فهرست مطالب

حکومت اسلامی - سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 102، زمستان 1400)

نشریه حکومت اسلامی
سال بیست و ششم شماره 4 (پیاپی 102، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید محمدهادی مقدسی *، مهدی امیدی صفحات 5-32

    مقایسه مواجهه نظری و عملی فقیهان با نظم سیاسی در دو دوره مشروطیت و انقلاب اسلامی، برخی نویسندگان را به این نتیجه‌گیری رسانده است که در دوره انقلاب اسلامی، نظریه‌پردازی فقهی عمدتا از ایستاری اقتداگرایانه برخوردار است. در این مقاله، اعتبار این مدعا نسبت به یکی از فقیهان دوره انقلاب اسلامی، آیه‌الله محمد مومن قمی، با استفاده از روش توصیف و تحلیل بررسی می‌گردد. بر اساس قرایت اقتدارگرایی، در نظریه فقهی سیاسی آیهالله مومن قمی از مفهوم بنیادین «ولی‌ امر» بهره‌برداری می‌شود تا با تکیه بر پنج استدلال، اختیارات گسترده‌ای برای حاکمیت سیاسی اثبات گردد. در این مقاله، ادله قرایت اقتدارگرایی از نظریه فقهی سیاسی آیه‌الله مومن قمی ارزیابی می‌شوند و در پایان، چنین استنتاج می‌شود که ولایت ولی‌ امر شبیه حکومت مختلط در علوم سیاسی مرسوم است و مشتمل بر جریان دوجانبه قدرت از بالا به پایین و بالعکس است.

    کلیدواژگان: اختیارات ولی فقیه، ولایت فقیه، نظریه اقتدارگرایی، ولی امر، آیت الله محمد مومن قمی
  • زینب مشکانی*، علیرضا عابدی سرآسیا، حسین ناصری مقدم صفحات 33-62

    در باب ولایت بر امول زکوی، مشهور معتقدند که مردم می توانند این اموال را در مواضع تعیین شده مصرف کنند و در مقابل، قول نادری وجود دارد که معتقد است دفع آن به حاکم شرع واجب است. سخن مرحوم امام خمینی در تحریر الوسیله، موافق با قول مشهور، اما عبارات ایشان در کتاب البیع که متاخر است متناسب با قول نادر است. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات کتاب خانه‌ای و اسنادی در صدد است تا ضمن بررسی ادله هر دو قول، به وجه جمعی میان آن دو دست یابد. نتایج بررسی‌ها نشان می دهد که برای هر قول، شواهدی را می توان مطرح کرد، اما این ادله نوعا به صراحت نمی توانند یک قول را تعیین کنند و با قول دیگر نیز سازگارند. پژوهش حاضر ضمن ارایه دو پیشنهاد برای رفع تنافی ظاهری میان ادله، به بررسی این دو راه حل پرداخته و وجه جمع میان اقوال را تبیین کرده است.

    کلیدواژگان: ولایت، زکات، اموال زکوی، مصرف زکات، امام خمینی
  • مصطفی غفوری * صفحات 63-96

    «فقه نظام» به معنای کشف نظریات کلان اسلام در موضوعات اجتماعی است که در امکان و رد آن اشکالاتی مطرح است؛ هرچند این اشکالات عمدتا ریشه در نوع روی‎کرد به فقه و شریعت اسلامی دارد. این مقاله در صدد استحکام پایه‌های نظری فقه اسلامی، با بررسی و طبقه‌بندی اشکالات مطرح‌شده در این خصوص به روش مروری تحلیلی ارزیابی نموده و می‌کوشد به اشکالات وارد بر اصل وجود «فقه نظام» پاسخ دهد، تا حد امکان برداشت‌های نادرست را بر طرف سازد. عمده اشکالات بر رد فقه نظام مربوط به عدم وجود آن در اصل شریعت یا در عدم امکان دست‎یابی به آن است. این مقاله ضمن احصای ادله، به پاسخ‌گویی اشکالات و اثبات امکان فقه نظام مبادرت می‌ورزد، نتایج بررسی‌ها نشان می‌دهد که اختلاف دیدگاه‌ها در تعریف این عرصه فقهی منبعث از جدیدبودن و ورود ذهنیت‌های مختلف به این بحث است، لکن این مساله با لحاظ ارتباط و انسجام میان احکام و اعتبار مسایل کلان توسط شارع و... امکان‌پذیر می‌نماید.

