فهرست مطالب

مطالعات تاریخی قرآن و حدیث - سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 70، پاییز و زمستان 1400)

نشریه مطالعات تاریخی قرآن و حدیث
سال بیست و هفتم شماره 2 (پیاپی 70، پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حسین ستار، کوثر یوسفی نجف آبادی* صفحات 13-42
    ابن بابویه به عنوان محدث بزرگ عالم تشیع همواره در سفرهای خود از علما و مشایخ بسیاری با اندیشه های مختلف شیعی و غیر شیعی بهره برده است. در این میان وجود یکی از نواصب که صدوق با تعابیر «ما رایت انصب منه» از او یاد نموده؛ ذهن ها را در چرایی و چگونگی بهره گیری از این مشایخ به خود مشغول می کند. «ابونصر احمد بن الحسین الضبی» با چنین وصفی در 4 اثر صدوق حضور دارد لیک در آثار رجالی بسیار ناشناخته است. این پژوهش بر آن است تا با واکاوی آثار و اخبار ضبی با شیوه ای توصیفی، تحلیلی فهم بهتری از نگاه ابن بابویه و هم عصران او از این شخصیت به دست دهد. روایات ضبی در موضوعات مختلف گاه مورد استناد فقها-حتی امامیه- قرارگرفته چنانکه نقل فضایل اهل بیت نیز در روایات او بسیار به چشم می خورد. این پژوهش اخبار ضبی در منابع شیعه را از احادیث منتقله ای معرفی می کند که پسینیان صدوق تنها با نگاه به منبع صدوق بدین اخبار رنگ و بوی شیعی داده و حتی در منابع فقهی خود از آن بهره برده اند. در این مسیر با کاوش در محیط و فرهنگ نیشابور و مشایخ و شاگردان ابونصر اطلاعات جدیدی را در اختیار ما قرار می دهد.
    کلیدواژگان: ابن بابویه، ابونصر احمد بن الحسین المروانی الضبی، ناصبی، نیشابور، صلوات بتراء
  • طاهره ندیمی تهرانی، امیر توحیدی*، مجید معارف صفحات 43-67
    انتصاب امام از جانب خداوند یکی از موضوعات مطرح شده در قرآن و منابع روایی می باشد. نسخه خطی «سلم درجات» ابن مشهدی، صاحب تفسیر کنزالدقایق، از جمله منابع ارزشمند در این زمینه است. با توجه به شواهد و متابعات فریقین و اعتبارسنجی سندی و متنی چهار روایت نسخه خطی در این باب، به روش توصیفی تحلیلی، محرز گردید که صرفنظر از اسناد احادیث که اعتبار آنها مورد اجماع علمای فریقین نمی باشد؛ مضمون روایات از تواتر اجمالی برخوردار بوده، و دارای وثاقت صدوری است. و علم حاصل می گردد که امامت عهدی الهی است که بعد از رسول الله (ص) به امام علی (ع) وفرزندان مطهر ایشان اعطا گردید. و هیچ فرد، گروه و یا شورایی نمی تواند امام و خلیفه بعد از رسول الله را مشخص کرده و یا برای اهل بیت عصمت و طهارت مصداقی معرفی کند؛ حتی خود رسول خدا و امام قبل نیز اختیار انتصاب کسی را به عنوان امام ندارند؛ زیرا این مصادیق از جانب خداوند از قبل معرفی و به رسول الله (ص) ابلاغ شده است.
    کلیدواژگان: ابن مشهدی، نسخه خطی «_ سلم درجات»، انتصابی بودن امام، اعتبار سنجی، شواهد و متابعات
  • طاهره عبدالحسینی حسین آبادی، سوسن آل رسول*، محمدحسین توانایی صفحات 68-89

    یکی از اختلاف در آراء بین مفسرین قرآن، شق‌القمر در زمان حیات رسول‌اکرم می‌باشد. از راه‌های پردازش متون، توجه به سیر تاریخی و فراوانی آن‌ها در منابع اسلامی است مقاله حاضر به تحلیل روند تاریخی رشد این نظریه‌ها می‌پردازد. اطلاعات تحقیق از منابع مکتوب روایی و تفسیری، جمع‌ و سپس با روش توصیفی– تاریخی تحلیل شده است. مطالعات از عصر صحابه تا قرن پانزدهم نشان می‌دهد نظریه «انشقاق‌ در آینده» تا اواسط قرن چهارم در کتاب‌های تفسیری وجود نداشته و روایات مورد استناد این دسته همه با فاصله زیاد از عصر نزول بوده، چنانچه فریقین در اعتبار آن‌ها شک کرده‌اند. دلایل متناسب با ورود اندیشه‌های تازه در جامعه به مرور رشد کرده تا بدان‌جا که در عصر حاضر بعید بودن وقوع این معجزه با علم روز بیشتر مورد توجه بوده است. در مقابل این تفسیر، اکثریت مفسرین قایل به صحت و گاه تواتر در احادیث دال بر وقوع شق‌القمر به‌عنوان معجزه رسول‌اکرم شده و به تناسب زمانه به مقابله اجمالی یا تفصیلی با ادله مخالفین پرداخته‌اند.

