فهرست مطالب

دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت - پیاپی 42 (تابستان 1401)

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 42 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/22
  • تعداد عناوین: 22
|
  • مصطفی دلدار*، کاوه مهرانی، غلامرضا کرمی، غلامحسن تقی نتاج صفحات 1-20
    یکی از مهمترین ضعف های IAS 39 (استاندارد حسابداری بین المللی 39)، شناسایی زیان کاهش ارزش در زمان وقوع بود که این منجر به شناسایی دیرتر و کمتر زیان اعتباری می شد. در این راستا، IFRS 9 (استاندارد گزارشگری مالی بین المللی 9) با یک دیدگاه آینده نگرانه، اقدام به ارایه یک مدل زیان اعتباری مورد انتظار برای مطالبات بانک ها نمود. طبق این مدل، زیان اعتباری مطالبات باید از زمان اعطای تسهیلات شروع و در طول عمر تسهیلات با توجه به میزان تغییر با اهمیت در سطح ریسک اعتباری، تعدیل شود. با توجه به الزام بانک مرکزی بر اجرای IFRS 9 توسط بانک ها، اجرای مدل زیان اعتباری مورد انتظار مطالبات بر اساس IFRS 9، مستلزم شناسایی چالش ها و راه کارهای پیاده سازی این مدل توسط بانک ها است. برای این منظور، اقدام به مصاحبه عمیق با 21 نفر از خبرگان نظام بانکی نظیر معاونان مالی، مدیران مالی و کارکنان بخش حسابداری به روش گلوله برفی در سال های 1397 و 1398 شد. با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی، 10 تم و 75 مقوله استخراج و در چارچوب چالش ها و راه کارهای اجرای IFRS 9 طبقه بندی شده اند و بر اساس نظر خبرگان نیز مورد بررسی قرار و تایید گرفت. مهمترین دستاورد این پژوهش را می توان، شناسایی موانع پیاده سازی و ارایه راه کارهایی در راستای پیاده سازی مدل زیان اعتباری مورد انتظار مطالبات بر اساس IFRS 9 به بانک ها دانست که این کار می تواند پیامدهای منفی اجرای IFRS 9 را برای بانک های ایرانی با صرفه جویی در زمان و هزینه حداقل نماید.
    کلیدواژگان: IFRS 9، IAS 39، مدل زیان اعتباری مورد انتظار مطالبات، روش تحلیل محتوای کیفی
  • نیما افضل پور، فرزین رضایی*، عبدالصمد خلعتبری لیماکی صفحات 21-39
    مدیریت تاثیر، رفتاری فرصت طلبانه و آگاهانه است که به عنوان راهبرد مدیریتی هدفمند در ارایه گزارش مالی جانب دارانه توسط مدیران در سازمان بیان می شود که بر برداشت های استفاده کنندگان از اطلاعات تاثیر گذاشته و تصورات آنان را در جهت دستیابی یا حفاظت از منافع خود تغییر می دهد. اعمال نظارت های مناسب توسط سهامداران اکثریت، رفتار فرصت طلبانه و سودجویانه مدیران را محددودتر می کند. از این رو، نقش سنتی مکانیزم های حاکمیت شرکتی، سرکوب رفتار فرصت طلبانه برای محافظت از سهامداران شرکت است و عملکرد کارتر است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر تعدیل شونده شکیبایی سهامداران اکثریت بر مدیریت تاثیر اطلاعات و عملکرد شرکت ها در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از بعد روش شناسی از نوع پژوهش های توصیفی- همبستگی است. بدین منظور داده های مورد نیاز از 79 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران، در طی دوره زمانی 1386 تا 1395جمع آوری گردیده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که، مکانیزم های مختلف راهبری شرکتی که برای هدایت و کنترل شرکت ها به صورت درون و برون سازمانی وجود دارد سبب کاهش رفتارهای مدیریت تاثیر اطلاعات می شود. نتایج فرضیات بیانگر آن است که مدیریت تاثیر اطلاعات اثر منفی و معنی داری بر عملکرد شرکت دارد اما شکیبایی سهامداران اکثریت رابطه ی مدیریت تاثیر اطلاعات بر عملکرد را تقویت می کند.
    کلیدواژگان: شکیبایی، مدیریت اطلاعات، عملکرد
  • حسن ولیان، یاسر رضائی پیته نوئی*، مهدی صفری گرایلی صفحات 41-57

