فهرست مطالب

نشریه چشم انداز مدیریت مالی
پیاپی 34 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی نمکی، پژمان شعبان پورفرد*، رسول سعدی صفحات 9-34
    در سال های اخیر مفهوم دیرش سهام به عنوان یک سنجه ریسک برای توضیح بازده انتظاری در مدل های قیمت گذاری دارایی سرمایه ای معرفی شده است؛ تحقیقات تجربی نشان می دهند ساختار زمانی بازده سهام، نزولی است در حالیکه با افزایش دیرش و به دلیل افزایش ریسک های مترتب بر سرمایه گذاری های انجام شده طی زمان، انتظار بر افزایش بازده است. در این تحقیق با استفاده از فرمول دیچاو برای محاسبه دیرش سهام، مقادیر دیرش را برای نمونه ای از شرکت های بورس اوراق بهادار تهران طی دوره 1387 تا 1397 محاسبه کرده و مجموعه نمادهای مورد بررسی به چهار سبد بر حسب دیرش تقسیم گردید. مقایسه میانگین دیرش و بازده چهار سبد نشان می دهد که ساختار زمانی بازده سهام در ایران نیز نزولی است؛ موارد مختلفی برای توضیح این رفتار ارایه شده است و در این تحقیق به نقش دولت در قیمت گذاری محصول شرکت ها، به عنوان یک عامل موثر و معنادار در عدم کارایی بورس اوراق بهادار پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد سرکوب بیشتر قیمت محصول بنگاه تولیدی توسط نظام قیمت گذاری دولتی، با ارزشگذاری بالاتر قیمت سهام شرکت در بازار و در نتیجه میانگین بازده کمتر سهم رابطه مستقیم دارد. لذا فروش سهام شرکت های با بیشترین سرکوب قیمت محصول (شرکت های با دیرش بیشتر) و خرید سهام شرکت های با کمترین سرکوب قیمت محصول (شرکت های با دیرش کمتر)، به عنوان یک استراتژی سرمایه گذاری مطرح می شود.
    کلیدواژگان: ساختار زمانی بازده سهام، دیرش، قیمت گذاری دولتی، ارزشگذاری
  • سمیه محبی، محمداسماعیل فدائی نژاد*، محمدرضا حمیدی زاده صفحات 35-67

    عملکرد یک مدل هوشمند تا حد زیادی به انتخاب مرتبط ترین و تاثیرگذارترین متغیرهای ورودی و کمترین پیچیدگی مدل یادگیری بستگی دارد. از این رو در مطالعه حاضر، برای پیش بینی روزانه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران بر اساس متغیرهای مالی و اقتصادی، ابتدا اقدام به اولویت بندی ویژگی ها با الگوریتم MID نموده، سپس از 4 مدل مختلف شبکه عصبی (MLP, SVR, RBF, DNN) که از مهم ترین و بدیع ترین مدل های پیش بینی می باشند، استفاده می شود. با توجه به نتایج بدست آمده از تحلیل مدل های مورد بررسی، در نهایت الگوریتمی برای انتخاب ویژگی های مناسب برای پیش بینی شاخص، تحت عنوانISF _MID پیشنهاد شده و با تعدادی از روش های مشابه، مقایسه می گردد. داده های مورد استفاده در این پژوهش به صورت روزانه در بازه زمانی 28/10/1392 تا 30/5/1397 جمع آوری شده اند. مدل های مورد بررسی در مرحله پیاده سازی با روش اعتبارسنجی متقابل K-fold مورد ارزیابی قرار گرفتند. همچنین از معیارهای MAE، MSE و RMSE برای ازریابی عملکرد مدل های مذکور استفاده می شود. نتایج نشان می دهد که با روش پیشنهادی، می توان با 7 ویژگی انتخابی به دقت بالایی در پیش بینی روزانه شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران دست یافت.

