فهرست مطالب

پیشرفت های حسابداری - سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 81، پاییز و زمستان 1400)

مجله پیشرفت های حسابداری
سال سیزدهم شماره 2 (پیاپی 81، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/21
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عباس ادهم*، محمد مرفوع صفحات 1-35

    یکی از مباحث چالش برانگیز در حوزه مالی و حسابداری ایجاد تعادل بین بازده و ریسک می باشد. بنابراین، شناسایی روندهای حرکتی بازده سهام جهت پیش بینی آن در آینده برای بازار حایز اهمیت است. اگرچه تمرکز بیش تر پژوهش ها در زمینه تغییرات بازده سهام مبتنی بر بکارگیری مدل های خطی بوده است اما شواهد اندکی در رابطه با این موضوع وجود دارد که نوسان بازدهی سهام ممکن است از الگوهای غیرخطی نیز پیروی نماید. به همین جهت، در این راستا، اطلاعات مربوط به 102 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1388 تا 1398 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج مربوط به برآورد مدل های غیرخطی نشان داد که مدل های خود توضیحی آستانه ای نسبت به مدل های انتقال هموار لجستیک از ضرایب بالاتر برخودار هستند. همچنین با استفاده از آزمون همسانی مقایسه میانگین ها، نتایج بیانگر این بوده است که مدل غیرخطی خود توضیحی آستانه ای مبتنی بر حجم معاملات (TARVOL) کم ترین خطای استاندارد میانگین را داشته است که این نتیجه بیانگر دقت بیش تر این مدل در تبیین بازده سهام می باشد. نتایج آزمون مدل کارهارت نشان می دهد که ضریب متغیر عامل بازار 1.2 و از لحاظ آماری معنادار است. به بیان دیگر به ازای یک واحد تغییر در عامل بازار، بازده اضافی سهام به میزان 1.2 در جهت مستقیم تغییر می یابد. بنابراین، هر چه میانگین بازده بازار نسبت به بازده بدون ریسک به عنوان معیار عامل بازار بیش تر باشد، بازده اضافی سهام نیز افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: بازده مورد انتظار سهام، مدل های خطی، مدل های غیرخطی
  • فهیمه ابراهیمی*، امین رستمی صفحات 37-68

    اصطلاح سقف شیشه ای بیانگر موانع مصنوعی نامریی است که توسط تعصبات نگرشی و سازمانی شکل می گیرد و زنان را از سمت های اجرایی ارشد باز می دارد. هدف این پژوهش، بررسی تاثیر باورهای سقف شیشه ای حسابرسان زن بر قصد ترک موسسه حسابرسی با در نظر گرفتن نقش متغیر میانجی توانمندی روانشناختی است. این مطالعه یک پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است و جامعه آماری این پژوهش را حسابرسان زن شاغل در موسسات عضو جامعه حسابداران رسمی از رده کمک حسابرس تا شریک تشکیل می دهند. اطلاعات مورد نیاز این پژوهش از طریق تکمیل پرسشنامه توسط 116 نفر از حسابرسان زن در سال 1400 جمع آوری شده است. در این پژوهش به منظور سنجش باورهای سقف شیشه ای از سازه های انکار، انعطاف پذیری، کناره گیری و پذیرش و به منظور آزمون فرضیه ها از مدل سازی معادلات ساختاری به روش کمترین مربعات جزیی استفاده شده است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه ها با بهره گیری از نرم افزارSmartPLS نسخه 3 بیانگر تاثیر مثبت و معنادار سازه های انکار و انعطاف پذیری و تاثیر منفی و معنادار سازه پذیرش بر توانمندی روانشناختی حسابرسان زن بود. همچنین نتایج پژوهش نشان داد که سازه های انکار و انعطاف پذیری به واسطه سازه توانمندی روانشناختی بر قصد ترک موسسه حسابرسی تاثیر دارند، اما تاثیر غیرمستقیم سازه های کناره گیری و پذیرش بر قصد ترک موسسه حسابرسی معنادار نیستند. از این رو، بخشی از تمایل بالاتر حسابرسان زن برای ترک موسسات حسابرسی نسبت به حسابرسان مرد را می توان به باورهای سقف شیشه ای نسبت داد.

