فهرست مطالب

پژوهشنامه ادبیات داستانی - سال دهم شماره 4 (زمستان 1400)

پژوهشنامه ادبیات داستانی
سال دهم شماره 4 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعیده بیرجندی*، رضا شجری صفحات 1-22

    «چرند و پرند» مجموعه مقالات داستان گونه دهخدا است که در ستونی به همین نام در روزنامه صوراسرافیل منتشر می شد. این مقالات که به زبان عامیانه نوشته شده، فنی بین داستان نویسی و روزنامه نگاری است. دهخدا با استفاده از این فن توانسته مفاهیم موردنظر خود را به مخاطب (توده مردم) منتقل کند. هرچند مقالات او به نام داستان کوتاه شناخته نمی شود و باور بر این است که جمال زاده مبدع داستان کوتاه فارسی است؛ اما می توان مقالات دهخدا را مقدمه ای برای ظهور داستان کوتاه فارسی دانست که نویسندگان داستان کوتاه، مانند جمال زاده از آن تاثیر پذیرفتند. در مقاله حاضر با روش استقرایی شیوه داستان پردازی دهخدا در «چرند و پرند»  را با «یکی بود یکی نبود» جمال زاده مقایسه و بررسی شده است. برای این منظور عناصر داستان در دو اثر نام برده شده با یکدیگر مقایسه شده است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد که عناصر داستان در اغلب مقالات دهخدا وجود دارد، هرچند که این عناصر در پاره ای از موارد، انسجام کمتری دارد. همچنین جمال زاده نیز که به عنوان نخستین نویسنده داستان کوتاه فارسی به شمار می آید، در مجموعه «یکی بود یکی نبود» خود در سبک، درون مایه، موضوع، کانون تمرکز و شخصیت های داستانی متاثر از مقالات دهخداست.

    کلیدواژگان: چرند و پرند، دهخدا، داستان کوتاه، یکی بود یکی نبود، جمال زاده
  • عبدالله حسن زاده میرعلی*، حر پریمی صفحات 23-44

    ازجمله آثار غلامحسین ساعدی که می توان مشخصات نوع گوتیک را در آن دید مجموعه داستان «ترس و لرز» است. در این مجموعه که به زندگی مردم ساحل نشین جنوب پرداخته شده است، نویسنده از مرزهای واقعیت عبور کرده، آن را آکنده از دلهره و اضطراب می کند. نوع گوتیک که ابتدا در قرن دوازدهم میلادی در معماری جلوه کرد و بیانگر راز و وحشت بود در قرن هجدهم، ژانری در داستان نویسی گردید. در این گونه آثار، نویسندگان، با ایجاد فضایی وحشتناک و توصیفات جزیی و تخیلی، خوانندگان را با دهشت و راز مشغول می سازند. شخصیت های این آثار، انسان هایی نامتعادل، روان پریش و گاهی جنایتکارند. اشاره به محیط های گرفته و دورافتاده و خالی از سکنه وحشت آور از دیگر عناصر این گونه آثار است. ساعدی در این مجموعه داستان درصدد است عقب افتادگی فرهنگی و اجتماعی ساحل نشینان را از طریق خلق فضایی خوفناک و اندوه زده با اشاره به انسان هایی متوهم و معتقد به خرافات و اشاره به نزول بلا و مرگ به اشکال گوناگون نشان دهد. توجه به عناصر غیرطبیعی که این مجموعه را به آثار ریالیسم جادویی نزدیک ساخته است از جلوه های ادبیات گوتیک این اثر محسوب می شود.

