypt in the 1950s and 1960s is attracted to the signifiers of the discourse of Nassirist nationalism due to ideological and identical cleavages resulting from centuries of domination by transnational and proxy systems; A discourse that was initially thought of as an infinite matter (reality) and the manifestation of the utopia and the place of realization of the repressed desires of the Arab man (subject), but over time, the contradictions between the slogan and practice in the mentioned discourse became known to all and as a Discourse and the imposed (symbolic dimension) were forcibly accepted by the emerging dictatorship of Arab nationalism. The young revolutionary intellectual who was once fascinated by this discourse, after seeing the defeat and humiliation of Arab nationalism in the war with Israel and the financial and moral scandal of its commanders, suffers a lot of pain and longing (jouissance). But, because of their fascination with this discourse, hides them and after a while, like his father (Nasserist discourse), he experiences a similar tyranny. The main question of this article is why the behavior of the Egyptian revolutionary intellectuals changed from freedom-seeking to tyranny?

    Keywords: Nassirist Nationalism, Nationalism Discourse, Arab Nationalist Man, Lacan Psychology, Psychology of Nationalism
  • Shervin Moghimi Zanjani Pages 279-306

    The question of “what is the good?” was the main characteristic of the Socratic political philosophy. However, the modern political philosophy had to pass this question and like its enemy (namely revealed theology) present a definite and tangible definition of “the good”. In other words, they had to show that philosophy, in addition to being the authoritative source of knowledge, can and must be the basis for promoting human life and a guide for attaining the good in practice. The role of Machiavelli, Hobbes, and Spinoza from this point of view is so prominent. It seems that the good they defended, was the true origin of the values of a liberal democratic regime. These philosophers recognized that the necessity of the dogmatic definition of the good necessitates a theological-rhetorical expression to persuade the addresses. Therefore, without comprehending this theological-rhetorical backbone, the values of a liberal democratic regime cannot be understood completely. The modern political philosophy, on other hand, is the forbear of modern political science that its main subject is behavior and action of the citizens in a liberal democratic regime. Therefore, we can say that modern political science cannot be comprehended completely without contemplating on the ambivalent effort of these philosophers: on the one hand, their theological defense of the liberal democratic values, and on the other hand, their defense of a new scientific politics distinguished radically from ancient political knowledge.

    Keywords: Political theology, liberal democracy, Modern politics, Machiavelli, Hobbes, Spinoza
  • Azadeh Shabani*, Abbas Manouchehri Pages 307-334

    One of the fundamental problems of modern societies is the problem of "alienation"; For this reason, the analysis and explanation of this problem appears in the studies of many thinkers. Hannah Arendt is one of the political thinkers who, on the one hand, has considered the alienation of modern human in her studies, and on the other hand, has re-read and explained the concept of citizenship in its classical sense which is related to action. In this essay, after explaining the two concepts of "alienation from the world" and "citizenship" by Hannah Arendt, an attempt is made to answer the question of whether Arendt's theory of citizenship can be considered as an alternative to the situation of alienation from the world of modern human. It also claims that, in contrast to the alienation of modern human, Arendt's desirable human condition can be realized in terms of citizenship.

    Keywords: Alienation, Citizenship, Hannah Arendt, Alienation from the world, Action