فهرست مطالب

مدیریت در دانشگاه اسلامی - پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1400)

نشریه مدیریت در دانشگاه اسلامی
پیاپی 22 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/27
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حسن زارعی متین صفحه 262
  • مجتبی جوادی*، رضا عبیری صفحات 263-303
    هدف

    تحول جامعه در گرو تحول بینشها و گرایشها و به عبارتی؛ در گرو تحول دانشگاه است. سیره برخی دغدغه مندان اصلاح اجتماعی همچون آیت الله مهدوی مبنی بر ساخت دانشگاه و تحول کلیشه های قبلی نیز بر این ادعا صحه می گذارد. بنیانگذاری دانشگاه امام صادق توسط آیت الله مهدوی، نشانگر این است که تحول علوم انسانی و به تبع از آن تحول اجتماعی را نمی توان صرفا به یک مباحثه نظری و معرفتی تقلیل داد؛ بلکه باید برای رهگیری عملیاتی آن، به ساخت عوامل غیر معرفتی از جمله دانشگاه و سبک حکمرانی آن، برای راهبری این تحول قدم نهاد. به اذعان بسیاری از صاحب نظران داخلی و خارجی، یکی از عناصر کلیدی در بنیانگذاری و ابقای دانشگاه، سبک راهبری و حکمرانی و به عبارت ساده تر؛ نحوه چینش و تنظیم اقتدارهای موجود در آن است. با وجود آنچه در دنیا جریان دارد، توجه به این مقوله در ادبیات ایرانی-اسلامی کمتر دیده می شود؛ در حالی که با استنطاق از الگوهای شکل گرفته در دامان انقلاب اسلامی، می توان سهم یاری های خوبی برای این موضوع داشت. لذا پژوهش حاضر، با هدف مطالعه نحوه ساخت و راهبری آیت الله مهدوی در دانشگاه امام صادق انجام شد.

    روش

    در این پژوهش سعی شده است پس از مرور گسترده و تحلیلی زمینه و زمانه دانشگاه مدرن و سیر تطور الگوهای راهبری آن، یک چارچوب مفهومی ارایه شود. با توجه به این چارچوب، داده هایی از آثار باقی مانده آیت الله مهدوی گردآوری و با روش تحلیل مضمون، تحلیل شدند و بر اساس آنها، ایده و اصول دانشگاه داری ایشان استخراج شدند.

    یافته ها

    اصول دانشگاه داری آیت الله مهدوی عبارتند از: سبکی مبتنی بر انسان سازی، به کارگیری سنن حوزه علمیه در دانشگاه با تاکید بر معارف اسلامی، استقلال تعامل گرایانه در نسبت با وزارت علوم و استقلال مالی.

    نتیجه گیری

    در نهایت می توان گفت که این پژوهش، سنگ بنایی را برای یک بستر پژوهشی یا دستور کار پژوهشی جدید در باب سبک راهبری دانشگاهی آیت الله مهدوی ارایه کرده است.

    کلیدواژگان: دانشگاه، حکمرانی دانشگاهی، آیت الله مهدوی کنی، ایده دانشگاه انقلاب اسلامی
  • غلامحسین رضایت*، عیسی قلی زاده صفحات 304-324
    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر، طراحی الگوی شایستگی اعضای هییت علمی دانشگاه تراز انقلاب اسلامی بود.

    روش

    روش تحقیق، ترکیبی شامل دو مرحله کیفی و کمی بود. جامعه آماری پژوهش در مرحله کیفی، شامل خبرگان علمی و اعضای هییت علمی و در مرحله کمی، اعضای هییت علمی دانشگاه های مستقر در شهر تهران بود. حجم نمونه در مرحله کیفی، 13 نفر و در مرحله کمی، 300 نفر بود. برای گردآوری داده های تحقیق از مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته، برای تحلیل داده های کیفی از روش تحلیل محتوا و برای تحلیل داده های کمی از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد.

    یافته ها

    همه مولفه‏ های فرعی برای الگوی شایستگی های اعضای هییت علمی تایید شدند. همچنین مدل نهایی تحقیق در قالب هشت بعد و 56 مولفه طبقه بندی شد.

    نتیجه گیری

    با توجه به هدف این پژوهش، سعی شد با بهره گیری از مبانی فکری حضرت امام و مقام معظم رهبری، شایستگی هایی احصا شود که ضمن سنخیت با مبانی مذکور و فرهنگ دینی و انقلابی حاکم بر جامعه، امکان تحقق بخشی به یک دانشگاه اسلامی در تراز انقلاب اسلامی را فراهم کند.

    کلیدواژگان: الگوی شایستگی، اعضای هیئت علمی، دانشگاه تراز انقلاب اسلامی
  • سید رضا رضوی سعیدی* صفحات 325-340
    هدف

    این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر اسلامی شدن دانشگاه ها از منظر دانشجویان بود که در زمره پژوهشهای کاربردی است.

