فهرست مطالب

مطالعات جغرافیایی مناطق خشک - پیاپی 46 (زمستان 1400)

فصلنامه مطالعات جغرافیایی مناطق خشک
پیاپی 46 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احسان لشگری تفرشی* صفحات 1-16

    تعیین چارچوب نظری شناخت یک مفهوم بنیادین؛ یکی از مبنایی ترین اصول در مطالعه و شناخت مفاهیم و موضوعات است و ازجمله چگونگی شناخت اثرگذاری سیاست بر فضای جغرافیایی در مکاتب مختلف معرفت شناسی ازجمله در ساختارگرایی و به ویژه در آراء هگل متفاوت است. در این انگاره، حکومت در معنای وسیع خود حالت ناب واقعیت را که از اراد ه ی عقلانی انسان ها نشات گرفته، نمایندگی می نماید. در این راستا کوشش گردیده با مراجعه به مستندات معتبر نظری اثرپذیری معرفت شناختی جغرافیای سیاسی در مکتب ساختارگرایی هگلی ارایه گردد. یافته های پژوهش بیانگر آن است که در مکتب ساختارگرایی نظام سیاسی- اقتصادی حاکم در یک دوره ی تاریخی نقش علی و تعیین کنندگی را برای شکل گیری و حدوث تغییر فضایی داراست و فضای جغرافیایی در نظر آن ها چیزی جزء تحول ساخت ها و تغییر شکل آن ها نیست. بر این مبنا رویکردهای شناختی جغرافیای سیاسی ناظر به تبارشناسی ساخت سیاسی-اجتماعی حاکم در مقیاس ملی با استفاده از منطق دیالکتیک است.

    کلیدواژگان: سیاست، فضای جغرافیایی، ساختارگرایی، شناخت، هگل
  • شیرین محمدخان*، صادق آبروش، محمدرضا ثروتی، منیژه قهرودی تالی صفحات 17-30

    اثرات مخرب فرسایش بادی بر محیط زیست و فعالیت های انسانی سبب شده است تا شناسایی و کمی نمودن منابع رسوبات بادی به عنوان موضوعی مهم برای برنامه ریزان باشد. با توجه به اهمیت موضوع، در این پژوهش به منشایابی رسوبات بادی در ماسه زار جلالی پرداخته شده است. برای دست یابی بدین منظور بعد از ترسیم نقشه ی رخساره های ژیومورفولوژی منطقه ی موردمطالعه با استفاده از بازدیدهای میدانی و تصاویر گوگل ارث در نرم افزار ArcMap، تعداد 43 نمونه از رسوبات منطقه در رخساره های مختلف ژیومورفولوژی برداشت شد. سپس با استفاده از آزمایش های ژیوشیمیایی و XRF حجم عناصر موجود در هر نمونه رسوب مشخص شد. عملیات نرمال سازی و آزمون آنالیز واریانس (ANOVA) در نرم افزار SPSS انجام گرفت و پس از مشخص شدن ردیاب های ژیوشیمیایی با استفاده از افزونه ی Solver در نرم افزار اکسل، معادله ی انگشت نگاری رسوبی بر روی عناصر ردیاب در منطقه ی موردمطالعه به منظور تعیین سهم نسبی رخساره های ژیومورفولوژی در ایجاد رسوبات بادی اعمال گردید. بر اساس نتایج حاصل، بیش ترین سهم منابع رسوب مربوط به رخساره ی رسی لیمونی بوده است؛ به طوری که 60 درصد از رسوبات مربوط به این رخساره بوده است که 2/2 درصد از مساحت منطقه را شامل می شوند. بعد از رخساره ی رسی لیمونی، بیش ترین سهم مربوط به رخساره های پف کرده بوده است. رخساره های پف کرده با 8/36 درصد از مساحت منطقه ، 36 درصد از منابع رسوب را شامل می شوند. با توجه به موارد مذکور، مناطقی که دارای پوشش گیاهی متراکم بوده، کم ترین سهم را در تولید رسوبات بادی داشته است و رخساره ی رسی لیمونی که فاقد پوشش گیاهی و دارای عناصر ریزدانه بوده، بالاترین سهم تولید رسوب را دارا بوده است؛ بنابراین لازم است تا در مورد تثبیت آن ها اقدامات لازم صورت گیرد.

