فهرست مطالب

حسابداری دولتی - سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، بهار و تابستان 1401)

نشریه حسابداری دولتی
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 16، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علیرضا فریمانی، امید پور حیدری*، احمد خدامی پور صفحات 1-20
    موضوع و هدف مقاله

    هدف اصلی از پژوهش حاضر شناسایی شاخص ‏های رویکرد تعاملی و تشخیصی در استفاده از سیستم ‏های کنترل مدیریت در جهت میزان قبول فعالیت‏های حسابداری مدیریت نوین با استفاده از رویکرد تحلیل محتوا و ارایه مدل ساختاری مطلوب است.

    روش پژوهش

    جامعه آماری در پژوهش حاضر خبرگان هستند که برای تعیین تعداد نمونه، از روش گلوله برفی استفاده شد. به منظور گردآوری اطلاعات برای شناسایی شاخص‏ها از روش میدانی به کمک پژوهش‏های کتابخانه‏ای و مصاحبه استفاده شده است. تحلیل داده‌ها در این مطالعه با روش تحلیل تم انجام شده است. برای تحلیل محتوای کیفی از نرم‌افزار MAXQDA استفاده شده است.

    یافته های پژوهش

    در نهایت 17 معیار مشخص شدند. شناسایی نبود اطمینان راهبردی و توسعه برنامه‏های عملیاتی، جلسه‏های رودررو میان مدیران ارشد و عملیاتی، ارزیابی تعاملات مدیران، تولیدکننده اطلاعات شکل ‏دهنده اهداف مهم، پیگیری پیشرفت به سمت اهداف و نظارت بر نتایج، برنامه ‏ریزی در راستای اهداف راهبردی، بررسی عملکرد و ارزیابی پیامدها، مدیریت بر مبنای فعالیت (MBA).

    نتیجه گیری،  اصالت و افزوده آن به دانش

    براساس الگوی پیشنهادی، معیارهای شناسایی نبود اطمینان راهبردی، مدیریت زمان و هزینه و مدیریت ارتباطات از اصلی ‏ترین معیارهای الگوی رویکرد تعاملی و تشخیصی در استفاده از سیستم های کنترل مدیریت با میزان قبول فعالیت های حسابداری مدیریت نوین هستند.  با در نظر گرفتن هدف مدیریت عمومی نوین در تبدیل سازمان های بخش عمومی به سازمان‏ هایی با تمرکز بیشتر بر روی مشتری و محوریت بیشتر کیفیت، این پژوهش به شناسایی شاخص ‏های رویکرد تعاملی و تشخیصی در استفاده از سیستم های کنترل مدیریت در جهت میزان قبول فعالیت ‏های حسابداری مدیریت نوین پرداخته است.

    کلیدواژگان: رویکرد تعاملی، رویکرد تشخیصی، سیستم‏ های کنترل مدیریت، تکنیک‏ های حسابداری مدیریت، تحلیل محتوا
  • جواد پورغفار، حیدر محمدزاده سالطه*، مهدی زینالی، ساسان مهرانی صفحات 21-36
    موضوع و هدف مقاله

     اصلاح فرآیند بودجه‌ریزی علاوه بر منابع انسانی و مالی مستلزم سرمایه‌گذاری معنی‌دار در تکنولوژی اطلاعات و سیستم‌های اطلاعات مدیریت است. هدف پژوهش ارایه الگوی مفهومی بودجه‌ریزی بر مبنای عملکرد با رویکرد گزارشگری به هنگام در بخش عمومی ایران است.

    روش پژوهش

     روش کیفی با رویکرد داده بنیاد است، پس از کسب نظر خبرگان از طریق 20 مصاحبه نیمه ساختاریافته طی سال‌های 1398- 1400 الگوی مفهومی ارایه شده است.

    یافته‌های پژوهش

    بعد از تحلیل داده‌ها، 133 کد اولیه در خصوص بودجه‌ریزی بر مبنای عملکرد به هنگام شناسایی شد، 38 کد در مقوله‌های اصلی شرایط علی، 35 کد در بستر زمینه، 15 کد در بخش شرایط مداخله‌گر، 4 کد پدیده محوری، 21 کد در راهبردها و 20 کد در پیامدها. که کدها در نهایت بر اساس 25 مقوله فرعی دسته‌بندی شدند: معماری سازمانی و برنامه راهبری شرکتی (10 کد)، ساختار تیمی و سازمانی و فرآیندگرایی (13 کد)، زیرساخت و فن‌آوری اطلاعات و مشکلات تکنیکی و ارتباطی و سازمان برنامه و بودجه (15 کد)، الزامات قانونی و نظام حسابداری و حسابرسی (7 کد)، سیاست‌های مدیریتی و نگرش مدیران و شاخص‌های ارزیابی عملکرد (18 کد)، مدیریت ترازنامه‌ای دولت و بهای تمام شده (10 کد)، منابع انسانی، ادراک مشترک و نظارت و گردآوری اطلاعات (15 کد)، هوشمندی کسب و کار (13 کد)، کارایی، اثربخشی و صرفه اقتصادی، نگرش سیستمی و پاسخگویی (12 کد)، اثرات سطح ملی، اقتصادی (12 کد) و بهره‌وری (8 کد).

    نتیجه‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

    با توجه به مشکل چندین ساله استقرار بودجه عملکردی در کشور، استفاده از چارچوب این پژوهش زمینه را برای پیاده‌سازی بودجه‌ریزی بر مبنای عملکرد با رویکرد جدید تسریع کرده و الگوی پیشنهادی این پژوهش می‌تواند وضعیت موجود را بهبود ببخشد.