    کلیدواژگان: فقه نظام، فقه نظام ساز، ماهیت فقه نظام، نظام اجتماعی فقهی
  • حسین سلطان محمدی *، فاطمه سلطان محمدی' صفحات 97-126

    این نوشتار با عنایت به اختلاف نظریه‌پردازان در مساله افزایش یا کاهش جمعیت و در پاسخ به این سوال است که حکم تکثیر موالید و افزایش جمعیت در صورت تضعیف اسلام و امنیت ملی چیست؟ این مقاله که به روش اسنادی و با مراجعه به آیات و روایات سامان‌یافته است، با هدف تبیین و تشریح موضوع فرزندآوری و تکثیر موالید، مبتنی بر مبانی فقهی و اصولی و با اتکا بر نظامات فقه شیعه در راستای اشاعه ارزش‌های دینی در عصر کنونی سامان پذیرفته است. یافته‌های تحقیق حاکی از آن است که با تعمق در مجموعه آیات و روایات می‌توان اذعان نمود منظومه فکری و راهبردی شریعت اسلام در زمینه جمعیت به شکل یک قضیه حقیقی و به صورت یک خط مشی دایمی و همیشگی، همان تکاثر کمی و کیفی جمعیت، به منظور افزایش قدرت و توان جامعه اسلامی و استقرار دین حق بوده است. هم‌چنین به اقتضای درک قطعی عقل، مطلوبیت تکثیر نفوس را می‌توان برداشت نمود و چنین استنباط کرد که تحدید نسل مومنین، زمانی که موجب تضعیف اسلام گردد و امنیت ملی را به مخاطره اندازد، نه تنها جایز نیست، بلکه تکثیر موالید ضروری و لازم است.

    کلیدواژگان: مبانی فقهی، فرزندآوری، افزایش جمعیت، کنترل موالید، فقه حکومتی
  • محمدصادق یوسفی مقدم * صفحات 127-146

    متکلمان امامت را مانند نبوت لطف الهی و فلسفه وجودی امام را اکمال نفوس، صیانت از دین و هدایت مردم و... دانسته و آیات قرآن نیز بر آن لطف تعطیل‌ناپذیر الهی دلالت دارد. به طور قطع این لطف الهی با تشکیل جامعه توحیدی که از هر گونه کفر، نفاق و فسق پاک باشد، تنها با ظهور موعود الهی(عجل‌الله‌تعالی‌فرجه‌الشریف) شکل می‌گیرد. سوال این است که تشکیل حکومت اسلامی اختصاص به حضور امام معصوم دارد یا آن‌که امت اسلام در عصر غیبت نیز موظف به تشکیل آن است؟ مفاد آیات قرآن این است که تشکیل حکومت اسلامی برای اجرای احکام الهی و عدالت، تعطیل‌ناپذیر است و اختصاص به حضور امام معصوم ندارد. افزون بر آن، حکومت اسلامی در دوران غیبت در حرکتی تکاملی به تحقق وعده الهی و ظهور حضرت مهدی(عجل‌الله‌تعالی-فرجه‌الشریف) کمک می‌کند. این مقاله با روش تحلیلی قرآنی و با تاکید بر فرمایشات مقام معظم رهبری ثابت کرده که حکومت اسلامی در عصر غیبت، افزون بر انطباق با لطف و فطرت الهی، جامعه را در مسیر کمال مطلوب و سعادت قرار داده و با حرکت تکاملی تدریجی، زمینه را برای ظهور منجی بشریت فراهم می‌کند.

