فهرست مطالب

معماری و شهرسازی آرمان شهر - پیاپی 37 (زمستان 1400)

نشریه معماری و شهرسازی آرمان شهر
پیاپی 37 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/21
  • تعداد عناوین: 17
|
  • سمانه دهقان*، آزیتا بلالی اسکویی صفحات 1-14
    خانه های دوره قاجار ارومیه، نمونه های ارزشمند از معماری ایران هستند که با وجود الگوهای متنوع و خاص، پژوهش جامعی در خصوص آن ها انجام نشده است. پژوهش حاضر با روش ترکیبی (توصیفی-تحلیلی و تفسیر تاریخی) انجام پذیرفته است. هدف از این پژوهش شناخت و تحلیل مسکن در دوره قاجار ارومیه و چگونگی تاثیرپذیری آن از عوامل مختلف و شناسایی الگوی کالبدی و در نهایت گونه بندی کالبدی خانه های مذبور می باشد. جهت دستیابی به این هدف و با توجه به تخریب اکثر خانه های تاریخی در ارومیه و عدم ثبت و برداشت تمام نمونه ها، تعداد 13 نمونه سالم و پابرجا مورد بررسی قرار گرفتند و در این راستا از مطالعات کتابخانه ای و اسناد تاریخی و نیز مطالعات میدانی استفاده شده است. نتایج تحقیق گویای این است که بسیاری از ویژگی های خانه های ارومیه به نحوی با متغیرهای فرهنگی، اعتقادی، اقتصادی و اجتماعی و غیره هماهنگ بوده اند و علی رغم وجود مفاهیم مشترک در شکل گیری الگوهای کالبدی خانه های این دوره (از قبیل اقلیم و اقتصاد و سیاست و غیره)، شاهد تمایزات کالبدی آشکار در بین خانه ها هستیم که با توجه به تحلیل های کالبدی صورت گرفته طبقه اجتماعی ساکنین خانه ها نقش بسیار مهم در گونه بندی کالبدی خانه ها ایفا کرده است.
    کلیدواژگان: خانه های تاریخی، ارومیه، گونه شناسی کالبدی، دوره قاجار
  • حامد دوست محمدی، محمدجواد مهدوی نژاد*، سعید کامیابی صفحات 15-27

    امروزه بیش از هر زمان دیگر، ضرورت تداوم و پیوند با معماری ارزشمند و تاریخی ایران زمین احساس می شود. مساله اصلی آن است که از یک سو لازم است معماری معاصر ایران برگرفته از الگوهای کهن و بومی باشد (چالش اصالت)، و از سوی دیگر، یک اثر معماری لازم است فرزند زمان خود باشد (چالش نوآوری). چارچوب مفهومی پژوهش بر اساس «نظریه سرآمد» بنا نهاده شده، و در نتیجه در تعامل «جنتایپ» معماری اصیل ایرانی و «فینوتایپ» معماری روزآمد، به ترسیم معماری آینده می پردازد. هدف اصلی پژوهش، بازشناسی ژنوم معماری نهفته در پلان مسکن بومی شهر سمنان به عنوان بخشی ارزشمند از آثار برگزیده معماری ایرانی است. بر اساس روش شناسی پژوهش، شهر سمنان به عنوان نمونه مورد مطالعه، و مسکن معاصر آن در دوران قاجار و پهلوی به عنوان «جامعه آماری» انتخاب شده است. برای «نمونه آماری»، پنج خانه با روش گلوله برفی و مشورت صاحبنظران انتخاب شدند. یافته های مقاله نشان دهنده آن است که نظمی پنهان و یک «الگوی غالب» در نمونه های مسکن سمنان، نظمی که با اتکا به هندسه مبتنی بر «گراف جامع توجیه پلان» در قالب فرآیند «اشتراک یابی» بین گراف ها، قابل توصیف است. آنالیز روابط فضایی در پلان های خانه های سنتی سمنان در دوره معاصر، گرافی پیچیده و متعالی از روابط فضایی را نشان می دهد. عناصر معماری تعاملی چشمگیر از زیبایی طراحانه، تعامل فضاهای پر و خالی، بالاترین فناوری روز، مصرف هوشمندانه انرژی و توجه به نیازهای معنوی و روحی انسان را به خوبی به نمایش می گذارد. نتایج پژوهش همچنین بیان کننده آن است که استفاده از گراف های جامع و الگوریتم های ترکیبی، از کارایی لازم برای معرفی جنتایپ معماری برخوردارند. معماران و طراحان می توانند بر اساس جنتایپ استخراج شده، یک معماری روزآمد، متناسب با فینوتایپ زمان خود، برای کاربران امروز و آینده بیافرینند.

    کلیدواژگان: رویکرد طراحی مبنا، پلان گراف توجیهی جامع، الگوریتم های هایبرید، معماری معاصر، نظریه معماری سرآمد
  • حمیدرضا صارمی*، حمید رضائی قادی، محمدرضا بمانیان صفحات 29-43

    دانش مغز و اعصاب، علم نوینی است که رهگشای شناخت عملکرد ذهنی انسان و ادراک از محیط پیرامون می باشد. مغز انسان به عنوان یکی از پیچیده ترین ارگان های بدن، مسیولیت پردازش کلیه اطلاعات دریافتی از محرک های خارجی از طریق حواس پنجگانه و همچنین، ادراکات حسی، عاطفی و عقلانی (منطقی) را به عهده دارد. دانش مغز و اعصاب، می تواند ارتباط بین مغز و طراحی فضا برای دسترسی به بازده مطلوب و اهداف مورد نظر طراحان و معماران را میسر سازد. از سوی دیگر، نماهای شهری نقش بسزایی در نوع احساسات کاربران ایفا می کنند. بنابراین، هدف از انجام این پژوهش، شناخت تاثیر دانش نوروساینس بر معماری و چگونگی تاثیر عناصر نما بر محرک های ذهنی مغز در جهت طراحی نمای مناسب می باشد. در این پژوهش، با استفاده از روش تحقیق پیمایشی، هفت ساختمان (سه ساختمان تاریخی و چهار ساختمان معاصر) بررسی شد. برای این منظور، تعداد 385 پرسشنامه به طور تصادفی بین مسافران در هفت محله توزیع گردید. نتایج حاصل از بررسی پرسشنامه ها نشان داد که ارتباط معناداری میان دانش نوروساینس و معماری وجود دارد و این که عناصر نما چگونه بر محرک های حسی تاثیر می گذارند. همچنین، ساختمان های تاریخی شهر ساری و یکساختمان معاصر به نام مجتمع مسکونی عصر 94 ، واجد عناصر فیزیکی و محتوایی (مانند: رنگ، قالب، بافت و مصالح، ریتم، تناسب و غیره) در نما بودند که برای مسافران جذاب به نظر می رسید. این بناها با استفاده از عناصر فیزیکی، مانند: تنوع مصالح، فرم، رنگ و بافت، موجب ارتباط بهتر مسافران با نمای این ساختمان ها شده اند که در نهایت منجر به ایجاد ارتباط با نمای ساختمان شده است.

    کلیدواژگان: معماری، نمای ساختمان، نوروساینس، مجتمع مسکونی، محرک حسی
  • پریا سعادت جو* صفحات 45-63
    پژوهش حاضر به بررسی تاثیر شاخصه های فرمی یک ساختمان بلندمرتبه بر جریان باد شهری پرداخت. نمونه مورد مطالعه یک واحد همسایگی متشکل از 9 بلوک ساختمانی میان مرتبه می باشد. ساختمان هدف، بنایی 9 طبقه واقع در مرکز مجموعه است که تغییرات ساختاری بر روی آن اعمال شده است. در گام اول پژوهش یک ساختمان صلب و 5 مدل با ساختارهای حجمی متفاوت، شبیه سازی و یکی از حالت های کارآمد از میان آن ها انتخاب گردید. در گام بعدی، با تغییر ارتفاع تورفتگی های بدنه، تاثیر این متغیر بر رفتار باد پیرامون بنا مورد بررسی قرار گرفت. روش تحقیق در بخش اول روش توصیفی با ابزار مطالعات کتابخانه ای و راهبرد پژوهش در بخش دوم، راهبرد شبه تجربی است. شبیه سازی های CFD و تحلیل های عددی با استفاده از نرم افزار Ansys Airpak 3.0.16 انجام گرفت. بررسی ها نشان داد تغییر ساختار هندسی می تواند رفتار باد پیرامون ساختمان و معابر اطراف آن را تحت تاثیر قرار دهد. در میان مناطق آیرودینامیکاطراف ساختمان ها، منطقه پشت به باد و گوشواره ها شاهد بیش ترین و مناطق رو به باد دارای کم ترین تاثیرپذیری مثبت حاصل از تغییرات هندسی بوده اند. نتایج نشان داد توزیع منظم تورفتگی بدنه در ارتفاع ساختمان می تواند با تشدید سرعت باد اطراف به تهویه معابر کمک کند. نتیجه این تغییرات در بهترین حالت، افزایش 48.33 درصدی متوسط و 16.89 درصدی ماکزیمم سرعت باد شهری در مقایسه با مدل صلب می باشد. بررسی تغییر ارتفاع تورفتگی های بدنه بر پتانسیل باد شهری ثابت کرد که ارتباط مستقیمی میان این مولفه و کارآیی تهویه شهری برقرار نیست. در این میان مدل هایی با ارتفاع تراس 1.5 و 2.5 متر به ترتیب بهترین و ضعیف ترین عملکرد را از نظر تقویت جریان باد پیرامونی تراز عابر پیاده از خود نشان دادند.
    کلیدواژگان: فرم ساختمان، باد شهری، تورفتگی بدنه، سرعت باد
  • مصطفی ارغیانی*، محمد مهوش، موسی شاکری صفحات 65-77

