فهرست مطالب

پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی - سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 49، پاییز و زمستان 1400)

نشریه پژوهش و نگارش کتب دانشگاهی
سال بیست و پنجم شماره 2 (پیاپی 49، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • امیرعلی مازندرانی* صفحات 1-30

    در سه دهه گذشته، فناوری های نوین به تدریج منابع آموزشی دانشگاهی را متحول ساخته اند، اما این تحول لزوما باعث بهبود کیفیت یادگیری دانشجویان نشده است. در این راستا، هدف مطالعه موردی حاضر، طراحی یک کتاب درسی الکترونیکی براساس نظریه شناختی یادگیری چندرسانه ای و بررسی روایی و اثربخشی آن بر یادگیری و بار شناختی ادراک شده دانشجویان است. این پژوهش کاربردی و با روش آمیخته در پنج مرحله انجام شد: 1) طراحی یک کتاب درسی الکترونیکی براساس نظریه یادگیری چندرسانه ای، 2) روایی یابی با استفاده از نظرات متخصصان؛ 3) اجرای اولیه و نظرسنجی از دانشجویان؛ 4) اصلاح کتاب درسی الکترونیکی براساس نظرات متخصصان و دانشجویان؛ 5) اجرای نهایی. ابتدا براساس اصول نظریه شناختی یادگیری چندرسانه ای یک کتاب درسی چندرسانه ای تدوین شد. پس از آن با استفاده از فرم نظرسنجی توصیفی، از شش متخصص درباره آن نظرسنجی شد. در مرحله اجرای اولیه، 27 دانشجو فرم نظرسنجی درمورد این منبع را تکمیل کردند، و نمرات دانشجویان دو گروه کتاب درسی الکترونیکی و کتاب درسی چاپی مقایسه شد. در این مرحله، تفاوت نمرات دانشجویان معنادار نبود. سرانجام، در مرحله اجرای نهایی، 137 دانشجو در دو گروه کتاب درسی چاپی و الکترونیکی مقایسه شدند. در این مرحله، دانشجویانی که از کتاب درسی الکترونیکی استفاده کرده بودند، نمره بالاتری نسبت به گروه کنترل به دست آوردند. همچنین، مطالعه کتاب درسی الکترونیکی با کاهش بار شناختی درونی و بار شناختی اضافی و به افزایش بار شناختی متناسب همراه بود. نتایج این پژوهش می تواند الگویی را برای طراحی های آموزشی کتاب های درسی الکترونیکی در آینده فراهم آورد.

    کلیدواژگان: کتاب درسی الکترونیکی، یادگیری چندرسانه ای، بار شناختی، طراحی آموزشی
  • علیرضا کریمی*، مرتضی افشاری، زهیر صیامیان گرجی صفحات 31-52

    «نقاشی» از هنرهای فعال در پیروزی انقلاب اسلامی ایران، واجد ابعادی است که بخشی از هویت «هنر انقلاب» را شکل می‏دهد. از سویی «هنر انقلابی» گونه ای زیبایی شناسی بصری نیز هست که با مفاهیم برآمده از ایدیولوژی انقلابی درهم تنیده شده. بنابراین اینکه چگونه تاریخ شکل گیری، تداوم و تحول هنر انقلاب روایت شود، قلمرو پژوهشی است که برای شناخت و تبیین تاریخ فکری و فرهنگی ایران در نسبت با ایدیولوژی انقلاب و تاریخ آن اهمیت می‏یابد. از آنجا که کتاب های درسی در آموزش عالی یکی از موقعیت های روایت تاریخ هنر انقلاب اند و یکی از اهدافشان، انتقال دانش و یاددهی فهم انتقادی معرفی می شود، این پرسش مطرح است که «تاریخ نقاشی انقلاب اسلامی ایران» چگونه در کتاب های درسی بازنمایی و روایت شده است؟ رویکرد «تاریخ فرهنگی» که اساس آن بر واسازی متن تاریخی و برساخت روایی تاریخ برای بازیابی مواضع فرهنگی مولفان درباره گذشته است، پاسخ گویی به این پرسش را ممکن می سازد. نتایج به دست آمده از مطالعه بر نمونه موردی: کتاب تاریخ نقاشی ایران از آغاز تا عصر حاضر نوشته مرتضی گودرزی (دیباج)  در سازمان سمت، نشان می‏دهد مولف در پرداختن به خاستگاه، اصول، مبانی نظری، زبان، سبک و فرم در نقاشی انقلاب به روایت زمان‏مند، مستند، مستدل، مبتنی بر ارکان تاریخی دست نزده و بر روایت استحاله یا روی‏برگرداندن عمده نقاشان انقلاب از نقاشی انقلاب تاکید می‏کند. چه آنکه با قرارگرفتن پشت نقل‏قول‏های مکرر، به الگوی «مولف پنهان یا پشت سایه‏ها» نزدیک شده است.

