فهرست مطالب

هنر و تمدن شرق - پیاپی 35 (بهار 1401)

مجله هنر و تمدن شرق
پیاپی 35 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حجت امانی* صفحات 5-12
    هنر دوره قاجار به نوعی هنر دوره گذار محسوب می شود. مضامین آن اشاره به آینده ای است که هنوز متولد نشده و تنها گذشته را هم نشان نمی دهد. هنر این دوره به دلایل قابل توجهی از جمله، آغاز دوره مدرنیسم در ایران، ورود صنعت چاپ و کتاب، گسترش روشنفکری، تاسیس دارالفنون و رواج بیان فردیت، وضعیت ناایستا و گذرایی را نشان می دهد. با این وجود در چند دهه اخیر، هنرمندان تجسمی به استفاده از مضامین، مفاهیم و عناصر دیداری هنر این دوران در آثارشان، گرایش زیادی نشان داده اند که هدف این پژوهش بررسی آن تمایلات است. در این پژوهش با بررسی نمونه های انتخاب شده - بر اساس سوال تحقیق- عناصر و نشانه های آشکار و پنهان آثار هنرمندان معاصر و جدید ایران که پیوندی با دوره قاجار دارند، شناسایی و با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی مورد واکاوی قرار گرفته است. پس از بررسی های اولیه روشن شد که بسیاری از عناصر و ویژگی های هنر قاجار، در هنر امروز ما هنوز جریان دارند که می توان آنها را در سه سطح: آثاری که به طور مستقیم از هنر دوران قاجار اقتباس شده اند، آثاری که از نقش مایه ها و نمادهای دوران قاجار استفاده کرده اند و آثاری که در لایه های پنهان خود، از این فرهنگ الهام گرفته اند؛ طبقه بندی و بررسی کرد. توجه به گستردگی فرهنگ تصویری واقع گرایانه دوره قاجار به عنوان آغاز دوره مدرنیسم در ایران از جمله موضوعات مورد توجه هنرمندان مدرن ایران بوده است که مجموعه داران و دارندگان نگارخانه ها، درجهت رشد و رونق بازارهای هنری به آن دامن زده اند.
    کلیدواژگان: هنر معاصرایران، هنر جدید، قاجار، نوقاجارگرایی، هنرهای تجسمی
  • رضا رفیعی راد* صفحات 13-22
    افغانستان، به دلیل پیشینه درخشانی که در ساخت بناهای معماری، هم از نظر فنی و کارکردی و هم زیبایی شناسانه دارد، بسترهای لازم جهت ظهور بازنمایی معماری در نقاشی معاصر را در خود داشته است. از طرف دیگر، دیدگاه خاص مکتب هرات به بازنمایی معماری در نقاشی مانند تبدیل معماری و طبیعت، به مکان عمل و فعل فیگورها و نیز کاربردی کردن معماری در نقاشی های این مکتب، بر ضرورت بررسی کارکرد های بازنمایی معماری در نقاشی معاصر و تداوم این دیدگاه تصویری در عصر حاضر تاکید می کند. این پژوهش که با روش توصیفی و تحلیلی با مطالعه و بررسی منابع کتابخانه ای، اینترنتی و آرشیوی، انجام شده، در پاسخ به این سوال که «معماری چه کارکردهای معنایی و زیباشناختی در نقاشی چهار دهه اخیر این کشور یافته است؟» نتایجی را حاصل کرد. یافته ها نشان داد که بازنمایی معماری، به اشکال مختلفی در آثار ظهور و بروز دارد. چنان که گاه به عنوان محملی برای توصیف مکان های حوادث و رویدادها به کار می رود. گاهی معماری، خود به عنوان الگوی نقاشانه در آثار به صورت طبیعت گرایانه و به جهت تاکید بر زیبایی شناسی آن تکرار می شود. همچنین گاه به صورت امری تاریخ نگارانه یا مردم نگارانه به عنوان اسنادی تصویری به کاررفته و گاهی نیز بر تقابل سنت و مدرنیسم تاکید دارد. نمونه های بازنمایی معماری به صورت کوبیستی، سورریالیستی و یا انتزاعی نیز در آثار دیده می شود.
