فهرست مطالب

مددکاری اجتماعی - پیاپی 26 (زمستان 1399)

پژوهشنامه مددکاری اجتماعی
پیاپی 26 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/22
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زیبا باقری*، طلعت الله یاری، ابوالقاسم فاتحی صفحات 1-51
    هدف

    پژوهش حاضرباهدف اثربخشی الگوی مداخله‎ مددکاری اجتماعی درکاهش پیگیری طلاق،افزایش رضایت زناشویی وافزایش سازگاری درزوج های متقاضی طلاق توافقی،درشهرقزوین انجام شده است،این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ شیوه گردآوری اطلاعات،کمی است.

    روش

    پژوهش حاضربا روش پژوهش آزمایشی با گروه کنترل با استفاده از طرح پیش آزمون -پس آزمون انجام شد.جامعه آماری پژوهش را زوج های متقاضی طلاق توافقی که درسال 1398 اقدام به طلاق نموده واسامی ایشان جهت انجام مددکاری اجتماعی و مشاوره طلاق توافقی شهر قزوین ثبت شده بود را تشکیل داده اند.تعداد آنها براساس آمارموجود 2488 نفر است که برمبنای جدول مورگان ازاین جامعه 165 زوج (331 نفر) به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند آزمودنی ها پرسشنامه سازگاری بل و پرسشنامه رضایت زناشویی انریچ رادر دومرحله پیش آزمون و پس آزمون،تکمیل کردند.گروه آزمایش تحت مداخله ی پیشگیری ازطلاق در 5 جلسه 2 ساعته در5 هفته تحت آموزش قرار گرفتند.داده ها دردو بخش توصیفی و استنباطی وآزمون رتبه بندی فریدمن،آزمون کلموگرف-اسمیرنف، آزمون کوواریانس چند متغیره،آزمون تی مستقل و آزمون مک نمار مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.یافته های نتایج نشان داد که میزان رضایت زناشویی و سازگاری درزوج های گروه آزمایش در پس آزمون به طور معنی داری از گروه کنترل متفاوت شد.هم چنین نتایج آزمون مک نمار که به منظور بررسی تفاوت گروه آزمایش وگروه کنترل درمتغیرکاهش پیگیری طلاق انجام شد، نشان می دهد که میزان کاهش پیگیری طلاق درگروه آزمایش به صورت معنی داری با گروه کنترل متفاوت است .

    کلیدواژگان: الگوی مداخله مددکاری اجتماعی، سازگاری، رضایت زناشویی
  • مریم لطیفیان، اسما بنی اسد*، محمد کمالی صفحات 53-101
    هدف

    با توجه به تاثیر معلولیت بر ابعاد مختلف اجتماعی و اقتصادی جامعه و نیز بر زندگی اجتماعی فرد دارای معلولیت، مطالعه و تحلیل جنبه های مختلف این گروه از جامعه الزامی به نظر می رسد. این مطالعه با هدف مرور نظام مند پژوهش های مربوط به ابعاد اجتماعی معلولیت در ایران انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع مطالعات مروری نظام مند و جامعه آماری پژوهش شامل تمام مقالات پژوهشی حاصل از مطالعات کمی و کیفی انجام شده در کشور ایران بود که در رابطه با ابعاد اجتماعی معلولیت به زبان فارسی و از سال 1378 تا تیر ماه 1398 منتشر شده اند. به منظور دستیابی به مطالعات مرتبط با موضوع، کلیدواژه های اجتماعی و ابعاد اجتماعی، معلولیت، استثنایی، نیازهای ویژه و کم توان در پایگاه های علمی مرتبط جست و جو و پس از غربال در مراحل مختلف، 26 مقاله مورد مطالعه عمیق قرار گرفته و تحلیل شدند.

    یافته ها

    از مجوع تعداد 26 مقاله، 10مقاله به روش کمی، 12 مقاله کیفی و 4 مقاله به روش آمیخته صورت گرفته بودند. ابزار استفاده شده شامل 8 پرسشنامه ی محقق ساخته و 15 پرسشنامه ی آماده بود.اطلاعات 16 مقاله نیز از طریق مصاحبه و تشکیل جلسات متمرکز بدست آمده بود.گروه هدف77% مقالات افراد داری معلولیت جسمی- حرکتی، 15% حسی (نابینایی و ناشنوایی) و 8% ذهنی بودند.همچنین دو مقاله (8%) با تمرکز بر ابعاد اجتماعی معلولیت زنان صورت گرفته بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که معلولیت بر بعد اجتماعی زندگی افراد تاثیرگذار است ویافته های حاصل از این پژوهش می تواند موجب شناخت همه جانبه ی این افراد و افزایش آگاهی در این زمینه گردد.

