فهرست مطالب

آموزش و توسعه منابع انسانی - پیاپی 31 (زمستان 1400)

فصلنامه آموزش و توسعه منابع انسانی
پیاپی 31 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حامد حسینی ضرابی، اباصلت خراسانی*، مرتضی رضایی زاده، محمدعلی مظاهری تهرانی صفحات 1-19

    فناوری‌های دیجیتال به بخش مهمی از آموزش تبدیل شده است و فعالان آموزشی توجه ویژه‌ای به این فناوری‌ها دارند تا بتوانند مشارکت یادگیرندگان در سه بعد شناختی، احساسی و رفتاری را افزایش دهند. ویدیو به عنوان پرطرفدارترین رسانه‌ آموزش الکترونیکی است اما با گسترش فناوری ویدیوی تعاملی و با توجه به امکان تعامل بیشتر یادگیرنده با محتوا، بررسی اثرات ویدیوی تعاملی بر مشارکت یادگیرندگان، حایز اهمیت است. هدف از پژوهش حاضر، پاسخ به این سوال است که از میان ویدیوی خطی و ویدیوی تعاملی کدامیک بر مشارکت یادگیرندگان تاثیر بیشتری می‌گذارند و آیا این تاثیر در سبک‌های یادگیری مختلف تفاوتی دارد. به همین منظور در یک طرح آزمایشی، یک دوره آموزشی تعاملی، طراحی گردید که نیمی از آن به صورت ویدیوی خطی و نیمی دیگر به صورت ویدیوی تعاملی ارایه شد. جامعه آماری فعالان حوزه آموزش و توسعه بودند که با نمونه گیری هدفمند و به صورت در دسترس 55 نفر انتخاب شدند. یادگیرندگان پس از گذراندن هر قسمت از دوره، پرسشنامه‌ مشارکت را تکمیل و به سوالات چهار گزینه‌ای آزمون دوره پاسخ دادند. روایی این دو ابزار با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ محاسبه گردید که به ترتیب فرم ارزیابی مشارکت (0.878) و آزمون (0.824) بود. با استفاده از طرح روش اندازه گیری مکرر و آزمونT همبسته نتایج نشان داد ویدیوی تعاملی در مقایسه با ویدیوی خطی بر میزان مشارکت یادگیرندگان در سه بعد شناختی، احساسی و رفتاری، به طرز معناداری موثرتر است و به فعالان آموزش و توسعه سازمان پیشنهاد می‌شود که از ویدیوی تعاملی استفاده کنند. تاثیرات و کاربردهای نظری و عملی این یافته ها در حوزه آموزش و توسعه سازمانی مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ویدیوی تعاملی، مشارکت یادگیرنده، ویدیو، سبک یادگیری، یادگیری الکترونیکی
  • علی عالی، محمد ضیاالدینی *، مصطفی هادوی نژاد صفحات 20-50

    هدف از انجام این پژوهش، شناسایی پیشامدها و مولفه های چابکی و توسعه منابع انسانی و نیز ارایه الگویی ترکیبی از روش فراتحلیل و دیمتل فازی در بانک مسکن است. بدین منظور، پس از مطالعه ادبیات پژوهش و شناسایی پیشامدها و مولفه-های چابکی توسعه منابع انسانی به طبقه بندی و تفکیک آن ها و استخراج مولفه های کمی پرداخته شد. سپس با انجام فراتحلیل مطالعات کمی ناظر به پیشایندهای چابکی توسعه منابع انسانی با نرم افزار CMA3 اندازه اثر ترکیبی پیشایندها که برآیند مولفه های این پژوهش بودند، محاسبه گردید. از 19 پیشایند شناسایی شده در ابتدای پژوهش، 3 پیشایند (در هم تنیدگی و ارتباط آموزش با نظام جذب و بکارگیری ، استفاده از کارشناسان متخصص آموزش و بهسازی و نظام حقوق و پاداش) دارای اندازه اثر مساوی یا بیشتر از 5/0 بودند، استخراج شد. سپس با انجام مصاحبه با خبرگان پژوهش برای شناسایی دیگر مولفه های موثر در چابکی توسعه منابع انسانی، پرسشنامه اول به منظور بررسی و غربال گری مولفه های کیفی و مولفه های حاصله از مصاحبه در اختیار خبرگان قرار گرفت. در مرحله آخر مولفه های 3 پیشایند مستخرج از نرم افزار فراتحلیل که شامل: مولفه های هوشمندی و آگاهی، مهارت ادراکی، توانمندی حل مسیله، تاب آوری، سازگاری، انعطاف پذیری، پیش فعالی، پاسخ گویی، سرعت عمل و جبران خدمات عادلانه، به همراه سایر مولفه های مستخرج از پرسشنامه غربال شده نخست، از طریق پرسشنامه دوم به منظور تحلیل فازی در اختیار خبرگان قرار داده شد و در نهایت با استفاده از فن دیمتل فازی تاثیرگذاری و تاثیرپذیری مولفه‌ها تعیین گردید. بر این اساس؛ 4 مولفه هوش سازمانی، رسمی سازی اندک، مهارت ادراکی و توانمندی حل مسیله، بیشترین تاثیرگذاری را بر سایر مولفه‌ها داشته و مولفه های سرعت عمل، تعهد سازمانی، پاسخگویی و انعطاف پذیری، تاثیرپذیرترین مولفه ها در این پژوهش هستند. از نظر اهمیت، مولفه سازگاری، با اهمیت ترین و مولفه پیش فعالی کم اهمیت ترین مولفه این پژوهش شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: چابکی، توسعه منابع انسانی، روش فراتحلیل، دیمتل فازی
  • علیرضا زمانیان، مجید جهانگیرفرد*، فرشاد حاج علیان صفحات 51-80