    روش

    در این تحقیق از روش آمیخته استفاده شد. در مرحله اول، ضمن مطالعه ادبیات موضوع، با 19 نفر از دانشجویان که با روش هدفمند انتخاب شده بودند، تا رسیدن به اشباع نظری، مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام شد و مدل اولیه عوامل موثر بر اسلامی شدن دانشگاه ها با روش تحلیل محتوا به دست آمد.

    یافته ها

    بر اساس شاخصهای مستخرج از مرحله قبل، پرسشنامه ای طراحی و در بین پنج نفر از دانشجویان بسیجی که با روش گلوله برفی انتخاب شده بودند، توزیع شد. با انجام دو مرحله دلفی، مدل اصلاح شده حاصل شد. در مرحله سوم برای اعتباربخشی مدل، از معادلات ساختاری و نرم افزار لیزرل استفاده شد و پرسشنامه ای تدوین و در بین 390 نفر از دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال توزیع شد.

    نتیجه گیری

    مدل نهایی با 22 شاخص در پنج مولفه (عوامل استادمحور، عوامل دانشجومحور، عوامل فرهنگی، عوامل ساختاری و عوامل آموزشی) حاصل شد.

    کلیدواژگان: دانشگاه اسلامی، شاخصهای دانشگاه اسلامی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • محمدرضا فلاح*، محسن رفعت صفحات 341-362
    هدف

    بازسازی ارزشهای اخلاقی، جایگاه ویژه ای در کارامدی مدیریت منابع انسانی دارد. لذا هدف تحقیق حاضر، ارایه چارچوبی برای بازسازی ارزشهای اخلاقی در محیط کار مبتنی بر آموزه های نهج البلاغه بود.

    روش

    راهبرد تحقیق حاضر، کیفی؛ از لحاظ هدف، توسعه ای و از نظر ماهیت و روش، توصیفی- تحلیلی است. مضامین پژوهش از طریق مطالعه عمیق سیره رفتاری امام علی(ع) و بنا بر مطالعه جامع نهج البلاغه و کتب روایی که تاریخ حکومت امام را تبیین کرده اند و با استفاده از روش تحلیل مضمون شش مرحله ای براون و کلارک(2006) استخراج شده است.

    یافته ها

    در نتیجه تجزیه وتحلیل مضمون، 158 مفهوم در قالب 26 کد به عنوان مضامین پایه، چهار کد به عنوان مضامین سازمان دهنده و دو کد به عنوان مضامین فراگیر برچسب گذاری شد. برای سنجش روایی یافته ها، از نظر خبرگانی که در حوزه های مرتبط با نهج البلاغه و مدیریت اسلامی پژوهش و تالیفاتی داشته اند استفاده و پایایی یافته های تحقیق نیز به روش توافق بین دو کدگذار تایید شده است.

    نتیجه گیری

    برای بازسازی ارزشهای اخلاقی در محیط کار می بایست به بازتعریف و خلق هم آفرینی اخلاقی ادراک شده و اقدامات اخلاقی ارزش زا تمرکز کرد. هم آفرینی اخلاقی ادراک شده از طریق ظرفیت سازی چندگانه و مشروعیت سازی فطری ایجاد می شود و اقدامات اخلاقی ارزش زا نیز ابزارها و اقدامات اخلاقی اند که موجب بازسازی ارزشهای اخلاقی در محیط کار می شوند.

    کلیدواژگان: هم آفرینی اخلاقی ادراک شده، ظرفیت سازی چندگانه، مشروعیت سازی فطری، اقدامات اخلاقی ارزش زا، اقدامات هنجاری و شناختی
  • حیدر نجفی رستاقی*، حمید دهقانیان صفحات 363-382
    هدف

    یکی از مهم ترین چالشهای نهاد علم به عنوان مهم ترین پیشران توسعه و پیشرفت کشور، فهم سازوکارها و بایسته های حکمرانی نهاد علم متناسب با اقتضایات بومی است. در این راستا، شناخت مسایل اصلی این نهاد با رویکرد راهبردی و با تاکید بر چشم اندازها و سیاستهای کلان کشور، مقدمه ای برای رفع موانع و طراحی سازوکارهای مطلوب در این زمینه است.

    هدف

    هدف اصلی این پژوهش، مسئله شناسی راهبردی در حکمرانی نهاد علم با تاکید بر اقتضایات بومی ایران بود. سوال پژوهش این بود که «مهم ترین مسایل راهبردی در حکمرانی نهاد علم با تاکید بر اقتضایات بومی نظام جمهوری اسلامی ایران چیست؟».

    روش

    روش پژوهش مبتنی بر مطالعه و تحلیل اسنادی بود.

    یافته ها

    نظام مسایل نهاد علم از اسناد و سیاستهای بالادستی جمهوری اسلامی در حوزه علم و فناوری همچون: سیاستهای کلی نظام در حوزه علم و فناوری، نقشه جامع علمی کشور، سند اسلامی شدن دانشگاه ها، برنامه ششم توسعه، سند راهبردی نخبگان استخراج شده است.