    کلیدواژگان: باورهای سقف شیشه ای، توانمندی روانشناختی، قصد ترک موسسه حسابرسی، حسابرسان زن
  • مهتاب جهرومی*، بیتا مشایخی صفحات 69-96

    حرکت نهاد استانداردگذار در ایران به سمت به کارگیری استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی، و اهمیت نقش قوانین مالیاتی در حسابداری در ایران، توجه به ابعاد نظری بحث حسابداری مالیات بر درآمد را بیش از پیش با اهمیت نموده است. در همین راستا، در این پژوهش رویکردهای مختلف حسابداری مالیات بر درآمد از ابعاد نظری و تاریخی مورد بررسی قرار گرفته و مهم ترین مولفه های هر رویکرد، با توجه به ادبیات پژوهش، استخراج و با استفاده از روش پیمایشی و پرسش نامه به 52 صاحب نظر ارایه گردیده است. پرسش نامه در سه حوزه: رویکرد تخصیص یا عدم تخصیص (30 گویه)، رویکردهای مختلف در تخصیص (46 گویه)، و موارد افشا (13 گویه) تنظیم گردیده است. نتایج نشان می دهد که رویکرد تخصیص (در مقابل رویکرد عدم تخصیص)، رویکردهای تخصیص جامع و ترازنامه ای (در مقابل رویکردهای تخصیص جزیی و سود و زیانی) در مورد بخش های اول و دوم و یازده نوع افشا در خصوص حوزه سوم (افشا) تایید شد. این نتایج برای نهاد استانداردگذار می تواند سودمند باشد.

    کلیدواژگان: حسابداری مالیات بر درآمد، تخصیص مالیات، اندازه گیری مالیات، افشای دارایی ها و بدهی های مالیاتی
  • سید مصطفی حسن زاده دیوا*، قاسم بولو صفحات 97-122

    از دیرباز، همواره ادعا شده که اطلاعات حسابداری مندرج در صورتهای مالی، یکی از منابع مهم اطلاعاتی سرمایه گذاران و سایر مشارکت کنندگان در بازار سرمایه است. از این رو، میتوان به طور منطقی انتظار داشت که اطلاعات حسابداری، نقش موثری را در ارزشگذاری قیمت سهام و نیز بازده سهام ایفا نمایند. از سوی دیگر دیدگاه مالی رفتاری نشان می دهد که برخی از تغییرات قیمت اوراق بهادار هیچ دلیل بنیادی ندارد و رفتار هیجانی سرمایه گذاران، نقش مهمی در تعیین قیمت ها ایفا می کند. تحقیق حاضر، به بررسی تاثیر گرایش احساسی سرمایه گذاران بر ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری می پردازد. قلمرو زمانی این تحقیق برای دوره 15 ساله از ابتدای سال 85 لغایت پایان سال 99 بوده و نمونه تحقیق شامل 97 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که در دوره هایی که گرایش احساسی سرمایه گذاران بالاست ارتباط سود با بازده و قیمت سهام قوی تر از دوره های احساسی (هیجانی) پایین می باشد. همچنین در دوره هایی که گرایش احساسی سرمایه گذاران پایین است، رابطه بازده و قیمت سهام با سایر متغیرهای حسابداری (ارزش دفتری مجموع دارایی های هر سهم، ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام هر سهم، جریان نقدی عملیاتی هر سهم) قوی تر از زمانی است که هیجانات بازار بالا است.

    کلیدواژگان: گرایش احساسی سرمایه گذاران، ارتباط ارزشی اطلاعات حسابداری، مالی رفتاری، بازده سهم، قیمت سهم
  • غلامرضا رضایی، رامین زراعت گری*، رضا تقی زاده صفحات 123-155

    دستیابی به عملکرد بهینه و مطلوب در تمامی زمینه ها از اهداف اصلی هر سازمانی است. بر این اساس، این مقاله با استفاده از نظریه مدیریت عمومی جدید و نظریه نمایندگی، به مطالعه نقش واسطه ای پاسخ گویی در رابطه بین کیفیت گزارشگری مالی و عملکرد سازمانی دستگاه های دولتی پرداخته است. آزمون الگو و فرضیه های پژوهش با استفاده از داده های مربوط به 209 پرسش نامه جمع آوری شده از حسابداران و مدیران دستگاه های دولتی استان سیستان و بلوچستان در سال 1399 انجام شد. نتایج الگوی نهایی پژوهش نشان داد که کیفیت گزارشگری مالی و پاسخ گویی دارای آثار مثبت و مستقیمی بر عملکرد سازمانی است. هم چنین، کیفیت گزارشگری مالی دارای آثار مثبت و مستقیمی بر پاسخ گویی دستگاه های دولتی است. افزون بر این، نتایج نشان دهنده آثار واسطه ای متغیر پاسخ گویی در رابطه بین کیفیت گزارشگری مالی و عملکرد است. این یافته ها نشان می دهد که دستگاه های دولتی برای بهبود عملکرد خود، باید بدنبال بهبود کیفیت گزارشگری مالی و سیستم های پاسخ گویی بهتر باشند.