    در این مقاله تلاش شده تا بسترسازی مناسبی در جهت ایجاد رابطه بین داده های منابع انسانی به عنوان کلان داده و هوش مصنوعی ایجاد شود و با استفاده از نتایج مدل تعالی سازمان در صنعت بزرگ گاز ایران و برای حدود 51 شرکت، به یک مدل برای خوشه بندی مدیران موفق منابع انسانی سازمان بر اساس نتایج ارزیابی شرکت ها با مدل تعالی سازمانی (EFQM) دست یابیم. در این مقاله تلاش شده تا بسترسازی مناسبی در جهت ایجاد رابطه بین داده های منابع انسانی با استفاده از نتایج مدل تعالی سازمانی، برای حدود 51 شرکت فرعی و ستادی شرکت ملی گاز ایران با بهره گیری از روش های هوش مصنوعی و یادگیری ماشین صورت پذیرد و به یک مدل برای خوشه بندی مدیران ارشد سازمان براساس نتایج ارزیابی شرکت ها با مدل تعالی سازمانی (مبتنی بر مدل تعالی EFQM) دست یابیم. ویژگی منحصربه فرد این روش این است که براساس خروجی و عملکرد واقعی سازمان های موفق به دست می آید که در راس آن ها مدیران و رهبران موفق سازمان حضور داشته اند و براساس آن در آینده می توان به یک مدل شایستگی مبتنی بر عملکرد دست یافت. در این مقاله ابتدا بر اساس نتایج حاصل از ارزیابی مدل تعالی سازمان، به خوشه بندی نتایج مدل تعالی در 51 شرکت صنعت گاز ایران بر اساس نتایج ارزیابی های سال های 1396، 1397 و 1398 اقدام می کنیم. خوشه بندی برای 3776 داده با روش های مبتنی بر هوش مصنوعی و کدنویسی با نرم افزار پایتون صورت می گیرد. تحقیق حاضر از لحاظ هدف کاربردی بوده و به دنبال طراحی و تدوین یک مدل جدید برای کشف خبرگان و دسته بندی علمی منابع انسانی سازمان بر اساس داده های معتبر می باشد. این پژوهش همچنین به دنبال تلفیق مباحث جدید علمی هوش مصنوعی شامل خوشه بندی در ایجاد زیرساخت های پژوهشی در منابع انسانی است و در بعد کاربردی از نتایج به دست آمده در تصمیم گیری و برنامه ریزی های سازمانی استفاده می کند و به دنبال تولید ابزاری است که با آن بتواند در آینده با داشتن داده های مناسب در حرفه منابع انسانی، عملکرد مدیریتی کارکنان این حرفه و سازمان را پیش بینی نماید. در انتها با استفاده از نرخ تفکیک پذیری فیشر یک اولویت بندی برای آموزش و توسعه مدیران براساس شکاف شایستگی های ایشان بدست خواهد آمد.

    کلیدواژگان: خوشه بندی مدیران، هوش مصنوعی، کلان داده، مدل تعالی سازمانی (EFQM)، نرخ تفکیک پذیری فیشر (FDR)
  • قاسم خواجه وندی، سیدرضا سیدجوادین*، مجتبی امیری، کاوه محمد سیروس، ناصر شریفی صفحات 81-101

    پژوهش حاضر به این سوال پاسخ می دهد که شاخص ها و معیارهای تاثیرگذار بر نیازسنجی آموزشی با رویکرد تحقق استراتژی های سازمان در شرکت پالایش نفت آبادان کدام است؟ بنابراین با هدف شناسایی و رتبه بندی شاخص ها و معیارهای تاثیرگذار بر نیازسنجی آموزشی با رویکرد تحقق استراتژی های سازمان در شرکت پالایش نفت آبادان انجام شد. روش این تحقیق توصیفی (پیمایشی) از نوع دلفی است. به این منظور، با استفاده از مطالعات میدانی معیارهای موثر بر نیازسنجی آموزشی با رویکرد تحقق استراتژی های سازمان در اختیار 15 نفر از خبرگان قرار داده شد تا براساس قلمرو مکانی تحقیق امتیازدهی صورت گیرد. سپس با طراحی پرسشنامه دلفی باز و تایید روایی از سوی صاحبنظران و پایایی شش عامل اصلی (88/0) شناسایی گردید. در گام بعد براساس نتایج استخراج شده شش شاخص و 33 مولفه مشخص شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش DEMATEL و فرایند تحلیل شبکه ای استفاده شد. نتایج نشان می دهد که عوامل مدیریتی (46/7) دارای تاثیرگذارترین معیار و عوامل محیطی (59/6) دارای تاثیرپذیرترین معیار است. همچنین نتایج نشان داد که عامل محیطی (240/.) بیشترین اهمیت را دارد و عامل ساختاری (106/0) در رتبه آخر قرار دارد.

    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، استراتژی های سازمان، فرایند تحلیل شبکه ای
  • زهرا سایه وند، فرنوش اعلامی *، سارا سلیمی نمین، محمود ابوالقاسمی صفحات 102-128