    استرس شغلی یکی از عوامل روانی در کارکنان است که به میزان زیادی، عملکرد های فردی را تحت تاثیر قرار می دهد و می تواند باعث بروز اختلالات و عوارض نامطلوب متعدد بر روی سلامت فرد و همچنین پیامدهایی در محیط کار گردد. از طرفی حرفه ی حسابرسی نیز به عنوان یکی از مشاغل پر استرس مطرح می باشد. لذا هدف این پژوهش مفهوم سازی استرس در حرفه حسابرسی بر اساس رویکرد مدلسازی سیستم های پویا و تکنیک سناریوسازی می باشد. جامعه ی آماری پژوهش به دو بخش کیفی و کمی تفکیک می شود که در بخش کیفی 12 نفر از متخصصان رشته های حسابداری و روانشناسی حضور داشتند و در بخش کمی 96 نفر از حسابرسان شاغل در سازمان حسابرسی و موسسات حسابرسی بخش خصوصی با محقق مشارکت نمودند. در این پژوهش ابتدا بر اساس روش مهارت ارزیابی انتقادی، متخصصان پژوهش های مناسب در راستای هدف پژوهش را غربال نمودند و سپس اقدام به شناسایی مولفه های ایجاد کننده ی استرس نمودند. سپس مولفه های شناسایی شده در قالب پرسشنامه تدوین و پس از توزیع و جمع آوری آن از حسابرسان هدف، وارد نرم افزار ونسیم شدند و مدل پویایی سیستم استرس حسابرسان طراحی گردید و براساس شبیه سازی علل ایجاد کننده ی استرس در بازه ی زمانی 10 هفته ای مورد ارزیابی قرار گرفتند. یافته های پژوهش بیانگر آن بود که دو عامل کنترل شغلی و نیازهای شغلی حسابرسان به عنوان دو عامل مهم ایجاد کننده ی استرس حرفه ی حسابرسی می باشند که کنترل شغلی بر اساس سیستم های شبیه سازی شده بر استرس حرفه ی حسابرسی تاثیر منفی داشته ولیکن نیازهای شغلی بر استرس حرفه ی حسابرسی می توانند تاثیر مثبت داشته باشند.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، حرفه حسابرسی، مدل سیستم های پویا، سناریوسازی
  • بهزاد نیک کار، کیهان آزادی*، بهمن بنی مهد، سعید باقرسلیمی صفحات 59-69
    گزارش و هشداردهی تخلفات در زمینه حسابرسی، عمل داوطلبانه ای است که بر اساس آن کارکنان حسابرسی باید رفتارهای خلاف اخلاق حرفه ای همکاران خود را به نهادهای داخلی و یا خارجی ذیصلاح گزارش نمایند. این گزارش ممکن است دارای هزینه ها و پیامدهای منفی برای گزارش کننده داشته باشد. از این رو، هدف این مقاله آن است تا بر اساس مدل اختلاف نظر اصول سازمانی ، سطح گزارش و هشداردهی تخلفات حرفه حسابرسی را در حسابرسان شاغل در دیوان محاسبات کشور و حسابرسان سازمان حسابرسی مورد مطالعه و بررسی قرار دهد. قلمرو زمانی تحقیق سال 1398 و نمونه آماری آن نیز شامل 130 تن از حسابرسان شاغل در دیوان محاسبات و سازمان حسابرسی می باشد. روش آزمون فرضیه ها نیز بر اساس آزمون های آماری ناپارامتریک انجام شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که برداشت از مسیولیت های فردی در قبال گزارش تخلفات و خطاکاری ، و هم چنین برداشت از عواقب و پیامدهای ناشی از تخلفات و خطا کاری همکاران در میان حسابرسان دیوان محاسبات بیشتر از سازمان حسابرسی می باشد و این تفاوت معنی دار می باشد. اما برداشت حسابرسان دیوان محاسبات و سازمان حسابرسی از هزینه های گزارش دهی در قبال گزارش تخلفات همکاران خود تفاوت معنی داری با هم ندارند. این موضوع به این معنی است که هر دو گروه از حسابرسان ، نگران هزینه های مترتب بر افشاء و گزارش تخلفات حرفه ای و سازمانی همکاران خود به مراجع ذیصلاح هستند.
    کلیدواژگان: دیوان محاسبات، سازمان حسابرسی، گزارش خطا کاری و تخلفات
  • حمید سجادی، محسن حمیدیان*، علی اسماعیل زاده صفحات 71-85
    در دنیای رقابتی امروز، خلق ارزش برای مشتریان و سهامداران، هدف اصلی شرکت ها می باشد. اقتصاد به هم پیوسته جهانی، پارادایم جدید در مفهوم ارزش شرکت از منظر سهامداران پدید آورده است. از طرفی به دنبال پیشرفت فناوری اطلاعات، انتظارات سرمایه گذاران از اطلاعات (ارایه اطلاعات که به ارایه خدمات بهتر برای مشتریان و سهامداران ایجاد می کند) و معیارهای کاراتر برای ارزیابی و تصمیم گیری بالاتر رفته است. بدین معنی که مشتریان و سهامداران بانک ها همواره با پیشرفت فناوری به دنبال ارایه خدماتی هستند که ارزش افزوده و سودآوری برای شرکت داشته باشد. به همین جهت معیارهای مالی راهبردی، بهتر می تواند منعکس کننده عملکرد مالی سازمان ها و مزیت رقابتی پایدار آن ها باشد. لذا بر پایه این استدلال، هدف از پژوهش حاضر ارایه الگویی از ارزیابی عملکرد بلندمدت بانک های تجاری مبتنی بر رویکرد مزیت رقابتی پایدار است. فرضیه تحقیق نیز با استفاده از نمونه متشکل از 23 بانک تجاری پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1390 تا 1397 و با بهره گیری از مدل رگرسیون چند متغیره موردبررسی قرار گرفت. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار ایویوز نسخه دهم مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش حاکی از آن است که عوامل شناسایی شده ارزیابی عملکرد بلندمدت بانک های تجاری از جمله معیار عملکرد مالی (ارزش افزوده اقتصادی) و شاخص های سودآوری (کیوتوبین، بازده دارایی و بازده حقوق صاحبان سهام) بر مزیت رقابتی پایدار شرکت تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: عملکرد بلندمدت بانک تجاری، مزیت رقابتی پایدار، عملکرد مالی بانک
  • سعید عبدی، کیهان آزادی*، سینا خردیار، علی بیات صفحات 87-95
    هدف این مقاله بررسی رابطه میان ایدیولوژی سیاسی محافظه کارانه و انتخاب رویه های حسابداری مبتنی بر ارزش منصفانه می باشد. مبانی نظری پژوهش حاضر از طریق مطالعات کتابخانه ای و داده ها نیز از طریق پرسش نامه جمع آوری شده است. نمونه آماری کارشناسان، رییس های حسابداری و مدیران مالی شاغل در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار می باشند. تحلیل فرضیه های پژوهش با استفاده از داده های گرآوری شده از 215 پرسشنامه، بر اساس روش همبستگی و از طریق رگرسیون چند متغیره مورد آزمون قرار گرفته است. نتایج پژوهش نشان می دهد، ایدیولوژی سیاسی محافظه کارانه رابطه منفی و معنی داری با تعیین ارزش منصفانه دارایی های ثابت طبق نظر مدیریت واحد تجاری دارد این درحالی است که رابطه ایدیولوژی سیاسی محافظه کارانه با تعیین ارزش منصفانه دارایی ثابت طبق ارزش اقلام مشابه، مستقیم ومعنی دار است. هم چنین شواهد نشان می دهد با افزایش سطح تحصیلات، استفاده از نظر مدیریت در تعیین ارزش منصفانه بیشتر می شود. امروزه با توجه به بحث های اخیر فرایند استاندارد گذاری دیگر نمی توان حسابداری را فرایند غیر سیاسی در نظر گرفت. ارقام منعکس در گزارش های حسابداران تاثیر با اهمیتی بر رفتار های اقتصادی دارد.
    کلیدواژگان: ایدئولوژی سیاسی، محافظه کارانه، ارزش منصفانه
  • نغمه مولاوردی، حمیدرضا وکیلی فرد*، مهدی بشکوه صفحات 97-106
    با گسترش روزافزون نیازهای اطلاعاتی درخصوص عملیات واحدهای تجاری، ارایه صورتهای مالی به روش سنتی پاسخگوی همه نیازهای استفاده کنندگان نمی باشد. در حال حاضر گزارش های مالی ارایه شده توسط شرکتها مبتنی بر اطلاعات تاریخی هستند و برای استفاده از آنها نیاز به تخصص مالی می باشد. گزارشگری مالی سنتی نه تنها اطلاعات کاملی را برای پاسخگویی فعالیت های تجاری در اختیار استفاده کنندگان نمی گذارد، بلکه از ارایه اطلاعات مناسب و کافی عملکرد اقتصادی و ارزش تجاری یک واحد تجاری برای پاسخگویی به ذینفعان آن ناتوان است.گزارشگری یکپارچه بیشتر اطلاعاتی را که اکنون به صورت جداگانه گزارش می شود (گزارش مالی، گزارش مدیریت، گزارش نظارت و اعطای پاداش و گزارش توسعه پایدار) را در مجموعه ای منسجم ترکیب و ارتباط بین آنها را بیان می کند و چگونگی تاثیر آنها بر توانایی شرکت در ایجاد و نگهداشت ارزش در کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت را شرح می دهد. هدف این مقاله کمک به تبیین مفهوم گزارشگری یکپارچه و استفاده از صورت ارزش افزوده به عنوان یک ابزار کاربردی، مناسب و مفید برای شرکتها جهت استفاده از مفهوم گزارشگری یکپارچه در راستای نظریه ذینفعان می باشد. از آنجا که صورت ارزش افزوده کاملا با اصول و مفاهیم مطرح شده در چارچوب گزارشگری یکپارچه کمیته بین المللی گزارشگری یکپارچه و همین طور با هدف نهایی تفکر یکپارچه و منافع ذی نفعان سازمان مطابقت دارد، لذا این پتانسیل را دارد تا به عنوان ابزار گزارشگری یکپارچه استفاده گردد.
    کلیدواژگان: ارزش افزوده، صورت ارزش افزوده، گزارشگری یکپارچه، تئوری ذینفعان
  • سامان خورشید، یحیی کامیابی*، مهدی خلیل پور صفحات 107-120
    توسعه بازارهای سرمایه با افزایش آگاهی سهامداران، فشار روی شرکت ها برای عملکرد بهتر را افزایش داده است. سهامداران به عنوان مالکان واحد تجاری در پی افزایش ثروت خود هستند، با توجه به اینکه افزایش ثروت نتیجه عملکردمطلوب واحد تجاری است. درادبیات مدیریت، شاخص های متفاوتی برای سنجش عملکرد از منظرهای مختلف ارایه شده است .ذینفع های سازمان ها همیشه به پیش بینی وضعیت آینده علاقمند بوده و به دنبال روش هایی هستند که در پیش بینی وضعیت آینده دقیق تر، کاراتر و سریع تر عمل کنند. از این رو، این پژوهش درصدد است تاثیر مدیریت استانداردهای حسابداری، کیفیت گزارشگری مالی و کیفیت حسابرسی بر ارزش آفرینی شرکتها مورد بررسی نماید. برای تحقق این هدف، داده های 101 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی1392 الی 1397 گردآوری شده، و روش رگرسیون چند متغیره به شیوه پانل دیتا برای تجزیه و تحلیل داده ها مورد استفاده قرار گرفت. یافته های ت پژوهش حاکی از آن است مدیریت استانداردهای حسابداری، کیفیت گزارشگری مالی و کیفیت حسابرسی بر ارزش افزوده اقتصادی و ارزش افزوده بازار تاثیرمعنی داری دارد.
    کلیدواژگان: ایجاد ارزش شرکت، مدیریت استانداردهای حسابداری، کیفیت گزارشگری مالی، کیفیت حسابرسی
  • سمیرا الفتی، فریدون اوحدی* صفحات 121-134
    پیش بینی برآورد احتمال وقوع وقایع در آینده است که براساس اطلاعات حال و گذشته انجام می شود، به این ترتیب که اولا با ارایه هشدارهای لازم می توان شرکت ها را نسبت به وقوع شکست تجاری هوشیار کرد تا آن ها با توجه به این موضوع دست به اقدام های مقتضی بزنند و دوم این که سرمایه گذاران و اعتباردهندگان فرصت های مطلوب سرمایه گذاری را از فرصت های نامطلوب تشخیص دهند و منابع شان را در فرصت های مناسب سرمایه گذاری کنند؛ بنابراین پیش بینی ریسک تجاری شرکت ها همواره یکی از موضوعات مورد توجه سرمایه گذاران، اعتباردهندگان و دولت بوده است.هدف از انجام این تحقیق طراحی مدل پیش بینی ریسک تجاری با استفاده از تکنیک های یادگیری ماشین می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر شرکت های منتخب پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در طی یک دوره نه ساله بین سال های 1386-1397 می باشد. نتایج آزمون فرضیه ها نشان می دهند که اندازه شرکت، نقدینگی شرکت، سودآوری شرکت، فرصت رشد شرکت، اندازه صنعت، تعداد شرکت در صنعت بر ریسک تجاری تاثیر منفی دارند در حالی که، نسبت بدهی شرکت بر ریسک تجاری تاثیر مثبت و معناداری دارند. همچنین نتایج نشان می دهند که از لحاظ آماری، عمر شرکت، غیر متمرکز بودن صنعت بر ریسک تجاری تاثیری ندارد. نتایج حاصل از طراحی مدل و تکنیک های یادگیری ماشین نشان دهنده کارآ بودن تکنیک NB و بعد از آن تکنیک SVM نسبت به سایر تکنیک های یادگیری ماشین می باشد.
    کلیدواژگان: ریسک تجاری، ویژگی های خاص شرکت، ویژگی های صنعت، حاکمیت شرکتی، ساختار مالکیت
  • عباس جهانی، شهره یزدانی* صفحات 135-166
    تحولات قرن بیست و یکم موجب افزایش انتظارات کلیه ذی نفعان نظام بانکداری از سامانه حسابرسی داخلی به عنوان یکی از ارکان اصلی حاکمیت شرکتی شده است. از این رو توانمندی و تعالی این سامانه امری اجتناب ناپذیر می باشد. شرط توفیق در این زمینه بهره گیری از برنامه ریزی استراتژیک برای شناخت وضع موجود و عوامل محیطیCSF و انتخاب استراتژی کلیدی می-باشد. این پژوهش دارای هدف کاربردی و ماهیت توصیفی، پیمایشی و اجرای ترکیبی کیفی و کمی،با استفاده از پرسشنامه مبتنی-بر سه بخش شامل؛ بخش نخست روش کیفی (نظری و دلفی) با مراجعه به تعداد 16 نفر از خبرگان،بخش دوم روش کمی تشکیل جامعه نمونه آماری به تعداد 62 نفر با آزمون های؛ توزیع برنولی، مربع کای، تحلیل عاملی و فریدمن، در بخش سوم روش های برنامه ریزی استراتژیک مبتنی بر پارادایم تجویزی، نوع وظیفه ای و مدل های IPPF، آندرو، آنسوف و دیوید مشتمل بر ماتریس های IFE، EFE، IEM، تحلیل موقعیت استراتژیک، SWOT و QSPM صورت پذیرفته است. براساس نتایج، تعداد 71 عامل موثر کلیدی در موفقیت CSFشامل، 33 عامل درون سازمانی (قوت ها 17، ضعف ها 16) و 38 عامل برون سازمانی (فرصت ها 21 و تهدیدها 17) شناسایی و نشان داد که وضع موجود حسابرسی داخلی بانک در موقعیت استراتژیک رقابتی ST و در حد متوسط قرار دارد. تعداد 34 استراتژی برای تحقق هدف کلان پژوهش مبنی بر، تدوین برنامه ریزی استراتژیک برای تعالی حسابرسی داخلی بانک با رویکرد به حسابرسی مرکب (MRCB) تدوین که تعداد 26 استراتژی کلیدی الویت بندی و انتخاب گردیدند. برنامه ریزی استراتژیک به عنوان یک نقشه راه در تعالی حسابرسی داخلی بانک ها بسیار موثر و ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: حسابرسی داخلی، برنامه ریزی استراتژیک، حسابرسی مرکب (MRCB)، تعالی سازمانی
  • اسمعیل شجاع، سید یوسف احدی سرکانی*، سیده عاطفه حسینی صفحات 167-195