    کلیدواژگان: بودجه ریزی، بودجه ریزی بر مبنای عملکرد، گزارشگری بهنگام، بخش عمومی ایران
  • ایمان زارع، محمد مرادی*، رضا غلامی جمکرانی، اسدالله بابایی فرد، حسین جهانگیرنیا صفحات 37-58
    موضوع و هدف مقاله

    هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی جامع برای پاسخگویی در حسابداری از منظر اسلام با محوریت تیوری ساخت‏‌‏یابی از حوزه تیوری‌های اجتماعی است.

    روش پژوهش

    پژوهش حاضر از لحاظ شیوه اجرا کمی است. در بخش کمی از روش همبستگی مبتنی بر تحلیل عامل تاییدی و مدل سازی معادله‌های ساختاری استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل حسابداران و حسابرسان بخش دولتی و اعضای جامعه حسابداران رسمی است که با روش نمونه گیری در دسترس 250 نفر انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه استخراجی از ادبیات پژوهش است.

    یافته‌های پژوهش

    تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کمی در قالب مدل معادله‌های ساختاری نشان داد که اثرات 6 حوزه شامل رویکرد پاسخگویی، سطوح پاسخگویی، ابعاد پاسخگویی، ارکان پاسخگو، اصول پاسخگویی، تقویت پاسخگویی بر پاسخگویی نظام حسابداری معنادار بوده اند.

    نتیجه‌‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

    الگوی اسلامی با تمرکز بر عاملیت در تیوری ساخت‏‌‏یابی و تاکید بر ارزش های اخلاقی در تشکیل نظام های اجتماعی، زبان پاسخگویی در نظام حسابداری را به تکامل و پویایی می رساند.

    کلیدواژگان: پاسخگویی، حسابداری، تئوری ساخت یابی، رویکرد اسلامی، رویکرد اجتماعی
  • نیلوفر شافعیان، محمد آقایی*، نادر غریب نواز صفحات 59-72
    موضوع و هدف مقاله

    در پژوهش حاضر الگوی بازاریابی دیجیتال که با استفاده از نظریه داده بنیاد استخراج شده است به کمک روش تحلیل فازی و روش دلفی تجزیه و تحلیل شده است.

    روش پژوهش

     جامعه آماری پژوهش شامل پرسنل خبره بانک توسعه تعاون ‎در کل کشور است که داده‏‌‏ها مربوط به پرسشنامه با 119 شاخص از دیدگاه 27 خبره مورد بررسی قرار گرفته است. تکنیک دلفی در سه راند اجرا و با استفاده از مجموعه اعداد فازی مثلثی تحلیل دلفی فازی همراه با محاسبه ضریب کندال در محله سوم و رسیدن به عدد 0.758 و دستیابی به وحدت نظر میان دیدگاه خبرگان متوقف شده است و در ادامه شاخص‏‌‏ها شناسایی و برای تحلیل نهایی مورد ارزیابی قرار گرفته اند.

    یافته‌های پژوهش

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده‌ها بیانگر این مساله است که مدل بازاریابی دیجیتال ارایه شده از نظریه داده بنیاد برای بانک توسعه تعاون به درستی برقرار بوده و خروجی کمی ضرایب ارزیابی مدل نیز نتایج بیان شده را تایید می‌کند.

    نتیجه‌‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

     پژوهش حاضر به عنوان نخستین پژوهش با موضوع بررسی الگوی بومی بازاریابی دیجیتال در سطح ‏صنعت بانکداری با رویکرد داده بنیاد است. تحلیل کمی مدل بیان شده با استفاده از پرسشنامه که نتیجه کدگذاری باز، محوری و ‏انتخابی است و با استفاده از روش دلفی و تحلیل فازی در بانک توسعه تعاون انجام شده است که قابل ‏تسری به سایر بانک‌های دولتی و خصوصی با در نظر گرفتن شرایط و محدودیت‌های اختصاصی خواهد بود.‏ یافته‌ها و دستاورد نهایی پژوهش حاضر، الگویی کمابیش جامع و کامل بر اساس الزامات و ویژگی‌های بانک‌های ایرانی است و از سایر الگوهای ارایه شده توسط صاحب‌نظران با توجه به این‌که برای جوامعی غیرمالی تدوین شده اند، از نظر ابعاد، مولفه ها و شاخص‏‌‏های بدست آمده جامعیت بیشتری دارد و مناسب تر خواهد بود.

    کلیدواژگان: بانکداری دیجیتال، بازاریابی دیجیتال، تکنیک دلفی، تحلیل فازی، بانک توسعه تعاون
  • مژده کدخدایی الیادرانی، بهمن بنی مهد* صفحات 73-80
    موضوع و هدف مقاله

    جنسیت را می‏‌‏توان یکی از متغیرهای تاثیرگذار بر قضاوت وتصمیم گیری افراد به حساب آورد. از این رو،
    هدف این پژوهش بررسی نقش تعدیل کنندگی جنسیت بر رابطه میان عواطف و تصمیم گیری حسابرسان داخلی درباره گزارش تخلفات درون سازمانی است.

    روش پژوهش

    در پژوهش حاضر تعداد 250 پرسش نامه به صورت تصادفی میان حسابرسان داخلی بانک‌های دولتی توزیع شد که از این
    تعداد، 219 پرسش‌نامه برای تجزیه و تحلیل استفاده شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسش‌نامه عواطف و پرسش‌نامه گزارش تخلفات است. همچنین از مدل معادلات ساختاری و معیار ریشه استاندارد باقی مانده مجذور میانگین برای ارزیابی رابطه میان متغیرهای این پژوهش استفاده شده است.