    کلیدواژگان: حکومت اسلامی، تشکیل حکومت اسلامی، عصر غیبت، آیهالله خامنه ایی
  • قاسم شبان نیاء رکن آبادی* صفحات 147-172

    مصونیت جانی و مالی ماموران و اماکن دیپلماتیک در کشور پذیرنده، از جمله اصول پذیرفته‌شده در عرف و حقوق بین‌الملل است که سابقه‌ای طولانی در این عرصه دارد. در اسلام نیز نه تنها بر مصونیت‎های دیپلماتیک؛ اعم از ماموران و اماکن، صحه گذاشته شده، بلکه مورد تاکید نیز قرار گرفته است. در این نوشتار، علاوه بر بررسی ادله فقهی مورد استناد برای اثبات اصل مصونیت دیپلماتیک، به قلمرو و محدوده این مصونیت‎ها نیز اشاره خواهد شد. با روش اجتهادی و تحلیل منابع اسلامی، نشان داده شده است اهمیت منصب سفارت و نمایندگی در کشور دیگر و مصالح نهفته در آن، خود دلیلی مستقل بر مصونیت ماموران و اماکن دیپلماتیک است و نیازی به استناد به عقد امان یا عقود معین دیگر برای اثبات چنین مصونیت‎هایی نیست؛ به‎ویژه آن‌که مصونیت ضمانت‌شده در آن عقود و مصونیت دیپلماتیک، از ضوابط متفاوتی برخوردار است. علی‌رغم پذیرش چنین مصونیتی در اسلام، این مصونیت مطلق نیست، بلکه در مواردی که فعالیت‎های ماموران دیپلماتیک، برخلاف وظیفه ذاتی آنان و در جهت سوء استفاده از موقعیت خویش باشد، برداشته خواهد شد.

    کلیدواژگان: ادله فقهی، مصونیت دیپلماتیک، کشور اسلامی
  • حسین جوان آراسته* صفحات 173-194

    این مقاله در مقام پاسخ گویی به این پرسش است که آیا انجام فریضه امر به معروف و نهی از منکر صرفا ناظر به رفتاری است که علنی بوده و بدون تجسس مشخص باشد یا در برخی موارد نمی توان امر و نهی را مقید به رفتار علنی و آشکار کرد. مقاله با اشاره به حوزه-های مختلف حریم خصوصی هم چون اعتقادی، جسمانی، اماکن، ارتباطات و اطلاعات، مواد 3 و 5 قانون حمایت از آمران به معروف را در سنجه شرع و قانون اساسی قرار داده است. ضمن تاکید بر این که عدم مشروعیت تجسس و ورود به حریم خصوصی شامل آن دسته از اقداماتی نیز خواهد بود که با هدف امر به معروف یا نهی از منکر صورت می‌گیرند، یافته‌های مقاله نشان می‌دهد که با توجه به اطلاق آیات و روایات امر به‌ معروف و نهی از منکر، وجوب فریضتین محدود به ترک واجبات یا ارتکاب محرمات به صورت علنی نبوده و در کلمات فقها نیز تفصیلی میان ترک یا ارتکاب مخفی و آشکار وجود ندارد. ازاین‌رو، به نظر می‌رسد قانون‌گذار در ماده 3 قانون حمایت از آمران به معروف، میان حرمت تجسس و عمومیت امر به معروف خلط کرده است.

    کلیدواژگان: امر به معروف، نهی از منکر، حریم خصوصی، تجسس، قانون اساسی
|
  • seyyed mohamad hadi moqadasi *, Mahdi Umīdī Pages 5-32

    Comparing the jurisprudents’ theoretical and practical approaches to the political system in the two eras, i.e. the Constitutional Revolution and the Islamic Revolution has led some authors to this conclusion that in the Islamic Revolution Era, jurisprudential speculations have chiefly adopted authoritarian approach to the existing political system. In this article, the validity of the above claim concerning authoritarianism, as attributed to AyatullÁh MuÞmin Qumi, has been studied drawing upon the descriptive-analytical method. On the basis of authoritarian reading of political system, it is shown that AyatullÁh MuÞmin has made use of the fundamental concept of legal guardian, Wali-e Amr, to establish, on the basis of five arguments, the wide scope of authority a legal guardian has in establishing his political sovereignty. In this article, the arguments for the authoritarian reading of Ayatullah Mu’min’s jurisprudential political theory is evaluated and the conclusion is drawn in the end that the guardianship of the legal guardian resembles what is called in political science the mixed government which consists of the reciprocal process of top-down and button-up authority.