    کلیدواژگان: تفاسیر قرآن، انشقاق قمر، معجزه، قیامت
  • عبدالمجید طالب تاش* صفحات 90-109
    آیه 207 البقره که به آیه شراء شهرت دارد از شخصی می گوید که جان خود را برای رضای خدا می فروشد. شان نزول و تعیین مصداق آیه، آوردگاه آرای مفسران است. این مقاله به روش تطبیقی روایات جامع البیان فی تفسیر آی القرآن اثر طبری به عنوان نخستین تفسیر مدون اهل سنت را با دیدگاه تفاسیر مهم شیعی در قرن چهارم تا ششم هجری قمری شامل تفسیر قمی، فرات کوفی، عیاشی، التبیان فی تفسیر القرآن، مجمع البیان فی تفسیرالقرآن، روض الجنان و روح الجنان که نویسندگان آنها بین قرن چهارم تا ششم درگذشته اند تطبیق داده است. طبری در تفسیر آیه شراء نه روایت آورده که آن ها را در سه بخش دسته بندی می کند. روایاتی که از نزول آیه در باره افراد معینی از مهاجران سخن گفته ؛ روایاتی که از نزول آیه در باره عموم مهاجران و انصار سخن گفته ؛ و روایاتی که نزول آیه را عام و کلی دانسته است. اکثر روایات طبری در تفاسیر شیعی تکرار شده است؛ جز اینکه روایاتی که حاکی از آن است که عمر، ابوبکر و ابوهریره تعیین مصداق کرده اند مورد توجه مفسران شیعی قرار نگرفته است. در تفاسیر شیعی روایت متفاوتی آمده که شان نزول آیه را مربوط به بیتوته کردن امام علی در بستر پیامبر اکرم دانسته و مورد اعتنای طبری قرار نگرفته است. این تحقیق بدست داده است که تعیین مصداق مفسران شیعه، بر دیگر آرا ترجیح دارد؛ زیرا تناسب تام با سیاق آیه دارد و هر چند طبری از این نزول سخن نگفته، لکن بسیاری از مفسران بعدی اهل سنت آن را تایید کرده اند.
    کلیدواژگان: شراء، تفسیر طبری، تفاسیر شیعی، رضای خداوند، نفس
  • طاهره صادقی گلوردی، محمدرضا آرام* صفحات 110-131

    بازشناسی شخصیت حضرت ابالفضل العباس(ع) در پرتودو سند تاریخی زیارتنامه و خطبه کعبه آن حضرتچکیده:یکی از مطمین ترین راه های آگاهی نسبت به زوایای وجودی و شخصیتی بزرگان دین، مطالب و سخنانی است که از حضرات معصومین (ع) در خصوص فرد مورد نظر بیان گردیده است. از طرف دیگر سخنان و آثاری که در قالب خطابه ها، نوشتارها و یا کلمات قصار از شخص مذکور به جا می ماند، می تواند در معرفی هرچه بیشتر وی تاثیر گذار باشد. این مقاله سعی دارد با شیوه ای توصیفی، تحلیلی به اجمال به سیر تاریخی واقعه عاشورا که منتهی به شهادت اباعبدالله الحسین و یاران باوفایش گردید، گذری داشته باشد و مبتنی بر فرازهایی از دو سند تاریخی زیارتنامه حضرت عباس (ع) که از لسان مبارک حضرت امام صادق (ع) بیان گردیده و نیز با تکیه بر خطابه پرشوری که از حضرت قمر بنی هاشم نقل گردیده، به بازشناسی تاریخی شخصیت و منزلت والای حضرت ابالفضل العباس بزرگ پرچمدار قیام خونین عاشورا بپردازد. کلید واژه ها: بازشناسی تاریخی، زیارتنامه حضرت عباس، خطابه حضرت عباس، مقام تسلیم و تصدیق، مقام وفا و نصیحت.