    کلیدواژگان: نقاشی انقلاب اسلامی ایران، مرتضی گودرزی (دیباج)، کتاب های درسی، موضع مولف و مفهوم استحاله
  • مرجان باوفا*، حسن فانیدپور صفحات 53-82

    چگونگی ارایه محتوای کتاب درسی در یادگیری مخاطبان بسیار اثرگذار است و باعث افزایش یادگیری، انگیزش تحصیلی و عامل مهمی در جهت دهی تربیتی و توسعه فعالیت های پژوهشی در مخاطبان خود می شود. کتاب تفسیر موضوعی قرآن کریم و شناخت حقوق اهل بیت (علیهم السلام) در قرآن نیز، یکی از درس های مهم مقطع کارشناسی رشته علوم قرآن و حدیث و تنها تفسیر موضوعی در مقطع سطح دو حوزه های علیمه خواهران است و نکته قابل تامل این است که محتوای این کتاب تا چه اندازه برای مخاطبان قابل درک است. به همین علت جایگاه این کتاب درسی در مسیر علم آموزی بسیار اهمیت دارد. ازاین رو در مقاله حاضر، علاوه بر تحلیل میزان خوانایی کتاب و نوع درک مخاطب، براساس اصول و شاخصه های گزینش و انتخاب محتوا، طراحی و سازماندهی و مولفه های ظاهری کتاب درسی و با روش توصیفی و تحلیلی (با روش های کمی و کیفی) به تحلیل و نقد و ارزیابی آن پرداخته شد. یافته های پژوهشی از پرسش نامه ها و فرم های ارسالی به چهل نفر از خواهران طلبه حوزه علمیه استان تهران و از بیست نفر از استادان سطح دو، سیزده نفر در این پژوهش مشارکت داشتند؛ حاکی از آن است که از نظر خوانایی به روش فرای، ویلیام رومی و کلوز در این کتاب، اصل آسان به مشکل رعایت نشده و آمار به دست آمده نشانگر این است که متن کتاب در سطح استرس و فشار روانی است و با سطح فراگیران تناسب ندارد. همچنین بررسی کتاب از لحاظ اتقان محتوایی و تطبیق آن با ملاک های طراحی کتاب درسی 53.8  درصد را نشان می دهد که بیانگر آن است که کتاب با معیارهای طراحی آموزشی نیز سازگاری چندانی ندارد. به عبارتی این کتاب اگرچه 61.5 درصد با اهداف درسی تناسب دارد، اما از حیث مولفه های طراحی آموزشی کاستی های در ارایه پیش سازمان دهنده ها، عدم وجود جدول ها و نمودارهای لازم، عدم استقلال در سوالات پایانی (خودآموز) و همچنین اشکالاتی در سوالات پژوهشی و... دارد.

    کلیدواژگان: نقد و تحلیل کتاب، طراحی کتاب درسی، روش تحلیل محتوا، تفسیر موضوعی، نجارزادگان
  • رضیه سادات سجادی* صفحات 83-104
    هدف از این پژوهش کاربردی، نقدوبررسی و داوری کتاب درایه الحدیث؛ بازپژوهی مصطلحات حدیثی در نگاه فریقین نوشته شادی نفیسی و ارایه پیشنهاداتی جهت رفع کاستی های کتاب و کارایی بهتر آن و جلوگیری از کج فهمی یا بدفهمی خوانندگان است. کتاب مذکور، اولین بار در زمستان 1386 توسط سازمان سمت و دانشکده علوم حدیث مشترکا به زیور طبع آراسته شد. پس از آن  دوازده بار تجدید چاپ شد. نظر به اینکه این کتاب به منزله منبع اصلی درس مصطلح الحدیث برای دانشجویان رشته الهیات (علوم قرآن و حدیث) تدوین شده، بایسته است که اشتباهات علمی در آن وجود نداشته یا کم باشد. روش گردآوری اطلاعات در این نوشتار، کتابخانه ای با استفاده از مصطلح نامه ها و منابع تخصصی در علم درایه الحدیث است و در پردازش اطلاعات، از شیوه های تجزیه و تحلیل کیفی (نقد و تعریف) استفاده شده است. این مقاله با به کارگیری روش اسنادی و بازبینی و روشن سازی دامنه محاسن و کاستی های کتاب فراهم شده است و روشن می سازد که متن آن، باوجود رسایی و پرهیز از نقل اقوال مختلف، جمع بین تعریف اصطلاحات فریقین، ذکر مثال های مناسب و ارایه تعریفات به زبان عربی، کاستی های قابل توجهی دارد؛ ازجمله اشتباهات و مبهمات در برخی عبارات، قرار نگرفتن برخی مطالب در جایگاه بایسته، خطاهای نگارشی و تایپی، جاافتادگی، تکرار مطالب و عدم توجه به معیارهای زیبایی شناختی در عناوین و متون. پیشنهادات ارایه شده جهت رفع این نقیصه ها و تکمیل هرچه بهتر آن است.
    کلیدواژگان: اصطلاحات حدیثی، شیعه، اهل سنت، درایهالحدیث، شادی نفیسی
  • محمدشاهین تقدمی* صفحات 105-136

