فهرست مطالب

پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی - سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1400)

مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 56، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فریسا ایران نژاد رانکوهی، مهدی میردامادی*، سید جمال فرج الله حسینی، فرهاد لشگرآرا، محمدرضا رضاپناه صفحات 1-15

    نظام نوآوری کشاورزی شامل شبکه ای از حیطه های مختلف می باشد که در تعامل دوسویه با یکدیگر قرار دارند، این ارتباط درون شبکه ای به دلیل درنظر گرفتن تمامی کنشگران نقطه قوت نظام نوآوری کشاورزی به حساب می آید.هدف این مقاله بیان رسالت و چشم انداز نظام نوآوری کشاورزی ایران است. در این پژوهش 19 نفر از مدیران و محققان سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و مدیران بخشهای اجرایی و سیاستگذاری با استفاده از تکنیک گلوله برفی با انتساب متناسب شناسایی و مورد پرسش قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات مصاحبه و پرسشنامه ساختاریافته می باشد که در نهایت با استفاده از تکنیک دلفی فازی، یافته های تحقیق مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. رسالت و چشم انداز نظام نوآوری کشاورزی ایران با تاکید بر کرامت انسانی و بهره مندی از منابع انسانی کارآمد درصدد دستیابی به توسعه پایدار کشاورزی؛ تامین امنیت غذایی کشور؛ توسعه فن آوری های نوین در بخش های فعال کشاورزی و کشاورزی دانش محور با تاکید بر توانمندسازی، ثروت آفرینی، کمک به ایجاد اشتغال مولد و استفاده از مزیت رقابتی در تولید محصولات کشاورزی می باشند.

    کلیدواژگان: بیانیه رسالت و چشم انداز، نظام نوآوری کشاورزی، ایران
  • راضیه کشاورز با حقیقت*، سید محمود حسینی، سید جمال فرج الله حسینی، فرهاد لشگرارا صفحات 16-33

    هدف کلی پژوهش، بررسی عوامل موثر بر پایداری فعالیت ترویج خصوصی از دیدگاه کارشناسان بخش دولتی، بر مبنای مدلسازی معادلات ساختاری، است. جامعه آماری مطالعه، کارشناسان ترویج بخش دولتی بود که در مراکز خدمات جهاد کشاورزی استان های زنجان و قزوین (کارشناسان پهنه)، مشغول خدمت بودند (N=241). حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 148 نفر برآورد گردیده و با روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب، تعیین شد. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن از طریق روایی صوری، محتوایی، همگرا و تفکیکی مورد تایید قرار گرفت. جهت محاسبه پایایی نیز از آزمون آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی، استفاده شد. داده ها از طریق نرم افزار Smart-PLS و بر مبنای رهیافت حداقل مربعات جزیی، تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها حاکی از آن بود که عوامل زیرساختی، آموزشی-ترویجی، و اقتصادی، به ترتیب بیشترین تاثیر مثبت را بر سازه پایداری فعالیت ترویج در بخش خصوصی، داشتند . با توجه به تاثیر عامل زیرساختی، ساماندهی شبکه ترویج خصوصی از سوی سازمان جهاد کشاورزی در ابتدا و انجام سیاست های حمایتی جهت راه اندازی شرکت های نوپای مشاوره ای از قبیل اطلاع رسانی، آموزش و فرهنگ سازی جهت پذیرش فرهنگ ترویج خصوصی در منطقه، و تقبل سهمی از حق العمل ترویج خصوصی، پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: عملکرد ترویج، پایداری، ترویج دولتی، ترویج خصوصی
  • محسن موسایی*، اعظم نویدی اصل صفحات 33-52

    یکی از اصلی ترین و مهم ترین کاربردهای نظام دانش و اطلاعات کشاورزی تمرکز بر توانمندسازی ذی نفعان است این تحقیق با هدف بررسی عوامل موثر بر نظام دانش و اطلاعات کشاورزی از دیدگاه کارشناسان ترویج استان کهگیلویه و بویراحمد صورت گرفته است. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و براساس ماهیت داده ها توصیفی- پیمایشی بود. جامعه آماری تحقیق کارشناسان ترویج سازمان جهاد کشاورزی استان کهگیلویه و بویر احمد در سال 1398بودند که بر اساس گزارش این سازمان تعداد آنها 260 نفر بود. برای تعیین حجم نمونه از جدول کرجسی و مورگان استفاده شد. بر اساس این جدول حجم نمونه 152 نفر برآورد گردید. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بود که روایی آن توسط پانل متخصصان مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای بخش های مختلف پرسشنامه محاسبه شد. داده های به دست آمده توسط نرم افزار SPSS و smartPLS و آزمون های آماری مختلف تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد رهبری و مدیریت با بارعاملی استاندارد 621/0، نیروی انسانی با بار عاملی استاندارد 569/0، برنامه ریزی با بار عاملی استاندارد 365/0، عوامل ساختاری با بار عاملی استاندارد 353/0 به ترتیب بیشترین تاثیر را بر نظام دانش و اطلاعات کشاورزی کارشناسان ترویج استان کهگیلویه و بویراحمد دارند.