    کلیدواژگان: بازشناسی تاریخی، زیارتنامه حضرت عباس، خطابه حضرت عباس، مقام تسلیم و تصدیق، مقام وفا و نصیحت
  • مجتبی محمدی انویق*، مرتضی توکلی، مرتضی رحیمی آهنگرکلایی صفحات 132-150
    علم رسم المصحف، از قواعد و روش هایی در باب کتابت قرآن سخن می گوید که به واسطه منقولات دانشمندان از مصاحف کهن، در دسترس قرار گرفته اند. کتاب های المقنع و مختصر التبیین، مهم ترین منابع دانش رسم المصحف به شمار می روند که در نگارش اکثر مصاحف جهان اسلام مورد استفاده قرار گرفته اند؛ چنان که به نویسندگان آن ها، لقب «شیخین علم رسم المصحف» اطلاق شده است. این مقاله کوشیده است که رسم کلمات مصحف تاشکند به عنوان معروف ترین مصحف از حیث انتساب به خلیفه سوم را با نقل های دو کتاب مذکور مقایسه کرده و میزان انطباق گزارش های رسم المصحف را با رسم نمونه ای از مصاحف کهن ارزیابی کند. رسم کلمات در مصحف تاشکند سه دسته است: 1- رسم هایی که با نقل های شیخین همخوانی دارد؛ 2- رسم هایی که تنها با نقل های یکی از شیخین همخوانی دارد؛ 3- رسم هایی که با نقل های شیخین ناهمخوان است. رسم های ناهمخوان با نقل های شیخین در مصحف تاشکند، به دو بخش قابل تقسیم است: الف) رسم هایی که عالمانی دیگر، آن ها را در گزارش های خود، نقل کرده اند؛ ب) رسم هایی که برای آن ها گزارشی یافت نمی شود. نتیجه پژوهش حاضر نشان از آن دارد که گزارش های علم رسم المصحف باید با مراجعه مستقیم به مصاحف کهن، تکمیل و در مواردی اصلاح شوند.
    کلیدواژگان: مصاحف کهن، رسم الخط قرآن، رسم المصحف، مصحف تاشکند
  • حمید رضا مستفید*، شبنم رجب زاده، مریم حاجی عبدالباقی صفحات 151-183
    دو علم قرایات و رسم المصحف از عوامل فهم، پژوهش و خوانش قرآن کریم می باشند که از یکدیگر تاثیر و تاثر بسیاری می پذیرند و همواره به عنوان موضوعات چالش برانگیز علوم قرآنی مطرح بوده اند. در این میان قرایات منسوب به اهل بیت(ع) با وجودی که از جمله قرایات شاذ به شمار می آیند، به سبب انتسابشان به معصومین(ع) و به جهت وجوه تفسیری، از اهمیت ویژه ای برخوردارند. از منظر ابن الجزری (833 ق) یکی از شروط صحت قرایات، مطابقت قرایت با رسم یکی از مصاحف عثمانی ولو به صورت احتمالی است. سوال این جاست که قرایات منسوب به اهل بیت (ع) به چه میزان با این شرط منطبق هستند. روش تحقیق این مقاله با استفاده از منابع مکتوب این علوم، توصیفی _ تحلیلی _ موردی است. این پژوهش به روی 500 قرایت منسوب به اهل بیت(ع) تمرکز نموده است که از میان این قرایات در نگاه نخست ، 312 قرایت کاملا مطابق با رسم و 188 قرایت مخالف با رسم تلقی می شود. اما در بررسی های مجدد از طریق هفت روش دستاورد این مقاله، 55  قرایت دیگر مطابق با دیدگاه ابن الجزری، موافق با رسم محسوب می شود.