    یافته های پژوهش

    نتایج پژوهش نشان می‌دهد که هر دو جنبه مثبت و منفی عواطف فردی حسابرسان داخلی بر قضاوت و تصمیم گیری آن‌ها به افشای تخلفات تاثیر معنی‏‌‏دار و مثبت دارند. هم چنین شواهد حاکی از آن است که جنسیت حسابرس داخلی، متغیری مهم در افشای تخلفات درون سازمانی بوده و می‏‌‏تواند شدت تاثیرگذاری رابطه میان عواطف و افشای تخلفات را افزایش دهد. 

    نتیجه‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

     براساس یافته‌های این پژوهش، سیاست‌گذاران و نهادهای نظارتی حرفه حسابرسی داخلی باید مکانیزم‌های لازم برای پشتیبانی از اقدامات افشاگری و گزارشگری تقلب و تخلفات توسط حسابرسان داخلی را فراهم آورند و به موضوع گزارشگری تخلفات توجه ویژه اختصاص دهند.

    کلیدواژگان: حسابرسی داخلی، جنسیت، عواطف مثبت و منفی، گزارش تخلفات
  • اتابک بایبوردی*، جمال بحری ثالث، سعید جبارزاده کنگرلویی، اکبر زواری رضایی صفحات 81-90
    موضوع و هدف مقاله

    سرمایه ارتباطی از جمله دارایی‌های نامشهود است که به عنوان نقش مشتری در درآمد فعلی و آینده سازمان تعریف شده است. بنابراین شناسایی عوامل موثر بر سرمایه ارتباطی مهم است.

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر با توجه به هدف آن، کاربردی و بر اساس روش، توصیفی- علی است.

    یافته‌های پژوهش

    در این پژوهش، ابتدا عوامل موثر بر سرمایه ارتباطی بانک‌ها تعیین شده و با استفاده از روش دلفی فازی، الویت‌‌بندی و جمع‌بندی نهایی صورت گرفت. سپس پرسشنامه مربوط به دیمتل به منظور ارزیابی روابط علت و معلولی میان عوامل موثر بر سرمایه ارتباطی بانک‌ها تدوین و در اختیار خبرگان قرار گرفت.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

    بر اساس تکنیک فازی مهمترین عامل در سرمایه ارتباطی بانک‌ها، پراکندگی خودپردازها بود که نشان‌دهنده رابطه مستقیم مردم با بانک در سطح جامعه است. همچنین بر اساس تحلیل دیمتل امور مالی و مشتری ‌مداری تاثیرگذارترین عوامل و مشتری ‌مداری و خدمات غیرحضوری تاثیرپذیرترین در میان عوامل مورد بررسی بودند.

    کلیدواژگان: بانک، سرمایه ارتباطی، روش دلفی فازی، روش دیمتل
  • سید علی موسوی اصل*، فرزانه جعفری، اعظم پاک خصال صفحات 91-101
    موضوع و هدف مقاله

    موضوع پژوهش، رابطه میان عواطف فردی و مدیریت منابع مالی عمومی است و هدف آن بررسی تاثیر عواطف مثبت و منفی فردی بر تصمیم‏‌‏گیری مدیران مالی دانشگاه های دولتی تهران در استفاده بهینه از منابع مالی عمومی است.

    روش پژوهش

    در این پژوهش، داده های اولیه از طریق پرسشنامه محقق ساخته برای تمایل مدیران برای مدیریت منابع مالی عمومی (بر اساس پرسشنامه بلسکی و همکاران) و پرسشنامه عواطف پاناس جمع آوری شد. برای تجزیه و تحلیل تعداد 70 پرسشنامه مورد استفاده قرار گرفت. همچنین برای تجزیه و تحلیل نتایج از رگرسیون چند متغیره و آمار توصیفی و ناپارامتریک استفاده شده است و در تحلیل استنباطی با استفاده از روش آماری آزمون کلموگروف اسمیرنوف و آزمون رگرسیون برای بررسی فرضیه‌ها پرداخته شده است

    یافته‌های پژوهش

     نتایج پژوهش نشان می‌دهد که هر دو جنبه مثبت و منفی عواطف فردی مدیران مالی بر تصمیم‏‌‏گیری آنان در مدیریت کارآمد و ناکارآمد منابع مالی عمومی تاثیر معنی‏‌‏داری دارند. هم چنین شواهد حاکی از آن است که تحصیلات و تجربه کاری تاثیر مستقیم و معناداری بر مدیریت کارآمد منابع مالی عمومی و تاثیر معکوس و معناداری بر مدیریت ناکارآمد منابع مالی عمومی دارند. 

    نتیجه‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

     براساس یافته‌های این پژوهش، مدیران مالی دانشگاه‌های دولتی بایستی در مقام برابرسنجی، راهکارهای مناسب در فرایند مراحل خرج به منظور جلوگیری از هرگونه هدر رفت منابع مالی عمومی انتخاب و به مرحله اجرا گذارند.

    کلیدواژگان: مدیریت کارآمد، مدیریت ناکارآمد، منابع مالی عمومی، عواطف مثبت، عواطف منفی
  • پرویز حق بین، کیهان آزادی*، محمدرضا پورعلی، محمود صمدی صفحات 101-112
    موضوع و هدف مقاله

     فعالیت‌هایی مانند حسابرسی نیازمند قضاوت هستند که بیشتر تحت تاثیر ارزش‌ها و ویژگی‌های فردی هستند. در همین راستا، هدف از این پژوهش بررسی تاثیر جنسیت بر رابطه بین استرس و کیفیت حسابرسی است.