    کلیدواژگان: پیش بینی شاخص بورس، الگوریتم انتخاب ویژگی، تابع پایه شعاعی، رگرسیون بردارپشتیبان، شبکه عصبی عمیق
  • نویده مدرسی*، مسلم پیمانی، مشتاق درویشی صفحات 69-94
    پژوهش های نشان داده است که تلاطم تصادفی و پرش ها در روند بازار قیمت سهام نقش مهمی را ایفا می کنند و در نظر گرفتن این دو عامل تاثیر بسزایی در  توصیف بهتر دارایی ها دارد.  فرایندهای پرش نامتناهی لوی ویژگی های چولگی و دم سنگینی بازده دارایی را پوشش می دهند اما بیانگر تلاطم خوشه ای نمی باشند. با زمان متغیر کردن این فرایند ها توسط انتگرال فرایند کاکس اینگرسول راس، مدل فرایندهای لوی تلاطم تصادفی بدست می آید که در این مقاله در تعیین ارزش در معرض خطر شرطی به کار گرفته شده است. با کمک روش تبدیل فوریه سریع فرم بسته ای از تابع چگالی احتمال را به دست آورده شده است. همچنین با استفاده از الگوریتم بهینه سازی ترکیبی ازدحام ذرات پارامترهای مدل برآورد شده است. ارزش در معرض خطر شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران را در بازه زمانی 1388 تا 1398 بر مبنای مدل معرفی شده، برآورد کرده و با رویکردهای شبیه ساز تاریخی و واریانس کوواریانس مقایسه شد. نتایج تکنیک های پس آزمون در مورد محاسبه ارزش در معرض خطر، حاکی از برتری مدل های لوی تلاطم تصادفی در مقایسه با رویکردهای شبیه ساز تاریخی و واریانس کوواریانس است.
    کلیدواژگان: تلاطم تصادفی، فرایندهای لوی پرش نامتناهی، الگوریتم بهینه سازی ترکیبی ازدحام ذرات، تبدیل فوریه سریع
  • محمدابراهیم آقابابائی، سعید مدنی* صفحات 95-115

    احساسات سرمایه گذاران نسبت به بازار سرمایه می تواند نقش موثری بر روند قیمت سهام، حجم معاملات بازار و بخصوص بر همزمانی بازدهی سهام داشته باشد. ورود سرمایه گذاران خرد بسیار با حجم سرمایه بالا که از دانش کافی در زمینه سرمایه گذاری بهره مند نیستند، موجب شده مطالعه این موضوع اهمیت بیشتری پیدا کند. از این رو، در این پژوهش به بررسی رابطه بین احساسات سرمایه گذاران و همزمانی بازدهی سهام در بورس اوراق بهادار تهران، با نمونه آماری 167 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار از 15 صنعت مختلف طی بازه زمانی فروردین ماه 1389 لغایت اسفند ماه 1398 پرداخته شده است. احساسات سرمایه گذاران از طریق شاخص ترکیبی پیشنهادی بیکر و وارگلر (2006) با استفاده از تحلیل مولفه های اصلی اندازه گیری شده است و همچنین برای اندازه گیری همزمانی بازدهی سهام از سه روش مختلف: مدل ساده مورک، مدل چهارعاملی کارهات و مدل پنج عاملی فاما فرنچ استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان دهنده این است که احساسات سرمایه گذاران به طور معناداری بر افزایش همزمانی بازدهی سهام اثرگذار است و همچنین یافته های پژوهش نشان داد ضرایب احساسات مثبت و منفی به طور معناداری باهم تفاوت ندارند و در نتیجه احساسات مثبت و منفی بصورت متقارن  بر افزایش همزمانی بازدهی سهام اثرگذار هستند.

    کلیدواژگان: احساسات سرمایه گذاران، بازده، همزمانی بازدهی سهام
  • رحیم بنابی قدیم*، سمیه رحمانی فرد صفحات 117-144

    هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر مشکلات نمایندگی بر رابطه بین افق زمانی کوتاه مدت سرمایه گذار نهادی و ریسک سقوط قیمت سهام است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش پس رویدادی می باشد. دوره زمانی پژوهش، 1398-1391 بوده و برای اندازه گیری متغیر ریسک سقوط قیمت سهام از داده های دو ماه قبل (1390) و دو ماه بعد (1399) نیز استفاده شده است. همچنین، 123 شرکت به عنوان نمونه انتخاب شده است. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، از مدل های رگرسیونی چند متغیره در نرم افزار ایویوز استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که، افق زمانی کوتاه مدت سرمایه گذارنهادی بر ریسک سقوط قیمت سهام تاثیر مثبت و معنی داری دارد. مشکلات نمایندگی ناشی از تضاد نمایندگی مبتنی بر مالکیت مدیریتی، بر رابطه بین افق زمانی کوتاه مدت سرمایه گذار نهادی و ریسک سقوط قیمت سهام تاثیر منفی و معنی داری دارد و مشکلات نمایندگی ناشی از تضاد نمایندگی مبتنی بر جریان وجوه نقد آزاد، بر رابطه بین افق زمانی کوتاه مدت سرمایه گذارنهادی و ریسک سقوط قیمت سهام تاثیر مثبت و معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: ریسک سقوط قیمت سهام، افق زمانی کوتاه مدت، سرمایه گذار نهادی، مشکلات نمایندگی
  • امین امینی مهر*، سعید باجلان، هانیه حکمت صفحات 145-171
    در این پژوهش با نگاهی آماری بر داده های بورس تهران اقدام به شناسایی رفتار و فرآیند تولید داده های بازده روزانه شاخص بورس تهران شده و پس از انجام آزمون های متعدد، با شناسایی رفتار آماری این داده ها و اظهارنظر راجع به کارایی این بازار، اقدام به توسعه مدلی نوین برای پیش بینی  آن شده است. لازم به ذکر است که ساختار مدل ارایه شده مطابق با رفتار آماری این داده ها تدوین شده است. مدل ارایه شده متشکل از دو شبکه عصبی مصنوعی احتمال ترکیبی و حافظه کوتاه مدت و بلندمدت ماندگار می باشد که با در نظر گرفتن تعداد رژیم های رفتاری متفاوت، حرکات روزانه بازده شاخص بورس تهران را در بازه زمانی آذر 1387 تا فروردین 1400 توضیح می دهد. آزمون های متفاوت کارایی ضعیف بازار را رد کرده و ذات آشوبی را در رفتار بازده شاخص کل بورس تهران نشان می دهد. مدل ارایه شده در این پژوهش توانسته است دقت بهتری نسبت به مدل بدون در نظر گرفتن رژیم کسب بنماید. آزمون دیابولد ماریانو معنی دار بودن این تفاوت دقت مدل ها را تایید کرده و آزمون معکوس با در نظر گرفتن هزینه معاملاتی نشان داده است که استراتژی این مدل با در نظر گرفتن چند رژیم، بازده بالاتری نسبت به مدل بدون رژیم و شاخص بازار کسب می کند.
    کلیدواژگان: پیش بینی بازده، شبکه عصبی عمیق، فرضیه بازار تطبیق پذیر، فرضیه بازار کارا، مدل تغییر رژیم
  • منیژه رامشه*، عاطفه جنتی منظری، مریم دادپناه صفحات 173-193
    در پارادایم مالی رفتاری، احساسات سرمایه گذاران می تواند در تعیین قیمت اوراق بهادار و متعاقب آن هزینه های تامین مالی نقش پررنگی داشته باشد. از این رو پژوهش حاضر به مطالعه رابطه احساسات سرمایه گذاران و تصمیم های تامین مالی می پردازد.  از داده های 201 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سالهای 1390 تا 1398 و رویکرد کنترل اثرات سالها و صنایع استفاده شد. نتایج نشان می دهد با افزایش احساسات سرمایه گذاران، فاصله اهرم از اهرم هدف کاهش می یابد. این رابطه در شرکت هایی که اهرم بالاتر از اهرم هدف دارند (نسبت به شرکت های دسته مقابل)، قوی تر است. بین احساسات سرمایه گذاران و انتشار سهام رابطه مستقیم وجود ندارد، لذا احساسات سرمایه گذاران، شرکت ها را تشویق به انتشار سهام نمی نماید. رابطه احساسات سرمایه گذاران با انتشار بدهی نیز برخلاف نظریه سوگیری مدیران، معنی دار نیست. نتایج آزمون های تکمیلی در شرکت هایی که احتمال درماندگی مالی در آن ها زیاد است، نشان داد در شرکت هایی که سیاست های مالی آن ها مبتنی بر سطوح بالای اهرم است، احساس سرمایه گذاران شرکت ها را به سمت انتشار سهام و بازخرید بدهی سوق می دهد. شرکت های کوچک نیز با افزایش احساسات سرمایه گذاران، دست به انتشار سهام می زنند. اما پایین بودن سطح نگهداشت وجوه نقد، رابطه بین احساسات و انتشار سهام یا بدهی را تحت تاثیر قرار نمی دهد.
    کلیدواژگان: احساسات سرمایه گذاران، تامین مالی، تحلیل مولفه های اساسی، نظریه پذیرایی، نظریه سوگیری مدیران
|
  • Ali Namaki, Pejman Shabanpourfard *, Rasoul Saadi Pages 9-34
    Implied equity duration has been developed in recent years as a risk measure in capital asset pricing models to explain expected returns. Empirical studies indicate a downwards-sloping pattern in the term structure of equity returns; nevertheless, longer duration implies higher expected returns mostly because longer investment horizon is positively associated with more risks. In this research we employ Dechow’s formula to calculate implied equity duration of a sample of firms listed on Tehran stock exchange from 2008 to 2018. The sample is divided into four portfolios sorted in terms of duration. The results indicate a downwards sloping terms structure of equity return. In the literature a number of reasons are proposed to explain this pattern; we refer to the state’s regulation in the pricing of firm’s products or services. According to the results the more regulatory interference in the pricing of firms’ products and services, the higher stock valuation and the less expected returns; thus our proposed investment strategy is to take short position in the stocks with the most price suppression of the products (high duration stocks) and to take long positions in the stocks with the least price suppression of the products (low duration stocks).
    Keywords: Term Structure of Equity Return, duration, State Regulation, Valuation
  • Somayeh Mohebbi, MohamadEsmaeil Fadaeinejad *, MohammadReza Hamidizadeh Pages 35-67