    معلم‌کارآفرینی طی دهه گذشته توجه زیادی را در سطح جهانی به خود معطوف داشته است و چگونگی ترکیب حرفه معلمی و کارآفرینی مبهم است. هدف این پژوهش شناسایی ویژگی و مهارت های معلم‌کارآفرینان است. به منظور تحقق این هدف با استفاده از روش فراترکیب به بررسی منظم و سیستماتیک ادبیات این موضوع پرداخته و به شیوه تماتیک ترکیبی تجزیه و تحلیل منابع مطالعاتی صورت گرفته است. نتایج پژوهش در چهار بعد ویژگی های شخصی با 8 تم، رفتارهای کارآفرینانه 11 تم، تخصص معلمی 5 تم و رهبری10 تم تفکیک شده است. در بعد ویژگی شخصی معلم‌کارآفرینان افراد دارای خلاقیت، دانش، یادگیرندگی، پایداری و استقامت، فعال، همدل، دارای تعهد و مسیولیت نسبت به جامعه و انگیزه اجتماعی شناخته می شوند. معلمان کارآفرینان تلاش های و رفتار های کارآفرینانه چون نوآوری مستمر و خلق ارزش های آموزشی، حل مسئله (شناسایی فرصت ها)، ریسک پذیری، مهارت شبکه سازی و کسب و کار، جذب یادگیرنده/ مخاطب، جذب سرمایه و منابع، و داشتن رویا مشترک و به دنبال آن ایجاد مشترک را از خود نشان می دهند. معلم‌کارآفرینان به عنوان متخصصان تدریسی در نظر گرفته می شوند که در یک یا چند مولفه تدریس چون روش تدریس نوآورانه، شیوه ارزیابی، مدیریت کلاس سرآمد است. آنها چون رهبران آموزشی دانش آموزان و همکاران و سیاست های آموزشی را تحت تاثیر می گذارند، اجتماعات یادگیری حرفه ای با رویکرد ارشادگری متقابل راه اندازی می کنند، راهبری تیم نوآوری را برعهده می گیرند و چشم انداز های تازه ای از آموزش و یادگیری را شکل می دهد. نتایج این پژوهش می تواند مبنایی برای کارهای علمی جدید در این حوزه باشد و فرآیند حمایت از معلم‌کارآفرینان فعلی را تسهیل و زمینه توسعه معلم‌کارآفرینان جدید را فراهم کند.

    کلیدواژگان: معلم کارآفرین (نوآفرین)، معلمی و تخصص حرفه ای، تلاش ها و رفتار های کارآفرینانه، رهبری، ویژگی های شخصی
  • آرام غنیون، علیرضا افشارنژاد*، زین العابدین امینی سابق، احسان ساده صفحات 129-148

    هدف پژوهش حاضر ارایه یک الگو برای بین‌المللی‌سازی آموزش نیروی انسانی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، است. پژوهش از نوع کیفی بوده و برای تحلیل داده‌ها از روش گرانددتیوری استفاده شده است. به این منظور با 15 نفر از افرادی که در زمینه بین‌المللی‌سازی آموزش نیروی انسانی صاحب‌نظر هستند، با استفاده از شیوه نمونه‌گیری گلوله‌برفی، مصاحبه‌های عمیقی صورت گرفت. سپس داده‌های حاصل از مصاحبه‌ها از طریق کدگذاری باز، محوری و گزینشی تجزیه و تحلیل شدند. در پایان الگوی پاردایمی بین‌المللی‌سازی آموزش نیروی انسانی متشکل از شرایط علی، شرایط زمینه‌ای، شرایط مداخله‌گر، پدیده محوری، راهبردها و پیامدها ترسیم شد. پدیده اصلی الگوی طراحی‌شده، بین‌المللی‌سازی آموزش نیروی انسانی در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، است. یافته‌های پژوهش نشان داد، عوامل علی شامل، زیرساخت‌ها، استانداردهای لازم، امکانات موجود و ضرورت‌های بین‌المللی‌سازی، هستند. عوامل مداخله‌گر شامل، شرایط سیاسی حاکم بر کشور، مراکز آموزشی و دانشگاهی، عوامل محیطی، یکپارچگی مدیریتی و عوامل اجرایی، است. عوامل زمینه‌ای شامل، فضای رقابتی و نگرش به پدیده جهانی شدن و راهبردها به صورت فرهنگ‌سازی، ایجاد ساختار مناسب علمی و پژوهشی، تبلیغات کارآمد، برنامه‌های اجتماعی و قوانین و مقررات، می‌باشد. پیامدهای یک سیستم بین‌المللی‌سازی آموزش نیروی انسانی نیز شامل، دستاوردهای فرهنگی، دستاوردهای اقتصادی، دستاوردهای ارتباطی و دستاوردهای آموزشی است.

    کلیدواژگان: بین المللی سازی آموزش، نیروی انسانی، گرانددتئوری، علوم پزشکی
  • علی اکبر اسمعیل زاده، سید علی اکبر احمدی *، حامد فاضلی کبریا صفحات 149-176

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل توانمندسازی کارکنان سازمان تامین اجتماعی بر اساس آموزه‌های نهج البلاغه انجام پذیرفت. براین اساس ابتدا با استفاده از رویکرد تحلیل اسنادی کتاب نهج‌البلاغه ترجمه دشتی (1330 ش)، که شامل 625 صفحه و 241 خطبه، 79 نامه و 480 حکمت است، مورد تحلیل قرار گرفت و مواردی را که با مضامین مدنظر همخوانی داشتند استخراج شد. سپس از روی مضامین استخراج شده شاخص‌ها و از روی شاخص‌ها مولفه‌ها انتخاب شدند. تحلیل انجام شده در این پژوهش از نوع تحلیل محتوی کیفی به صورت استقرایی بود. سپس مضامین استخراج شده با استفاده از تکنیک دلفی در اختیار متخصصان قرار گرفت و بعد از تایید دلفی، مدل طراحی شد. برای اعتبارسنجی الگوی طراحی شده، الگوی در قالب پرسشنامه مناسب تدوین و پرسشنامه در اختیار 281 نفر از کارکنان سازمان تامین اجتماعی استان چهارمحال و بختیاری قرار گرفت و سپس نتایج براساس مدل معادلات ساختاری (تحلیل عاملی اکتشافی) مورد تحلیل قرار گرفتند. بنابراین با توجه به تحلیل عاملی 8 عامل و 45 گویه استخراج شده که شامل: عامل اول: استقلال (شامل 4 ماده)؛ عامل دوم: مسولیت‌پذیری (شامل6 ماده)؛ عامل سوم: خودکنترلی (شامل 8 ماده)؛ عامل چهارم: عزت نفس (شامل 6 ماده)؛ عامل پنجم: اعتمادسازی (شامل 4 ماده)؛ عامل ششم: الگوگیری (شامل 5 ماده)؛ عامل هفتم: دانش‌افزایی (شامل 6 ماده) و عامل هشتم: انضباط کاری (شامل 6 ماده) است و در نهایت نتایح تحلیل مسیر با استفاده از نرم‌افزار PLS اسمارت حاکی از برازندگی ساختاری مدل دارد.