    روش پژوهش

    نمونه نهایی مورد استفاده برای این مطالعه، شامل 390 پرسشنامه (332 مرد، 58 زن) جمع‌آوری شده از اعضای جامعه حسابداران رسمی است. در سطح توصیفی تحلیل داده‌ها، از آمارهای میانگین و انحراف معیار استفاده شد. علاوه بر این در تحلیل استنباطی داده‌ها، از آزمون‌های استنباطی تصحیح کلموگراف–اسمیرنف به منظور بررسی هم توزیعی دو جامعه یا بررسی برازش توزیع، آزمون اسپیرمن برای بررسی همبستگی دو متغیر کیفیت حسابرسی و استرس در دو گروه مردان و زنان و همچنین از رگرسیون خطی برای بررسی تاثیر جنسیت بر رابطه بین استرس و کیفیت حسابرسی، با به‌کارگیری نرم افزار SPSS25 مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌های پژوهش

    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده‌ها نشان داد که استرس، نقشی کاهشی بر کیفیت حسابرسی دارد. همچنین نتایج نشان داد که ضمن اینکه میان استرس شغلی و کیفیت حسابرسی حسابرسان زن و مرد تفاوت معنی‌داری وجود دارد، متغیر تعدیلگر جنسیت، نقشی کاهشی بر رابطه میان استرس شغلی و کیفیت حسابرسی نیز برجای می گذارد. علاوه بر این مشخص شد، تاثیر منفی استرس شغلی در زنان بر کیفیت حسابرسی، بیشتر از مردان است.

    نتیجه‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

     نتایج این پژوهش می‏‌‏تواند بر شناخت عوامل فردی موثر بر قضاوت و تفسیر حسابرسان کمک کرده و علاوه بر توسعه ادبیات حسابداری رفتاری به تبیین راه‌های افزایش کیفیت و قضاوت تصمیم بیانجامد.

    کلیدواژگان: حسابرس زن، تفاوت جنسیتی، کیفیت حسابرسی، استرس
  • مجتبی مرادپور، عباسعلی پورآقاجان*، محمدمهدی عباسیان صفحات 113-126
    موضوع و هدف مقاله

    شتاب‌دهنده‌های مالی و عملکرد آنها همواره یکی از مسایل بسیار مهم در سازمان‌ها و شرکت‌ها بوده است. این
    پژوهش آمیخته (کیفی-کمی) است، با هدف ارایه الگویی سلسله مراتبی برای سنجش عملکرد شتاب‌دهنده‌های مالی برای بانک‌های دولتی ایران انجام شد.

    روش پژوهش

    استخراج 21 مقوله الگوی موردنظر در بخش کیفی و با استفاده از مصاحبه با 19 خبره پژوهشگر انجام و در بخش کمی نیز تعیین ارتباط میان مقوله‌ها برای دستیابی به مدل با اتکا به روش مدل‌سازی ساختاری تفسیری (ISM) انجام شد.

    یافته‌های پژوهش

     الگویی پنج سطحی بود که تاثیرگذارترین مقوله‌های این الگو در سطح پنجم رونق و رکود شرکت و داده‌های نامتقارن بودند و مقوله های محدودیت‌های بازار، وضعیت هزینه‌های مالی، سازوکار تامین مالی، پیش‌بینی عملکرد مالی، نرخ بهره کوتاه‌مدت، اصطکاک مالی، تغییرهای ارزش خالص، هزینه‌های بیمه و کانال‌های اعتباری در سطح اول این مدل تاثیرپذیرترین متغیرهای این الگو بودند، سایر مقوله‌ها نیز از نوع رابط هستند.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

     بانک‌های دولتی در اقتصاد کشور نقش مهمی دارند. با توجه به ساختار بانک‌های دولتی در ایران الگوی این پژوهش می تواند به بهبود عملکرد این بانک ها از طریق شتاب‌دهنده‌های مالی کمک شایانی کند.

    کلیدواژگان: سنجش عملکرد، شتابدهنده مالی، شوک مالی
  • هادی فرهادی، بابک جمشیدی نوید*، مهرداد قنبری، روح الله جمشید پور صفحات 127-142
    موضوع و هدف مقاله

    بحران کسری منابع تامین مالی تعهدات بلندمدت در سازمان تامین اجتماعی در سالهای اخیر یکی از مهم ترین مسایل پیش روی این سازمان بوده است. پژوهش حاضر به تاثیر اصلاحات پارامتریک در تامین مالی تعهدهای بلندمدت و با هدف معرفی مدل مطلوب اصلاحات پارامتریک می‌پردازد.

    روش پژوهش

     به منظور دستیابی به اهداف پژوهش با تغییر در سه پارامتر اصلی شامل: نرخ حق بیمه، سن بازنشستگی و سابقه پرداخت حق بیمه، تاثیر آنها بر منابع سازمان تامین اجتماعی در یک بازه70ساله طبق دانش اکچویری و نرم افزارهای محاسباتی مربوطه نظیر (ILO–PENSو(PROST برآورد شده است. همچنین داده‌های پژوهش بر اساس محاسبه‌های آماری و نرم افزار SPSS نیز مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است و در نهایت یافته‌های هر دو روش با هم مورد مقایسه قرار گرفته اند.

    یافته های پژوهش

     الف)طبق نتایج بدست آمده در صورت اعمال هر یک از اصلاحات بالا نقطه سر بسری در منابع سازمان به ترتیب تا سالهای 1413، 1414و 1416 به تعویق می‌افتد و منابع لازم برای پرداخت تعهدهای بلندت فراهم می‏‌‏شود. ب) اولویت انجام هر یک از اصلاحات پارامتریک معرفی و مدیران بر اساس آن می‌توانند تصمیم گیری کنند.نتایج یافته های هر دو روش با هم مقایسه می‏‌‏شوند.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

    با انجام اصلاحات پارامتریک، سازمان تامین اجتماعی در کوتاه مدت می‏‌‏تواند  ضمن حل بحران تامین مالی فعلی، علاوه بر تامین منابع لازم برای انجام تعهدهای بلندمدت، فرصت کافی نیز برای برنامه ریزی انجام اصلاح ساختاری و بلندمدت بدست می آورد.