    Keywords: jurisdiction of the guardian jurist, the guardianship of the Muslim jurist, the theory of authoritarianism, legal guardian, Mohammad Mumin Qumi
  • Zeinab Mashkāni*, Alirīḍā ̒Ābedī Sarāsia, Husein Nāṣerī Muqaddam Pages 33-62

    Concerning the guardianship of the wealth liable for zakat, the generally accepted doctrine among Muslim jurists is that people can spend these collected properties for charitable and religious purposes determined in Islam. On the other hand, there is a relatively less widely accepted doctrine that holds the view that paying of the said wealth to the Islamic judge is an obligation. Grand Ayatollah Imam Khomeini’s statements in Tahrir al-Wasilah, while being congruent with the dominant doctrine, his words in his Al-BayÝ – which was later published – is in correspondence with the rather less commonly accepted doctrine. Drawing upon the descriptive-analytic method, and by means of data collection based on the library method and ducumentations, this article seeks to make study of the arguments for both sides, and to find an area of common ground between the two doctrines. The findings of the study show that there is some evidence for each of the doctrines. However, these arguments typically cannot take side with one of these doctrines and seem to be consistent with both in some way or other. The present research, having put forward two suggestions for removing the apparent contradictions between the arguments, looks at the possible soluion as well as the common ground between the two doctrines.

    Keywords: guardianship, zakÁt, wealth liable for zakÁt, how to spend zakÁt, ImÁm Khomeini
  • mostafa GHAFORI * Pages 63-96

    “Jurisprudence of the system” is taken to mean the discovery of main doctrines of Islam concerning various social subjects, though there have been controversies over its possibility or rejection. These controversies have their roots in two approaches to Islamic jurisprudence and Law, ShariÝah. Drawing upon the revisional-analytical method, this article seeks to show not only the strong theoretical foundation of Islamic jurisprudence but also the classification of the objections levelled at this sort of jurisprudence trying to meet the objections against the Jurisprudence of the system and to dispel the misconceptions in this connection. The major objections against the jurisprudence of the system arise from the fact that the existence of such a jurisprudence is difficult to find and that the possibility to arrive at this sort of jurisprudence is in doubt. This article, while exploring the arguments raised for and against this from of jurisprudence, tries to find answers to the objections and to recognize the possibility of the existence of jurisprudence of the system. The results of the studies show that differences of opinions and views in giving a definition for this new realm of jurisprudence result from varying mentalities which have found their ways into discussions on this subject. However, the above mentioned problem seems to be plausible in terms of the correlations and coherence as seen in rulings and the legal validity which is given by the Law-giver to the major religious doctrines.

    Keywords: jurisprudence of the system, system-creating jurisprudence, nature of jurisprudence of the system, jurisprudential social system
  • Hussein Sulṭān Muhammadi *, Faṭemeh Sulṭān Muḥammadi Pages 97-126

    Taking into account the differences among theoreticians over the problem of increase in population or decrease in population, this article explores to find an answer to this question that “what can be decided on the problem of human reproduction and population growth if this may result in undermining Islam and in threatening national security?” Drawing upon documentations and with reference to the Quranic verses and traditions, this article has been organized to explain the problem of childbearing and reproduction of generations based on the jurisprudential principles and various Shi’i jurisprudential systems in line with the dissemination of religious values in this modern age. Findings of the research indicate that upon careful deliberation on the collection of the Quranic verses and traditions, it can be claimed that the intellectual and strategic system of Islamic Law in the field of population in the from of a factual proposition and of a permanent policy, is nothing but the quantitative and qualitative multiplication of population which is intended to increas the power and authority of the Islamic community and to establish the Divine religion. Likewise, as reason dictates, one can detect the desirability of proliferation of population, and comes to the conclusion that birth control or population control, when resulting in undermining Islam and threatening the national security, is not permissible. On the contrary, it is necessary to proliferate population.