    کلیدواژگان: پاسخ گویی مالی، پاسخ گویی عملیاتی، کیفیت اطلاعات، عملکرد
  • نرگس سرلک*، محمد کاشانی پور، نظام الدین رحیمیان، انور بایزیدی صفحات 157-196

    در این پژوهش، به بررسی تاثیر ویژگی های کیفی سود بر محتوای اطلاعاتی سودهای سالیانه و میان دوره ای با رویکرد فراتحلیل طی دوره زمانی 20 ساله اخیر پرداخته شده است. در این راستا، تعداد 59 مقاله داخلی و خارجی طی دوره زمانی مذکور بررسی گردید. برای پاسخ به سوال های پژوهش، از رویکرد فراتحلیل در نرم افزار CMA 2 استفاده شده است. در پژوهش حاضر، محتوای اطلاعاتی سودهای سالیانه و میان دوره ای به عنوان متغیر وابسته، عبارت است از همبستگی و رابطه رگرسیونی بین سود حسابداری با معیارهای مختلف واکنش قیمتی از قبیل بازده، قیمت، بازده غیرعادی و یا بازده انباشته در مطالعات قبلی. همچنین، ویژگی های کیفی سود، نقش متغیر مستقل را دارند که باید در مطالعات قبلی به شکل اثر تعاملی در سود حسابداری، ضرب و تاثیر آنها بر معیارهای مختلف واکنش قیمتی مورد بررسی واقع شده باشد.یافته های پژوهش حاکی از تاثیر مثبت و معنادار ویژگی های کیفی محافظه کاری حسابداری، پایداری و هموارسازی سود و همچنین، تاثیر منفی و معنادار ویژگی های کیفی مدیریت سود (اعم از واقعی و تعهدی) و تغییرپذیری سود بر محتوای اطلاعاتی سود حسابداری است. به هر حال، محتوای اطلاعاتی سود حسابداری، مستقل از ویژگی های کیفی کیفیت افشاء، کیفیت سود، قابلیت مقایسه سود و کیفیت حسابرسی بوده است.دیگر نتایج مهم پژوهش حاضر حاکی از نقش تعدیل کنندگی نوع گزارش مالی (سالیانه و میان دوره ای) است؛ به طوری که در نمونه مطالعات مورد بررسی، محتوای اطلاعاتی سود میان دوره ای، مستقل از پایداری سود بوده است. در مقابل، تاثیر پایداری سود بر محتوای اطلاعاتی سود سالیانه، مثبت و معنادار بوده است.

    کلیدواژگان: ویژگی های کیفی سود، محتوای اطلاعاتی سود سالیانه و میان دوره ای، رویکرد فراتحلیل
  • حسین فخاری*، محسن فقیه، کریم ایمانی صفحات 197-226

    بخش مهمی از پژوهش های بازار سرمایه به قیمت سهام وآگاهی بخشی آن به ویژه درباره اطلاعات خاص شرکت ها مربوط می شود. بر همین اساس، مفهوم همزمانی قیمت سهام و عوامل موثر بر آن که بیانگر قسمتی از آگاهی بخشی قیمت سهام است، هدف پژوهش های زیادی قرار گرفته است. در تبیین این عوامل، پوشش رسانه ای مدیرعامل از جمله عواملی است که بر همزمانی قیمت سهام تاثیر دارد. به همین خاطر و از جهت اهمیت تاثیرگذاری این عامل که حاکی از چگونگی توجه سرمایه گذاران به اطلاعات خاص بنگاه های تجاری است، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر پوشش رسانه ای مدیرعامل بر همزمانی قیمت سهام است. در همین راستا، اطلاعات مربوط به 146 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1398 گردآوری شده و از طریق سیستم معادلات همزمان مورد آزمون قرار گرفته است. یافته های مبتنی بر روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) نشان داد که پوشش رسانه ای مدیرعامل تاثیر منفی بر همزمانی قیمت سهام داشته است. همچنین نتایج نشان داد که طبق روش رگرسیون به ظاهر نامرتبط (SUR) یک رابطه متقابل بین پوشش رسانه ای مدیرعامل و همزمانی قیمت سهام وجود دارد. این یافته ها تاکید مجددی بر نقش اطلاعاتی پوشش رسانه ای مدیرعامل به عنوان یکی از منابع مخابره اطلاعات شرکتی به بازار وکاهش نقش عوامل غیرسیستماتیک در رفتار قیمتی سهام شرکت ها است.

    کلیدواژگان: پوشش رسانه ی مدیرعامل، همزمانی قیمت سهام، روش گشتاورهای تعمیم یافته، رگرسیون به ظاهر نامرتبط
  • اکرم کازرونی، مصطفی قاسمی*، بهرام برزگر صفحات 227-267