    کلیدواژگان: غلامحسین ساعدی، گوتیک، ترس و لرز، بلا و مصیبت، رمان وهمناک، رئالیسم جادویی
  • شهلا خلیل اللهی*، بتول مهدوی صفحات 45-64

    ژان پل سارتر، فیلسوف، رمان نویس و منتقد فرانسوی، مهم ترین ویژگی ادبی معاصر را ظهور ضدرمان می داند. از دید او ظاهرا در رمان، شکل ظاهری و خطوط اصلی آن حفظ می شود، اما تخیل و شخصیت های غیرواقعی آن، بیانگر این معناست که  دیگر عصر رمان به سبک گذشته، سپری شده و دوره معاصر، عصر تفکر و اندیشه  در رمان است. از این رو،  تامل و تعمق خواننده امروزی نقش اساسی در درک حقایق دارد تا بتواند معنا و مفهوم  رمان  را عمیق تر درک کند و به واقعیت های مدنظر آن دست یابد. رمان « طریق بسمل شدن»،  دولت آبادی، رمانی است در حوزه رمان های ضدجنگ که با توجه به شگردهای خاص آن در زمینه شخصیت پردازی، زمان پریشی و مکان پریشی، بینامتنیت ها و تغییر مدام زبان از کهنه به نو و... می توان آن را در زمره  رمان نو و ضدرمان برشمرد. از این رو، در مقاله حاضر سعی برآن است تا به روش توصیفی- تحلیلی به این پرسش پاسخ داده شود که کدام یک از ویژگی های  این رمان،  آن را  در زمره ضدرمان و رمان نو قرار می دهد؟  دستاورد این بررسی بیانگر آن است که این رمان، از لحاظ شخصیت پردازی، حذف قهرمان اصلی، راوی، بینامتنیت، ابهام در زمان و مکان، مساهمت خواننده در آفرینش متن، تخیل و... همخوانی های شایان توجهی با مولفه های ضدرمان و مولفه های رمان نو دارد.

    کلیدواژگان: ادبیات داستانی، ضدرمان، رمان نو، طریق بسمل شدن، دولت آبادی
  • ویدا دستمالچی*، حسین طاهری صفحات 65-84

    یکی از درخشان ترین آثار ریالیستی قرن نوزدهم فرانسه، رمان سرخ و سیاه استاندال است که براساس قواعد ریالیستی، رابطه تنگاتنگ جامعه با فرد و تاثیر عمیق این رابطه بر سرنوشت فرد را نشان می دهد. شخصیت اصلی رمان، ژولی ین سورل پسر خانواده سورل نجار از طبقه پایین است که در مقاطع مختلف زندگی اش برای ایجاد تغییرات و رسیدن به شرایط مطلوب با عشق، زیاده خواهی و هوش سرشارش هرچه تلاش می کند، عواملی قوی تر مانند طبقات اشراف، سرمایه داران و صاحبان نفوذ، محیط های بزرگتر، افراد زورمند یا تاثیرگذار نتیجه تلاش های او را نابود می کنند و ژولی ین مجبور می شود در جدال بین ضعیف ماندن یا طغیان کردن، گزینه دوم را انتخاب کند و با گیوتین اعدام شود. نتایج تحلیل نشان می دهد انتخاب شخصیت ریالیستی محصول جبری کاملا اجتماعی و خانوادگی است. هدف پژوهش تحلیل کنش ها و انفعالات شخصیت اصلی براساس مجموعه عوامل اجتماعی و ترسیم منطق شخصیت ریالیستی، بر پایه توصیف و تحلیل محتوای رمان است. روش مطالعه در این پژوهش توصیفی تحلیلی و بر مبنای منابع کتابخانه ای و تحلیل داده هاست.

    کلیدواژگان: استاندال، سرخ و سیاه، رئالیسم. منطق شخصیت، عوامل اجتماعی و خانوادگی
  • محمود رنجبر*، سپیده خوشبین فر صفحات 85-106