    The performance of an intelligent model largely depends on the selection of the most relevant and most influential input variables and the lowest complexity of the learning model. Therefore, in the present study, to predict the index of Tehran Stock Exchange based on financial and economic variables, first prioritize featuresWith MID algorithm, then 4 different neural network models (MLP, SVR, RBF, DNN) are used, which are the most important and innovative prediction models. According to the results of the analysis of the studied models, an algorithm is proposed to select the appropriate features on the index, as ISF-MID, and are compared with several similar methods. The data used in this study were collected daily in the period of 18/01/2014 to 21/08/2018. Evaluation of the models was performed by K-fold cross validation method. The MAE, MSE, and RMSE criteria are also used to evaluate the performanceof the mentionedmodels. The results show that with the proposed method, with 7 selected features, it is possible to achieve high accuracy in predicting the daily index of the Tehran Stock Exchange.

    Keywords: : Stock Index Prediction, Feature Selection Algorithm, Radial Basis Function, Support Vector Regression, Deep neural network
  • Navideh Modarresi *, Moslem Peymani, Moshtagh Darvishi Pages 69-94
    Research has shown that stochastic volatility and jumps play an important role in stock price trends market, and considering these two factors has a significant impact on a better description of assets. Infinite jump Levy processes cover skewness and heavy-tailedness properties but can not present volatility clustering. By time chainging these processes by integrating the Cox-Ingersoll-Ross, it is abtained a stochastic volatility Levy processes model that are applied to determine the conditional value at risk (VaR) in this paper. Applying the fast Fourier transform, a closed form formula of probability density function is derived. Moreover, by applying Hybrid Particle Swarm Optimization algorithm, Grid search method and univariate method algorithm, the parameters are estimated. Based on the introduced model, we estimate the VaR of along total Index of Tehran Stock Exchange in 1388 to 1398 and compare it by historical simulation and Variance-Covariance approaches. The results of Back-test techniques in computing the VaR indicate that the stochastic volatility Levy processes with infinite jumps have better performance than the Variance-Covariance methods.
    Keywords: Stochastic Volatility, Infinte Activity Levy Processes, Hybrid Particle Swarm Optimization Algorithm, Fast Fourier Transform
  • MohammadEbrahim Aghababaei, Saeid Madani * Pages 95-115