    با تشدید رقابت و محدودیت منابع، لزوم استفاده از ابزارهای حسابداری مدیریت جهت کسب توان لازم در بازار رقابتی و نیز بهبود عملکرد مالی، احساس شده است. در همین راستا، مطالعه حاضر، که یک پژوهش آمیخته اکتشافی است، با هدف طراحی الگویی جهت بهبود عملکرد مالی شرکت های تولیدی مبتنی بر ابزارهای حسابداری مدیریت و نیز اولویت بندی این ابزارها، صورت پذیرفته است. جامعه و نمونه آماری پژوهش حاضر را مدیران مالی 40 شرکت سیمانی پذیرفته شده در بورس و فرابورس تهران تشکیل می دهند. در گام اول طراحی مدل، 28 ابزار حسابداری مدیریت با مرور ادبیات تحقیق، شناسایی شدند؛ در ادامه با به کارگیری تکنیک های دلفی و ضریب توافق کندال، 25 ابزار انتخاب شدند و در 5 دسته کلی "ابزارهای هزینه یابی، بودجه بندی، برنامه ریزی بلندمدت، ارزیابی عملکرد و تصمیم گیری برای سرمایه گذاری" قرار گرفتند. نتایج مدلسازی معادلات ساختاری نشان داد که تاثیر هر پنج دسته، بر عملکرد مالی، مثبت و معنادار است. هم چنین بر مبنای نتایج حاصل از رویکرد بهترین - بدترین، ابزارهای "تکنیک های نوین بهایابی، تکنیک های تخصیص بها، بودجه مالی، کارایی پردازش های مالی و حسابداری و شاخص سودآوری" به ترتیب رتبه های 1 تا 5 را به خود اختصاص دادند.

    کلیدواژگان: الگوی عملکرد مالی مبتنی بر ابزارهای حسابداری مدیریت، صنعت سیمان، رویکرد آمیخته
  • کیانوش گنجی، محمد عرب مازار یزدی*، عباس هشی، حمیده اثنی عشری صفحات 269-309

    نهادهای بین المللی، خروج حسابرسان از حرفه حسابرسی را یکی از چالش های بزرگ این حرفه مطرح کرده اند. در ایران نیز طبق اطلاعات دریافتی از سازمان بورس و اوراق بهادار تهران و تا پایان سال 1397، دوره ماندگاری حسابرسان شاغل در موسسات معتمد سازمان بورس571 روز بوده که نسبت به ارقام جهانی بسیار نگران کننده است. از این رو، پژوهش حاضر به دنبال شناسایی عوامل موثر بر تمایل خروج حسابرسان از حرفه حسابرسی است. در راستای دستیابی به این هدف، پژوهش حاضر با استفاده از استراتژی نظریه داده بنیاد چندگانه به تحلیل داده های حاصل از مرور نظام مند پیشینه پژوهش و نیز مصاحبه با 18 نفر از خبرگان حرفه حسابرسی پرداخته، که به صورت غیراحتمالی و هدفمند با استفاده از روش گلوله برفی مورد انتخاب واقع شدند. نهایتا مدل توسعه یافته مشتمل بر چهار دسته شرایط (مشتمل بر مقوله های عوامل فردی، عوامل شغلی، پیوندهای درون سازمانی، ویژگی های موسسات، جو سازمانی ادراک شده، نگرش های شغلی/سازمانی، حق الزحمه حسابرسی، پیشرفت در کارراهه حرفه ای)، بستر (مشتمل بر عوامل در سطح کلان و در سطح حرفه)، کنش ها و پیامدها ارایه و مفهوم سازی گردید.

    کلیدواژگان: حسابرسی، خروج از حرفه، فراترکیب، استراتژی داده بنیاد چندگانه
  • سجاد محمدی، الله کرم صالحی صفحات 311-341

    حسابرسی داخلی به عنوان بخش مهمی از سیاست‌ها و راهبردهای بین‌المللی گزارشگری مالی تلقی می‌شود که می‌تواند به ایجاد ارزش برای ذینفعان منجر گردد. یکی از این بخش‌های مهم پذیرش و نحوه‌ی اجرای استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی است که در طی چندسال گذشته بر کارکردهای حسابرسی داخلی متمرکز بوده است. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی‌های واحد حسابرسی داخلی و تاثیر آن بر پذیرش و نحوه‌ی اجرای استانداردهای بین‌المللی گزارشگری مالی می‌باشد. این پژوهش از نظر هدف پژوهش جزء پژوهش‌های کاربردی و به لحاظ ماهیت تحلیل، جزء پژوهش‌های توصیفی/پیمایشی دسته بندی می‌گردد. همچنین از لحاظ بعد زمانی، داده‌های آن از نوع مقطعی در سال 1400می‌باشند. ابزار جمع‌آوری داده‌های پژوهش استفاده از پرسشنامه استاندارد بوده است، که مبنای تحلیل معادلات ساختاری و تحلیل حداقل مربعات جزیی در برازش مطلوبیت مدل پژوهش قرار می‌گیرد. جامعه آماری پژوهش متشکل از حسابرسان عضو جامعه‌ی حسابداران رسمی می‌باشد و روش نمونه‌گیری در این پژوهش، تصادفی ساده بوده است. نتایج ناشی از تحلیل‌های پژوهش نشان می‌دهد که واحد حسابرسی داخلی می‌تواند نقش موثری در پذیرش و نحوه‌ی اجرای استانداردهای بین‌المللی گزارشگری مالی داشته باشد و توجه مدیران به حمایت و اهمیت این نقش معطوف می‌گردد.