    کلیدواژگان: نظام دانش و اطلاعات، سیستم کشاورزی، فناوری اطلاعات و ارتباطات، کارشناسان ترویج
  • حشمت الله سعدی*، محبوبه عطایی، فاطمه حبیببی، کریم نادری مهدیی، فاطمه علی توکلی صفحات 53-66

    فقدان ارتباط موثر بین ترویج کشاورزی و تحقیقات یکی از موانع اصلی در موفقیت ترویج است. پژوهش حاضر با هدف بررسی و تحلیل عاملهای موثر ارتباط تحقیق و ترویج از دیدگاه کارشناسان و متخصصان این دو حوزه مهم در توسعه کشاورزی انجام شده است. جامعه آماری تحقیق عبارتند از کارشناسان بخش تحقیقات و ترویج کشاورزی در استان همدان (N=267). از این افراد تعداد 135 نفر به صورت تصادفی در دو مرحله انتخاب و نظرات آن ها گردآوری و تحلیل شده است. ابزار اصلی پژوهش عبارت است از پرسشنامه ای محقق ساخته که پایایی آن به وسیله الفای کرونباخ و تتای ترتیبی تایید شده است. برای رسیدن به سازه های اصلی از تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شده است. همچنین برای تعین سهم عامل از نرم افزار SmartPLS و برای ارزیابی برازش مدل از نرم افزار اموس بهره گرفته شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد فقدان ارتباط پژوهشکران بخش تحقیقات با ترویج کشاورزی در سطح مزرعه به چهار عامل تاکید نهاد ترویج و تحقیقات بر وظیفه گرایی به جای نهادگرایی، ضعف نیازسنجی پژوهشی در ساختار تحقیقات کشاورزی، غرور سازمانی و بی توجهی به نهادهای دیگر به ویژه در بخش تحقیقات و نهایتا ضعف در ارتباط سازمانی خلاصه می شود. با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاد شده است دو نهاد ترویج و تحقیق بیش از هر چیزی باید به اثربخشی فعالیت ها بیاندشند و نه صرفا انجام وظیفه. دوم این که هر دو نهاد از وجه منفی غرور سازمانی دور باشند تا بتوانند با یکدیگر ارتباط موثر برقرار کنند.

    کلیدواژگان: ترویج کشاورزی، تحقیقات کشاورزی، ارتباط سازمانی
  • حامد ایزدی*، بهمن خسروی پور، آمنه سواری ممبنی صفحات 67-83

    امروزه در بسیاری از کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه، کارآفرینی روستایی به طور عام و کارآفرینی زنان روستایی به طور خاص به عنوان کلید توسعه اقتصادی و نیز بهبود کسب و کار به حساب می آید. هدف از این مطالعه تبیین سازه های پیش بینی کننده گرایش به کارآفرینی در بین زنان روستایی می باشد. پژوهش از نظر ماهیت کمی، از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها، میدانی بود. جامعه آماری این پژوهش را زنان روستایی در پنج روستای دهستان ده پیر جنوبی از توابع شرقی شهرستان خرم آباد مرکز استان لرستان تشکیل دادند (756N=) که بر اساس جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه 256 نفر انتخاب شد. روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب بود. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته بود که روایی صوری آن بر اساس نظر جمعی از اعضای هییت علمی و صاحب نظران مربوطه تایید شد. افزون بر این، برای تعیین میزان پایایی بخش های مختلف پرسش نامه، از مطالعه راهنما و محاسبه ضریب آلفا کرونباخ استفاده شد که برای بخش های مختلف پرسشنامه بین 70/0 و 91/0 محاسبه شد. نتایج به دست آمده از مدل معادله های ساختاری نشان داد، سه سازه هویت خود، خودکارآمدی و تسهیلات، سازه های موثر بر گرایش زنان روستایی به کارآفرینی به صورت مثبت و مستقیم می باشند. این سازه ها در نهایت توانستند 86 درصد از تغییرات گرایش زنان روستایی به کارآفرینی را پیش بینی کنند. نتایج این مطالعه پیامدهای مهم برای سیاست گذارانی دارد که به دنبال ترویج فرهنگ کارآفرینی زنان روستایی هستند.