    نتیجه گیری

    مهم ترین مسایل راهبردی مبتنی بر این سیاستها در چهار محور حکمرانی نهاد علم در تعامل با اقتصاد و صنعت، حکمرانی نهاد علم در تعامل با محیط های علمی و دانشگاهی، حکمرانی نهاد علم در تعامل با دولت و حاکمیت و حکمرانی نهاد علم در تعامل با فرهنگ، جامعه و رسانه استخراج شده است.

    کلیدواژگان: حکمرانی، خط مشی گذاری عمومی، سیاستگذاری علم و فناوری، سیستم ملی نوآوری
  • مهدی محمدرضایی، محمدعلی سرلک*، ابوالحسن فقیهی صفحات 383-398
    هدف

    این پژوهش بر آن بود تا چالشهای موجود در مسیر ارزیابی بهره وری کارکنان دانشی را شناسایی و بر اساس میزان اهمیت، رتبه بندی کند تا با آگاهی بخشی به مدیران نسبت به چالشهای پیش رو در این مسیر، سهمی در کمک به بهبود بهره وری داشته باشد.

    روش

    برای شناسایی چالشهای ارزیابی بهره وری کارکنان دانشی، از روش دلفی فازی و به منظور اجماع نظر خبرگان در شرکتهای دانش بنیان استفاده شده است. همچنین برای رتبه بندی چالشها از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی استفاده شده است.

    یافته ها

    با استفاده از نظر خبرگان، 25 چالش شناسایی و رتبه بندی شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان می دهد که مولفه «فقدان اقدامات و فعالیتهای استاندارد و تکراری در کار کارکنان دانشی» مهم ترین چالش پیش روی مدیران برای ارزیابی بهره وری کارکنان دانشی است.

    کلیدواژگان: چالش ارزیابی بهره وری، بهره وری کارکنان دانشی، روش دلفی فازی، روش تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • زهرا حسینی، مصطفی کاظمی*، وحید فکور، علیرضا پویا صفحات 399-414
    هدف

    اثر تعاملی رتبه علمی اعضای هییت علمی و سطح عملکرد پژوهشی آنان، محل مناقشات نظری و تعارض در نتایج پژوهشهای میدانی بوده است. استفاده از طرح پژوهش طولی می تواند با شفاف سازی ارتباط علی و معلولی متغیرها، بخشی از این تعارضات را مرتفع کند. لذا هدف پژوهش حاضر، تحلیل روند تغییر در سطح عملکرد پژوهشی اعضای هییت علمی در کارراهه شغلی با استفاده از پژوهش طولی بود.

    روش

    بر خلاف سبک رایج در مطالعات این حوزه که تمرکز بر طرحهای پژوهش مقطعی است؛ مطالعه حاضر از طرح پژوهش طولی استفاده کرده و با اندازه گیری مکرر ضریب عملکرد پژوهشی یک نمونه ثابت 103 تایی از اعضای هییت علمی در طول مسیر شغلی، اثر ارتقای رتبه بر عملکرد پژوهشی آنان را بررسی کرده است.

    یافته ها

    آزمون آنالیز واریانس در گروه های وابسته، تفاوت عملکرد در مراتب مختلف علمی را برای اعضای هییت علمی تایید کرده است.

    نتیجه گیری

    مرحله دانشیاری برترین مرحله از حیث رشد انتشارات پژوهشی است و این رشد در مرحله استادی کاهش یافته است.

    کلیدواژگان: عملکرد پژوهشی، اعضای هیئت علمی، رتبه علمی، کارراهه شغلی
  • علی صابری*، صمد گودرزی صفحات 415-426
    هدف

    هدف از این پژوهش، بررسی نقش ورزش زورخانه ای در نهادینه کردن سبک زندگی ایرانی اسلامی بود.

    روش

    روش پژوهش، نیمه تجربی(طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل) بود. جامعه پژوهش را دانشجویان پسر دانشگاه اصفهان در سال تحصیلی 98-1397 تشکیل می دادند. شرکت کنندگان به صورت نمونه گیری خوشه ای، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. به گروه آزمایش به مدت 10 جلسه ورزش زورخانه ای و به گروه کنترل، ورزش هندبال آموزش داده شد. ابزار اندازه گیری، پرسشنامه سبک زندگی ایرانی اسلامی کاویانی(1390) بود. روایی پرسشنامه تایید و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ، 87/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کولموگوروف اسمیرنف، آزمون لون و آزمون تی مستقل و وابسته استفاده شد.

    یافته ها

    گروه ها در پیش آزمون به لحاظ سبک زندگی ایرانی اسلامی با یکدیگر تفاوت معناداری نداشتند؛ اما در پس آزمون، گروه آزمایش به طور معناداری دارای نمرات بهتری در سبک زندگی ایرانی اسلامی بودند.

    نتیجه گیری

    ورزش قابلیت بالایی در جامعه پذیری دارد. باورها و نگرشهای ورزش زورخانه ای که منطبق با سبک زندگی ایرانی اسلامی است، در قالب شعر و موسیقی ارایه می شود و تاثیر مضاعف بر دانشجویان می گذارد و سبب جامعه پذیری سبک زندگی ایرانی اسلامی در میان آنان می شود.

