فهرست مطالب

فناوری و گیاهان دارویی ایران - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1400)

نشریه فناوری و گیاهان دارویی ایران
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 6، بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • احمد میرجلیلی*، محمدحسین لباسچی، محمدرضا اردکانی، حسین حیدری شریف آباد، مهدی میرزا صفحات 1-17

    به منظور ارزیابی عملکرد و شاخص بهره وری بارش گیاه دارویی مرزه بختیاری (Satureja bachtiarica Bunge.) تحت تاثیر کاربرد کودهای آلی و تراکم های مختلف بوته در شرایط دیم، آزمایشی به صورت کرتهای خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های زراعی 1396 و 1397 در ایستگاه تحقیقات مرتع همند دماوند انجام شد. کود آلی به عنوان عامل اصلی در سه سطح شامل کود دامی (گاوی) پوسیده 30 تن در هکتار، کاه گندم غنی شده 10 تن در هکتار و شاهد (بدون کود) و عامل فرعی تراکم در سه سطح 26666 ،40000 و 80000 بوته در هکتار بود. میزان بارندگی موثر در سال اول و دوم به ترتیب 278 و390 میلی متر بود. نتایج نشان داد اثر متقابل سال و کودآلی و همچنین سال و تراکم بوته موجب افزایش معنی دار عملکرد ماده خشک و شاخص بهره-وری بارش شد. بالاترین مقدار عملکرد ماده خشک گیاه با 385 کیلوگرم در هکتار در سال دوم در تیمار کود دامی و بیشترین مقدار شاخص بهره وری بارش با 986/0 کیلوگرم بر میلی متر در هکتار در سال دوم در تیمار کود دامی بدست آمد. در این پژوهش، استفاده از کود دامی و تراکم زیاد (80000 بوته در هکتار) در سال دوم، موجب افزایش عملکرد ماده خشک و شاخص بهره وری بارش گیاه مرزه بختیاری شد. بطور کلی ظرفیت سازگاری و عملکرد مناسب مرزه بختیاری، شاخص بهره وری بارش بالای این گونه را نشان می دهد، که می توان از آن به عنوان گونه مناسب دیمکاری، خصوصا جهت بهبود الگوی کشت در زراعت های دیم کم بازده استفاده نمود.

    کلیدواژگان: بارندگی موثر، کاه غنی شده، کود دامی
  • رضا یاری*، مجید دشتی، مهناز زینبی، سید مصطفی پارسا محبی، نرجس عزیزی صفحات 18-32
    به منظور مطالعه بوم شناسی فردی گونه آویشن کوهی (T. kotschyanus) تحقیقی در سال 1398 در بوم سازگان مرتعی شهرستان بشرویه انجام شد و شرایط رویشگاهی (توپوگرافی، خاک و اقلیم)، فنولوژی، شاخص های کیفیت علوفه، تاج پوشش و تیپ های گیاهی همراه مورد بررسی قرار گرفت. نتایج مطالعات هواشناسی یک دوره 30 ساله (1368-1398) نشان داد متوسط بارندگی سالیانه 126 میلی متر و دمای متوسط سالانه 1/19 درجه سانتی گراد است. بافت خاک شنی- لوم و مقدار هدایت الکتریکی آن 81/1 (دسی زیمنس بر متر)، اسیدیته 5/8، مقدار ماده آلی 4/1 درصد، ازت آلی 016/0 درصد، مقدار فسفر1/7 (میلی گرم بر لیتر)، پتاسیم 85/0 (میلی گرم بر لیتر)، کلسیم 09/7 (میلی گرم بر لیتر)، منیزیم 24/3 (میلی گرم بر لیتر)، کلر67/9 (میلی گرم بر لیتر) و آهک 6/5 درصد می باشد. حداقل ارتفاع 1578 متر، حداکثر 2389 متر و ارتفاع متوسط رویشگاه 1983 متر از سطح دریا می باشد. شیب عمومی منطقه رویشگاه حدود 25 الی 40 درصد و جهت عمومی شیب، جنوب غربی و جنوب می باشد. متوسط پوشش گیاهی رویشگاه، 37 درصد و پوشش گیاهی گونه آویشن کوهی، 5/2 درصد می باشد. شروع رشد رویشی از نیمه اول فروردین، گلدهی از نیمه دوم اردیبهشت و بذردهی از نیمه دوم تیرماه می باشد و شروع دوره خواب در گیاه از نیمه دوم شهریورماه می باشد. همچنین بین درصد پروتیین خام، درصد دیواره سلولی بدون همی سلولز، درصد هضم پذیری ماده خشک و انرژی متابولیسم در دو مرحله رویشی و زایشی در سطح یک درصد اختلاف معنادار مشاهده شد. برآوردهای اولیه نشان داد که حدود 80 درصد پایه های گیاه آویشن کوهی در رویشگاه سرند و خدافرید قابل بهره برداری و صرفه اقتصادی دارند. با توجه به ارزش دارویی و حفاظتی گونه مورد بررسی، پیشنهاد می شود از این گونه جهت اصلاح و توسعه مراتع و همچنین بهره برداری اقتصادی آن در مناطق مشابه شرایط اکولوژیکی منطقه مورد بررسی استفاده شود.
    کلیدواژگان: آویشن، بوم شناسی فردی، ارزش غذایی، منطقه سرند و خدافرید، شهرستان بشرویه
  • فاطمه نخعی* صفحات 33-42