    دانشگاه ها محیط هایی اجتماعی و کالبدی هستند؛ که بر نگرشها، رفتار اجتماعی، تعاملات علمی و موقعیت های منسوب به استادان و دانشجویان و نیز بر ارتباط بین مدیریت دانشگاه و اجتماع دانشگاهی و مشارکت در یادگیری تاثیرگذار هستند. در این میان، توجه به عوامل موثر بر مشارکت در یادگیری میتواند نقش موثری در مطلوبیت این فضاها داشته باشد. با توجه به اهمیت کیفیت محیط، این تحقیق ضمن بررسی مفهوم کیفیت محیط به عنوان متغیر مستقل و ابعاد آن، با تبیین شاخصهای کیفیت محیط، نقش کیفیت محیط را در ایجاد مشارکت در یادگیری به عنوان متغیر وابسته بررسی میکند. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر مشارکت در یادگیری بر اساس متغیرهای کیفیت محیط در بین دانشجویان دانشگاه بجنورد صورت گرفته است در واقع هدف تحقیق، ارتقاء میزان مشارکت در یادگیری توسط مولفه های کیفیت محیط می باشد. مقاله حاضر دارای روش تحقیق توصیفی و تحلیلی می باشد و برای گردآوری اطلاعات از ابزارهای کتابخانه ای و پرسشنامه بهره گرفته شده است و از لحاظ هدف، کاربردی است. جامعه آماری آن را دانشجویان دانشگاه بجنورد تشکیل می دهند و نمونه ها به شیوه تصادفی انتخاب شده اند. سپس با استفاده از مولفه های موثر بر مشارکت در یادگیری و کیفیت محیط ، با تکیه بر شاخص های پرسشنامه میزان تاثیر این متغیرها بر هم سنجیده شده است. پرسشنامه های جمع آوری شده، در محیط نرم افزار Spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در این راستا از آزمون همبستگی پیرسون و اسپیرمن و آزمون مجذور اتا استفاده شده است. بر این اساس 48 گویه در قالب 6 شاخص مورد سنجش واقع شده است. خلاصه نتایج پژوهش حاکی از آن است مولفه سرزندگی، کارایی و عدالت و تناسب به ترتیب مهمترین مولفه های کالبدی موثر بر مشارکت در فرایند یادگیری در فضای دانشگاه هستند.