    نیازسنجی از ارکان اساسی هر دوره آموزشی است و یافته های آن نقش غیر قابل-انکاری را در شکل گیری دوره و تمامی اجزای آن دارد.نیازسنجی محدود به قبل از راه-اندازی دوره های آموزشی نیست و می تواند در طول و یا پس از پایان دوره نیز مثمرثمر باشد و اطلاعات لازم را برای ارزیابی، بازبینی و به-روز رسانی آن فراهم آورد. از این رو، پژوهش حاضر، بر آن بود تا نظرات گروه های ذینفع در سطوح کلان، میانی و خرد را در ارتباط با نسل نوین محتوای آموزشی دوره های آموزش زبان با اهداف تخصصی سمت، مورد ارزیابی قرار دهد و به بررسی تفاوت های احتمالی این نسل از کتاب ها با کتاب های قدیمی تر این سازمان بپردازد. در این پژوهش، از روش تحقیق کیفی- ترتیبی استفاده شد. با بهره گیری از مصاحبه های کیفی نیمه ساختارمند مبتنی بر چارچوب نظری بالدف و کپلان (2005)، دیدگاه رییس پژوهشکده، مدیر پژوهش وارزیابی، مدیر پیشین پژوهش وارزیابی، مدیر و ارزیابان گروه تخصصی آموزش زبان با اهداف تخصصی، اساتید و دانشجویان در ارتباط با کتاب های نسل نوین آموزش زبان با اهداف تخصصی سمت مورد ارزیابی قرار گرفت و نتایج آن با بهره-گیری از تحلیل محتوا به صورت کیفی گزارش شد. یافته های این پژوهش حاکی از آن است که علیرغم تفاوت و گاه تناقض دیدگاه ذینفعان در سطوح مختلف راجع به جنبه های مختلف این نسل از کتاب ها، تغییرات قابل توجه و مثبتی در زمینه نیازسنجی، انتخاب متون و شیوه ارایه و تمرین مهارت های خواندن، واژگان، دستور زبان و ترجمه نسبت به کتاب های نسل های پیشین صورت گرفته است. در پایان، به اشارات نظری و عملی این پژوهش پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: آموزش زبان با اهداف تخصصی، سمت، ارزیابی دوره های آموزشی، به روزرسانی دوره های آموزشی، کتاب درسی دانشگاهی
  • اصغر سلطانی* صفحات 137-162
    دانش قدرتمند از جمله مفاهیم متاخر مطرح در نظریه برنامه درسی است که طی یک دهه گذشته حوزه عمل برنامه درسی را نیز متاثر ساخته و به عنوان یک اصل در برنامه درسی موضوع محور و در راستای بازگرداندن دانش به اندیشه ورزی این حوزه مورد توجه قرار گرفته است. هدف مقاله حاضر، معرفی و تحلیل مبانی فلسفی و علمی، ویژگی های مفهوم دانش قدرتمند در برنامه درسی، بررسی رویکردهای انتقادی به آن از منظر اندیشمندان برنامه درسی و بررسی دلالت های آن برای برنامه های درسی و کتب دانشگاهی است. به این منظور، پس از معرفی زمینه های شکل گیری این مفهوم و فرایند تکوین آن در مکتب واقع گرایی اجتماعی، مبانی فلسفی و علمی آن در اندیشه های دورکیم، ویگوتسکی و برنشتاین جستجو شده است. در ادامه ویژگی های این مفهوم، عمدتا از دیدگاه مایکل یانگ و یوهان مولر به عنوان شارحان اصلی این ایده تبیین شده است. سپس برخی نظرورزی های انتقادی و نقدهای مطرح در پیوند با مفهوم دانش قدرتمند ارایه و تحلیل گردیده و در انتها نیز دلالت های این انگاره برای برنامه های درسی و کتب دانشگاهی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: نظریه برنامه درسی، دانش قدرتمند، دیسیپلین، موضوع درسی، کتاب دانشگاهی
  • نادره هژبر، فاطمه همتی*، افسر روحی، راضیه ربانی یکتا صفحات 163-192
    ضرورت استفاده از برنامه درسی در آموزش عالی ایران امری بدیهی و وفاداری در اجرای آن برای مدرسان دانشگاه مفروض است. یکی از موانع انجام پژوهش در این زمینه، عدم وجود پرسش نامه ای متناسب با حوزه آموزش عالی ایران برای تصویری روشن از پایبندی یا عدم پایبندی مدرسان به برنامه ی درسی و کتاب های دانشگاهی پیشنهادی از سوی وزارت عتف است. به همین دلیل، فاکتورهایی شناسایی و در ساخت پرسش نامه ی حاضر استفاده شد. با استناد به نتایج پژوهش های پیشین و تجارب استادان دانشگاه ، نسخه ی اولیه ی پرسش نامه آماده شد و با توجه به بازخوردهاتغییر یافت تا به شکل نهایی خود رسید. سپس، با مشارکت 127 مدرس دانشگاه مراحل روایی محتوایی، ساختاری، صوری و نیز پایایی انجام پذیرفت و پرسش نامه ای با 27 گویه در قالب مقیاس لیکرت با پنج عامل طراحی گردید. عامل نخست مسایل مربوط به مدرس بود که دانش محتوایی و روش تدریس، تجربه ی تدریس و مسایل فردی را شامل می شد. عامل دوم مسایل مربوط به برنامه ی درسی بود که حجم مطالب و کیفیت کتاب های دانشگاهی را بررسی می کرد. مسایل مربوط به موسسه ی آموزشی سومین عامل، و سخت افزار موجود در دانشگاه، ارزشیابی عملکرد مدرسان و اعمال نظر مسیولین دانشگاه زیرمجموعه ی آن بود. مشارکت دانشجو در فرآیند یادگیری در قالب عدم تطابق مطالب با سطح دانشجو و عدم علاقه ی دانشجو به مطلب، عامل چهارم بود. پنجمین عامل تاثیر آزمون های سرنوشت ساز بر تغییر برنامه ی درسی توسط مدرس بود. نتایج این مطالعه می تواند برای انجام پژوهش های آتی در رابطه با پایبندی یا عدم پایبندی به برنامه درسی بکار رود.
    کلیدواژگان: اعتبارسنجی پرسش نامه، برنامه ی درسی، سیستم متمرکز آموزش عالی، موانع اجرای برنامه ی درسی، وفاداری به برنامه ی درسی و کتاب های دانشگاهی
  • عسگر بابازاده اقدم* صفحات 193-213