    زرشک (Berberis vulgaris) درختچه ای مقاوم به خشکی و شوری می باشد. با سطح زیر کشت وسیعی، منحصرا در خراسان جنوبی پرورش می یابد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. در این تحقیق تنظیم کننده های رشد گیاهی اسید جیبرلیک (GA3) و 6- بنزیل آنین (BA) هر کدام در پنج سطح (صفر، 50، 100 و 200 میلی گرم در لیتر) به تنهایی و توام با یکدیگر (GA3+BA) بر روی زرشک محلول پاشی گردیدند. نتایج نشان داد همه سطوح GA3 و GA3 +BA و BA 200 میلی گرم در لیتر در مقایسه با شاهد سبب افزایش معنی دار طول میوه گردیدند. بیشترین (09/12 میلی متر) و کمترین (84/9میلی متر) طول میوه مریوط به تیمارهای GA3 (100میلی گرم/لیتر) و شاهد بود. GA3 و GA3 +BA به ترتیب بود. اثر معنی داری بر افزایش قطر میوه و وزن میوه نسبت به BA داشتند. بالاترین قطر (33/7 میلی متر) و وزن (37/0 گرم) میوه در تیمارهای GA3 و GA3 +BA به ترتیب مشاهده شد. GA3 و GA3 +BA با همه سطوح وBA (100 و 200 میلی گرم در لیتر) سبب افزایش معنی دار TSS (مجموع مواد جامد قابل حل) نسبت به شاهد گردیدند. اسید جیبرلیک 200 میلی گرم در لیتر ، BA 200 میلی گرم در لیتر و همه سطوح GA3 +BA نسبت به شاهد مقدار آنتوسیانین را افزایش معنی داری دادند. بنابراین نتیجه گیری می شود GA3 بهترین تنظیم کننده رشد گیاهی جهت افزایش کیفیت و کمیت میوه زرشک می باشد.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، طول میوه، تنظیم کننده رشد گیاهی، وزن میوه
  • سارا قارونی کاردانی*، فاطمه آزاد دیسفانی، منصور صلاتی صفحات 43-56

    کنگرفرنگی (Cynara scolymus L.) یک محصول چندمنظوره (خوراکی، علوفه ای و دارویی) با ارزش اقتصادی بالا در جهان بوده که از گل آذین نابالغ آن به عنوان سبزی و سالاد و از برگ های آن برای اهداف دارویی استفاده می شود. روش مرسوم و متداول تکثیر کنگر فرنگی از طریق غیرجنسی است، به همین علت عوامل بیماری زا به آسانی از گیاه مادری به دختری منتقل می شوند. تاکنون 25 گونه ویروسی از جمله ویروس موزاییک خیار (,CMV Cucumber mosaic virus) از کنگرفرنگی گزارش شده است، که به صورت تنها یا هم زمان با سایر گونه های ویروسی موجب آلودگی میزبان می شوند. در این بررسی، CMV از نمونه های کنگرفرنگی با علایم زردی، کلروز، بندکفشی و بدشکلی برگ ها از ایستگاه تحقیقاتی طرق (مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی)، با کمک آزمون مولکولی RT-PCR جداسازی و در ادامه یک جدایه جهت تعیین توالی انتخاب شد. توالی کامل پروتیین پوششی (CP) این جدایه شامل 657 نوکلیوتید با رس شمار OM959539 در بانک ژن ثبت گردید. نتایج داده ترادف نوکلیوتیدی به دست آمده در BLASTn وجود CMV را تایید نمود و نشان داد که جدایه توالی یابی شده در این تحقیق، دارای بیشترین درصد تشابه در سطح نوکلیوتیدی (7/98 درصد) با جدایه هایی از ترکیه (LC066503) و ایران (KT279570 و JX112021) می باشد. این تحقیق اولین گزارش از شناسایی CMV در میزبان کنگرفرنگی در ایران می باشد. لذا جهت حفاظت این محصول در برابر ویروس ، استفاده از مواد تکثیری عاری از ویروس و کنترل علف های هرز میزبان، در مزرعه ضروری است.