    کلیدواژگان: اصلاحات پارامتریک، اکچوئری، تامین مالی، تعهدات بلند مدت، سازمان تامین اجتماعی
  • علی داد نوش فر، عبدالرضا محسنی*، مصطفی قاسمی صفحات 143-166
    موضوع و هدف مقاله

    تصمیم‌گیری اخلاقی مفهومی است که ثمرات آن بر مطلوبیت سازمانی و اهداف مربوط به آن مشهود است و از همین رو این پژوهش بررسی پیرامون آن را در حرفه حسابداری و حسابرسی مورد بررسی قرار داده و هدف پژوهش شناسایی عوامل موثر بر تصمیم‌گیری اخلاقی در حرفه حسابداری و حسابرسی با توجه به پژوهش‌های داخلی و خارجی انجام شده است.

    روش پژوهش

     روش این پژوهش فراتحلیل و جامعه آماری پژوهش حاضر شامل همه مقاله‌های متناسب با موضوع تصمیم‌گیری اخلاقی در حرفه حسابداری در مجله های علمی پژوهشی ایرانی و خارجی مشخص‌شده با ضوابط خاص است. 19 مقاله مورد بررسی نهایی قرار گرفت و داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار جامع فراتحلیل نسخه (CMA2)  مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته‌های پژوهش

     بر اساس بررسی، در حرفه حسابداری و حسابرسی 18 متغیر بر تصمیم‌گیری اخلاقی شامل: سازه فردی، شرایط اجتماعی، شرایط اقتصادی، شرایط محیط کار، سن، عضویت رسمی، جنسیت، فرهنگ‌سازمانی، تجربه، هویت، مهارت کار، آرمان اخلاقی، نسبی‌گرایی، رهبری اخلاقی، قوانین و مقررات، ویژگی کار، تحصیلات و ویژگی شخصیتی اثرگذار هستند.

    نتیجه‌گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

     تمامی عوامل اندازه اثر متوسط و بالا داشتند و از این رو تمامی مقوله‌ها بر تصمیم‌گیری اخلاقی در حرفه حسابداری و حسابرسی اثرگذارند. در بین عوامل مورد بررسی، آرمان اخلاقی بیشترین اندازه اثر (71/0)، فرهنگ سازمانی بیشترین اندازه اثر (69/0) و قوانین و مقررات بیشترین اندازه اثر (68/0)، مهم‌ترین عوامل اثرگذار برحسب بالاترین ضرایب اثر (بیشتر از 5/0) و اثر تمامی مقوله‌ها مورد تایید قرار گرفت و این پژوهش با شناسایی شاخص‌های مختلف و موثر بر تصمیم‌گیری اخلاقی می‌تواند راهگشایی مناسب برای رویکرد تصمیم‌گیری مناسب حسابداران و حسابرسان باشد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری اخلاقی، اخلاق سازمانی، حسابداری، ویژگی های فردی، فرهنگ سازمانی
  • احمد مرکزمالمیری، سعید فیضی*، حسن شقاقی صفحات 167-181
    موضوع و هدف پژوهش

     هدف پژوهش حاضر، بررسی وضعیت قوانین مصوب در حوزه مالی در ایران از حیث سه ویژگی: شفافیت (نبود ابهام)، ثبات (نبود اصلاح مکرر) و نبود پراکندگی است.

    روش پژوهش

     پژوهش حاضر از جهت هدف کاربردی؛ از جهت شیوه تجزیه و تحلیل، روش انجام و ارایه نتایج پژوهش: از نوع تحلیل محتوایی (توصیفی) و از جهت نوع پژوهش: کیفی محسوب می‏شود. جامعه آماری پژوهش نیز شامل کلیه قوانین مصوب در حوزه مالی، از زمان تشکیل مجلس اول لغایت پایان مجلس دهم است.

    یافته های پژوهش

    براساس اطلاعات و تحلیل های آماری بدست آمده، وضعیت قوانین مصوب در حوزه مالی در ایران از حیث شفافیت، ثبات و عدم پراکندگی، مطلوب ارزیابی نمی‏شود که این نتیجه گیری، منطبق با پژوهش‏های پیشین نیز است.

    نتیجه گیری، اصالت و افزوده آن به دانش

     نتایج این پژوهش نشان می‏دهد که 10 درصد از کل قوانین مصوب در حوزه مالی، در قالب قوانین تفسیری (در جهت رفع ابهام موجود در قوانین)، 45 درصد، در قالب قوانین اصلاحی (که این نسبت موید بی ثباتی قوانین حوزه مالی است)، 2درصد در قالب تمدید قوانین آزمایشی و تنها 43 درصد در قالب قوانین جدید بوده است. این نسبتها موید ضروری بودن انجام اقدامات اصلاحی اساسی در نظام قانونگذاری (از جمله: تقویت فرآیند تهیه پیش نویس قانون، رعایت و عنایت ویژه به تدوین و تنقیح قوانین موجود و تغییر نظام قانونگذاری به «لایحه - بنیان») است.