    کلیدواژگان: مدل توانمندسازی، آموزه های نهج البلاغه و کارکنان سازمان تامین اجتماعی
  • هدی جاجرمی، علی اصغر پورعزت*، کمال درانی صفحات 177-208

    هدف از تحقیق حاضر بیان لزوم توسعه آموزش معنادار به عنوان بخشی از اصلاحات سیستم آموزشی در دوره متوسطه و طراحی الگوی آموزش مدیریت به دانش آموزان است، چراکه آماده‌سازی رهبران آینده مسیولیت امروز ماست. این پژوهش با رویکرد کیفی از نوع اکتشافی انجام شد. بدین منظور پس از بررسی تحقیقات پیشین، 15 نفر از مدیران ارشد فعال در وزارت آموزش و پرورش و همچنین خبرگان و نخبگان فعال در حوزه آموزش مدیریت که دارای تجربه عملی در مدارس بودند، به طور هدفمند مبتنی بر روش گلوله برفی دعوت به مشارکت شدند. مصاحبه ها تا رسیدن به درجه اشباع ادامه یافت. از مصاحبه های نیمه ساختار یافته برای گردآوری داده‌ها استفاده شد. محتوای مصاحبه‌ها با استفاده از روش تجزیه و تحلیل مضمون، تحلیل شدند. پس از تحلیل مصاحبه‌ها، 47 مضمون پایه شناسایی شد و در نهایت تعداد 18 مضمون سازمان دهنده در قالب 5 مضمون فراگیر به عنوان اجزای الگوی تحول آموزش در دوره متوسطه با تمرکز بر تربیت مدیر آینده دسته بندی شدند. پنج مضمون فراگیر تحت عناوین مدیریت خود، عوامل اجتماعی، مدیریت دیگران، برنامه ریزی و سیاست نظام آموزش و پرورش و مهارت-های آموزشی نام‌گذاری شدند. در نهایت با کشف ارتباط بین مضامین، طراحی الگو انجام شد. بنابراین براساس یافته‌های پژوهش، آموزش مدیریت به نوجوانان در قالب الگوی تحول سیستم آموزشی در دوره متوسطه، منجر به ایجاد تغییر در خط مشی گذاری آموزشی و ایجاد مهارت‌های مدیریتی از قبیل مهارت‌های ارتباطی، تفکر انتقادی، رهبری و کار تیمی در جوانان می‌شود که کمک می‌کند با مهارت بیشتر به آینده وارد شوند.

    کلیدواژگان: تحول سیستم آموزشی، مهارت های مدیریتی، تربیت مدیر آینده، دوره متوسطه، آموزش مدیریت
  • علی بزرگی امیری *، زهرا احتشام، ایمان شکر صفحات 209-231

    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی شایستگی‌های تخصصی روسای دانشکده‌های دانشگاه تهران و ارایه دوره‌های آموزشی مبتنی بر آن انجام شده است. رویکرد پژوهش کیفی و از دو روش تحلیل محتوا و مرور نظام مند استفاده شده است. ابتدا با کدگذاری کیفی شرح وظایف روسای دانشکده های دانشگاه تهران، شایستگی های مربوطه استخراج شدند؛ سپس با مرور نظام‌مند مطالعات پیشین شایستگی های به دست آمده تکمیل و اصلاح شدند. درنهایت اعتبار یافته های پژوهش با روش تحلیل و بازبینی نخبگان و همکاران مورد تایید قرار گرفت. بر اساس یافته های پژوهش، الگوی سه لایه شایستگی های تخصصی روسای دانشکده ها شامل 9 شایستگی تخصصی و 17 زیرشایستگی در قالب سه دسته بندی کلی است. این دسته بندی ها شامل شایستگی های ارتباطی و حمایتی (توانایی نمایندگی موثر و دفاع از دانشکده و توانایی برقراری تعامل موثر)، شایستگی های آموزشی، پژوهشی و تخصصی (رهبری و مقبولیت علمی، توانمندی ارایه خدمات تخصصی دانشکده به جامعه، توانمندی ارتقاء فرآیندهای یاددهی- یادگیری دانشکده، توانایی ارتقاء فرآیندهای پژوهشی دانشکده و آگاهی از سیاست ها، قوانین و برنامه های مربوط به دانشکده) و شایستگی های مدیریت سرمایه انسانی (توانایی ارتقاء برنامه های کارکنان و دانشجویان دانشکده و توانایی جذب و توسعه موثر اعضای هیات علمی دانشکده) می باشد. همچنین بر پایه الگوی شایستگی‌های تخصصی طراحی شده و با استفاده از نظر خبرگان به منظور توسعه و ارتقاء شایستگی‌های روسای دانشکده‌ها، عناوین دوره های آموزشی به همراه سرفصل‌های آموزشی شان پیشنهاد شده اند.

    کلیدواژگان: شایستگی، شایستگی های تخصصی، دوره آموزشی، رئیس دانشکده، دانشگاه تهران
  • حمید بابادی نیا، طهمورث سهرابی*، حسین ادب صفحات 232-247

