فهرست مطالب

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 33 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رقیه وحدت*، آرش انصاری، ابوالفضل قاسم زاده صفحات 7-24

    مقاله ی حاضر در پی شناسایی مولفه ها و روابط بین آن ها در قالب مدل پارادایمی ارتباط بین بازار کار و آموزش فنی و حرفه ای از دیدگاه مدیران آموزشگاه های فنی و حرفه ای، کارفرمایان، مدیران واحد های تولیدی و خدماتی استان آذربایجان غربی است. در این مطالعه از رویکرد نظریه داده بنیاد جهت تدوین الگو استفاده شده است. در پژوهش حاضر برای جمع آوری اطلاعات از ابزار مصاحبه استفاده گردید. روش نمونه گیری، هدفمند تا حد اشباع می باشد. در این پژوهش از مصاحبه نفر 11 ام، داده ها تکرار شد و مفهوم جدیدی شناسایی نشد، از این رو کفایت نمونه گیری محرز شد یعنی در مرحله مصاحبه به منظور آگاهی از نظر خبرگان موضوع، از 10 نفر خبره مصاحبه صورت گرفته است. پس از تدوین الگوی مفهومی پژوهش، فرایند دلفی در 3 دور و با مشارکت 10 نفر از خبرگانی که دارای سابقه اجرایی یا مدیریتی و دانش و آگاهی کافی در این حوزه برخوردار بودند انجام شد. با طبقه بندی مفاهیم و با استفاده از روش کدگذاری محوری مقوله های شکل دهنده ی تناسب آموزش های فنی وحرفه ای با نیاز های بازارکار و روابط بین آن ها در قالب مدل پارادایمی ظهور یافت که شامل 8 مولفه و 70 شاخص شناسایی و مورد تایید نهایی خبرگان قرار گرفت. مولفه های اصلی شامل شرایط علی (1- فناوری و تکنولوژی 2- منابع انسانی)، شرایط مداخله گر (3- مهارت آموزی) پدیده محوری (4- نگرش کار آفرینی)، شرایط زمینه ای (5- آموزش شغلی)، تعاملات (6- رفتار های کارآفرینانه 7- قابلیت و فرصت های شغلی بازار کار) پیامد (8- مسیر شغلی در بازار کار) شناسایی گردیدند.

    کلیدواژگان: آموزش فنی و حرفه ای، سازمان فنی و حرفه ای، بازار کار، رویکرد اکتشافی
  • سید مهدی الوانی، علی حمیدی زاده، مینا بوستانی راد* صفحات 25-50

    امروزه بر اهمیت "مهارتهای نرم"، و نقش آن در موفقیت شغلی افراد بسیار تاکید می گردد؛ همچنین، تجربه اخیر پاندمی کرونا و آشکار شدن اهمیت نیاز به مهارتهایی همچون: "خود مدیریتی"، "سازگاری و انعطاف پذیری"، "نگرش مثبت"، و سایر مهارتهای نرم در کارکنان، توجه سازمانها به آموزش و توسعه چنین مهارتهایی را بیش از پیش افزایش داده است. اما متاسفانه در ادبیات نظری ، دسته بندی واحدی برای مهارتهای نرم ارایه نشده ؛ و سلایق شخصی، در انتخاب عنوان برای مولفه های مهارتهای نرم و حتی در نحوه دسته بندی ها و تعداد این مولفه ها به کار گرفته شده است؛ لذا، این ابهام در چیستی مهارتهای نرم، موجبات سردرگمی و ابهام مدیران و متخصصین منابع انسانی، خصوصا به هنگام جذب و توسعه کارکنان را فراهم آورده است. بر این اساس، تحقیق حاضر با استفاده از روش مرور نظام مند، به تعریف و شناسایی دقیق مولفه های مهارتهای نرم منابع انسانی می پردازد. برای این کار، جستجویی هدفمند در پایگاه های اطلاعاتی فارسی و انگلیسی شاملScopus ،Science direct ، Eric،ProQuest ،SID ،Magiran ، Noormagz، بین سالهای 2008 تا 2020 و با استفاده از کلید واژه ی "Soft skills"/ "مهارتهای نرم"، انجام گردیده است. در نهایت، بر اساس مرور انجام شده بر روی 48 تحقیق منتخب، "مهارتهای نرم"، به عنوان زیر مجموعه ای از "مهارتهای عمومی"، و نه مترادف با آن و مشتمل بر بیست مولفه، در دو دسته مهارتهای نرم فردی و اجتماعی دسته بندی گردیده است.