    کلیدواژگان: کنگرفرنگی، ویروس موزائیک خیار، واکنش زنجیره ای پلیمراز رونویسی معکوس، گیاه دارویی
  • سیف الله بهرلمی کیا*، صبا صفری جعفرآباد، حدیث ایدالهی صفحات 57-66

    این مطالعه با هدف بررسی تاثیردما، غلظت و PH برسنتز نانوذرات نقره تولید شده توسط گیاهان آویشن شیرازی (Zataria multiflora)، بابونه آلمانی (Matricaria chamomilla) وبلوط ایرانی (Quercus brantii) انجام شد. نانو ذرات نقره به روش سنتز سبز توسط عصاره گیاهان آویشن شیرازی، بابونه آلمانی و بلوط که به عنوان عامل احیا کننده عمل می کنند سنتز شد. واکنش عصاره با نیترات نقره و تغییر رنگ محلول حاصل دلالت بر تشکیل نانو ذرات نقره در غلظت، pH و دمای بهینه دارد. همچنین آنالیز محلول حاصل با دستگاه اسپکتروفتومتری در طول موج های بین 430-380 نشان دهنده تولید نانو ذرات نقره بود. برای تهیه نانو ذرات توسط گیاهان ذکر شده بهترین نسبت نیترات نقره به عصاره، برای آرد بلوط، آویشن شیرازی و بابونه آلمانی 6 به 3 و برای جفت بلوط 6 به5/1 ، بهترین دما برای جفت، آرد بلوط و بابونه آلمانی دمای 60 درجه سانتیگراد و برای آویشن شیرازی دمای اتاق و بهترین pH برای جفت و آرد بلوط PH=7، برای بابونه آلمانی و آویشن شیرازی pH=9 بود. نتایج به دست آماده از این مطالعه نشان داد که می توان از گیاهان آویشن شیرازی، بابونه آلمانی و بلوط جهت تولید نانو ذرات و استفاده از آنها در پزشکی و داروسازی بهره جست.