    «مجموعه هفت قصه جاده» (1349) نوشته اکبر رادی یکی از مجموعه‎های انتقادی- اجتماعی در دهه چهل شمسی است. شاخصه اصلی این اثر، رویکرد ریالیستی با تکیه بر ادبیات اقلیمی است. رادی در این مجموعه با نشان دادن مناسبات اجتماعی، رفتاری و الگوهای عینی، کیفیت متقابل اجتماعی بر مبنای گفت‎وگو در جامعه روستایی را بازتاب می‎دهد. مطابق دیدگاه باختین گفت وگومداری در ذات هر اثر هنری نهفته است. در این مقاله فضای گفت وگویی حاکم بر کیفیت زندگی انسان  در مجموعه داستان اکبر رادی با روش تحلیلی- اسنادی و بر مبنای تلفیق عنصر «خود» از نظریه منطق گفت وگویی باختین وکنش متقابل نمادین هربرت بلومر بررسی شده است.  خوانش اثر در قالب گفتمان غیریت‎ساز بیانگر نشانه‎های متفاوت از وجوه چند پاره انسان معاصر، پایگاه‎ها و طبقه‎های مختلف اجتماعی (شهری و روستایی) در روابط اجتماعی است. صیرورت گفت وگوی تعاملی با تمهید چندگونگی صدا بین شخصیت های مجموعه داستانی هفت قصه «جاده» اکبر رادی، بر پایه منطق کنش‎های نمادینی، شکل گرفته است که تابع  تحولات تکنیکی و اندیشگانی و دوره حیات نویسنده بوده است.

    کلیدواژگان: میخائیل باختین، منطق گفت وگویی، گفتمان غیریت‎ساز، مجموعه هفت قصه(جاده)، اکبر رادی
  • احمد سنچولی*، سمیه شاهگلی صفحات 107-128

    محمدباقر خسروی (ف: 1338 ه.ش) ازجمله نویسندگان برجسته حوزه داستان های تاریخی است. رمان شمس و طغرا، مهم ترین اثر وی  است که وقایع آن مربوط به دوران حکومت مغولان است. نویسنده در این کتاب به مساله عشق و قوانین سخت مغولان در امر ازدواج اشاره کرده است. در این اثر داستانی عشق جریانی کاملا معقول و منطقی دارد همراه با استواری و وفاداری، با همه خواسته ها و تمناهای یک عاشق که سرانجام به ازدواج می انجامد و تضادها و دوگانگی ها به وسیله کیمیای عشق به یگانگی و وحدت تبدیل می شود. با توجه به اهمیت رمان های تاریخی در این نوشتار ساختار داستان تاریخی عاشقانه شمس و طغرا به شیوه توصیفی تحلیلی بحث و بررسی شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که پرورش شخصیت ها، روابط علت و معلولی قوی میان حوادث، فضاسازی، صحنه پردازی، گفت وگوهای متنوع و متناسب با وضعیت موجود، انواع کشمکش ها و بهره گیری از اغلب عناصر داستانی، شمس و طغرا را مجموعه ای بسیار منسجم و کارآمد در زمینه داستان پردازی قرار داده است.

    کلیدواژگان: محمدباقرخسروی، شمس و طغرا، رمان تاریخی، ساختار داستان
  • مهناز فولادی* صفحات 129-150

    انتقاد به جایگاه زنان در جامعه یکی از مشخصه های رمان های رضا براهنی، داستان نویس مطرح معاصر است. مقاله حاضرکوششی جهت تحلیل و بررسی این دیدگاه انتقادی وی در رمان های روزگار دوزخی آقای ایاز، آواز کشتگان، رازهای سرزمین من و آزاده خانم و نویسنده اش است. به دلیل بازتاب دیدگاه انتقادی براهنی در بستر رمان و تطابق با دیدگاه زیبایی شناسی انتقادی مکتب فرانکفورت نسبت به این که هنر و ادبیات باید با رویکرد سلبی و مخالف خوان به مبارزه با شرایط موجود برای رسیدن به شرایط مطلوب برآیند، رمان های مذکور براساس این نظریه تحلیل و بررسی شدند. یافته ها نشان می دهد وی در رمان های نام برده شده به هدف آگاه کردن جامعه و بهبود جایگاه زنان، با دیدگاه مخالف خوان و سلبی، به انتقاد از وضعیت آنان در جامعه پرداخته است. براهنی در رمان روزگار دوزخی آقای ایاز با توصیفات تلخ و گاه گزنده ریشه منفعل بودن زنان را حاکمیت تاریخ مذکر و مردسالار می داند. در آواز کشتگان و رازهای سرزمین من علاوه بر انتقاد از مردسالاری حاکم و نگاه جنسیتی به زن، نشان می دهد حوادث اجتماعی منجر به انقلاب اسلامی، باعث ظهور توانمندی های بالقوه زنان و تاثیر پررنگشان در جامعه شده است. وی در رمان آزاده خانم و نویسنده اش زن را روح عشق و شور زندگی می داند؛ اما به دلیل ناشناخته بودن و ناآگاهی جامعه باز هم تاریخ مردسالاری غالب، مانع بروز استعدادهای او می شود.

