فهرست مطالب

فصلنامه علوم تغذیه و صنایع غذایی ایران
سال هفدهم شماره 1 (پیاپی 66، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فریناز حسینی بالام، غزاله شیمی، حمید زند، آرمان قربانی* صفحات 1-8
    سابقه و هدف

    در حالت طبیعی مقداری رادیکال آزاد در اثر فعالیت و متابولیسم سلول ها تولید می شود که به وسیله عوامل آنتی اکسیدان آنزیمی و غیر آنزیمی خنثی می شود. از این رو دریافت آنتی اکسیدان ها از منابع غذایی همیشه در تحقیقات تغذیه مورد توجه بوده است. به همین جهت مطالعه حاضر به بررسی اثرات آنتی اکسیدانی کروسین بر پروفایل ژن های دخیل در سیستم آنتی اکسیدانی آنزیماتیک در سلول های عضله پرداخته است.

    مواد و روش ها

    در این پژوهش سلول های عضلانی C2C12 پس از کشت و چند مرحله پاساژ، به سلول های میوتیوب تمایز داده شدند و تحت تیمار با غلظت های مختلف کروسین (10، 25، 50 و 100 میکرومولار) به مدت 24 ساعت قرار گرفتند و نهایتا میزان بیان ژن آنزیم های آنتی اکسیدانی (SOD1, SOD2, Gpx1, catalase) به روش Real-time PCR مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها 

    کروسین به طور معنی داری سبب کاهش بیان ژن های SOD2, Gpx1, catalase شد (05/0p<) و تاثیری بر میزان بیان ژن SOD1 نداشت.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که دریافت یک آنتی اکسیدان اگزوژن مانند کروسین احتمالا با تقویت سیستم دفاع آنتی اکسیدانی غیر آنزیماتیک، میزان نیاز به بیان ژن های آنتی اکسیدانی آنزیماتیک را کاهش می دهد. هر چند به مطالعات بیشتری در این زمینه نیاز است.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، رادیکال آزاد، کروسین، سلول های C2C12
  • جمانه حیدری، فریده شیشه بر*، مسعود ویسی، امل ساکی مالحی، بیژن حلی، مهدی شیری نسب صفحات 9-17
    سابقه و هدف

    مصرف غذاهای با شاخص گلیسمی(GI)  پایین خطر بیماری های مزمن و چاقی را کاهش می دهد. در مطالعه حاضر تاثیر پودر میو ه ی سنجد بر GI ، بار گلیسمی (GL)  و شاخص سیری (SI) بیسکویت تهیه شده از آرد سفید گندم بررسی گردید.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه متقاطع تصادفی، برای تعیینGI  و GL، 10 فرد سالم در چهار روز مختلف به فاصله یک هفته و در هر روز یکی از سه نوع بیسکویت (ساده، با 25٪ پودر سنجد و 50٪ پودر سنجد) یا محلول گلوکز را در حالت ناشتا خوردند. قند خون ناشتا و 15، 30، 45، 60، 90و 120 دقیقه بعد از خوردن اندازه گیری وGI  وGL  محاسبه گردید. برای تعیین شاخص سیری 20 فرد سالم، نان سفید و همان سه نوع بیسکویت را در چهار روز مختلف به فاصله یک هفته خوردند. میزان سیری در حالت ناشتا و هر 15 دقیقه تا دو ساعت پس از خوردن تعیین و SI  محاسبه گردید.

    یافته ها 

    شاخص گلیسمی بیسکویت ساده در محدوده ی GI بالا (7/71) بود که با جایگزین کردن 25 و 50 درصد پودرسنجد بطور معنی داری (به ترتیب 50 و 9/42) کاهش یافت (001/0<p). هم چنین GL بیسکویت ساده (03/12) بطور معنی داری  با 25 و 50 درصد پودر سنجد کاهش یافت (به ترتیب 60/7 و 38/5)  (001/0<p).  شاخص سیری بیسکویت با 50% پودر سنجد (65/114) نیز بطور معنی داری نسبت به شاخص سیری بیسکویت ساده (81/91) افزایش یافت (05/0<p).

    نتیجه گیری

    جایگزین کردن پودر سنجد بجای آرد سفید گندم علاوه بر کاهش شاخص و بار گلیسمی، باعث افزایش شاخص سیری بیسکویت های ساده گردید.

    کلیدواژگان: سنجد، بیسکویت، نان سفید، شاخص گلیسمی، بار گلیسمی، شاخص سیری
  • زهرا نظری، زینب آلبوغبیش، احسان حجازی*، زهرا شیخی مبارکه، افشین رخشا، محمد هوشیاری، علیرضا بهرامی صفحات 19-29
    سابقه و هدف

    خستگی و اختلال خواب از عوارض جانبی ناشی از پرتو درمانی می باشد. شیره انگور یک محصول سنتی غنی از آنتی اکسیدان و پلی فنول است که اثرات مثبت آن در بهبود خستگی و اختلال خواب دیده شده است. هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر مصرف شیره انگور بر خستگی و کیفیت خواب در زنان  مبتلا به سرطان پستان تحت پرتودرمانی می باشد.

    مواد و روش ها

    در این کار آزمایی بالینی کنترل شده 44 زن مبتلا به سرطان پستان 70-18 سال به طور تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شدند. گروه مداخله روزانه 100 گرم شیره انگور از ابتدای درمان تا یک هفته پس آن (پنج هفته) مصرف کردند و به گروه کنترل دارونمایی داده نشد. نمره خستگی و کیفیت خواب پس از تکمیل پرسشنامه خستگی (MFSI-SF) و کیفیت خواب (PSQI) در ابتدا و انتهای مطالعه بین دو گروه ارزیابی و مقایسه شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تی زوجی و تی مستقل انجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه با مصرف شیره انگور  مقیاس خستگی جسمی بین دو گروه تفاوت معنی داری داشت (05/0> P). ولی میزان خستگی کلی بین دو گروه معنی دار نشد (05/0 ≤P). همچنین با بررسی امتیازات مربوط به کیفیت خواب نشان داده شد که مقیاس اختلال خواب گروه مداخله در مقایسه با گروه کنترل به طور معنی داری کاهش یافته است (05/0> P) ولی در کیفیت کلی خواب یا PSQI  تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد (05/0 ≤P).