    کلیدواژگان: آویشن شیرازی، بابونه آلمانی، دما، میوه بلوط، نانو ذرات نقره
  • خدایار همتی*، نسترن همتی، مهرنوش کریمی صفحات 67-83
    گونه باربادنسیس یکی از 250 گونه جنس آلویه است و کاربرد فراوان در صنایع دارویی آرایشی غذایی و نوشابه ای دارد. هدف از این تحقیق بررسی اثر غلظت های مختلف اسیدهیومیک و اسید فولویک بر صفات مورفوفیتوشیمیایی گونه باربادنسیس در مراحل مختلف برداشت بوده است. این پژوهش در قالب آزمایش فاکتوریل بر پایه کاملا تصادفی در سه تکرار انجام گردید. تیمارها شامل اسید فولویک (0، 200 و 400 میلی گرم در لیتر)، اسید هیومیک (0، 50 و 100 میلی گرم در لیتر) و مراحل مختلف برداشت (روز 30ام، 40ام و 50ام) بود. صفات اندازه گیری شده شامل طول و قطر برگ، درصد ژل، وزن تر و و وزن خشک، درصد پوست برگ، کل مواد جامد محلول، فنل کل، فلاونویید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی و ویتامین ث بوده است. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد تیمارها بر صفات اندازه گیری شده اثر معنی داری داشته است. بر اساس نتایج مقایسه میانگین ها بیشترین فعالیت آنتی اکسیدانی (2/63 درصد) در تیمار 200 میلی گرم در لیتر اسید فولویک در برداشت سوم (روز پنجاهم) مشاهده شد. همچنین بیشترین میزان ویتامین ث (6/3 میلی گرم در 100 میلی لیتر) در تیمار 50 و 100 میلی گرم اسید هیومیک در برداشت اول و دوم (روز سی ام و چهلم) تولید گردید. نتایج پژوهش نشان داد که اسیدفولویک اثر مثبتی بر صفات فنل کل، فلاونویید کل و فعالیت آنتی اکسیدانی داشت و اسید هیومیک نیز تاثیر مثبت و معنی داری بر عملکرد گیاه داشت و اندازه برگ و میزان ژل برگ را افزایش داد. به طور کلی، نتایج بیانگر تاثیر مثبت اسید فولویک و اسیدهیومیک بر عملکرد و صفات بیوشیمیایی گیاه صبر زرد گونه باربادنسیس بود.
    کلیدواژگان: کود آلی، مراحل برداشت، مورفوفیتوشیمیایی، آلوئه باربادنسیس، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • فاطمه آزاد دیسفانی*، سارا قارونی کاردانی، منصور صلاتی صفحات 84-98
    آویشن باغی (Thymus vulgaris L.) از جمله گیاهان دارویی مهم بوده که علاوه بر مصارف دارویی، در صنایع غذایی، بهداشتی و آرایشی نیز کاربرد دارد. اسانس آویشن به دلیل وجود تیمول و کارواکرول دارای اثرات ضد قارچی و ضد باکتریایی قوی می باشد. نماتدهای مولد گره ریشه (Meloidogyne spp.) از تمام نقاط دنیا بر روی بسیاری گیاهان از جمله گیاهان دارویی گزارش شده اند. گونه های مختلف این جنس در سطح جهان، مهم ترین جنس در بین نماتدهای گیاهی بوده و یکی از پنج عامل درجه اول بیماری زا در گیاهان به شمار می آیند. طی بازدید های به عمل آمده در بهار 1400، از مزارع استان خراسان رضوی (اطراف مشهد)، علایمی نظیر پژمردگی، زردی و کم رشدی در بوته های آویشن باغی مشاهده گردید. به منظور بررسی عامل این عارضه، نمونه هایی از خاک و ریشه در این مزارع جمع آوری شده و به آزمایشگاه منتقل گردید. جهت شناسایی گونه نماتد، از خصوصیات ریخت شناسی لارو و نیز شکل برش انتهایی بدن نماتد ماده استفاده شد و در نهایت با استفاده از واکنش زنجیره ای پلیمراز آلودگی نمونه ها بهMeloidogyne javanica تایید ‏گردید. درسال های اخیر بدلیل افزایش سطح زیرکشت گیاهان دارویی، استفاده فراوان از آنها در تهیه داروها و نیز مطالعات پراکنده ای که در کشورهای مختلف از جمله ایران پیرامون نماتدهای انگل گیاهان دارویی وجود دارد، گسترش سیستم های جدید شناسایی و پایش می تواند نقش حیاتی در مدیریت موثر نماتدهای انگل گیاهان دارویی ایفا کند. هدف از این مقاله، شناسایی و ردیابی عامل بیماری در نمونه های دارای علایم مشکوک نماتدی در گیاه آویشن باغی و ارایه راهکارهای مدیریتی آن می باشد.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، مدیریت بیماری، نماتد مولد گره ریشه، شناسایی، PCR
  • سید عباس میرجلیلی* صفحات 99-113
    انگور از جمله محصولات باغی است که به صورت تازه خوری یا فرآوری شده در کشور مصرف می شود. اگرچه این محصول می تواند پس از پسته و خرما در ردیف بزرگ ترین اقلام صادراتی قرار گیرد، اما کوتاه بودن عمر انباری و زیاد بودن ضایعات آن سبب کاهش بهره وری اقتصادی می شود. با هدف افزایش عمر انباری این محصول، آزمایشی در خصوص روش پوشش دهی میوه انگور با ژل آلویه ورا انجام شد. بدین منظور، تاثیر ژل آلویه ورا (5، 10 و 20 درصد) بر خصوصیات کیفی میوه انگور (شامل میزان مواد جامد محلول، pH آب میوه، میزان آنتوسیانین، ویتامین C، فعالیت آنزیم کاتالاز و پراکسیداز) طی دوره 50 روز نگهداری در سردخانه (دمای 2 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 90 درصد) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که صفات مختلف اندازه گیری شده در میوه های پوشش داده شده با ژل آلویه ورا، تفاوت معنی داری با شاهد داشتند. مواد جامد محلول در میوه انگور با 10 درصد پوشش دهی با ژل آلویه ورا بیشترین میزان افزایش را داشت. بالاترین میزان ویتامین C در غلظت 5 درصد و مدت زمان 5 روز مشاهده شد. کمترین کاهش انتوسیانین و کمترین میزان اتلاف اسیدهای آلی در غلظت 20 درصد مشاهده شد. غلظت 20 درصد ژل آلویه ورا باعث شد تا کمترین میزان کاهش ویتامین C طی دوره انبارداری ثبت گردد. کاتالاز و پراکسیداز در غلظت 10 درصد ژل آلویه ورا و زمان 20 روز بیشترین میزان افزایش را داشتند. مناسب ترین زمان برای نگهداری میوه با پوشش دهی ژل آلویه ورا 50 روز تعیین شد.
    کلیدواژگان: انبارداری، صفات کیفی، پوشش دهی، ژل آلوئه ورا
  • رضا یاری*، محمدعلی دارابی محبی، تکتم فتحی، سیده محبوبه میرمیران صفحات 114-136