     اندیشه نقد و نقد اندیشه به یونان باستان و بوطیقای ارسطو می رسد، نقد بر آن است تا ذوق عامه را تهذیب و فکر نویسنده را تربیت کند؛ در این میان نقد کتاب های درسی هم می تواند به تقویت کیفی محتوا و هم به زیبایی شکل اثر منجر شود. بر این اساس به بررسی، تحلیل و نقد شکلی و محتوایی کتاب «الگوهای ارزیابی ترجمه، با تکیه بر زبان عربی» بر اساس روش تحلیلی_توصیفی پرداخته شد. نتایج بررسی نشان داد که کتاب حاضر دارای نکات قوتی از جمله پیشگامی در موضوع مورد بررسی، ارایه نظریات مختلف و جدید در حیطه نقد و تحلیل ترجمه، استفاده از نظرات جدید ترجمه پژوهی و کثرت منابع تخصصی در حوزه نقد ترجمه است. بعد آموزشی کتاب قوی و میزان توجه به معیارهای آموزشی و بعد پژوهشی آن نیز مطلوب است و توان استنادی مقبولی دارد. اما در عین حال دارای نکات ضعفی از جمله: طرح جلد نامناسب و عدم رعایت معیارهای طراحی در جلد، صفحه آرایی ضعیف و درجه خوانایی پایین، عدم وحدت رویه در ارایه مطالب، عدم توجه به سابقه معلوماتی و دانش پیشینی مخاطبان، تناسب اندک عنوان با محتوا، تحلیل های ناکافی و حضور کم مولف در متن و مقوله محتوا و نگاه آموزشی نقد ترجمه با الگوهای نقد ذکر شده در کتاب است.

    کلیدواژگان: ترجمه، نقد، الگوهای ارزیابی ترجمه، شهریار نیازی، زینب قاسمی اصل
  • غلامرضا ضابط پور کاری*، سید باقر حسینی کریمی صفحات 214-236

    بازتعریف درس های معارف اسلامی دانشگاه‏ها، برای هر چه کارآمدتر کردن آن‏ها برای پاسخ‏گویی به نیازهای نسل نو ضروری است و پژوهش حاضر با هدف  تقویت فرایند علمی سیاست‏گذاری درس های معارف اسلامی در چشم‏انداز آینده انجام پذیرفته است. مطالعه حاضر بر آن است تا با بررسی وضعیت نگرش دانشجویان نسبت به درس های معارف اسلامی در سه حیطه شناختی، عاطفی و عملکردی، مشخص کند که به چه میزان، در تعالی بخشی به باورهای اعتقادی دانشجویان توفیق داشته اند؟ روش پژوهش، توصیفی پیمایشی با رویکرد کاربردی است. بنابراین از میان تمام دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه صنعتی نوشیروانی بابل ورودی 1395 و ماقبل آن که حداقل 8 واحد را گذرانده بودند، براساس حجم نمونه کوکران 319 دانشجو به روش نمونه‏ گیری تصادفی، برای نمونه پژوهش انتخاب شدند.  ابزار جمع‏ آوری داده ‏ها پرسش نامه ای  بود که روایی آن، قبلا موردتایید چند تن از استادان صاحب‏نظر در این زمینه قرار گرفته است.  مقدار ضریب آلفای کرونباخ در بررسی پایایی کل پرسش‏نامه 908/0 بوده است.  داده‏ های حاصل نیز با استفاده از شاخص‏های آمار توصیفی و استنباطی در محیط نرم افزار اس.پی.اس.اس. نسخه 24 تحلیل شدند.  یافته‏ های پژوهش نشان می‏دهد که در ارایه درس های معارف اسلامی الزامی است رویکردی انتخاب شود که هم به عقل، هم به عاطفه و هم به رفتار دانشجویان توجه شود.

    کلیدواژگان: نگرش، شناختی، عاطفی، عملکردی، درس های معارف اسلامی
  • محمد آرمند، مرتضی همت*، میثم رحمانی، سپیده فهیمی فر، علی بهروزی، فرزانه طالب حقیقی، مریم زرقانی صفحات 237-271