    نتیجه گیری

    یافته های مطالعه حاضر حاکی از آن است که مصرف شیره انگور می تواند برخی از عوارض ناشی پرتو درمانی (خستگی جسمی و اختلال خواب)  را  در زنان مبتلا به سرطان پستان کاهش دهد.

    کلیدواژگان: سرطان پستان، پرتو درمانی، شیره انگور، خستگی، کیفیت خواب
  • زینب گلیج، فاطمه غفاری، رضا قدیمی، عباس شمسعلی نیا* صفحات 31-44
    سابقه و هدف

    اضافه وزن و چاقی یکی از مشکلات اساسی امروزه افراد در دوران سالمندی می باشد. این مطالعه با اهداف توسعه و تعیین اعتبار و پایایی پرسشنامه رفتارهای سلامت و تعیین میزان شیوع و عوامل خطر اضافه وزن و چاقی در سالمندان ساکن جامعه غرب استان مازندران انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی- مقطعی در سال 1399 با روش نمونه گیری خوشه ای بر روی 1004 نفر سالمند غرب استان مازندران انجام شد. داده ها با پرسشنامه های مشخصات فردی و رفتارهای سلامت  که روایی صوری، محتوا، سازه، همگرا  و واگرا و پایایی آن بررسی شد و همچنین شاخص های آنتروپومتریک جمع آوری گردید. برای بررسی روایی سازه از تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی با نرم افزارهای SPSS26 و AMOS24 استفاده شده است. همچنین آزمون های کای دو، دقیق فیشر، آنالیز واریانس، t مستقل و رگرسیون چندگانه جهت تجزیه و تحلیل استفاده شد.

    یافته ها 

    پرسشنامه رفتارهای سلامت در سالمندان ساکن جامعه ایران از روایی صوری و محتوا و پایایی (901/0r=) قابل قبولی برخوردار است. میزان شیوع اضافه وزن و چاقی در سالمندان به ترتیب 1/25 درصد و 9/14 درصد  بود. بیشترین رفتار سلامت موثر در اضافه وزن و چاقی در سالمندان زن و مرد به ترتیب با میانگین 53/6±18/20 و 41/6±57/18 مربوط به بعد فعالیت فیزیکی/ ورزش بود. در افراد باز نشسته و افراد استفاده کننده از داروهای فشار خون، مقدار اضافه وزن و چاقی نسبت به سایر گروه ها بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    می توان از پرسشنامه رفتارهای سلامت برای سنجش رفتارهای سلامت موثر بر اضافه وزن و چاقی در سالمندان استفاده نمود. به دلیل شیوع اضافه وزن در سالمندان، اجرای برنامه های  هدفمند آموزشی جهت  مدیریت وزن و اصلاح سبک زندگی بویژه در ابعاد تغذیه و فعالیت های ورزشی توصیه  می گردد.

    کلیدواژگان: اضافه وزن، چاقی، رفتارهای سلامت، نمایه های تن سنجی، سالمندان ساکن جامعه
  • ندا عزالدین، ناصر کلانتری* صفحات 45-56
    سابقه و هدف

    مصرف غذای آماده با چاقی و بیماری های غیر واگیر مرتبط است، که منجر به وخامت ابتلا به کووید-19 می شود. هدف از مطالعه حاضر، بررسی وضعیت مصرف غذای آماده و عوامل تعیین کننده آن در دوران اپیدمی، در جامعه ایرانی بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 891 بزرگسال ایرانی از سراسر کشور (اسفند 1399و فروردین 1400)، از طریق شبکه های اجتماعی انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه اطلاعات وضعیت دموگرافیک و اجتماعی-اقتصادی، پرسشنامه مصرف غذای آماده، مقیاس ترس از کووید-19 و پرسشنامه خود -گزارش دهی رفتارهای پیشگیرانه در برابر کووید-19 جمع آوری شد. پرسشنامه 9 سوالی مصرف غذاهای آماده؛ تکرر، نوع و میزان هزینه مصرف غذای آماده را ارزیابی می کند. همچنین دلایل گرایش و ترغیب کننده های مصرف غذای آماده را مورد سنجش قرار می دهد. داده ها توسط نرم افزار اس پی اس اس نسخه 22 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    اکثر شرکت کنندگان متاهل (9/61 %)، کارمند (27 %)، با تحصیلات فوق دیپلم و لیسانس (5/49 %) بودند. مصرف غذای آماده در 7/59%  از شرکت کنندگان گزارش شد. کاهش مصرف غذای آماده بعلت اپیدمی نیز در حدود 7/73% گزارش شد. بیشترین نوع غذای آماده مصرفی، انوع پیتزا و سپس انواع ساندویچ بود. نتایج نشان داد که سن، بعد و درآمد خانوار، وضعیت اشتغال و رفتارهای پیشگیرانه خود-گزارش دهی در برابر کووید-19، پیش گویی کننده های مصرف غذای آماده هستند (05/ 0<P). اما سایر متغیرها از جمله جنس، وضعیت تاهل، سطح تحصیلات و ترس از کووید-19 ارتباط معنی داری با مصرف غذای آماده نداشتند (05/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، مصرف غذای آماده در دوران اپیدمی کاهش یافته است. مصرف غذای آماده بطور معکوسی با امتیاز رفتارهای پیشگیرانه در برابر کووید-19 مرتبط بود. تداوم کاهش مصرف غذای آماده می تواند اثرات مثبت بلند مدت بر سلامت جامعه داشته باشد.