    تحقیق حاضر با هدف آشنایی و مستندسازی فرهنگ استفاده سنتی از گونه های کاربردی منطقه سرایان در استان خراسان جنوبی صورت گرفت. در این مطالعه، با تهیه پرسشنامه به بومیان هر منطقه مراجعه و مصاحبه ی شخصی با گیاه شناسان سنتی خصوصا افراد مسن و مطلع که دارای اطلاعاتی در زمینه ی گیاهان دارویی هستند، صورت گرفت. مصاحبه ها با محوریت نام محلی گیاهان، فرم رویشی، زمان جمع آوری، نحوه برداشت، اندام مورد استفاده و نحوه مصرف و خواص گیاهان مطرح و تا جایی ادامه پیدا می کرد که پاسخ های تکراری ثبات و صحت مصاحبه را محقق می ساخت. گیاهان جمع آوری شده با استفاده از منابع معتبر گیاه شناسی شناسایی شد. در این مطالعه 133 گونه گیاه با کاربردهای مختلف از منطقه سرایان شناسایی شد که متعلق به37 جنس و37 خانواده بوده که در بین خانواده های Asteraceae، Chenopodiaceae، Lamiaceae و Gramineae از بیشترین سهم برخوردار بودند که از این تعداد 87 گونه، دارویی است. نتایج حاصل از بررسی کاربرد سنتی گیاهان نشان داد که بیشترین استفاده دارویی از گیاهان جهت درمان بیماری های گوارشی، قلبی- عروقی و سیستم تنفسی می باشد. بیشترین کارکرد اندام های مصرفی گیاهان شامل برگ، بذر و میوه بود. بررسی و مقایسه کاربردهای مختلف گیاهان در منطقه مورد مطالعه و همچنین سایر نقاط ایران تشابه موارد مصرف در میان برخی گونه های گیاهی مشابه در مناطق مختلف کشور را به اثبات می رساند. شناخت این گیاهان و مستندسازی دانش پیرامون آن ها می تواند زمینه مناسبی برای شناسایی اثرات درمانی جدید گیاهان، استفاده بهتر از گیاهان دارویی و فرآورده های آن ها را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: دانش بومی، کاربرد سنتی، گیاهان دارویی، منطقه سرایان
  • فاطمه نخعی*، رضا یاری، مجید دشتی صفحات 137-147
    پرورش گل نرگس (Narcissus tazetta) در شهرستان خوسف بسیار رونق دارد و محصول استراتژیک این منطقه می-باشد. کشاورزان زحمت زیادی برای تولید متحمل می شوند، اما به اندازه مطلوب برداشت ندارند. این امر می تواند بخاطر عدم اطلاعات کافی آنان در رابطه با پرورش علمی این گل باشد. در این تحقیق خصوصیات رویشگاهی از جمله شرایط آب و هوایی، خصوصیات خاک، فنولوژی و مورفولوژی گل نرگس بررسی شد. همچنین با ارزیابی دانش بومی کشاورزان منطقه در مورد مسایل گوناگون پرورش گل نرگس، نقاط ضعف و قوت آنان مورد بررسی قرار گرفت تا بتوان از طریق انتقال یافته های این تحقیق به پژوهشگران، متولیان و کشاورزان گام های موثری جهت افزایش عملکرد و کیفیت این گل برداشت. برای بررسی دانش بومی پرورش نرگس از روش های تحقیق کیفی از جمله مشاهده مستقیم، مصاحبه های آزاد، مصاحبه های عمیق فردی و گروهی و مشارکت منظم در فعالیت نرگس کاران، عکس برداری و فیلم برداری استفاده شد. بررسی خصوصیات رویشگاهی نشان داد که نرگس در خاک شنی لومی با pH قلیایی که میزان متوسطی عناصر غذایی دارد رویش دارد. با توجه به زمان بارندگی رشد رویشی از دی و گلدهی از بهمن شروع گردیده و تا آخر اردیبهشت وارد رکود می شد. نتایج بررسی دانش بومی نیز نشان داد کشاورزان برای ازدیاد گل نرگس از پیازهای دختری و برای پیش-رسی و تنظیم گلدهی از آبیاری استفاده می کنند. عمر مفید مزرعه گل نرگس 15 تا 20 سال می باشد. تولید عطر، معرفی کولتیوارهای جدید، پیش رسی، نیازهای تغذیه ای، آبیاری و تکثیر از مهم ترین مسایل پرورش نرگس در شهرستان خوسف می باشد که بایستی مورد تحقیق قرار گیرد.
    کلیدواژگان: آبیاری، پرورش نرگس، دانش بومی، تحقیق کیفی، Narcissus tazetta
|
  • Ahmad Mirjalili *, MohammadHossein Lebaschi, MohammadReza Ardakani, Hossein Heidari Sharifabad, Mehdi Mirza Pages 1-17