    کلیدواژگان: تهاجم فرهنگی، سبک زندگی ایرانی اسلامی، ورزش زورخانه ای
  • سوده مقصودی*، الهه قربانی صفحات 427-444
    هدف

    سلامت افراد جامعه، بیش از هر چیز به غذایی که مصرف می کنند، بستگی دارد. در این بین، دانشجویان به عنوان نسل آینده ساز، باید از سلامت جسمانی برخوردار باشند؛ لذا مدیریت و الگوی غذایی آنان از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف تحقیق حاضر، بررسی جامعه شناختی مدیریت غذا و الگوهای غذایی در بین دانشجویان مقیم خوابگاه دانشگاه شهید باهنر کرمان بود.

    روش

    این پژوهش با رویکردی کمی، به صورت پیمایشی و با استفاده از روش تصادفی طبقه بندی شده در بین 200 نفر از دانشجویان دختر و پسر خوابگاهی دانشگاه شهید باهنر کرمان انجام شد.

    یافته ها

    برای آزمون فرضیات از آزمونهای پیرسون، تی.تست و رگرسیون استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که 33 درصد دانشجویان رفتارهای مدیریت غذایی ناسالم و 34 درصد از آنان الگوهای غذایی ناسالم داشتند. علاوه بر این، دانشجویان آگاهی چندانی از روند مدیریت غذایی، مانند سرد کردن مواد غذایی نداشتند. نتایج آزمون فرضیات نیز نشان دادکه بین الگوی غذایی و مدیریت غذایی در دانشجویان رابطه مستقیم و مثبتی وجود داشت. همچنین بین جنسیت و مقطع تحصیلی با رفتارهای مدیریت غذایی رابطه وجود داشت.

    نتیجه گیری

    زنان و کسانی که سطح تحصیلات بالاتری داشتند، از مهارتهای مدیریت غذایی بهتری برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: رفتار های مدیریت غذایی، الگوی غذایی، دانشجویان، خوابگاه، دانشگاه شهید باهنر کرمان
  • مونس سیاح، گلناز شجاعتی*، مژگان مومنی ازندریانی، پروانه آقائی دیزج صفحات 445-466
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی سرنوشت شغلی بخشی از زنان جامعه استعدادهای برتر و ارایه تصویری از شرایط و فضای موجود اشتغال در بین بانوان نخبه بود.

    روش

    تحقیق حاضر از گروه تحقیقات پیگیری و با توجه به تمرکز آن بر وضع موجود، پیمایشی است. ابزار پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته و جامعه آماری آن، «دختران پذیرفته شده در دانشگاه صنعتی شریف در سال 1383» بود.

    یافته ها

    کمی بیش از 57 درصد بانوان این نمونه شاغل بوده اند. عمده ترین عوامل اشاره شده برای عدم اشتغال بقیه این جامعه؛ تاهل، وجود فرزندان و نیز عدم تناسب مشاغل مرتبط با رشته، با شرایط خاص بانوان بود. رابطه بین دو متغیر «تاهل» و «وضعیت اشتغال»، همچنین رابطه بین «وجود گزینه های اشتغال مناسب برای بانوان» و «رشته تحصیلی» معنادار بود.

    نتیجه گیری

    فضاهای شغلی موجود به طور عموم با نقشهای چندگانه بانوان در تعارض اند. چشم انداز شغلی بسیاری از رشته ها برای بانوان نامناسب است و بسیاری از دختران، به خصوص دختران نخبه، به علت نداشتن اطلاعات کافی از چشم انداز رشته ها، بهترین سالهای عمر خود را در رشته ای سرمایه گذاری می کنند که در آینده امکان بهره وری مناسب برای فرد و جامعه در آن بسیار کم است. لذا لازم است برای استفاده بهینه از سرمایه توانایی های بانوان نخبه در خانواده و نیز جامعه، آمایش جنسیتی و مدیریت جنسیتی در مدل پذیرش برخی رشته های دانشگاهی لحاظ شود.

    کلیدواژگان: سرنوشت شغلی بانوان نخبه، دانش آموختگان دختر، اشتغال دانش آموختگان، آمایش بر اساس جنسیت
  • اکبر حسن پور، بیژن عبدالهی، سعید جعفری نیا، فاطمه سهرابی* صفحات 467-484
    هدف

    برای داشتن نظام مدیریتی موثر و کارامد، بایستی مدیرانی مقتدر و شجاع تربیت کرد. سازمانهای دولتی به دلیل ماهیت وجودی خود به مدیرانی نیاز دارند که با وجود تمام موانع داخل و خارج سازمانی، توان تصمیم گیری صحیح و اجرای قاطعانه آن را داشته باشند. شجاعت مدیریتی که از سبکهای رهبری نشات می گیرد، به عنوان فضیلت سازمانی هم شناخته می شود. این پژوهش با هدف طراحی الگوی شجاعت مدیریتی در سازمانهای دولتی استان کردستان انجام شد.