    اطلاعات با کیفیت به عنوان یکی از اجزای مربوط بودن، از عناصر ویژگی های کیفی اطلاعات در بیانیه مفاهیم حسابداری مالی شماره 2 و همچنین به عنوان یکی از محدودیت های ویژگی های کیفی اطلاعات در چارچوب نظری ایران، نشان دهنده اهمیت وافر دستیابی به اطلاعات و گزارشات مالی مناسب است. در این راستا، در تصمیم گیری استفاده کنندگان با استفاده از اطلاعات قابل اتکا، این موضوع مهم است که هرچه افشا توسط حسابرسان و مدیران مالی بیشتر و بهتر صورت گیرد، تصمیم گیرندگان تصمیمات منطقی تری اتخاذ می کنند. برهمین اساس، مطالعه حاضر به ارزیابی تاثیر افشاییات جدید در گزارش حسابرسی بر تصمیمات سرمایه گذاران برای دو گروه حرفه ای و غیر حرفه ای حسابداری در سال 1399 با استفاده از مدلسازی ساختاری (PLS) پرداخته است. نتایج مطالعه حاضر نشان داده است که برای سرمایه گذاران غیر حرفه ای و حرفه ای، تغییر در نوع گزارش حسابرسی بر اعتبار مدیریت شرکت تاثیر معنادار دارد. این بدان معناست که از نظر میزان استنباط سرمایه گذاران حرفه ای و غیر حرفه ای با تغییر در نوع گزارشگری حسابرس، پیرامون سطح اعتبار مدیریت شرکت، تفاوتی وجود ندارد. این موضوع برای تغییر در نوع گزارش حسابرس و کیفیت گزارشگری مالی، استقلال نظرات حسابرس، سطح افشا، میزان سرمایه گذاری نیز برقرار است. همچنین نتایچ نشان داده است که میان سرمایه گذاران حرفه ای و غیر حرفه ای پیرامون تغییر در اهمیت میزان سرمایه گذاری، پیرامون سطح اعتبار مدیریت شرکت، تغییر در اعتبار مدیریت شرکت، پیرامون بعد اطمینان بخشی حسابرس و تغییر در سطح افشا گزارش شده توسط حسابرس، پیرامون سطح اعتبار مدیریت شرکت تفاوت وجود دارد.

    کلیدواژگان: افشا، جدید در گزارش حسابرسی، سرمایه گذاران حرفه ای و غیر حرفه ای، استانداردهای حسابرسی
  • سمیرا رحیمی، قدرت الله طالب نیا*، رضوان حجازی، محمدحسین رنجبر صفحات 197-214

    مفهوم ارزش منابع انسانی بر نظریه ارزش در اقتصاد عمومی مبتنی است. با توجه به اینکه انسان قادر است که منافع بالقوه آتی را ایجاد کند، میتوان ارزش انسان را مانند سایر منابع به عنوان ارزش فعلی خدمات آتی مورد انتظار تعریف کرد. در این پژوهش، از روش تحقیق کیفی نظریه پردازی داده بنیاد استفاده می گردد. نظریه پردازی زمینه بنیان را می توان به عنوان رویکردی پژوهشی معرفی کرد که در آن بر اساس داده های واقعی و از طریق روشی علمی نظریه های جدید تدوین می شود. جامعه آماری این پژوهش متشکل است از رییس و معاون دانشکده ها،کارشناسان و کارکنان در دانشگاه آزاد واحد هرمزگان، می باشد. مجموع، پس از انجام 23 مصاحبه با خبرگان، داده های گردآوری شده به نقطه اشباع رسیده و نیازی به انجام مصاحبه های جدید وجود نداشت و شیوه نمونه گیری هدفمند بود. از بین کارمندان دانشگاه آزاد هرمزگان که تعداد 120 نفر است به عنوان نمونه انتخابی جهت ارزش گذاری منابع انسانی مورد سنجش قرار گرفت. منابع انسانی یکی از عوامل اصلی به دست آوردن مزیت رقابتی برای هر سازمان است. تردیدی نیست که منابع انسانی نیز باید مانند سایر منابع، ارزش گذاری شده و به عنوان بخشی از دارایی های سازمان در ترازنامه انعکاس یابد. بر این اساس، اهمیت حسابداری منابع انسانی با هدف ارایه اطلاعات در مورد منابع انسانی آشکار می شود.

    کلیدواژگان: ارزش گذاری، منابع انسانی، گرندد تیوری، دانشگاه آزاد اسلامی هرمزگان
  • مجید معروفخانی، یدالله نوری فرد*، فاطمه صراف صفحات 215-232