    نیاز امروز به محصولات نفتی و کاربردهای مختلف آنها در زمینه های گوناگون و پتانسیل کشور ما در این زمینه سبب شده است که ایران، سرمایه گذاری قابل توجهی در این زمینه داشته و استراتژی دولت جمهوری اسلامی ایران در صنعت نفت و گاز در جهت نیل به خودکفایی و بومی سازی این صنعت می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش مدیریت دانش بر یادگیری تکنولوژیک با در نظر گرفتن متغیر میانجی فعالیت های تحقیق و توسعه بوده که در یکی از سازمان های فعال در حوزه نفت و گاز، انجام شده است. نیاز امروز به محصولات نفتی و کاربردهای مختلف آنها در زمینه های گوناگون و پتانسیل کشور ما در این زمینه سبب شده است که ایران، سرمایه گذاری قابل توجهی در این زمینه داشته و استراتژی دولت جمهوری اسلامی ایران در صنعت نفت و گاز در جهت نیل به خودکفایی و بومی سازی این صنعت می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش مدیریت دانش بر یادگیری تکنولوژیک با در نظر گرفتن متغیر میانجی فعالیت های تحقیق و توسعه بوده که در یکی از سازمان های فعال در حوزه نفت و گاز، انجام شده است. به این منظور بر اساس مطالعات نظری و پیشینه، مدل تحقیق ارایه شده و بر اساس این مدل، سه فرضیه تدوین گردیده است. برای جمع آوری داده به منظور آزمون فرضیات تحقیق، از پرسشنامه استفاده شده که روایی و پایایی آن تایید گردیده است. جامعه آماری تحقیق، شامل مدیران و کارشناسان شرکت مورد مطالعه بوده که تعداد آن ها بالغ بر 100 نفر می باشد . با توجه به عدم نرمال بودن توزیع داده ها، از نرم افزار اسمارت پی ال اس برای آزمون فرض استفاده شد که با توجه به خروجی های نرم افزار، مدیریت دانش بر فعالیت های تحقیق و توسعه، فعالیت های تحقیق و توسعه بر یادگیری تکنولوژیک و مدیریت دانش بر یادگیری تکنولوژیک موثر می باشد و بر این اساس به منظور پیاده سازی مناسب تر یادگیری تکنولوژیک یاید به خلق، به اشتراک گذاری و کاربرد دانش و تجربه ای که در سازمان وجود دارد، توجه اساسی نمود.

    کلیدواژگان: یادگیری تکنولوژیک، عملکرد سازمانی، صنعت نفت، مدل سازی معادلات ساختاری
  • امید علی مسعودی *، حسن درزیان رستمی، هادی زراعت پیشه صفحات 248-272

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدلی برای شاخصهای مربیگری عملکرد برای مدیران روابط عمومی شرکت‌های پتروشیمی منطقه پارس جنوبی انجام شده است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و در عین حال اکتشافی از نوع مقوله‌بندی (ابعاد ، مولفه‌ها و شاخص‌های رفتاری) می‌باشد. در جمع‌آوری و تحلیل داده‌ها، از روش تحقیق ترکیبی استفاده شده است. روش گرد آوری داده ها در روش کیفی مصاحبه با متخصصان حوزه مربی گری بوده و استراتژی تحلیل داده‌ها در روش تحقیق کیفی، تحلیل محتوای متون ، مصاحبه و پرسشنامه‌ها با رویکرد دلفی است .ابزار جمع آوری داده ها در روش کمی نظر خواهی از طریق پرسشنامه مقایسات زوجی شبکه ای و پرسشنامه استاندارد سنجش عملکرد اچیو است.مشارکت کنندگان در روش کیفی 20 نفر متخصص و در روش کمی 160 نفر مدیران روابط عمومی می‌باشند. نتیجه تحقیق نشان می‌دهد که خبرگان بر روی سه بعد فردی، اجتماعی و سازمانی با توافق 100 درصد اجماع نظر دارند. متخصصان بر روی شاخص‌های بدست آمده از ادبیات تحقیق و مصاحبه های انجام شده که در بعد فردی شامل 8 شاخص ، در بعد اجتماعی شامل 6 شاخص و در بعد سازمانی شامل5 شاخص است به اجماع نظر رسیدند. در بررسی تاثیر بر مدیریت عملکرد بعد سازمانی با ضریب مسیر 6/4 در اولویت اول تاثیر سپس بعد فردی با ضریب مسیر 55/2 و پس از آن بعد اجتماعی با ضریب مسیر 46/2 در رتبه سوم قرار دارد. در بعد فردی براساس تحلیل ضریب مسیر در معادلات ساختاری به ترتیب اولویت شاخص رفتار و منش با ضریب 9/36، شاخص سواد رسانه با ضریب مسیر 2/33، شاخص هوش شناختی و توانمندی با ضریب مسیر7/25، شاخص شخصیت با ضریب مسیر 5/19 و شاخص مسیولیت‌پذیری با ضریب مسیر 8/9 ، در بعد اجتماعی شاخص مهارت ارتباط با ضریب مسیر 4/28 ، منزلت و جایگاه با ضریب مسیر3/26 ، مشارکت با ضریب مسیر 2/24 ، پویا بودن با ضریب 5/19، نوع دوستی با ضریب 3/17 و برنامه‌ریزی گروهی با ضریب 1/14 است. برای آزمون شاخص‌های بدست آمده ارتباط آن‌ها با مولفه های عملکرد براساس مدل اچیو بررسی شد. نتایج آزمون نشان داد که مقدار ضریب مسیر عوامل فردی بر مدیریت عملکرد برابر با 0.190 مقدار ضریب مسیر عوامل اجتماعی بر مدیریت عملکرد برابر با 0.267 مقدار ضریب مسیر عوامل سازمانی بر مدیریت عملکرد برابر با 0.397 می‌باشد. به این معنا که عوامل بر مدیریت عملکرد تاثیر مثبت و معناداری دارند و مدل طراحی شده مورد تایید می‌باشد.