    کلیدواژگان: رمانهای رضابراهنی، زن، زیبایی شناسی انتقادی، مکتب فرانکفورت، مردسالاری
  • محمدابراهیم مالمیر*، فاطمه هوشنگی صفحات 151-178

    امروزه الگوی ریخت شناسی ولادیمیر پراپ، روایت شناس ساختارگرای روس، زیربنای اصلی بسیاری از الگوهای تحلیل ساختاری و ریخت شناسی را تشکیل می دهد. الگوی پراپ، ساختار قصه های پریان را به هفت حوزه عمل و سی ویک کارکرد تقسیم می کند. اجزای هر داستان با توجه به کارکرد هر شخصیت و حوزه عمل او مشخص می شود. در این مقاله به روش توصیفی _ تحلیلی شیوه تحلیل محتوای هرمنوتیکی، داده ها تجزیه و تحلیل شده،  حرکت های موجود در داستان موش و گربه شیخ بهایی بررسی شده اند. یافته های پژوهشی پس از بررسی نمونه هایی از داستان موش و گربه و نمودارهای مربوط به ساختار متن و حرکت های داستان ها بیان گر آن است که این داستان ها دارای یک تا هفت حرکت اند و بسامد آن ها حدود پنجاه حرکت است و بیش ترین بسامد، مربوط به حکایت های دو حرکتی و سپس یک حرکتی است و دلیل این مساله این است که اکثر داستان ها از نوع حکایت قصه در قصه اند و این خصوصیت باعث شده تا داستان های این مجموعه دارای حرکت های متعدد و متنوع باشند.

    کلیدواژگان: ریخت شناسی، حرکت، حکایت موش و گربه، ولادیمیر پراپ، شیخ بهایی
|
  • Saeedeh Birjandi *, Reza Shajari Pages 1-22

    "Charand-o-Parand" is a collection of Dehkhoda's fictional articles that were published in a column of the same name in the newspaper Surasrafil Written in slang, these articles are a technique between storytelling and journalism. Using this technique, Dehkhoda was able to convey his desired concepts to the audience (mass of people).Although his articles are not known as short stories and it is believed that Jamalzadeh is the creator of Persian short stories, but Dehkhoda's articles can be considered as a prelude to the emergence of Persian short stories that short story writers like Jamalzadeh were influenced by. The present article inductively examines the storytelling style of Dehkhoda in "Charand-o-Parand" and compares it with Jamalzadeh's “Yeki Bood Yeki Nabood”. So, the elements of the story in the two works are compared with each otherThe results of this study show that the elements of the story are present in most of Dehkhoda's articles, although these elements are less coherent in some cases. Also, Jamalzadeh, who is considered as the first author of Persian short stories, in his collection “Yeki Bood Yeki Nabood” in his style, theme, subject, focus and fictional characters are influenced by Dehkhoda's articles.