    کمیته حسابرسی در سالهای اخیر در استقرار و نظارت بر سیاستهای راهبری شرکتی شرکتهای سهامی عام نقشی اساسی ایفا می کند. ارزیابی عملکرد کمیته حسابرسی، فرآیندی موثر برای توسعه و ارتقای اثربخشی کمیته است. کمیته باید اثربخشی عملکرد خود و نقش نظارتی خود را ارزیابی کند. این کار فرصتی را برای شناسایی راه های توسعه و بهبود اثربخشی کمیته فراهم می کند. در این پژوهش به منظور بهره گیری از شاخص ها و چک لیستهای مورد استفاده در ارزیابی عملکرد کمیته های حسابرسی در سایر کشورها و همچنین با توجه به مستندات و شرایط کشور نسبت به تهیه و تدوین شاخص ها در قالب پرسشنامه ای اقدام گردید و سپس در گام اول با استفاده از نظر خبرگان حرفه ای و دانشگاهی و در مرحله بعد با استفاده از نظر اعضای کمیته های حسابرسی شرکتهای پذیرفته شده در بورس تهران و فرابورس ایران، نسبت به آزمون متغیرها اقدام گردید.نتایج پژوهش نشان داد به منظور ارزیابی عملکرد کمیته حسابرسی در بازار سرمایه ایران، می توان عملکرد کمیته را از 8 بعد اصلی شامل ترکیب اعضای کمیته، اختیارات کمیته، منشور کمیته، جلسات کمیته، شناخت کسب و کار، نظارت، رعایت اصول اخلاقی و مقرراتی و گزارشگری کمیته و 63 شاخص زیرمجموعه آنها، مورد ارزیابی قرار داد.بدین ترتیب از میان مدل های متفاوت ارزیابی عملکرد، برای ارزیابی عملکرد کمیته حسابرسی در بازار سرمایه ایران، مدل خود ارزیابی انتخاب شد که تهیه پرسشنامه خودارزیابی با ابعاد و شاخصهای منتج از این پژوهش، بعنوان مدل پیشنهادی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: کمیته حسابرسی، ارزیابی عملکرد، خود ارزیابی، ارزیابی عملکرد کمیته حسابرسی
  • علیرضا عظیمی ثانی، ساسان مهرانی* صفحات 233-249
    وجود مسایل نمایندگی در بنگاه های اقتصادی موجب ظهور حسابرسی مستقل بمنظور اظهارنظر درباره کیفیت اطلاعات حسابداری شده است. از سوی دیگر، اظهارنظر حسابرسان درباره اطلاعات مورد بررسی مبتنی بر قضاوت های حرفه ای آنها بوده و کیفیت این قضاوت ها به عنوان چالشی اساسی برای حرفه حسابرسی بوده است.حرفه حسابرسی همواره به دنبال تعیین چگونگی ارزیابی کیفیت قضاوت های حرفه ای حسابرسان و عوامل موثر در بهبود آن بوده است. تحقیق حاضر تاثیر ابعاد چهارگانه هوش معنوی الگوی کینگ را بر قضاوت های حرفه ای حسابرسان در مواجهه با موضوعات مختلف حسابرسی از نظر سطح پیچیدگی آنها بررسی کرده است. آزمودنی های تحقیق شامل 154 نفر از حسابرسان است که در سال 1398 مورد بررسی قرارگرفته اند. برای آزمون فرضیه ها از روش معادلات ساختاری و نرم افزار PLS استفاده شده است. نتایج نشان می دهد تمامی ابعاد هوش معنوی تاثیر معنی داری بر قضاوت های حرفه ای حسابرسان در موضوعات حسابرسی دارد. مقدار ضریب تعیین متغیرهای قضاوت حرفه ای ساختار نیافته، ساختار یافته و نیمه ساختار یافته به ترتیب (0/87)، (0/74) و (0/91) بوده و نشان می دهد مدل تحقیق بیش از 50 درصد عوامل تاثیرگذار بر قضاوت های حرفه ای حسابرسان را شناسایی و آزمون کرده است. البته ابعاد آگاهی متعالی و توسعه حالت هوشیاری صرفا در موضوعات نیمه ساختاریافته تاثیر معنی داری بر قضاوت های حسابرسان نداشته است. وجود هوش معنوی در حسابرسان می تواند موجب بهبود قضاوت های حرفه ای آنها گردیده و کیفیت گزارش ها و اظهارنظر آنها را افزایش دهد، لذا این امر باید در برنامه های آموزشی و در ارزیابی و ارتقاء حسابرسان مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، الگوی کینگ، قضاوت های حرفه ای حسابرسان
  • رضا کامیاب تیموری، غلامرضا فرساد امان الهی*، امیررضا کیقبادی صفحات 251-266

    در دو دهه اخیر، برای کاهش اندازه شکاف مالیاتی، رویکرد سازمان های مالیاتی توسعه یافته به سوی مدیریت تمکین گرایش یافته و ساختار ادارات مالیاتی به این سو تغییر نموده است.در مدیریت مالیاتی تمکین محور، شناسایی ریسک های عدم تمکین برای اتخاذ استراتژی های پیشگیرانه دارای اهمیت می باشد. در این تحقیق پس از انجام مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 30 نفر از خبرگان مالیاتی، و با روش تحلیل تم وکدگذاری ،ریسک های عدم تمکین مالیاتی شناسایی و سپس با توزیع فرمهای مقایسه زوجی در نمونه آماری و استفاده از روش AHP، رتبه بندی شده اند. محرک ریسک ناشی از فرایندهای اجرایی در رتبه اول ، محرک ریسک ناشی از قوانین و سطح تکنولوژی در رتبه های دوم و سوم و ریسک های ناشی از سطح دانش سازمان در جایگاه آخر قرار گرفته اند. نوآوری این تحقیق شناسایی ریسک های عدم تمکین با منشاء داخلی است که امکان تغییر و اصلاح آنها از طریق سیاست گذاری سازمان امور مالیاتی، با هدف پیشگیری از عدم تمکین، وجود دارد .بنابراین سازمان مالیاتی می تواند با استفاده از نتایج این تحقیق و انجام اصلاحاتی در مدیریت تمکین مالیاتی نقش موثرتری ایفا نماید.

    کلیدواژگان: ریسک عدم تمکین مالیاتی، شکاف مالیاتی، مدیریت تمکین مالیاتی، تحلیل تم
  • احمد صفری، رویا دارابی*، معصومه لطیفی صفحات 267-280

     هدف از این پژوهش تحلیل عوامل موثر بر میزان مالیات ستانی از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. این تحلیل با استفاده از الگوریتم آنالیز همسایگی NCA و روش تحلیل ساختار SEM انجام شد. متغیر های مستقل اولیه در این پژوهش شامل متغیر های نظام راهبری و متغیر های حسابداری می باشد. برای اندازه گیری میزان مالیات ستانی از میزان مالیات پرداختی شرکت استفاده شده است. یافته های تجربی مربوط به بررسی 145 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه ی زمانی 1390 تا 1397، نشان می دهد که با استفاده از الگوریتم آنالیز همسایگی به عنوان روش متغیر گزینی از بین معیار های نظام راهبری و معیارهای حسابداری تنهامعیار هاینسبت آنی، بازده دارایی، بازده فروش، نسبت فروش به کل دارایی دارای تاثیر بر میزان مالیات ستانی از شرکت می باشد. همچنین سایر نتایج پژوهش نشان داد که محافظه کاری به عنوان یک متغیر تعدیل گر بر رابطه معیارهای منتخب و مالیات ستانی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: مالیات ستانی، معیارهای حسابداری و نظام راهبری، محافظه کاری، رویکرد تحلیل ساختار و آنالیز همسایه
  • ملیحه اشرفی، حسن ولیان*، محمدرضا عبدلی صفحات 281-302
    لذا هدف این پژوهش، شناخت رویکرد سایکودینامیک درکارکردهای کیفی حسابرسان به واسطه تحلیل های گرندد تیوری و تحلیل ماتریس قطبی می باشد تا در چارچوب نمودار میک مک، تاثیرگذاترین عامل شکل دهنده و ترویج دهنده ی سایکودینامیک در حسابرسان مشخص گردد. جامعه ی آماری در بخش کیفی شامل 14 نفر از متخصصان حسابداری بودند، معیار انتخاب مصاحبه شوندگان، داشتن تجربه حرفه ای حسابرسی چه از منظر تحصیلات دانشگاهی و چه از منظر بررسی صورت های مالی و احاطه به پژوهش های کیفی و آشنایی با روند مصاحبه گری آن بود حال آنکه در بخش کمی تعداد 20 نفر از حسابرسان براساس تجربه و دانش فنی برحسب روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به منظور پرنمودن پرسشنامه های ماتریسی مشارکت داشتند. نحوه جمع آوری داده برحسب روش شناسی کیفی از طریق تحلیل تیوری زمینه ای (تحلیل داده بنیاد) بود که با انجام مصاحبه داده های لازم جمع آوری گردید و بعد از کدگذاری مدل پژوهش براساس چارچوب تیوریک طراحی شد. سپس به منظور ارزیابی سطح پایایی از تحلیل دلفی با هدف رسیدن به کفایت نظری مولفه های اصلی پژوهش استفاده شد تا در نهایت در بخش کمی مقایسه زوجی و قطری بین مولفه های شکل گیری سایکودینامیک در حسابرسان در چندین مرحله انجام گرفت تا براساس آن، نمودار تحلیلی میک مک ارایه گردد. نتایج پژوهش نشان داد، در بخش کیفی از وجود دو مقوله و 5 مولفه فرعی حکایت دارد. همچنین نتایج در بخش کمی مشخص ساخت، تاثیرگذاترین عامل در شکل گیری یا ترویج سایکودینامیک در حسابرسان، مجموعه عوامل شغلی می باشد که از طریق تاثیرگذاری منفی بر انگیزه های شغلی، بر توسعه سایکودینامیک در کارکردهای کیفی حسابرسان نقش ایفا می نمایند.
    کلیدواژگان: رویکرد سایکودینامیک، تحلیل نظری داده بنیاد، تحلیل ماتریس قطبی
  • محمدحسین عمارتی بخشایش، علی نجفی مقدم*، علی باغانی، محسن حمیدیان صفحات 303-314
    هدف پژوهش حاضر ارایه مدل پایداری ارزش دارایی ها مبتنی بر ثبات سیاسی و اقتصادی بود؛ روش پژوهش برحسب هدف، بنیادی -کاربردی برحسب نوع داده، آمیخته از نوع اکتشافی. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش شامل خبرگان و مدیران ارشد شرکت های شاخص پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران، مدیران اقتصادی و اساتید اقتصاد کشور بود. برای تعیین نمونه های این پژوهش و تعیین این گروه از خبرگان از روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند به تعداد 30 نفر استفاده شد. گروه دوم از جامعه آماری این پژوهش، شامل تمامی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری حذف سیستماتیک در نهایت 63 شرکت به عنوان نمونه پژوهش انتخاب گردیدند. برای گردآوری داده ها از ابزارهای مصاحبه نیمه ساختار یافته و نرم افزارهای بانک داده ره آورد نوین و تدبیرپرداز و همچنین فیش برداری از صورت های مالی و اطلاعات هییت مدیره شرکت ها استفاده شد. روش تحلیل داده ها در بخش کیفی تکنیک دلفی فازی بود. در بخش استنباطی و کمی برای پاسخ به سوال های پژوهش از مدل رگرسیون پانل دیتا استفاده نمودیم. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که شاخص های پایداری ارزش دارایی ها عبارتند از ارزش دفتری، ارزش بازار، ارزش فعلی دارایی ها و رشد مثبت دارایی ها. همچنین در نهایت چهار مدل با شاخص های مختلف پایداری ارزش دارایی ها برای پایداری ارزش دارایی ها مبتنی بر ثبات سیاسی و اقتصادی ارایه شد.
    کلیدواژگان: ثبات سیاسی، ثبات اقتصادی، ارزش دارایی ها، قیمت گذاری دارایی ها
  • وحید الستی، آزیتا جهانشاد*، زهرا پورزمانی صفحات 319-329
    اطلاعات موجود در بازار سرمایه برچگونگی تفسیر و واکنش سهامداران به رفتار بلندمدت وکوتاه مدت دوره سهامداری آنها نسبت به اطلاعات مالی افشا شده به وسیله شرکت ها اثر می گذارد.از این رو هدف پژوهش مقایسه رفتار سهامداران کوتاه مدت و بلندمدت تحت تاثیر ابهام اطلاعاتی و ارتباط ارزشی سود است. بدین منظور پژوهش حاضر با 87 شرکت نمونه و در بازه زمانی 7 ساله 1397-1391 به شیوه تحلیل توصیفی- همبستگی با اجرای آزمون لجستیک و آزمون وونگ انجام شد. با در نظر گرفتن نتایج حاصل از آزمون ها و نیز مقایسه توان تبیین کنندگی و دقت هریک از مدل ها ، می توان گفت که در سطوح اطمینان مختلف از اعتبار مناسب و قابل اتکایی برخوردارند و از لحاظ مقایسه ای تفاوت معناداری بین ضرایب تعیین متغیرهای مستقل وجود دارد. نتایج نشان دادکه شاخص ابهام اطلاعاتی (چولگی بازده ماهانه سهام) در رابطه بابلند مدت و کوتاه مدت بودن رفتار سهامداران شرکت ها برتری دارد
    کلیدواژگان: سهامداران بلندمدت، سهامداران کوتاه مدت، ارتباط ارزشی سود، ابهام اطلاعاتی
  • سمیرا سادات هاشمی، محبوبه جعفری*، نوروز نورالله زاده صفحات 331-355