    کلیدواژگان: غذای آماده، ترس از کووید-19، بهداشت، اجتماعی-اقتصادی
  • مریم جلیلی صدرآباد، ابراهیم نورمحمدی، راهب قربانی، محدثه داوری* صفحات 57-64
    سابقه و هدف

    علت زبان جغرافیایی ناشناخته است و مطالعات انجام شده در مورد ارتباط این ضایعه با حساسیت غذایی نیز بسیار اندک می باشد. بنابراین هدف این پژوهش بررسی شیوع زبان جغرافیایی و ارتباط آن با حساسیت غذایی و سابقه خانوادگی در بیماران مراجعه کننده به بخش بیماری های دهان، فک و صورت دانشکده دندان پزشکی سمنان بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی با روش نمونه گیری آسان  936 بیمار از بین بیماران با علت های مختلف مراجعه به بخش بیماری های دهان، فک و صورت دانشکده دندانپزشکی سمنان بین سال 97 تا 98 بر اساس معیار های ورود، فقدان بیماری پسوریازیس و سایر بیماری های مخاطی، انتخاب شدند. اطلاعات از طریق پرونده های موجود، معاینه بصری و پرسش از بیمار وارد چک لیست ها گردید. سن، جنس، سابقه حساسیت، سابقه فامیلی زبان جغرافیایی و وجود یا عدم وجود زبان جغرافیایی در افراد بررسی شد.

    یافته ها

    8/8 % (82 نفر) به زبان جغرافیایی مبتلا بودند. میزان ابتلا به زبان جغرافیایی در افراد با حساسیت غذایی 54/2 برابر افراد بدون حساسیت غذایی و در زنان 05/2 برابر مردان بود. سن ارتباط معکوس داشت به طوری که فراوانی زبان جغرافیایی در سنین پایین بیشتر بود.

    نتیجه گیری

    طبق مطالعه حاضر زنان جوان تر که دارای حساسیت غذایی هستند احتمال خطر بیشتری برای مبتلا شدن به زبان جغرافیایی را دارند. بنابراین استفاده از رژیم های غذایی مناسب و غیر حساسیت زا و همچنین انجام تست حساسیت برای یافتن ماده آلرژن به این بیماران توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: زبان جغرافیایی، حساسیت به غذا، سابقه خانوادگی، آتوپی
  • مهدی نادری، امان محمد ضیائی فر*، لادن رشیدی*، سید مهدی جعفری صفحات 65-76
    سابقه و هدف

    با توجه به ماهیت آب دوستی مشتقات سلولز که قابلیت کاربرد فراوانی در صنایع غذایی دارند، می بایست از روش های ویژه ای به منظور حل نمودن این ترکیبات در روغن استفاده نمود. در این بررسی از کربوکسی متیل سلولز (CMC) به منظور افزایش استحکام ژل حاصل از مونوآسیل گلیسرول استفاده شد و اثر ترکیبی آن با مونوآسیل گلیسرول ها به منظور تولید اولیوژل هیبریدی مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    با استفاده از روش ریزپوشانی امولسیون، CMC به عنوان اولیوژل ساز آب دوست بر سطح مونوآسیل گلیسرول ها به عنوان اولیوژل ساز چربی دوست ریزپوشانی شد. اولیوژل مربوطه با استفاده از غلظت 10 درصد از هریک از اولیوژل سازهایCMC90 ، CMC80 و CMC70 تهیه و خواص فیزیکی شیمیایی (زمان پایداری اکسایشی، درصد چربی جامد، کینتیک کریستالیزاسیون) و خواص ریولوژیکی (آزمون روبش دما، روبش فرکانس و بازیافت ساختار) آن ها مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها 

    نتایج پایداری اکسایشی نشان داد که استفاده هم زمان از مونوآسیل گلیسرول و CMC منجر به افزایش قابل ملاحظه اکسیداسیون نمونه ها نشد. همچنین، تفاوت چندانی میان زمان مقاومت به کریستالیزاسیون و نرخ کریستالیزاسیون اولیوژل های هیبریدی مشاهده نشد. بررسی تصاویر ریزساختار نمونه ها نشان داد که اولیوژل هیبریدی  با نسبت 30:70 مونوآسیل گلیسرول و CMC دارای ساختار مستحکم تری نسبت به سایر نمونه ها است. ارزیابی ریولوژیکی نشان داد، بر اساس آزمون های روبش فرکانس و روبش دما اولیوژل هیبریدی دارای رفتار شبه جامد است. با توجه به نتایج آزمون بازیافت ساختار، اولیوژل ها دارای بازیافت (بیش از 70 درصد) بیشتری نسبت به نمونه شاهد بودند.

    نتیجه گیری

    CMC توانست تا اثر ساختاردهی مونوآسیل گلیسرول را افزایش داده و اولیوژل هیبریدی با استحکام بالا تولید نماید. براین اساس، از اولیوژل های هیبریدی می توان به عنوان پایه اولیه در تولید محصولاتی نظیر مارگارین و انواع شورتنینگ ها استفاده نمود.

    کلیدواژگان: مونوآسیل گلیسرول، کربوکسی متیل سلولز، اولئوژل هیبریدی، ریزپوشانی امولسیون، ارزیابی رئولوژیکی
  • امید هدایتی دزفولی، محمد حجتی*، محمد نوشاد، حسین جوینده صفحات 77-90
    سابقه و هدف

    استفاده از پیش تیمارهای مطلوب قبل از فرآیند خشک کردن می تواند تا حدود زیادی سبب بهبود ویژگی های کیفی محصول نهایی خشک شده شود. در این تحقیق اثر پرتو ماورابنفش-طیف بی(UV-B)  و آبلیمو به عنوان پیش فرآیند بر ویژگی های کیفی برش های کیوی خشک شده به روش هوای داغ بررسی شد.

    مواد و روش ها

    بدین منظور از دستگاه مه پاش جهت پاشش آبلیمو با غلظت 1% در فواصل زمانی (صفر، 5/2، 5، 5/7 دقیقه) و پیش تیمار UV-B در فواصل  زمانی (صفر، 60، 120 دقیقه) استفاده شد.