    Keywords: “Charand-O-Parand”, Dehkhoda, Short Story, “Yeki Bood Yeki Nabood”, Jamalzadeh
  • Abdollah Hasanzadeh Mirali *, Hor Parimi Pages 23-44

    One of the works of Gholam Hossein Saedi, in which the characteristics of the Gothic genre can be seen, is the collection of stories "Fear and Trembling". In this collection, which deals with the lives of the people of the southern coast, the author has crossed the boundaries of reality, filling it with apprehension and anxiety. The Gothic genre, which first appeared in architecture in the twelfth century and expressed mystery and horror, became a genre in fiction in the eighteenth century. In such works, the authors engage the readers with horror and mystery by creating a terrifying atmosphere and detailed and imaginative descriptions. The characters in these works are unbalanced, psychotic and sometimes criminal. The reference to secluded, remote, and uninhabited environments is another element of such works. In this series of stories, Saedi seeks to show the cultural and social backwardness of the beach dwellers by creating a frightening and sad atmosphere by referring to delusional and superstitious people and referring to the descent of calamity and death in various forms. Attention to the unnatural elements that bring this collection closer to the works of magical realism is one of the manifestations of the Gothic literature of this work.

    Keywords: Gholam Hossein Saedi, Gothic, Fear, Trembling, Disaster, Horrible Novel, magical realism
  • Shahla Khalilollahi *, Batool Mahdavi Pages 45-64

    French philosopher, novelist and critic Jean-Paul Sartre considers the emergence of anti-novels to be the most important feature of contemporary literature. In his view, the novel's appearance and main lines seem to be preserved, but its unrealistic imagination and characters indicate that the era of the novel has passed in the past style, and the contemporary period is the era of thought in the novel. Hence, the contemplation of today's reader plays an essential role in understanding the facts in order to be able to understand the meaning and concept of the novel more deeply and to reach the intended facts. With its special tricks in the field of characterization, timelessness and placelessness, intertextuality and constant change of language from old to new, etc., it can be considered as a new and anti-novel approach. Therefore, in the present article, an attempt is made to answer the question in a descriptive-analytical manner, which of the features of this novel puts it in the category of anti-novel and new novel? The achievement of this study indicates that this novel, in terms of characterization, elimination of the main character, narrator, intertextuality, ambiguity in time and place, the reader's assistance in creating the text, imagination, etc., has significant similarities with the anti-novel and new novel components.

    Keywords: Fictional Literature, Anti-Novel, New Novel, Tarighe Besmel Shodan, Dolatabadi
  • Vida Dastmalchi *, Hossein Taheri Pages 65-84

    One of the most brilliant realist works of nineteenth-century in France is Stendhal “The Red and The Black”, which, according to realist principles, shows the close relationship of society with the individual and the profound effect of this relationship on the destiny of the individual. The main character of the novel, Julien Sorel, son of the Sorel carpenter family, from the lower class, at different stages of his life, tries to make changes and reach the desired conditions with his love, extravagance and rich intelligence , the powerful or influential people destroy the result of his efforts and Julien is forced to choose the second option in the struggle between being weak or rebellious and be executed with a guillotine; A choice that is a completely social and familial algebraic product. This article seeks to analyze the actions and interactions of the main character based on a set of social factors and to draw the logic of a realistic character, based on the description and analysis of the content of the novel. The methodology is descriptive-analytical based on library resources and data analysis.

    Keywords: Stendhal, “The Red, The Black”, Realism, Personality Logic, Social, FamilyFactors
  • Mahmood Ranjbar *, Sepideh Khoshbin Far Pages 85-106

    "Seven Tales of the Road collection" (1349) written by Akbar Radi one of the social critical collections in the solar forty decades. The main characteristic of this work is on the realistic approach on the regional literatures. In this collection, Radi tries to express the quality of mutual socialism through the dialectic relations and involving peoples. According to Bakhtin views, the dialogism lies in the nature of any artwork. This paper presents a discussion atmosphere of the quality of human life in Akbar Radi story, insisting on analytical-documentary approach and incorporation of elements of "self" from Bakhtin's philosophy of dialogism and symbolic action theory of Herbert Blumer. Its reading in the form of non-identity dialogism represents different aspects of contemporary human fragmented, bases and different social classes (urban and rural) in social relations. Metamorphosis of interactive dialogue with the provision of polyphony among characters of "Seven Tales of the Road collection" of Akbar Radi is upon the philosophy of symbolic action formed by the technological and conceptual developments during the lifetime of the author.