    کلیدواژگان: دانشگاه بجنورد، فضای آموزشی، مشارکت در فرایند یادگیری، کیفیت محیط
  • جمال الدین سهیلی*، مریم ارمغان، نوشین شیخ اکبری صفحات 79-98
    یکی از اهداف عمده و مهم حکومت پهلوی، تجددطلبی و تغییر سبک زندگی به شیوه غربی بود که در این راستا اصلاحات برنامه های نوسازی بسیاری تدوین شد. در میان این تحولات اساسی که در زمینه های گوناگون در حال رخ دادن بود، بسیاری از تجددطلبان که الگوبرداری از غرب، از حکومت به آن ها سرایت کرده بود، خواستار تغییر معماری مسکن خود به شکل غربی بودند که بعدها همین خانه ها به عنوان الگویی برای خانه سازی در سطوح وسیع تری در شهر تهران شدند. با توجه به ارزش های ویژه معماری به لحاظ عصر تحول فرهنگی و اجتماعی دوره پهلوی اول، یکی از الزامات مطالعات معماری معاصر می باشد. شناسایی چگونگی محرمیت در پیکره بندی فضای معماری خانه های مسکونی برونگرا شهر تهران در دوره پهلوی اول که متاثر از تحولات نوگرایی سبک زندگی بوده است، این مطالعه، قصد دارد ویژگی محرمیت فضای معماری خانه های برونگرا در شهر تهران را شناسایی و بررسی کند که تحت تاثیر تغییرات سبک زندگی مدرنیستی در طی دوره پهلوی اول، ساخته شدند. روش جمع آوری داده ها از طریق مرور کتابخانه ای انجام شد و روش شناسی در این تحقیق، ترکیبی از روش های تاریخی- تفسیری و توصیفی- تحلیلی می باشد. از روش استدلال استنتاجی برای تجزیه و تحلیل داده ها از طریق چیدمان فضا استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که مفاهیم نوگرایی سبک زندگی را می توان به سه دسته اصلی، سنت گریزی، انسان، طبیعت، معماری و فردگرایی تقسیم بندی کرد که هر کدام از آن ها، جنبه های گوناگونی از مفهوم محرمیت را توجیه می کنند. در واقع مفهوم محرمیت به لحاظ جنس در خانه های برونگرای دوره پهلوی، با خانه سنتی متفاوت است. در این خانه ها مفهوم محرمیت به ترتیب در مرتبه اول: حریم بصری، شنیداری و مالکیت به یک اندازه، در مرتبه دوم: حریم و نظارت بر اعمال اجتماعی، در مرتبه سوم: حریم و قلمرو و در رتبه چهارم: حریم و امنیت و در رتبه پنجم: حریم و خانواده وجود داشته است.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، حریم خصوصی، پیکره بندی فضایی، خانه های برونگرا، دوره پهلوی اول
  • احمد صراف زاده، محمد دیده بان*، بهزاد وثیق صفحات 99-113
    شیوه سازماندهی فضا و نحوه بیان تنوع کالبدی به عنوان دو عامل شخصیت بخشی در گونه های مختلف معماری محسوب می شوند. سنجش تغییرات در دو مولفه یاد شده؛ می تواند ابزاری برای فهم و تبیین مفاهیم موثر بر شکل گیری کالبد معماری باشد. لذا تفاوت لحن شیوه های سنتی و مدرن را می توان در سنجش این دو مولفه، موثر دریافت. بررسی این موضوع در شهرهایی با بافت تاریخی، دارای اهمیت می باشد. همچنین یکی از شهرهای دارای بافت کهن و معاصر در ایران، دزفول می باشد که این پژوهش در آن بستر به دنبال پاسخگویی به پرسشهای مطرح شده است. این پرسش ها عبارت اند از: شاخص های موثر در ایجاد تنوع کالبدی کدامند؟ روند شکل گیری کالبد معماری خانه های قاجار و پهلوی در دزفول، نشان دهنده تغییر در چه شاخص هایی از تنوع است؟ هدف پژوهش شناسایی عوامل موثر بر تنوع در خانه های مسکونی است که با مقایسه تطبیقی میان خانه های پهلوی و قاجار صورت می گیرد. این تحقیق با تکیه بر روش موردکاوی و پیمایش، به مقایسه تطبیقی شاخص های تنوع در خانه های پهلوی و قاجار پرداخته است. همچنین برپایه پیشینه تحقیق و روش ویکور، مدلی تهیه و بر اساس آن، گردآوری اطلاعات صورت گرفته است. جامعه نمونه شامل تمام خانه های به ثبت رسیده قاجار و پهلوی بوده که به روش آنتروپی-شانون، وزندهی شده اند. نتایج نشان می دهد که مفهوم کالبد در خانه های قاجاری شامل تناسبات، نسبت حیاط به بنا، شفافیت، روابط نوع عرصه، روابط فضا بر اساس عملکرد و انعطاف پذیری است. ازسویی دیگر تغییرات در کالبد معماری دوره پهلوی معطوف به تغییر در ابعاد حیاط، تناسبات، سلسله مراتب دسترسی، کاهش حریم، کاربری فضاها، فرم هندسی و شیوه انعطاف پذیری شده است. مقایسه تطبیقی خانه های قاجار و پهلوی، نشان دهنده آن است که شیوه بیان مفهوم تنوع کالبدی این دو دوره، با یکدیگر متفاوت بوده و خانه های پهلوی در برخی از معیارها با کاهش تنوع همراه بوده اند.
    کلیدواژگان: تنوع کالبدی، فضای معماری، خانه های دزفول، هندسه، روش ویکور
  • مسعود موذنی*، سحر طوفان، داریوش ستارزاده صفحات 115-131
    امروزه با توجه به روش های نوین ساخت و ساز و جستار راهکارهای رسیدن به کیفیت مطلوب در فضای زیستی، مبحث کیفیت زندگی در واحدهای مسکونی و ارتقای آن به یک چالش اساسی و آرمان برای مخاطبین آن گردیده است. از عوامل موثر در کیفیت بخشی به زندگی انسان، عنصر طبیعی نور می باشد که در این پژوهش، آزمون شاخص های کیفیت زندگی با الگوهای نورگیر از نوع فراکتال و ملهم از طبیعت برای ساکنین، ارزیابی می شود؛ چرا که هندسه فراکتال موجود در طبیعت توسط ادراک بصری انسان خوانایی داشته و پردازش چگونگی شکلی و زیبایی آن از طریق دریافت بصری و ذهنی انسان آسان و منطبق می باشد. هدف اصلی پژوهش، ارتقای کیفیت زندگی ساکنین واحد مسکونی با تبیین و ارزیابی شاخص های آن توسط الگوهای نورگیر از نوع هندسه فراکتال می باشد. بنابراین سوال اصلی پژوهش چگونگی تاثیرگذاری الگوهای نورگیر با هندسه فراکتال ملهم از طبیعت بر کیفیت زندگی مخاطب می باشد. در روش تحقیق از روش استدلالی و علمی استفاده می شود. گرد آوری داده ها به روش دلفی و کتابخانه ای انجام گرفت که الگوهای نورگیر، به عنوان متغیرهای مستقل و شاخص های کیفیت زندگی برای مخاطب به منزله متغیرهای وابسته ارزیابی شد. به طور کلی یافته های تحقیق مطابق شاخص های کیفیت زندگی و عوامل موثر بر آن به عنوان سنجه های تحقیق با بهره گیری از طیف لیکرت ارزیابی و برای الگوهای نورگیر طبیعی و غیرطبیعی به ترتیب در امتیازهای " 120 از 150 " و " 121 از 150 " رتبه بندی شد. در نهایت پژوهش به این نتیجه رسید که بداعت در تعریف الگوهای ملهم از طبیعت در نورگیرها و تولید ذهنیت جدید در مخاطب، منجر به شک لگیری کیفیت جدید بصری و فضایی شده و آشنا کردن کاربران با عینیت الگو و ایجاد پیوند ذهنی با تصور کاربران، راهکاری برای تغییر در سبک طراحی الگوی نورگیرها می باشد که منجر به تحول و ارتقاء کیفیت زندگی مخاطب و دریافت آن از فضا می شود.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، الگوهای نورگیر، هندسه فراکتال
  • بهاره ابراهیم پور*، مریم استادی صفحات 133-149
    مکان سازی از جمله موثرترین رویکردها در فرآیند طراحی شهری است که بر تبدیل فضاهای شهری به مکان های ارزشمند و با کیفیت های ویژه تاکید می کند. این در حالی است که در یک بافت شهری وجود تنها یک مکان دارای کیفیت کافی نیست؛ بلکه به مجموعه ای از این مکان ها نیاز است. شناسایی مکان ها، کیفیت بخشی بهتر به بخش های کلیدی موجود در بافت و نیز برقراری پیوند موثر میان مکان ها را می توان از اهداف اصلی مکان سازی دانست. مقاله حاضر با هدف واکاوی مولفه ها و اصول مکان سازی جهت پیوند مکان ها در دو بخش به روش توصیفی-تحلیلی ارایه شده است. در بخش اول، مولفه ها و چارچوب مفهومی مکان سازی استخراج و در بخش دوم کاربست آن در بخش هایی از دو بافت همجوار- قدیم و میانی- شهر مشهد بررسی شده است. انتخاب دو بافت با ویژگی های متمایز ضمن آن که زمینه ی مناسب برای تقویت کیفیت ها و پیوندهای مکانی میان دو بافت را در ارتباط و اتصالی مناسب فراهم نموده، فرصت های گسترده ای نیز برای کاربرد انواع مکان سازی ایجاد کرده است. اولین گام در مکان سازی به عنوان اقدامی مشارکتی و فرآیند محور، جستجوی مکان هاست. دو شرط ابتدایی در شناسایی مکان ها، عمومی بودن و وجود یک معنای مشترک جمعی برای مکان می باشد. بر همین اساس ترکیبی از تکنیک های بازی مکان و مکان سنجی در قالب پرسشنامه و مصاحبه های عمیق، تکنیک سوات و نقشه نگاری مکان ها بر مبنای دیدگاه بیرون (مشاهده گر) و درون (تجربیات روزمره زندگی افراد) کاربرد داشته است. دستاوردهای پژوهش بیانگر آن است که آن دسته از فضاهای شهری که به عنوان مکان شناسایی شده اند، مکان هایی با قابلیت آدرس دهی، خاطره انگیزی، ویژگی های خاص، دارای جاذبه و موردعلاقه افراد و با فعالیت ها یا الگوهای رفتاری ویژه است. در گام بعد، چگونگی تبدیل این مکان ها از یک مکان معمولی به مکانی موفق با ویژگی های منحصربه فرد و نیز پیوند مکان ها به یکدیگر و به مردم، پیوند مکان-مکان/پیوند مکان- مردم، به شکل الگوهای طراحی ارایه و سپس در قالب تعیین هدف و نقش در حوزه های طراحی اعمال شده است.
    کلیدواژگان: مکان، مکان سازی، پیوند مکان، اصول مکان سازی
  • زهره داودپور*، حامد بهزادی پور، حسین ذبیحی صفحات 151-163

    امروزه باورهایی در میزان تاثیرات ساختمان ها و مجموعه محیط ساخته شده بر افراد، در مباحث معماری و شهرسازی رایج شده است. در این میان ساختمان های بلندمرتبه به دلیل فرم نشانه ای خود، تاثیر قابل توجهی بر تصویر ذهنی شهروندان از محیط شهری خود دارد. این پژوهش سعی بر آن دارد که با تجزیه و تحلیل پیکره بندی فضایی منطقه 22 شهر تهران و بررسی موقعیت ساختمان های بلندمرتبه در آن، مشخص نماید تغییرات فرم کالبدی آن بناها در شریان های اصلی شهری، چگونه بر ذهنیت و ادراک محیطی شهروندان تاثیر می گذارد. پژوهش پیش رو، پژوهشی کاربردی است که با توجه به هدف آن از ترکیب روش های کمی و کیفی استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل پیکره بندی فضا و روابط توپولوژیکی مسیرها از روش چیدمان فضا (Space Syntax) بهره گرفته شده و با استفاده از نرم افزار دپس مپ (Depthmap) سه دسته نقشه شاخص های هم پیوندی، پیوستگی و قابلیت فهم تهیه گردید. پس از ترسیم نقشه عوامل چیدمان فضایی مرتبط با ساختمان های بلندمرتبه، نوع همپیوندی آن تعیین و نقشه نهایی عوامل استخراج و تحلیل ها و تفسیرهای فضایی روی آن ها انجام شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بناهای بلندمرتبه در فضاها و مسیرهایی دارای قابلیت ادراک بالاتری می باشد که: 1) در طول آن ها نشانه های با مقیاس مناسب وجود دارد. 2) در اطراف آن ها شبکه پیوسته تری از مسیرها قرار گرفته. 3) تغییرات مناسب در طول و عرض فضاها وجود دارد. 4) در اطراف مسیرها ساختمان هایی با ارتفاع متوسط قرار دارند. همچنین ساختمان های بلندمرتبه، عناصری منفرد نیستند بلکه روابط بین فضاها و نحوه قرارگیری نسبی آن ها به یکدیگر است که بر ذهنیت و ادراک محیطی شهروندان تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: ساختمان های بلندمرتبه، ادراک، چیدمان فضا، منطقه 22 شهر تهران
  • سید مهدی خاتمی*، مجتبی شهابی شهمیری، زینب اکبری، ساسان روشناس صفحات 165-181