    کلیدواژگان: اثربخشی، واحد حسابرسی داخلی، استانداردهای بین المللی گزارشگری مالی، استقلال و صلاحیت حسایرسی داخلی، معادلات ساختاری
  • محمدرضا مهربان پور*، غلامرضا کرمی، محمد جندقی قمی صفحات 343-386

    موسسات حسابرسی ایران با چالش هایی مانند رقابت حاد، توسعه نیافتگی و شدت فاصله انتظارها مواجه هستند. آنها برای اعتلاء و پایندگی خود ملزم به تامین اهداف عملکردی چندگانه و پیچیده هستند و این امر، ضرورت انجام برنامه ریزی و ارزیابی عملکرد استراتژیک را آشکار می سازد. در این راستا، هدف پژوهش حاضر ارایه یک کارت ارزیابی متوازن و نقشه استراتژی برای موسسات حسابرسی ایران است. پژوهش حاضر، کیفی و اکتشافی است که به روش تیوری داده بنیاد و طی سال های 1398 تا 1399 در محیط حرفه ای و دانشگاهی ایران انجام شده است. گردآوری داده پژوهش به صورت سه گانه (مثلثی) شامل 25 مصاحبه نیمه ساختار یافته، 38 مصاحبه ثانویه و تحلیل کیفی 548 سند از نشریه های حرفه ای ایران است. یافته های پژوهش نشان داد که یک کارت ارزیابی متوازن با پنج منظر شامل مالی، صاحب کار، فرآیندهای داخلی، یادگیری و رشد، و حسن شهرت، یک چارچوب جامع و هدفمند برای ارزیابی عملکرد استراتژیک موسسات حسابرسی ایران بدست می دهد. همچنین، نتایج مطالعه حاضر نشان داد که نقشه استراتژی حاصل از مدل کارت ارزیابی متوازن پژوهش، یک نقشه راه سیستماتیک و موثر برای پاسخ گویی به چالش ها و نیازهای اساسی موسسات حسابرسی ایران فراهم نموده و می تواند از رشد و اعتلای موسسه و حرفه حسابرسی در کشور صیانت و پشتیبانی نماید.

    کلیدواژگان: موسسات حسابرسی، کارت ارزیابی متوازن، ارزیابی عملکرد، نقشه استراتژی، حرفه حسابرسی ایران
  • سید حسام وقفی*، آزاده اشکوه صفحات 387-419

    پایه و اساس سرمایه گذاری در بازار سرمایه، اطلاعات صادره از سوی شرکت هاست و اگر نحوه توزیع اطلاعات به صورت منصفانه و متقارن نباشد، عکس العمل سرمایه گذاران خلاف واقعیت خواهد بود و همین امر می تواند بین قیمت سهام و ارزش ذاتی آن فاصله بیندازد؛ بنابراین هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر عدم تقارن اطلاعاتی بر قیمت گذاری نادرست سهام با تاکید بر نقش ارتباط سیاسی شرکت است. پژوهش حاضر کاربردی و از بعد روش شناسی، همبستگی از نوع علی (پس رویدادی) میباشد. جامعه آماری پژوهش، کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده و با استفاده از روش نمونه گیری حذف سیستماتیک، 110 شرکت به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده است، سال آماری تحقیق 1390 الی 1399 و از آن جهت که برای محاسبه برخی متغیرها نیاز به داده های سال آتی می باشد از 9 سال به عنوان نمونه اصلی پژوهش استفاده شده است. برای سنجش عدم تقارن اطلاعاتی از سه شیوه مجزا (دامنه قیمت پیشنهادی خریدوفروش سهام، معیار عدم نقد شوندگی آمیهود و نوسان پذیری بازده سهام) استفاده شده است. معیار اندازه گیری قیمت گذاری نادرست سهام مدل 5 عاملی پانتزالیس و پارک (2013) است. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد که رابطه مستقیم و معنادار بین عدم تقارن اطلاعاتی (با هر سه شیوه سنجش) و قیمت گذاری نادرست سهام وجود دارد. نتیجه گروه دوم فرضیات نشان داد ارتباط سیاسی بر رابطه بین عدم تقارن اطلاعاتی و قیمت گذاری نادرست سهام به طور مستقیم تاثیرگذار است و این رابطه را تشدید می کند، به جز شیوه سنجش عدم تقارن اطلاعاتی با روش عدم نقد شوندگی آمیهود که تعامل آن با ارتباط سیاسی تاثیری بر قیمت گذاری نادرست

    کلیدواژگان: عدم تقارن اطلاعاتی، قیمت گذاری نادرست سهام، ارتباط سیاسی
|
  • Abbas Adham *, Mohammad Marfoo Pages 1-35