    تهیه استاندارد ارزیابی کتب چاپی جهت سنجش میزان کیفیت کتب، قبل از چاپ، به منظور خرید برای کتابخانه و به منظور مطالعه در حوزه علوم پزشکی بسیار ضروری به نظر می رسد. این پژوهش با این هدف در مجموعه دانشگاه های علوم پزشکی کشور و در سه مرحله انجام شد. مرحله اول مطالعه ای کاربردی بود که در آن به وسیله مرور متون، معیارهای ارزیابی کتب به صورت کلی استخراج شد. در مرحله دوم با استفاده از مصاحبه، معیارهای ارزیابی کتب چاپی در حوزه علوم پزشکی استخراج شد در این مرحله از روش تحلیل محتوا با استفاده از نرم افزار MAXQDA استفاده شد. در مرحله سوم به منظور سنجش میزان اولویت معیار های ارزیابی، تحلیل کمی داده های به دست آمده از پرسش نامه با استفاده از آمار توصیفی انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد معیارهای ارزیابی کتب درسی چاپی در حوزه علوم پزشکی شامل هفت حیطه، 35 ملاک و 213 نشانگر بود. معیارهای ارزیابی کتب غیردرسی چاپی در حوزه علوم پزشکی شامل هشت حیطه، 32 ملاک و 162 نشانگر شد. معیارهای ارزیابی کتب مرجع چاپی در حوزه علوم پزشکی شامل هفت حیطه، 25 ملاک و 129 نشانگر شد. معیارهای ارزیابی کتب ترجمه شده چاپی در حوزه علوم پزشکی شامل دو حیطه، شش ملاک و 21 نشانگر شد. استاندارد ارزیابی کتب چاپی حوزه علوم پزشکی راهنمای بسیار مفیدی برای ناشران، کتابداران، دانشجویان و استادان حوزه علوم پزشکی خواهد بود تا بتوانند بهترین منابع را برای هدف خود انتخاب کنند.واژه های کلیدی: ارزیابی کتاب دانشگاهی، کتاب درسی، علوم پزشکی، معیارهای ارزیابی.تهیه استاندارد ارزیابی کتب چاپی جهت سنجش میزان کیفیت کتب، قبل از چاپ، به منظور خرید برای کتابخانه و به منظور مطالعه در حوزه علوم پزشکی بسیار ضروری به نظر می رسد. این پژوهش با این هدف در مجموعه دانشگاه های علوم پزشکی کشور و در سه مرحله انجام شد. مرحله اول مطالعه ای کاربردی بود که در آن به وسیله مرور متون، معیارهای ارزیابی کتب به صورت کلی استخراج شد. در مرحله دوم با استفاده از مصاحبه، معیارهای ارزیابی کتب چاپی در حوزه علوم پزشکی استخراج شد در این مرحله از روش تحلیل محتوا با استفاده از نرم افزار MAXQDA استفاده شد. در مرحله سوم به منظور سنجش میزان اولویت معیار های ارزیابی، تحلیل کمی داده های به دست آمده از پرسش نامه با استفاده از آمار توصیفی انجام شد. نتایج پژوهش نشان داد معیارهای ارزیابی کتب درسی چاپی در حوزه علوم پزشکی شامل هفت حیطه، 35 ملاک و 213 نشانگر بود. معیارهای ارزیابی کتب غیردرسی چاپی در حوزه علوم پزشکی شامل هشت حیطه، 32 ملاک و 162 نشانگر شد. معیارهای ارزیابی کتب مرجع چاپی در حوزه علوم پزشکی شامل هفت حیطه، 25 ملاک و 129 نشانگر شد. معیارهای ارزیابی کتب ترجمه شده چاپی در حوزه علوم پزشکی شامل دو حیطه، شش ملاک و 21 نشانگر شد. استاندارد ارزیابی کتب چاپی حوزه علوم پزشکی راهنمای بسیار مفیدی برای ناشران، کتابداران، دانشجویان و استادان حوزه علوم پزشکی خواهد بود تا بتوانند بهترین منابع را برای هدف خود انتخاب کنند.

    کلیدواژگان: ارزیابی کتاب دانشگاهی، کتاب درسی، علوم پزشکی، معیارهای ارزیابی
  • پرنیان نیکنام، حمید قاسمی*، ابوالفضل فراهانی صفحات 273-288

    هدف از این تحقیق تحلیل وضعیت موضوعی کتاب در حوزه نظری مدیریت برگزاری رویدادهای ورزشی به دو زبان فارسی و انگلیسی بود. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر استراتژی توصیفی و از نظر مسیر اجرا از نوع تحلیل محتوای کمی بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمام کتاب های مدیریت رویدادهای ورزشی به دو زبان فارسی و انگلیسی بود که در اسفند 1399 در سایت‏های «خانه کتاب» و «گوگل اسکولار» نمایه شده بودند. بنابراین تعداد هفتاد کتاب فارسی و پنجاه کتاب انگلیسی به صورت کل شمار انتخاب و بررسی شدند. واحد تحلیل در این پژوهش شامل عنوان کتاب ها، پوشش سرفصل ها، ویراست، سال انتشار، تعداد مولفان، موقعیت مولفان و ناشران درنظر گرفته شد. ابزار جمع آوری داده ها یک برگه کدگذاری و دستورالعمل کدگذاری بود. روایی صوری و محتوایی این ابزار با کمک ضریب توافق ده تن از افراد صاحب نظر از طریق آزمون کوکران به میزان 92/0 تایید شد. همچنین پایایی یا عینیت آن با کمک آزمون پی اسکات و تعیین ضریب توافق دو کدگذار به میزان 87/. به تایید رسید. تجزیه و تحلیل داده‏های تحقیق در قالب جدول و نمودار توزیع فراوانی ها و آزمون خی انجام گرفت.نتایج نشان داد که از نظر عنوان، موضوع سر فصل ها، ویراست و تعداد مولفان هیچ اختلافی بین کتب فارسی و انگلیسی وجود ندارد، اما از نظر ابعاد تعداد سرفصل ها، سال انتشار، موقعیت علمی مولفان و وضعیت ناشران بین کتب فارسی و انگلیسی اختلاف معنادار مشاهده شد. نکته مهم این بود که باوجود فراوانی بیشتر تعداد کتب منتشرشده به زبان فارسی از کتاب‏های منتشرشده به زبان انگلیسی با وجود مخاطب محدودتر، لازم است تا نگارش‏های جمعی متخصصان با پوشش انواع سرفصل‏های به‏روز و مبتنی بر کتاب‏های بین‏المللی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوای کمی، خانه کتاب، کتاب درسی، گوگل اسکولار، مدیریت رویدادهای ورزشی، ناشر
  • مرضیه قنبری، زهرا بابائی، رضا معصومی نژاد* صفحات 290-314