    کلیدواژگان: مهارتهای نرم، مولفه ها، منابع انسانی، مشاغل
  • فرشته قربانپور، محمودرضا چراغعلی*، محمدباقر گرجی، سید محمدرضا حسینی صفحات 51-76

    هدف از این پژوهش شناسایی مولفه های فضای کسب وکار با رویکرد تجارت بصری در کسب وکارهای نوپا می باشد. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی، از نظر ماهیت اکتشافی و از نظر روش گردآوری داده ها کیفی و با روش داده بنیاد انجام شده است. در مرحله اول با بهره گیری از مبانی نظری، پیشینه تحقیق و مصاحبه نیمه ساختاریافته به استخراج مفاهیم پرداخته شد. در مرحله مصاحبه، تیم مشارکت کننده متشکل از خبرگان دانشگاهی و مدیران کسب وکار می باشد که به روش نمونه گیری هدفمند و به شیوه گلوله برفی انتخاب شدند. فرآیند جمع آوری داده ها تا جایی ادامه پیدا کرد که محقق به مرز اشباع نظری در مصاحبه 17م رسید و مفاهیم مرتبط با پدیده موردنظر تکراری شده و مطلب جدیدی اضافه نشد. سپس با استفاده از روش داده بنیاد به کدگذاری مفاهیم استخراج شده پرداخته شد. پس از آن سپس اعتبارپذیری و اعتمادپذیری یافته های تحقیق مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد عوامل فضای محیطی پویا، کیفیت احساس برانگیز، کیفیت کالبدی فضای کسب و کار و کیفیت بصری از عوامل علی محسوب می شوند. پاسخ دهی محیطی و کیفیت ادراکی ذهنی از عوامل زمینه ای محسوب می شوند. سطح برانگیختگی بیش ازحد، نوع کسب وکار دیجیتال و سازوکارهای حاکم بر کسب وکار از عوامل مداخله گر محسوب می شوند. سرمایه گذاری جسورانه در تجارت بصری و استخدام طراح بصری از راهبردهای فضای کسب وکار با رویکرد تجارت بصری در کسب وکارهای نوپا محسوب می شوند. پیامد توسعه کسب وکار، ارتقای رضایتمندی مشتری و مدیریت بهینه کسب وکار خواهند بود. لذا پیشنهاد می گردد عناصر بصری را در فضای کسب وکار پیوند داده و از طریق نمادها در اذهان ایجاد خاطره بصری نمود.

    کلیدواژگان: فضای کسب وکار، تجارت بصری، کسب وکارهای نوپا، نظریه داده بنیاد
  • حبیب میرزایی*، الهام نظری صفحات 77-90

    هدف از این پژوهش بررسی تاثر سرمایه روانشناختی بر کیفیت خدمات ارایه شده به مشتری می باشد . این تحقیق از لحاظ هدف یک تحقیق کاربردی بوده و از نظر گردآوری اطلاعات یک تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی می باشد.  جامعه آماری این پژوهش، مدیران و کارشناسان  آموزش فنی و حرفه ای  استان لرستان که متشکل از 220 نفر  می باشد. در این تحقیق برای انتخاب نمونه از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی استفاده گردیده است. تعداد نمونه آماری که از طریق فرمول کوکران به دست آمده است ، 140 نفر می باشد، به منظور سنجش سرمایه روانشناختی  از پرسشنامه سرمایه روانشناختی (PCQ) لوتانز (2007) و جهت سنجش کیفیت خدمات ارایه شده از پرسشنامه سروکوال (2016) استفاده گردیده است. برای سنجش پایایی پرسشنامه ها از آلفای کرونباخ استفاده گردید که برای پرسشنامه روانشناختی 815/0 و برای پرسشنامه کیفیت خدمات ارایه شده 715/0 می باشد .به منظور اطمینان از روایی، از پرسش نامه های استاندارد استفاده شده است.  برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار SPSS و برای بررسی فرضیه مورد نظر از ترکیبی از آزمون T و ضریب همبستگی و تحلیل رگرسیون استفاده شده است.  یافته های تحقیق حاکی از آن است که خوشبینی با بیشترین تاثیر را بر کیفیت خدمات ارایه شده به مشتری دارد و تاب آوری ٬امیدواری و خودکار آمدی به ترتیب از اولویت های بعدی برخوردار می باشند و  به طور کلی می توان عنوان کرد که سرمایه روانشناختی بر کیفیت خدمات ارایه شده به مشتریان موثر است.