    یافته ها 

    نتایج نشان دادند که استفاده از پیش تیمار UV-B و آبلیمو قبل از خشک شدن کیوی باعث کاهش معنی دار درصد چروکیدگی، تغییر رنگ، سفتی و همچنین افزایش مجدد بازجذب آب شد. مقادیر فنول کل، ظرفیت آنتی اکسیدانی و اسیدیته در نمونه های پیش تیمار شده با UV-B و آبلیمو نسبت به نمونه شاهد افزایش یافت. از طرفی استفاده همزمان از آبلیمو و UV-B موجب افزایش معنی داری در ویتامین ث نمونه ها شد واز 51/4 میلی گرم در 100 گرم نمونه شاهد به 01/36 میلی گرم در 100 گرم نمونه تیمار شده به مدت 7 دقیقه با پاشش آبلیمو و پرتودهی 1 ساعته افزایش یافت. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که استفاده از UV-B و آبلیمو موجب افزایش معنی داری در مقبولیت ویژگی های حسی کیوی های خشک شده شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های این پژوهش، استفاده از آبلیمو و UV-B به عنوان پیش تیمار تاثیر مطلوبی بر خصوصیات کیفی نمونه های کیوی خشک شده گذاشتند و آنها می توانند به عنوان یک پیش تیمار مناسب برای خشک کردن میوه ها با هوای داغ استفاده گردند.

    کلیدواژگان: کیوی، ماورابنفش، اسیدآسکوربیک، سفتی، خشک کردن
  • پیام حمیدی، محمدعلی نجفی*، محمود توکلی صفحات 91-100
    سابقه و هدف

    غذاهای تخمیری نقش مهمی در تغذیه انسان دارند. کشک زرد از جمله غذاهای تخمیری در استان سیستان و بلوچستان است که برپایه تخمیر غلات توسط ماست تهیه می شود. هدف از این تحقیق ارزیابی اثر جایگزینی آرد جو با آرد گندم و نوع آغازگر بر بهبود خواص تغذیه ای و حسی کشک زرد است.

    مواد و روش ها

    اثر جایگزینی آرد جو (در سطوح: 0، 15 و 30 درصد) و نوع آغازگر (بدون تلقیح، ساکارومایسس سرویزیه PTCC5052، لاکتوباسیلوس دلبروکی PTTC1737، لاکتوباسیلوس پلانتاروم PTCC1058 به تنهایی و در ترکیب با یکدیگر) بر مقادیر pH، اسیدیته، پروتیین، پروتیین قابل هضم، اسید فیتیک، روی، قابلیت دسترسی روی، فنل کل، خاصیت آنتی اکسیدانی (DPPH)، و پذیرش کلی کشک زرد بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تمامی صفات اندازه گیری شده تحت تاثیر نوع آغازگر و سطح جایگزینی آرد جو قرار داشتند (05/0p<). با افزایش سطح جایگزینی آرد جو، مقادیر پروتیین، اسید فیتیک، فنل و خواص آنتی اکسیدانی در مقایسه با نمونه کنترل (سطح جایگزینی صفر، بدون تلقیح) افزایش یافت (05/0p<). همچنین تلقیح میکروبی باعث کاهش مقدار اسید فیتیک و افزایش قابلیت هضم پروتیین، قابلیت جذب روی، خواص آنتی اکسیدانی و پذیرش کلی در مقایسه با نمونه کنترل گردید (05/0p<).

    نتیجه گیری

    با توجه به شاخص های مقدار پروتیین، قابلیت جذب روی، قابلیت هضم پروتیین و پذیرش کلی سطح جایگزینی 15 درصد آرد جو و استفاده از آغازگر مخلوط لاکتوباسیلوس پلانتاروم + ساکارومایسس سرویزیه جهت تهیه کشک زرد پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: کشک زرد، فراسودمند، آرد جو، لاکتوباسیلوس، اسیدفیتیک
  • سحر سیدزاده هاشمی، وحید مفید، سیده مرضیه حسینی، رضا محمدی، امیرمحمد مرتضویان*، سعیده شجاعی علی آبادی* صفحات 101-110
    سابقه و هدف

    سیستم های بسته بندی زیست فعال (پوشش/فیلم) یک فناوری جدید در صنعت غذا هستند که به دلیل داشتن ترکیباتی مانند: آنتی اکسیدان، ویتامین، پری بیوتیک و پروبیوتیک می توانند سبب ارتقای سطح سلامت مصرف کننده شوند. هدف از این مطالعه امکان سنجی تولید فیلم خوراکی پری بیوتیک از طریق افزودن اینولین به فیلم خوراکی بر پایه کربوکسی متیل سلولز و بتا-گلوکان و بررسی ویژگی های مکانیکی، بازدارندگی، نوری و ساختاری فیلم می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه غلظت های مختلفی از اینولین w/v) 4، 2 ، 0%) به محلول کربوکسی متیل سلولز/ بتا-گلوکان افزوده شد. سپس ویژگی های مکانیکی (مقاومت کششی و کشش پذیری)، بازدارندگی (نفوذپذیری به اکسیژن و بخارآب)، نوری)کدورت، a،b و (L و ساختاری فیلم های تهیه شده مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها 

    در تمامی تیمارهای حاوی اینولین نسبت به تیمار شاهد اثر نرم کنندگی افزایش می یابد. بدین ترتیب مقاومت کششی کاهش و میزان آبدوستی به طور معنی داری افزایش (05/0>p) یافت و باعث بهبود کشش پذیری و کاهش نفوذپذیری به اکسیژن گردید. تجزیه و تحلیل طیف سنجی مادون قرمز با تبدیل فوریه نشان می دهد که نیروی اصلی بین کربوکسی متیل سلولز، بتا-گلوکان و اینولین پیوند های هیدروژنی می باشد که متعاقبا باعث افزایش انعطاف پذیری و میل فیلم به سمت آب می شود.

    نتیجه گیری

    اگرچه افزودن اینولین از طریق افزایش کشش پذیری و کاهش نفوذپذیری به اکسیژن باعث بهبود فیلم ترکیبی شد، اما آبدوستی را افزایش داد. بنابراین این فیلم ها می توانند در مواردی که آبدوستی مزیت محسوب می شود کاربرد داشته باشند مانند پوشش های خوراکی که همراه محصول غذایی مصرف می شود، اما در غیر این صورت لازم است مطالعات بیشتری انجام شود.