    کلیدواژگان: فرسایش بادی، رخساره های ژئومورفولوژی، انگشت نگاری رسوبی، ماسه زار جلالی
  • زهرا شکوهی، بهمن صحنه*، علی اکبر نجفی کانی صفحات 31-52

    توسعه و گسترش صنایع تبدیلی و تکمیلی با توجه به تاثیر آن در اشتغال زایی، کاهش ضایعات در جهت کمک به تغذیه ی جامعه، افزایش بهره وری و ایجاد ارزش افزوده، توسعه ی صادرات غیرنفتی و توان ارزآوری، کاهش بیکاری، بهبود معیشت پایدار خانوارها و توسعه ی نواحی روستایی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این تحقیق با هدف بررسی نقش صنایع تبدیلی و تکمیلی (فرآوری محصولات خرما) در بهبود معیشت پایدار خانوارهای روستایی شهرستان قیر و کارزین انجام گرفت. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و ماهیت آن، توصیفی-تحلیلی مبتنی بر پیمایش بوده و جامعه ی آماری آن را خانوارهای ساکن در 9 روستای بخش مرکزی شهرستان قیر و کارزین با تعداد 2914 خانوار تشکیل می دهد که با استفاده از فرمول کوکران تعداد 342 خانوار انتخاب و مورد پرسشگری واقع گردید. ابزار تحقیق پرسشنامه ای محقق ساخته در طیف لیکرت 5 گزینه ای که متغیرهای سرمایه های معیشتی مورد ارزیابی قرار گرفت. روایی پرسشنامه ها با استفاده از نظرات اساتید و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ تایید گردید. پرسشنامه ها با کمک آزمون های آماری فریدمن، کای اسکویر، کروسکال والیس و فای کرامر در محیط نرم افزاری SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و برای تهیه ی نقشه از نرم افزار ArcGIS بهره گرفته شد. یافته ها نشان می دهد که منبع اصلی درآمد ساکنان نواحی روستایی منطقه متکی بر تولید محصول خرما بوده و ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی فرآوری محصول خرما توانسته است برای بسیاری از ساکنان ایجاد اشتغال، کسب درآمد، جلوگیری از اتلاف محصولات، بهبود سرمایه های معیشت پایدار خانوارهای روستایی، ماندگاری و تثبیت جمعیت روستایی را فراهم نماید. لذا ایجاد و توسعه ی این صنعت با توجه به فراوانی نخیلات و نیروی کار ارزان با مکان یابی مناسب توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: توسعه ی روستایی، صنایع تبدیلی و تکمیلی، معیشت پایدار خانوارهای روستایی، فرآوری محصول خرما، شهرستان قیر و کارزین
  • زیور بلوچی، پیمان محمودی*، محسن حمیدیان پور صفحات 53-75