    اغلب مطالعاتی که بر پیاده مداری و تاثیر آن بر فعالیت بدنی تمرکز دارند، با وجود تاثیر متفاوت معیارهای عینی و ادراکی بر رفتارهای سفر، آن ها را به جای یکدیگر به کار می برند که می توان منجر به یافته های متناقض شود. بنابراین، مداخلاتی که در جهت خلق محیطی پیاده مدار انجام می شوند، نمی توانند تاثیر لازم و کافی را بر میزان فعالیت بدنی و پیاده روی داشته باشند. بر این اساس، مقاله حاضر در پی آن بوده تا با بررسی تطابق شاخص های عینی و ادراکی پیاده مداری در سه بافت متفاوت در شهر بابل، تاثیر آن را بر میزان پیاده روی خود گزارش دهی شده و شاخص توده بدنی بسنجد. روش پژوهش ترکیبی و با استفاده از طرح موازی همزمان انجام شده است. بدین ترتیب ابتدا 384 نفر به عنوان نمونه به صورت تصادفی انتخاب شدند. سپس محیط ادراکی محلاتی که افراد در آن زندگی می کنند در سه مولفه دسترسی، تنوع کاربری ها و اتصال خیابان با استفاده از پرسشنامه «سنجش پیاده مداری محیط محله» ، توسط مشارکت کنندگان مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای سنجش پیاده مداری عینی در شاخص شبکه، از متغیرهای اتصال، عمق و همپیوندی در تحلیل چیدمان فضا و برای سنجش اختلاط کاربری از شاخص های آنتروپی و سهم کاربری ها در شعاع 800 متری استفاده شده است. سپس ارتباط میزان تطابق شاخص های عینی و ادراکی و میزان پیاده روی و شاخص توده بدنی با استفاده از تحلیل رگرسیون لجستیک چند سطحی مورد بررسی قرار گرفتند. یافته ها نشان می دهند، عدم انطباق میان برداشت ذهنی افراد و محیط عینی واحدهای همسایگی می تواند تا حد زیادی اختلاف ناشی از ارتباط میان محیط و میزان پیاده روی را توضیح دهد. به طوری که بر اساس نتایج، افرادی که برداشت ذهنی آن ها از همسایگی هایی با اتصال و اختلاط کاربری پایین، بالاتر باشد، به ترتیب 42 و 28 درصد احتمال پیاده روی هدفمند و تفریحی را افزایش می دهند.

    کلیدواژگان: پیاده مداری، متغیرهای عینی، متغیرهای ادراکی، شاخص توده بدنی، بابل
  • سید مجتبی صفدرنژاد*، سید عبدالهادی دانشپور، مصطفی بهزادفر صفحات 183-206

    رودخانه های کشور، اغلب با سطوحی از ناپایداری مواجه اند و فضاهای شهری مبتنی بر خود را نیز به چالش کشیده اند. زمینه سازی برای ارتقای این فضاهای شهری به مکان های عمومی پایدار، رسالت اصلی پژوهش حاضر است و در این راستا، ÷درصدد تبیین چیستی، معیارهای کلان کیفی، سازندهای موثر و مدل مفهومی «مکان عمومی پایدار رودخانه محور» و بررسی تطبیقی وضعیت رودخانه های شهری کشور در چارچوب آن است. پژوهش توسعه ای- کاربردی حاضر، از رویکرد کیفی و کمی به صورت توامان استفاده می کند. در این راستا، مطالعه کتابخانه ای برای استخراج مفاهیم و مدل نظری و مطالعه میدانی و روش «مطالعه میان موردی» برای ارزیابی کیفیت مکان های عمومی مبتنی بر رودخانه در شهرهای اردبیل، اصفهان، اهواز و رشت استفاده شده است. ضمن پیمایش های میدانی، به وسیله مشاهده و مصاحبه نیمه ساختاریافته با مردم و تکمیل پرسشنامه بسته، داده های لازم برای توصیف و تحلیل وضعیت و مقایسه تطبیقی نمونه های موردی گردآوری شده و در اعتبارسنجی نتایج، از آزمون اسمیرنف و T تک نمونه ای استفاده شده است. نتایج موید آن است که سازندهایی مانند رودخانه، انسان، قوانین، منابع، کنشگران، جامعه، شهر و غیره، در چرخه حیات مکان عمومی پایدار رودخانه محور، بر تحقق پذیری، بقاء و رشد آن موثر خواهد بود. این سازندها، به نوبه خود، کیفیات مورد انتظار از چنین مکان هایی را برآورده می سازند. معیارهای کلان شامل: تاب آوری، پایداری، انسان مداری و تشخص هستند و سایر معیارهای خرد، در قالب آن ها می گنجند. مقایسه تطبیقی نمونه های موردی، نشان می دهد علی رغم حس تعلق شهروندان به رودخانه، نقاط ضعف کم و بیش مشترکی میان آن ها، در زمینه های پایداری، امنیت و ایمنی، تسهیلات و امکانات، تاب آوری در برابر رودخانه و غیره وجود دارد. بر این اساس، توصیه هایی در زمینه رفع ضعف های کلان این مکان های عمومی، پیشنهادشده است. کاربرد پژوهش حاضر را می توان در تدوین فهرستی از عوامل موثر بر تحقق پذیری مکان عمومی پایدار با محوریت رودخانه در برنامه ریزی و طراحی دانست.

    کلیدواژگان: رودخانه، مکان عمومی پایدار، رودخانه محوری، مکان سنجی، بسترسازی، مکان سازی، مکان داری، مکان پروری
  • هومن قهرمانی*، آرزو علیخانی صفحات 207-222

    کشورهای در حال توسعه در خصوص کیفیت تحقق پذیری طراحی شهری با توجه به محدودیت های مالی، تکنیکی، سیاسی و فرهنگی معمولا با چالش هایی روبرو هستند. در ایران علی رغم نقش مهم رشته ی طراحی شهری در ارتقای کیفیت توسعه های شهری، به طور غالب تحقق پذیری طراحی شهری به لحاظ کمی- فیزیکی سنجیده می شود و فرآیند مناسب رسیدن به محصولات- فراورده ها، الزامات زمینه ای، اهداف و مسایل مربوط به کیفیت تحقق پذیری مورد غفلت واقع می شود. در این خصوص، این مطالعه پس از بررسی ادبیات نظری مرتبط و استخراج مولفه های موثر در کیفیت تحقق پذیری فراورده های طراحی شهری، از طریق ارزیابی این موارد در مورد مطالعاتی طرح میدان شهدای مشهد با وسعتی حدود 35 هکتار و با استفاده از روش هایی نظیر بررسی اسناد طرح، مصاحبه های نیمه ساختار یافته و مشاهدات هدفمند، ضمن تاکید بر ضرورت جایگزینی رویکردهای کیفی- هنجاری به جای رویکردهای کمی- فیزیکی، به ارایه الگوی اولیه ای جهت شناسایی و نحوه تعامل مولفه های موثر در کیفیت تحقق پذیری پروژه های طراحی شهری پرداخته است. بر این اساس مفاهیم مرتبط با کیفیت تحقق پذیری پروژه های طراحی شهری را می توان در سه بعد زمینه-بستر، نقش آفرینان و رویکرد طراحی دسته بندی کرد. در رابطه با سه مفهوم مذکور توجه به سازوکارهای اقتصادی و مالی، الزامات زمینه سیاسی-قانونی، شناخت نهادها و گروه های موثر، انگیزه های توسعه دهندگان، رفع تعارضات به کمک هدایت محیط تصمیم گیری، استفاده از رویکرد فرآیندی و سلسله مراتبی اسناد طراحی می تواند در ارتقای کیفی تحقق پذیری موثر باشد.

    کلیدواژگان: طراحی شهری، کیفیت تحقق پذیری، مشهد، مولفه های کیفی، میدان شهدا
  • علی اسدپور*، هاجر اسدپور، بهناز طاهریان صفحات 223-238

    فرایند مکان یابی تحت تاثیر عوامل سازگاری، آسایش، مطلوبیت و ایمنی قرار دارد. ولی این معیارها فاقد برخی از شاخص های مدارس سبز هستند. بافت تاریخی شهر یزد به عنوان نمونه ای مطرح است که بسیاری از اصول پایداری در آن قابل پیگیری می باشد. با این حال مکان یابی مدارس سبز به عنوان اولین گام در دستیابی به پایداری محیطی در برنامه ریزی های کاربری زمین در آن کم تر مورد توجه شهرسازان بوده است که این موضوع مساله اصلی پژوهش حاضر است. از این رو در این پژوهش با تطبیق معیارهای مکان یابی مدارس و شاخص های مدارس سبز، چهارچوب نظری و مدلی برای مکان یابی مدارس سبز ارایه و از آن در ارزیابی مدارس محله تاریخی فهادان یزد استفاده شده است. با راهبرد موردپژوهی، گردآوری داده ها با استفاده از اسناد و مطالعات کتابخانه ای صورت پذیرفته و برای هر یک از زیرمعیارهای موثر در مکان یابی مدارس سبز به کمک سامانه اطلاعات جغرافیایی (GIS)، تکنیک AHP در نرم افزار Expert Choiceمکان کنونی مدارس در مورد مطالعاتی ارزیابی و مکان های مستعد قرارگیری مدارس سبز نیز معرفی شده اند. نتایج حاکی از آن است که زیر معیارهایی مانند «استفاده از زمین های متروکه»، «استفاده از قطعات نیازمند نوسازی و مرمت»، «جهت گیری ساختمان به سمت نور مطلوب»، «استفاده از باد مطلوب در جهت تعدیل دمای محوطه»، «جلوگیری از اشراف ساختمان های اطراف به مدرسه» و همچنین «دارا بودن حداکثر فضای باز» و «میزان شیب زمین (10 - 0 درصد)» می توانند به مدل های کنونی مکان یابی اضافه شوند. به طور کلی بر اساس مدل مکان یابی پیشنهادی، بین مکان گزینی مدارس ابتدایی واقع در بافت محله فهادان شهر یزد و معیارهای مکان یابی سبز اختلاف قابل توجهی وجود دارد. در مجموع می توان گفت معیار آسایش و ایمنی در مکان یابی مدارس ابتدایی این محله کم تر مورد توجه قرار گرفته است. مکان های پیشنهادی برای احداث مدارس سبز در این محله می توانند در ارتقای پایداری محیطی نیز موثر باشند.