    کلیدواژگان: پری بیوتیک، کربوکسی متیل سلولز، بتا-گلوکان، فیلم خوراکی
  • مریم کشتکاران، مریم میزانی*، محمدعلی ابراهیم زاده موسوی، محمدامین محمدی فر، رضا عزیزی نژاد صفحات 111-122
    سابقه و هدف

    زرشک بی دانه Berberis vulgaris محصول بومی ایران حاوی ترکیبات ارزشمندی با اثرات درمانی، سلامتی بخش و تغذیه ای از جمله بربرین می باشد که بخش عمده ای از این گیاه به صورت ضایعات به هدر می رود. هدف تحقیق حاضر بهینه سازی شرایط استخراج بربرین از گیاه کامل با بیشترین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی، ریز پوشانی عصاره به روش الحاق ترکیبی با استفاده از دو بیوپلیمر در دسترس، ژلاتین/کتیرای پرک (Astragalus rahensis) و بررسی ویژگی های فیزیکی میکروکپسول مرطوب می باشد.

    مواد و روش ها

    بهینه سازی به روش سطح پاسخ بر پایه سه فاکتور از فرآیند استخراج شامل زمان، دما و درصد حلال/آب  در سه سطح با 5 نقطه مرکزی انجام و غلظت بربرین در عصاره به روش کروماتوگرافی مایع با کارآیی بالا و میزان فعالیت آنتی اکسیدانی آن آنالیز تا شرایط بهینه تعیین گردد. عصاره بهینه به روش الحاق ترکیبی از دو ترکیب ژلاتین/کتیرا با سه نسبت 1:1، 1:2 و 2:1 w/w ریز پوشانی شده و پارامترهای بازده، کارآیی، اندازه ذرات ، حلالیت و ساختار میکروسکوپی میکروکپسول های مرطوب و میزان رهایش بربرین از آنها مورد بررسی واقع شد.

    یافته ها 

    شرایط بهینه استخراج، در مدت زمان 5/0 ساعت، دمای C 9/22 و با نسبت 75% حلال/آب با مطلوبیت 88/0 تعیین شد. میانگین سطحی قطر میکروکپسول ها در محدود 31/71- 15/90 میکرون می باشد. کپسول با نسبت  w/w1:2 پروتیین/پلی ساکارید دارای بیشترین بازده 1/95% و کپسول با نسبت 2:1 دارای  بیشترین حلالیت 10% و میزان کارآیی در تمام نمونه ها یکسان و حدود 1±96% است.

    نتیجه گیری

    روش الحاق ترکیبی با بکارگیری ژلاتین /کتیرا با نسبت 1:2، جهت تولید میکروکپسول مرطوب عصاره بهینه بربرین با بیشترین بازدهی و کارآیی، حلالیت کم و اندازه کمتر از 100 میکرون پیشنهاد و توصیه می گردد .

    کلیدواژگان: عصاره بربرین، فعالیت آنتی اکسیدانی، ریزپوشانی، میکروکپسول مرطوب، بازدهی و کارآیی، حلالیت
  • علی لرزانی، لاله رومیانی* صفحات 123-132
    سابقه و هدف

    هیدرولیز آنزیمی فن آوری موثر و عملی است که پروتیین های با ارزش را از ماهیان پرورشی که بازارپسندی کمتری دارند، بدون از دست دادن خواص تغذیه ای، بازیابی می کند. از طرفی هیدرولیز آنزیمی منابع پروتیینی نظیر آبزیان، نوعی بازیافت پروتیین محسوب می شود. در تحقیق حاضر اثر متغیرهای دما، زمان و غلظت آنزیم پاپایین روی درجه هیدرولیز و فعالیت ضداکسیدانی پروتیین هیدرولیز شده کپور سرگنده (Aristichthys nobilis) مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    پروتیین هیدرولیزشده سر کپورسرگنده با استفاده از آنزیم پاپایین (با نسبت 1:100) به مدت 4 ساعت تهیه شد. متغیرهای مورد بررسی جهت رسیدن به بهترین شرایط هیدرولیز، دما 35، 37، 39 و 42 درجه سانتی گراد، زمان هیدرولیز 30، 48، 72 و 96 دقیقه و غلظت آنزیم 2، 4، 5 و 10 درصد بودند.

    یافته ها 

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد پروتیین هیدرولیزشده در دمای 42 درجه سانتی گراد، غلظت 5 درصد آنزیم و زمان 72 دقیقه بالاترین سطح فعالیت ضداکسیدانی (44/0 ± 25/45 درصد) را داشت. بالاترین درجه هیدرولیز در دمای 42 درجه سانتی گراد، زمان 96 دقیقه و غلظت 10 درصد آنزیم 90/0 ± 36/27 درصد اندازه گیری شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج می توان گفت اجزاء دور ریختنی ماهی کپورسرگنده مانند بخش سر، به عنوان منبعی از ضداکسیدان های طبیعی کاربرد دارند.

    کلیدواژگان: پروتئین هیدرولیزشده، آنزیم پاپائین، فعالیت ضد اکسیدانی، درجه هیدرولیز
|
  • F Hoseini Balam, G Shimi, H Zand, A Ghorbani* Pages 1-8

    such as the process of cellular respiration, which is scavenged by enzymatic and non-enzymatic antioxidant systems. Intake of antioxidants from food sources has always been considered in nutrition research. Therefore, the aim of the present study was to investigate antioxidant effects of crocin on the expression profile of genes involved in the enzymatic antioxidant systems in muscle cells.

     Materials & Methods

    After culturing and several passages, C2C12 muscle cells were differentiated into myotube cells and treated with various concentrations of crocin (10, 25, 50 and 100 μM) for 24 h. Gene expression of antioxidant enzymes (SOD1, SOD2, Gpx1 and catalase) was assessed using real-time polymerase chain reaction.

    Results

    Crocin significantly decreased expression of SOD2, Gpx1 and catalase genes (p <0.05) with no effects on expression of SOD1 gene.

    Conclusion

    Findings of this study showed that receiving exogenous antioxidants such as crocin could possibly decrease needs of expression of enzymatic antioxidant genes through strengthening non-enzymatic antioxidant defense systems. However, further studies are needed to verify the results.