    این تحقیق به منظور ارایه الگوی اثرگذاری فرهنگ سازمانی بر نقش حسابرس در مبارزه با فساد تدوین شده است. روش این تحقیق (شامل دو طیف مطالعه کیفی- کمی) با رویکرد متوالی اکتشافی است. این تحقیق از حیث هدف، ذیل تحقیقات توصیفی قرار می گیرد و از نظر نتایج در زمره تحقیقات کاربردی است و به لحاظ نوع داده، تحقیق ترکیبی به شمار می رود. برای جمع آوری داده های کیفی و شناسایی شاخصها، از روش فراترکیب استفاده شد .جامعه آماری این تحقیق شامل خبرگان دانشگاهی در رشته حسابرسی و مدیران ارشد موسسات حسابرسی است. در مرحله اول به شیوه مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان، و همچنین مطالعه ادبیات تحقیق، ابعاد و مولفه های فرهنگ سازمانی موثر بر نقش حسابرس در مبارزه با فساد شناسایی شدند. به این منظور با استفاده از روش نمونه گیری غیر احتمالی قضاوتی و گلوله برفی، مصاحبه ها تا حد اشباع نظری ادامه یافت.در مرحله دوم، پس از استخراج شاخصهای مربوط به مولفه ها با مطالعه ادبیات تحقیق، با توزیع پرسشنامه با استفاده از روش نمونه گیری دلفی در میان یک نمونه 20 تایی از خبرگان، روایی شاخص ها با استفاده از شاخص لاوشه مورد تایید قرار گرفت. پس از تعیین روایی شاخص ها مجددا پرسشنامه ای تهیه شد و دوباره میان جامعه آماری به منظور کشف مهم ترین شاخص ها توزیع شد که برای این منظور از روش تحلیل عاملی استفاده شده است. در نهایت الگوی اثرگذاری فرهنگ سازمانی بر نقش حسابرس در مبارزه با فساد در 4 بعد، 12 مولفه و 31 شاخص تدوین شد.

    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ سازمانی، موسسات حسابرسی، مبارزه با فساد
  • بنفشه رحیمی هلری، فائق احمدی*، محمدحامد خان محمدی، محمدحسین رنجبر، حمیدرضا کردلوئی کردلوئی صفحات 357-368

    استفاده از هوش تجاری و تحلیل های کسب و کار برای حمایت از تصمیم‏گیری و رابطه آن ها با حسابداری مدیریت در مدل غیر آکادمیک مورد بررسی قرار گرفته است. با وجود این، پژوهش فعلی انجام شده در زمینه تاثیر سیستم های هوشمند کسب و کار بر روی سیستم حسابداری مدیریت محدود هستند. هدف از پژوهش حاضر ارایه مدلی جامع از سیستم اطلاعات حسابداری مدیریت مبتنی بر هوش تجاری با توجه به ویژگی های محیطی و شرایط رقابتی بازار می باشد. به این منظور در سال 1399 با اخذ نظرات 15 نفر از خبرگان با تخصص حوزه حسابداری مدیریت و هوش تجاری که در این حوزه دارای تجربه اجرایی هستند از طریق مصاحبه عمیق به بررسی عوامل تاثیرگذار بر سیستم اطلاعات حسابداری مدیریت مبتنی بر هوش تجاری پرداخته شد و در نهایت مدل سیستم اطلاعات حسابداری مدیریت مبتنی بر هوش تجاری بر اساس نظریه زمینه بنیان شامل شرایط علی، عوامل مداخله گر و بستر و همچنین راهبردها و پیامدهای آن ارایه گردیده است. داده های پژوهش به کمک کدگذاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و مقوله های اصلی و خرد مقوله ها (مفاهیم) استخراج گردید. با توجه به فقدان پژوهش جامع در ایران در این خصوص، مدل چندوجهی طراحی شده حاصل دیدگاه خبرگان مختلف در سطوح ذکر شده بوده و دیدگاه جامع و وسیعی از سیستم اطلاعات حسابداری مدیریت مبتنی بر هوش تجاری در ایران را ارایه می نماید.

    کلیدواژگان: سیستم اطلاعاتی حسابداری مدیریت، هوش تجاری، نظریه پردازی زمینه بنیان، پژوهش کیفی
  • بهرام تقی پور*، مرتضی عزیزی صفحات 369-384

    امروزه تبلیغات نقش کلیدی در معاملات تجاری کالاها و خدمات، از جمله خدمات حسابداری و حسابرسی دارد. به جهت قانونمند شدن و حفظ حقوق طرفین معامله، کدهای اخلاقی برای این منظور در کشورهای مختلف تدوین شده است. براین اساس، در تحقیق حاضر ابتدا سیر تاریخی تدوین آیین رفتار حرفه ای در ایران و تغییر نگرش نسبت به تبلیغات و بازاریابی در حرفه حسابرسی، مورد بررسی تطبیقی با 9 کشور دیگر (انگلستان، ایالات متحده آمریکا، تایوان، کره جنوبی، مالزی، انتاریو (کانادا)، استرالیا، هند و هنگ کنگ) قرار گرفته است. سپس تاثیر ایدیولوژی های اخلاقی (شامل نسبی گرایی و ماکیاولیسیم) حسابرسان عضو جامعه حسابداران رسمی ایران بر نگرش آنها درخصوص روش های غیراخلاقی بازاریابی، در تحقیقی کمی- توصیفی از نوع همبستگی بررسی شد. داده های این تحقیق با استفاده از پرسشنامه استاندارد توزیع شده جمع آوری شده از 162 نفر حسابرسان عضو جامعه حسابداران رسمی ایران که بصورت تصادفی از جامعه 701 نفری انتخاب شده بودند، در سال 1398 جمع آوری گردید. نتایج این تحقیق نشان می دهد که دو متغیر دیدگاه نسبی گرایی و فرصت طلبی بر نگرش حسابرسان به استفاده از روش های غیراخلاقی بازاریابی تاثیر مثبت دارند.