    کلیدواژگان: بازنمایی، نقاشی معاصر افغانستان، بازنمایی معماری
  • ندا درویشی*، سارا نریمانی صفحات 23-28
    در بین اقوام و ملل مختلف و فرهنگ های گوناگون عناصری مهم و شاخص تبدیل به نماد و نشانه هایی شده اند که به گونه ای معرف آیین و باورهای ملت یا منطقه و کشوری هستند. برخی از گیاهان یا جانوران در مرز و بوم خود به دلایلی چون سودمندی، فراوانی یا موارد دیگر بسیار مورد توجه واقع شده تا جایی که به نماد و سمبل بدل می شوند و در فرهنگ و هنر مردم اهمیت ویژه ای می یابند. چنانکه گل و میوه انار در ایران جایگاه بسیار مهم و ژرفی دارد که علاوه بر زیبایی و شکوفایی، به باورهای کهن ایرانیان مبنی بر نیایش مهر و آناهیتا باز می گردد. هدف از این پژوهش بررسی سیر تحول گل انار در کاشی کاری ایران و گل لاله در ترکیه عثمانی است. پژوهش حاضر به صورت تاریخی - تحلیلی و از طریق جمع آوری اطلاعات و اسناد کتابخانه ای شامل متن و تصویر بوده است. در این راستا مطالعه و پژوهشی تاریخی و مستند در باب نقوش گل انار ایرانی و گل لاله عثمانی صورت گرفته، که ضمن معرفی و بررسی این نقوش، به نکاتی درباره انواع گل که زینت بخش باغ ها بوده و در هنرهای تزیینی منطقه جایگاه ویژه ای داشته اند اشاره شده است؛ گرچه نقش لاله ها برگرفته از طبیعت و محیط بوده، اما وفور و تنوع آن با سلیقه و ذوق هنرمندان سرانجام تبدیل به گل محبوب سلاطین عثمانی شده است. در روند بررسی برخی دیگر از گل ها نیز معرفی شده اند. همچنین پاره ای از نظرات موجود درباره گل ها نیز نقد و به نکات نو و تحلیلی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: گل انار، گل لاله، ایران، ترکیه عثمانی، کاشیکاری، نماد
  • زهرا شفیعی*، خشایار قاضی زاده صفحات 29-44
    ایکات یکی از منحصربه فردترین پارچه ها در جهان است که روش بافت و نقش اندازی روی آن با دیگر پارچه ها متفاوت است. دستبافته های ایکات منسوجات طرح داری هستند که با گره زدن و مقاوم ساختن در برابر رنگ کردن تار و یا رنگ کردن تار قبل از بافتن تولید می شوند، تکنیکی که در بسیاری از نقاط جهان شناخته شده است. این بافته در کشورمان با نام «دارایی» شناخته می شود. هدف اصلی در این پژوهش، شناسایی تفاوت ها و شباهت های میان پارچه های دستباف ایکات یزد و ازبکستان است که زمانی در یک جغرافیای فرهنگی وجود داشتند. پژوهش حاضر در پی پاسخ به این سوال است که میان نقوش و رنگ ایکات های ایران و ازبکستان چه شباهت ها و چه تفاوت هایی وجود دارد؟ این پژوهش به شیوه توصیفی- تحلیلی با رویکرد تطبیقی و با بهره گیری ازمنابع کتابخانه ای صورت گرفته است. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که ایکات ازبکستان از منظر رنگ و نقش تنوع گسترده تری دارد و رنگ های به کاررفته در ایکات ازبکستان درخشان تر هستند اما ایکات یزد از تنوع رنگ و نقش کمتری برخوردار است و بیشتر از نقوش هندسی در آن استفاده شده است. زمینه پارچه های ازبکستان از نقوش پرشده است اما زمینه پارچه های یزد خلوت بوده و فضاهای خالی در آنها دیده می شود.