    Keywords: Antioxidants, Free radicals, Crocin, C2C12 cells
  • J Heidari, F Shishehbor*, M Veissi, A Saki Malehi, B Helli, M Shiri-Nasab Pages 9-17
    Background and Objectives

    Consumption of foods with low glycemic index (GI) decreases risks of chronic diseases and obesity. In the present study, effects of whole oleaster fruit powder (WOP) on GI, glycemic load (GL) and satiety index of plain biscuits prepared from white wheat flour were investigated.

     Materials & Methods

    In this randomized crossover study for assessing GI and GL, ten healthy individuals consumed one of three types of biscuits (plain, with 25% WOP and 50% WOP) or glucose solution on four various days at one-week intervals. Blood sugar was assessed at fasting and 15, 30, 45, 60, 90 and 120 min after eating the biscuits and then GI and GL were calculated. To assess SI, 20 healthy individuals consumed either white bread (reference food) or one of the three biscuits on four various days at one-week intervals. Satiety was assessed in the fasting state and every 15 min to 2 h after eating. Then, SI was calculated.

    Results

    The GI of plain biscuits was in the upper range (71.7) which decreased to the lower range (50 and 42.9, respectively) by substitution of 25 and 50% WOP (p < 0.001). Glycemic load of plain biscuits decreased from the upper range (12.03) to the lower range (7.60 and 5.38, respectively) (p < 0.001). Satiety index of 50% WOP biscuits (114.65) increased significantly, compared to that of plain biscuits (91.81) (p < 0.05).

    Conclusion

    Replacing whole oleaster fruit powder with white wheat flour not only decreased GI and GL of simple biscuits, but also significantly increased their satiety indixes.

    Keywords: Cookies, Oleaster, Elaeagnus angustifolia, Glycemic index, Glycemic load, Satiety index
  • Z Nazari, Z Alboghobeish, E Hejazi*, Z Sheikhi Mobarakeh, A Rakhsha, M Houshyari, AR Bahrami Pages 19-29
    Background and Objectives

    Fatigue and sleep disturbance are side effects of radiation therapy. Grape juice is a traditional product rich in antioxidants and polyphenols that have been shown to include positive effects on improving fatigue and sleep disorders. The aim of this study was to assess effects of grape juice consumption on fatigue and sleep quality in women with breast cancer undergoing radiation therapy.

     Materials & Methods

    In this controlled clinical trial, 44 women with breast cancer aged 18–70 years were randomly divided into intervention and control groups. The intervention group consumed 100 g of grape juice daily from the beginning of treatment until five weeks and the control group did not consume any medications or placebo. Fatigue scores and sleep quality were assessed and compared between the two groups at the beginning and end of the study using fatigue questionnaires (MFSI-SF) and sleep quality questionnaires (PSQI). study using fatigue and sleep quality questionnaires(MFSI-SF, PSQI ). Data analysis was carried out using paired t-test and independent t-test.

    Results

    In this study, physical fatigue scales were significantly different between the two groups with the consumption of grape juice (p < 0.05), but the overall fatigue rates were not significant between the two groups (p ≥ 0.05). By examining the scores linked to sleep quality, it was shown that the sleep disorder scale of the intervention group significantly decreased, compared to the control group (p < 0.05). In the overall quality of sleep or PSQI, significant differences were not observed between the two groups (p ≥  0.05).

    Conclusion

    Findings of the present study reveal that consumption of grape juice can decrease side effects of radiation therapy (physical fatigue and sleep disorders) in women with breast cancer.

    Keywords: Breast cancer, Radiation therapy, Grape juice, Fatigue
  • Z Goleyj, F Ghaffari, R Ghadimi, A Shamsalinia* Pages 31-44
    Background and Objectives

    Overweight and obesity are major problems within the elderly people. The aim of this study was to assess validity and reliability of the health behavior questionnaire (HBQ) and to delineate prevalence and risk factors of overweight and obesity in elderly people living in the west of Mazandaran Province, Iran.

     Materials & Methods

    This descriptive cross-sectional study was carried out on 1004 elderly people using cluster sampling method in western Mazandaran, Iran, 2020. Data were collected through anthropometric indices, questionnaires of demographic characteristics and HBQ; through which, face, content, construct, convergent and divergent validity and reliability values were assessed. Exploratory and confirmatory factor analyses were carried out using SPSS v.26 and AMOS v.24 Software to assess construct validity. Data were analyzed using Chi-square test, Fisher's exact test, analysis of variance, independent t-test and multiple regression analysis.

    Results

    The HBQ on the elderly people living in Iran included acceptable face and content validity and reliability (r = 0.901). Prevalence of overweight and obesity in elderly people was 25.1 and 14.9%, respectively. The most effective HB in overweight and obesity was linked to the physical activity/exercise dimension with the mean of 20.18 ±6.53 and 18.57 ±6.41 in the female and male elderly people, respectively. Overweight and obesity were higher in retirees and people with high blood pressure medications, compare to those in in people in other groups.

    Conclusion

    The HBQ can be used to assess health behaviors affecting overweight and obesity in elderly people. Implementing targeted educational programs to manage weight and improve lifestyle is recommended, especially for nutrition and sports activities.

    Keywords: Overweight, Obesity, Health behaviors, Anthropometric indices, Elderly residents
  • N Ezzeddin, N Kalantari* Pages 45-56
    Background and Objectives

    Fast-food consumption is associated with obesity and non-communicable diseases, leading to the severity of COVID-19 status. The aim of this study was to investigate fast-food consumption status and its determinants in Iranian population during the epidemic.

     Materials & Methods

    This cross-sectional study was carried out on 891 Iranian adults from most regions of the country (February to April 2021) using social media. Data were collected via demographic and socioeconomic information questionnaire, fast food consumption questionnaire, COVID-19 fear scale and self-reported preventive behaviors against COVID-19 questionnaire. Nine-item fast-food consumption questionnaire assessed frequency, type and expenditure of fast-food consumption. It also assessed reasons of the tendency and motivators to fast-food consumption. Data were analyzed using IBM SPSS Software v.22.