    کلیدواژگان: ابهام در قوانین، پراکندگی قوانین، شفافیت قوانین، قوانین مالی، کیفیت قوانین
|
  • Alireza Farimani, Omid Pourheidari *, Ahmad Khodamipour Pages 1-20
    Subject and purpose of the article

     The main purpose of the research is to identify the indicators of interactive and diagnostic approaches in the use of management control systems in order to accept the new management accounting activities using the content analysis approach and provide a favorable structural model.

    Research method

    The statistical population is experts and the number of samples is determined through the snowball method. Field method using library studies and interviews is used to collect data in order to identify indicators. Data is analysed through the theme analysis method. MAXQDA software is used for qualitative content analysis.

    Research findings

    Finally, 17 criteria are determined: identifying strategic uncertainty and developing operational plans, face-to-face meetings between senior and operational managers, valuate managers' interactions, producer of information that forms important goals, track progress towards goals and monitor results, planning in line with strategic goals, performance review and consequenses assessment, Management Based Activity (MBA).

    Conclusion, originality and its contribution to the knowledge

     According to the proposed model, the criteria for identifying strategic uncertainty, time and cost management and communication management are the main criteria of the interactive and diagnostic approaches model in using management control systems in order to accept the new management accounting activities. Considering the goal of modern public management in transforming public sector organizations into organizations with more customer focus and more quality focus, this research is done to identify the indicators of interactive and diagnostic approaches in the use of management control systems in order to accept the new management accounting activities.

    Keywords: interactive approach, diagnostic approach, management control systems, Management accounting techniques, content analysis
  • Javad Pourghaffar, Heydar Mohammadzadeh Salteh *, Mehdi Zeinali, Sasan Mehrani Pages 21-36
    Subject and purpose of the article

     Improving the budgeting process in addition to human and financial resources requires significant investment in information technology and management information systems. The purpose of this study is to provide a conceptual model of Performance-Based Budgeting with a real time reporting approach in Iran public sector.

    Research method

    This study has adopted the qualitative approach. After obtaining the opinion of experts 20 semi-structured interviews during the years 2020-2021.

    Research findings

    After analyzing the data, 133 initial codes for timely performance-based budgeting were identified, 38 codes in the main categories of causal conditions, 35 codes in the context, 15 codes in the interventionist section, 4 central phenomenon codes, 21 codes in Strategies and 20 codes in consequences. The codes were finally categorized into 25 subcategories: organizational architecture and corporate governance (10 codes), team and organizational structure and process orientation (13 codes), information and technology infrastructure and technical and communication problems, and program and budget organization (15 Code), legal requirements and accounting and auditing system (7 codes), management policies and attitudes of managers and performance appraisal indicators (18 codes), management of government balance sheets and cost (10 codes), human resources, shared perception and monitoring and collection Information (15 codes), business intelligence (13 codes), efficiency, effectiveness and economic efficiency, systemic attitude and accountability (12 codes), national, economic effects (12 codes) and productivity (8 codes).

    Conclusion, originality and its contribution to the knowledge

    Considering the problem of several years of establishing performance budget in the country, using the framework of this research will accelerate the implementation of performance-based budgeting with a new approach and the proposed model of this research can improve the current situation.

    Keywords: Budgeting, performance based budgeting, Real Time Reporting, Iran Public Sector
  • Iman Zare, Mohammad Moradi *, Reza Gholami Jamkarani, Asadollah Babaeifard, Hosain Jahangirnia Pages 37-58
    Subject and purpose of the article

    The purpose of this study is to provide a comprehensive model for Accountability in accounting from an Islamic perspective with a focus on Structuration Theory from the field of social theories.

    Research method

    The present study is quantitative in terms of implementation method. In a quantitative way, the correlation method based on confirmatory factor analysis and structural equation modeling was used. The statistical population of the study includes public sector accountants and auditors and members of the Society of Certified Public Accountants who were selected by available sampling method of 250 people. The research tool is a questionnaire extracted from the research literature.

    Research findings

    Analysis of data in a quantitative part in the form of structural equation model showed that the effects of 6 areas including accountability approach, accountability levels, accountability dimensions, accountability elements, accountability principles, accountability strengthening on accountability of the accounting system were significant.

    Conclusion, originality and its contribution to the knowledge

    Islamic model with focus on agency in the theory of construction and emphasis on moral values in the formation of social systems, the language of accountability in the accounting system evolves and dynamics.

    Keywords: Accountability, Accounting, Structuration Theory, Islamic Approach, Social Approach
  • Niloofar Shafeian, Mohammad Aghaei *, Nader Gharib Navaz Pages 59-72
    Subject and purpose of the article

     In the present study, the digital marketing model that has been extracted using the grounded theory has been using analysis fuzzy analysis technique and Delphi method.

    Research method

     The statistical population of the study includes expert personnel of the Tose’e Ta’avon Bank throughout the country that the information related to the questionnaire was eamined with 119 indexes from the perspective of 27 experts. The Delphi technique is performed in three rounds and using a set of triangualar fuzzy numbers, fuzzy Delphi analysis with the Kendall coefficient calculations stage and reaching the number 0.758 and achieving consensus between the experts’ view is stopped.Then the indicators are identified and evaluated for final analysis.

    Research findings

     The data analysis results show that the digital marketing model presented from the grounded theory of the foundation for the Tose’e Ta’avon Bank is fully established and the small output of the model evaluation coefficients also confirms the model results.

    Conclusion, originality, and contribution to the knowledge

     The present study is the first studythat is based on examining the digital indigenous pattern in the banking industry with grounded theory approach. Quantitative Analysis of the model using a questionnaire that is the product of open, axial and selective coding has neen done with using Delphi technique and fuzzy analysis in the Tose’e Ta’avon Bank, which can be extended to other public and private banks with special conditions and restrictions. Findings and final achievement of the present study is a relatively comprehensive and complete model based on the requirements and characteristics of Iranian banks and is more comperehensive than others models provided by experts, considering that they have been developed for non-financial societies in terms of dimensions, components and will be more appropriate.