    Investor sentiment about the capital market can play an important role in stock price trends, market transactions, and especially on the stock return synchronicity. The entry of many Individual investors who do not have enough information about investment, the study of this issue has made more important. To this end, in this research we investigate the relationship between investor sentiment and stock return synchronicity in Tehran Stock Exchange, by using the financial data of 167 firms listed on Tehran Stock Exchange from 15 various industries during ten years from March 2010 to March 2020. We use the Baker-Wurgler (2006) sentiment index as our primary measure of investor sentiment that Measured by principal component analysis. Also, three different methods have been used to measure the stock return synchronicity: the Mork model, the Carhart four-factor model and the Fama and French five-factor model. The results show that the Investors sentiment significantly affect on increasing stock return synchronicity. The findings also showed that the coefficients of positive and negative sentiment are not significantly different and as a result, positive and negative sentiment are symmetrically affecting the increase in stock return synchronicity.

    Keywords: Investor Sentiment, Return, Stock return synchronicity
  • Rahim Bonabi Gadim *, Somayeh Rahmani Fard Pages 117-144

    The purpose of this study is to investigate the effect of agency problems on relationship between Institutional investor's short-term time horizon and stock price crash risk. This research is applied in terms of purpose and correlation in terms of method. The research period was 2012-2019 and data from two months before 2011 and two months after 2020 were used to measuring the risk of stock price fall. Also, 123 companies were selected as a sample. To analyze the research data, multivariate regression models have been used in Eviews software. The results of this study showed that investor's short-term time horizon has a positive and significant effect on the stock price crash risk. Agency problems (problems due to agency conflict based on managerial ownership) have a negative and significant effect on the relationship between investor's short-term horizon and the stock price crash risk. Agency problems (problems due to agency conflict based on free cash flow) have a positive and significant effect on the relationship between investor's short-term time horizon and the stock price crash risk.

    Keywords: Stock Price Crash Risk, Short-term Time Horizon, Institutional Investor, Agency Problems
  • Amin Aminimehr *, Saeed Bajalan, Hanieh Hekmat Pages 145-171
    This research has aimed at studying the characteristics and data generation process of TSE index daily return. Applying various tests showed that return data of TSE index follows a chaotic and clustered behavior. Furthermore, beside the condition of efficiency in this market, a novel prediction method is developed. The method introduced in this paper is formed from two consecutive neural networks; a mixture density neural network and a Long short-term memory neural network. It is worthy of note that the proposed method is associated with the inferred statistical structure from the data.  The entire model is compiled in order to predict TSE index considering various number of regimes using daily data December 2008 up to April 2021. Results from various statistical tests rejected the weak form of efficiency and manifested a chaotic behavior in TSE index return. Furthermore, the developed prediction method gained higher accuracy than the same method without considering regimes. Results from Diebold-Mariano test significantly implied the differences of the accuracy between the models with regimes and without regimes. Finally, a back test by considering transaction cost showed that the strategy based on the predicted direction of the model with regimes gains higher return than market benchmark and the model without regimes.
    Keywords: Return prediction, Deep neural network, Adaptive Market Hypothesis, Efficient Market Hypothesis, Regime switching model
  • Manijeh Ramsheh *, Atefe Janati Manzari, Maryam Dadpanah Pages 173-193
    Behavioral finance explains contradictory patterns with market efficiency hypotheses with behavioral biases. One of the most common price patterns in the stock market is the pattern of momentum, which can be driven by investors' adjustment and anchoring bias and disposition effect. In this study, the role of adjustment and anchoring bias and disposition effect on the formation of momentum returns on the Tehran Stock Exchange are examined. Using the portfolio study method and the data of the research period of 2007-2016, it was found that investors are more affected by adjustment and anchoring bias compared to disposition effect and form a pattern of momentum by reversing against the maximum price thresholds with a one-year period as the reference price. Also, among the maximum thresholds, investors are most affected by the maximum price of 26 weeks with a six-month waiting period, and further analysis and analysis using the Fama-Macbeth regression and the Fama-French three-factor model confirm these results.
    Keywords: Investor Sentiment, Financing, Principal Component Analysis, Catering Theory, Manager Bias Theory