    The present study was carried out to evaluate yield and precipitation efficiency index of Bakhtiari savory (Satureja bachtiarica Bunge.) influenced by organic fertilizers and different plant densities under dry land farming conditions. The experiment was conducted as a split plot based on a randomized complete block design with three replications at Homand rangeland research station of Damavand, in 2018 and 2019. The main factor was organic fertilizer in three levels, including cattle manure (30 t. ha-1), enriched wheat straw (10 t. ha-1), and control. The sub plots included three levels of plant densities (26666, 40000, and 80000 plant ha-1). The amount of effective rainfall in the first and second years was 278 and 390 mm, respectively. The results showed that the interaction of year and organic fertilizer as well as year and plant density led to a significant increase in dry weight yield and precipitation efficiency index. The maximum dry weight yield was 385 kg. ha-1 in the second year and cattle manure treatment. The highest precipitation efficiency index with 0.986 kg.mm-1. ha-1 was observed in the second year and cattle manure treatment. In this research dry matter yield and precipitation efficiency increased by using cattle manure and high plant density in the second year. In general, adaptive capacity and adequate yield of Bakhtiari savory showed the high precipitation efficiency index of this species, which can be used as a suitable species for dryland agriculture. These results can be remarkably beneficial to change the cultivation pattern in low-efficiency dryland farming.

    Keywords: Effective precipitation, Enriched wheat straw, Cattle Manure
  • Reza Yari *, Majid Dashti, Mahnaz Zeynabi, S. Mostafa Parsa Mohebi, Narjes Azizi Pages 18-32
    In order to study the individual ecology of T. kotschyanus species, research was conducted in 1398 in rangeland ecosystems of Boshrouyeh city and habitat conditions (topography, soil, climate), phenology, forage quality indicators, canopy and associated types Thyme was examined. The results showed that the average annual rainfall was 126 mm and the texture of sandy loam soil and its electrical conductivity was 1.81 dS / m, acidity was 8.5, organic matter was 1.4%, nitrogen, phosphorus Potassium, calcium, magnesium, chlorine and lime are 0.016, 7.1, 0.85, 7.9, 9.67 and 5.6, respectively. The minimum height is 1578 and the maximum height is 2389 meters and the average height of the habitat is 1983 meters. The general slope of the habitat area is about 25 to 40% and the general direction of the slope is southwest and south. The average vegetation cover is 37%, the vegetation of T. kotschyanus species is 2.5%. Vegetative growth starts from the first half of April, flowering from the second half of May and sowing from the second half of July, and the beginning of dormancy in thyme is from the second half of September. Also, a significant difference was observed between the percentage of crude protein, the percentage of cell wall without hemicellulose, the percentage of dry matter digestibility and the energy of metabolism in both vegetative and reproductive stages at the level of one percent. Preliminary estimates showed that about 80% of T. kotschyanus in Serendo Hofridrid habitat are exploitable and economical.
    Keywords: T. kotschyanus, Individual ecology, nutritional value, Sarand, Khodafrid area, Boshrouyeh city
  • Fatemeh Nakhaei * Pages 33-42

    Barberry (Berberis vulgaris) is a drought- and salt-tolerant shrub cultivated extensively in South Khorasan Province. This was a factorial experiment with a randomized complete block design and four replications. In this study, five levels (0, 50, 100 and 200 mg/L) of gibberellic acid (GA3) and 6-benzyl adenine (6-BA) were sprayed on the barberry alone and in combination with each other (GA3+BA). According to the results, the fruit length significantly increased after the treatment at all levels of GA3 and GA3+BA, and 200 mg of BA compared to the control. GA3 (100 mg/L) and control solutions caused the highest (12.09 mm) and lowest (9.84 mm) increase in the fruit length, respectively. The use of GA3 and GA3+BA significantly increased the fruit diameter and weight compared to the BA. The highest fruit diameter (7.33 mm) and weight (0.37 g) were observed in the GA3 and GA3+BA treatments, respectively. All concentrations of GA3 and GA3+BA, and 100 and 200 mg/L of BA significantly increased the total soluble solids (TSS) compared to the control. All concentrations of GA3+BA, 200 mg/L of GA3, and 200 mg/L of BA significantly increased anthocyanin as compared to the control. Therefore concluded GA3 is the best plant growth regulator to increase quantity and quality of barberry fruit.