    کلیدواژگان: مربیگری، شاخص های مربیگری، اولویت های مربیگری، شایستگی مربیگری، استراتژی مربیگری
  • غلامرضا عباس پاشا، داود کیاکجوری*، محمدجواد تقی پوریان گیلانی صفحات 273-303

    پژوهش حاضر با هدف بهینه‌سازی شایستگی‌ها برای مدیران راهبردی سازمان‌های دولتی انجام شده است این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده به روش کمی بوده است.در این پژوهش پرسشنامه‌‌ای محقق ساخته جهت تعیین میزان توافق و اشتراک نظر پاسخ‌دهندگان نسبت به اولویت نشانگرهای پیشنهاد شده برای شایستگی مدیران راهبردی و تعیین روابط عناصر و اجزای مدل با استفاده از نمونه گیری طبقه ای تصادفی بین 122 نفر از مدیران عالی و میانی سازمان‌های مورد مطالعه (استانداری تهران، سازمان اداری و استخدامی کشور، دیوان محاسبات کشور، سازمان بهزیستی کشور، بیمه سلامت) اجرا گردیده است . تحلیل داده ها با استفاده از روش فراابتکاری مبتنی بر الگوریتم ژنتیک و درخت تصمیم و کاربرد نرم افزارهای WEKA و RAPIDMINER انجام شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که بر مبنای نتایج تکنیک شانون بالاترین اولویت به مولفه اخلاق مداری داده شد. با توجه به نتایج از 16 مولفه موثر در شایستگی مدیران راهبردی سازمان‌های دولتی، تعداد 11 عامل به‌عنوان ویژگی‌های بهینه انتخاب‌شده با استفاده از الگوریتم‌های فراابتکاری استخراج شد که عبارتند از: شایستگی های دانشی، شایستگی های مهارتی، شایستگی های اولیه، شایستگی های روانشناختی، اخلاق مداری، شایستگی های عام، تعاملات و ارتباطات، مدیریت منابع، تفکر راهبردی، تحول گرایی و رهبری.همچنین نتایج نشان می دهد که در شناسایی و بررسی شایستگی‌های مدیران راهبردی در سازمان‌های دولتی لازم است موثرترین عوامل باید مورد بررسی قرار گیرند.

    کلیدواژگان: الگوریتم فراابتکاری، سازمان دولتی، شایستگی، راهبرد، مدیر
|
  • Hamed Hoseini zarrabi, Abasalt Khorasani *, Morteza Rezaeizadeh, Mohammad ali Mazaheri Pages 1-19

    Digital technologies have become an important part of education and educational activists pay special attention to these technologies in order to increase learners' engagement in three dimensions: cognitive, emotional and behavioral. Video is the most popular e-learning medium, but with the development of interactive video technology and the possibility of more learner interaction with content, it is important to examine the effects of interactive video on learners' engagement. The purpose of this study is to answer the question which of the linear video and interactive video have the greatest impact on learners' engagement and whether this effect is different in learning styles. For this purpose, in an experimental design, a training course was designed, half of which was presented as a linear video and the other half as an interactive video. The statistical population was educational specialist and training and development specialist who were selected by purposive and available sampling of 55 people. After completing the course, learners completed an engagement questionnaire and answered the four-choice test questions of the course. The internal validity of these two instruments was calculated using Cronbach's alpha coefficient, which was the participation evaluation form (0.878) and test (0.824). Using repeated measures design and paired t-test, the results showed that interactive video compared to linear video is significantly more effective on learners' engagement in three dimensions of cognitive, emotional and behavioral and is recommended to training and development specialists to use interactive videos. The theoretical and practical effects and applications of these findings in the field of organizational training and development are discussed.

    Keywords: interactive video, learner engagement, learning style, video, e-learning
  • Ali Aali, Mohammad Zia Al Dini*, mostafa hadavinejad Pages 20-50

    The aim of this research is to identify the antecedents and components of workforce development and agility and also to offer a mixed model of meta-analysis and Fuzzy DEMATEL method in Maskan Bank. Workforce agility development antecedents of quantitative studies were extracted by Meta –Analysis. Then the effect size of antecedents (consequent of components) was calculated by CMA3 software. 3 out of 19 identified antecedents, were obtained with the effect size equal or greater than 0.5. The 3 antecedents include the intertwinement and the relationship between training and the system of recruitment and employment, the use of experts in training and development, and the pay and reward system. Afterwards the first questionnaire was given to experts for reviewing and screening the qualitative components as well as the components of interview. In the last phase acquired components of 3 antecedents with others acquired components of the first questionnaire were sent to experts via the second questionnaire. According to this, 4 components including "organizational intelligence", "low formalization," “perceptual skills” and "creative problem solving" had the most impact on other components. Components of “promptitude”, “organizational commitment”, “accountability” and “flexibility”, were the most influential components identified. In terms of the importance, “Adaptability” was identified as the most important component and “proactivity” was identified as the least important one.

    Keywords: agility, workforce development, meta -analysis, Fuzzy DEMATEL method
  • Ali reza Zamanian, Majid Jahangirfard*, Farshad Hajalian Pages 51-80

    This study attempted to lay the ground for linking human resources data based on the results of the organizational excellence model for about 51 parent and subsidiary companies of the National Iranian Gas Company using artificial intelligence (AI) and machine learning methods. The goal was to present a model for clustering chief organizational managers based on the companies’ evaluation using the European Foundation for Quality Management (EFQM)-based excellence model. The unique characteristic of this method is that it is formed based on the actual performance and output of successful organizations, headed by successful managers and leaders. Accordingly, a performance-based excellence model can be achieved in the future. The outcomes of model evaluation for 2017, 2018, and 2019 for 51 companies affiliated with the National Iranian Gas Company were first clustered. Clustering was performed for 3776 pieces of data via AI-based methods, and coding was done in Python. This applied study aimed to design and develop a novel method for discovering the experts and scientifically classifying the organization’s human resources based on credible data. It also aimed to integrate novel scientific domains of AI, including clustering, to pave the ground for human resources research. In the applied dimension, the results were used in organizational planning and decision-making to generate a tool whereby the future managerial performance of the organization and staff can be predicted based on appropriate human resources data. Finally, a ranking is presented based on the competency gap by using Fisher discriminant ratio (FDR).