    روش

    در پژوهش توسعه ای- کاربردی حاضر که در راستای کشف و فهم شجاعت مدیریتی انجام شد، سوالات مصاحبه با توجه به نظرات خبرگان دانشگاهی و مطالعه مقالات و ادبیات پژوهش، استخراج و دادهای پژوهش از طریق مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته، اخذ و به روش کدگذاری تحلیل شد. جامعه پژوهش را خبرگان سازمانی در سازمانهای دولتی و همچنین خبرگان دانشگاهی صاحب نظر در حوزه منابع انسانی تشکیل دادند. مشارکت کنندگان با ترکیب روش های هدفمند و گلوله برفی مصاحبه شدند در مصاحبه سیزدهم اشباع نظری رخ داد.

    یافته ها

    تحلیل یافته های پژوهش، منتج به ایجاد 145 کد، 9 مفهوم و سه مقوله اصلی شد و نشان داد که مولفه های شجاعت مدیریتی شامل شجاعت اخلاقی و اقتدار مدیریتی و عوامل موثر بر آن، حمایتهای قانونی و مهارتهای مدیریتی است و عوامل شخصیتی و خانوادگی و پیامدهای شجاعت مدیریتی شامل افزایش بهره وری، دلبستگی شغلی، رشد و توان مدسازی کارکنان می باشد.

    نتیجه گیری

    الگوی شجاعت مدیریتی در سازمانهای دولتی استان کردستان با توجه به ابعاد، مولفه ها، عوامل تاثیرگذار و پیامدهای آن شناسایی شد.

    کلیدواژگان: شجاعت مدیریتی، سبک رهبری، سازمانهای دولتی
  • زهرا بیدکی*، یدالله دادجو، عباس حاجیها، علی علم الهدی صفحات 485-498
    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی و تحلیل چهار ویژگی رهبری اصیل در قرآن بر اساس دلالتهای داستان حضرت موسی(ع) انجام شده است.

    روش

    در این پژوهش با بهره گیری از امکانات و ابزار کتابخانه ای، با روش تطبیقی- تحلیلی، چهار ویژگی خودآگاهی، پردازش متوازن، وجدان درونی و شفافیت رابطه در سبک رهبری اصیل و سبک رهبری حضرت موسی(ع) بررسی شد.

    یافته ها

    فرضیه تحقیق مبنی بر قابلیت شایستگی و بایستگی سبک رهبری حضرت موسی(ع) حول محور تحلیل چهار ویژگی مذکور برای عصر حاضر، به اثبات رسید.

    نتیجه گیری

    سبک رهبری اصیل در رهبری حضرت موسی(ع) نسبت به سبک رهبری اصیل از دیدگاه متفکران غربی، بر اصول و مبانی چندگانه ای استوار است که علاوه بر جامعیت، قابلیت اجرا و کاربردی شدن نیز دارد.

    کلیدواژگان: رهبری اصیل، خودآگاهی، پردازش متوازن، وجدان درونی، شفافیت رابطه
  • احمدرضا داورزنی، پروانه گلرد*، محمود مدیری، حمید توحیدی صفحات 499-518
    هدف

    ملادکوا و همکاران(2015) استفاده از انگیزاننده ها را لازمه بهره برداری اثربخش ازکارکنان دانشی دانسته و ایجاد کارراهه شغلی مناسب را انگیزاننده ای موثر برای کارکنان دانشی معرفی کرده اند. پژوهش حاضر با هدف طراحی مدلی از فرایند کارراهه شغلی کارکنان دانشی انجام شد.

    روش

    این پژوهش به روش توصیفی- اکتشافی انجام شد. ابتدا مضامین و مقوله های شکل دهنده مدل با استفاده از تحلیل مضمون، شناسایی و با مدل سازی نرم ساختاری- تفسیری، الگوی فرایندی کارراهه شغلی ارایه شد. جامعه آماری شامل خبرگان دانشگاهی و صاحب نظران حوزه مدیریت منابع انسانی بود و برای رسیدن نمونه آماری خبرگان تا مرحله اشباع نظری، 15 نفر به روش هدفمند/ قضاوتی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها شامل مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه خبره مبنا بود که روایی سوالات مصاحبه و پرسشنامه خبره مبنا با روش روایی صوری و پایایی آن به روش بازآزمون تایید شد.

    یافته ها

    پس از انجام مصاحبه ها، از بین 163 عبارت بیانی شناسایی شده، 44 مضمون پایه استخراج و کدگذاری شدند. این مضامین بر اساس محتوا و ظاهر، با عنوان مضامین سازمان دهنده/ تم فرعی و در مرحله آخر در قالب چهار تم اصلی یا فراگیر نهایی شدند.

    نتیجه گیری

    ترکیب نتایج تحلیل مضمون و مدل سازی ساختاری- تفسیری، ارایه مدلی از فرایند کارراهه شغلی کارکنان دانشی مشتمل بر چهار مرحله برنامه ریزی کارراهه شغلی، مدیریت کارراهه شغلی، توسعه کارراهه شغلی و پیامدهای کارراهه شغلی بود.