    Keywords: jurisprudential principles, childbearing population growth, birth control, governmental jurisprudence
  • Mohammad Ṣādiq Yūsufi Muqaddam * Pages 127-146

    Muslim jurisprudents have taken Imamate as well as prophethood to be a divine grace and the philosophy of the existence of Imams as the ones who lead human beings to their utmost perfection, preserve religion and guide people to the right path. The Qur’Ánic verses bear evidence for the aforementioned unceasing divine grace. Without doubt, this divine grace operates with the formation of a monotheistic society cleansed of any atheism, hypocrisy and wickedness in which only Imam Mahdi (may God hasten his reappearance), the Promised one, reappears. The question arises whether or not the formation of an Islamic government in the Periods of Occultation is restricted to the presence of the Infallible Imam or that the Muslim community (Ummah) in the period of Major Occultation is bound to form it. The content of the Qur’Ánic verses indicates that forming an Islamic government for the fulfillment of divine precepts and administration of justice cannot be stopped and this is not dependent on the presence of Infallible Imams. What is more, an Islamic government, when formed in the period of Major Occultation, in its evolutionary movement, helps to fulfil the Divine Promise and the reappearance of Imam Mahdi (may God hasten his happy reapperance). Drawing upon analytic method based on the Holy Qur’Án, and with emphasis on the statements of the Supreme Leader, this article seeks to establish the fact that the establishment of Islamic government in the period of Occultation, in addition to be in correspondence with the divine nature and grace, helps to lead the Muslim community in the direction of ideal perfection and happiness, and paves the ground for the reappearance of the Saviour of humanity.

    Keywords: Islamic government, period of Occultation, formation of Islamic government, Ayatollah Khamenei
  • ghasem shabannia roknabadi* Pages 147-172

    Immunity of lives and property and protecting diplomats’ residencies in the host countries, is among the accepted, and longstanding, principles in the international laws. Islam not only confirms but also puts emphasis on diplomatic immunities, including immunities of dignitaries and their residencies. In addition to studying cited jurisprudential evidence to prove the principle of diplomatic immunity, mentions will be made of the domain and limits of the immunities. Drawing upon the analysis of Islamic sources and data gathered from individual reasoning (ijtihÁd), it is shown that the importance of ambassade and those who act as representatives in foreign countries  as well as its inherent interests, is itself an independent evidence of the necessity of preserving the immunity of visiting foreign officials and foreign diplomats and their diplomatic residential areas and there is no need to cite certain pacts made between countries to establish such immunities, specially when such diplomatic immunities, as stipulated in the pacts, are subject to different laws and regulations. In spite of admitting immunities of such kind in Islam, they are not absolute ones. Rather, in some cases when the activities of diplomats, unlike their inherent responsibilities, are oriented towards preserving their own offices and interests, these immunities are lifted.

    Keywords: jurisprudential evidence, diplomatic immunity, Islamic country
  • hosein javanarasteh* Pages 173-194

    This article seeks to provide an answer to the question whether the obligation of enjoining the good and forbidding the evil merely concerns a behavior which is overt and identified without any need to keep it under constant surveillance or in some cases the aforementioned obligation is not bound to any overt behavior or activity. Having mentioned different areas of protecting privacy as in creeds, physical body, residence, communication, information, the present research examines the articles 3 and 5 of the law of protection of those who enjoin the good and forbidding the evil against the Islamic Law and the Constitution. The findings of the research, while emphasizing the fact that the illegitimacy of surveillance and intrusions into people’s privacy include those measures taken to enjoin the good and forbid the evil, show that taking into account the general application of the verses and traditions concerning the question of enjoining the good and forbidding the evil, the necessity of these two obligations is not limited overtly to the abandoning of religious obligations and commiting inviolable things and no elaboration is found in the words of the Musliim jurisprudents between the abandoning religious obligations or committing inviolable things overtly or covertly. Hence, it seems that the legislator has made a confusion between the impermissibity of surveillance and universalizability of enjoining the good. 

    Keywords: enjoining the good, forbidding the evil, privacy, surveillance, the Constitution