    کلیدواژگان: رسم المصحف، قراءات شاذ، قراءات منسوب به اهل بیت علیهم السلام، مصاحف کهن، مصاحف معاصر
  • حسن رضایی هفتادر*، محمد درگاه زاده، صفر نصیریان صفحات 184-205
    امروزه شناخت دقیق و مبنایی دیدگاه های انتقادی خاورشناسان و روش های پژوهشی آن ها درباره قرآن و نقد علمی این دیدگاه ها بر اساس مبانی دینی و عقلی استوار، ضرورتی انکارناپذیر است. روش نقد ادبی تاریخی، یکی از روش های انتقادی است که خاورشناسان درباره قرآن به کار گرفته اند. در این راستا، پژوهش حاضر بر آن است تا با روش تحلیلی توصیفی به تبیین و ارزیابی دیدگاه های آن ها در خصوص کاربست روش نقد ادبی تاریخی درباره متن قرآن بپردازد. انتقادات ادبی تاریخی خاورشناسان بر قرآن، از سه جهت پیدایش متاخر متن قرآن، نمو قرآن در محیط یهودی- مسیحی و مجادله قرآن با مخالفان مطرح است. دیدگاه های مذکور، از جهاتی مانند نوع نگاه به هویت علم تاریخ، تاثیرپذیری قرآن از متون توحیدی پیشین و عدم توجه به ویژگی های متنی قرآن، مثل عدم اختلاف در بیان، اصلاح گری و دعوت به جدل مثبت مشکل دارند.
    کلیدواژگان: قرآن، خاورشناسان، نقد ادبی، تاخر زمانی متن، محیط فرقه ای، جدل
  • قاسم بستانی، فاطمه مرادی کهنکی* صفحات 206-226
    تتبع در اصطلاحات به ویژه اصطلاحات کهن، از مهم ترین و دشوارترین موضوعاتی است که بشر با آن روبرو بوده است. اصطلاح «صحابه» یکی از این اصطلاحات کهن و پرکاربرد در متون دین اسلام است که از صدر اسلام تا کنون مورد اختلاف بوده؛ به گونه ای که این موضوع، محل نزاع شده و تشخیص مصادیق صحابی را نیز با مشکل روبرو کرده است. این پژوهش با کاربست روش تاریخ انگاره تلاش کرده تا با دقت در گزارش های تاریخی به بررسی تحولات و تطورات معنایی اصطلاح صحابه در طول تاریخ اسلام بپردازد. نتایج حاصله نشان می دهد هیچ گونه اثر و نشانه ای دال بر تعریف صحابی یا افرادی که صحابی بر آنان اطلاق می شود، در قرآن یا احادیث وجود ندارد. در تعاریف عرضه شده در طول سده های مختلف، بر دو رویکرد تاکید شده که رویکرد غالب، رویکرد محدثان بوده، اما تعریف اصولیون مقدم بر تعریف محدثان بوده است. اختلاف در دلالت لغوی «صحبه»، مقدم بودن بحث عدالت بر تعریف صحابی و ارایه تعریف خاص از صحابی توسط اصولیون و محدثان، از عوامل ایجاد اختلاف در تعریف صحابی بود ه اند.
    کلیدواژگان: اصولیون، تاریخ حدیث، صحابی پیامبر(ص)، محدثان
  • عباسعلی رستمی ثانی* صفحات 227-238
    کفر از موضوعات مهم و کلیدی در ایین اسلام است وبه نظر می رسد این واژه در قرآن معنای عامی دارد و در شرایط کنونی در محافل پژوهشی وسیاسی جهان بویژ ه دنیای اسلام از حساسیت خاصی برخور دار است واژه کفردر قرآن بیش از پانصد بار در اشکال و معانی مختلف استعمال شده که آثار واحکام متفاوتی را در بر دارد به عنوان مثال اگر کفر به معنای الحاد،شرک،ارتداد،نفاق و... باشد سبب خروج از اسلام است واشخاص در این صورت از حقوق شهروندی از جمله ارث ، ازدواج و. . . محروم می شوند ، مال، عرض وجان آنان محترم شمرد ه نمی شود ودر اخرت گرفتار عذاب شدید و در جهنم جاودانه می ما نند وکفر به این معنی نیزبا شرا یطی حکم قتل را در پی دارد اما کفر به معنای نا سپاسی، کشاورز ، ارتکاب معصیت، بیزاری انکار طاغوت و. . . به معنای خروج از ایمان است نه اسلام ،اگر چه گناهی مر تکب شده ا ند اما هیچگونه محرومیتی در دنیا وعذابی جاودانه در اخرت به دنبال ندارد،وحکم قتل در باره انها منتفی است
    کلیدواژگان: کفر، قرآن، تغییر معنایی، معنی شناسی تاریخی
  • علی عباس آبادی*، علی الله بداشتی، احمد عابدی ارانی صفحات 239-267

    نظریه ی صدرالمتالهین در مورد عوالم پیش از دنیا برای خلقت انسان، نقطه ی عطف مهمی است. وی با پذیرش اصل کینونت پیشین انسان، آن را به هویت های مستقل عقلی ای بر می گرداند که در موقفی پیش از جهان ماده، از علت های عقلی شان استخراج شده و در برابر ربوبیت پروردگار، به زبان حال اقرار کرده اند. از سوی دیگر در روایات معتبر، دست کم سه موقف عالم ارواح، عالم ذر اول و عالم ذر دوم قابل ردیابی است که با شدت و ظهور کاملی، به حضور انسان ها در این مواقف و اقرار ایشان اشاره می کند. با روش توصیفی تحلیلی و بر اساس منابع کتابخانه ای، نتیجه گرفته می شود که نظریه ی صدرالمتالهین می تواند این روایات را بر اساس ساختار حکمت متعالیه توضیح دهد و اولا اصل وجود عوالم پیشین را با نگاه فلسفی بپذیرد و ثانیا به اشکالات وارد بر نظریات ظاهرگرایانه دچار نشود؛ اما از جهت تاویلی و غیرحقیقی دانستن روایات و نیز عدم توجیه مناسب برای تعدد مواقف، نارسایی دارد.