    کلیدواژگان: دستبافته ایکات، نقش و رنگ، یزد، ازبکستان
  • مهرداد عزیزی قهرودی، علی عسگری* صفحات 45-56

    باغ ایرانی با سابقه درخشان خود، به عنوان بهترین الگوی منظرسازی در ایران، محصول تعامل انسان ایرانی در مواجهه با طبیعت است. این تعامل به صورت یک رابطه دوطرفه مابین انسان و طبیعت برقرار است و باعث تاثیر متقابل انسان و طبیعت بر یکدیگر می شود. هدف اصلی این پژوهش بازشناسی و تحلیل باغ ایرانی با تکیه بر دیدگاه روان شناختی گشتالت و تاثیر آن بر ادراک انسان از محیط پیرامون است. این تحقیق به چگونگی تاثیرگذاری اصول ادراک دیداری گشتالت بر انسان در درک نظام های کالبدی موجود در باغ ایرانی می پردازد. پژوهش حاضر با استفاده از روش پدیدارشناسی و پژوهش موردی در رویکردی قیاسی با ارایه ویژگی های روان شناختی و کارکردی موجود در باغ ایرانی به تطبیق قوانین گشتالت و نظام های کالبدی موجود در باغ شاهزاده ماهان کرمان می پردازد تا با بررسی آن ها سهم هرکدام را در استفاده از قوانین گشتالت بازیابد. در این روند با بهره گیری از قوانین ادراک گشتالت به ساده سازی هندسه موجود در باغ های ایرانی پرداخته و علاوه بر آن به تاثیر این قوانین در ادراک محیط پیرامون در نمونه موردی پرداخته شده است. باغ ایرانی به عنوان یک کل، حاصل پیوستگی عناصری است که به تنهایی ازلحاظ کالبدی دارای معنی و مفهوم خاصی نیستند. درصورتی که با قرارگیری این عناصر در کنار یکدیگر (با تفکر، هندسه و جهان بینی خاص) مفهوم والایی به نام باغ ایرانی شکل می گیرد. باغ ایرانی بر نگرش و باورهای شخصی انسان ایرانی در مواجهه با محیط پیرامون متکی است و از همین رو تنها یک اثر هنری نیست بلکه یک پدیده فرهنگی و چندبعدی است.

    کلیدواژگان: باغ ایرانی، ادراک، هندسه، پدیدارشناسی، روانشناسی گشتالت
  • رضا جوادی*، بهزاد وثیق صفحات 57-70
    با افزایش جمعیت شهرنشین جهان و متراکم تر شدن فضاهای شهری، هر روز شاهد گسسته تر شدن افراد شهرنشین از فضاهای سبز طبیعی هستیم. ارتباط با فضاهای طبیعی و سبز یکی از نیازهای اساسی افراد و با سلامت (فیزیولوژیک و روانی) آنها در ارتباط مستقیم است. اما به نظر بسیاری از محققان سلامتی زمانی ایجاد می شود که افراد در ارتباط مداوم با این گونه فضاها باشند، از این رو طراحان باید عواملی که باعث به وجود آمدن ارتباط مداوم افراد با این فضاها می شود را شناسایی و در طراحی خود به کار بگیرند. از این جهت معماری باغ سنتی که میراث به جامانده از نحوه به کارگیری ارزش ها و فرهنگ کشورها در ساماندهی محیط طبیعی است، می تواند منبع مناسبی برای استخراج نوعی طراحی باشد که زمینه ارتباط مداوم افراد با فضاهای سبز را به وجود آورد. در این راستا برای پاسخ به این سوال که آیا معماری باغ ایرانی می تواند منبع مناسبی برای الگوبرداری در طراحی فضای سبز باشد یا خیر، در پژوهش حاضر برای شناخت عواملی که حس زیبایی در باغ ایرانی ایجاد می کند، از تحلیل زیبایی شناسی استفاده شده و از روش نشانه شناسی سعی شده تا نمادها و نشانه های استفاده شده مورد ارزیابی قرار گیرد. در ادامه نیز برای دستیابی به مفهوم باغ سازی که باغ ایرانی را به صورت مشخص به مکانی متمایز تبدیل می کند از شیوه ارزیابی پدیدارشناسی استفاده می شود.