    کلیدواژگان: کارراهه شغلی، برنامه ریزی کارراهه شغلی، مدیریت کارراهه شغلی، توسعه کارراهه شغلی، کارکنان دانشی
|
  • Pages 263-303
    Objectives

    The evolution of society depends on the evolution of insights and tendencies, in other words, the evolution of the university. The biography of some social reform activists, such as Ayatollah Mahdavi, about the construction of the university and the evolution of previous stereotypes also confirms this claim. The founding of Imam Sadegh (as) University by Ayatollah Mahdavi shows that the evolution of the social sciences and consequently the social transformation can not be reduced to a mere theoretical and epistemological debate, but for its operational guidance, we need to build non-epistemic factors such as university and styles that Its rulers took steps to lead this transformation. According to many domestic and foreign experts, one of the key elements in founding and maintaining a university is the style of governing and, and in simpler terms, how it is organized. Despite what is happening in the world, attention to this issue is less seen in Iranian-Islamic literature. While interrogating the patterns formed in the lap of the Islamic Revolution, we can have a good share of help for this issue. Therefore, the purpose of this study is to study the construction and management of Ayatollah Mahdavi at Imam Sadegh University.

    Method

    In this research, after an extensive and analytical review of the background of modern university and the evolution of its leadership models, a conceptual framework is presented. According to this framework, data from the remaining works of Ayatollah Mahdavi were collected and analyzed by content analysis method, and based on them, his ideas and principles of university administration were extracted.

    Results

    The principles of Ayatollah Mahdavi's university administration are: a style based on humanization, applying the traditions of the seminary in the university with emphasis on Islamic teachings, interactive independence in relation to the Ministry of Science and financial independence.

    Conclusion

    Finally, it can be said that the cornerstone for a new research platform or research agenda on the academic leadership style of Ayatollah Mahdavi, has been presented.

    Keywords: university, University Governance, Ayatollah Mahdavi Kani, Idea of Islamic Revolution University
  • Pages 304-324
    Objectives

    The purpose of this study is to design a competency model for faculty members in university at the level of the Islamic Revolution.

    Method

    The mixed research method consists of two stages: qualitative and quantitative. The statistical population of the research in the qualitative stage included scientific experts and faculty members and in the quantitative stage were the faculty members of universities located in Tehran. The sample size was 13 in the qualitative stage and 300 in the quantitative stage. The interview was used to collect research data in the qualitative stage and a researcher-made questionnaire was used in the quantitative stage. Content analysis method was used for qualitative data analysis and exploratory and confirmatory factor analysis was used for quantitative data analysis.

    Results

    The findings show that all sub-components were approved for the faculty competency model. Also, the final research model was classified into eight dimensions and 56 components.

    Conclusion

    Considering that the purpose of this study was to design a competency model for faculty members in university at the level of the Islamic revolution, it was tried to calculate the competencies that, in accordance with the principles and the religious and revolutionary culture prevailing in the society, provide the possibility of realizing an Islamic university at the level of the Islamic Revolution.

    Keywords: competency model, faculty members, university at the level of the islamic revolution
  • Pages 325-340
    Objectives

    The purpose of this study is to identify the factors affecting the Islamization of universities from the perspective of students, which is practical research.

    Method

    In this research, the mixed method was used. In the first stage, in addition to 19 students who were purposefully selected, semi-structured interviews were conducted to achieve theoretical saturation, and the initial model of factors affecting the Islamization of universities was obtained by content analysis.

    Results

    Based on the indicators extracted from the previous stage, a questionnaire was designed and distributed among 5 Basij students who were selected by the snowball method. By performing two Delphi steps, the modified model was obtained. In the third stage, to validate the model, structural equations and LISREL software were used and a questionnaire was developed and distributed among 390 students of the northern branch of Tehran Azad University.

    Conclusion

    The final model with 22 indicators in 5 components (teacher-centered factors, student-centered factors, Cultural factors, structural factors, and educational factors) was obtained.

    Keywords: islamic university, indicators of islamic university, islamic azad university
  • Pages 341-362
    Objectives

    The reconstruction of ethical values has a very significant role in the efficiency of human resource management today. The present study is accordingly trying to present a framework for reconstructing ethical values in the workplace based on the spiritual teachings of Nahj al-Balagha.

    Method

    The present study has a qualitative method. In terms of purpose, it is developmental, and it is a descriptive-analytical method in terms of nature. According to an in-depth analysis of the behavioral biography of Imam Ali (AS) and based on a comprehensive study of Nahj al-Balagha and narrative books that have explained the history of Imam's government and using Brown and Clarke (2006) six-step thematic analysis, the issues of the research have been extracted.

    Results

    According to the thematic analysis, 158 concepts were labeled in the form of 26 codes as basic themes, four codes as organizing themes, and finally, two codes as comprehensive ones. The opinions of experts who have researched and written some papers in the fields related to Nahj al-Balagha and Islamic management were used to assess the validity of the findings, and the reliability of the research findings has been confirmed by the inter-coder agreement method.

    Conclusion

    The results indicate that it is needed to focus on redefining and perceived ethical co-creation and value-generating ethical measures to reconstruct moral values in the workplace. Co-creation of perceived ethical values is conducted through multiple capacity building and innate legitimacy, and value-generating moral measures are ethical tools and actions that re-create moral values in the workplace.