    هدف از مطالعه حاضر شناسایی شاخصه های درس کارورزی مقطع کارشناسی رشته آموزش ابتدایی دانشگاه فرهنگیان در راستای دستیابی به فهم توسعه مند آموزشی برای دانشجو- معلمان بود. رویکرد تحقیق کیفی با روش تحلیل محتوای استقرایی از نوع متعارف بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه فرهنگیان شهید مطهری خوی در سال تحصیلی 1400-1399 با سابقه دروس کارورزی بود که 18 نفر از آنان به صورت نمونه گیری هدفمند از نوع شاخص مورد مطالعه قرار گرفتند. در این راستا مصاحبه های نیمه سازمان یافته ای از آنها صورت گرفت و نمونه گیری تا اشباع داده ها ادامه یافت. برای اعتبارسنجی یافته ها از روش خود بازبینی محقق و مرور همتایان و برای تعیین پایایی داده ها از بررسی موازی دو کدگذار استفاده شد. یافته ها نشان داد که 5 مضمون اصلی آموزش پژوهی، امکان سنجی آموزشی، مدیریت دانش، هویت شناسی معلمی و کارآفرینی علمی مولفه های اصلی هستند که با 19 مضمون فرعی و 150 مضمون اولیه در جهت توسعه آموزشی معلمان نقش دارند. نتایج نشان داد که محتوای درس کارورزی با تحلیل و تاکید بر ابعاد مختلف اقدامات آموزشی، در جهت توسعه رویکرد معلم محوری در فعالیت های عملی آموزش گام بردارد.

    کلیدواژگان: آموزش ابتدایی، توسعه آموزشی، دانشجو-معلمان، کارورزی
|
  • AmirAli Mazandarani * Pages 1-30

    In the last three decades, new technologies have gradually transformed academic educational resources; but this development has not necessarily improved the quality of students' learning. To this end, the purpose of the present case study is to design an electronic textbook based on the cognitive theory of multimedia learning and to evaluate its validity and effectiveness on students' learning and cognitive load. This applied and mixed method research was conducted in five stages: 1) designing an e-textbook based on the cognitive theory of multimedia learning, 2) validation using the opinions of experts; 3) Initial implementation and survey of students; 4) Modifying the e-textbook based on the opinions of experts and students; 5) Final implementation. First, a multimedia textbook was developed based on the principles of cognitive theory of multimedia learning. Then, using descriptive questionnaire, six experts were surveyed about it. In the initial implementation phase, 27 students completed a survey form about the electronic resource, and the scores of the students in the two groups of e-textbook and printed textbook were compared. At this stage, the difference in student scores was not significant. In the final phase, 137 students were compared in two groups of printed and electronic textbooks. At this stage, students in e-textbook group scored higher than those who used the print textbook. Also, using e-textbook was associated with decrease in intrinsic and extraneous cognitive load and an increase in germane cognitive load. The results of this study can provide a model for future instructional design of e-textbooks.

    Keywords: electronic textbook, multimedia learning, cognitive load, Instructional Design
  • Alireza Karimi *, Morteza Afshari, Zohair Siamian Gorji Pages 31-52

    The Painting is one of the active arts in the victory of the Islamic Revolution of Iran has dimensions that formed section of "revolutionary art". On the other hand, "revolutionary art" is a kind of visual aesthetics that is intertwined with concepts derived from revolutionary ideology; Therefore, how the history of the formation, continuity and evolution of revolution art is narrated is a field of research that is important for recognizing and explaining the intellectual and cultural history of Iran in relation to the ideology of the revolution and its history. In the textbooks in higher education are one of the opportunities to narrate the history of revolutionary art and one of their goals is to transfer knowledge and teach critical understanding, the question arises as to how the "History of Painting of the Islamic Revolution of Iran" in books. Has the lesson been represented and narrated? The "cultural history" approach, which is based on deconstructing the historical text and constructing the narrative of history to retrieve the authors' cultural positions on the past, makes it possible to answer this question. The results of the study on a case study: The book "History of Iranian Painting from the beginning to the present" written by "Morteza Goodarzi" in Samat Publications indicated that the narrations of "Origin, Principles and Theoretical Foundations of Revolutionary Painting", "Language," Style and Form in Revolution Painting "and" Transformation in Revolution Painting and Painters "are represented by the author.

    Keywords: Iranian Islamic revolution painting, Cultural history, Historical narration, Textbooks, Transformation
  • Marjan Bavafa *, HASAN FANID POR Pages 53-82

    The textbook is one of the most important learning tools; Which sometimes increases the motivation to continue their education and take big research steps for their audiences. The book Thematic Interpretation of the Holy Quran and Knowledge of the Rights of the Ahl al-Bayt (PBUH) in the Qur'an is one of the most important undergraduate courses in the field of Quranic and Hadith sciences and the only thematic interpretation in the second level of the Sisters' seminary. This book was written by Fathollah Najarzadegan. This article seeks to answer this question with a descriptive, analytical and field method; What are the advantages and disadvantages of this textbook? And also, by analyzing and evaluating the content and structure of the book; How many textbook features are observed in this book? Research findings indicate that the readability was determined by the method of Frey, Klose and William Rumi; The author has not observed the easy-to-problem principle and is pervasive in terms of readability at the level of psychological pressure and has used more memorized sentences.