    کلیدواژگان: ملاصدرا، عوالم پیشین، روایات، نظریات تاریخی، عالم ارواح، عالم اظله، عالم ذر
  • احسان سرخه ای* صفحات 268-293
    بسیاری بر این باورند که تا سده‏ها، حافظه محدثان مخزن نگهداری احادیث امامیه، و زبان‏ها سبب انتقال و انتشار آنها بوده اند؛ اما بررسی شواهد تاریخی، گواه آن است که آثار مکتوب، وظیفه مهم حراست و انتقال این میراث حدیثی را بر عهده گرفته اند. محدثان برای حفظ این آثار و با درخواست طالبان علم، آنها را در اختیار شاگردان و راویان دیگر قرار می‏دادند. این شیوه از نقل‏وانتقال، به‏دلایل گوناگون، مانند اطمینان از برابری نسخه های نوپدید با متن اصلی، نیازمند سماع و قرایت بود. در گذر زمان برخی طرق دیگر تحمل حدیث نیز به این دو روش افزوده شد. بیشتر محدثان متعهد بودند برای رعایت شیوه استناددهی، در ابتدای احادیث برگرفته از آثار حدیثی، راویان منابع، مولفان آنها و راویان احادیث مندرج در منبع را ذکر کنند. نقش های گونه گون افراد دخیل در نقل‏و‏انتقال احادیث، ایجاب می کند که در اعتبارسنجی اخبار به میزان نقش آفرینی آنها توجه درخور شود. این نوشتار تلاش می کند با بررسی علل پیدایش طرق تحمل احادیث و سیر تاریخی دگرگونی های رخ داده در این فرایند، نشان دهد ضروری است در اعتبارسنجی احادیث براساس نقش های متنوع هر یک از نقش آفرینان در نقل وانتقال اخبار، ارزش گذاری متفاوتی به ایشان داده شود.
    کلیدواژگان: منابع حدیثی، اعتبارسنجی احادیث، راویان، طرق تحمل، قرائت، سماع، اجازه
|
  • Hosin Sattar, Kowthar Yoosofi * Pages 13-42
    Ibn Babawiyyah as the great narrator of the Shiite worldIn her travels, she has always used many scholars and elders with different Shiite and non-Shiite ideas. In the meantime, the existence of one of the nominees mentioned by Saduq with the meanings of "we are the right of my appointment"; It occupies the minds of why and how to use these elders. "Abu Nasr Ahmad Ibn Al-Hussein Al-Dhabi" is present in 4 works of Sadiq with such a description But it is very unknown in Rajali's works This research intends to analyze the works and news of Dhabi in a descriptive, analytical manner . Dhabi narrations on various subjects are sometimes cited by jurists, even the Imams, as the narration of the virtues of the Ahl al-Bayt can be seen in her narrations.Give a better understanding of this character from the point of view of Ibn Babawiyyah and all his contemporaries. This study introduces Dhabi news in Shiite sources from narrated hadiths The descendants of Saduq have given this Shiite color and smell to this news only by looking at the sources of Saduq And they have even used it in their jurisprudential sources. In this way, by exploring the environment and culture of Neishabour and the elders and students of Abu Nasr, it provides us with new information.