    هدف اصلی این پژوهش، بررسی ویژگی های مختلف خشک سالی های محلی و منطقه ای ایران بر اساس تیوری گردش ها و شاخص بارش استانداردشده (SPI) است؛ بنابراین جهت رسیدن به این هدف، داده های بارش سالانه ی 63 ایستگاه همدید برای یک دوره ی 30 ساله (2015-1986) از سازمان هواشناسی ایران دریافت شد. نخست بر اساس تیوری گردش ها و شاخص SPI ویژگی های خشک سالی های محلی و منطقه ای همچون درازای زمانی، کمبود تجمعی و شدت آن ها استخراج شدند. تشخیص و تفکیک خشک سالی های منطقه ای مبتنی بر آستانه ی فضایی بحرانی 30 و 50 درصد از مجموع مساحت ایران انتخاب شدند و بر این اساس، ویژگی های خشک سالی ایران برای هر دو مقیاس با یکدیگر بررسی شدند. در مقیاس محلی پایش خشک سالی ها با استفاده از تیوری گردش ها مشاهده شد که این روش برای مناطقی با وسعت زیاد و دارای اقلیم های مختلف در مقایسه با شاخص SPI نمی تواند بسیار مناسب باشد. در مقیاس منطقه ای نیز نشان داده شد که استفاده از تیوری گردش ها با آستانه ی فضایی 30 درصد، ترکیب مناسبی برای پایش خشک سالی های منطقه ای ایران نمی باشند، لذا در مقایسه بین دو آستانه ی فضایی 30 و 50 درصد کاملا آشکار شد که آستانه ی فضایی 50 درصد برای تیوری گردش ها و شاخص SPI آستانه ی مناسبی برای پایش خشک سالی های منطقه ای ایران است. از دیگر نتایج این مطالعه می توان به این مهم اشاره داشت که درازی زمانی خشک سالی ها در دوره ی اول نسبت به دوره ی دوم کوتاه تر بوده است و در مورد شدت خشک سالی ها به نظر می رسد شدت خشک سالی ها در دوره ی دوم (2015-2001) نسبت به دوره ی اول (2000-1986) کاهش داشته باشند.

    کلیدواژگان: چندضلعی تیسن، درازای زمانی خشک سالی، شدت خشک سالی، کمبود تجمعی خشک سالی، آستانه ی فضایی، تغییرات اقلیمی
  • حدیث مرادی*، ابوالقاسم امیراحمدی، لیلا گلی مختاری، رحمان زندی صفحات 76-92

    انسان از ابتدای حیات خود دایما با تهدیدهای ژیومورفیک مواجه بوده و این مخاطرات، خسارت های جانی و مالی را در زیستگاه های انسانی به ویژه شهرها و روستاها برای جوامع انسانی به دنبال داشته است. یکی از این مخاطرات، زلزله است. نیمه ی غربی استان کرمانشاه ازجمله کانون های زلزله خیز کشور می باشد که در این پژوهش به عنوان منطقه ی موردمطالعه برگزیده شد. در این پژوهش جهت بررسی الگوی فضایی زلزله های رخ داده در قرن اخیر در منطقه ی موردمطالعه، داده های موردنیاز از سایت سازمان زمین شناسی ایالات متحده استخراج گردید. سپس در راستای سنجش نحوه ی توزیع فضایی داده ها از شاخص موران استفاده گردید. همچنین جهت ارتباط بین کاربری های اراضی و کانون های زلزله از مدل های رگرسیونی OLS و GWR استفاده شد. نتایج نشان می دهد که در دوره ی مورد بررسی از 173 زلزله ی رخ داده 22 مورد بیش از 5 ریشتر قدرت داشته اند. الگوی توزیع متغیر عمق زلزله های رخداده با استفاده از آماره ی موران از نوع الگوی خوشه ای بوده و با توجه به بالا بودن میزان P-value (49/0) و پایین بودن Z (68/0-) خودهمبستگی فضایی را برای این پارامتر تایید می کند. طبق مدل OLS تمام متغیرهای مورد استفاده متغیرهای اصلی و تاثیرگذار بوده اند، اما نزدیکی به گسل بیش ترین نقش را دارا می باشد. لکن عدد VIF (5/7) به دست آمده برای متغیرها نشان دهنده ی این است که احتیاج به بررسی متغیرهای مستقل بیش تری وجود دارد، اما طبق مدل GWR مقدار مربعات باقی مانده ی تعدیل شده که نمایانگر شاخص خوبی انطباق می باشند، بیانگر کاهش خطا و افزایش دقت در برآورد متغیر وابسته و بیانگر برتری مدل رگرسیون وزن دار جغرافیایی نسبت به مدل حداقل مربعات است. همچنین نتایج حاکی از آن است که میزان شدت زلزله ارتباط مستقیمی با شاخص های تراکم گسل، نزدیکی به گسل و ارتفاع دارد و کم ترین ارتباط را با کاربری های زمین های بایر و باغات و جنگل نشان داد.