    کلیدواژگان: معلولیت، ابعاد اجتماعی، مرورنظام مند
  • رحمت میرزائی*، مسعود عالمی نیسی، عزت الله سام آرام، ستار پروین صفحات 103-146

    لذا هدف این مطالعه بررسی مسایل اجتماعی به وجود آمده در جریان بازگشت به زندگی پس از زلزله آبان ماه 1396 در شهر سرپل ذهاب می باشد. پژوهش از نوع کیفی و از روش تحلیل مضمون برای انجام عملیات تحقیق استفاده شده است. جامعه مورد مطالعه را زلزله زدگان آسیب دیده شهری و کارشناسان اجتماعی امدادگر در زلزله سرپل ذهاب تشکیل داده است. نمونه گیری به روش نظری بود و با بهره مندی از راهکارهای هدفمند و گلوله برفی انجام شده است. بر این اساس48 مصاحبه با زلزله زدگان آسیب دیده و کارشناسان اجتماعی صورت گرفت. داده ها با استفاده از مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند گردآوری و با راهبرد نظامند استراوس و کوربین تحلیل زمینه محور شدند. این مطالعه کیفی دو مقوله اصلی آسیب پذیری اجتماعی با زیرمقولات، (مشکلات اجتماعی پیشینی، ضعف حساسیت نسبت به گروه های آسیب پذیر، غفلت از بازتوانی اجتماعی، آسیب پذیری ناشی از هدر رفتن اموال و دارایی ها، هجوم افراد غیر بومی) و فراموشی ورهاشدگی با زیر مقولات مسکن ناقص و ناتمام، عدم تناسب بازسازی مسکن با فرهنگ محلی و اولویت نداشتن اشتغال زایی را مورد بررسی قرار داد که منجر به تاخیر در بازگشت به زندگی عادی شده است. بر اساس نتایج مطالعه مسایل اجتماعی پنهان است و در لایه های زندگی اجتماعی پس از زلزله بروز پیدا می کند و در برنامه های پس از زلزله کمتر مورد توجه قرار می گیرد؛ لذا سیاستگذاران و برنامه ریزان اجتماعی باید برنامه جامعی را تدوین کنند که این موارد پنهان را در نظر گرفته و روند بازگشت به زندگی عادی پس از زلزله را تسهیل کند.

    کلیدواژگان: مسائل اجتماعی، بازتوانی، زلزله، سرپل ذهاب، روش کیفی
  • الهام مستشاری، امیرهوشنگ مهریار*، نادره سهرابی، حجت الله جاویدی صفحات 147-180

    پژوهش حاضر با هدف پیشبینی خودآسیبرسانی در دختران نوجوان براساس باورهای غیرمنطقی، دشواری در تنظیم هیجانی و حمایت اجتماعی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش توصیفی - همبستگی دربرگیرنده کلیه دانشآموزان دختر 12 الی 19 ساله خودآسیبرسان شهر تهران در سال تحصیلی 1398 بود که در مدارس دولتی مشغول به تحصیل بودند که از این میان تعداد 150 نفر که نمره یک انحراف معیار بالاتر از میانگین در سیاهه خودگزارشی خودآسیبرسانی کسب کردند، با استفاده از روش نمونه گیری خوشهای چندمرحلهای انتخاب شدند. اطلاعات به وسیله پرسشنامه باورهای غیرمنطقی جونز (1968)، مقیاس کژتنظیمی هیجانی گراتز و رومر (2004) و مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراکشده زیمت و همکاران (1988) گردآوری شد. داده ها با استفاده از روش های آمار ی تحلیل شدند. بین درماندگی در برابر تغییر، توقع تایید از دیگران، اجتناب از مشکل و بیمسیولیتی هیجانی با خودآسیبرسانی رابطه مثبت و معنیداری وجود دارد؛ بین عدم پذیرش پاسخهای هیجانی، دسترسی محدود به راهبردهای تنظیم هیجان به هنگام فشار، دشواری در انجام رفتارهای هدفمند به هنگام فشار، فقدان آگاهی، عدم وضوح هیجانی و دشواری کنترل تکانه های تحت فشار با خودآسیبرسانی رابطه مثبت و معنیداری وجود دارد؛ بین خانواده، اجتماع یا افراد مهم و دوستان با خودآسیبرسانی رابطه مثبت و معنیداری وجود دارد (05/0>p). به علاوه، مولفه های توقع تایید از دیگران توانایی، دسترسی محدود به راهبردهای تنظیم هیجان، دشواری کنترل توانایی پیش بینی خودآسیبرسانی را دارند (05/0>p)؛ به نظر میرسد این پژوهش تلویحات مهمی درخصوص ارتباط بین خودآسیبرسانی با باورهای غیرمنطقی، دشواری در تنظیم هیجانی و حمایت اجتماعی در در دختران نوجوان به همراه دارد.