    Keywords: Book review, content analysis method, thematic interpretation, carpenters, Ahlul Bayt rights
  • Razieh Sadat Sajjadi * Pages 83-104
    The purpose of this applied research is to review and judge the book "Knowledge of Hadith; Re-examination of Hadith Terms in the Perspective of the Differences" written by Dr. Shadi Nafisi and to offer suggestions to eliminate the shortcomings of the book and its better performance and prevent readers from misunderstanding or misunderstanding. In the winter of 2007, it was jointly decorated with ornaments by the Samt Organization and the Faculty of Hadith Sciences. After that, it was reprinted 12 times. Considering that this book has been compiled as the main source of the term Hadith term for theology students (Quranic and Hadith sciences), there should be no or few scientific errors in it. The method of collecting information in this article is a library using terminology and specialized sources in the science of hadith knowledge, and in processing information, qualitative analysis methods (critique and definition) have been used. Reviewing and clarifying the scope of the advantages and disadvantages of the book is provided and clarifies that the text, despite the accessibility and avoidance of quoting different quotations, combines the definition of the terms of the sects, mentioning appropriate examples and providing definitions in Arabic, possible shortcomings Has attention; Including mistakes and ambiguities in some phrases, not putting some content in the right place, spelling and typographical errors, embedding, repetition of content and not paying attention to aesthetic criteria in titles and texts. Suggestions are provided to eliminate these shortcomings and complete it as best as possible.
    Keywords: Hadith Terminology, Shiites, Sunnis, knowledge of hadith, Shadi Nafisi
  • MohammadShahin Taghaddomi * Pages 105-136

    Needs Analysis, the beating heart of English for Specific Purposes (ESP), is one of the indispensable components of any educational program the findings of which play a pivotal role in shaping the program and its other components. Furthermore, the results of Needs Analysis can inform not only curriculum development but also curriculum evaluation and renewal. Accordingly, the present study, as a part of a larger study, attempted to investigate the perceptions of macro, meso, and micro level stakeholders regarding the new generation of SAMT ESP textbooks and highlight any possible differences between these books and those of the older generations. Employing a sequential qualitative design and building on Baldauf and Kaplan’s (2005) language-in-education-planning framework, this study carried out semi-strictured interviews to shed light on the perceptions of the Director of the Research Department, the Manager of the Research and Evaluation Department, the former Manager of the Research and Evaluation Department, the Manager of the ESP Department, the reviewers of the ESP Department, and some university instructors and students. Content analysis was employed to analyze the data. The results revealed that despite having some differing, and at times contradicting, perceptions regarding different aspects of the new generation of ESP textbooks, the stakeholders at all three levels held that the books were substantially improved in terms of needs analysis, text selection, presenting and practicing reading skills, and vocabulary, grammar, and translation activites. Finally, the theoretical and practical implications of the study are discussed.

    Keywords: English for Specific purposes, SAMT, Curriculum Evaluation, Curriculum Renewal, University Textbook
  • Asghar Soltani * Pages 137-162
    Powerful knowledge is one of the recent concepts in curriculum theory that has affected the field of curriculum practice over the past decade and has been considered as a principle in the subject-based curriculum in order to return the knowledge to this field. The purpose of this article is to introduce and analyze the philosophical and scientific foundations, and the characteristics of the concept of powerful knowledge in curriculum, as well as to examine critical approaches to it from the perspective of curriculum specialists and investigating its implications for the curriculum and academic textbooks. Therefore, after introducing the background of the formation of this concept and the process of its development in the school of social realism, its philosophical and scientific foundations have been searched in the ideas of Durkheim, Vygotsky and Bernstein. In the following, the characteristics of this concept are mainly explained from the point of view of Michael Young and Johan Muller as the main commentators of this idea. After all, some critical theories and critiques related to the concept of powerful knowledge are presented and analyzed and at the end, the implications of this idea for the curriculum and academic textbooks are provided
    Keywords: Curriculum theory, Powerful knowledge, Discipline, Subject matter, Academic textbook
  • Nadereh Hojabr, Fatemeh Hemmati *, Afsar Rouhi, Razieh Rabbani Yekta Pages 163-192
    The necessity of implementing the curriculum provided by the Iranian Ministry of Sciences, Research, and Technology is well-accepted and university instructors are presumed to stay loyal to it. One of the obstacles to conducting research on curriculum fidelity is the absence of a questionnaire compatible with the Iranian higher education context which can delineate the instructors' fidelity or infidelity to the prescribed curriculum and suggested academic books. Therefore, as an attempt to occupy this niche, using the findings of previous studies and the instructors' experiences of teaching, the first draft of the questionnaire was developed and revised several times to reach its final form. Then, 127 university instructors took the questionnaire, and the data on content validity, construct validity, face validity, and reliability were collected. Finally, a 27-item Likert-Scale questionnaire with five main factors was developed. The first factor dealt with the instructors, which included content knowledge and teaching ability, teaching experience, and personal issues. The second factor was about the curriculum, including the content quantity and quality. The third factor addressed the institute-related issues, examining university hardware, teaching performance evaluation, and university authorities' imposing personal opinions. Learner engagement (incompatibility of the content with students' knowledge and students' lack of interest in the material) was the fourth factor. The last factor was the effect of high-stakes tests on instructors' modification of the curriculum. The developed questionnaire can be used in the field of higher education to conduct future research on the adherence or non-adherence of university instructors to the curriculum.
    Keywords: Centralized education system, Curriculum, Curriculum, academic books fidelity, Obstacles in implementing a curriculum, Questionnaire validation
  • Asgar Babazadehaghdam * Pages 193-213

    The idea of critique and critique of thought reaches ancient Greece and Aristotle's poets, critique is intended to refine public taste and train the writer's mind; In the meantime, textbook critique can both strengthen the quality of the content and the beauty of the work.. Based on this, the form and content of the book "Translation Evaluation Patterns, Based on Arabic Language" were reviewed, analyzed and critiqued based on the analytical-descriptive method. The results of the study showed that the present book has strengths such as pioneering in the subject under study, presenting different and new theories in the field of translation criticism and analysis, using new ideas of translation research and the multiplicity of specialized resources in the field of translation criticism. The educational dimension of the book is strong and the level of attention to its educational and research criteria is also desirable and it has an acceptable citation power. Unity of procedure in presenting the content, not paying attention to the information background and prior knowledge of the audience, low relevance of the title to the content, insufficient analysis and low presence of the author in the text and category of content and educational view of translation criticism with the criticism patterns mentioned in the book.