    کلیدواژگان: آیین رفتار حرفه ای، حسابرسی، تبلیغات، ماکیاولیسم، نسبی گرایی
|
  • Mostafa Deldar *, Kaveh Mehrani, Gholamreza Karami, Gholamhassan Taghi Nattaj Pages 1-20
    One of the most important weaknesses of IAS 39 (International Accounting Standard 39) was the recognition of impairment losses at the time of occurrence, that leading to the later and less recognition of credit losses. In this regard, IFRS 9 (International Financial Reporting Standard 9) with a forward-looking perspective, presented a the expected credit loss model for banks receivables. According to this model, receivables credit loss on should start since the of granting the facility and be adjusted over the life of the facility with respect to the extent of the significant change in the level of credit risk. Given the central bank's requirement for banks to implement IFRS 9, the implementation of the receivables expected credit loss model based on IFRS 9 requires identification of the challenges and solutions for implementing this model by banks. For this purpose, in-depth interviews were conducted with 21 experts of the banking system such as financial assistants, financial managers and accounting department staff to snowball method in years 2018 and 2019. Using qualitative content analysis method, 10 themes and 75 categories were extracted and categorized into the framework of IFRS 9 implementation challenges and solutions and reviewed and approved according to expert opinion. The most important achievement of this study can be to identify the implementation obstacles and provide solutions to implement the receivables expected credit risk loss model based IFRS 9 to banks, which can minimize the negative consequences of implementing IFRS 9 to savings in time and expense for Iranian banks.
    Keywords: IFRS 9, IAS 39, Receivables Expected Credit Loss Model, Qualitative Content Analysis Method
  • Nima Afzalpour, Farzin Rezaei *, Abdossamad Khalatbari Limaki Pages 21-39
    Impact management is an opportunistic and informed behavior that is expressed as a targeted management strategy in the presentation of a bias report by managers in an organization that affects users' perceptions of information and changes their perceptions to achieve or protect their interests. Applying appropriate supervision by majority shareholders tends to limit the opportunistic and profitable behavior of managers. Hence, the traditional role of corporate governance mechanisms is the suppression of opportunistic behavior to protect corporate shareholders, and is Carter's performance. The purpose of this study is to investigate the effect of the moderator of majority tolerance on information management and corporate performance in Tehran Stock Exchange.The purpose of this research is applied and from the methodological point of view is descriptive-correlational research. For this purpose, the required data from 79 listed companies in Tehran Stock Exchange during the period of 2007 to 2016 was collected. The results of the research indicate that the various corporate governance mechanisms that are used to direct and control companies internally and externally reduce the impact of information management practices. The results of assumptions indicate that information management has a negative and significant effect on the firm's performance, but the majority shareholder's patience reinforces the relationship between information management and performance impact.
    Keywords: endurance, Information Management, Performance
  • Hasan Valiyan, Yasser Rezaei Pitenoei *, Mehdi Safari Gerayli Pages 41-57

    Job stress is one of the psychological factors in employees that greatly affects individual performance and can lead to many adverse health effects and consequences in the workplace. Audit profession is also considered as one of today's stressful occupations. Therefore the purpose of this research is Conceptualization of the Model of Dynamic Stress Systems in the Audit Profession. The statistical population of the study was divided into two qualitative and quantitative sections. In the qualitative section, 12 specialists from the fields of accounting and psychology were present. In the quantitative section, 96 auditors affiliated with state and private audit companies with the researcher participated. In this research, based on the Critical Assessment Method (CASP), the researchers first screened the appropriate research for the purpose of the research and then identified the components of stress. Then, the components were identified in the form of a questionnaire and after the distribution and collection of the target auditors, they entered the software, and the dynamic model of the stressors system was designed and based on the simulation of the causes of stress, the study was conducted over a period of 10 weeks. The results showed that two factors of job control and job requirements of auditors are two important factors in the audit profession's stress that job control based on simulated systems has a negative impact on audit stress and job requirements can have a positive impact on Audit Professional Stress.

    Keywords: Job Stress, Audit Profession, Dynamic Systems Model, Scenario Building
  • Behzad Nikkar, Keyhan Azadi *, Bahman Banimahd, Saeed Bagersalimi Pages 59-69
    A Whistleblowing auditor is a voluntary act whereby audit staff must report the behaviors of their colleagues' professional ethics to the appropriate internal or external authorities. This report may have negative costs and consequences for the whistleblower. Therefore, the purpose of this paper is to examine the level of whistleblowing of the auditing profession by auditors employed in the Supreme Audit Court and auditors of the audit organization based on the principled organizational dissent model. Statistical society of this survey contains 130 auditors working in Supreme Audit Court and Audit Organization in 2019 which have been selected by random sampling method. The method of testing the hypotheses is also based on nonparametric statistical tests. The results of this study show that perceived personal responsibility of whistleblowing, as well as perceived seriousness of the act in question among the auditors of the Supreme Audit Court, are greater than of auditors of the Audit Organization, and this difference is significant. But auditors’ perceived personal costs of reporting of the Supreme Audit Court and Audit Organization for whistleblowing are not significantly different. This means that both groups of auditors are concerned about the costs associated with disclosing and reporting their colleagues' professional and organizational violations to the appropriate authorities.
    Keywords: Supreme Audit Court, Audit organization, Whistle-Blowing, Violations
  • Hamid Sadjadi, Mohsen Hamidian *, Ali Esmaelzadeh Moghari Pages 71-85
    In today's competitive world, creating value for customers and shareholders is the primary goal of companies. The interconnected global economy has created a new paradigm in the concept of corporate value from the perspective of shareholders. On the other hand, it has sought to advance information technology, investor expectations of information (providing information that will provide better service to customers and shareholders), and more efficient benchmarks for higher valuation and decision making. This means that customers and shareholders of banks are always looking for technology that offers value added and profitable services for the company. Therefore, strategic financial measures can better reflect the financial performance of organizations and their sustainable competitive advantage. Therefore, based on this argument, the purpose of the present study is to provide a model for evaluating the long-term performance of commercial banks based on a sustainable competitive advantage approach. The research hypothesis was also tested by using a sample of 23 commercial banks listed in Tehran Stock Exchange during 2012-2019 using multivariate regression model. The obtained data were analyzed using Eviews 10 software. The findings indicate that the identified factors of long-term performance evaluation of commercial banks including financial performance criteria (economic value added) and profitability indices (Q_Tobin, return on equity and equity return) are effective on firm's sustainable competitive advantage.
    Keywords: Long-term commercial bank performance, Sustainable Competitive Advantage, bank financial performance
  • Saeid Abdi, Keyhan Azadi *, Sina Kheradyar, Ali Bayat Pages 87-95
    The purpose of this paper is to examine the relationship between conservative political ideology and the selection of fair value based accounting procedures. The theoretical foundations of the present study have been collected through library studies and instrumentation for data collection is questionnaire. The statistical population consisted of experts, accounting directors and financial managers working in companies listed on the stock exchange. The research hypotheses were analyzed using data collected from 215 questionnaires and tested based on correlation method and through multivariate regression. The results show that conservative political ideology has a negative and significant relationship with determining the fair value of fixed assets according to the management of the business unit, however, the relationship between conservative political ideology and the determination of the fair value of fixed assets according to the value of similar items is direct and meaningful. Evidence also shows that as education levels increase, the use of management opinion in determining fair value increases.
    Keywords: Conservative, political ideology, Fair value
  • Naghmeh Molaverdi, Hamidreza Vakilifard *, Mahdi Beshkooh Pages 97-106
    With the increasing spread of information needs regarding business unit operations, the presentation of financial statements in the traditional way does not meet all the needs of users. Currently, financial statements provided by companies are based on historical information and require financial expertise to use. Traditional financial reporting not only does not provide users with complete information to respond to business activities, but also fails to provide adequate and adequate information on the economic performance and business value of a business unit to meet the interests of its stakeholders. It is reported separately (financial report, management report, monitoring report and reward award and sustainable development report) in a coherent set of statements and the relationship between them and how they affect the company's ability to create and maintain value in Describes short-term, medium-term and long-term. The purpose of this paper is to help explain the concept of integrated reporting and the use of value added form as a practical, appropriate and useful tool for companies to use the concept of integrated reporting in line with stakeholder theory. Since the value added form fully complies with the principles and concepts proposed in the integrated reporting framework of the International Integrated Reporting Committee and also with the ultimate goal of integrated thinking and the interests of the organization's stakeholders, it has the potential to be used as an integrated reporting tool.
    Keywords: value added, value added statement, Integrated Reporting, Stakeholder theory
  • Saman Khorshid, Yahya Kamyabi *, Mehdi Khalilpour Pages 107-120
    The development of capital markets has increased the pressure on companies to perform better by increasing shareholder awareness. Shareholders as business owners are looking to increase their wealth, given that increasing wealth is the result of the business unit's desired performance. In management literature,Different indicators for performance measurement are presented from different perspectives. Benefits of organizations are always interested in predicting the future situation and are looking for methods that are more accurate, efficient and faster in predicting the future situation. Act.In this study, the aim is to investigate the impact of management of accounting standards, financial reporting quality and audit quality on corporate value creation. To conduct this research, a sample of 101 companies from companies listed on the Tehran Stock Exchange during the period 1392 to 1397 has been used. The statistical method used in this study is multivariate regression method using data panel method. The results of the research hypotheses test showed that there is a significant relationship between accounting standards management, financial reporting quality and auditing quality with economic added value and market value added.
    Keywords: Company Value Creation, Accounting Standards Management, financial reporting quality, Audit quality
  • Samira Olfati, Fereydon Ohadi * Pages 121-134
    One way to help you capitalize on investment opportunities and better allocate resources is to anticipate business risk. Predicting the probability of future events based on present and past information, In this way, first of all, by providing the necessary warnings, companies can be alerted to the occurrence of business failure so that they can take appropriate action accordingly. And second, investors and lenders distinguish favorable investment opportunities from unfavorable ones. And invest their resources in the right opportunities; Therefore, predicting the business risk of companies has always been one of the topics of concern for investors, creditors and the government. The purpose of this study is to design a business risk forecasting model using machine learning techniques.. The statistical population of the present study is the selected companies listed on the Tehran Stock Exchange during a period of nine years between 2007-2018. Hypothesis test results show that firm size, firm liquidity, firm profitability, firm growth opportunity, industry size, number of firms in industry have a negative effect on business risk. Meanwhile, the company's debt ratio has a positive and significant effect on business risk. The results also show that statistically, the life of the company, the decentralization of the industry has no effect on business risk. The results of model design and machine learning techniques show the efficiency of NB technique and then SVM technique compared to other machine learning techniques.
    Keywords: Business risk, Company specific features, Industry Features, Corporate Governance, Ownership Structure
  • Abbas Jahani, Shohreh Yazdani * Pages 135-166
    The developments of the 21st century have increased the expectations of all stakeholders of the banking system from the internal audit system as one of the main pillars of corporate governance.Therefore, the excellence of this system is inevitable. The key to success in this field is to use strategic planning to understand the current situation and CSF and choose a key strategy. This research has an applied purpose, a survey and a qualitative and quantitative,using a questionnaire based on three parts, including; The first part of the qualitative method (theoretical and Delphi) concerning 16 experts, the second part of the quantitative method of forming a statistical sample population of 62 people with tests; Bernoulli distribution, chi-square, factor analysis, and Friedman,in the third part of strategic planning methods based on prescriptive school and IPPF model, Andrew, Ansoff,and David including IFE, EFE, IEM matrices, strategic position analysis, SWOT and QSPM. Based on the results, 71 key factors influencing the success of CSF, including strengths 17, weaknesses 16 and opportunities 21 and threats 17 were identified and the current situation of internal audit The bank is in the strategic position of ST and the middle. A total of 34 strategies to achieve main goal of the research, based on the development of strategic planning for the excellence of the bank's internal audit with a combined audit approach (MRCB), were developed and 26 key strategies were selected. Strategic planning as a roadmap is very effective and necessary in the excellence of banks' internal audit.
    Keywords: Internal Audit, Strategic planning, Combined Audit (MRCB), organizational excellence
  • Esmaeel Shoja, Seyed Yousef Ahadi Serkani *, Seyedeh Atefeh Hoseini Pages 167-195