    Keywords: Abu Nasr Ahmad Ibn Al-Hussein Al-Marwani Al-Dhabi, Sheikh Saduq, Nasabi, Neishabour
  • Tahere Nadimi Tehrani, Amir Tohidi *, Majid Maaref Pages 43-67
    The appointment of the Imam by God is one of the issues raised in the Qur'an and narration sources. The manuscript of "Sollam Darajat" by Ibn Mashhadi, the author of the commentary of Kunz al-Daqiq, is one of the valuable sources in this field. Considering the evidences and followers of the two sects and the authenticity of the document and text of the four manuscript narrations in this chapter, it was proved by a descriptive-analytical method that regardless of the documents of the hadiths whose validity is not agreed upon by The scholars of the sects; The content of the narrations has a concise frequency, and has an authenticity. And it is known that Imamate is a divine covenant that was granted to Imam Ali and his holy children after the Messenger of God. And no individual, group or council can identify the Imam and Caliph after the Messenger of God or introduce an example for the Ahl al-Bayt of infallibility and purity; Even the Messenger of God and the previous Imam do not have the authority to appoint anyone as Imam; Because these examples have already been introduced by God and communicated to the Messenger of God .
    Keywords: ebn mashhadi, Manuscript of, sollam darajat, the appointment of the Imam, the validity of, the evidence, the followers
  • Tahere Abdol Hosseiny Hossien Abady, Sousan Alerasoul *, Mohammadhosain Tavanaei Pages 68-89

    One of the differences in opinions between the commentators of the Qur'an is the splitting of the moon during the lifetime of the Holy Prophet. One of the ways of processing texts is to pay attention to the historical course and their frequency in Islamic sources. The present article analyzes the historical trend of the development of these theories. The research information was analyzed from written sources of narrative and interpretive, summarized and then by descriptive-historical method. Studies from the time of the Companions to the fifteenth century show that the theory of 'split in the future' did not exist in commentary books until the middle of the fourth century, and the narrations cited by this group were all far from the age of revelation, if the sects doubted their validity. The reasons for the introduction of new ideas in society have grown over time to the point that in the present era, the unlikely occurrence of this miracle has received more attention with modern science. Contrary to this interpretation, the majority of commentators believe in the accuracy and sometimes frequency of the hadiths indicating the occurrence of the splitting of the moon as a miracle of the Holy Prophet and, depending on the time, deal briefly or in detail with the arguments of the opponents.

    Keywords: Quranic interpretations, moon split, miracle, resurrection
  • Abdolmajid Talebtash * Pages 90-109
    erse 207 of Al-Baqarah is known as the verse of Sharia Someone sells her life for the sake of God.This article is a comparative method Has studied the comprehensive narrations of Al-Bayan from Tabari has adapted it to Shiite interpretations. Tabari interprets the verse of Shara And brings 9 narrations. he categorizes them into three sections. Part One: Some narrations say: The verse was revealed about certain people from the emigrants. Part Two: Some narrations say: The verse was revealed about the emigrants and the Ansar. third part: Some narrations have spoken about the general revelation of the verse. they say: The verse was revealed about a person who sacrifices her life And jihad Or command to goodness in the way of God in obedience to God. Most of Tabari's narrations have been repeated in Shiite commentaries. Except that the narrations which show that Umar, Abu Bakr and Abu Hurayrah have determined the case have not been considered by Shiite commentators. There are different narrations in Shiite interpretations. He considered the dignity of the revelation of the verse to be related to Imam Ali (AS) sleeping in the bed of the Holy Prophet Which Tabari did not pay attention to This research clarified. In determining the case The opinion of Shiite commentators is preferable to other opinions;.
    Keywords: sharia, Tabari interpretation, Shiite interpretations, God', s pleasure, soul
  • Tahereh Sadeghi Gelvardi, Mohammad Reza Aram * Pages 110-131

    Historical Recognition of the Character of Ḥaḍrat ʿAbbās (peace be upon him)AbstractOne of the surest ways to be aware of the existential and personality aspects of religious leaders is the content and words that have been uttered by the Infallible Imams (as) about the person in question. On the other hand, the words and works that are left in the form of speeches, writings or wise short words of the mentioned person, can be effective in introducing him as much as possible. This article intends to use descriptive and analytical methods to analyze phrases from the pilgrimage of Ḥaḍrat ʿAbbās (as) which are expressed in the blessed words of Imam Ṣādiq (as) and also relying on the passionate sermon of Ḥaḍrat Qamar Bani Hāshim (as) to recognize the historical character and high status of Ḥaḍrat Abulfaḍl al-ʿAbbās (as). Keywords: Historical recognition, the Pilgrimage of Ḥaḍrat ʿAbbās, the Sermon of Ḥaḍrat ʿAbbās, the Position of surrender and acknowledgment, the Position of fidelity and advice.