    کلیدواژگان: خودآسیب رسانی، باورهای غیرمنطقی، دشواری در تنظیم هیجانی، حمایت اجتماعی
  • مهدیه محمد تقی زاده*، فرشته شهراد صفحات 181-216

    مطالعه تصمیم و تجربه زیسته طلاق توافقی زنان در شهر تهران در قالب شنیدن داستان جدایی آنها موضوع این پژوهش می باشد. تا در نهایت، به روایتی منسجم از این تجارب در قالب نظمی تقویمی رسید. در این پژوهش جامعه آماری شامل 20 نفر از زنان مطلقه در شهر تهران در سال 1399 بوده و از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شده و عملیات جمع آوری و تحلیل داده ها به طور همزمان انجام گرفته است. باتوجه به تحلیل صورت گرفته و نیز مقولات اصلی و فرعی استخراج شده، داستان زنان مطلقه در قالب 7 موقعیت قابل روایت می باشند. زنان مطلقه مورد مطالعه در موقعیت و «بستر آشنایی زوجین» مناسبی با همسرانشان آشنا نشده اند و زمینه های «تصمیم به ازدواج» آنها در قالب انگیزه ها و معیارهای ازدواج به طور مطلوب فراهم نبوده است. در این میان با «جاری شدن صیغه عقد» در بین افراد مورد مطالعه بتدریج زمزمه های اختلاف شروع شده و نیز با برگزاری عروسی و تشکیل زندگی، زوجین وارد مرحله جدیدی از «زندگی پشت درهای بسته» می شوند. در ادامه زندگی «خیانت همسر»، «اعتیاد همسر» و« خشونت خانگی» زمینه های اساسی «جرقه های طلاق» در ذهن آنها محسوب می شود. «ترومای دادگاه» کاروزاری است تا بتوانند به لحاظ رسمی و قانونی به زندگی خانوادگی شان پایان داد.

    کلیدواژگان: طلاق توافقی، حق طلاق، زنان مطلقه، تحلیل روایت، زنان
  • یونس جاویدنسب*، معصومه بهبودی، جعفر حسنی صفحات 217-245
    هدف

    هدف این پژوهش سنجش میزان اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و معنادرمانی بر ارتباطات میان فردی زنان بود.

    روش

    پژوهش از نوع شبه آزمایشی با پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل زنان معلم مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر کرج بود که با نمونه گیری در دسترس 45 نفر از بین آنها انتخاب شد و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل جایگزین شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه کیفیت روابط (پیرس، 1991) بود. گروه های آزمایش به مدت 10 جلسه در جلسات درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (Hayes,2004: 639-665) و جلسات معنادرمانی (فرانکل، 1963) به صورت گروهی به مدت دو ساعت شرکت کردند. داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیری تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که دو گروه آزمایش با گروه کنترل تفاوت معنی داری داشتند (05/0 <p) و مداخلات دو گروه باعث بهبود حمایت اجتماعی، تعارض بین فردی و عمق روابط در زنان شد، در مقایسه بین دو گروه آزمایش در مولفه تعارض بین فردی، تفاوت معناداری وجود داشت (05/0 <p) معنادرمانی اثربخشی بیشتری بر بهبود تعارض بین فردی داشت. در مولفه های حمایت اجتماعی و عمق روابط تفاوت معنی داری نبود (05/0 >p) و اثربخشی هر دو گروه تقریبا یکسان بود.