    کلیدواژگان: فضاهای رها شده، فضاهای گم شده، پارک های جیبی، ترجیحات محیطی، منظر شهری
  • مریم حق پناه*، باقر کریمی، جمال الدین مهدی نژاد صفحات 239-251

    بافت های فرسوده قسمت وسیعی از پهنه شهرهای ایران را تشکیل می دهند که به دلیل مشکلات خود از گستره ی زنده ی شهری خارج شده و به بخش های مشکل دار شهرها تبدیل شده اند. این بافت ها علاوه بر مسایل و مشکلات کالبدی، فضاهای شهری را نیز دچار تنزل کرده لذا هر کشوری سعی در رفع آن بر اساس امکانات خود دارد. تحقق چنین هدفی مستلزم انجام مطالعات گسترده، شناخت جنبه های محیطی- کالبدی، بررسی ابعاد اقتصادی- اجتماعی، بافت های فرسوده است. بر این اساس هدف اصلی پژوهش بهسازی و نوسازی بافت فرسوده محله نادرکاظمی به منظور حیات دوباره بافت است. اهداف فرعی در چارچوب هدف کلی تحقیق عبارت اند از: شناخت ویژگی های اقتصادی و اجتماعی ساکنان، وضعیت کالبدی مجموعه، بررسی عوامل موثر بر مشارکت مردم در بهسازی محله ی نادرکاظمی و ارایه رهنمون ها و راهکارهای علمی و عملی در این زمینه است. شیوه ی مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی- تحلیلی و از نوع کاربردی است که در محله نادرکاظمی شیراز با جمعیت 2302 نفر و نمونه قابل تعمیم 329 نفر مورد پژوهش قرار گرفته است. نتایج حاصل با استفاده از نرم افزار SPSS و ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل آماری پله به پله مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از تحلیل ها مشهود است که تاسیسات زیربنایی، کمبود امکانات و خدمات شهری باعث مهاجرت تعداد زیادی از ساکنان بومی به منطقه های دیگر شده است؛ از سمتی دیگر نیز وضعیت اجتماعی- اقتصادی ساکنان بافت باعث کاهش روند بهسازی درون بافت شده است و سبب افزایش سرعت فرسوده شدن بافت شده است. مطابق یافته ها افراد پاسخگو تمایل بیش تری را به مشارکت در تصمیم گیری و کم ترین علاقه را به مشارکت مالی داشتند. همچنین نتایج حاصل از آزمون پیرسون نشان داد که بین میزان مشارکت مردمی در روند ساماندهی بافت فرسوده با مولفه های دسترسی به خدمات و امکانات شهری و اعتماد سازی رابطه معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: بهسازی، شیراز، مشارکت، بافت فرسوده
  • شیما دادفر*، علیرضا بندرآباد صفحات 253-268
    طرح راهبردی- ساختاری شهر تهران مصوب سال 1386، آخرین طرح جامع مصوب تهران است که بر اساس پاردایم های جدید و رویکرد برنامه ریزی راهبردی تدوین شده است. این طرح علاوه بر موضوعات سنتی طرح های جامع موضوعات مهمی از جمله تغییر ساختار و کارکرد شهر، اصلاح نظام درآمدی شهرداری تهران، بهبود زیرساخت های شهری، ارتقاء کارایی نظام حمل و نقل شهری، تامین ایمنی شهر در برابر سوانح طبیعی، بهبود کیفیت محیط زیست شهری و استفاده از شیوه های نوین برنامه ریزی کاربری زمین را مدنظر قرار داده است. هدف از این مقاله ارزیابی فرآیند تدوین این طرح از جهت لحاظ نمودن اصول و شاخص های رویکرد آینده نگاری و پیشنهاد اصلاح روند موجود بر اساس این رویکرد می باشد. پارادایم غالب این پژوهش تفسیری و در زمره پژوهش های کیفی است. فنون گردآوری داده ها از طریق مطالعه و مصاحبه نیمه ساخت یافته و پرسش نامه باز و شیوه تحلیل داده ها در قالب تکنیک دلفی و تحلیل محتوای کیفی و به صورت ساختاربندانه می باشد. شاخص ها و اصول رویکرد آینده نگاری (با استفاده از تکنیک دلفی استخراج شامل: توجه به ذی نفعان و ذی نفوذان) مشارکت پذیری)، توجه به نامعلومی ها، عدم قطعیت ها، شوک ها و پیچیدگی ها، توجه به روندها و مگاترندها، کل نگر بودن، شمولیت و همه شمولی، توجه به برنامه ها و نتایج اسناد فرودست و فرادست، نگاه بلندمدت، توجه به ارزش ها و جهان بینی، سناریو نویسی و آینده نگری، شناخت و تحلیل دقیق و سنجیده ای از محیط برنامه ریزی، ترسیم چشم انداز) و در طرح ساختاری راهبردی تهران با روش تحلیل محتوای اسنادی سنخ بندی و مقوله بندی گردیده و مجددا میزان در نظرگرفتن این اصول در سند طرح ساختاری راهبردی تهران مورد سنجش قرار گرفت. نتایج حاکی از این است که میزان در نظر گرفتن این اصول در تدوین برنامه های توسعه شهری در هر دو روش به میزان کم می باشد.
    کلیدواژگان: فرایند، طرح ساختاری راهبردی شهر تهران، آینده نگاری، شاخص
  • احمد اخلاصی*، مریم نقیبی، محسن فیضی صفحات 269-282
    روند سریع شهرنشینی مشکلات بسیاری در توسعه ی فضای شهری ایجاد می کند. در این میان زمین های نسبتا حاشیه ای و فضاهایی باقی-مانده تولید می شوند که امکان وقوع هرگونه ناهنجاری در آن ها وجود دارد. بنابراین بررسی نوع مداخلات در مقیاس کوچک در چنین فضاهایی، بر رفتار کاربر تاثیر گذاشته و می تواند تحت تاثیر ترجیحات استفاده کنندگان باشد. بر اساس نمونه های ارایه شده در سایر نقاط دنیا، این پژوهش با تکیه بر انتخاب یک نمونه از فضاهای رها شده در تهران، امکان ایجاد پارک جیبی را بررسی کرده است. به این منظور، برای یافتن مناسب ترین نوع مداخله در سایت انتخاب شده، مطالعه ی ترجیحات و اولویت های افراد ضروری است. با استفاده از مطالعه ای توصیفی- تحلیلی و بر اساس روش مقایسات زوجی، این مطالعه با هدف ارزیابی مداخله در اراضی خالی از جمله اولویت های ساکنین و نظرات کارشناسان انجام گرفت. پس از مطالعات انجام شده در زمینه ی ماهیت فضاهای رها شده، نظر 6 کارشناس مورد بررسی قرار گرفت. سپس به منظور تعیین اولویت کاربران، گزینه های انتخاب شده در مرحله اول، در پرسشنامه تصویری AHP گنجانیده شد. با تجزیه و تحلیل 165 پرسش نامه، اولویت نخست کاربران برای تبدیل یک فضای رها شده به پارک جیبی، در هر دو گروه خانم ها و آقایان، فضای آسایش بود و فضای ورزشی از کم ترین انتخاب برخوردار بود. اولویت استفاده از فضاهای باز شهری در گروه های سنی 20 تا40 متفاوت از سایر جامعه ی آماری بود. همچنین مقایسه ی گزینه های فضای نشستن با فضای آسایش، حاکی از اهمیت انتخاب نوع مبلمان شهری در پارک-های جیبی است. از آن جایی که فضاهای کوچک میان بلوک های شهری، برای ساکنین قابل دسترسی تر هستند، لازم است پارک های جیبی به منظور ایجاد فضاهای طبیعی در نظر گرفته شوند و به طور خاص، اولویت ساکنین در استفاده از فضاها در نظر گرفته شود، تا از این طریق، پویایی فضاهای محلی و تجدید حیات فضاهای رها شده امکان پذیر شود.
    کلیدواژگان: فضاهای رها شده، فضاهای گم شده، پارک های جیبی، ترجیحات محیطی، منظر شهری
|
  • Samaneh Dehghan *, Azita Balali Oskoyi Pages 1-14
    Qajar period houses in Urmia are valuable examples of Iranian architecture that seem to have not been thoroughly studied despite their variety and specific features. The lack of attention to the historic houses is such that even many people in the city of Urmia are not familiar with these houses and there are no proper measures to preserve and restore these valuable houses.In the present study, with a combined method (descriptive-analytical and interpretive-historical) after the physical examination of houses in the Qajar period of Urmia, it has been stated what are the effective factors in the physical formation of the house and the effect of each component on the body. How is it؟The purpose of this study is firstly to identify and analyze the housing in Qajar period of Urmia and how it is influenced by various factors and secondly to identify the physical pattern and finally the physical characterization of the mentioned houses. To achieve this goal and considering the destruction of most historic houses in the city of Urmia and the lack of complete registration and recognition of all specimens by subordinate organs, 13 specimens from the Qajar period were examined and in this regard Data collection has been used from library studies and historical documents reviews as well as field studies including site visits and viewing and interviews. The findings indicate that many of the features of Orumieh houses were in some way synchronized with cultural, religious, economic and social variables, and despite common concepts in forming the physical patterns of these houses .And economics, politics, etc. we see clear physical distinctions between the houses, which, according to physical analyzes of the social class of the dwellers, played important role in the physical characterization of the houses.
    Keywords: Historic houses, Urmia, Physical typology, Qajar Period
  • Hamed Doostmohammadi, Mohammadjavad Mahdavinejad *, Saeid Kamyabi Pages 15-27