    Keywords: Digital Banking, Digital Marketing, Delphi technique, Fuzzy Analysis, Tose’e Ta’avon Bank
  • Mojdeh Kadkhodaee Elyadarani, Banimahd Bahman * Pages 73-80
    Subject and purpose of the paper

     Gender can be considered as one of the variables influencing people's judgment and decision making. Therefore, the purpose of this study is to investigate the role of gender moderation on the relationship between moods and internal auditors' decisions about internal whistle-blowing.

    Research method

    In the present research, 250 questionnaires were randomly distributed among internal auditors in state-owned banks. 219 questionnaires were used for analysis. The tools used in this study include the moods Questionnaire and the whistle-blowing Questionnaire. Also, the structural equation model and the Standardized root mean square residual (SRMR) have been used to evaluate the relationship between the variables of this study.

    Research findings

    results show that both positive and negative aspects of internal auditor’s moods have a significant and positive effect on their judgment and decision making to whistle-blowing. Evidence also shows that the gender of the internal auditor is an important variable in whistle-blowing within the organization and can increase the effectiveness of the relationship between moods and whistle-blowing.

    Conclusion, originality and its contribution to the knowledge

     Thus, based on the findings of this study, policy makers and regulatory bodies of the internal audit profession should provide the necessary mechanisms to support the whistle-blowing and reporting the fraud by internal auditors and pay special attention to the whistle-blowing issue.

    Keywords: Internal Audit, Gender, Positive, negative Moods, Whistle-blowing
  • Atabak Baybordi *, Jamal Bahri Sales, Saeed Jabbarzadeh Kangarloo, Akbar Zavari Rezayi Pages 81-90
    Subject and purpose of the article

      Relational capital is one of the intangible assets that is defined as the role of the customer in the current and future income of the organization. Therefore, it is important to identify the factors affecting Relational capital.

    Research method

    The present study is applied according to its purpose and descriptive-causal based on the method.

    Research findings

    In this research, first the factors affecting the banks' Relational capital were determined performed using the fuzzy Delphi method. Then a questionnaire related to DEMITEL was developed and provided to the experts in order to explain and evaluate the cause-and-effect relationships between the factors affecting the banks' Relational capital.

    Conclusion, originality and its contribution to the knowledge

    According to the fuzzy technique, the most important factor in the Relational capital of banks was the dispersion of ATMs, which shows the direct relationship of people with the bank at the community level. Also, according to DEMITEL analysis, finance and customer orientation were the most influential factors and customer orientation and absentee services were the most influential factors.

    Keywords: Bank, Relational capital, Fuzzy Delphi Method, DEMITEL method
  • Seyed Ali Musavi *, Farzaneh Jafari, Azam Pakkhesal Pages 91-101
    Subject and purpose of the article

     The subject of this study is the relationship between individual emotions and the management of public financial resources and its purpose is to investigate the effect of positive and negative individual emotions on the decision of financial managers of a governmental university in the optimal use of public financial resources.

    Research method

    In this study, preliminary data were collected through a researcher-made questionnaire for managers' willingness to manage public financial resources (based on the Beleski et al. Questionnaire), and the Panas Emotions Questionnaire. 70 questionnaires were used for analysis. Also, multivariate regression and descriptive and non-parametric statistics have been used to analyze the results. In inferential analysis, Kolmogorov-Smirnov test and regression test have been performed to test the hypotheses.

    Research findings

    The results show that both positive and negative aspects of financial managers' personal emotions have a significant impact on their decisions in the efficient and inefficient management of public financial resources. Evidence also suggests that education and work experience have a direct and significant impact on the efficient management of public financial resources and a significant and inverse impact on the inefficient management of public financial resources.

    Conclusion, originality and its contribution to the knowledge

    Based on the findings of this study, the financial managers of public universities should, as an adaptation, select and implement appropriate strategies in the process of spending steps in order to prevent any waste of public financial resources.

    Keywords: Efficient management, inefficient management, public financial resources, Positive Emotions, Negative Emotions
  • Parviz Haghbin, Keyhan Azadi *, Mohammadreza Pourali, Mahmoud Samadi Pages 101-112
    Subject and purpose of the article

    Activities such as auditing require judgment that is more influenced by individual values ​​and characteristics. In this regard, the purpose of this study is to investigate the effect of gender on the relationship between stress and audit quality.

    Research method

    The final sample used for this study included390 questionnaires (332 males, 58 females) collected from members of the Society of Certified Public Accountants. At the descriptive level of data analysis, mean and standard deviation statistics wereanalysis of the data, from the inferential tests of Kolmograph-Smirnov correction in order to check the all-distribution of the two communities or to check the fit of the distribution; Spearman test was analyzed using SPSS25 software to examine the correlation between audit variables and stress in two groups of men and women, as well as linear regression to examine the effect of gender on the relationship between stress and audit quality.

    Research findings

    The results of data analysis showed that stress has a decreasing role on audit quality. The results also showed that while there is a significant difference between job stress and audit quality of male and female auditors, the gender adjusting variable also plays a decreasing role on the relationship between job stress and audit quality. In addition, it was found that the negative impact of job stress on women on audit quality is greater than men.

    Conclusion, originality and its contribution to the knowledge

     The results of this study can help identify individual factors affecting the judgment and interpretation of auditors and in addition to developing behavioral accounting literature to explain ways to increase the quality and judgment of the decision.