    نتیجه گیری

    می توان گفت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و معنادرمانی موجب بهبود کیفیت روابط زنان می شود و می توان از آنها برای کاهش مشکلات روابط بین فردی زنان و ارتقای حمایت اجتماعی، تعارض بین فردی و عمق روابط استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، معنادرمانی، ارتباطات میان فردی، زنان
|
  • Ziba Bagheri *, Talat Allahyari, Abollghacem Fatehi Pages 1-51
    Objective

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of social work intervention model in reducing divorce follow-up, increasing marital satisfaction and increasingCompatibility in couples seeking divorce by agreement, has been done in Qazvin, this research is quantitative in terms of practical purpose and in terms of data collection method.

    Method

    The present study was conducted as an experimental research method with a control group using a pre-test-post-test design. According to Morgan's table, 165 couples (331) were selected by simple random sampling and randomly divided into experimental and control groups. Both groups for the first time for one Pre-test and second time were measured for one post-test. The subjects completed Bell Adjustment Questionnaire and Enrich Marital Satisfaction Questionnaire in two stages of pre-test and post-test. The data were analyzed and then the post-test was performed. The data were analyzed in two parts: descriptive and inferential and Friedman ranking test, Kolmogorov-Smirnov test, multivariate covariance test, independent t-test and McNemar test. The results showed that the amount Marital satisfaction The compatibility of the experimental group couples in the post-test was significantly different from the control group. It is significantly different from the control group and because the number of divorce withdrawals in the experimental group was higher, it can be concluded that the implementation of the pattern of assistance intervention in consensual divorce has been able to significantly reduce divorce follow-up.

    Keywords: Pattern of social work intervention, adjustment, Marital satisfaction
  • Maryam Latifian, Asma Baniasad *, Mohammad Kamali Pages 53-101
    Aim

    Considering the effect of disability on social and economic dimensions of society and on the social life of a person with disability, the study and analysis of various aspects of this group of society seems necessary. The purpose of this study was to systematically review research on social aspects of disability in Iran.

    Methods

    This study was a systematic review study. The statistical population of the study included of all research articles from quantitative and qualitative studies conducted in Iran that were published in Persian on social aspects of disability from 1378 to July 1398, in order to achieve Related studies, keywords including social and social dimensions, disability, exceptional, special needs and disabilities were searched in the scientific databases. After screening at different stages, 25 articles were studied in depth and analyzed.

    Results

    Out of 26 articles, 10 articles in quantitative method, 12 articles in qualitative method and 4 articles in mixed method had been done. Used tools included 8 researcher-made questionnaires and 15 ready-made questionnaires.Also Information on 16 articles was obtained through interviews and focus group meetings. The target group 77% of the articles consisted from persons with physical-motor disability, 15% with sensory impairment (blindness and hearing loss), and 8% with mental disability. Also, two articles (8%) focused on the social dimensions of women's disability.

    Conclusion

    The results showed that disability affects the social dimension of people's lives .The findings of this study can lead to a comprehensive understanding of these people and increase awareness in this field.

    Keywords: Disability, Social Dimensions, Systematic Review
  • Rahmat Mirzaee *, Masood Alami, Ezzatolah Samaram, Sattar Parvin Pages 103-146

    r, there is not a sufficiently deep understanding of the social issues caused by earthquakes; Therefore, the purpose of this study is to investigate the social issues that arose during the return to life after the November 2017 earthquake in the city of Sarpol-e Zahab. The research is qualitative and content analysis method has been used to conduct research operations. The study population consisted of earthquake victims and urban social experts in the Sarpol-e-Zahab earthquake. Sampling was theoretical and was performed using targeted strategies and snowballs. Based on this, 48 interviews were conducted with earthquake victims and social experts. Data were collected using semi-structured in-depth interviews and context-based analysis with the systematic strategy of Strauss and Corbin. This qualitative study categorizes the two main categories of social vulnerability (a priori social problems, lack of sensitivity to vulnerable groups, neglect of social rehabilitation, vulnerability due to loss of property and assets, influx of non-natives) and Forgetfulness and abandonment Examining the sub-categories (unfinished housing, incompatibility of housing reconstruction with local culture and lack of priority for job creation, which has led to delays in returning to normal life. According to the results of the study, social issues are hidden in the layers of social life. It occurs after the earthquake and is less considered in post-earthquake programs and studies. Therefore, policy makers and social planners should develop a comprehensive plan that considers these hidden issues and the process of returning to life. Facilitate normalization after an earthquake.