    One of the most challenging topics in finance and accounting is balancing returns and risk. If so, it is important for the market to identify trends in stock returns to predict the future. Although most research on stock return changes has been based on the use of linear models, there is little evidence that stock return fluctuations may follow nonlinear patterns. Therefore, this study seeks to compare the explanatory power of linear and nonlinear models of expected stock returns. In this regard, information about 102 companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2009 to 2019 has been analyzed. The results showed that among the linear models, the coefficients of market variables, size and value in the Karhart model were higher than the coefficients of other models used. The results of estimating nonlinear models showed that threshold self-explanatory models have higher coefficients than smooth logistic transmission models. Also, using the homogeneity test of mean averages, the results indicate that the nonlinear self-explanatory threshold model based on trading volume (TARVOL) had the lowest standard mean error, which indicates that this model is more accurate in explaining stock returns.

    Keywords: Expected stock returns, linear models, nonlinear models
  • Fahime Ebrahimi *, Amin Rostami Pages 37-68

    The term glass ceiling refers to the invisible artificial barriers formed by attitudinal and organizational prejudices, which prevent women from senior executive positions. The purpose of this study is to investigate the effect of female auditors’ glass ceiling beliefs on tenure intentions, considering the mediating variable role of psychological Empowerment. This study is a descriptive and correlational study and the statistical population of the study consists of female auditors working in member institutions of the Iranian Association of Certified Public Accountants (IACPA). The information required for this study was collected by completing a questionnaire by 116 female auditors in 1400. In this study, in order to measure the beliefs of the glass ceiling, the constructs of denial, resilience, resignation, and acceptance have been applied, and in order to test the hypotheses, structural equation modeling using the least-squares method has been used. The results of testing the hypotheses using SmartPLS 3 indicated the positive and significant effect of denial and resilience and the negative and significant effect of acceptance on the psychological empowerment of female auditors. The results also showed that the constructs of denial and resilience through the construct of psychological empowerment have an effect on tenure intentions, but the indirect effect of resignation and acceptance on the tenure intentions is not significant. Hence, part of the higher tendency of female auditors to leave auditing firms than male auditors can be attributed to the beliefs of the glass ceiling.

    Keywords: Glass Ceiling Beliefs, Psychological empowerment, Turnover Intentions, Female Auditors
  • Mahtab Jahromi *, Bita Mashayekhi Pages 69-96

    move of the standard setters in Iran towards the employment of international financial reporting standards and the importance of the role of tax laws in accounting in Iran have given attention to the theoretical aspects of accounting for income tax. In this regard, in this research, different approaches to tax accounting on income from theoretical and historical aspects have been investigated and the most important components of each approach, according to the research literature, have been extracted and submitted to 52 questionnaires. . A questionnaire was arranged in three areas: allocation or non-allocation approach (30 items), different approaches to allocation (46 items), and disclosure cases (13 items). The results show that the allocation approach (versus the non-allocation approach), comprehensive allocation approaches, and balance sheet approaches (versus partial allocation and income approaches) to the first and second and eleventh categories of disclosure in the third area ( Disclosure) was confirmed.These results can be beneficial for the standar setter.

    Keywords: Income Tax Accounting, Tax Allocation, Tax Measurement, Tax Disclosure
  • Seyed Mostafa Hasanzadeh Diva *, Ghasem Blue Pages 97-122

    It has long been claimed that accounting information contained in financial statements is an important source of information for investors and other capital market participants. Therefore, it can be reasonably expected that accounting information will play an effective role in valuing stock prices as well as stock returns. On the other hand, the behavioral financial perspective shows that some changes in the price of securities have no fundamental reason and the emotional behavior of investors plays an important role in determining prices. The present study investigates the effect of investor sentiment on Value Relevance of Accounting Information. The time frame of this research is for a period of 15 years from the beginning of 1385 to the end of 1399 and the research sample includes 97 companies listed on the Tehran Stock Exchange. The results indicate that in periods when the investor sentiment is high, the relationship between earnings and returns and stock prices is stronger than periods of low emotional periods. Also, in periods of low investor sentiment, the relationship between returns and stock prices and other accounting variables (book value of total assets per share, book value of equity per share, operating cash flow per share) is stronger than when emotions The market is high.

    Keywords: Investor Sentiment, Value Relevance of Accounting Information, behavioral financial, Stock returns, stock prices
  • Gholamreza Rezaei, Ramin Zeraatgari *, Reza Taghizadeh Pages 123-155

    Achieving optimal performance in all areas is one of the main goals of any organization. Accordingly, drawing on the new public management and agency theory, this paper examines the mediating role of accountability in the relationship between financial reporting quality and the performance of governmental agencies. The research model and hypotheses tested with a data survey of 209 responses obtained from accountants and managers working in the governmental agencies in Sistan and Baluchestan province in the year of 2021. The result obtained from final model of research showed that financial reporting quality and accountability has a positive and direct effects on the organizational performance. Also, the financial reporting quality has a positive and direct effects on the accountability of governmental agencies. In addition, the results show the mediating effects of accountability variable on the relationship between financial reporting quality and performance. These findings suggest that governmental agencies seeking to improve their performance need to improve financial reporting quality and accountability system.