    کلیدواژگان: مطالعه ی آماری، زلزله، مدل رگرسیون وزنی جغرافیایی، OLS، غرب کرمانشاه
  • اکبر موسی ئی جو، حمید ماجدی*، حسین ذبیحی صفحات 93-110

    در دنیای امروز با توجه به بالا رفتن میزان استفاده از تکنولوژی و کمی شدن معیارها، نابسامانی ها و حفره های معنایی در زندگی اجتماعی، مجموعه های مسکونی موجود در شهرهای بزرگ فاقد روحیه و احساس مکانی می باشند؛ بنابراین پژوهش حاضر با هدف شناسایی میزان اهمیت اثر هر یک از عوامل محیطی موثر بر حس مکان در مجموعه های مسکونی شهر اهواز با توجه به دو نوع رویکرد طراحی است. روش تحقیق از نوع توصیفی-تحلیلی و از نوع غربالگری است که بدین منظور با تحلیل اسنادی و مطالعات کتابخانه ی از مقالات و کتب، عوامل محیطی موثر بر حاکم در حس مکان استخراج گردید و سپس پرسشنامه ای برای بررسی سهم هر مولفه از نظر ساکنین و غربالگری در عوامل محیطی موثر بر حس مکان مجموعه ی مسکونی نیوساید و جندی شاپور صورت پذیرفت و از تکنیک دلفی فازی و نرم افزار MATLAB استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که در مبلمان شهری، نورپردازی با مقدار 77/0 و درجه ی عضویت H بیش ترین و سطل زباله ها با مقدار 21/0 و درجه ی عضویت VL کم ترین و قابلیت حذف را دارد. در عناصر صلب فضاها، المان ها با مقدار 89/0 و درجه ی عضویت VH بیش ترین است. در فضاهای طبیعی، آب نما با مقدار 85/0 و درجه ی عضویت VH می باشد. در جداره ها، تابلوها با مقدار 87/0 و درجه ی عضویت VH و درها با مقدار 37/0 و درجه ی عضویت L کم ترین می باشد. در منظر، چشم انداز طبیعی با مقدار 88/0 و درجه ی عضویت VH و خط آسمان با مقدار 21/0 و درجه ی عضویت VL کم ترین است. از مبلمان شهری، سطل زباله ها از دسته ی VL؛ از کف، شیب زمین در دسته ی L؛ از فضای طبیعی، درخت در دسته ی L؛ از جداره ها از دسته ی درها از دسته ی L و سکوهای بصری از دسته ی VL می باشد. از منظر عمق، دید و نقاط ضعف از دسته ی L و خط آسمان از دسته ی VL می باشند و از کیفیت فضا، رنگ از دسته ی L می باشد و قابلیت حذف شدن را دارند.

    کلیدواژگان: غربالگری، حس مکان، مجموعه های مسکونی، دلفی فازی
|
  • Ehsan Lashgari Tafreshi* Pages 1-16

    In the philosophy of science and especially in the humanities, the definition of the concepts and subjects have different and even opposite ontological and epistemological foundations. In other words, recognizing a concept in different schools can have conflicting definitions. Therefore, determining the theoretical framework for a fundamental concept is one of the most fundamental principles in the study for understanding the concepts and subjects. Obviously, recognizing political geography is different in distinct epistemological schools, including in structuralism, and in particular in Hegel's views. In this theoretical framework, the government represents the originated of human’s moral-rational will. In this regard, have been struggled by referring to the valid theoretical literature were been explained the political geography functions in the Hegelian Structuralism School. The findings research reveals that in the structuralism school, the components of the geographical space have an interconnected concrete nature and at the same time, processes and political institutions of space as an external and structural factor play effective role in the evolution of space forms and processes. Based on this, cognitive approaches in political geography needs genealogy the politico-social construct cognition on a national scale with using the rational deductive means.