    Keywords: perceived ethical co-creation, multiple capacity building, instinctual legitimation, value-generating ethical measures, normative, cognitive measures
  • Pages 363-382
    Objective

    One of the most important issues of the Institute of Science as the most important drivers of development and progress of the country is to understand the mechanisms and requirements of governing the Institute of Science in accordance with regional requirements. In this regard, recognizing the main issues of this institution with a strategic approach and emphasizing the prospects and macro policies of the country, leads to removing obstacles and designing desirable mechanisms in this field.

    Aim

    The main purpose of this research is strategic problematics in governing the institution of science with emphasis on regional requirements of Iran and the question of this research can be posed as "What are the most important strategic issues in governing the institution of science with emphasis on regional requirements of Iran?".

    Method

    The research method was based on documentary study and documentary analysis.

    Results

    The system of science institution issues has been extracted from the upstream documents and policies of the Islamic Republic in the field of science and technology such as general policies of the system in the field of science and technology, comprehensive scientific map of the country, Islamicization of universities, Sixth Development Plan, strategic document of elites .

    Conclusion

    In the results section, the most important strategic issues based on these policies in the 4 axes of governance of science institution in interaction with economy and industry, governance of science institution in interaction with scientific and academic environments, governance of science institution in interaction with government and governance The institution of science has been extracted in interaction with culture, society and the media.

    Keywords: governance, public policy, science, technology policy, national innovation system
  • Pages 383-398
    Objectives

    This Research aims to identify the challenges in evaluating the productivity of knowledge workers and rank according to importance to inform managers about the challenges and contribute to improving the productivity.

    Method

    In order to identify the challenges of evaluating the productivity of knowledge workers, the fuzzy Delphi method has been used to consensus of experts in knowledge-based companies and to rank the challenges, the fuzzy analytical hierarchy process method has been used.

    Results

    Twenty-five challenges were identified and ranked using the opinion of experts.

    Conclusion

    The results show that the component of "lack of standard and repetitive actions and activities in the work of knowledge workers" is the most important challenge for managers to evaluate the productivity of knowledge workers.

    Keywords: productivity evaluation challenge, knowledge worker productivity, fuzzy delphi method, fuzzy analytical hierarchy process method
  • Pages 399-414
    Objectives

    The interactive relation between scientific rank and research performance of faculty members has been the subject of both theoretical controversy and conflict in the results of applied research. Using longitudinal research design can resolve some of these conflicts by clarifying the causal relationship between variables.

    Method

    Unlike the general approach in studies in this field, which focuses on cross-sectional research projects; in this study has been introduced a longitudinal research design and by repeatedly measuring the research performance of a fixed sample of 103 faculty members, has been evaluated the effect of rank promotion on their research performance during their career path.

    Results

    The analysis variance test in dependent groups confirmed the change of research performance in line with rank promotion.

    Conclusion

    The results show that academics have the highest research publication growth in associate professor rank and this growth decreases in the rank of professorship.

    Keywords: research performance, faculty members, scientific rank, longitudinal research
  • Pages 415-426
    Objectives

    The purpose of this study was to investigate the role of zurkhaneh sport in institutionalization Iranian-Islamic lifestyle.

    Method

    The research method was semi-experimental (pre-test and post-test design with control group). Participants were selected by cluster sampling and randomly assigned into two experimental and control groups. The experimental group was trained for 10 sessions of zurkhaneh sport and the control group was taught the sport of handball. Measurement tool was the Iranian-Islamic lifestyle questionnaire of Kaveyani (1390). Validity of the questionnaire was confirmed and its reliability was 0.87 through Cronbach's alpha. Kolmogorov Smirnov test, Loon test and independent and dependent t test were used to analyze the data.

    Results

    There was no significant difference between the groups in the pre-test in terms of Iranian-Islamic lifestyle. However, in the post test, the experimental group had significantly better scores in Iranian-Islamic lifestyle.

    Conclusion

    Exercise has a high potential for socialization. The beliefs and attitudes of zurkhaneh sport, which are in line with the Iranian Islamic style of life, are presented in the form of poetry and music, will have a double impact on students and lead to the socialization of Iranian Islamic life style among them.

    Keywords: cultural invasion, iranian-islamic lifestyle, zurkhaneh sport
  • Pages 427-444
    Objectives

    The health of people in a society depends more than anything on the food they consume. meanwhile, students, as the future generation, must be physically healthy. Therefore, their management and food pattern is of particular importance. The aim of the present study is the sociological investigation of food management and food pattern among dormitory students of Shahid Bahonar university of Kerman.

    Methods

    This study is based on a quantitative approach and using stratified random sampling method and it was conducted among 200 girls and boys dormitory student of university of Kerman. Using test hypotheses Pearson, T-test and Regression.

    Results

    The result showed that 33% of students had unhealthy food management behaviors and 34% of them had unhealthy eating patterns. In addition, they were unaware of the process of food management, such as cooling food stuff. The results of hypothesis testing also showed that there is a direct and positive relationship between dietary pattern and food management in students. There is also a relationship between gender and educational level with food management behaviors.