    کلیدواژگان: فضای سبز شهری، باغ ایرانی، زیبایی شناسی باغ، نشانه شناسی باغ، پدیدارشناسی باغ، سلامت عمومی
|
  • Hojat Amani * Pages 5-12
    Qajar art” in some way is the art of a transition period. Its themes and contents refer to an unborn future and merely depict the past. The art of this period shows a transient (ephemeral) condition caused by various but significant factors including the beginning of modernism in Iran, the advent of the publishing industry, the propagation of intellectualism, the establishment of “Dar ul Funun”, and the popularity of individualism. In recent decades, Iranian contemporary artists have shown a great interest in Qajar art. The major concern of this study is to understand why Qajar art has been the topic of interest. To this end, this study examines the pertinent samples and employs a descriptive-analytical method to investigate the hidden elements and signs of the works of contemporary and modern Iranian artists associated with the Qajar period. Preliminary analysis shows that most of the elements and features of Qajar art are still present in today’s art. These elements can fall into three categories:1) Works that have directly benefited from Qajar art, 2) Works that have been affected by the motifs and symbols of the Qajar period, 3) Works whose hidden layers trace back to Qajar art. The use of Qajar art by contemporary artists includes various reasons such as, but not limited to, the arrival of the camera and picture video archives. In addition, the existence of art markets beyond Iran has had an impact on this trend.
    Keywords: Iran, Qajar, New Qajarism, Contemporary Art, New Art, visual art
  • Reza Rafiei Rad * Pages 13-22
    Afghanistan offers the platforms required for the emergence of architectural representation in modern art due to its history in the creation of technically, functionally, and aesthetically architectural remarkable buildings. In addition, there has been a necessity for examining the functions of architectural representation in contemporary paintings and the continuity of this visual perspective in the present era. Such a necessity has been reinforced by the unique perspective of Herat school on the representation of architecture in paintings, such as the transformation of buildings and nature into locations for the action of humans, as well as the use of architecture in this school‘s paintings. This study is qualitative research employing a descriptive-analytical method. To investigate what semantic and aesthetic roles architecture has played in the paintings of this nation during the previous four decades, data was gathered from the library, the internet, and archival resources. The findings revealed that architectural representation emerges in many forms. Sometimes it is used to describe the locations of events. Sometimes it is used as a painting pattern in naturalistic works to enhance the aesthetics of buildings. It is also employed as a visual document in history or ethnography, and it underlines the difference between tradition and modernization. Examples of cubist, surrealist and abstract representations of architecture can also be seen in the works.
    Keywords: Representation, Afghanistan Contemporary Painting, architectural representation
  • Neda Darvishi *, Sara Narimani Pages 23-28
    Among different ethnic groups and nations and different cultures, significant elements have become symbols and signs, which are representative of the religion and beliefs of the nation or region and country. Some plants or animals in their borders and ecosystems for reasons such as usefulness, abundance, or other things have received so much attention that they have become a symbol and are of special importance in the culture and art of the people. Pomegranate flowers and fruits have a very important place in Iran, which in addition to beauty and prosperity goes back to the ancient Iranian beliefs of worshiping Mehr and Anahita. The purpose of this study is to investigate the evolution of pomegranate flowers in Iranian tiling and tulips in Ottoman Turkey. The present research is historical-analytical. Data including text and images were collected through a library research method. In this regard, historical and documentary studies were conducted on Iranian pomegranate and Ottoman tulip motifs. In this study, after introducing and examining these motifs, the types of flowers that adorn gardens are discussed and their special place in the decorative arts of the region are reviewed. The analysis shows that the role of the tulip is defined in relation to nature and the environment. However, its abundance and variety with the taste of artists have made the tulip a popular flower of the Ottoman sultans. Some other flowers have also been introduced in the review process. Also, some of the existing opinions about flowers have been criticized and new and analytical points have been discussed.