    Nowadays more than ever, architecture is in need of connection with its spiritual background. It is contemporary architecture that falls in dilemma of authenticity or to be connected with the authentic architecture, and originality or to be unique and avoid stereotyping. Contemporization as a strategy to bring up to date the historical archetypes and to set an ancient narrative in a modern context is a promising gateway for future architecture and architecture future of Iran. Literature review of the research declare that contemporary architecture might be organized to follow “genotype” of authentic architecture, while enjoys the unique “phenotype” of itself regarding to contemporary prerequisites. Therefore it is essential to contemporize and regenesis of the genome of Persian architecture in order to make a bridge between past and future. Theoretical framework of the research is based on “high-performance architecture theory”. The manuscript aims to contemporize Persian architecture based on learning and hybrid algorithms, in case of Semnan contemporary houses. Based on generic Justified Plan Graph (g-JPG) grammar and hidden geometry of Persian authentic houses. The research design is to represent, rebrand and modify well-known authentic archetypes of “house” in a way that appeals to contemporary consumers. The results provide some support for concluding an algorithm for extraction of genome of authentic architecture for contemporization and regenesis process. It can be concluded that the genotypes and the genomes of authentic Semnan house are from among the most invaluable exemplar of Persian architecture. The conclusions of the manuscript emphasize on the capability of learning and hybrid algorithms in contemporization and regenesis of genome of Persian architecture in case of Semnan authentic houses. It was concluded that the extracted genotypes and genomes of authentic Semnan house might be decoded to commercially available software based on their g-JPG characteristics.

    Keywords: Genotype, Phenotype, generic Justified Plan Graph (g-JPG), High-performance Architecture Theory, Contemporary Architecture
  • Hamidreza Saremi *, Hamid Rezaighadi, Mohammadreza Bemanian Pages 29-43

    The neurology as one of the novel sciences paves the way toward understanding the performance of human mind and also the surrounding environment. Human brain as one of the most complicated body organs, is responsible for the processing of all the information received from external stimuli through five senses and also by intuitive, emotional and rational perceptions. The neuroscience can facilitate the connection between brain and architectural space to achieve the outcome and targets desired for designers and architects. On the other hand, the city views play a key role in the feelings of users. Therefore, this research aimed to investigate the effect of neuroscience on the architecture and the effect of facade elements on the brain stimuli in order to design a desired view. In this research, seven buildings (three traditional and four contemporary) were investigated by a survey research method. To do this, 385 questionnaires were randomly distributed between passengers in seven districts. The results obtained from these questionnaires showed that there exists a significant relationship between neuroscience and architecture and how the facade elements affect the sensory stimuli. In addition, the traditional buildings in Sari and a contemporary building named "residential building era 94" had the physical and contextual elements (such as color, form, texture and materials, rhythm, fitness, etc.) in their facades which seemed attractive for the passengers. The physical stimuli in these buildings such as diversity, materials, forms, color and texture play role in a better connection of passengers with the facade of these buildings.

    Keywords: Architecture, Building Façade, Neuroscience, Residential Building, Sensory stimuli
  • Paria Saadatjoo * Pages 45-63
    Nowdays, the development of urbanization and the prevalence of high-rise construction have led to disruptions in the urban wind pattern, lack of pedestrian thermal comfort, and the concentration of pollutants in big cities. Considering the wind flow as one of the effective parameters on thermal comfort in urban spaces, this research concentrated on the effect of formal characteristics and geometric features of a high-rise building on urban wind flow. In the first step of the research, a solid building and 5 models with different forms were simulated and one of the efficient models was selected as the most efficient model. In the next step, by changing the height of recessions, the effect of this variable on the wind behavior around the building was investigated.The main research method was a descriptive-analytical method with numerical simulation strategy. The models were simulated in CFD software and their results were presented in the form of quantitative outputs, graphic contours as well as several charts. CFD results proved the positive effect of geometric modifications on the improvement of urban wind flow compared to the solid case. The second phase of the research, by focusing on model A, investigated the role of recessed space height on the airflow pattern around the building. The results of this stage indicated that there is no direct relationship between the height of the recessions, the average and the maximum wind speed around the building. A comparative study of all the models in this research proved that the implementation of geometric modifications such as porosity, voids, recessions, etc. in the lower levels of the buildings, will leave positive effects on improving the urban wind flow.
    Keywords: Building Form, urban wind, façade indentation, wind speed
  • Mostafa Arghiani *, Mohammad Mahvash, Mousa Shakeri Pages 65-77

    Universities are social and physical environments that have an impact on attitudes, social behavior, academic interactions, and academic and student-related situations, as well as the relationship between university management and academic community and participation in learning. Meanwhile, paying attention to factors influencing participation in learning can play an important role in the desirability of these spaces. Considering the importance of environmental quality, this research, while investigating the concept of environmental quality as an independent variable and its dimensions, by explaining environmental quality indices, examines the role of environmental quality in contributing to learning participation as a dependent variable. In this regard, the present study aims to identify the factors influencing participation in learning based on environmental quality variables among students of Bojnourd University. In fact, the aim of the research is to increase the participation rate in learning by the components of the quality of the environment. The present paper is a descriptive and analytical research method. For data collection, library tools and questionnaires have been used and are objective in terms of purpose. The statistical population consists of students of Bojnourd University and samples are selected randomly. Then, using the effective components of learning participation and environmental quality, the impact of these variables has been measured on the basis of the indicators of the questionnaire. The collected questionnaires were analyzed in the SPSS software environment. In this regard, Pearson correlation and Spearman test and Eta square test were used. Accordingly, 48 items have been measured in the form of 6 indicators. The summary of the research results indicates that the component of vitality, efficiency, and justice and proportionality are the most important physical components that affect participation in the learning process in the university environment.