    Conclusion

    So women and those with higher levels of education have better food management skills.

    Keywords: food management behavior, students food pattern, dormitory, shahid bahonar university of kerman
  • Pages 445-466
    Objectives

    The purpose of this study is to investigate the job destiny of some women in the society of top talents and to present a picture of the current employment situation and atmosphere among elite women.

    Method

    The present study is a follow-up research group which is a survey according to its focus on the current situation.The research tool was a researcher-made questionnaire and its statistical population was "girls admitted to Sharif University of Technology in 2004".

    Results

    The results showed that slightly more than 57% of the women in this sample were employed. The main reasons for the lack of employment for the rest of this community; Marriage, the presence of children, and the incompatibility of jobs related to the field have been in line with the special circumstances of women. The relationship between the two variables "marriage" and "employment status" as well as the relationship between "suitable employment options for women" and "field of study" were significant.

    Conclusion

    Existing job spaces are generally in conflict with multiple plans of women. The career prospects of many disciplines are unsuitable for women, and many girls, especially elite girls, due to lack of sufficient knowledge of the prospects of the disciplines, invest the best years of their lives in disciplines in which there is very little potential for good productivity for the individual and society. Therefore, in order to make the best use of the capital of the abilities of elite women in the family and society, it is necessary to include gender planning and gender management in the admission model of some academic disciplines.

    Keywords: career destiny of elite women, female graduates, employment of graduates, gender-based planning
  • Pages 467-484
    Objectives

    In order to have an effective and efficient management system, powerful and brave managers must be trained. Due to their existential nature, government organizations need managers who, despite all internal and external barriers, have the ability to make the right decisions and implement them decisively. Managerial courage that stems from leadership styles is also known as an organizational virtue. This study was conducted to design a model of managerial courage in government organizations in Kurdistan province.

    Method

    In the present development-applied research, which has been done in order to discover and understand managerial courage, the interview questions were extracted according to the opinions of academic experts and the study of research articles and literature. Research data were obtained through in-depth and semi-structured interviews and analyzed by coding method. The research population consisted of organizational experts in government organizations as well as academic experts in the field of human resources. Participants were interviewed with a combination of targeted methods and snowballs and in the thirteenth interview, theoretical saturation occurred.

    Results

    The analysis of the research findings resulted in the creation of 145 codes, 9 concepts and 3 main categories. It showed that the components of managerial courage included moral courage and managerial authority and the factors affecting it were legal support and managerial skills. Consequences of managerial courage include increased productivity, job attachment, growth and employee empowerment.

    Conclusion

    In the present study, the model of managerial courage in government organizations of Kurdistan province was identified according to its dimensions and components, influential factors and its consequences

    Keywords: managerial courage, leadership style, government organizations
  • Pages 485-498
    Aim

    The purpose of this research is to investigate and analyze the four characteristics of the authentic leadership in Quran based on the implications of the story of Moses.

    method

    In this research, using library and software tools and software, with an analytical comparative method characteristic: four self-awareness, balanced processing, internal conscience and transparency of the relationship in the style of ' authentic leadership' and 'Imam Moses'(AS) Has been studied.

    Results

    The findings indicated that the main hypothesis of research; The ability to suit and improve the style of Hazrat Moses against the axis of the analysis of the four characteristics for the present age.

    conclusion

    The author of the survey conclude that the authentic leadership style in the leadership of Moses is based on the style of the authentic leadership from the perspective of Western thinkers, based on the principles and principles of multiplicity, in addition to comprehensiveness, it also has the ability to run and work.

    Keywords: leadership, self-awareness, balanced processing, internal conscience, transparency of relationship
  • Pages 499-518
    Aim

    Mladkova et al (2015) considered the use of motivators as a prerequisite for the effective use of knowledge workers and introduced the creation of a suitable Career Path as an Effective Motivator for knowledge workers and The present study was conducted with the aim of "Designing a Model of the Career Path of Knowledge Workers".

    Method

    The study was done by descriptive-exploratory method. At First, the themes and categories that form the model were identified using content analysis and by modeling the structural-interpretive norm, the process model of the career path was presented. The statistical population included academic experts and experts in the field of Human Resource Management and The statistical sample of experts up to the stage of theoretical saturation were selected by 15 people by purposeful judgment. Data collection tools included semi-structured interview and grounded expert questionnaire. In order to explain the validity of the interview questions and grounded expert questionnaire, face validity method was used and its Reliability was confirmed by Re-test method.

    Results

    After the interview, out of 163 identified expressive phrases, 44 basic themes were extracted and coded, these themes were based on content and appearance as Organizing Themes/ Sub-Themes, and in the last stage, 4 Main or All-Inclusive themes were finalized.

    Conclusion

    The combination of the results of content analysis and structural-interpretive modeling led to the presentation of" A Model of the Career Path Process of Knowledge Employees which consists of four stages: Career Path Planning, Career Path Management, Career Path Development and Career Path Consequences.

    Keywords: career path, career path planning. career path management, career path development, knowledge workers