    کلیدواژگان: گرایش، کارآفرینی، زنان روستایی، سازه های روانی- اجتماعی
  • فرزانه رضایی، فرحناز رستمی* صفحات 84-98

    کشاورزی فراسرزمینی به سرمایه گذاری خارجی در بخش کشاورزی از طریق خرید یا اجاره قطعات زمین در مقیاس بزرگ و بهره برداری از آنها در کشورهای دارای ظرفیت و پتاسیل مناسب از نظر امکانات و منابع تولید گفته می شود. در طول چند سال اخیر، اقدامات بسیاری در زمینه کشاورزی فراسرزمینی ایران نیز صورت گرفته است؛ با این حال بررسی ها نشان می دهد فقر اطلاعاتی عمیقی در خصوص کشاورزی فراسرزمینی ایران وجود دارد و با گذشت چند سال از مطرح شدن بحث کشاورزی فراسرزمینی در کشور هنوز از اجرای یک برنامه ریزی استراتژیک بلندمدت خبری نیست. لذا در این مطالعه با استفاده از مدل SOAR و دیدگاه مثبت شناسی، به بررسی نقاط قوت و فرصت های کشاورزی فراسرزمینی پرداخته شد. روش تحقیق در این پژوهش از نظر نوع، کیفی و از نظر گردآوری داده، توصیفی-تحلیلی با ماهیت کاربردی است که برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه و برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل SOAR استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه، 16 نفر از کارشناسان، مسیولان ذیربط و سرمایه گذاران می باشد. از مهم ترین نتایج مورد انتظار توسعه کشاورزی فراسرزمینی، کاهش فشار بر روی منابع داخلی کشور، کسب سود برای تولیدکنندگان، تامین تقاضای بازار داخلی با منابع بیرونی و ایجاد روابط دوستانه بین ایران و کشورهای دیگر می باشد.

    کلیدواژگان: کشاورزی فراسرزمینی، کشور میزبان(سرمایه پذیر)، کشور میهمان(سرمایه گذار)، برنامه ریزی راهبردی، مدل استراتژیک SOAR
|
  • Farisa Irannejad Rankoohi, Mehdi Mirdamadi *, Jamal F.Hosseini, Farhad Lashgarara, Mohamadreza Rezaezapanah Pages 1-15

    The agricultural innovation system consists of a network of different areas that interact with each other, this relationship is considered the strength of the agricultural innovation system due to the consideration of all actors.The purpose of this article is to express the mission and vision of Iran's agricultural innovation system. In this study, 19 managers and researchers of the Agricultural Research, Education and Extension Organization were identified and questioned using the snowball technique with appropriate assignment. Interview data collection tool and structured questionnaire. Finally, using fuzzy Delphi technique, the research findings were analyzed. Mission and Vision of Iran's agricultural innovation system with emphasis on human dignity and the use of efficient human resources to achieve sustainable agricultural development; Ensuring the country's food security; Development of new technologies in the active sectors of agriculture and knowledge-based agriculture with emphasis on empowerment, wealth creation, helping to create productive employment and use of competitive advantage in the production of agricultural products.

    Keywords: Mission, Vision Statement, Agricultural Innovation System, Iran
  • Razieh Keshavarz Bahaghighat *, Seyed Mahmoud Hosseini, Seyed Jamal Hosseini, Farhad Lashgarara Pages 16-33

    This study examined the major effective factors on sustainability and continuity of private extension services from the perspective of public sector experts in Qazvin and Zanjan province based on the Structural Equation Modeling. The population of this study comprised public sector experts who worked in Agricultural Extension Services Centers in Qazvin and Zanjan provinces (N=241). The study sample consisted of 148 public sector experts selected through stratified random sampling. A questionnaire was utilized for data collection. Validity was confirmed by face validity, convergent validity, and content validity and reliability was calculated using Composite Reliability and Cronbach's alpha coefficient. Data was analyzed using Smart-PLS software based on Partial Least Squares approach. The findings showed that the infrastructure, education & extension, and economic factors had the most positive and significant effect on the sustainability and continuity of private extension activities from the perspective of public sector experts in Qazvin and Zanjan province, respectively. Due to the impact of the infrastructure factor, the organization of private extension network by the Agricultural Jihad Organization at first and the implementation of supportive policies to set up consulting start-ups such as information, education and culture to accept the culture of private promotion in the region, and accept A portion of the private promotion fee is offered.