    Keywords: University of Bojnourd, Educational environment, Participation in learning process, Environmental Quality
  • Jamel-Al-Din Soheili *, Maryam Armaghan, Noushin Sheikhakbari Pages 79-98
    One of the major and important goals of First Pahlavi era was modernization or change in lifestyle of people based on western models that Many reform programs were formulated in this regard. Among the major changes that were taking place in various fields, Many of the modernists who had been embraced by the West from the government demanding to change their housing architecture to the west ,which later became the model for wider range housing in Tehran. Due to the special architectural value in terms of cultural and social changes in first Pahlavi era, is one of the requirements of contemporary architecture. The goal of present study is identification and study of privacy quality of architectural space of Extrovert Homes in Tehran city which were built under influence of modernistic changes of lifestyle during First Pahlavi era. Data collection method was done through library review and The methodology in this research is a combination of historical-interpretive and descriptive-analytical methods. Method of data analysis is deductive reasoning that was conducted through space syntax.The results of this study show that the concepts of modernist lifestyle can be divided into three main categories: anti-Traditionalism, humanism, nature, architecture and individualism that each of the modern components of the lifestyle justify different aspects of the concept of privacy. In these houses, the concept of confidentiality was ranked first: visual and auditory privacy and ownership, second: privacy and supervision of social practices, third: privacy and territory, and fourth: privacy and security. Fifth: privacy and family.
    Keywords: Lifestyle, Privacy, Spatial Configuration, Extrovert Homes, First Pahlavi era
  • Ahmad Sarrafzadeh, Mohammad Didehban *, Behzad Vasigh Pages 99-113
    Every land has its own standards and patterns of organization, geometry and ornaments in architectural designs which demonstrate its specific body. Characteristics of each one of these elements form the concept of body in architecture. The authors try to define the concept of body and criterion of body measurement in a historical era so as to discuss the reasons of changes in one specific geographical area. In addition, this study wants to review the value patterns of past architecture. Quality and value of the structure, quantity and availability of the evidence were influential in selecting the geographical area and the architectural varieties of the study. Consistent with the reasons, Dezful was chosen as a city with its appreciated historical constructions. In this regard, the current study employed a descriptive historical method to survey the influences of time adjustment and variation on the buildings in Qajar and Pahlavi eras. Data were collected through library and field study which were surveyed based on a defined method. The method is based on the background and other models provided by other researches which are all validated by Vikor method. The samples were all from among the registered houses in Cultural Heritage, Handicrafts and Tourism Organization of Iran which were also valued by Vikor method. The acquired results which were all analyzed and validated show that the concept of body comprises proportion, ratio of the yard to the whole building, enclosure, function relationship and space relationship, is based on the function of these sections. On the other hand, varieties in construction in Pahlavi era is focused on changes in the size of the yard, proportions, hierarchy of availability, reduction in privacy, space functions and geometric forms. On the whole, the results show that variety in Qajar houses is more than Pahlavi buildings.
    Keywords: Variety, Architecture Space, Dezful Houses, Geometric, Vikor-Entropy
  • Masoud Moazzeni *, Sahar Toofan, Dariush Sattarzadeh Pages 115-131
    Today, due to modern methods of construction of living space, the issue of quality of life and its promotion has become a major challenge for its audience in contemporary buildings. One of the effective factors in improving the quality of human life in architecture is the natural element of light. In this research, the quality of life indicators are evaluated with fractal and nature-inspired skylight patterns for its audience; Because the fractal geometry in nature is legible by human visual perception. According to the research data, the research test is performed by selecting two models of natural and abnormal skylights. The main purpose of this study is to improve the quality of life of the residents of the residential unit by evaluating its indicators by skylight models of fractal geometry. Therefore, the main question of the research is how the effect of skylights with fractal geometry inspired by nature on the quality of life of the audience. The research method uses reasoning and scientific methods. Data were collected by Delphi and library methods in which skylight patterns were evaluated as independent variables and quality of life indicators for the audience as dependent variables. In general, the research findings were evaluated using Likert scale and for natural and abnormal skylight patterns were ranked in scores of (120 out of 150) and (121 out of 150), respectively.Finally, the study concluded that innovation and creativity in defining nature-inspired patterns in skylights and producing a new mentality in the audience through its test, led to the formation of new visual and spatial quality. And creating a mental connection with users' perceptions is a way to change the design style of skylights, which leads to the transformation and improvement of the quality of life of the audience and receiving it from space.
    Keywords: Quality of Life, skylights patterns, fractal geometry
  • Bahareh Ebrahimpour *, Maryam Ostadi Pages 133-149
    Placemaking is one of the most effective approaches in the urban design process that emphasizes the transformation of urban spaces into valuable high-quality places.This is despite the fact that there is not only one quality place in an urban fabric,but a collection of these places is needed.Identifying places, improving the quality of key parts, and establishing effective links between places,can be considered as the main goals of placemaking.The purpose of this study was to analyze the elements and principles of placemaking for Linking Places in the old-middle textures of Mashhad city in two parts by descriptive-analytical method.In the first part,the elements and conceptual framework of placemaking are extracted and in the second part its application is studied in two adjacent textures.The selection of two textures with distinct features,while providing a good basis for strengthening the qualities and spatial connections between the two textures in proper connection, has also created wide opportunities for the application of various types of placemaking. The first step in placemaking as a participatory and process-oriented action is searching for the places. The two basic conditions in identifying places are being public and the existence of a common sense for the place. Accordingly,a combination of place game and place check techniques in the form of a questionnaire, swot technique and mapping of places,based on external(observer)and internal(everyday life experiences)techniques has been used. Research achievements show that urban spaces identified as places are places that are addressable, memorable, feature-specific,attractive to people,and with special activities or patterns of behavior.In the next step,how to convert these places from a regular place to a successful place with unique features,as well as linking places to each other and to people,in the form of design patterns and then in the form of determining the role and purpose of the design areas has been applied.
    Keywords: place, placemaking, place link, principles of placemaking
  • zohre davoudpour *, hamed behzadipour, hosein zabihi Pages 151-163

    Today, beliefs about the impact of buildings and the predominance of man-made environments on architecture and urban planning have become commonplace and many attempts have been made to understand the structure of urban space. High-rise buildings, meanwhile, have an important role to play in creating the mental image of the city through its signaling capacity. This study attempts to determine how physical structure changes in major urban arteries, based on spatial configuration of Tehran's 22th district as a case study and high-rise building positions in it, affect mentality and Environmental perceptions of citizens. The present study is an applied research that aims to combine quantitative and qualitative methods. Space Syntax was used to analyze the space configuration and topological relationships of the paths and three categories of integration, connectivity and intelligibility indices were prepared by using Depthmap software. After mapping the spatial layout factors associated with high-rise buildings, their interconnection type is determined and the final map of the factors is extracted and spatial analyzes and interpretations are performed on them. The findings of the study suggest that high-rise buildings in spaces and pathways have a higher comprehensibility that people with greater eagerness visualize the configuration of the whole space in their minds: There is a more continuous network of routes around them, there are appropriate variations in the length and width of the spaces, and there are buildings of medium height around the roads. Also, high-rise buildings in urban spaces are not individual elements, but rather the relationships between spaces and their relative placement that affect the mentality and perception of the citizens.

    Keywords: high-rise buildings, Perception, Space Syntax, Tehran's 22th district
  • Seyed Mahdi Khatami *, Mojtaba Shahabi Shahmiri, Zeynab Akbari, Sasan Rooshenas Pages 165-181

    The present article seeks to investigate the inconsistency of objective and perceptual indicators of walkability in three different contexts in the city of Babol and its impact on the amount of self-reported walking and BMI.To measure objective walkability in the network index, connectivity, depth and integration have been used in space syntax, and to measure land use mix, entropy indicators and land use portion have been applied. In the assessment of perceptual walkability, by random selection of 384 people from three different contexts of the city of Babol as an example and in a radius of 800 meters from their houses as their neighborhood units, the walkability questionnaire of neighborhood has been applied. Then, the discrepancy between objective and perceptual indicators and the rate of walking and BMI were measured using multilevel logistic regression analysis.Positive mental perception significantly increases the Possibility of walking in neighborhood’s units with low connectivity and objective land use mix. According to the results, people whose mental perceptions of neighborhood with low connectivity are higher, 42% increase the possibility of walking as a transport and 21% increase the BMI. Conversely, a negative mindset in a neighborhood with more connectivity can reduce the possibility of walking for transportation by 31% and recreational walking by 23%.Furthermore, a positive mental perception of land use mix in neighborhood’s units that were evaluated as relatively one-functional ones, can increase the possibility of recreational walking by 28% compared to people who do not have this mental perception. In contrast, when resident’s mental perceptions of mixed used neighborhood are low, it can reduce respectively 46% and 47% of the possibility of walking for recreational and walking for transportation. Policies that aim to enhance people's physical activity can enhance the potential impact of walking and the BMI of residents by upgrade mental perception.