    Keywords: Pomegranate flower, tulip flower, Iran, Ottoman Turkey, tiling, Symbol
  • Zahra Shafie *, Khashayar Ghazizadeh Pages 29-44
    Ikat is one of the most exclusive fabrics in the world containing a different weave and etching compared with others. Ikat artifacts are patterned textiles produced by knitting and making the wrap resistant to being dyed or dyeing the wrap before being knitted; this technique is known in most parts of the world. This textile is known as “Darayi” in Iran. The current research aims to identify the similarities and differences between hand-woven fabrics of Iran and Uzbekistan back in the time when both countries shared the same cultural geography. The current research aims to examine what differences and similarities are found between the patterns and colors of Ikats in Iran and Uzbekistan. This research is descriptive and analytical employing a comparative approach and library resources. The findings of this research reveal that Uzbekistan’s Ikat is more varied in terms of colors and patterns. In addition, the colors used in Uzbekistan’s Ikat are brighter. However, Ikat in Yazd consists of fewer variant colors and patterns and contains geometric designs. Although the fabric background, in Uzbekistan, is full of patterns, in Yazd, the aforementioned fabric is not filled with any patterns and some space can be observed.
    Keywords: Ikat artifact, Color, pattern, Yazd, Uzbekistan
  • Mehrdad Azizi Ghahroudi, Ali Asgari * Pages 45-56

    The Persian garden, with its rich history, is the best landscaping pattern in Iran. It is the result of an interaction between an Iranian man and nature. The interaction between man and nature is reciprocal, meaning that one affects the other. This study aims to analyze the Persian garden using the Gestalt psychology perspective to investigate its effects on human perceptions of the surrounding environment. This study also investigates how Gestalt visual principles affect human perception of the existing structural systems of Persian gardens. To examine the extent to which Gestalt laws and structural systems match with the case study of Shahzadeh Mahan Garden, this study uses a phenomenological method and an analogical approach. For this purpose, this study scrutinizes the psychological and functional characteristics of the Persian garden, which can reveal the extent to which each of its features reflects the use of Gestalt laws. In this process, Gestalt perception laws were used to simplify the existing geometry of Iranian gardens and to investigate the effects of these laws on the perception of the surrounding environment in the case study. The findings suggest that the Persian garden, as a whole, results from the consistency of some elements whose structures by themselves do not convey a specific meaning. The great concept of the Persian Garden takes form as its elements (e.g., thinking, geometry, and a specific worldview) are arranged along with each other. The Persian garden is based on the Iranian person’s attitudes and beliefs in the face of his surroundings; thus, it is a cultural and multi-dimensional phenomenon rather than an artwork.

    Keywords: Persian Garden, simplification, Geometry, Phenomenology, Gestalt psychology
  • Reza Javadi *, Behzad Vasigh Pages 57-70
    With the increase of the world’s population and the densification of urban spaces, urban residents are getting disconnected from natural green spaces. Association with natural and green spaces, one of the basic needs of people, is directly related to health benefits (e.g. physiological and mental). However, health researchers argue that the health benefits of urban green spaces are associated with people’s constant exposure to such spaces. Therefore, designers must identify and employ the factors that encourage people to use these places more frequently. Hence, traditional garden architecture, which is a legacy reflecting the cultural values of each country in organizing the natural environment, can be a good source for extracting the types of designs that create the context for individuals’ constant communication with such places. In this regard, to answer the question of “whether the architecture of Iranian gardens can serve as a guide for designing urban green space or not”, we used aesthetic analysis and identified the factors that create a sense of beauty in Iranian gardens. Semiotic analysis assisted us in evaluating the used symbols and signs in the garden architecture. To understand the concept of garden architecture, which makes the Iranian garden a distinct place, we used a phenomenological analysis method.
    Keywords: Urban green space, Iranian Garden, Garden aesthetics, Garden semiotics, Garden phenomenology