    Keywords: Historical recognition, the Pilgrimage of Ḥaḍrat ʿAbbās, ., the Sermon of Ḥaḍrat ʿAbbās, the Position of surrender, acknowledgment, the Position of fidelity, advice
  • Mojtaba Mohammadi Anvigh *, Morteza Tavakoli, Morteza Rahimi Ahangar Kolaee Pages 132-150
    Tashkent Codex is the most famous Codex in terms of its attribution to ʿUthmān. The books al-Muqniʿ and Mukhtaṣar al-Tabyīn are the most important sources containing the orthography of the ʿUthmānic codices and the main criterion for measuring the Quranic Orthography. This article tries to compare the orthography of Tashkent codex with the traditions of these two books and assess the orthography reports. The words of Tashkent codex are divided into three categories: 1. Words that are consistent with the traditions of the two books of al-Muqniʿ and Mukhtaṣar al-Tabyīn; 2. Words that are consistent only with the traditions of al-Muqniʿ or Mukhtaṣar al-Tabyīn; 3. Words that are inconsistent with the traditions of the books of al-Muqniʿ and Mukhtaṣar al-Tabyīn. Words that are inconsistent with the traditions of Sheykheyn in this codex can be divided into two parts: A) Words that do not correspond to the traditions of Sheykheyn, But other scholars have mentioned it; B) Words that do not correspond to the traditions of Sheykheyn and also there is no any other traditions confirming that orthography. The result of the study indicates that the orthography traditions should be supplemented and corrected in some cases by referring directly to the ancient codices.
    Keywords: Old codices, Quranic Orthography, rasm of the muṣḥaf, Tashkent codex
  • Hamid Reza Mostafid *, Shabnam Rajabzadeh, Maryam Haji Abdolbaghi Pages 151-183
    Qira’at and Rasm al-Mushaf are one of the factors of understanding, researching and reading the Holy Quran, that affect and effect on each other. They have always been considered as challenging subjects of Quranic sciences. Although, the Quran attributed to the Ahl al-Bayt (P.B.U.Th) are among Shawadhdh Qira’at, but because of their attribution to the Ahl al-Bayt(P.B.U.Th) and interpretive aspects are of particular importance. From the perspective of Ibn al-Jazari, one of the conditions of the authenticity of the Qira’at is the conformity of Rasm al-Mushaf with at least one of the Masahef al-Amsar, even if possible. The question is that how much the Qira’at attributed to the Ahl al-Bayt (P.B.U.Th) corresponds to this condition.The research method of this paper is descriptive-analytical- case study using written sources of these sciences. This study focuses on 500 Qira’at attributed to Ahl al-Bayt (P.B.U.Th) . At the first glance, among these Qira’at, 312 are completely in accordance with the Rasm al-Mushaf and 188 are considered as opposed to the Rasm . However, in re-examining through seven methods of achievement of this paper, 55 other Qira’at, according to the Ibn al-Jazari's viewpoint are considered in accordance with the Rasm al-Mushaf.
    Keywords: Rasm al-Mushaf, Shawadhdh Qira&rsquo, at, Attributed Qira&rsquo, at to Ahl al-Bayt(P.B.H.Th), Qur&rsquo, anic manuscripts, Recently printed Quran
  • Hasan Rezaee Haftadur *, Mohammad Dargahzade, Safar Nasirian Pages 184-205
    Nowadays, the precise and principled understanding of the orientalists’ viewpoints and their research methods in studying the Qur’ān as well as the scientific criticism of these viewpoints based on robust religious and intellectual principles are undeniable necessities. Literary criticism is a critical method that has been applied by the orientalists to the qur’ānic studies. One of the scholars that has used this method – of course via an intertextual approach – to study the qur’ānic verses is Gerald Hawting, the British Qur’ān researcher. Hawting’s literary criticisms against the Qur’ān are in three directions, namely the appearance of the Qur’ān in a sectarian atmosphere, the dialectical nature of the qur’ānic verses, and the temporal lateness of the Qur’ān compared to its audience. These three dimensions can be rejected based on the intellectual and narrative reasons, as follows. First, the mere connection of the Islamic world with the monotheistic religions that had appeared before it is not a reason for the effectiveness of those religions on the appearance of the Qur’ān. Moreover, unlike other sacred Scriptures, the Qur’ān does not have a human nature and its text involves various types of miraculous qualities such as eloquence, sublimity of meaning, and freedom from any disagreement in expression. All these wonders derive from its divine and non-human nature. ...