    Keywords: Managers’ clustering, artificial intelligence, big data, the European Foundation for Quality Management (EFQM) excellence model, Fisher discriminant ratio (FDR)
  • Ghasem Khajehvandi, Seyed Reza Seyed Javadin *, Mojtaba Amiri, Kavehmohammad Cyrus, Naser Sharifi Pages 81-101

    The present study attempts to answer the question in terms of the indicators and the criteria affecting the educational needs assessment with the approach of realizing organizational strategies in Abadan Oil Refining Company. Therefore, this study aimed to identify and rank the indicators and the criteria affecting the educational needs assessment accordingly. Descriptive research method of Delphi was used in this study. To this end, a field survey was used to identify the effective criteria on educational needs assessment with the approach of realizing organizational strategies. These criteria were provided to 15 experts to be scored based on the research setting. Next, the extracted results yielded six indicators and 33 components. DEMATEL method and network analysis process were used to analyze the data. The results show that managerial factors were the most effective (7.46), and environmental factors were the most affected ones (6.59). The results also showed that environmental factors were the most important (0.240), and structural factors were the least important ones (0.106).

    Keywords: Educational needs assessment, organizational strategies, network analysis process
  • Zahra Sayehvand, Farnoosh Alami *, Sara Salim Namin, Mahmoud Abolghasemi Pages 102-128

    The teacherpreneurship has received increasing attention over the past decades; however, the concept remains understudied, and the way the teaching profession and entrepreneurship are combine, is unclear. To fill this gap in the literature, this study aimed to identify the traits and skills and entrepreneurial actions of teacherpreneurs through a systematic literature review of current scholarly work on the topic as well as hybrid thematic analysis of study sources. The results of the study provide traits and actions that are commonly attributed to teacherpreneurs. The results are categorized into four dimensions of personal traits with 8 themes, entrepreneurial actions with 11 themes, teachership with 5 themes, and leadership with 10 themes. Teacherpreneurs are creative, knowledgeable, learner, resistant, active, empathic, moral role models, with commitment and responsibility and social motivation. Teacherpreneurs show also entrepreneurial traits and actions such as ongoing innovation and educational value creation, problem solving, risk-taking, networking, learner/audience understanding, providing resources, creating a common dream, and then creating a common creation. Teacherpreneurs are teaching experts who excel in one or more teaching components such as innovative teaching methods, assessment methods, and classroom management. They also set up professional learning communities with a reciprocal mentoring approach, lead an innovation team and explore new perspectives on teaching and learning as the educational leaders. The results of this research can be a basis for new research and can facilitate the development process of the teacherpreneurship.

    Keywords: teacherpreneurship, entrepreneurial actions, personal traits, teachership, leadership
  • Aram Ghaniuon, Ali Reza Afsharnejad *, Zeinolabedin Amini Sabegh, Ehsan Sadeh Pages 129-148

    The aim of this study is to provide a model for the internationalization of human resources training in the Ministry of Health and Medical Education. The research is qualitative and grounded theory method has been used to analyze the data. For this purpose, in-depth interviews were conducted with 15 people who are experts in the field of internationalization of manpower training, using the method of snowball sampling. The data obtained from the interviews were then analyzed through open, axial and selective coding. At the end, a paradigm model of internationalization of human resources training consisting of causal conditions, contextual conditions, intervening conditions, pivotal phenomena, strategies and consequences was drawn. The main phenomenon of the designed model is the internationalization of human resources training in the Ministry of Health and Medical Education. Findings showed that causal factors include infrastructure, necessary standards, available facilities and internationalization needs. Interfering factors include the political situation in the country, educational and academic centers, environmental factors, managerial integrity and executive factors. Underlying factors include the competitive environment and attitudes towards the phenomenon of globalization and strategies in the form of culture, creating an appropriate scientific and research structure, effective propaganda, social programs and laws and regulations. The implications of an international system of manpower training also include cultural, economic, communicative, and educational achievements.

     

    Keywords: internationalization of education, human resources, Grounded Theory, medical sciences
  • Ali Akbar Esmaeilzadeh, Seyed Ali Akbar Ahmadi *, Hamed FazliKebria Pages 149-176

    The aim of this study was to present a model of empowerment of employees of the Social Security Organization based on the teachings of Nahj al-Balagheh. On this basis, first, using the documentary analysis approach of Nahj al-Balaghah, Dashti translation, which includes 625 pages, 241 sermons, 79 letters ,and 480 wisdoms, was analyzed and the items that were in line with the intended themes were extracted. Then, the indices were selected from the extracted themes and the components were selected from the indices. The analysis performed in this study was inductive qualitative content analysis. The extracted themes were then presented to the experts using the Delphi technique. After Delphi approval, the model was designed. To validate the designed model, the model was developed in the form of a suitable questionnaire and the questionnaire was provided to 281 employees of the Social Security Organization of Chaharmahal and Bakhtiari province. The results were analyzed based on the structural equation model. Therefore, according to factor analysis, 8 factors and 45 items were extracted, which include: factor 1: independence (including 4 items); factor 2: responsibility (including 6 articles); factor 3: self-control (including 8 items); factor 4: self-esteem (including 6 items); factor 5: building trust (including 4 articles); factor 6: Modeling (including 5 items); factor 7: knowledge enhancement (including 6 items) ,and factor 8: work discipline (includes 6 items). Finally the results of path analysis using PLS Smart software indicate the structural fit of the model.

    Keywords: Empowerment Model, Nahj al-Balagheh teachings, Social Security Organization Employees
  • Hoda Jajarmi, Ali Asghar Pourezzat*, Kamal Dorrani Pages 177-208

    This research focuses on the need to develop meaningful training programs as a part of the reform of the secondary education system. Given that preparing the future managers is a responsibility we all share today, this study aims at designing a model for training future managers. This study adopted a qualitative exploratory approach. Accordingly, subsequent to reviewing the related literature, the semi-structured interviews with 15 selected senior managers in the Ministry of Education as well as experts and elites of the field were done. Participants were selected based on the snowball method. The interviews continued until the saturation level was achieved. Then, interviews were analyzed using the thematic analysis method. After analyzing the data and extracting the codes, they were classified into three major categories: 47 basic concepts, 18 organizers, and 5 inclusive themes, as the components of the model. The five inclusive themes were named as self-management, social factors, management of others, planning and the education system policy, and educational skills. Then, the model was designed based on the relationships among the themes. Finally, the research findings suggested that teaching management skills to adolescents, based on the recommended model of secondary school education system transformation, would lead to changes in the educational policy and development of such management skills as communication skills, critical thinking, leadership, and teamwork. At the end, recommendations are made based on the sub-themes obtained in each area and the key points raised by the experts of the field.