    Keywords: Politics, Space of geography, Structuralism, Cognition, Hegel
  • Shirin Mohamadkhan*, Sadegh Abravesh, Mohammad Reza Sarvati, Manijeh Ghohrodi-TALI Pages 17-30

    The destructive effects of wind erosion on the environment and human activities have led to the identification and quantification of sources of wind sediments as an important issue for planners. Due to the importance of the subject, in this study, the origin of wind sediments in Jalali sands has been investigated. To achieve this, after mapping the geomorphological facies of the study area using field visits and Google Earth images in ArcMap software, 43 samples of area sediments were collected in different geomorphological facies. Then, using geochemical and XRF experiments, the volume of elements in each sediment sample was determined. Normalization and analysis of variance (ANOVA) were performed in SPSS software. After determining the geochemical tracers using the Solver plugin in Excel software, the sediment fingerprinting equation was applied to the tracer elements in the study area in order to determine the relative contribution of geomorphological facies in the formation of wind sediments. According to the results, the largest share of sediment sources was related to the lemon clay facies, so that 60% of the sediments were related to this facies, which cover 2.2% of the area. After lemon clay facies, the largest share was related to puffy facies. Puffy facies with 36.8% of the area, 36% of the sediment sources. According to the mentioned, areas with dense vegetation had the lowest share in the production of aeolian sediments and lemon clay facies that had no vegetation and had fine-grained elements, had the highest share of sediment production, so Necessary measures need to be taken to stabilize these domains.

    Keywords: Wind erosion, geomorphological facies, sedimentary fingerprinting, jalaliSandy field(Case study: Jalali sand field)
  • Zahra Shokhi, Bahman Sahneh*, Ali Akbar Najafi Kani Pages 31-52

    Development and expansion of date processing industries due to its impact on job creation, reducing waste to help nourish society, increase productivity and create added value, develop nonoil exports and exchange rate, reduce unemployment, sustainable lively/hoods of households and rural development It has a special feature. The aim of this study was to investigate the role of conversion and complementary industries (processing of date products) in improving the sustainable livelihood of rural households (studied in Ghirokarzin villages). The research is applied and descriptive-analytical method based on survey and its statistical population consists of households living in 9 villages in the central part of Ghirokarzin city with 2914 households. Using Cochran’s formula, 342 heads of households were selected and interviewed. The research tool was a researcher-made questionnaire in the l Likert scale with 5 options in which the variables of subsistence capital were included using a review of previous research. Validity of questionnaires using professors’ opinions and its reliability using Cronbach’s alpha for: Economic indices were 0.75, social indices were 0.87, human indices were 0.89, natural indices were 0.81, and physical indices were 0.74, which indicates relatively desirable reliability. The questionnaires were analyzed using Friedman, chi-square, Kruskal-Wallis and Phi Cramer’s Kramer statistical tests in SPSS software environment and ARCGIS software was used to prepare the map. Findings show that the main source of income for the residents of rural areas of the region is based on date production and the creation of conversion and complementary industries of date processing has been able to create employment, earn income, prevent product loss and improve sustainable livelihoods of rural households. Leave and provide the basis for the survival and stabilization of the rural population in the study area. Therefore, the creation and development of this type of industry is recommended due to the abundance of the raw material of this industry, namely dates in the region and cheap labor in terms of proper location.

    Keywords: Rural Development, Transformation, Complementary Industries, Sustainable Livelihood of Rural Households, Date Processing, Ghirokarzin County
  • Zivar Balouchi, Peyman Mahmoudi*, Mohsen Hamidianpour Pages 53-75