    Keywords: translation, Cash, Translation evaluation patterns, Shahriar Niazi, Zeinab Ghasemi Asl
  • Qolamreza Zabetpour Kari *, Seyyd bafger Hoseini Karimi Pages 214-236

    Redefining the Islamic education courses of universities is necessary to make them more efficient to meet the needs of the new generation and the present study has been conducted with the aim of strengthening the scientific process of policy-making of Islamic education courses in the future perspective. The present study aims to examine the status of students 'attitudes toward Islamic education courses in three areas: cognitive, emotional and functional, to determine to what extent they have succeeded in elevating students' beliefs? The research method is descriptive-survey with an applied approach. Therefore, from all undergraduate students of Noshirvani University of Technology in Babol, entrance 95 and before, who had passed at least 8 credits, 319 students were selected as the research sample based on Cochran's sample size by random sampling method. The data collection tool was a questionnaire whose validity has already been approved by several experts in this field. The value of Cronbach's alpha coefficient in the total reliability of the questionnaire was 0.908. The obtained data were analyzed using descriptive and inferential statistical indicators in SPSS software version 24 .Findings show that in presenting Islamic education courses, it is necessary to choose an approach that pays attention to the intellect, emotion and behavior of students.

    Keywords: Attitude, Cognitive, Emotional, Functional, Islamic Education Courses
  • Mohammad Armand, Morteza Hemmat *, Meysam Rahmani, Sepideh Fahimifar, Ali Behrozi, Farzaneh Talebhaghighi, Maryam Zarghani Pages 237-271

    It is very important to prepare a standard for evaluating printed books in order to measure the quality of books, before printing, in order to buy for the library and to study in the field of medical sciences. This research was conducted for this purpose in three phases. The first phase was an applied study in which the general criteria for evaluating books were extracted by literature review. In the second phase, the criteria for evaluating printed books in the field of medical sciences were extracted using interviews. At this phase, the content approach using MAXQDA software was used for analysis. In the third phase, according to the target group, three types of researcher-made questionnaires were used to collect data. In order to assess the priority of evaluation criteria, quantitative analysis of the questionnaire was performed using descriptive statistics. The results showed the criteria for evaluating printed textbooks in the field of medical sciences included seven areas, 35 criteria and 213 indicators. Criteria for evaluating printed non-textbooks in the field of medical sciences included eight areas, 32 criteria and 162 indicators. Criteria for evaluating printed reference books in the field of medical sciences included seven areas, 25 criteria and 129 indicators. Criteria for evaluating printed translated books in the field of medical sciences included two areas, six criteria and 21 indicators. The medical science book evaluation standard will be a very useful guide for publishers, librarians, students and professors of medicine to choose the best resources for their purpose.

    Keywords: Academic Book Evaluation, Evaluation Criteria, Medical Sciences, Textbook
  • Parnian Niknam, Hamid Ghasemi *, Abolfazl Farahani Pages 273-288

    The purpose of this study was situation analysis of books in the theoretical field of sporting event management in both Persian and English.The research method was applied in terms of purpose and descriptive in terms of strategy and quantitative content analysis in terms of implementation path. The statistical population of the study included all sports event management books in both Persian and English, which were indexed in March 2016 on the "Khane Ketab" and "Google Scholar" sites. Therefore, 70 Persian books and 50 English books were recognized and reviewed in total. The unit of analysis in this study included the title of books, cover of titles, editing, year of publication, number of authors, position of authors and publishers. The data collection tool was a coding sheet and coding instructions. The face and content validity of this instrument was confirmed by Cochran's test of 0.92 with the help of the agreement coefficient of 10 experts. Also, its reliability or objectivity with the help of Scott's pi test and determining the agreement coefficient of 2 coders at the rate of 0.83. Confirmed. The results showed that in terms of title, subject matter, edition and number of authors, there is no difference between Persian and English books, but in terms of dimensions, number of titles, year of publication, scientific position of authors and status of publishers, there is a significant difference between Persian and English books.

    Keywords: Quantitative content analysis, Sports Event Management, Google scholar, Book House, Textbook
  • Marziyeh Ghanbari, Zahra Babaee, Reza Masouminejad * Pages 290-314

    The purpose of this study was to identify the characteristics of the undergraduate internship course in primary education at Farhangian University in order to achieve a developed educational understanding for students-teachers.The qualitative research approach with inductive content analysis was conventional.The statistical population included all students of Farhangian University of Shahid Motahari Khoy in the academic year 1399-1400 with a history of internships, 18 of whom were studied by purposive sampling of the index type.In this regard, semi-organized interviews were conducted and sampling continued until data saturation. To validate the findings, the researcher's self-review method and peer review were used, and to determine the reliability of the data, a parallel survey of two coders was used. Findings showed that the 5 main themes of educational research, educational feasibility, knowledge management, teacher identity and scientific entrepreneurship are the main components that play a role in the educational development of teachers with 19 sub-themes and 150 primary themes.The results showed that the content of the internship course, by analyzing and emphasizing the various dimensions of educational activities, takes steps to develop a teacher-centered approach in practical educational activities.

    Keywords: primary education, Educational development, Student-teacher, Internship