    Results

    Most of the participants were married (61.9%) and employed (27%) with associate or bachelor degrees (49.5%). Fast-food consumption was reported in 59.7% of the participants. Consumption reduction of fast foods due to the epidemic was also reported as nearly 73.7%. Most repeatedly consumed fast foods were pizzas followed by sandwiches. Results showed that age, family size and income, employment status and self-reported preventive behaviors against COVID-19 were the predictors of fast-food consumption (p < 0.05). However, other variables, including sex, marital status, educational level and fear of COVID-19 had no significant association with fast-food consumption (p > 0.05).

    Conclusion

    Consumption of fast foods has decreased during the pandemic. Fast-food consumption was inversely associated to the score of self-reported preventive behaviors against Covid-19. Persistence in decrease of fast-food consumption can include long-term positive effects on the community health.

    Keywords: Fast food, Fear of COVID-19, Socioeconomic status, Iran
  • M Jalili Sadrabad, E Nourmohammadi, R Ghorbani, M Davari* Pages 57-64
    Background and Objectives

    The cause of geographic tongue is unknown and a few studies have been carried out on the associations of this lesion with food allergy. The aim of this study was to assess the prevalence of geographic tongue and its associations with food allergy and familial history in the patients referred to the Oral and Maxillofacial Medicine Department of Semnan Dental School, Semnan, Iran.

     Materials & Methods

    In this cross-sectional study, 936 patients were selected from those with various etiologies, who were referred to the Oral and Maxillofacial Medicine Department of Semnan Dental School, Semnan, Iran, 2018–2019. Information was entered into checklists through existing records, visual examinations and patient inquiries. Inclusion criteria were the absence of psoriasis and absence of other mucosal diseases and exclusion criteria were patients with incomplete records, patients with no records and presence of psoriasis and other mucosal diseases.

    Results

    In general, 936 patients referred to Semnan Dental Clinic were enrolled in this study; of whom, 8.8% (82 people) were diagnosed with geographic tongue. Risk of geographic tongue in allergic patients was 2.54 times higher than in non-allergic. Women were 2.5 times more affected than men. Age was inversely associated; hence, risk was higher at the early age.

    Conclusion

    Based on the present study, younger women with food allergies are more likely to have geographic tongue lesions. Therefore, it is recommended to use appropriate non-allergenic diets as well as sensitivity testing to find allergens.

    Keywords: Geographic tongue, Food allergy, Family history, Atopy
  • M Naderi, AM Ziaiifar*, L Rashidi*, SM Jafari Pages 65-76
    Background and Objectives

    Due to the hydrophilic nature of cellulose derivatives which are widely used in food industries, special methods should be used to dissolve these compounds in oil. In this study, carboxymethylcellulose (CMC) was used to increase strength of monoacylglycerol (MAGs) gels. In the present study, simultaneous effects of MAG and CMC on the production of hybrid oleogels were investigated.

     Materials & Methods

    Using emulsion-encapsulation method, CMC as a hydrophilic oleogelator was coated on the surface of monoacylglycerols as a lipophilic oleogelator. Relevant oleogels were prepared using 10% concentration of each of the oleogels (CMC90, CMC80 and CMC70) and their physicochemical characteristics [induction period of oxidation, SFC (%), crystallization kinetics] and rheological characteristics [sweep temperature test, sweep frequency test and three interval thixotropy test (3ITT)] were investigated.

    Results

    Regarding oxidative stability, simultaneous use of MAG and CMC did not significantly increase oxidation of the samples. Nso significant differences were seen between the induction period of crystallization and crystallization rate of the hybrid oleogels. Microstructure images of the samples showed that the hybrid oleogels made with a 30:70 ratio of MAG and CMC included stronger structures, compared to other samples. Rheological assessment showed that the hybrid oleogel included solid-like behaviors based on the frequency and temperature sweep tests. Accordingly, hybrid oleogels demonstrated greater structural recoveries (greater than 70%), compared to the control sample.

    Conclusion

    In conclusion, CMC is able to strengthen structuring effects of MAG to produce high-strength hybrid oleogels. Therefore, hybrid oleogels can be used as base stocks in production of a variety of margarine and shortening.

    Keywords: Monoacylglycerols, Carboxymethyl cellulose, Hybrid oleogel, Emulsion encapsulation, Rheological evaluation
  • O Hedayati-Dezfouli, M Hojjati*, M Noshad, H Jooyandeh Pages 77-90
    Background and Objectives

    Use of appropriate pretreatments before drying process can greatly improve quality characteristics of the final dried products. In this study, effects of UV-B irradiation and lime juice as pretreatments on the quality characteristics of dried kiwifruit slices was investigated using hot-air method.

     Materials & Methods

    Spray machine was used to spray lime juice at time intervals (0, 2.5, 5, 7.5 min) and UV-B pretreatment was used at various time intervals (zero, 60, 120 min).

    Results

    Results showed that use of UV-B and lime juice as pretreatments significantly decreased shrinkage, color change and firmness and increased rehydration. Total phenolic compounds, antioxidant capacity and acidity in samples pretreated with UV-B and lime juice increased, compared to the control sample. Simultaneous use of lime juice and UV-B caused significant increases in vitamin C of the samples, which increased from 4.51 mg/100 g in the control sample to 36.01 mg/100 g in the treated sample for 7 min with lime juice and 1 h for UV-B. Results of the sensory evaluation showed that use of UV-B and lime juice as pretreatments resulted in significant improvement in acceptability of the sensory characteristics of dried kiwifruit slices.

    Conclusion

    Based on the findings of this study, UV-B and lime juice as pretreatments included favorable effects on the quality characteristics of dried kiwifruit samples, which could be used as appropriate pretreatments for hot-air drying fruits.

    Keywords: Kiwifruit, Ultraviolet, Ascorbic acid, Firmness, Drying
  • P Hamidi, MA Najafi*, M Tavakoli Pages 91-100
    Background and Objectives

    Fermented foods play important roles in human nutrition. Kashk-e-Zard is one of the popular fermentation foods in Sistan and Baluchestan Province, Iran, which is prepared based on the fermentation of cereals with yogurt. The aim of this study was assessment of the effects of replacing barley flour with wheat flour and the type of starter culture on improving nutritional and sensory characteristics of Kashk-e-Zard.