    Quality information as one of the relevant components, one of the elements of qualitative characteristics of information in the statement of financial accounting concepts No. 2 and also as one of the limitations of qualitative characteristics of information in the theoretical framework of Iran, shows the great importance of access to information and reports. Financially appropriate. In this regard, in making decisions of users using reliable information, it is important that the more and better the disclosure by auditors and CFOs, the more rational the decision-makers will make. Accordingly, the present study evaluates the impact of new disclosures in the audit report on investors' decisions for both professional and non-professional groups of accounting in 2020 using structural modeling. The results of the present study show that for non-professional and professional investors, the change in the type of audit report has a significant effect on the credibility of the company's management. This means that there is no difference in the degree of inference of professional and non-professional investors with the change in the type of auditor reporting on the level of credit of the company's management. This also applies to changes in the type of auditor's report and the quality of financial reporting, the independence of the auditor's views, the level of disclosure, and the amount of investment. The results also show that among professional and non-professional investors about changes in the importance of investment, about the level of corporate management credibility, changes in corporate management credibility,

    Keywords: disclosure, Audit Report, Investor Professional, Non-Professional, Auditing standards
  • Samira Rahimi, Ghodratollah Talebnia *, Rezvan Hejazi, MohammadHossein Ranjbar Pages 197-214

    The concept of human resource value is based on value in general economics. Given that man is able to create potential future benefits, I can define the value of man in other resources as the current service of expected future services. In this research, the qualitative research method of data processing theory of the foundation is used. The theory of contextual processing can be introduced as a research approach in which new theories are formulated based on real data and through a scientific method. The statistical population of this study consists of the dean and vice dean of the faculties, experts and staff of Hormozgan Branch of Azad University. In total, after 23 interviews with experts, the transferred data reached saturation point and there was no need for new interviews and the sampling method was purposeful. Among the staff of Hormozgan Azad University, 29 people were selected as a sample to evaluate human resources. Human resources are one of the main factors in gaining a competitive advantage for any organization. There is no doubt that human resources must also be other value-added resources and part of the organization's assets in the reflection balance sheet. Accordingly, the amount of human resource accounting is revealed with the aim of providing information about human resources.

    Keywords: Valuation, human resources, grounded theory method. Hormozgan Azad University
  • Majid Maroufkhani, Yadollah Nourifard *, Fatemeh Sarraf Pages 215-232

    In recent years, the audit committee has played a key role in establishing and monitoring the corporate governance policies of publicly held corporation. Performance evaluating of the audit committee is an effective process for developing and improving the effectiveness of that committee. The committee should evaluate the effectiveness of itself performance and itself monitoring role.In this research, using the indicators and checklists used in evaluating the performance of audit committees in other countries and also according to the documents and conditions of the country, preparing and compiling indicators in the form of a questionnaire has been done and then in the first step, variables has been tested with using the viewpoints of professional and academic journalists, and in the next step, with using the viewpoints of the members of the audit committees of the companies accepted on the Tehran Stock Exchange and OTC, variables examination has been done.The results showed that in order to evaluate the performance of the audit committee in the Iranian capital market, the performance of the committee can be from eight main aspect including composition of committee members, committee powers, committee charter, committee meetings, business knowledge, monitoring, ethical principles and regulations and committee reporting, as well as their sixty-three sub-indicators, evaluated.Therefore, the self-assessment model was selected to evaluate the performance of the audit committee in the Iranian capital market, the preparation of a self-assessment questionnaire with the aspects and indicators resulting from this research as a proposed model was presented.

    Keywords: Audit Committee, Performance evaluation, Self-Assessment, Audit Committee Performance Evaluation
  • Alireza Azimisani, Sasan Mehrani * Pages 233-249
    The existence of representation issues in enterprises has led to the emergence of independent auditing to comment on the quality of accounting information. Also, auditors' comments on the information reviewed are based on their professional judgments, and their quality has been a major challenge for the auditing profession. Auditing profession has always sought to determine how to evaluate the quality of auditors' professional judgments and the factors influencing its improvement. This study examines the effect of the four dimensions of spiritual intelligence in King model including on auditors' professional judgments in the face of various audit issues in terms of their complexity issues. The research subjects include 154 auditors who were surveyed in 2019. Structural equation method and PLS software were used to test the hypotheses. Results show, all four dimensions of spiritual intelligence have a significant effect on the professional judgments of auditors at different levels of auditing subjects. The coefficient of determination of unstructured, structured and semi-structured professional judgment variables is (0.87), (0.74) and (0.91), respectively, and shows that the research model has identified and tested more than 50% of auditors' professional judgments influencing factors. Of course, the dimensions of transcendental awareness and the Conscious State Expansion have not had a significant effect on auditors' judgments only in semi-structured matters. Presence of spiritual intelligence in auditors can improve their professional judgments and increase the quality of their reports and comments, so this should be considered in training programs and in evaluation and the promotion of auditors.
    Keywords: spiritual intelligence, King model, Professional Judgments of Auditor
  • Reza Kamyab Teymoori, Gholamreza Farsadamanollahi *, AmirReza Kyghobadi Pages 251-266

    AbstractIn the last two decades, in order to reduce the size of the tax gap, the tax authorities of developed countries have shifted from risk-based tax audit to voluntary compliance management. Therefore structure of the tax offices has changed. In tax compliance management, it is important to identify non-compliant incentives to adopt preventive strategies. In this study to identify non-compliance stimuli, after semi-structured interviews with 30 tax experts and using Thematic Analysis and coding method stimulants and indicators identified. Parallel comparison questionnaires were distributed to statistical sample. By using (AHP), effective stimuli in tax non-compliance and related indicators were ranked.The most important stimulus for tax non-compliance risk has been the executive processes, and after that, the stimulus for risk has come from the rules. The level of technology is in the third place and the level of knowledge of the organization is in the last place. The innovation of this research is its focus on identifying internal non-compliance stimuli that can be influenced by the tax administration's policy.Therefore the Iranian Tax Administration can use the results of this research to make changes or amendments to laws, regulations and executive process. Also by increasing the level of technology and organizational knowledge can play a more effective role in managing tax compliance.