    Keywords: Qur&rsquo, ān, Hawting, literary criticism, Sectarian atmosphere, Dialectics, Temporal lateness of the qur&rsquo, ānic text
  • Ghasem Bostani, Fatemeh Moradi Kohnaki * Pages 206-226
    Adherence to idioms, especially ancient idioms, is one of the most important and difficult issues that human beings have always faced. The term "companions" is one of these ancient and widely used terms in the texts of Islam, in which there is a difference of opinion; In such a way that this issue has become a point of contention and it has become difficult to identify the examples of the companions. This study has tried to carefully examine the semantic changes and evolutions of the term Companions throughout the history of Islam in historical reports and has used a descriptive-analytical method to achieve this. The results show that there is no effect or sign indicating the definition of the Companions or the people to whom the Companions refer, in the Qur'an or the hadiths, and the term Companions is a historical term, not a religious one. In the definitions offered over different centuries, two approaches have been emphasized that the dominant approach has been the approach of the narrators, but the definition of the fundamentalists has preceded the definition of the narrators. Lack of clarification of the definition of the Companion in the Shari'a, differences in the lexical meaning of the Companions, the precedence of the discussion of justice over the definition of the Companions and the presentation of a specific definition of the
    Keywords: principles, History of Hadith, Companions of the Prophet (PBUH), Hadith scholars
  • Abbasali Rostamisani * Pages 227-238
    Infidelity is one of the important and key issues in this religion and it seems that this word has a general meaning in the Qur'an and in the current situation in the research and political circles of the world, especially the Islamic world, it has a special sensitivity.The word infidelity has been used more than five hundred times in the Qur'an in various forms and meanings, which has different effects and rules. For example, if infidelity means atheism, polytheism, apostasy, hypocrisy, etc., it causes people to leave Islam. Citizenship rights including inheritance, marriage and. . . They are deprived, their property, breadth and life are not respectedAnd in the Hereafter, they will be afflicted with severe torment, and they will abide in Hell forever, and disbelief in this sense also leads to the condition of murder, but disbelief means ingratitude, farming, committing sins, abhorrence, denying idolatry, and so on. . . It means leaving the faith, not Islam
    Keywords: infidelity, Islam, Quran
  • Ali Abbasabadi *, Ali Allahbedashti, Ahmad Abedi Arani Pages 239-267

    One of the important theories that has been expressed about the pre-worldly worlds for the creation of man is the theory of Ṣadr al-Mutaʾallehīn, which is an important turning point and a great innovation in the historical evolution of theories. By accepting the principle of the previous creation of man, he returns it to the independent intellectual identities which, in a pre-material world, were extracted from their rational causes and confessed to the Lordship of God in the present language. On the other hand, referring to more than 130 authentic narrations received from the Shiite Imams (as) about the previous worlds, shows that at least three positions of the spirit world, the world of the first particle and the world of the second particle can be traced and observed in the narrations with full intensity and appearance, which refers to the presence of human beings in these situations and their confessions. Ṣadr al-Mutaʾallehin's theory can to a large extent explain the narrations of this chapter based on the structure of transcendent wisdom; But it is felt that it has shortcomings in both directions and it cannot be considered completely consistent with the system used in the narrations.

    Keywords: Mullā Ṣadrá, Previous Worlds, narrations, Historical Theories, World of Spirits, World of Darkness, World of Particle
  • Ehsan Sorkhei * Pages 268-293
    Many believe that for centuries, the memory of the narrators has been the repository for the preservation of Imami hadiths, and languages ​​have been the means of their transmission and dissemination; But historical evidence shows that written works have taken on the important task of preserving and transmitting this hadith heritage. The narrators, in order to preserve the works and at the request of the Taliban, provided them to other narrators. Transferring sources for a variety of reasons, such as ensuring that newer versions matched the original text, required listening and reading. Over time, other methods of hadith tolerance were added to these two methods.Most narrators cite the names of the narrators of the sources, their authors, and the narrators in the source at the beginning of the hadiths taken from previous works. The various maps of individuals in the transmission of hadiths require that in the validation of news, attention be paid to the type of map-making.Examining the causes of the emergence of hadith tolerance methods and the historical course of the changes that have taken place in this process, shows that in validating the hadiths based on the various maps of each of the planners in the transmission of news, they should be evaluated differently.
    Keywords: Hadith sources, validation of hadiths, narrators, methods of tolerance, recitation, listening, Permission