    Keywords: Walkability, Perceived variables, Objective variables, BMI, Babol
  • Seyed Mojtaba Safdarnejad *, Seyed Abdolhadi Daneshpour, Mostafa Behzadfar Pages 183-206
    Objectives

    Often in our country, rivers face levels of unsustainability and challenge the urban spaces based on ‎them. The main mission of this study is to provide the foundation to develop these urban spaces into sustainable ‎river-based public p‌‌‌‌‌laces. This study seeks to explain macro-qualitative criteria, effective factors, and conceptual ‎model of “sustainable river-oriented public places” and provide comparative study of the status of urban rivers in the ‎country.‎

    Research method

    This developmental-applied research uses qualitative and quantitative approaches ‎simultaneously. In this regard, a library study was utilized to extract the concepts and theoretical model, and field and ‎case study methods were utilized to assess the quality of river-based public places in Ardabil, Isfahan, Ahvaz and ‎Rasht. While conducting field surveys, via semi-structured observations and interviews with people and completion of ‎closed questionnaires, required data for describing and analyzing the status and comparisons of case samples was ‎collected. One-sample T-test and Smirnov test were used to validate the results.‎

    Findings

    Factors such as rivers, humans, laws, resources, activists, society, cities, and so on, in the life cycle of ‎a sustainable river-centered public space, will affect its viability, survival and growth. These factors, in turn, fulfill the ‎expected qualities of such spaces. The macro criteria including resilience, sustainability, anthropomorphism and ‎individuality, and other micro criteria fit into them

    Results

    Comparative comparisons of case studies show that despite the people’s sense of belonging to the ‎rivers, there are less or more some common weaknesses in them in the areas of sustainability, security and safety, ‎facilities, river resilience, etc. Thus, accordingly, recommendations have been proposed to address the major ‎weaknesses of these public places. The applications of this study can be considered in formulating a checklist for ‎evaluation, planning, designing and quality improvement, for developed or under development ‎sustainable river-oriented public spaces.‎

    Keywords: urban River, Sustainable public place, River orientation, Place Check, Place Making
  • Hooman Ghahremani *, Arezu Alikhani Pages 207-222

    The quality of the implementation of urban design in developing countries usually faces financial, technical, political, and cultural challenges. Despite the important role of urban design discipline and its documents in the realization of the quality Urban Development for decision-makers in Iran, implementation of urban design projects is usually evaluated by Quantitative methods. The appropriate process of reaching the product‏, context, goals, and issues for realizing an appropriate urban design project is neglected. As urban design projects in Iran share a common identifying of the methodology, this study analyzes Shohada Square project in Mashhad (the second largest Iranian city) as the case study since it is one of the most important urban design plans in the last decade.To investigate challenges pertaining to implementation of this project and proposing a model, after reviewing the literature, by applying directed content analysis, the theoretical components of implementation in urban design are extracted and assessed in case study through observation, methodical interview, and document content analysis.This study with the emphasis on the need to replace qualitative-normative criteria with the quantitative‏- physical ones, suggests a primary model for correcting the neglected areas to improve the quality of the implementation of urban design plans. Therefore, concepts associated with the quality of the implementation of urban design projects can be modeled in terms of the hierarchical dimensions of the background and context, the actors, and the design approach. Taking the quality of economic and financial mechanisms into account, political-legal contextual quality , the motivations of developers, eliminating conflicts by guiding the decision-making environment , using the process approach and the hierarchy continuum of design documents can be effective agents in improving this quality.

    Keywords: urban design, implementation quality, Shohada Square, Mashhad
  • Ali Asadpour *, Hajar Asadpour, Behnaz Taherian Pages 223-238

    The location process is influenced by factors of compatibility, comfort, desirability, and safety. But these criteria lack some of the characteristics of green schools. The historical context of Yazd is an example in which many principles of sustainability can be followed. However, locating green schools as the first step in achieving environmental sustainability in land use planning has been less considered by urban planners, which is the main issue of the present study. Therefore, in this study, by applying the criteria for locating schools and indicators of green schools, a theoretical framework and model for locating green schools have been presented and it has been used in evaluating schools in the historical neighborhood of Fahadan, Yazd. With the research strategy, data collection was done using documents and library studies and for each of the effective sub-criteria in locating green schools using GIS, AHP technique in Expert choice software. Green schools are also prone to placement. The results indicate that sub-criteria such as "use of abandoned grounds", "use of parts in need of renovation and repair", "orientation of the building towards the desired light", "use of favorable wind to moderate the temperature of the premises", "prevention "The aristocracy of the surrounding buildings to the school" as well as "having maximum open space" and "slope (0-10%)" can be added to current location models. In general, based on the proposed location model, there is a significant difference between the location of primary schools located in the context of the Fahadan neighborhood of Yazd city and the green location criteria. In general, it can be said that the criteria of comfort and safety in locating primary schools in this neighborhood have received less attention. Suggested places for building green schools in this neighborhood can also be effective in promoting environmental sustainability.

    Keywords: Fahadan Neighborhood, Site Selection, green schools, AHP technique, Geographic information system
  • Maryam Haghpanah *, Bagher Karimi, Jamal-E-Din Mahdi Nejad Pages 239-251

    Disserted neighbourhoods are a significant part of the cities of our country, which have gone beyond the scope of urban life due to their special problems and have become problematic parts of cities. In addition to physical problems, these neighbourhoods also degrade urban spaces. Achieving such a goal requires extensive studies, knowledge of environmental-physical aspects of urban decay, understanding socio-economic dimensions, and urban decay. Accordingly, the main goal of this study is to determine factors involved in the decay of Nader Kazemi neighbourhood. The minor objectives in the framework of the overall research goal are: identifying the economic and social characteristics of the residents, describing the physical condition of the area, examining the factors affecting public participation in the rehabilitation and redevelopment of Nader Kazemi neighbourhood, and providing scientific and practical strategies to help to renovation and redevelopment process. The research type is descriptive and applied in terms of the method and purposes. The population of the study was the residents of Nader Kazemi neighborhood in Shiraz (N=2302). A total of 329 participants were recruited randomly. Data were analysed by SPSS software. Pearson correlation coefficient was used to test the research hypotheses. The results show that insufficient and poor facilities, urban services and infrastructure were the major reasons why the residents left the neighbourhood. Furthermore, the socio-economic status (SES) of the residents has slowed down the rehabilitation and redevelopment process. According to the findings, respondents were most inclined to participate in decision-making and less inclined to participate financially; Also, the results of Pearson test showed that there is a significant relationship between public participation in the renewal process of and the components of access to services and urban facilities and building trust.

    Keywords: Urban Decay, Rehabilitation, redevelopment, Participation, Shiraz
  • Shima Dadfar *, Alireza Bandarabad Pages 253-268
    Strategic-structural plan of Tehran approved in 2007, which is considered as the last comprehensive plan approved by Tehran, in addition to the traditional issues of comprehensive plans, important issues such as changing the structure and function of the city, reforming the revenue system of Tehran municipality, improving urban infrastructure, improving efficiency The urban transportation system has considered ensuring the city's safety against natural disasters, improving the quality of the urban environment, as well as the use of new methods of land use planning. The purpose of this article is to evaluate the process of developing this plan in order to take into account the principles and indicators of the futuristic approach and to suggest modifying the existing trend based on the futuristic approach. The dominant paradigm of this research is interpretive and qualitative research. Data collection techniques are semi-structured through study, observation and interview and the questionnaire is open and the method of data analysis is Delphi technique and qualitative content analysis in a structured manner. Eleven indicators and principles of futurism approach were extracted using Delphi technique (attention to stakeholders and influencers, attention to uncertainties, uncertainties, shocks and complexities, attention to trends and megatrends, holistic, Inclusion, attention to the results of inferior and superior documents, long-term view, attention to values and worldview, scenario writing and foresight, accurate and measured analysis of the planning environment, vision drawing) and in Tehran design by content analysis method Documents were sorted and categorized and the extent to which these principles were considered in the Tehran plan document was measured again. The results show that the consideration of these principles in the development of urban development programs in both methods is low.
    Keywords: Process, Strategic-structural Plan of Tehran, Foresight, Index
  • Ahmad Ekhlassi *, Maryam Naghibi, Mohsen Faizi Pages 269-282
    Rapid Urban Growth causes many problems in the development of urban spaces. In this regard, marginal and leftover spaces are produced in which any anomalies can occur. Exploring the role of small-scale physical design interventions in leftover space influences user behavior, this type of intervention can often be affected by community preferences that are considered as a key reference in the emergence of leftover spaces. Relying on leftover space cases in Tehran, this study analyzes the possibility of re-imagining leftover space into a pocket. This was done by studying the attitudes of inhabitants towards urban intervention. In order to find successful urban intervention in Tehran, it is essential to realize user preferences and priorities. This study is based on a descriptive-analytical method. After selecting the suitable scenes for the case study, the opinions of 6 experts were examined and categorized. Then, the sub-themes extracted from the first phase were incorporated in the questionnaires to evaluate the citizens' preferences, out of which 165 valid responses returned. Following the analysis of a visual AHP questionnaire, investigate the preferences of the residents. The result shows which intervention such as relaxing areas, was preferred over active spaces for exercise in both women and men's opinion. Citizens between 20 to 40 years old have different priority of using urban open spaces from others. Comparing the sitting space with comfort space also shows the importance of urban furniture types in pocket parks. Since small spaces between urban blocks are more accessible to residents, it is necessary to consider the priority of residents to re-image these leftovers to natural spaces. Thus, this study aimed at the possibility of re-imaging the local spaces and the revitalization of abandoned spaces.
    Keywords: leftover spaces, Lost Spaces, Pocket Parks, user preference, Urban landscape