    Keywords: Anthocyanin, Fruit length, plant growth regulators, fruit weight
  • Sara Gharouni Kardani *, Fatemeh Azad Disfani, Mansour Salati Pages 43-56

    The artichoke (Cynara scolymus L.) is a multi-purpose product (food, forage, and medicinal) with a high economic value in the world, with immature flowers used as vegetables and salads and its leaves used for medicinal purposes. Artichoke plants are mostly propagated vegetatively, and pathogens are easily transferred from mother to daughter plants. To date, approximately 25 viruses, including Cucumber mosaic virus (CMV), have been isolated from artichokes, infecting the host either alone or in combination with other viral strains. In this study, CMV was isolated from artichoke samples collected from Torogh Research Station (Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resources Research and Education center) with symptoms of chlorotic mottling, shoestringing, and leaf narrowing. The reverse transcription polymerase chain reaction (RT-PCR) was carried out with the help of specific primers (CMVF/R).The results of PCR and sequencing of 657 bp of coat protein genes revealed that these samples were CMV infected. One isolate was chosen and deposited in GenBank under the accession number OM959539. The sequence was compared with reference CMV isolates from GenBank by BLASTn search analysis. According to the findings, the sequence isolated in this study has the highest nucleotide identity percentage (98.7 percent) when compared to isolates from Turkey (LC066503) and Iran (KT279570 and JX112021).This is the first report of CMV infection in globe artichoke in Iran. As a result, it is essential to control host weeds and use virus-free seeds to protect the crop.

    Keywords: Artichoke, Cucumber mosaic virus, RT-PCR, Medicinal plants
  • Seifollah Bahramikia *, Saba Safari Jafarabad, Hadis Asadolahi Pages 57-66

    The aim of this study was to investigate the effect of temperature, concentration, and pH on the synthesis of silver nanoparticles produced by Zataria multiflora, Matricaria chamomilla, and Quercus brantii. Silver nanoparticles were synthesized by green synthesis by extracts of Zataria multiflora, Matricaria chamomilla،, and oak, which act as reducing agents. The reaction of the extract with silver nitrate and the change in color of the resulting solution indicates the formation of silver nanoparticles in the concentration, pH, and temperature. Also, the analysis of the solution with spectrophotometry at wavelengths 380-430 showed the synthesis of silver nanoparticles. For the preparation of nanoparticles by the mentioned plants, the best ratio of silver nitrate to the extract, for oak flour, Zataria multiflora, and Matricaria chamomilla is 6 to 3 and for Oak Fruit Hull (Jaft) 6 to 1.5, The best temperature for Oak Fruit Hull, flour and Matricaria chamomilla is 60 0C and for Zataria multiflora is room temperature, The best pH for Oak Fruit Hull and flour was pH =7, and for Zataria multiflora and Matricaria chamomilla was pH = 9. The results obtained from this study showed that Zataria multiflora, Matricaria chamomilla, and Quercus brantii. can be used to produce nanoparticles and use them in medicine and pharmacy.

    Keywords: Quercus brantii, Zataria multiflora, Matricaria chamomilla, Silver nanoparticles, temperature
  • Khodayar Hemmati *, Nastaran Hemmati, Mehrnoush Karimi Pages 67-83
    Barbadensis is one of the 250 species of the genus Aloe, which is widely used in the pharmaceutical, cosmetic and food industries. The aim of this study was to investigate the effect of different concentrations of humic acid and fulvic acid on morphophytochemical traits of barbadensis species at different harvest stages. This study was performed as a factorial experiment based on completely randomized design with three replications. Treatments include fulvic acid (0, 200 and 400 mg.l-1), humic acid (0, 50 and 100 mg.l-1) and different stages of harvest (30, 40 and 50 days). Measured traits included leaf length and diameter, gel percentage, fresh weight and dry weight, leaf bark percentage, total soluble solids, total phenol, total flavonoids, antioxidant activity and vitamin C. The results of analysis of variance showed that the treatments had a significant effect on the measured traits at the level of 1 and 5%. Based on the results of means comparison, the highest antioxidant activity (63.2%) was recorded in the treatment of 200 mg.l-1 fulvic acid in the third harvest (fiftieth day). Also, the highest amount of vitamin C (3.6 mg per 100 ml) was observed in the treatment of 50 and 100 mg.l-1 of humic acid in the first and second harvest (thirty and fortieth day). The results showed that fulvic acid had a positive effect on total phenol, total flavonoid and antioxidant activity. humic acid also had a positive and significant effect on plant yield and increased leaf size and leaf gel content.
    Keywords: Organic fertilizer, Harvest stages, Morphophytochemical, Aloe Barbadensis, Antioxidant activity
  • Fatemeh Azad Disfani *, Sara Gharouni Kardani, Mansour Salati Pages 84-98
    Thymus vulgaris (L.) is one of the most important medicinal plants. In addition to medicinal uses, thyme is also used in food, health and cosmetics industries. Due to Thymol and Carvacrol, its essential oils has antifungal and antibacterial effects. Meloidogyne spp. have been reported from all over the world on medicinal plants. They are the most important genus among plant parasitic nematodes and one of the five major pathogens in the world. During a survey in 2021, thyme plants with withering, foliage yellowing and stunting symptoms and plant death were observed in some regions of Khorasan-Razavi province (Iran). Root and soil samples were collected from areas of thyme fields. Morphological diagnosis was conducted on larves and perineal pattern of females. Finally, the species identification of M. javanica was confirmed using Polymerase Chain Reaction (PCR). In recent years, due to the increase in the area under cultivation of medicinal plants, the extensive use of medicinal plants and few studies in this field on medicinal plants in Iran, development of new systems for detection, identification and monitoring can play a vital role in effective management of plant parasitic nematodes in medicinal plants. Therefore, the aim of this study is detection and identification of the nematode disease agent, affecting thyme plants and its management.
    Keywords: disease management, Medicinal plants, Root knot nematode, identification, PCR
  • Seyed Abbas Mirjalili * Pages 99-113
    Grapes are among the garden products that are consumed fresh or processed in the country. Although this product can be among the largest export items after pistachios and dates, but its short storage life and high waste reduce economic productivity. In order to increase the shelf life of this product, an experiment was conducted on the method of covering grapefruit with Aloe vera gel. For this purpose, the effect of Aloe vera gel (5, 10 and 20%) on the quality characteristics of grapefruit (including soluble solids, fruit pH, anthocyanin, vitamin C, catalase and peroxidase activity) during 50 days of refrigeration ( 2° C and 90% relative humidity) were examined. The results showed that the different traits measured in fruits coated with Aloe vera gel were significantly different from the control. Soluble solids in grapefruit with 10% coverage with Aloe vera gel had the highest increase. The highest amount of vitamin C was observed at a concentration of 5% for 5 days. The lowest reduction of anthocyanin and the lowest loss of organic acids was observed at a concentration of 20%. Concentration of 20% Aloe vera gel resulted in the lowest amount of vitamin C reduction during storage. Catalase and peroxidase had the highest increase in 10% concentration of Aloe vera gel at 20 days. The best time to store fruit was 50 days with Aloe vera gel coating.
    Keywords: Storage, qualitative traits, Coating, Aloe vera gel
  • Reza Yari *, MohamadAli Darabi Mahbob, Toktam Fathi, Mahbobe Mirmiran Pages 114-136