    Keywords: Social Issues, Rehabilitation, earthquake, Sarpol-e Zahab, Qualitative Method
  • Elham Mostashari, AmirHoushang Mehryar *, Nadereh Sohrabi, Hojatollah Javidi Pages 147-180

    The aim of this study was to predict self-harming in adolescent girls based on irrational beliefs, emotional dysregulation and social support. The statistical population of this descriptive-correlational study included all 12- to 19-year-old self-harming female students in Tehran in the academic year 2019 who they were studying in public schools, from which 150 people who scored a standard deviation above the average in the Inventory of Statements About Self-Injury were selected using multi-stage cluster sampling. Data were collected using the Jones (1968) Irrational Beliefs Questionnaire, the Gratz and Roemer (2004) Disacceptance of Emotional Responses Scale, and the Zimet et al.'s (1988) and Multidimensional Scale of Perceived Social Support. There is a positive and significant relationship between helplessness against change, expecting approval from others, avoiding problems and emotional irresponsibility with self-harming; there is a positive and significant relationship between non - acceptance of emotional responses, limited access to emotion regulation strategies during pressure, difficulty in performing targeted behaviors during pressure, lack of awareness, emotional clarity and difficulty in controlling shocks under pressure with self-harming and there is a positive and significant relationship between between family, community and family with self-harming (p<0.05). In addition, components of expectations from others are the ability, limited access to emotional regulation strategies, the difficulty of controlling the ability to predict self - harming (p<0.05). This study seems to have an important role in the relationship between self - harming with irrational beliefs, emotional dysregulation and social support in adolescent girls.

    Keywords: Self - harming, Irrational Beliefs, Emotional dysregulation, social support
  • Mahdie Mohammad Taghizade *, Fereshte Shahrad Pages 181-216

     the study of the decision and lived experience of women in Tehran in the form of hearing the story of their separation is the subject of this study. Eventually, a coherent account of these experiences was reached in the form of a chronological order. In this study, the statistical population includes 20 divorced women in Tehran in 1399 and purposive sampling method was used and data collection and analysis were performed simultaneously. According to the analysis and also the main and sub-categories extracted, the story of divorced women can be narrated in the form of 7 situations. The divorced women studied were not acquainted with their husbands in a suitable position and "context of couples' acquaintance" and the grounds for their "decision to marry" were not provided in the form of motivations and criteria for marriage. In the meantime, with the "issuance of the marriage contract" among the subjects, whispers of differences gradually began, and also with the holding of a wedding and the formation of life, the couple enters a new phase of "living behind closed doors." In the continuation of life, "spouse infidelity", "spouse addiction" and "domestic violence" are the main backgrounds of "sparks of divorce" in their minds. "Court trauma" is a campaign to end their family life formally and legally. When a woman decides to divorce; An agreed-upon divorce is based on an "agreement as a dowry" so that he can separate from his wife.

    Keywords: Consensual divorce, right to divorce, divorced women, Narrative analysis, women
  • Javidnasab Younes *, Masumeh Behboodi, Jaffar Hasani Pages 217-245
    Aims

    The aim of this study was to compare the effectiveness of acceptance, commitment(ACT) and logotherapy on the interpersonal communication, female.

    Method

    The research was quasi-experimental with pretest-posttest with a control group. The statistical population included women teachers referring to counseling centers karaj who were selected using available sampling method from 45 of them and were randomly divided into two experimental groups and one control group were replaced. Instrument: The research instrument was the Relationship Quality Questionnaire (Pierce, 1991). The experimental groups participated in 10 sessions of ACT sessions (Hayes,2004: 639-665) and logotherapy sessions (Frankl, 1963) in groups for two hours. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed that the two experimental groups of treatment based on ACT and logotherapy were significantly different from the control group (P <0.05) and the interventions of the two groups improved social support, interpersonal conflict. And the depth of relationships in women, in comparison between the two experimental groups in the component of interpersonal conflict, there was a significant difference (P <0.05) that logotherapy was more effective in improving interpersonal conflict. But there was no significant difference in the components of social support and depth of relationships (P> 0.05) and the effectiveness of both groups was almost the same.

    Conclusion

    It can be said that ACT and logotherapy improve the quality of women's relationships and can be used to reduce the problems of women's interpersonal relationships and promote social support, interpersonal conflict and the depth of relationships.

    Keywords: Acceptance, Commitment therapy, logotherapy, interpersonal relationships. female