    Keywords: financial accountability, operational accountability, information quality, Performance
  • Narges Sarlak *, Mohammad Kashanipour, Nezamodin Rahimian, Anvar Bayazidi Pages 157-196

    In this research, it was investigated the effect of earnings quality characteristics on information content of annual and interim earnings with a meta-analysis approach during the last 20 years. In this regard, 59 domestic and foreign articles were reviewed during the mentioned period. To answer research questions, a meta-analysis approach was used in CMA2 software. In the present study, the information content of annual and interim earnings as dependent variable is the correlation and regression relationship between accounting earnings with different price response criteria such as return, price, abnormal or accumulated return in previous studies. Also, the qualitative characteristics of earnings have the role of independent variables that should be multiplied by earnings, and be investigated their effect on different price response criteria in previous studies.Findings indicate the positive and significant effect of earnings quality characteristics such as accounting conservatism, earnings persistence and smoothing, and the negative and significant effect of earnings quality characteristics such as earnings management (contain of real and accrual), and earnings variability on accounting earnings information content. However, accounting earnings information content has been independent from earnings quality characteristics such as disclosure quality, earnings quality, earnings comparability, and auditing quality.Other important results indicate that in relation to earnings persistence, the type of financial reporting (annual and interim) has been a moderating factor; So that the information content of interim earnings was independent of earnings persistence. In contrast, the effect of earnings persistence on the information content of annual earnings was positive and significant.

    Keywords: earnings quality characteristics, information content of annual, interim earnings, and meta-analysis approach
  • Hossein Fakhari *, Mohsen Faghih, Karim Imani Pages 197-226

    An important part of capital market research is relating stock price and its informative, especially the firm-specific information. Accordingly, many studies have been directed on the concept of stock price synchronicity and the factors affecting it, which represent part of stock price informative. In explaining these factors, the CEO media exposure is one of the factors that affect the stock prices synchronicity. Therefore, and due to the importance of the impact of this factor, which indicates how investors pay attention to the specific information of businesses, the purpose of this study is to investigate the effect of CEO media coverage on stock price synchronization. In this regard, was collecting data of 146 firm of Tehran Stock Exchange during the years 2011 to 2019 and tested with the simultaneous equations system. Findings based on the Generalized Method of Moments (GMM) showed that the CEO media exposure has a negative effect on stock price synchronicity. Also, according to the seemingly unrelated regression (SUR), there is a relationship between CEO media exposure and stock price synchronicity. These findings underscore the information role of CEO media exposure as one of the sources of corporate information transmission to the market.

    Keywords: CEO Media Exposure, Generalized Method of Moments, Seemingly Unrelated Regression, Stock Price Synchronicity
  • Akram Kazerooni, Mostafa Ghasemi *, Bahram Barzegar Pages 227-267
    Introduction

    By intensification of competition and resource constraints the necessity of use management accounting tools to earn required power in the competitive market and improving financial performance felt. In the same direction, this current study is an exploratory mixed research that wants to design a model to earn improving financial performance in production companies based on accounting management tools and prioritize. b) Research Questions or hypothesis: The community and statistical sample of the current study consist of the financial managers of 40 accepted cement companies in Tehran stock or OTC. c)

    Methods

    At first the design’s model of 28 management accounting tools by reviewing the research literature recognized, in the following, by Delphi techniques and Kendall agreement coefficient, 25 tools selected and in the general category, there were costing tools, costing budgeting, long-term planning, performance measurement and decision making for investment. d)

    Results

    The result of structural equation modeling shows that the influence of 5 categories on performance measurement is meaningful and positive.

    Discussion and Conclusion

    Also, according to the result of the best-the worst approached, the new costing techniques, pricing techniques financial budget, efficiency of financial processing & accounting and profitability index allocated 1 to 5 respectively.

    Keywords: Model of financial performance based on accounting management, Cement Industry, Mixed method approach
  • Kianoosh Ganji, Mohammad Arabmazar Yazdi *, Abbas Hoshi, Hamideh Asna Ashari Pages 269-309

    Professional turnover is a primary concern for the audit profession, as reported by many recent professional reports. Also, based on the received information from Securities & Exchange Organization (SEO) by March 2019, average retention period for auditors who worked in its trusted firms was 574 days which is too low in comparison with global statistics. In this paper, we used multi grounded theory (MGT) to configure a comprehensive model for explaining the influencing factors on professional turnover intention among Iranian auditors. Analysis of the data from the systematic review of related studies which were available on Journal’s online database and interviews with 18 experts who were selected through a combination of purposive and snowball sampling methods led to development a model in four groups; conditions (individual factors, Occupational factors, Intra-organizational link, Characteristics of Audit Institutions, Organizational climate, Occupational / Organizational attitude, Audit fee and Progress in career path), Context (factors in Macro level and at Profession level), Actions/interactions and Consequences.