    Keywords: Education system transformation, Managerial skills, Training future managers, Secondary education
  • Ali Bozorgi Amiri *, Zahra Ehtesham, Iman Shokr Pages 209-231

    The purpose of this research is to develop specialized competencies for dean of faculties of University of Tehran. Also, their counterpart training courses and that of details are provided by which the university is able to empower dean effectively. The methodology is qualitative by which content analysis and systematic review are adapted. Job descriptions of the deans are coded qualitatively through which competencies are extracted. Afterwards, extracted competencies are modified by systematic review and Meta-synthesis methods. Finally, the results are validated by expert opinions. The proposed model categorized as 9 competencies including 17 sub categories. Competencies are presented in the form of communication and support, education and research, and human resource management. The communication and support competency includes factors such as ability to effectively represent and defend the faculty and ability to interact effectively. Educational and research competency consists of leadership and scientific credibility, ability to provide services to the society, ability to improve teaching-learning processes in the faculty, and ability to enhance faculty research processes and mindfulness of faculty policies, rules and programs. Moreover, human resource management competency includes ability to promote programs related to staff and students, and ability to recruit and develop faculty members effectively. Finally, to improve deans performances based on the competency model, training courses are provided. Notably, results are compatible with other universities and they may utilizes the results well enough.

    Keywords: CompetencySpecialized CompetencyTraining CouseDeans of FacultiesUniversity of Tehran
  • Hamid Babadinia, Tahmoores Sohrabi *, Hossain Adab Pages 232-247

    Current need for oil products and their applications in various fields, plus Iran’s potential has attracted significant investment in this field as the strategy of the Islamic Republic of Iran is to become self-sufficient and localize oil and gas industry.This study aimed to investigate the role of knowledge management in technological learning through the mediating variable of research and development activities in an oil and gas organization.To this end, a research model was presented based on theoretical studies, which yielded three hypotheses. A valid and reliable questionnaire was used to collect data to test the research hypotheses. The statistical population of the study included managers and experts of the company under study (n > 100). Due to the abnormality of data distribution, Smart PLS software was used to test the hypotheses. According to the software outputs, knowledge management affects research and development activities, research and development activities affect technological learning, and knowledge management affects technological learning. Therefore, better implementation of technological learning requires special attention to the creation, sharing and application of knowledge and experience that exists in the organization.

    Keywords: technological learning, organizational performance, oil industry, Structural Equation Modeling
  • Omid Ali Mashodi*, Hassan Darzian Rostami, Hadi Zeraatpisheh Pages 248-272

    The present study aimed to develop a model for performance coaching indices for public relations managers of petrochemical companies in the South Pars region. This applied study used exploratory content analysis to form categories including dimensions, components, and behavioral indices. A mixed-methods approach was used for data collection and analysis. In the qualitative phase, data were collected via interviews with experts in the field of coaching. The data collected in the qualitative phase were analyzed using content analysis of texts, interviews, and questionnaires with a Delphi approach. In the quantitative phase, data were collected via surveys with the network pairwise comparison questionnaire and the standard ACHIEVE performance measurement questionnaire. Twenty experts were recruited for the qualitative phase and 160 public relations managers for the quantitative phase. The results of the research showed that experts agreed on three individual, social, and organizational dimensions by consensus. Experts agreed on the indices obtained from the review of literature and interviews, which included eight individual indices, six social indices, and five organizational indices. Organizational dimension had the highest effect on performance management with a path coefficient of 4.6, followed by the individual dimension with a path coefficient of 2.55, and the social dimension with a path coefficient of 2.46. Based on path coefficient analysis in structural equations, the priority of indices (path coefficient) in the individual dimension was as follows: behavior and character (9.36), media literacy (2.33), cognitive intelligence and empowerment (7.25), personality (5.19), and accountability (8.9). The priority of indices for the social dimension was as follows: communication skills (4.28), status and position (3.26), participation (2.24), dynamism (5.19), altruism (3.17), and team planning (1.14). The obtained indices were tested for their relationship with performance components based on the ACHIEVE model. The test results showed that the path coefficients of individual, social and organizational dimensions on performance management were 0.190, 0.267, and 0.397, respectively. This means that the factors have a positive and significant effect on performance management and the developed model is approved.

    Keywords: Coaching, Performance Coaching, Coaching Indices, Coaching Dimensions, Performance
  • Gholamreza Abbaspasha, davood kia kojoree *, Mohammadjavad Taghipourian Gilani Pages 273-303

    The aim of the present research was to optimize the competencies of strategic managers in state organizations. This applied research was conducted quantitatively to collect the data. A researcher-made questionnaire was used to determine the level of consensus among respondents on the priority of the proposed indicators for the competency of strategic managers. The relationship between the components of the metaheuristic model was determined by 122 senior and middle managers who were selected by random stratified sampling from the studied organizations: Tehran Governor's Office, Administrative and Recruitment Affairs Organization, Supreme Audit Court, Welfare Organization, Iran Health Insurance Organization (IHIO). Data were analyzed using the metaheuristic approach method based on genetic algorithm and decision tree, using the WEKA and RAPIDMINER software programs. Based on the results of the Shannon’s method, ethics earned the highest priority. Furthermore, 11 out of the 16 extracted factors affecting competency were selected as the optimal characteristics of strategic managers in state organizations using metaheuristic algorithms. These were knowledge competencies, skill competencies, basic competencies, psychological competencies, ethics, general competencies, interactions and communications, resource management, strategic thinking, transformism, and leadership. The findings also show that the most effective factors must be examined to identify and evaluate the competencies of strategic managers in state organizations.

    Keywords: Metaheuristic algorithms, State organizations, Competency, Strategy, Manager