     Materials & Methods

    In this study, effects of adding barley flour (0, 15 and 30%) and starter type (no inoculation, Saccharomyces cerevisiae PTCC 5052, Lactobacillus delbrueckii PTTC 1737, Lactobacillus plantarum PTCC 1058 alone and combinations of these strains) on pH, acidity, protein, digestible protein, phytic acid, zinc, availability of zinc, total phenol, antioxidant properties (DPPH) and overall acceptance of samples were assessed.

    Results

    Results showed that all traits were affected by the type of starter and the level of replacement with barley flour (p < 0.05). By increasing barley flour replacements, quantities of protein, phytic acid and phenol and antioxidant characteristics increased, compared to the control sample (zero replacement level with no inoculation). Moreover, microbial inoculation decreased phytic acid content and increased protein digestibility, zinc uptake, antioxidant characteristics and overall acceptability, compared to the control sample (p <0.05).

    Conclusion

    Regarding indicators of protein content, zinc uptake, protein digestibility and overall acceptance of the samples, a replacement level of 15% of barley flour with Lactobacillus plantarum and Saccharomyces cerevisiae is recommended for the preparation of Kashk-e-Zard.

    Keywords: Kashk-e-Zard, Functional food, Barley flour, Lactobacillus, Phytic acid
  • S Seyedzadeh-Hashemi, V Mofid, M Hosseini, R Mohammadi, AM Mortazavian*, S Shojaee-Aliabadi* Pages 101-110
    Background and Objectives

    Bioactive packaging systems (coatings/films) are novel technology concepts in food industries. Bioactive compounds such as antioxidants, vitamins, probiotics and prebiotics are designed to be included in coatings or coating materials that directly affect health of consumers. The aim of this study was to assess feasibility of producing prebiotic edible films by adding inulin to the film based on carboxymethyl cellulose and beta-glucan and to investigate film mechanical, barrier and structural characteristics.

     Materials & Methods

    In this study, various concentrations of inulin (0, 2 and 4% w/v) were added to carboxymethylcellulose/beta-glucan solutions. Then, mechanical (tensile strength and elongation at break), barrier (oxygen and water permeability), optical (opacity, a, b and L) and structural characteristics of the films were compared with each other.

    Results

    Inulin included plasticizing effects in all treatments. Thus, tensile strength decreased and hydrophilicity, oxygen permeability and elongation at break increased significantly (p < 0.05). Fourier-transform infrared spectroscopy analysis showed that hydrogen bonds were the major force between carboxymethylcellulose, beta-glucan and inulin, which increased flexibility and water affinity of the films.

    Conclusion

    Although addition of inulin improved composite films via increases in elongation at break and decreases in oxygen permeability of the composite films, their hydrophilicities increased as well. Therefore, these films include the potentials in cases, where packaging hydrophilicity is an advantage such as edible coating used in food products. However, further studies seem necessary.

    Keywords: Prebiotic, Carboxymethyl cellulose, Beta-glucan, Edible film
  • M Keshkaran, M Mizani*, MA Ebrahimzadeh Mousavi, MA Mohammadifar, R Azizinejad Pages 111-122
    Background and Objectives

    Berberis vulgaris, an Iranian native plant, includes valuable compounds such as berberine with therapeutic, health-promoting and nutritional effects. However, major parts of this plant are discarded as wastes. The major aims of this study were optimization of berberine extraction conditions from the whole plant with maximum antioxidant activity, the extract microencapsulation using complex coacervation and two biopolymer gelatin/flake tragacanth (Astragalus rahensis) and analysis of the physical characteristics of the moist microcapsules.

     Materials & Methods

    Berberine extraction was optimized using response surface methodology based on three extraction parameters of time, temperature and solvent:water ratio at three levels and five central points. The berberine concentration was analyzed using high-performance liquid chromatography and its antioxidant activity was studied to investigate the optimized conditions. The optimum extract was microencapsulated using complex coacervation and gelatin/tragacanth with three ratios of 1:1, 2:1 and 1:2 w/w. Furthermore, yield, efficiency, particle size, solubility and the microstructural and release characteristics of the wet microcapsules were characterized.

    Results

    Optimized extraction conditions with 0.88 desirability included 0.5 h, 22.9 °C and 75% solvent:water ratio. The average surface size of the microcapsules was in the range of 71.31–90.15 μm. Samples with 2:1 ratio indicateds the maximum yield 95.1 and sample with 2:1 ratio showed the maximum solubility of 10%. Efficiency in all samples were similarly 96% ±1.

    Conclusion

    Complex coacervation using gelatin/tragacanth with a ratio of 1:2 was developed to produce wet microcapsules of the optimum extract of berberine with the highest yield and efficiency and low solubility as well as particle sizes of smaller than 100 μm.

    Keywords: Berberine extract, Antioxidant activity, Microencapsulation, Wet microcapsules, Yield, Efficiency, Solubility
  • A Lorzani, L Roomiani* Pages 123-132
    Background and Objectives

    Enzymatic hydrolysis is an effective practical technology that recovers valuable proteins from far-less farmed fish without losing their nutritional characteristics. Enzymatic hydrolysis of protein sources such as aquatic animals is a type of protein recycling. In the present study, effects of temperature, time and concentration of papain enzyme on hydrolysis degree and antioxidant activity of the hydrolyzed protein of carp (Aristichthys nobilis) have been investigated.

     Materials & Methods

    Hydrolyzed protein of bighead carp heads was prepared using papain enzyme (1:100) for 4 h. Variables to achieve the best hydrolysis conditions included temperatures of 35, 37, 39 and 42 °C, hydrolysis times of 30, 48, 72 and 96 min and enzyme concentrations of 2, 4, 5 and 10%.

    Results

    Results of this study showed that hydrolyzed protein at 42 °C, 5% enzyme concentration and 72 min included the highest antioxidant activity (0.44% ±45.25). The highest hydrolysis degree reported at 42 °C, 96 min and 10% enzyme concentration was 0.90% ±27.36.

    Conclusion

    Based on the results, it can be concluded that the disposable components of bigheads, including heads, can be used as sources of natural antioxidants.

    Keywords: Hydrolyzed protein, Papain enzyme, Antioxidant activity, Hydrolysis degree