    Keywords: Auditing, Turnover intention, Meta Synthesis, Multi-grounded theory
  • Sajjad Mohammadi, Allahkaram Salehi Pages 311-341
    Introduction

    Internal auditing is considered as an important part of international financial reporting policies and strategies that can lead to value creation for stakeholders. One of these important areas is the adoption and implementation of International Financial Reporting Standards, which have focused on internal audit functions over the past few years. Therefore, the aim of this paper is to examine the features of internal audit and its impact on the adoption and implementation of International Financial Reporting Standards.

    Hypotheses

    H1: The internal audit has an impact on the adoption and implementation of IFRS H2: The relationship between internal and independent auditors affects on the adoption and implementation of IFRS H3: The independence of the internal audit affects on the adoption and implementation of IFRS H4: The professional competence of internal auditors affects on the adoption and implementation of IFRS H5: Management support for the internal audit unit has an impact on the adoption and implementation of IFRS.

    Methods

    This research is classified as applied research in terms of research purpose and as descriptive / survey research in terms of the nature of analysis. Also, in terms of time, its data are cross-sectional in 2021. A standard questionnaire was applied for collecting the data, which is the basis for structural equation analysis and partial least squares analysis to fit the desirability of the research model. The statistical population of the study consists of auditor’s members of National Association for Official Auditors.

    Results

    The findings indicate the internal audit and management support from it have a significant effect on the adoption and implementation of IFRS, while the relationship between internal and independent auditors, the independence of the internal audit and the professional competence of internal auditors have not a significant effect on the adoption and implementation of IFRS.

    Conclusion

    Results demonstrate that the internal audit unit can play an effective role in the acceptance and implementation of IFRS and managers' attention are urged to consider the importance of that role and to support it.

    Keywords: Effectiveness, Internal audit unit, International Financial Reporting Standard, Independence, Competence of internal audit, Structural Equation
  • Mohammadreza Mehrabanpour *, Gholamreza Karami, Mohammad Jandaghi Ghomi Pages 343-386

    Iranian auditing firms face increasing challenges such as hyper-competition, underdevelopment, and severity of expectations gap. In order to exaltation and sustainably development, they require to meet multiple and complex performance objectives, which highlights the need for strategic planning and performance evaluation. In this regard, the purpose of this study is to provide a balanced scorecard and strategy map for Iranian auditing firms. The present research is qualitative and exploratory that is done by the method of grounded theory in the professional and academic area of Iran during 2019-2020. The research data collection is a triangular (triangulation) manner includes 25 semi-structured interviews, 38 secondary interviews, and qualitative analysis of 548 documents from Iranian professional journals. Findings showed that a balanced scorecard with five perspectives including financial, client, internal processes, learning and growth, and reputation, provides a comprehensive and purposeful framework for evaluating the strategic performance of Iranian audit firms. Furthermore, the results showed that the strategy map obtained from the balanced scorecard model provides a systematic and effective roadmap to meet the challenges and basic needs of Iranian audit firms and it can protect and support the growth and development of the audit firm and profession of the country.

    Keywords: Audit Firms, Balanced Scorecard, performance evaluation, Strategy Map, Iranian Audit Profession
  • Seyed Hesam Vagfi *, Azadeh Oshkooh Pages 387-419

     the reaction of investors will be unrealistic, and this can put a gap between the stock price and its intrinsic value. Therefore, the purpose of this study is to investigate the effect of information asymmetry on incorrect stock pricing with emphasis on the role of corporate political communication. The present study is applied and from a methodological point of view, causal (post-event) correlation. The statistical population of the study is all companies listed on the Tehran Stock Exchange and using the systematic elimination sampling method, 110 companies have been selected as the research sample, the statistical year of the research is 1390-1399 and because some variables are needed to calculate According to next year's data, 9 years have been used as the main research sample. To measure information asymmetry, three separate methods have been used (stock price range, amiotic liquidity criterion and stock return volatility). The measure of incorrect pricing of stocks is the 5-factor model of Pantzalis and Park (2013). The results of testing the research hypotheses showed that there is a direct and significant relationship between information asymmetry (with all three methods of measurement) and incorrect stock pricing. The result of the second set of hypotheses showed that the political relationship directly affects the relationship between information asymmetry and incorrect stock pricing and intensifies this relationship, except for the method of measuring information asymmetry with the Amihod liquidity method, which interacts with Political connection has no effect on incorrect stock pricing.

    Keywords: Information asymmetry, incorrect stock pricing, corporate political communication