    The primary objective of the present study is the investigation of the various properties of Iran’s local and regional droughts based on the theory of runs and standardized precipitation index (SPI). Thus, in order to accomplish this goal, the annual precipitation data of 63 synoptic stations were procured from Iran’s meteorological organization for a 30-year period (1986-2015).. First, based on the theory of runs and SPI index, local and regional drought characteristics such as duration, cumulated deficit and their severity were extracted.. Detection and separate of regional droughts based on critical spatial threshold were selected 30 and 50% of the total area of Iran, and based on this, the characteristics of Iranian drought for both scales were examined together. In local scale, the droughts were monitored using the theory of runs and it was found out that this method cannot be an appropriate one for regions featuring high vastness and various climates in comparison to SPI. It was also shown in regional scale that the use of the theory of runs with areal threshold of 30% of the total area under drought cannot make up a suitable combination for monitoring Iran’s regional droughts. Thus, in a comparison between the two areal thresholds of 30% and 50%, it was figured out that the 50% areal threshold is a good one for the theory of runs and SPI for monitoring Iran’s regional droughts. Another result of this study is that the duration of droughts in the first period was shorter than the second period.. As for the intensity of the droughts, it seems that the intensity of the droughts is lower in the second half (2001-2015) as compared to the first half (1986-2000).

    Keywords: Thiessen Polygon, duration of the droughts, cumulated deficit of droughts, intensity of droughts, areal threshold, Climate change
  • Hadis Moradi*, Abolghasem Amirahmadi, Leila Golimokhtari, Rahman Zandi Pages 76-92

    From the beginning of their lives, human beings have been constantly faced with geomorphic threats, and these risks have led to human and financial losses in human habitats, especially in cities and villages, for human societies. One of these risks is earthquakes. According to a report by the United Nations Planning Office in 2002, Iran ranked first among the countries in the world in terms of the number of earthquakes with a magnitude of 5.5 and one of the highest ranks in terms of earthquake risk and the number of casualties. The risk is assigned to itself. In this study, an attempt was made to express the effect of several indicators on the spatial pattern of earthquakes in the study area. The relationship between eight parameters including distance from faults, density of faults, slope, altitude points, distance from garden, distance from forest, distance from barren lands, distance from city, earthquake density and earthquake depth were investigated. For this analysis, two ordinary least squares regression models (OLS) and geographic weight regression model (GWR) were used. The results indicate that the magnitude of the earthquake is directly related to fault density indices; It has a distance from the fault and altitude and showed the least correlation with the distance from the barren lands.

    Keywords: Statistical study, geographical weight regression model, OLS, west of Kermanshah
  • Akbar Mousaei Joo, Hamid Majedi*, Hossein Zabihi Pages 93-110

    In today's world, due to the increasing use of technology and the decrease of criteria, disorders and semantic holes in social life, residential complexes in large cities lack the spirit and sense of place, this study aims to identify the importance of the effect of each factor. Environment is effective on the sense of place in residential complexes of Ahvaz according to two types of design approaches. The research method is descriptive-analytical and screening. For this purpose, by document analysis and library studies of articles and books, environmental factors affecting the sense of place were extracted and then a questionnaire to assess the share of each component in terms of residents and screening in Environmental factors affecting the sense of location of New Side and Jundishapur residential complex were performed and fuzzy Delphi technique and MATLAB software were used. The results show that in urban furniture, lighting with a value of 0.77 and a degree of H membership has the highest and trash with a value of 0.21 and a degree of VL membership has the lowest and can be removed. In rigid elements of spaces, the elements with the value of 0.89 and the degree of VH membership are the highest. In natural spaces, the waterfall has a value of 0.85 and a degree of VH membership. In the walls, the panels with the value of 0.87 and the degree of VH membership and the doors with the value of 0.37 and the degree of membership L are the lowest. In the landscape, the natural landscape is the lowest with a value of 0.88 and the degree of VH membership and the skyline is the lowest with a value of 0.21 and the degree of VL membership. From urban furniture, trash cans are from VL category, from the floor, slope of the ground is in L category, from natural space, tree is in L category, from walls are from doors category L, visual platforms are from VL category. In terms of depth of vision and weaknesses of the L category, the sky line is of the VL category and the quality of the color space is of the L category and can be removed.

    Keywords: Screening, Sense of place, Residential complexes, Fuzzy Delphi