    The current study was conducted with the purpose of familiarizing and documenting the culture of traditional use of applied species in Sarayan region in South Khorasan province. In this study, after familiarizing with the ways to reach different parts of each region, by preparing a questionnaire we referred to the natives of each region and a personal interview conducted with traditional botanists, especially the elderly and knowledgeable people in the city and village who had information in the field of medicinal plants. The interviews focused on the local name of the plants, vegetative form, collection time, method of harvesting, organs used and how to use and properties of the plants, and continued until the repeated answers ascertained the stability and accuracy of the interview. Collected plants were identified using valid botanical sources. In this study, 133plant species with different applications were identified from Sarayan region, which belonged to 37 genus and 37 families, which had the highest contribution among the families of Asteraceae, Chenopodiaceae,Lamiaceae , Gramineae, of which 87 species are medicinal. The results of studying the traditional use of plants showed that the most medicinal use of plants is for treatment of gastrointestinal, cardiovascular and respiratory diseases. The most application of consumable organs of plants included leaves, seeds and fruits. Investigation and comparison of different application of plants in the studied region as well as other parts of Iran proves the similarity of uses among some similar plant species in different regions of the country.

    Keywords: Ethnobotany, Native knowledge, Sarayan region, Medicinal plants, Traditional application
  • Fatemeh Nakhaei *, Reza Yari, Majid Dashti Pages 137-147
    Narcissus (Narcissus tazetta) cultivation is very prosperous in Khosf county and is a strategic crop of this region. In this research habitat characteristics (climatic conditions, soil characteristics, phenology and morphology of narcissus) were investigated. Also, another aim of this study is to evaluate the indigenous knowledge of farmers in the region on various issues of narcissus production, their strengths and weaknesses point investigated. In order to be able to take effective steps to increase the yield and quality of this flower through the transfers of this research finding to researchers, trustees and farmers. To investigate the indigenous knowledge of narcissism production, qualitative research methods such as direct observation, free interviews, in-depth individual and group interviews and regular participation in Narcissus planter's activities, photography and filming were used. Investigation of habitat characteristics showed that narcissus grow in sandy loamy soil with alkaline pH that has moderate amounts of nutrients. Due to the onset of rainfall, vegetative growth started from January and flowering from February and entered the dormancy at the end of May. Also the results from investigation of indigenous knowledge showed that farmers have used daughter bulbs to increase Narcissus and from irrigation to forcing and regulate flowering. The useful life of narcissus farm is 15 to 20 years. Production of perfume, introduction of new cultivars, forcing, nutritional needs, irrigation and propagation are the most important issues in Narcissus cultivation in Khosf county that should be researched
    Keywords: indigenous knowledge, Irrigation, Narcissus production, Narcissus tazetta, qualitative research