    Keywords: Female auditor, gender difference, Audit Quality, stress
  • Mojtaba Moradpoor, Abbasali Pooraghajan *, MohammadMehdi Abbasian Pages 113-126
    Subject and purpose of the article

     Financial accelerators and their performance have always been one of the most important issues in organizations and companies.

    Resaerch method

    This mixed research (qualitative-quantitative) was conducted with the aim of providing a hierarchical model for measuring the performance of financial accelerators for Iranian state-owned banks. 21 categories of the desired model were extracted in the qualitative part using interviews with 19 experts, and in the quantitative part, the relationship between the categories was determined to achieve the model by relying on interpretive structural modeling (ISM).

    Research findings

    were a five-level model that the most influential categories of this model were in the fifth level of company boom and bust and asymmetric information and the categories of market constraints, financial cost situation,financing echanism, financial performance forecast, short-term interest rate, friction Finance, net worth changes, insurance costs and credit channels in the first level of this model were the most influential variables of this model, other categories are also of the interface type.

    Conclusion, originality and its contribution to the knowledge

    Governmental banks play an important role in the country's economy. Given the structure of state-owned banks in Iran, this research model can help improve the performance of these banks through financial accelerators.

    Keywords: Optimization, financial accelerator, financial shock
  • Hadi Farhadi, Babak Jamshidinavid *, Mehrdad Ghanbari, Rohollah Jamshid Pour Pages 127-142
    Subject and Purpose of the Article

    The crisis of deficit financing of long-term liabilities in the Social Security has been one of the most important issues facing the organization in recent years. The present study deals with the effect of parametric corrections in financing long-term commitments with the aim of introducing the optimal model of parametric corrections.

    Research Method

    In order to achieve the objectives of the research by changing the three main parameters including: premium rate, retirement age and premium payment history, their impact on the resources of the Social Security over a period of 70 years according to actuarial and related computing software ( ILO – PENS and PRAST) estimated. The research data were also analyzed based on statistical calculations and SPSS software. Finally, the findings of both methods are compared.

    Research Findings

    A- According to the obtained results, in case of applying any of the above reforms, the end point in the resources of the will be postponed until 2035, 2036 and 2038, respectively, and the necessary resources will be provided to pay the long-term obligations. B- The priority of each parametric correction is introduced and managers can make decisions based.C- The results of the findings of both methods are compared.

    Conclusion, Originality and its Contribution to the Knowledge

     By carrying out parametric reforms, the Social Security, in the short term, while resolving the current financing crisis, providing the necessary resources to meet long-term commitments, also has ample opportunity to plan structural and long-term reforms.,

    Keywords: Actuary, Financing, Long-term, commitments, parametric reform, Social Security Organization
  • Alidad Noshfar, Abdolreza Mohseni *, Mostafa Ghasemi Pages 143-166
    Subject and purpose of the article

    Ethical decision-making is a concept that is evident in organizational desirability and related goals. Consequently, this study examines it in line with the accounting and auditing profession, and this study aims to investigate the factors affecting ethical decision-making in the accounting and auditing profession according to domestic and foreign research.

    Research method

    This research is a meta-analysis, and the statistical population of the present study includes all articles relevant to the subject of ethical decision-making in the accounting profession in Iranian and foreign scientific research journals specified by particular criteria. The articles in its final review included 19 reviewed articles in this field. Data were analyzed using comprehensive version meta-analysis software (CMA2).

    Research findings

    Regarding the study of factors affecting ethical decision making in the accounting and auditing profession, 18 variables of individual structure, social conditions, economic conditions, working conditions, age, formal membership, gender, organizational culture, experience, identity, work skills, ethical ideal, relativism, moral leadership, rules and regulations, work characteristics, education and personality traits are significant.

    Conclusion, originality and its contribution to the knowledge

     All factors had a medium and high effect size, and in this regard, all categories affect ethical decision-making in the accounting and auditing profession. Among the studied factors, ethical ideals with the most significant effect size (0.71), organizational culture (0.69), and rules and regulations (0.68) are the most important influencing factors in terms of the highest coefficients of effect (more than 0.5)., and the effect of all categories was confirmed. By identifying different indicators and effective, ethical decision-making, this research can be a good way for the appropriate decision-making approach of accountants and auditors.

    Keywords: Ethical decision making, Organizational ethics, Accounting, Individual characteristics, Organizational culture
  • Ahmad Markazmalmiri, Saeid Feyzi *, Hasan Shaghashi Pages 167-181
    Subject and purpose of the article

     The purpose of this study is to investigate the status of Iranian approved laws in the field of finance in terms of three characteristics; Transparency (no ambiguity), stability (no frequent correction) and non-dispersion.

    Research method

    This study is applied, descriptive, and qualitative. The statistical population of the study includes all approved laws in the field of finance, from the formation time of the first parliament until the end of the tenth parliament.

    Research findings

    According to the statistical analysis and data, and conforming to the previous researches, Iranian approved laws in financial field are not appropriate in terms of transparency, stability and non-dispersion.

    Conclusion, originality and its contribution to the knowledge

     The results of this study show that ten percent of all approved laws is in the field of finance, in the form of interpretive laws (in order to remove the ambiguity in the laws). Forty-five percent of laws is in the form of amending laws (which confirms the instability of financial laws. Two percent is in the form of extension of the experimental rules. And only Forty-three percent is in the form of the new rules. These ratios confirm the necessity of carrying out fundamental corrective actions in the legislative system including: strengthening the process of drafting the law, observing and paying special attention to drafting, revising the existing laws, and changing the legislative system to "bill-based").

    Keywords: Ambiguity in laws, laws of dispersion, laws of transparency, financial laws, legal quality