    Keywords: non-compliance risk, Tax gap, Tax compliance management, thematic analysis
  • Ahmad Safari, Roya Darabi *, Masomeh Latifi Pages 267-280

    Analysis of taxation using accounting criteria and management system withEmphasis on the moderating role of conservatism: The NCA-SEM approachAbstractThe purpose of this study is to analyze the factors affecting the corporate tax rate of listed companies in Tehran Stock Exchange. This analysis was performed using linear and nonlinear neighborhood analysis algorithm and cloud disk. Initial independent variables in this study include management system variables and financial variables. The corporate tax rate is used to measure the level of corporate tax. The empirical findings of the survey of 145 listed companies in Tehran Stock Exchange during the period 2013-2020 show that using the neighborhood analysis algorithm as a method of selecting financial metrics (instant ratio, asset return, sales return, The ratio of sales to total assets) has the greatest impact on the corporate tax rate. Other results also show that conservatism as a moderating variable has an impact on the relationship between the selected criteria and taxation.

    Keywords: Collegiate Taxation, The NCA-SEM Approach, Conservatism, accounting criteria, management system
  • Maliehe Ashrafi, Hasan Valiyan *, Mohammadreza Abdoli Pages 281-302
    Therefore the purpose of this research is Understanding the psychodynamic approach in qualitative performance of auditors through grand analysis is the theory and analysis of polar matrix to determine the most influential factor in the formation and promotion of psychodynamics in auditors in the context of the Mick Mac diagram. The research methodology is a result of developmental research, a goal of exploratory-applied research and Mix method. The statistical population of the qualitative study included 14 accounting professionals selected through theoretical sampling, interviewer selection criteria, professional experience in auditing, both from the perspective of academic education and from the perspective of financial statements, But in a small section 23 of the Court of Auditors, based on the experience and technical knowledge in terms of sampling selected to fill questionnaires and participated matrix. The method of data collection was based on qualitative methodology through the analysis of the grounded theory which was collected by conducting the necessary data interviews and after coding the research model was designed based on the theoretical framework. Then, finally, in the quantitative section, pairwise and diagonal comparisons between the inertial components were performed in several steps to produce a Micmac analytical graph. Also, the results in the quantitatively determined section of the construction, the most influential factor in the formation or promotion of psychodynamics in auditors, is the set of job factors that through negative impact on job incentives, play a role in the development of psychodynamics in auditors' qualitative functions.
    Keywords: Psychodynamic Approach, Grounded Theory, Polar Matrix Analysis
  • Mohammadhossein Emaratibakhshayesh, Ali Najafi Mooghadam *, Ali Baghani, Mohsen Hamidian Pages 303-314
    The purpose of this study was to provide a model of asset value stability based on political and economic stability; Research method in terms of purpose, basic-applied in terms of data type, mixed exploratory type. The statistical population of the qualitative part of the research included experts and senior managers of leading companies listed on the Tehran Stock Exchange, economic managers and professors of economics. To determine the samples of this study and to determine this group of experts, purposive non-random sampling method was used for 30 people. The second group of the statistical population of this study included all companies listed on the Tehran Stock Exchange that using the systematic removal sampling method, 63 companies were selected as the sample of the study. To collect the data, semi-structured interview tools and modern software and scheduling software were used, as well as financial statements and information of the board of directors of the companies. The data analysis method in the qualitative part was fuzzy Delphi technique. In the inferential and quantitative sections, we used the data panel regression model to answer the research questions. The results showed that the indicators of stability of asset value are book value, market value, present value of assets and positive growth of assets. Finally, four models with different indicators of asset value stability for asset value stability based on political and economic stability were presented.
    Keywords: political stability, economic stability, asset value, Asset Pricing
  • Vahid Alasti, Azita Jahanshad *, Zahra Poorzamani Pages 319-329
    The information available in the capital market affects how shareholders interpret and respond to their long-term and short-term behavior in relation to financial information disclosed by corporations. Therefore, the purpose of this study is to compare the behavior of short- and long-term shareholders under the influence of information uncertainty and earnings value relationship. For this purpose, the present study was conducted with 87 sample companies in the period of 7 years from 2012 to 2018 through descriptive-correlational analysis with logistic test and Wong test. Taking into account the results of the tests and comparing the explanatory power and accuracy of each model, it can be said that at different levels of confidence they have appropriate and reliable reliability and there is a significant difference between the coefficients of determination of independent variables. has it. The results showed that the information ambiguity index (skewness of monthly stock returns) is superior to the long-term and short-term behavior of corporate shareholders.
    Keywords: information ambiguity, value relation of earning, Long-term shareholders, Short-term shareholders
  • Samira Sadat Hashemi, Mahboobeh Jafari *, Nowrouz Nourollahzadeh Pages 331-355

    This study was designed to provide a model of the impact of organizational culture on the role of the auditor in the fight against corruption. The method of this research (including two spectrums of qualitative-quantitative study) with a sequential exploratory approach. The statistical population of this research includes academic experts in the field of auditing and senior managers of auditing firms. In the first stage, through semi-structured interviews with experts, as well as through the study of research literature, the dimensions and components of organizational culture affecting the auditor's role in combating corruption were identified. For this purpose, using non-probabilistic judgment sampling and snowball sampling, the interviews were continued until theoretical saturation, which was achieved by interviewing 10 theoretical saturation experts. In the second stage, after extracting the indicators related to the components by studying the research literature, by distributing a questionnaire using Delphi sampling method among a sample of 20 professors in the field of auditing as well as senior managers of auditing firms, the validity (necessity) of the indicators using Approved from the Lawshe index. After determining the validity of the indicators, a questionnaire in Likert scale (based on the remaining indicators) was prepared again and redistributed among the statistical population in order to discover the most important indicators. For this purpose, factor analysis method was used. Finally, the model of the impact of organizational culture on the role of the auditor in the fight against corruption was developed in 4 dimensions, 12 components and 31 indicators.

    Keywords: Culture, organizational culture, Auditing Firms, fight against corruption
  • Banafsheh Rahimi Holori, Faegh Ahmadi *, MohammadHamed Khan Mohammadi, MohammadHossein Ranjbar, Hamidreza Kordlouie Pages 357-368

    The use of business intelligence and business analytics to support decision making and their relationship with management accounting has been examined in a non-academic model. However, current research on the impact of intelligent business systems on management accounting systems is limited. The purpose of this study is to provide a comprehensive model of management accounting information system based on business intelligence according to environmental characteristics and competitive market conditions. For this purpose, in 1399, by obtaining the opinions of 15 experts in the field of management accounting and business intelligence who have executive experience in this field, through in-depth interviews, the factors affecting the management information management system based on business intelligence were studied. Finally, the model of management accounting information system based on business intelligence based on grounded theory including causal conditions, intervening factors and context as well as its strategies and consequences is presented. Research data were analyzed using coding and the main categories and subcategories (concepts) were extracted. Due to the lack of comprehensive research in Iran in this regard, the designed multidimensional model is the result of the views of various experts at the mentioned levels and provides a comprehensive view of the management accounting information system based on business intelligence in Iran.

    Keywords: Management Accounting Information system, business intelligence, grounded theorizing, Qualitative research
  • Bahram Taghipour *, Morteza Azizi Pages 369-384

    Today, advertising plays a key role in commercial transactions of goods and services, including accounting services and auditing. In order to regulate and protect the rights of the parties to the transaction, ethical codes have been developed for this purpose in different countries. Accordingly, In this study, first, the historical journey of developing professional behavior in Iran and changing attitudes towards advertising and marketing in the audit profession are compared with 9 other countries (UK, USA, Taiwan, South Korea, Malaysia, Ontario (Canada), Australia, India and Hong Kong).Then, the impact of ethical ideologies (including relativism and Machiavellianism) on auditors who are members of the Iranian Society of Certified Public Accountants on their attitudes toward unethical marketing methods was examined in a quantitative-descriptive correlational study. The data of this study were collected in 2020 using the standardized questionnaire collected from 162 auditors who are members of the Iranian Society of Certified Public Accountants. They were randomly selected from the community of 701 people. The results of this study show that the two variables of relativism and Machiavellianism (opportunism) have a positive effect on auditors' attitudes towards using unethical marketing methods

    Keywords: Code of Ethics, Auditing, Advertising, Machiavelism, Idealism