    Keywords: Extension Performance, Sustainability, Public Extension Services, Private Extension Services
  • Mohsen Mousaei *, Aazam Navidiasl Pages 33-52

    One of the primary and most important goals of the agricultural knowledge and information system is to focus on the welfare of stakeholders. This study investigates the factors affecting the agricultural knowledge and information system from the perspective of extension experts in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Provinces. In terms of the purpose of applied research and based on the nature of the research data, it is descriptive-survey research. The study's statistical population was the extension experts of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Agricultural Jihad Organization, which according to the report of this organization, is 260. Krejcie and Morgan's table was used to determine the sample size. Based on this table, the sample size was estimated at 152 people. The data collection tool was a questionnaire whose validity was confirmed by a panel of experts, and its reliability was estimated using Cronbach's alpha coefficient for different parts of the questionnaire. Data were analysed by SPSS21 and Smart PLS software and various statistical tests. The results showed that leadership and management with a standard operating load of 0.621, manpower with a standard operating load of 0.569, planning with a high standard load of 0.365, Structural factors with a standard factor load of 0.353 have the most significant impact on the agricultural knowledge and information system of Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad provinces, respectively.

    Keywords: knowledge, information system, agricultural system, Information, Communication Technology, Extension Experts
  • Heshmatollah Saadi *, Mahbobeh Ataei, Fatemeh Habibi, Karim I Naderi Mahdie, Fatemeh Ali Tavakoli Pages 53-66

    the lack of effective communication between agricultural extension and the research department is an important obstacle in the success of Agri. extension. The present study was conducted to investigate and analyze the main causes of the challenge of the relationship between Agri. research and Agri. Extension from the perspective of experts and specialists in these two important areas in agricultural development. the statistical population is experts of the research and extension department in Hamadan province (N = 267). 135 people were selected from the total population at random in two stages and their opinions were analyzed. The main research tool is a researcher-made questionnaire. The reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha and ordinal theta. Exploratory factor analysis has been used to find the main structures. Also, SmartPLS software was used to determine the factor share and Amos software was used to evaluate the model fit. Research results show There are four factors influencing the weak relationship betwin agri. research and Agri. Extension at the farm level. The emphasis on conscientiousness instead of institutionalism, Weakness of research needs assessment in the structure of agricultural research, Organizational pride, especially in the field of research and Weakness in organizational communication. Finally suggested: Agri. Extension and Agri research should pay attention to the effectiveness of activities and not just to the task. Second, These two organizations should stay away from the negative part of organizational pride so that they can communicate effectively with each other.

    Keywords: Agricultural extension, Agricultural research, organizational relashenship
  • Hamed Izadi *, Bahman Khosravipour, Ameneh Savarimombeni Pages 67-83

    Today, in many developed and developing countries, rural entrepreneurship in general and rural women entrepreneurship has been seen specifically as the key to economic development as well as business improvement in many countries around the world. The purpose of this study was explaining the predictive factors of tendency to entrepreneurship among rural women. This research is descriptive-survey in terms of practical purpose and in terms of data collection. The statistical population of this study consisted of rural women in five villages of Deh Pir jonobi of eastern functions of Khorramabad county, the Center of Lorestan province (N = 756) based on Morgan table, a sample size of 256 people was selected. The sampling method with proportional assignment. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose face validity was confirmed based on the collective opinion of faculty members and relevant experts. In addition, to determine the reliability of different parts of the questionnaire, pre-test and calculation of Cronbach's alpha coefficient was used, which was between 0.70 and 0.91. The results obtained from the model of structural equations of path analysis showed that the three variables of self-identity, self-efficacy and facilities are the variables affecting the tendency of rural women to entrepreneurship in a positive and direct way. and these variables eventually accounted for 86% of the changes Predict the tendency of rural women to entrepreneurship. The results of this study have important implications for policymakers seeking to promote the entrepreneurial culture of rural women.

    Keywords: Tendency, Entrepreneurship, Rural Women, psychosocial variables
  • Farzaneh Rezaee Pages 84-98

     Overseas agriculture refers to foreign investment in the agricultural sector through the purchase or lease of land lots on a large scale and exploitation in countries with a good capacity and potential in terms of production facilities and resources. Over the past few years, there have been many actions in the field of Iran Overseas agriculture; however, surveys show that there is a deep lack of information of Iran overseas agriculture and There is still no long-term strategic planning after a few years since the introduction of an overseas agricultural debate. Therefore, in this study, using SOAR model and positivist viewpoint, Overseas agricultural strengths and opportunities were investigated. The method of research in this research is qualitative and in terms of collecting data, descriptive-analytical with the applied nature which is used for data collection from the interview and SOAR model is used for data analysis. The study population consists of 16 experts, relevant authorities and investors. The most important outcomes are expected to be the development of Overseas agriculture, the reduction of pressure on domestic resources, the acquisition of profits for producers, the supply of domestic market with external resources and the establishment of friendly relations between Iran and other countries.

    Keywords: Overseas agriculture, host country (Investee), guest country (investor), Strategic planning, strategic model SOAR