    Keywords: Mikhail Bakhtin, philosophical dialogism, non-identity dialogism. Seven Tales of the Road. Akbar Radi
  • Ahmad Sanchooli *, Somayeh Shahgoli Pages 107-128

    Mohammad Bagher Khosrawi (1338 AH) is one of the most prominent writers in the field of historical stories. Shams and Toghra's novel is his most important work, the events of which are related to the period of the Mongol rule. The author addresses the issue of love and the strict Moghal laws on marriage. In this work, the story of love is a completely reasonable and logical flow, with solidity and loyalty, with all the wishes and desires of a lover that eventually leads to marriage, and contradictions and dichotomies are transformed into a alchemy of love for unity. Considering the importance of the historical novels in this article, the structure of the historical romantic story of Shams and Toghra has been discussed in a descriptive-analytical way. The results of the research show that the development of characters, strong cause and effect relationships between events, environment, scene, diverse conversations and the current situation, the types of conflicts and the use of most of the elements of the story have made Shams and Toghra as a very coherent set of work in narrating the story.

    Keywords: Mohammad BagherKhosravi, Shams, Toghra, Historical Novel, story structure
  • Mahnaz Fooladi * Pages 129-150

    Criticism of the position of women in society is one of the most prominent features of the novels of Reza Baraheni, a prominent contemporary novelist. The present article attempts to analyze and criticize this critical view of him in on the novels; Roozegare Doozakhie Agaie Ayaz, Avazekoshtegan, Razhae Sarzamine Man and Azadeh khanom va Nevisandeash, due to the reflection of Braheni's critical of view in the context of the novel and in accordance with the Frankfurt School's critical aesthetic of view that art and literature should fight against the existing conditions in order to achieve the desired conditions, the novels were analyzed according this theory. The findings show that in the mentioned novels, in order to inform the society and improve the position of women, Baraheni criticizes their position in the society with a dissenting and negative of view. In Roozegare Doozakhie Agaie Ayaz, he considers the root of women's passivity to be the rule of male and patriarchal history. In Avazekoshtegan and Razhae Sarzamine Man addition to criticizing the ruling patriarchy and the gendered view of women, it shows that the social events leading up to the Islamic Revolution have given rise to the potential of women and their significant impact on society. In the novel Azadeh khanom va Nevisandeash, he considers woman as the soul of love and passion of life; but due to the unknown and ignorance of the society, the history of patriarchy still hinders the emergence of their talents.

    Keywords: Reza Baraheni's Novels, Woman, Critical Aesthetic of Frankfurt school, Patriarchy
  • Mohammad Ibrahim Maalmir *, Fatemeh Hooshangi Pages 151-178

    The morphology of Russian structuralist theorist, Vladimir Propp, has for decades been a template for structural and morphological analyses. Propp’s model breaks down the structure of folktales into thirty-one functions and seven ‘spheres of action’. Each tale’s components are devised in accordance with each character’s function and their sphere of action. The present article investigates the element of movement in Sheikh Bahai’s frame narrative Cat and Mouse. Based on library research, this study adopts a descriptive hermeneutic data analysis approach. After scrutinizing a selection of Cat and Mouse stories and the structural data and diagrams on the element of movement in the tales, the findings demonstrate that these tales have one to seven movements and their frequencies are roughly fifty, with two-movement and one-movement tales having the highest frequencies respectively; the reason for this is that these tales are frame narratives and this fact leads to the formation of a multiplicity and diversity of movements.

    Keywords: Morphology, Cat, Mouse, Sheikh bahai, Vladimir Propp