    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، کیفیت خدمات ارائه شده به مشتری، آموزش فنی و حرفه ای، استان لرستان
  • زهرا سلطانی، مریم حافظیان* صفحات 91-118

    هدف از پژوهش حاضر، تاثیرپذیری عملکرد شغلی کارکنان از فناوری اطلاعات  با نقش واسط دو متغیر ابتکار و  نوآوری در آموزشکده های فنی و حرفه ای شهرستان بجنورد بود. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ شیوه اجرا از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری این تحقیق کلیه کارکنان و اساتید آموزشکده های شهرستان بجنورد در دو مرکز دختران و پسران بوده است که تعداد آنها 250 نفر می باشد. روش نمونه گیری ،روش  تصادفی طبقه ای بوده است و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 148 نفر در نظر گرفته شد. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد فناوری اطلاعات، پرسشنامه استاندارد عملکرد شغلی و پرسشنامه ابتکار و  نوآوری بود. بعد از تایید روایی، پایایی هر یک از پرسشنامه ها به ترتیب 75/0، 76/0 و 84/0 محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل داده ها  از روش معادلات ساختاری با نرم افزار AMOS بود. یافته ها نشان داد بین فناوری اطلاعات و ابتکار و نوآوری رابطه وجود دارد همچنین بین ابتکار و نوآوری با عملکرد شغلی کارکنان رابطه وجود دارد همچنین بین فناوری اطلاعات و عملکرد شغلی کارکنان با نقش واسطه ای ابتکار و نوآوری در آموزشکده های فنی و حرفه ای شهرستان بجنورد رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: فناوی اطلاعات، عملکرد شغلی، ابتکار و نوآوری، آموزشکده های فنی و حرفه ای
  • فاطمه ترحمی* صفحات 119-138

    هدف از پژوهش حاضر برنامه ریزی استراتژیک دوره های مهارتی ویژه دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاهی با مطالعه موردی در حوزه آموزش های فنی و حرفه ای در شهرستان سمنان بر اساس چهارچوب جامع تدوین استراتژی با استفاده از الگوی تجزیه و تحلیل   SWOTو تصمیم گیری بر اساس مدلQSPM می باشد. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی-تحلیلی می باشد. در این پژوهش اطلاعات از طریق پرسشنامه از  24 نفر به عنوان خبرگان جمع آوری گردید. پس از نشست ها و بهره گیری از کمک و نظر خبرگان، پاسخ های لازم تهیه و در گزاره های استراتژیک سازمان گنجانده شد .بر این اساس و با توجه به فلسفه مدیریتی و ارکان استراتژی سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور در کلیات فرآیند برنامه ریزی استراتژیک با استفاده از روش تحلیل ماتریس SWOT به ارزیابی نقاط ضعف و قوت (درون سازمانی) و فرصت ها و تهدید ها (برون سازمانی) پرداخته شد سپس از نظر درجه اهمیت و اولویت رتبه بندی صورت گرفت و نهایتا با روش QSPM استراتژی های برتر معرفی گردید. نتایج نشان داد سه راهبرد سازمانی شامل، استراتژی بازنگری استانداردهای آموزش مهارتی به منظور بهبود آموزش های مهارتی کاربردی و استراتژی مشارکت با دانشگاه ها و نهادهای آموزشی در اجرای دوره های مهارتی به منظور رضایت تامین کنندگان آموزش حرفه ای و افزایش سطح مهارت در جامعه و تغییر جهت دانشگاه ها به سمت آموزش های مهارت محور با هدف تولید علم و فناوری از طریق انجام پژوهش های بنیادی، کاربردی و توسعه ای دارای اهمیت می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش فنی و حرفه ای، برنامه ریزی استراتژیک، تحلیل SWOT
|
  • Roghayeh Vahdat*, Arash Ansari, Abolfazl Ghasemzadeh Pages 7-24

    In this study, the data theory theory approach has been used to develop the model. In the present study, interview tools were used to collect information. The sampling method is targeted to the point of saturation. In this study, from the interview of the 11th person, the data were repeated and no new concept was identified, so the adequacy of sampling was established. That is, in the interview stage, in order to be aware of the opinion of the experts in the subject, 10 experts were interviewed. After compiling the conceptual model of the research, the Delphi process was performed in 3 rounds with the participation of 10 experts who had executive or managerial background and sufficient knowledge and awareness in this field. By classifying the concepts and using the axial coding method, the categories that shape the appropriateness of technical and vocational training with the needs of the labor market and the relationships between them emerged in the form of a paradigm model that includes 8 components and 70 indicators were identified and finally approved by experts. The main components include causal conditions (1- technology and technology 2- human resources), interventionist conditions (3- skills training), central phenomenon (4- entrepreneurial attitude), contextual conditions (5- job training), interactions (6- entrepreneurial behaviors 7) Job opportunities and job opportunities in the labor market (outcome) (8- Career path in the labor market) were identified.

    Keywords: Technical, Vocational Education, Vocational Organization, Labor Market, Exploratory approach
  • Seyyed Mahdi Alvani, Ali Hamidi Zadeh, Mina Boustani-Rad* Pages 25-50

     Today, the importance of "soft skills" and their role in the people's jobs success is highly emphasized. The recent experience of the Corona pandemic and the emergence of the need for these skills such as "self-management", "adaptability and flexibility", "positive attitude", and other soft skills of employees have increased organizations' attention to training and developing such skills. Unfortunately, there is no single classification for soft skills in the theoretical literature and have been employed personal tastes in choosing title for soft skills components and how to categorized and numbered them. Therefore, this ambiguity in what are the soft skills has caused confusion and ambiguity among managers and HR professionals, especially when recruiting and developing employees. Accordingly, the present study uses a systematic review method to accurately define and identify the components of human resources soft skills. To do this, a targeted search has conducted in Persian and English databases including "Scopus", "Science direct", "Eric", "ProQuest", "SID", "Magiran", "Noormagz", between 2008 and 2020, using the keyword "Soft skills". Finally, based on a review of 48 selected studies, "soft skills" consist of twenty components are classified into two categories of personal and social soft skills as a subset of "general skills", not synonyms with them.

    Keywords: Soft skills, components, human resources, Jobs
  • Fereshteh Ghorbanpour, Mahmoodreza Cheraghali*, Mohammadbagher Gorji, Seyyed Mohammadreza Hosseine Pages 51-76

    This study has Presenting a model for Business space with visual merchandising approach in start-up businesses. This research is applied in terms of purpose, exploratory in terms of nature and qualitative in terms of data collection method and with Grounded Theory method. In the first stage, using theoretical foundations, research background and semi-structured interviews, concepts were extracted. In the interview phase, a participating team consisting of academic experts and managers of start-ups who were selected by snowball sampling method using targeted snowball sampling. The data collection process continued until the researcher reached the point of theoretical saturation in the 17th interview and the concepts related to the phenomenon in question were repeated by different interviewees and no new material was added. Then, the validity and reliability of the research findings were examined. The results showed that dynamic environmental space factors, emotional quality, physical quality of business space and visual quality are among the causal factors. Environmental responsiveness and mental perceptual quality are underlying factors. The level of over-excitement, the type of digital business, and the governing mechanisms are among the intervening factors. Bold investing in visual commerce and hiring a visual designer are business space strategies with a visual commerce approach in start-up businesses. The result of business development will be the promotion of customer satisfaction and optimal business management. Therefore, it is suggested to connect visual elements in the business environment and create visual memories in the minds through symbols.

    Keywords: Business space, visual merchandising, start-up businesses, Grounded theory
  • Habib Mirzaiy*, Elham Zazari Pages 77-90

    The aim of this study is to investigate the effect of psychological capital on the  quality of services provided to customers in Lorestan TVTO Managers and Experts . In terms of the purpose, this research is an applied research and in terms of the gathering information is a descriptive research. Statistical Society in this research is Managers and Experts in Lorestan TVTO which is composed of 220 people. In this study to select the sample was used stratified random sampling. The number of sample that is obtained through Cochran's formula is 140 persons. In order to measure psychological capital used the Luthans questionnaire which consists of four dimensions Self-efficacy, Resiliency, Optimism, hope and In order to measure on the  quality of services provided to customers used the Servqual questionnaire . To measure the Reliability of the questionnaires  was used the Cronbach's alpha that which for psychological capital questionnaire  is 0/815 and for the  quality of services provided to customersquestionnaire  is 0/715  and  indicates that the questionnaires  have good reliability. In order to ensure the validity used the standardized questionnaires. For data analysis  used the SPSS software and to investigate the hypothesis used to a combination of T-test and correlation and regression analysis.The results show that Optimism greatest impact on the quality of service provided to customers with Beta 0/315 and resiliency , hope and Self-efficacy next priority will be given to the beta 0/304, 0/207, 0/159.and general psychological capital is affect on the  quality of services provided to customers.

    Keywords: psychological capital, the quality of services provided to customers, Technical, vocational education, Lorestan province
  • Zahra Soltani, Maryam Hafezian* Pages 91-118

    The purpose of this study was to investigate the effect of employees' job performance on information technology with the role of the interface between two innovators and innovators in technical and vocational schools of Bojnourd. This research was applied in terms of its purpose and in terms of its implementation method was correlation. The statistical population of this research is all the staff and professors of the colleges of Bojnourd in two centers of girls and boys, numbering 250 people. The sampling method was stratified random sampling method and the sample size was considered to be 148 people based on Cochran formula. The data gathering tool was a standard information technology questionnaire, a standard questionnaire of job performance, and innovation and innovation questionnaire. After confirmation of validity, the reliability of each questionnaire was 0.75, 0.76 and 0.84, respectively. Data analysis was performed using structural equation method with AMOS software. The findings show that there is a relationship between information technology and innovation and innovation, and there is a relationship between innovation and innovation with employees' job performance. Also, there is a relationship between information technology and job performance of employees with the intermediate role of innovation and innovation in technical and vocational schools of Bojnourd.

    Keywords: Information technology, job performance, innovation, technical, vocational schools
  • Fatemeh Tarahomi* Pages 119-138

    The purpose of this study is strategic planning of skill courses for students and university graduates with a case study in the field of technical and vocational education in Semnan city based on a comprehensive strategy formulation framework using SWOT analysis model and decision making based on QSPM model. It is. The present study is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. In this study, information was collected through a questionnaire from 24 people as experts. After the meetings and benefiting from the help and opinion of experts, the necessary answers were prepared and included in the strategic statements of the organization. Strategic using SWOT matrix analysis method, strengths and weaknesses (within the organization) and opportunities and threats (outside the organization) were evaluated, then ranked in terms of importance and priority, and finally with the QSPM method, the best strategies were introduced. Turned. The results showed that three organizational strategies, including the strategy of reviewing skills training standards to improve applied skills training and the strategy of partnering with universities and educational institutions in implementing skills courses to satisfy vocational training providers and increase the level of skills in Society and the shift of universities towards skill-based education with the aim of producing science and technology through basic, applied and developmental research is important.

    Keywords: Technical, Vocational Training, Strategic Planning, SWOT Analysis